ארבע טענות עיקריות מעלה ד"ר אלון דהן בראיון ובמחקרים קודמים. האחת היא שיש "הד" לסברה שהרבי חשב שהוא הקב"ה. הטענה השנייה היא שישנם חסידים, לא מעטים, הסבורים שהרבי הוא הקב"ה, אליו צריך להתפלל וממנו צריך לבקש. אלה מכריזים לשיטתו של ד"ר דהן – "יחי אדוננו מורנו ובוראנו". הטענה השלישית היא שהרבי סבר, מתחילת דרכו, שהוא המשיח. כתוצאה מתפיסתו זו נקט הרבי כפל לשון, תוכו לא היה כברו ואם גילה את דחפיו הסמויים היה זה ברמזים בלבד. על־פי הטענה האחרונה כמעט כל החסידים סבורים שהרבי הוא המשיח.
את הטענה הראשונה והשנייה חייבים לדחות על הסף. יסוד תורת החסידות הוא שהבורא מחיה את העולם בכל רגע והוא גם המהות הפנימית של הנבראים. כך שאם הרבי הוא התגלמות הא־לוהות, באותו אופן גם כל אחד מאיתנו הוא חלק מאותה התגלמות. מי שקורא את הרבי בפרספקטיבה הנכונה של תפיסת הבורא בחסידות, לא היה יכול לטעות כך בהבנת הרבי ופועלו.
לגבי הטענה השנייה, בדיון שקיימנו בבלוג התבוננות לפני כשלוש שנים ביקשתי מד"ר דהן שמות של מניין אנשים האוחזים בגישה "האלוקיסטית", בארץ או בעולם. חסידים שפויים שלא נודו מקהילותיהם. האתגר נותר בעינו.
בעניין הטענה השלישית, אני לא יודע אם הרבי סבר שהוא המשיח או לא. אני יכול רק להעריך. אבל אני יודע שבוודאי אין מקום לאמירה נחרצת בעניין. דהן אינו חושף באומץ עמדות אזוטריות שהחסידים מתאמצים להחביא אלא מאמץ במלואם, ככתבם וכלשונם, את הספרים והעמדות שהפלג המשיחיסטי מקדם בלהט. מנגד ישנם שפע של עמדות, עדויות ותיאורים הפוכים לגמרי ביחס לגישתו של הרבי לנושא. ההכרעה איננה פשוטה. עם זאת, חשוב להעיר לגבי דמותו של הרבי. הרבי היה בהיר בדפוסי חשיבתו. כשרצה לומר משהו לא התחבא מאחורי רמזים. כך שאפשר להעריך שלו היה רוצה להכריז על משיחיותו היה עושה זאת.
לגבי הטענה הרביעית, דהן צודק בכך שכמעט אף חסיד לא יכול להגיד שיש משיח אחר. כיצד תיתכן הסתירה?
לחסיד, משיחיסט או לא, השקוע בשיחות הרבי ומאמריו, קשה לראות דמות אחרת, בעלת שיעור קומה, העתידה להתגלות כמשיח. מעניין היה לגלות אם היו ממצאים שונים לו חוקר היה מבצע סקר דומה בקרב חסידי ברסלב. כלומר, מדובר כאן בתוצר של אהבה והתקשרות לרבי ולא בתפיסה מגובשת וקונספירטיבית.
לסיכום, אחרי שמתעלמים משתי הטענות הראשונות, "האמת" המוצגת בראיון היא מאוד חלקית וחד־ממדית. במקום לראות את מורכבות התהליכים בחסידות חב"ד ולהעמיק בתורתה, מתוארות תיאוריות קונספירציה שלפיהן עשרות אלפי חסידים בוחרים במודע לשקר לגבי עמדתם, שנחשפת, לכאורה, רק לעיני החוקר.
פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י' אלול תשע"ד, 5.9.2014
