Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

גאולה שלא התרחשה |אבי שגיא

$
0
0

כשחקר מחשבת ישראל מסתגר בבועה פילולוגית–היסטורית ומתנתק משאלות ההווה הוא לא רק מתרחק מחזון האקדמיה העברית, אלא אף נותר חסר כל טעם פילוסופי 

גרשם שלום, מענקי הרוח של ימינו וגדול חוקרי הקבלה, ביקר במאמרו הקלאסי "מתוך הרהורים על חכמת ישראל" (תש"ה) את חכמת ישראל במאה התשע–עשרה וראה בה מאמץ מתמשך "להתאבדות היסטורית לחיסול ופירוק". שלום פותח ושואל: האם חכמת ישראל באוניברסיטה העברית שינתה את המגמה? תשובתו מהוססת והיא מתורגמת לסדרת שאלות נוקבות: האם "יקום חזון חדש מתוך המגע עם 'קרקע עולם' של האומה, מתוך היניקה המחודשת ממקורות נצח. מבניית הווה  אגב העלאת העבר ככוח חיוני? […] איה הבניין שאמרנו להקים, אותו בנין המעמיק עד השיתין של מציאותנו והווייתנו והמרקיע שחקים מתוך עומק יסודותיו? […] האם משהו אינו כשורה בבית החכמה והמדע ויש לחשוב מחשבות על בדק הבית?".

שאלות אלו נענות בקינת הסיום: "פעמים נדמה שעמידתנו בפני החזון הגדול של חכמת ישראל המתחדשת היא כעמידתם של אותם המלאכים שנקרו לומר שירה לפני המקום ולא הספיקו להשלים פרקם, 'כי כוחם תשש ובטל לעמוד בפני יוצרם כהתבטל הניצוץ על גבי הגחלת'".

מחשבות‭ ‬על‭ ‬בדק‭ ‬בית‭. ‬גרשם‭ ‬שלום צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

מחשבות‭ ‬על‭ ‬בדק‭ ‬בית‭. ‬ גרשם‭ ‬שלום
צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

מחקר או פילוסופיה

שנים רבות חלפו מאז כתב שלום דברים אלו והגיעה העת להעריך ולבחון את מצב חכמת ישראל בישראל, כפי שהיא נעשית באקדמיה. במסגרת מאמר זה לא אדון במכלול התחומים של חכמת ישראל, כגון: תלמוד, ספרות עברית, מקרא, מחשבה מדינית וכו', ואצמצם את מבטי למחשבת ישראל: האם המחשבה היהודית האקדמית נענית לאתגרי ההווה או שמא היא חוזרת ומתבצרת בעבר, שוקעת בהיסטוריה ובפילולוגיה של טקסטים, ודבר אין לה עם המציאות היהודית החדשה בעולם ובישראל? האם חקר מחשבת ישראל ומחשבת ישראל כפעילות פילוסופית הם תרתי דסתרי?

קשה שלא להתרשם כי פילוסופים יהודים בישראל אינם עושים זאת כחלק מעיסוקם האקדמי. הראי"ה קוק, ישעיהו ליבוביץ', אליעזר גולדמן, דוד הרטמן, הרב שג"ר ואליעזר שבייד יבדל"א תרמו תרומה חשובה למחשבת ישראל. חלק מהם לימדו באוניברסיטה: ליבוביץ', הרטמן ושבייד  באוניברסיטה העברית, ואליעזר גולדמן בבר אילן. הם לא לימדו את הגותם האישית והתמקדו בהוראה ובמחקר של הפילוסופית הכללית או היהודית. הפאתוס העצמאי שלהם ניתן היה לזיהוי רק בעקיפין ובשולי הדברים.

הגדיל לעשות החוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית שבעת הזאת משקיע מאמץ מיוחד לסלק שריד כלשהו להוראה ויצירת מחשבה יהודית החושבת את הקיום היהודי על מכלול האתגרים הפוליטיים, דתיים, מוסריים, חברתיים ותרבותיים שהוא מעלה. זאת כדי לשמר את האתוס האקדמי הקלאסי המיושן של "מדע טהור". בהתאם לגישה זו, עשייה פילוסופית יהודית ממשית היא אידיאולוגיה שיש לעקרה מהשורש. אין מקום ב"מחשבת ישראל המדעית" לדיאלוג ביקורתי מתמשך עם ההגות היהודית. רוב החוקרים והחוגים למחשבת ישראל מתעקשים ללבוש את גלימת החוקר האובייקטיבי ולא להיענות לאתגרים שבפניהם עומדת המחשבה היהודית בימינו.

הדגם שעל פיו פועלים החוגים הללו קרוב לפרדיגמה של מדעי הטבע המבקשים לכונן ידע אובייקטיבי ומתרחקים מהפרדיגמה של הפילוסופיה; פילוסוף אמור לטעון טענות, להציג עמדות, להתעמת ולנהל דיאלוג עם העשייה הפילוסופית בהווה ובעבר, ולא להתבצר רק במרחב האובייקטיבי של חקר טקסטים ישנים.

פער זה שבין העשייה הפילוסופית הסטנדרטית למחשבת ישראל מעורר את שאלת הטעם לשלילה המתמדת והאידיאולוגית של העשייה הפילוסופית: מדוע יעדיף החוקר לעסוק בפילוסוף בן זמננו, כגון לוינס, הרב סולובייצ'יק או הרב שג"ר (במידה שמותר בכלל לעסוק בו, שכן ההגמונים השולטים בידע "הנכון" לרוב לא כוללים אותו בקאנון של מחשבת ישראל), אבל לעולם לא יעז לטעון טענה עצמאית ולהתמודד עם אתגרי ההווה בעצמו? ייתכן שהתשובה לשאלה זו נעוצה בעובדה ש"מחשבת ישראל" היא שם משותף למכלול ענפי ידע: מחשבת חז"ל, קבלה, חסידות, ספרות המוסר ופילוסופיה יהודית. ביחס לרוב הענפים הדרישה מהחוקר היא להתמקד בחקר טקסטים. אבל עיסוק זה מטבעו אינו מכשיר את החוקר לטעון טענות ולהציע הגות יהודית. ייתכן שהבחירה של מעצבי התחום של מחשבת ישראל להתנתק מהפילוסופיה אפשרה השתלטות של תחומים אחרים שכונסו יחדיו, ולבסוף יצא שכרה של מחשבת ישראל בהפסדה.

מתמודד‭ ‬באומץ‭ ‬עם‭ ‬האמונה‭ ‬ומשמעותה‭. ‬
הרב‭ ‬שג‭"‬ר צילום‭: ‬מרים‭ ‬צחי

מתמודד‭ ‬באומץ‭ ‬עם‭ ‬האמונה‭ ‬ומשמעותה‭. ‬
הרב‭ ‬שג‭"‬ר
צילום‭: ‬מרים‭ ‬צחי

חומה של ניכור

ההשפעה של מצב עניינים זה חמורה במיוחד לגבי מי שעיסוקו הוא אכן פילוסופיה יהודית. כחוקר הוא אמור להיות בקי ושולט בתשתית הפילוסופית שהיוותה את הבסיס שממנו צמחה הפילוסופיה היהודית. אבל מאחר שמחשבת ישראל אינה שוב ענף של פילוסופיה, הכשרתו הפילוסופית של חוקר מחשבת ישראל לוקה בחסר. חוקריה הגדולים של מחשבת ישראל בעבר כגוטמן, שטראוס, וולפסון, פינס ודומיהם היו בקיאים ברזיה של הפילוסופיה. לפיכך יכלו להציג את הפילוסופיה היהודית בתוך הקשרה הכללי בצורה מופתית.

יכולת זו הולכת ודועכת. פער עמוק נוצר בין חוקר מחשבת ישראל לבין מושא מחקרו. הפילוסופיה היהודית צמחה בתוך הקשר פילוסופי כללי ומתוך רצון להעניק פשר לקיום היהודי. ההוגים היהודים מתמודדים עם שאלות הרות גורל לגבי קיומם ותודעתם כיהודים, ויצירתם הספרותית היא דין וחשבון על כך. הטקסט הפילוסופי שלהם אינו יחידה אוטונומית שדבר אין לו עם עולם החיים. היפוכו של דבר; היצירה הפילוסופית היהודית משקפת שני סוגי דיאלוג: הראשון, דיאלוג סינכרוני, היינו שיח שנקודת המבט שלו היא ההווה הפילוסופי שבתוכו הפילוסופים היהודים פועלים, ובמסגרת זו הם משוחחים עם פילוסופים בני זמנם. בכל עידן ועידן יש לפילוסופים היהודים בני שיח שונים, ושיח זה מכתיב את הבעיות ואת המתודות שעמן מתמודד הפילוסוף היהודי. השיח השני שוזר את העשייה הפילוסופית עם המסורת היהודית עצמה. שיח זה הוא שיח היסטורי דיאכרוני, היינו שיח הפונה מן ההווה אל העבר ומהעבר אל ההווה.

כל יצירה פילוסופית גדולה משקפת ציר חיתוך ייחודי של שני סוגי שיח אלה. אבל מחקר טקסטים אלה במחקר ובהוראה של מחשבת ישראל בימינו מייצר מרחב אוטונומי מדומיין, המבודד מכבשן הבעיות שהצמיחו אותם ומההווה. החוקר אינו מנהל דיאלוג ממשי ממקומו ומעולמו עם הטקסטים הללו; העבר מנותק מהווה שלנו. בהתאם לכך, ההווה של יוצרי הטקסטים שהפך לעבר נרמס תחת עוצמת העבר המדומיין, שבו הוא נכלא על ידי החוקרים והמתודות הקלאסיות שעיצבו לחקר עבר זה. מתודות אלו נותרות על מכונן גם אם בתחום מדעי הרוח נוצרות כל העת מתודות חדשות. לעניינו, חשובה במיוחד המתודה של גאדמר המדגישה את מיזוג האופקים שבין טקסט לחוקר, ובכך מאשרת הן את כוחו של העבר והן את כוחו של ההווה שבו ממוקם החוקר עצמו. האידיאל של הידע האובייקטיבי מייצר מרחב  מנוכר, והאתוס של הלמדנות הטהורה חוסם את כמיהת הלב המבקשת מענה לשאלות הקיום היהודי.

למרות ההבדלים הרבים, יש מכנה משותף בין חקר מחשבת ישראל לבין הלימוד של מחשבת ישראל בעולם התורה. הטקסטים הקנוניים של מחשבת ישראל ניתקים מהשיח הסינכרוני שהוליד אותם. בעולם התורה עניין זה מתבטא בניתוק המוחלט של הרעיונות מעולם החיים הקונקרטי שבתוכו הם נבטו ובנטיעתם בנצח המטפיסי ובעולם המחקר ניתוק זה מתבטא בדיספוזיציה של החוקר והלומד ששוב אינו יכול לנהל דיאלוג סינכרוני עם הטקסטים שהוא חוקר. הוא אינו יכול ליצור מיזוג אופקים בינו כבן ההווה לבין הטקסטים הללו; הם אמורים להתפרש ולהתפענח על בסיס מחקר "אובייקטיבי", שבו מתפקד החוקר רק כ"פה" של המחקר.

חומת ניכור גבוהה צומחת בינו לבין מחקרו. הטקסט לא אמור לומר לו מאומה; הוא אינו מאתגר את חייו ואת האוריינטציה שלו בעולם. "מחשבת ישראל" ייצרה קנון שנתפס בעיניה כ"אמיתי" ובגינו סילקה יוצרים רבים מהשיח המחקרי. והיא אף הגדילה לעשות ביומרתה לעצב את סוג הפרשנות "הנכון" ההולם טקסטים אלו. כך נוצר מרחב טקסטואלי המתקיים רק בשיח המחקרי ולא מעבר לו.

לא‭ ‬לימד‭ ‬את‭ ‬הגותו‭ ‬האישית‭ ‬באוניברסיטה,  ‬ישעיהו‭ ‬ליבוביץ‭'‬ צילום‭: ‬משה‭ ‬שי‭, ‬פלאש ‭ ‬90

לא‭ ‬לימד‭ ‬את‭ ‬הגותו‭ ‬האישית‭ ‬באוניברסיטה, ‬ישעיהו‭ ‬ליבוביץ‭'‬
צילום‭: ‬משה‭ ‬שי‭, ‬פלאש ‭ ‬90

גלתה אל הלימבו

מחשבת ישראל, כך נטען, לא אמורה לעסוק באופן שיטתי בשאלות ההווה. עצם העלאתן של בעיות ההווה נראית כזמורת זר, שאינה ראויה לבוא בכרמה של האקדמיה. זהו הטעם לכך ששאלות היסוד שחקר מחשבת ישראל עוסק בהן הן מהתחום התיאולוגי והדתי. שכן רוב מניינה ובניינה של המחשבה היהודית נעשה בעידן ששאלות אלה ניסרו בחלל עולמה של המחשבה היהודית. לפיכך היא מיעטה לעסוק בפילוסופיה של ההלכה, שכן ההלכה לא נתפסה כחלק מהעניין הפילוסופי התיאולוגי, ומוקמה, בדרך כלל, רק בהקשר הפרקטי.

אך מה יעשה אדם שנפשו חשקה בהבנת משמעותה של ההלכה? והיכן יימצא אדם שצרת הקיום היהודי בהווה נוגעת ללבו פשר ומשמעות רפלקטיביים וביקורתיים לחייו? האם עליו לפרש את מכלול שאלות חייו באמצעות טקסטים היסטוריים שלרובם אין השלכה כלשהי על שאלות היסוד של חיינו? ומה יעשה אדם היודע כי החילון אינו רק יצור של מרחב פוליטי שאינו נשלט על ידי הכנסייה, אלא אוריינטציה כוללת בעולם, שגם המאמין מממש אותה. האם אפשר לייצר עולם משמעות דתי בלב החיים החילוניים ולא באמצעות שלילתם?

מחשבת ישראל אינה חושבת את היהדות שבהווה, ואף לא את שאלת היחס שבין ההווה לעבר. היא אינה מתקרבת אל הלבה הרותחת של קיום יהודי בעידן מודרני ופוסט–מודרני. היא אינה חושבת את הפרויקט הפוליטי של קיום לאומי במדינה ריבונית וליברלית. לפיכך היא אינה מתמודדת עם שאלות כגון פלורליזם יהודי, זהות יהודית, משמעותה של דת ודתיות בעידן פוסט–מודרני.

"מחשבת ישראל" בימינו גלתה מישראל ומהקיום היהודי אל הלימבו. רק במרחבים חוץ–אקדמיים מובהקים או בקרב פילוסופים שאינם חלק מאסכולת "מחשבת ישראל" נחשבת היהדות מחדש. דוגמה מאלפת לכך היא הגותו של הרב שג"ר, שעם פרסום כתביו הולך ומתבררת חשיבותם עבור האדם המאמין בימינו. לפנינו פילוסוף המתמודד באומץ ובדינמיות עם שאלת אפשרות האמונה ומשמעותה.  בראשית דרכו הוא עושה זאת לאורה של המסורת האקזיסטנציאליסטית, ובאחריתה בוחן את האמונה לאור הפילוסופיה של וויטגנשטיין וממשיכי דרכו מצד אחד, והמסורת הפוסט–מודרנית מצד אחר.

ואולם מה יעשה מי שיהדותו אינה מתפרשת עבורו במערך המשמעויות הדתיות? מה יעשה מי שמבקש לבחון את הקיום היהודי לאור המיטב של ההגות הפילוסופית? דלתה של "מחשבת ישראל" סגורה בפניו, ולפיכך עליו לבחור בין מחשבה רבנית, שחסרה ממדים ביקורתיים ורפלקטיביים, לבין לימודי פילוסופיה שבהם ירכוש ארגז כלים משוכלל שעמו יוכל להתחיל לחשוב מחדש את הקיום היהודי על מכלול מורכבותו.

שלום ביקר בחומרה את חכמת ישראל שבעבר, ומה יהיה על מחשבת ישראל שבהווה? כלום טעה שלום כששאל: "שמא […] תקענו שופר בלא עת [… ] ועדיין האוויר הרוחני מעופש ואין התחדשות, ונמצינו מכריזים על דבר שלא בא לעולם, על גאולת חכמת ישראל שלא התרחשה כלל?". רק כאשר מחשבת ישראל האקדמית תיטול על עצמה את השיח הכפול: הסינכרוני, הדיאלוג עם הפילוסופיה והמחשבה הביקורתית שבהווה, והדיאכרוני, עולמה של היהדות שבעבר כולל ההגות היהודית, תוכל היא לחדש את פניה של המחשבה היהודית. בלא מהלך זה היא נידונה להישאר בשולי ההיסטוריה והאינטלקטואליות, זחוחת דעת מהקיבעון שאחז בה, חיה ונושמת מבלי לדעת שהפכה לחסרת טעם וערך פילוסופי.

פרופ' אבי שגיא, מן המחלקה לפילוסופיה והתוכנית ללמודי פרשנות ותרבות אוניברסיטת בר אילן, הוא עמית מחקר בכיר במכון שלום הרטמן

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ט"ו אב תשע"ה, 31.7.2015



איך נוצרה הרווקות? |ארי אנגלברג

$
0
0

המעבר מעולם השידוכים המעמדיים אל בקשת האהבה והרומנטיקה שינה מקצה לקצה את אופי הקשרים שבין המינים. מסה על אהבה, נישואין והעליה במספר הרווקים הדתיים

חוקרי דת ויהדות אינם מרבים לדון בסוגיית האהבה הרומנטית והחיפוש אחר בן זוג. אלו נתפסים לא אחת בתודעה הציבורית כעניינים חשובים לפרט, אך שוליים בהבנת היהדות. כחוקר של תופעת הרווקות בציונות הדתית נשאלתי רבות מדוע ישנם כיום יותר רווקים בציבור הדתי מאשר בעבר. התשובה לשאלה זו טמונה בדיוק בסוגיות הללו. במאמר זה אתאר את התהליכים שהתחוללו בחברות מערביות ובחברות יהודיות דתיות בתחום זה ואנסה לעמוד על האופן שבו הם השפיעו על סוגיית הרווקות בחברה הדתית בעידן הנוכחי.

הנתינה‭ ‬מובילה‭ ‬לאהבה‭. ‬הפסל  "‬אהבה‭ " ‬של‭ ‬רוברט‭ ‬אינדיאנה‭ ‬בגן‭ ‬הפסלים‭ ‬של‭ ‬מוזיאון‭ ‬ישראל‭, ‬ירושלים צילום‭: ‬מרים‭ ‬אלסטר‭, ‬פלאש‭ ‬90

הנתינה‭ ‬מובילה‭ ‬לאהבה‭. ‬הפסל "‬אהבה‭ " ‬של‭ ‬רוברט‭ ‬אינדיאנה‭ ‬בגן‭ ‬הפסלים‭ ‬של‭ ‬מוזיאון‭ ‬ישראל‭, ‬ירושלים
צילום‭: ‬מרים‭ ‬אלסטר‭, ‬פלאש‭ ‬90

ציונות ורומנטיקה

החברות המערביות עברו שני ציוני דרך משמעותיים ביחסן לאהבה, לזוגיות ולנישואין במאות השנים האחרונות, ושניהם קשורים לתהליכים של מודרניזציה ו"אינדבידואליזציה", כלומר שימת דגש רב יותר על הפרט ועל צרכיו על חשבון השייכות למסגרות "קולקטיביסטיות" רחבות יותר, כגון משפחה וחברה. ציון הדרך הראשון התרחש לפני מאות שנים וכלל מעבר מנישואים המוסדרים על ידי ההורים לנישואים המבוססים על בחירה של בני הזוג עצמם. נישואים חדשים אלו כונו במאה ה–19 "נישואי אהבה". ציון הדרך השני התרחש לקראת סוף המאה העשרים וכלל מעבר מנישואי אהבה לדגם שאכנה "זוגיות אינטימית". שני המהפכים הללו השפיעו באופן דרמטי על ציפיות, עמדות ונוהגים ביחס לתהליך החיזור בחברות היהודיות האורתודוקסיות השונות.

לפחות מאז המהפכה החקלאית, ברוב חברות העולם נישואי ילדים הוסדרו על ידי הוריהם. בחירת בן הזוג הייתה מהלך בעל משמעות כלכלית ופוליטית בהקשר של ירושת קרקעות וקשרים בין משפחות, ולא היה מקום להשאירו בידיהם של הצעירים. בחברות מסורתיות רבות אהבו אמנם סיפורים על אהבה סוחפת וכובשת השוברת מסגרות חברתיות, אך המציאות, על פי רוב, הייתה הפוכה. ההורים הם שהחליטו למי יינשאו ילדיהם. רק בנישואים שניים של בני זוג מבוגרים יחסית הייתה הבחירה בידיהם וגם אז נראה ששיקולים כלכליים ומעמדיים הם שהכריעו.

השינוי המשמעותי בעניין זה התרחש בתהליך איטי החל מהמאה ה–18 בארצות מערב אירופה והיה קשור לאינדיבידואליזם המתגבר ולתפוצה הרחבה של ספרי הרומן הרומנטי אשר זכו לקהל קוראים, ובעיקר קוראות, נלהב. מהלך זה נתמך גם על ידי הוגי דעות מודרניסטיים שראו את נישואי האהבה כרציונליים יותר מנישואי שידוך. הם הניחו שהבחור והבחורה הצעירים יבחרו לעצמם את האדם המתאים ביותר, בעוד הוריהם עלולים להיות מושפעים משיקולים הקשורים לטובת המשפחה המורחבת.

לקהילות היהודיות המזרח אירופאיות תהליכים אלו הגיעו רק כמאה שנה מאוחר יותר. עד אמצע המאה ה–19 "נישואי בחרות", כלומר נישואים של בני ובנות 12 ו–13, היו נפוצים בקהילות מזרח אירופה והמצב בקהילות אסיה ואפריקה לא היה שונה מאוד. מובן שנישואים אלו הוסדרו על ידי ההורים, וגיל הנעורים כפי שהוא מוכר לנו כיום למעשה לא התקיים בחברות אלו.

סוגיית נישואי הבחרות שימשה את תנועת ההשכלה במתקפותיה על החברה המזרח אירופאית היהודית המסורתית אשר לפי ההאשמות החניקה כל גילוי של אהבה רומנטית. דוברי תנועת ההשכלה טענו גם בשם האהבה הרומנטית וגם בשם הרציונליות שיש לנטוש את שיטות השידוך שנהגו מדורי דורות. ואכן, רבים מהיהודים נטשו את השיטות הישנות עם ההגירה לארצות הים ולארץ ישראל. העולים ארצה הושפעו ודאי גם מהרוח הציונית. הדמיון בין הרומנטיקה הלאומית והזוגית מתבטא בכך שהן חולקות את האמונה באחת (בת זוג או ארץ) שנועדה לאחד (גבר או לאום). ובהמשך לכך תנועות לאומיות נוטות לראות בזוג הצעיר והמאוהב המסתובב בנופי הטבע של המולדת סמל לאומי. הציונות והציונות הדתית לא היו יוצאות דופן מבחינה זו.

מתי החלו הדייטים?

נהוג לחשוב שהחברה החרדית דהאידנא משמרת דפוסי התנהגות יהודיים מסורתיים בנוגע לשידוכים, אך זה נכון באופן חלקי בלבד. ראשית, גיל הנישואים בחברה זו עלה באופן משמעותי ביחס לעבר. שנית, ברובה של החברה החרדית, בחוגי הליטאים, הספרדים ובחסידויות הפתוחות יותר, לצעירים ישנה כיום אפשרות בחירה. בני הזוג יוצאים לדייטים ובעקבות ההיכרות, מוגבלת ככל שתהיה, בני הזוג מחליטים אם ברצונם להינשא.

הדייט, כאלמנט בתהליך החיזור, בא לעולם בארה"ב בראשית המאה העשרים. עד אז מחזרים הופיעו בבית המחוזרת וישבו עמה על המרפסת או יצאו לטיול קצר עם ליווי. כך שהאימוץ של פרקטיקה זו ושל זכות הבחירה הנלווית לה, גם אם רק באופן חלקי, על ידי חרדים מלמדת על השפעת נורמות התרבות המערבית. יתרה מכך, מעדויות שמיעה עולה שרבים מהזוגות החרדים המאורסים חווים אהבה רומנטית המתבטאת בשיחות טלפוניות לתוך הלילה ובהתרגשות רבה.

מובן מאליו? לא לפי ספרות ההדרכה החרדית לרווקים. זו עסוקה בהשמצת מודל האהבה המערבי ובאישוש סמכותם של הורים ורבנים בייעוץ ובהכוונת השידוכים. מי שנראה שהשפיעו יותר מכול על ספרות ההדרכה החרדית בתחום הם שניים מגדולי המשגיחים החרדים במאה העשרים, הרב אליהו דסלר והרב שלמה וולבה. התיזה המרכזית שלהם היא כדלקמן: ההתאהבות היא אלמנט תרבותי מערבי, רדוד ושטחי. האהבה היהודית היא עמוקה ובנויה לא על רגשות חולפים אלא על עבודה משותפת הבאה לידי ביטוי בנתינה הדדית. הנתינה מובילה לאהבה, ובלשונו של הרב דסלר – "האדם יאהב את אשר יתן לו". נתינה זו יכולה להתרחש רק לאחר הנישואים, כאשר בני הזוג עוסקים בבניית ביתם המשותף. ממילא ההחלטה עם מי להינשא פחות חשובה מהעבודה שתיעשה לאחר הנישואים.

בשל כל זאת, יש להותיר את הבחירה בידי הורים ורבנים מנוסים אשר לא ייסחפו אחר יצריהם אלא יפעילו שיקול דעת בבחירת בן הזוג המתאים לבן או לבת. ישנן טענות לא מוכחות שהרב דסלר הושפע מתורתו של אריך פרום בעניין הקשר בין נתינה לאהבה. מעניין שהרבנים טוענים דווקא בשם הרציונליות שאין להותיר לצעירים את הבחירה, בהיפוך מהוגי הדעות האנגלים של המאה ה–19 שטענו שנישואי בחירה רציונליים יותר, שהרי ההורים עלולים לא להביא בחשבון את טובת הזוג אלא את טובתם. אפשרות מעין זו כלל לא עולה בספרות ההדרכה החרדית, ונותר רק לקוות שהיא אכן איננה קיימת.

כך נוצרה הבגרות הצעירה

ועתה למעבר השני, שלטענתי מסייע להבין את העלייה במספר הרווקים והמתגרשים בחברה הציונית–דתית ובכלל. החל משלהי המאה העשרים כמה תופעות מתנקזות יחד ויוצרות מציאות חדשה לגמרי בשדה הזוגיות: המהפכה המינית של שנות השישים שהפכה את יחסי המין מחוץ לנישואים, ואת יחסי המין ההומוסקסואליים, ללגיטימיים; האפשרות שיש לנשים כיום, בעקבות הישגי הפמיניזם, להתפרנס ולחיות באופן עצמאי ללא חסות של גבר אחראי; הסגידה לנעורים ועוד.

כל אלה הביאו ליצירת שלב נוסף במעגל החיים, בין גיל הנעורים לבין הקמת המשפחה. חוקרי תרבות הצעירים המערבית מכנים שלב זה "בגרות צעירה" והיא עשויה להימשך לאורך שנות העשרים והשלושים של האדם. במהלך תקופה זו הצעירים שוכרים דירות במרכזי הערים ומקיימים קשרים ענפים זה עם זה, כולל קשרים רומנטיים ומיניים שונים. הם מרבים לצאת לטיולי תרמילאים, וככלל נמנעים מכניסה למחויבויות ארוכות טווח וממוקדים בצבירת חוויות.

כל התהליכים הללו השפיעו על ציפיותינו ביחס לאהבה ולזוגיות. הסוציולוג הבריטי אנתוני גידנס עומד על הבחנה חשובה בין האהבה הרומנטית שקדמה לתקופה הפוסט–מודרנית (או המודרנה המאוחרת, בלשונו) וזו שלאחריה. האהבה שנרקמה בין המחוזר למחוזרת במאה ה–19 התבססה על היכרות מצומצמת בלבד בין גיבורי הסיפור, לרוב באמצעות מפגשים קצרים וחליפות מכתבים. כל מין נדמה כמסתורי ולא מוכר בעיני המין השני, ובעיקר גברים התפעלו מהמסתורין הנשיים. לכן סטריאוטיפים מגדריים מילאו תפקיד מרכזי בתהליך זה, כאשר כל צד השליך על השני את התפיסה האידילית של גבריות/נשיות.

כל זה יכול היה להתרחש רק בחברה שבה הייתה נהוגה מידה רבה, אך לא מוחלטת, של הפרדה בין המינים. הארוטיקה ברומאנים הודחקה לטובת האהבה הרוחנית המופשטת. ההנחה הסמויה הייתה שהעניינים הארוטיים יסתדרו בבוא העת לאחר הנישואים, אך בינתיים האנרגיה המינית הותמרה והתבטאה בהתאהבות רוחנית חזקה. לעומת זאת בוגרים צעירים היום מתנסים במערכות יחסים רבות, המסתורין, במידה רבה, אבד, ובמקומו מערכות היחסים, הרגשיים והמיניים, עומדות במרכז.

אנשי הציונות הדתית לוקחים חלק בחיי העבודה, התרבות והחברה הישראליים הפוסט–מודרניים, ובכל זאת, בעזרת מנגנוני הפרדה מחד והעשרה מאידך, החברה הציונית–דתית מצליחה ליצור מודל אחר, שונה מעט מההתבגרות הרווחת בחברה החילונית. ההעשרה מתייחסת לתכנים התרבותיים היהודיים שעליהם מחונכים צעירי המגזר. אך אני רוצה להתמקד כאן באלמנט השני, ההפרדה המגדרית החלקית והציפיות הייחודיות ביחס למסלול ההתבגרות. אני טוען שנורמות החיזור והנישואים בחברה הציונית–דתית תואמות במידה רבה את הדגם שרווח לפני המהפכה הפוסט–מודרנית.

ההפרדה (גם אם היא חלקית) בין בנים ובנות במהלך שנות החינוך, והנורמות החברתיות המונעות מגורים ביחד לפני הנישואים בגיל מאוחר יותר, מאפשרות שמירה רבה יותר על המסתורין המגדרי. בנוסף לכך, האהבה הרומנטית מחוזקת על ידי הרומנטיקה הלאומית שעדיין קיימת בחברה זו. וכך נשמר הדגם שבמסגרתו רוב בני המגזר ובנותיו עדיין נישאים בשנות העשרים הראשונות לחייהם, לאחר תהליך חיזור שנמשך כמה חודשים וכולל התאהבות, או לפחות אמור לכלול התאהבות. כל זה דומה מאוד לאופן שבו זוגות חילוניים הכירו ונישאו בשנות החמישים השמרניות בארצות הברית.

חריגה מהתסריט שלנו

אלא שמספרים הולכים וגדלים של בני הציונות הדתית אינם נישאים בגיל הנחשב כראוי מבחינה חברתית. מדובר בצעירים אשר החלו את דרכם בתוך החברה שבה מודל האהבה הרומנטית הציוני–דתי הוא השולט, אך מסיבות שונות לא נישאו בהתאם לציפיות החברתיות בראשית שנות העשרים לחייהם. לעתים מדובר במזל רע, בקשר שנגמר, בחוסר בשלות נפשית, או, וזה נדיר יותר, ברצון מוצהר לחוות את חיי הרווקות. הם ממשיכים גם בשנות השלושים לחייהם לתור אחר בן זוג באותו אופן שבו עשו זאת כאשר היו בראשית שנות העשרים, אך בינתיים מציאות חייהם השתנתה.

רבים מהם עוברים להתגורר בדירות במרכזי ערים גדולות ולפתח קשרים עם רווקים בני גילם בדומה לאופן שבו נוהגים אנשים במצבם במדינות מערביות אחרות, וגם אלו שאינם להתגורר ב"ביצת הרווקים" מרבים לבקר בה ולצאת לטיולים וכדומה עם דרי הביצה, כך שלמעשה הם חולקים חוויות דומות. את החיפוש של אותם רווקות ורווקים מבוגרים יותר החורגים מהתסריט הציוני–דתי המועדף אחר אהבה ניתן לאפיין כמושפע משני אלמנטים תרבותיים האופייניים לעידן הפוסט–מודרני: השאיפה לאינטימיות ותרבות הצרכנות.

השאיפה לאינטימיות רגשית נדמית לרבים כעניין טבעי מולד, אך המחקר מלמד שעניין זה נתון גם להשפעה תרבותית. החוקרת לין ג'יימסון אשר השוותה בין מערכות יחסים זוגיות ומשפחתיות בתחילת המאה העשרים ובסופה באמצעות חליפות מכתבים מצאה שאינטימיות במובן של שיתוף רגשות לא הייתה עניין כה נפוץ בקרב זוגות בעבר. השיח הפסיכו–תרפויטי מיסודו של זיגמונד פרויד שבמהלך המאה העשרים כבש שדות שיח רבים לא רק סייע בידי מטפלים להבין מטופלים, אלא גם עודד אנשים לעסוק בעצמם מחד והגביר ציפיות להכלה רגשית מצד אחרים משמעותיים, כולל כמובן בני זוג, מאידך.

סמן נוסף של הזמן הוא תרבות הצרכנות. הוגה הדעות זיגמונט באומן טען שבעידן הפוסט–מודרני ישנה נטייה להתייחס לבן הזוג כאל מוצר הניתן להחלפה. בין המבקרים של "ביצת הרווקים" ישנם לא מעטים הטוענים שהחיים בביצה מקשים למצוא בן זוג בדיוק מסיבה זו. יש שפע רב מדי של בני זוג פוטנציאליים, והוא מבלבל, אך למעשה השפע הזה קיים בכל מקום. מספיק להירשם לאתר אינטרנט לחיפוש בן זוג או אפילו להיות נוכח בפייסבוק. בעידן הפוסט–מודרני אי אפשר להימלט מהשפע של האפשרויות ומהצורך לבחור, וצריך במקום זאת ללמוד להתמודד איתו.

זירת ההיכרויות ובכלל חיי החברה של "בוגרים צעירים" בשנות העשרים והשלושים לחייהם היא זירה שבה שני הכוחות הללו פועלים ולעתים מושכים לכיוונים סותרים. מצד אחד הרצון לקבל את העסקה הזוגית הטובה ביותר, ומצד שני הרצון ליצור אינטימיות שאיננה מונעת משיקולי רווח והפסד.

בהקשר הזה יש מקום לחשוש שצעירי הציונות הדתית נמצאים במקום קשה יותר מאחרים שכן נורמות ההיכרות בציונות הדתית תואמות למודל האהבה הרומנטית אך הם עצמם חיים בסביבה פוסט–מודרנית. נורמות החיזור הציוניות–דתיות אינן מאפשרות היכרות לשם הנאה סתם ויחסים לשם יחסים, לפחות לא באופן פורמלי. מובן שרבים חורגים מהנורמות החברתיות, אך רבים אחרים אינם עושים זאת. עבורם כל היכרות אמורה להוביל לחתונה. זאת בניגוד לחילונים המתנסים במערכות יחסים בגיל צעיר מבלי שנישואים יהיו באופק ומבלי לעסוק בשאלות כגון איזה סוג אמא תהיה בת הזוג ואיך ייראה שולחן השבת שלנו. לאותם רווקים אין הזדמנות לחוות מערכת יחסים זוגית ללא קבלת ההחלטה כבדת המשקל על נישואים.

ישנם רבים שעבורם עניין זה איננו מהווה בעיה והם מצליחים לפגוש את השני באמת, במושגים של מרטין בובר, גם בתוך מערכת דייטים מכוונת מטרה. אבל עבור רבים אחרים שאינם מצליחים בכך ומגיעים לגילים מבוגרים מבלי שחוו מעולם מערכת יחסים זוגית מתמשכת, אלא רק דייטים, מדובר במכשלה שמקשה על ההבחנה בין עיקר לטפל בחיפוש אחר בן זוג ומקשה לקפוץ מחשיבה צרכנית לאינטימיות רגשית.

"לפתור את בעיית הרווקות"

כיצד מגיבים רבנים ומחנכים ציונים–דתיים לכל זה? באופן שאותי לפחות מאכזב קצת, הם נוטים לאמץ תפיסות חרדיות המבוססות על התורה של הרב דסלר אשר מנגידות בין אהבה יהודית לאהבה מערבית. המסר לצעירים היוצאים בדייטים הוא שפחות חשוב להתאהב ויותר חשוב לחשוב באופן שקול ומאוזן מי יכול להתאים לך, ושהשאלה אם הנישואים יצליחו או ייכשלו תלויה במאמץ ובנתינה לאחר הנישואים ולא בהתאהבות.

לדעתי גישה זו גם מוטעית וגם איננה מועילה. היא מוטעית מכיוון שלמעשה בתרבות המערבית שני השיחים מתקיימים בו זמנית. הוליווד ממשיכה לנפק סרטים על אהבה קסומה ואילו ספרי ההדרכה לנישואים הנמכרים בהמוניהם בארה"ב מספרים סיפור אחר על כך שמערכות יחסים דורשות עבודה. למעשה, ספרי הדרכה חרדיים לזוגיות שואבים רעיונות מספרות ההדרכה החילונית בתחום זה. גישה זו גם איננה מועילה לרווקים ולרווקות הציונים–דתיים המבוגרים יותר, מפני שהיא מניחה רק את קיומה של המהפכה הראשונה – המעבר מנישואי שידוך לנישואי אהבה. תורה זו התאימה לרב דסלר שנחלץ להסביר לצאן מרעיתו החרדי מדוע עליו לדחות את נוהגי הסביבה הגויית ביחס לנישואים ולשמר את תרבות השטייטל.

אך הרווקים והרווקות הציונים–דתיים עברו כבר את המהפכה השנייה, הם חיים בעולם הפוסט–מודרני ובחברת הבוגרים הצעירים המעורבת על כל ערכיה הנלווים. נראה שהרבנים המדגישים את חשיבות הנתינה ואת אי–חשיבותה של ההתאהבות מעוניינים בעיקר שהרווקים והרווקות הצעירים יחשבו כמו זקנים שקולי דעת. ייתכן שזה יעבוד על חלקם, אך קשה לי להאמין שדרך זו תשפיע על רובם.

מכל הנאמר לעיל עולים כמה מסרים לגבי הרווקות בחברה הדתית בעת הנוכחית. ראשית, הגישות השונות לאהבה ונישואים בחברה הדתית וגם החרדית משקפות אופני התמודדות שונים עם המודרנה ועם הרצון (בין אם הוא מודע ובין אם לאו) לחבר בין היהדות והמסורת לבין תנאי החיים הנוכחיים, ואין כמעט גישות המשמרות את מסורת ישראל סבא בטהרתה אם נתייחס למה שהיה נהוג משך מאות שנים עד לאמצע המאה ה–19. שנית, החברה הציונית–דתית יוצאת דופן במאמצים שעושים רבים מחבריה כדי למצוא שידוכים לרווקים ו"לפתור את בעיית הרווקות". הדבר בא לידי ביטוי בארגון כמו "ישפה", אך גם בכל מיני התארגנויות עצמאיות של שדכנים. לא קיימת תופעה מקבילה בעולם החילוני.

כיצד להסביר תופעה זו? אפשר לדרוש זאת לשבח ולהצביע על אהבת ישראל ועל הרצון לסייע לרווקים להקים בית, שבוודאי מניעים רבים מהפעילים. אפשר לדרוש זאת לגנאי ולטעון שהם רואים את הרווקות כאיום על הקהילות הדתיות המתרכזות סביב בית הכנסת המתבסס בתורו על השתתפות משפחתית, או כאיום על דתיותם של הרווקים עצמם אשר נחשפים ביתר שאת לפיתויי החברה החילונית. כך או כך, חשוב להבין שגם אם ימצאו פטנט כזה או אחר לשדך, ויצליחו, והלוואי שיצליחו, לחתן כמה שיותר רווקים, הרווקות כתופעה לא תיעלם. היא מונעת מתהליכים תרבותיים רחבים המעצבים את צפיותינו לגבי נישואים, זוגיות, יחסים ואינטימיות, וקשה להאמין שיש דרך להחזיר אחורה את הגלגל בתחום זה. למעשה, בעשור האחרון יש עלייה עקבית במספר הרווקים בחברה הדתית ואפילו בזו החרדית. לכן, לצד ניסיונות לשדך את הרווקים, האתגר הראשון במעלה של החברה הדתית הוא להכיל אותם בתוך המוסדות והקהילות.

ד"ר ארי אנגלברג הוא סוציולוג ואנתרופולוג המרצה בבית הספר לתלמידי חו"ל באוניברסיטה העברית ובחוג למדעי החברה באוניברסיטת 
בר–אילן 

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ט"ו אב תשע"ה, 31.7.2015


בא מאההבה |רחלי ריף

$
0
0

עשור לאחר פטירת אשתו שב הפילוסוף והפסיכולוג גדעון לב אל הקשר שהיה ביניהם ומוציא ספר על מציאת האהבה, על המכשולים שבדרך ועל רגע הידיעה שזה זה 

ספרו של גדעון לב, שראה אור לאחרונה בהוצאת מודן, נקרא "אההבה", וזו אינה טעות דפוס. השורש אה"ב, על הטיותיו השונות, נשמע סביבנו בלי סוף; אנחנו פוגשים בו בסרטים, בספרים ובשירים וגם ברחוב, ברשתות החברתיות, בשלטי חוצות ובפרסומות טלוויזיה. לעתים נדמה שהמילה "אהבה" הפכה כמעט לקלישאה. בספרו מזמין לב את הקוראים למסע בעקבות מהותה של האהבה השלמה, האידיאית, שלה הוא קורא "אההבה".

"אדגר אלן פו כתב – 'אך אהבנו באהבה שהייתה יותר מאהבה'", אומר לב. "היום גם כדי למכור מכוניות משתמשים במשפט כמו 'אני אוהב את המכונית שלי'. ההכפלה בשם הספר באה כדי להבדיל בין האהבה המושלמת, הצרופה, האהבה שהיא 'יותר מאהבה', ובין שאר האהבות. בתחילה רציתי להוסיף את ה"א הידיעה לראשית המילה ולכתוב 'האהבה', אבל אז לא הייתי יכול להשתמש בה כפועל או כשם פועל – אי אפשר לומר 'אני האוהב אותך'. אז הכנסתי את הה"א לתוך המילה. מאז שיצא הספר שמעתי פרשנויות נוספות להכפלה. מישהו אמר לי שהה"א מסמלת את אלוהים, כמו משמעות הוספת הה"א לשמם של שרי ואברם בספר בראשית. גם זה יכול להתאים. מגיע לאהבה השלמה מילה משלה. בכל זאת, זה מה שכולם הכי מחפשים, הכי רוצים".

‭"‬במובן‭ ‬מסוים‭, ‬טיפול‭ ‬הוא‭ ‬עבודה‭ ‬של‭ ‬אהבה‭". ‬
גדעון‭ ‬לב צילום‭: ‬מורן‭ ‬מעיין

‭"‬במובן‭ ‬מסוים‭, ‬טיפול‭ ‬הוא‭ ‬עבודה‭ ‬של‭ ‬אהבה‭". ‬
גדעון‭ ‬לב
צילום‭: ‬מורן‭ ‬מעיין

היה כאן משהו אחר

ד"ר גדעון לב, בן 42, הוא פסיכולוג קליני, יליד ירושלים שמתגורר בחיפה בשלוש שנים האחרונות. את "אההבה" הוא החל לכתוב לאחר פטירתה של אשתו ליאת ממחלת הסרטן. עשר שנים חלפו מאז. עשר שנים שבהן כתב לב בשצף קצף מאות אלפים של מילים, ואז קרא וחקר ותיקן ומחק. התוצאה היא "אההבה", שאינו ספר הדרכה ניו אייג'י, אלא כזה המכיל קטעי מכתבים ויומן, שירים, מחשבות והגיגים, המלווים במקורות רבים מן הפילוסופיה, הפסיכולוגיה, הספרות והדתות השונות.

"בספר אני מנסה להגיד משהו על אהבה – על מציאתה, על המכשולים שבדרך, על המשמעות שלה, והכול על סמך מה שחוויתי", הוא אומר. "חקרתי וקראתי המון, אבל הכנסתי לספר רק את מה שאני יודע שנכון, מתוך החוויה שלי. קראתי גם טקסטים מאוד יפים ופואטיים שלא נכנסו, כי לא ידעתי אם הם נכונים. זה ספר מדעי כמעט, אבל מדע של אהבה יכול להסתמך רק על ניסיון אחד. חשוב לי לומר שכל מה שאפשר להגיד על אהבה – אפשר להגיד עליה גם את ההיפך, אז נורא מסובך לדבר עליה. כל אהבה יכולה להיות שונה לגמרי, אין מתכון. אבל אני מנסה לתאר משהו מעניין שקרה לי. האהבה של ליאת ושלי לא הייתה התאהבות טוטלית והתמוססות האחד בתוך השני, כמו שלפעמים רואים בסרטים. לא הייתה איזו תשוקה נורא מבלבלת ומסנוורת. ואני חושב שטוב שכך. מצד שני, בדיעבד אני יכול לומר שמהרגע הראשון שבו ראיתי את ליאת, היה כאן משהו אחר".

לב הכיר את ליאת בקורס בפילוסופיה באוניברסיטה העברית. שניהם היו אז בני 24, היא למדה פילוסופיה ומדעי המדינה, הוא פסיכולוגיה ופילוסופיה. "יש קטע בספר שבו אני מדבר על האם ישנה אהבה ממבט ראשון", הוא אומר. "אני כותב שכן, אבל הרבה פעמים אחרי הראשוניות הזו שוכחים אותה. מתעלמים או מדחיקים. כשראיתי את ליאת בפעם הראשונה, בעצם שמעתי אותה – היא צחקה. היה לה קול מהפנט, והסתכלתי לראות מי זו. נראה לי שאז הבנתי, אבל לא באמת ידעתי, ההבנה הייתה ברמה לא מודעת. הייתה שם איזו התמגנטות, אבל אז זו לא הייתה עדיין ממש אהבה. אני זוכר שישבתי בכיתה, בקורס 'מחשבות אני', סמינר של אולי עשרים תלמידים, והייתי חייב להסתכל על ליאת. זה היה בלתי נשלט. אחר כך, בתוך הקשר, לקח לי המון זמן להגיד לה שאני אוהב אותה, אבל כנראה שמשהו במבט הראשון היה מאוד חזק".

חמש שנים אחרי ההיכרות הם התחתנו. כמה חודשים אחר כך הם נסעו ביחד להודו, לכמעט שנה. "לא טיילנו, חיינו שם. היינו בהודו גם כמה פעמים לפני כן. ליאת אהבה מאוד את הודו, חצי השנה שהיא עשתה שם בסיום התואר שינו לה את החיים. היא חזרה והתחילה ללמוד סנסקריט באוניברסיטה, ואחר כך התחילה גם דוקטורט בנושא. הדבר הכי משמעותי בהודו הוא שהזמן שם זול, וזמן הוא הדבר הכי יקר שיש. בטח בדיעבד, כשאני יודע שהזמן שלנו ביחד היה נורא מוגבל. היינו שני תפרנים, סטודנטים נצחיים, ויכולנו לחיות בהודו במשך שנה ולעשות מה שאנחנו רוצים, בלי לעבוד, והכול על הצ'קים שקיבלנו בחתונה, שהייתה חתונה קטנה. נסענו להודו למקום מבודד ופשוט היינו ביחד. היה זול לקנות את הזמן היקר הזה.

"בשלב מסוים נסענו לספיטי שבצפון הודו, וליאת חטפה מחלת גבהים קשה מאוד. נאלצנו לרדת ולחזור לדרמסלה. בדיעבד הבנו שהגוף של ליאת היה חלש מאוד בגלל הסרטן, שכבר היה שם הרבה קודם. בדרמסלה הייתה עונת מונסון קשה, אבל אנחנו מצאנו לנו גסט–האוס מבודד, והיינו ביחד. קראנו, עשינו מדיטציה, דיברנו, כתבנו, ליאת עשתה יוגה. כשחזרנו לארץ לליאת היו כאבי בטן, וחשבנו שזה קשור לחיידק כלשהו שהיא קיבלה בהודו. אחרי כחודש גילינו שזה סרטן הקיבה. המחלה התגלתה בשלב מאוחר מאוד. היא נאבקה בה עוד שבעה וחצי חודשים, ואז נפטרה".

מעבר לעולם הזה

אז מהי בעצם האהבה השלמה הזו, האההבה? היא קיימת בכלל?

"אהבה היא הדרך להגיע למה שמעבר. רבי עקיבא אמר – 'איש ואישה זכו – שכינה ביניהם'. יש שאלה אחת גדולה שיש לה כל מיני מופעים, וזו השאלה האם יש אלוהים. זו שאלה שאני יכול להתחרפן ממנה מרוב שהיא חשובה. זה לא מניח לי. השאלה האם יש אלוהים, במהות שלה, היא השאלה האם יש משהו שהוא מעבר לעולם הזה; האם יש משהו שהוא מחוץ למעגל של הסיבה והתוצאה, שהוא מחוץ לחומר. זו השאלה הכי חשובה בחיים, כי אם התשובה עליה היא כן זה משפיע על הכול, אי אפשר לחיות באותה צורה. ואם התשובה היא לא, או שאין טעם לחיות או שנחיה בצורה שטחית ורדודה. אבל זו שאלה גדולה. נוסח אחר לאותה שאלה היא האם יש משמעות לחיים. על אותה סקאלה אני שואל האם יש אהבה בעולם.

"יש שיגידו שאהבה היא משהו אבולוציוני שהתפתח עם השנים, שיש משהו הורמונלי או כימיקלי במוח שכשהוא פועל מרגישים משהו מאוד חזק ונעים. יש שיגידו שאהבה היא צורך סוציולוגי, שבחברה שלנו היא משהו מאוד חזק והתרבות משפיעה על הקיום שלנו. הפסיכולוגים יגידו שאהבה היא שחזור של מה שהרגשנו כלפי ההורים שלנו כשהיינו בני שבועיים, כל–כך תלויים בהם. בכל אלו יש משהו נכון, אבל אין בהם פן רוחני או מטפיזי. אותו הדבר אפשר להגיד בתשובה לשאלה האם יש אלוהים או האם ישנה משמעות.

"אי הוודאות בתשובות לשאלות האלו קיימת תמיד. אפילו מי שהיה במעמד הר סיני ביקש מיד לאחר מכן את עגל הזהב. אין מאה אחוז, אין הוכחה טוטלית שיכולה למחוק כל ספק, ואני חושב שזה חלק מהמהות שלנו כבני אדם. אלו כללי המשחק – אם תשקיע, יכול להיות שתפסיד. בבחירה במה אתה מאמין יש סיכון. אי אפשר להגיד בוודאות שלאהבה יש קיום מטפיזי, וכך לגבי שאלת המשמעות ואלוהים. אבל מידת הוודאות שלי מספיק גדולה כדי להחליט שאני מקדיש לכך את החיים שלי.

"אם יהיו כאן שתי דלתות, על אחת כתוב יש אלוהים, יש אהבה, יש משמעות, ועל השנייה כתוב שאין את כל אלו, ואצטרך לפתוח רק אחת מהן, ומאחורי הדלת הלא נכונה יש גז רעיל או נחש קוברה או משהו כזה ואם אני טועה אני מת – אפתח את הדלת שאומרת שיש. האמונה שלי מאוד גדולה, אני מוכן להמר עליה בחיים שלי. זה מבוסס. בסך הכול אני אדם שכלתני ואינטלקטואלי, ונראה לי שזה כך מתוך מה שאני מבין על העולם וממה שחוויתי בו".

 אהבה‭ ‬היא‭ ‬להיות‭ ‬כולך‭ ‬בתוך‭ ‬היד‭ ‬של‭ ‬מישהו‭ ‬אחר‭. ‬גדעון‭ ‬לב‭ ‬וליאת‭, ‬2003 צילום‭: ‬מירי‭ ‬בר‭-‬זיו‭ ‬לוי


אהבה‭ ‬היא‭ ‬להיות‭ ‬כולך‭ ‬בתוך‭ ‬היד‭ ‬של‭ ‬מישהו‭ ‬אחר‭. ‬גדעון‭ ‬לב‭ ‬וליאת‭, ‬2003
צילום‭: ‬מירי‭ ‬בר‭-‬זיו‭ ‬לוי

אסירות תודה על הנס

איך הגעת לחקר האהבה?

"אחרי שליאת נפטרה נשארתי עם החוויה שהייתה לנו. ליאת כבר לא הייתה שם, אבל הדבר השלם שהיה בינינו היה קיים. קודם כול רציתי להבין מה קרה שם, כי אני אדם שרוצה להבין דברים. למדתי פסיכולוגיה כי רציתי להבין את הנפש, למדתי פילוסופיה כדי להבין את החיים. גם לליאת הייתה התכונה הזו, התשוקה לידע, וזה חלק ממה שחיבר בינינו. נורא רציתי להבין את האהבה שלנו, שהיא הדבר הכי משמעותי שקרה לי. לא יודע אם הייתה לנו אהבה עם שתי ה"א, השתדלתי לא להגיד את זה בספר כי זה היה נראה לי יומרני, אבל היא באמת הייתה אהבה אדירה ויוצאת דופן, ורציתי להבין מה היה שם.

"הסיבה השנייה היא ההודיה, אסירות התודה על הנס הגדול שהתחולל פה. האהבה לא באה לכולם, והרגשתי שאני חייב לה. כשליאת הייתה בחיים יכולתי לאהוב, כשהיא לא הייתה בחיים הייתי צריך לעשות עם זה משהו. ולכתוב זה מה שאני יודע לעשות. כתבתי בתור ניסיון להביע את ההוקרה שלי, ובשביל לעזור לאחרים שאולי ילמדו מהניסיון שלי. מכך נולד הספר".

אנשים רבים מחפשים את החצי השני ולא מוצאים. למה כל כך קשה למצוא אהבה?

"בסופו של דבר אנחנו יצורים די חלשים, קטנים ופגיעים. ההבדל בינינו ובין היצורים האחרים בעולם הוא שאנחנו מודעים לכך. אנחנו נפגעים בקלות ואנחנו יכולים למות בשנייה. יש בנו חוסר אונים שנטמע בנו מתקופת היותנו ילדים, כשהיינו תלויים בהורים שלנו כדי לשרוד. במהות שלנו יש פחד גדול, קבוע, שקיים אצל כולם, גם אצל אנשים בעלי ביטחון עצמי רב. אז אנשים מאוד רוצים את האהבה השלמה, אבל הם נורא מפחדים. כי יש בה הכחדה, הכחדה של העצמי. התנאי להגיע לשם הוא להיות מוכן להקריב את עצמך.

"אהבה היא להיות כולך בתוך היד של מישהו אחר. ממש ביד שלו. זה תמיד הדדי ושוויוני, וגם הוא נמצא ביד שלך, אבל זה צריך להתבצע במקביל, בו זמנית. זה סיכון גדול, כי יש כאן הרבה ויתור על העצמי. בסרט 'אמון הדדי' יש סצנה שבה אחד מבני הזוג נמצא בקצה גג של מבנה והשני למטה, על הקרקע, וכל אחד בתורו מפיל את עצמו. אם השני לא יתפוס אותו הוא ייהרג או יהפוך לנכה. זה ממש לתת את כל החיים שלך, לסמוך על אדם אחר, ויותר מזה – לתת לו מעצמך. זה קשה ומפחיד.

"ובכל זאת – נראה לי שביחס לדברים אחרים, אהבה היא עניין קצת יותר קל. זה צורך טבעי בשבילנו, ולא צורך מופשט כמו לרצות את אלוהים. כל אדם נורא רוצה לאהוב. והרצון הזה לבדו הוא תחילת הדרך לאהבה".

אתה מדבר הרבה על עניין הרצון ככלי למציאת אהבה.

"הקושי באהבה הוא שהיא תלויה במישהו נוסף. אם אדם רוצה להיות נזיר בודהיסטי או שהוא רוצה להקדיש את חייו לאלוהים, הוא לא תלוי במישהו אחר. באהבה צריך את הצד השני, ולמצוא מישהו זה לא קל. כדי למצוא את החצי השני צריך קודם כול לרצות נורא למצוא אותו, ולא להיות מוכנים להתפשר על זה. ולשם כך צריך סבלנות. לרצות זה קשה, זה כואב. זה להגיד – רגע, עכשיו אני עוד יותר רוצה ועדיין לא מקבל. הנטייה הבסיסית שלנו היא להחליש את הרצון הזה על ידי סיפוקים מידיים. הסבלנות מדריכה אותנו לחזק את הרצון. בקידוש אנו אומרים – 'באהבה וברצון הנחלתנו'".

המילה "חילוני" נוראית

איך יודעים שזו החתיכה החסרה, שזה מה שמתאים, שזו האהבה השלמה?

"הרבה אנשים מוצאים מישהו ולא בטוחים, לא יודעים אם זהו האדם בשבילם. זו השאלה הכי קשה בתוך זוגיות, וקודם כול צריך לשאול אותה. אם היא לא עולה, אז יש בעיה. אם מישהו יודע וברור לו והוא אף פעם לא פקפק, הייתי קצת חושד. כמו שאם אדם יגיד לי שהוא מאמין וזה בא לו בלי מאמצים, אגיד לו שזו לא באמת אמונה. אז חשוב לשאול ולהיות בספק. אבל אחרי שהיית בספק, מגיעה פתאום הידיעה. השאלה הגדולה היא כמה זמן צריך להיות בספק בלי להתייאש. אצלי עברו כשנתיים עד שידעתי שאני אוהב את ליאת. הידיעה מגיעה לפתע, וכשהספק נעלם מבינים שהוא לא היה אף פעם, שהוא היה אשליה".

לאורך הספר מצטט לב לא מעט מן המקורות היהודיים. לצד ציטוטים מן התנ"ך מוזכרים רבי נחמן מברסלב, הבעל שם טוב, האדמו"ר הזקן ועוד. אני שואלת על הרקע שלו בתחומים האלו, וכשאני מניחה שגדל במשפחה חילונית, הוא נרתע.

"גדלתי בבית יהודי. המילה חילוני נוראית בעיניי. אני לא מאמין שיש חילונים שמסכימים שיקראו להם כך. זה שדה מוקשים בארץ, כי מיד מדביקים לכל אדם תגיות ותוויות. אני חושב שאני אדם נורא דתי, אבל לא דת במובן של חוק, אני לא כל כך מאמין בחוקים. לא מזמן שלחו לי שאלון מטעם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, התלבטתי, וכתבתי שאני אדם דתי. הכול עניין של הגדרות. צריך לדייק במילים, ולכן אני מנסה להגדיר דת. אני רואה את הדת כאמונה במשהו שמעבר, וכניסיון להבין אותו, לחוש אותו ולשרת אותו.

"בתור נער פחות התעסקתי בכך. אבא שלי היה לוקח אותי לבית הכנסת בכל שבת, זה היה חשוב לו. עליתי לתורה בבר המצווה, אני שומר כשרות בפסח וצם ביום הכיפורים מכיתה ד'. אני די טבעוני אז אין לי עניינים של כשרות. אלו דברים של מסורת, לא כל כך של דת. במסורת שלי אני יהודי, וגם בדתיות שלי, בעיקר בגלל שהשפה שלי היא כזו, וזה מחלחל למי שאני. פן נוסף הוא שאלוהים מאוד נוכח ביהדות, והוא חלק מאוד חשוב בחיים שלי. הוא נוכח גם אצל ילדים שגדלים בחברה שמכונה חילונית. הוא שם, כי בתנ"ך הוא דמות מאוד מרכזית. היהדות היא דת שמקדשת את המשפחה ואת הזוגיות. הקבלה מתעסקת בכך המון. האהבה ביהדות היא לא רק רגש, היא חשובה כמצב קיומי. היא נמצאת בסיפורים, בחוקים ובמצוות. היא שם; 'ואהבת את הגר', 'ואהבת את השם אלוהיך', 'ואהבת לרעך כמוך'. יעקב היה מוכן לעבוד אצל לבן 14 שנה בשביל להתחתן עם רחל, והיא חיכתה לו 14 שנה. זה הבסיס שלנו".

אתה פסיכולוג קליני, ומגיעים אליך לא מעט אנשים עם בעיות במערכות יחסים ואהבה. זה חלחל לספר?

"במובן מסוים, טיפול הוא עבודה של אהבה. מטופל יכול לאהוב מאוד את המטפל שלו, ומטפל יכול לאהוב מאוד את המטופלים שלו. היכרות היא הבסיס לאהבה, ומטפל מכיר מטופל. כשבאמת מכירים מישהו, קשה שלא לאהוב אותו. הכללים והדיסטנס שקיימים בטיפול דווקא עוזרים. המרחק מאפשר את האהבה, כי שני הצדדים מרגישים מאוד בטוחים, והדבר הכי מפחיד באהבה זה שיפגעו בך. כאן המטפל מרגיש בטוח כי המטופלים לא יודעים עליו דבר וקשה לפגוע בו, והמטופל מרגיש בטוח כי הוא יודע שהסודות שלו יישמרו, וכי הוא משלם. יש לו שליטה, יש כללים מאוד ברורים והוא קנה אותם, הם שלו.

"אז אני עסוק באהבה גם בעבודה שלי, ומן הסתם זה חלחל לספר. כתבתי את פרק המכשולים, שמדבר על הקשיים בדרך לאהבה, בשלב יחסית מאוחר. רציתי לכתוב על אהבה ולא על מה שמפריע לה. אבל הבנתי שמדובר בפרק מאוד חשוב, גם כי לי ולליאת היו מכשולים בדרך, וגם בזכות המטופלים שלי".

הספר נכתב במשך עשר שנים. הוא היווה עבורך סוג של תרפיה או ריפוי של השכול, של האובדן?

"הכתיבה מרפאה, וכתבתי המון דברים שהיו יותר תרפויטיים לעצמי. כל הספר מכיל כעשרים אלף מילים, ורק היומן שלי מהשנה אחרי שנפרדתי מליאת מכיל יותר ממאה אלף מילים. בספר הזה היו לי מטרות אחרות; רציתי להבין, להכיר תודה, ולעזור מניסיוני לאחרים. אבל כן, הרגשתי סוג של שחרור כשהספר יצא לאור, כחודשיים לאחר יום השנה העשירי למותה של ליאת".

אתה מוכן לקשר הבא, לאההבה הבאה?

לב עוצר, חושב מעט, ואומר: "אני חושב שכן".

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ט"ו אב תשע"ה, 31.7.2015


 קולה של הנורמליות |רונן נויבירט

$
0
0

עם מהפכת המדיה והתקשורת השתנה מעמדו של קול האישה. כאותן נשים שחוללו בכרמים בט"ו באב, כך היום אין כל בעיה לשמוע שירה תמימה שאינה כרוכה ברגשות שאינם צנועים 

המשנה האחרונה במסכת תענית מתארת אירוע של בחורות הרוקדות ושרות מול קהל גברים, אירוע הנראה רחוק מכל דרישות הצניעות שאנו מכירים. תמוה עוד יותר שאירוע זה התרחש לא רק בט"ו באב, אלא גם ביום הכיפורים. אירוע כזה לו היה מתקיים היום, היה מן הסתם זוכה לכל החרמות, הגידופים והפשקווילים למהדרין. כיצד נתנו חכמינו אישור לאירוע המנוגד לכאורה להלכות הצניעות?

כדי לברר זאת, נעיין בקצרה בעקרונות בהלכות הצניעות ובפרט באיסור "קול באישה ערווה", הן כדי להבין את שהיה בעבר והן כדי לתת מענה לסוגיות עכשוויות בנוגע להשתתפות באירועים וטקסים שבהם משולבים שירה וריקודי נשים. לנורמות החברתיות תמיד היה מקום מכריע בפסיקות של חכמים בדיני צניעות, על מנת לשלב בין קדושה לנורמליות.

עבור‭ ‬האדם‭ ‬הנורמטיבי‭ ‬קול‭ ‬שירה‭ ‬הינו‭ ‬בגדר‭ "‬קול‭ ‬הרגיל‭ ‬בו‭". ‬מורין‭ ‬נהדר‭ ‬בהופעה צילום‭: ‬ניצן‭ ‬טרייסטמן

עבור‭ ‬האדם‭ ‬הנורמטיבי‭ ‬קול‭ ‬שירה‭ ‬הינו‭ ‬בגדר ‭ "‬קול‭ ‬הרגיל‭ ‬בו‭". ‬ מורין‭ ‬נהדר‭ ‬בהופעה
צילום‭: ‬ניצן‭ ‬טרייסטמן

כיסויה של האינטימיות

בחברה שלנו, שבה נשים משולבות בכל רובדי החיים, לרבים קשה להבין ולקבל את איסור "קול באישה ערווה". מדוע אסרו חכמים שמיעת קול אישה? הכיצד עלול קולה של אישה לעורר גירוי מיני אצל המין הגברי בנורמות החברה שבה אנו חיים? כדי להבין זאת נפתח בעיון בגדרי איסור ערווה אשר מקורו בגמרא במסכת ברכות (כא, א):

אמר רב חסדא: שוק באשה ערווה, שנאמר: "גלי שוק עברי נהרות", וכתיב: "תגל ערותך וגם תראה חרפתך". אמר שמואל: קול באשה ערווה, שנאמר: "כי קולך ערב ומראך נאוה". אמר רב ששת: שער באשה ערווה, שנאמר: "שערך כעדר העזים".

כפי שניתן לראות, איסור "קול באישה" מוגדר כערווה, יחד עם איברי גוף שונים ושערה של האישה. בלשון ימינו ניתן לומר כי משמעותו של המושג ערווה הוא החשש מפני החפצתה של האישה. החצנתם של איברים אינטימיים מבליטה את המיניות על חשבון הפנימיות ועלולה לשבש את זהותה של האישה. יש כאן פלישה בלתי לגיטימית למרחב הפרטי והמקודש שבין איש ואשתו, ואת הדבר הזה מנסה ההלכה למנוע. לכן, לדוגמה, איסור "שער באישה ערווה" על פי רוב הפוסקים שייך רק באישה נשואה. מאחר שהיא מצווה מן התורה לכסות את ראשה, נכנס שערה לקטגוריה של דברים השמורים לקשרים הפנים–משפחתיים ולכן מוגדר הוא כ"ערווה".

קיימת מחלוקת בראשונים האם איסורי הערווה המוזכרים בגמרא נאמרו רק לגבי איסור "קריאת שמע" כנגד אחד מאיסורי הערווה (רב האי גאון, ר"ן, רשב"א ועוד), או שמא נאסרו באופן גורף כחלק מדיני הצניעות וההרחקה בין המינים (הרא"ש והרמב"ם). לגבי "קריאת שמע" החשש המרכזי הוא של "הרהור" אשר מסיח את דעתו של האדם. בדיני הצניעות המטרה היא הרחקה מן הערווה. המחלוקת הנזכרת נוגעת גם לדין שירת נשים, האם זו נאסרה רק בזמן של קריאת שמע או שמא יש איסור גורף לשמוע קול זמר של אישה בכל זמן.

להלכה, השולחן ערוך נקט כשתי השיטות והביא את איסור "קול באישה ערווה" הן בדיני קריאת שמע (אורח חיים עה, ג) והן בהלכות ההרחקה מן העריות (אבן העזר כא, ב).

שינויים בהתאם לנורמה

תקדימים רבים קיימים בספרות ההלכה לפסיקה שהושפעה משינויים בנורמות החברתיות. בראשונים מופיע איסור לברך "שהשמחה במעונו" בחופה שבה יש ישיבה מעורבת (ספר חסידים, שצג). אך אף על פי כן, כותב בעל הלבושים שכעת אין נזהרים בזה: "ואפשר משום דעכשיו מורגלות הנשים בין האנשים ואין כאן הרהורי עבירה כל כך … מתוך רוב הרגלן בינינו, וכיון דדשו דשו" (לבוש החור, מנהגים, לו). דוגמה נוספת לכך היא האיסור המוטל על גבר ללכת מאחורי אישה. הרב אליעזר וולדנברג מסביר שהשינוי בהלכה בעניין זה הוא תוצאה של שינוי המציאות החברתית בזמננו, שהרי נשים יוצאות מביתן בכל יום:

משום דבזמן הקדום לא היתה האשה רגילה ללכת ברחובות קריה והיתה יושבת בירכתי ביתהולכן הפגישה וההילוך אחריה ברחוב היה מביא ביותר לידי הרהור, אבל מה שאין כן בזמן הזה שהמציאות לא כןורגילין יותר בראית אשה ברחוב, לכן "קלקלתם תקנתם" דאין כל כך עתה חשש הרהור בהליכה אחריה כפי אז (ציץ אליעזר ט, נ)

ראינו אם כן שהלכות הצניעות הושפעו מהנורמות החברתיות, ורגילות הציבור למציאות מסוימת ניטרלה לעתים את חשש "הרהור העברה". חכמינו השכילו להבחין בין גדרי צניעות שמשתנים לבין גדרי צניעות שאינם משתנים על פי טבעם של בני אדם.

האם נורמות חברתיות משתנות עשויות להשפיע גם על דיני ה"ערווה"? המהר"ם אלשקר התיר לנשים לגלות את שער הצמות במקומות שבהן נוהגות הנשים כך. "דאין בית מיחוש (=אין חשש) לאותו שער כלל כיון שנהגו לגלותו… ודבר שדרכו להיות מכוסה מקפיד עליה ואתי לידי הרהור,  אבל דבר שדרכו להיות מגולה דלבו גס ביה – מותר" (תשובה ל"ח). על פי המהר"ם אלשקר הנורמה החברתית עשויה להשפיע גם על דין "ערווה" ודבר הרגיל להיות גלוי אין בו איסור כיוון שאינו מעורר הרהור. בעקבותיו פסק הרמ"א (אורח חיים עה, ב)  ששער היוצא מחוץ לצמות אין איסור לקרוא קריאת שמע כנגדו (ויש לציין שיש דעות שונות לגבי גדר אותו השער).

ערוך השולחן הרחיב יסוד זה ופסק להתיר לומר דברים שבקדושה כנגד שער גלוי של אישה. לטענתו הנורמה החברתית השתנתה בעוונותינו כיוון שנשים רבות אינן מכסות ראשן, ולכן ראיית שער אישה הפכה להיות דבר שבשגרה ואיננה מעוררת כל הרהור: "ועתה פשתה המספחת, שהנשואות הולכות בשערותן כמו הבתולות… נראה שמותר לנו להתפלל ולברך נגד ראשיהן המגולות כיון שעתה רובן הולכות כך והוה כמקומות המגולים בגופה…". הגם שהנהגה זו של נשים שאינן מכסות ראשן היא נגד ההלכה, הרגילות גרמה לכך שגדר "ערווה" אינו חל בשער הגלוי ומותר לקרות קריאת שמע כנגדו.

האם כל נורמה חברתית משתנה מבטלת את דיני ה"ערווה" האחרים? עיון מהיר מוכיח שעל איברי הגוף המוגדרים כערווה חל דין אבסולוטי, מאחר שיש בהם אינטימיות רבה יותר מאשר בשער ובקול. הרב משה פיינשטיין (אגרות משה או"ח א, מג) הוכיח זאת מהפסוקים שמהם נלמדו דיני ערווה. לדבריו, בהקשר לאיברי הגוף המילה "ערווה" מופיעה בפסוק עצמו ולכן דינם חמור יותר. לעומת זאת, דין "שער באישה" נלמד רק באופן עקיף מהפסוקים המשבחים את מראה האישה אך הם אינם מזכירים "ערווה". הרב פיינשטיין אינו מזכיר יסוד זה לגבי "קול באישה", אך אין כל סיבה לחלק בין "קול" ל"שער" מאחר שגם הפסוק "כי קולך ערב" אינו מזכיר ערווה. כפי שנראה להלן, דיני "קול" ודיני "שער" הושוו זה לזה במקומות נוספים.

בין שירה לאישה

מהו אם כן הדין לגבי "קול באישה"? האם הרגילות לשמוע קול שירת נשים עשויה להשפיע על גדר האיסור, כפי שראינו לגבי "שער באישה"?

הראבי"ה (ח"א ברכות ע"ו) כתב ש"כל הדברים… לערווה דווקא בדבר שאין רגילות להגלות, אבל בתולה הרגילה בגילוי שער לא חיישינן, דליכא הרהור, וכן בקולה [לרגיל בו]". על פי הראבי"ה, קול שאדם רגיל בו, אין בו ממד של אינטימיות ומעולם לא נאסר. גם הבית יוסף (סימן ע"ה) מביא את דברי ההגהות מיימוניות, ש"הוא הדין לכל קול הרגיל בה לא חיישינן", כלומר: לא חוששים לקול שאדם רגיל בו, כיוון שכאמור קול זה אינו גורם להרהור. כך פסק גם הרמ"א (או"ח ע"ה, ג) "אבל קול הרגיל בו אינו ערווה". המשנה ברורה במקום מסביר את הרציונל שבדברים ואומר: "כיון שרגיל בו לא יבוא לידי הרהור ואפילו מאשת איש". עם זאת הוא מוסיף כי "אסור לכוון ליהנות מדיבורה", כלומר: יש איסור לכוון ליהנות מהקול אף על פי שמותר לשמוע אותו.

יסוד זה ממשיך את דברי המשנה ברורה מהסעיף הקודם שבו כותב הוא שמותר לשמוע קול זמר של אישה פנויה, "אך שלא יכוין ליהנות מזה כדי שלא יבוא לידי הרהור". כיצד ניתן לומר מחד שמותר לשמוע קול אישה אך מאידך אסור לכוון ליהנות משמיעתו? הרי לכאורה ההנאה משמיעת הקול הינה בלתי נמנעת. חשוב לציין שבהמשך דבריו מסייג המשנה ברורה את ההיתר ואוסר לשמוע זמר של נשים פנויות בוגרות בשל איסור נידה, אף אם אינו מכוון ליהנות. על כל פנים, כוונת המשנה ברורה מצריכה עיון.

את דבריו מסביר הרב משה פיינשטיין בתשובה בה הוא מסביר מדוע ניתן להקל מעיקר הדין לבנות עד גיל אחת עשרה:

אין לחוש שיכוונו ליהנות, דאף אם יש להם הנאה משמיעת קול שירה אין להחשיב זה הנאה מהאשה, דכמו כן אם היה מזמר איש נמי היה להם הנאה דשמיעת שירה. וכוונת המשנה ברורה הוא שיתכוין ליהנות משמיעת קול אשה שזה דמי למסתכל בפני האשה ליהנות מיופיה שרק בזה שייך לחוש להרהור (אגרות משה או"ח א, כו).

על פי דבריו, יש לחלק בין כוונה ליהנות מהשירה, שזהו דבר המותר, לבין כוונה ליהנות מהאישה, שזהו דבר האסור. יוצא אם כן שהשירה עצמה אינה הבעיה. הבעיה נעוצה בתשומת הלב המיוחדת שעשויה למשוך האישה בהופעתה, דבר שעלול להביא להרהור עברה. מאחר שהופעתן של נערות תמימות הינה צנועה ביסודה, פוסק הרב פיינשטיין שמעיקר הדין יש מקום להקל. בנוסף הוא מדגיש שאין לחשוש שיתעורר הרהור אצל הצופים, מאחר שלאדם נורמטיבי אין משיכה מינית לילדות קטנות: "אבל בקטנות אין לחוש להרהור כי אין מצוי שיתאווה אף מהפרוצים ואף נכרים לקטנות לתשמיש" (שם). אלא שהרב משה פיינשטיין מתייחס רק לאופציה של נערה פנויה ולכן אוסר מגיל אחת עשרה ומעלה שזהו הזמן הממוצע שבו מתחיל איסור נידה.

מה לגבי זמר של נשים בוגרות? היש מקום להקל גם בו בהופעה צנועה? כפי שראינו, ה'משנה ברורה' מביא שני מקרים שבהם ניתן להקל בשמיעת "קול אישה" אם לא מתכוון ליהנות ממנה, "פנויה" ו"קול הרגיל בו":

פנויהשלא בשעת קריאת שמע שרי, אך שלא יכוין להנות מזה כדי שלא יבוא לידי הרהורהרגיל בוכיון שרגיל בו לא יבוא לידי הרהור ואפילו מאשת איש ואפילו הכי אסור לכוין להנות מדיבורה.

מפשט דבריו עולה ש"קול הרגיל בו" של בוגרת או אשת איש – שווה בגדריו לקול "פנויה" ומותר בשמיעה כל עוד אין בשירה מוטיב שעלול להביא את האדם ליהנות מהזמרת עצמה.

כיצד נגדיר "קול הרגיל בו"? נראה לומר שבתקופתנו עם מהפכת המדיה והתקשורת, כאשר שירים וקול זמרה נשמעים מכל עבר, עבור האדם הנורמטיבי קול שירה הינו בגדר "קול הרגיל בו". החוש מורה שאין בשמיעת שירה תמימה דבר שמעורר כל רגש של אינטימיות. אמנם, כאשר יש חשש שההנאה תהיה לא מקול השירה כי אם מהאישה עצמה, יש לאסור שמיעת זמר נשים. במילים אחרות, כאשר מדובר בשירה תמימה ובתנועות מחול צנועות שאנו רגילים בהן ואינן מעוררות הרהור, "כיוון דדשו – דשו". ברם, כאשר יש בשירה ממד של אינטימיות, אם בשל הלבוש, התנועות או מילות השירים, אסור ליהנות משירה זו, מאחר שהיא עשויה לגרות את היצרים ואף להביא להחפצת נשים.

קדושה שבטבע

רבים בתקופתנו מזלזלים לגמרי באיסור "קול באישה" בשל תחושת חוסר הרלוונטיות של האיסור. דומני שכדי לחזק את ההקפדה על דיני הצניעות חייבים להבחין בין עיקר לטפל. אם נאסור על אבות להגיע למסיבות של ילדיהם בבתי הספר מחשש להרהור עברה בשל השירה התמימה והריקודים שיהיו שם – הרי שאנו מגחיכים את האיסור בעיני רוב הציבור ומרחיקים אנשים מהקפדה על הלכות צניעות. אם רוצים אנו לחזק את צניעות המחנה שלנו, שומה עלינו להעמיד את הדין על עיקרו ולהבחין בין שירה וריקודים צנועים לבין מופע שבו קיימים אלמנטים העלולים לעורר את יצריו של האדם. את הצניעות והקדושה עלינו להטמיע בחיים הנורמליים של החברה.

"הרהורי עברה קשים מעברה" ואל לנו להקל בהם ראש. אך החמרה במקום שבו החוש מורה שאין הרהור עברה כלל עלולה לגרום לחלק גדול מהציבור לזלזל בכל דיני הצניעות ולהתרחק מהם. דווקא כדי לחזק את השמירה על הצניעות עלינו ללכת בעקבות חכמינו ולהבחין בין פעולות המעוררות את היצר המיני, שאותן צריך לאסור, לבין פעולות נורמטיביות אשר במהותן הן תמימות, ובהן נוכל להחיל את גדר הרגילות ולהקל בדיני הרחקה, כפי שכותב הרב י"ה הנקין:

כל הדברים אמורים רק לגבי פעולות שבמהותן ועיקרן הן תמימות, כמו משא ומתן בין גברים לנשים וישיבה ואכילה ביחד וכיוצא באלה שאין בהן גירוי היצר מצד עצמן. כאשר החשש הוא שעצם היות אנשים ונשים ביחד יביא להרהור אף שאין הכוונה לכך, יכול  ההרגל למנוע הרהור. לעומת זה, שום היתר אינו שייך בפעולות שיש בהן גירוי ברור של היצר. ולכן לא יתכן להכשיר פעולות כמו ריקודים מעורביםאו שחייה מעורבת (שו"ת בני בנים, ח"ד ב').

כנראה שזה היה סודם של מחולות ט"ו באב ויום הכיפורים, מחולות שסימלו קדושה שבנורמליות. חגיגות העבר בט"ו באב צריכות לעורר בנו תקווה גדולה – תקווה לחברה שבה הצניעות היא ערך מרכזי ומקודש, ערך המיושם בתוך המסגרות הנורמליות של חברה תוססת ומלאה בשמחת חיים.

הרב רונן נויבירט הוא רב קהילת "אהל ארי" ברעננה וממייסדי ארגון 
בית הלל

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ט"ו אב תשע"ה, 31.7.2015


21 שאלות – 937 |דוד צוראל

$
0
0

שאלות

 

  1. מי שיחק את דמותו של משה בסרט "עשרת הדיברות" משנת 1956?
  2. איזה במאי יצר סדרה בשם "דקלוג" על עשרת הדיברות בעולם המודרני?
  3. איזו יחידת מידה שווה ל-‎10-10‎ מטר?
  4. היכן נמצא נתיב העשרה?
  5. מה קרה "בַּחֹדֶשׁ הָעֲשִׂירִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ"?
  6. שמו של איזה חודש בלוח השנה האזרחי הוא מילולית "העשירי"?
  7. הלוח האולימפי הציג את התוצאה 1.00, כי הוא לא היה ערוך לתוצאה 10.0. למי הלכה המדליה?
  8. מה הממוצע החשבוני של 10 ו-1000?
  9. ומה הממוצע ההנדסי של 10 ו-1000?
  10. איזו דמות ראשית בסדרת טלוויזיה מופיעה לראשונה כשהיא מכריעה ויכוח בנוגע לסדר של עשרת הדיברות?
  11. מהו אפטאר?
  12. מי כתב את "תלמוד עשר הספירות"?
  13. מי הוציאו את האלבום "האחרון בעשירון התחתון"?
  14. לי המשנה "עשר קדושות הן". מהי הקדושה הראשונה?
  15. מהו פְטֶרודקטיל?
  16. מהו הקסמטר דקטילי?
  17. אילו תווים מתקבלים מלחיצה על Shift ושורת המספרים כש-Caps Lock דלוק?
  18. איזו להקה הוציאה אלבום בכורה בשם "Ten"?
  19. מלחמת עשרת הימים הייתה מלחמת העצמאות של איזו מדינה?
  20. מי כתבה את הספר "עשרה כושים קטנים"?
  21. היכן בעולם נמצאים "אלף האיים"?

————–

תשובות

  1. צ'רלטון הסטון
  2. קז'ישטוף קישלובסקי
  3. אנגסטרום (Å), על שם השוודי אנדרס יונאס אוֹנגסטרֶם
  4. בצפון מערב הנגב, על גבול רצועת עזה
  5. נבכודנאצר צר על ירושלים (מל"ב כה, א)
  6. דצמבר
  7. נדיה קומאנצ'י
  8. 505
  9. 100
  10. הנשיא ברטלט בסדרה "הבית הלבן"
  11. סעודת שבירת הצום ברמדאן
  12. הרב יהודה אשלג
  13. טיפקס
  14. "ארץ ישראל מקודשת מכל הארצות" (משנה כלים א, ו)
  15. זוחל מעופף מתקופת היורה
  16. משקל שירי, בו נכתבו האודיסאה והאיליאדה
  17. סימני הניקוד
  18. פרל ג'אם
  19. סלובניה, שהכריזה על עצמאות מיוגוסלביה ב-25 ביוני 1991
  20. אגתה כריסטי
  21. על גבול קנדה וארצות הברית

21 שאלות –גליון 939 |דוד צוראל

$
0
0

1. מה פירוש "עקב בצד אגודל"?

2. על איזה שבט נאמר "הַנֹּשֵׁךְ עִקְּבֵי סוּס וַיִּפֹּל רֹכְבוֹ אָחוֹר"?

3. איזו פוליטיקאית נודעה בשל אוסף של אלפי נעליים?

4. איזה משפט מתמטי קובע שכל תורה אריתמטית אפקטיבית ועקבית איננה שלמה?

5. עם איזה היסטוריון ערך יעקב הרצוג ויכוח על ישראל והעם היהודי?

6. מתי נהוג להקריא את דברי עקביא בן מהללאל?

7. איזה במאי הפיק סרט בכורה בשם "מעקבים" (Following)?

8. על שם מי נקרא הגיד שמחבר את שרירי השוק לעצם העקב?

9. מהו עַקָּב מכנסיים?

10. כמה ליטרים יש בדצימטר מעוקב?

11. מי שרה את "בעקבי הדרך"?

12. איזו מלכה קודמת הוציאה להורג מרי העקובה מדם?

13. מהם שני המרכיבים העיקריים בקוקטייל בלאדי מרי?

14. למי יש הכי הרבה עוקבים בטוויטר?

15. היכן נמצא ניר עקיבא?

16. מהו ספרו הידוע ביותר של צ'ינואה אצ'בה?

17. מי יצאו לציד אחרי שגילו עקבות של תּוּעָל?

18. היכן בישראל אפשר לראות עקבות דינוזאורים?

19. באלגברה, מהי עִקְבָה?

20. מי שר על "יהלומים על סוליות נעליה"?

21. באיזו תקופה מתרחש הספר "שמונה בעקבות אחד"?

 21 תשובות

    1. הליכה מתונה, כשעקב רגל אחת צמוד לאגודל הרגל השנייה    2. דן    3. אימלדה מרקוֹס מהפיליפינים    4. משפט האי–שלמות הראשון של קורט גדל
5. ארנולד טוינבי    6. בזמן הלוויה    7. כריסטופר נולאן    8. גיד אכילס    9. מין עוף דורס    10. 1    11. להקת גייסות השריון    12. ג'יין גריי    13. וודקה ומיץ עגבניות    
14. קייטי פרי    15. בצפון-מערב הנגב, סמוך לנתיבות    16. "הכול קורס" (תורגם בעבר בשם "מפולת באוּמוּאופיה")    17. פו הדוב וחזרזיר    18. בית זית    
19. סכום האברים על האלכסון הראשי במטריצה ריבועית    20. פול סיימון    21. מלחמת העולם השנייה

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


גופות על המוקד |אליהו בירנבוים

$
0
0

השפעות תרבותיות שונות גורמות ליהודים בעולם לבקש לשרוף את גופתם. למרות שלהלכה מקובל לאסור את הדבר, מתברר שבאיטליה היו שחשבו אחרת

מעשה שהיה כך היה. בהיותי רב ראשי בקהילה היהודית באורוגואי פנתה אליי אישה ערירית בשנות השישים לחייה. הוריה נרצחו בשואה, עלו בלהבות השמימה במשרפות של אושוויץ והפכו לאפר על פני האדמה. האישה שטחה בפניי את בקשתה: "כפי שההורים שלי נפטרו בשרפה והיו לאפר, כך גם אני מבקשת ללכת בדרכי אבות. באתי לבקש מכבוד הרב שכאשר אמות תשרפו את גופתי ותפזרו את האפר שלי על פני בית הקברות היהודי". למרות שהבנתי את הכאב ואת הצורך של האישה בבקשה זו, דבריה הפתיעו אותי מאוד בעוצמתם.

שאלתי את האישה מדוע היא פונה אליי, שכן כידוע מנהג ישראל הוא שקוברים את הנפטרים ולא שורפים את גופתם. האישה השיבה בטון של חוסר הבנה: "אני רוצה שישרפו את גופתי, אבל כמובן שהאפר יהיה בבית קברות יהודי ולא בצנצנת בבית קברות של גויים. כמו כן אני רוצה לבקש ממך שאחרי שאמות, מישהו בקהילה יאמר עליי קדיש".

ניסיתי להפעיל אמצעים רטוריים שונים כדי לשכנע את האישה להיקבר בקבר ישראל כנהוג אולם ללא הצלחה. בסופו של דבר נאלצתי להפעיל את החוש השישי הניתן לרבנים ואמרתי לה: "אני מבין שחשוב לך שיפוזר האפר שלך בבית קברות יהודי ושיאמרו עלייך קדיש, נכון?", "כמובן", היא השיבה. "אני יהודייה! לא יעלה על הדעת שאפרי ישכון בבית קברות לא יהודי ושלא יאמרו עליי קדיש". עניתי לה: "גבירתי היקרה, לפי כללי הקהילה וחוקי התורה מי ששורפים את גופתו אי אפשר לפזר את אפרו בבית הקברות היהודי, ויותר מכך, אין אנו רשאים לומר עליו קדיש". "אם כך", השיבה, "נא לקבור אותי בקבר ישראל כמו כולם!".

לא‭ ‬רק‭ ‬בהודו‭: ‬גם‭ ‬רבה‭ ‬של‭ ‬רומא‭ ‬ביקש‭ ‬שישרפו‭ ‬את‭ ‬גופתו‭. ‬שריפת‭ ‬גופות‭ ‬בורנסי‭, ‬הודו צילום‭: ‬סטיב‭ ‬אוונס

לא‭ ‬רק‭ ‬בהודו‭: ‬גם‭ ‬רבה‭ ‬של‭ ‬רומא‭ ‬ביקש‭ ‬שישרפו‭ ‬את‭ ‬גופתו‭. ‬שריפת‭ ‬גופות‭ ‬בורנסי‭, ‬הודו
צילום‭: ‬סטיב‭ ‬אוונס

אחוזים בעלייה

מקרה זה איננו חריג בקרב יהודים וקהילות יהודיות. ככל שמנהג שרפת הגופה הולך וצובר תאוצה בעולם המודרני, יותר ויותר יהודים מבקשים לאמץ נוהג זה. לפני עשור, גופותיהם של 20 אחוזים מהאמריקנים שנפטרו נשרפו. ב-2005 המספר עלה ל-32 אחוז. האגודה הצפון אמריקנית לשרפת גופות חוזה שעד 2025 יותר מחצי מהאמריקנים יעדיפו שרפה על פני קבורה.

זכורני שבהיותי ברבנות בטורינו באיטליה, רבים מבין הנפטרים בקהילה היהודית ביקשו לפני מותם שישרפו את גופתם. לצורך כך הם חתמו על הסכם משפטי עם חברה העוסקת בשרפת גופות, ולצערי למרות מאמצים רבים שעשיתי לשנות את הגזרה לאחר הפטירה, את שנחתם בדיו לא ניתן להשיב.

שרפת הגופה נעשית במשרפה מיוחדת (קרמטוריום) המגיעה לרמת חום גבוהה של כ-1,000 מעלות. לאחר השרפה אוספים את האפר במכל. יש השומרים את האפר בביתם, אחרים מכניסים אותו למבנה בבית הקברות ויש הנוהגים לפזר את האפר בים או במקום אחר.

דתות שונות רואות בשרפת הגופה מעשה חיובי ובעל ערך. כך למעשה נהוג בנצרות, בהינדואיזם ובבודהיזם. כל הנוסע להודו ראה לבטח את טקס שרפת הגופות במזבחות לצידי הכביש ואת פיזור האפר של הנפטרים בנהר הגנגס.

סיבות רבות מביאות אנשים בארצות המערב לבקש לשרוף את גופתם לאחר המוות. יש הבוחרים בכך משיקולים כלכליים, שכן שרפת הגופה זולה ביחס לקבורה. אחרים מחליטים על שרפה מסיבות "ירוקות" של שמירה על הסביבה, שכן השרפה היא מהירה ונקייה. יש המוסיפים שיקולים של "הובלה". בגלל הניידות בעולם המודרני, הילדים והנכדים הנודדים מעיר לעיר וממדינה למדינה מבקשים לקחת עמם את אפר ההורים או הסבים בצנצנת. כמו כן, לא ניתן להתעלם מהסיבה של ריחוק ממסורת. הקבורה נתפסת בעיני רבים כדרך המסורתית להיקבר ואלו שלא חיים על פי המסורת מחליטים פעמים רבות לבחור בשרפת הגופה. כך או כך, השרפה הפכה להיות עניין של אופנה.

עד כה, זיכרונות מהשואה והטראומה של שרפת הגופות במחנות השמדה מנעו מיהודים רבים לבחור בשרפת הגופה. אולם ככל שהזמן עובר והזיכרונות הללו נמוגים, שיעורי הבוחרים בשרפת הגופה הולכים וגדלים. מהי עמדת ההלכה בנושא?

תקדים איטלקי

מוסכם על הכול שאין כל היתר לשרפת גופתו של אדם מישראל. יש המסבירים את האיסור בביטול מצוות קבורה בקרקע (שו"ת מלמד להועיל, יו"ד, ח"ב, ס' קי"ד), אחרים מדין ניוול המת (גשר החיים חלק א' פרק ט"ז סעיף ט). יש התולים את האיסור ב"לא תלין נבלתו על העץ" (שו"ת אחיעזר חלק ג, סימן ע"ב), אחרים מסבירים את האיסור בדין "בחוקותיהם לא תלכו" (דעת כהן, יו"ד, ס' קצז), ויש התולים את האיסור בפגיעה ביסוד האמונה של תחיית המתים (שו"ת אחיעזר שם).

הרב וינברג כתב בשו"ת "שרידי אש" על חומרת איסור שרפת המת:

 מצד ההלכה ודאי שאיסור חילול שבת חמור יותר לאין ערך, אבל מצד רגש האמונה, ודאי שהמצַווה שישרפו גופו כופר בתחיית המתים והשארת הנפשוהרי אנו יודעים ורואים שרק אלה שכבה בלבם כל רגש דתי ויש להם השקפת עולם חומרית מבקשים שישרפו את גופם" (חלק ב סימן צח).

אמרנו שיש הסכמה רחבה בקשר לאיסור שרפת הגופה ביהדות, אולם כמו בכל נושא הלכתי, אף בנושא שרפת המת אנו מגלים מחלוקות. הדעות השונות אשר התירו את השרפה באו מעולמם של חכמי איטליה באמצע המאה ה-19 (ראה דוד מלכיאל, "טכנולוגיה ותרבות בעניין שרפת המתים" איטליה, כתב עת לחקר תולדות יהודי איטליה, כרך י).

אין זה מקרי. הפיתוח הטכנולוגי אשר אפשר שרפת מתים ברמת חום גבוהה ובמקום סגור מקורו באיטליה. הניסוי הראשון של שרפת מת נעשה בעיר פדובה בשנת 1869. יהודי איטליה, שהיו מאוד מחוברים לתרבות המקום ואימצו לעצמם עקרונות שונים לחיי הקהילות היהודיות, בקשו לאמץ אף מנהג זה, ובעקבות כך עלה הנושא לדיון הלכתי. פולמוס מעניין וערני התפרץ מעל דפי ירחונים, עיתונים וספרים יהודיים, ברמה תורנית גבוהה. כמו כן נכתבו כמה ספרים על שאלה זו. אחד המפורסמים שבהם הוא ספרו של הרב אליה בן אמוזג מליוורנו, "יענה באש".

אחת הדעות המפורסמות והקיצוניות ביותר בדבר היתר שרפת המתים נשמעה מהרב משה אשכנזי (רבה של הקהילה בטרייסטה, נפטר בשנת 1869) אשר קבע באופן פסקני:

לאמתו של דבר אנו יכולים לומר שאין כל איסור בהלכה לשרפת המת. יותר מכך, לפי הדת היהודית שרפת הגופה היא דבר טוב והיא חובה מוחלטת ומותרת על פי הדת היהודית (תרגום מאיטלקית).

הדיון הראשון בקשר לשרפת המתים התקיים בשנת 1874. הרב יוסף לוי מברצ'לי כתב שמותר לשרוף את גוף המת כיוון שאין המת מרגיש בצער וכן בגלל שגם בתקופת המקרא נהגו היתר בכך, כפי שנלמד מדברי ירמיהו: "בשלום תיקבר ובמשרפות אבותיך המלכים הראשונים אשר היו לפניך כן ישרפו לך" (ירמיהו לד, ה).

הרב אוהד לולי מפאדובה טען בשנת 1875 כי הדבר אינו אסור על פי דין תורה אולם יכולה להיות בשרפה פגיעה רגשית במשפחת הנפטר וכמובן יש להתחשב בכך. הרב אמיליאו באקי, רב הקהילה בסאלוצ'ו, פיאמונטה, התיר את שרפת המתים משום שלא מצא פוסקים שאסרו זאת באופן ברור.

לא רק מילים בכתב ובעל פה נשפכו על סוגיה זו. הרב יצחק חיים קסטליאוני, אשר היה לימים רבה הראשי של רומא (נולד בטרייסטה בשנת 1840 ונפטר בשנת 1911 ברומא, היה תלמידו של הרב משה אשכנזי המוזכר תחילה), ביקש בעצמו לשרוף את גופתו. בקשתו התמלאה ואפרו נקבר בבית העלמין של טרייסטה. מה הדבר מלמדנו? וכיצד יש לגשת היום לשאלה זו? על כך ועוד ברשימה הבאה.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


בשפה אחרת –יולי 2015 |זאב שביידל

$
0
0

סקירת כתבי עת מן העולם

פונדמנטליזם אפריקני

כשתמלוגי נפט בשווי מיליארדי דולרים מתחלקים בין פקידי שלטון מושחתים, אין זה מפתיע שהאסלאם הקיצוני מצליח להרים ראש. על עלייתו של ארגון בוקו חראם בניגריה

*

העיסוק האינטנסיבי של התקשורת הישראלית בדאעש מובן בהחלט. בסופו של יום, אנחנו קרובים מאוד לזירת האירועים. אך מתברר שישנם עוד ארגונים דומים בעולם, לדוגמה בוקו חראם הפועל בניגריה. רשימתו של ג'ושוע האמר ב–New York Review of Books מתארת את התפתחותו של ארגון זה ומעלה מספר תובנות על האסלאם הקיצוני.

ראשית, מעט רקע. אוכלוסיית ניגריה מונה 174 מיליון תושבים. מבחינת ייצור הנפט, היא ממוקמת במקום העשירי בעולם. המדינה עם התל"ג השנתי הגבוה ביותר באפריקה. לאחר זכייתה בעצמאות בשנת 1960 רבים ציפו שניגריה תהפוך למעצמה כלכלית בינלאומית, אך לא כך היה. כמו במדינות רבות בעידן הפוסט–קולוניאלי, בניגריה שלטו אנשי צבא שהתחלפו בתדירות גבוהה ויצרו משטר מושחת מן המסד ועד הטפחות. השלטון האזרחי שעלה ב–1999 לא שיפר את המצב, וניגריה עדיין נמצאת במקום מאוד לא מכובד במדד השחיתות העולמי. נגיד הבנק המרכזי של ניגריה, למידו סאנוסי, האשים בשנה שעברה את תאגיד הנפט הלאומי כי הסתיר תמלוגי נפט בסך 18.5 מיליארד דולר במהלך שנה אחת, וחילק אותם בין מספר מצומצם של מוטבים בצמרת התאגיד. שלא במקרה, אותו נגיד פוטר מתפקידו מספר שבועות לאחר מכן.

נאמנים לדעאש. זירת פיגוע שביצעו בוקו חראם בניגריה, 2014 צילום: אי.פי.אי

נאמנים לדעאש. זירת פיגוע שביצעו בוקו חראם בניגריה, 2014
צילום: אי.פי.אי

ערך תמלוגי הנפט שלא הגיעו לכיסם של האזרחים נאמד בכ–400 מיליארד דולר בכל שנות עצמאותה של ניגריה. במצב כזה, אך טבעי הוא שתקום תנועת מחאה שתבטיח לנקות את האורוות ולהשיב את הסדר על כנו. וכך היה. ב–2002 מטיף דת צעיר בשם מוחמד יוסוף שבא מהעיר מיידיגורו, לא רחוק מהגבול עם צ'אד, התחיל לאסוף סביבו תומכים וחסידים. הוא הכריז שרעיונות מערביים וחינוך מערבי אסורים – חראם – על פי האסלאם. המסר מצא את דרכו ללבם של ניגרים רבים חסרי השכלה, שבקלות יכלו לזהות את אלו שקיבלו חינוך מערבי כמי שהפכו לאחר מכן לפקידי ממשל מושחתים.

ב–2008 החלו התנגשויות בין חייליו של יוסוף, שצברו נשק ותחמושת, לצבא ולמשטרה הניגריים, ובסופן הוא נלכד והוצא להורג. תפקיד ההנהגה עבר לאבו באכר שקאו, הקיצוני אף יותר מיוסוף. בהמשך, בשנת 2010 נערכו בחירות במדינה ובהן הביס מועמד נוצרי בשם גודלאק ג'ונתן את הרודן הצבאי של מחוז הצפון, מוחמד בוחארי. בתגובה הכריזו תומכי בוקו חראם, שמנו אז כשלושת אלפים איש, מלחמה על הממשל הניגרי והתחילו להוציא לפועל פיגועי טרור ופיגועי התאבדות.

אירוע מזעזע במיוחד התרחש בבית ספר כפרי לבנות בעיר צ'יבוק, שבו נחטפו 276 ילדות שלפי דעת מייסדי הארגון "היו אמורות להתחתן ולא לקבל חינוך מערבי קלוקל". מספר ילדות הצליחו מאז להימלט בדרכים לא ברורות ורובן עדיין מוחזקות במקום לא נודע. שקאו אף הכריז על כוונתו למכור אותן כיוון שהן "רכושו של אללה". הדבר גרם לזעזוע בכל העולם, אך הצבא הניגרי, המוסלמי ברובו, עדיין לא נכון לגמרי לציית לנשיא הנוצרי ולא משקיע מאמצים רבים על מנת לאתר את הילדות.

בינתיים, העניינים הסתבכו עוד יותר. בוקו חראם הכריז במארס השנה נאמנות לדעאש. בתגובה, הנשיא ג'ונתן החל לפעול בצורה נמרצת יותר נגד הארגון, תוך שיתוף פעולה צבאי עם צ'אד וקמרון. המורדים של בוקו חראם ניגפו בקרבות והפסידו לקואליציה החדשה את רוב השטח שהצליחו לכבוש. אלא שנראה שההתערבות המדוברת הייתה מאוחרת מדי, ובבחירות האחרונות ג'ונתן הפסיד למוחמד בוחארי, שנתפס כאדם קשוח יותר שמסוגל להביס את ארגון הטרור. בוחארי הוכתר כנשיא בחודש מאי בטקס רב רושם והבטיח להילחם בטרור ללא פשרות. הטרוריסטים מצדם לא נשארו חייבים והוציאו לפועל מספר פיגועי התאבדות, כשבאחד מהם הצליחו לראשונה לבצע פיגוע בשוק של עיר הבירה יולה. הילדות החטופות עדיין לא נמצאו. כעת נותר לראות האם אכן קיים פתרון צבאי לטרור שבניגריה, ואם כן מה עושים עם העוני והשחיתות שישובו לשרור בתום המלחמה.

———

לכלא נולד

האם עדיף להשאיר ילד שנולד בכלא לצד אמו האסירה או להוציאו למשפחת אומנה? מסקנות מפתיעות של מחקרים עדכניים עתידות לשנות את תפיסת בתי הכלא בארה"ב

*

רשימתה של שרה יגר בירחון Atlantic מוקדשת לנשים שהפכו לאמהות בבתי מאסר בארה"ב. ארה"ב היא המדינה שמחזיקה במספר האסירים הגבוה ביותר בעולם, וכך הוא גם בנוגע למספר האסירות. גם מי שסובר שלא ראוי בשום אופן שילד ייוולד לתוך מציאות של אמא אסירה, ברור שמצבים כאלה קורים ואין שליטה של ממש עליהם. או אז, למדינה נותרות שתי אפשרויות – או למסור את הילדים לאומנה עד לשחרורה של האם, או להקים בבית כלא עצמו מקום שבו אסירות תוכלנה לגדל את ילדיהן.

למעשה, מדובר בוויכוח ישן בין מי שרואה את בתי הסוהר כמערכת מענישה ובין מי שרואה בתקופת המאסר הזדמנות לשיקום האישה שפשעה. האוריינטציה השיקומית של בתי הכלא בארה"ב ידעה עליות ומורדות. בשנות ה–30 הוקמו בבתי הסוהר יחידות שנועדו לסייע לאסירות להשתקם ולגדל את ילדיהן. הן כללו רכישת מיומנויות הוריות, יכולות מקצועיות ואפילו נימוסי שולחן. בהדרגה חלה בהן שחיקה, עד לתקופתו של הנשיא ניקסון, אז הוכרזה מלחמה בסמים ובעקבות כך התמלאו בתי הסוהר בארה"ב באסירים וההשקעה בשיקום לא התאפשרה עוד. רק בשנות ה–90 החלו מוסדות מן הסוג הזה להיפתח מחדש.

"ילדי מאסרים" עוזרים לאימהות לשמור על עצמן. מתוך "כתום זה השחור החדש" צילום: באדיבות יס

"ילדי מאסרים" עוזרים לאימהות לשמור על עצמן. מתוך "כתום זה השחור החדש"
צילום: באדיבות יס

הסוגיה שעניינה יותר מכול את החוקרים היא ההשפעה של מקומות שיקומיים כאלה על האם ועל הילד. ובכן, התברר שאמהות שיכולות לגדל את ילדיהן בין כותלי הכלא נוטות הרבה פחות לשוב לפשיעה. מחקר אחד הראה שאחוז המועדוּת אצל אסירות שילדיהן נלקחו מהן עומד על כ–50%, בעוד אצל אלו שגידלו את הילדים בכלא אחוז המועדות עומד על 17% בלבד. מחקרים אחרים הראו מספרים דומים, והדבר הוביל לכך שמדינות נוספות בארה"ב בחרו ליישם את המדיניות של גידול ילדים בתוך בית המאסר.

נניח שהשתכנענו שגידול ילדים בבית מאסר הוא אכן טוב עבור האם. עתה נשאלת השאלה מה משמעות הדבר עבור הילד, שגדל בתוך מתקן כליאה ועד גיל מסוים רואה את העולם דרך הסורגים בלבד? הפסיכואנליטיקאי האוסטרי רנה ספיץ בדק ילדים שגדלו יחד עם אמהות אסירות מול ילדים שגדלו בבית יתומים. להפתעתו הרבה התברר לו שילדים שגדלו ללא אמהות מגלים חוסר הסתגלות קיצוני ומתים מוקדם בשיעורים הרבה יותר גבוהים. לעומת זאת, ילדים שגדלו יחד עם אמהות בבית הכלא מגלים התפתחות תנועתית וסקרנות כל כך גדולה, עד שהאמהות היו צריכות להשקיע מאמץ בעיקר כדי לרסן אותם.

מחקרי אורך עכשויים, שהתחילו להתפרסם רק בשנים האחרונות, מדווחים על תוצאות דומות וברמת מובהקות גדולה יותר. כך, ילדי אסירות בשנות ה–2000 שגדלו בנפרד נוטים להתקשרות בטוחה ב–30% מהמקרים. ילדים שגדלו בתוך בית מאסר, לעומת זאת, מגיעים להתקשרות בטוחה בשיעור של 60%, שיעור הדומה לזה של בני גילם ממשפחות נורמטיביות. יתרה מזאת, מתברר שככל שהילדים שהו זמן רב יותר יחד עם האמהות שלהם בתוך בית המאסר, ההתקשרות שלהם וביטחונם האישי היו גבוהים יותר. באופן מעניין, התברר שאמהות אסירות מגלות הרבה יותר עניין בילדים שנולדו להן במאסר מאשר בילדים שנולדו להן בחוץ, ויש לכך סיבות טובות. בתוך בית הסוהר אין להן לאן ללכת חוץ מאשר להיות עם ילד. אין שם אלכוהול וסמים והן גם מקבלות הדרכה הורית מאנשי טיפול הנמצאים במקום. בנוסף, יש סביבן רשת תמיכה חברתית של אמהות אסירות אחרות, שעוזרות ל"חברות לצרה" לגדל את ילדיהן.

המחקר העדכני בודק את ילדי האסירות כשהם מתחילים ללכת לבתי הספר. בינתיים נראה שאין להם בעיות לימודים חריגות, אך הדבר דורש עוד זמן. בינתיים, נשים הרות בארה"ב עדיין תיעצרנה ותיכלאנה, אך ייתכן שמדיניות שיקומית חכמה ונכונה תסייע לכך שהדור החדש הנולד בבתי המאסר יהיה גם הדור האחרון שיבקר בהם.

———

שכתוב תולדות האורתודוקסיה

בספרו החדש חושף מארק שפירא כיצד האורתודוקסיה מטילה צנזורה על ההיסטוריה של עצמה, אך גם מצדיק זאת

*

חוקר היהדות אלן בריל מראיין בבלוג שלו את מארק שפירא, מי שהוציא לאחרונה ספר חדש שמכה גלים (שוב) ביהדות ארה"ב. שפירא, מרצה ליהדות באוניברסיטת סטרנטון, למד תחת גדול חוקרי הרמב"ם, יצחק טברסקי, ופרסם עד עכשיו שני ספרים פופולריים – ביוגרפיה של הרב יחיאל יעקב ויינברג – בעל ה"שרידי אש" וספר על הפירושים השונים שניתנו במהלך הדורות לעיקרי האמונה לרמב"ם. ספריו של שפירא הכו גלים כיוון שהם גילו פן לא שגרתי בתפיסות אורתודוקסיות, את הקרע שהיה בנפשו של הרב ויינברג בין השתייכותו לחקר היהדות המודרני ובין זיקתו העמוקה ללמדנות הליטאית. גם הספר על עיקרי האמונה עורר עניין כי למעשה הוא שמט את הקרקע מתחת לתפיסה שיש ביהדות בסיס תיאולוגי בלתי מעורער שדרכו ניתן לסווג יהודים כמאמינים בצורה נכונה.

שמו של הספר הנוכחי באנגלית הוא "לשנות את הנצחי – כיצד יהדות אורתודוקסית משכתבת את ההיסטוריה". שפירא, אורתודוקסי בעצמו, מראה בספרו כיצד היהדות האורתודוקסית משכתבת את תולדותיה, "משפצת" את הדמויות הרבניות הבאות הן מתוכה והן מחוצה לה וגם מצנזרת את כתביה.

אם‭ ‬הוא‭ ‬התנגד‭ ‬לי‭"‬ג‭ ‬עיקרי‭ ‬אמונה‭ ‬או‭ ‬לקבלה‭, ‬יש‭ ‬לכתוב‭ ‬זאת‭. ‬הרש‭"‬ר‭ ‬הירש

אם‭ ‬הוא‭ ‬התנגד‭ ‬לי‭"‬ג‭ ‬עיקרי‭ ‬אמונה‭ ‬או‭ ‬לקבלה‭, ‬יש‭ ‬לכתוב‭ ‬זאת‭. ‬הרש‭"‬ר‭ ‬הירש

המראיין מדגיש את עמדתו הדואלית של מחבר הספר, אשר מצד אחד מתעקש שהמוטיבציה היחידה שלו לכתיבה הייתה "לספר סיפור מעניין", ומצד שני כותב את דבריו בנימת תוכחה ומשווה את הצנזורה לעיתון "פראבדה" הסובייטי הזכור לשמצה. בדבריו שפירא מאשר שאכן לדעתו חלק מכתיבת ההיסטוריוגרפיה האורתודוקסית מתבצעת באופן מגמתי הדומה לזה של עיתונות סובייטית. כלומר, קיימת אליטה שמכירה את העובדות לאשורן, אך חוששת שידיעת עובדות אלו על ידי הקהל הרחב עלולה לערער את אמונתו. לכן אליטה זו משכתבת ומצנזרת את ההיסטוריה.

ככלל, יחסו של שפירא להיסטוריוגרפיה החרדית אינו בהכרח שלילי. הוא חושב שהקהילה החרדית אמורה לצרוך את הספרים האלו. מה שנראה בעייתי בעיניו הוא שקיים גם זרם ניכר בקרב האורתודוקסיה שמונה אנשים שרגילים לקרוא עבודות היסטוריוגרפיות משמעותיות ומקצועיות שעונות על קריטריונים מחקריים. ברור לשפירא שיהודים אלו לא יהיו מוכנים להוריד את הרף ברגע שהדברים נוגעים דווקא למדעי היהדות.

בהקשר זה שפירא מספר סיפור על איש דתי אקדמאי שפנה אליו, מודאג מאוד מכך שבנו אימץ אורח חיים חסידי. הוא שאל את שפירא האם כדאי לו לתת לבנו לעיין למשל בספריו של ההיסטוריון דוד אסף, שמתאר כל מיני דברים "פיקנטיים" בתולדות החסידות, כגון התנצרות בנו של בעל התניא. שפירא השיב לו בשלילה. בנו בנה לעצמו עולם רוחני מסוים ואין צורך לנסות לקעקע אותו מבחוץ.

האם זה לא עובד ככה גם במשפחות, שואל שפירא. האם בני משפחה חייבים להכיר את כל הסודות של כולם או שלפעמים דווקא אי הידיעה היא זו ששומרת עליהם מאושרים? שפירא מבחין בין פטרנליזם חינוכי, היכול להיות הכרחי ומוצדק, לבין ידע היסטורי. לגביו הוא מסרב לקבל את התפיסה הפוסט מודרנית ואומר שעלינו לעשות ככל יכולתנו על מנת לגלות תמונה מלאה בצורה מרבית של עובדות היסטוריות. לכן, אם רש"ר הירש התנגד לי"ג עיקרי האמונה לרמב"ם או לקבלה או נשא נאום חוצב להבות על המשורר הגרמני שילר, יש לכתוב זאת כשמתארים את אישיותו (ההוצאה החרדית "נצח" דאגה למחוק אזכורים מן הסוג הזה).

גם רבה הראשי של בריטניה לשעבר, יונתן סאקס, נאלץ למחוק מספרו על הסובלנות מספר קטעים שקוראים לסובלנות דתית בצורה מובהקת מדי, כיוון שהם הרגיזו קוראים אורתודוקסים. ואולם, דווקא אותם קטעים זיכו אותו בפרסים אחרים. שפירא מדבר גם על צנזורה מסוג אחר, מעין גיהוץ של תקינות פוליטית, הדומה להוצאת המילה "כושי" מהספר "הקלברי פין". זו לדעתו פרקטיקה קבילה לגבי תלמידי חטיבה, אך לא לגבי סטודנטים שאמורים להכיר יצירות קלסיות כפי שהן.

לסיום, שפירא מספר על הניסיון "לשפץ" את כתיבתו הוא. בכתיבתו האקדמית הוא התייחס לרבנים בשם משפחתם ללא אזכור התואר רב, ופעם אחת טברסקי העיר למנחה אקדמי אחר שלו שזה לא מכובד. אותו מנחה אקדמי שאל האם לדעתו של טברסקי ראוי להוסיף את התואר רב גם לפני שמו של אחד ממייסדי התנועה הרפורמית, אברהם גייגר. טברסקי שתק והוא ירד מהנושא.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015



התורה כמבחן רורשך |אילעאי עופרן

$
0
0

התורה אינה מעודדת שנאה, אלו הם השונאים הרואים בכתמי הדיו התורניים את הקנאה שבלבם. ניתוח תורניפסיכואנליטי לאירועי השבוע האחרון וגם מחשבות על שוחרי השלום והשוויון

בתוך גל הגינוי והזעזוע ששטף את החברה הישראלית בעקבות אירועי הטרור של העת האחרונה, ניתן היה להבחין בשני קולות בולטים – האחד האשים את האמונה הדתית, את התורה ואת חכמיה, בריבוי מעשי האלימות הנוראיים הנעשים בידי “דתיים“, והשני ביקש לנתק כל קשר בין התורה לבין מעשי קנאות, אלימות ורצח תוך שהוא טוען בתוקף שאין זו דרכה של תורה.

שני הקולות הללו מעוררים קושיות גדולות. המאשימים את הדת והאמונה בכל גילויי האלימות האנושית מתעלמים מן העובדה שמעשי הטבח הגדולים ביותר בהיסטוריה האנושית, נעשו דווקא בידי תנועות שהתנערו מן הדת וכי גדולי הרוצחים של המאה ה–20 היו אתיאיסטים. מאידך, הטוענים ש“דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום“ מתכחשים לעשרות הפעמים בהן מצווה התורה “מות יומת“, למעשי הקנאות הנזכרים בה ולציוויים החד משמעיים לאבד, לשבר, לנתץ, לשרוף ולגדוע.

איור: דורון ינטל ברינר

איור: דורון ינטל ברינר

מבחן השלכתי

האמת ניתנה להיאמר כי תורתנו רחבת הידיים, מכילה בתוכה מגוון רחב של קולות וציוויים. הקריאה העדינה לשלום, לתמימות, לטוב וליושר קיימת בתורה בצד הקריאה התקיפה להילחם במתועב ובמשוקץ בכוח הזרוע. בדברי חז“ל, שוכן מאמרו של ר‘ עקיבא כי “חביב אדם שנברא בצלם“, בצד מאמרו של ר‘ שמעון בר יוחאי כי “אתם קרויים אדם ואין נוכרים קרויים אדם“.

נראה כי הניסיון לקבוע באופן צר ופשטני מהי “דרך התורה“, נידון מראש לכישלון. יודע כל מי שהתנסה בוויכוח או שניים עם בקיאים ומלומדים, כי מי שמצוי במקורותינו, יכול למצוא “תנא דמסייע“ לדבריו עבור כמעט כל טיעון שייבחר להשמיע. במובנים רבים, מאמרו של ר‘ ינאי במסכת סופרים כי “לא ניתנה תורה חתוכה, אלא מ“ט פנים לטהור ומ“ט פנים לטמא“, מבטא אף הוא את התובנה הפשוטה הזו.

כאשר מכירים אנו בעובדה כי התורה כוללת בתוכה קולות של קנאות אלימה בצד קולות של התנגדות קנאית לכל גילוי של קנאות, איסור מוחלט על נטילת חיים, בצד ציוויים וסיפורים רבים המשלבים הרג ומוות, מקבלת התורה והלימוד בה, ממד נוסף. לא רק מגדלור המנחה את הדרך, אלא גם ראי המתבונן אל הנפש פנימה. לא רק הכוונה מעשית ורוחנית אלא גם מעין “מבחן רורשך“ – אותו מבחן פסיכולוגי בו צופה הנבדק בכתם דיו ונשאל “מה אתה רואה כאן?“ מתוך הנחה שבכתם ניתן לראות כמעט כל דבר והאדם משליך על הכתם את הנעשה במעבה נפשו ורואה בו מהרהורי לבו.

דוגמא טובה לרעיון זה, ניתן למצוא ביחס של חז“ל לנזירות. בתום ימי נזרו מצווה הנזיר להביא קרבן חטאת. נחלקו התנאים בברייתא במסכת תענית במה חטא הנזיר – ר‘ אלעזר הקפר סבור כי עצם הנזירות היא חטא ולכן בסיומה על האדם להקריב חטאת. אך ר‘ אליעזר סבור שהנזירות קדושה ומבורכת וכי הנזיר מביא חטאת רק משום שסיים את נזירותו. מהי אם כן עמדת התורה לגבי “נזירות“? גם בקרב פוסקי ההלכה, אנו מוצאים לא פעם התאמה בין הבחירה להחמיר או להקל בסוגיה כלשהי, לבין המוטיבציה האישית של הפוסק להקל את המצוקה או לחילופין לגדור גדר. פרשנות המקורות מושפעת באופן דרמטי ע“י היסוד הנפשי, הרצון והנטיה שבנפש הפוסק.

במילים אחרות – התורה אינה מעודדת קנאות ושנאה אלא הקנאים והשונאים רואים ב“כתמי הדיו“ התורניים את הקנאה שבלבם. מאידך, התורה גם אינה מכוונת דווקא לאהבה ושלום. מי שלבו אוהב ונפשו כוספת לשלום, יקרא לאור זאת גם את כתבי הקודש. לא פחות משהתורה מהווה קריאת כיוון, מהווה היא כלי אבחנתי ללימוד על נפשו של הקורא בה.

הסכנה הגדולה האורבת לפתחנו כאשר אנו רואים בתורה מבחן השלכתי וראי לנפשו של הלומד, היא כי עמדה זו עלולה לרוקן את התורה מתוכן ולבטל את יסוד היסודות הרואה בתורה את דבר ה‘ ואת דרך האמת הראויה והרצויה. אם כל אדם קורא בתורה את אשר על ליבו, מה הטעם בתורה?

החשש מפני ההכרה בקיומה ובכוחה האדיר של פרשנותו של הקורא, וההתנגדות למתן תוקף דתי להרהורי לבו של האדם, הובילה לעמדה המבקשת לבטל את האנושי מפני האלוהי, להתגבר על הקול הבוקע ממעמקי הנפש ולהאזין כביכול לקול התורה ולו בלבד. עמדה דתית זו קנתה שבת לאורכה ולרוחבה של החשיבה הדתית, ואפשר למצוא אותה כאבן יסוד מהרמב“ם ועד הרבי מפשיסחא, מהחזון אי“ש ועד ישעיהו ליבוביץ‘.

שלש אזניים

יש שהציעו את מבחן ה“תועלת“ כמדד לאובייקטיביות – אם אדם בוחר בשיטה “מקילה“, הרי שהוא נגרר אחרי הרהורי לבו ותשוקותיו ואין הוא נאמן “באמת“ לדבר ה‘, בעוד מי שנוקט בעמדה ה“מחמירה“, כביכול מבטל את עצמו ואת קולו הפנימי והוא הנאמן הראוי והאמיתי לציווי האלוהי. “מבחן התועלת“ מהווה טעות כפולה – ראשית, הוא מניח כי רצון ה‘ סותר בהכרח את הטוב והנעים לאדם. אך חמור מכך, הוא מתעלם מן העובדה כי גם ה“מחמירים“ משיגים “תועלת“ רבה מבחירתם – בהערכת החברה, בדימוי העצמי, בשכר הצפון להם לעתיד לבוא ועוד.

נראה כי העמדה הדתית המבקשת להשתיק את הקול האנושי הפנימי – לא תיתכן כל עיקר. הניטרליות והאובייקטיביות אינן מידות בשר ודם. אדם, באשר הוא אדם, אינו יכול לקרוא שום טקסט בקריאה חפה מפרשנות. רבים מהתיאורטיקנים של הפסיכולוגיה המודרנית טוענים כי אין האדם יכול להבין דבר במנותק מרצונותיו, נטיותיו, תשוקותיו ומבנה האישיות שלו ברבדים הלא מודעים של כל אלו.

אל להם לטרוריסטים לקרוא בשם ה‘ (ואין זה משנה אם הם זועקים “אללה אכבר“ בערבית או בעברית) כי את דבר ה‘ הם קוראים מתוך ההשתקפות של נפשם המעוותת. אך אל להם לשוחרי השלום והשוויון לחשוב כי הם אינם אלא צינור להשפעת דבר ה‘ בעולם. אלו ואלו, קוראים את דברי התורה מתוך הקשבה בלתי מודעת לנטיית לבם ולמבנה נפשם.

נראה כי אירועי הימים האחרונים קוראים לנו להעלות את התכנים הללו אל המוכר ואל המודע. עלינו להיגמל מהתמימות, שאינה אלא היתממות צדקנית, כאילו יכול האדם לרדת לעומקו של הציווי האלוהי כלוח חלק שאין לו כל רצון או נטייה פנימית. כמה יוהרה יש במחשבה כי יכול האדם להתגבר על אנושיותו. כמה סכנה טמונה באדם שסבור שהוא שופרו של הקב“ה. כלל זה נקוט בידיך: מי שטוען שדבריו הם דבר ה‘ כפשוטו, שהצליח לגבור על הקול האנושי המעורב בו – אינו צדיק, ענו וירא שמים במדרגה גבוהה, אלא גאוותן מאחז עיניים. מדבר שקר תרחק.

בעוונותינו הרבים, מושגים כמו האזנה לקול הפנימי, מודעות עצמית והקשבה לרגשות, נתפסים כחילוניים למהדרין וכמעיבים על לימוד התורה והנאמנות לה, אך האמת הפוכה היא. האדם השלם, זקוק לשלוש אוזניים – אוזן אחת הקשובה לתורה – לדבר האלוהים המצווה לעשות הישר והטוב. אוזן שנייה, הכרויה לקול הבוקע מבעד לחלון בית המדרש – לזעקה האנושית ולעולם מסביב על צרכיו והרגשותיו. ואוזן שלישית, המאזינה לקולו הפנימי של האדם – לתשוקה, לרצון, לנטייה שבלבב פנימה.

האסונות הגדולים מתרחשים משום שלרוב בני האדם יש רק שתי אוזניים.

*

הרב אילעאי עופרן הוא רב קבוצת יבנה, ר“מ במכינת “צהלי“ ופסיכולוג

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


בין הדוקר לקרבנותיו |יששכר כץ

$
0
0

הלוואי שישי שליסל, מבצע הפשע הקטלני במצעד הגאווה בירושלים ביום חמישי, היה עוצר לרגע ומדבר קודם עם הצועדים. לו היה עושה זאת, היה מבין עד כמה יש להם מן המשותף.

אני מכיר את שליסל. לא באופן אישי, אבל אני מכיר את הטיפוס. גדלתי בקהילת סאטמר בברוקלין והייתי שותף למנטליות כזו. אף שעזבתי את הקהילה הזו לפני זמן רב – אני זוכר היטב מה מניע את חבריה.

בדומה לכל קהילה דתית אחרת, החברה החרדית מבוססת על היררכיה מפותחת של ערכים המארגנת את חיי חבריה ומעמידה אותם בתוך מסגרת. בראש כל האידיאלים ניצבת הקדוּשה. קדושה דתית וטהרה רוחנית הן ערכיהן החשובים ביותר של הקהילות החרדיות, והן טומנות בחובן חשיבות דתית ופיזית כאחד. הקהילות מאמינות כי הקדושה והטהרה מעניקות להן בריאות רוחנית וביטחון פיזי. ההיפך נחשב גם הוא לנכון. טומאה מסוכנת ופוגעת באנשים גם מבחינה דתית וגם מבחינה גופנית. בשל התיאולוגיה הזו מאמינים בני הקהילה כי ההשלכות של טעות בסוגיות אלה הן קשות ומיידיות.

לחרדים יש מטפיזיקה איתנה הנטועה היטב במסורת ישראל. הם מאמינים שהעולם סובב על ציר של מידה כנגד מידה, שהאדם פועל ושהקב"ה מגיב. גם הקב"ה, כמובן, חולק את אותו מערך היררכי. רשימת ערכיו זהה לזו שלהם, ובה לקדושה חשיבות עליונה. חוסר קדושה מדרבן את אלוהים להגיב באלימות ובתוקפנות.

אמונה זו הציתה אימה אצל שליסל כאשר ניצב מול מצעד הגאווה. להשקפתו, מטרתה של הקהילה הגאה היא לטמא את ירושלים, הקדושה שבערים. על כן הוא סבר כי מחובתו למנוע את חילול הקודש הזה. בהתאם להשקפת עולמו, לולא היה מגיב משפחתו וקהילתו היו סובלות מנחת זרועו של האל.

הקהילה‭ ‬הלהט‭"‬בית‭ ‬היא‭ ‬מראה‭ ‬דתית‭ ‬שלו‭. ‬ישי‭ ‬שליסל‭ ‬לאחר‭ ‬הדקירות‭ ‬במצעד‭ ‬הגאווה‭, ‬ירושלים‭ ‬2015 צילום‭: ‬פלאש ‭ ‬90

הקהילה‭ ‬הלהט‭"‬בית‭ ‬היא‭ ‬מראה‭ ‬דתית‭ ‬שלו‭. ‬ ישי‭ ‬שליסל‭ ‬לאחר‭ ‬הדקירות‭ ‬במצעד‭ ‬הגאווה‭, ‬ירושלים ‭ ‬2015
צילום‭:  ‬פלאש ‭ ‬90

הם בשר מבשרנו

אני מסכים עם האידיאולוגיה שלו, אך בחלקה בלבד.

שליסל צודק בכך שהקדושה חיונית לשלום החברה. אולם אני חולק עליו בכל תוקף ביחס למטרתו של מצעד הגאווה. הקהילה הגאה צעדה בירושלים דווקא בשל קדושתה, לא כדי לחתור תחת קדושה זו אלא כדי לגעת בה. מה ששליסל אינו מבין הוא שחוץ מנטייה מינית שונה מזו שלו, הקהילה הלהט"בית היא מראה דתית שלו. הם נמשכים לירושלים מאותן סיבות ורואים בה מרכז הקדושה. זהו המקום שאליו כל היהודים, ללא קשר לגזעם, צבעם, מינם או נטייתם המינית, הולכים כדי לטעון מחדש את מצבריהם הרוחניים.

בהופכנו את הקהילה הלהט"בית ל"אחר", הצלחנו לעתים לטשטש את המובן מאליו: שאחינו בני הקהילה הלהט"בית הם בשר מבשרנו, ושהם חולקים איתנו את תקוותינו, ערכינו ושאיפותינו.

כולנו משתוקקים לרגעי התעלות. זה מה שמאפשר לנו להתגבר על תהפוכות החיים, על כאבם ותסכולם. הם מאפשרים לנו ליטול פסק זמן מהשחיקה היומיומית. ככל שהחיים קשים יותר, כך חשובים יותר רגעי ההתעלות הללו. ניתן לטעון, אפוא, כי הקהילה הלהט"בית ראויה להתעלות ירושלמית אף יותר משראוי לכך שליסל. על כן יש לגנות עוד יותר את הזעם האלים שלו.

אלה מאיתנו התומכים בשאיפתה של הקהילה הלהט"בית לשוויון ולקבלה מאמינים כי מאבקם קדוש. הם ראויים לכך שמאבקם יקודש בתוך הפנתיאון היהודי של מאבקים דתיים. יש לראות את מסעה של הקהילה הלהט"בית כדיאלוג ארוך ואינטנסיבי עם הנשגב. הם מנסים להבין כיצד הסיפור המורכב שלהם תואם את הנרטיב היהודי הנפרש בישראל של ימינו.

עלינו לשמוח על כך שירושלים תהיה יום אחד פרק בסיפור המפואר שהם יספרו. יהיה זה סיפור מעשה מלא השראה של קהילה שהצליחה כקולקטיב להתגבר על מכשולים רוחניים כבדים בדרכה לקראת חיים עשירים ואינטגרטיביים מבחינה דתית ורוחנית. חיים שבהם הם הצליחו למזג את מה שהם ואת מה שהם מאמינים בו. עלינו להפוך את שאיפותיה הדתיות של הקהילה לקדוּשה לגלויות הרבה יותר. רק כך יהיה סיכוי לעצור את הישי שליסל הבא.

הרב יששכר כץ גדל והתבגר בקהילת סאטמר. מלמד כיום בישיבת "חובבי תורה" ורב בית הכנסת Prospect Heights Shul בברוקלין

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


להעלות ניצוצות מהחופש |אבינעם הרש

$
0
0

הצפייה הממושכת במחשב ובטלוויזיה בחופש הגדול חושפת את הילדים לאלימות, לפורנוגרפיה ולתכנים הרסניים.  דרכי התמודדות ורעיונות להורים

מעבר להיותו זמן מנוחה והתאווררות, מציב החופש הגדול בפני התלמידים והוריהם מראה המאפשרת לבדוק את אישיותם. האמנם החינוך שספגו בבית הספר הוטמע בהם או שמא ההתנהגות שלהם במהלך השנה הייתה רק תוצר של התניה ואילוף? אכן, החופש הגדול הוא קודם כול זמן התגלותה של הבחירה החופשית שבתלמיד במלוא הדרה. זו מופיעה לכל אורך היום ואוצרת ברכה וקללה: ברצונם יקומו לתפילה ויתפללו במניין, יקבעו עתים לתורה ויתלבשו בהתאם לסטנדרטים שחויבו לעטות על עצמם בשנת הלימודים, וברצונם יפרקו כל עול, למחצה, לשליש ולרביע.

חירות זו של החופש הגדול, השוברת את הקונפורמיות המובנית משנת הלימודים, היא הזדמנות גדולה למימוש "צלם אלוהים" שבתלמיד, זה ה"שבוי" בתוך המסגרות ומחכה להתגלות. דא עקא, עבור הורים רבים, כאלו שכבר הורגלו לשלוח את הילדים בבוקר ולראותם בערב, זמן זה נתפס כאיום. הזמן הרב שבו נדרש מהם לבלות עם ילדיהם מעמיד אותם מול חזיתות חדשות – אם ברמת הדוגמה האישית, הצבת הגבולות ונקודות החיכוך הרבות, ואם באמצעות ה"פלישה" של ילדיהם לאזור הנוחות והמרחב האישי שלהם. כבר אי אפשר לעשות בבית מה שרוצים ואיך שרוצים, כי הילדים מסתכלים.

אתגר גדול עומד אפוא בפנינו, מחנכים כהורים. בהכנה נכונה ובגיבוש אסטרטגיה מקדימה ניתן להפוך את החופש הגדול מזמן פרובלמטי ומאיים לחלון הזדמנויות לחשיפת הכוחות הטמונים בקרב ילדינו. במאמר זה אבקש להציע מספר דרכים שיעזרו להורים ללכת בכיוון הזה באחת הסוגיות הבעייתיות ביותר בחופש: הצפייה בטלוויזיה והשיטוט במרחב האינטרנטי.

ריבוי‭ ‬הצפייה‭ ‬יוצר‭ ‬ערפול‭ ‬חושים צילום‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬
שאטרסטוק

ריבוי‭ ‬הצפייה‭ ‬יוצר‭ ‬ערפול‭ ‬חושים
צילום‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬
שאטרסטוק

מדליית זהב בחשיפה

נראה שמעולם לא היו הילדים ובני הנוער חשופים לתכנים אלימים, ברוטליים ומיניים כמו שהם חשופים להם בימינו. חשיפה זו איננה מתרחשת רק בתקשורת אלא גם באמצעות שלל משחקי מחשב ביתיים, דוגמת    X־box ופלייסטיישן, שהינם ספוגי אלימות ונוטפי תכנים בעייתיים. לנגד עינינו הולכת ומתבהרת אחת השאלות החינוכיות החשובות ביותר, הפוגשת אותנו בעיקר בחופש הגדול: האם ההורים באמת מודעים לגודל המנדט החינוכי המוענק להם לעיצוב עולמו של ילדם ועד כמה הם מודעים לטיב התכנים שהוא צורך?

מאחר שכאמור בזמן זה היקף הזמן שבו הילדים נמצאים תחת רשות ההורים גדל באופן משמעותי, הרי שישנה חשיבות גדולה שההורים יצטיידו בערנות ובמודעות תמידית למגוון המסרים המועברים לילדיהם בעולם המדיה. בנוסף לכך, עליהם להצטייד בכלים אפקטיביים שיעזרו להם במלאכת הוויסות והניטור כדי לסנן את התוכן הבעייתי הארוז והמזמין הנמצא בסלון הבית, בחדר הילדים או בצג הסמארטפון.

נפתח במספר נתונים. מחקר שביצע ארגון הבריאות העולמי ב–2012 מעלה ש–35.8% מילדי ישראל בגילאי 11 עד 15 צופים בטלוויזיה יותר מארבע שעות ביום. נתון זה מעניק לישראל את מדליית הכסף העולמית ביחס לשאר ילדי העולם, שניים רק לילדים הארמנים (36.1%).

ממצאי ארגון הבריאות העולמי בנוגע להיקפי הגלישה באינטרנט מלמדים שכאן אנחנו ממש אור לגויים; ישראל קטפה את מדליית הזהב העולמית עם דיווח על למעלה מ–28.5% מילדי ישראל בגילאי 11 עד 15 הגולשים לפחות מעל ארבע שעות ביום. חיבור קצר של שעות הצפייה בטלוויזיה עם שעות השוטטות ברשת מצייר לנו תמונה מדאיגה ביותר בנוגע לאפשרויות הבילוי של ילדינו, וכל זאת לפני שהוספנו את הימצאותם במרחב קבוצות הווטסאפ השונות.

נתון נוסף הראוי לציון, הפעם מארצות הברית, מביא לנו אינדיקטור נוסף להתבהרות התמונה המדאיגה על אודות עולם התוכן העכשווי. באחד המחקרים שנעשו על ידי איגוד הפסיכולוגים האמריקני (The American Psychological Association – APA) נמצא שעד סיום בית הספר היסודי, תלמידים נחשפים בממוצע בטלוויזיה ללמעלה מ–8,000 רציחות וללמעלה ממאה אלף אירועי אלימות ברמות שונות.

נתון זה הזכיר לי את אחת השאלות שהגיעה אליי דרך מוקד "חברים מקשיבים". הורים נבוכים מהמגזר הדתי תיארו בפניי כיצד לאחר שבנם משחק במשחק Mortal Combat, משחק הידוע באופיו הברוטלי, הוא מפתח אגרסיות ותוקפנות המופנית כלפי המשפחה ואחיו הקטנים. חשוב לציין שהבעייתיות הכרוכה בחשיפה, קל וחומר בהשתתפות, בפלטפורמות המעניקות לילדים ולנוער את חווית האלימות הדמיונית במרחב הנמצא מעבר לחוק ולגבולות הריאליזם הינה מסוכנת ביותר בהיותה זרז למנגנוני הזדהות אצלם. בעובדה זו נתקלתי לפני שלוש שנים אצל שני תלמידים שרבו ביניהם. בשלב מסוים ניסה אחד מהם להפעיל על חברו תרגיל שראה לדבריו מאוחר בלילה ב–WWE, תוכנית היאבקות המדמה קרבות מבוימים בעלי אופי אלים במיוחד.

בהערת אגב אציין שהסכנות מרובות שבעתיים בעולם התוכן שאליו הילדים והנוער נחשפים ברחבי הרשת. מחקרים שנעשו לאחרונה בארץ מגלים תמונה מדאיגה ביותר, ולפיה מעל 70% מההורים לא מעורבים או לא מודעים כלל לתכנים שאליהם נחשפים הילדים; החל מפרסומות פורנוגרפיות ועד התנכלויות ואתרי משחקים תמימים שמעודדים את הילדים למסירת פרטי אשראי.

התנגשות של מסרים

מצב עניינים זה גורם לתלמידים רבים לטלטלה. במסגרת שנת הלימודים יכולים התלמידים לקום בבוקר ולטבול בהוויות אביי ורבא, לינוק מהמוסד החינוכי ערכים בהתאם לתפיסה האמונית שלשמה נתכנסו בבית המדרש, אך כשיגיעו בסוף השנה לביתם לחופש הגדול הם יזפזפו עצמם לדעת מול המסך ויצפו במשך שעות במגוון סדרות ותוכניות המעודדות אותם להזדהות עם תכונות הקשורות בתככנות וביצירת מניפולציות רגשיות, כמו גם בהעמדת המימוש האישי בראש המדרג הערכי. כל זאת, כמובן, מבלי שנגענו במסרים הסמויים יותר, כמו היופי המוחצן ועוד ערכים התפורים בהתאם למידותיה של תרבות המערב.

כשמסרים אלו מתנגשים חזיתית בערכים שעליהם התחנכו התלמידים בבית הספר מתקבל דיסוננס המוליד קונפליקטים בתפיסת הזהות של הצופה במקרה הטוב או דחייה מוחלטת של ערכי בית הספר במקרה הרע. אל לנו לזלזל בכוחה המושך של המדיה. די לראות את העניין והריכוז המרובה שסדרות אלו מצליחות לשאוב מצופיהן כדי להבין עד כמה מרשימות יכולות המשיכה שלהן. נסו להשוות זאת ליצירתיות ולמתודות החדשניות שהמחנכים בימינו צריכים לפתח רק כדי שיוכלו לגעת בלב הילדים.

עוד אוסיף כי הצפייה המרובה בסדרות יוצרת בקרב הילדים ערפול חושים והעלאה של רף הגירוי. והנה, עם סיום החופש הגדול חוזרים התלמידים אל ספסל הלימודים, שם צפויים להם שיעורים פורמליים ועיסוק בסוגיות כמו "שור שנגח את הפרה". קשה לראות כיצד התלמידים יכולים להתחבר ללימוד שכזה. כשמאחוריהם עשרות שעות צפייה בתכני מדיה ויזואליים, המופקים במיליונים וארוזים בתלת מימד ובחיוּת ממשית, לא קשה להבין מדוע רבים חשים שהגמרא אינה מעניינת אותם.

התוצאות לא תאחרנה לבוא. דומני שאילו היה מתקיים סקר בקרב חתך מייצג של הילדים והנוער, ספק רב אם היקף ידיעותיהם על אודות דמויות חשובות מן העבר היהודי היה משתווה לידיעותיהם על אודות כוכביה העכשוויים של אחת מ"סדרות המופת"

כל זאת מחייב אותנו, ההורים, לצאת מהעמדה הפסיבית שבה רבים נמצאים ולפקח באופן אקטיבי על התכנים שהילדים צורכים בטלוויזיה או באינטרנט. אכן, הורים רבים חשים בורות ביחס לילדיהם בעולם המדיה והתקשורת. לא פעם עולה טענה בנוסח "בכל פעם שאנחנו מנסים להתערב או להבין איפה הילדים גולשים אנחנו נתקלים במבטי בוז המשייכים אותנו לתקופת האבן". בשל כך ההורים לא פעם לוקחים צעד אחורה ונותנים לילדיהם יד חופשית בעולם המדיה. אך טעות היא. הורה הרוצה לשמור על ילדו מהשפעות הרסניות חייב להיכנס אל העולם הזה ולפקח.

ללמוד שפה חדשה

כיצד עושים זאת? להלן מספר דרכים:

א.  ראשית יש להפנים כי אין הבדל בין ילד קטן שחוצה כביש לבד לבין ילד או נער שחוצה את הג'ונגל הווירטואלי של הסדרות והאתרים ברשת. הסכנות לשלומו של הילד/נער הרובצות במרחק הקלקת עכבר או שלט ראויות לזהירות דומה. כצעד ראשון טוב יעשו הורים המודעים לחוסר יכולתם לגלות מעורבות פעילה אם ישברו את המחשבה העצמית המונעת מהם להיכנס ל"ארץ המובטחת" של טכנולוגיית ילדי דור הפלזמה Screen Agers)).

ב. גיגול קצר ברחבי הרשת כמו גם חיפוש קצר ביוטיוב יוכלו לאתר הסברים מתומצתים ומהודקים היטב על אודות כל מידע ותוכן הנגיש לילדינו. כדאי ומומלץ להיכנס לאתרים המיוחדים שנבנו לשם כך דוגמת "לב אבות" או האתר של גלעד האן המקנה כלים, עזרים ותוכנות המאפשרים להורים בטיחות רבה יותר בהעמדת נתבי בקרה ייחודים ובעיקר ידידותיים.

ג. במסגרת התוכניות האלטרנטיביות מומלץ להציע גם את התכנים המרתקים שלא יוצא לילדים ולנוער לפגוש ביומיום, דוגמת האוסף המיוחד של מיטב הרצאות "טד". בנוסף, החופש הוא זמן מופלא לתת דרור ליצירתיות הרבה. אפשר להתחיל בערבי נוסטלגיה המלווים באירועים ובתמונות משפחתיות וכן במשחקים פשוטים המצריכים פתקים מוכנים מראש ובאמצעותם יענו בני המשפחה על שאלות אישיות הקשורות לחלומות או לפחדים שלהם. בנוסף אפשר לשחק במשחק "מה היית לוקח לאי בודד". זהו משחק פשוט וזמין, המפתיע בכמות הגילויים המשפחתיים שהוא מאפשר.

ד. כדאי וראוי לכל הורה לשבת ולצפות בפרקים שלמים של הסדרות שאליהן נחשף הילד. לאחר מכן רצוי לעבד ולתרגם את משמעות הדברים לילד כדי לציידו בכלים שיעזרו לו במלאכת עיבוד המסרים.

ה. תיאום ציפיות והגבלת שעות – ישנן היום תוכנות פשוטות כגון "פסק זמן" הניתנות להורדה עם הסברים להורה, ותכליתן למנוע רביצה ממושכת אל מול הטלוויזיה או המחשב. באותה מידה, הורים הרוצים לראות היכן ילדיהם גולשים דרך הסמארטפון יכולים לעשות זאת (כמובן שמומלץ לעשות זאת בתיאום עם הילדים כדי להימנע מתחושת חדירה לפרטיות) באמצעות תוכנות פשוטות המעדכנות את ההורים בדבר מקומות הגלישה של ילדיהם, ומספקות אפשרויות שליטה ובקרה שמעניקות ספקיות התוכן.

כללו של דבר, החופש הוא הזדמנות מופלאה להתחיל לחדש וליצור דיאלוגים להיכרות עמוקה עם בני המשפחה. הורים אקטיביים שיפקחו על התוכן התקשורתי שילדיהם צורכים, שיחשפו אותם לתכנים ולסדרות חינוכיים וערכיים ושיציעו אתגרים והתמודדויות אלטרנטיביים (בחירת מסלולי טיולים ולמידת הרקע על המקום תוך כדי האצלת סמכויות על הילד יכולה להיות התחלה נפלאה) יראו בוודאי את ההשפעה המבורכת על עצמאותם של ילדיהם.

זה לעומת זה עשה אלוהים: הטכנולוגיות החינוכיות כמו גם התוכנות והכלים לשליטה, כולם מוכנים וזמינים לשימוש. נשאר רק לקום ולעשות מעשה. לא מחר. עכשיו. ואין הדבר תלוי אלא בהורים.

אבינועם הרש הוא מחנך בממ"ד–תורני "חומת שמואל" בהר חומה בירושלים ומעביר סדנאות לנוער בנושאי אתגרי גיל ההתבגרות 

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


בעקבות האנרגיה הגלותית |הדר עזרן

$
0
0

"החלל הריק" מאת אהרן אברהם קַבַק מספר את סיפורו של היהודי הנרדף המחפש מזור בהשכלה, אך דווקא שם מוצא את דרכו חזרה למסורת בית אבא. ואולי זהו סיפורו של הסופר עצמו 

לא רבים מכירים את אהרן אברהם קבק. למען האמת, גם אני לא הכרתי אותו. חנות קטנה של ספרי יד שנייה בירושלים הכירה בינינו. לתומי חיטטתי ביום בהיר אחד במדף עמוס ספרים ישנים ומאובקים, והנה לאחר שיטוט קל הגעתי לספר ישן–נושן, עתיק, שכריכתו לא כריכה. על גב הספר – "בחלל הריק" שמו – שתי מילים שהכו בי ישר ובעוצמה. הבטתי בעמוד הצהוב הראשון: "מאת א. א. קבק".

תהיתי לעצמי: מהו אותו חלל ריק שעליו מדבר הספר? האם ייתכן שסופר שחי לפני אי–אילו שנים (לפי הכריכה היה נראה שמוצאו מתחילת המאה הקודמת ואף יותר) מבין ויודע דברים מן "החלל הריק", אותו חלל שאליו, כך חשבתי, שותפים רק בני המאה ה–21, ילידי המודרנה, שעסוקים כל ימיהם בלמלא אותו, אך נראה שהוא לעולם לא מתמלא? מה הסיכוי כי סופר עברי בן המאה הקודמת יוכל להרגיש, אפילו במקצת, ואולי אף לתאר חוויה קיומית שכזו?

פתחתי ועלעלתי בספר. לא זכור לי מה היו הדברים שמהם התרשמתי כל כך, המילים היפות והעמוקות או הדיאלוגים החיים שבספר, אבל משפטים שבהם נתקלתי האירו את עיניי להבין כי לפניי מצוי סופר נפלא שניחן ברגישות רבה. ובכן, קניתי לי את הספר ולא התאכזבתי. במחיר זעום זכיתי להתמלא בזמן הקריאה מרוחו הגדולה של קבק שחפפה על הספר כבר מהרגע הראשון.

 גילה‭ ‬את‭ ‬אלוהים‭ ‬בסוף‭ ‬ימיו‭. ‬אהרן‭ ‬אברהם‭ ‬קבק‭, ‬שנות‭ ‬ה‮–‬20 אוסף‭ ‬דוד‭ ‬קידן‭, ‬הארכיון‭ ‬הציוני‭ ‬


גילה‭ ‬את‭ ‬אלוהים‭ ‬בסוף‭ ‬ימיו‭. ‬אהרן‭ ‬אברהם‭ ‬קבק‭, ‬שנות‭ ‬ה‮–‬20
אוסף‭ ‬דוד‭ ‬קידן‭, ‬הארכיון‭ ‬הציוני‭ ‬

תשובה לחיי גלות

"בחלל הריק" לא היה ספרו הראשון של קבק שחי בארץ בשנות הארבעים. למעשה הוא היה האחרון. קדמו לו "שלמה מולכו", "דניאל שפרנוב", "אהבה" ועוד, אך כל אלו לא הביאו לו את תהילתו. דווקא לקראת סוף ימיו התעלה קבק למדרגה גבוהה של כתיבה עשירה, רוחנית במהותה ופיוטית בלשונה, והיא שהולידה את ספריו האחרונים – "במשעול הצר" (רומן על תולדות חייו של ישו היהודי) וכן סאגה משפחתית שספרה הפותח הוא "בחלל הריק". על פרסומים אחרונים אלו היה עיקר פרסומו ורוב גאוותו.

 לסאגה המשפחתית קרא קבק "תולדות משפחה אחת" ובה ביקש לתאר את נפתולי העץ המשפחתי היהודי בגולה, על כל הסתעפויותיו והשתרגויותיו בתוככי עצמו ובמגעו עם העולם. את הסאגה כתב בלשונו המיוחדת והיפה שהקפידה להיות אמינה ומובנת, ממש כשפה המדוברת של אז.

קבק לא סיים את הסאגה כרצונו בשל המוות שחטף אותו (תוכניתו הייתה לכתוב שנים–עשר רומנים, לא פחות), ומעניין לדעת שאף הוא עצמו העיד על מטרת כתיבתו – "לעקוב אחר השתפכות האנרגיה היהודית בצינורות הגולה השונים עד הגיעה עד הלום". למעשה רצה לתאר את השתלשלות המהפכות באירופה שניחתו על ראשי היהודים בתחילת המאה, כיצד נסחפו אל תוכן ומה ביקשו להם בהיסחפותם.

בסופו של דבר נכללו בסאגה שלושה ספרים בלבד: "בחלל הריק" (אשר מחולק לשני כרכים), "בצל עץ התליה" ו"ספור ללא גיבורים". שלושתם עוסקים בניסיונות למצוא תשובה לחיי הדלות והעוני היהודיים בשלושה אופנים שונים – על ידי פנייה להשכלה, ללאומיות המודרנית או להתבוללות. בשלושתם נוחלים הגיבורים הראשיים אכזבה והם תועים בתהפוכות העולם בציפייה לגאולה.

יהודי חדש

כבר בספר הראשון הפותח את הסאגה, "בחלל הריק", אנו פוגשים גלריה רחבה של אנשים מן העולם היהודי הססגוני, המעניקים לעיירה היהודית את אווירתה התוססת: משכילים ויראים, רבנים ספוגי דת ובועטי מסורת להכעיס, אנשי מצפון ומוסר ואנשי תאוות ממון וכו'. העיירה היהודית, שכביכול קפאה על שמריה, מגלה בעצמה כוחות חיים חדשים המבקשים לפרוץ מתוכה. צעירים נאבקים בה בזקנים, חדלי האמונה במרביציה, וכולם–כולם אחוזי פחד תמידי מהשלטון. אין זה יישוב יהודי תמים המתנהל על מי מנוחות, אלא עולם תוסס ורועש שאינו נח מזעפו.

תחילתו של הרומן בבית יהודי מסורתי, ביתו של ר' צבי הירש יאנובר הספוג יראת קדומים, שגם הוא, באווירה הרווחת אז במינסק עירם, פותח צוהר להשכלה המבטיחה והמעוררת המביאה עִמה רוחות חדשות של קדמה והשתלבות חברתית.

הרומן מתמקד ביוסיל יאנובר, בנו של צבי הירש, בעל צעיר לאישה כנועה וכעורה המתגנה בעיניו ואב לא מוצלח לבת, אשר מחליט לעזוב את ביתו היהודי המנוון ולדבוק בשארית כוחו ברוחות ההשכלה שפרצו לעיירה. יוסיל הולך מביתו פעור עיניים ופה ומכוון את עצמו ללימודי הרפואה שעתידים להופכו ליהודי משכיל המתערה בנקל ב"עולם הגדול". פניו אל קובנה, העיר המשכילית, ואל העתיד המזהיר הטמון לו בחובה.

אין זאת גאולתו הפרטית בלבד שהוא מחפש, כך מאמין יוסיל. הוא רואה בעצמו שליח העתיד להביא בשורה לעם היהודי כולו השרוי בזוהמה, בשורה שהיא גאולת העם דרך השתלבותו בחיי הכלל התרבותיים והנאורים. ההשכלה תניף את היהודי הנמק בארבע אמותיו אל חיים אחרים בעלי זקיפות קומה, וחיים אלו לבטח יהיו טובים יותר ומפותחים יותר.

כשאר הצעירים בדורו, רואה יוסיל את השקיעה התהומית אל חיי דלות ועוני ללא מוצא, את הגוויעה האיטית של העם הנתון במצוקה זה דורות, והוא מבקש להביא לו את מאור הגאולה. לעיניו נהיר הפתרון כשמש – אין גאולה כי אם על ידי המדע. בכוחו של המדע, כך הוא חושב, להסיר את אמונות ההבל ממוחו של האדם ולשחררו מכבליו הדמיוניים. הוא אינו חושב לברוח מהמסורת ולבגוד בה. אדרבה, הוא רואה את היופי שבה ואף לא מסיר את הכיפה והשטריימל מעליו. רוצה הוא להפוך ל"יהודי חדש", יהודי שיש בו מזה ומזה. מסורה והשכלה, יהדות וחכמה.

קרוע בין עולמות

אלא שההשכלה מתגלה מהר מאוד כמקור חדש לבעיות גדולות. בבתי המשכילים שאליהם מגיע יוסיל יש שפע רב של אוצרות ונכסים, אך דלות נוראה בחיי הרוח והמוסר. הבוז שהם רוחשים לאמונות שהשאירו מאחור הוא עמוק, והדורות הולכים ומתמעטים. יוסיל הבודד מרגיש כי הוא "נזרק אל הקור" בהפנותו עורף לחיי העיירה שאליהם הורגל, והוא מתגעגע לרוח הקדושה שחפפה עליו שם. שִכלו המתבונן לא יכול שלא להכיר גם בצמצום שבדבר, והוא רואה ללא מסווה גם את הכיעור והניוול שקיימים יחד עם קדושה זו, אך מנגד תרבות ההשכלה משלה ומאכזבת אותו פעם אחר פעם. אין הוא אלא לוליין המתנדנד בין שני עולמות ואינו מוצא לו מקום להניח בו רגל.

חיבוטי נפשו מגיעים לשיאם בלילה אחד ארוך של נדודי שינה: "עכשיו שני המחנות אויבים לו: גם החרדים וגם המשכילים… ולהיכן יכוון את לבו ואת חייו? יראת השמים מדכאת, משבבת את הדעת. עתים דומה עליו שהעיירה הקטנה והדלה אוחזת בעורפו באצבעות–שלד גרמיות, כמו בצבת של ברזל. אמת, אלו הם חיי תשניק וצער. אבל הרי יש אלוהים בתוכה. ואלו בבתי המשכילים שבקובנה עם התקרות הגבוהות ורצפות העץ המבריקות, על הכלים הנאים והספרים המרחיבים את הדעת, אין אלוהים: מתקיימים כביכול חוץ מדעתו. אין פנאי בשביל אלוהים. אין מפנה אליו את הלב אף לשעה קלה ביום. ולאן אנו הולכים? היכן התכלית? מה בסופנו?" (בחלל הריק ב', עמ' 341).

בשפתו היפה מתאר לנו קבק את מהלכי האמת בנפתולי מחשבתו של יוסיל הקרוע מזה ומזה. נדמה כי הרבה מן השאלות והתהיות של יוסיל עומדות עד היום הזה. מהי מקומה של ההשכלה מול האמונה? לבו הספוג אהבה לאלוהים של יוסיל אינו יכול להשלים עם הבוז הקשה שאנשי ההשכלה מפגינים כלפי המסורת, במיוחד לאחר שהוא מבין כי מסורת זו לבדה שמרה על העם ועל אוצרו הרוחני. יוסיל אט–אט מתחיל חושב טובות על המסורת. הוא מבין כי השכלתם של יהודי עיירתו שונה מהשכלתם של "המשכילים", אך היא עודנה השכלה. במקביל, אט–אט הוא מבין כי התקווה שיהיה נביא ומבשר בשורה הולכת ונמוגה.

קבק מציב עין חודרת היורדת עד דכא אל עומק נפשו של הגיבור המסתבך במחשבותיו. הוא אינו מהסס מלראות את מבוכתה של הנפש בשעה שהיא מתערטלת בדמיונותיה. יוסיל מגיע אם כן למבוי סתום, אותו "חלל ריק" כמדובר, והוא חוזר בו מהלך מחשבותיו שהובילוהו עד כה. אין אפשרות לעם כי אם לשאת בעולו ולמשוך בעוז את גלגלי עגלתו עד הגיע אחרית הימים. עליו לחיות חיים הנאמנים לאלוהיו ואין לו אלא דרך–תמיד זו ללכת בה. כך יוסיל חוזר לעיירתו והוא נחוש לחיות היטב את חייו היהודיים מחדש.

אלא שגם בחזרתו לא נכונו ליוסיל ימים של שלווה והארת פנים. אף ששב אל ביתו כאיש המכיר את דרכו ויודע אותה, החלטה זו נתקלה בהרבה קשיים.

ראשונים להקשות עליו הם בני משפחתו. אביו, אמו ואחותו שנשארו מאחור תלו בו תקוות שווא, כך מתברר. הם מתקשים להשלים עם עובדה זו, ומביטים בו במבטי אכזבה. מה פתאום יוסיל שלהם חזר כה "אדוק" פתאום? הבחור המזוקן המסלסל בפאותיו, לא זה האיש אשר לו קיוו!

בחירה מודעת

בסעודה משפחתית שאליה מגיעים אורחים מנכבדי העיירה פורצות מחשבותיו של יוסיל מול כל המסובים בלי הפסק. הוא מוכיח את בני משפחתו ואת האורחים בשטף על תקוותם להשכלה המדומה וטוען שאינה אלא תקוות שווא. לא היא תציל את העם. מול פרצופיהם ההמומים הוא מעלה טענות ההפוכות מן היסוד מאלו המצופות מפיו של "משכיל":

חכמינו ז"ל וגדולי ישראל בכל הזמנים, כמו למשל ר' סעדיה גאון או בעל "חובות הלבבות" שלא היו משכילים, והיו נאמנים לדת ישראל, שקיבלו עליהם את התורה והמצוות, האם קרויים הם אדם או לא? כלום יהודים כמותם הם בחינת עבדים שזקוקים לחירות?

מהי השכלה? אם השכלה פירושה ללכת בדרכי הגויים, לנהוג כמנהגיהם, להתלבש כמותם, לדבר בלשונם ולהסיע את הלב מהשם יתברך ותורתוהרי ברור שר' סעדיה גאון ור' בחיי דיין לא היו משכילים. ואילו אם ההשכלה היא התעלותו המוסרית של האדם, אהבת האדם בכלל ואהבת ישראל, הדבקות בבורא והתשוקה להשתחרר מכל האינסטינקטים והתאוות השפלים, התשוקה לצדקה ולחסד ולאהבת שלום וכו', אם זוהי השכלה הרי אין לך עם משכיל כעם ישראל שכל בניו הם לימודי ה' 
(שם, עמ' 599).

 הוויכוח שבמהלכו נואם יוסיל הוא קשה ונוקב, ודבריו הבוטים הנאמרים בהמשך הם כאש לוהט: "עדיין לא שב רשע להיות צדיק בהשפעת הספרים האלה [ספרי ההשכלה]. נהפוך הוא! כמה רשעים מתכסים במחלצות ההשכלה והפרוגרס כדי לשפוך דם נקיים… בשביל למלא את תאוותיהם לכבוד ולבצע שלטון… אתם מדברים על התקופה שבה לא יבדילו בין יהודי ליווני. אשרי המאמין".

דבריו הנוקבים של יוסיל מהדהדים עד היום. אין מקומה של ההשכלה בספרי המוסר ואין זה עסקה. שתי שפות שונות יש כאן ושני דברים שונים. ובכן, מה יעשה אדם שנפשו שואפת לכאן ולכאן? מה יעשה עַם שכביכול "מת" בקדושתו, אך אם יוותר עליה בשביל רעותה הטובה, ההשכלה, יוותר על עצמיותו?

קבק למעשה אינו מותיר שום פתח להשכלה. עם ישראל הנמק בגלותו לא יוכל לתלות בה תקוותו, והיא תהיה לו משענת קנה רצוץ. בפי יוסיל הוא שם דברים ברורים הנורים כחץ אל לב השומע: "לשווא אתם אומרים להימלט מן העולם היהודי, להיפטר מעול החיים היהודיים, לשווא. או שאתם יהודים, אז עליכם לטעון על גבכם את התרמיל היהודי עם כל העוני והדלות והצרות והעלבונות הצרורים בתוכו, יחד עם האמונה באלוהים חיים […] או שאתם מוציאים את עצמכם מכלל יהודים. אמצע איִן! איִן!".

 נדמה כי יוסיל הוא היחיד שמישיר עיניו למציאות המרה ויודע לבחון אותה על פי כל דקדוקיה. הוא בוחר ויודע שבבחירתו המודעת יש גם משום סכנה. הרי העם היהודי בגלותו הוא כגוף המתפורר, ועד מתי יחזיק גוף זה, המשול לגוויה שנשמתה יצאה ממנה ואיננה בה? עד מתי יחיה כך את חייו?

יוסיל אומר שגם הוא מודע לסכנה: "תשאלו: מתי קץ התלאות? עד מתי נוסיף עוד לסחוב את התרמיל היהודי הזה עם כל החרפה והמצוקה? מה טעם בסבל הזה? האמת אגיד לכם שאף אני שואל לעצמי השאלות הללו וקשה לי מאוד להשיב עליהם דבר ברור. כך גזרה עלינו ההשגחה וגדרה בעדנו כל מוצא. כל חיינו אינם אלא מלחמה שאינה פוסקת, היאבקות תמיד עם כוחות אפלים, אויבים, שמסביבנו" (עמ' 601).

נדמה כי מלחמתו של יוסיל חסרת אונים. הפסדו בטוח. לעולם לא יוכל לחיות חיים שלווים של נחת. דרך של מאבקים נכונה לו ולא נראה שום עתיד באופק. בוחר הוא בנתיב החיים היהודי הקבוע, והוא מודע היטב לייסורים הצפונים לו בשל כך. אך אותם ייסורים שהם כנראה ייסורים הכרחיים לקיומו של העם היהודי הם אלו שמעניקים לו משמעות. לא תהיה לו חירות אחרת מלבד החירות שבנשיאת העול יחד עם כולם.

מפגש עם אלוהים

אף קבק עצמו עבר תהליך דומה לזה של יוסיל. כאמור, "בחלל הריק" נכתב בערוב ימיו של קבק, בהיותו כבן 60, וזאת לאחר שעבר חוויה רוחנית שעיצבה מחדש את השקפתו. ניתן לומר שקבק גילה את אלוהים בסוף ימיו ושב אליו בתשובה. מרוח זו נולד הספר הזה ונולדו הספרים שבאו אחריו. ברומנים האחרונים שכתב יש איזו חזרה אל העולם היהודי הישן– נושן ואל שאלת קיומו וגורלו של היהודי החי את חייו בגולה מתוך חיבה עזה והשתתפות.

קבק דווקא קיבל חינוך מסורתי אצל אביו הרב בווילנה שבה נולד. הוא למד ב"חדר" ובישיבות ונדד מחוץ לביתו מגיל בר מצווה. לארץ הגיע כבר בשנת 1911, והוא מורה עברי צעיר בגימנסיה הרצליה. אולם גם בארץ לא עשה שנים רבות ונסע שוב ללימודים לגרמניה ולאחר מכן לשוויץ, שם קיבל תואר בפסיכולוגיה ובפילוסופיה.

עם השנים עזב את אורח החיים המסורתי והתרכז בעבודתו הספרותית. בהתחלה פרסם את דבריו בעיתונות המקומית ("דבר", "השלוח" ו"המליץ"), אך לאחר מכן פנה לכתיבת סיפורים קצרים, לתרגומים, ולבסוף לרומנים. למעשה היה מחלוצי הרומן העברי בראשית המאה. בכתיבתו תיאר את דמות דורו, את המאבקים החברתיים השונים ואת היסוד הארצישראלי הציוני כמרכיב מכריע במאבקים אלו. רק לאחר שנים חזר קבק אל בית אבותיו ואל העולם היהודי הישן. רק לקראת סוף חייו התעוררה אצלו הנקודה הנשכחת שהייתה חיה עִמו ושממנה התעלם.

ובכן, מה גרם לקבק, הסופר הארצישראלי המצליח, לחזור אל אותו עולם שכוח ונעלם? מחלה פתאומית שריתקה אותו למיטתו הביאה אותו להרהר שוב בדרכי חייו. מתוך השקלא וטריא עם עצמו הגיע שוב לאלוהיו ולהרגשה הדתית שהייתה טבועה בו מימי ילדותו. הוא חש צורך לשתף זאת עם העולם החיצון וכך אמר לתלמידי הגימנסיה שבאו לשמוע את הרצאתו בביתו: "לפני שנים אחדות הייתי חולה קשה. שכבתי על ערש דווי. בלבי כבר נפרדתי מן החיים, מן האנשים הקרובים אליי, ודומה היה לי שאני הולך לקראת התנוונות ממושכת […] ואימה גדולה נופלת עליי. אימה מפני האפלה הנוראה הרובצת על גורל האנוש עלי אדמות. ופתאום משהו או מישהו לחש לי באוזן: והוא?.. ואבינו שבשמים? ממנו באת, עִמו עברת את שביל חייך ואליו אתה חוזר… לא, מעולם לא יצאת מחיקו של אביך, ואתה לא ידעת זאת… כך כל חייך ואתה לא ידעת מי תומך גורלך… ופתאום, בשביל הצר על שפת התהום פגשת אלוהים…".

הפגישה עם אלוהים דרבנה את קבק לכתוב את ספריו האחרונים – את הסאגה המשפחתית שכללה שלושה ספרים וכן את הרומן "במשעול הצר". בספרים אלה העלה על נס את הרוחניות העמוקה והבסיסית של האדם, ואת נפשו השואפת תמיד למקורה העליון והזועקת לגאולה. כל ספריו עומדים בסימן הכמיהה והכיסופים האינסופיים.

גם קבק, כמו יוסיל, חיפש בכל ימיו מקום להניח בו את כף רגלו שאינה יודעת מנוחה. אף הוא היה עשוי קליפות–קליפות כבצל, ורק לאחר קילוף איטי וממושך התגלתה בו הלבה הגנוזה פנימה. אף הוא תעה בנבכי החיים בנפש צמאה. אף הוא גילה את אלוהיו רק לאחר שעזבו וניסה למצוא לו דרך חיים אחרת שתתאים לרוחו.

ואת זאת אמר קבק בעצמו בלשונו היפה: "יש שהאדם המודרני דומה למהלך בערבה לוהטת, החמה קופחת על ראשו, לשונו שותתת בכל אַמַת צל, וכולו זעקה אחת מרה: אלוהים! צמאה לך נפשי, כמה לך בשרי!".

הדר עזרן לומדת לתואר שני בספרות באוניברסיטת 
בן גוריון

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


הים הקיטע |סבינה מסג  

$
0
0

 

עוֹפוֹת–הַמַּיִם  כְּבָר הִסְתַּגְּלוּ

לַיָּם הַקָּטוּעַ

וּמְפַטְרְלִים עַל

קַו הַתֶּפֶר הֶחָדָשׁ

 

וּבֵין עַרְבַּיִם  הַגּוֹלָן

מַסְגִּיל

כָּרָגִיל.

 

רַק אָנוּ סוֹבְלִים עֲדַיִן

מִכְּאֵב–הָרְפָאִים

בַּמָּקוֹם שֶׁהָיָה

'גַּן–אֵל–נָטוּעַ'

 

וְאוּלַי צָרַעַת–מִרְיָם

הִיא  שֶׁגָּרְמָה לְקִצּוּר הַגַּפַּיִם,

אוּלַי בְּאֵר–מִרְיָם

הִיא   הַפֶּה

שֶׁשּׁוּב אֵינֶנּוּ מָלֵא מַיִם,

שֶׁפּוֹעֶה

שֶׁמְּדַבֵּר

שֶׁזָּקוּק דָּחוּף

 

לְעֵרוּי יָם!

 

 

מתוך ספר השירים החדש "ישר מן השטח" המכיל מבחר מכ–40 שנות כתיבה, הרואה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד ומוסד ביאליק

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


אידאולוגיה באיצטלה מדעית |מאיר בוזגלו

$
0
0

התזות הידעניות הופכות את ספריו של יובל נח הררי למרתקים לקריאה. אך הכשלים הלוגיים המתגלים בקלות מעוררים ספק האם לפנינו תיאוריה מדעית או שהאידיאולוגיה קלקלה את השורה

חיבורו רב המכר (הראשון) של פרופ' יובל נח הררי, "קיצור תולדות האנושות" (להלן: קת"ה), סלל לעצמו את הדרך להיות מן הספרים הנקראים ביותר במדף הספרים העברי. אפשר היה לפגוש בו בכל מקום. המזכירה הביאה לי את הספר במתנה, הקרובה ממקסיקו שיבחה ושיבחה. שוב הרגשתי שאני לא מעודכן במה שהכול מדברים עליו. ניסיתי לומר לעצמי "נעבור גם את הרב–מכר הזה, ונשתדל כבר להתעדכן ברב–מכר הבא". ואולם, הצצה ראשונה בספר זיכתה אותי בהסבר מאיר עיניים מה זה בעצם בנק, נתנה משמעות מיוחדת לחיטה, סיכמה שביום אחד טבח האפיפיור יותר נוצרים ממה שטבחו הרומאים בכל רדיפותיהם את הנוצרים והציגה ניסוחים קולעים לסוציאליזם.

הררי הצליח לעשות מה שהרבה היו רוצים לעשות. הוא הצליח ללכת מעבר למרחבים של מגדל השן, להיות מעניין. מה שהפך את ניסיון ההתעלמות שלי לבלתי אפשרי הוא שעוד אני משתהה על הראשון הגיע גם רב המכר הבא מפרי עטו, "ההיסטוריה של המחר" (להלן: הש"ה). אין יותר תירוצים. הספרים  אינם זקוקים להמלצתי, ויחד עם זאת נותרתי עם הרהורים שנראה לי שיש טעם לנסות לשתף בהם את הקוראים.

‭"‬אילו‭ ‬בישרתם‭ ‬לאנשי‭ ‬ימי‭ ‬הביניים‭ ‬שבעת‭ ‬החדשה‭ ‬אלוהים‭ ‬יגסוס‭ ‬וימות‭, ‬הם‭ ‬היו‭ ‬ודאי‭ ‬מזדעזעים‭". ‬ברכת‭ ‬הכנסיה, ‬ארנסט‭ ‬ליסנר ‭ , ‬1907

‭"‬אילו‭ ‬בישרתם‭ ‬לאנשי‭ ‬ימי‭ ‬הביניים‭ ‬שבעת‭ ‬החדשה‭ ‬אלוהים‭ ‬יגסוס‭ ‬וימות‭, ‬הם‭ ‬היו‭ ‬ודאי‭ ‬מזדעזעים‭". ‬ברכת‭ ‬הכנסיה, ‬ארנסט‭ ‬ליסנר ‭ , ‬1907

משהים את השיפוט

הספר קת"ה הצליח כי הוא נותן לנו תמונה כללית. פולחן המומחיות גזר עלינו התמקדות והתפרטות של הידע למשבצות משבצות ואנו רוצים לדעת מה דמות הפאזל שעולה ממעשה ההרכבה. העונג כאן הוא כמו למראה נוף. ואולם, במקרה זה זהו נוף שכולל גם את הצופה בו. הודות להיסטוריה העולמית, דיסציפלינה חדשה יחסית, ניתן לקשר בין תחומים בראייה רחבה. כך אנו מקבלים תמונה שבה נקשרת השאלה מתי הפך הכלב לידידו הטוב של האדם לשאלת טיבו של הסוציאליזם ולגורל האנושות.

ההיסטוריה מאפשרת להפוך ידע רב זה למרחב מאורגן בציר הזמן. זו לא רק אינפורמציה לשם אינפורמציה. אנחנו רוצים למקם את עצמנו, רוצים לדעת היכן אנחנו מונחים בזמן. המפץ הגדול נותן לנו נקודת התייחסות אובייקטיבית והודות לה אנו מבינים היכן אנחנו בתולדות היקום, היכן אנחנו מונחים מרגע הבריאה. זה בדיוק מה שעשו דתות ומורשות. ואולם, הרבה מאיתנו רואים סיפורים אלו כחלק מנרטיב, ואנחנו לא רוצים נרטיב סובייקטיבי, לאומי ואידיאולוגי, אנחנו רוצים את הדבר האמיתי. זו הסיבה שיש בסוגה הזו גם תחרות מסוימת עם מורשות ואידיאולוגיות רווחות.

הצימאון שלנו לתמונה מדעית ראוי בעיניי להערכה. ועדיין מוקדם לטפוח לעצמנו על השכם. שכן דומה שאנחנו רוצים בתוצאות המדע בלי שילאו אותנו בחשיבה מדעית של ממש. ליתר דיוק, אנו רוצים את התחושה של מדע ולא את המדע עצמו. זה מה שנדמה לי עולה מעיון ראשוני באופי החיבורים.

אכן, הספר הראשון עוצר נשימה. היו שהעידו שלא היו מסוגלים להניח אותו מן היד עד שסיימו אותו. זה בדיוק מה שמעלה את הרעיון שבקריאה של הספר אנחנו משהים את השיפוט, לא מהססים, בוחנים אפשרויות והסתייגויות, קוראים שוב את אותה פסקה, מעמתים עם אחרת וכדומה. למען האמת, בפרקים הראשונים בתיאור הלקטים–ציידים נראה שאנו מקבלים קצת פירוט והסבר, פוגשים בתיאוריות מתחרות, ואולם ככל שהספר מגיע לנושאים אידיאולוגיים ההישג אובד. האתיאיזם הבוטה מקלקל את השורה. אדגים זאת בעיון במספר פסקאות.

אנחנו קוראים בספר שיש אלפי דתות פוליתיאיסטיות המאופיינות כך: התובנה הפוליתיאיסטית הבסיסית (אשר מבדילה את הפוליתיאיזם מהמונותיאיזם) היא שהכוח העליון של היקום הוא חסר פניות לגמרי, ולכן הוא "אינו רלוונטי לענייניהם, לדאגותיהם ולמצוקותיהם היומיומיות של בני האדם" (עמ' 217). בניגוד למה שנאמר לנו ב"אלפיים שנה של שטיפת מוח" ביסוד הפוליתיאיזם עומדת תפיסה מטפיזית האומרת שיש אל יחיד אדיש.

טיעון זה יכול להיות אמיתי או שקרי, ולא זה מוקד הדיון שלי. הנקודה היא שאנחנו לא ממש מתעניינים במקורות של קביעה זו. אנו נותנים אמון: הררי עשה לנו את העבודה. אבל אפשר שיעלו הרהורים בלבנו: היכן האל היחיד בפוליתיאיזם היווני? לזה תבוא תשובה מעניינת: "זאוס איננו כל יכול. הוא וכל האלים כפופים לכוח חזק הרבה יותר – הגורל (אנאנקה, מוירה)". כמה מאיתנו התעכבו לחשוב על כך שגורל לא בדיוק נראה כמו אל? ומה בקשר ל"מוירה"? מסתבר שהיו שלוש מוירות אחיות ולא אחת כנדרש מן התיאור של הררי, והן שלטו… בגורל. שמע מכאן שניתן לשלוט על האל?!

הספר לא מלבן זאת אלא דוהר קדימה. ואכן, מכאן, עדיין בקריאה עוצרת נשימה, מגיעים להגדרה של היהדות. מסתבר שזו דת "זניחה" שדיברה על אל פרטיקולרי והיא שייכת לאותן דתות שיצאו מן הפוליתיאיזם אך "התקשו לעכל את משמעותו האוניברסלית של המסר שלהן" (עמ' 220). להבנתי,  התיאורים החדים, לא פעם המבריקים, זוכים בהתפעלותנו וספק אם בכלל הועמדו בפני חוש הביקורת. המדע כל כך כבד עלינו, שאנו רוצים לצאת ידי חובתו בלי ממש לעמוד בדרישות שלו.

קסם פסידומדעי

האצטלה של מדע שעליה דובר לעיל חוזרת גם בהש"ה. ספר זה נותן מקום חשוב לשאלת האושר, והוא מוסיף את הקביעה הבאה שמנחה חלק חשוב של הדיון: "מה שבימי אפיקורוס נתפש ככפירה נוראית… הפך בראשית המאה ה–21 לעמדה מקובלת במדע. על פי מדעי החיים, האושר והסבל אינם אלא מאזנים שונים של תחושות גופניות". לטענה זו לא מצאתי מראה מקום ואני מסופק אם מישהו רציני חושב שיש הגדרה מדעית לאושר.

ועדיין יש לקח יותר מעניין. שאלתי דוקטורנטית למדעי החיים ופילוסוף של מדעי החיים אם שמעו על ההגדרה שמציג הררי, ונעניתי בשלילה. במחשבה שנייה לא הייתי צריך לשאול. בכל טענה שמובאת בשם המדע עלינו לשאול את עצמנו האם אנו מכירים ניסוי שהיה מוכיח טענה זו. ובכן, איזה ניסוי היה מאשר מסקנה כזו של הררי? מה שדמיוני מצליח להעלות הוא מישהו הבודק "מאזנים שונים של תחושות גופניות" ומצד שני שואל בעת הניסוי אם האדם שעובר מאזנים כאלה מאושר. ניסוי כזה ודומיו נראה בעיניי כמניח הנחות מפוקפקות על אושר, וליתר דיוק משנה את מושג האושר כך שיתאים עם ניסוי מקרי. נובע ממנו למשל שאדם יכול להיות מאושר יום כן ויום לא כל ימי חייו – יום עסל ויום בסל – בזמן שנראה לנו שקטגוריית האושר חלה על פרקי חיים ולא על ימים.

הנה אתה עוד מנסה להתמודד עם טענה זו ואתה מוצא עצמך ניצב מול הטענה הבאה. לשאלה בדבר משמעות החיים, מסביר הררי, "יש למדעי החיים תשובה פשוטה אך מזעזעת. משמעות החיים היא סיפור בדיוני שאנו רוקחים בכל רגע מחדש" (הש"ה עמ' 335). האמנם?! לא זו השאלה. זה מעניין!

האם החמרתי עם הקוראים, עם הספר? האם מדובר בנקודה מקרית? כדאי גם להציע תופעות כלליות. ראו את הסיכום הבא: "התובנה הבסיסית של הפוסט מודרניזם היא שהשיחים השונים מתיימרים בדרך כלל לקדם את טובת האדם, אך בפועל 'מעוניינים' אך ורק להפיץ את עצמם" (קת"ה עמ' 246).

אני משער שגם כאן אנחנו סומכים על הררי שיעשה את העבודה עבורנו, ויגדיר לנו במשפט קולע מהו בדיוק פוסט–מודרניזם. זה נראה אמיתי, זה מצטייר אמיתי, אבל הדבר האחרון העולה בדעתנו הוא לבדוק את ההתאמה בין סיכום קולע זה לסיכום הערך פוסט מודרניזם בספר מכובד. למעשה, לא עולה על דעתנו לעיין אפילו בוויקיפדיה (מומלץ, דרך אגב). אנחנו רוצים לבלוע את הספר, וממש לא מעוניינים ללמוד אותו.

זה גם מה שקורה בהגדרה של הנאציזם כסוג של הומניזם (קת"ה עמ' 235), ובאנליזה של הסוציאליזם בלי לפנות למושג העבודה ולמעמד הפועלים. אנו רוצים תמונה של הכול ומהר. אני אפילו לא בטוח  שאנחנו סומכים על הררי, אנחנו רוצים שהררי ייקח אחריות על התמונה שלנו. אין לנו עניין לעמוד על הקוהרנטיות של מה שנטען, אנחנו רוצים מישהו שיסחף אותנו, ירחיב את דמיוננו, אבל שזה לא יהיה עוד נרטיב, אלא מדע.

ראו למשל את ההכרזה שהנאציזם הוא הומניזם מסוג מסוים. הכרזה זו מבוססת על מציאת צד שווה בין נאציזם והומניזם (זוכרים את הצד השווה בין גורל עיוור ואל אדיש?), עניין באדם ובערך האדם העליון או משהו מעין זה, ומכאן אנו עוברים לזיהוי ולהגדרה של הנאציזם. הנה דוגמה אחרת שהמצאתי לצורך הדגמת הכשל. פשיזם הוא אלטרואיזם שכן אין הוא מקדש את היחיד. איראן פציפיסטית שוחרת שלום, שכן בהבנתה אם כולם יהיו שיעים לא יהיו מלחמות, ולשם היא חותרת.

האלגוריתם הוא זה: מצאת אנלוגיה בין א' לב'? בדוק אם האנלוגיה מרעישה. כעת, הפוך זאת לזהות של א' עם ב' או לחשיפת המהות של א'. אנחנו הקוראים רוצים להיות מוקסמים, לראות את העניין מזווית שונה, מעניינת, לא קונבנציונלית.

אפשר‭ ‬להיות‭ ‬אתאיסט‭ ‬למהדרין‭ ‬בלי‭ ‬להיות‭ ‬אנטי–דתי‭. ‬יובל‭ ‬נח‭ ‬הררי צילום‭: ‬יובל‭ ‬נח‭ ‬הררי

אפשר‭ ‬להיות‭ ‬אתאיסט‭ ‬למהדרין‭ ‬בלי‭ ‬להיות‭ ‬אנטי–דתי‭. ‬יובל‭ ‬נח‭ ‬הררי
צילום‭: ‬יובל‭ ‬נח‭ ‬הררי

לא כל מה שמעניין קוהרנטי

מה שתומך בתיאור זה עולה מעוד הקשרים. ראו למשל כמה מושכת הכותרת הזו: "ההיסטוריה אינה מעוניינת בטובתם של בני האדם" (קת"ה עמ' 244). יופי של טענה כללית, המסכמת את מגמתה של ההיסטוריה. אלא שבמרחק כשבע שורות מן הכותרת מגלים את האמירה הבאה "אין עדות לכך שההיסטוריה מקדמת את טובתם של בני האדם, בין השאר מכיוון שאין הגדרה אובייקטיבית ל'טובה' זו". כעת, אם אמנם אין הגדרה אובייקטיבית ל"טובת האדם", לא ברור למה הכותרת של הפסקה היא שההיסטוריה לא מעוניינת בטובת האדם.

אני מניח שאי קוהרנטיות זו קלה לגילוי, אלא שאנו לא ממש רוצים בגילויה. למען האמת, ספק אם עצם האמירה שאין עדויות לכך שההיסטוריה מקדמת את טובת האדם היא בעלת משמעות, אם "טובת האדם" אינה מוגדרת. והנה עוד אנו לא חושבים שמא אפשר בכל זאת ליישב תהייה זו, מופיעה במרחק שורות מעטות השורה הדרמטית הבאה: "ייתכן בהחלט שהנצרות והאסלאם הרעו את מצבם של בני האדם". בהחלט ייתכן, אבל ראו איזה סיכום של הנצרות והאסלאם, בכללותו, כאשר ברקע לא ברור שיש הגדרה אובייקטיבית ל"טובת האדם".

אנו מעוניינים בתשובות שיחסכו לנו את הטורח של החשיבה, שיאשרו את מה שאנו חושבים ממילא, כל עוד זה מעניין. זו בדיוק הוויה של קורא עיתון. בעוד שעיתון הוא צורך פסיכולוגי של איש ימין, שמאל, חרדי וכדומה, כאן התפקיד הוא לתמוך בנו בנושאים העומדים ברומו של עולם. הנה, בין ההגדרות הקולעות אנו מוצאים את ההגדרה לדת: "אפשר אם כן להגדיר דת כביסוס של מערכת חוקים וכללים אנושית על אמונה בסדר על אנושי". חשוב להררי להבהיר לנו בדבריו שגם הקומוניזם והליברליזם, שפונים לזכויות טבעיות, או הנאציזם, הם בעצם דתות. גם כאן פועל המנגנון מאנלוגיה לזהות מדליקה שתיארתי לעיל. הבעיה בהגדרה הזו אינה שהיא רחבה מדי ולא ממש מועילה, אלא שממנה משתמע שדת היא בהגדרה שקרית.

לזכותו של הררי ייאמר שמעמדה זו לא זז גם בחיבורו השני (הש"ה עמ' 199). יחד עם זאת, האם לא נכון היה להגדיר דת באופן שלא מניח את המופרכות שלה? הנה אפשרות טבעית. דת היא הטענה שמערכת חוקים, כללי מוסר, כללי הנהגה וחוקים מבוססים על יסודות אובייקטיביים. כעת, ניקח את הציווי "לא תרצח" ונניח שתי עמדות ביחס אליו: האחת שהוא סובייקטיבי, מוסכמה אנושית בלבד, והאחרת תאמר שהוא אובייקטיבי. את האחרונה נכנה דת, אם זה מה שמבין הררי, ואת הראשונה נראה כלא דתית. כעת נאמר שיש שתי דרכים ואחת מהן אמיתית, והוא, הררי, סבור שהראשונה אמיתית.

להט אנטידתי

קל מאוד לגלות שהספרים טעונים אידאולוגית. טענה זו כשלעצמה אינה ביקורת. האתיאיזם הבוטה שמוצג כאן אינו מחדש במיוחד, והכפירה כאן אינה עסיסית דיה. ביקורת הוגנת לספר תשווה אותו לספרים אחרים באותה סוגה וכיוון שהיסטוריה עולמית אינה תחום התמחותי אינני רואה את עצמי יכול לחרוץ משפט שלם וממצה על הספר.

ככלל, מושג המדע המקובל דורש שעמדותיו של החוקר לא יקבעו את מסקנות מחקרו. מדע ההיסטוריה באחת התפיסות שלו אכן מקיים סטנדרט זה, ודומה שהוא מצליח לעמוד מול הטענה שהכול כתיבה נרטיבית. ואולם, כאשר עוסקים בהיסטוריה עולמית, שאינה היסטוריה במלוא המילה, ספק אם אכן פיתחנו סטנדרטים שישמרו עלינו מפני הטיות כאלה. הפלישה של עמדות אישיות של החוקר באופן כל כך טבעי מעלה ספק לגבי מדעיותו של התחום.

הדברים אמורים גם על עתידנות. ראו את הטענה הבאה מן הש"ה: "אילו בישרתם לאנשי ימי הביניים שבעת החדשה אלוהים יגסוס וימות, הם היו ודאי מזדעזעים". כיצד אפשר לומר פסוק זה מאז שניטשה הפך לקלישאה (אני מכיר שתי בדיחות עליה)? או האמירה הבאה: "אנחנו לא ממלאים תפקיד בדרמה ענקית, כי אין דרמה, אין תסריט, אין תסריטאי, אין במאי, אין מפיק. אין כלום. על פי המדע, יש כאן רק תהליך עיוור וחסר תכלית עם הרבה רעש וצלצולים" (עמ' 225). האתגר המוצב כאן להררי הוא לוותר על הלהט האנטי–דתי ולראות מה מטענותיו המרכזיות עומד בעינו. אפשר להיות אתאיסט למהדרין בלי להיות אנטי–דתי.

בסופו של דבר ההמלצה שלי היא חד משמעית – לקרוא את הספרים של יובל הררי. הרבה אינפורמציה, הרבה מאוד תובנות מרתקות, מעוף ובעיקר עניין. יתרה מזו, אף שהררי די מתעלם מן הבעיות הכואבות של המזרח התיכון הוא מתריע מפני סכנות חמורות האורבות לפתחנו. התזות בחלקן אמיצות ומרהיבות, והן מפגינות ידענות המעוררת השתאות. עם זאת, גם הכשלים מפוארים, קלים לזיהוי ובולטים לקריאה הראשונה של הקורא המשכיל, אם הוא רק מחליט גם להתלהב וגם להחכים.

ד"ר מאיר בוזגלו הוא מרצה בחוג לפילוסופיה באוניברסיטה 
העברית ועוסק בלוגיקה, מטאפיזיקה ומחשבת ישראל‎

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015


להתייצב למלחמת התרבות |יואב שורק

$
0
0

נוכח המסרים הליברליים המציפים אותנו, נושאי התורה מתחלקים בין אלה המתמסרים אליהם בהתמוססות מסוכנת ובין אלה המתבצרים כנגדם או מנתקים מגע. זה הזמן למאבק

אולי לא כולם שמו לב, אבל אנו נתונים מזה שנים אחדות תחת מתקפה של ערכים ותפיסות עולם שאכנה אותם כאן "ליברליים". ערכי המשפחה מומרים בתפיסות של לגיטימציה מלאה ואף טיפוח של "זהויות מיניות" שונות ומשונות; ערכי הלאום הופכים ל"נרטיב" שנוי במחלוקת, ולעתים קרובות פסול בתכלית; עליונות האדם על הטבע, אחריותו לו וזכותו לנצל את משאביו, מהדומם ועד החי, מוטלות בספק עמוק.

בבסיס הזרמים הללו מונחים הערעור הפוסט מודרני על מושגי הטוב והרע כפי שהיו מקובלים במשך דורות רבים, והשלילה הגורפת כלפי כל תפיסה מהותנית, היררכית או אפילו פשוטה, תפיסות שמהוות את התשתית לרוב מערכות הערכים המוכרות לנו. כל אמירה מהותנית מוצגת מיד כחשוכה וכנגועה בבורות וגזענות, לצד שאר הכינויים המבישים שנציגי התרבות הנאורה, הפתוחה והמכילה מטיחים כלפי כל מי שאינו עונה אמן לרוחות החדשות ואינו משתחווה לעגלי הפולחן הנוצצים שיובאו לכאן מסן–פרנסיסקו ומאמסטרדם.

האופנסיבה הזו מורגשת במיוחד בשיח – התקשורתי, האקדמי וברשתות החברתיות – אבל מי שסבור שהוא יוכל לברוח ממנה על ידי סגירת חלונות משלה את עצמו. המתקפה הליברלית נוכחת עמוקות בכל מישורי חיינו הפרטיים והציבוריים ומגדירה את הנורמות שאנו בוחרים – כמו גם את אלה הנכפות עלינו. היא מעצבת מחדש את תוכני מערכת החינוך שלנו ואת דרכי התנהלותה (ואנו רק בתחילת הדרך); היא מכתיבה את הדפוסים המשפטיים המגדירים מה מותר ומה אסור, משנה את החוקים ואת התקנות המנהליות ואת טיעוני הצדדים ואת המזג השיפוטי; היא משרטטת מחדש את רשות הרבים שלנו, את הדרשות בבתי הכנסת ואת הנאומים בטקסים הממלכתיים, את השפה ואת הספרות, את גבולות הסובלנות ואת גבולות חופש הביטוי. מה שבעבר היה מובן–מאליו הפך בהמשך לשנוי במחלוקת, ותוך שנים ספורות הפך למשהו שפשוט אסור לומר – ומי שיאמר יאבד את קידומו, את משרתו ולעתים גם את חירותו, בלינץ' ציבורי או באקט משפטי.

ומעבר להשלכות על השיח, על המשפט, על החינוך – לפני כל זה ואחרי כל זה, ישנה ההשלכה על דעת ההמון, על צורות החשיבה של כולנו. הקולנוע, הטלוויזיה והרשת החברתית הם ככל הנראה סוכני השינוי החברתי והרעיוני היעילים והמהירים ביותר בתולדות האנושות, וכשהם מהדהדים את הרעיונות הליברליים הם מציפים אותנו כמו שטף של נהר גועש ועמוק, בלי שאנו יכולים אפילו להרים את הראש ולאמץ לעצמנו נקודת משען או מבט מחוצה להם.

יואב-שורק

המתקפה‭ ‬הליברלית‭ ‬משרטטת‭ ‬מחדש‭ ‬את‭ ‬רשות‭ ‬הרבים צילום‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬
שאטרסטוק

השחקן החסר

מאחורי כל זה מסתתרת תפיסת עולם. כמו כל תנועה רעיונית, היא תולדה של נסיבות היסטוריות מסוימות, של התפתחויות כלכליות וחברתיות וגם של רעיונות פילוסופיים ואמנותיים. כמו כל תנועה רעיונית, גם היא ניצבת לכאורה על מגרש הרעיונות, ויכולים לעלות מולה שחקנים אחרים ולהציב תפיסות ערכיות מנוגדות. אבל למרבה הכאב, על אותו מגרש רעיונות לא מתייצב מול השחקן הליברלי שחקן שבא בשם התורה, ומציב תפיסת עולם אחרת, כזו המבטאת ערכים שמקורם בסיני ומלווים אותנו כבר אלפי שנים. תפיסת עולם מקיפה, הנוגעת בשאלות היסוד של האנושות, השאלות של האמת והשקר, ההיררכיה והשוויון, מבנה הדעת והמבנה החברתי. אנחנו נכנעים מראש וללא קרב. יותר מדי רבנים, מחנכים ומעצבי דעה אצלנו מאמצים את ההנחה שתפיסות ליברליות אלה הן ה"דרך ארץ" החדשה, התפיסות ה"טבעיות" של האדם הסביר.

כמובן, יש לנו תורה שאומרת אחרת בשורה ארוכה של סוגיות קונקרטיות – למשל, בכל הנוגע לתפיסת המשפחה, המיניות, השוויון והזוגיות, הלאומיות, השימוש בכוח, הצמחונות, האתיקה הרפואית ועוד ועוד – אך איכשהו שלל העמדות הללו נותרות כמין הסתייגות מקומית ונקודתית, מעין "אילוץ" הנובע ממחויבות לתורה בתוך מסגרת החשיבה הכוללת המקבלת את הליברליזם. גם עבור אחרים, שרתיעתם מן הערכים הליברליים גדולה יותר, ההסתייגות מהחלתם הגורפת היא בעיקרה שמרנות של מלחמת–מאסף, של מי שבמתינות מפוכחת אינם רצים לאמץ כל אופנה רעיונית חדשה.

כל זה לא יעצור את הסחף, ולא ימנע את הפיכת היהדות לתת–זהות שולית, פולקלורית, בתוך הכנסייה הליברלית הגדולה. כמי שנושאים את לפיד היהדות דורות רבים, ומאמינים שממנו יתברכו כל משפחות האדמה, נדרש מאיתנו הרבה יותר. עלינו לנהל מלחמת תרבות, בטוחה בעצמה ולכתחילאית, ולבוא אל המלחמה הזו בשם היהדות המפוארת, העתיקה והמתחדשת תמיד, בשם תרבות שמתיימרת להיות מקור מים חיים, מענה אולטימטיבי לשאלות הגדולות של האנושות. וכמובן, רק מתוך ביטחון בכוחה של העמדה הזו היא יכולה להיות נדיבה ונינוחה, להכיר באמיתות הנמצאות בתפיסת העולם שכנגדה ובחסרונות שלה עצמה.

אחרי שיצאנו משואה לתקומה, ואחרי שראינו את כל הניסים הללו – ואחרי שמנגד כולנו צרובים עד היום מכישלונה המוסרי הנורא של התרבות האירופית, שקרסה אל תוך עצמה בשתי מלחמות עולם ושואה איומה אחת, ומגישה את עצמה כיום כקורבן למולך הג'יהאד – אחר כל זאת אין שום הצדקה שנזדנב כציביליזציה פרובינציאלית ונכסה בטלאי האפולוגטיקה את תשתיות חיינו. על מגרש הרעיונות עלינו להציב אלטרנטיבה סדורה ועמוקה, שכוחה יהיה לא רק בהדיפה אלא גם בהצעת בשורה של ממש. אחרי שהתרבות שלנו, בני אברהם יצחק ויעקב, הצליחה להינטע כאן כנגד כל הסיכויים ולחולל ניסים שלא יתוארו, היינו צריכים לרוץ אל מעיינות הרוח שלנו ולשאוב מהם מים עבור עולם צמא, שכבר הכיר בטעויותיו. והנה המציאות היא עגומה והפוכה: הרוח הבאה ממערב נמצאת בעמדת כיבוש והתפשטות, והרוח של ירושלים נמצאת בעמדת הסתגרות והתגוננות.

ההלכה אינה תשובה

רוב המנהיגות הרבנית והחינוכית שלנו אינה מתמודדת ישירות עם השטף הליברלי. הבועות החינוכיות והקהילתיות שלנו יוצרות אשליה של חסינות, אף שהשטף התרבותי לא פוסח על איש, והוא מעצב – בלי שנרגיש – גם את תפיסות העולם של מי שחי בתוך המסגרות הללו. ההתמודדות, אפוא, היא עקיפה: לפתחם של הרבנים והמחנכים מגיעות שאלות והתמודדויות שנובעות מהחשיפה של צאן מרעיתם לרוחות המנשבות "בחוץ", ולשאלות אלה הם מחפשים תשובות נקודתיות – לרוב, כמובן, כמין קרב–בלימה שרק חושף את הכרסום המתמיד.

אבל יש גם מי שמתמודדים ישירות. שמצויים בחזית של השיח הזה. וכאן אנו פוגשים, כצפוי, שתי עמדות קוטביות. העמדה האחת היא זו של "הרבנים הליברלים", שמקבלת ביטוי דרך ארגונים כמו "בית הלל" וכדומה. אני מעריך מאד את העמידה הזו בחזית, ואת החשיבה שמניחה בתשתיתה שהיהדות אינה יכולה להסתגר ושעליה להאיר פנים לחיים ולתרבות האנושית. אלא שלא פעם אני חש ברוח של אפולוגטיקה, בהפנמה של השיח הליברלי ובראיית היהדות כמשהו שצריך "ליישב". אני מתקשה לזהות כאן את העוצמה של מי שבא בשם מערכת ערכית שהוא מאמין בעליונותה, מערכת שהוא אוהב לא רק כהתרפקות של נוסטלגיה וביתיות אלא כמקור חיים, כמקור הערכים, כמקור עיקרי לאמת.

אולי העוגן היציב ביותר של האגף ה"מתון" בחברה הדתית ובין הרבנים הוא הדבקות בהלכה. יש הרואים בו מעין בסיס שמרני שמאפשר לפתוח ללא חשש את השיח במישורי התשתית ההגותית–מוסרית. פתרון זה – שפעם כינה אותה מישהו "אורתופרקסיה", כלומר דבקות בפרקסיס האורתודוקסי – הוא בעיניי דווקא מכשול. ההלכה היא, בסופו של דבר, פרקטיקה מעשית יומיומית ולא יותר, וערכה תלוי בכך שהיא מבטאת ערכים מסוימים. בהיעדרם, היהדות הופכת לפולקלור. לריטואלים ריקים. ליידישקייט במובן הרדוד.

בשלב הראשון שמירת ההלכה מגִנה על ערכים מסוימים ומאזנת את הקולות המערערים עליהם, אך לאורך זמן קו–הגנה זה יתגלה כקליפת השום, בהיעדר עמוד שדרה הגותי–מוסרי המצדיק את הדבקות בערכים הנוגדים את רוח הפרצים הליברלית. מה שמוביל את החיים הם הערכים – וכך צריך להיות! – וכאשר ההלכה לא תבטא את ערכינו כראוי תימצאנה כבר הדרכים להתאים את ההלכה לערכינו, לרוקן אותה מתוכן או פשוט לנטוש אותה. כאשר מדובר בקליפה ריקה, הדילוג הזה אינו דרמטי.

כך חשתי למול קריאה במאמר – המאוזן והמעמיק – של הרב רונן נויבירט שהתפרסם על גבי במה זו בגיליון פרשת פינחס. אף שנויבירט נגע בכמה עניינים עקרוניים הקשורים בתפיסת המשפחה, גם הוא נדחק בסוף לפינה האפולוגטית, כאשר חתם את מאמרו בדברי ר' יוחנן בן זכאי על הפרה האדומה ש"חוקה חקקתי", כלומר ייחס לעניין החד מיניות את המחויבות הסתומה להלכה, זו שנתייחדה למקרים הנדירים שבהם התורה מציעה "גזרות מלך" שאין להן דבר עם התבונה והמוסר האנושיים. וזאת כשמדובר בסוגיה שאין לה דבר עם פולחן טכני מן הסוג של פרה אדומה, סוגיה שאך לפני דור אחד עמדת התורה ביחס אליה הייתה קרובה לשיח הכללי, ושגם כיום נטושה עליה מערכה ערכית – לפחות במחוזות שלא נכנעו ללא קרב.

כמובן, לא רק הלכה יש בצקלוננו: בחברה שלנו גם מחנכים ליראת שמים ולאהבת תורה. החברה הדתית משקיעה רבות בחינוך, שולחת את ילדיה לשנן משניות ולחזור על פרשת השבוע, מטפחת את לימוד התלמוד וההלכה ומדקלמת עם הילדים את "כה עשו חכמינו". הכול טוב ויפה, וחיוני מאוד – ודומה שדווקא בקבצים כמו "כה עשו חכמינו" או "איש צדיק היה" יש אכן יסודות איתנים של תשתית מוסרית ותפיסת עולם – אבל הוא נותר בזירה הנוחה של גילאי בית הספר.

בקהילות רבות מבקשים בחופש מבחור ישיבה צעיר, בן 18 או 19, ללמד את ילדינו גמרא אחרי שחרית, עם קפה ועוגיות. זה מצוין, אבל זה לא מה שיחסן אותם מול הסחף האדיר של התרבות כולה. הדתיות החזקה של התלהבות הנעורים, של שיעור א', אינה יכולה לעמוד בפני העולם המורכב של המבוגרים, ובפני הכוח הגדול של האופנסיבה הליברלית. אפשר, אגב, שהתכנים הבאים בשמה עמוקים בהרבה מאלה שנשפכים אלינו מן הסרטים – אבל הם אינם מועברים במלוא עומקם ובאופן המנהל דיאלוג אינטליגנטי ומכריע עם התרבות האחרת. יותר מכך: עצם העובדה שאת התכנים התורניים אנו מוכנים להפקיד בידי "מתלהבים" צעירים (שלא לדבר על עלוני–תעמולה פשטניים) מעידה משהו על המקום שאנו נותנים לתורה. פעמים רבות מדי היא אינה מקור הערכים החי שלנו, אלא מבנה נוסטלגי לשימור.

ועדות ההתנגדות

אם תמשיך הדתיות הנוחה–לבריות, הליברלית, בטשטוש הקצוות החדים של הזהות היהודית והערכים הייחודיים לתורה, נמצא עצמנו מהר מאוד במציאות של התמוססות. נטולי עמוד שדרה, נענים לכל אופנה חדשה המערערת עוד ועוד לבנים בחומת הערכים שאבותינו מסרו נפשם עליהם.

מי שמודעים בחריפות לסכנות הללו הם רבני החרד"ל, ובייחוד הרב צבי טאו וחוגי "הר המור" שסביבו. הרב טאו אינו מבטא שמרנות רגילה, החוששת מן החדש, אלא הבנה עמוקה עד כמה מסוכן השטף הזה, עד כמה הוא חותר תחת יסודות האמונה שלנו, עד כמה הוא מרוקן אותנו מן הזהות שלנו. המודעות החריפה הזו מביאה גם תגובות חריפות – כמו ההתנגדות השיטתית והגורפת לכל היבט אקדמי בלימוד התורה, בדיוק בגלל ההנחה שבאמצעות המתודה האקדמית (בלי קשר לתכניה) "נשתלת" בתוך תפיסתו של האדם מישראל גישה שתשתיתה סותרת את האמונה.

אלא ש"ועדות ההתנגדות" הללו יכולות אולי לבלום, עבור ציבור קטן ומסוגר, את הקריסה. כמו המנהיגים החרדיים המנסים עדיין לעצור את האינטרנט ופריצת הגבולות המגיעה עמו, גם כאן מדובר במאבק עקר, שמגדל אנשים שאינם יכולים להביא בשורה כיוון שאינם מצויים בשיח של ממש עם המתרחש. כמו כל אתגר רוחני, גם נוכח השטף הליברלי יש צורך בהתמודדות אמיצה ומישירת–מבט, כזו שאינה מסתגרת מתוך פחד. איננו יכולים לדבוק בנוסחאות הישנות: עלינו להתחדש, להעמיק, לתת לאתגר להגיע עדינו ולראות בו הזדמנות. הזדמנות לברר את שורשי תפיסת העולם שלנו, לברר את המבדיל בינה ובינם, את יתרון הקודש על החול, את הבשורה שאנו יכולים להביא לאנושות מיואשת וצמאה. אין דרך אחרת: רק כניסה בעובי הקורה, רק התמודדות העושה ברירה הן בתרבות שמנגד והן בתרבות שלנו, מרחיקה את הרע ומאמצת את הטוב, יכולה להיות הבסיס ליהדות של הדורות הבאים.

יש תלמידי חכמים, הן כאלה המכונים "ליברלים" והן כאלה המכונים "שמרנים", המדברים אכן בשמה של יהדות הנעמדת על מגרש השיח האנושי כמתמודדת מעוטרת, בטוחה בעצמה, תקיפה ונדיבה. הם אינם עסוקים באפולוגטיקה או בהכנסת היהדות למיטת–הסדום הליברלית, וגם לא בבניית חומות של סגירות או בהפניית גב לתרבות האנושית באשר היא. אלה אנשים יקרים, אמיצי לב, אבל הם מעטים – ואין די בהם כדי להעמיד בזירת הרעיונות את האלטרנטיבה שלה אנו זקוקים. תפיסת עולם יהודית רחבה, הנוגעת בשאלות היסוד של המציאות בת זמננו, בדור ששבע אכזבות משורה ארוכה של אידיאולוגיות, מלחמות ודתות, דור שהטכנולוגיה והכלכלה מציבים אותו מול מציאות חברתית ואנושית חדשה.

כוזרי חדש

לפני שנות דור הועמדה היהדות הנאמנה במבוכה בשל גילויי מדע שונים שנתפסו כסותרים את תפיסות התורה. הקִדמה, המדע וההגות הקשורה אליהם היו באותם ימים הדת החדשה, שהקסימה את ההמונים ואת המלומדים כאחד והבטיחה גאולה לאדם. היו אז מי שנחלצו להסביר, לבאר, להשיב לכל התוהים ולבצר את "חומת הדת", את יסודות האמונה. מלאכתם צלחה בידם, וגם ההיסטוריה עשתה את שלה: המדע למד את גבולותיו, והקִדמה חדלה מהבטחתה המוסרית.

במקביל, האידיאולוגיה החילונית שהובלה על ידי האליטה הציונית בראשית שנות המדינה נתגלתה גם היא במהירות ככלי ריק, ומזה כמה עשורים שהכוחות ה"דתיים" חשים כמנצחים: הציבור בישראל "מתחזק", העניין במסורת גדל, החילוניות בירידה והאתגרים הישנים של אתיאיזם, של דת–המדע ושל דת העבודה נעלמו. אלא שתחת הזחיחות המנצחת הזו, מסתבר, חתרו איומים חדשים. העניין בריטואלים הדתיים אולי עולה, אבל סולם הערכים של היהדות נדחק. השטף הליברלי אינו מבחין בין חילונים לדתיים, והוא מערער את יסודות האמונה משורשיהם.

אנו ניצבים היום בפני צומת היסטורי, המקביל לצמתים שעמדו בפני גדולי אומתנו במשך הדורות. כמו האתגר המדעי–חילוני של המאה הי"ט, שהזכרנו עתה, וכמו האתגר ההלניסטי–פילוסופי שעמד בפני ראשוני חכמי ימי הביניים. מה שבעבר היה ניתן לפתור בספרי הגות, מחייב היום יצירתה של תרבות שלמה, של קולנוע ושל ספרות; אבל גם הם זקוקים לתשתית רעיונית, וזו צריכה להתבהר ולהיפרש, כדרכה של ספרות קאנונית.

מאז שהכתה בי התחושה הבוערת שאנו נתונים במלחמה הרת גורל, מהדהדות בי מילותיו של ר' יהודה הלוי במאמר הראשון של ספרו (פ–פא), על הייחודיות המובהקת של אמונת ישראל:

אמר הכוזרי: נחזור לענייננו. הודיעני נא איך קמה דתכם? איך נתפשטה ונתקבלה?

אמר החבר: בדרך כזו תקומנה אמנם ותיוולדנה החוקות המיוסדות על השכל, שהתחילו על ידי בן אדםלא כן החוקה שמקורה באלוהזו קמה פתאום, נאמר לה הייותהי, ממש כבבריאת העולם.

הנחת המוצא של מלך כוזר היא שהיהדות היא "עוד דת" הנמצאת בזירת הדתות המתגוששות על אמונו של המחפש. והנה בא החבר ועוקר את הנחת היסוד מיסודה. "אנחנו מסיפור אחר", הוא אומר. איננו חלק מהחיפוש האנושי, המגשש ומנסה; אנחנו באים ממקור אחר, אנחנו מציעים אלטרנטיבה לכל זה.

זה אולי לוז העניין: בעיני רבים, רבים מדי, היהדות הפכה לחלק מהרצף הזהותי, לאיזו תת–נאמנות במסגרת הכוללת של תפיסת העולם ההגמונית כיום, זו שבבסיסה ערכי השוויון והאינדיבידואליזם. בראותם אותה ככזו, הם עסוקים בה כפי שעסוקים במגוון של תרבויות אנושיות: חוקרים את התפתחותה, לומדים את דקויותיה, מקישים ממנה למה שמבחוץ וממה שמבחוץ אליה. אינני מתנגד למחקר כזה, ואני אף שותף פעיל ונלהב בו; בעיניי הוא חיוני ומאיר עיניים, שהרי אחרי הכול ניתנה תורה לבשר ודם והתרבות שנשתלשלה ממנה היא תרבות אנושית הפועלת בהיסטוריה. אבל נקודת המפתח, נקודת העוגן, היא לחוש בבהירות שמעבר לכל הצורות התרבותיות והאנושיות יש לנו כאן סיפור אחר. יומרה אחרת לגמרי. יש כאן טענה על דבר ה' לאדם, יש כאן יומרה משיחית, יש כאן עמוד שדרה של ההיסטוריה האנושית, ציוויליזציה שהביאה לעולם כמות בלתי נתפסת של רעיונות ותובנות, שגם התרבות הנוכחית יונקת מהם ללא שיעור.

בימים הרחוקים ההם, ב"תחילת חושך הגלות" כביטויו של הרצי"ה, ה"כוזרי" נדחף לכתוב "להגנת הדת הבזויה", ושרטט חזון מרהיב של עם שהוא "לב באיברים", של מקדש שהוא מקור האמנויות וההשראה, של ארץ שבניה נביאים ומלכים. כיום, כשאנו בעיצומם של ימות המשיח שלנו, קרובים יותר מאי פעם למימוש חזונו – דרוש לנו "ספר כוזרי" חדש.

דרושה לנו תפיסה אמיצה ומקיפה המתמודדת עם שלל האתגרים של החשיבה בת זמננו; לא על ידי ניתוחם לעייפה, אלא על ידי הצבת מודל רעיוני אמיץ וקוהרנטי מולם. אמיץ הן בעמידתו נוכח התקינות הפוליטית והן בהשתחררו מחסמי החשיבה של השמרנות הדתית. מודל העולה מן המקרא ומחז"ל, מהיהדות לדורותיה ומן ההתחדשות הציונית. בידינו הדבר, ובנפשנו הדבר. #

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ב אב תשע"ה, 7.8.2015



לבד במקווה |עידית ברטוב

$
0
0

פוסקי ההלכה בכל הדורות התירו לנשים לטבול ללא נוכחות אישה נוספת, והציעו פתרונות לבעיות הכרוכות בכך. יש לכבד את זכותן של המעוניינות שלא לטבול תחת עינה הפקוחה של הבלנית

לאחר נישואיי התגוררנו בעלי ואני למשך זמן מה בדיור מטעם הישיבה שבה למד בעלי. ביום שלאחר החתונה נשמעה דפיקה בדלת. בפתח עמדה אחת השכנות שאימצה אותנו, בידה האחת עוגה, בידה השנייה מפתח – "זה המפתח של המקווה", היא הסבירה, והוסיפה עוד: "המקווה נמצא בין הצרכנייה לבין בית–הכנסת. תוכלי ללכת עם מי שתרצי".

זה נשמע לי מוזר ושונה ממה שלימדה אותי מדריכת הכלות, אך ככלה צעירה סמכתי על רב המקום, שבוודאי מעורה בסדרי הטבילה שבמקומו. במשך הזמן הבנתי שלא כך המצב ביתר המקומות בארץ, ולמעשה ברוב המקוואות נושאות בלניות בתפקיד ה"חברה" המתלווה לטובלת. מכיוון שאין בידי נתונים מדויקים, איני יודעת כיצד התרחש במדינת ישראל התהליך המחייב נוכחותה של בלנית בעת הטבילה.

נוכחותה‭ ‬של‭ ‬הצופה‭ ‬אינה‭ ‬מהותית‭ ‬למעשה‭ ‬הטבילה‭ ‬ולכשרותו‭. ‬מקוואות‭ ‬במתחם‭ ‬הארכאולוגי‭ ‬בציפורי צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

נוכחותה‭ ‬של‭ ‬הצופה‭ ‬אינה‭ ‬מהותית‭ ‬למעשה‭ ‬הטבילה‭ ‬ולכשרותו‭. ‬מקוואות‭ ‬במתחם‭ ‬הארכאולוגי‭ ‬בציפורי
צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

התורה האמינה לה

לאחרונה התעורר שוב הדיון הציבורי בנושא המקוואות, עם הגשת עתירה לבג"ץ מטעם מכון "עתים" בשמן של מספר נשים אשר חוו חוויות של השפלה וזלזול בעת טבילתן. מתברר שבלניות רבות מנהיגות מדיניות פיקוח פולשנית וחשדנית מתוך אמונה מוטעית שזהו תפקידן, או מתוך ציות מחשש לאבד את משרתן. נשים רבות מדווחות כי הן חשות חדירה לפרטיותן, ערעור נאמנותן ופגיעה באוטונומיה שהעניקה ההלכה לחווייתן הדתית והפרטית ביותר. התלונות כוללות חקירות ובדיקות מצד הבלניות, וגם כפייה של מנהגים והלכות כפי ידיעתן או הנחיית רבותיהן, תוך התעלמות מפסיקה שונה.

נשים מתלוננות על מצוקה רגשית עקב נטילת האחריות על גופן ועל עולמן הרוחני, כמו גם חשיפתן לעיני אדם אחר, אפילו כשמדובר באישה – מה שמעורר אצלן מבוכה, לחץ ובושה. רגשות אלה מועצמים כאשר מדובר באישה שחוותה בעבר תקיפה או באישה שחווה בהווה זוגיות קשה, כמו גם אצל אישה הסובלת מדימוי גוף שלילי.

יש השוללים מכול וכול את הדרישה לטבול ללא השגחת בלנית, ורואים בה פגיעה בהלכה, שכן לדידם טבילה ללא בלנית אינה מאפשרת, למעשה, לקיים את מצוות הטבילה כהלכתה. לטענתם, העתירה לבג"ץ מערערת על הממסד ההלכתי והפסיקתי, וריח רפורמה נודף ממנה. נשאלת השאלה: האמנם?

כאשר מצווה התורה את האישה הזבה (כמו את הזב): "וספרה לה שבעת ימים" (ויקרא טו, כח), לומדים מכך רבותינו כי מדובר במצוותה האישית, אשר היא עצמה, ורק היא, מופקדת על קיומה: "וספרה לה… לעצמה" (כתובות עב, א). יתר על כן, מכך למדנו את הכלל ההלכתי שלפיו עד אחד נאמן באיסורים (תוספות גטין ב, ב). פירושו של דבר, האוטונומיה שהעניקה ההלכה לאישה בתחום זה חורגת מן ההנחיה המחייבת להעמיד כל עדות על שני עדים, ומכאן נלמד כי בכל תחומי האיסור וההיתר ניתן להסתפק בעד אחד בלבד, כמו למשל בעדות על כשרות. כלל זה אכן מתממש בעת טבילתם של גברים (למשל לצורך עלייה להר הבית), אשר טובלים בינם לבין עצמם, ללא נוכחותו של בלן או אדם אחר.

מתוקפה של נאמנות האישה היא מעידה על עצמה, על מצבה ועל קיומה את המצווות הנוגעות אליה. ביטוי לנאמנותה של האישה עצמה מופיע בהלכות שונות בתחום זה, ואף במקרים שבהם המציאות לכאורה סותרת את דבריה הסבריה מתקבלים. כך כתב הבית יוסף: "ומכל מקום כשאומרת לו טבלתי, נאמנת". והוא מוסיף שאין להחזיק אישה כמשקרת או כטועה בדמיונות, שהרי התורה האמינה לה (בית יוסף יו"ד סימנים קפה, קפח).

אפשרות של לכתחילה

בטבילת האדם לטהרתו, הוא מחויב בהכנסת כל גופו למים בעת ובעונה אחת. מתעוררת השאלה כיצד יוודאו נשים בעלות שֵער ארוך ששערן לא יצוף על פני המים בעת טבילתן. בשולחן ערוך מוצעים לכך שני פתרונות חלופיים: עמידת אישה בוגרת (מגיל שתים–עשרה ומעלה) ליד הטובלת, שתתבונן בשערה של הטובלת, או לחלופין כריכת שער ראשה בחוטים רפויים, או רשת חלולה, שימנעו ממנו לצוף (שו"ע יו"ד קצח, מ). שתי החלופות הללו מופיעות בדברי הראשונים, ומיוצגות בדעת הרא"ש מול דעת הראב"ד. בעוד הטור מפרש זאת כמחלוקת ראשונים, הבית–יוסף רואה בכך שתי חלופות אופציונליות, ולא מחלוקת פוסקים: "הילכך נראה לישלא הביא רבינו דברי הראב"ד לחלוק על דברי הרא"ש אלא ללמדנו תיקון לטבול בלא אשה עומדת על גבה, דהרא"ש והראב"ד מר אמר חדא ומר אמר חדא ולא פליגי". בסיכום דברי הבית–יוסף הוא מדגיש כי זוהי דעת כל הפוסקים, ואין מי שחולק בדבר.

מן האמור עולה כי נוכחותה של הבלנית בעת הטבילה אינה דורשת הכשרה כלשהי, וכל אישה יכולה למלא תפקיד זה, אשר מתמצה בהתבוננות בשער הטובלת בלבד, ואין לה חלק בהכנותיה של האישה לקראת הטבילה, או בקיום המצווה גופה – לא בבדיקת החציצות, לא בהנחיה לגבי זמני הטבילות (כגון המתנה לצאת הכוכבים) או מספר הטבילות, ולא בחישוב הפסק הטהרה ושבעה נקיים (ט"ז קצט סק"ד). לפיכך יכולה הטובלת להביא עמה על–פי רצונה חברה, קרובת משפחה, או אף את בן–זוגה (ראו נודע ביהודה תניינא, יו"ד קכב).

יתר על כן, נוכחותה של הצופה אינה מהותית למעשה הטבילה ולכשרותו, ואישה יכולה לטבול בינה לבין עצמה, ללא נוכחותה של אישה אחרת, ובלבד שתדאג לכך ששערה ישקע במים. יש לציין כי הנחת היסוד של הפוסקים הדנים בכך היא כי כל הנשים בעלות שער ארוך.

מבלי לדון בנושא עצמו, כתב הרמב"ם כי אישה הטובלת במקום שבו ישנה אפשרות לראייתה על ידי אנשים – עליה להסתיר עצמה במחיצה, וכך לטבול (הל' מקוואות פ"א הי"א, על–פי הגמרא בנידה סו, ב, בפירוש תוס', ר"ן, רשב"א ועוד, שלא כדעת רש"י). מציאות זו אינה לוקחת בחשבון את נוכחותה של אישה נוספת ליד הטובלת. גם בשולחן ערוך מופיעה ההלכה שלפיה נפילת אישה למקווה, או רחיצה בו לשם צינון גופה, מועילות לה כטבילה, ומתירות אותה (יו"ד סי' קצח סמ"ח). גם במקרה זה אין נדרשת נוכחות אישה נוספת, ולפחות כשמדובר באישה הרוחצת זהו מקרה של פעולה רצונית הנעשית מלכתחילה.

טבילה בכריכת שער מופיעה בפסקי הלכה שונים, למשל מאת רבי עקיבא איגר (מובא בפת"ש אבן העזר סי' קטו ס"ד), והרב שלמה קלוגר (תפארת שמואל על רא"ש הלכות מקוואות סי' כח אות א, מובא בשיורי טהרה ס"ק ע"ח), והם מציינים כי נוכחות הבלנית נדרשת כאשר מדובר באישה המפחדת להיכנס למים, ויש חשש כי תטבול באופן חלקי. אך בכל אופן אחיזת השער בידה, ושחרורו בתוך המים, מספיקים לטבילה ראויה.

גם פוסקי דורנו מתירים טבילה ללא בלנית לבעלות שער קצר, ואף לבעלות שער ארוך, בתנאי שתכרוכנה את שערן ברפיון; ביניהם הרב מרדכי אליהו (דרכי טהרה השלם, עמ' 242, הערה ה'), הרב עובדיה יוסף (טהרת הבית חלק ג דיני חציצה ס' מה), הרב קנוהל (עלון רבני צוהר קיץ תשס"ג) ואחרים.

מן הדברים שהובאו עולה שאין בעתירה המדוברת חידוש הלכתי, אלא בסך הכול בקשה למימושה של האפשרות המותרת ממילא – אפשרות המקובלת ביישובים שונים, ושנהגה דורות רבים בעם ישראל בטרם היווצרותו של ממסד הבלניות. אני מודעת לכך כי ישנן נשים אשר יעדיפו להמשיך בהסדר הקיים, וסיבותיהן עמן, אך אל לנו להתעלם ממצוקתן ומכאבן של נשים אחרות.

*

הרבנית עידית ברטוב מוסמכת לפסיקת הלכה מטעם מדרשת לינדנבאום ומנהלת את המחקר ההלכתי במכון "עתים"

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


21 שאלות – 940 |דוד צוראל

$
0
0

1. מהי "מֶנְס רֵיאָה"?

2. אילו שני נביאים מקראיים מכונים "הרואה"?

3. מי כתבה את סדרת "הרואים למרחק"?

4. לפי נתן זך, מה "כזאת לא אראה עוד עד יום מותי"?

5. איזו מהפכה אופנתית חוללה חתונתה של המלכה ויקטוריה ב–1840?

6. איזו שחקנית נולדה ב–1924 כגרמנייה נוצרית בשם אירנה קליין?

7. על שם מי נקרא מושב בני ראם?

8. לפי התלמוד הבבלי, מה קורה למי שרואה פילים בחלום?

9. מהי "מראה שחורה" בסדרת הטלוויזיה באותו שם?

10. על מי שרו "שעון מראה שלוש, מתי מתי כבר שמונה"?

11. איזו מילה יוונית למראָה נכנסה לעברית?

12. מהי כותרת המשנה של הספר "מבעד למראה"?

13. מה קרה באולם המַראות ב–28 ביוני 1919?

14. מהו גלילור?

15. איזה עיתון גרמני הוא "הַמַּרְאָה"?

16. היכן נמצא האי ראוניון?

17. מהם קנים ומדוכים?

18. איך נקרא בעברית ראומטיזם?

19. מה קובעת תכונת הכיראליות של מולקולות?

20. למי הקדיש בתחילה בטהובן את הסימפוניה השלישית שלו, ה"אירואיקה"?

21. באיזה צבע היו המים שהפכו את דני דין לרואה ואינו נראה?

——————-

21  תשובות  1. מחשבה פלילית, היסוד הנפשי בביצוע פשע 2. שמואל (שמ"א ט, יט) וחנני (דהי"ב טז, ז) 3. רובין הוב 4. ציפור רבת יופי 5. שמלת כלה בצבע לבן. 
עד אז היו באופנה שמלות כלה צבעוניות. 6. אורנה פורת 7. ר' אברהם מרדכי אלתר, האדמו"ר בעל ה"אמרי אמת" מגור 8. "פלאי פלאות נעשו לו" (ברכות נו, ב) 
9. המסך השחור של מכשירי התקשורת שסביבנו 10. "רונה", של סמיר שוקרי 11. אספקלריא 12. "ומה אליס מצאה שם". ספר ההמשך ל"אליס בארץ הפלאות" 
13. גרמניה נכנעה בהסכם ורסאי 14. קליידוסקופ 15. דר שפיגל 16. באוקיינוס ההודי, מזרחית למדגסקר 17. קולטני אור בעין 18. שִׁגָּרוֹן  19. מולקולה היא כיראלית אם לא ניתן לסובב אותה במרחב ולקבל את תמונת המראה שלה 20. נפוליאון 21. סגולים

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


בשר ומוסר |שלום רוזנברג

$
0
0

מדוע תנועות ירוקות משתפות פעולה לעתים עם אלה שידיהם אדומות מדם? על פרדוקס הצמחונות

"וְאָמַרְתָּ אֹכְלָה בָשָׂר, כִּי תְאַוֶּה נַפְשְׁךָ לֶאֱכֹל בָּשָׂר, בְּכָל אַוַּת נַפְשְׁךָ תֹּאכַל בָּשָׂר". הראי"ה קוק  העיר שבפסוק זה התורה "האריכה בהצעת הדברים" יותר מן הרגיל. למה? נשאיר את סימן השאלה, ונחזור אליו לקראת סיום הרשימה.

במורה הנבוכים (ח"ג, יז) מפנה אותנו הרמב"ם לדברי המלאך המוקיע את בלעם על אכזריותו (כב, לב): "עַל מָה הִכִּיתָ אֶת אֲתֹנְךָ?". מדבריו לומדים אנו עיקרון מוסרי חשוב: "צער בעלי חיים – דאורייתא": "שלא נכאיב לשווא, ללא תועלת, אלא נתכוון לרחם ולחמול" על בעלי החיים. הרמב"ם מוסיף הסתייגות: "חוץ מבשעת הצורך". מילים אלו מהוות לדעתי צוהר היתר לשימוש בבעלי חיים למטרות מחקר רפואי. אך הרמב"ם חוזר ומדגיש: "ולא נשחט מתוך אכזריות או לשם משחק" – כבקרקסים או במלחמות בעלי חיים היזומות על ידי האדם. עלינו להימנע מסדיזם נוסח עובדי השטן, וגם מציד, המעמיד פנים כספורט לגיטימי ומכובד. אך האם "חוץ מבשעת הצורך" כולל גם אכילת בשר?

איור: גונן מעתוק

איור: גונן מעתוק

הגנה על הרשע

למען הגילוי הנאות אומר שאני צמחוני (אגב, גם טבעוני) עשרות בשנים, ואינני יכול לבטא עמדה בלתי משוחדת על נושאים אלה. לימדתי את בניי שבגן עדן לא אכלנו בשר וגם באחרית הימים כל עולם החי יחיה בשלום. בני הצעיר, והוא אז באחת הכיתות הנמוכות של בית הספר העממי, חזר יום אחד מחוג הצפרות שלו, וכולו אירוניה: "האמנם אתה חושב שהבז יעוט במהירות הפנטסטית שלו, הרבה יותר מ–200 קמ"ש, כדי לקטוף עלה חסה?". עדיין לא הצלחתי למצוא תשובה לשאלתו. הוא כנראה סבר כרמב"ם, שהשלום בעולם החי אינו אלא משל אלגורי לשלום בין בני האדם. אך אני מאמין שאם ישרור פעם שלום בין בני האדם, גם הטורפים והדורסים ימצאו אולי דרך לחיות בשלום עם קרבנותיהם.

עד כאן שאלות קטנות. כצמחוני עומד אני בפני שאלה גדולה יותר, פרדוקס איום שאליו התייחסו רבים בדורות עברו ועליו נלמד בעזרת פסוק בהושע (יג, ב): "זֹבְחֵי אָדָם עֲגָלִים יִשָּׁקוּן". פשט הפסוק מדבר, כנראה, על אותם האנשים שעבדו את עגלי הזהב במלכות שומרון, נשקו את העגלים ואולי הקריבו להם קרבנות אדם. אך פסוק זה קיבל במשך הדורות משמעות חדשה: רשעים, זֹבְחֵי אָדָם – עֲגָלִים יִשָּׁקוּן, מנשקים באהבה וחמלה את בעלי החיים ונאבקים להצילם. הביטוי האיום ביותר לתופעה זאת מצוי היה בנאציזם. אלא שהתופעה רחבה הרבה יותר. היא אחת מאותן תופעות פרדוקסליות המאפיינות כיום קבוצות ותנועות שונות הרואות את עצמן ירוקות, אך מוכנות לשתף פעולה עם אלה שידיהם אדומות מדם.

על פרדוקס זה עמד הראי"ה קוק במאמרו "טללי אורות" ובמסתו הגדולה "אפיקים בנגב", שבה חוזר הראי"ה ל"זֹבְחֵי אָדָם" שבהושע. לפי הראי"ה פועל כאן מנגנון פסיכולוגי מיוחד. הצמחונות עלולה להפוך בנפשם של מתועבים הדורסים כל חמלה לאמצעי של טיהור עצמי: "כי הנה רגש הטוב והיושר שבאדם… דופק לפעמים על דלתי לב רשעי ארץ, ומכריחם לבקש במה להשקיט את רעבון הצדק הטבעי שלהם". מנגנון טיהור זה מביא לכך ש"רשעי תבל… זֹבְחֵי אָדָם באין חמלה", משתיקים את שרידי "מוסר כליותיהם… על ידי חסידות עם בעלי חיים". לפי הרמב"ן, איסור צער בעלי חיים מיועד מלכתחילה לשרש מהאדם את מידת האכזריות העלולה לקנן בו והנה אנשים אלו הפכו אידיאלים מוסריים למנגנוני הגנה המשרתים את הרשע.

גערה נסתרת

הראי"ה העלה חזון צמחונות אוטופי, ועד שיתממש חזון זה היתר אכילת בשר הוא אחד מה"וויתורים שלא דיברה בהם תורה אלא כנגד יצר הרע". בעולם האידיאלי שעוד יגיע, אנו נוותר על הוויתור. לפי חזונו של הראי"ה, לעתיד לבוא יקיים האדם את המצוות לא מתוך הכרח וכפייה. המצוות והמוסר ינבעו מהלב האנושי, כשאיפה פנימית. לדעתו, ההתקדמות המוסרית היא משמעות האבולוציה של המין האנושי.

דוגמה בולטת לכך היא אכילת בשר אנוש, שהייתה מקובלת על בני אדם בתקופות הפרימיטיביות. והנה היום, "אתה קץ מבשר אדם, שעל כן לא הוצרכה תורה לכתוב עליו איסור מפורש, שאין האדם צריך אזהרה על מה שקנה לו כבר מושג טבעי בזה". בעתיד נגיע לשלבים גבוהים יותר, "שבבוא התור של מצב המוסרי האנושי לשקץ בשר בעל חי, מפני הגועל המוסרי שיש בו, הלוא אז לא תְאַוֶּה כלל נפשך לאכול בשר ולא תאכל". הפסוק שבפרשתנו הוא "גערת חכם נסתרת" – עדיין לא הגעתם למדרגה הנכונה. ובינתיים "אמרה תורה: כסה הדם, הסתר בושתך ורפיון מוסריותך". אגב, סבור אני שרק ההתפתחות המדעית העצומה מאפשרת לנו לחזור אל הפשטות המוסרית של האדם. הוכחה? כדורי 12B לצמחונים!

והיכן אנחנו? נראה לי שיש לברך את היוזמה שהתעוררה להפוך את א' באלול (יום קובע למעשר בהמה) ליום המוקדש לטיהור יחסנו לעולם החי. אכן, נוצרת כך מעין סימטריה לט"ו בשבט, הקשור לעולם הצומח. יוזמה זו היא של עמותת "תנו לחיות לחיות" ו"עולָמָקום", ואני הקטן מברך אותם שיפרצו מהפייסבוק לעולם הריאלי. "עולמקום"? עולם שבו יהיה קצת מקום לתורתו של המקום ברוך הוא, שרחמיו על כל מעשיו.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


השבתון של הנושים |עמית קולא

$
0
0

ההבנה כי השמיטה בספר דברים הינה בעלת אופי סוציאלי חושפת משמעויות חדשות במצווה לאור פשוטו של מקרא. על שנת שמיטת הכספים

מצוות השמיטה מנוסחת בתורה בשתי פרשיות מרכזיות. האחת בספר ויקרא (פרק כה) והאחרת בספר דברים, בפרשת ראה (טו, א–יא). ההבחנה המקובלת בין שתי פרשיות אלו היא בין שמיטת קרקע (ספר ויקרא) – "שָׂדְךָ לֹא תִזְרָע וְכַרְמְךָ לֹא תִזְמֹר… שְׁנַת שַׁבָּתוֹן יִהְיֶה לָאָרֶץ" – ובין שמיטת כספים (ספר דברים): "שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ… לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַה'". ההבדל בין שתי הפרשיות בולט גם במילות המפתח  – בפרשת שמיטת קרקעות הביטויים העומדים במרכז הם "שבת" (7 הופעות – אין כלל השורש שמ"ט!) ו"ארץ" (6 פעמים), ואילו בפרשת שמיטת הכספים התורה מדגישה את השמיטה (השורש שמ"ט – 6 הופעות), את האחווה ("אחיך"; "אחיו" – 6 הופעות) ואת האביון (6 הופעות).

אך חלוקה זה אינה מוחלטת. שכן בפרשיית שמיטה קטנה המסתתרת בספר שמות (כג י–יא) נאמר: "וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע אֶת אַרְצֶךָ וְאָסַפְתָּ אֶת תְּבוּאָתָהּ. וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ וְיִתְרָם תֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶה". תוכנה של פרשה זו הוא שמיטת קרקעות (שדה; זריעה; תבואה; אכילה) אך היא מדברת (גם) בשפה של ספר דברים (שמיטת כספים): משתמשת בשורש שמ"ט ומזכירה את האביון.

המסקנה המתבקשת היא כי למצוות השמיטה של התורה שתי מגמות. האחת, המובלטת בספר ויקרא, לכונן את ההכרה בריבונות הא–ל ("כִּי לִי הָאָרֶץ"). זו תמומש בשביתת האדם ממלאכתו (כמו בשבת), ובמניעת ניצול משאביו עד תום, תוך שותפות שוויונית, באכילה משולחן גבוה, עם שאר הבריות. המגמה האחרת בולטת בספר דברים. היעד הוא הסיוע לחלש, כשבמוקד עומד האביון. הוא הנצרך להלוואה ומתקשה בהשבתה, הוא המבקש מאכלו ואין די מחסורו, ואליו, דווקא, פונה השמיטה של ספר שמות "וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ וְיִתְרָם תֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶה". אכילת חיות השדה אינה בכלל כלל הבריות (כפי שהיא בספר ויקרא). היא מופיעה להדגשה כי פירות השביעית ניתנו לאביונים בלבד והנותר – לחיית השדה.

איור‭: ‬מנחם‭ ‬הלברשטט

איור‭: ‬מנחם‭ ‬הלברשטט

יום או שנה?

התובנה כי בלב פרשת השמיטה של פרשת ראה עומד היסוד הסוציאלי, המכוון להטיב עם האביון בשל קשייו הכלכליים, מחייבת לבחון נקודה מטרידה במרכזה של פרשייה זו.

הפרשה פותחת בתיאור הזמן של המצווה: "מִקֵּץ שֶׁבַע שָׁנִים תַּעֲשֶׂה שְׁמִטָּה". נחלקו פרשני המקרא מתי הוא "מקץ שבע שנים". האם בתחילת השנה השביעית (אבן עזרא) או בסופה (רמב"ן). הנחת היסוד, המשותפת לפרשנים אלו, היא שבשונה משמיטת קרקעות המתפרשת על פני שנה שלמה – שמיטת החובות מתרחשת בנקודת זמן אחת. לשם כך יש צורך לברר מהי נקודת הפקיעה של ההלוואה: תחילת השנה או סופה. בין כה ובין כה, קשה להבין מדוע התורה לא התנסחה בעניין זה באופן חד משמעי ונתנה פתח לפרשנויות שונות בעניין.

הקושי ממשיך הלאה. בהמשכה של הפרשה מכונה השנה השביעית "שנת השמיטה": "הִשָּׁמֶר לְךָ פֶּן יִהְיֶה דָבָר עִם לְבָבְךָ בְלִיַּעַל לֵאמֹר קָרְבָה שְׁנַת הַשֶּׁבַע שְׁנַת הַשְּׁמִטָּה וְרָעָה עֵינְךָ בְּאָחִיךָ הָאֶבְיוֹן וְלֹא תִתֵּן לוֹ". אם שמיטה משמטת בסופה, מדוע החוששים לממונם מתעוררים עוד בטרם בואה של שנת השבע? ובעיקר יש לתהות מה פשר הביטוי "שנת השמיטה", הלא אין "שנה של שמיטה" אלא נקודה בלבד – יום או שעה ולא שנה?

לכך יש להוסיף שני קשיים. הפסוק הראשון מצווה "לעשות שמיטה". איך מבצעים זאת? הפסוק הבא מתאר: "וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לה'". הלשון המפורשת היא ציווי למלווה לא לתבוע את החוב. מהיכן צומחים הרעיון וההנחיה לביטול החוב? ועוד, מה פשר "קריאת השמיטה" המושמת בפי הלווה "כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לה'"?

הקושי השני נוגע לעצמותה של המצווה לביטול החוב. האמנם חותם של צדק מונח במצווה המבטלת את זכותו של המלווה על ממונו? מה פשר התביעה של התורה להלוות בהתקרב השנה השביעית, מתוך ידיעה שהחוב יבוטל? המלווה הלא לא בחר לתת צדקה אלא לעשות חסד בעזרה כלכלית ובלבד שתמורתה תושב לו. מדוע יאבד זכויותיו? לא לחינם העירו חז"ל (משנה שביעית י, ט) ברמז לשונם כי על אף המצווה ושמיטת החובות: "הַמַּחֲזִיר חוֹב בַּשְּׁבִיעִית, רוּחַ חֲכָמִים נוֹחָה הֵימֶֶנּוּ".

דחיית העיקול

שאלות אלו ואחרות זכו למענה על ידי פרשני המקרא ואף על ידי פוסקי ההלכה. אחד מהם הוא רבי אליעזר ממיץ בספרו "יראים". לדעתו, דין השמיטה אינו מבטל את החוב אלא שהלוואה שעברה עליה שביעית אסור לתובעה לעולם. אך בכך לא די. בסוגיה תלמודית אחת (מכות ג, ב) המשווה בין הלוואה רגילה, שבה מעוכב המלווה מלתבוע את חובו בפרק הזמן של ההלוואה, לבין שמיטת חובות של שביעית – נרמז כי יש להציע מחשבה רדיקלית יותר.

 פעולת השמיטה איננה ביטול החוב אלא דחיית פירעונו – לפחות בשנה. שנת השמיטה היא שנה שבה יכול הלווה "לקרוא שמיטה" – לדחות מעליו עיקול וגבייה נגד רצונו. המלווה מנוע מנגישת הלווה מתחילת השנה השביעית ועד סופה. השהיית הפירעון מותירה ללווה הרווחת זמן, הנחוצה במיוחד בשנה שבה כל המערכת הכלכלית נתונה בטלטלה. זוהי שנת השמיטה וזוהי קריאתה, שנה שבה הסדר הכלכלי הרגיל בתחום ההלוואות זוכה לפסק זמן, להשהיה ולהרפיה.

ברור מעתה מדוע התורה מדברת על שנה שלמה של שמיטה ומה פשר קריאת השמיטה של הלווה. אכן, שנה שלמה לפנינו, שבה הלווה זוכה לדחיית החוב. בקריאתו שלו הוא דוחה את חובו וכך זוכה למרווח זמן כדי להתארגן מבחינה כלכלית טוב יותר. זהו, כאמור, הפן המייחד את השמיטה בספר דברים.

מוקדש לזכרו של אבי מורי, עטרת ראשי – אשר קולא. איש טוב ומיטיב, אוהב אדם ואוהב הארץ

*

הרב עמית קולא הוא רב הקיבוץ עלומים וראש בית המדרש ההלכתי של בית הלל

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


ההחמצה של תורת הרב קוק בימינו |עמית הלוי

$
0
0

הראי"ה זיהה כי הדרך לדבקות אינה בזלזול בעולם אלא דווקא דרך פיתוחו. איך קרה שדווקא לומדיו מפתחים טינה כלפי עולם הערכים האנושי ומחרימים את מי שלא חושב כמותם? 

הזמן החדש ובמרכזו ההשכלה והנאורות הציבו את האדם על תבונתו המוסרית והמדעית במרכז ההוויה (הומניזם) והביאו בעזרת המהפכות המדעיות והחברתיות את האנושות כולה למצב מודרני מפותח מאוד. לתמורות הללו, אשר היוו אתגר משמעותי עבור כל הדתות, הגיבה היהדות בדרכים שונות. אתמקד בשלוש העיקריות שבהן:

השכלהחסידותליבוביץ

התגובה המרכזית בקרב משכילים יהודים הייתה ביטול הממד הדתי הטרנסצנדנטי ותפיסת הקודש כמופיע בערכים אנושיים מוסריים בלבד. המוסר הוא רצון האלוהים, הרציונאליות עצמה היא ההופעה האלוהית שבה ורק בה נדרש המאמין לדבוק. דוגמה בולטת היא הפילוסוף היהודי הניאו–קאנטיאני הרמן (יחזקאל) כהן, שראה ביהדות דת המתייחדת בעזיבה מוחלטת של היסוד האי–רציונלי שבאידאת הא–ל:

מושג האלוהים של היהדות אין לו תוכן אחר אלא מוסריותו של האדם בלבדשם אלוהים אין לו כל כונה אחרת ומובן אחר, אלא שהוא עדות אחראית על הקניין היחידי שאליו משתוקקת רוחו, והקניין היחיד הזה היאהמוסריות (הרמן כהן, השלח יג, תרס"ד, עמ' 361–362(.

דרך אחרת שהתבססה על תורת הקבלה הציעה המחשבה החסידית. בעולמה של החסידות, מקומו של העולם הזה והאדם שבמרכזו הם מושא מרכזי בעבודת ה': ה' מופיע בכול ו"לית אתר פנוי מיניה כלל". אך עבודת ה' של האדם היא דווקא "לכפור" בעולם ולבטל אותו, "לאיין אותו", להפוך "אני" ל"אין", לחשוף את היותו אחיזת עיניים ורק כך לגלות את האין סוף שבהוויה:

ומה שכל נברא ונפעל נראה לנו ליש וממשות זהו מחמת שאין אנו משיגים ורואים בעיני בשר את כח ה' ורוח פיו שבנברא, אבל אילו ניתנה רשות לעין לראות ולהשיג את החיות ורוחניות שבכל נברא השופע בו ממוצא פי ה' ורוח פיו, לא היה גשמיות הנברא וחומרו וממשו נראה כלל לעינינו, כי הוא בטל במציאות ממש לגבי החיות והרוחניות שבו, מאחר שמבלעדי הרוחניות היה אין ואפס ממש כמו קודם ששת ימי בראשית ממש (תניא, שער הייחוד והאמונה, ג').

החידוש של החסידות התבלט מול גישה שלישית – התפיסה הקלאסית של בתי המדרש הליטאיים והחרדיות החדשה, שהתייחסו למציאות רק כאמצעי על מנת להגות במושכלות התורה ולקיים את מצוות ה'. בכך הדגישו את המחויבות לתפיסה הטרנסצנדנטית של האלוהים. את המגמה לראות את הקדושה המופיעה בחומר ראו כזרעי שבתאות ונלחמו כנגדה.

דרך זו התפתחה במקרים מסוימים ליחס מרוחק ומנוכר כלפי העולם בבחינת "חדש אסור מן התורה", ובפרט במקרים שבהם החידושים המודרניים איימו על מושגי המסורת, ולחלופין לכיוונים של התנהגות על פי המוסר הטבעי ודרך ארץ כמו בדרכו של רש"ר הירש, אך שתי התפתחויות אלו נובעות מאותה תפיסת עולם שאינה רואה קדושה ממשית בעולם אלא בלימוד התורה ובקיום מצוות הא–ל, כמו בדברי החזון איש בספרו "אמונה ובטחון": "סוד נשמת האדם הנברא בצלם אלוקים בדמות תבניתו, עוזבים תענוגי בני אדם, מתענגים על זיו החכמה". או בדברי פרופ' ישעיהו ליבוביץ', מייצג קיצוני של תפיסה זו בישראל בעשרות השנים האחרונות:

הקשר בין ישראל לבין אלוהיו הוא בחובתו של עםישראל לעבוד את ה', והמחשתו של קשר זה הוא בקבלת עול מלכותשמים ועול תורהומצוות, וקבלה זו היא המקיימת קדושה בעולם שכולו חול, ואילו פריקתו של עול זה היא ביטולו של הקשר (ישעיהו ליבוביץ', קדוש קדוש ולא קדוש, תשנ"א).

בעולמה‭ ‬של‭ ‬החסידות‭, ‬מקומו‭ ‬של‭ ‬העולם‭ ‬הזה‭ ‬והאדם‭ ‬שבמרכזו‭ ‬הם‭ ‬מושא‭ ‬מרכזי‭ ‬בעבודת‭ ‬ה‭'‬ ציור‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬שאטרסטוק

בעולמה‭ ‬של‭ ‬החסידות‭, ‬מקומו‭ ‬של‭ ‬העולם‭ ‬הזה‭ ‬והאדם‭ ‬שבמרכזו‭ ‬הם‭ ‬מושא‭ ‬מרכזי‭ ‬בעבודת‭ ‬ה‭'‬
ציור‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬שאטרסטוק

חידושו של הראי"ה

אל מול שלוש מגמות אלו הופיע בתרס"ד בארץ ישראל אור חדש, השגה חדשה של היחס לחיים ולעולם. כשביקש הרב הנזיר להוציא לאור את שיטת הרב הוא פנה לרב והוא "הודיע לי גם–כן מעיקרי שיטתו… והנה זה יסוד ועיקר לכל השיטה התעלות בנפש האדם, השתלמות והתפתחות" (נזיר אחיו עמ' רפז).

הרב ודאי לא הסתפק בערכים מוסריים–אנושיים בלבד, בדרך שייצג הרמן כהן – וגם לא בדתיות שמבוססת על ריחוק מוחלט מהא–ל הטרנסצנדנטי: "אי אפשר למצוא מעמד מבוסס לרוח כי–אם באוויר האלוהי… אם מעט פחות מגדולה זו יבקש לו האדם הרי הוא מיד טרוף כספינה המטורפת בים… מקום מנוחתנו הוא רק באלוהים". אבל צורך קיומי זה באלוהים אינו יכול לבוא על מילואו באופן פשוט, שהרי "האלוהים הלא הוא למעלה מכל המציאות אשר יוכל להיכנס בקרבנו ממנו איזה רגש ורעיון הוא, וכל מה שהוא למעלה מכל רגש ורעיון בנו הוא לערכנו אין ואפס ובאין ואפס לא תוכל הדעת לנוח".

מה עושים ? הפתרון המתבקש, לכאורה, הוא לחתור אל הדבקות שמעבר לדעת, מעבר לשכל ומעבר לעולם – כמו ב"ביטול" החסידי. אך הפתרון שמציע הרב הוא בדיוק הכיוון ההפוך:

צריך להראות את הדרך איך נכנסים אל הטרקליןדרך השער. השער הוא האלוהות המתגלה בעולם, בעולם בכל יפיו והדרו, בכל רוח ונשמה, בכל חי ורמש, בכל צמח ופרח, בכל גוי וממלכה…. האלוהות העליונה שאנו משתוקקים להגיע אליה, להיבלע בקרבה, להיאסף אל אורה ואין אנו יכולים לבוא למדה זו של מילוי תשוקתנו. יורדת היא בעצמה בשבילנו אל העולם ובתוכו (צימאון לאל חי, אורות קיט).

העולם אינו אחיזת עיניים או הסתר פנים שיש להעלימו – "בראשית ברא אלוהים", בכוונה תחילה. הדרך לדבקות, לחיים של קרבת אלוהים, אינה בבריחה מהעולם או בזלזול בו, אלא דווקא דרך פיתוח העולם הזה, על כל הופעותיו – ובפרט בפיתוח האדם, כוחותיו וכישרונותיו – בשל היסוד האלוהי שבו. העבודה בחול עבודת ה' היא, אך לא בהפיכתו לאין יתכלל החול במקורו, אלא דווקא בבניין היש יתגלה האלוהי. זוהי פרשה קטנה שכל גופי תורה תלויים בה – "בכל דרכיך דעהו". בשונה מהליטאיות החדשה או החסידות, אצל הרב ה"ב" היא "ב' הבתוך", לא "ב' האמצעי" ולא "ב' הביטול", דווקא בתוך דרכי החול יתגלה הקודש בשלמותו.

כל תהליכי ההתפתחות האנושית – בדת, בפילוסופיה, במדע ובחברה – מהווים חלק מתהליך ה"תיקון". כל מעשה אנושי של פיתוח, הטבה והתקדמות – הוא השתתפות אנושית בתהליך הגילוי האלוהי במציאות:

התשובה הכללית, שהיא עילוי העולם ותיקונו, והתשובה הפרטית, הנוגעת לאישיות הפרטית של כל אחד ואחדהן ביחד תוכן אחד. וכן כל אותם תיקוני התרבות, שעל ידם העולם יוצא מחורבנו, סדרי החיים החברתיים והכלכליים, ההולכים ומשתכללים, עם תיקוני כל חטא ועווןכולם עושים חטיבה אחת, ואינם מנותקים זה מזה (אורות התשובה ד, ג).

זוהי התשתית להבנת יחסו של הרב לטבע, לאדם, למחשבותיו וליצירתו, לאסתטיקה ולאמנות ואף להתעמלות ולבריאות הגוף. מכאן גם נובעת ההתייחסות הרוחנית החיובית לתורת ההתפתחות של דרווין שהתפרסמה בזמנו ולמודרנה כולה, בשל היותן תנועות המציגות תביעה של התקדמות ופועלות לתיקון העולם. הסייגים וההסתייגויות שהציג היו כביקורת בונה – גם אם לעתים חריפה ונוקבת – המבקשת להשלים את תהליך התיקון הגלוי במרכיבים היסודיים של אמונה וקרבת אלוהים המבטאים את תכליתו.

מכאן שפע ההתייחסויות החיוביות של הרב, באין ספור מאמרים, אגרות ודברי קדשו בקבצים ובפנקסים, למדע, לפילוסופיה, לגוף, ליופי, לאמנות, לספרות, לאידיאולוגיות שונות שאליהן התמסר דורו, לפוליטיקה העולמית וכמובן לתנועה הציונית, שאותה ראה כציר מרכזי של ההתפתחות ההיסתורית.

השכל וחילול הקודש

תורתו של הרב כללה גם הכרה ב"תחיית הקודש" ולא רק תחיית החול. זו חייבה שינויים גם בסדרי הלימוד ובתוכנם, ואליהם קרא בקריאותיו הגדולות לבני התורה. לפחות בישיבה אחת – הישיבה המרכזית העולמית – הוא קיווה שיתחולל שינוי, כפי שניתן ללמוד מתוכנית הלימודים שהתגבשה בצוותא עם תלמידו הרב הנזיר.

בפועל, רבים נקשרו לרב ולאישיותו הקדושה והקורנת, אך מעטים בתקופתו הבינו את גודל החידוש שהניח הרב בתורתו, "אם שניים הם אני ובני הם", ציטט הרב את רשב"י וכיוון לבנו הרצי"ה. במעגל רחב מעט יותר נמצאו הרב הנזיר והרב חרל"פ, אולי גם ד"ר בנימין מנשה לוין וד"ר משה זיידל. לאחר מותו נדחקה הגותו לקרן זווית. הרצי"ה התכנס למפעל עריכת הכתבים והוצאתם לאור, הרב הנזיר עסק בהשלמת "אורות הקודש", אך בציבור הרחב לא הייתה לו לכאורה השפעה ממשית.

שבט איתנים משנת תשי"ד וקבוצות הצעירים שנהרו למרכז הרב בשנות השישים היו פוטנציאל לשינוי. בראשות הרב צבי יהודה נתבססו בקרב הציבור הדתי לאומי מעמד התורה בכלל ותורת הרב בפרט. עשרות רבנים נשלחו על ידו לרחבי הארץ לתפקידי רבנות ולהפצת התורה, ישיבות הוקמו, מפעל גוש אמונים קם והתרחב – וכל אלו הביאו מרוחו זו של הרב אל מרחבים רבים.

עבור רבים מצעירי הציונות הדתית, הלימוד ב"מרכז הרב" היה המפגש הראשון עם חיים דתיים אינטנסיביים, שכללו קשר רציני עם שמירת ההלכה ועם עולם התורה כולו – מהגמרא עד האחרונים. לא כולם התעמקו בחידוש בשלמותו. רבים שילבו במינונים שונים ממדים של דתיות "חרדית" רגילה עם רמות שונות של לגיטימציה כלפי עשייה ציונית: יחס חיובי לחיילי צה"ל וליישוב הארץ ואמירת הלל ביום העצמאות. היו גם כאלה אשר פנו לעיסוק רציני בלימוד תורת הרב, אך דווקא הם פיתחו צורת מחשבה שגרמה לצמצם ולהעלים את חידושו הגדול של הרב.

המפגש של תלמידים אלו, שהרב צבי טאו הוא מייצגם הבולט, עם הממדים האלוהיים והנבדלים בתורת הרב כבש את לבם. הדבקות בקודש ובאידיאליים האלוהיים – בניגוד להסתפקות המודרנית בערכים אנושיים – הביאה אותם לפיתוח הסתכלות מטאפיסית על העולם. למרות הטרמינולוגיה העשירה של "תורת חיים" הפך בעיניהם העולם הזה לבבואה של "העולם האמיתי".

היחס לקודש שבטבע, לגילוי האלוהי הנוכח בהיסתוריה ובכל חכמה ויצירה אנושית והכבוד העמוק לתהליכי ההתפתחות האנושית בכל רובדי החיים – הוצגו לכל היותר כחזון עתידי המיועד לאנשים קדושים בלבד. את האמון היסודי והעקרוני בכוחות החיים החליפו זהירות, חשש ואף טינה כלפי עולם הערכים האנושי, השכל הביקורתי והדמיון המאיימים לחלל את הקודש.

חמור מכך. הקודש העליון – זה הכולל יחס חיובי לכל פינות החיים – לא רק הורחק ונדחה לשלב כמעט בלתי–ידוע, הוא אף הוצג באופן המטשטש את ייחודו לעומת ה"קודש" הרגיל. הצורך בתחייה של הקודש לא הוצג במלוא חריפותו. במשתמע ניתן היה להבין כי העולם הדתי כלל לא זקוק ל"תחייה", רק העולם החילוני הוא החסר, הזקוק להשלמה של השקפת קודש דתית כדי לא להתמוטט. כך, רבים תפסו את עצמם כמצויים בקטגוריה של "הקודש העליון", למרות שהשקפת עולמם ואורח חייהם היו למעשה המשך ישיר של הדתיות הגלותית, שבה אין מקום לאמון בכוחות האדם או בגילויי החיים בעולם.

הצבעה למפלגות חרדיות

הפרשנות המטאפיסית הזו, שהוביל הרב טאו, יצרה שפה חדשה ועולם שלם של התייחסויות חדשות, רחוקות מאוד משפתו ומדרכו של הרב: תהליך הגאולה לפי דרכם זו מתחולל רק ב"תוכיותה של כנסת ישראל" – בעולם סמוי מכל עין אנושית רגילה – ולא בכוחות החברתיים, בנפשות וברעיונות שאיתם אנו נפגשים. התמודדות עם קשיים בחיי החול, לקיחת אחריות ויוזמה מעשית לתיקון החברה, לפיתוח טכנולוגי או לצורכי פרנסה – נתפסו כחיים סוג ב', לעומת הסתגרות בלימוד בישיבה.

בעוד היחס לראשי המדינה ולבעלי תפקידים בה התקדש נוכח מעמדה המטאפיסי של המדינה, תחומים כגון ספרות, שירה, מוסיקה, פילוסופיה ומרכיבים אחרים הנתבעים ללימוד על ידי הרב הפכו למוקצה. למרבה האירוניה, גם ללימוד בכתבי הרב הוצבו גדרות ואזהרות חמורות, ומקורות בכתבי הרב שביטאו אמון באדם ובכוחותיו סויגו ו"הותרו" רק לתלמיד חכם שקידש את עצמו ולמד תורה שנים רבות. התפיסה המטאפיסית של מוסד הישיבה ("מי יעלה בהר ה'") הביאה להתבטאויות שלוחות רסן במחלוקת על מכון ההוראה בישיבה, ותלמידי חכמים רבים כמו אנשים פשוטים לא יכלו להבינן אם לא הבחינו בדפוס המחשבה החדש של הרב טאו.

המשך הקו הזה הביא גם להחרמות של תלמידי חכמים אחרים ("תנ"ך בגובה העיניים", "רבדים"), וכמובן – את המרחב האקדמי, או מוסדות תורניים אשר משלבים גישה אקדמית – כלל אסור להזכיר. יחס דומה וחסר תקדים בהתבטאויותיו יקבלו גם אישים מהעולם הפוליטי – הדוגמאות האחרונות הן נפתלי בנט, הרב אלי בן דהן ו"הבית היהודי". ביטוי פוליטי נוסף הוא ההוראה כבר לפני כמה שנים להצביע למפלגות חרדיות כמו ש"ס. מוסד בית המדרש הפך למרחב היררכי וסגור, שבו התעלותו של התלמיד כוללת התבטלות טוטאלית אל הממד המטאפיסי ואל מייצגיו, במקום להיות מרחב תוסס המגדל תלמידי חכמים עצמאים במחשבתם ובנפשם.

הלך מחשבה זה יצר סתירה נפשית עמוקה. התלמידים רוחשים בוז פנימי עמוק לעולם, לעשייה, לרגשות ולמחשבות אנושיות, ובאותה עת נושאים את דגל "הקודש העליון" המלא כבוד ואמון לכל אלה. במצב זה התפתחו אצל לומדים רבים מערכות יחסים צורמות, מלאכותיות ולעתים משבריות, בינם לבין עצמם, לבין משפחתם ולחיים בכללם. הפולמוס שהתנהל לפני מספר חודשים על גבי מוסף זה בעקבות כתבתו של יואב שורק על "ישיבות הקו" הביאה חלק מהמגיבים להיעלב או לכעוס על עניינים שונים. ייתכן שבחלק מהדברים הצדק עמם, אבל אלו שוליים וטפלים לעומת העלבון הגדול שראוי לחוש בשם הרב זצ"ל ודרכו בקודש אל מול הפיכת תורתו.

התגובות לכתבה רק חיזקו את רושם ההחמצה הגדולה של תורת הרב קוק בימינו. אחת מהן, שנאמרה כביכול ברוח משנתו, הייתה שכל ההבדל בין הציונות הדתית להשקפה החרדית מתמצה ביחס למדינה וביחס לחילונים. את מרחבי הא–ל שאיוותה נפשו של הרב צמצם הכותב בטענה כי "הגילוי האלוהי היחיד שיש לנו הוא בתורה שבכתב ובתורה שבעל פה, כפי שהיא מתבררת אצלנו כמסורת קבלת התורה מסיני מדור לדור".

היכן הגילוי האלוהי בעולם, בחיים, באדם? להיכן נעלמה "ההיסתור–יה" כפי שאיית זאת הרב? לאן נעלם יחסו של הרב לתורת ההתפתחות וליצירת האנושית?

 כמה נוֹאֲלוּ האנשים שאינם מסתכלים בפליאות הטבע וחוקותיו, בגודל מעשה אלוהים שבעולם. בְּאֵין בסיס של השקפה חומרית גדולה ועשירה, ההשקפה האצילית מטשטשת. כל החוצפה והכפירה באה לעולם לתבוע את עלבון החומר מבעלי הצורה המפריזים, העושים עוול להחומר בבטלם וברדפם אותו, בין בצדו המעשי, בין בצדו העיוני (קובץ א תקצ).

התייחסות חיובית לאלו ולהתפתחותם הוגדרה בתגובות אלו כלא פחות מרפורמיות, בדיוק כמו אצל חלק מהקנאים שביזו את הרב קוק בזמנו.

*

הגילוי האלוהי בברית סיני, כפי שמסביר הרב במקומות רבים, משלים את בריאת העולם דווקא בגילוי ערכו העצמי – כעולם שכולו יצירה וגילוי אלוהי – ולא מחליף את העולם, או יוצר שמורת–טבע דתית שבה מתגלה ציווי הא–ל. בחריפות רבה כתב הרב על מגמות אלו:

שנאת ההשכלה מצד הנטיה האמונית באה מארס המינות (=הנצרות), המחלקת את הרשויות, או על כל פנים הזונה אחרי קדמות החומר, וממילא מנתקת היא את העולם החומרי מיסוד קדושתו ואין לה בסיס ומשכן לההשכלה העולמית, בתכונה המקדשת ומאזרת את האדם חיל בגבורה אלוהית (קובץ ה קמג).

הפגיעה הזו בתורתו של הרב היא טרגדיה נוראית. שמונים שנה חלפו ועיקר חידושו של ענק הרוח הזה שהופיע בשמי היהדות, שלא היה כמותו מזה מאות בשנים, מוחמץ דווקא בידי אלו הטוענים למונופול על הבנתה ולימודה של תורתו.

יש תלמידי חכמים גדולים המבינים לעומקה את תורת הרב, אך כמעט לא נוצרו עדיין מוסדות מפותחים העוסקים במשנתו ובהופעתה השלמה. אני תפילה שדברים אלו הנכתבים לשם שמים ולכבודו של הרב ותורתו יביאו גם אותם להתעוררות למשימה קדושה זו של ליבון והפצה של תורת הרב בתמימותה המשיבת נפש.

עמית הלוי הוא ראש המכללה למדינאות בירושלים

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live