Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

דלק למכלי הזיכרון |ישראל רוזנסון

$
0
0

ההגדה ליום העצמאות לא שרדה, הניסיון לספר סיפור חילוני בשפה מקראית לא צלח – אבל כמו המשוריינים בצד הדרך גם הניסוחים מהווים צוהר לזיכרון הקיבוצי ולדרכי עיצובו 

ההתמודדות עם צו הזיכרון מצריכה כלים. מהם כלי עיצוב, מהם כלי משא, כלים מכלים שונים. את ה"הגדה ליום העצמאות" כבר אין אומרים מזה זמן. אותה יצירת המשך להגדה של פסח הייתה כביכול אחותה הצעירה והספק חילונית הבאה להשלימה, אך לא נקלטה בציבור החילוני ובוודאי שלא בזה הדתי. אכן, היה ביניהן דמיון; גם ב"סדר יום העצמאות" נהגו לשבת "מסובים", ואין זה מסובך במיוחד. לא כן בתוכן. לא פשוט היה להמיר את "והיא שעמדה" או "אחד מי יודע" ב"שיר הפלמ"ח". אשר לי, אינני מגיד הגדה זו, אך מדי יום עצמאות אני מעיף בה מבט ומשתאה מעוצמת הניסיון להעניק לחג החדש הוד קדומים. כלי מוצלח הייתה הגדת יום העצמאות לעיצוב הזיכרון ולנשיאתו. לרוע המזל לא התמידה, נשכחה, העם זנח אותה; ובעצם, אפשר שהחיקוי הזה של חדש את הישן הוא בלתי אפשרי. אפשר שמשפט העם נכון היה.

תפקיד המשוריינים הוא "לספר מלחמות ה'". שער הגיא צילום: Adiel lo

תפקיד המשוריינים הוא "לספר מלחמות ה'". שער הגיא
צילום: Adiel lo

הוי שלדים אפורים

כשמעיפים מבט בהגדת יום העצמאות מגלים על נקלה את מיוחדות הלשון. את זיכרונות תש"ח מגישה ההגדה כשהם עטופים בשגב, מוגבהים לשפה שאין בה חולין. אחד מהשיאים בסיפור ההגדה הוא, כצפוי, המאבק על הדרך לירושלים. בהגדה שבידי (שנת תשי"ז) מסופר: "בימים ההם כבדה יד האויב על ירושלים העיר. דרכי ציון ניתנו לאורב ולחוסם. שבת רכב ישראל מעבור בהן". ובכן, אין זו רק שפה נמלצת. מדובר בניסיון, גם אם די מגושם, לשימוש מחודש בשפה מקראית, ובשפה זו, גם אם היא ארכאית קמעה, נרקמת זיקה למגילת איכה: "דרכי ציון אבלות" אומרת המגילה (איכה א, ד), וההגדה – "דרכי ציון ניתנו לאויב"; "שבת משוש לבנו" – המגילה (איכה ה, טו), ו"שבת רכב ישראל" – הגדתנו.

אכן, בתש"ח ירושלים כמעט ולאיכה הייתה. ואולם, ממשיך המספר בהגדה, חלה תפנית. בהשתמשו בתיאור זמן מקראי רב רושם – "אז", הוא ממקד את מסגרת המאורעות ברגע גדול אחד: "אז נחלצו אחינו בשפלה להבקיע העיר. במבצע 'נחשון' עלו בהריה. הלמו בכפרי המרצחים ומרום משלטיהם הורידו עפר". הלשון המקראית ממשיכה להדהד: "נחלצו אחינו" (בעקבות "ואנחנו נחלץ" [במדבר לב, יז], המתייחס לבני גד וראובן ואחיהם); "מרום משלטיהם" מזכיר את גאוות אשור (ישעיהו לז, כד) ואדום (עובדיה א, ג); ובמיוחד ממשיכה לבלוט מליצת איכה: "בנפשם הביאו לחם העיר" (בעקבות "בנפשנו נביא לחמנו", איכה ה, ט), ברמיזה ברורה לכובד המחיר שגבתה המלחמה על הדרכים.

למאבק על הדרך, מזכירה ההגדה, נותר זיכרון מיוחד במינו: "ושלדי מכונות שריונם הפזורים בשער הגיא יעידו כי כן", ובשלב זה, משהוזכרו המשוריינים שנפלו, מטיל עורך סדר יום העצמאות על אחד המסובים לקרוא שיר מעניינו של אירוע: "הוי שלדים אפורים, מוחלדים, בעצבת הדרך שלדים / למן שער הגיא בהרים העולים אל הקרת שלדים [...] כמצבות גיבורים התייצבו בדרכי העולים לציון / לספר מלחמות ה' בכל כובד ידו בגבול שער הגיא".

השיר הוא שירו של יצחק שלו, מסדר ההגדה. לשונו הכמו־מקראית מוסיפה לא רק נופך של מליצה ותוספת של השגבה; היא יוצרת קשר חי לעבר המקראי, ממש כפי שאיוותה לראות תפיסת הזמן הציונית; גשר לעבר המיתולוגי של העם שבו היה עם חופשי בארצו. אולם הניסוחים הקדמוניים האלו, המנסים, לדעתי בתום לב, למתוח גשר לשוני לימי תפארתו של העם, מתחמקים מנקודה מקראית מרכזית – חסר בהם שם האל. הלשון המקראית שרירה וקיימת, אך חסרה בה מילתה העיקרית. לא כן שירו זה של יצחק שלו. יצחק שלו היה קצת אחר, בצד הפלמ"חניק הלוחם, והוא לא נרתע משיבוצו של האל הלוחם, בכותבו "לסַפר מלחמות ה'", תפקידם של המשוריינים ההפוכים הפזורים בדרך.

השיר הקלסי על אודות המשוריינים ותפקידם בזיכרון הוא "באב אל ואד, לנצח זכור נא את שמותינו". חיים גורי כתב אותו מיד אחרי המלחמה, ובצורה שאין למעלה הימנה הביע בו את הכאב והאובדן הזועקים לזיכרון. לא בכדי נכנס השיר לפנתיאון הספרותי הלאומי, למאגר טקסטים ייחודיים שאוצר ישראליות ציונית אמיתית המתובלת באסתטיקה. הנוכחות שלו בשיח הזיכרון היא רבת עוצמה, למרות המלחמות הנוספות שלרוע מזלנו חווינו. "באב אל ואד" זכה לקולה של שושנה דמארי ולהלחנתו של שמואל פרשקו. הכאב שהיתרגם לזיכרון נקלט. שירו הנ"ל של יצחק שלו לא זכה לכל אלה; הוא נקלט רק בהגדה. "באב אל ואד" פונה לאמצעי הזיכרון המרכזי – השטח בעצמו; יצחק שלו נותר בהגדה.

"זכור נא את שמותינו" של "באב אל ואד" שונה מכל פנייה דתית מקובלת; הוא מדבר על הנצח, אבל מחמיץ פנייה למי שמופקד על הנצח. הוא כל כך מזכיר את המתח שבין ה"יזכור" הציוני – "יזכור עם ישראל" – לבין "יזכור א־לוהים" המסורתי. הנה, ההגדה שאנו עוסקים בה נפתחה כמקובל בחובת הזיכרון. כמקובל, משום שהזיכרון היה וממשיך להיות רעיון מרכזי וחשוב שאנו מכירים היטב מסמיכות יום הזיכרון ליום העצמאות. ההגדה מנסחת חובה זאת כך: "יזכור ישראל וידע כי מהם חייו ובזכותם הוקם על. ישימם מופת לדורותיו עד קץ הימים". בכך פסעה ההגדה בנתיב הדי־סלול של תורת הזיכרון הציוני.

אבל השיר הנשכח של יצחק שלו אומר משהו קצת שונה. הוא בכל זאת מראה שיש לזיכרון גם נימים דתיים. יצחק שלו מספר משהו על המשוריינים, שלא יכול היה לעלות בשירו של חיים גורי: "הוי שלדי מכונות המשא ושלדי מכונות השריון!/ בבתי כנסיות מופגזים התפלל עם נצור לשלומכם/ ורק זאת שאל איש בלבבו: מה מליל, אלוהים על הכביש?". אכן, המשוריינים לא היו רק כלי הרכב של הגדוד החמישי של חטיבת הפלמ"ח הראל, שבבוא העת לזיכרון מלוויהם דיברו בשפה של חיים גורי, בעברית שהרכיב האלוהי שבה היה זניח. הם ידעו לדבר בעברית מקראית, הם הבינו שטקסיהם וחגיהם נזקקים לה, אך את העיקר שבה החמיצו.

 שער הגיא בבול דואר אוויר, 1954 קטלוג הבולים הישראלי, מעצב: ג. המורי


שער הגיא בבול דואר אוויר, 1954
קטלוג הבולים הישראלי, מעצב: ג. המורי

זמן הופך מקום

"בדרך אל העיר", היטיב חיים גורי לאפיין את המאורעות הרי הגורל, וכל אדם בעולם שיתרכז במשך שנייה ידע מי היא "העיר". אבל מה היה שם בדיוק בדרך אל העיר? תשובתו של גורי ברורה – באב אל ואד, ואליבא דיצחק שלו – שער הגיא. ואין היחס ביניהם מתבטא לעומקו אלא בתרגום מערבית לעברית. מעוז עזריהו, חוקר זיכרון מפורסם, כתב:

אף שוועדת השמות במשרד ראש הממשלה קבעה את השם שער הגיא כשמו העברי של באב אל ואד (השם העברי הוא תרגום השם הערבי), הציון הגיאוגרפי באב אל ואד הוא שהגדיר את הזירה שבה התחוללה הדרמה ההרואית. ההתייחסות אל באב אל ואד בשירו של גורי סייעה לשמר את הקשר בין השם הערבי למיתוס הגבורה ("'שלד הברזל שותק כמו רעי', סיפורם של שרידי המשוריינים בשער הגיא", קתדרה, 106 [תשס"ג], עמ' 122).

הדברים נראים. ובכל זאת, דומני שיש כאן משהו שמעבר. ההידבקות בבאב אל ואד משמרת סגנון מסוים, פן מסוים של העברית המדוברת שנשזר בה מאז העלייה הראשונה וימי "השומר", והוא קליטת הערבית, עם חיבור לאיזושהי אותנטיות אמיתית או מדומיינת. "שער הגיא" איננו תרגום גרידא, זהו שם של אחד משערי ירושלים המקראית, שער ששימש נקודת מוצא במסעו החשוב של נחמיה (נחמיה ב, יג־טו). מי שגורס "שער הגיא", ואת המונח הזה אימץ יצחק שלו בשירו, רואה במקום את שערה של ירושלים המקראית, ואת כל מה שקרה בו כשלב בדרך חזרה אליה.

די קרוב לכביש שער הגיא, או אולי באב אל ואד, ניצב פעם שלט הסבר משנות השבעים של המאה הקודמת. אהבתי את השלט הזה. כותרתו הייתה "ויהי בימי מלחמת הקוממיות / כאשר ירושלים הייתה במצור", ובהמשך הובא השיר: "שיירות פרצו בדרך אל העיר". היה בו ניסיון – קצת נואש, קצת נפלא – ללכוד את תשומת הלב של העולים ירושלימה ולכוונם לעומק המשמעות המקראית של המקום שבו הם נוהגים למלא דלק, לספק דלק למכלי הזיכרון.

הזמן חלף, ועדיין נותר המקום, ייקרא איך שייקרא, רב משמעות, מקום זכור ואהוב; עדיין מתקיים בו, אם נשאל מניסוחיו היפים של יהודה עמיחי: "באהבתנו… ובזיכרוננו… זמן הופך מקום". ההגדה ליום העצמאות לא שרדה, הניסיון לספר סיפור חילוני בשפה מקראית לא צלח; אבל "אהבתנו" נותרה, וגם "זיכרוננו". בשער הגיא, סמוך לתחנת הדלק ההומה, בכביש המתרחב, לא זו בלבד שהזמן קפא, זמן הפך מקום.

פרופ‘ ישראל רוזנסון הוא ראש מכללת אפרתה בירושלים

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ב' אייר תשע"ד, 2.5.2014 



פוליטיקה כשליחות עליונה |אסף מלאך

$
0
0

 השוואה לכתבי אריסטו מוכיחה כי האדם השלם במשנת הרמב"ם איננו החכם המתבודד אלא זה המנהיג את החברה. מורה הנבוכים לפוליטיקאים

האם היהדות היא דת פוליטית? האם האידיאל של הנביא או של החכם היהודי כרוך בעשייה פוליטית או בפעילות ציבורית? שיבת ציון בדורנו הפכה את השאלות הללו לרלוונטיות מאי־פעם, והיא מעלה מדי יום־עצמאות דיונים תוססים בשאלת הערך היהודי והדתי של מדינת היהודים.

והנה, מי שפונה אל מקורותינו כדי למצוא מענה לשאלות אלו מבחין על נקלה בבולטות המזהירה של הרמב“ם, שמבין חכמי ישראל בימי הביניים היה ראש וראשון לקריאה פוליטית של היהדות, ולפרשנות התורה והמצוות מתוך פרספקטיבה פוליטית מובהקת.

עיסוק של הכרח?

כך למשל הגדיר הרמב"ם במורה נבוכים(ב, מ; ג, כז) את חוקי התורה כחוקה מדינית מתוקנת הדואגת הן לסדר המדיני והן לשלמות הדעות. כך גם הגדיר הרמב"ם את הגלות כאבדן הריבונות היהודית ואת לב הגאולה בשיבת הממשלה לישראל ובהקמת שלטון ארצי ופוליטי לכל דבר ועניין הנוהג לאור החכמה והצדק:

ואמנם ימות המשיח – הרי הוא זמן שתשוב בו המלכות לישראל, וישובו לארץ ישראל. ואותו המלך העומד, תהיה בירת מלכותו ציון, ויגדל שמו ויתפשט עד קצווי ארץ, באופן יותר גדול ורב ממלכות שלמה… ולא ישתנה במציאות דבר ממה שהוא עתה, זולת שתהיה המלכות לישראל… והמשיח ימות ויעמוד תחתיו בנו ובן בנו… ותתמיד ממלכתו התמדה גדולה מאוד… ואמנם התאוו להם הנביאים והשתוקקו להם הצדיקים, למה שיהיה בהם מן הקיבוץ המעולה, וההנהגה הטובה, והחכמה, וצדק המלך, ורוב חכמתו וקרבתו אל בוראו… (הקדמה לפרק חלק, מהדורת שילת, עמ' קלח־קלט).

ואולם, המעיין במורה הנבוכים מוצא עצמו נבוך לגבי עמדתו של הרמב"ם, שהרי במספר מקומות הוא נמשך אחר הפילוסופים ומגדיר במפורש את חיי העיון והדעת כערך עליון, ואת תיקון המידות והמדינה כנחותים מהם במעלתם. כך למשל בפתיחת המורה (א, ב) מסביר הרמב"ם את חטא אדם הראשון כנפילה מן העיון הפילוסופי הטהור העוסק באמת ושקר אל הדיון המוסרי של הטוב והרע השייך למנהיגי המדינות. גם בפרקי החתימה של המורה (ג, נא־נד) מדרג הרמב"ם את מעלת החכמה באופן ברור מעל למעלות המוסריות ולתיקון המדינה, ואף קובע בהקשר זה שלפיכך "מרבה כל חסיד להתבודד ולא ייפגש עם אדם אלא להכרח".

האמנם סבר הרמב"ם שהעיסוק הפוליטי הוא עסק לחלשים, ואילו הטובים באמת מיועדים לחיי פרישות והתבודדות? האמנם הנהגה מדינית עוסקת בערכי ה"מפורסמות" המיוסדים על הסכמות אנושיות בלבד, והמגע עם הא־לוהי והנצחי מתרחש רק דרך העיסוק ב"מושכלות" הנקיות מן היחסיות והחלקיות האנושית?

כעוצמתו הרוחנית של הרמב"ם כך ריבוי השיטות והטעמים בביאור משנתו. אינספור קולמוסים נשתברו בניסיון להלום את דברי הרמב"ם ומהם רבים שדחקו את ההנהגה הפוליטית ואת חשיבות המדינה אל השוליים. בדברים שלהלן אחדד כמה תימוכין לעמדה המדגישה את המרכזיות של הפוליטיקה בכלל ושל מדינת ישראל בפרט גם בספרו הפילוסופי של הרמב"ם. אולם לשם הצבת הדברים בהקשרם הראוי כדאי לשוב 2,500 שנה בזמן ולהתחיל את המסע הפילוסופי הזה מראשיתו, בהליכה איטית ומתונה.

להפוך את הסגולה הטובה לנחלת הכלל. יום העצמאות, תל אביב 2013  צילום: ראובן קסטרו

להפוך את הסגולה הטובה לנחלת הכלל. יום העצמאות, תל אביב 2013
צילום: ראובן קסטרו

הראויים לשלוט

ראשית המאה הרביעית לפני הספירה. הימים ימי סער ופרץ וחילופי שלטון באתונה הקלאסית. זה עתה נתייסד לו מחדש המשטר הדמוקרטי אחר שלטונם האוליגרכי של 30 הטיראנים, והנה מעמידים לדין את סוקרטס הישיש, יש אומרים משום קרבתו לאנשי המפלגה האוליגרכית. האישום הפורמלי שנכתב בידי התובע מליטוס נוגע להאשמת סוקרטס באי כיבוד האלים ובהשחתת הנוער, אך בנאום ההגנה המפורסם שלו סוקרטס משקף לבני אתונה את השורש האמיתי לשנאתם אותו: סגנון חייו הייחודי, חיי חקירה ועיון המעמידים בספק מתמיד את הסדר החברתי ואת המיתוסים הנלווים אליו.

בנאום זה מגדיר סוקרטס בבהירות ובחדות את הקושי של הפילוסוף ליטול חלק בחיים הציבוריים:

אילו שלחתי ידי לעסוק בענייני המדינה, כי אז אבדתי מזמן… שהרי אין איש שיציל את נפשו בעמדו ביושר לבב לנגדכם או לנגד המון־עם אחר ויעכב את מעשי העוול המרובים ואת הפרות החוק שבמדינה. אלא מי שנלחם מלחמת אמת למען הצדק… צריך שיחיה חיי איש פרטי, ולא חיי איש ציבור (אפולוגיה, 31־32).

הכנסת הפילוסוף אל ענייני הציבור והכוחנות הכרוכה בהם משולה בעיני סוקרטס להכנסת בובת חרסינה לחנות פילים.

תלמידו אפלטון סלל לו לכאורה דרך אחרת כאשר המליץ למנות במדינה האידיאלית מלך־פילוסוף. אך האם עשה זאת מכיוון שלא עמד על המתח שבין הפילוסופיה והפוליטיקה? ודאי שלא!

ספרים ו'־ז' בספר המדינה של אפלטון, מהפנינים הפילוסופיות של כל הזמנים, "מתעדים" רב־שיח בין סוקרטס לאדימנטוס וגלאוקון, שבו משכנע אותם סוקרטס שהפילוסוף הוא שצריך לשלוט במדינה על אף שמומחיותו ונטייתו הטבעית היא לצפות באידיאות שמימיות ולא ללכלך את ידיו בתככים פוליטיים או בחוקי עזר עירוניים.

ברור לכל המשתתפים בדיון הזה שבמצב הקיים הפילוסוף הוא דמות חסרת כל תועלת מדינית, אלא שסוקרטס מתאמץ לשכנע את בני־שיחו שמצב זה איננו חוק טבע ולא גזרת שמים. לטענתו זהו תוצר של שיח רדוד ושטחי שהשתלט על הפוליטיקה, אך על ידי חינוך נכון ושינוי סדרי המשטר יתפוס הפילוסוף עמדת הנהגה פוליטית, ובה יביא לידי ביטוי את סגולותיו המיוחדות שרק הן יביאו מזור לתחלואי הפוליטיקה.

גם במשל המערה המפורסם, שבו מתאר אפלטון את הפילוסוף כמי שיצא אל האור, מודגש חוסר החשק המופגן שלו לשוב אל המערה החשוכה ולהתעסק בפרשנות הצללים שעל קירותיה. מסיבה זו אפלטון תובע מאמץ ציבורי מרוכז לעודד את המוכשרים לכך לעלות אל המעלות העליונות של הפילוסופיה, אך מאידך:

לאחר שיעלו ויראו די הצורך, אין להרשות להם מה שמרשים להם עכשיו… להישאר שם, ולמאן לשוב אל אותם האסירים [=במערה], ולקחת חלק בטרדותיהם וכיבודיהם, בין פחותי ערך הם ובין חשובים (פוליטיאה, ז,519).

אפלטון מדגיש שהפילוסופים האמיתיים בזים לשררה המדינית ולכבוד החיצוני בוז עמוק ועקרוני, ודווקא משום כך הם ראויים לשלוט:

מדינה שמושליה העתידיים תאבים לשלטון פחות מכול, בהכרח שתיטב הנהלתה ביותר… והרי צריך שלשלטון יפנו אנשים שאינם מאוהביו (שם, 520־521).

סגולה לכלל

בהגות של אריסטו, נדמה שהמתח מגיע לשיאו כאשר הוא מחדד את הדיכוטומיה וגם את ההיררכיה שבין החכם העוסק במושכלות לבין הצדיק המתוקן במידותיו. בעיני אריסטו, הארכיטיפ של הצדיק העוסק בתיקון־עולם הוא המדינאי או המצביא שהרי "מבין כל המעשים שנעשים בתחום הסגולות הטובות מצטיינות ביופיין ובגדולתן הפעולות המדיניות והצבאיות". אך על אף תרומתו הבולטת לחברה, דווקא חיי העיון של החכם הם הם החיים הנעלים מכול! הפעילות השכלית היא פעילות אוטארקית וא־לוהית שאין צורך בבני אדם אחרים כדי לבצעה, אין היא נעשית כאמצעי בלבד, ותכליתה טמונה בה עצמה (האתיקה הניקומאכית, י, ז־ח). בתחרות כיפוף הידיים שבין החכם לבין הצדיק־המדינאי, נראה שידו של החכם על העליונה.

כך לכל הפחות הבינו את אריסטו רבים מחסידיו המוסלמים בימי הביניים. אבן באג'ה, מגדולי הפילוסופים הערבים במאה ה־12 בספרד, תיאר בספרו "הנהגת המתבודד" את החכם השלם כאדם שבעולמו הפנימי מנוכר לחלוטין לפשוטי העם. הוא אמנם חי בתוך החברה, אך הריהו כגֵר בתוך המדינה, שרוי במושכלותיו ומרוחק מכול וכול מענייני חברה ומדינה.

אבן־טופיל, בן זמנו ומקומו של אבן באג'ה, נתן לעמדה זו ביטוי ספרותי בחיבורו "חי בן מקיץ", גרסה ימי־ביניימית של רובינזון קרוזו, שבה מתואר אדם החי על אי בודד מילדותו, שקוע בחכמות עליונות. העלילה מתגלגלת, ונקרתה לפניו הזדמנות לצאת כשליח אל עיר מוסלמית קרובה ולהנהיג את הציבור. אך הפיצוץ לא איחר לבוא. התנסות קצרה הספיקה לו כדי להפנים שרוב בני האדם אינם מוכשרים לחיי עיון אמיתיים. עד מהרה הוא מסיק שהדת המוסלמית בגרסתה הפופולרית טובה להסדרה ותיקון של חברת פשוטי העם, אך אדם המעלה החותר להשגת האמיתות מוטב לו להימלט חזרה אל האי הבודד.

ואולם, קריאה מדוקדקת בכתבי אריסטו מלמדת שכנראה לא לכך התכוון אריסטו עצמו. ספר האתיקה של אריסטו פותח בהצהרה ברורה שהטוב האנושי מצוי בחיי המדינה יותר מאשר בחיי היחיד, ושהמדע העוסק במהותו של הטוב העליון "שאליו שואף הכול" הוא המדע המדיני:

שאף אם הפרט והמדינה תכליתם אחת ויחידה, הרי ברור שנעלה ומושלם יותר התפקיד להשיג את התכלית למדינה ולדאוג לקיומה של זו. אמנם אין לזלזל גם בהשגת התכלית לאדם אחד בלבד, אך משובח וא־לוהי יותר להשיגה בשביל אומה מן האומות ובשביל מדינות (א, ב).

לא זו אף זו, גם בספר העשירי שצוטט לעיל אריסטו מרים על נס את ערכה של ההשגה השכלית ומעדיף אותה על כל השלמויות האנושיות, אך בסיומו הוא מבצע תפנית מפתיעה וחותם את הספר דווקא בסעיפים הדנים בצורך להנחיל את הסגולה הטובה הזו לכלל המדינה. לשם כך המדינה צריכה לחוקק חוקי צדק שיעודדו את חיי העיון, אך כיוון שהיא מזניחה לעתים את חובתה אריסטו ממליץ לכל אדם לדעת את חכמת החקיקה והמדינאות, על מנת שיוכל לקדם כללים של צדק בביתו ובסביבתו:

אין אפוא ספק בכך, שגם מי שרוצה לשפר בני אדם מכוח דאגתו, בין רבים בין מועטים, חייב להשתדל שייעשה אמן בחקיקת חוקים.

החיים האנושיים הם חיים חברתיים. אריסטו, פרנצ'סקו הייז, 1811

החיים האנושיים הם חיים חברתיים. אריסטו, פרנצ'סקו הייז, 1811

דתות של חוק

אם לא די בכך, אריסטו מוסיף וקובע שלימוד זה איננו יכול להיות לימוד עיוני גרידא, שהרי מן הספרים אין אדם למד כדבעי את חכמת המדינה והחקיקה. אי לכך ובהתאם לזאת:

מתוך כך מסתבר שמי ששואף לבקיאות במדע המדיני דרוש לו גם ניסיון.

נמצא שבסיום ספר האתיקה אריסטו מבהיר שמשמעות דבריו על עליונות חיי העיון אינה התבודדות, אלא חזרה של החכם לעיסוק בענייני המדינה כדי להפוך את הסגולה הטובה לנחלת הכלל. לכן ממשיך אריסטו ומשרטט בחתימת האתיקה את מתווה החקירה הנדרשת בתחום הפוליטיקה כדי "שבכך נסיים לפי מיטב יכולתנו את חלק הפילוסופיה הדן בסוגיית האדם". האדם לעולם איננו יחידי, אלא מצוי בתוך חברתו ודואג להצלחתה.

ואכן, ספר הפוליטיקה של אריסטו נכתב לפי המתווה של חתימת האתיקה. שם חוזר אריסטו ביתר פירוט על עמדתו שהחיים האנושיים הם חיים חברתיים. הפסגה והשיא שייכים אמנם להישגים השכליים של יחידים מוכשרים, אך גם הללו אינם אלא איברים אורגניים בקהילתם וחברתם:

מכל זה גלוי אפוא שהמדינה נמנית על הדברים הטבעיים, ושהאדם בעל חיים מדיני על פי הטבע… וכן קודמת המדינה על פי הטבע לבית ואף ליחידים שבבני האדם. כי הכלל קודם בהכרח לחלק… וכך ברור, שהרי אין היחיד מספיק לעצמו כשהוא נפרד מהמדינה, ולפיכך יחסו למדינה כיחסו של כל חלק לכלל שלו (ב, ז־ט).

אי אפשר למצות כאן את המורכבות של משנת אריסטו בסוגיה זו, אך די בדברים אלו כדי להעמיד בסימן שאלה תיזה מפורסמת של הפילוסוף ליאו שטראוס (ירושלים ואתונה, 2001, עמ' 144־146), וממשיכיו דוגמת אברהם מלמד (אחותן הקטנה של החכמות, 2011). הללו הצביעו על שוני יסודי בין האסלאם והיהדות שהן דתות שהחוק המדיני (הלכה) עומד במרכזן לבין הנצרות שהיא דת של אמונה בלבד. לטענתם, ברוב הסוגיות צעדו גדולי הפילוסופים הערבים והיהודים בימי הביניים בעקבות אריסטו, אך בנושא המדיני הם סטו (בעקבות אל־פראבי) מדעתו התומכת בהתבודדות של החכם, ואימצו את דעת אפלטון שהציבה כאידיאל את המלך־הפילוסוף. בכך נתנו הפילוסופים הללו ביטוי למסורתם הדתית, שבה הנביא השלם הוא גם מנהיג מדיני. אחדות המלך־הפילוסוף הפכה בפיהם לאחדות המלך־הפילוסוף־הנביא.

די בדברים שראינו כדי להעמיד סימן שאלה גדול סביב התיזה הזו. המרחק בין אפלטון לאריסטו בסוגיה זו איננו רב כל כך כפי שמקובל לטעון. גם אפלטון מכיר את הנטייה החזקה של החכם להתבודדות אלא שהוא טוען שלתועלת הרבים יש לחייבו במדינה אידיאלית לעסוק בענייני המדינה.

מאידך, גם אריסטו מבין שהכלל חשוב מחיי העיון של היחיד, ובספר הפוליטיקה (ספר ג) אף מצטרף בתנאים מסוימים להמלצה על מלך־פילוסוף. אריסטו רק מדגיש שלעומת העסקן הפוליטי המצוי הניגש אל תיקון החברה מתוך רגש ספונטני עמום במקרה הטוב, או מתוך שאיפת סיפוק וכבוד במקרה הרע, עדיפה האופציה של החכם השרוי בחיי העיון. עם זאת, על מנת להפיץ את הסגולה הטובה של העיון בקרב בני ביתו וחברתו גם החכם נתבע ללימוד מדע המדינה ומלאכת החקיקה, וכדי שהדברים לא יישארו בגדר תיאוריה הוא אף נדרש להתנסות בה בפועל.

חתימת פרסה

חמושים בתובנות הללו, מוארים עתה החלקים הדרמטיים ביותר בספר מורה הנבוכים באור חדש.

נפנה שוב לפרקי החתימה של המורה שהוזכרו לעיל (ג, נא־נד). בפרקים אלו פונה הרמב"ם אל החכם ששקד על לימוד הפילוסופיה והבין את החכמה בשלמותה ועל בורייה. ועתה, מה יעשה? בפרק נ"א יוצר הרמב"ם עבורו מתכון מפורט מאוד לחיים מדיטטיביים של מודעות, התבוננות ו"הפעלת המחשבה בה' לבדו". לשם כך הוא נדרש להתבודדות מחברת בני אדם, "ולפיכך מרבה כל חסיד להתבודד, ולא ייפגש עם אדם אלא להכרח".

בפרק נ"ד ממשיך הרמב"ם במסלול זה ומעמיק בצידוק התיאורטי של העדפת חיי העיון תוך התייחסות לארבעה סוגים שונים של שלמות אנושית, שאליהם התייחס גם אריסטו בסוף האתיקה. בדומה להלך־מחשבתו של אריסטו, מעלה הרמב"ם על נס את הפעילות השכלית כפעילות אוטארקית שאיננה תלויה באחרים ואיננה אמצעי לדבר אחר, "יהיו לך לבדך ואין לזרים אתך". לעומתה, הפעילות המדינית, הבריאות הפיזית, ובוודאי העושר אינם מקנים לאדם שלמות פנימית מן הסוג שמדובב את הצד העליון ביותר שבאישיותו.

לחיזוק קביעה זו משתמש הרמב"ם בפסוק מירמיהו (ט, כב־כג) ומפרשו כנסב על יתרון השכל על שאר המעלות:

כה אמר ה', אל יתהלל החכם בחכמתו [=לפי הרמב"ם הכוונה כאן לבעל המידות הנעלות, איש המוסר והמדינה], אל יתהלל הגבור בגבורתו [=הבריא בגופו], אל יתהלל עשיר בעושרו, כי אם בזאת יתהלל המתהלל השכל וידע אותי [=החכם].

לכאורה, מה שרצינו להוכיח. סיום נפלא ומתאים מאין כמוהו לספר הפילוסופיה הגדול של יהדות ימי הביניים. אלא שבפסקאות הסיום ממש, מבצע הרמב"ם פניית פרסה מפתיעה ומדגיש פתאום דווקא את המידות הטובות ואת ההנהגה המדינית, בהתייחסו לחלק האחרון בפסוק הנזכר: "השכל וידע אותי, כי אני ה' עושה חסד משפט וצדקה בארץ, כי באלה חפצתי נאם ה'".

וכך ממשיך הרמב"ם וכותב, כביכול בפרשנות אגבית ואקראית:

והואיל והזכרנו פסוק זה ונפלאות שנכללו בו… נשלים מה שנכלל בו. והוא, שלא הסתפק בפסוק זה בביאור הנעלה שבתכליות שהיא השגתו יתעלה בלבד… אלא אמר כי ההתפארות היא בהשגתי וידיעת תארי, כלומר מעשיו… וביאר לנו בפסוק זה כי אותם המעשים אשר חובה לדעת אותם ולהתדמות בהם הם חסד משפט וצדקה… ואחרי כן השלים את העניין ואמר כי באלה חפצתי נאם ה', רוצה לומר מטרתי שיהא מכם חסד וצדקה ומשפט בארץ, כדרך שביארנו בשלוש עשרה מידות שהמטרה להתדמות בהן ושיהיו אלה הליכותנו.

הרי לנו פניית פרסה דיאלקטית במבנה הפרק. לאחר שהעלה הרמב"ם את ערכו של השכל, הוא פתאום שב ומבהיר שאין המטרה יצירת אינטלקטואל מנוכר ומנותק השרוי במגדל השן, אלא גידולו של חכם בעל מידות המעורב בתיקון העולם והמדינה. נשים לב, פנייה בסגנון דומה להפליא ראינו שנעשתה על ידי אריסטו בסוף ספר האתיקה. קשה לראות בדבר יד המקרה בלבד כאשר מדובר בספר המופת של הרמב"ם ובספר מרכזי של מי שאת דעתו הוא כינה באגרת לאבן־תיבון "תכלית דעת האדם", ובנוגע לאותה סוגיה ממש.

מפתיע לגלות שרבים מגדולי החוקרים של משנת הרמב"ם התעלמו מן הדמיון הזה, אך דומני שהוא זועק לשמים. יתרה מזו, כפי שהראה אל נכון אברהם מלמד (פעמים, 51, תשנ"ב), לעיני הרמב"ם לא עמד ספר הפוליטיקה של אריסטו, כך שברצף האריסטוטלי אתיקה־פוליטיקה, הייתה בעבורו חתימת האתיקה סוף פסוק בדיון המוסרי־מדיני, ועל כן נקודת ציון מרכזית מאוד.

הנה כי כן, את מורה הנבוכים בחר הרמב"ם לסיים בקריאה אל החכם השלם לצאת מן המרחב המוגן ולעסוק בתיקון העולם. כאמור, בכך הוא לא סטה ממשנת אריסטו אלא אדרבה, צעד בעקבות הדגם האפלטוני־אריסטוטלי של החכם־המעורב.

כמו בכל סוגיה מרכזית במורה הנבוכים, גם בשאלת היחס בין החכמה ותיקון המידות והמדינה הרמב"ם ממלא את הבטחתו בפתיחת המורה וסותר את עצמו שוב ושוב בכוונה תחילה, ומותיר אותנו נבוכים בשאלה מה הייתה כוונתו האמיתית ומה כתב רק מפני יראתם של הטיפשים, מהי משנתו האקזוטרית ומהי זו האזוטרית. צוואת הרמב"ם בראש הספר "תאם פרקיו זה עם זה" ובקשתו מהלומדים לדייק גם ב"כל מילה שנאמרה בו דרך אגב, ואף על פי שאינה מעניין הפרק, כי מאמר זה לא נאמרו בו הדברים איך שנזדמן אלא בדקדוק רב ובמשנה דיוק", פתחה שער גדול למבול של פירושים ופולמוסים בדורותיו ובדורותינו לגבי כוונתו האמיתית, ואין פותר.

קריאה אל החכם לעסוק בתיקון העולם. הרמב"ם, בול ישראלי, 1953 קטלוג הבולים הישראלי, מעצב: וינד־סטרוסקי

קריאה אל החכם לעסוק בתיקון העולם. הרמב"ם, בול ישראלי, 1953
קטלוג הבולים הישראלי, מעצב: וינד־סטרוסקי

חלוצים בבניין האומה

עם זאת, למרות המבוכים המתודולוגיים, דעתי נוטה לעמדת הסוברים שהרמב"ם ראה בחכם המעורב בחקיקה ובתיקון החברתי מדרגה גבוהה יותר מן החכם המתבודד. האופנים השונים להבנת היחס המדויק בין שני התחומים וכן הראיות לכאן ולכאן כבר נידונו בהרחבה על ידי מפרשים וחוקרים ואטו כרוכלא ניזיל ונימני. על כן אתייחס רק למקור נוסף אחד, שהדיון בו לא מוצה ואולי דווקא בו מפתח גדול לפרשנות המורה.

פרק נא בחלק ג, שאותו הזכרתי לעיל, עוסק באורח החיים המתנזר של החכם המתבודד שכבר השיג את האמת העיונית ומקדיש כל רגע אפשרי לריכוז מדיטטיבי בא־לוהים. בסיומו של פרק זה מתקשה הרמב"ם מדוע אפוא משה רבנו וכן האבות עסקו בהנהגה ציבורית ובעניינים ארציים כמו רעיית צאן וריבוי ממון ונכסים. על כך נותן הרמב"ם שתי תשובות. בראשונה טוען הרמב"ם שמדרגתם המיוחדת של הענקים הללו הייתה שגם כאשר עסקו בעניינים ארציים דעתם הייתה נעוצה במחשבה על א־לוהים לבדו. באיבריהם פעלו בענייני העולם, אך נפשם מנוכרת הייתה אל מעשה האיברים ושקועה בדעת ה' לבדו.

תירוץ זה הולם את ההיררכיה שבין השכל לעניינים הארציים ורואה גם בהנהגה הציבורית של האבות אילוץ בלבד. אלא שבתירוץ השני הופך לכאורה הרמב"ם את הקערה על פיה (הדגשות שלי; א"מ):

ונראה לי עוד, כי אשר גרם הישארות ארבעה אלה כפי תכלית השלמות לפני ה'… מפני שכל תכליתם הייתה בכל אותם הפעולות להתקרב לפניו יתעלה קרבה כל שהיא, מפני שהייתה תכלית סעייתם [=צעידתם] במציאותם, המצאת אומה אשר תדע את ה' ותעבדהו… ולפיכך נתקיימה בידם הדרגה הזו, כי אותן ההתעסקויות עבודה גדולה בהחלט.

ההיפוך הזה נראה אולי מתמיה במבט ראשון: מנין צמח במשנת הרמב"ם הדגש על הממד הלאומי־ציבורי, וכיצד הוא מסתדר עם הממד האריסטוטלי של משנתו? זו הסיבה לכך שמשפטים אלו הוזנחו על ידי רבים ונחשבו לסוג של תירוץ בעלמא. ואולם, מקומם של משה רבנו והאבות בספר מורה הנבוכים הוא מרכזי כל כך שקשה לראות בדברים אלו שגרת קולמוס לא מדויקת.

הקריאה שהצענו לעיל בדברי אריסטו מבהירה את הדברים כהלכה. כפי שראינו, אריסטו סבר ש"אין לזלזל גם בהשגת התכלית לאדם אחד בלבד, אך משובח וא־לוהי יותר להשיגה בשביל אומה מן האומות ובשביל מדינות". משום כך הוא סובר שמעלתו השלמה של החכם היא כאשר הוא הופך למחוקק ומפיץ את הסגולה הטובה של החכמה למדינה כולה. לאור תפיסה אריסטוטלית זו פירש הרמב"ם את מעלת האבות ומשה רבנו, ולא רק ששיבח את פעולתם כפוליטיקאים וחברי פרלמנט אלא אף הצדיק את התגייסותם הגופנית כחלוצים לבניין האומה והארץ, כשמול עיניהם החזון הגדול של אומה היודעת את ה'.

תכליתו של אדם

וזאת למודעי, רבים וטובים (דוגמת פינס, שטראוס וברמן) הגיעו למסקנה שהחכם המעורב בפוליטיקה גדול בעיני הרמב"ם מן החכם המתבודד, אף אם לא התיימרו להולמה עם שיטת אריסטו כפי שהדגמתי כאן. בדיונים מרתקים אף קישרו זאת לתורת הנבואה הייחודית של הרמב"ם, וכן לתפיסה המיוחדת שלו לגבי אפשרות ידיעת ה' דרך תוארי הפעולה דווקא ולא דרך התארים העצמיים שהם בעצם תוארי שלילה בלבד.

הדגש הנוסף בדברים שלעיל הוא בדמיון הרב לאריסטו ברמה התוכנית ובטכניקה הספרותית, המחזק את הטענה שהחלק הפוליטי־הנהגתי בדברי הרמב"ם איננו שייך רק לעטיפת משכיות הכסף הנוצצות החופפות את סודותיו של המורה אלא ממש לתפוחי הזהב החבויים בתוכן.

המבקש אפוא השראה לפעילות פוליטית כשליחות עליונה וכצו השעה, העולה אף על האתגר הרוחני של חיי עיון טהורים מתוך פרישות והתבודדות, ילך לו אצל הרמב"ם. חוק, מדינה, מוסר הנובע מתוך השגה תבונית – אלו חלקים מרכזיים בתכליתו של אדם ותכליתה של אומה. זהו אולי גם סודו של הפסוק הבלתי־צפוי שאותו בחר הרמב"ם להציב בראש מורה הנבוכים, פסוק שאיננו עוסק בהכרה השכלית אלא דווקא בצדק המדיני, שאיננו מדגיש את אתגר ההישג האישי אלא דווקא את בניין האומה: "פתחו שערים ויבוא גוי צדיק שומר אמונים".

ד"ר אסף מלאך הוא המנהל האקדמי של המכללה למדינאות בירושלים ומלמד מדעי המדינה ומחשבת ישראל באוניברסיטת בר אילן ובמכללת הרצוג

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ב' אייר תשע"ד, 2.5.2014 


אילה |סיון הר שפי

$
0
0

[שיר]
לְסָבִי, בְּטֶהֶרָן, בֵּין מִלְחֲמוֹת עוֹלָם, אַיָּלָה
מְלַחֶכֶת מִכַּף יָדוֹ.
לַיְלָה. שַׁעַר הַגַּן פָּתוּחַ
מִן הַיַּעַר זָבוּ זְאֵבִים.
לַבֹּקֶר נִמְצְאָה אַיָּלָה מוּטָלָה
נְטוּלַת זַהֲרוּרִים מֵעֵינֶיהָ הַגְּדוֹלוֹת, הַפְּקוּחוֹת.

*
לְסַב סָבִי, ר' הִילֶה וֶכְּסְלֶר, חֲלוֹם חוֹזֵר
וְאִגֶּרֶת בְּהוּלָה.
צָעַק בָּאֲפֵלָה.
הִדְּקוּ יָד אֶל פִּיו.
כָּךְ לַיְלָה לַיְלָה. מַרְאוֹת בִּעוּתִים
מֵקִיץ וְשֵׁם אֱ־לֹהוּת עַל שְׂפָתָיו
כַּחֲתִימַת הַצַּיָּר.
שֶׁמֶשׁ שְׁחֹרָה, אָמַר.
הִדְּקוּ יָד לָאֹזֶן.
מִי שֶׁשָּׁמַע, עָלָה בְּרַגְלַיִם דַּקּוֹת מְהִירוֹת
וְלֹא הֵשִׁיב רֹאשׁוֹ לְאָחוֹר.

*
אֲבִי נוֹלַד בְּיוֹם הֻלֶּדֶת מוֹלַדְתּוֹ,
אֲשֶׁר לֹא בָּהּ נוֹלַד. לֹא כָּאן.
בְּטַהֲרָן, וְהַשְּׁכֵנוֹת הָרְכוּנוֹת מֵעַל עַרְשׂוֹ
שָׁרוּ לְסָבָתִי כַּמָּה רָזֶה וּמְכֹעָר
זֶה הַיֶּלֶד זְהֹב הַשֵּׂעָר וּטְהוֹר הָעֵינַיִם.
הֵן בִּקְּשׁוּ לְהַרְחִיק אֶת הַשֵּׁדִים,
אַךְ סָבָתִי, שֶׁאָבִי עֲשָׂאָהּ לְאֵם, בָּכְתָה.
הַרְחֵק מֵאִמָּהּ אֲשֶׁר בִּפְרַנְקְפוּרְט עַל הַמַּיְן,
בּוֹדֵדָה בְּגָלוּתָהּ הַמִּזְרָחִית,
רָאֲתָה מִן הַחַלּוֹן אֶת מְחַלֵּק הַמַּיִם
מַשְׁקֶה מִדְּלָיֶיהָ הַמְּלֵאִים־יָרֵחַ
אֶת חֲמוֹרוֹ.
הָרַכָּה וְהָעֲנֻגָּה, לְבָנָה לְבַדָּהּ בַּלֶּבַנְט,
אִשָּׁה וּנְבוֹ לָהּ, קָרְאָה לְאָבִי – מֹשֶׁה
בְּיוֹם הֻלֶּדֶת מוֹלַדְתּוֹ, יִשְׂרָאֵל.
בֵּין שָׁלוֹם לְשָׁלוֹם, כָּאן נוֹלַדְתִּי.
לְסַב־סָבִי נוֹלַדְתִּי, כַּהֲטָבַת חֲלוֹם
וְלִשְׁכֵנוֹתֶיהָ שֶׁל אֶם־אִמִּי, שֶׁאִבְּדוּ בּוֹ אֶת כָּל יַקִּירֵיהֶן.
אֵינֶנִּי יְכוֹלָה לָשִׁיר לָךְ כִּי אִם שִׁבְחֵךְ
כִּי אִם פְּאֵרֵךְ וּמַלְכוּתֵךְ.
וְאִם אֵי־מִי מוֹצִיא דִּבָּתֵךְ,
אֲנִי בּוֹכָה.
הַיּוֹם, דְּבֵקוּת הִיא לוֹמַר –
"עַמִּי – עַמִּי
וֵא־לֹהַי – אֱ־לֹהַי"
וְלֹא לְהַפְנוֹת עֹרֶף
לְעָרְפִּי.
בִּשְׂדוֹת בֵּית לֶחֶם אֲנִי מַשְׁבִּיעָה
אֶת כָּל הָאַיָּלוֹת
לְהָעִיר וּלְעוֹרֵר.

*

עוֹד מְעַט תשע"ח, אֲנִי אוֹמֶרֶת.
גַּם זוֹ שָׁנָה, אַתָּה עוֹנֶה.
הַשָּׁעָה תשע"ד,
שְׁעַת בֹּקֶר בְּהִירָה עַל מִרְפֶּסֶת הַבַּיִת בִּתְקוֹעַ.
הָרְחוֹב מִסְתַּיֵּם בְּגִבְעָה חֲשׂוּפָה,
שֶׁחָצוּ אוֹתָהּ עַתָּה שְׁתֵּי אַיָּלוֹת.
מַה אִכְפַּת לְךָ לְקַוּוֹת?
תשעח, עֵת־חָשׁ, בְּעִתָּהּ אֲחִישֶׁנָּה. אוּלַי גְּאֻלָּה.
אוּלַי כְּבָר הַיּוֹם, אַתָּה מְחַיֵּךְ. לָמָּה מַמְתִּינָה.
מַה נִשְׁתַּנָּה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת.
הַלְוַאי הַיּוֹם. וּבְכָל זֹאת, תשע"ח: שִׁבְעִים לַמְּדִינָה,
שִׁבְעִים בְּצֵל הַתְּאֵנָה, בַּחַמָּה הַקּוֹפַחַת,
הָיִינוּ כְּחוֹלְמִים.
תְּאֵנָה, וְשָׁקֵד, וְרִמּוֹן, וְאַגָּס. הַיְּלָדִים בִּקְּשׁוּ לִשְׁתֹּל בַּגִּנָּה,
אַחֶרֶת מִמַּה נָבִיא בִּכּוּרִים לַמִּקְדָּשׁ?
וּבִימֵי הֻלֶּדֶת הֵם תָּמִיד מְבָרְכִים:
שֶׁתִּזְכֶּה לְהַנִּיחַ אֶבֶן…
שֶׁתִּזְכִּי לַעֲלוֹת…
לְמַרְגְּלוֹת הַיְּלָדִים אֱמוּנָתִי מִתְבַּיֶּשֶׁת,
מִתְחַדֶּשֶׁת, מְסַמֶּנֶת בַּיּוֹמָן,
הַיּוֹמָן שֶׁלִּי מָלֵא פְּגִישׁוֹת
שֶׁלֹּא קֻיְּמוּ.
וּבְכָל זֹאת.
עָגָה עִגּוּל סְבִיב הַיּוֹם. וּמָחָר.
וְנוֹעֶצֶת סִכָּה בְּתשע"ח.
וּמְחַכָּה.

אִמִּי אֵינָהּ מְחַכָּה. הָעוֹלָם רָעֵב,
הִיא מִמֶּרְחָק תָּבִיא לַחְמָהּ.
הָעוֹלָם צָמֵא, הִיא תַּעֲרֹג לוֹ עֲרוּגוֹת
וְלֹא תֹּאכַל וְלֹא תִּשְׁתֶּה עַד שֶׁיִּגְמַע.
רַגְלֶיהָ כְּבֵדוֹת מִשְּׁלִיחֻיּוֹת שֶׁנָּטְלָה עַל עַצְמָהּ.
כֹּחָהּ עוֹזֵב.
וַעֲדַיִן הָעוֹלָם רָעֵב, וְצָמֵא, וְצוֹעֵק
כְּבוֹר בְּלִי תַּחְתִּית.
וַעֲדַיִן אַיָּלוֹת מְפַרְכְּסוֹת בֵּין שִׁנֵּי זְאֵבִים.
אֲנִי מִשְׁתָּאָה לָהּ,
וּמַתְרָה בָּהּ,
וּמְחַקָּה לָהּ,
וְלֹא דּוֹמָה לָהּ,
וּמְחַכָּה.

*
עַל קַו הַחֹשֶׁךְ הָאַחֲרוֹן אַתָּה מַמְתִּין לָהּ
פּוֹתֵחַ אֶת יָדְךָ
חָמֵשׁ אֶצְבָּעוֹת נִפְרָשׂוֹת קַרְנֵי שֶׁמֶשׁ.
כּוֹכָב שֶׁל שַׁחַר בְּכַפְּךָ,
מַזְמִין.
הִיא שְׁכוּבָה בֶּעָפָר
הִיא אֵינָהּ מְרִימָה אֶת רֹאשָׁהּ
וְלֹא מַרְטִיטָה בִּנְחִירֶיהָ.
מְעַט חֹם בְּגֵוָהּ הַחוּם,
בִּטְנָהּ נָעָה אִוְשָׁה,
כְּיָם לְאַחַר רוּחוֹת לַיְלָה
שֶׁמֶץ שֶׁמֶשׁ אֶמֶשׁ בָּעוֹר הַכָּבוּי, הָרוֹפֵס.
כְּמוֹ יֶלֶד אַתָּה נִרְכָּן, מַעֲבִיר אֶת יָדְךָ וְטוּבְךָ
מְרַפְרֵף בִּתְחִנָּה
פּוֹקֵד, שֶׁתָּקוּם!
אַיָּלָה מַחְרִישָׁה.
אַיָּלָה חוֹלָה.
אַיָּלָה נְעוּלָה בַּמֶּרְחָק כֹּה סָמוּךְ.
כָּךְ יוֹם יוֹם בְּחֵיקְךָ. אֶלֶף שָׁנִים בְּעֵינֶיךָ.
מָסַךְ הַדְּמָעוֹת.
לֹא הִצְלַחְתָּ לְהַצִּיל.
כְּמוֹ יֶלֶד אַתָּה קָם מֵעָלֶיהָ, בּוֹטֵשׁ בֶּעָפָר,
בּוֹעֵט אֶת הַחַמָּה כְּמוֹ פַּחִית מַתֶּכֶת
אֶל אֶמְצַע הַכְּבִישׁ הַסּוֹאֵן,
מִתְגַּלְגֶּלֶת בָּאָרֶץ,
בֵּין רַגְלַיִם חוֹפְזוֹת,
יוֹם חָדָשׁ מַתְחִיל.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ב' אייר תשע"ד, 2.5.2014 


ובא לציון גואל |רחמים מלמד־כהן

$
0
0

[סיפור]

אבא, הרב יעקב קוצ'יק, היה מאזין לרדיו בוקר וערב בכל יום תמיד. בולען לחדשות מן הארץ ומרחבי העולם ופולטן לרחל ולחבריו. שם מעקבו אחר המתרחש בגרמניה הנאצית וחרד לשלומם של יהודים. טלפון היה לנו בביתנו, ולו חוּגה גדולה, ומספרו היה 5649. אנשי השכונה היו באים השכם והערב לשמוע ולהשמיע בשורות טובות, ולא עלינו בשורות שאינן טובות. התקופות תקופות של תורים למים ולקרח היו, שיירות ממוגנות לא התמהמהו והעלו מזון לנצורים בירושלים. צרורות פגזים כאבני בליסטראות נורו אל העיר מבלי הבחן ואנו נחבאנו אל כלי המטבח, אל מתחת לשולחן. אחותי רוחמה נפצעה מרסיסי פגז בשוק מחנה יהודה בפינת רחוב יפו. אוכל ניתן בנקודות, במידה, במשקל ובמשורה. ככה אכלנו: לחם קודם לקוֹקוֹזִין, וקוקוזין קודם לממרח שוקולד, וממרח שוקולד קודם לביצים, וביצים קודמין לדגים. בשר היה בבל ייראה ובל יימצא אלא בשבתות, במועדים ובשמחות.

שמונה לילות לפני הדלקת נר ראשון של חנוכה, בליל י"ז בכסלו התש"ח 29 בנובמבר 1947, יום שכינויו "כ"ט בנובמבר", ראשו ורובו של אבא צמודים היו לרדיו. עקב אחר ההצבעה בעצרת האומות המאוחדות למען תוקם מדינה יהודית. מבעד לחלונות ובפתח הדלת צבאו עשרות אנשים מן השכונה והאזינו בדממה.

בשומעו כי רוב העמים הרימו ידיהם בעד מדינה יהודית, מחא כף אל כף, צעקה של שמחה פרצה מפיו ועמה הפסוק: "כל העמים תקעו כף הריעו לאלוהים בקול רינה". יצא לרחובה של עיר. חזה במשאיות עמוסות נושאות צעירות וצעירים שרים וצוהלים. נשים קיבלו פניהם בצהלולי "קוּלוּלוּ" וזרקו עליהם סוכריות. נטלָנוּ אבינו בידיו, והצעידנו לכיכר ציון. המון עם רב נתרכז שם. מעגלים מעגלים רקדו הורה וזימרו. היו שצווחו "מדינה עברית, עלייה חופשית" כבשיאם של ימי המנדט. משם נדדו רגלינו לבנייני המוסדות הלאומיים. כמעשה כיכר ציון כן נעשה המעשה בכאן.

כל אותו הלילה לא ניתנה שינה לעפעפינו, ובהאיר השחר הלכנו להתפלל בבית הכנסת "אהל רחל". כיבדוהו לאבא בתפילת הודיה. משהגיע ל"למנצח מזמור לדוד יענך ה' ביום צרה", קרא בקול גדול מילה במילה "אלה ברכב ואלה בסוסים ואנחנו בשם ה' אלוהינו נזכיר. המה כרעו ונפלו ואנחנו קמנו ונתעודד". ולא יכול אבא להתאפק. פרץ של דמעות עלה מעיניו, הקהל עודדו בהמשך התפילה "ובא לציון גואל".

*

לא היה נרגש כאבא. טרם כניסת השבת, ביום שישי, ה' באייר התש"ח, 14 במאי 1948, נתבשרה האומה על עצמאותה. דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל וגולל בפני האסיפה בבית דיזנגוף את מגילת העצמאות. למחרת, במוצאי שבת, נסתיימה תקופת המנדט הבריטי. אחר הבדלה חיבק אבא יעקב את אמא רחל ויצאו למרפסת. הראה לה ירח שצורתו כציפורן. אמר לה: "יהי רצון שכשם שלבנה זו הולכת ומתמלאת, כך תהא מדינתנו החדשה הולכת ומתמלאת בעולים חדשים, בכלכלה טובה, במדע ובהשכל, בבניינים ובגנים, בבשורות טובות, בישועות ובנחמות, בילדינו, בנכדינו ובבנינו. תשועת ה' כהרף עין".

למחרת השבת יצאו צבאות ערב ויילחמו בישראל מלחמת חורמה ולא יכלו לו. וינוסו ביגון ובאנחה. אז ישיר ישראל את השירה הזאת: "כל עוד בלבב וגו'".

אבא לא החמיר במצוות אלא הידר בהן.

בסעודות של שבת היה יושב בראש השולחן כמלך, רחל אמנו מולו ואנו ואורחים מזה ומזה. עונג שבת ניכר בפניו ובקולו, שהיה מזמר זמירות של שבת בשמחה במנגינות של יהודי פרס. "אתקינו סעודתא", "אשת חיל", "צור משלו אכלנו" ו"כי אשמרה שבת" ציפו בקוצר רוח לשמוע קולו הערב של אבא. אנו השלמנו שירי שבת בנעימות נוסח אשכנז שלמדנו ב"בני עקיבא". דברי תורה מפרשת השבוע וחיכוך בהלכות היו תענוגותיו. ובהגיע תור סעודה שלישית היה מכריז ואומר: “ויאמר משה!“, רמז לפסוק “וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אִכְלֻהוּ הַיּוֹם כִּי שַׁבָּת הַיּוֹם לה‘ הַיּוֹם לֹא תִמְצָאֻהוּ בַּשָּׂדֶה“. סועד ואחר מעיין ב“עין יעקב“, שאגדתא חביבה עליו. פדגוג היה אבא, מלמד, מספר סיפורים, חד חידות וכולם משתתפין עמו.

לפני תפילת ערבית של מוצאי שבת היה אבא מחלק למתפללים בבית הכנסת עשבי בשמים שיברכו עליהם. ענה הוא אחריהם “אמן“ והיה מאריך ב“אמן“, שכל המאריך ב“אמן“ מאריכין ימיו ושנותיו. ועוד שגדול העונה “אמן“ יותר מן המברך.

חזר לביתו ובדרכו היה קוטף מגינתו משיח רוזמרין מקצת עליו, שריחן נאה ויפים לשעת ההבדלה. הבדלה של אבא אין כמוה! קרא פסוקים בסידורו “אביר יעקב“ והיה אומרן בקול ומדגישן. נתכנסו סביבו כל המצויים בבית. הגישה אמא טס כסף ועליו גביע כסף, בקבוק של יין, עלין של רוזמרין שקטפן אבא ונר עשוי צמות צמות. פתח בזמרת “ראשון לציון הנה הינם ולירושלים מבשר אתן“ ומילא פיו צחוק של שמחה באומרו: “ליהודים הייתה אורה ושמחה וששון ויקר“. מזג כוס של יין והגליש היין אל צלוחית שבתחתית הגביע, שכך מורין ורומזין על ברכת ה‘. הביט בבבואתו שצפה על פני היין, ראה דיוקנו, חייך וכולם מחייכים אחריו ובירך בורא פרי הגפן. עלזו עלי רוזמרין כאשר בירך עליהן “בורא מיני בשמים“. אנחה של רווחה פרצה מפיהו, ריח הניחוח עבר מיד אל יד ומחוטם אל חוטם. בא אל הנר ובירך עליו “בורא מאורי האש“.

הציץ בציפורניו. ולמה? שיהא רואה בוהק של ציפורן ומבדיל בין ציפורן לבשר, ומשמעו: אור של נר דיו להאיר על פי ההלכה, ויש אומרים כדי שיזכרו את אדם הראשון שגופו היה מכוסה בציפורן לפני שחטא. ואבא אומר: “סוד הוא על פי תורת הקבלה“. ואינו מגלה הסוד.

חזר והסתכל סביביו וצחק. נתגלגל צחוקו ודבק באחרים והיה הצחוק הולך ומתגלגל בחוצות ירושלים. טבל אצבעותיו ביין שנותר בצלוחית של גביע, תחבן לכיסיו, מרח בהן מצחו ואמר: “ברכת ה‘ היא תעשיר“. חתם בתפילה שאחרי הבדלה ובא לשערים “שערי אורה, שערי ברכה…" לפי אלפא ביתא. הגיע לאות צ‘, קרא “שערי צהלה“ והוסיף משלו בקול גדול “שערי צה“ל והצלחתו“. ומרעיף איחולים בשערים לכל אחד לפי מצבו ותוחלתו.

השומעים החלו לפזם הפזמון “לכבוד חמדת לבבי אליהו הנביא“. אחז אבא בידי אמא ומבט של אהבה ביניהם. עתים כאשר רוחו הייתה טובה עליו היה יוצא עמה במחול. שמחה זו שבהבדלה נשרכה כל ימות השבוע אחרינו.

"משאיות עמוסות נושאות צעירים וצעירות צוהלים" חגיגות בירושלים לאחר הכרזת האו"ם, כ"ט בנובמבר

"משאיות עמוסות נושאות צעירים וצעירות צוהלים" חגיגות בירושלים לאחר הכרזת האו"ם, כ"ט בנובמבר

*

נתקרבו ימים נוראים, אחזה את ביתנו אווירה של חרדה וחלחלה, כיוון שאבא היה אחוז מתח של הכנת הלב. טרם האיר השחר ניעורנו והלכנו עמו ל"סליחות". חיכינו לשיר "אדון הסליחות" וחיכנו חיכה לכוס תה וביסקוויט שדוד יוסף היה מחלק.

בשובנו למגורינו חצינו את שוק מחנה יהודה בשעה שבעלי החנויות מתקינין דוכניהם וריחות ירקות ופירות טריים ממלאים אוויר של טל שחר. בליל ראש השנה היה שולחן הבית עמוס ב“יהי רצון“. תקיעות השופר של אבא היו חוצבות להבות אש, מרעידות לבבות. והאריך בתרועה שלפני “עלינו לשבח“. מיד אחר התפילה קפצו ילדים וניסו כוחם בתקיעת שופר.

סיימנו להתפלל תפילת מנחה, הלכנו והיינו מרוקנים את כיסינו אל בור המים בחצר ביתו של התימני ברחוב שבאזי. השלכנו ב“תשליך“ את כל עוונותינו.

בבוקרו שלפני יום הכיפורים התכופף אבא בפינת בית הכנסת, גבו חשוף, וביקשו לגבאי שיכהו במגלב של עור ארבעים מלקות חסר אחת, כנגד שלושים ותשע תיבות שבשלוש חזרות על הפסוק “והוא רחום יכפר עון ולא ישחית והרבה להשיב אפו ולא יעיר כל חמתו“. הלך וטבל במקווה ולבש בגדי לבן. טרם סעודה מפסקת אחז בתרנגול כפרות וסובבו מעל ראשינו שלוש פעמים ואמר: “זה כפרתך, זה חליפתך, זה תמורתך“. אנו היינו מניחין ידנו על ראש השכווי ועונים: “מצאתי כֹּפֶר“ אבא היה בוכה מרות בפתיחת שעת הנעילה, פורש כפיים אֶל אֵ־ל בשמים נורא עלילה, וביקש מחילה.

סוכה היה בונה מלוחות עץ ששמרן משנה לשנה. ציורים תלה בה: משפט שלמה ושתי הנשים וקוויו אינם אלא אותיות של נמלים, זעירות, ויחדיו נשזרות ל“שיר השירים“. הדביק על אחת הדפנות עותק מעוטר של מגילת העצמאות ולידה ציור ירושלים מעשה ידי האמן בק.

הקדים לקנות ארבעת המינים. חידד עיניו אל חודו של לולב, ראה שדרתו ישרה, מצאו מהודר ולבלב לבו משמחה. אתגר שם לו למצוא אתרוג צהבהב דמוי לב, עם פיטם, ומצא. הידס פה ושם, גילה הדס, עליו כעיני בן אנוש, סדורים על ענף, מלבלבין שלושה־שלושה. ראה פֹּארוֹת ערבה ועליה כמראה שפתיים. ערְבה עליו. קשרן לארבעת המינים, כרכן באגודה יחדיו והיו לאחד. נענען ב“הלל“ ונשתבח בהם. בלילות של חג למד בסוכה וילן שם.

מבעוד מועד הכין פתיליות לשֹימן בכוסיות של שמן לקראת חג חנוכה. נר דקיק צבעו חום אורכו חצי אמה היה מצפה לכף ידו של אבא שייטלהו ויאיר פני בני הבית. אף אדן החלון העשוי אבן שיש קרה נתחמם ושיר “מעוז צור“ התעורר לתחייה.

לא היה דומה ראש השנה לאילנות בביתנו לשאר חגים ומועדים, שביום זה, ט“ו בשבט, מתכנסין כל פרות שבעולם ונערכין כסדרם על מזבח האוכל ואינם פחותין מחמישים ואחד מינים. מימין פרות שנאכלין על קרבן – כנגד עולם הבריאה שהוא יש מאין; באמצע פרות שאוכלין תוכם וזורקין קליפתם – כנגד עולם העשייה; משמאל פירות שגלעין בתוכן ואוכלין מה שסביבו – כנגד עולם היצירה. בין העולמות מזג אבא ארבע כוסות מכוס של יין אדום כנגד עונת אביב עד כוס של יין לבן כנגד החורף וכנגד שאר עונות היה מוהלן ליין אדום ולבן.

שוק מחנה יהודה אהב את אבא, שהיה מעשירו ומשמח רוכליו וקוניו. אבטיח גדול הביאו אדון ראובן ג‘ניאן, חייטו של דוד בן גוריון. שמרו לאבטיח מימות החום תחת מיטתו לכבוד הרב מלמד, וכך נהג מדי שנה בשנה.

*

ימי הפורים חביבין עלינו ועל אבא, עלינו משום תחפושות ומעות פורים שקיבלנו, שהם מתנות לאביונים, וגם אקדחים קפצונים וּפַלינים מרעישי המן היו בידינו. אבא אהב חג זה כי מוצא משפחתו מפרס. בקוראו את המגילה המחיז בקולו את אשר אירע. בתמיהה ובכעס שאל: "הגם לכבוש את המלכה עמי בבית?" וכל העם רואים את הקולות וחווים את המעשה. שמחה וששון היו ממלאים את קולו בקוראו: "ככה יעשה לאיש אשר המלך חפץ ביקרו". תיכף אחרי הפורים הרצינו פניו שהפסח קרב ובא.

התאבק באבק ספריו ונאבק בניקיון הבית עם אמא. דקדק בדינין של פסח, הגעיל כליו ברותחין. נטל נר שנותר מחנוכה, שמצווה גוררת מצווה, חיפש בחשכה ובדומייה עשר פיסות פרוסות, שאמא פרסתן והחביאתן בחדרים, וקיים מצוות בדיקת חמץ. למחרת שרפן לפיסות במדורה עד שפגו ונתבטל החמץ. התמוגג אבא משמחה. לא התבטל ופסע אל המאפייה ברחוב אוסישקין, ליטול מצות שמורות שהזמין. טריות היו ומראיהן כמראה פיתה גדולה. ליל הסדר כהלכתו, מעשה אבות סימן לבנים, ציפינו להצגה, לסעודה, לגנבת האפיקומן, למקח על המתנות ולחד גדיא.

יום העצמאות יום קדוש היה בעיני אבא, תפילתו חגיגית. בירך "הלל" בשם ומלכות, שופרו הריע ועלץ לבו בברכת שהחיינו. בלילה העלנו הגגה וחזינו בזיקוקין של אש כעין החשמל. לולבין ששמרם מסוכות נתביישו ונתייבשו. השליכם למדורת האש של ל"ג בעומר. כך היה מצרפן למצוות ולמנהגין מחג לחג וממועד למועד.

במועד יום ירושלים הסיענו לקבר שמעון הצדיק, פרס לפנינו מראה העיר מקבר שמואל הנביא, הוא שישמעאלים קוראין לו נבִּי סמואל. משם הביאנו לקבר דוד אשר בהר ציון ולהר הזיתים שם קבור סבא רחמים מולא קוצ'יק. אלא שלא היינו מוצאין ציון קברו, שעקרו שודדי מצבות את מצבתו. אי־אפשר היה ללא קריאת תהילים בקבר רחל וללא סעודת הודיה, בכך קיים אבא עמנו "סובו ציון והקיפוה".

יצאה חמה מנרתיקה והביאה לעולם אור וחום. אתא חג השבועות, חג מתן תורה. מי ששמע את אבא קורא בתורה את עשרת הדיברות – זכה! שקראן כמי שמונה מרגליות. משהגיע ל"כבד את אביך ואת אמך", כחכח בגרונו והבנוּ רִמזו. אבא נתן לנו רשות שנהיה מתיזין מים זה על זה, כי ידע שאין משחק זה בא אלא לצנן את הגוף, אך גער בנו כאשר השלכנו "בּוֹבְּקָאלָאךְ", כדורונים מעצי ברושים, על אשכנזים בעלי פאות. אמא אהבה חג זה שהראתה כוחה במאכלי חלב שלמדה בחָלָבּ.

לעולם יהא אדם שמח בשעת שמחה ועצב בשעת עצב. ותשעה באב יום של עצב. איכה היה אבא מורח אפר על מצחו; איכה קונן לפני קונו בשעת קריאת מגילת איכה ואיכה בכה על חורבן בית המקדש. מענית ותענית קשים ויהי בלילה וישם אבינו יעקב אבן מראשותיו וישכב במקום ההוא, למרגלות רגלי המיטה. ויחלום, והנה רגלו של משיח קרבה. התקרבו ימי הסליחות וגלגל חוזר בעולם.

*

מזוודה קטנה שחורה הייתה לו לאבא טמונה וחבויה בארון. היו לילות שהוציאה מסִתרה והיה הולך למקום סתר. לא ידענו סודה אם מלבושים בתוכה, שמא כלי נשק או מסמכין שיש בהם סוד כמוס. עטוף ואפוף מסתורין היה אבא כשהיה נוטל את המזוודה ופניו חמורות. היינו סקרנים. יום אחד נתגלה הסוד, אבא נתמנה לנשיא אחת הלשכות של מסדר "בני ברית" בירושלים. במזוודה היו סמלים של טקסים שהיה עושה בהם "מעשה קידושין" לחברים ולחברות שנצטרפו למִסְדָּר. אחים ואחיות, קרא להם. היו עוסקין בדברים של צדקה וחסד, אהבה ואחווה, שלום ורעות. נתנו לו הוקרה על פועלו ושיבחוהו מהלשכה הגדולה שבאמריקה. אנו, בניו ובנותיו, שמחנו על כי נוספו לנו מאות אחים ואחיות.

אבא במעשיו ודגול ברבבות אוהביו, בין המתנדבים בעם לצה"ל, נעשה שליח לפרס לקבץ נידחי ישראל ולהעלותם למדינת ישראל. בית הספר "אור החיים" עבר לנחלת אחים לבניין רם ונישא, הקים בו מקדש מעט.

משנגמל מניהולו עבר לדור בשכונת רחביה, מימינו רחוב על שם המשורר שלמה אבן גבירול, משמאלו רחוב רמב"ן על שמו של פרשן התורה, לפניו רחוב ארלוזורוב הציוני שנרצח, מאחוריו בית הנשיא יצחק בן צבי.

ומעל ראשינו שכינת א־ל.

זכתה ירושלים שבנה יעקב דר בה ומוקירה. מה עשתה? הוקירתהו בתואר "יקיר ירושלים". זכה יעקב שירושלים ביתו ובירתו והיה מהלך בה כחולם, מולל ציציותיו באצבעותיו והיה ממלמל: "היינו כחולמים, אז ימלא שחוק פינו ולשוננו רינה אז יאמרו בגויים הגדיל ה'…", מתפלל ומלאכים עולים ויורדים נושאים תפילתו לשמי מרומים.

שב אל הכותל המערבי אחר ניצחון ישראל על אויביה במלחמת ששת הימים, ואנוכי נתלוויתי אליו. בנו אלי נעשה מח"ט שריון אל"מ, ומשפחותינו הלכו ונתרחבו. מכאן ואילך דבר יום ביומו היה אבינו פוקד את הכותל, אספם למניין תלמידי חכמים, הושיבם בחדר ספרי התורה של הכותל והיו קוראים תהילים ולומדים מקרא ותלמוד.

בין כסה לעשור ביום ה' בתשרי שנת ה'תשנ"ב בתאריך יום הולדתי השיב נשמתו לבורא עולם. בכינו ועִמנו בכו אבני הכותל ופינו מקום לנשמתו, אבן בכותל.

 הרב יעקב חיים מלמד־כהן צילום: רחמים מלמד כהן


הרב יעקב חיים מלמד־כהן
צילום: רחמים מלמד כהן

התייחסויות אישיות למאורעות

אבינו, הרב יעקב חיים מלמד־כהן זצ"ל, הלך לעולמו ויצא בשם טוב מן העולם הזה בשנת תשנ"ב (1991). בין יתר החפצים שהותיר אחריו הופתענו לגלות שני כרכים עבי כרס ובהם כמעט 600 עמודים כתובים בכתב יד רהוט. עתים כתבן באותיות ענקיות ושתל בהן סימני קריאה וסימני שאלה כדי לשקף את סערת רוחו ולעתים הסתפק בשלוש נקודות, הקורצות לדמיון הקורא. היו אלה כרכי היומן שכתב אבא בשנים 1940־1930. קראנום בשקיקה ודברים שלא ידענום התחוורו לנו. מיום שנולדנו, היה אבא שלנו מנהל בית ספר, רב קהילה ואיש ציבור פעיל. במשפחה, בחברה, בכל אירוע ובכל מקום, אהבוהו כולם וכיבדוהו.

אנו, שני בניו ושלוש בנותיו, התלבטנו רבות אם לפרסם על אישיותו דברים מיומנו. השאלות שעמדו לפנינו היו: האם היה אבא מסכים שנוציא לאור ספר זה? ואם כן, אילו עניינים לא היה רוצה שנזכיר ואילו נושאים היה מעוניין להדגיש? על חלק מהעמודים ביומנו כתב: "לא לפרסם", ולפעמים כתב: "הקורא יבין", "ישפוט הקורא" וכדומה. מדבריו אלה משמע כי ציפה שיקראו ביומנו, אם כי לא ברור אם התכוון לשעתו או לדורות.

לאחר קבלת הסכמה מבני המשפחה, החלטתי אני, רחמים, בנו, לכתוב מעין רומן על עשר שנים בחייו, מגיל 21 עד גיל 31. בספר מוצג אדם צעיר, נמרץ, שפרץ את חומות המשפחה הפטריארכלית, נשאב אל העולם הגדול, התערה בחברה המערבית ועבר תמורות רבות וטלטלות נפשיות. הוא היה בודד במאבקיו, נחוש, רגיש ומלא אהבה. בספר זה חמש אהבות: אהבת חברים, אהבת תל אביב, אהבת רחל, אהבת חינוך ואהבת ארץ ישראל.

ביומנו שזר אבא התייחסויות אישיות למאורעות בארץ ובעולם. כאשר קראתי לראשונה ביומן לפעמים בכיתי, לפעמים שמחתי, לפעמים צחקתי, לפעמים כעסתי, לפעמים התפלאתי, לפעמים השתוממתי ולפעמים התאכזבתי, אך תמיד הערצתי את אבא יותר מאשר כשהכרתיו: נשמה טובה שבאה לעולם, תרמה את חלקה והוסיפה נדבך לעם ולמולדת.

אנוכי רואה בפרסום יומנו של אבא מסר חינוכי.

כתבתי את הספר קוצ'יק – שפרק ממנו מתפרסם כאן – בלשון המשנה, התלמודים והמדרש, לשון הקרויה בפי העם "לשון עגנון". בחרתי בסגנון זה משלושה טעמים: א. זו הייתה שפתו של אבא והיא מאפיינת את דמותו; ב. חביבה עליי לשון חכמים העשירה; ג. בימים אלה, כאשר השפה העברית השורשית הולכת ומידלדלת בקרב הנוער, והיא נדחקת מפני תקשורת המחשב (פייסבוק), הטלפונים החכמים, הטלוויזיה ושפת הרחוב, חשבתי כי מן הראוי להחיות מטבעות לשון עבריים, הטומנים בחובם אוצרות ניבים, פתגמים, דימויים ושאר ענייני לשון הצובעים את הסיפור. כדרכו של תיאור המבוסס על יומן, מציאות ודמיון – היבט אובייקטיבי והיבט סובייקטיבי כרוכים בו זה בזה ואין בהכרח אמת מדעית בסיפור. פה ושם השלמתי, הוספתי, שיניתי במקצת ואף עיצבתי את המאורעות, למען ירוץ הקורא בהם וייהנה.

רמ"כ

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ב' אייר תשע"ד, 2.5.2014 


חיים למרות הכול |דן שוורצפוקס 

$
0
0

הצעת החוק הקוראת לאפשר למות במרשם רופא עם גילוי מחלה חשוכת מרפא מביאה לכך שהחולה וסביבתו יימלאו ייאוש

בימים אלו מונחת על שולחנה של כנסת ישראל הצעת חוק אשר כותרתה הינה “הצעת חוק החולה הנוטה למות – תיקון – מוות במרשם רופא“. אלא שסוגיה קשה זו לא תבוא במהרה על פתרונה וודאי שחקיקה לא תפתור אותה. קולמוסים רבים נשתברו בנושא, אך מניסיוני כרופא המטפל גם בחולים הנוטים למות ראיתי לנכון לשתף את הציבור בסיפורה של מטופלת אשר אולי יאיר את הנושא מנקודת מבט אחרת.

מחלת ניוון השרירים ALSהינה מקבוצת המחלות הקשה ביותר שבהן יכול לחלות אדם בימינו.במחלה זו נפגע המפגש עצב־שריר ולאט לאט האדם הופך למשותק .בתחילה מתקשה הוא בפעולות היום־יום – רכיסת כפתור, אכילה עם מזלג וסכין .עם התקדמות המחלה הוא מתקשה בהליכה ובפעולות פשוטות אחרות.

כאשר המחלה תוקפת את שרירי בית החזה – אין יכולת לנשום עצמונית ועל כן יש צורך לחבר את החולה למכונת הנשמה לאורך כל שעות היממה. עם איבוד יכולת הבליעה והלעיסה האדם נזקק להזנה מלאכותית, בתחילה על ידי זונדה ולאחר מכן על ידיPEG – הזנה ישירה לקיבה דרך צינור בדופן הבטן.

הקושי הגדול במחלה זו מתרכז בשני מישורים: הראשון – העובדה שחולים במחלה הזו אינם נפגעים קוגניטיבית ולמעשה מצויים בהכרה מלאה לאורך כל מחלתם. הנפש חיה, האידיאה קיימת, האמונה נושמת – אך הגוף אסור באזיקים.השני – העובדה שעם מהפכת המידע בעולם החולה עצמו מודע כבר מראש לצפוי לו. ידיעה זו עלולה לגרום לייאוש קיצוני, לשקיעה לתהומות של פחד ולמעשים קיצוניים אשר בכל קונטקסט אחר של מחלה לא היו קבילים.

תוחלת החיים של חולה במחלה זו אשר מקבל טיפול אופטימלי יכולה להגיע היום עד ל־15 שנים.בשנים אלו – שנות דור – יכול החולה ללוות את ילדיו לחופה כאשר הוא מונשם ויושב על כיסא גלגלים, להשתתף בלידת נכדיו, להגיע לטקס סיום קורס הקצינים של נכדיו הבוגרים – ולייחל שאולי תימצא התרופה למחלה חשוכת מרפא זו.

 נקודת המוצא היא שהמוות איננו בידינו צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק


נקודת המוצא היא שהמוות איננו בידינו
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

עם אור גדול

ברצוני לשתף אתכם בסיפורה של מטופלת שלי – אפרת (שם בדוי). אפרת גרה בבאר שבע בדירת שלושה חדרים, נשואה למשה (גם שם בדוי) אשר עבד כמחסנאי במפעל בדרום ואם לארבעה ילדים. היא נולדה בצפון אפריקה, עלתה לארץ, נישאה וגידלה את ילדיה “לתפארת מדינת ישראל“. כל ילדיה עוסקים במקצועות מכובדים ומוערכים על ידי סביבתם.

בשנת 2002 החלו להופיע התסמינים הראשונים, קושי בפעולות פשוטות עם הידיים. לאחר פנייה לכמה רופאים נקבעה האבחנה  הקשה- ALS. אפרת לא שאלה הרבה, לא חקרה מה צפוי לה, ולא מפני שלא הייתה מסוגלת – הבחירה שלה הייתה שלא לברר מה יהיה סופה.

לאחר כשנתיים של התקדמות המחלה, במהלך חג הפסח – נפל הפור. אפרת לא יכלה עוד לנשום באופן עצמאי וחוברה לצמיתות למכונת הנשמה והוזנה על ידי PEG . אפרת הייתה בהכרה מלאה, הבינה היטב שכך נגזר עליה – וחייכה. באותו אשפוז שבו הונשמה עלתה השאלה לאן תועבר עם סיום הטיפול בבית החולים.

בשיחה של המשפחה עִמי אמרתי שלעניות דעתי העברתה של אפרת למוסד למונשמים תרע עִמה, ועדיף להחזירה לביתה שבו תחוש בנוח, תשמור על קשר עם משפחתה ולא תשקע לתהומות הייאוש. בעלה – איש מיוחד ונמרץ אשר זה עתה יצא לגמלאות – נטל על עצמו את המשימה.הבית הקטן בקומה הראשונה אורגן למופת: מיטה, מנשם, סוללות חליפיות, טיטולים, צינורות הזנה ומכשיר לסילוק הפרשות. כל אלו – בסלון הבית, אל מול הטלוויזיה ותמונת הרב עובדיה יוסף.

ילדיה גם הם התגייסו למאמץ, למרות שכולם אנשים עובדים ועסוקים. בכל יום בשבוע אחד הילדים הגיע עם חלק מהנכדים בשעות אחר הצהרים לסעוד את אִמם וסבתם, וכל שבת בתורנות ילד אחר שהה אצל ההורים,

בשנים אלו יצאה אפרת על כיסא גלגלים ועם מנשם נייד – לים באשדוד ובאשקלון, לגן החיות, לרחובה של עיר, לשמחות משפחתיות – ותמיד תמיד עם אור גדול בעיניים וחיוך עם השריר האחרון בפניה שעוד התכווץ.

חיים עם המחלה

במהלך תשע השנים שבהן הייתה מונשמת אושפזה אפרת 38 ימים בלבד (פחות מחולה אי ספיקת לב ממוצע). היא הייתה מונשמת בביתה 9 שנים בדיוק עד שבחול המועד פסח השנה – נדם לִבה.

בחודש זה שבו אנו עוסקים רבות באלו שמתו על קידוש השם, העם והארץ, אנו מקפידים לדבר גם על קידוש החיים, על אלו שהצליחו בתנאים הבלתי אפשריים להמשיך ולפעול בדרך שבה האמינו. אלו שסיכנו את חייהם כדי להציל אחרים, וגם אלו שהמשיכו בגבורה רבה בחיי המשפחה, בחינוך ובתרבות. היו רבים ששלחו יד בנפשם בתקופות קשות. בוודאי שאנחנו לא שופטים אותם, אך גם לא מעלים אותם על נס – זו איננה דרכה של היהדות. זו גם איננה דרכה של האנושות, אשר תמיד עשתה את צעדיה קדימה כנגד הקשיים והייאוש ולא מתוך כניעה להם.

כאשר נקודת המוצא היא שהמוות איננו בידינו, הסביבה והמשפחה וגם החולה עושים את כל שביכולתם למצות את מה שנותר מהחיים. הם מאמינים שיש טעם ומשמעות גם בחיים מלאים סבל וגם ב“חיי שעה“.

בקריאה לאפשר לחולים להתאבד באופן חוקי עם גילוי מחלה חשוכת מרפא (בוודאי על פי בחירתם החופשית) יש למעשה קריאה לחולים כאלה להתאבד. האמירה שאין כל טעם בחיים של סבל שמוות ודאי בסופם היא עצמה מביאה לכך שהחולה וסביבתו יימלאו ייאוש. האם באמת יש בחירה חופשית לחולה היודע שסביבתו מצפה ממנו להתאבד? שמשפחתו תתייחס לבחירתו בחיים כנטל?

המילים “המתת חסד“ או “מוות מתוך רחמים“ – ראוי להם שיוחלפו במילים כמו “חיים עם המחלה“ ו“חיים למרות הכול“. בימינו עם התקדמות הרפואה ישנה יכולת להעניק חיים רבי משמעות גם למי שנדמה לצופה מן הצד שמצבו אנוש. בנסיבות אחרות גם אפרת ז“ל יכלה לומר ערב הנשמתה “תנו לי למות“. הרי ללא הנשמה היא לא הייתה ממשיכה לחיות בכלל. אלא שהיא בחרה בחיים, בדרך של התמודדות ו“חיים עם המחלה“, דרך שאִפשרה לה להמשיך את חייה עוד שנים רבות וטובות בחיק משפחתה האוהבת.

קדושת החיים הִנה ערך עליון ביהדות. עלינו להתאמץ ולאפשר את המשך החיים של אלו שגורלם הרע עִמם – ולאפשר להם חיי כבוד בדיוק כפי שמשפחתה של אפרת אִפשרה לה.

ד“ר דן שוורצפוקס הוא רופא פנימאי בבית החולים “סורוקה“ בבאר שבע

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


לקיים שמיטה כהלכתה |אליעזר איגרא

$
0
0

הבעיות העולות בקיום אוצר בית דין עשויות להיפתר אם המדינה תישא בעול עלויות התפעול שלו. כך גם תתגשם המטרה החברתית המקורית שבמצוות השמיטה

עם השיבה לארץ ישראל, חזר עם ישראל לקיים את המצוות התלויות בארץ. אחת המצוות הקשות ביותר לקיום היא מצות השמיטה, ועל השומרים אותה כבר נאמר "גיבורי כח עושי דברו" (ויקרא רבא פרשה א).

מצווה זו קשה לקיום הן מצד החקלאים והן מצד הצרכנים. על פי מצוות התורה החקלאי אינו יכול לגדל את רוב הגידולים, וגם מה שגדל מאליו הרי הוא הפקר והחקלאי אינו יכול לנהוג בו מנהג בעלות ולהרוויח ממנו את פרנסתו כמדי שנה. גם הציבור כולו "סובל" בשנת השמיטה, שכן אין לזרוע ואין לבצע שום עבודה חקלאית בקרקע, וממילא אי אפשר לגדל את רוב הפירות והירקות בשנה זו. גם התורה מודעת להשלכות הכלכליות והצרכניות של שנת השמיטה, ולכן הקב"ה מבטיח "וצויתי את ברכתי לכם בשנה הששית ועשת את התבואה לשלש השנים" (ויקרא כה, כא).

ההתמודדות עם קשיי קיום המצווה הביאה לשני פתרונות הלכתיים מרכזיים. פתרון אחד הוא היתר המכירה, שעיקרו הפקעת הקדושה מארץ ישראל ופירותיה, ובכך, בהגבלות מסוימות, אפשר להמשיך ולקיים חקלאות כמעט רגילה בשנת השמיטה לרווחת החקלאים והצרכנים. פתרון אחר, שאינו מקבל את היתר המכירה, דואג להמצאת פירות שאינם קדושים בקדושת שביעית בדרכים אחרות כגון יבול מאדמת נכרים וייבוא פירות מחו"ל.

שני הפתרונות הללו לא באמת פותרים את בעיית פירות השמיטה אלא "עוקפים" אותה מימין ומשמאל. מענה אמיתי למצווה חשובה זו, מצווה שעליה התאמצו גדולי רבותינו בדורות האחרונים, מתוך הבנה שזכות הישיבה בארצנו תלויה בה (על הקשר בין הגלות ובין קיום מצוות השמיטה ראה ויקרא כו, לד), אין.

בעיה נוספת טמונה בשינוי המהותי שעבר העולם במאות השנים האחרונות, במעבר מעולם חקלאי לעולם מתועש. אם בעבר רוב מוחלט של האוכלוסייה היה חקלאי הרי שבעידן המודרני רק מעטים, כ־0.5% מן האוכלוסייה, הם חקלאים, ונמצא שמצוות השמיטה נופלת על כתפי חלק קטן ביותר של עם ישראל.

הוצאות תיווך

פתרון מסתמן לכלל הבעיות הללו הוא לקיים את מצוות השמיטה בזמן הזה בצורה ממלכתית. כך גם אלו שאינם חקלאים יישאו בעול המצווה על ידי תשלום כספי המיסים. בנוסף, בדרך זו – כפי שיובהר להלן – תישמר בצורה מהודרת מטרת המצווה, כפי שזו מנוסחת בפרשת משפטים: "ואכלו אביוני עמך". בשנת השמיטה פירות השדה צריכים להיות הפקר, כך שהאביונים והחלשים בחברה יוכלו ליהנות מפירות הארץ חינם. הניסיון לשתף את עם ישראל כולו במשימת שמירת השמיטה, בניגוד לפתרונות הקודמים, ישמור על רוחה הסוציאלית של השמיטה, וישרת מטרה זו. כמובן, הפתרון שנעלה לא יפתור באחת את כל הבעיות הכרוכות בשמיטה כהלכתה, אבל הוא בהחלט יקדם אותנו בצעד חשוב לקראתה. הפתרון המוצע הוא קיום אוצר בית דין.

מקורו של אוצר בית דין בשביעית הוא בתוספתא שביעית (ח, א; הביאה הרמב"ן על התורה ויקרא כה, ז):

בראשונה היו שלוחי בית דין יושבין על פתחי עיירות…

הגיע זמן תאנים שלוחי בית דין שוכרין פועלין עודרין אותן ועושין אותן דבילה וכונסין אותן בחביות ומכניסין אותן לאוצר שבעיר…

הגיע זמן ענבים שלוחי בית דין שוכרין פועלין בוצרין אותן ודורכין אותן בגת וכונסין אותן בחביות ומכניסין אותן לאוצר שבעיר…

ומחלקין מהן ערבי שבתות כל אחד ואחד לפי ביתו …

העיקרון העולה מן התוספתא הוא ששליחי בית הדין היו שוכרים פועלים, דואגים לקטיף, לעשיית היין וכדומה, ולבסוף מחלקים את התוצרת לאנשי העיר לפי הצורך. יש לציין שזוהי דרך של שמירת שמיטה לכתחילה. הפירות קדושים בקדושת שביעית, המלאכות הנעשות בקרקע ובאילנות מותרות, וכן איסוף הפירות ושיווקם נעשים בהיתר ולא בדרך הערמה.

על בסיס עיקרון זה, מדי שמיטה מוקמים במדינת ישראל מספר אוצרות בית דין, הדואגים לאספקת הפירות לצרכנים בעיר. בית הדין חותם חוזה עם החקלאי המגדל, שהוא יהיה נציגו ויטפל בריסוס, בהשקיה, בגיזום, בקטיף וכו', ובתמורה לכך יקבל שכר מוסכם על עבודתו. כך נשמר העיקרון שהקרקע היא הפקר, ומאידך החקלאי מקבל משכורת כדי מחייתו.

בשמיטה הקודמת הפעיל הרב זאב ויטמן, רב תנובה, אוצר בית דין במערכת של תנובה. מכון התורה והארץ בראשות הרב יעקב אריאל הפעיל את "אוצר הארץ", וכן פעלו עוד מספר אוצרות בית דין ברחבי הארץ. במתכונת הקיימת אוצר בית הדין הפך להיות המתווך בין החקלאי לצרכן, כאשר הבסיס לתשלום על ידי הצרכן הוא כיסוי ההוצאות של בית הדין (מהמגדל ועד המשווק). הניסיון מלמד כי פירות אוצר בית דין נמכרו במחיר השוק ולעתים במחיר גבוה יותר.

 לשמור על רוחה הסוציאלית של השמיטה. חקלאי בכפר חסידים, 1937 צילום: לע"מ


לשמור על רוחה הסוציאלית של השמיטה. חקלאי בכפר חסידים, 1937
צילום: לע"מ

לא אטרקטיבי

אלא שכמה בעיות עולות בקיום אוצר בית דין:

א. בתוספתא כתוב ששלוחי בית הדין מחלקים את הפירות לפי הצורך, כאשר המשמעות היא שהאדם היה מקבל את הפירות בחינם. לעומת זאת, באוצר בית דין הצרכן משלם עבור פירות שביעית. בכך, כמובן, נפגעת מטרת המצווה שהיא פרנסת העניים, "ואכלו אביוני עמך".

ב. התוצאה של מכירת פירות שביעית במחיר השוק היא חוסר אטרקטיביות בקנייתם. שכן לא רק שהפירות אינם זולים מהמחיר הרגיל אלא שגם מוטל על הקונה לנהוג בהם קדושה ולמנוע ביזיון והפסד שלהם. כתוצאה מכך רק המהדרים ירצו לקנות פירות אוצר בית דין.

ג. בעיה נוספת עולה מכיוונם של הבד"צים השונים, שאסרו פירות של היתר המכירה ושל אוצר בית דין. מעבר לעובדה שבעקבות כך היה צורך לייבא פירות מחו"ל, דבר שהעלה את מחירי הפירות והכביד על השכבות החלשות, הדבר פגע בחקלאים שסמכו על אוצר בית הדין, שלא מצאו קונים לסחורתם.

ניתן להביא כדוגמה לכך את הנעשה בשוק היין בשמיטה הקודמת. רוב היקבים השתמשו בענבים הקדושים בקדושת שביעית לצורך עשיית היין. היין שווק במסגרת אוצר בית דין, והדבר כמעט לא הורגש במחיר. הבעיה הייתה שלצערנו חלק מנותני הכשרות לא הסכימו לאפשר שימוש ביין זה בבתי מלון, במסעדות וכדומה, וגם צרכנים לא מעטים נמנעו מלקנות אותו והעדיפו לקנות יין ללא "חשש שביעית". כך נוצר מצב שבו יקבים נתקעו עם יין אוצר בית דין ללא קונים. התוצאה היא שבשמיטה הקרובה היקבים הללו ירכשו ענבי חו"ל או נוכרים או יצמצמו את כמויות יצור היין, כדי להימנע מן הבעיות הכלכליות שיצר להם יין אוצר בית דין. למעשה, במקום שאוצר בית הדין יקדם את שמירת השמיטה, הוא גרם לתוצאה הפוכה.

הדוגמה הזו חזרה על עצמה גם בכפר מיימון. חקלאי גדול המגדל לימונים חתם לפני שתי שמיטות עם אוצר בית דין על שיווק הפירות שלו, אולם בגלל היעדר קונים ובעיות שיווק לימונים רבים נותרו על העצים והרקיבו. החקלאי החליט שיותר לא יעבוד עם אוצר בית דין בשביעית. דוגמה נוספת לכך הייתה אוצר בית דין בקיבוץ סעד. הקיבוץ עשה אוצר בית דין למטע השקדים אך נתקל בקשיים רבים של שיווק. חנויות בהכשר הבד"ץ רכשו שקדים מחו"ל ולא אפשרו שיווק של השקדים, ושווקים רבים היו חסומים לשיווק דרך אוצר בית דין.

הוזלה כללית

כדי לפתור בעיה זו, עלינו לשוב לטעמי לרוח המקורית של מנגנון אוצר בית דין. כאמור, לפי התוספתא התפקיד המרכזי של בית הדין היה חברתי, היינו לאסוף את הפירות מן העצים לטובת מי שלא יכול להגיע אליהם, ולחלקם בעיר "כל אחד לפי ביתו". כלומר, מעיקר הדין הפתרון הקרוי אוצר בית הדין היה מוכוון צרכנים ולא מוכוון חקלאים. על כן גם בימינו יש לעבוד ברוח זאת ולהטיל על בית הדין שישווק פירות שביעית בזול (אם לא בחינם) לצרכנים.

ומה יהיה מקור המימון של בית הדין? כאן מדינת ישראל, כמדינה יהודית, צריכה להיכנס לתמונה. על המדינה לדאוג לכך שפירות השביעית ישווקו ללא רווח למי שנצרך לכך, על פי קריטריונים קבועים מראש. הרי גם על פי המתואר בתוספתא – מישהו היה צריך לממן את הפעילות של בית הדין, וקרוב לודאי שהמימון הגיע על פי כללי גביית המיסים שבאותו מקום.

מבחינה כלכלית הדבר אפשרי. תקציב המדינה לשנה זו עומד על כ־450 מיליארד שקלים. התוצר הלאומי של מדינת ישראל עומד על כ־850 מיליארד שקלים, כאשר התפוקה מגידולי החקלאות עומדת על כ־17 מיליארד שקלים, כ־2% מהתל"ג. תפוקת המטעים מתוך סכום זה היא 7.3 מיליארד שקלים (על פי נתוני משרד החקלאות). אפשר אפוא שבהשקעה הפרוסה על פני כל השנים, ובתנאים נוספים שיפורטו להלן, תוכל המדינה לשאת על עצמה אוצר בית דין ממלכתי.

אינני תמים לחשוב שהמדינה תוכל לשווק את כל פירות השביעית בחינם, אך מעט ניתן לעשות. כדוגמה לכך ניתן לציין את תחום היין שבו שניתן כבר בשמיטה הקרובה לממש את רעיון אוצר בית הדין המקורי בתקציבים לא גבוהים במיוחד.

כאמור, בעלי הגפנים במדינת ישראל יעמדו בשמיטה הקרובה במצב קשה, וזאת לאור העדפת היקבים לענבים שייובאו מחו"ל. על ידי אוצר בית דין של המדינה ניתן לסבסד את מחיר הענבים והייצור של היין, כך שהחקלאים יקבלו את מחיר הוצאותיהם מן המדינה והיקבים יקבלו את הענבים במחיר זול במיוחד. כמו כן יינתן מענק ליקבים שומרי השמיטה, כאשר התוצאה תהיה שמחיר היין ירד לפחות בשליש.

הבקבוקים ישווקו בתווית מיוחדות ובולטות של אוצר בית הדין ויימכרו במחיר מוזל. הוזלה משמעותית זו תביא לרכישת יין בכמויות גדולות, לא תשאיר את היקבים עם עודפים שלא ניתן להתגבר עליהם, ותעודד את היקבים להשתמש דווקא בפירות הקדושים בקדושת שביעית. אם ישווק היין בזול הרי שיהיה גם לחץ מצד מקבלי כשרויות כבתי מלון, בעלי קייטרינג ודומיהם, לרכוש יין מאוצר בית דין, ובכך יגבר הלחץ על נותני כשרויות שבעבר לא אישרו שימוש ביין זה בעסקים שפיקחו עליהם. באופן יחסי מדובר בסכומים לא גדולים, כאשר המרוויח העיקרי הוא הצרכן, משלם המיסים.

כאן המקום להעיר שכבר כיום ישנו תקציב לשנת השמיטה המנוצל לכמה עניינים, כגון יצירת מצעים מנותקים לצורך גידול בשנה השביעית, ועזרה לחקלאים המובירים שדותיהם – אך תקציב זה מנוצל לטובת החקלאים ולא לטובת האוכלוסייה כולה, ולא באה בו לידי ביטוי מטרת השמיטה שהיא הוזלת הפירות לנצרכים. על פי ההצעה שהעלינו, כספם של משלמי המיסים המושקע על ידי המדינה יחזור אליהם ישירות, ללא הבדל של מגזר או משלח יד.

בעת הזאת, שבה לציונות הדתית יש יד ורגל בהנהגת המדינה, ייתכן שיש חלון הזדמנויות לקדם פרויקט זה. מחובתנו להשפיע על אופייה היהודי של מדינת ישראל גם מבחינה כלכלית על פי רוח התורה.

רוח מרעננת

אין לי ספק שלאוצר בית דין של המדינה יש היכולות לגיוס משאבים למימון אוצר בית דין בשביעית ולפחות בסדר גודל חלקי. מהלך זה לא רק יתרום לכך שאזרחי ישראל יאכלו את פירות הארץ הקדושה אלא גם ימלא אחר דרישת התורה למתן פירות הארץ לנצרכים. כספי משלם המיסים יוחזרו אליו דרך הפירות המוזלים, ומתוך מבט סוציאלי. סוף סוף תמומש מצווה יהודית חשובה המורידה מחירים ומסייעת לחלשים, והדת ושמירת הכשרות לא ייתפסו כמכבידות על החברה בגזרותיהן. בנוסף יבוטל הצורך בייבוא פירות מחו"ל, ובכך תימנע הכבדה כלכלית נוספת ומיותרת על השכבות החלשות של שומרי השמיטה.

במבט כללי יותר, בתקופה קשה זו שבה ניטש מאבק על כל גרגיר חוק הנושב ממנו רוח של יהדות, תקציב שמיטה או “חוק שמיטה“ המסייע לכל הציבור יכול להיות חוק מאחד ומגבש ויכול להוות משב רוח רענן בצביונה של מדינת ישראל כמדינה יהודית.

 הרב אליעזר איגרא הוא אב בית הדין האזורי בבאר שבע ורבה של כפר מיימון

לע"נ מו"ר הרב עוזי קלכהיים זצ"ל. מסר את נפשו ללימוד ויישום של תורת מרן הרב קוק זצ"ל, כתב ספרים בביאור תורתו ובין היתר את "שירת אומה לארצה", ביאור להקדמת הרב ל"שבת הארץ". הרב עוזי לימד את תורתה של ארץ ישראל ואמונה שנים רבות בישיבת כרם דיבנה, שם למדתי ממנו תורה הרבה והוא זה שהכניסני בדרכי אמונה ומחשבת ישראל. הרב ליווה בעצה ותושייה את הקמת היישוב והכולל בפסגות, ופירות תורתו ומעשיו מהווים נדבך חשוב בתקומת האומה ותורתה

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


שנת מעשים טובים |יעקב מעוז

$
0
0

רובנו אולי לא מקיימים היום שמיטה כהלכתה, אבל התועלת המוסרית שלה קיימת תמיד. הרהורים ורעיונות על שמיטה ישראלית

כאשר הגה רבי יצחק עראמה, ממגורשי ספרד, בענייני השמיטה והיובל הארצישראליים, נראים היו הדברים רחוקים שנות אור ממימוש, ולכן ביקש לבסס את התוקף הרוחני־חברתי שלהם: “שאף שיש זמן שיבטלו הם בעצמם, בכל זאת הרעיון והמושכל הא־לוהי והתועלת המוסרית אשר יצאו מהם עומדים לנצח נצחים“. היכולת לצקת משמעויות חדשות למסורות ישנות עדיין מפעמת בנו, ומצוות השמיטה מזמינה אותנו לעצב מחדש את הזהות היהודית־חברתית שלנו. להלן כמה הרהורים ורעיונות מעשיים למימוש בחברה הישראלית ובקהילה.

ריבוי צדק

פסטיבל צדקה: התורה מצווה לשמוט את השנה השביעית כדי שיאכלו עניי העם (שמות כג, יא). ומה יעשו העניים שש שנים שלמות עד לשנה השביעית? צריך פחות מזה כדי למות ברעב או להתבזות בעוני משווע. שורה ארוכה של מצוות צדקה קשורות במעגל השנה העברי עד שאין לך יום שאין אדם מישראל חייב בו במצוות צדקה. כך למשל השבת, שהיא היסוד לכל השביעיות בתורה (רמב"ן ויקרא כה, ג. רבנו בחיי שם ב), ובכלל זה ספירת העומר, חג השבועות, חגי החודש השביעי (ראש השנה, יום הכיפורים, סוכות ושמיני עצרת), השמיטה ולבסוף היובל. אם במשך כל ימות השנה אנו חייבים במצוות צדקה, במה התייחדה אפוא שנת השמיטה? שנה זו היא הפסטיבל של הצדקה החברתית, הזדמנות להקדיש נתח זמן גדול ומשמעותי להתעוררות חברתית, לחשבון נפש ציבורי ולפיתוח רגישות לזולת.

 משפחה צדקת: כל כוונתה של מצוות השמיטה הנה חמלה, חנינה והרחבה לעניים בפרט ולאדם בכלל (מורה הנבוכים חלק ג, ל"ט). את הכוונות האלו ניתן לממש באמצעות עשיית צדקה, בתרומה וולונטרית שאין לה שיעור. לקיום הצדקה ערך חינוכי רב ולכן שנת השמיטה הנה הזדמנות לאמן את עצמנו ואת ילדינו במתן צדקה לנצרכים. קופתצדקה שתימצא בכל בית תעודד את בני המשפחה לתרום ולו באופן סמלי. בכל עת שהקופה תהא מלאה דיה תשב מועצת המשפחה ותחליט למי לתרום את הכסף שהצטבר. הדיאלוג המשפחתי שתזמן הקופה יתרום רבות לחיי הרוח וללכידות המשפחתית.

חלוקה צודקת: בשמיטת השמיטות, שנת היובל, תובעת התורה לערוך אתחול של כל מערכת הקצאת הקרקעות. הבסיס התיאולוגי של רעיון זה הנו "כִּי לִי הָאָרֶץ" (ויקרא כה, כג), או "לְה' הָאָרֶץ וּמְלוֹאָהּ" (תהלים כד, א). הבסיס החברתי של מצווה זו הוא הגבלת הרכושנות (צל"ח ברכות מח, ב). כמו כן מספקת היא הזדמנות ליזמים חדשים להצטרף למעגל החיים הכלכליים. כך מכירה התורה ביזמוּת כלכלית ויחד עם זאת מגבילה אותה כדי למנוע חוליים חברתיים הכרוכים בה (רמב"ם, שמונה פרקים, ב).

כיום שולטת ברוב העולם המערבי תפיסת כלכלת שוק חופשי שאיננה מגבילה את ההון שאדם יכול לצבור. לא לנו להיכנס לכיסו הפרטי של אדם, אך אנו רשאים על פי דין תורה להטיל את מרות החברה על בעלי השליטה בחברות ציבוריות הנהנים ממימון של דלי־האמצעים. שנת השמיטה היא שנת־רצון להגברת המודעות לכך בציבור ולעידוד אקטיביזם חברתי להשגת צדק חלוקתי .

סיפור גדול: אחת לשבוע מוזמן כל יהודי להיזכר בשני הסיפורים הגדולים של היהדות. זכר למעשה בראשית, הסיפור הקוסמי, וזכר ליציאת מצרים, הסיפור הלאומי (רבנו בחיי שמות כא, ב). נדמה בנפשנו יהודי השקוע עד צוואר בשלג ובבוץ בשטייטל או בהרי כורדיסטן המבודדים, גר בבתי חומר ומקושש עצים להסקה – ועוצר אחת לשבוע כדי להרהר בשני סיפורים הגדולים מהחיים.

האתנחתא השבועית חיונית לפיתוח החיים הרוחניים של האדם, אך היא קצרה ונתונה למגבלות הלכתיות רבות. השנה השביעית פותחת בפנינו פתח כפתחו של אולם להרהור בסיפורים הגדולים של חיינו, וסיפורים כאלה לא חסרים – אם ברמה האוניברסלית, הלאומית, החברתית או האישית (אהבת יונתן, ויקרא כה, א). רעיון שנת השבתון הנהוג במוסדות חינוך הנו בהחלט מודל הולם לאתנחתא הרוחנית. הרהורים רוחניים אלה הם הערך המוסף של החיים (ראו: אגרא דכלה רלח, ב. זוהר ח"א מח, ע"א).

 

כניסה ללוח

יתרון בחיסרון: התורה מבטיחה לשומרי השביעית פיצוי, כך שהשנים השישית והשמינית ימלאו את המחסור ואף יותר (בכור שור, דברים טו, ו). בכל עת שבה אדם נח מן המלאכה, מפסיד הוא לכאורה זמן יקר שבו יכול היה להגדיל את הונו. אך כולנו יודעים שהמנוחה מן המלאכה מגבירה את היעילות, שכן האדם שב למלאכתו טעון באנרגיות חדשות. לא זו בלבד, אלא שהשביתה מן המלאכה מזמנת לאדם התבוננות על מעשי ידיו, הערכה מחדש שלהם ופיתוח פתרונות יצירתיים לקושיות העומדות בדרכו. יועצים ארגוניים מעריכים מאוד את ההפסקות בעבודה, כגורם שמזמן לעובדים מפגשים בלתי פורמליים שבהם חלק גדול של אתגרי הארגון מקבלים מענה חדשני ויצירתי. מה שנראה לכאורה חיסרון הריהו יתרון.

שביעיות באוויר: את ימות השבוע כל אחד מאיתנו זוכר, גם אם נעורר אותו באמצע הלילה. את מניין השנים לפי השביעיות קצת פחות, אם בכלל. אנו מורגלים במניין עשרוני ולכן אנו מונים את שנותינו האישיות ואת האירועים ההיסטוריים בעשורים. שיטת השביעיות שהעניקה היהדות לתרבות האנושית עשויה להיות מעניינת. כדי לשמר אותה בתודעה אפשר / צריך לשלב בלוח השנה הקיים את מניין השביעיות ואת היובל. מודעות גבוהה בעניין זה תביא לידי כך שהמצוות החברתיות הנהוגות בשמיטה יישמרו גם ביתר השנים (ראה: ספרא בהר־סיני ד).

תשפיל את עצמך: המסורת מלמדת שהתורה ניתנה בסיני יחד עם כל מצוות השמיטה המפורטות (רש"י ויקרא כה, א). באותה נשימה קובעים חכמים כי התורה ניתנה דווקא על השפל שבהרים מתוך כוונה לומר לנו ששמירת מצוות התורה ובעיקר מצוות שמיטה היא הזדמנות להשפיל עצמנו, להצניע לכת ולהימנע מהתנשאות גם כשכוחנו הכלכלי והפוליטי מתעצם (כתב סופר, ויקרא כה, א).

פעמוני יובל: בשמיטה ובשמיטת־השמיטות, שנת היובל, אנו מצווים לשחרר את העובדים ואת העבדים (שמות כא, ב. ויקרא כה, י). אמנם שמיטה היא מצווה ארץ ישראלית, אבל מצוות שחרור העבדים מחייבת אותנו בכל העולם (בבלי קידושין לח, ב).שנת היובל היא שנת החירות הכללית, האוניברסלית. מי שחושב שכבר אין עבדות הדומה לזו שמדברים בה במקרא ובתלמוד, ראוי שיבדוק זאת הן בחברה הישראלית והן ברחבי העולם. שנת החירות האוניברסלית היא עוד תרומה שאנו יכולים להציע לתרבות האנושית. זהו גם אחד הגשרים המעולים לפתוח עמיות יהודית ולהעמקת קשרי קהילות יהודיות בארץ ובחו"ל.

 שנת המעשים הטובים: התורה אסרה את מה שאסרה עלינו כדי למעט את הנטייה הטבעית שלנו להסתאב. סדרת האיסורים אינה באה למחוק את יצר לב האדם אלא לתעל אותו תוך התנהלות שקולה. במקום שהתירה התורה אכילה ושתייה ומשגל ועוד מתענוגות הגוף היא שמה סייגים (יעב"ץ אבות פ"ג, משנה י"ז). כל הסייגים האלה ובכללם מצוות הלקט, השכחה, הפאה והשמיטה באים לחזק את היסוד של טוב הלבב הקיים בנו (רמב"ם, שמונה פרקים, פ"ד. מורה הנבוכים ח"גפרק ל“ט). טוב לבב זה בא לידי ביטוי במעשים טובים, בגמילות חסדים, המתבססת על רצון וולונטרי – לא מכוח חוק או הלכה.

שנת השמיטה היא שנה שבה יש לעודד רצון טוב אצל הבריות ולעודד עשייה למען החברה המתבססת על התנדבות ושליחות. כל קהילה יכולה לבחור לה במה להתמקד כמעשה טוב בשנת השמיטה ולהתגייס כולה למשימה זו.

השבת שבשנים

 שטר שמיטה: כל אחד מאיתנו יכול לקיים מצווה חברתית נדירה זו של שמיטת כספים. כל אחד מאיתנו יכול להלוות סכום סמלי לזולתו או למי שנתפס בעיניו כנצרך. בעלי היכולת מוזמנים להלוות סכום משמעותי יותר. הלוואה זו תיעשה באופן מכוון בערב שנת השמיטה, בחודשי הקיץ הקרוב. ניתן לחתום על שטר מעוצב ולשמור את השטר למזכרת המשפחה. עם כניסת שנת השמיטה מכריז כל בעל חוב על שמיטת החוב שחייב לו זולתו. בכך קיים מצווה חברתית חשובה מאוד.

כדי לעודד את הציבור לקיים מצווה זו, ניתן לקיים טקס קהילתי שבו באים כל בעלי החוב ומכריזים על שמיטת הכספים שחייבים להם. האירוע הקהילתי יעניק משמעות יתרה לתהליך ויחזק את הלכידות החברתית. מאחר ששמיטת כספים נוהגת גם בחו"ל, ניתן לחזק באמצעות הטקסים הללו את הקשרים עם קהילות אחיות בחו"ל.

 רווחת בעלי חיים: בין שאר ההקבלות שבין השבת, היום השביעי בשבוע, לבין השמיטה, השנה השביעית, עולה רעיון הומניסטי נוסף הראוי לקיימו ביתר עוז גם בחברה המודרנית. במצוות השבת אנו מניחים גם לבהמות הבית, השור והחמור, מאחר שגם חיות זקוקות למנוחה ולרווחה (דברים ה, יד). גם במצוות שביעית נזכרת חיית השדה כמי שנהנית מיתרת פירות הארץ, אם כי לאחר שהעניים נהנו מן ההפקר. שנת השמיטה הנה הזדמנות נוספת להגביר את האנושיות שבנו באמצעות הדאגה לרווחת בעלי החיים הן המבויתים והן הפראיים.

 קבלה והבדלה: אנו מקבלים את השבת באחד הטקסים הנפוצים והאהובים ביותר ביהדות, מה שעושה את השבת לחלק משמעותי בזהות שלנו. אנו נפרדים מהשבת בטקס ההבדלה ובמלווה מלכה. טקסי הפתיחה והסגירה תוחמים את השבת משני צדדיה ומבחינים אותה מיתר ימות השבוע. מצוות שביעית אף היא תחומה בזמן מוגדר אך היהדות לא פיתחה לה טקסי קבלה או הבדלה בינה לבין השנה השמינית ואילך. התחדשות יהודית משמעה חידוש החיים היהודיים על בסיס המסורת ארוכת השנים. הנה לנו הזדמנות לחדש את החיים היהודיים באמצעות פתוח טקסים שכאלה. עוגן לרעיון זה ניתן לראות בטקס הקהל שהיה נהוג לקיימו במוצאי השביעית בחג הסוכות (רמב"ם, הלכות חגיגה פ"ג).

 

ד"ר יעקב מעוז הוא מנהל פיתוח תכנים בחברה למתנ"סים, פרשן יהודת וחברה בגלי צה"ל ומחבר הסדרה "חגים בקהילה"

 

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


עת לאהוב  |בנימין איש שלום

$
0
0

 הפרופסור הזקן מוציא לשון ומחלק סוכריות. בשם האמונה באהבה ובכוחו של כל אדם להשתנות, הצילה תורתו הטיפולית מאות ואלפים. עם לכתו של פרופ' ראובן פויירשטיין

ילדה בת כ־8 הסובלת מאוטיזם, מלווה באִמה, נעה בחדר אנה ואנה בחוסר מנוחה, עיניה משוטטות אף הן בתזזיתיות ואינן ממוקדות בחפץ או באדם. פרופ' ראובן פויירשטיין, עטור זקן לבן וחבוש ברט שחור, סמלו המסחרי, מנסה לצוד את מבטה וליצור עִמה קשר, ללא הצלחה. הילדה המשיכה בתנועותיה התזזיתיות ברחבי החדר כשהיא מתעלמת מנוכחותו של הפרופסור הזקן. רגע אחד, כשחלפה על פניו, הניפה את זרועה כמו מבקשת להכותו. פרופ' פויירשטיין עשה עצמו נבהל ונרתע מפניה. הילדה נעצרה והרימה שנית את ידה. הפרופסור הזקן נמלט, והילדה דולקת אחריו בחדר. הוא מתכופף וזוחל מתחת לשולחן, והילדה אחריו. הוא קם ויוצא והיא בעקבותיו.

עתה ניסתה להרתיעו פעם נוספת בהנפת ידה לעומתו, אך פרופ' פויירשטיין אמר: לא לא! תחילה אני רוצה לתת לך נשיקה, והוא התכופף ונשק לה על ידה. לאחר מכן המשיך "המשחק". הילדה מרימה ידה והפרופ' הזקן "נבהל" ונרתע. והנה שוב היא מניפה ידה, ואז אומר הפרופסור לא לא! תחילה אני רוצה שתנשקי אותי. הילדה קרבה ונשקה לו על לחיו. המשחק נמשך: הנפת יד בתנועה מאיימת, הפרופסור "נבהל" ונרתע וחוזר חלילה. ופתאום הוא שוב עוצר: לא לא! קודם תני נשיקה לאמא! והילדה ניגשת ונותנת לאִמה נשיקה. האם פרצה בבכי. הייתה זו הנשיקה הראשונה שקיבלה מילדתה מאז שנולדה.

סיפור מרגש זה משקף בעיניי בתמצית את אישיותו ואת מפעלו החינוכי והמדעי של פרופ' ראובן פויירשטיין שנסתלק מעִמנו לפני ימים אחדים. גילוי נאות: בשבילי פרופ' פויירשטיין הוא בראש וראשונה "דוד ראובן", ואת הדברים אני כותב בדמע כבן משפחה שחש קרבת נפש גדולה לראובן. מסכת חייו של ראובן פויירשטיין – חתן פרס ישראל, פרופסור לפסיכולוגיה בעל שם עולמי ויוקרה חוצת יבשות – הנה מסכת של אהבה, אהבה יוצרת, אהבה מעצבת, מכוננת. לא הייתה מחיצה בין חייו האישיים של פרופ' פויירשטיין לחייו המקצועיים.

רעייתו ברטה ז"ל, אישיות יוצאת דופן בזכות עצמה, ועִמה כל בני המשפחה, היו שותפים מלאים למשימת חייו של ראובן שהפכה גם משימת חייהם; לאפשר לכל ילד להשתנות, לא להיות כבול למגבלות ביולוגיות או סביבתיות. לא להיות אסיר בכלא הלקויות – אלו המולדות ואלו שנגרמו כתוצאה מתאונה או מפגיעה טראומתית אחרת – לפתוח אופק של תקווה.

ביתו הפרטי היה לביתם של מטופליו הרבים. פרופ' ראובן פויירשטיין צילום: מרים צחי

ביתו הפרטי היה לביתם של מטופליו הרבים. פרופ' ראובן פויירשטיין
צילום: מרים צחי

גשר בין דורות

תיאוריה מדעית פורצת־דרך בדבר כושר ההשתנות הקוגניטיבית־מבנית והשיטות הטיפוליות של הלמידה המתווכת וההעשרה האינסטרומנטלית אשר פיתח פרופ' פויירשטיין הביאו לקידום כושר הלמידה, לשיקומם ולהשתלבותם בחברה של רבבות רבות של ילדים ובוגרים. מאות אלפי ילדים בעולם כולו, בכחמישים מדינות, מטופלים על פי שיטותיו ותורתו של פרופ' פויירשטיין. נערים ונערות שרבים התייאשו מסיכוייהם להשתלב ולתרום לחברה זכו בזכותו להתגייס לצבא, להתקבל לאוניברסיטה, להתחתן ולחיות חיים משמעותיים.

מהו סוד הצלחתו המרשימה של פרופ' פויירשטיין? דומני כי סוד ההצלחה נעוץ בפשטותה של האמת שביסוד תורתו (אמת שאולי נעלמה מעיניהם של תיאורטיקנים ואנשי מדע דווקא בשל פשטותה), ובעובדה שהיא הייתה חלק מהשקפת עולם כוללת ומאמונה גדולה שעיצבה את דרכו ואת אורח חייו, ומעל הכול העובדה שהיא נובעת מאהבה גדולה. אהבת האדם הייתה ליסוד תפיסתו החינוכית. אהבת אדם משמעה שאדם אינו חי לבדו. אהבת אדם משמעה זיקות גומלין המתקיימות בין בני אדם הן במישור האופקי והן במישור האנכי. לאמור, האדם מתקיים ואישיותו מתעצבת מתוך הקשרים שהוא מקיים עם בני אדם החיים עִמו, אך גם עם אלה שאינם חיים עוד, בני דורות קודמים שמהם הוא יונק השראה.

תמיד הפעים אותי להיווכח כיצד מנכיח פרופ' פויירשטיין את זקני המשפחה שאינם עוד בחיים בעולמם ובחייהם של ילדיו, של נכדיו ושל ניניו. תצלומי סבים וסבתות בני דורות קודמים מעטרים את קירות ביתו, וימי הולדת וימי זיכרון היו לאירועים שבהם מתכנסת המשפחה כולה, ללימוד ולסיפורי זיכרונות והעלאת קווים לדמות סבא־רבא או סבתא־רבתא מצד זה או מצד אחר. סבא לוי, סבא אהרון, סבתא בתיה, "גרוסממי" או סבא רפאל מוכרים בפרטי פרטים לנכדים ונינים שלא זכו להכירם בפועל, אך הם נוכחים בחייהם.

האהבה, בכוחה לגשר בין דורות למרות ההבדלים והיא מנכיחה את עולמם, את אמונותיהם, את ניגוניהם של זקנינו שאינם עוד עמנו בחיינו שלנו ובחיי ילדינו ונכדינו. האהבה מנחילה מורשת. אך האהבה היא גם זו שאינה מניחה לנו לוותר על הסיכוי לקדם ילד לעתיד טוב יותר ולחיים של משמעות. האהבה היא תובענית: היא תובעת מעצמנו מסירות אין קץ, התגייסות, התמקדות בזולת, אך היא גם מאפשרת לנו לתבוע מן הזולת – לתבוע מילדינו להטות אוזן לחכמת הזקנים ולמורשתם, לתבוע ממטופל לא לוותר לעצמו ולהתאמץ, לדרוש מהילדה בסיפור שסיפרתי בפתח דבריי לתת נשיקה לאמא. דרישה היוצאת מלב אוהב אי אפשר שלא תיענה. פרופ' פויירשטיין, מתוך אהבה ללא מצרים, שומע את זעקתו של המטופל הקורא ללא קול: עזור לי להשתנות, אל תשלים עם מצבי, אל תקבלני כפי שהנני!

חוויה של קדושה

אמיתות פשוטות הנתפסות על ידינו באופן אינטואיטיבי ואשר נוסחו במקורותינו בדרכים מגוונות ("שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אמך", "חנוך לנער על פי דרכו", "שובו אלי ואשובה אליכם", "והשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם") הומשגו על ידי פרופ' ראובן פויירשטיין ונתגבשו לתיאוריה פסיכולוגית חינוכית אופטימית. בעולם שבו נתבצר הדטרמיניזם ועל רקע תפיסות מדעיות בדבר האופי הסטטי והמקובע של החשיבה ושל האינטליגנציה, העז פויירשטיין לטעון כי האדם הוא ישות משתנה. כי החשיבה ניתנת לשינוי וכי האינטליגנציה היא דינאמית. יתר על כן, הוא העז לטעון כי השינויים בחשיבה בכוחם לשנות את המוח עצמו, את החומר ואת מבנה המוח, שעה שרבים מעמיתיו לעגו למה שהם ראו כ"גישתו האשלייתית" של פויירשטיין.

עם התוצאות קשה להתווכח. הצלחותיו החינוכיות והטיפוליות של פויירשטיין נתפסות במקרים רבים כניסים גלויים. ואולם כש"ניסים" חוזרים ונשנים פעמים כה רבות, על המסתייגים, המפקפקים והציניקנים לערוך את חשבון נפשם. עלינו ועל המאמינים בדרכו של פויירשטיין לזכור כי "עת לאהוב" וכי "מים רבים לא יוכלו לכבות את האהבה ונהרות לא ישטפוה. אם יתן איש את כל הון ביתו באהבה בוז יבוזו לו". ראובן פויירשטיין נתן את כל הון ביתו באהבה. ביתו הפרטי היה לביתם של מטופליו הרבים. בשבתות, בחגים, בשמחות משפחתיות, תמיד בלטו בנוכחותם חניכי מכון פויירשטיין.

הקשר הבלתי נתפס בין עזרתו למאות אלפי מטופלים, ישירות או בעקיפין, לבין היחס האישי והחם אל היחיד העומד מולו, במבט עיניו, באחיזת ידו המזרימה אנרגיות של חום, של עידוד, של הדרכה, כמו הקשר הבלתי נתפס בין הגות תאורטית ומחקר קפדני לבין החזקת תינוק בן חודש ימים אל מול פניו והוצאת לשון חוזרת ונשנית למולו כדי לתרגלו בחיקוי הוצאת לשון, הם מעוררי השתאות. כך גם חלוקת הסוכריות לילדים בבית הכנסת בדרכו המיוחדת, שדרשה אף מהם מאמץ לחלץ את הסוכרייה מתוך כף ידו הקמוצה, או האתגר שהציב לא אחת בפני בני משפחתו ואורחיו המטופלים כאחת כאשר דרש ואפשר בסבלנות רבה לכל ילד בעל לקויות קשות לומר את הקידוש ליד שולחן השבת, ובכך "תיווך" חוויה של קדושה הן למטופליו והן לילדיו שלו.

בתו, נועה, מספרת על דבריו האחרונים, בעודו שוכב תשוש מן החיים, מרים בקושי רב את זרועו ומורה באצבעו כלפי מעלה ואומר: "מודעות… מודעות לקשר, לקרבה…". "דא (זו) אהבה דאיהי (שהיא) אהבת חסד, הה"ד (זה שכתוב) ואהבת עולם אהבתיך על כן משכתיך חסד (ירמיהו ל"א)" (תיקוני זוהר). פרופ' ראובן צבי פויירשטיין נפרד מן העולם שאהב בנשיקה. "ברח לך דודי ודמה לך לצבי או לעופר האיילים על הרי בשמים…".

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 



מנגן האמונה |אהרן אייזנטל

$
0
0

הרב עוזי קלכהיים היה ממפלסי הדרך בלימודי האמונה בדורנו. הוא ייזכר כמי שייסד את הלימוד בכתבי המהר"ל וכמי שהיה בין המעמיקים בתורת הראי"ה קוק. עשרים לפטירתו

בשביעי באייר תשנ"ד עליתי לירושלים, עיר עוז לנו, אל הרב עוזי. ידעתי שמורי ורבי מדוכא בייסורים נוראים. עוד ידעתי שאין מניחים להיכנס לחדרו בבית החולים. חזקה מצוותם של רופאיו שאסרו עליו כל מאמץ, אחר התקפי הלב הקשים שקרעו את חדרי לבו. אמרתי בלבי, אולי אזכה ותהיה שעת רצון מלפני משמרות בני המשפחה ואזכה לראותו, ושמא יתקיים בו "ויתחזק ישראל וישב על המטה".

הניחוני להיכנס. אולי משום שבאתי מ"ארץ מרחקים", אולי מסיבות אחרות. מפאת מצבו לא יכול היה לדבר. הראתה לו בתו לוח ועליו אותיות שפת הקודש, והייתה מצביעה על האותיות והוא היה מהנהן בראשו עד שהצטרפו למילים. בעמל עלה בידה לצרף משפט אחד: "עברנו ימים קשים ביותר". מעט המכיל את המרובה. עברו עליו ארבעה חודשים של ייסורי גוף ורוח שלא יתוארו. מתוך שזכיתי להכיר מעט מהלוך נפשו, סבורני שלא רק לייסוריו שלו כיוון, אלא, ובעיקר, לייסוריה של אומתנו, שהרי לא בלשון יחיד שח אלא בלשון רבים – "עברנו".

היו אלה ימי מרורים, ורבנו ששר את "שירת האומה לארצה" חש בלבבו הקרוע והשסוע את קינת הארץ הנמסרת לידי זדים, והיה שותף לכאבם של נאמני העם והארץ. כיוון שלא רציתי להטריחו אמרתי מה שאמרתי ונפטרתי מלפניו. למחרת, בחצות הליל, צלצל הטלפון בביתי בגולן. על הקו היה אחד מבני המשפחה. "אחר ביקורך אתמול הורגשה התאוששות של הרב, אם לא יקשה עליך…"

"הריני מניח הכול, ונוסע עכשיו ומיד לירושלים", הייתה תשובתי.

"הצורך אינו כה דחוף", השיבני, "אפשר להמתין עד מחר בבוקר, תבוא אחר ביקור רופאים".

עם בוקר, בעודי מתקין עצמי לנסיעה לירושלים, באתני השמועה שמורי ורבי נפטר והלך לו לבית עולמו.

כעשור חלף מעת שנגנזה נשמתו של מורי ורבי, הרב עוזי קלכהיים, זכר צדיק לברכה, ותחושת החיסרון צורבת בנשמת תלמידיו המובהקים. כיוון שזכיתי לשמוע הרבה תורה מפיו, ולא זז מלחבבני, ביקשוני שאכתוב דברי זיכרון עליו. באמת, כבר הספידוהו רבים וגדולים, במותו ולאחר מותו. דברי חלקם מופיעים בספר שנכתב לזכרו "ישועות עוזו". ועוד, שרבותינו זיכרונם לברכה אמרו שגזרה על המת שישתכח מן הלב, ונאמנים דבריהם. אלא שידעו בני המשפחה שעדיין רבנו חי בלבבות תלמידיו, שהרי רבותינו הוסיפו ואמרו שצדיקים במיתתם קרויים חיים, שהשפעתם נמשכת והולכת, לפיכך ביקשוני ליתן פתחון פה לחיוּת זו.

מתוך שאהב את הבריות היה מקרבן לתורה. הרב עוזי קלכהיים, תשנ"ד

מתוך שאהב את הבריות היה מקרבן לתורה. הרב עוזי קלכהיים, תשנ"ד

איש אמונה

לראשונה הגיע הרב עוזי לישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה בשנת תש"ט, עם סיום לימודיו בבית הספר העממי בירושלים. שנה שהה שם במחיצתו של הרב נריה, ושב וחזר לישיבה בראש הגבעה בשנת תשי"ג. כנער צעיר וקשוב הוא שומע את "ניגונה של האמונה". לניגון אין עדיין מילים, כלי ביטוי מגובש, אבל המנגינה ערבה לחיכו.

הקומה השנייה שנבנתה בישיבת הדרום ברחובות, מאביב תשי"ג עד חורף תשי"ד, הוגדרה על ידו כך: "את גבולה הרחבתי במחיצתו של הרב אלימלך בר־שאול זצ"ל". כיצד התרחב "גבולה" של האמונה?

הרב מתאר את הדרך לכך, בתיאור שיש לראותו כאוטוביוגרפי:

את הרחבת גבולה של האמונה נפגוש בכיוונים שונים: על ידי השכלה ועיון, בחום הרגש, בטיהור המידות, בקיום המצוות, "כל מצוותיך – אמונה". תפקיד האדם לרומם ולזכך את החלקים החיצוניים, את הלבושים שבהם מתעטרת האמונה.

אף ששהותו ברחובות הייתה קצרה הוא הניח, בהשראתו של הרב בר שאול – שבו ראה את רבו המובהק באמונה – את היסודות לבניין האמונה הפנימי שלו, שהלך והתרחב וצמח במהלך השנים הבאות.

הקומה השלישית התבססה בישיבת "מרכז הרב":

ובעלותי בקודשלירושלים, ספגתי את רוחו של מרן הראי"ה בבית מדרשו, מפי בנו יחידו הרב צ.י. קוק שליט"א (זצ"ל) ומפי תלמידו הרב ד. כהן "הנזיר" זצ"ל.

את דמותם תיאר בשורות הבאות:

ההבדל שאנו מוצאים בין בני אדם ביחס לאמונה, יש לבקש במידת פיתוחם של ציורי הדרכים שבהם מתוודעת האמונה לאדם. ולכן נבחין באמונה עשירה נחלת ראשי אמונה בישראל, שהיו מלאים בדעת ובחכמה ורוויים בשפע של מידות ומעשים טובים.

שבע שנים שהה במרכז הרב. הרב "הנזיר" פתח לפניו את שערי המחשבה של גדולי ישראל, והרב צבי יהודה הפגיש אותו עם התורה הגואלת מיסודו של אביו הראי"ה. באותן שנים (תשי"ד־תשכ"א) נבנו אוצרות האמונה שלו. הוא יישם בעצמו את מה שכתב בהקדמת ספרו: "בה במידה שהשכיל האדם לכבוש דרכים ולסלול נתיבות… כן מתפשטת האמונה וממלאת את חייו מאוצרה". באותה תקופה כבש דרכים חדשות בתורת המהר"ל מפראג, וסלל נתיבות להבנת תורת הרב קוק.

חכם ארצישראלי

הרב קוק כתב על חובתם של תלמידי החכמים בארץ ישראל "לכתוב שם אל אלוקי ישראל, בספרים, בחוברות, במאמרים, בחזיונות, בשירים, בפרושים ובדרושים, ובכל אותם הכלים שהמחשבות נכנסות על ידם לרשות הציבור".   זה היה שדה פעולתו העיקרי של הרב עוזי. הוא נענה לקריאתו של הרב קוק, והיה ממפלסי הדרך בשדות המחשבה והאמונה, שלא עובדו עד תקופתו על פי סגנון ורעיון שיתאים לדור התחייה. מלבד שהיה בקי גדול ועמקן, ניחן גם בעט סופרים מבורך. כתיבתו בהירה ועשירה, קולחת ומדויקת. דבריו אינם זקוקים לפירוש, אף כשהוא עוסק בעניין עמוק.

עניינים אלה נראים לנו היום כדבר של מה בכך, אבל כשהחל הרב עוזי לפלס את דרכו, הוא היה מן הבודדים שבצעירי התקופה שעסקו בכך. העיד הרב יעקב אריאל שהרב עוזי היה זה שפתח בפני חבורת הלומדים ב"מרכז הרב" – היום המנהיגות הרוחנית של הציבור הדתי־לאומי – את תורת המהר"ל. והנה היום כל צורב עוסק בתורתו. גם בתחומים אחרים, הוא זה שפרץ נתיבות, ופילס דרכים ללימודה והפצתה של אור התורה הפנימית, תורת המוסר והדעות.

הרב עוזי עסק רבות בנושא "כלל ישראל". לא רק שכתב על עניין זה, אלא חש אותו במלוא נשמתו. את עצמו הגדיר במה שכתב בהקדמת "אדרת אמונה": "תורה היא האידיאה של האומה, כל מי שנושא את משא התורה וחפץ להגשימה בחיים, בהכרח שיהא קשור לאומה זו בגורלה ההיסטורי, ומי שמתחבר לאומה ושותף בצערה ובכאבה – בהכרח שישאף לגאולתה בנחלתה המובטחת".

אכן, שותף היה הרב בצערה וכאבה של האומה, כשם שהיה שותף לשמחתה. צהל על כל גילוי של הרמת קרן ישראל בעמים, ודאב על ביזוי התורה וחכמיה. אהבתו לכלל ישראל לא קיפחה את האהבה ליחיד בישראל. לבו הזדעזע בעקבות מלחמת יום הכיפורים שבה נפלו גם מתלמידיו בישיבת "כרם ביבנה". את יגונו השקיע במסירות נפשו להוצאת ספרי זיכרון לזכר הנופלים.

מוצא את הקו

אף שקיבל הרבה מרבותיו, הרבה יגע הרב עוזי בעצמו, והעמיד את משנת ארץ ישראל על שלושה דברים: ההיקף, העיון והיצירה. מבחינת ההיקף, הוא סבר שכמו שבלימוד הלכה מעשית אי אפשר לתלמיד חכם שידיעותיו יקיפו רק ספרי קיצורי הלכה למעשה, אלא יש להתחיל מהמשנה והגמרא, כך בחובות הלבבות. אי אפשר לבנות בניין מוצק של אמונה בלא לעסוק בעיון במשנתם של הראשונים. לפיכך עסק בתורתם של רבי סעדיה הגאון, הרמב"ם, רבנו בחיי, ריה"ל, רמב"ן, מהר"ל – ולימדה לתלמידיו. מבחינת העיון, העידו עליו גדולי הדור שהוא מגדולי מעמיקי החקר והעיון בתורתם של ראשונים ואחרונים.

חיבה יתרה הייתה לו לתורתו של המהר"ל מפראג. אביו ז"ל התבטא: "המהר"ל מפראג יצר את גופו של הגולם ואת נשמתו של בני". לרבים נדמה שבדבריו של המהר"ל ישנן חזרות מרובות. בהוצאת לונדון כתב המו"ל שבהוצאות קודמות השמיטו, בשל כך, חלקים מדבריו. אולם כבר גינה בעל ה"אבני נזר" את חכמי בלאשקי האומרים שדרכו של המהר"ל להאריך בכדי. וזה היה דרך לימודו של הרב, להראות שאין ייתור במהר"ל, וללא ספק יש חידוש בכל קטע מדבריו ויש צורך לפענח את החידוש שמסתתר בו.

כך גם לימד את תורתו של מרן הרב קוק. את גישתו ניסח בהקדמתו ל"אורות העקדה" (אדרת אמונה, עמ' 61): "אין אלו דברי רגש ושירה, כמו שנוטים אותם המציצים לרגעים בכתבי הראי"ה, ללא התבוננות. אותיות שיצאו מקולמוסו, נכתבו על גבי הנייר מתוך שטף רב עוצמה של נפש עשירה, מלאה וגדושה מכל אוצרות הרוח שבישראל, ממקורותיה הראשוניים עד לפלגי הרוח האחרונים לכל גוניהם. זרמי הרוח השונים הותכו כאן למסכת אחת רבת ממדים ועתירת צורות. אם נרצה להאזין לדבריו, לרדת לסוף דעתו, עלינו לפרק מסכת מורכבת זו לגורמיה השונים – כדי שנהיה מסוגלים לרדת לעומק הוויתה".

בתחום היצירה, היה הרב כמעין נובע. תמיד שאל: מה חידשת? ישנם מאמרים שכותביהם משתבחים במספר ציוני המקורות למאמר. הוא לא היה לקטן, אף שיכול היה לעשות זאת בקלות. תמיד ביקש לשפוך אור על סתומות, למצוא קו מחשבה של אחד הראשונים או האחרונים.

*

רבן יוחנן בן זכאי ביקש מתלמידיו "צאו וראו איזו היא דרך טובה שידבק בה אדם" (אבות ב ג). תלמידיו הציעו דרכים שונות ורבם שיבח את הדרך של "לב טוב". מה פירושה של הדרכתו ש"ידבק בה אדם"? והרי או שמעלה זו נולדה וקיימת אצלו או שלא. מכאן שהמדובר בדרך חיים, בתפיסת עולם, שאפשר לדבוק בה ולאהוב אותה.

אצל הרב ראינו דבקות בדרך זו. את טוב הלב הטבעי שלו הרים למדרגה של עמוד חסד. מתוך שאהב את הבריות היה גומל חסד לא רק בצורכי הגוף אלא גם ברוחניות, שהיה דולה ומשקה מבארו לכל הצמאים לדבר ה'. וכשגמל חסד, עשה זאת מתוך מלאות הרצון, באהבה. לא מתוך קושי, כאנוס וכפוי. נמצא שמתוך שאהב את הבריות היה מקרבן לתורה, כדברי רבו הרצי"ה.

אילו באתי לכתוב עוד איני מספיק, שהרבה יש לי לספר על מורי ורבי. לפיכך אגמור בשלום, שהוא שמו של אדון כל הנשמות, ועוד, שגם מידה גדולה זו הייתה בו, "אוהב שלום ורודף שלום". יהי רצון שינוח רבנו בשלום על משכבו.

הרב אהרן אייזנטל הוא רבה של חיספין וראש הכולל בישיבת הגולן

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


חשופה לרוח |עינת טלמון

$
0
0

רוסריו קסטייאנוס, הסופרת הדרום אמריקנית שסבלה בילדותה מבגידת אם וממות אח, קשרה את גורלה בגורל עם ישראל והייתה מאושרת בשהותה בארץ. ארבעים שנה למותה 

השנה מלאו ארבעים שנה למותה בנסיבות טרגיות של דמות מיוחדת במינה שמוכרת בקרב דוברי הספרדית שחיים בינינו, רובם מאמריקה הלטינית, בקרב חוקרי ספרות לטינו אמריקנית או בקרב יודעי ח"ן. כידידת ישראל אמיתית יהיה זה מן הצדק לשפוך מעט אור על אישיותה של רוסריו קסטייאנוס, סופרת, משוררת וחוקרת תרבות שכיהנה כשגרירת מקסיקו בישראל בשנים 1974־1971.

רוסריו קסטייאנוס נולדה במקסיקו במחוז צ'יאפס בשנת 1925. הבדלי המעמדות (והבדלי המגדר) שנשמרו בקפידה הם שקבעו את גורלו של הפרט בחברה שבה גדלה. בעלי הכוח היו לכאורה בעלי האדמות הנוצרים שאיתם נמנו הוריה של רוסריו, שלא היססו להתעמר בפועלים האינדיאנים שלהם. אבל החוקים השולטים היו דווקא חוקי המאגיה של המנוצלים, מארג של אמונות שאיש לא העז לערער עליהן, בדומה למתואר ביצירתו של הסופר גבריאל גרסיה מארקס, המזוהה כל כך עם מונח ה"ריאליזם המאגי" שרווח ביבשת הדרומית. המאגיה הייתה הנשק היחיד של האינדיאנים המדוכאים, וככל הנראה נשק יעיל מאין כמוהו.

"באמצעותי, הם תופסים את ההיסטוריה והתרבות של מקסיקו". מחוז צ'יאפס, מקסיקו‎ צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

"באמצעותי, הם תופסים את ההיסטוריה והתרבות של מקסיקו". מחוז צ'יאפס, מקסיקו‎
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

השמיים סובלים מעוצמה

"אחד מילדיך ימות", נאמר לאביה של קסטייאנוס על־ידי השמאן, כוהן הדת של שבט המאיה. החל מרגע זה למשחקי הילדות של רוסריו ואחיה הסתנן אלמנט אפל. כל אחד מהם ייחל בלית בררה למותו של השני והדבר העיב על אהבתם זו לזה. בסביבתה של רוסריו איש לא העז לערער על עצם הקללה או לחשוב שניתן לבטלה לחלוטין. לכולם היה ברור שיש לרצות את האלים. האם המבועתת, יציר החברה שבה חיה, יזמה עסקה עם הגורל וזעקה: "ואם כך נגזר, נכון שזה לא יהיה הבן?", וחרצה את גורלה של בתה למות. אך הגורל רצה אחרת, והיה זה דווקא האח מריו, הבן הזכר, הדבר היקר ביותר, שנקטף בהתקף אפנדיציט. הנכונות להקריב את הבת הייתה אפוא לשווא, אך פערה פצע עמוק בנפשה.

קסטייאנוס, המיוסרת והמושפלת מגורלה כאישה, נשאה על כתפיה גם את אובדן אחיה וגם את האשמה על מותו. היא הרגישה הזדהות עם מלינצ'ה, נסיכה בת האינקה בת המאה השש עשרה שנמכרה על־ידי אמה ואביה החורג לסוחרים ובסופו של דבר סייעה להרנאן קורטס לכבוש את מקסיקו מידי שבטי האינדיאנים המקוריים. לדבריה היא החלה לכתוב שירה כאשר הביטה בדמותה במראה ומצאה אותה ריקה, והבינה שהיא מצליחה לגרש מעליה את השדים רק בהפיכתם להבעה אסתטית. את הסיפור העלתה על הכתב בספרה "באלון קאנאן", שמכיל פרטים ביוגרפיים רבים (תורגם לעברית בידי יוסף דיין).

קסטייאנוס חוותה ביתר שאת את הבדידות: בגידתה של האם שזנחה אותה למות, הבדידות אחרי מותו של אחיה שכבר לא משחק איתה את משחקי המוות שלהם, התייתמותה מהוריה בהיותה בת שש־עשרה, ותהליך גירושין שחוותה. את הגאולה לנפשה המיוסרת היא מצאה בישראל, שאותה הכירה דרך פרופ' נחום מגד מהאוניברסיטה העברית, מומחה לתרבויות פרה־קולומביאניות, זוכה עיטור הנשר האצטקי מממשלת מקסיקו, ומעין שמאן בפני עצמו. היא ביקשה להישלח לישראל כשגרירה וכאן הכתה בה התובנה: היא, הבת שנבחרה למות, באה לחיות בקרב עם שנבחר למות בידי עמים אחרים, ועל אף הטרגדיות שלו הצליח לפתח הומור נוקב שמשמש לו בן לוויה נאמן בעולמו ביש המזל. היא מיזגה את גורלה הפרטי בגורלו של עם ישראל ששרד מול בדידות, כאב ואשמה.

לדברי הסופרת המקסיקנית אלנה פוניאטובסקה, "היא הגיעה למדינה שבאופן כלשהו דומה לה, כואבת, קטנה, אינטליגנטית, חשופה לרוח". לדברי מגד היא הבינה את הטרגדיה שלנו כישראלים שחווים מוות אין קץ בחיפוש אין קץ אחר חיים. קסטייאנוס היתה מאושרת בשנים שבהן שהתה בישראל, שבהן הצליחה להשתחרר מעולה של היתמות. היא החלה להיות גאה בנשיותה וחוותה פרץ יצירה אמיתי שהוביל אותה לכתוב את המחזה הראשון שלה, שירה וטור לעיתון המקסיקני אקסלסיור. כשהתבקשה על־ידי העורך שלה לנסות לפצח את הבעיה שנקראת "ירושלים", הוציאה תחת ידיה את המאמר "ירושלים השמימית, ירושלים הארצית", ובו היא מציעה ניתוח אוהב, ברור ומפוכח:

עם התגייסותי לשורות אקסלסיור (אתם שמים לב איך אימצתי לי כבר מנטליות צבאית?) התחלתי לקבל מכתבים מקוראיי. אחד מהם הוא מידידה הנמנית עם חברי הקהילה היהודית־מקסיקנית, שמשקף מבוכה ומועקה בכל הקשור בישראל, שברצוני לנסות להפיג. בהיסטוריה של הקמת מדינת ישראל שותפים גורמים כמו היסטוריה, כלכלה, דת, פוליטיקה. כוונות טובות הביאו לפעמים לתוצאות הפוכות ופעמים דרכי פעולה לא מוסריות ולא יעילות על פניהן, הן שהניבו פירות שמעוררים התפעלות בקרב זרים ומיטיבים עם הישראלים. בעשרים ושש השנים שחלפו מהקמתה ועד לימינו התרחשו בה אירועים רבים בפרק זמן קצר מכדי להעריכו מנקודת ראות היסטורית. פרק זמן שנדמה קצר אף יותר, משום שאם לשפוט על פי הניסיון שלי כאן, לא היה בו ולו רגע אחד נטול דריכות ומתח.

בואו נתבונן אך ורק באלה שעלו לישראל, באלה שנלחמו נוכח מכשולי הטבע, נוכח כוח הרצון ההולך ואוזל, נוכח מבנה של חברה שמתחילה להתגבש ואינה מצליחה לענות לא על צורכי הרוב ולא על צורכי המיעוט שבקרבה. משום שצרכים אלה, יותר משהם פיזיים הם רגשיים. יותר משהם מציאותיים, הם בדמיון. אנשים שחיו במשך אלפיים שנה בארבע קצות תבל ושיננו את ההבטחה לשוב לירושלים. כשהרדיפות פורצות, ככל שמבודדים אותם והורגים בהם כך הם ניזונים אף יותר מהזיכרון ומהתקווה. ולשניהם אותו השם. שניהם נקראים ירושלים.

מה משמעותה של המילה? כיצד, בדומה למערכות הכוכבים שמשנים את מיקומם, היא עטתה ופשטה דמויות בזו אחר זו? הגולים הראשונים הכירו את מזג האוויר בלבנט, את צחיחות האדמה, את תוקפנותם של ההרים המסולעים, ממדיו העוינים של המדבר, את השמים רחבי הידיים שבמהלך הקיץ לא מנדבים ולו ענן אחד קטן לרפואה. ואז, בלי הודעה מראש, נפתחות ארובותיהם בסערה. והאוכל: התמר מנווה המדבר, השמן של עצי הזית, הענב המתוק־חמוץ, האפרסק העסיסי. וניחוח פרח התפוז בטרם יכרע הענף מעומס הפרי. הסבים תיארו את הנוף הזה באוזני הנכדים. אבל מי שלא ראה מיום היוולדו ועד מותו נוף אחר זולת ערבות סיביר, הרחוב הקודר בגטו, הג'ונגל באפריקה, או שלא נשם אוויר אחר זולת אוויר האנדים, לא יוכל להבין זאת.

עבור היהודי של הדור השלישי, הרביעי, ירושלים היא סמל: לטוהר, להשבת האוצר האבוד, המקור שמאפשר המשכיות. אם יש לצייד אותה בתכונות פיזיות, אלה יילקחו בהשאלה. עבור הנורדי השלג בירושלים הוא הלבן ביותר בעולם. עבור איש הג'ונגל ירושלים היא המקום שבו השפע עולה על גדותיו ומתמסר לאדם. עבור תושב רכס ההרים ירושלים היא הגובה, שנושק לרקיע. אבל לא רק. במשך אלפיים שנה הקבוצות שהתגבשו בגלות חוו שינויים מחשבתיים חשובים שהשפיעו על האופן שבו הרהרו בעברם והחליטו על עתידם.

היו קהילות שהמשיכו לקיים את הריטואלים בלי לשנות ולו קוצו של יו"ד מהכתובים. אבל הכתובים עשויים משפה שהעם שכח ושהייתה מנת חלקם של יחידי סגולה שהקדישו את כל חייהם ללימוד, הדרך היחידה לשימורם. אף על פי כן טקסט הוא תמיד דו־משמעי והדו־משמעות פילגה את החכמים שהתפלמסו ללא הרף על הדוקטרינה של פסוק כזה או אחר ועל הפרקטיקה שנובעת ממנה. אחרים נפתחו לזרמי המחשבה של הגויים. כאשר ביקשו להתקבל לאוניברסיטאות נדרשו להוכיח כישורים גדולים משל עמיתיהם והעולם המודרני לא היה מובן ללא הכרת יצירותיהם של מרקס, פרויד ואיינשטיין. אחרים החליטו ש"השמים סובלים מעוצמה", ולכן יש להנמיך את ירושלים לאנושי ולהגביה את האנושי לירושלים וכך לאחד ביניהם לכדי מדינה אחת.

המדינה היא מציאות שלמולה מתנפץ החלום של כולם. לדידו של הדתי היא חילונית במנהגיה, אינה מקפידה בקיום המצוות, פגאנית. לדידו של החילוני היא מחמירה יתר על המידה בקיום ריטואלים חסרי משמעות כמו חוקי הכשרות ושמירת השבת. לדידם של הסוציאליסטים זרועה של היזמות הפרטית ארוכה מדי. לדידם של הקפיטליסטים כוחם של הסינדיקטים מוגזם. כולם לא מרוצים. מקצתם עוזבים… ולא סולחים להם. אחרים, שקיבלו מידע מראש, לא באים… ונכלמים על כך. אלה שנשארים יודעים שהם מקריבים את הנוחות שלהם ומשלמים מחיר. אבל לבניהם של הנשארים, הצברים, יש משהו שלא היה לאבות אבותיהם: שורשים. ועבורם ירושלים היא משהו מוחשי ונגיש: מחצב שנפער, זרע שנזרע, נשק שנטען. ומנגינה ערבה שמקִלה על הדריכות הבלתי פוסקת, התובענית, שאיננה ואינה יכולה להיות חסרת תועלת.

גולדה האם היהודייה

במטרה לחזק את הגשר בין שתי המדינות התייצבה קסטייאנוס בחוג ללימודים ספרדיים ולטינו אמריקניים של האוניברסיטה העברית וביקשה ללמד ספרות מקסיקנית. שמעם של הקורסים שלה עבר מפה לאוזן ובתוך זמן קצר הם הפכו לפופולריים מאוד בקרב הסטודנטים:

נאמר לי שאני שגרירת מקסיקו. מיהו שגריר? מישהו שמייצג. באמצעותי, אנשי שיחי תופסים את ההיסטוריה ואת התרבות של מקסיקו. ואני, פלונית אלמונית, מחוקה. אני בסך הכול ממלאת תפקיד. איזה מרגוע! ואת התפקיד אני ממלאת, מכל המקומות בעולם, בישראל, מדינה שבה מהגרים שמגיעים מכל קצוות תבל ומביאים איתם מגוון מסורות וסגנונות, שטומנים בחובם את כל התשובות שהאנושות העלתה בדעתה כדי לחיות ולשרוד.

בעיניה של קסטייאנוס האם היהודייה, בניגוד לאִמה, לא מבקשת את מותם של ילדיה. גולדה מאיר הייתה בעיניה התגלמות אותה אם יהודייה שצופה יום יום בבניה שחלקם הולכים לבלי שוב, ומתייסרת על כך.

עם פרוץ מלחמת יום כיפור נדם עטה המושחז של קסטייאנוס. עם תום המלחמה היא שבה לכתוב את טורה תחת הכותרת "כמו שאמרנו אתמול", שבו היא מספרת לקוראים ששמרה על שתיקה משום שלא הייתה מסוגלת לכתוב בעוד "אחיה" נקטלים בשדה הקרב.

רוסריו קסטייאנוס התחשמלה למוות בפתאומיות בביתה, מעון שגרירת מקסיקו בהרצליה. כאן נחתם גורלה. למרבה האירוניה, שנחום מגד כבר עמד עליה בספרו, היא מתה בדיוק במקום שבו השתחררה מנטל האשמה והמוות, בתקופה המאושרת ביותר בחייה.

המומים מהאובדן, חבריה בחוג ללימודים ספרדיים ולטינו־אמריקניים הגו בדרך ההולמת ביותר לכבד את זכרה. בשנת 1998, ביוזמת שגריר מקסיקו בישראל אלברטו לוסויה, הוקמה באוניברסיטה הקתדרה שנושאת את שמה ומטעמה מזה חמש עשרה שנה, מדי שנה, מגיעים מרצים אורחים ממקסיקו לסמסטר אחד. את חוויותיהם מהשהייה בישראל ובמיוחד בירושלים העלו רבים מהם על הכתב ביומני מסע, מסות ושירה. הסופר ויסנטה קיררטה, שהתארח כמרצה מטעם הקתדרה בשנת 1999, יזם הוצאת קובץ מרנין עם מבחר מהטקסטים האלה, וזה ראה אור בספרדית תחת הכותרת “מפגשים עם ישראל, מקסיקנים מהקתדרה רוסריו קסטייאנוס באוניברסיטה העברית ירושלים“.

מהקריאה בקובץ עולים ניסיונות כנים וגלויי לב של המרצים האורחים להבין את המקום ששימש להם בית לשבועות ספורים. בעוד באירופה כיום דומה שיש סתירה בין התואר אינטלקטואל לאמונה דתית, באמריקה הלטינית – מיזוג של תרבויות – הסתירה איננה קיימת, ואנשי אקדמיה אינם מצנזרים את רגשותיהם ונותנים דרור לרגשות האמונה העמוקים ביותר, אלו שמעבר להשתייכות ממסדית כזו או אחרת, לבוא לידי ביטוי בירושלים ובארץ הקודש.

9 במאי, יום השנה הראשון למותו של אחי איגנסיו, והחלל שהותיר לכתו מכה בי במלוא עוצמתו. רגלינו נושאות אותנו, באופן בלתי נמנע, למקום העלייה לרגל הראשון במעלה של הקתולים. הכנסייה והקרבה לקבר הקדוש מותירות אותי אדיש. לעומת זאת אני נרעד מול האבן שבה על פי המסורת נחים שרידי גופו של בנו של נגר שהפך את האהבה לנשקו העיקרי. יופייה שאין לעמוד בפניו של הקליגרפיה הערבית בכיפת הסלע לא נוגעת ללבי כל כך כמו עוצמתה של האבן שבה שלוש הדתות נפגשות.

כמו בעל טקסים מיומן, דויד מותיר לסוף את הכותל המערבי. אני חש מאוים נוכח מצבור האבנים העצום, טעון האנרגיה, שעשוי מסערת רגשות וצער, חלומות ותקוות. הדתיים מתפללים עם כל גופם, נוגעים, מנשקים, משעינים את המצח על מבצר האמונה. אחד מהם שואל אותי אם אני יהודי. אני נזכר באמו של ידידי המקסיקני היהודי אפרן בורק, שמעולם לא טרחה ללמוד את ההבדל בספרדית בין "להיות", ו"להימצא" (ser, estar) ושאלה אותי: Tú estás judío? רציתי לומר לבן שיחי שאני לא יהודי, אבל שאני נמצא יהודי, שאני מודה ומברך על הזכות שנפלה בחלקי להיות קרוב לאלוהים, לא שלו, אלא של כולם, על אף שאנו מייחסים לו שמות ותארים שונים. דויד שם לב למצוקתי ומחלץ אותי, כשהוא מצטרף לקבוצת מתפללים כדי להתפלל קדיש על אחי.

(ויסנטה קיררטה, מפגשים עם ישראל, מקסיקנים מהקתדרה רוסריו קסטייאנוס באוניברסיטה העברית ירושלים) /

 

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


הכמות מבטאת איכות |יגאל אריאל

$
0
0

הלכות גיור נאמרו לגוי יחיד שבא להתגייר אך לא לעדה יהודית שלמה שנותקה מהעם במשך דורות, כעולי ברית המועצות. הדבר מצריך חשיבה מערכתית חדשה

כאשר זכינו לגל העלייה הגדול מברית המועצות, אפשר היה מיד להבין שאי ההתמודדות עם בעיית הגיור תוליד תוצאות קשות (וראו בהקשר זה גם מאמרי בתחומין י"ב). ואכן, מאות אלפי עולים לא התגיירו, והם מהווים עתה בעיה לאומית קשה וכואבת. עכשיו מוצע להתרכז בגיור ילדיהם, כמסלול של פתרון. ההצגה הפומבית והברורה של הדרך הזאת מחייבת את הרבנים לתגובה לכאן ולכאן, ועל כן אבקש להצטרף אל דברי הרב נחום אליעזר רבינוביץ' (גיליון פרשת קדושים) ולהוסיף עליהם מעט.

א. רבנות שמרנית וחרדית 

הרבנות פועלת במרחב תמרון צר מאוד. במהותה ובתפקידה היא שמרנית, רובץ עליה נטל השגרה העכשווית והרבנים אינם פנויים לראייה אחרת ולפעולה ארוכת טווח. הם גם מוגבלים על ידי התפיסה החרדית, שאינה רוצה להתייחס למציאות המתחדשת ולהבין אותה. התוצאה היא שהכול נגזר במתכונת מה שהיה, וישנם עניינים חשובים שהגישה אליהם מלכתחילה שגויה ומחטיאה את המטרה. כך מתקיים בנו "משיב חכמים אחור ודעתם יסכל".

התגובה הטבעית לעלייה מברית המועצות הייתה: מה שהיה הוא שיהיה, מפטירים כדאשתקד. יש לנו הלכות גיור, ומסורת של התייחסות אליהן, כפי שנהגו בדורות האחרונים גדולי הרבנים באירופה ובארצות הברית. אלא שהדבר דומה לאברך שלמד הלכות טרפות בבית המדרש והביאו לפניו לראשונה שאלה בעוף. הוא משמש בקרבי העוף, בדק ובדק ולבסוף אמר: אם זה קורקבן, אז העוף מותר. העניין הוא שזה בכלל לא קורקבן אלא משהו אחר לגמרי, המחייב התייחסות שונה לחלוטין.

הלכות גיור נאמרו לגוי יחיד שבא להתגייר: "כשיבוא אחד להתגייר מן העכו"ם" (רמב"ם, הלכות אסורי ביאה יד, א). אין לנו שום עניין בו, או מחויבות אליו. על כן קיימת גישה חשדנית של "שמאל דוחה" כלפיו, והיא מכוונת למנוע גלים של התבוללות.

חידה בעיניי כיצד הצלחנו להחיל הגדרה מקובלת זו על השאלה של יהודי ברית המועצות. כאן לא מדובר בגוי שבא להתגייר, אלא בעדה יהודית שלמה שנאנסה ונותקה מן העם במשך שניים שלושה דורות, ובניה הגיעו גם לנישואי תערובת. עתה חזרה הקהילה הזאת אל חיק עמה. זהו מצב אחר לגמרי. בני הנוכריות צריכים גיור, אבל מדובר בבשר מבשרנו. יש לנו ערבות ואחריות עליהם, הם "זרע ישראל". לא חלים כאן הכללים הישנים, והדבר מצריך חשיבה מערכתית חדשה.

בשר מבשרנו. עולים מאוזבקיסטן, נתב"ג, 1998  צילום: AFP, למצולמים אין קשר לכתבה

בשר מבשרנו. עולים מאוזבקיסטן, נתב"ג, 1998
צילום: AFP, למצולמים אין קשר לכתבה

ב. גיור קטינים

אחת ההשלכות הוא היחס לגיור הקטנים. גיור קטנים הוא לכאורה דבר בלתי מוסרי ובלתי אפשרי באופן עקרוני. המרת דת היא בחירה מהותית, המשנה את מעמדו של האדם, וברור שהיא יכולה להיעשות רק ברצונו ובבחירתו של אדם גדול ובר דעת. קטינים אינם בני המרת דת כלל. מן ההיסטוריה אנו יודעים על מקרים שבהם אומנת נוכרייה הטבילה את בן טיפוחיה לנצרות, והכנסייה סירבה להחזירו להוריו היהודים. היהדות אינה כן. היא מיוחדת לישראל, איננה מיסיונרית, ודאי לא חוטפת ילדים. גוי איננו נתבע להתייהד, הוא צריך להיות גוי טוב, לקיים שבע מצוות בני נוח, ואז יזכה לעולם הבא.

ואף על פי כן חידשו חכמים (כתובות יא, א) שיש אפשרות של גיור קטינים. הרבה קולמוסין נשתברו להבנת עניין מופלא זה, אבל תורף הדיון הוא כיצד ניתן לגייר ילד גוי שבא להתגייר ביוזמת עצמו או קרוביו. אין זה נוגע כלל למשפחה שמתגיירת יחד, האב עם ילדיו. במקרה זה ברור שנוח לילד להיות עם הוריו, להיות בן דתם, עמם וארצם. אין סוף לתקלות ולתסבוכת שייגרמו לו אם הוריו יהיו יהודים והוא יישאר מבחוץ.

על אחת כמה וכמה במקרה של יהודי ברית המועצות. כאמור, אין מדובר בגוי שבא להתגייר, אלא במשפחה יהודית שלמה, קהילה גדולה שחלק מבניה נישאו לנוכריות, וזהות ילדיהם אישית ומשפחתית נשארה חצויה. בארצות המוצא הם נחשבו יהודים, ואנטישמים זרקו עליהם אבנים, אך כאשר הגיעו לארץ נעשו פתאום גויים. ברור שזה מצב בלתי אפשרי שמחייב הכרעה, וטובת הילד שהגיע לכאן היא להיות עם אביו ועם משפחתו באופן שלם.

כאשר מדובר במשפחה ובקהילה שחוזרות אל עמן, תהליך הגיור איננו רק אישי ופרטני אלא יש בו גם משהו קולקטיבי, וה"כמות" מבטאת גם "איכות". תיאור של תהליך כזה (גיור) עם קהילה שלמה מופיע בספר הכוזרי:

ואחרי כן היה מעניין הכוזרי מה שהוא נודע בספרי כוזר, מגלותו סוד חלומו לשר צבאו, והיה החלום הנשנה עליו שיבקש המעשה הנרצה אצל אלוהים בהרי ורסאן, ולכתם שניהם המלך ושר צבאו אל ההרים ההם אשר במדבר על הים, והיאך הגיעו בלילה אל אותה המערה, שהיו שובתים בה אנשים מהיהודים בכל שבת, והיאך נראו אליהם ונכנסו בתורתם ונימולו במערה ההיא, ושבו אל ארצותם ולבם על דת היהודים, והיו מסתירים אמונתם עד שהתחכמו לגלות סודם מעט מעט לקצת אנשים מסגולתם, עד שרבו, וגלו מצפונם, והתחזקו על שארית הכוזרים והכניסום בתורת היהודים (מאמר ב' א', בנוסח התיבונים).

תחילתו של התהליך הייתה אישית ודתית וסופו גיור שבטי ומשפחתי, שכן ברור שבמצב כזה נוח לילדים שהם חלק מן המשפחה.

גם כאשר אנוסי ספרד שבו אל חיק היהדות אחרי דור או שניים לא ויתרו להם על גיור ילדי הנוכריות, אבל קודם כול קיבלו אותם בזרועות פתוחות. היה ברור שזו לא רק שאלה של יחידים, אלא שאלה של עדה שלמה, ונושא לאומי.

ג. גיור ללא הלכה

האחרונים תהו אם גר שלא ישמור תורה כהלכה, עדיין יהא לו הגיור בבחינת "זכות". האם טוב לו להיות יהודי? שהרי כל עוד הוא גוי הוא פטור מן המצוות, ואילו כאשר יתגייר ולא יקיים את התורה, סופו יורש גיהנום? לדרכם, עלינו להזהיר את המתגייר שהוא טועה, ומה שנראה בעיניו זכות אינו אלא חובה, וכדאי לו לרחוק מזה.

תשובה לכך כבר נתן ר' משה פיינשטיין (אגרות משה אבן העזר ח"ד כו) ובהעריכו את הרווח וההפסד כתב:

אף אם לא יתגדלו להיות שומרי תורה, מסתבר שהוא זכות. דרשעי ישראל שיש להם קדושת ישראל, ומצותן שעושין הוא מצוה והעבירות הוא להם כשגגה, הוא גם־כן זכות מלהיות נכרים.

היסוד לדברים מונח כבר בפסוק הקובע שריבוי המצוות הוא זכות: "ה' חפץ למען צדקו, יגדיל תורה ויאדיר". ופירש הרמב"ם (פירוש המשניות סוף מסכת מכות):

מיסודות האמונה בתורה שאם קיים האדם מצוה משלש עשרה ושש מאות מצות כראוי וכהוגן ולא שתף עמה מטרה ממטרות העולם הזה כלל, אלא עשאה לשמה מאהבה כמו שביארתי לך, הרי הוא זוכה בה לחיי העולם הבא, לכן אמר ר' חנניה כי מחמת רבוי המצות אי אפשר שלא יעשה האדם אחת בכל ימי חייו בשלמות ויזכה להשארות הנפש באותו המעשה.

ואכן הגמרא ששאלה על ה"זכות" שיש בתהליך הזה לקטן, שאלה דווקא מן המציאות של עכשיו, בעולם הזה – והבדילה בין עבד, שהגיור אינו זכות לו, כי "בהפקירא ניחא ליה" כאן ועכשיו, לבין קטן שלא התרגל לחטא ובשבילו זו זכות. לפיכך כאשר בוחנים את "טובת הילד" המתגייר יש לזכור את טובתו עכשיו לא פחות מזו שתהיה לו לעולם הבא.

מבחינה זו המעמד האישי הפרובלמטי של ילדי האבות היהודים הוא בלתי אפשרי. הם קרועים בין שתי זהויות, וההכרעה מחויבת המציאות. למזלנו, מן הקלקולים שנלוו לעלייה הזאת צמחו גם יתרונות. המציאות סיננה את אלה שלא רצו ביהדות אלא בלאומיות אמם הגויה ונשארו שם. היא גרמה למתחזים שלא באו לשם שמים, אלא כדי לזכות ביתרונות הכלכליים של ישראל, שלא יבואו להתגייר. הם לא זקוקים לזה. את סל הקליטה שלהם הם קיבלו, ויש להם חברה טבעית בתוך מאות אלפי העולים שאינם יהודים. החברה הישראלית ליברלית מספיק כדי לקבלם ולהתחבר אליהם גם במצב הזה.

מאידך, קבלת היהדות בארץ ישראל אינה רק צוף דבש. כרוכים בה קבלת נטל האנטישמיות העולמית, האיום האיראני, חשש מפיגועים חבלניים. ומי שמתגייס לצה"ל, יודע שקיימת אפשרות שבמהלך שירותו ימות על קידוש השם, העם והארץ. על כן אין שום יתרון משמעותי לגיור, מלבד אחד: ההלכתי. הרצון לממש את הזהות היהודית, ולהיות חלק שלם מן העם כדת משה וישראל.

בכך מצטרף הגר לרוב הציבור בישראל, שהוא מסורתי, והזהות היהודית שלו כוללת גם מצוות רבות, גם בין אדם למקום וגם בין אדם לחברו, לשמור דרך ה' לעשות צדקה ומשפט. מי שבא להתגייר ולזכות בהכרה הדתית מכריז שאיננו רק הומניסט, או ליברל, אלא רצונו להיות שייך לעם ישראל באופן דתי. הוא קיבל עליו את כל החבילה הישראלית הזאת לשם שמים, והרי זו קבלת מצוות.

גם אם יקרה אחר כך שלא כל המתגיירים ידקדקו בכל פרטי תרי"ג מצוות, אין זו אמירה שאינם מקבלים את כל התורה. הם אינם שונים מן הדתיים שאף הם לא תמיד מקיימים את הכול. ואולי הם אף טועים לחשוב שזו חומרה של הרבנים, ודי להיות כרובו של עם ישראל שמקל בדברים.

הרב יגאל אריאל הוא ראש מדרשת הגולן

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


מקודשת |לאה קליבנוף

$
0
0

למאיר

הֲרֵי אֲנִי מְקֻדֶּשֶׁת לְךָ בְּטַבַּעַת זוֹ עַל מְנַת שֶׁלֹּא אֶחְדַּל לְהָעִיר אוֹתְךָ בַּלֵּילוֹת
דּוֹחֶפֶת אֶת הַמַּתֶּכֶת הַקָּשָׁה בֵּין צַלְעוֹתֶיךָ לְהַכְאִיב
עַד שֶׁתַּקְשִׁיב
אֵיךְ אַעֲלֶה בָּאוֹב כָּל יוֹם וְיוֹם מִן הַשָּׁנִים הַמֵּתוֹת הָהֵן
וְאֵיךְ אַפְצִיר וְאֶתְחַנֵּן עַד שֶׁאֲדוֹבֵב בִּשְׁבִילְךָ כָּל שֶׁבֶר וְשֶׁבֶר מִשִּׁבְרֵי הַכֵּלִים
שֶׁנִּסִּיתִי לִרְחֹץ בְּיָדַיִם רוֹעֲדוֹת תָּמִיד
וְלֹא אֶשְׁכַּח גַּם אֶת שִׁבְרֵי הַסֵּפֶל הַהוּא שֶׁשָּׁבַרְתִּי בְּיוֹם הַהֻלֶּדֶת (ה‘ בְּטֵבֵת התשמ"ג)
עִם תְּמוּנַת הַחֲתוּלָה הָאֵם וְהַגּוּר שֶׁלָּהּ בְּשָׁחֹר לָבָן וּפֶה אָדֹם
וְנִסִּיתִי לְהַדְבִּיק

וְחָתַכְתִּי אֶת הָאֶצְבַּע עַד זוֹב דָּם.
הֲרֵי אֲנִי מְקֻדֶּשֶׁת לְךָ בְּטַבַּעַת זוֹ עַל מְנַת שֶׁלֹּא אֶחְדַּל מִלִּכְבֹּל אוֹתְךָ
בַּמַּתֶּכֶת הַמְּחֻשֶּׁלֶת כְּדֵי שֶׁלֹּא תִּרְחַק
עַד שֶׁתִּצְעַק
מֵרֹב שֶׁאֶתֵּן בִּשְׁבִילְךָ בְּמִלִּים כָּל רֶגַע וָרֶגַע מִן הַשָּׁנִים הַמֵּתוֹת הָהֵן
מֵרֹב שֶׁאֲסַפֵּר לְךָ עַל כָּל הַחֲצָאִיּוֹת הַכְּחֻלּוֹת וְחֻלְצוֹת הַתְּכֵלֶת וְגַרְבֵּי הַנַּיְלוֹן
שֶׁהִלְבִּישׁוּ אוֹתִי לְהִסְתַּתֵּר
וְלֹא אֶשְׁכַּח גַּם אֶת הַכַּפְתּוֹר הַהוּא שֶׁנִּתַּק מִשַּׁרְווּל הַחֻלְצָה בְּיוֹם ה‘ בְּטֵבֵת
שָׁנָה אַחַר־כָּךְ בִּשְׁתֵּי דַּקּוֹת לִשְׁמוֹנֶה בַּבֹּקֶר
כְּשֶׁרַצְתִּי מוֹעֶדֶת כְּדֵי שֶׁלֹּא לְאַחֵר

וְהִתְלַכְלֵךְ מְאֹד בַּבֹּץ וְגַם אֲנִי.
וְלֹא אֶשְׁכַּח לְסַפֵּר שׁוּם רֶגַע
וְלֹא אֶשְׁכַּח לְסַפֵּר שׁוּם פְּרָט
מְלַקֶּטֶת אוֹתָם מִן הַסְּבָכִים וְהַנְּבָכִים
עַד שֶׁתִּכְלֶינָה הַמִּלִּים וְאֶשְׁכַּח
וְשׁוּב אֶזָּכֵר תָּמִיד אֶזָּכֵר לְסַפֵּר
שֶׁהֲרֵי אֲנִי מְקֻדֶּשֶׁת לְךָ בְּטַבַּעַת זוֹ עַל מְנַת
שֶׁלֹּא אֶשְׁתֹּק שֶׁלֹּא אֶשְׁתֹּק שֶׁלֹּא אֶשְׁתֹּק
עַד שֶׁאַתִּיךְ אֶת הַמַּתֶּכֶת הַקָּרָה

בְּהֶבֶל פֶּה.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 

 


מנהיג אחד לדור |אריאל פינקלשטיין

$
0
0

עיון במקורות ההלכה מעלה בבירור כי חכמינו התנגדו לכהונה כפולה של רבנים בתפקידי הנהגה. המציאות בחלק מרבנויות הערים כיום מלמדת שהם צדקו

מספר הצעות חוק שעלו לאחרונה במטרה לבטל את הכפילות העדתית בתפקידי הרבנות הראשית והרבנות המקומית בישראל עוררו שיח ציבורי בדבר מקומו של השסע העדתי בחברה הישראלית. אף על פי כן, באופן מפתיע, ההתנגדות הרבנית שנרשמה למהלכים אלו לא התמקדה בצורך עדתי כלשהו בשני רבנים. כך, למשל, בהודעת ההתנגדות של מועצת הרבנות הראשית להצעות החוק בדבר ביטול הכפילות לא היה כל הד לצרכים עדתיים אלא נטען כי "על מנת לנהל את שירותי הדת בצורה הטובה ביותר" יש צורך שברבנות יכהנו "רבנים במעמד שווה, כבימי התנאים שמעיה ואבטליון".

על פי טענות אלו, מבנה הנהגה רוחני־רבני הראוי למדינה או לרשות מקומית הינו מבנה כפול של שני רבנים המכהנים במקביל, כפי שהתבצע בתקופה המכונה במסורת היהודית תקופת הזוגות, שבה, לפי מסורת חז"ל, פוצלה ההנהגה לרב אחד שכיהן בתפקיד אב בית דין ולרב שני בתפקיד הנשיא. לאור דברים אלו, אבקש לדון במאמר זה בסוגיית הכפילות בתפקידי הרבנות שלא מהזווית העדתית אלא מתוך התמקדות בשאלה המערכתית, מתוך עיון בדברי חז"ל ופוסקים שעסקו בסוגיה.

ממונה יחיד

ראשית, נראה שבניגוד להודעת מועצת הרבנות הראשית, יותר משההישענות על תקופת הזוגות מחזקת את הצורך בכפילות בתפקידי הרבנות, היא מחלישה אותו. הרי מאז סיום תקופה זו, במשך כאלפיים שנה, וגם טרם תקופה זו, לא היה נהוג בישראל ששני רבנים ומנהיגים רוחניים מכהנים ביחד באותה המשרה. על הייחודיות של תקופה זו הצביע על הרב ד"ר חיים טשרנוביץ ז"ל הידוע בכינוי "רב צעיר" בספרו "תולדות ההלכה": "כל ענין הזוגות הוא פרשה סתומה: למה עמדו בתקופה זו שני אנשים בראש העם או הסנהדרין, מנהג שלא מצינו לא לפניהם ולא לאחריהם".

לדבריו, נראה שתקופת הזוגות אינה תקופת זוהר שיש לשאוף אליה, אלא תקופה בעייתית מבחינת ההנהגה היהודית שאותה הוא מכנה "תקופת המבוכה": "את התקופה שאחרי כנסת הגדולה והסופרים אפשר לציין בשם 'תקופת המבוכה'. כמה כוחות מתכתשים באומה ומתגרים אלה באלה, הללו צצים והללו נובלים, ולפעמים הגיעה האומה לידי מצב של תהו ובהו וכמעט שנפלה תחתיה".

ספרות חז“ל לא מאריכה לספר על תקופת הזוגות, אך אחד הפרטים היחידים שנמסרים לגביה הוא שלאורך כל התקופה התקיימה מחלוקת בדבר הסמיכה על קרבן ביום טוב בין הנשיא ואב בית הדין, ללא יכולת להכריע בדבר. נראה שהדבר מלמד על הבעייתיות שבהנהגה כפולה: אמנם היהדות רוויה מחלוקות, אך אי יכולת ההכרעה בשאלה ציבורית כדוגמת אופי הפולחן בבית המקדש איננה דבר חיובי.

גם במקורות חז“ל מצאנו התנגדות לשימושם של שני אנשים באותו תפקיד הנהגה. ידועים בהקשר זה דברי התלמוד הבבלי במסכת חולין (דף ס ע“ב) שלפיהם אין זה אפשרי “לשני מלכים שישתמשו בכתר אחד“. בתלמוד הבבלי במסכת סנהדרין (דף ח ע“א) מוצג רעיון דומה בדרשה של רבי יוחנן: “כתיב ‘כי אתה תבוא‘ וכתיב ‘כי אתה תביא‘. אמר רבי יוחנן: אמר לו משה ליהושע: אתה והזקנים שבדור עמהם. אמר לו הקדוש ברוך הוא: טול מקל והך על קדקדם – דבּר אחד לדור ואין שני דבּרין לדור“.

הבסיס לדרשתו של רבי יוחנן הוא הסתירה שקיימת לכאורה בין שני פסוקים הדנים במעמדו של יהושע. בתחילה אומר משה ליהושע “כי אתה תבוא את בני ישראל אל הארץ אשר נשבעתי להם", משמע שהוא ינהיג את העם יחד עם הזקנים, ולאחר מכן הוא אומר לו "כי אתה תביא את בני ישראל אל הארץ אשר נשבעתי להם", משמע שיהיה לבד בהנהגה. רבי יוחנן מפרש שהשינוי נעשה לאור התיקון של הקב"ה, שהבהיר למשה כי תפקיד ההנהגה דורש דמות אחת בלבד.

מהי סיבת ההתנגדות להנהגה רוחנית כפולה? רבי מנחם המאירי בביאורו לגמרא בסנהדרין הסביר את הדברים באופן הדומה לפעילותו של רבן גמליאל: "ולעולם יהא אחד ממונה על כלם שיהיו כלם נשמעים לו כדי שלא ירבו מחלוקות בהתמדה".

טעם אחר לתפיסה זה ניתן למצוא בדבריו של רבי יוחנן עצמו המובאים בשלושה מקומות שונים בתלמוד הירושלמי: "מתקינין לו כהן אחר תחתיו שמא יארע בו פסול… 'אותו' – אחד מושחין ואין מושחין שנים. אמר ר' יוחנן: מפני איבה". ההלכה המובאת בתלמוד הירושלמי ולפיה אין מכהנים במקביל שני כוהנים גדולים מתבססת על המילה "אותו", בלשון יחיד, בפסוק "זה קרבן אהרן ובניו אשר יקריבו לה' ביום המשח אתו" (ויקרא ו, יג). כך גם מופיע בתלמוד הירושלמי במסכת סנהדרין: "תני ר' חייה אין ממנין שני כהנים גדולים כאחת“, וכך גם פסק הרמב“ם להלכה. רבי יוחנן מטעים הלכה זו: הדבר נעשה מפני האיבה שיכולה להיווצר בין שני כוהנים גדולים המשמשים בקודש ביחד. ייתכן מאוד כי זוהי הסיבה להתנגדותו של רבי יוחנן גם לכפילות בתפקיד ההנהגה הרוחני.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

התנגדות הפוסקים

בספרות השו"ת במאות האחרונות ניתן למצוא כמה התייחסויות מפורשות לשאלת הנהגה תורנית־רוחנית של שני תלמידי חכמים במקביל. המנהג המקובל בתפוצות ישראל היה שבראש כל קהילה עומד רב אחד בלבד המכונה "מרא דאתרא" (אדון המקום), גם אם ישנם בעיר עוד מספר רבנים. בספרי הפסיקה ישנם לא מעט דיונים במצב שבו רב אחר "מסיג את גבולו" של הרב המקומי בהוראה ובפסיקה, אך ענייננו כאן הוא בעיקר במצב שבו מצורף רב שני בהסכמת הקהילה והרב המכהן.

התייחסות למצב זה מופיעה אצל רבי שלמה בן אברהם הכהן (המאה הט"ז, יוון) בשו"ת מהרש"ך (חלק ג, סימן מו). בתשובה בנושא הוא דן במקרה של חכם הבא לאזור שבו ישנו כבר רב קהילה מכהן. לטענתו, "אין כאן השגת גבול בזה החכם הבא מחדש, ואין מקום לעכב ביד, אדרבא יש טעם גדול שלא לעכב דהיינו משום קנאת סופרים תרבה חכמה. דיראה דכל מה שכתבו הוא בששניהם בעיר אחד, ומכל מקום יש לכל אחד מהם מקום קבוע לנהוג שררתו". לפי דבריו, חכם נוסף יכול להצטרף לעיר כאשר הוא קובע לו שררה באזור אחד ולא נכנס לתחומו של חכם המכהן כרבה של קהילה אחרת, אך לא כך היה במקרה שהובא לפניו:

 אמנם כהאי גוונא דנדון דידן שהחכם הנ"ל עומד בקהלו קהילת קודש סיסיליא, לא יעלה על לב לעולם שיוכל החכם השלם שבא מחדש ליכנס בקהילת קודש הנזכרת. לא מיבעיא אם בהכנסתו שם תהיה סיבה ח"ו להשפלת כבוד החכם השלם הנזכר, אלא אפילו אם יסכים להיות עמו שם יחד באהבה ואחוה, אין הדעת סובלתו, כי אי אפשר לשני מלכים שישתמשו בכתר אחד.

לדבריו, גם אם שני הרבנים מסכימים לכהן ביחד באותה הקהילה, אין לעשות כך משום ש"אי אפשר לשני מלכים שישתמשו בכתר אחד".

הנצי"ב מוולוז'ין חילק בתשובה הלכתית בנושא זה בין רבנים העוסקים בהרבצת תורה, שעליהם יש לומר "קנאת סופרים תרבה חכמה", ובין רבנים העוסקים בהנהגת הציבור שאינם יכולים לכהן במקביל:

דאם יש בעיר אחת שני מרביצי תורה, אין תורתו של זה מנגד ומקפח תורתו של חברו, מה שאין כן הנהגת הצבור, במקום שיש שני רבנים היא ראשית חטאת השני שמרבה מחלוקת, ומה שזה רוצה לעשות בצרכי הקהלה בא השני והצד שלו ומקפחו (שו"ת משיב דבר, חלק ב, סימן ט).

הרב דוד שפרבר, מחבר שו"ת "אפרסקתא דעניא" ומגדולי רבני רומניה במאה העשרים, הקדיש תשובה הלכתית לשאלת "מינוי שני רבנים במקום אחד". גם הוא סבר שיש להימנע מכך:

הני תרי רבנן במתא דמינצו בהדי הדדי אודות הרבנות והנהגת העיר ותרוייהו ראוים לאותה איצטלא, ולכל חד אית להו סמכין סגיאין ואצל הצבור שניהם כאחד טובים, ויאותו לקבל שניהם, אבל הרי קיימא לן 'דאין מושחין שני כהנים גדולים', ואמרו ז"ל 'דבר אחד לדור ואין שני דברין לדור'… דאי אפשר לשני מלכים שישתמשו בכתר אחד בענין אחד, אלא שלכל אחד יהיה מינוי מיוחד למה שראוי לו. ונראה לעניות דעתי דאם שניהם שקולים, בחיק יוטל הגורל ומה' משפטם יצא (שו"ת אפרקסתא דעניא, חלק א, סימן קכו).

הסכמה שבדיעבד

מקובל לחשוב שנוהג הכפילות העדתית בתפקידי הרבנות בארץ ישראל נוסד עם הקמת הרבנות הראשית בשנת תרפ"א. רבנים מסוימים בציונות הדתית אף מתקשים לצדד כיום בביטול הכפילות העדתית בשל הפגיעה במוסד הרבנות הראשית כפי שהתווה הרב קוק עם הקמתו. לפיכך, מעניין לבחון את יחסו של הרב קוק לסוגיית הכפילות כבר בשנת תרע"א, עת הצטרף אליו הרב עוזיאל כחכם באשי לעיר יפו.

כפי שהראה ד"ר יוסי אבנרי (קתדרה 37, התשמ"ה), למרות התמיכה של ציבור רחב ביפו במהלך המינוי של הרב עוזיאל, ובפרט תמיכת הציבור הספרדי והראשון לציון הרב יעקב מאיר, הרב קוק הביע התנגדות מוחלטת למינוי ודרש במכתב מהרב עוזיאל "שדבר לא יהיה לכבוד תורתו עם ענייני הרבנות בדברים הנוגעים לדיני תורה ולדת היהדות בעיה"ק ובמושבות, ואסור לו להתעסק בכל אלו כי אם ברשותי, ושזה יהיה חוזה כתוב ומאושר בינינו".

בשנת תרע"ג אף הודיע הרב עוזיאל על התפטרות (שלא התקבלה), בין היתר בשל מערכת היחסים בינו ובין הרב קוק. הרב קוק כמובן הוקיר וכיבד את הרב עוזיאל, כך שלא מדובר בעניין אישי ונראה שהדברים מלמדים כי הרב קוק לא היה כה נלהב מכפילות בתפקידי הרבנות, והקמת הרבנות הראשית באופן של כפילות הייתה בעיניו יותר כורח מאשר אידיאל.

יתרה מכך; עיון בתשובה הלכתית של הרב מלכיאל טננבוים בשו"ת דברי מלכיאל מלמד כי הנוהג לכונן כפילות בהנהגה הרבנית על רקע עדתי כבר היה נהוג לפחות פעם אחת בחו"ל, שלא ברצון הפוסקים. הרב טננבוים, שהיה רבה של לומז'ה שבפולין ונפטר בשנת 1910, עוסק באחת מתשובותיו ב"עיר אחת שהיו שם שני רבנים אחד לאשכנזים ואחד לספרדים". התשובה ניתנה לרב מרדכי מקהילת זיראוויטש וייתכן שזוהי העיר שעליה מדובר. על פי המתואר בתשובה, לאחר פטירת הרב הספרדי ביקש אחיו למנות את עצמו לרב הספרדי החדש, בניגוד לרצונם של תושבי העיר. התשובה של הרב טננבוים מתייחסת, בין היתר, לכפילות התפקידים ברבנות, והוא מביע לכך התנגדות חריפה:

מצוה רבה לאחד את המפלגות אשר בעיר שיהיה דבר אחד לדור, כי על ידי זה יוכלו לעשות תיקונים בעיר במה שנוגע לעבודת ד'. כי בעיר שיש שתי רבנים ידוע שאי אפשר לתקן דבר, באשר מה שזה בונה זה הורס, וגם על פי רוב מבזים זה את זה ומתחלל השם. ודי לנו מה שבעתים הללו מבזים עמי הארצות את התלמידי חכמים, ולמה נגרום עוד שתלמידי חכמים יבזו זה את זה" (שו"ת דברי מלכיאל, חלק ד, סימן פב).

תחרות סמכויות

יש לכאורה משהו מפתיע בהתנגדות המוחלטת של חז"ל והפוסקים לכהונה של שני רבנים או שני כוהנים גדולים במקביל. לכאורה, ישנה ציפייה שחז"ל יטענו שאין כל חשש שדמויות מופת המכהנות בתפקידי הנהגה רוחניים יבואו לידי איבה ומריבה. אולם בניגוד לטענת גורמים דתיים שונים בימינו, ניתן לראות כי בפועל אין הרמוניה במקומות שבהם שני רבנים מנהיגים קהילה או עיר. המציאות בשטח מלמדת כי בדרך כלל הכהונה הכפולה אינה עולה יפה, ונמצאו דברי חז"ל צודקים.

דוגמה לדבר: בתגובה לעתירה שהוגשה לאחרונה לבג"ץ כנגד העובדה שפעמים רבות חותמות הכשרות של הרבנות בערים השונות אינן נושאות את שמם של הרבנים המקומיים, טען הרב סבג, מנהל אגף הכשרות ברבנות הראשית, כי במקרים רבים שני רבנים המכהנים באותה עיר מסרבים ששמם יופיע יחד על אותה תעודת כשרות ולפיכך התקבלה החלטה שלא לרשום את שמו של אף אחד מן הרבנים.

הדבר עולה גם מראיון שנתן רבה הספרדי של קריית אתא, הרב מימון, לאתר "כיכר השבת" ובו תמך בהצעת החוק לביטול הכפילות ברבנות המקומית:

אני בעד הצעת החוק כי אנחנו בני אדם ולא מלאכים. כל רב הוא בן אדם והוא מרגיש שהרב השני לוקח לו סמכויות ואם ייפתח אולם גדול ובעליו יבקשו תעודת כשרות, ואלו יפנו לרב אחד ולא לשני, אז הוא ירגיש פגוע. וזה מציאות… היום המצב מאוד קשה. אני מכיר את העניין מקרוב… ככה זה. שני רבנים מביא מחלוקות ומביא שנאה.

חז"ל בגדולתם הבינו כי גם בתפקידי הנהגה רוחנית – ואפילו דווקא בהם – ישנו חשש גדול מכהונה של רבנים במקביל, וסביר שהדבר לא יעלה יפה. לאור זאת, ראוי שגם מי שעדיין סבור שיש צורך בכהונה כפולה על רקע עדתי ייתן את הדעת להשלכות שיש לכך על תפקוד המערך הרבני בישראל. אפילו הרב עובדיה יוסף ז"ל – שאין ספק שראה חשיבות גדולה בשימור ההבדלים העדתיים בין הקבוצות השונות – סבר שהקשיים שהכפילות מציבה לתפקוד המערכת דורשים את ביטולה:

בחירת שני רבנים ראשיים גורמת קשיים רבים במילוי המשימות. הדברים ידועים. לכל היותר יש לבחור ברב ראשי אחד ובסגן, שבמצבים מיוחדים ימלא מקומו של הרב הראשי או יבוא במקומו. בזמנים תקינים צריך להיות רב ראשי יחיד ובלעדי בתפקידו. יש לשאוף לביטול הזוגיות ברבנות הראשית, שכן כל אחד מהם עולם בפני עצמו וכל אחד מושך לצדו, והמצב הוא כמשל חז"ל: חמר־גמל" (מתוך ראיון לעיתון 'הצופה', 1977).

אריאל פינקלשטיין הוא מנהל פרויקט "שביל הזהב" להסדרת יחסי עם, דת ומדינה במכון לאסטרטגיה ציונית

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


כואב את הפתיחות |אריאל הורוביץ

$
0
0

 הרב אביה הכהן מוציא שני ספרים ומדבר על הקושי שלו להתפלל עם הציבור הדתי־ליברלי ועל הסכנה שבמניינים השוויוניים, מזהה ברבנות רשע אך מתנגד לשבירת הכלים, מספר על דמותו של חותנו הרב מרדכי ברויאר וכועס על אנשי ישיבת "הר המור" שמנהלים מאבק על לימוד התנ"ך "מבלי שכתבו מילה ראויה בלימוד תנ"ך"

ביתו של הרב אביה הכהן (53) באלון שבות שקט, רגוע וריק, ואני מנצל את ההזדמנות לבוא ולשוחח על נושאים הבוערים בלבו, על תחנות בביוגרפיה הרוחנית שלו, על הקשר עם תלמידיו, על הציונות הדתית ועל ההתחדשות הרוחנית בישראל. השיחה איתו מתקיימת לרגל צאתם לאור של שני ספרים שכתב – האחד, "פני אדם" (ידיעות ספרים), הוא פירוש לספר במדבר, והשני עוסק במסכת חגיגה (הוצאת בוגרי ישיבת הקיבוץ הדתי) ומבוסס על שיעורים שהעביר בישיבת עין צורים, ביתו הרוחני במשך למעלה משני עשורים, שנסגר לפני כחמש שנים.

הרב אביה הכהן נולד בירושלים, בן למשפחה ירושלמית ציונית־דתית שורשית. סבו מצד אביו, הרב שמואל הכהן וינגרטן, היה רב וחוקר, מראשי תנועת המזרחי. סבו מצד אמו, נתן גרדי, היה חלוץ דתי, איש הפועל המזרחי ומקים "השירות הדתי", מחלקה צה"לית שהניחה את המסד להקמתה של הרבנות הצבאית. אביו של הרב אביה, ידעיה הכהן, ניהל במשך שנים רבות את ישיבת הר עציון. בסגנון דיבורו ובמראהו מזכיר הרב אביה את אחָיו – בהם הרב רא"ם הכהן, ראש ישיבת עתניאל, והאלוף גרשון הכהן.

אך כשאני שואל אותו על ילדותו, הרב אביה מספר דווקא על אמו, דינה, אשת חינוך ומי שעמדה בראש מדרשת "אמונה", שהלכה לעולמה ב־2002. "אמא בנתה את האמון שלי בעצמי", הוא אומר, ומספר על אם מסורה ותומכת שהייתה אשת חסד יוצאת דופן. "שבוע לפני שאמא נפטרה", נזכר הרב אביה, "ישבתי בביתה, ליד המיטה שלה, ופתאום אני שומע דפיקה בדלת. ניגשתי לפתוח, ומולי עמד אדם שמיד הבנתי שהוא נרקומן. הוא שאל אותי אם דינה נמצאת, ועניתי שהיא לא יכולה לגשת לדלת. האיש אמר: 'תגיד לה שיוסי פה'. אמרתי לאמא שלי שמישהו בשם יוסי מחפש אותה. היא הרימה יד חלושה ואמרה: 'יוסי? 500 שקל'. באותו בוקר הגיעו שישה אנשים שונים, אקראיים, שכלל לא ידעתי על קיומם. אמא הכירה כל אחד, והבנתי שהיא הייתה יושבת איתם בכל בוקר לכוס קפה ומשוחחת איתם על הצרות שלהם. הייתי בהלם. זו הייתה הפעם הראשונה ששמעתי על זה. כזו אישה היא הייתה, אישה של חסד, של אהבה".

צילום: פלאש 90

צילום: פלאש 90

משפחה אחת במושבה

בשונה מאחיו, שהלכו ללמוד בישיבת "נתיב מאיר" הירושלמית, הנער אביה הרחיק דרומה, אל הישיבה התיכונית באור עציון. שם פגש את הרב חיים דרוקמן, דמות שהשפיעה עליו רבות ומלווה אותו עד היום. "למרות שהתרחקנו", אומר הרב אביה בחיוך, "אני לא לומד בדרכי הלימוד שלו, אני לא מסכים עם חלק מהדברים שהוא אומר, אבל אני תמיד נפעם מאהבת האדם שבו, מן המסירות שלו לאנשים".

האחים לבית הכהן אמנם הלכו לכיוונים שונים, אך בסופו של דבר, לדבריו, המרחק ביניהם אינו גדול כל כך. בכלל, הוא אומר, המגזריות, השפיטה לפי סוג הכיפה ואורך הציציות, היא רעה חולה. "לא כך גדלנו. בשכונת ילדותי, בשערי חסד, כולם התפללו ביחד – חרדים, ציונים־דתיים, מסורתיים. רק בדור האחרון התחלנו להיפרד לקהילות סגורות, למגזרים ולתתי־מגזרים. ההיפרדות הזו, המגזריות הזו, היא טעות. היא מצמצמת את המחשבה. אם ההתכנסות למגזרים ולקהילות הייתה מבטיחה שבני הדור הבא יישארו חלק מהעולם הדתי, אני יכול להבין את זה. אבל האם באמת יוצאים פחות דתל"שים מהיישובים ביחס לערים? אם לא, מה ההצדקה של כל הפרויקט הזה? מה הטעם בהתבדלות?

"אני מאמין שהמפגש עם קבוצות אחרות מעצים את הדתיות, ולא מחליש אותה. רבני הדור הזה, אלו שמעל גיל חמישים, גדלו כולם בחברות מעורבות, ויצרו שכבה מופלאה של רבנים. החיים בין מגוון של קבוצות ואנשים יוצרים דתיות בריאה יותר, רצינית יותר, נורמלית יותר. המגזריות היא רעה חולה".

הרב אביה נאה דורש ונאה מקיים. לפני כשלוש שנים יצא יחד עם אשתו וילדיו להרפתקה. משפחת הכהן עזבה את הבית המרווח שבאלון שבות ועברה לגור במטולה, רחוק ככל האפשר. בית המשפחה הפך למרכז רוחני ובו שיעורים, 'טישים' וסעודות שבת שמשכו אליהם את בני המושבה הוותיקה, כמו גם אורחים מזדמנים. "זו הייתה חוויה מדהימה", מספר הרב אביה בגעגוע, "היינו המשפחה הדתית היחידה בכל המושבה, וזה היה יוצא מן הכלל עבורנו. שם, בפריפריה, הרגשתי את הרחבת הדעת הזו. שם לא שואלים מאיפה אתה, מי אתה, באיזו ישיבה למדת, מה הדעות שלך. יש חיבור טבעי, פשוט. זה חסר לנו".

לא רק לאווירה הפסטורלית של מטולה הרב אביה מתגעגע; גם ישיבת הקיבוץ הדתי בעין צורים, ביתו הרוחני במשך 23 שנים, חסרה לו מדי יום. הוא היה מוותיקי הר"מים בישיבה, שברבות השנים לימדו בה דמויות כיוסק'ה אחיטוב וחנן פורת המנוחים, ויבל"א הרב יואל בן נון והרב דוד ביגמן.

בשנותיה האחרונות – עד סגירתה ביום הכיפורים תשס"ט – עמד הרב אביה בראש הישיבה. הוא נמצא בקשר יומיומי עם תלמידיו ("הם תלמידים שלי. אין דבר כזה 'בוגרי ישיבה', רק 'תלמידים'"), מייעץ להם ומתייעץ איתם, משמש כתובת לשאלות רוחניות והלכתיות. זמן קצר אחרי סגירת הישיבה, הוא מספר, התכתב עם תלמידיו בדואר האלקטרוני על סוגיה בגמרא שבה עסקו בישיבה. באותו לילה חלם חלום, ובחלומו הוא עומד בלוויה ולידו עומדות שתי נשים זקנות. "פתאום", הוא מספר, "אני רואה בחלום את המת מזיז רגל, ואחת הזקנות אומרת לחברתה: 'תראי! הוא חי!'. הזקנה השנייה משתיקה אותה ואומרת: 'שקט, את מפריעה לסדר הציבורי, זו הלוויה'. הבנתי שזו ההלוויה של ישיבת עין צורים, ושהמת עוד לא מת. הוא מזיז רגל".

שוויון מגדרי מפלג

"עין צורים היה הבית שלי. היו שם דברים מפעימים, אהבת לימוד בלתי רגילה, קשר אישי עמוק בין התלמידים לרבנים, מגוון רחב של אנשים. מצד שני, לקראת הסוף התעוררו בעיות. הישיבה סבלה ממחסור בתלמידים, ועדיין זה היה מקום מיוחד והייתה בו כמות סבירה של בחורים. אלמלא התנהלות לא ישרה מצד הנהלת הקיבוץ הדתי, הישיבה לא הייתה נסגרת. היו בעיות אמיתיות לישיבה, והבעיות הללו אפשרו לפוליטיקה לא הגונה להשתלט, וכך הישיבה נסגרה".

מאיפה נבעו הבעיות האלה? המחסור בתלמידים, מה לדעתך המקור שלו?

"זו אחת החידות של חיי – איך יש תלמידים שכל כך אוהבים את הישיבה, ובכל זאת היא לא הצליחה לשרוד. את החידה הזו לא הצלחתי לפתור. אני חושב שחלק מהבעיה קשורה לציבור השמאל הדתי, שמתוכו באו רוב תלמידי הישיבה. בימין הדתי אני רואה דבקות בתורה, אני רואה להט, ובשמאל הדתי אין את זה. זו לא הנקודה שלו. אני נכנס לישיבות מחוגי 'מרכז הרב' ורואה מאגר בלתי נדלה של תלמידים, שמבינים שצריך ללמוד תורה. בציבור הדתי־ליברלי זה פחות מובן מאליו. אני לא מדבר רק על לימוד תורה, אלא גם על תפילה, למשל. כשאני מחפש מקום להתפלל בו ביום כיפור, לא בטוח שאלך לקהילות של השמאל הדתי. אני לא מרגיש חסר בית היום. אני ר"מ בישיבת תקוע, אני מלמד במתן, יש לי בית רוחני. אבל כואב לי על הקהילות הפתוחות. כואב לי מאוד".

ומה עם חשבון הנפש שלך? אתה שואל את עצמך לפעמים איפה נכשלת? איך קרה שהישיבה שבראשה עמדת נסגרה?

"בוודאי שאני שואל. כל הזמן. אני לא רוצה להיות רקדן שלא יודע לרקוד ואומר שהרצפה עקומה. אם מקום כל כך מתוק כמו עין צורים נסגר, אני לא יכול לדבר נגד כולם ולא לעשות את חשבון הנפש שלי. לפעמים אני חושב שייתכן שהייתה לנו בעיה פשוטה של יראת שמים. שהתפלספנו כל כך הרבה, ושכחנו את יראת השמים הפשוטה. אני זוכר שפעם, שבועיים אחרי תחילת זמן אלול, הסעתי טרמפיסט, בחור בשיעור א', והוא סיפר לי בגאווה שהוא נפגש בשבת עם כל החברים, ואחד מהם אמר דבר תורה, והוא בז לו ואמר: אתה יודע מה ביקורת המקרא אומרת על זה. שאלתי את הבחור מה היה דבר התורה, וזה היה דבר תורה מתוק מדבש, יפהפה, נכון בפשט. וניסיתי להבין איך קורה שאחרי שבועיים בישיבה, תלמיד שלי הבין שצריך לבוז למישהו על דבר תורה שהוא אמר. אז אולי על זה אני מדבר. אני לא יודע, אני עושה כעת את חשבון הנפש. אין לי מסקנות חד־משמעיות".

בשיחותיו עם תלמידיו, שרבים מהם כבר נישאו והם בעלי משפחות, שומע הרב אביה על השאלות שמטרידות אותם, וכך נחשף למגמות שונות בציבור הדתי. רבים מתלמידיו מתפללים במניינים שוויוניים, והוא מצטער על כך. "המניינים השוויוניים עושים משהו שאני לא מבין איך אפשר לעשות אותו", הוא אומר. "במשך אלפיים שנה, יהודי ממרוקו היה נוסע לרוסיה, ומרוסיה לתימן, והוא יכול היה להתפלל בכל בית כנסת שהוא מגיע אליו. כך היה המצב עד לפני כמה שנים – ידעת שאפשר להתפלל בכל בית כנסת אורתודוקסי בכל מקום. המניינים השוויוניים, בקלות בלתי נסבלת ובהיסח הדעת, יצרו פילוג בעם ישראל, והקימו בית כנסת שלא כל אדם דתי אורתודוקסי יכול להתפלל בו. איך אפשר לפלג ככה את העם? זה דבר שלא ייעשה".

 "לא מציע לטאטא את שאלת מעמד האישה מתחת לשטיח". תפילת נשות הכותל  צילום: פלאש 90


"לא מציע לטאטא את שאלת מעמד האישה מתחת לשטיח". תפילת נשות הכותל
צילום: פלאש 9א

תפילה שגורמת לפילוג

מצד שני, מה תענה לנשים שמרגישות שהן מודרות מהמרחב הזה? מדוע אתה מעדיף מקום שבו כל גבר אורתודוקסי יוכל להתפלל על פני מקום שבו אישה אורתודוקסית תוכל לקחת חלק פעיל בתפילה? מה תענה לתלמידיך שיאמרו שהמחויבות שלהם לתפילה של הבנות שלהם גדולה יותר מהמחויבות שלהם לאחדות עם ישראל?

"בוודאי שאנחנו מחויבים לתפילה של הבנות שלנו. אני לא אומר שאין פתרון, ואני לא מציע לטאטא את שאלת מעמד האישה מתחת לשטיח. אני תומך, למשל, בקיומם של מנייני נשים; אני חושב שאישה צריכה לשאת דרשה בבית הכנסת; אני גם אתיר לנשים לברך שבע ברכות בחתונה. אבל אני גם מאמין שצריך יותר סבלנות והבנה. לא הכול הלכה, יש עוד שיקולים שצריך להתחשב בהם. גם אם משהו מותר על פי ההלכה ועומד בכל הגדרים, לא בטוח שצריך לעשות אותו, בגלל שיקולים אחרים – אחדות העם למשל. התחושה שלי היא שאנשי המניינים השוויוניים לא שאלו את עצמם האם אח שלהם יסכים לבוא לשבת בר המצווה של בנם, שיעלה לתורה במניין שוויוני. הם לא לקחו את זה בחשבון, וזה לא דבר קטן בכלל. לא יכול להיות שתפילה תגרום לפילוג. זו זילות של התפילה, וחוסר אחריות".

או שצריך להשלים עם זה שהפילוג כבר כאן. שהאחדות הזו שאתה שואף לה היא אחדות מדומה, היא לא ריאלית.

"אני לא שם. עדיין לא התייאשתי מהרצון לאחדות, גם אם היא בבית הכנסת, המעוז האחרון שנשאר. אבל אני מבין שהרכבת יצאה, והתלמידים שלי שם, ולא רק התלמידים שלי – כולם שם. אני מבין את המצוקה, אבל אני לא רוצה לשבור את הכלים. אני מרגיש שבקהילות הללו אין חשיבה רצינית, לטווח רחוק, על ההשלכות של מניין שוויוני. הכול נעשה מיד, בלי אחריות".

הרבה רבנים רשעים

את המצוקה הזו מזהה הרב אביה גם ביחס למעמדה של הרבנות ולתפקידם של הרבנים בישראל. הוא עוסק לא מעט בענייני גיור ובעריכת חופות, ונחשף מקרוב לפרצופה של הרבנות ולהתרחקותם של רבים מבני הדור הצעיר בציונות הדתית ממוסד הרבנות, שבאה לידי ביטוי, בין היתר, במגמה הולכת וגדלה של זוגות שמעוניינים להתחתן כדת משה וישראל, אך לא לעבור בשערי הרבנות.

"לאמירה של הרבנים אין שום משקל בעיני הציבור", הוא אומר, "הדור הצעיר מאבד אמון ברבנות, והרבנים קנו את זה בכסף מלא. יש ברבנות המון המון רשע, ואני מבקש שתכתוב את המילה הזו: רשע. רשעות. ראיתי מקרוב איך ניסו לשים רגליים לרב חיים דרוקמן, בלי שום שיקול הלכתי אמיתי. ראיתי איך הכשילו את בחירתו של הרב דוד סתיו כרב ראשי בגלל פוליטיקה. אבל אני לא מדבר רק על המקרים הגדולים, המתוקשרים, אלא גם על היומיום, השגרה.

"מתקשר אלי תלמיד ומספר לי על עולה מרוסיה שבית הדין פסל את הגיור שלה שלוש שעות לפני שהיא נכנסה לחדר לידה. אני מדבר איתה והיא בוכה באוזניי שכל רצונה היה ללדת ילד בקדושה. זו לא רשעות? ליוויתי אישה ערב חתונתה שעברה מסכת של ייסורים והשפלות בבית הדין לגבי הגיור שלה. באיזו תחושה היא נכנסת לחופה? האם המפגש עם הרבנות קירב אותה ליהדות, לאהבת תורה? הרבנות היא כמו כביש. בכביש יש המון נהגים טובים, אבל אם עשרים וחמישה אחוזים מהם נוהגים בפראות, זה מפחיד לנסוע. יש יותר מדי רבנים רשעים".

אבל אתה עדיין מציע לנסוע בכביש הזה.

"כן. גם אני חושב שהגיעו מים עד נפש. אם נשבור את כל הכלים, נתפרק לגמרי. כרגע אין לנו בררה. כל יום אני מקבל טלפון מזוג שמבקש שאערוך חופה שלא דרך הרבנות, כי הוא מאס ברבנות. ואני קרוע. אני מבין מאוד את הרצון לפעול בדרכים הללו, אבל לא התייאשתי מהניסיונות לתקן. מצערת אותי מאוד גם העובדה שחבריי הרבנים שותקים בנושא הזה. רבנים עוסקים כל היום בגמילות חסד, בעזרה לזולת, אבל על זה הם לא מדברים. אני מכיר הרבה רבנים צדיקים. למה הם לא יוצאים נגד תופעות של רשע? למה הם עומדים מהצד ולא מגיבים? שתיקת הרבנים משפיעה, היא מחלחלת עמוק. הציבור רואה את זה ומואס – גם ברשע עצמו, וגם ברבנים שלא מגיבים לרשע. אנחנו נמצאים בהתמוטטות".

ביקורת המקרא למדנית

ספרו החדש של הרב אביה הכהן, "פני אדם", עוסק בספר במדבר. מזה שנים הוא מלמד תנ"ך, גמרא וחסידות, משלב ביניהם ואורג הכול לתורת חיים. כבר בגיל צעיר נחשף לביקורת המקרא, ובנערותו היה שומע את שיעוריו של הרב מרדכי ברויאר, שלימים הפך לחמיו. אשתו של הרב אביה, אלישבע, היא בתו של הרב ברויאר. "פעם, כשהייתי צעיר ושחצן, בזתי לביקורת המקרא", הוא נזכר. "הייתי נכנס לשיעורים של הרב ברויאר, וחושב שהשאלות שלו סתם טרחניות ולא רלוונטיות. רק בסוף השיעור הבנתי כמה הוא צדק בכל מילה. לא ידעתי לעמוד אז על גדולתו של האיש הזה. הוא היה מדויק, הדברים שלו היו כחוט השערה. הוא היה למדן, וגם ביקורת המקרא שלו הייתה בשפה למדנית. הוא לא היה מעז לומר משהו אם לא ישב עליו שבעים נקיים.

"יש בדמות של הרב ברויאר ממד טרגי. רק קומץ של אנשים בתולדות ישיבת הר עציון הבינו אותו, ומעט מאוד מאנשי התנ"ך של היום מגיעים לקרסוליו. אני יודע שלקראת מותו הוא היה מאוכזב מחלק מן התלמידים שלו. במשך שנים הוא יצר שילוב ייחודי של שיטה תמימה, עם אמונה ברורה שכל התורה היא מהקב"ה, לצד דיון פילולוגי־מדעי, ובשנותיו האחרונות הוא הרגיש שתלמידיו לא הולכים בדרכו. הוא הרגיש חוסר קדושה, חוסר יראת שמים, גם בחוגים ישיבתיים שבהם למדו את הכתבים שלו. הוא נחרד כשאמרו לידו את הביטוי 'תנ"ך בגובה העיניים', כי התנ"ך לא היה בגובה העיניים, אלא משהו נשגב, אלוהי".

אתה גם מרגיש כך? שחלק מתלמידיו לא המשיכו בדרכו?

"אני אספר לך סיפור. לפני שנתיים השתתפתי בפורום של רבנים ופרופסורים שדן בשאלת ביקורת המקרא והאמונה. בשלב מסוים התחלתי לבכות, ועזבתי את הפורום. הרגשתי שהרבנים שם התייחסו לתורה כאל חולין, שמה שבעיניי הוא דברי אלוהים חיים, בעיני הרבנים בפורום הזה הוא 'טקסט'. זה היה ביזוי הקודש. גם לי יש קשיים בלימוד, גם אני מגיע לפרשות בתורה שהן לא מוסריות, ואני חושב שמול הפרשות האלה צריך לצעוק צעקה של בן אנוש, לשאול מה קורה פה בתורה. אבל יש עדיין מרחק גדול בין צעקה אנושית פשוטה ובין ההתייחסות לתורה כאל טקסט. ולכן אני יכול להבין את האכזבה של הרב ברויאר".

הדברים שלך מזכירים את ההתנגדות של חוגי הר המור ללימוד התנ"ך בישיבות הפתוחות. אתה מזדהה עם ההתנגדות הזו?

"כלל וכלל לא. אני חושב שצריך ביקורת, צריך הסתכלות נוקבת, אמיתית, יחד עם אמונה שיש כאן דברי אלוהים חיים. הבעיה בחוגי הר המור היא הפוכה. בחוגי הר המור לא נכתבה עד היום שום מילה ראויה בלימוד תנ"ך. כשאני משוחח עם רבנים בישיבות האלה על לימוד תנ"ך, הם מדברים ברמה של ילד בכיתה ג'. הרב טאו כתב חוברת שלמה על ביקורת המקרא שכתובים בה דברים לא נכונים מבחינה מדעית, שכל ילד מבין שזו לא רמה, ואנשים שלא בקיאים בנושא קוראים את החוברת הזו ומפנימים, וכך מתחנך ציבור שלם. כשבהר המור יכתבו מילה אחת ראויה על תנ"ך, אפשר יהיה לנהל דיון. כשיהיה שם שיעור תנ"ך אחד שאפשר יהיה לבוא ולהגיד 'וואו', נדבר. רוב מוחלט של הציבור הדתי תומך בלימוד תנ"ך בצורה בריאה, ביקורתית – המגמה שמירי שליסל מקדמת במשרד החינוך – ויש כאן פלג קטן וקיצוני אחד, שלא מבין בכלל בתנ"ך, ומנהל מלחמה שפוגעת באנשים. זה לא ייתכן".

ציר דתי־חילוני

אל השיחה מצטרפת אלישבע, אשתו של הרב אביה ואם שבעת ילדיהם, דוקטור לספרות עברית שבמשך שנים שימשה מרצה לספרות באוניברסיטה העברית בירושלים ובשנים האחרונות מרכזת את תחום לימודי הספרות בבתי הספר בצפון הארץ. אני שואל אותה האם היא ובעלה מרגישים בודדים, נופלים בין המגזרים וההגדרות. "אני חושבת שזה מטבע עם שני צדדים", היא אומרת, "מצד אחד יש חוויה של בדידות, ומצד שני יש קשר עם כולם. בעומק, אלה שני צדדים של אותה מטבע, כי הבדידות מביאה לקשר עם כולם. גם אני וגם אביה מאוד אוהבים אנשים. וכשבא אדם פרטי עם בעיה מסוימת, אתה לא מסתכל עליו דרך האידיאולוגיה, אתה פשוט נותן לו. כשמסתכלים על אנשים לא בפריזמה של האידיאולוגיות, יש בזה משהו אמיתי יותר, משחרר".

שניכם מעורבים בהתחדשות היהודית שעוברת החברה הישראלית. איך אתם רואים את התהליכים האלה?

אלישבע: "אני מסתכלת בעיקר על מה שקורה בעשר השנים האחרונות בציבור הדתי, שזו תופעה מרתקת, של ציר דתי־חילוני שנהיה מאוד דומיננטי. אנשים כבר לא מוכנים להגדיר את עצמם במקום כזה או אחר. יש כל מיני גוונים, ואנשים עוברים בין זהויות. ברגע שהאני עומד במרכז התודעה הציבורית יורדת, וכל אחד הוא הציבור של עצמו. כאן נכנס גם הערך של הבחירה. היום כל אחד בוחר. פעם הציבור הדתי נזעק משפת הבחירה, אבל הרבה מאוד דתיים כבר מדברים בשפה הזו. אף אחד לא כל כך שואל אותי מה דעתי על זה, וגם לא את אביה. אין לנו את הפוזה של הרבנים שחושבים שהם מנהלים את העולם. אנחנו מסתכלים על זה ואומרים: יש לזה מחירים, ויש לזה גם יתרונות. אני חושבת שאולי אפשר לראות בזה, במעבר אל ה'אני', מעין אתחלתא דגאולה".

הרב אביה: "ההתחדשות הרוחנית הזו היא חלק מהחיים שלי, אני עסוק בה כל הזמן. יש לי קבוצת לימוד קבועה בתל אביב, אני נוסע לשם ומלמד בפני דתיים וחילונים, והם יושבים מרותקים. לפני שלושים שנה זה לא היה יכול לקרות. אני מרגיש שדיברנו כאן הרבה מאוד נגד, אבל התמונה הגדולה היא מאוד חיובית. הפינג־פונג בין המחנות מכריח אותנו להסתכל על שני צדדים, אבל זה לא המצב. יש מיינסטרים הלכתי בריא ויציב, יש ציבור חילוני שיש בו התעוררות וסקרנות אמיתית, ויש דברים מקסימים שקורים. אנשים רוצים ללמוד תורה. אם רק עוזבים את הפוליטיקה ומתחילים ללמוד, התורה נענית. אני מאמין שהיא נענית לכל מי שאוהב אותה".

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט' אייר תשע"ד, 9.5.2014 


זיכרון להתגלות חיה |אליכין בן נון

$
0
0

קביעת חכמים לחוג את שבועות במשך יום אחד ולא יומיים מלמדת שמוקד החג איננו ציון מעמד קבלת התורה בשלמותו אלא זיכרון להתגלות ה'. רצוננו לראות את מלכנו

ממּוֹשְׁבֹתֵיכֶם תָּבִיאוּ לֶחֶם תְּנוּפָה… לֶחֶם הַבִּכֻּרִים תְּנוּפָה לִפְנֵי ה'… וּקְרָאתֶם בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה מִקְרָא־קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם כָּל־מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ (ויקרא כג)

בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁלִישִׁי לְצֵאת בְּנֵי־יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם בַּיּוֹם הַזֶּה בָּאוּ מִדְבַּר סִינָי…  וַיְהִי בַיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי בִּהְיֹת הַבֹּקֶר…  וַיִּכְתֹּב משֶׁה אֵת כָּל־דִּבְרֵי ה‘ וַיַּשְׁכֵּם בַּבֹּקֶר…“ (שמות יט, שמות כד)

 

פרשת המועדות בספר ויקרא פרק כג מרכזת כידוע את עיקרו של יום חג השבועות סביב קרבן שתי הלחם והביכורים. לעומת זאת, נוסח התפילות של החג ומנהגי החגים השונים מימי חז"ל עד ימינו מרכזים את עיקרו של יום סביב מתן תורה. שינוי מגמה זה העסיק רבים בכל הדורות, ובכל שנה עולה הדיון מחדש: מדוע אין התורה מציינת את מתן תורה כחלק ממהות החג? מתי ובעקבות מה קיבל החג שינוי באופיו ובמהותו?

אבקש להניח בצד שאלות אלו ולעסוק בשאלה אחרת, ראשונית יותר. האם אכן קיימת חפיפה בין חג הביכורים לחג מתן תורה? לכאורה, אם מעיינים אנו במקראות ומחשבים את אורכו של כל חג, מתגלה שלפנינו שני חגים שונים.

בפרשת המועדות בספר ויקרא אנו מצווים על ספירת 49 יום שבסיומם, ביום החמישים, מקריבים את קרבן שתי הלחם וחוגגים את חג הביכורים. החג מסיים אפוא תקופה של ספירה ארוכה ואורכו של החג הוא יום – "בעצם היום הזה".

לעומת זאת, עיון בתיאור מעמד הר סיני בחומש שמות (פרקים יט־כ, כד) מציב בפנינו תמונה מעט אחרת. בני ישראל הגיעו להר "ביום הזה", על פי חז"ל בראש חודש סיוון. המשך הפרק מלמד על היום השלישי שבו בער ההר ואז השמיע ה' את עשרת הדיברות לעם. ואולם, בפרק כד מתואר כי משה כותב את ספר הברית לאחר רדתו מההר ומשכים בבוקר, כלומר למחרת, ואז קורא באוזני העם את ספר הברית, מקריב את קרבנות מעמד הברית וקורא את הספר באוזני העם. התמונה שעולה מכאן הינה שמעמד הר סיני, שבו נשמעו עשרת הדיברות, ומעמד "ברית האגנות", נערכו על פני יומיים ולא ביום אחד. אם כן, היה ראוי לקיים את חג מתן תורה במשך יומיים, שבסופם נצא עם ספר הברית תחת ידינו, כבני ישראל בשעתם, בסיום מעמד הר סיני ולאחר ברית האגנות.

כיצד אפוא יכול להיות יום הביכורים זיכרון ליומיים מתן תורה?

כרזה לכבוד שבועות, סוף שנות ה־40  צילום: לע"מ

כרזה לכבוד שבועות, סוף שנות ה־40
צילום: לע"מ

אמונה כפולה

ראשית עלינו לעמוד על טיבו של כל יום במעמד הר סיני. בשמות יט מציג הקב"ה בפני משה את מטרת מעמד הר סיני: "וַיֹּאמֶר ה' אֶל משֶׁה הִנֵּה אָנֹכִי בָּא אֵלֶיךָ בְּעַב הֶעָנָן בַּעֲבוּר יִשְׁמַע הָעָם בְּדַבְּרִי עִמָּךְ וְגַם בְּךָ יַאֲמִינוּ לְעוֹלָם". בפסוק זה מעמיד ה' את מעמד הר סיני על שני יסודות – ה' מדבר אל משה והעם שומע; וביסוס מעמדו של משה כמתווך בין ה' לעם.

נקל לראות ששני יסודות אלו הם המאפיינים של שני ימי מעמד הר סיני. היום הראשון הינו היום של "בעבור ישמע העם בדברי עמך". משה מוציא את העם לתחתית ההר, שעשֵׁן כולו מבוקר. העם שומע קולות וברקים ולאחר מכן את עשרת הדיברות – מקצתם או כולם – על ידי הקב"ה.

אך בסופו של היום הראשון המוקד משתנה. בפרק כד אנו מוצאים שמשה הוא שכותב בעצמו את ספר הברית, ומכאן ואילך, במהלך היום השני, משה הוא שפועל לבדו. הוא משכים בבוקר ובונה מזבח – על פי הלכות מזבח ששמע מיד לאחר עשרת הדיברות עת עלה להר ביום הקודם. משה שולח את נערי בני ישראל לשחוט ולהקריב את הקרבנות, אוסף את דם הקרבנות באגנות, זורק את מחצית הדם על העם ויוצר את הברית בין העם לבין ה'. רק בסיום המעמד עולים משה, אהרן והזקנים להר וזוכים לראות את א־לוהי ישראל וגם זאת כמובן בנוכחות משה רבנו.

מהותו של היום השני אם כן היא "וגם בך יאמינו לעולם", דהיינו יצירת מעמדו של משה רבנו כמתווך בין העם לא־לוהים. ואכן, במרכז היום השני מתואר מעמד קריאת ספר הברית שלאחריו עונה העם: "וַיֹּאמְרוּ כֹּל אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע". ומדייק הרמב"ן: "…והם אמרו נעשה כל דברי ה' אשר ציוה אותנו בעשרת הדברות ונשמע לקולך לכל אשר ציווית או תצווה בשמו יתעלה".

על פי פשוטו של מקרא, הביטוי המכונן והמוכר של מעמד הר סיני נאמר כביטוי להפנמת החיוב האמוני הכפול של מעמד הר סיני – נעשה את מה שה' ציווה ונשמע זאת מפי משה. לאור זאת, על אחת כמה וכמה ראוי היה שחג המסמל את זיכרון מעמד הר סיני יימשך יומיים: ביום החג הראשון נקרא בתורה את אירועי הגעת בני ישראל להר סיני ואת עשרת הדיברות ששמע העם מפי ה', וביום השני נציין את זיכרון ברית האגנות ואת קריאת ספר הברית על ידי הקריאה בפרק כד, ונאכל מאכלי בשר (ולא מאכלי חלב) כסמל לקרבנות העם בעת המעמד, אותם קרבנות שעליהם הרבה משה לדבר בעמדו לפני פרעה מלך מצרים במאבק על הוצאת העם ממצרים.

שבה ומהדהדת אפוא שוב קושייתנו: מדוע חג מתן תורה נחוג בכל זאת יום אחד ולא יומיים?

ברית תמידית

נבקש לענות על שאלתנו באמצעות בירור תוכנו של ספר הברית. מה היה כתוב באותו ספר שנכתב על ידי משה ונקרא על ידו ביום השני של מעמד הר סיני? בשאלה זו נחלקו גדולי מפרשי התורה – רש"י ורמב"ן. רש"י גורס שבספר הברית נכתב "מבראשית ועד מתן תורה, וכתב מצוות שנצטוו במרה". לעומתו הרמב"ן טוען ש"משה כתב ביום ההוא בספר כל מה שנצטווה, חוקים ומשפטים ותורות", כאשר הוא מתייחס לסיום פרשת יתרו ועיקר פרשת משפטים – מאמצע פרק כ עד סיום פרק כג.

אולי בעקבות דברי הרמב"ן ניתן להציע הסבר מדוע "ויתרו" חכמינו על היום השני של שבועות וקבעו לחוג רק את היום הראשון. ייתכן שחז"ל לא ראו צורך לתקן יום זיכרון מיוחד לקבלת "ספר הברית", משום שלשיטתם המחויבות לקיום התורה והמצוות היא יומיומית ועל כן אין זה נכון לציין אותה ביום מיוחד – שבו כביכול מחויבים אנחנו יותר בשמירת מצוות. מנגד, השאיפה שלנו כעם לחזור לרגעי התגלות ה' לעיני כל עם ישראל, כפי שהיה במעמד הר סיני, ראויה לייחוד יום מיוחד בכל שנה מחדש, והיא איננה מתאימה, בוודאי לא במציאות ללא נבואה, להיות שאיפה יומיומית.

לאור זאת יש לקרוא את הפסוק: "וּקְרָאתֶם בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה מִקְרָא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם" באופן כפול. מעבר להנפת לחם הביכורים לפני ה' בעצם היום הזה, יש כאן קריאה להתעוררות הלב והשכל, ולזיכרון התגלות ה' במעמד הר סיני. קריאה זו היא "ביום הזה", כתאריך פתיחת מעמד הר סיני בשמות פרק יט, ומציבה את שאיפתנו לחזור לרגעי הקסם של מעמד זה.

להכרעת חז"ל שלא לציין את יומו השני של מעמד הר סיני לדורות ייתכן שיש גם בסיס במקרא. במספר מקומות בתנ"ך אנו מוצאים שמנהיגי ישראל שבו וחידשו את הברית על המצוות עם ישראל, בהתאם לזמן ולנסיבות. כך, למשל, ניתן לציין את ברית ערבות מואב על ידי משה; את מעמד הברכה והקללה בהר עיבל ובהר גריזים בכניסת העם לארץ בימי יהושע; את טקס הברית של יהושע בשכם; את מציאת ספר התורה בימי יאשיהו וחולדה הנביאה; את טקס קריאת התורה בימי שיבת ציון על יד עזרא הסופר ואת טקס כריתת האמנה בספר נחמיה; ולכך אפשר להוסיף אף את מצוות ההקהל שעיקרה בסיום שנת השמיטה, בחג הסוכות דווקא!

אירועים אלו מלמדים שכריתת ברית על שמירת התורה וקיום מצוותיה איננה עניין לתאריך מסוים בשנה, כזיכרון לאירוע עבר רחוק, אלא חובה מהותית של עם ישראל בכל תקופה. לכן, גם בימינו חובה עלינו למצוא את הדרך לחדש את הברית שתהווה בסיס למחויבות לשמירת מצוות בדורות שלנו.

*

לסיום, נכון לחזור לקריאה של "עצם היום הזה" – יום מתן תורה ומשמעותו. כאמור, ביום זה אנו מבטאים את זיכרון ההתגלות של ה' בפני עם ישראל בהר סיני ואת שאיפתנו לחזור לשם. ביטוי נאה לשאיפה זו אנו מוצאים בדבריו של רש"י, השם בפיו של משה את המענה לדברי הקב"ה, שבהם ביטא את מטרתה הכפולה של ההתגלות על ההר:

תשובה על דבר זה שמעתי מהם שרצונם לשמוע ממך, אינו דומה השומע מפי השליח לשומע מפי המלך, רצוננו לראות את מלכנו.

וכך גם לדורות עולם, בחג השבועות אנו מצפים לשמוע שוב ישירות את דבר ה'. אכן, רצוננו לראות את מלכנו.

אליכין בן נון הוא מחנך ומורה לתנ"ך בבית הספר התיכון בקבוצת יבנה

 

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 

 

 

 

 



ניצוצות של השתדלות |רננה בירנבוים

$
0
0

במשנתו של ר' צדוק נשמת ישראל אמנם גבוהה מנשמת הגרים, אך המאמץ שהגר עושה כדי להיכנס תחת כנפי השכינה מקנה לו מעלה ייחודית. בזכותו בא תיקון לעולם

בימים אלו, שבהם נושא הגיור עומד על סדר היום הציבורי במדינת ישראל, יש לי הזכות, במסגרת עבודתי עם גרים, להיות חלק מאותו הגשר העוזר לגר להיכנס לעם ישראל, להיות יהודי כהלכה. גשר זה לעתים מלווה בקוצים וסרפדים אך יש בו גם שביל של זהב. ההליכה של הגר עליו איננה נמדדת בקילומטרים אלא בתהליך עמוק של מחשבה והגדרה עצמית. מאחר שתהליך הגיור אינו כרוך רק בידע, אלא זהו תהליך רגשי, מחשבתי, חברתי וזהותי, חיפשתי חומרים שיעזרו לי לעבוד עם תלמידיי על גיבוש זהותם וייעודם מתוך השקפה היכולה להאיר להם פנים.

בכתביו של ר‘ צדוק הכהן מלובלין מצאתי מעט ממבוקשי. בכתביו מצוי פתח המאיר את הגר והגיור באור שונה, וניתן למצוא בו עוצמות ותובנות חשובות בנושא נכבד זה.

ניצוצות של קדושה. רות בשדה בעז, ג'וליוס שנור פון קרוספלד, 1828

ניצוצות של קדושה. רות בשדה בעז, ג'וליוס שנור פון קרוספלד, 1828

דרך משלו

עמדתו הדטרמיניסטית הידועה של ר' צדוק משפיעה הן על היחיד והן על הכלל. אחד הסעיפים שהם בעלי אופי דטרמיניסטי במשנתו הוא מוצאו של האדם, המוצא הביולוגי. בספרו רסיסי לילה (עמ' 73) ר' צדוק מתאר את הגויים כבעלי "הפעולה וההשתדלות" ואת ישראל הקדושים מבטן ומלידה. לפי ר' צדוק יש העדפה ברורה לקדושת המוצא של היהודים על פני העשייה של הגויים. הבדל זה נברא ונקבע מראש ולא ניתן לשנותו.

ר' צדוק מבדיל בין אדם מישראל לבין גוי שהתגייר במאפיינים ובתכונות האינהרנטיות החקוקות בטבעם, בלא שתהיה להם יכולת לבחור אותם. הוא תוחם את הגבולות של המרחב הרוחני שאליו יכול להגיע הגוי לעומת ישראל. יותר מכך, יש הבדל גם בין הגוף של היהודי לגוף של הגוי.

היהודי, גם כשהוא חוטא, קרוב לבורא. חטאיו חיצוניים לו ומשניים לו. כך הוא גם מפרש את הפסוק בשיר השירים: "כולך יפה רעייתי ומום אין בך" – המומים, החטאים, הם חיצוניים לעם ישראל, הם אינם חלק מהותי (ליקוטי מאמרים י'). ר' צדוק נעזר במעשה אסתר אשר נלקחה מבית אביה ואמה להיות אישה למלך גוי ואף על פי כן לא נפגמה ולא השתנתה קדושתה במאומה. הקדושה היהודית הינה אינהרנטית ואין דבר העומד בפניה אשר יכול לפגמה או לעמעם אותה (תקנת השבין, עמ' 81).

לעומת זאת, על שורש הגר אומר ר' צדוק: "הגוי, מיסודו רע. לבו לב של אבן" (ליקוטי אמרים). כל אומה ואומה יש לה הרע המיוחד שלה. כל לאום נבדל ממשנהו לא בהבדלים סתמיים או במעלות כאלו או אחרות, אלא במגוון סוגי הרשעות. "שבעים אומות כל אחת וזדונה שלה" (רסיסי לילה, ל"ז).

אבל יחד עם זאת, ר' צדוק מעניק מעלה וסגולות לגר. האדם, לפי ר' צדוק, בין יהודי ובין נכרי, איננו לוח חלק. הנסיבות שאליהן נקלע לאחר צאתו מן הרחם הן אלו אשר ממלאות בו את תוכנו הריק. משפחתו, סביבתו החברתית, חינוכו וכיוצא בזה הם המשפיעים על אופיו ותכניו. לפיכך, על הגר "להשתדל" על מנת לשכון תחת כנפי השכינה, בעוד אצל היהודי זו מעלה טבעית. הגר עובר דרך ארוכה ומפותלת כדי להיכנס ליהדות, דרך אשר בן ישראל איננו שותף בה. מן היהודי נדרש "להתבטל", לפתח הכנעה שאינה תלויה בדבר, ואילו הגר צריך להשתדל כדי להיקלט בעם ישראל ולחדור ללב לבה של עבודת ה'. בכניסת הגרים יש חשיבות עצומה. הם מלמדים אותנו פרק בעבודת ה', ב"השתדלות".

תיקון מבחוץ

הגר מגיע ללא זכות אבות. אין לו מעמד רם מלכתחילה, אבל הוא עומד במבחן ובניסיון. למרות ההתחלה הנמוכה, הוא איננו מתבטל בשל הנסיבות ואינו משותק מגבולותיו. "הגרים הבאים להידבק בישראל הם המהפכים שורש הרע לטוב, ועל זה היתה הגלות שיתווספו הגרים לקלוט על הניצוצות הקדושים ולהפוך הכל לטוב מאוד" (קדושת השבת).

עבודתו הרוחנית של הגר היא קשה ונוקבת, עבודה בתנאים קשים. הוא איננו עסוק במשחקי כבוד של אגו פגוע. הוא חפץ להיכנס לעם ישראל ואיננו בוחל בעשייה קשה. השתדלות זו מביאה לקידוש שם שמים ברבים. עבודת הגר מחדדת לכלל ישראל והעמים את נוכחות ה' בעולם. הגר הופך למודל לעובד ה' בעיני היהודי וזוהי שליחותו.

ר' צדוק רואה בנתון הביוגרפי הידוע על ר' עקיבא, עובדת היותו גר, פריט מכריע ומכונן שהביא לכך שר' עקיבא הפך להיות מייצגה האולטימטיבי של התורה שבעל פה, ובין גיבוריה המפורסמים והידועים ביותר. בפרשנותו טוען ר' צדוק כי דווקא אי־הימצאותו של ר' עקיבא בעמדה של תלמיד חכם אשר נולד למשפחה יהודית נורמטיבית הרגילה בשמירת מצוות ובתלמוד תורה היא שהביאה למדרגתו הגבוהה. דווקא משום שלא הכיר את הדברים מתוך הרגל, מכך שבשבילו לא היה זה "מצוות אנשים מלומדה", הוא זכה למה שזכה. ר' עקיבא עבר מסע אמיתי ואותנטי שדרכו יכול אדם לבוא לידי היכרות עמוקה ואינטימית עם דבר מה (אור זרוע לצדיק, ה').

הגר שותף במהות הפנימית של התורה שבעל פה, שותף לעבודת ה' ויצירתה. "דאין להוציא הגר מהשגת רוח הקודש, דאונקלוס הגר ודאי תרגום התורה חיבר ברוח הקודש" (ישראל קדושים). לא רק שהקב"ה אינו מואס בגרים אלא הם מתקבלים כשותפים. החיבור בין החיים הארציים לדבקות בקב"ה ובתורתו נעשה על ידי הגר. הגר פוקח את עינינו לראות דברים שלא היינו מזהים על פי דפוסי החשיבה הרגילים.

את המתח שבין הזהות היהודית המולדת לעומת זאת הנרכשת על ידי הגרים מדמה ר' צדוק לקליפה העוטפת את הפרי. התוך הוא העם היהודי בעל השורשים האתניים, הביולוגיים. הקליפה – היא הגרים – מאפשרת את שימורו ובידודו של הלאום היהודי מפני גופים ונשמות שהם חיצוניים לפרי ואף מזיקים לו. את הקליפה מתאר ר' צדוק כ"קליפת נוגה" המתהפכת והמצויה בין הטוב לרע, והמשקפת את התהליך שעוברות נשמות הגרים.

"לא גלו ישראל אלא כדי שיוספו עליהם גרים" (פסחים פז, ב). יש "חכמה באומות" (איכה רבה, ב, יג), יש ניצוצות קדושה גם בגויים ויש צורך ללקט אותם. לפי ר' צדוק התיקון אשר נצרך לעם ישראל לא יכול להיעשות אלא באמצעות למידה ממקור אחר, זר וחיצוני. זו הסיבה ש"קשים גרים לישראל כספחת". בגרים תלויה המרת כוח הקדושה שנתון בניצוצות הגויים והפיכתו לכוח שישרת את העם היהודי (קדושת השבת, עמ' 305).

הגרים מחלישים את כוחו של עמלק (רסיסי לילה ל"ז). הם חלק בלתי נפרד בתהליך הנחלת בשורתו ומורשתו של העם היהודי לעולם. החלת הקודש בעולם של חומר אפשרית רק על ידי הבא מן החוץ, על ידי הגר, הפועל בהשתדלות. צירופו לעם ישראל מהווה אפוא תיקון לו, לעם ולעולם כולו.

רננה בירנבוים מנהלת אולפני גיור במסגרת אגודת "שבי ישראל" ומוסדות "אור תורה סטון"

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 


להשתטות עם הפסוקים |יערה ענבר

$
0
0

הרשות שניתנה בידינו להשתעשע עם התורה, להפוך בה ולדרוש בה, היא שמשמרת אותה מדור דור, ומונעת שכחה. על פריון, זקנה ונערות, באדם ובתורה

בני החמישי נולד בהפרש של שש שנים מאחיו. אני זוכרת איך בזמן שקדם לבואו התחלתי להרגיש כי קופצת עליי הזִקנה. אני, שתמיד ילדה הייתי בעיניי, הבטתי בעצמי בתמיהה כאישה באמצע החיים, שצריכה לדאוג לזה ולזה, מכירה את כובד משקלם של הדברים ונוטעת עקבות ויתדות בדרכה.

והנה, הפלא ופלא, ברגע שיצא הרך הנולד החדש לאוויר העולם – התפוגגה תחושת הזִקנה כלא היתה. שבתי לצחוק ללא הכרה, לצקצק בלשוני הברות נטולות פשר, למתוח פרצוף עד קצה גבול היכולת, לשכוח, להמריא. במבט לאחור אני יכולה להגיד בפה מלא כי האחראי להסרת כובד הבגרות אינו אחר מן השעשוע ששב אל חיי.

אחד השירים שמצאתי עצמי שרה שוב ושוב בהיותי מערסלת תינוק בחיקי הוא השיר הבוקע מתהילים קיט, צב: "לוּלֵי תוֹרָתְךָ שַׁעֲשֻׁעָי אָז אָבַדְתִּי בְעָנְיִי". פעמים רבות התחוללה שירת ערסול זו בדמי הליל, בעוד העולם כולו ישן, ונדמה שרק אני ופעוטי מתהלכים לנו תחת השמים. בתוך החושך הזה יכולתי לחוש את דיוקו של הפסוק לגביי אופף אותי במלוא עוזו, לעתים עד כדי דמעות של ממש. ברור היה לי מאז ומתמיד: "לוּלֵי תוֹרָתְךָ שַׁעֲשֻׁעָי אָז אָבַדְתִּי בְעָנְיִי". לא במשל ולא בדרשה. כך, בפשט.

מפגש עמוק עם התורה יכול לגרום לנו לעוף. שמחת תורה, אשקלון 2013  צילום: אדי ישראל

מפגש עמוק עם התורה יכול לגרום לנו לעוף. שמחת תורה, אשקלון 2013
צילום: אדי ישראל

סוד ההיפוך

כוחה של התורה, המצטיירת בעיני רבים כמהות מכבידה ומקרקעת, הוא בעיניי דווקא סוד השעשוע הטמון בה. השעשוע בעומקו רחוק מן הדימוי השטחי והבדותי המיוחס לו. אין הוא עומד על חמידת לצון, כי אם על האוויר המפכה ומנשים את המציאות, האוויר הנסתר בתוך חרכיה ומאפשר לכל רסיס מתוכה להיות דינמי. כאשר אדם מרשה לעצמו להשתעשע – הוא משמר בתוכו את יכולת הריקוד הפנימי, ולמעשה – את כוח היצירה.

לוּלֵי תוֹרָתְךָ שַׁעֲשֻׁעָי אָז אָבַדְתִּי בְעָנְיִי. העוני הינו תחושת השעבוד חסרת האוויר, חסרת הנשימה, חסרת המרחב, ולמעשה – חסרת יכולת השעשוע. כאשר אדם חש בעניותו – נגזלת ממנו אפשרות התמרון, החיפוש והגילוי. הוא מוכרח להישאר בגבולות המצומצמים שלו ולחיות אך ורק מתוך צורך הישרדות. לעתים לא ישים לבו לכך שברגע שאיבד את יכולת השעשוע – הוא איבד את הכנפיים האנושיות. ברגע שהשעשוע אינו קיים – החיות נעלמת. נותר גוף בלבד. הנשמה אבדה בענייהּ.

התורה משמרת את השעשוע מתוך סוד ההיפוך הטמון בה. הפוך בה והפוך בה דכולא בה. זהו גם סוד ה"שעשע" בכתיב חסר – הרי ניתן לקוראו מצד זה וממשנהו, ויהא היינו הך, אותה אמת. הקריאה בכל אחד מפסוקי התורה היא אינסופית, בכל רגע יכול להתגלות נדבך נוסף, שיתברר נכון כחברו, אפילו אם ברגע הראשון ידמה כסותרו. טקסט הקורא להפוך בו ולהפוך בו – יוצר בינו לבין הקורא את אותם יחסי חיזור אינסופיים, שהרי לעולם לא ייתמו המלבושים שניתן להסיר.

עצם ההיפוך מדשן את רגבי העולם ומרענן את אדמתו. ואכן, לא רק שהתורה משמרת את השעשוע ואותנו המשתעשעים כנשמות חיות, אלא גם השעשוע משמר אותה כישות חיה ונושמת.

משמעות נסתרת

לשם חידוד, נצטרף אל חלון ההצצה שדרכו הציצו אי אז ר' יוסי בר' יהודה ור' יהושע בן קרחה. המעשה מסופר בילקוט שמעוני לתהלים רמז תתמו, ובא להבהיר את הפסוק "עוֹד יְנוּבוּן בְּשֵׂיבָה דְּשֵׁנִים וְרַעֲנַנִּים יִהְיוּ" (תהלים צב טו). מי זה המסוגל להניב מעצמו גם בשֹיבתו תוך שמירה על טריות ורעננות?!

כשנדרש ר' יהושע בן קרחה לפסוק זה הסתפק תחילה בדרשה פשוטה:

עוד ינובון בשיבה – ר' יהושע בן קרחה אומר העלה ניבין.

פירושו הראשוני של בן קרחה, שלפיו הפועל "ינובון" מעיד על צמיחת שיני בינה, הבוקעות בגיל מבוגר, נבע מדרשה לשונית בלבד, אולם לעתים באה המציאות ופוקחת את העיניים ואת הלב למשמעות נסתרת אחרת. כאמור: "הפוך בה".

מעשה באחד שעשה דייתיקי (צוואה) ואמר לא יהא בני יורש אותי עד שיעשה שוטה. הלך ר' יוסי בר' יהודה לשאול המעשה לר' יהושע בן קרחה.

המשמעות הנסתרת נחשפה לפני ר' יהושע בן קרחה מתוך שאלה שנקרא להשיב עליה. ר' יוסי בר' יהודה סיפר לו על אדם שהִתנה את ירושת בנו בתנאי משונה ביותר: רק אם יהפוך בנו לשוטה – יוכל לזכות בהונו של אביו לאחר מותו. בן קרחה הצטרף לתמיהתו של חברו והסתקרן כל כך להבין את שורש הדבר, עד כי יצא מבית המדרש אל השטח ממש – אל בית המשפחה המדוברת, לבלוש ולחקור.

עמידה בתנאים

והציצו מבחוץ וראו אותו מרקע על ידיו ועל רגליו וגמי נתון לתוך פיו והוא נמשך אחר בנו.

המחזה שנגלה לעיני שני החכמים היה לא פחות מפתיע מן השאלה שבאו לבחון: אדם מבוגר מדדה על ארבע כשמעין מושכות נתונות בפיו ובנו הקט מושכו ומדהירו בעקבותיו. בטרם הספיקו לתהות על כך בינם לבין עצמם, נצטרכו להתחבא פן יתגלו בבושתם כמציצנים לפני האיש. אך ללכת בלא כלום לא יכולים היו להרשות לעצמם, ועל כן אזרו עוז ונכנסו פנימה בגלוי:

 כיון שראו אותו הטמינו את עצמן, נכנסו אצלו שאלו אותו המעשה.

החכמים החליטו להתעלם ממה שראו עיניהם כרגע ולשאול את האיש ישירות לפשר תנאי צוואת אביו. ייתכן שסברו כי זקוק הוא לייעוץ תורני אל מול אב שדורש דרישות בלתי הגיוניות, וראו עצמם כמושיעים פוטנציאליים. להפתעתם – הגיב הלה בצחוק חם ומתגלגל:

התחיל משחק. אמר להם חייכם שמעשה הזה ששאלתם עכשו הגיעני. א"ל מכאן שאדם רואה בנים כאלו הוא משתטה.

האמת היא שניתן היה להסתפק בצחוקו כתשובה ראויה, שהרי למעשה הוא הוא תמציתה, אולם על מנת להבהיר אותה למהדרין באו גם המילים שאחריו וקשרו את שתי תמיהותיהם של החכמים יחד.

האב הסביר כי אותו מעשה תמוה של דהירה על ארבע בצוותא עם העולל שלו הוא עצמו העמידה בתנאי שהציב לו אביו, ודרכו הגיע לִזכוּת הירושה. כאשר אביו אמר שייעתר להעניק לו מירושתו רק ברגע שייעשה שוטה – הוא התכוון לכך שרק ברגע שיוליד צאצא ויוכיח את אבהותו כאבהות חיה ומחוברת ייחשב ראוי בעיניו לקבלהּ.

האב הזקן ידע מניסיונו האישי כי ההורות נוטעת באדם כוחות מיוחדים להסיר מחיצות ולהתיר רסנים, לשחרר את כוח השעשוע שלעתים מואפל בתהליך ההתבגרות. ישנם אבות המחמיצים את ההתחברות לכוח זה ובכך מחמיצים פן עמוק לאין שיעור. הזקן מודע היה לחשיבותו של השעשוע בד בבד עם כיסופיו לנכד אשר ימשיך את שושלתו. על כן לא הסתפק בהתניית הירושה בהולדה עצמה, כי אם בהולדה הפותחת את הפתח גם לזרימתם של הצחוק, של ההיפוך ושל השטות. כך ניסח את תנאו, ולשמחתו זכה גם להגשמתו.

הבטחת המשך

נשוב ונתחבר לענייננו: כאמור, האב המשתעשע עם בנו מעיד קודם כול על יכולת ההולדה עצמה, מבטיח כי יש המשך לזרע המשפחתי וכי יש טעם להעביר את הירושה שתמשיך להתגלגל. בנוסף, מעיד אותו שעשוע, המכונה פה שיטיון, על יכולת פריון ויצירה פנימית. הפריון הפיסי והפריון הרוחני אחד הוא.

נדמה לי שמותר לומר כי גם א־לוהי ישראל, אבינו הזקן שלנו, מתנה את העברת תורתו הלאה בכך שנדע "להיעשות שוטים". תורתו היא ירושתנו – "מורשה קהילת יעקב". מורשת זו משתמרת ועוברת מדור לדור רק כאשר נושאים אותה בעלי יכולת יצירה, כאלה שידעו להשתעשע בה, לדרוש בה, להפוך בה ולהפוך בה, לפרות ממנה ולהפרות אותה, כאלה שלא יהפכו אותה, חלילה, לסטטית ומאובנת.

בזמן מתן תורה "צפור לא צווח, עוף לא פרח, שור לא געה, אופנים לא עפו, שרפים לא אמרו קדוש קדוש, הים לא נזדעזע, הבריות לא דיברו, אלא העולם שותק ומחריש" (שמות רבה כט ט). מאז והלאה – דווקא מפגש עמוק עם התורה יכול לגרום לנו לצווח, לפרוח, לגעות ולעוף. לוּ ימשכו אותנו הפסוקים אחריהם במושכות, ואנחנו נימשך בדהרה.  

יערה ענבר היא מחברת הספר "חלום של בין השמשות – עיון ודרישה בסיפורים תלמודיים" שראה אור בהוצאת "ידיעות ספרים"

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 


לא ניתנה אלא בשבילו |רועי הורן

$
0
0

בתורת הבעש"ט קבלת התורה איננה עניין היסטורי אלא חוויה קיומית. כל אחד ואחד צריך להיות כמשה המקבל את התורה מסיני לבדו 

ר' ישראל בעל שם טוב (1700־1760) היה דמות סנסציונית, יוצאת דופן בעוצמתה, שהשאירה חותם עז על כל מי שבא במחיצתה. מיטב הסופרלטיביים היהודיים הורעפו על שמו, ביניהם הנדיר שבהם, השמור רק לאר"י הקדוש ולתנא הקדוש רשב"י, "הא־לוהי". לדמותו נקשרו אינספור אגדות, והתנועה הרוחנית הגדולה והמשמעותית ביותר בדורות האחרונים, החסידות, הוקמה בהשראתו.

אך אם נקלף את הכריזמה (שכידוע תלויה בקהל לא פחות מבמנהיג) – מה נותר לנו לומר על הגותו? האם יש לו בשורה מעניינת שטרם נשמעה? תורה המיוחדת לו והמייחדת אותו? תשובות רבות הוצעו לשאלה זו, הן בקרב החסידים, שכל אחד מהם אחז בקצה אחר של הגותו ופיתחו לכדי שיטה; והן בקרב החוקרים, שעמדו על נקודות שונות שאותן זיהו כמחודשות. ברשימה קצרה זו אבקש לעמוד על אחת הנקודות הנראית לי משמעותית במיוחד.

רק סכום היחידים מהווה את התורה. מוריץ דניאל אופנהיים, חג השבועות, 1880

רק סכום היחידים מהווה את התורה. מוריץ דניאל אופנהיים, חג השבועות, 1880

שמא הוא קליפה

לבעש"ט הייתה ללא ספק תודעה של מי שמוריד תורה חדשה לעולם. כך למשל מעיד נכדו, מי שהיה לימים אדמו"ר בעצמו, ר' אפרים מסדיליקוב:

פעם אחת שמעתי ממנו [מן הבעש"ט] בליל שבת שאמר אלי, בתוך אשר ביאר פסוק מי יעלה לנו השמימה, וחיבק ונישק אותי ואמר שהם ראשי תיבות מיל"ה וסופי תיבות הוי"ה ואמר בזה הלשון [דא שווער איך אייך] שיש איש בעולם ששומע תורה מפי קודשא בריך הוא ושכינתיה, לא מפי מלאך ולא מפי וכו', ואינו מאמין בעצמו שלא ידחה מאת הקדוש ברוך הוא ח"ו, כי בקל יכול לדחות לנוקבא דתהומא רבה ר"ל, וסמך על פסוק לא בשמים הוא ולא מעבר לים, ה' יקרב אותנו בימין צדקו.

תודעת שמיעת התורה מפי הקב"ה עצמו מלווה בחרדה שמא יידחה, שמא אינו ראוי, שמא כגודל החוויה כך עומק הנפילה. כלומר, הבעש"ט אוחז בתודעתו בשני קצות המתרס – מחד גיסא שמיעת תורה מן המקור העליון ביותר, ומצד שני ספק עמוק בעצמו החודר עד התהומות שאין מהם עלייה. התבטאות אוטוביוגרפית נדירה זו עשויה לשפוך אור גם על דרשות שונות שדרש על משה רבנו, אדון הנביאים:

שמעתי בשם מורי: וירא ה' כי סר לראות, כי היה משה רבנו ירא שמא הוא קליפה עד שאמר משה משה, אז אמר הנני (ר' יעקב יוסף מפולנאה, בן פורת יוסף).

משה בעצמו, לדעת הבעש"ט, חי בחרדה מתמדת שמא אין הוא אדון הנביאים אלא אחרון האדם, הקליפה החיצונה ביותר. דרשה נועזת זו אינה יכולה להתפרש אלא כהרהורי לבו של הבעש"ט עצמו, שזו עצמה הייתה תודעתו – או ראשון המחדשים, או אחרון החוטאים.

התבטאות רטרוספקטיבית נוספת של הבעש"ט מגלה טפח נוסף מתודעתו העצמית:

לפעמים יש שהעולם עומד במעלות הרוממות, ולפעמים העולם עומד במדרגות תחתונות, ועתה שאני בעולם העולם עומד במדרגות הרוממות. עד כאן לשון הטהור של אא"ז זללה"ה (דגל מחנה אפרים, בלק).

מדוע נוכחות הבעש"ט בעולם מוציאה אותו מן המדרגות התחתונות ומעלה אותו אל המדרגות העליונות? האם זה רק אור נשמתו העליונה או שיש כאן ממד נוסף? עד שנענה על שאלה זו, ניזכר בדמות אחרת, שאף לה תודעה עצמית של מי שהעולם יושב על כתפיה:

אמר חזקיה א"ר ירמיה משום רשב"י: ראיתי בני עלייה והן מועטין. אם אלף הן אני ובני מהן. אם מאה הם אני ובני מהן. אם שניים הן אני ובני הן.

ובזוהר הדברים מחודדים עוד יותר. רשב"י שם זועק: "עד אימת ניתיב בקיימא דחד סמכא" (=עד מתי נשב בעמוד של סומך אחד, הפתיחה לאדרא רבה). רשב"י רואה עצמו כעמוד שעליו עומד העולם. צדיק יסוד עולם כפשוטו. אך זהו אותו רשב"י האומר:

מנין אתה אומר אילו היו ישראל חסרים אפילו אדם אחד לא היתה השכינה נגלית עליהן, כדכתיב כי ביום השלישי ירד ה' לעיני כל העם על הר סיני (דברים רבה, ז, ט).

התורה לא ניתנת לקולקטיב, אלא ליחיד. רק סכום היחידים, עד האחרון שבהם, מהווה את התורה. משה הוא זה שיודע להוריד את התורה אל כל אחד ואחד. לא ייפלא אפוא שרשב"י מכנה את הנשמה בשם יחידה: "'את יחידך' – זה נפשך, שהנשמה קרויה יחידה" (במדבר רבה, יז, ב). רשב"י, זה שהעולם עומד על גביו, הוא יסוד העולם, כי הוא גילה את סודו של היחיד, את המקום הטוטאלי והאינדיבידואלי שיש לכל אחד ואחד בעולם, ואת הנתיב המסוים שיש לו בתורה.

גאולה פרטית

זהו להבנתי העיקרון העומד בבסיס התודעה של הבעש"ט, שהעולם בזכותו עומד בנקודת הרוממות. הבעש"ט גילה את סוד היחיד. בראש ובראשונה גאל את נשמתו מספקותיה העמוקים, שמא הוא קליפה. ולא עוד, אלא שעשה זאת לעקרון יסוד בכל תפיסת הגאולה:

"קרבה אל נפשי גאלה", כי קודם שיתפלל על גאולה כללית צריך להתפלל על גאולה פרטית לנפשו ודברי פי חכם חן (תולדות יעקב יוסף פרשת שמיני).

המצווה התרי"ד לשיטתו של הבעש"ט היא מצוות האינטרוספקציה. על האדם להכיר היטב את נפשו ולאסוף את חלקי ניצוצותיו הפזורים:

התפלה בכל יום צריך כוונה אחרת, וזהו שאמרו בש"ס "אם יכול לחדש דבר" וכו', וראיה מוכרחת לזה, דענין תפלה הוא לברר ניצוצות מרפ"ח ניצוצות מאנין תבירין [= כלים שבורים], וזהו בסוד העלאת מיין נוקבין למלכות להזדווג אשה בבעלה, והעלאת הניצוצות הוא המחשבה העולה במחשבתו לאדם בשעת תפלתו, והחכם אשר עיניו בראשו יודע מן המחשבות זרות לברר הפנימיות שבו, שהוא ניצוצות קדושות שנכנסו בתוך הקליפות ונעשו מחשבות זרות (תולדות יעקב יוסף).

התפילה לשיטת הבעש"ט היא הזמן הפסיכו־אנליטי, הזמן שבו האסוציאציות החופשיות ("מחשבות זרות") עולות לאדם במוחו ועליו לתת להן את מרב תשומת הלב, ולזהות את היסוד הנפשי שממנו הן מגיעות. זהו עיקר העיקרים של שליחות האדם בעולם, תיקון עצמו. לכשיתקן עצמו, וכולם יתקנו עצמם, תבוא גם הגאולה:

מאמר הבעל שם טוב נשמתו בגנזי מרומים, שצריך כל אחד מישראל לתקן ולהכין חלק קומת משיח השייך לנשמתו, כנודע שאדם הוא ראשי תיבות א'דם ד'וד מ'שיח, שקומתו של אדם הראשון היה מסוף העולם ועד סופו, שהיו כלולין בקומת אדם הראשון כל הנשמות של ישראל, ואחר כך על ידי החטא נתמעטה קומתו, וכמו כן יהיה משיח קומה שלמה מכל נשמות ישראל, כלולה מס' ריבוא, כמו שהיה קודם החטא של אדם הראשון, על כן צריך כל אחד מישראל להכין חלק בחינת משיח השייך לחלק נשמתו, עד שיתוקן ותתכונן כל הקומה, ויהיה יחוד כללי בתמידיות במהרה בימינו (מאור עינים פרשת פינחס).

מהו תפקידו אפוא של הבעש"ט במאמץ הגאולי? לאלץ כל אחד להביט אל נבכי נפשו, לזהות את חלקיו השבורים, ואט אט לפתח את יחידותו, את המקום המדויק שבו נפשו מתברגת בקלות עם התורה.

כך, למשל, מסופר על מפגשו של הבעש"ט עם מי שיהיה לימים הדמות המרכזית ביותר בהקמת תנועת החסידות, ר' דב בער המגיד ממזריטש. זהו סיפור ארוך, פתלפל ומאלף, שניתן ללמוד ממנו רבות על דרכו של הבעש"ט כמורה. בקצרה, אחרי שר' דב, שהיה מקובל גדול וסגפן חמור, ניאות לנסוע לפגוש את הבעש"ט, הלה דחה אותו במשפט מעליב: "אפילו סוסים שלי לא אוכלים מצות". כוונתו ככל הנראה לסנוט בר' דב שהיה מסגף עצמו בין השאר באכילת מצות כל השנה. המגיד הוכה תדהמה מקבלת הפנים, אך הדבר, למרבה הפרדוקס, גרם לו רק לרצות להישאר. מסתבר שהזעזוע אִפשר למגיד לפתוח דף חדש בחייו. לאחר זמן שבו שהה כאורחו של הבעש"ט הוא הוזמן באישון ליל אל הבעש"ט למעין טקס חניכה. וכך סיפר בדיעבד לתלמידיו:

הבעל־שם־טוב שלח אחרַי הגבאי שלו בחצות לילה, ובאתי ומצאתי אותו יושב וכר קטן על ראשו, ומלובש בעור של זאבים מהופך. ושאל אותי אם למדתי חכמת הקבלה, ואמרתי: הן! והיה ספר אחד מונח לפניו על השולחן, וצווה אותי לאמור לפניו בספר זה. ובספר היה כתוב במאמרים קטנים, וכל מאמר היה התחלה: אמר רבי יצחק סח לי מט"ט שר הפנים. ואמרתי לפניו עמוד או חצי עמוד, ואמר הבעל־שם־טוב: לא כן הוא, אני אומַר לפניך. ואמר לפני. ובתוך כך נזדעזע וקם ואמר: אנחנו עוסקים במעשה מרכבה ואני יושב?! ואמר בעמידה. ובתוך הדיבורים סבב אותי במטה כמו עגול. ושוב לא ראיתי אותו רק שמעתי קולות, וראיתי ברקים ולפידים נוראים. והיה כך ערך שני שעות, ונתפחדתי מאוד, ומזה הפחד התחלתי להתעלף.

מתן תורה אישי

הבעש"ט ניחן בכוחות פסיכולוגיים אדירים שיכולים לגרום לאדם לחוות את גילוי נשמתו הפרטית. חוויה זו כמו הציתה במוחו של האדם את "הזיכרון הקולקטיבי" של מתן התורה בסיני. ואכן, בתום סיפור מופלא זה מעיר כותב ספר "שבחי הבעש"ט":

ואומר אני הכותב: כמדומה לי שזה היה קבלת התורה, שכן שמעתי מפי הרב החסיד דקהילת קודש פולנאה, שקבל מבעל־שם־טוב תורתו השייך לנשמתו בקולות וברקים… שמעתי מהרב [ר' יעקב יוסף מפולנאה] זה הלשון: כמו שקבלו ישראל התורה בכלל, כן קבל הבעל־שם־טוב בפרט.

הבעל שם טוב, מי שזכה לגילוי תורה אישי כבמעמד הר סיני, הוא מי שיודע לחולל טרנספורמציה כה עזה בזולתו, עד שאף הוא יזכה למעין חג מתן תורה אישי. "קבלת התורה" בלשון החסידים הפכה ממושג היסטורי למושג אקסיסטנציאלי. הרגע שבו האדם מזהה סוף־סוף את חלקו בתורה. הרגע שבו חווה את האדם את עצמו כ"יחידה". כמי שמתן תורה לא היה אלא בשבילו.

הבעש"ט נסתלק לבית עולמו בחג השבועות, הוא חג מתן תורה, שנת תכ"ך. אלמלא היה זה הבעש"ט, היה ניתן לחשוב שאך מקרה הדבר.

*

אסיים בסיפור נאה על ר' ברוך ממז'יבוז', נכדו של הבעש"ט, המשמר יפה את המוטיבציה העזה שהיתה למייסדי החסידות לא להסתפק בקבלת תורה באופן קולקטיבי, אלא לזכות לקבל את התורה באותו האופן שבו משה קיבל אותה, כאילו לא ניתנה אלא בשבילו:

פעם אחת בא הרב הקדוש ר"ר ברוך זצלה"ה קודם חג השבועות לקהילת מעזיבוז, ולא היה אצל אחיו הקדוש [אפרים] מסידילוקוב, רק בבוא העירה נסע על קבר הבעש"ט, ומשם החזיר את עצמו לביתו לק' טאלטשין. ותיכף אחר חג השבועות בא פעם שנית לק' מעזיבוז, ונסע גם כן קודם על קבר הבעש"ט ובחזרתו בא לבית אחיו הרב הקדוש מסדיליקוב.

שאל אותו הרב הקדוש מסדילקוב, מה זה שהיה מקודם חג השבועות על קבר הבעש"ט ואצלו לא היה ולא ראה את עצמו עמו, ומה שזה שבא אחר שבועות פעם שנית על קבר הבעש"ט?

אמר לו כי אמרו לי מן השמים אם ברצוני אקבל התורה בחג השבועות בקולות וברקים כמו שקבל משה רבינו מסיני, והייתי על קבר הבעש"ט ובקשתי ממני שיהיה לי כח לקבל את התורה, וחזרתי לביתי וקיבלתי את התורה בחג השבועות בקולות וברקים, ועכשיו אני רואה שאין כח בידי, ובקשתי מזקיני הבעש"ט שיקחו ממני זאת (בוצינא דנהורא ירושלים תשס"ז, ח"ב, עמ' טז).

אכן, האינדיבידואליות עשויה להיות משא כבד מנשוא. אך אין אדם בן חורין להיבטל ממנה.

רועי הורן הוא מורה למחשבת ישראל והיסטוריה בישיבת אמי"ת נחשון. אסופת מאמרים בעריכתו העוסקת בהגות הבעש"ט תראה אור בקרוב בהוצאת "ידיעות ספרים"

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 


שירים: עמרי שרת, ציפי שחרור

$
0
0

עמרי שרת

ערך

"תְּקִילְתָּ בְמֹאזַנְיָא וְהִשְׁתְּכַחַתְּ חַסִּיר" (דניאל ה, כז)

הֵרִימוּ אוֹתְךָ עַל מֹאזְנַיִם
שָׁקְלוּ, וְנִמְצֵאתָ חָסֵר.
מֵאָז אַתָּה גּוּשׁ עַל אָבְנַיִם
אַתָּה פְּסֹלֶת בְּיַד הַיּוֹצֵר,

אַתָּה שְׁאֵרִית מִסְתַּחְרֶרֶת
וְסִחְרוּר שֶׁכָּזֶה רַק גּוֹבֵר.
אֵין לוֹ סוֹף. חָשַׁבְתָּ אַחֶרֶת?
אוּלַי תַּחֲשֹׁב שׁוּב, חָבֵר –

עוֹד מְעַט לֹא תִּרְאֶה שׁוּם הֶבְדֵּל
בֵּין שָׁחֹר וְלָבָן וְשָׁחֹר
וְשָׁחֹרוְשָׁחֹרוְשָׁחֹר
וְהָאֵד הַנִּמְסָךְ אֶל הַסְּחוֹר

וְהַשֵּׁד הַמְּנַשֵּׁף מֵאָחוֹר
בְּחִיּוּךְ הַהוֹלֵךְ וְגָדֵל.
עַכְשָׁו מְאֻחָר כְּבָר לִבְחֹר
וּבְעֶצֶם, כְּבָר אֵין שׁוּם הֶבְדֵּל

בֵּין הָאִישׁ הָאָסוּר בַּנְּחֹשֶׁת
לָאָזִיק שֶׁאוֹתוֹ הוּא אוֹסֵר.
עֲצָתִי: אַל תַּבִּיט אֶל הַחֹשֶׁךְ
אַתָּה, שֶׁנּוֹלַדְתָּ חָסֵר.

מתוך כתב העת "הו!", גיליון מספר 10, העתיד לראות בקרוב

 

ציפי שחרור

אמי מרקידה כוכבים
כְּשֶׁאֲנִי מְגִיחָה מִתּוֹכָהּ, תִּינֹקֶת מֵחֲלוֹם מָתוֹק,
יְדֵי אִמִּי בּוֹעֲרוֹת, נוֹגְעוֹת אֵשׁ
וְתַבְשִׁילֵי מִטְבָּחָהּ הַצַּר מַזְהִיבִים בִּי.
אֲבָל בַּלֵּילוֹת אֲנִי מְנַסָּה לְהַשְׁכִּיחַ מִמֶּנִּי אֶת צַעֲרָהּ,
וּבוֹדָה שֶׁאִמִּי
מַרְקִידָה עַכְשָׁו בְּשָׁמֶיהָ כּוֹכָבִים.

חוטי גשם
אֲנִי נוֹשֵׂאת אֶת הַלַּיְלָה וּמַגְבִּיהָה אֶל הַשֶּׁמֶשׁ
בִּזְרִיחָתָהּ אֲנִי אַכְזָרִית מִמֶּנָּה.
מֻכַּת יָרֵחַ בַּאֲפֵלַת תַּחְתִּיּוֹת אֲנִי גּוֹרֶרֶת מִלִּים
לִבְרֹא מֵהֶן אִשָּׁה חֲדָשָׁה מֻפְרֶדֶת מֵעֲבָרָהּ,
עֲשׂוּיָה חוּטֵי גֶּשֶׁם מְטֹהָרִים.

צימאון
הַחַלּוֹן פָּתוּחַ. גַּם הַלֵּב
וְהָאַהֲבָה שֶׁדַּרְכָּהּ לְחוֹלֵל
צְמֵאָה וּמְשֻׁגַּעַת

מתוך ספר השירים "לאונרד כהן שר לה"
הרואה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 


הנסיכה הציונית |יעל מאלי

$
0
0

רות הרומנטית באיורו של זאב רבן נועדה לשמש חלק מהתעמולה הציונית של תקופתו. לעומתה, רות העכשווית של יובל כספי היא דמות בוגרת ומפוכחת המודעת להיותה חוליה בשרשרת

כמה אופטימיות ורומנטיקה משדר האיור היפה הזה של זאב רבן. כמה מוגנת ונינוחה נראית רות הניצבת בתוך השער המאויר המדמה שער של בית אמיד.

זאב רבן, "רות בשדה בועז" מתוך מגילת רות מאוירת, ניו־יורק, 1930

זאב רבן, "רות בשדה בועז" מתוך מגילת רות מאוירת, ניו־יורק, 1930

האיור הינו חלק מסדרת ציורים שאייר זאב רבן למגילת רות. רות התמירה ממלאת את חלל התמונה, מבטה מצועף, על ראשה היא נושאת בחן אלומה עמוסת שיבולים. עבודת הליקוט הקשה אינה ניכרת עליה, משא השיבולים אינו מכביד על ראשה, להיפך: השיבולים הזהובות מעטרות את ראשה כמעין כתר כפרי, המייצג את השפע ומטרים ברמז את מעמדה של רות כאמו של המלך דוד. היא אינה לבושה כפועלת ענייה אלא כנסיכה. לגופה בגד אוריינטליסטי מעוטר ברקמת זהב, אשר שרווליו בעלי השובלים הארוכים אינם מאפשרים עבודה בשדה. שמלתה התכולה מתכתבת עם השמים הבהירים, שאף לא ענן אחד מעיב על טהרתם. רגליה היחפות ניצבות בתוך שדה פורח. במישור האחורי המרוחק מתואר נוף תנכ"י, ובו שדות חיטה בשלה ועצי פרי. מעל הגבעה שמימין משקיפה העיר בית לחם.

את הציור הרומנטי מקיפה מסגרת קישוטית המאוירת בצבעים משלימים: אדום וירוק, כחול וכתום, סגול וצהוב. הצבעוניות העזה משרה אווירה מלאת חיים. איורי המסגרת מדגישים את השפע שמתארת התמונה המרכזית: שני עצי תמר מסוגננים נושאים אשכולות תמרים בוהקים ובשלים, מאחורי הגזעים מתפתלים שריגים פורחים ובתחתית האיור נחה איילה.

קיבוץ גלויות אמנותי

בראשית המאה ה־20 הרבו אמנים ציונים לתאר סצנות ממגילת רות ובפרט את דמותה של רות. רות שימשה אפילו פרסומת לסיגריות שנקראו "רות". זאב רבן (1970־1890) היה מהבולטים באמנים השייכים לזרם המכונה "אסכולת בצלאל". אמני בצלאל נקטו גישה ריאליסטית קלסית לתכנים עבריים, ושילבו בעבודתם סגנונות אמנותיים שרווחו בראשית המאה ה־20. הם הפכו את עולם הצומח והחי הארצישראלי לחומר גלם ציורי, בסיס לאורנמנטיקה החדשה.

רבן הרבה להשתמש בסמלים עבריים שליקט מחפצי קודש ממערב וממזרח מכל התקופות. הוא התעניין מאוד בתנ"ך ואייר בנוסף למגילת רות גם את ההגדה של פסח, את שיר השירים, את מגילת אסתר ואת ספר איוב. הוא היה אמן סימבוליסטי, שהשתמש, בנוסף לסמלים מן המקורות היהודיים, גם בדמויים מיתולוגיים ונוצריים. את הצבעוניות הבוהקת של ציוריו שאב מוויטראז'ים ומפסיפסים ביזנטיים.

הצמחייה בציור שלפנינו מתוארת במסגרת בקווים מפותלים וקישוטיים על־פי סגנון "אר־נובו" שרווח בראשית המאה ה־20. מבנה היצירה – מסגרת מאוירת שבמרכזה תמונה נרטיבית – מזכיר את כתבי־היד העבריים המאוירים. הדמויות המאורכות והעדינות בציוריו של רבן, המשרות תחושה של רוחניות, הן בסגנון גותי. יחד עם זאת נעזר רבן, כנהוג באסכולת בצלאל, בדמויות מזרחיות כדי לשוות "אותנטיות" לגיבורי הסצנות התנ"כיות שלו. רבן הוא אמן אקלקטי המשתמש במגוון סגנונות ודרכי הבעה ממזרח וממערב, מן העת העתיקה ומן האמנות בת־זמנו. הוא יוצר מעין "קיבוץ גלויות" אמנותי, ועבודותיו הן תוצר של עבודת מחקר מעמיקה ומחשבה מרובה.

אם כך, מה רצה רבן להביע באמצעות הצגת רות כנערה רומנטית וקסומה?

לפני שננסה לענות על שאלה זו, נחזור אל מחצית המאה ה־19 ואל אמן התחריטים הצרפתי הנודע גוסטב דורה (1883־1832). ציורי התנ"ך של דורה מפורסמים מאוד. הם הפכו מעין אייקונים לדמויות המקראיות, ומשמשים (לצערי, אם יורשה לי לציין) השראה לאמנים רבים. בדומה למה שראינו בציור של רבן, דורה מתאר את רות בצורה תיאטרלית וקפואה. גם כאן היא מוצגת כאידיליה של שפע ועדינות, ורק במבט שני ניתן לחוש בבדידותה ובניכור שמביעים כלפיה הקוצרים. דורה בחר לתאר את רות אוספת שיבולים בתנוחת כריעה, בעוד בועז משקיף עליה ממרומי הסוס. הקומפוזיציה מרמזת על מעמדה הנחות של רות ועל המהפך העומד להתחולל בחייה.

גוסטב דורה, "רות מלקטת בשדה בועז", 1865

גוסטב דורה, "רות מלקטת בשדה בועז", 1865

רבן הכיר בוודאי את האיור של דורה. בשונה מדורה, בחר רבן להציג את רות עומדת ולא כורעת, ולוותר על דמויות המשנה. את אלומת השיבולים הוציא מידיה והציב על ראשה, כמנהגן של הכפריות הערביות. רבן, כרבים מאמני בצלאל, התבונן במבט אוריינטליסטי־רומנטי על ערביי ארץ ישראל, וראה בהם ממשיכים של עולם התנ"ך.

רבן לקח את התיאור הריאליסטי היומיומי והעניק לו הוד קדומים. העמידה הגאה של רות מועצמת בציורו בעזרת היד המונחת על המותן בבטחה, האלומה הערוכה ככתר והשמלה הצבועה בצבעי תכלת וזהב מלכותיים. רות של רבן היא נסיכה, ואין ספק שתיאורה עומד בהנגדה למציאות הפוליטית והכלכלית הקשה ששררה בארץ ישראל בסוף שנות ה־20 של המאה הקודמת.

נראה שרבן משקף בציור זה את הרוח האידיאליסטית של צעירי העלייה השנייה והשלישית, שחייהם היו קשים מאוד; הם לא היו מורגלים בעבודת האדמה, הם סבלו ממצוקה כלכלית, והמתח הביטחוני איים על קיומם. רבים נשברו, עזבו את הארץ או פרשו מארצות החיים, אך אחרים בחרו לחלום ולרקוד, ככתוב ב"שיר שמח" של יעקב אורלנד:

אִם גַּם רֹאשֵׁנוּ שָׁח/ וְעֶצֶב סוֹבְבָנוּ – / הָבָה וְנִתְלַקַּח/ מִן הַשִּׂמְחָה שֶׁבָּנוּ.

דמותה המרהיבה של רות של רבן אינה מספרת דבר; לא על עבודת הליקוט המפרכת בשדה תחת השמש הקופחת ולא על הניכור והבדידות שחוות רות ונעמי השבות משדה מואב. רבן מתאר פנטסיה של נוף תנכ"י ובמרכזו דמות אגדית המזכירה את דמות השולמית משיר השירים. האיור שופע רמזים עדינים לציפייה לקשר בין גבר לאישה: תנוחת העמידה של רות, החגורה העבה למותניה, דמות האיילה הרובצת למרגלותיה ושני הדקלים המיתמרים משני העברים. האהבה הזוגית מהדהדת גם את הקשר של רות לארץ ישראל, "ארץ הצבי", וגם את החלום הציוני.

רבן, לפיכך, מתאר את רוח תקופתו ואולי גם את רגשותיו האישיים יותר מאשר את עולמה של רות המקראית. רות של רבן אמנם אינה משמשת פרסומת לסיגריות, אך דמותה המיופה משמשת ככל הנראה חלק מהתעמולה הציונית. רבן צייר רבות מהכרזות היפות והמפורסמות של ההסתדרות הציונית, כך שרוח התעמולה לא הייתה זרה לו.

כרזה ל"רות" - חברה לסיגריות, 1925 בקירוב

כרזה ל"רות" – חברה לסיגריות, 1925 בקירוב

לא תואר ולא הדר

כמו זאב רבן לפניו, משתמש גם יובל כספי בדימויים שיצרו קודמיו, ואף הוא מביע אמירה פוליטית. בשונה מרבן, כספי חושף את מקורותיו באופן בולט. העבודה הינה חלק מתערוכה הנקראת "שובו של הדיקט", שהוצגה ב־2006 בגלריה אוסמן בתל אביב. במרכז התערוכה עומדת מחווה לרפי לביא, אמן ומורה לאמנות (2007־1937) שהיה האב המייסד של הציור על מצע של דיקט באמנות הישראלית. עבודותיו של לביא הן בסגנון ישראלי שכונה "דלות החומר". סגנון זה היה נפוץ במחצית השנייה של המאה ה־20 והתאפיין בשימוש בחומרי יצירה דלים, ברישול אמנותי מכוון וביחס ביקורתי אל החברה הישראלית. לביא נהג לשלב בעבודותיו שרבוטים, קולאז'ים מודבקים וכתמי סיד לבנים.

יובל כספי, "רות", טכניקה מעורבת, 2007 מתוך התערוכה "שובו של הדיקט"

יובל כספי, "רות", טכניקה מעורבת, 2007 מתוך התערוכה "שובו של הדיקט"

כספי, בעקבות מורו, "מלכלך" את מצע הדיקט בכתמים לבנים שכמו מתפשטים על גביו באופן אקראי. על גבי הכתמים הוא מדביק את הרפרודוקציה המוכרת של גוסטב דורה. העבודה הגרפית והתיאטרלית והמוקפדת של דורה עומדת בהנגדה חדה לכתמים הלבנים. נראה שהציור של דורה משמש את כספי כזיכרון של ימי התנ"ך.

בחזית הציור צייר כספי את דמותה של רות על פי ציורו של רבן. כספי הוציא את רות מהמסגרת והניח אותה חשופה, ללא שדה וללא בית. רות של כספי איבדה את רכושה החומרי וגם את הוד הקדומים שלה. קומתה הונמכה, ראשה שח. באופן סמלי היא איבדה את הגאווה הציונית, אך יחד איתה היא נחלצה גם מכבלי הרומנטיקה והאוטופיזם. בשונה מהכיוון הביקורתי שנקטו אמני "דלות החומר" ולביא בראשם, כספי בונה דמות צנועה ולא חומרנית, המתייחסת לעברה. רות של כספי היא דמות שאינה כבולה לבית ולשדה המייצגים את עולם החומר. היא אינה מנסה להתייפות ולהרשים אותנו, הצופים. יחד עם זאת היא מונחת על גבי מסורת ארוכה, אינה מתביישת בשורשיה, וכמו מכריזה על כך שהיא חוליה בשרשרת.

כספי, אמן, קומיקסאי ומורה לאמנות, עשה בתערוכה הומאז' לאבותיו ולאמהותיו האמיתיים והמאומצים בשושלת המשפחתית והאמנותית שלו. כך מסביר כספי את יצירתו בראיון לאלי אשד:

הדמות של רות מבוססת על שני אבות רוחניים, האחד גוסטב דורה והאחר זאב רבן, שבשבילי היה סוג של מודל ואב טיפוס למאייר העברי הראשון.

[...] בשנתיים האחרונות אני עוסק רבות בנושאים תנ"כיים. זה קשור למסורת הישנה של בית ספר בצלאל [...] של מייסדו בוריס שץ ושל זאב רבן שהיה האמן המרכזי בו בשנים הראשונות. שץ הרי טען שלא צריך לעסוק בשום דבר חוץ מאמנות המבוססת על התנ"ך, ושהאמנות המודרנית היא אמנות של חולי רוח.

רבן אייר כל חייו בראש ובראשונה את התנ"ך באמצעי מדיה שונים. שץ לא היה יכול לקבל לעולם את רפי לביא ואת אמנות "דלות החומר" שלו. בעיניו הוא היה נראה בתור השקרן הגדול. שץ כידוע נשאר לבדו בתחום האמנות וללא ממשיכים. אבל מבחינתי דרכו חוזרת לפחות דרכי. הבחירה שלי בסיפורים תנ"כיים נובעת מהמשיכה שיש לי למקורות, המסופרים מאב לבן, ובמיוחד לסיפורי ספר בראשית.

[...] בחרתי כמה אמנים שאני רואה אותם כאבותי הרוחניים, האמיתיים והמדומיינים. אני מעתיק אותם ומנכס אותם ומצטט אותם בצורה מאוד בוטה שמגיעה לגבול של הפלגיאט. מטרת החיקוי המודע הזה היא לברר מה מותר ומה אסור באמנות. אני יוצא מנקודת ההנחה שאנשים מכירים את המקור שאני מתייחס אליו ומשתמש בו. [...] בתערוכה אני מתכתב עם האבות הרוחניים שלי.

נשוב אל רות. דורה מתאר את בימת "תיאטרון ההיסטוריה" ותיאורו אינו מייצג מציאות חיה, אלא אפוס אגדי. האמן מציג מחזה קדום שבמרכזו גבר אציל העומד להעניק מחסדו לנערה ענייה אך מלאת חן. למרות הריחוק הרגשי העולה מן היצירה, דורה מתאר מערכת יחסים המשקפת היטב את רוח המאה ה־19.

האם רות של רבן מייצגת נאמנה את דמותה של רות המקראית? המקרא ממעט בתיאור רגשות של גיבוריו. מגילת רות אינה חושפת כלל את תחושותיה של רות. המקום היחיד שבו נוכל להציץ אל עולמה הפנימי הוא בסצנה שבה דבֵקה רות בנעמי ומכריזה בבכי:

כִּי אֶל אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ, וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין, עַמֵּךְ עַמִּי וֵא־לֹהַיִךְ אֱ־לֹהָי. בַּאֲשֶׁר תָּמוּתִי אָמוּת וְשָׁם אֶקָּבֵר, כֹּה יַעֲשֶׂה ה‘ לִי וְכֹה יוֹסִיף כִּי הַמָּוֶת יַפְרִיד בֵּינִי וּבֵינֵךְ. 

ייתכן שרבן רצה לתאר את רות היוצאת לדרך; רות שמגייסת את כל כוחותיה כדי לעמוד בהחלטתה ולבצע את הקפיצה הנחשונית ממואב לארץ ישראל. באמצעות דמותה של רות האמן נותן ביטוי לתפיסות הציוניות האוטופיסטיות שרווחו בראשית המאה ה־20. נראה שכדי להגשים כיסופים בני אלפיים שנה היה הכרח לייפות את המציאות וגם לראות את העבר התנ“כי בעיניים אידיליות.

לרות של כספי אין תואר ולא הדר. היא ניצבת נכלמת בפינת התמונה, מפנה את המרכז לאבות המייסדים. האלומה על ראשה כבר אינה כתר, אלא פרי עמל כפיה, “משא החיים“ שאותו היא נושאת בהכנעה ובהשלמה. רות של כספי היא זו הפוגשת באנשי בית־לחם המפנים לה עורף, העמלה בשמש הקופחת של הקיץ הארץ־ישראלי ללקט אחר הקוצרים יום אחר יום, ובסוף היום להביא את שללה הדל אל חמותה: “וַתָּבוֹא וַתַּעֲמוֹד מֵאָז הַבֹּקֶר וְעַד־עַתָּה זֶה שִׁבְתָּהּ הַבַּיִת מְעָט“.

בהמשך לגישתו של רבן, גם כספי מנהל דיאלוג עם הטקסט המקראי ועם אמנים שקדמו לו ומשקף ביצירתו גם את המציאות הישראלית. גישתו של כספי ביקורתית וחומלת כאחד; הציונות אינה מיוצגת עוד כנסיכה מן האגדות. כספי משתמש בדמותה של רות כדי להציג את מציאות חיינו “בגובה העיניים“. הוא מתאר את רות כדמות בוגרת ומפוכחת. רות של שנות האלפיים אינה נסיכה גאה ובודדה. היא מודעת להיותה חוליה בשרשרת מפוארת ויודעת שלפניה מלאכה רבה להשלים.

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live