Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

הרב כדמות האב |הרב שג"ר

$
0
0

הרב קוק הוא היוצר של הציבור הדתי לאומי. הוא המקור ועל מקור לא חולקים אלא מוסיפים נדבכים, מגלים פנים ופעמים אף פנים שלא כהלכה. זו גם הייתה תודעתו העצמית

תנו רבנן: אין קורין אבות אלא לשלשה, ואין קורין אמהות אלא לארבע (ברכות טז ע"א).

יש הנקראים אבות, ויש שאינם נקראים אבות. מה ביניהם? אנחנו מוצאים שתי הגדרות ביחס לאבות. האחת היא הבחינה של "האב זוכה לבן" ו"ירושה היא לנו מאבותינו". בחסידות מוסבר שלאבות יש כוח יצירה, כוח של מקור, שבאמצעותו הם מעצבים את הבנים. אבות האומה, אברהם יצחק ויעקב, הם שעיצבו את אופייה של כנסת ישראל. הבנים הינם יצירה של האבות; הם יכולים לפרש, לדרוש, לפתח ולהתפתח, אך כל זה כהמשך של האבות, כבניית נדבך נוסף על המקור. רק לאבות יש מעמד של מקור, שהוא הבסיס המאפשר את היצירה שבאה אחריו, שאינה אלא פרשנות והמשכה של המקור. אמונת ישראל ירושה היא לנו מאבותינו: הניסיונות שבהם נתנסו האבות יצרו את התשתית העמוקה של נפש היהודי ועולמו. היהודי מוצא חקוק בנפשו את מה שירש מאבותיו ב"תורשה גנטית".

ההגדרה השנייה של האבות היא "האבות הם המרכבה". האבות הם הכלי להשראת השכינה בעולם. הופעת האלוהות בעולם אינה מופשטת, היא מתממשת באמצעות אישיותם של האבות, מחשבותיהם ומעשיהם. בתולדות עם ישראל קמו לנו גדולים רבים, אך ה"אבות" הם ספורים – הרמב"ם, הבעש"ט ועוד. זו אינה פונקציה של גדלות אלא של תכונה אישיותית, של כישרון לפרוץ דרך ולחולל שינוי שיהפוך עם הזמן להארה חדשה של התורה ולמקור להמשך חידוש ושכלול.

הראי"ה מתייחד בכך שהוא שייך לקבוצה הקטנה של ה"אבות". היו בדורו תלמידי חכמים שהיו גדולים ממנו בתחומים מסוימים – פוסקים, ראשי ישיבות ולמדנים, גאונים וחסידים; אך הראי"ה היה "אב", והדבר מתבטא הן בכך שלגבינו הוא מהווה מקור ושורש, והן בכך שהוא פרץ דרכים חדשות בתורה, המבטאות את השראת השכינה הייחודית לו.

חווייתו‭ ‬הקיומית‭ ‬הייתה‭ ‬של‭ ‬אדם‭ ‬שנפשו‭ ‬קרועה‭. ‬קבר‭ ‬הרב‭ ‬קוק‭ ‬
בהר‭ ‬הזיתים צילום‭: ‬אורן‭ ‬נחשון‭, ‬פלאש‭ ‬90

חווייתו‭ ‬הקיומית‭ ‬הייתה‭ ‬של‭ ‬אדם‭ ‬שנפשו‭ ‬קרועה‭. ‬קבר‭ ‬הרב‭ ‬קוק‭ ‬
בהר‭ ‬הזיתים
צילום‭: ‬אורן‭ ‬נחשון‭, ‬פלאש‭ ‬90

הראי"ה כמקור תורה חדשה

הראי"ה פרַשׂ והרחיב את התורה, כבש וסיפח אליה שטחים שבאופן מסורתי לא היו שייכים לתחומה. אין זה רק חידוש פרטי, אלא חידוש מהותי הנוגע לעצם תפיסת התורה, ובכך ייחודו. היו גדולי תורה נוספים שניתן להגדירם כציונים, אך הם לא היו מקור ולא פורצי דרך; אדרבה, בדרך כלל הם ביטאו את דעת ההמון, את האינטואיציה הטבעית והפשוטה של רבים משלומי ישראל, שראו את השתלבותם במהלך הציוני כדבר טבעי ומובן.

מכוח חידוש זה הרב הוא היוצר של הציבור הדתי לאומי, הוא בית האב של תורתו. לגבי הציבור שלנו הראי"ה הוא "אב", מקור ושורש. על מקור לא חולקים, אלא מפרשים ומפתחים אותו, מוסיפים עליו נדבכים. במקור מגלים פנים, הייתי אפילו מעז לומר שגם מגלים בו פנים שלא כהלכה, מזייפים אותו. כך או כך, המקור נשאר תמיד ה"בר סמכא", האילן הגדול שבו נתלים כולם. אישיותו של הראי"ה, ולא רק משנתו, הינה התורה שאנו לומדים, והדיון מתנהל במסגרת השפה שלו. עבורנו, תורת הראי"ה היא "ירושה לנו מאב(ות)ינו".

תודעה עצמית מהפכנית

ראייה זו של דמות הרב אינה רק נחלתנו היום. זוהי התפיסה העצמית של הרב עצמו, תפיסה אופיינית לדמותו ה"אבהית": "אנכי הנני עושה את שלי", כתב לרב יצחק אייזיק הלוי בעל "דורות ראשונים". התודעה שבה הוא חדור מחייבת אותו לפעול כפי שהוא פועל, מתוך האמת הפנימית שלו. חובת נאמנות זו לעצמיותו היא גם חובתו לקב"ה ולעם ישראל:

ידעתי כי למחיה שלחני ד' אל אדמת הקודש, והנני מוצא לעצמי חוב קדוש לדבר כפי רוחי הפנימי, בעבור שמו הגדול ועבור עמו ונחלתו (אגרות הראי"ה א, עמ' קפט).

דברים אלה, ועוד כמותם, משקפים מודעות עצמית של מנהיג התופס את עצמו בקנה מידה היסטורי, ויודע היטב את הערך והמשמעות של מפעלו. הראי"ה לא היה תמים לחשוב שמפעלו הוא המשך רציף, פשוט ולא בעייתי של מה שקדם לו. ההיפך הוא הנכון – הוא ראה את עצמו כמהפכן אף יותר מהציונות המעשית, משום שמהפכתו נגעה לתחום הפנימי והמהותי, ולא הסתפקה רק בשינוי חיצוני. מהפכנותו נגעה לא רק לארץ ישראל, אלא אף לתורת ארץ ישראל. תורתו הינה שידוד מערכות פנימי בתחום האמונה, ולא רק עניין חיצוני פוליטי.

תודעה עצמית זו באה לידי ביטוי בדבריו לגבי היתר המכירה: "ועל דבר שאלתו מי הם העומדים על ימיני", כלומר: על מי הוא מסתמך, על אילו פוסקים או גדולים, עונה הרב:

אמנם לא בקשתי מאת שום אדם לעזור לי, חושב אני לעלבון וחילול כבוד להאמת להעזר מהסכמות וסמיכות צדדיות. בטוח אני בחסדי השי"ת, אשר עד כה גמלני, וברוב רחמיו הביאני אל אדמת קודשו, ויזכני לנהל בקוצר דעתי את צאן ידו המסתפחים בנחלתו, להתלקט לראשית צמיחת קרן ישועה, כי יהיה עמדי גם לימים יבואו, וכל עם ד' וגדוליו יכירו וידעו את תומת רוחי וצדקת פעלי, ויאשרו את כחי בצדקתם ותורתם" (אגרות הראי"ה ב, שלה).

הרב מודע לכך שאין לו "הסכמה", אבל הוא אינו זקוק להסכמות כיוון שהוא פועל מכוח האמת, ויודע כי זו תצא לאור. במקום אחר הוא מתבטא באירוניה: "גם אין אנו תינוקות, לומר (לנו) לימדו מאדם גדול, אנחנו צריכים להבין בעצמנו את חובותינו" (גנזי הראי"ה ג, עמ' 80).

לא רק דמות הרמונית

ניתן לראות את השתקפותה של תודעה עצמית זו בהתבטאויות האישיות שלו שרוכזו בספר "חדריו". יש בהן "התפארויות" מופלאות וביטויים אופוריים של מי שחש עצמו קרוב לאלוהים, המזכירים כפי שכתב בנו הרצי"ה זצ"ל ביטויים דומים של רבי נחמן. מאידך, לא אחת אנו מוצאים גם ביטויים כמו "אני מרגיש בושה לעסוק בסתרי תורה מפני השפלות המורגשת בנפשי" (חדריו עמ' קיא). הרב נע בין שתי הרגשות קוטביות – תודעה עצמית קוסמית והיסטורית מחד גיסא ותחושת שפלות עמוקה מאידך גיסא.

ניתן להשוות זאת לדבריו של הרב סולובייצ'יק, שתיאר את הדמות הדתית ככזו שיש בה שניות וסתירה חריפה בין הרגשת שפלותו וקטנותו לבין הכרתו בגדולתו וברוממותו. כך אפיינו את איש הדת גם חוקרים כמו ויליאם ג'יימס וגרשם שלום: דווקא בשל השאיפות המוחלטות שלו, רוחו הבוקעת ועולה עד הרקיע, הוא מוּעד גם לשקוע במלנכוליות. הראי"ה עצמו הבחין בין מה שהוא מכנה "האופי הקבוע" לבין "האופי המתנדנד"; על אף הדימוי הקבוע וההרמוני שלו, נראה שהוא היה שייך דווקא לסוג השני.

לעתים קרובות יש נטייה להציג את הראי"ה כדמות הרמונית שהכול "מסתדר" אצלה. דבר זה נובע מאחת הטעויות הרווחות בהבנת דמותו – חוסר ההבחנה בין האידיאל לממשות. אי אפשר להציג את הממשות כמימוש שלם של האידיאל, לעולם יהיה מרחק ביניהם. האידיאל של הרב היה אמנם לאחות את כל הקרעים, להכליל את כל הדעות על ידי רעיון גדול מהן ולהגיע לאותה אחדות והרמוניה שאליה הוא כה נכסף; אך הוא גם היה מודע לפער שעדיין קיים במציאות ובתוכו, וחווייתו הקיומית הייתה של אדם שנפשו קרועה:

מי שאמר עלי כי נשמתי קרועה, בודאי היא קרועה. אי אפשר לנו לתאר בשכלנו איש שאין נשמתו קרועה. רק הדומם הוא שלם. אבל האדם הוא בעל שאיפות הפכיות, וכל עבודת האדם היא לאחד את הקרעים שבנפשו על ידי רעיון כללי, שבגדולתו ורוממותו נכלל הכל ובא לידי הרמוניה גמורה. כמובן אין זה אלא אידיאל שאנו שואפים אליו. אבל להגיע לידי זה אי אפשר לכל ילוד אשה. אלא שבהשתדלותנו אנו יכולים להתקרב אליו יותר ויותר, וזהו מה שהמקובלים קוראים בשם יחודים (המחשבה הישראלית, עמ' יג).

כאשר נתקלתי לראשונה בדברים אלו, הם חוללו אצלי מהפכה באופן שבו אני תופס את דמותו של הרב. דברים אלו נכתבו בתגובה לדברי הסופר י"ח ברנר , שאמר על הרב ש"נפשו קרועה לשניים". על כך הגיב הרב: "יפה אמר".

ועם זאת, לצד הלבטים והמאבקים הפנימיים שבהם הייתה כרוכה ההתגבשות של תודעתו העצמית, הראי"ה ידע לפעול מתוך הכרתו הפנימית. הוא ראה בעצמו שליח של הקב"ה, וינק את האמון מן הרוח שפיעמה בקרבו והביאה אותו לוודאות פנימית ולנחישות מעשית. ברוח זו, המפעמת באדם ומעוררת אותו לעשייה היוצאת מגדר הרגיל, ראה הרמב"ם את המדרגה הראשונה של הנבואה:

תחילת מעלות הנבואה שילווה את האדם עזר אלוקי, יעוררו ויזרזו לעשות טובה גדולה בעלת ערךוימצא מצד עצמו לכך התעוררות ודחיפה לפעולה, וזה נקרא רוח ה'… וזוהי דרגת כל שופטי ישראלוזוהי גם דרגת כל משיחי ישראל החסידים. ולפיכך נתעורר [משה] להרוג את המצריומחמת תוקף הכוח הזה בו, אפילו לאחר שפחד וברח, כאשר הגיע למדין והוא זר ירא, כיוון שראה דבר עושק לא יכול להימנע מלסלקו ולא היה בכוחו לסבלו (מורה הנבוכים ג, מה).

החלטיות זו, שהינה מרד ואינה נשענת על דבר, היא התנועה המוחלטת המתוארת בספרי החסידות כתנועה משיחית – "אשרי העם שככה לו" – "ככה" ראשי תיבות "כתר כל הכתרים" (תולדות יעקב יוסף, דברים ששמעתי ממורי). זוהי אמירת "ככה", כך הדבר. מבחינה זו הרב היה שותף למרד הקדוש.

המרחק שלנו מדמויות אלו הוא אמנם גדול, אך עם זאת הדברים צריכים לדבר גם אלינו. כל אדם, לפי מעלתו, עשוי להרגיש לפעמים רוח המפעמת בו ומעוררת אותו לעשייה מסוימת; רוח זו היא רוח ה', רוח הקודש.

נשמה כללית

לצד דמותו כ"אב" על שני פניה – האב כמקור והאב כמרכבה לגילוי ייחודי של השכינה, פן נוסף בייחודו של הראי"ה הוא הגיוון הרב של אישיותו ותורתו. גיוון זה בא לידי ביטוי למשל בחוסר הסכמתו להצטמצם בתפיסה או בזרם מסוים:

מכל הזרמים הרוחניים השונים שבחללו של עולם האנושי, נמצא שורש בכנסת ישראלובגלל זה אי אפשר כלל שנעלים עין מכל זרם בבואנו לברר את כוח הרוחני של כנסת ישראל, הכלה, דכלילא מכל גוונין (שמונה קבצים א, כו).

גם ביחס לדבקות בצדיקים אין הראי"ה חפץ להצטמצם לצדיק אחד מסוים:

הדבקות בצדיקים, כדי שיתערב כוח המציאות שבנשמתם עם הנשמה הבלתי נשלמת, היא דבר נכבד מאד במהלך התפתחות הנפשות… (אבל) אשריהם ישראל שהם דבקים בנשמת האומה, שהיא טוב מוחלט לשאוב על ידה אור ה' הטוב (אורות עמ' קמו).

הרי"מ חרל"פ סיפר שהראי"ה אמר לו שביכולתו ליצור קבוצת חסידים סביבו, אך הוא אינו רוצה בכך כדי להיות קשור לעם ישראל כולו, ולא להצטמצם לחוג מוגבל (שיחות הראי"ה עמ' שמח).

רבגוניות זו אינה פשוטה כלל ועיקר. "האופי המתנדנד" בא לידי ביטוי גם בהקשר זה:

קשה לי מאד לעסוק בעניני הלכה לבד, וכן בעניני אגדה לבד, בעניני נגלה לבד ובעניני נסתר לבד. כמו כן קשה לי לנטות ברעיון בדרך אמונה פשוטה לבד, או בדרך מחקר והגיון לבד, וכן בתכונת ההתבודדות לבד, ובתכונת הרעות והחברותיות לבד כי כל הזרמים שולטים בי, האמונה והחקירה, הלאומיות והמוסר, ההלכה והאגדה, הנגלה והנסתר, הבקורת והשירה, את הכל אני מוכרח לספוג, ומתוך האחדות של המרומים העליונים, אני הולך וצועד לדבקה בד' באמת, ולהעלות את אור קודש של כנסת ישראל, ברעיון ובמעשה, למקור חייה (שמונה קבצים ג, רלג).

זהו אולי ההבדל בין הראי"ה לרבי נחמן. שניהם טיפוסים מתנדנדים, מקוריים ורבגוניים, אך רבי נחמן חווה את ההתנדנדות והפך אותה למטרה. את הדבקות שלו הוא שאב דווקא מאותם ניגודים, סתירות וקושיות שהוא מצא בעצמו. אצל הראי"ה הגיוון אמנם גדול יותר מזה של רבי נחמן, אבל האידיאל הוא להגיע להכללה ואחדות. אם גישתו של רבי נחמן היא דיאלקטית, את דרכו של הראי"ה ניתן לראות כדרך דיאלוגית.

וכמו שרבי נחמן כותב למעשה על עצמו, ותורתו והביוגרפיה שלו הן דבר אחד, כך גם ביחס לראי"ה: מה שהוא כותב על הצדיק ועל כנסת ישראל הוא כותב על עצמו, ומה שהרב כותב על עצמו אנו צריכים לאמץ לעצמנו. לכן אחד מהלקחים המרכזיים שאני לומד מהראי"ה הוא ההכרח של הצירופים והשילובים שבין עולמות שונים, דבר שאמור לאפיין את הציונות הדתית. ככלל, איננו צריכים ואיננו יכולים להצטמצם לחוג מסוים, עלינו ללמוד ואף להפנים מעולמות התורה הרבים והמגוונים כולם.

שייך לבנים, לפורצים

גיוון זה, לצד השפלות שתיארנו לעיל, מתוארים בקבלה כתכונותיה של כנסת ישראל, ספירת המלכות "דלית לה מגרמה כלום", המקבלת את אורה מהקב"ה. זקוקה היא להשראה, לזרע שיינתן בה על ידי בעלה הקב"ה, וזוהי הסיבה לפתיחותה וליכולת האמפתית הגדולה שלה. אלו תכונותיו של האופי הדתי עצמו, שיש בו מטבעו שפלות וענווה קיצוניים המאפשרים לו לקלוט את הגוונים כולם. חוסר העצמיות, המשתקף ברבגוניות ובחוסר המנוח שמתאר הראי"ה, הוא שנותן לו את יתרונו.

את ספירת המלכות מייצג דוד המלך, שאינו "אב" אלא "בן", אך הוא מצטרף אל האבות כרגל הרביעית של המרכבה, המאפשרת לא רק את העמידה אלא גם את הפריצה של התשובה והמשיחיות. מידת המלכות אינה יכולה להיות מקור, זוהי מידתם של הבנים שכוחם הוא החידוש, שבו "מלך פורץ לו גדר" ו"יפה כוח הבן מכוח האב". אם נזדקק למושגים הקבליים והחסידיים נאמר כי האבות הם הספירות המשפיעות למטה, בעוד הבנים הם ספירת המלכות המזוהה עם עולם העשייה, עם כוח החידוש וההשתנות ועם המשיחיות של דוד המלך. בהקשר זה לימדו חז"ל כי דוד בא להורות את הדרך לבעלי תשובה: התשובה והחידוש מבוססים על ראיית הכישלון עצמו כמהלך המביא לתיקון. מידה זו אופיינית מאוד לראי"ה.

למעשה, הראי"ה הוא אמנם "האב הגדול" עבורנו, אך הוא ראה את עצמו מבחינות רבות שייך לבנים, לחלוצים, למעפילים ולפורצים. מבחינה זו ניתן אף להצביע על הבעייתיות שבהפיכתו ל"אב": גישה שמלכתחילה הייתה פורצת דרך התמסדה והפכה מהעזה של בנים למסורת אבות. זוהי בעייתה של הציונות הדתית ההופכת לניאו–אורתודוקסיה, עם כל החסרונות והפגמים הנלווים לכך. בתהליך זה המשיח הופך בעצמו לאב ולמקור; אך הדרגה שלעתיד לבוא היא זו של "נקבה תסובב גבר", שהיא בחינה גבוהה יותר מהתכללות המשיח באבות.

 ההכרה והראייה המיסטית

הראי"ה היה אדם המושרש לגמרי במסורת ומכיר אותה מבפנים באופן אינטימי, ויחד עם זאת אדם בעל תודעה מודרנית. צירוף זה יצר את דתיותו המיוחדת ואת חוויותיו המיסטיות. הוא הכיר בכך שהסיטואציה המיוחדת והבעייתית של המודרנה אינה מאפשרת לנו להיות המשך פשוט של הדורות הקודמים, אך ראה גם שהיא פותחת אפשרויות יהודיות ודתיות גדולות הרבה יותר. "כנסת ישראל עומדת היא עכשיו על המעבר, לצאת מתוך חיים אינסטינקטים לחיים של הכרה". המודעות העצמית והביקורתיות מנתקות אותנו מהחיבור המובן מאליו לרצף הדורות; שוב איננו יכולים לראות את היצירה התורנית שלנו כהמשך וכגילוי האמת של הדורות הקודמים, ובמצב זה, כותב הראי"ה, "האדם אובד הרבה מסגולותיו הטבעיות". אך הוא מאמין שהמכה היא גם התרופה, שבסופו של המהלך "ההכרה הברורה… תחולל גדולות הרבה יותר מכל פעולות ההכרה הטבעית העיוורת לקיום האור האלוהי… לאמונה ולשמירת התורה" (שמונה קבצים א, סג).

ואכן, תכונתו של הראי"ה היא הראייה הרוחנית. זהו הטעם לכך שמוטיב האור הינו כל כך מרכזי אצלו. הוא מסוגל לראות רעיונות, לראות חוויות, להפוך את התוכן הכתוב למחזה הניתן לראייה ולא רק לחוויה קיומית פנימית. מכאן נובע הצד המיסטי שלו, שהוא בבחינת "חכם בבינה", ומכאן גם נובעת עוצמת השכנוע שלו, על דרך "וכל העם רואים את הקולות". הכלליות שהיא העיקר אצלו היא החכמה, והביטול שלו הוא לכלליות ולחכמה זו, בשונה מהביטול החסידי שהוא ביטול לאין. "ההכרה הברורה", המאפיינת את העידן המודרני, מאפשרת לו לראות את מגמתה של החכמה המכוונת את המציאות עם כל משבריה, ולהזדהות איתה.

החוויה הקיומית הנובעת מראייה זו עיקרה הוא השלמות עם הדבר, ההזדהות עמו והיכולת לומר אותו בלב שלם. יכולת זו מהווה את האישור הפנימי לאמת של הדברים. היא נתפסת כהשראה, אך כהשראה שבאה מבפנים. רוב יצירתו של הרב נובעת מהשראה זו, השופעת מה"כתר" ישירות אל היד הכותבת או אל הפה המדבר, שהם בחינת מלכות. בכתביו ניתן לחוש את עקבותיה של השראה זו, ואת עוצמת הוודאות שהיא מעניקה.

למעלה מן ההשראה נמצאת הראייה. תכונה זו של ראייה היא היכולת לברוא מציאות באמצעות הדמיון, להפוך את הרעיון לממשות חזיונית. ראייה זו, המשוחררת מכבלי היש, הינה חוויה מיסטית, ומכאן האפקט הרגשי העצום שלה. זהו שלב ביניים המקדים את יכולת הבריאה בפועל, שהיא היא מחוז חפץ התעלות הצדיקים – "אי בעו צדיקי ברו עלמא".

*

המאמר, המתפרסם כאן לראשונה, מבוסס על שיחת הפתיחה של הרב שג"ר לשנת הלימודים תשנ"ט בישיבת "שיח יצחק". השיחה נערכה בידי הרב חיים וידל ואיתן אברמוביץ

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015



כלל ישראל והאני הקיומי |אודי אברמוביץ

$
0
0

חלקים גדולים ממשנת הראי"ה, הכרוכים בעידן התמימות המודרנית, הולכים ומאבדים מכוחם בקרב הציבור הדתי לאומי. ארבעה כיווני גישור בין הגותו של הראי"ה לנפש הדור הצעיר 

האם ספרי ה"אורות" עדיין רלוונטיים? כתביו של הראי"ה קוק, הישנים והחדשים, אמנם נלמדים בכל מקום, ותלמידי הרצי"ה (ותלמידיהם) מכהנים כרבנים בכל הארץ ולהם ציבור תלמידים גדול מתמיד, אך מתחת לפני השטח, וגם מעליו, לא קשה להבחין בתזוזה לכיוון הקיומי–חסידי. מצד אחד "הסיפור הגדול" של הציונות עדיין חי ובועט בקרב הציבור הדתי–לאומי, ובמובן זה תורת הגאולה של "אורות" חשובה לו מאוד, ובצדק, אך מאידך משנתו של הראי"ה מאבדת מכוחה.

משנת הראי"ה כרוכה עמוקות בעידן התמימות והיומרנות של המודרניזם: אידיאליזם, כלליות, תבונה, לאומיות, אופטימיות והומניזם. אך הדתי החדש, גם אם הוא אדוק במצוות, טעם כבר את טעם המשבר, הספקנות וחיפושי הזהות שלא תמיד תרים אחרי הקוהרנטיות והאחדות. הלאומיות והמדינה חשובות לו מאוד אך הן כבר פחות קדושות בעיניו, ובעיקר: אין הוא מוצא בהן כבעבר את כל מבוקשו הדתי. הוא מחפש רליגיוזיות ודבקות ולא רק אידיאולוגיה.

האם ניתן לגשר על הפער הזה? ברצוני לסקור כאן בקצרה ארבעה מגמות וכיוונים מהשנים האחרונות העוסקים בגישור שכזה, וישפוט הקורא האם כוחם יפה לכך.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

הנפש שמאחורי הנשמה

מאז שפורסמו הספרים "חדריו" (תשנ"ח) ו"שמונה קבצים" (תשנ"ט), נתגלה לפתע האדם שמאחורי המשנה. הסתבר שקטעים שונים מ"אורות הקודש" שהודפסו בלשון רבים נכתבו במקור בלשון יחיד, וכי ביסוד השיטה המטפיסית של הראי"ה ישנה לא פעם התנסות פסיכולוגית–מיסטית הרוויה במתחים וייסורים, ולא חשיבה עיונית והרמונית. עקב כך, סמדר שרלו, יונתן גארב ואחרים הראו כי המנהיג המשיחי הוא בעצם הראי"ה עצמו, והציעו לקרוא מעתה את דברי "הצדיק מיפו" כחוליה במסורת הקבלית והחסידית אשר במרכזה החיפוש אחרי האחדות המיסטית של ההוויה, ולאו דווקא בניית האומה דרך השירות בגולני וריקודי יום ירושלים.

האם יש כאן משאלת לב של החוקרים ברוח התקופה, או קריאה משכנעת של המשנה ההופכת סדרי עולם? התשובה על כך מורכבת ונראה שעוד מוקדם לענות אותה. רק נציין שלאחרונה ראה אור מחקרו של הרב יואל בן נון הטורח רבות לאזן את התמונה המיסטית של שרלו ומראה, לעתים באופן משכנע למדי, כי הדבקות ב"אומה" היא עיקר מעייניו של הראי"ה, וממילא מדובר במיסטיקה ציונית, הרחוקה מהעולם החסידי.

בהמשך לכך, נראה כי ראוי היה שתיכתב ביוגרפיה חדשה על חיי הראי"ה, שתעסוק לא רק בתפקידים הציבוריים והתורניים המפוארים שמילא (לימוד בוולוז'ין, רבנות בליטא, הנהגה רוחנית של יפו והמושבות ורבנות ירושלים וא"י), שעליהם נכתב רבות בעבר, אלא גם ברב קוק האדם, התנסויותיו, לבטיו, קורותיו המשפחתיים ועוד.

כך, למשל, ידועים דבריו של הרב חרל"פ על הרב קוק "שהיה כולו כללי ולא היה בו שום חוש פרטי", ומכאן מידותיו התרומיות, ענווה, מסירות גמורה לענייני האומה ועוד. עד כדי כך הייתה דאגתו לכלל עד שלא היה מסוגל לשאת תפילות פרטיות עבור מצוקות אישיות ומשפחתיות, "ומה אעשה אם אין לי זיקה אל הפרט?" (ראו המכתב ב"מאבני המקום" יא, תש"ס, עמ 52–53, שם מובאת עדותו של הרב זוסמן בשם הרב חרל"פ, שלפיה מדובר היה ברצי"ה שהיה חשוך ילדים. עדות מדהימה שלא הולמת בקלות את הקשר הרגשי המיוחד בין הרב קוק לבנו, כפי שהוא משתקף בין השאר באגרות רבות).

האדם הדתי בן זמננו לא יכחיש אפוא את מעלתו הרוחנית יוצאת הדופן של הראי"ה, אך הוא יתבונן בה גם מזווית מורכבת ואנושית, ולעיתים אפילו טרגית, הממחישה את המחירים של אותה מעלה. שכן אף הראי"ה עצמו ראה בכך חיסרון וביקש מהרב חרל"פ שיתפלל במקומו, וכפי שהודה במקום אחר: "אנכי חסרה לי אהבה עצמית טבעית כראוי, מה שהוא לכל האנשים טבע חזק וקבוע, ובשביל כך חסרים לי כמה דברים מועילים, הנובעים ממקור האהבה העצמית החזקה" (חדריו עמ' קמו).

ההזדהות המוחלטת עם "כלל ישראל" (ואף עם כללות ההוויה), שהפכה להיות דגל מוסרי רב עוצמה עבור דורות שלמים בציונות הדתית, ועל כך גאוותנו, היא ודאי מתנת שמים הקשורה לדרגת ה"נשמה" של הראי"ה, המתגברת על הטבע האגואיסטי. אך האם יש לה הסברים גם מתחום ה"נפש", כך שניתן להבין אותה גם באופן יותר קונקרטי?

אין בידינו כלים היסטוריים מספיקים כדי לשרטט ממד זה, ונראה שאם יפורסמו יום אחד הרשימות הביוגרפיות המלאות שכתבו הרב משה צבי נריה (שלולא מפעלו הספרותי הגדול, שכן פורסם, היינו חסרים אפילו את הפרגמנטים הביוגרפיים הקיימים, כגון שהרב קוק כתב בצעירותו שירה שאביו גנז, קשריו עם משפיעים חב"דיים וחסידי ברסלב, ועוד), הרב חרל"פ, הרב נתן רענן ועוד, ניתן יהיה אולי לעשות זאת. בינתיים ניתן לשער שהדבר קשור בין השאר למשבר שחווה הראי"ה בעקבות פטירת אשתו הראשונה בתרמ"ט (1889), והדברים עדיין דורשים מחקר (ראו לעת עתה הרמז האוטוביוגרפי בפנקסי הראי"ה ג עמ' קלז, על אדם שנפטרה אשתו הראשונה, ובזיווג שני "עומד על פי נס ולא בחוק הטבע") .

לחיות עם הסתירות

דרך נוספת להאיר באור "אנושי" יותר את משנת הראי"ה היא הכרה בכך שהיא מכילה סתירות שלא ניתנות ליישוב, וזאת כחלק מבשורתה. אבינועם רוזנק (ובמידה מסוימת מאיר מוניץ לפניו) העמיד את המושג "אחדות ההפכים" כמפתח להבנת שיטת הראי"ה, אשר בניגוד לסינתזה ההגליאנית אינה חותרת לכתוב השלישי המכריע והמאחד, אלא מאשרת לכתחילה את קיומם של  ניגודים ומתחים (קודש וחול, לאומיות ואוניברסליות, בחירה והכרח ועוד), כחלק מדרכו המיוסרת של האדם, בניסיונותיו הנשנים לגעת באחד האלוהי הבלתי מושג.

יתרה מכך, נראה כי כמות המחברות מכתב–ידו של הראי"ה שראו אור בשני העשורים האחרונים, המציגות מגוון עצום של התייחסויות הגותיות, מחייבת לפתח גישה צנועה ומורכבת יותר ביחס לשאלה מהי "משנת הראי"ה". מסתבר שמאז תחילת שנות העשרים לחייו, בהיותו רב צעיר בעיירה זיימל, ועד סוף ימיו בירושלים (חמישה עשורים, עם דעיכה מסוימת בשנותיו האחרונות), כתב הראי"ה עשרות מחברות הגותיות, המעידות על חיוניות ואינטנסיביות מחשבתית, ומלמדות שבכל כמה שנים חזר וניסח את עמדותיו מחדש לנוכח רוח הזמן והסיטואציה, ובהתאם לסדר היום הרוחני שהעסיק אותו.

לצד רעיונות קבועים ודפוסי חשיבה שיטתיים, ניתן לאתר בכל תקופה תמה מרכזית אחת אשר סביבה הוא בונה מגדל הגותי שלם, מבלי לראות בעיה בכך שבמשך הזמן מתגלעים מתח ואף סתירה בין המגדלים השונים שנוצרו. מצב זה מאפשר לאנשים שונים בעלי גישות שונות להתבסס על חלקים מסוימים במשנת הראי"ה (או לפחות לקבל מהם השראה) גם אם אינם מזדהים בהכרח עם חלקים אחרים.

כך למשל, בעשור האחרון פורסמו שמונה פנקסים מתקופת "הרב קוק הצעיר" (1865–1904), ובהם נחשפים שני היבטים שלא היו בולטים בכתביו האחרים מתקופות מאוחרות יותר. בתקופת זיימל (תרמ"ח–תרנ"ה) נכתבו פנקסים טו וטז (וכן "מציאות קטן" שטרם ראה אור, ואולי עוד נוספים לא ידועים) המציגים דיונים קבליים מפורשים ועשירים, הקרובים לקבלת הרמח"ל, אך מכילים גם יסודות מקוריים וחדשניים (אם כי בעוצמה פחותה מאשר בכתבים המאוחרים), וודאי עוד ייכתב על כך רבות.

בתקופת בויסק (תרנ"ה–תרס"ד), מלבד "מדבר שור", עין אי"ה ומאמרי "הפלס" הידועים, נכתבו (לפחות) חמישה פנקסים מרתקים, ובראשם "לנבוכי הדור", ובהם פורש הראי"ה משנה מקורית ומפתיעה המפרשת את התורה באופן שכלתני ובהתאם למוסר האוניברסלי, כאשר "האידיאה הלאומית" של ישראל אינה תכלית בפני עצמה. בפנקס "בויסק א" (קבצים מכתי"ק ב) אף מוצגת פרשנות נטורליסטית לרוב היסודות של המשיחיות היהודית (כגון תחיית המתים, חזרת הקרבנות ועוד).

לאמונים על משנת הרמב"ם יהיו הכתבים מתקופה זו חידוש מרענן, באשר הם מציעים גרסה מודרנית לרציונליזם של ימי הביניים. בעוד הדוגלים בחידוד הפער בין ישראל לעמים ובין ההתגלות ובין השכל, בהתאם למסורת המיסטית–זוהרית, ימצאו בכתבים של תקופת שוויץ–לונדון יישום רדיקלי בדמות המאבק האפוקליפטי של ישראל והנצרות.

כמו כן, לצד התבניות הנוקשות שקיימות בהגות הראי"ה מאז עלייתו לארץ, הכופות על היחיד את נשמת האומה ואת צו ההיסטוריה, או לפחות נחוות ככפייה, בכתבי יפו מודגש גם מושג החירות הניטשיאני, וזיהויו של החופש האנושי עם החופש האלוהי, באופן שתלמידיו ה"מתנגדים" של הראי"ה (כולל הרצי"ה) התקשו מאוד לקבל. כיום ישנם רבים המוצאים בכך מזור ואיזון לצילה הנוקשה של האידיאולוגיה הלאומית, כגון אנשי ישיבת "נועם שיח" בראש פינה, ובראשם הרב אמנון ברד"ח, תלמידו של הרב טאו, ואחרים.

עם כל זה, חשוב לציין כי חרף אלפי הקטעים החדשים שפורסמו בעשורים האחרונים מכתבי הראי"ה, ומגוון הנושאים הנידונים בהם (מצמחונות ועד הפילוסופיה של המדע), ישנן סוגיות שטרם מצאנו התייחסות מספקת להן במשנתו, ובראשן הפמיניזם.

לא תורה מסיני

כיצד מתמודדים רבני "ישיבות הקו" עם הפער הנ"ל בין עידן הפרטיות ובין תורת הראי"ה הכללית? על פני השטח ישנה קריאה נחרצת להכפיל ולשלש את הלימוד בספר "אורות" ולהבין כי החיפוש אחרי "חוויה דתית" הוא שטחי ופסול. תלמידים מהר המור אשר פנו לרב טאו בטענה כי נפשם תובעת גם לימוד חסידות וקבלה נענו כי עליהם להעמיק ולבסס את היסודות בלימוד "הכוזרי", המהר"ל וכדומה, וכך גם כותב הרב אבינר פעמים רבות. משנת הראי"ה מופיעה כאן לא כסעד רוחני ותרפויטי על לבטיו השונים (וכפי שהייתה אולי עבור הראי"ה עצמו), אלא כתביעה חינוכית ומוסרית מן האדם להיחלץ מפרטיותו ולהתגייס לאידיאליים כלליים (וזכורני שהרב מנחם פרומן התבטא פעם בשיעוריו על ספר הזוהר כי מבחינתו הרב קוק הוא "הבית", האורתודוקסיה, בעוד הזוהר ורבי נחמן הם אזורי החיפוש והאתגר הרוחני). שורש הדברים הוא באופן החינוכי ו"המגייס" שבו הנחיל הרצי"ה את מורשת אביו.

אך לאמיתו של דבר ובמבט מעמיק יותר, נראה כי הרב טאו, יותר מהרבה אחרים, דווקא הפנים את העובדה כי הלאומיות בשקיעה ולדעתו המאבק על דמותה של הציונות וההשתתפות המעשית במשימות לאומיות יבואו רק לאחר המאבק על עצם בכורתה של הרוח (או המטפיזיקה) בחייו של האדם הפרטי בן זמננו, העסוק בצרכנות רוחנית וגשמית. ניתן להתווכח בשאלה האם זהו קרב מאסף אנכרוניסטי או משימה ראויה וריאלית, אך לא ניתן להתכחש לכך שיש כאן ערנות והבנה של המצב החדש.

דרך רביעית ואחרונה לגשר על הפער שבין הגות הראי"ה לדורנו אנו היא במה שאני מכנה "שילובים". לפני כעשרים שנה קרא הרב יהודה עמיטל להימנע מגישת "הכול או לא כלום" ביחס למורשת הראי"ה:

אחד הדברים שמעכבים בידינו מלהבין את דברי מרן הרב הוא בכך שחוששים לומר שיש דברים שהרב קוק לא חזה אותםהרב קוק האמין שתוך חמישים שנה משיח יבוא, ומי שקורא בספריו לא יכול להבין אותו אחרת. והנה לא זכינו לכך ולמרות זאת נשאר הרב קוק גדול הוגי הדעות, אולי מאז הרמב"ם ("משמעותה של משנת הראי"ה לדורנו", עלון שבות בוגרים ח, תשנ"ו, עמ' 137–136).

מבלי להתייחס לגופם של דברים, נראה כי בימינו הבינו רבים כי ניתן להנחיל את מורשת הראי"ה גם מבלי לראות בה תורה מסיני, החפה מפגמים, ולשלב עמה זרמים אחרים, משלימים. בישיבת הר–עציון נעזרים בהגות הקיומית–הלכתית של הרב סולוביצי'ק, ולעתים חושפים את הרובד המחשבתי בתוך הלמדנות ולא בנפרד ממנה (תורת ארץ ישראל?); בישיבת עתניאל חוזרים קצת לקבלת האר"י מתוך הבנה כי טמונים בה כלים מעשיים לעבודת ה' שאינם מודגשים בכתבי הראי"ה; בבתי המדרש החילוניים והמעורבים נלמד הראי"ה בצמוד להשל, לא"ד גורדון ואחרים.

ואולם, השילוב הדומיננטי ביותר הוא זה של הראי"ה עם משנות חב"ד ורבי נחמן מברסלב, שאותו התחילו הרבנים שג"ר ופרומן לפני כארבעה עשורים, ומאז הצטרפו אחרים שנקטו בוואריאציות שונות. כתבי הרב שג"ר המתפרסמים בשנים האחרונות מלמדים על ניסיון מרתק להמשיך את דרכו של הראי"ה, מבלי להשתעבד דווקא אליה, על ידי קריאה דיאלקטית של הפירוק הפוסט מודרני.

הרב יהושע שפירא מביע בפורומים פנימיים ביקורת קשה על האופי האימפרסונלי של מורשת הראי"ה ביחס לאלוהים, וטוען כי האופן "הרציונלי" שבו היא מסבירה את פעולת התפילה (ובמידה מסוימת את העבודה הדתית כולה), כהתמזגות עם הרצון האלוהי הקיים כל העת בהוויה, חורג מהמקובל במסורת, והופך את האלוהות לישות אדישה ולא אכפתית. לשם כך הוא מגייס את המסורת החסידית המדגישה את מציאות ה' כמלך וכאבא. בכך הוא מחזיר את מושג האישיות הפרטית גם לבני אדם, וכזכור הראי"ה עצמו התקשה לעתים לאתר אותה בתוך ים הכלליות.

סוף דבר, האתגרים הלאומיים שבפניהם עומדת מדינת ישראל מלמדים כי "תורת הכלל" רחוקה מלהיות מיותרת או נחלת העבר, אך המושגים, הרגישויות, המנגינה והאטמוספרה הרוחנית השתנו מאז ימי הרצי"ה וטבנקין, ואלו תובעים להם שפה וכלים חדשים ומגוונים.

*

ד"ר אודי אברמוביץ מלמד בבית המדרש "חברותא" ובמדרשת לינדנבאום

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


"להוות גחלת הדורות"|יוחאי רודיק

$
0
0

שקידה בתורה לצד טיולים, תנועת נוער והתגייסות למחתרות. חיים כהן, דוד רזיאל ועזריאל קרליבך ותלמידים שהפכו לגדולי תורה. עדויות על ראשית ימיה של ישיבת "מרכז הרב" 

המציאות החברתית והחינוכית שפגש הראי"ה קוק לאחר עלייתו ארצה בשנת תרס"ד (1904) הייתה מורכבת ודרשה מעוף מחשבה ויכולת התמודדות רוחנית וחינוכית. מחד גיסא, "היישוב הישן" כלל ישיבות חשובות (עץ חיים, חיי עולם ותורת חיים) ותלמידי חכמים; ומאידך גיסא, רוב אנשי העלייה השנייה ניתק עצמו מהמסורת היהודית ודגל באידיאלים המבוססים על התנ"ך, הגבורה הלאומית והספרות העברית.

על רקע המציאות הזו שאף הרב קוק להקים ישיבה שתשמש מרכז רוחני לכלל היישוב, תהווה מגן נוכח המגמות של "היהודי החדש", תצמיח מתוכה מנהיגות חינוכית שתשפיע על עיצוב דמותו של היישוב החדש ותגדל תלמידי חכמים שיעסקו בתורה במלוא היקפה. בראשית חורף תרפ"א נשא הרב הרצאה מקיפה בפני חכמי מרכז הרב שהיוו גרעין לישיבה העתידית, אותה פתח במשפט המפורסם:  "לחיים של יצירה הנני קורא אתכם, זאת היא הנקודה העליונה שאנחנו חייבים לשאוף אליה… גלי התחייה הלאומית הולכים הם וסוערים" (הרצאת הרב, ירושלים תשל"ג, עמ' ג').

‭"‬כל‭ ‬צעיר‭ ‬הבא‭, ‬ודורש‭ ‬ושואל‭ ‬ומרצה‭ ‬מבוכותיו‭, ‬הנני‭ ‬רואה‭ ‬בו‭ ‬דמות‭ ‬אבן‭ ‬יקרה‭". ‬תלמידי‭ ‬ישיבת‭ ‬
מרכז‭ ‬הרב‭ ‬ביום‭ ‬ירושלים‭ ‬האחרון צילום‭: ‬יונתן‭ ‬זינדל‭, ‬פלאש‭ ‬90

‭"‬כל‭ ‬צעיר‭ ‬הבא‭, ‬ודורש‭ ‬ושואל‭ ‬ומרצה‭ ‬מבוכותיו‭, ‬הנני‭ ‬רואה‭ ‬בו‭ ‬דמות‭ ‬אבן‭ ‬יקרה‭". ‬תלמידי‭ ‬ישיבת‭ ‬
מרכז‭ ‬הרב‭ ‬ביום‭ ‬ירושלים‭ ‬האחרון
צילום‭: ‬יונתן‭ ‬זינדל‭, ‬פלאש‭ ‬90

הקמתה של הישיבה

"בעודני יושב שקוע בחזיונותי וקולו של אברהם יצחק הולך וחזק – 'יבוא יום ואני אהיה גדול מאוד בתורה, אעלה לארץ ישראל, לירושלים עיר הקודש, ואייסד שם ישיבה גדולה מאוד… ובאו אליי בחורים מכל אפסי ארץ ואני אהיה ראש הישיבה'" (שיעור א', זרעים, אלול תש"ה). רשמי ילדות אלו, פרי זיכרונותיו של אברהם שוער, חבר נעורים של הראי"ה קוק, מלמדים כי חזון "הישיבה המרכזית" החל לנבוט בלב הנער הצעיר עשרות שנים לפני הגשמתו.

יסודות ההתארגנות המעשית לקראת הקמת הישיבה נעוצים בחוג מצומצם של מספר תלמידי ישיבות ירושלמיות שהתכנסו יחד לשמוע את שיעורי הראי"ה קוק בהלכה, באגדה, במצוות התלויות בארץ ובסוגיות מחשבתיות בספר "הכוזרי". הרוח החיה והמארגנת של חוג זה היה הרב יצחק לוי, תלמיד הרב מתקופת יפו, וההתארגנות נשאה את השם "חוג חכמי מרכז הרב" (המרכז).

ועד "המרכז" הדגיש בהקדמה לחוברת "הרצאת הרב" כי "המרכז הוא הגרעין להגשמת השאיפה של יסוד 'הישיבה העולמית' בעיר הקודש ירושלים". עדויות רבות נוספות מחזקות את הזיהוי של "המרכז" כהכנה לשאיפה הגדולה לכונן ישיבה מרכזית עולמית בירושלים.

האידיאל החינוכי ששרטט הראי"ה קוק במהלך הרצאתו היה הצבת אתגר אינטלקטואלי וחדוות יצירה. בדרך זו יצא הלומד מהוויית לימוד שגרתי מכוח האינרציה ויחתור להגשמת יעדים ייחודיים המעמידים את אישיות הלומד במרכז. באחת מאיגרותיו, שנכתבה בשנת תרס"ד בתקופת יפו, הדגיש הרב כי "כל צעיר הבא, ודורש ושואל ומרצה מבוכותיו, הנני רואה בו דמות אבן יקרה" (אגרות ראי"ה, א', עמ' צ"ג).

תוכנית הלימודים נכתבה לראשונה על ידי הרב דוד כהן ("הנזיר"). מגמת התוכנית הייתה להקנות לישיבה מעמד של "מכללת הכוחות הרוחניים בישראל". במסגרת התוכנית נכתב כי תחומי הלימוד יהיו: הוראת תנ"ך, חקר לשון הקודש, מדרש התורה, לימוד המסכתות כסדרן, שיטת המשפט התלמודי, תולדות הפילוסופיה הדתית ועוד. תוכנית זו הייתה חידוש נועז ומרחיק לכת בעולם הישיבות של היישוב הישן. בספר "קול צופייך" כתב הרב הנזיר: "הנבואה זהו המקווה, פרי תנובת הישיבה הרוחנית".

במישור האישי–פנימי נדרש התלמיד להקדיש זמן לשיפור רמתו המוסרית. במישור הלאומי התלמיד נדרש למעורבות ציבורית שתתבטא בהנהגה רוחנית. ובמישור התורני הרב שאף כי הלומד יהיה "אדם חי, המטה את תשוקותיו וכוחותיו… לעמלה של תורה… מי שאין לו הרגשת החיים לא יוכל להיות אדם אשר ימות באוהל" (אגרות ראי"ה, א', עמ' קצ"ה).

מגוון תלמידים למדו בישיבה בשנותיה הראשונות. חיים כהן, לימים שופט בית המשפט העליון, כתב בזיכרונותיו: "עזריאל, בן דודי (עזריאל קרליבך. י"ר) סיפר לי ניסים ונפלאות על הישיבה בירושלים. באתי לארץ ישראל כלא ציוני, אפשר אפילו לומר כאנטי ציוני כדי ללמוד בישיבה. את חיידק הציונות הכניס בי מורי ורבי הרב קוק… אחי ואני באנו אל הרב קוק בפעם הראשונה לסעודה שלישית בשבת… הוקסמתי מהעיניים… הייתה בו מין השראה – איני רוצה לומר קדושה… למחרת היום נכנסנו אל הרב וביקשנו להתקבל לישיבה" (כהן חיים, שופט עליון, הוצאת כתר, עמ' 50–57).

סיפר‭ ‬ניסים‭ ‬ונפלאות‭ ‬על‭ ‬הישיבה‭ ‬בירושלים‭. ‬
עזריאל‭ ‬קרליבך‭, ‬1942 צילום‭: ‬זולטן‭ ‬קלוגר‭, ‬לע‭"‬מ

סיפר‭ ‬ניסים‭ ‬ונפלאות‭ ‬על‭ ‬הישיבה‭ ‬בירושלים‭. ‬
עזריאל‭ ‬קרליבך‭, ‬1942
צילום‭: ‬זולטן‭ ‬קלוגר‭, ‬לע‭"‬מ

הקודש במרחבי החיים

חלק מתלמידי הישיבה היו בוגרי ישיבות מפורסמות ברוסיה, פולין וארצות אחרות, מלאים בתורה ויראת שמים. אחרים הגיעו מתוך רצון ותשוקה לרוחניות, כדברי מאיר גורדון: "לא הייתי דתי, חשתי שתשוקת החיים שלי וסיפוקי העצמי לא השביעו את רצוני, עליתי ירושלימה לשמוע את הרב קוק והחלטתי – זה הרב שלי". השקפתו הלאומית של הרב, ייחודה של הישיבה באווירתה הארצישראלית והשיעורים בשפה העברית היו כר מתאים לתלמידים דוגמת דוד רזיאל, לימים מפקד האצ"ל, שהממד הלאומי עמד בראש מעייניהם. בצד זה היו כמובן גדולי תורה רבים: הרב יהודה גרשוני, הרב שאול ישראלי והרב אברהם שפיראהרב משה צבי נריה ותלמידי חכמים רבים אחרים.

ימי חג ומועד היוו חלק משמעותי בעיצוב אישיותם של התלמידים. הסעודה השלישית תוארה כמעמד שבו "כולם מצונפים בסערת השירה שהדליקה לבבות… הרב דיבר וצלל לשבילי המסתורין… ודרך הדברים הצצנו לעומק נשמתו" (שבתאי דניאל, "סעודה שלישית", נרות שבת, אב תש"ג). מועדים מרשימים נוספים היו ימי ראש חודש, חודש אלול והימים הנוראים, שבמהלכם עבר לפני התיבה ר' אריה לוין שתפילתו הצטיינה ברגש וחום.

לא רק תורה הייתה בישיבה. באחת מאגרותיו העוסקות במערכת היחסים בין עולם הקודש ועולם החול כתב הרב: "המחשבה הכללית על דבר התפשטותם של הרגשות הנאצלות של קדושת הזמן מחוץ לזמנן… צריכה תמיד לבוא מההכרה הפנימית שהקודש העליון חבוי הוא בכל… בכל פינה ונקודה של חיים" (אגרות הראי"ה, ג', עמ' ל"ה). משמעות הדברים שאין לראות את עבודת הבורא רק במסגרת התהליך האינטלקטואלי של לימוד התורה אלא שכל הליכות האדם, במישור האישי והציבורי, צריכות לעמוד בצל ההכרה כי מציאות הבורא היא בכל מקום: תפילה, עבודת האדמה והגנת המולדת.

אכן, מצאנו עדויות שונות לפעילויות חוץ לימודיות שהיוו חלק מהווי החיים בישיבה. תלמידים מסוימים ניגנו בכלי נגינה בחדריהם, תלמידים אחרים ערכו טיולים רגליים בתקופות החופש באזור עמק יזרעאל ומסע רכוב על חמורים לכיוון היישוב מוצא סמוך לירושלים. הרב משה חיגר, שנמנה עם תלמידי "הישיבה המרכזית", סיפר על ניסיון התיישבות של בני הישיבה בזיכרון יעקב במסגרת קבוצה שהקימו וקראו לה "קבוצת רבנו בחיי". "הרימותי את המכוש גבוה מעל ראשי ועם הורדתו ירדתי גם אני. נפלתי על פני", תיאר הרב חיגר את הניסיון החקלאי. למרות זאת המשיכו חברי הקבוצה בחסות הראי"ה קוק בניסיון ההתיישבות.

בני הישיבה השתתפו גם בפעילות הגנה וביטחון, וחלקם הפכו לדמויות מפתח ב"הגנה" ובארגוני המחתרות. שמעון אגסי, תלמיד הישיבה, סיפר בזיכרונותיו: "מאורעות תרפ"ט, הטבח בחברון, גרמו להתעוררות גדולה… הייתה תסיסה להצטרף לשורות ההגנה. ההתגייסות חייבה התמודדות הלכתית וראשי הישיבה ביקשו כי האימונים יתקיימו בימי חול ולא בשבתות". דוד רזיאל, ממייסדי האצ"ל ומפקדו, הצטרף לאצ"ל מתוך לימודיו בישיבה, כעדות אחותו אסתר רזיאל נאור: "דוד נכנס לישיבת הרב קוק… התגייס להגנה… הגיגים על תחייה היו חלק ממסכת חייו". תלמידים אחרים היו מעורבים בתנועת "בני עקיבא" (הרב נריה, יחיאל אליאש), ואחרים בתקופת הראי"ה קוק היו מעורבים בעולם הרבנות: בקרית חיים, בגבעת עדה ובישובים נוספים.

הצטרף‭ ‬לאצ‭"‬ל‭ ‬מתוך‭ ‬לימודיו‭ ‬בישיבה‭. ‬
דוד‭ ‬רזיאל‭, ‬1941 צילום‭: ‬לע‭"‬מ

הצטרף‭ ‬לאצ‭"‬ל‭ ‬מתוך‭ ‬לימודיו‭ ‬בישיבה‭. ‬
דוד‭ ‬רזיאל‭, ‬1941
צילום‭: ‬לע‭"‬מ

ממלאים את החלל

לאחר פטירתו של הרב קוק, שרידותה של הישיבה הייתה תלויה בהנהגה חינוכית ראויה. אחת ההתארגנויות הבולטות בהקשר זה הייתה "חוג הראי"ה", חוג שפגישותיו התקיימו ב"בית הרב" בירושלים והובלו על ידי בן הרב, ר' צבי יהודה קוק. בלימוד משנת הרב השתתפו הרב דוד כהן, חיים ליפשיץ, ד"ר יהושע ליבוביץ', ד"ר משה זיידל, הרב צבי יהודה ואחרים, והחוג היווה גורם מלכד ומקור לחוויה רוחנית מחודשת. במקביל המשיכו הרב יעקב משה חרל"פ, הרב דוד כהן והרב צבי יהודה בשיעוריהם לתלמידים המעטים.

בשנת תש"ג הגיעה אל "הישיבה המרכזית" קבוצת בני קיבוצים ובוגרי בית הספר החקלאי "מקוה ישראל", שהרגישו צורך בחיזוק רוחני. בני הקיבוצים (עין הנציב, משואות יצחק ואחרים) בחרו בישיבה הציונית והזרימו "דם חדש", נוסף לגדולי התורה שלמדו בתקופה זו. התלמידים היו קבוצה עצמאית ולמדו תורה מפיו של הרב אברהם שדמי, חתנו של הרב חרל"פ. דב רפל, מראשי המחנכים בקיבוץ הדתי, פעל לפתיחת "סמינריון תורני" שיסונף לישיבה ויפעל במסגרת ישיבת "תורת ירושלים" שהיוותה מכינה ל"ישיבה המרכזית".

בתקופת מלחמת השחרור תרמו בני הישיבה את חלקם במלחמה, הן במסגרת ארגון ההגנה והן במסגרת גדוד בני הישיבות שנקרא "גדוד טוביה" ועסק בביצורים בירושלים. ארבעה תלמידים בני הישיבה חברי ההגנה נפלו במהלך המלחמה: יוסף אלנדב, יעקב רוזנברג, צבי רוזנטל ומרדכי דב גלצר.

שתי התארגנויות נוספות תרמו תרומה משמעותית לתחיית הישיבה והמשכיותה.  גרעין "משכן ישראל", שמקור לידתו בישיבת כפר הרא"ה, הגיע אל הישיבה בשנת תש"ט (1949) בראשות הרב יעקב כלאב. קבוצה נוספת שתרמה תרומה משמעותית להטמעת משנת הראי"ה קוק בציבור ולחיזוק "הישיבה המרכזית" הייתה קבוצת גחל"ת (גרעין חלוצי לומד תורה), בני שבט "איתנים" בבני עקיבא תחת ריכוזו והנהגתו של הרב חיים דרוקמן. בחוברת משוכפלת הגדירו את מטרתם: "להוות גחלת הדורות".

האם הצליחה ישיבת מרכז הרב להגשים את החזון הגדול של מייסדה? התשובה לשאלה זו מורכבת וקצרה היריעה מלענות עליה במסגרת זו. עם זאת, ברור כי עצם השאיפה להקים ישיבה שתתאפיין ב"חיים של יצירה", במשמעותו הרחבה של מושג זה, הייתה חידוש משמעותי בעולם התורה, חידוש שנזקף עד היום לזכותו של הרואה הגדול.

הרב ד"ר יוחאי רודיק הוא מפמ"ר מחשבת ישראל בחינוך הדתי. ספרו החדש, "חיים של יצירה", עתיד לראות אור בקרוב

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


הבין את האתגר שבחילוניות |רות קלדרון

$
0
0

בעוד הרב קוק יצר קשר מהותי עם העולם החלוצי, בנו הפנה לו עורף וייצר הסתגרות – חינוך נפרד, יישובים נפרדים, מפלגות מגזריות. קריאה אישית ואוהבת לציונות הדתית

נחום גוטמן בספרו "בין חולות וכחול שמים" מספר על ימי תל אביב הראשונים. ימים שבהם חי הרב קוק בשכנות לש' בן ציון, ברנר, עגנון, ר' בנימין ואז"ר – ממכונני התרבות העברית בארץ ישראל. הם היו דוברי עברית ושפתו העברית הרהוטה הרשימה אותם. היכולת לדבר עברית הייתה עבורם אז ככרטיס כניסה למועדון יוצרי התרבות.

גוטמן, הצייר המופלא, מעיד על שראו עיניו כשהיה ילד:

פעם ישבנו על מרפסת ביתנו בנווהצדק: אבא, המשורר שמעוני, ברנר ועגנון, ר' בנימין ואז"ר. והנה הגיעה שעת המנחה. ביתנו היה מול ביתו של הרב קוק. הרב קוק היה אישיות נערצה מאד, הן בעיני הדתיים והן בעינינו אנו. בעיני היה נערץ משום שמצאתי אותו כאדם הכי יפה אשר פגשתי בחיי. צחמראה , בעל פנים שלווים ושלמים, תמיד נתון במין עצבות שקטה, טהור עיניים.

באותה ישיבה שישבנו על המרפסת, הציע עגנון לגשת למנחה לבית הרב קוק. כמה מן הנוכחים התנגדו: הרב קוק דתי. אנחנו לא דתיים. גם ברנר היה בין המתנגדים. בכל זאת קמו עגנון ור' בנימין ואז"ר ויצאו בקבוצה והלכו אל בית הרב קוק, ואחרכך ליווהו לבית הכנסת.

ברנר לא הלך עמם אלא צעד במרחקמה מאחוריהם, כשהוא מכניס כפות רגליו בדיוק בעקבות פסיעותיו של הרב קוק. זה עשה עלי רושם גדול. חשבתי אמנם שזה ילדותי, ועם זאת ראיתי בכך כמין סמל. עוד היום נדמה לי שזה סמל. וכשהיה הרב קוק הולך לבית הכנסת, הייתי בכוונה צועד מאחוריו ומשקיע גם אני את כפותרגליי בעקבותרגליו. כל כך הערצתי אותו" (עמ' 88)

המחווה הזאת של ברנר אינה מניחה לי. הוא, החילוני האדוק שהתחנך בחדר ובישיבה ומרד וכפר בעיקר, שסירב להתלוות לרב קוק לתפילת מנחה כפי שהציעו חבריו, אך צעד מאחוריו וניסה "להיכנס" לתוך צעדיו; להתאחד איתו למרות שנפרד ממנו ומעולמו בטריקת דלת אידיאולוגית.

נפלא בעיניי שהרב קוק לא יזם את בואה של המשלחת שמלווה אותו לבית הכנסת וכלל לא ידע על הרעיון, המחלוקת וההתלבטות. הוא פשוט היה הוא עצמו וכשבאה שעת המנחה הלך להתפלל בבית הכנסת הסמוך לביתו.

ואי אפשר לא לזכור את סיפור אלישע בן אבויה, "אחר", ומורו רבי מאיר.  באותה שבת שבה דורש רבי מאיר בבית הכנסת, ובאים ואומרים לו "רבך לבר" – הרב שלך בחוץ, משפט מלא משמעות, שמתאר לא רק את הימצאותו של רבו אלישע בן אבויה מחוץ לבית הכנסת אלא גם את הימצאותו מחוץ לגדרי ההלכה, את כפירתו בעיקר ועזיבתו את קהילת בית המדרש. ועוד: לאחר שיוצא רבי מאיר ועוזב את קהלו והולך לצד רבו – בדומה לאלישע הרוכב על סוסו בשבת ושם לב כשהוא משער בעקבות סוסו שהגיע לתחום שבת, כך החילונים של תל אביב הקטנה מכירים שהגיעה שעת המנחה. לא מבחוץ נודע להם שהגיעה שעת תפילה – שהרי אין צפירה בתל אביב ואין כפייה דתית. הדחף להתפלל בא מן הזמן הטבעי, מירידת הערב, מבפנים.

וברנר שמסרב לשוב למוכר לו, בדומה לאלישע על הסוס, נחשף במעשה ספונטני ילדותי. ובתום לב הולך בעקבות הרב. אך נשאר מחוץ לבית הכנסת.

כולם‭ ‬צודקים‭ ‬בעיני‭ ‬עצמם‭, ‬נפש‭ ‬אינה‭ ‬מדברת‭ ‬עם‭ ‬נפש‭. ‬יישוב‭ ‬דתי צילום‭: ‬ליאור‭ ‬מזרחי‭, ‬
פלאש‭ ‬90

כולם‭ ‬צודקים‭ ‬בעיני‭ ‬עצמם‭, ‬נפש‭ ‬אינה‭ ‬מדברת‭ ‬עם‭ ‬נפש‭. ‬יישוב‭ ‬דתי
צילום‭: ‬ליאור‭ ‬מזרחי‭, ‬
פלאש‭ ‬90

להיות חלק מהחופש

המחווה שאני רואה כמענה מרגש ל"ריקודו" של ברנר בעקבות רגליו בחול של הרב קוק התרחשה במהלך מסע הרבנים לגליל, מסע ידוע ומתועד היטב שבו פגשו רבני היישוב הישן ובהם הרב קוק את מתיישבי העמק. כמה מצער שהמסע לא צולם כסרט תיעודי. כמה הייתי רוצה לראות את הרבנים על עגלתם, בלבוש החרדי המסורתי, פוגשים בחלוצים לבושי הרובשקות ומכנסי העבודה הקשורים להם בחבלים. והרי גם החלוצים היו לא מזמן יהודים מסורתיים ודמותם של הרבנים לא זרה להם, ואולי מוכרת יותר מדי ומטילה צל של אשמה וגעגוע להורים ולסבים בעולם הישן.

הרבנים באו בקבוצה. אפילו כאן בגליל הם מוגנים בהיותם רבים ואין באמת אפשרות למגע של אדם לאדם, לשיחה מעמיקה, לבדיקה סקרנית של הממשות החלוצית עבורם. הם באו בתפקיד. במשימה. לבדוק את הכשרות במושבות ואת השמיטה. החילוניות המשיחית של היהודים הצעירים הייתה זרה ומוזרה להם. מאיימת על כל המוכר. נראית כהרפתקה של נעורים ושבירת גבולות וסכנה של ממש.

בשונה מהם, נדמה לי שהרב קוק בא לא רק כדי לפקח אלא גם כדי לפקוח את עיני עצמו. הוא נמשך אל החלוצים וחש שיש בהם משהו שהוא חסר בעצמו. לימים סיפר זאב הורביץ, חבר קיבוץ גבע:

הרב קוק, איש גבוה יפה תואר עם כובע גבוה, ראה שיש שומר אחד עם עבאיה ואמר לו בוא נתחלף. החבר'ה היו אז בשמחה. בסוף אמר הרב: כשם שאני לבשתי את שלכם ואתם את שלי באופן חיצוני, כך צריך להיות גם בלב.

 מתוך התלהבות החלו לשיר ולרקוד יחד, כנראה שירים וריקודים חסידיים. על פי העדות הזו, במהלך הריקודים ביקש הרב מאחד החלוצים לצאת איתו לחדר צדדי ולהחליף את בגדיהם. הרב לבש את בגדי החלוץ והחלוץ ההמום מצא עצמו עטוף בקפוטה של משי כרב. יצא הרב קוק לבוש בבגדי הפשטות המלוכלכים בעפר האדמה ובעבאיה ערבית, והצטרף למעגל הרוקדים.

הרגע הזה, של הרב קוק רוקד בבגדי חלוץ אנונימי במעגל רוקדים בגליל, הוא רגע מכונן. הוא אינו תיאורטי ולא נעשה בתכנון מתוך פרספקטיבה. הוא הרגע עצמו. החוויה. התשוקה הספונטנית להיות חלק מהחופש הזה, מהנעורים, מהאמונה התמימה והבוערת שכל מעשה שנעשה שם בגליל, כל תלם שנחרש וכל מעגל הורה נעשה לא בשביל הצורך האגואיסטי אלא בשביל הכלל. "היישוב". כלל ישראל של התקופה. הרעיונות שעליהם מדבר הרב כל היום קרמו חיים מול עיניו ממש. והוא רצה להיות חלק מזה. לצאת מתפקידו, מהפרסונה שלו, מהמחויבות, ולהיות לרגע יהודי פשוט. חלוץ.

הריקוד הזה מעיד בעיניי על כך שהרב קוק ראה והבין את הגדלות שקיימת בחילוניות יהודית עברית; הוא ראה את האתגר שהם מציבים לתרבות היהודית. הריקוד המופלא שרוקדים ברנר, סמל היישוב החילוני, והרב קוק, סמל היישוב הדתי – הקידה הסמלית שקד ברנר לרב והקידה הסמלית שקד הרב לחלוצי פורייה הן עבורי התקווה הגדולה. הן מימוש האִמרה "הישן יתחדש והחדש יתקדש".

אלא שלא כל העולם ברנר והרב קוק. לימים שולח הרב צבי יהודה, בנו של הרב קוק, את מאמר אביו לברנר כדי שיכתוב עליו "רצנזיה", וברנר אינו כותב. אולי יש עלבון.

לימים, הרב צבי יהודה כותב מאמר בשם "התרבות הישראלית" ומנסח באופן מפורש את הפניית העורף של הציונות הדתית לתרבות העברית החדשה. האם הוא חי במציאות אחרת, או שלא היו לו גדלות הנפש ואומץ הלב החד פעמיים של הרב קוק? איני יודעת.

אני רק רואה מנקודת הזמן שלנו היום כמה נזק עשתה הפניית העורף הזאת. היא נעשתה אז והיא נעשית שוב ושוב גם היום. לדאבוני מעטים המקיימים בנפשם את המורכבות העשירה של הרב קוק האב. רבים ממשיכים את ההסתגרות של הבן – חינוך נפרד, יישובים נפרדים, מפלגות מגזריות, חקיקה לעומתית. ההפרדה מתאימה לרוח דומה של הפרדה מן הצד השני. עיתון "הארץ" מדבר עם עצמו, עיתון "מקור ראשון" מדבר עם עצמו. כולם צודקים בעיני עצמם. נפש אינה מדברת עם נפש.

שוכנים זה לצד זה

בדרכי חיי חיפשתי תמיד קשר עם היופי הזה שרואה גוטמן ברב קוק, עם הכבוד שרוחש ברנר לרב. בהקמת "אלול" בירושלים ב–1989 בנינו במחשבה תחילה שותפות וברית. עם שותפי להקמה ולניהול מוטי בר–אור ועם חבורה שאיחדה חילונים ודתיים לבית מדרש משותף אחד.

נדמה לי שכיוונו לדעת מחשבת הרב קוק כשבנינו לאט ותוך התלבטות ומחשבה רבה במשך שנים את דרך הלימוד, את הספרייה המשלבת את הקאנון העברי המסורתי עם ספרות יפה, שירה ומחשבה יהודית חילונית, כמו גם עם הספרים הגדולים של תרבויות העולם, ספרים ששוכנים זה לצד זה ולא בארונות מופרדים, סימן לדבר שגם השיח ביניהם בתוך הנפש צריך להיות שיח של קרבה ולא של הפרדה.

 ראינו את המחלוקות בינינו ככלים להרחבת התודעה והנפש, והשתדלנו לקיים אותן מתוך כבוד והבנה שחלק מן האמת נסתר מן האחד ועשוי להתגלות לו דווקא על ידי בר הפלוגתא שלו, לטובתו.

 לראשונה קיימנו קהילת לימוד שוויונית שנשים וגברים דתיים וחילונים היו בה שווי מעמד. כולנו היינו לומדים ומלמדים. שום "שורה תחתונה" לא הייתה ידועה ומקובלת מראש. אני מאמינה שלו היה הרב קוק חוזר לאחוריו ובא לשבת בשורה השמינית ב"אלול" הוא היה יודע מה הם אומרים. לא רק שלא היה תש כוחו – הייתה בו שמחה על שהמשכנו את דרכו.

"אלול" עוד מתקיים ומנוהל על ידי דורות ממשיכים שמאמינים בשותפות הזאת בלימוד תורה. אולם אנחנו, המייסדים, נקלענו למשבר גדול בימים שלאחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין. את "תיבת נח" של בית המדרש הציף מבול של האשמה, אשמה, עלבון וזעם והברית העדינה שהתרקמה ביום– יום של לימוד לא עמדה בפרץ.

לאחר מבול רצח רבין שבתי לחוף המבטחים שלי, לעיר הולדתי תל אביב, וברוח "התרבות העברית" של אחד העם וביאליק בניתי את "יבנה" שלי – עלמא, בית לתרבות עברית. במידת מה חזרתי לעולמו של נחום גוטמן. עלמא התמקמה דווקא במרכז העיר. כדי להשפיע על המרחב הציבורי ולהיות קשובה ומושפעת ממנו. הפעם נבנו בית המדרש והמכללה ללימודים הומניסטיים שסביבו בחבורה מעורבת של אקדמאים, למדני בית מדרש ויוצרים, דתיים וחילונים, נשים וגברים, אך לא עוד בניהול משותף.

אפשר שהסדק היה קיים תמיד בגישת הרב קוק אל העולם החילוני, גישה של היקסמות ומשיכה אבל תמיד מתוך ידיעה מוגמרת של האמת ההלכתית וניסיון, גם אם ברוח טובה ובעדינות, לקרב, לחזק ולהשיב את לב הבנים אל מסורת האבות. חסר היה אותו הרגע של פשיטת הבגדים וההתמסרות לתהליך השינוי שעשוי לשנות גם אותו, את עולמו. הציונות הדתית רואה בחילוניות העברית סכנה. לא שותף בר פלוגתא שעשוי להשלים אותה.

אם ב"אלול" הושפענו מרוח דברי הרב קוק ומהעוצמה שהוא ייחס למפגש בין חילונים לדתיים, בין מסורת וחידוש, בין הלכה וכפירה, הרי שב"עלמא" היינו קשובים לדבריו על חשיבותה של יצירה תרבותית גם בצד הדתי.

תקרת הברזל

ולבסוף, בשנתיים שבהן זכיתי לשרת כחברת כנסת קיוויתי לעשות את אותו מעשה של חיבור עכשווי של המסורת והמציאות היהודית העכשווית. הזדמן לי לשרת בשנה שלקראת שנת שמיטה והגיע לאוזניי כי בשמיטה הקודמת הצליחה יוזמה פרטית של חבורה אורתודוקסית לגייס כסף ולממש את מצוות שמיטת החובות. נדהמתי מהרלוונטיות של המצווה העתיקה בישראל של היום. משפחות ויחידים רבים חיים במציאות כואבת של חובות וריביות על חובות, של חשבונות בנק סגורים, של אובדן אשראי וכתוצאה מכך אובדן הכבוד והחירות.

ברוח הרב קוק יזמתי פרויקט שנקרא "שנת השמיטה". ראשון התומכים היה פרופ' יוג'ין קנדל שאמר לי שיש לתוכנית היגיון כלכלי יציב ושהוא יעזור לממש אותה. בהמשך הצטרפו מנהלי בנקים, אנשי חברת החשמל, הסלולר, התקיימה פתיחה חגיגית בבית הנשיא ובאתר הפרויקט התחלנו לרשום משפחות לתהליך שיקום כלכלי שיכלול עבודה עם עמותות לשיקום כלכלי ולאחר תהליך שינוי משפחתי – גם שמיטת ריביות החוב, שמיטת חלק מהחוב ופריסת היתרה כך שיוכלו לצאת מהחוב ולשוב לחיים כלכליים בריאים.

ניסיתי להוסיף ל"חוק השמיטה" הקיים בספר החוקים הישראלי, חוק שמעביר את כל הסמכויות הקשורות לשמיטה החקלאית לידי הרבנות הראשית ואנשיה, תוספת שתאפשר לקיים גם שמיטת חובות חברתית, ובעיקר שתאפשר גם לנציגי ציבור ישראלים שאינם שייכים לרבנות לקחת חלק במימוש רעיון השמיטה. להחזיר עטרת שמיטה ליושנה ולהשיב את התורה לכלל ישראל.

כאן הרגשתי את 'תקרת הברזל' האורתודוקסית. את החשד, את ההסתגרות, את הבחירה במוכר ואפילו במחיר מימוש מצווה מן התורה, במחיר התחדשות יהודית אמיתית. נציגי המפלגות הדתיות חסמו את החוק. יוזמת השמיטה נפלה. החדש לא התקדש, הישן לא התחדש ולא הליכה מלאת כבוד בעקבות אהובים.

ד"ר רות קלדרון היא ממייסדות בית מדרש "אלול" בירושלים ו"עלמא" – בית לתרבות עברית בתל אביב. 
לשעבר ח"כ מטעם "יש עתיד"

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


הבושם שאחרי הזוהמה |יובל שרלו

$
0
0

בשאלת היחס לאמנות ולתרבות, הציג הראי"ה קוק גישה אוהדת אך גם מסויגת. ממשיכי דרכו בימינו צריכים לעשות צעד נוסף: להכיר בתרומתה של התרבות המערבית לעולמנו הדתי 

אחרי ששככו מעט הדי הקרבות התרבותיים, סגנון הדיבור הפוגעני והמתלהם, אבק הפוליטיקה והמאבקים הכוחניים, ניתן לפנות לדיון המהותי שעמד בשורש מלחמת ה"אמנים" ב"מנהיגות הפוליטית". שני נושאים שיש ביניהם קשר אך הם לא זהים עומדים במרכז הדיון. הנושא שבו לא נעסוק הוא שאלת תפקידה של המדינה והתערבותה בנושאים תרבותיים. התחום הראשוני, המשפיע גם על הדיון התקציבי, הוא השאלה המהותית ביחס לתרבות: האם התרבות עומדת לעצמה ונבחנת לאור קריטריונים פנימיים בלבד, או שככל התחומים האחרים בחיים, אף היא מתרחשת במערכת שלמה של ערכים ונבחנת בקריטריונים מוסריים, ערכיים או ציוניים. אשרי המדינה שמתפנה לדון גם בשאלה דרמטית זו.

 מה‭ ‬יעשה‭ ‬אמן‭ ‬כשהוא‭ ‬מתבונן‭ ‬אל‭ ‬תוכו‭, ‬ופוגש‭ ‬גם‭ ‬את‭ ‬הכיעור‭ ‬והייאוש‭ ‬המתחוללים‭ ‬בו‭? ‬תערוכה‭ ‬במוזיאון‭ ‬ישראל צילום‭: ‬סוזנה‭ ‬ינקו‭, ‬פלאש‭ ‬90


מה‭ ‬יעשה‭ ‬אמן‭ ‬כשהוא‭ ‬מתבונן‭ ‬אל‭ ‬תוכו‭, ‬ופוגש‭ ‬גם‭ ‬את‭ ‬הכיעור‭ ‬והייאוש‭ ‬המתחוללים‭ ‬בו‭? ‬תערוכה‭ ‬במוזיאון‭ ‬ישראל
צילום‭: ‬סוזנה‭ ‬ינקו‭, ‬פלאש‭ ‬90

הקריטריון המבסם

בית המדרש הרוחני שרבים מאיתנו יונקים ממנו מואר באורו הגדול של הראי"ה קוק. הרב עסק בעניין מקומה של התרבות במקומות רבים, ותמצת את משנתו במשפטים הראשונים של מה שמכונה "הקדמה לשיר השירים". כדרכו של הרב קוק הוא פתח שם שער עצום, אך בד בבד הציב קריטריון שלמעשה הוא קריטריון סוגר. הוא העז לכתוב על תפקידה החשוב של הספרות, הציור והחיטוב (פיסול), ואף נקט את המילה "חובה" כשקבע את היחס לכל אלה. אולם, כדרכו, מיד לאחר הקריאה החיובית המרשימה הוא הציב מדד לאמנות ראויה: האם היא מבסמת את העולם, וקרא לקבור את האמנות הבזויה.

הרב קוק יצר אנלוגיה בין חובת כיסוי הפרשותיו של האדם במחנה המלחמה ובין החובה לכסות את האמנות הלא ראויה. גם בצמד המשפטים הבא שבהקדמתו לשיר השירים הוא פתח שער עצום ומחודש לעיסוק ספרותי ברומנטיקה הטבעית, אך שוב כדרכו הציב אמת מידה: רק זו שמרוממת ולא זו שמשפילה, וקבע כי "רק אנשי קודש ראויים להיות שרי קודש".

האם בסופו של דבר הרב קוק פתח או סגר? הדבר כמובן תלוי בדרכי הקריאה השונות. יש הקשובים מאוד לאופק העוצמתי, ולתנועה התרבותית האדירה שהביא בכנפיו. קשה למצוא מגמת אמנות בבית ספר ציוני–דתי שדבריו של הרב קוק אינם מופיעים בכותרתה, ובכך היא מבקשת לבטא את השער הגדול שפתח הרב. מנגד, יש הרואים בדבריו שעבוד האמנות וגיוסה, והחנקתה מכוחן של תנועות שהן מחוצה לה, שכן מי יעז לראות עצמו כאיש קודש? מהו הקריטריון המגדיר אמנות כמבסמת? ולמי תינתן סמכות ההכרעה? או מכיוון אחר: מה יעשה אמן כשהוא מתבונן אל תוכו, ופוגש גם את הכיעור והייאוש המתחוללים בו? ניסיון לשפוט את התוצאות המעשיות של משנת הרב קוק מלמד על פריחה אמנותית גדולה שבאה בעקבותיה, אך גם על מחסום עמוק ואפרוריות במקום שבו הייתה יכולה להיות פריצה של ממש.

אל מול תפיסת התרבות המיוצגת בדברי הרב קוק עומדת תנועה רוחנית שונה לחלוטין. בתפיסה המקובלת בעולם המערבי דהיום, התרבות אינה משרתת של דבר שהוא מחוץ ליצירה האנושית עצמה. היא לא נמדדת בכלים מוסריים, ציוניים, לאומיים או ערכיים. היא עומדת לעצמה. למעלה מכך, הציפיות ממנה הן דווקא לבדיקת גבולות ופריצתם, לערעור, להשמטת הקרקע מהיציבות הרוחנית, להצעת אלטרנטיבה לכל ההנחות המוקדמות, לכנות ואותנטיות אנושית גם אם הן חושפות את הרוע והזוהמה בעולמו של האמן. בשל כך אמנות אינה יכולה להיות מגויסת, ואין ממנה ציפיות לבסם עולם או להעמיק קודש. היא מצדיקה את קיומה מעצם קיומה, ומעצם הרצון האנושי להופיע את עצמו בכלים שונים, למן המוזיקה ועד האמנות הפלסטית, בעידוד גדול ללכת דווקא אל הקצוות המנפצים.

ממעל למחלוקת

ההתנגשות בין שתי התפיסות היא לכאורה בלתי נמנעת, ועל כן היא מתרחשת במחזוריות. כדאי לקרוא את פרוטוקול הכנסת מיום כא בטבת תשמ"ד בדיון שיזם חבר הכנסת דאז, הרב דרוקמן הי"ו, על הענקת פרס התיאטרון לחנוך לוין, ולראות את הפער העצום שבין שתי התפיסות התרבותיות. אלה היו דברי הפתיחה של הרב דרוקמן:

אדוני היושבראש, כנסת נכבדה, העליתי את הנושא לסדרהיום בעקבות הצגות תיאטרון שפגעו קשות בערכי היסוד של היהדות, העם והמדינה. אני שמח שהכנסת החליטה בזמנה לדון בנושא במליאה, דבר המעיד על חשיבותו של הנושא ועל הרצינות שבה יש להתייחס אליו. אך כמה מדהים הדבר, שמאז החליטה הכנסת לדון בנושא ועד היום נתנה מדינת ישראל פרס למחבר של הצגות כאלה, שפוגעות בערכי היסוד של היהדות, העם והמדינה. חנוך לוין, בעל ההצגות "הפטריוט" ו"הזונה הגדולה מבבל", נבחר עלידי המועצה לתרבות ולאמנות לקבל את הפרס החשוב והיוקרתי בין הפרסים בתחומי האמנות בישראל.

האין הדבר הזה זועק עד לב השמים? מדינת ישראל מעודדת פגיעה בערכי היסוד של היהדות, העם והמדינההייתכן? היאומן? האין בדבר זה משום הדלקת אור אדום גדול ביותר לכולנו בתחום הזה? אדוני היושבראש, מעבר לכל חילוקי הדעות החוצים את הבית הזה בעניינים שונים, הרי כולנו מאוחדים ברצון לגדל את הדור הצעיר שלנו בריא בגופו וברוחו, לטפח את ערכיו המוסריים, לחנך אותו לאהבת העם והארץ, לחיי משפחה מאושרים וליחסים נעלים בין אדם לחברו בכלל. האם מחזות כאלה, המתארים את העם היהודי ואת מדינת ישראל כחברה רוצחת, מושחתת ומתעללת בערבים מחד גיסא, והמעלים סצנות פורנוגרפיות לעין כול מאידך גיסא, אינם פוגמים בנפשו של הנוער? האם אין הם משחיתים אותו? ועל כך נותנת מדינת ישראל פרס?

ההצגות‭ ‬של‭ ‬חנוך‭ ‬לוין‭ ‬פוגעות‭ ‬בערכי‭ ‬היסוד‭ ‬של‭ ‬היהדות‭, ‬העם‭ ‬והמדינה‭. ‬הרב‭ ‬חיים‭ ‬דרוקמן צילום‭: ‬מרים‭ ‬אלסטר‭, ‬פלאש‭ ‬90

ההצגות‭ ‬של‭ ‬חנוך‭ ‬לוין‭ ‬פוגעות‭ ‬בערכי‭ ‬היסוד‭ ‬של‭ ‬היהדות‭, ‬העם‭ ‬והמדינה‭. ‬הרב‭ ‬חיים‭ ‬דרוקמן
צילום‭: ‬מרים‭ ‬אלסטר‭, ‬פלאש‭ ‬90

מתוך דברי התגובה הרבים בכנסת, החריפים ביותר היו של ח"כ יוסי שריד:

אגב, אני אומר, אולי באופן הוולגרי ביותר, ששמעתי כאן היום את ההגדרה המהפכנית ביותר, אבל גם האווילית ביותר, ששמעתי איפעם בחיי על אופייה של האמנות ועל תפקידה. נאמר כאן שהיא צריכהשימו לבלבשם את האווירה. מה זאת אומרת? האם אמנות היא דיאודורנט? היא צריכה לבשם את האווירה? הרב דרוקמן אמר שהאמנות צריכה לבשם את האווירה. ואם כך, חבר הכנסת הרב דרוקמן, בוא ואומר לך: יכול להיות שאתה מבין בהרבה דברים, אבל באמנות אין לך מושג. פשוט לא התוודעת מעולם אל אוצר האמנות האוניברסלי. אילו היית מתוודע אליו, היית יודע שהיצירות החשובות ביותר, הרבות ביותר, ממלאות שליחויות שונות, אחרות, לזמנן, ולא רק לזמנן אלא גם לנצח. אבל שליחות אחת אין הן ממלאות והיא בישום האווירה.

היצירות‭ ‬החשובות‭ ‬אינן‭ ‬לשם‭ ‬בישום‭ ‬האווירה‭. ‬יוסי‭ ‬שריד צילום‭: ‬פלאש‭ ‬90

היצירות‭ ‬החשובות‭ ‬אינן‭ ‬לשם‭ ‬בישום‭ ‬האווירה‭. ‬יוסי‭ ‬שריד
צילום‭: ‬פלאש‭ ‬90

האם נגזר עלינו להיאבק אלו באלו, או שאנו מסוגלים להחיל על מחלוקת זו את אותה תנועה מתמדת שלנו, התרה אחר כתוב שלישי שמאפשר להתברך מכל העולמות הנוטלים חלק במחלוקת חשובה זו? האם הליכה בדרכו של הרב קוק, לאור משנתו הכוללת על המחלוקת החושפת את מטעני האורה המצויים בשני הקצוות גם יחד, משמעה גם במקרה זה חיפוש אחר תנועת האמת המצויה דווקא בתפיסת האמנות המנוגדת לדרכו שלו עצמו? מטבע הדברים, אותו כתוב שלישי אינו מאפשר ללכת עד הקצה בשני הקצוות גם יחד, אולם הוא עשוי להתברך ממנו בשני כיוונים שונים.

הברכה מהכתוב השלישי שתציף את ההולכים בדרכו של הרב קוק תהיה הרחבה גדולה מאוד של אותו תחום המבשם את העולם. לא רק מתקתקות מביאה לבושם, כי אם פעמים רבות דווקא החדירה העמוקה למקומות הכואבים, המורדים, המתלבטים, המתכחשים של האישיות. כתבי הקודש שלנו אינם מכילים את שיר השירים בלבד, כי אם גם קהלת ואיוב, ודברים קשים אחרים; חז"ל לא עסקו באגדותיהם ובהלכותיהם רק בטוב ובמתוק, וסיפורים קשים רבים מופיעים בהם (ראו לדוגמה את סיפור פטירתם של רבי יוחנן וריש לקיש).

לזעזע הנחות יסוד

אנחנו לעתים סוברים בטעות כי בנות בריתה של האמנות הן ההרמוניה, האסתטיקה, היופי והחסד, ועוצמים את העיניים מהיצירתיות המבורכת הטמונה גם בסוגיות הלא–פתורות, במחאה, ביצריות. היעדרותה של ארוטיקה מהיצירה האמנותית הדתית משטחת אותה, והיא אף מנוגדת מאוד לדרכם של התנ"ך ושל חז"ל. המפגש עם שפת האמנות הרחבה עשוי להביא עושר עצום בעולמו של האדם. דווקא הטלטול והערעור, השבר והקרע, יש בכוחם לחלץ מהאדם עניינים רבים שאינם מופיעים בו מתוך הטוב בלבד. אפשר שאנו קרואים היום לצעוד מטעמו של הרב קוק בתשוקה המטיסה את עולמה של האמנות לטלטלה עזה, שהיא המבוא ליצירה הרוחנית העמוקה והמתחדשת.

הדבר נכון גם לכיוון ההפוך. גם עולם אמנותי נטול הקשר וקונטקסט נופל לא אחת לשעבוד ולשפה אחת המבטאת אך ורק את הפן המתייסר, ואינו מתיר לעצמו לשוב אל הנאיביות, החן והחסד, החמלה והאהבה, והטיפוס המתמיד כלפי מעלה. הוא משתעבד לזעזוע ולהחרבה, ואין בכוחו לבנות כי אם להרוס. המאבק במתקתקות שונה מהרצון למתיקות, ויצירה אינה חייבת להתבסס אך ורק על הרס. באופן פרדוקסלי, פריצת הגבולות של היום נעשית גם לכיוון ההפוך, בניסיון לעורר מחדש את הטוב והיפה.

הדיכוטומיה בין שתי השפות התרבותיות אפשר אפוא שתפנה את מקומה לרוחב עצום של יצירה "מבסמת", ולטוב עצום של יצירה "מטלטלת", והפערים בין שתי השפות ייחשפו כקטנים הרבה יותר. אדגיש: הפערים לא יתבטלו, ומאבק רוחני עיקש ייוותר במרחב הרוחני. אולם הברכה שתתעמק בעולמנו היא עצומה. לעולמה של האמונה הדבר חיוני. הרחבת המושגים תעצים את החיפוש אחר שפה דתית אותנטית, כנה וישרה, הנוגעת בכל תהומות הנפש; היצירה התרבותית האמונית תעורר טלטלות עזות, תנסה לפתוח שערים למקומות רחבים יותר ותאפשר להכיל בתוכה גם את הכישלון והייאוש, הכאב וההתאוות. נמצא את עצמנו במרחב ההופעות האנושיות בעומדן מול האלוהים, ונעשיר את העולם התרבותי בייחוד של המשולש – אדם, אלוהים ויצירה. לעולמה של התרבות הכללית הדבר חיוני, כדי שלא תשקע בניוון, בשיבה רוטינית לחפירה המתמדת בחולשתו של האדם, וכדי שתאפשר התקשרות רחבה יותר של מבקשי הטוב והיפה בעולם האמנותי.

כך נתברך מהמחלוקת העמוקה, ובמקום מאבקי כוח ובוז נמצא עצמנו מזעזעים את הנחות היסוד של העולם שממנו כל אחד בא, ונפתחים לאפשרויות חדשות של יצירה אנושית. מכוחו של הרב קוק עצמו יהיה נכון שלא לקפוא על שמרי ה"הקדמה לשיר השירים", אלא להחיל גם עליה את העושר התרבותי המצוי גם במקומות שהם מחוצה לה עצמה, ואז אפשר שנתנער בתוך עולם רוח עשיר ומסעיר.

הרב יובל שרלו הוא ראש ישיבת ההסדר "אורות שאול" בכפר בתיה

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, כ"ט אב תשע"ה, 14.8.2015


צנצנת לרגלי המצבה |אליהו בירנבוים

$
0
0

האם ניתן לקבור בבית קברות יהודי את אפרו של יהודי שביקש שישרפו את גופתו? ומה הדין כאשר מדובר באפר גוי? שרפת גופות – חלק שני 

במדור הקודם עסקנו באיסור שרפת גופת הנפטר. במאמר זה נעיין בבקשתם של יהודים לשרוף את גופתו ולהיקבר בקבר ישראל. בקשות מעין אלו מלמדות שהקיום היהודי בתפוצות הינו קשה ומורכב לא רק בחיים אלא אף לאחר המוות.

פתרון לנישואי תערובת

יהודי שחי בברנו, צ'כיה, ביקש שישרפו את גופתו לאחר מותו ושאפרו יוטמן בבית קברות היהודי. מנהג שרפת הגופות קיים בצ'כיה (לשעבר צ'כוסלובקיה) מזה שנים רבות. זו הדרך הטבעית להיקבר במדינה וגם היהודים לצערנו לא רואים בכך איסור. אכן, בביקורי בבית הקברות בברנו ראיתי חלקה של מצבות הנפרדת מחלקות אחרות. הוסבר לי שמדובר באנשים שבחרו לשרוף את גופתם אבל לא היו מוכנים לוותר על קבורה בבית הקברות היהודי.

שאלה מעניינת בסוגיה זו הופנתה אליי מרב הקהילה בברנו לפני מספר שנים: "בקהילה יש נוהג ותיק – כאשר אדם יהודי, הנשוי לאישה לא יהודייה, נפטר, הוא נקבר בבית הקברות היהודי. על מנת שאפשר יהיה לקבור את בת הזוג הלא יהודייה לצדו בבית הקברות היהודי, נוהגים לשרוף את גופת הנפטרת ולקבור את אפרה שם. האם נכון לנהוג במנהג זה?"

"מנהג המקום" הזה הוא לדעתי כמעט יחידאי בעולם. במשך שנות השלטון הקומוניסטי בצ'כוסלובקיה התחתנו יהודים רבים עם נשים לא יהודיות. לא פעם האהבה גברה על ההלכה וזוגות אלו ביקשו להיקבר ביחד בבית הקברות היהודי. אך ההלכה אוסרת זאת, שכן יהודי וגוי אינם יכולים להיקבר יחדיו. משפחות אלו מצאו פתרון מקורי. לאחר שהבעל נפטר הוא נקבר בקבר ישראל. לאחר פטירת האישה, שרפו את גופתה, הניחו את אפרה בצנצנת והניחו אותה באדנית לרגלי המצבה של הבעל. כך "זכו" הבעל והאישה להיקבר יחדיו.

מספר שאלות עולות לדיון בנושא זה. מה מעמדו של אפר האדם הנשרף? האם האפר חייב בקבורה כמו גופו של אדם? האם מותר לקבור אפר זה בבית קברות יהודי? האם יש הבדל בין אפר של יהודי לאפר של גוי?

עיון ראשוני בדברי הרמב"ם מלמד אותנו שאפר אינו נחשב כחלק מהמת ואינו חייב בקבורה: "ואפר שרופין, אפר בני אדם הנשרפין אם לא נתערב בהם אפר העצים. וחכמים חושבין את האפר הזה כמו הגבס, כי משנשרף יצא מדין המתים" (פירוש המשנה, מסכת אהלות ב, ב). ניתן לומר לפי דברי הרמב"ם שקבורת אפר אינה קבורת מתים כלל ועל כן אין בזה משום קבורת גוי אצל יהודי. זו גם הסיבה שבמקרה של שרפת הגוף אין מצוות לוויה שכן הגמרא במסכת מועד קטן (כה, א) אומרת שארון העובר ממקום למקום, אם שלדו קיים חייב בלוויה ואם אין שלדו קיים הוא אינו חייב בלוויה. ממילא, במקרה של אפר שאין שלדו קיים ודאי אין חובת לווית המת.

אכן, נראה שרוב הפוסקים סבורים שבאפר מת אין מצוות עשה של קבורה, כפי שפסק באגרות משה בחלק יורה דעה (ח"ג סי' קמז): "ובכלל, אפר של מתים אין צריך קבורה" (וכן כתב בשו"ת תפארת צבי או"ח סי' כז ד"ה והנה ובשו"ת מהרש"ם ח"ד סי' קיב. ראו "גשר החיים" עמ' קנה). עם זאת, ר' יצחק יהודה שמלקיש (1827–1905), מרבני גליציה ואחד מגדולי הפוסקים בדורו, כתב שגם באפר נשרפים (יהודים) יש מצוות עשה של "קבור תקברנו" ולאו של "לא תלין" (שו"ת בית יצחק ח"ב יו"ד סי' קנה).

ברינבויים

הכניסה‭ ‬לבית‭ ‬הקברות‭ ‬היהודי‭ ‬בברנו‭ ‬ולחלקת‭ ‬הקברים‭ ‬שבה‭ ‬נטמן‭ ‬אפר‭ ‬היהודים צילומים‭: ‬אליהו‭ ‬בירנבוים

הכניסה‭ ‬לבית‭ ‬הקברות‭ ‬היהודי‭ ‬בברנו‭ ‬ולחלקת‭ ‬הקברים‭ ‬שבה‭ ‬נטמן‭ ‬אפר‭ ‬היהודים
צילומים‭: ‬אליהו‭ ‬בירנבוים

מנהג גויים

בנוסף למחלוקת אם אפר הנשרפים חייב בקבורה, חלוקים הפוסקים בשאלה האם מותר לקבור את אפרו של אדם יהודי ששרף את גופו בבית קברות יהודי.

הרב חיים עוזר גרודזנסקי (1863–1940), מהפוסקים החשובים בליטא ובאירופה בתקופה שקדמה לשואה, כתב:

"אבל אין לקבור בבית הקברות של ישראל את השורפים לכתחלה משום שראוי לגדור גדר ולמחות ביד אלה המתנהגים בשריפת מתים למונעם מזה ולבלי לקוברם בבית הקברות של ישראל, שלא יתפשט הדבר אצל אחינו בית ישראל, שזהו באמת עקירה במצות קבורה וביסודות המקובלים אצלנו ובמדינתנו עוד לא פשתה הנגע הזה…" (שו"ת אחיעזר, חלק ג סימן עב).

וכך כתב גם בעל שו"ת שרידי אש, הרב יחיאל יעקב וינברג (1884–1966):

"אבל בדבר קבורת הנשרפים בוודאי ישמעו לנו, לפי שכל המנהג של שריפת הגוף הוא נגד דת ישראל ותורתו, ועדיין לא נשתרש חטא זה במחנה ישראל. ולפיכך מחויבים אנחנו למחות בדבר הנשמע" (חלק ב סימן צח).

מדברי בעל ה"אחיעזר" ובעל ה"שרידי אש" מוכח שהאיסור שהטילו הוא כדי "למגדר מילתא" מאחר ש"עדיין לא נשתרש חטא זה של שריפת המתים במחנה ישראל, ולפיכך מחויבים אנחנו למחות בדבר הנשמע". כלומר, אם נתיר קבורת אפר בבית קברות יהודי, קיים חשש שרבים יצוו לשרוף את גופם, בחושבם שאין בכך איסור גדול. ייתכן אפוא שהפוסקים שהתירו לקבור את אפרו של מי שציווה לשרוף את גופתו סבורים שבזמנם כבר "פשה הנגע" ואין דרך להשפיע ולשנות מנהג זה.

פוסקים אחרים כתבו שאף אם אין חיוב קבורה של כזית מהמת מצד הדין של "קבור תקברנו", מכל מקום יש לקוברו מחמת איסור הנאה שיש במת, וכל דבר שאסור בהנאה יש לקוברו כדי שלא יבואו לידי תקלה (שו"ת לב אריה סי' לב; שו"ת מנחת יצחק ח"ו סי' קלז). ומטעם זה יש מקום לומר שיש חובה גם לקבור את אפר המת, מאחר שגם אפר הנשרפין אסור בהנאה כפי שנאמר בגמרא (תמורה לד, א).

כך כתב הרב יקותיאל יהודה גרינוואלד בספרו "כל בו אבלות": "ומותר לקבור אפר נשרף רשע בין הצדיקים…" (סע' טז עמ' 183). וכך כתב גם הר"מ פיינשטיין בשו"ת אגרות משה, שמצד המתים המונחים בבית הקברות אין קפידא לקבור אצלם אפר של מת – אף אם היה אפר של מת רשע, מאחר שהאפר לא נחשב חלק של ממש מהמת. ואף שמעיקר הדין אין האפר צריך קבורה, "כשרוצים לכבד זכרו, ובשביל זה הם מקברים את האפר שנעשה מגופו, אין מעכבין אותן. וגם אולי הוא דבר טוב לעשות. וכל שכן כשהוא אביהם שחייבין בכבודו, מאחר דהעלמא חושבין זה (קבורת האפר) לכבוד – אולי נעשה מצד זה מצוה להבנים ממילא, אף שלדינא אינו כלום. דענין כיבוד אב אולי הוא חיוב גם במה שהחשיבו העלמא לכבוד, כשליכא בזה ענין איסור. ולקבור אפר המת, אף שליכא חיוב, הא ליכא איסור" (חלק יו"ד ד סימן נו).

ומהי ההלכה בקשר לרעיון המקורי של הזוגות המעורבים בברנו, השמים את אפר האישה הלא יהודייה ליד מצבת הבעל היהודי? ייתכן שגם לפי הדעות האוסרות לקבור אפר של יהודי בקבר ישראל הדבר יהא מותר כאשר מדובר בגוי או בגויה, שבהם אין איסור על שרפת גופות. יותר מכך, ייתכן שאפר זה אינו גרוע מפירות האסורים בהנאה או מבכור בהמה שמת שקוברים אותם בבית הקברות (ר' ע"ז סב, ב ובתוס' שם, ד"ה "ולקברינהו", ובבאר היטב סי' ש"ז), ואין בכך איסור מצד ביזיון המתים האחרים.

כמובן, כל מה שהעלינו הן סברות לדיון תיאורטי, שכן המציאות היא שהנשים הלא יהודיות לא באות לשאול את הרב האם הדבר מותר או לאו. ככל הנראה על שאלות מסוג זה נאמר תיקו: תשבי יתרץ קושיות ושאלות.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


בתגובה ל"להתייצב למלחמת תרבות"

$
0
0

מאת יואב שורק, גיליון פרשת עקב

מהי הבשורה היהודית?

ודאי אפשר, ראוי ואף נחוץ להלל ולשבח את תורתנו בת אלפי השנים. אבל לומר שהיום "יש לנו בשורה להביא לאנושות מיואשת וצמאה" – מהי הבשורה בדיוק? בשורת הלאום? בשורת המשפחה? שום סיפור מסיפורי המקרא לא מראה שמשפחה זה משהו שאפשר להתפאר בו (ממשפחת אדם הראשון עד בית דוד). ובתורה שבעל פה המשפחה אינה ערך. במשפחה היהודית האישה היא קניין והבנים רכוש וההיררכיה בה בלתי צודקת במושגים של היום. ואם ישלול מישהו את טענתי זאת בנימוקים מנימוקים שונים הרי זה מפני שגם הוא מנסה להחיל ערכים ליברליים על תורתנו ועל ההלכה שלנו, בדיוק מה ששורק אינו אוהב אצל מי שהוא מכנה אפולוגטיים.

אכן, יש בשורות אחרות בתורת ישראל – של צדק, של אהבת הגר (הזר), של שוויון, של צדקה, של חלוקת משאבים כלכליים ועוד – אבל אלו ערכים שהמערב כבר הפנים ועושה רבות ליישומם גם בלעדינו ואף יותר מאיתנו, הגם שהוא אינו יודע או אינו מודה שהתורה הייתה ראשונה שהעלתה את הרעיונות הללו.

אני מייחל אפוא לשמוע משורק ולו רעיון מעשי אחד שהוא בגדר בשורה שיכולה לצאת מציון, שתיכתב באותו ספר כוזרי חדש שהוא מציע ותהיה בגדר חידוש.

רוב הרעיונות המערביים קיימים כבר בתורת ישראל ובייחוד בתנ"ך. התנ"ך הוא המורכב בספרי הקודש של הדתות, והוא אינו מציג תיאולוגיה אחידה. דווקא בשל אופיו זה הוא מכיל את הכול.

כל הרעיונות הגדולים של התנ"ך, ודאי של התושב"ע שבעקבותיו, מקובלים על העולם המערבי, ואחרי מלחמת העולם השנייה רובה של אירופה גם פועל ליישומם. אין לנו מה לחדש בעניין זה, אלא את רעיון לימוד התורה עצמו שהוא החריג מכל הרעיונות האחרים. אבל לימוד זה – אם יהיה רק שינון של דברי קודמים או פלפול בדקדוקי קושיות ותירוצים – אין לו משמעות. אם הוא יתקדם עם התקדמותו של העולם, וימצא בתורה פתרונות לבעיות חברתיות, גיאו פוליטיות ומוסריות – אזי יש לו משמעות. לכן הפתרון אינו לכתוב ספר על גדולתו של עם ישראל, אלא לבנות ישיבות שבהן ילמדו את תורת משה כתורת העולם כולו ואליהן ינהרו גויים ויהודים כאחד.

רבים בחוגינו אוהבים להזכיר לאירופה את חטאיה, אין בזה טעם. זה עבר. אירופה של היום חוזרת בתשובה והחזרה בתשובה  היא המשיכה לקוטב השני, הליברליות הקיצונית. אם אירופה של היום "מקריבה את עצמה למולך הג'יהאד" זה מפני שהיא למדה את לקח האלימות והיא חרדה ממנו בכל נימי נפשה. היא תשלם על כך מחיר יקר, כמובן, אבל אין כאן שום ליקוי מוסרי, אלא אם טיפשות היא ליקוי כזה. ברור שבתוך מסגרת עצומה כזאת תהיה גם צביעות רבה, אבל האווירה הכללית באירופה היא אווירה של פיוס, של הכרה בזכותו של האחר ובמקומות רבים אף קבלתו, ובכלל זה היהודים.

לכן אינני יכול למצוא, כפי שעושה שורק, כל פסול בניסיונותיהם של רבנים למצוא דרך לעם ישראל לחיות על פי תורתו בתוך מערכת הערכים האוניברסלית הדינאמית. כשם שכמעט השלמנו את גאולת ישראל, נראה שהעולם המערבי לפחות צועד גם הוא אל גאולתו נוסח אחרית הימים. מערכות ערכים משתנות תדיר וגדולתה של התורה היא דווקא באי–היותה פונדמנטליסטית בגלל המגוון המובנה בתוכה. הערכים השתנו וישתנו עוד ככל שהטכנולוגיה תתפתח וככל שיהיו תמורות דמוגרפיות וכל עוד יהיו בעולם פילוסופים (לדוגמה: ערך המשפחה איבד את חשיבותו לא בגין הפוסט–מודרניזם אלא בגין המצאת אמצעי המניעה המשוכללים, שהיא המצאה טכנולוגית).

הפוסט–מודרניזם ייעלם כשזרם המהגרים המאיים לחסל את אירופה יביא אותה לנקודת רתיחה. או–אז יתהפכו היוצרות המוסריים ושוב תצטרך תורת ישראל באמצעות תלמידי החכמים שלה למקם את עצמה בתוך הכאוס שייווצר. זה התפקיד של חכמים ואמיצים, ואם נראה לעתים שהם נראים מגושמים מדי ומהלכים כעל גבי כלונסאות הרי זה מפני שהם יודעים שמעשים נחרצים מביאים לקרעים, אבל אין מקום לרפות את ידיהם אלא לעודדם.

הדרך היחידה להראות את עליונותה של תורת ישראל היא להראות שההתנהגות על פיה יוצרת חברת מופת. לשם כך דרושה מהפכה חינוכית ותרבותית בכל המגזרים. זאת המטלה שלנו, ואילו היינו עומדים בה ממילא הייתה עולה קרנה של תורת ישראל בעולם. אלא שלפי שעה אנחנו מובילים בין המדינות המפותחות במדדי שחיתות ואלימות. לכן כדאי, אולי, שלפני שנכתוב עוד ספר של יוהרה, נתייחס אל עצמנו בענווה ו"נחפשה דרכינו ונחקורה". וכשיגיע היום הגדול ונהיה נקיים משחיתות, מאלימות, משנאת זרים, מרדידות ובורות – אז ממילא יפוצו מעיינותינו חוצה ותורת ישראל תתפוס את המקום הראוי לה.

אביעזר ויס

ד"ר אביעזר ויס היה מנהל בי"ס צייטלין וראש המכללה האקדמית לחינוך גבעת ושינגטון

——–


לגלות את היהודיות

יואב שורק במאמרו קרא קריאה גדולה לנסח את היהדות כתפיסת עולם מקיפה ועמוקה נוכח אתגרי תרבות זמננו. הוא הציג את השלכות המתקפה ה"ליברלית" שאנו נתונים בה, ביכה את היעדרותה של היהדות מן המגרש הרעיוני, הסביר כי אין די בדבקות בהלכה מעשית כדי להתמודד עם שטף רעיוני ואף ביקר בקצרה עמדות רבניות אפולוגטיות או מסתגרות ככאלו שאינן נענות לעומק האתגר. אני מזדהה מאוד עם עצם הקריאה של יואב, אך אני חש הכרח לעמוד על צרימות מסוימות שחשתי בדבריו ולחדד את קריאתו.

אכן יהדות זמננו מצויה תחת מתקפה רוחנית ואכן היא נכשלת לחלוטין בהצבת אלטרנטיבה רוחנית. אך ה"ליברליות", כפי שיואב כינה את המתקפה משמאל, היא רק אחד ההיבטים של התרבות המערבית. היבט נוסף, מאיים לא פחות, נוטה עלינו מימין בדמותה של ה"שמרנות" המערבית. כך לדוגמה נראה כי יואב עצמו נוטה לנסח את היהדות כתפיסת עולם שמרנית מימין. הוא מזהה את איום הליברליות כביקורת המהותנות וההיררכיה ומונה שלושה תחומי איום ליברליים מרכזיים על ערכי היהדות: ערכי המשפחה, ערכי הלאום ועליונות האדם על הטבע.

אך האם היהדות מהותנית במהותה, או שמאבקה המתמיד בעבודה זרה משקף דווקא התנגדות למהותנות? האם היהדות מאמינה בעליונות המוחלטת של האדם על הטבע, או אולי בעליונות אלוהים על האדם והטבע? האם היהדות מאמינה בערכי לאום שפותחו במאה ה–19 באירופה, או שהיא זו שבישרה לעולם את דברו של בורא כל האדם בצלמו? ואף בנוגע לערכי המשפחה יש לתהות: אולי התהליך שעובר עולם הלהט"ב ממיניות פרוצה לכזו המכוננת תאים משפחתיים נאמנים ואוהבים משקפת דווקא את השפעתה (העקיפה אמנם) של רוח היהדות על עולם זה?

אל לנו להיקלע למאבק המתחולל בעולם המערבי בין שמאל לימין ולתפוס צד כזה או אחר. מקור מרכזי לרוח המערב נעוץ בחוויה של מתח טוטאלי בין הסובייקט לאובייקט, בין רוח לחומר, בין האדם לטבע. הימין המערבי משקף את רצונו של הסובייקט לשלוט באובייקט – להגדיר זהויות, לחשוב מהותנית, לראות את ערך האדם מתוך ניגודו לחיה. והשמאל המערבי מבקש לפרק את כל זה, ולשחרר את האדם מלפיתתו של הסובייקט את הטבע ובעצמו, בזהותו האישית, הלאומית והדתית.

האתגר הניצב לפנינו עמוק מניסוחה של היהדות כזהות או כתפיסה רעיונית. עלינו להעמיק בתשתית המסורת הרעיונית והמעשית שלנו ולמצוא את חוט השדרה הרוחני שלה. כפי שהמזרחיות – כחוויה עמוקה מכל רעיון, טקסט או מעשה – עומדת כיום כאלטרנטיבה הוליסטית למערביות, כך עלינו לגלות את היהודיוּת.

לצערי, נראה שהישראליות תפסה את מקומה של היהודיות עד כי המילה הזו נעדרת מהשיח. רבים מאיתנו מסתפקים בציונות, בהלכה או בשילוב שלהן, כבסיס הזהות היהודית שלהם ולכן אינם חשים צורך ביהודיות. האם יהודי משמע ציוני או שומר מצוות, ולא מי שנושא אלטרנטיבה רוחנית לעולם?

כהצבעה על קווים ראשוניים לתחילתו של הדיון באופי התרחשותה של היהודיות, אציע להתמקד בציר שבין אלוהים לאדם כאלטרנטיבה לציר שבין האדם לטבע. סיפור הבריאה, התגלות התורה והנבואה, שיח התפילה – מצביעים כולם על התרחשותה של היהודיות בין אלוהים לאדם. כך גם הלאומיות היהודית אינה אלא היבט של הברית בין אלוהים לעמו, ואף המעשה הדתי ביהדות מתרחש בין מצַווה למצֻווה. גם מקור היחס לאדם האחר נעוץ בצלם אלוהים שבכל אדם.

כמובן, אין להכחיש שכולנו נתונים בהסתר פנים, אך גם הסתר פנים הוא חלק מהתרחשות בין–אישית. "השיבנו ה' אליך ונשובה, חדש ימינו כקדם".

דרור בונדי

ד"ר דרור בונדי מלמד במדרשת עין פרת 




——–

הליברליזם אינו תקלה

מאמרו של יואב שורק כתוב היטב ומלומד כהרגלו, אולם נדמה ששורק טועה הן באבחנת המצב הנוכחי והן בדרך להטבתו. אני מסכים עם שורק שהשיח הליברלי שוטף את החברה בזמננו באופן שקשה מאוד להתייצב כנגדו, אך חולק עליו בכך ש"בבסיס הזרמים הללו מונח הערעור הפוסט מודרני" (או כל תפיסה אידיאולוגית אחרת). למעשה, השיח הליברלי עוצמתי ומקיף בדיוק מפני שהוא נישא על גבי תמורה חברתית עמוקה ויסודית הרבה יותר, שבעצמה מולידה תפיסות עולם שונות ומגוונות.

תמורה זו היא עלייתו של האינדיבידואל המודרני, דהיינו העצמת הפרט כיחידת הבניין הבסיסית של החברה, וראיית האוטונומיה שלו והשמירה עליה כערכים עליונים. מתוך התפיסה הזאת נגזרים יחסים חדשים לערכים מסורתיים (ביחס למדינה, למשפחה, לאהבה וכו'), כמו גם ערכים חדשים (כגון חשיבות חירות הפרט, האושר, האותנטיות). שורק מזהה נכון את השינויים שהיא מביאה, אולם תולה אותם בטעות ב"רוחות החדשות" וב"עגלי הפולחן הנוצצים שיובאו לכאן מסן–פרנסיסקו ומאמסטרדם".

זיהוי שגוי זה מוביל אותו לחשוב שאם רק תציב היהדות האמונית מערך אידיאולוגי אלטרנטיבי נחוש דיו, היא תוכל להתנגד לאותו ליברליזם ולהתוות נתיב חדש–ישן במציאות הנוכחית. מכיוון שלא ירד לשורש השינויים בהווה, פתרונו של שורק לא יוכל אלא להציב תמונת מראה "יהודית" לשיח הליברלי. במילים אחרות, כל "תפיסה אמיצה ומקיפה" שתגובש תושתת ממילא על אותו אינדיבידואליזם שממנו יונק הליברליזם. יכול להיות שהיא תדרוש נאמנות הלכתית ו/או הוקעה פומבית של הומוסקסואליות, אבל את הדקדוק ההלכתי היא תקיים מתוך עמדה אינדיבידואליסטית (ולא מסורתית–קהילתית), ועדיין יהיו בה הומואים.

מה שהיה מציב אלטרנטיבה אמיתית לאינדיבידואליזם המודרני היה חזרה לקהילתיות הפרה–מודרנית, אותה תפיסה שבה הפרט אינו אלא איבר פחות–ערך של המשפחה והקהילה, ואשר מתוכה מובן מדוע האבות מחליטים באיזה מקצוע יעבדו ילדיהם, עם מי הם יתחתנו, מה הם ילמדו ואיפה הם יגורו. אלא שחזרה למצב כזה אינה אפשרית, וממילא אינה רצויה. האם ילדיו של שורק מוכנים להתחתן על פי הוראותיו? האם שורק עצמו מוכן לוותר על אותן חירויות מודרניות (חופש ביטוי, חופש דת וכו') שנובעות מכיבוד זכויותיו האינדיבידואליות?

הליברליזם אינו איזו תקלה זמנית או אופנה שתלך כפי שהיא באה. תהליך החילון, המהפכה המדעית, עלייתה של הדמוקרטיה ושיח זכויות האדם אינם משהו שניתן לבטל כ"עגלי פולחן" ש"יובאו" מהמערב. העובדה ששורק עצמו לא היה מוכן שירמסו את זכויותיו מלמדת שגם הוא עצמו הפנים את ההיגיון הליברלי. ומעבר לכך, השיח הליברלי לא נולד יש מאין, אלא התפתח מתוך התרבות הנוצרית, שהיא עצמה יצאה כמובן מתוך היהדות. שורשיו הקדומים של הליברליזם ואף של האינדיבידואליזם מצויים במקרא. מתוך התובנות הבסיסיות האלה יש להמשיך.

תומר פרסיקו

ד"ר תומר פרסיקו הוא עמית מחקר במכון שלום הרטמן ומלמד בתוכנית לדתות זמננו באוניברסיטת תל אביב

——–


נדרש בירור אמוני

יותר מכול נגע לי המאמר בעניין הצבת האפשרות שלא לקבל את ההנחות הערכיות של ה"ליברליזם" הדה–קונסטרוקטיבי. גם אני מודע עד כאב לצרה שהיהדות נמצאת בתוכה ולצורך להתמודד או לעדכן ערכים, אלא שאצלי הערכים הללו חלחלו במידה רבה פנימה, ואני עסוק יותר בקושיות וייסורי אמונה. האם באמת אפשר לבוא באופן גדול ולכתחילאי ולומר "לא" לכל הדברים שציין שורק – חופש מיני, ספקנות תוקפנית כנגד מהותנות, שוויון מגדרי ותרבותי – להציב כנגדם מערכת ערכית חלופית, בצורה שהיא לא מתנצלת?

 מאידך, שמעתי בדברים קריאה אחרת מן "השמרנות האינטליגנטית" כפי שאפשר לכנותה, קרי – ניסיונות להסביר בעמקות ובפלפול את השלילה של הערכים הזרים, להגן על הקיים בצורה נחרצת. שורק קורא לחשיבה פתוחה ורחבה יותר, שנובעת מתוך זרקור מרכזי של ודאות ב"דבר ה' לאדם" ובמשמעויותיו המרכזיות. בירור של הטוב מן הרע, כלומר נכונות ליטול חלקים מובררים מן האידיאולוגיות הזרות, ואף לשנות את היהדות מתוכן, תוך זריית הרע שבה, ובכך להרחיבה.

 אני מרגיש שאנחנו רחוקים בחלקים נרחבים שלנו מתפיסה אמיתית ושלמה של הפן המהותי של התורה, שאין לנו נגיעה בבשורה שאנחנו מסוגלים לתת לעמים, או לעצמנו, כנגד הסחף הליברלי והמציאות המודרנית. אני חש שמה שנדרש הוא אכן בירור אמוני – מי אנו, מה היא תורתנו ומה היא אומרת באמת. ברור לי ששורק קורא לתנועה רחבה, להצבה של "תרבות" נגד במלוא מובן המילה – אמנות, מוסדות, חברה. אפשר לדבר על תחייתה של תורת ישראל, על החזרה שלה להיסטוריה, כשם שדובר על תחיית העם היהודי.

שחר פרידמן

שחר פרידמן הוא סטודנט לספרות בבר אילן

————–

אנושיות ללא גמגום

מאמרו של שורק מצטרף לשורה ארוכה של מאמרים דומים שנכתבו במהלך ההיסטוריה בידי נציגי קבוצות בעלות כוח ופריווילגיות, כדי לספק כסות אידיאולוגית לניסיון לשומרם. טענות כנגד תפיסות מתקדמות "המערערות על מושגי הטוב והרע כפי שהיו מקובלים במשך דורות רבים" נשמעו ממלוכנים כנגד רפובליקנים, מפיאודלים כנגד אריסיהם המתמרדים וממתנגדי שוויון זכויות הנשים.

 גם גיוס הדת ככלי רב עוצמה במערכה לשמירת הפריווילגיות אינו חדש כלל ועיקר. "דבר האל" הוא מאז ומתמיד הטיעון האולטימטיבי כנגד מה שנראה ישר וצודק בעיניים אנושיות.

 וזה החלק המתון בדברי שורק. בחלק הנלהב של דבריו הוא גולש למחוזות שמימיים שבהם נלחמת איזו "אמת" טרנסצנדנטית בערכי המוסר האנושיים. במחוזות האלה פוגש שורק, שלא בטובתו ולמרות סלידתו הכנה משכאלה, את האינקוויזיציה הקתולית ואת מתאבדי מגדלי התאומים.

 לנקודה אחת בדברי שורק גם אני שותף, והיא הביקורת על העמדה האפולוגטית של רבני "בית הלל" ורבנים ליברלים אחרים. רק שאני מבקר אותם מהצד השני. אל מול מלחמת התרבות מבית מדרשו של שורק צריך להציב את ערכי המוסר האנושיים בלי לגמגם ובלי להתנצל, במלחמה כמו במלחמה. צריך להשמיע ברמה את הכרזת חז"ל "דרך ארץ קדמה לתורה", ולהבהיר שלא מדובר בקדימות של סדר עדיפויות, אלא בקדימות כרונולוגית ומבנית – המוסר האנושי קודם לתורה ומהווה בסיס ותנאי לקיומה. ומכיוון שהמוסר האנושי אינו קופא על שמריו אלא מתקדם במאבקו נגד עוולות גם אם הן מקובלות "במשך דורות רבים", גם התורה, המדברת בלשון בני אדם, מתקדמת ומתפרשת בהתאם, ובזאת היא "תורת חיים".

צבי ליפשיץ

———-

סכנת האימוץ הגורף / יואב שורק משיב:

ראשית, אני חש חובת מחאה כנגד ההתבוננות שמציג כאן מכובדי ד"ר אביעזר ויס, שלפיה לעם ישראל ולחברה הישראלית "אין שום בשורה", ואנו מובילים דווקא "במדדי שחיתות ואלימות" – בעוד החברה האירופית מוצגת כחברה מתוקנת לעילא, שכבר נמחלו לה עוונותיה הנוראים וזדונותיה נהפכו לזכויות. אסתפק במחאה זו ולא אכנס כאן לוויכוח ענייני וזאת למרות שיש הרבה מה להשיב לראייה מעוותת זו.

במידה מסוימת תגובתו של ויס מצטרפת לתגובותיהם של ליפשיץ ופרסיקו הנשענים על קריאת מציאות הרואה את המתרחש בדורות האחרונים כתהליך ארוך של תיקון וקִדמה, "שחרור אחר שחרור", עליית האינדיבידואל ושיח הזכויות, וכן הלאה. אני מודה ומכיר בכך שהתהליך שמתרחש במאות האחרונות הביא ברכה רבה, ואכן אינני ממהר לוותר על רבים מהישגיו; אך אינני שותף לתפיסה החד–ממדית, המהפכנית, הרואה בכל הסדרים הישנים "ניצול" ו"פריווילגיה" ובכל תהליכי הערעור שלהם "שחרור" ו"העצמה" לאדם ולאנושות. יש חומות שלא בריא לנפץ, יש קשרים שאסור להתיר, יש שעבודים שמביאים תועלת, יש היררכיות העדיפות על שוויון שטוח, יש זכויות שנזקן גדול מתועלתן. ולא, אין דטרמיניזם היסטורי שמוביל הכול לפירוק ושמותיר בלב הכול רק את האינדיבידואל.

והערה אחרונה: אני מזדהה עם דבריהם של בונדי ופרידמן. אכן, לא באתי להטיף לשמרנות אוטומטית וכוללת, שאותה אני פוסל כשם שאני פוסל את המהפכנות הגורפת. המלאכה שלפנינו ארוכה ומורכבת: הרב קוק ראה את תורת ישראל כמקור לבירור, ביקורת ומיון של אידיאולוגיות ודתות, המבער את העבודה הזרה ומטפח את האמת שהיא חותמו של הקב"ה. חובתנו להשתמש בתורה לשם הבירור הזה – וכל שבאתי להתריע הוא מפני האימוץ הגורף והלא–מודע של הנחות המוצא הרווחות בשיח הזכויות והמתירנות המתחזק סביבנו.

מכיוונים אחרים נשאלתי מדוע אינני נכנס ל"גופי תורה" ולשיחה עצמה. התשובה היא שלא זו הייתה מטרתו של המאמר. הוא נועד להצביע על הבעיה, על החלחול של השקפות אל "מאחורי" החינוך והפסיקה של החברה הדתית, ועל היעדרה של התמודדות עקבית ורבת תנופה עם אתגרים אלה. בשל כך, אגב, המאמר גם לא ניסה לדייק במינוחים – ואני מודה שהקריאה למגמות שבעיניי הם מסוכנות בשם הקוד "ליברליזם", כמו גם הקריאה לתפיסות התורניות "ערכי משפחה", רחוקות מלהיות מדויקות, ומהדהדות בצורה מטעה ויכוחים אחרים, שהם אמנם משיקים במידת מה אך אינם זהים.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


תיאטרון העצמי |שלום רוזנברג

$
0
0

המוסר השיפוטי מחייב כל אדם, באשר כולנו שופטים את הסביבה בכל עת. כיצד נוכל לשפוט באופן נטול אינטרסים ונגיעות?

"שֹׁפְטִים… תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ". פרשה זו עוסקת בדרישות המוסריות המוטלות על שופט. אלא שגם אנו, אנשים פשוטים, מוצאים עצמנו פעמים רבות בעמדת השופט ובכך מתחייבים גם אנו בכל המוטל עליו, ומעל לכול: "צֶדֶק צֶדֶק תִּרְדֹּף". כשאנו שופטים את בני משפחתנו, קובעים ציון של תלמיד, ממליצים על מלגה, משפיעים על קבלת מועמד למשרה או על דחייתו וכשאנו מעדיפים אדם קרוב לנו – בהחלטות כאלו ובדומות להן חלות עלינו מצוות השופטים: "לֹא תַטֶּה מִשְׁפָּט, לֹא תַכִּיר פָּנִים". יותר מכך, במקרים הרבים שבהם אנו שופטים איש או אישה לפי החן או הכריזמה שהם מקרינים או לפי יופי המראה אנו בעצם לוקחים שוחד, שוחד שעליו נאמר "שֶׁקֶר הַחֵן וְהֶבֶל הַיֹּפִי". החן הוא שקר מלכתחילה, היופי יופיע בפנינו כ"הבל" מהר מאוד בבוא זמנו. וביחס לכל זאת חל האיסור: "וְלֹא תִקַּח שֹׁחַד".

איור‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

איור‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

נגע הנגיעה

כדי להעמיק במעמדנו כשופטים, הבה ונחזור ל"בראשית" של המוסר. הכלל הגדול בתורה, "וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ", מלמדנו לא רק את הדרך להבין טוב מוסרי מהו, אלא גם מדריך אותנו כיצד עלינו לחנך כדי להגיע להפנמה של עיקרון זה. הקושי נעוץ בכך שכאשר אדם דן בדילמה ערכית מוסרית העומדת לפניו הוא ידון מתוך הפרספקטיבה האישית והאגוצנטרית שלו המדגישה את העוול שנעשה לו אך לא את העוול שהוא גורם לאחרים. הכלל הגדול מלמד אותנו ש"אתה" ו"רעך" שווים, ומבקש מאיתנו – "צא ממקומך הסובייקטיבי". אם רצונך לדעת מה לעשות, החלף תפקידים וזהויות, שים את רעך במקומך ואת עצמך תשים במקומו. לא פשוטה משימה זו. היכולת להיכנס למקומו של האחר ולהבין את הפרספקטיבה שלו מחייבת מאיתנו טרנספורמציה פסיכולוגית עצומה. זו היא נקודת המשען הארכימדית להבנת המוסר ולהפנמתו הנלמדת מכלל חשוב זה.

האם היפוך תפקידים כזה הוא אכן אפשרי? אנסה להראות שהמקרא מלמד אותנו היפותזה פרועה והנחה מרחיקת לכת: האדם הניטרלי יודע לשפוט אינסטינקטיבית בשאלות מוסריות. אולי לא תמיד, אבל פעמים רבות. אך כשהוא "נוגע" בדבר, שיפוטו מתעוות. כמה מופלאה מילה עברית זאת: "נגיעה"! ה"נגיעה" מציינת את האינטרסים המקלקלים את תפיסתו המוסרית של האדם. זהו מקור ה"נגע" במידות, המטמא גם את השיפוט המוסרי. לצורך בהרחקת ה"נגיעה" יש, לדעתי, ביטוי סמלי במצוות נטילת ידיים. לפי חז"ל, בררת המחדל היא שכל אדם "יָדָיו טְמֵאוֹת, שֶׁהַיָּדַיִים עַסְקָנִיּוֹת" (משנה טהרות ז, ח). אין אנו מודעים לפעולתן של הידיים, למקומות שבהם הן נוגעות. כך גם לאינטרסים הבלתי מודעים המשפיעים עלינו. נטילת ידיים מייצגת באופן סמלי את הדרישה להתגבר על אותם האינטרסים, בין שהם גלויים לנו ובין שאינם.

משפט נסתר

כיצד ניתן להילחם באינטרסים המעוותים את שיפוטנו, במיוחד כשזה נוגע ללב ה"אני" שלי? את עמדת המקרא יכולים אנו ללמוד מספרי שמואל ומלכים, המשקפים לדעתי הרבה מעקרונות החכמה הישראלית הקדומה ובשאלה זו מעמידים בפנינו מודל לפתרון. הפתרון הוא – התיאטרון! כזה המסוגל "לאפס" את האינטרסים האישיים. נתן הנביא מעתיק את חטא דוד לסיטואציה של "כבשת הרש" וכך דוד המלך שופט את העשיר החומס את כבשת הרש מבלי להרגיש שבעצם הוא שופט את עצמו. לולא זאת, דוד לא היה מסוגל לשפוט את עצמו. רק המרחק מחזיר לו את השיפוט המוסרי הנכון. ואז, צעקתו של נתן "אַתָּה הָאִיש!" שוברת את המרחק והופכת את התיאטרון חזרה למציאות.

דבר דומה מתרחש בסיפור האישה התקועית. יואב ממחיז סיטואציה תיאטרלית שאותה צריך דוד לשפוט: "וַיִּשְׁלַח יוֹאָב תְּקוֹעָה וַיִּקַּח מִשָּׁם אִשָּׁה חֲכָמָה" (שמ"ב יד, ב-ג). אישה זאת "משחקת" אם שכולה שאחד מבניה רצח את אחיו, ועתה – אם יוטל עונש מוות – האם תישאר שכולה משני בניה. במקרה זה דוד תופס את התיאטרליות של המקרה ומבין שהוא בעצם שופט את עצמו ביחסו לאבשלום, רוצח אחיו אמנון, שניהם בניו.

מקרה תיאטרלי שלישי הובא במלכים א' (פרק כ). אחאב נלחם נגד מלך ארם, ונוחל ניצחון עצום. והנה הוא משחרר את בן-הדד העתיד לצאת שוב למלחמה על ישראל, מלחמה שבה אחאב ייהרג. אחד מבני הנביאים מביים סיטואציה שבה הוא השחקן הטרגי הראשי. הוא מצווה איש אחד להכות אותו קשות. וכך, חבול וכואב, מחכה הוא לבואו של המלך ומתאונן בפניו על כך שנענש על שאִפשר לחייל ארמי שבוי לברוח. המלך אומר לו שהעונש היה מוצדק. או אז מגלה הנביא את זהותו האמיתית, ואומר לאחאב: "מִשְׁפָּטֶךָ אַתָּה חָרָצְתָּ", שפטת את עצמך. החייל הארמי שהשתחרר מייצג את בן-הדד.

מילים אלה, "אַתָּה חָרָצְתָּ", מהדהדות אצל חכמים שונים במשך הדורות, אלא שהם מדברים על הסיטואציה בעולם האמת שבה האדם פורט בעצמו את חטאיו ואת דינו ובעצם שופט את עצמו. המקרא, לעומת זאת, מלמדנו שבאופן פרדוקסלי האדם נשפט וחורץ את דינו כאשר הוא שופט את האחר.

לסיום אודה שפעמים רבות חי אני בדאגה קיומית, בסיטואציות שבהן אני כועס ושופט לחומרה אנשים או מעשים. מי יודע? אולי הן אינן אלא אפיזודות בתיאטרון מסתורי ובהן אני בעצם שופט את עצמי.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015



חזון ההפרדה |עמית קולא

$
0
0

הצגת מוסדות השלטון השונים בפרשה לא נועדה רק לתאר את העתיד לבוא אלא גם להעביר מסר: מנהיגות בריאה זקוקה לקיומם של כל הארבעה

בפרשייה קטנה בספר שמואל (פרק ח) מתואר אירוע המחולל מהפכה, מן הגדולות שבחיי עם ישראל בארצו – שינוי המשטר המדיני: "וַיִּתְקַבְּצוּ כֹּל זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל וַיָּבֹאוּ אֶל שְׁמוּאֵל הָרָמָתָה. וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו הִנֵּה אַתָּה זָקַנְתָּ וּבָנֶיךָ לֹא הָלְכוּ בִּדְרָכֶיךָ עַתָּה שִׂימָה לָּנוּ מֶלֶךְ לְשָׁפְטֵנוּ כְּכָל הַגּוֹיִם".

בקשת העם לא נשאה חן בעיני הנביא ובעיני משלחו. חז"ל אף מעירים שהעיתוי לא היה נכון (ספרי דברים קנו). מדוע, אם כן, מבקשים ישראל מלך? מדוע דווקא בשעה הזו? ההיסטוריונים של תקופת המקרא וחוקריה יאמרו שהנסיבות המדיניות-ביטחוניות וההתפתחויות החברתיות-הכלכליות הפנימיות הוליכו לתביעה להעמיד מלך (אנצ' מקראית ח"ד עמ' 1086). דומה כי העיון בפרשת שופטים מציע את ההסבר התיאורטי והמקיף לכך.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

רשויות מקבילות

פרשת שופטים משרטטת ארבעה דפוסים של מנהיגות לקראת חיי ישראל בארצו. המשפט והשופטים, המלוכה והמלך, הנביאים והכהנים –  הם למעשה ארבע רשויות שלטון שהתורה מעניקה להן מעמד וכוח. מערכת המשפט על ענפיה פותחת את הפרשה (טז, יח-כ; יז ח-יב): "שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ… וְשָׁפְטוּ אֶת הָעָם מִשְׁפַּט צֶדֶק… וְקַמְתָּ וְעָלִיתָ אֶל הַמָּקוֹם … וּבָאתָ אֶל הַכֹּהֲנִים הַלְוִיִּם וְאֶל הַשֹּׁפֵט אֲשֶׁר יִהְיֶה בַּיָּמִים…וְשָׁמַרְתָּ לַעֲשׂוֹת כְּכֹל אֲשֶׁר יוֹרוּךָ". בסמוך לה פרשיית המלך (יז, יד-כ): "שׂוֹם תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ", לאחריה מופיעה הכהונה (יח, א-ח): "וְזֶה יִהְיֶה מִשְׁפַּט הַכֹּהֲנִים מֵאֵת הָעָם… כִּי בוֹ בָּחַר ה' אֱ-לֹהֶיךָ מִכָּל שְׁבָטֶיךָ לַעֲמֹד לְשָׁרֵת בְּשֵׁם ה'". ולסיום נבואה ונביא (יח, טו-כב): "נָבִיא אָקִים לָהֶם מִקֶּרֶב אֲחֵיהֶם כָּמוֹךָ וְנָתַתִּי דְבָרַי בְּפִיו וְדִבֶּר אֲלֵיהֶם אֵת כָּל אֲשֶׁר אֲצַוֶּנּוּ".

אלו ארבע רשויות, ארבעה טיפוסי מנהיגות. היו תקופות במהלך ההיסטוריה הישראלית שאחת הרשויות גילתה בולטות ותפסה את הבכורה: משה הנביא, תקופת השופטים, תקופת המלכים של בית ראשון והמנהיגות הכוהנית של בית שני. אך מטרת התורה במנותה ארבע רשויות אלו מכוונת לא רק לתקופת הבולטות של כל רשות. התורה רואה בחזונה את קיומן של רשויות ההנהגה כפועלות בעת ובעונה אחת, בדומה למה שמכונה היום "הפרדת רשויות". זאת, מתוך מגמה להוביל לאיזון וביקורת הדדית: הרשויות האחרות ירסנו את השלטון המרכזי וישמרו את דרכו.

התיאור במקרא ובהמשך תולדות ישראל מאשש הנחה זו. לעתים יתערב הכהן בסדרי המלוכה כשזו נכשלת בתפקידה (יהוידע הכהן – מלכים ב, יא), לעתים הנביא ייטול לעצמו את החירות להוביל להחלפה של בתי המלוכה (אלישע בהמלכת יהוא – מלכים ב, ט), לעתים תעמוד מערכת המשפט כחומה בצורה אל מול עריצות המלך (משפט ינאי/הורדוס  – סנהדרין יט ובמקבילות). זאת, מלבד תפקידן של הרשויות בהמלכת המלך (צדוק הכהן, נתן הנביא, וראש הסנהדרין בניהו – על פי חז"ל – מלכים א, א). הנביאים משמשים תדיר כמבקרי מדיניות החוץ והפנים של השליטים בפועל. הם מוכיחים את המלך על התנהגות לא מוסרית, על התרשלות בתחום הדתי והחברתי ואף על מלחמות שהוא מנהל ובריתות שהוא כורת עם עמים אחרים.

הניסיון להבין את תפקידן של הרשויות מגלה כי שתיים מהן פועלות בקודש (כהונה ונבואה) ושתיים בחול (מלוכה ומשפט). מה הצורך בכפילות זו? העיון מורה כי מצויים ברשימה שני סוגים של מנהיגות: כריזמטית (נביא ושופט) ושושלתית (מלוכה וכהונה). מנהיג זקוק לכישורים ראויים, לתכונות של אומץ וענווה, של יכולת הובלה ונכונות לשרת. אך מנהיגות זקוקה גם להמשכיות, לרצף שיאפשר למונהגים להזדהות עם הציבור וראשיו ולחוש תחושת ביטחון קבועה.

מחכים לשושלת

הקביעה של התורה כי סדר המנהיגות הישראלי יכלול בקודש את שבט הכהונה, שישרת ויסמן בפני העם את חובותיו הדתיות עד כי יוכל להכריז עליהם אחרון הנביאים: "כִּי שִׂפְתֵי כֹהֵן יִשְׁמְרוּ דַעַת וְתוֹרָה יְבַקְשׁוּ מִפִּיהוּ כִּי מַלְאַךְ ה' צְבָאוֹת הוּא". עם זאת, יופיע גם הנביא שבסמכותו המוסרית יבקר את סיאובי המנהיגות העוברת בירושה ויוכל לבוא למנהיגות הכהנית בתביעה: "לָמָּה תִבְעֲטוּ בְּזִבְחִי וּבְמִנְחָתִי אֲשֶׁר צִוִּיתִי מָעוֹן". וכך גם בחול. המלכות צומחת ממנהיגות של שעה למנהיגות של דורות עד שגאולת ישראל כולה נתלית בסוכת דוד הנופלת והנביא חוזה: "אַחַר יָשֻׁבוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וּבִקְשׁוּ אֶת ה' אֱ-לֹהֵיהֶם וְאֵת דָּוִד מַלְכָּם". ועם זאת תוכל המערכת המשפטית לדון את המלך והנביא יוכל להוכיחו על פניו ולומר לו: "אַתָּה הָאִישׁ… וְעַתָּה לֹא תָסוּר חֶרֶב מִבֵּיתְךָ עַד עוֹלָם עֵקֶב כִּי בְזִתָנִי".

ההיסטוריה של ספר שופטים על כל מעלותיה ושיאיה סובלת מחוסר יציבות. התנודתיות הרוחנית  – המעברים בין פולחן עבודה זרה לתשובה לה' אלוהי ישראל, כמו גם הפוליטית – מלחמות בלתי פוסקות וביניהן איים של שקט, מולידה את המסקנה כי לא על שיטת מנהיגות זו ניתן לסמוך. לא לחינם הספר חותם מספר פעמים בפורמולה המסכמת והפותחת: "בַּיָּמִים הָהֵם אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל אִישׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינָיו יַעֲשֶׂה".

תחילת ספר שמואל מתארת את הבקשה ליציבות שלטונית, שתקיים רצף במעבר מדור לדור – המנהיגות השושלתית הכהנית של עלי ובניו. אולם היא דווקא ממחישה עד לאן יכולה להגיע מנהיגות שאינה מבוססת על מעלותיו האישיות של המנהיג – שחיתות וניצול לרעה של התפקיד. המעבר למנהיגותו הנבואית של שמואל מוליך לאחת מתקופות העדנה המובהקות שידע ישראל מאז בואו אל הארץ: זניחת עבודה זרה, שיבה אל ה' בלב ובנפש, ישועה גדולה מיד האויבים, סדר חברתי-משפטי מעולה. אלא שגם למנהיגות של נביא ושופט בעל מעלות תרומיות יש חיסרון – ההמשכיות. כאשר שמואל מנסה לתת לכך פתרון מאולץ – למנות את בניו שופטים בבאר שבע, לערב במנהיגות הכריזמטית את עקרונות השושלת – המערך קורס: בניו לא הולכים בדרכיו, העם בא במבוכה ואין לו אלא לפנות לשיטת המנהיגות שלא נוסתה עד כה – מלכות.

פרשת שופטים מציגה לפנינו את מוסדות השלטון על גוניהם. תיאורם המאוזן לא רק שעשוי לבאר את טיבן של פרשיות עלומות במקרא, אלא שהוא מייצר תקווה שבכינונם, החברה הישראלית תעמוד מסודרת ונכונה כמצופה מעם ה'.

הרב עמית קולא הוא רב הקיבוץ עלומים וראש בית המדרש ההלכתי של בית הלל

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


21 שאלות – 941 |דוד צוראל

$
0
0

 

1 איזה ספר מופיע בין ספרי שופטים ושמואל בתרגום השבעים ובחלוקה הנוצרית של התנ"ך?

2. מה משותף לשופטים האמריקנים יוליאן מק ולואי ברנדייס?

3. מה מייצרות החברות ש. וש. פחטר, דולב, אלון וצרפתי?

4. איזה תבלין, ש–90% מהגידול שלו נעשים באיראן, הוא התבלין היקר בעולם?

5. מי שר "לא מאמין שיבוא שלום כל עוד יש אלוהים כל ערב בטלוויזיה"?

6. מה שם הגיבור ב"המשפט" של פרנץ קפקא?

7. מהי המֶגֶ'לֶּה?

8. מי "מכר את נפשו לשטן", לפי פסק דין של בית המשפט המחוזי בירושלים?

9. ממשפט נתר נובע שאיזה גודל פיזיקלי משתמר בזמן?

10. היכן מופיע שופט הכדורגל יהויכין פנדלוביץ'?

11. מי כתב את שו"ת משפט כהן?

12. מה קרה בקיבוץ טירת צבי ב–21 ביוני 1942?

13. באיזו שפה יוצא לאור העיתון הישראלי אוי קלט, שהופיע לראשונה ב–1918?

14. מי שיחק את דמותו של שפשף בסרט "שוברים"?

15. מי הועמד למשפט על השחתת הנוער וכפירה באלים, ונידון למוות?

16. היכן יושב בית הדין הבינלאומי לצדק?

17. חוקי מאנוּ הם אוסף החוקים של איזו דת?

18. מהי אזהרת מירנדה?

19. הסקוריטטה הייתה המשטרה החשאית באיזו מדינה?

20. מי היה גם שופט בבית המשפט העליון וגם חבר כנסת?

21. שמו של איזה מחוקק יווני הפך לתואר לחוקים נוקשים ולא סלחניים?

—–

 21 / תשובות     1. רות  2. נקראו על שמם יישובים בישראל – רמת השופט ועין השופט, בהתאמה  3. פחי אשפה  4. זעפרן  5. אביתר בנאי, בשיר "בראשית" מתוך האלבום "שיר טיול" (1999)  
6. יוזף ק'  7. קובץ הדינים האזרחיים באימפריה העות'מאנית  8. ישראל קסטנר. בית המשפט העליון הפך את פסק הדין  9. אנרגיה  10. במערכון "אופסייד סטורי" של הגשש החיוור, על פי אפרים קישון ויוסי בנאי  11. הראי"ה קוק  12. נמדדה טמפרטורה של 54 מעלות, הגבוהה אי פעם ביבשת אסיה  13. הונגרית  14. מאיר בנאי, ששר את "שירו של שפשף" ("מה אני, אני רק בן אדם")  15. סוקרטס  16. האג שבהולנד  17. הינדואיזם  18. אזהרה ששוטרים בארה"ב מחויבים להקריא לעצורים כדי להודיע להם על זכויותיהם 19. רומניה  20. בנימין הלוי, שחתום על הציטוט משאלה 8  21. דרקון, מחבר החוקה האתונאית הראשונה

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


עולים למציאות חדשה |בכל סרלואי

$
0
0

המודרנה ביקשה לשחרר את האדם מכבלי האשמה הנוצרית, אך יצרה מציאות נטולת חטא וויתרה על תודעת התיקון. מעולם התשובה היהודית לא הייתה כה משמעותית

באחת הסצנות בסרט "דני קולינס" מוצג הגיבור, זמר מזדקן ומסוחרר מתענוגות, כסחוט ומסומם ביום הולדתו. אלא שאז הוא זוכה למתנת יום הולדת מפתיעה: מסתבר שארבעים שנה קודם לכן התרשם ג'ון לנון מכנותו של הזמר הצעיר בריאיון וכתב לו מכתב שבו הוא מפציר בפניו שלא יתמסר לחיי השקר שבפרסום. כיוון שלא ידע את כתובתו הוא ייעד אותו לעיתונאי שראיין אותו; הוא לא העביר אותו לקולינס אלא מכר אותו לאספן אמנות. הקריאה הזו של האמן הגדול לאמן הצעיר שלא לאבד את עצמו הגיעה באיחור של ארבעים שנה. בעקבותיה זונח הזמר את חייו המוכרים כדי להתחקות אחר האפשרות שהחמיץ כיוצר וכאדם, ולנסות לתקנם.

הסרט מבוסס על סיפור אמיתי: ב–1971 העניק זמר הפולק–רוק הבריטי סטיב טילסטון ריאיון ובו תיאר את החשש שלו מההשחתה שבפרסום. ג'ון לנון התרשם מכנותו של האמן הצעיר וכתב לו מכתב אבהי שבו הוא מעודד אותו לדבוק באמנות נקייה ובאמת יצירתית. המכתב הגיע ליעדו כמעט ארבעים שנה לאחר שנשלח ולאחר שכבר לא ניתן היה להשיב לשולח אותו. זהו הבסיס הרעיוני לסרט (הלוקה באזהרת צניעות). בדרכו הפשטנית והמוגבלת, עוסק "דני קולינס" באופן נדיר בתרבות המערבית בניסיון של האדם לחזור בתשובה.

הרעיון הזה, של קריאה לאדם כבמכתב שלוח, מופיע גם בדברי חז"ל. את המשנה באבות "בכל יום ויום בת קול יוצאת מהר חורב ומכרזת ואומרת אוי להם לבריות מעלבונה של תורה…" מפרש הבעל–שם–טוב כי הקול תלוי ועומד בחלל העולם ומתבטא בהרהורי התשובה העולים בלבו של האדם, המעדיף בדרך כלל להתעלם מהם. אבל הקול מהדהד בחללו של העולם ובחללו של לב ואין לו שומע ועונה.

התפיסה‭ ‬הנוצרית‭ ‬מניחה‭ ‬את‭ ‬החטא‭ ‬ביסודה‭. ‬הווידוי‭, ‬פייטרו‭ ‬לונגי‭, ‬1750‭ ‬

התפיסה‭ ‬הנוצרית‭ ‬מניחה‭ ‬את‭ ‬החטא‭ ‬ביסודה‭. ‬הווידוי‭, ‬פייטרו‭ ‬לונגי‭, ‬1750‭ ‬

בריחה מאשמה

מיום שעמדתי על דעתי מענה אותי שאלה גדולה. מדוע הספרות והאמנות, שבוחנת במדוקדק כל פרט בחיי אדם ומגיעה לעומקים ופסגות שלא ישוערו, כמעט לא עוסקת בעמוקה שבחוויות האדם – התשובה.

המענה לשאלה זו מצריך עיון גדול ביסודותיה של תרבות המערב, שאינם מסוגלים להניח או לאפשר את הדיבור בתשובה לעומקה. בחיבורו "פואטיקה", המהווה את הבסיס לתורת הספרות במערב, מגדיר אריסטו את הספרות כמתקיימת על ידי המסתבר והאפשרי. בשונה מההיסטוריה פועלת הספרות לא במרחב העובדות ההיסטורי, אלא בקרב העובדות האפשריות – היכולות להתקיים במציאות. אבל הספרות והאמנות שעוסקות בנפש האדם ובתהליכים המניעים אותו עוסקות בדרך כלל במה שיכול להיות, ולא במה שצריך להיות – להיכן מסוגל האדם להגיע.

אריסטו התייחס לספרות שמקורה במיתוס היווני, המניח את האדם הנאבק בגורלו, מתוך מציאות שבה הניסיון לעמוד מול מציאות קבועה מראש שאין לשנותה הוא חטא כבד. האלים והגורל קובעים את מצבו של האדם, והניסיון לשנותו הוא ההיבריס – חטא הגאווה החמור. לאדם אין כל אפשרות להשפיע על גורלו או לתקן אותו. המפגש בין התרבות היוונית לנוצרית הוליד תפיסת אשמה וחטא מבוססת: על האיסור למרוד בגורל נוספה התפיסה כי האדם נולד חוטא והוא אשם מעצם הווייתו. החטא הוא גורלו של האדם והניסיון לברוח ממנו הוא חטא בפני עצמו, כפירוש הנוצרי לפסוק "הן בעוון חוללתי, ובחטא יחמתני אמי".

במשך אלפי שנות יצירה עוסקת הספרות המערבית בחיבור בין שתי התפיסות האלו: בסבלו ובקיומו של האדם מנקודת המבט הדתית של האשמה והכפרה הבלתי אפשרית מחד, ומנקודת המבט הגורלית, של האדם השקוע במצבים חסרי מוצא שאינו יכול לתקן מאידך. ההפנמה של המציאות הזו הביאה לתודעת חטא קיומית עמוקה המולידה מסעות שלמים של בריחה מן האשמה. האדם נולד חוטא והוא נושא את צלב אשמתו לאורך כל ימיו. מהחטא, כמו מנשיכת הבשר, אין להימלט. כתוצאה ממנו הספרות עוסקת בבחינת העבר ובהעדר אפשרות התיקון, ולא באפשרות הייעוד.

מכאן מובנת השבירה שעוברת הדת במאה העשרים ומהפכת המתירנות המינית שבעקבותיה. במציאות שכולה חטא לא ניתן לתקן את החטא – אבל אפשר להיפטר מהאשם ומאימת העונש. החידוש שבחילוניות אינו בתודעה נעדרת הא–ל, אלא בביטול אפשרות החטא; המודרנה שחררה אולי את האדם מכבלי המוסר והאשמה של עצמו, אבל יצרה מציאות שאין בה תודעה של חטא, ולפיכך גם אין בה תודעה של תיקון.

זוהי מציאות מורכבת שמשחררת את האדם מכבלי האשמה ההרסנית על עצם קיומו מחד, אך עדיין אינה מעניקה לו פשר. הכבלים הוסרו מעל האסיר, אך הוא אינו יודע מה יעשה בחופש שזכה לו. בשונה מהחטא הנוצרי הרואה את האדם כשטוף בעוול וזוהמה מעצם קיומו, מאפשרת היהדות את תודעת ההחטאה: החטא הוא מציאות של אדם הרחק מעצמו, המחמיץ את ייעודו; התשובה מעבר להיותה תיקון ברובד הדתי, מאפשרת תיקון רוחני לאדם בכך שהיא מאפשרת לו לתקן את הפער הנורא שבין הפוטנציאל שלו למימושו.

תודעת החטא שונה לחלוטין מתודעת האשם, בכך שמציאות החטא מאפשרת את התיקון. בעומק תפיסת החטא היהודית מונחת התודעה שמהלך המציאות אינו חד כיווני, אלא הפיך. החטא הוא שבירת המציאות, אך התשובה שקדמה לעולם – קודמת לו; התשובה מתקנת את קלקול החטא ומעלה את החוטא למציאות חדשה העולה על זו שקדמה לו. ידיעת החטא אינה אשמה, שכן האשמה מאפילה על חיי האדם עד לתחושה של שלילת קיום; תודעת החטא ויראתו מנסה להרחיק את האדם ממציאות של קלקול רוחני, ובכך מאפשרת את תיקונו ומימושו.

עולם שאין בו מיקוד מאבד את תחושת ההחטאה וללא ייעוד הוא מאבד את תחושת החטא; עולם שאין בו חטא מאבד את תחושת הייעוד. בעולם כזה פועל האדם כשהוא שטוף באימת מוות מפני החמצת החיים הדוחפת אותו למימוש עצמי לאין קצה, ומעוררת בו רגשי אשמה נוראה עד למציאות של מיסוך אינסופי לכאב, מסמים ועד לתרופות.

"אייכה" ופיצוצים

הפער בין אפשרות השפע שבתוכה פועל העולם המערבי למציאותו הנפשית החלולה הוא פער בלתי נתפס שטרם דובר בצורה מספקת מצידו הרוחני. הדיכאון, אותו חידלון כואב, ממלא וסובב שוטף כמגפה את העולם המערבי העשיר, המרצד והשבע, ואינו מבחין בין צדיק לרשע. הדיכאון הזה גורם לאנשים להתמסר לטיפולים שיעמיקו בכאב שלהם וייתנו להם תרופות ממסכות כאב, כדי שיוכלו לחזור לתפקד באותם חיים נוצצים שכולנו רוצים, המוצגים לנו על כל מסך. אבל כל הקולות והתרופות של העולם לא ימנעו מאדם את הצעקה השקטה של הנפש.

ויקטור פרנקל טען לפני חמישים שנה כי האדם מחפש משמעות, והטענה הזו הייתה נכונה בימים שאחרי מלחמת העולם השנייה, שבה חיפש האדם בפילוסופיה ובפסיכולוגיה האקזיסטנציאליסטית פשר לסבלו. אך במחצית השנייה של המאה העשרים, יותר מן החיפוש אחר המשמעות לסבל מבקש האדם את נפשו ותיקונו. ההכרה שלה מגיעים רבים בכך ש"יש לי הכול, ובעצם אין לי כלום" היא תודעתם של המונים שריפדו עצמם בכל מה שחומר יכול להשיג ועומדים חנוקים מכאב לעומת כל מה שחומר לעולם לא יוכל לקנות.

מול ה"ניו אייג'", תעשייה שחלקה כוונות טובות המגלגלת מיליארדים, עומד העולם המערבי ומחפש את האפשרות לתקן, להתחיל מחדש. האדם, לא פחות משהוא חיה הממיטה על עצמה סבל, הוא יצור המבקש להביא על עצמו גאולה. באופן אינסטינקטיבי מחפש האדם אפשרות כוללת שתחפוף על כל נימה בחייו, אך בתמימותו הוא מקבל על עצמו לעתים קרובות את הרודנות על פני אפשרות החופש: המציאויות הרצחניות ביותר במאה האחרונה, מקומוניזם ועד לדאעש, נולדו מתוך צורך נואש בגאולה שתעניק אפשרות שתכסה את כל תחומי החיים.

האדם החופשי פושט את צווארו מרצון לשיעבוד, שכן אין דבר מבהיל יותר מחופש בלתי מוגבל המתנגש עם תשוקת הגאולה; הצורך הזה אינו מדובר בעולם המערבי משום שהוא חותר תחת יסודותיו. התפיסה כי החופש אינו מספיק וכי האדם מבקש משהו מעבר לו בסופרמרקט של הזהות והאושר מזעזעת את אמות הסיפים של האדם הבודד בעולם המערבי, שימהר ליטול תרופה שתאפשר לו לתפקד במציאות של כאב הריקנות. בעולם המערבי השבע, המעריך אדם בהתאם לתפוקתו, מעדיפים להניח רטייה מאשר להאמין כי אפשר לחיות ללא פצע.

העולם המערבי יצר את השחרור המיני כחלק מההכרח להיחלץ מהאשמה המינית הנוצרית. אבל השחרור הזה לא העניק לבני האדם את שביקשו, כיוון שחטאו הקדמון של האדם אינו נעוץ בקשר בין איש לאישה אלא בהתחמקות מהא–ל המחפש אותו וקורא לו בשאלה הקיומית הנוראה "איכה". האדם יכול לשוב בכל רגע נתון אם רק יקשיב לשאלה הזו, המהדהדת מאז בחללו של עולם. במאה השנים האחרונות משיב האדם לשאלה הזו בהדי פיצוצים ובקולות הניאון, שכן אין דבר קשה יותר מההקשבה וההיענות לקול התובעני והשקט. האדם מפציץ את חושיו כדי שלא להאזין; כתוצאה מכך הוא נעשה קהה וחלול עד שהרגש הזה חופה על הכול.

אלול לאחר החורבן

התשובה מאפשרת לאדם לחזור לעצמו, להיות מה שהוא מסוגל לו באמת. לברר, בעולם של זכויות, את חובתו בעולמו, חובתו כלפי הא–ל וכלפי עצמו, שתי חובות שהן אחת. אפשרות התשובה היהודית, של התחטאות והיטהרות מול ה' שבה נולד האדם מחדש גם בתוך חייו, האפשרות המחייבת אותו בכל נשימה ומאפשרת גם לצדיקים גמורים לתקן את עצמם בכל רגע נתון, היא מהממת ומסעירה, ומנוגדת לחלוטין לתפיסתו של העולם המערבי את עצמו.

בעיניי, זוהי נקודת התורף המבחינה בין התפיסה היהודית לתפיסה הנוצרית. ההשקפה היהודית מניחה בבסיסה את אפשרות התיקון, באמירה שתשובה קדמה לעולם, בעוד התפיסה הנוצרית מניחה את החטא ביסודו. מציאות נוצרית מניחה את הבסיס הרגשי בתחושת אשם; מציאות יהודית מניחה את הבסיס הנפשי בתיקון. רעיונות אלה יצוקים עמוק בהתנגשות התרבותית בין הנצרות ליהדות ואין להם מאחה, אבל התביעה האנושית לתיקון מונחת ביסודות הקיום. התשובה היהודית מאפשרת מענה לקול הא–לוהי ולתהליך הרוחני של האדם בכך שהיא מניחה את אפשרות התיקון כקודמת למציאות השבר, ויש בה רפואה לעולם.

הספרות שתתאר את המהלך הנפשי העמוק של התשובה, שלה ייחל כל כך הרב קוק בתארו את "משורר התשובה", עדיין לא באה לידי ביטוי בספרות העברית המתחדשת, ואולי תצריך יצירת כלים ספרותיים חדשים. אך המענה הרוחני שבתשובה מתקיים בתרבות בת ימינו ללא הרף, בעיקר מצידה המוזיקלי. בתוך מציאות של כאב עמוק, אפשרות הקשב לקול המבקש את האדם מאפשרת לו תנועה רוחנית שונה מזו שמציע העולם המערבי הפורץ קדימה על חשבון הקול הדק. בתנועה רוחנית הפוכה לזו המוכרת בעולם המערבי, הפורצת ואף דורסת, חוזרת התשובה לאחור ומאפשרת האזנה להמיה שאין לה שומע.

בדיוק כמו מציאות הכאב והרחמים, ימי התשובה של אלול מונחים לאחר ימי החורבן של בין המצרים. לאחר הזמן המנכיח את המרחק ומנציח את השבר שבמציאות, פועל זמן ההתקרבות והתיקון הכפול ממנו באורכו. חודש אלול קודם לדין של ראש השנה, כיוון שהבורא יתברך מקדים רחמים למשפט, מקדים תשובה ותיקון לעמידה בפני החטא והשבר. הזמן היהודי מלמד אותנו כי אין שבר שאין לו רפואה בעצם ההתקרבות, שהקול היוצא מסיני, כאותו קול שופר, קורא ואינו מניח לאדם, עד שישוב.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


ברוך המבדיל בין החי לאדם |אלכס צפרירי

$
0
0

ההטפה הטבעונית נגד עריכת ניסויים בבעלי חיים מנוגדת להלכה ואף מסוכנת לבריאה כולה. העלאת מעמדם של בעלי החיים תוזיל בסופו של דבר את מעמדו של האדם

בשנים האחרונות הגיעה אלינו ההטפה של צמחונים וטבעונים (צמחו/טבעונים) נגד ניצול בעלי חיים לשם מזון ומוצרים נלווים כמו עור, פרוות וצמר. הקיצונים שבהם הגדילו לעשות ויצאו גם נגד ניסויים בבעלי חיים לצורכי מחקר ופיתוח. בלא כל רקע והבנה במחקר המדעי, הם החליטו לתקוף דווקא את מה שמבחינה כמותית מהווה את המזער (כ–0.3%) שבשימושי האדם בחיות.

המתנגדים לניסויים בבעלי חיים מתיימרים להתוות דרכי מחקר באמצעות "חלופות" שונות. השוטים ביניהם מציעים ניסויים בבני אדם חולים וה"מהדרין" ממליצים על שימוש במדענים. הטפה זו מסוכנת לבריאותם ולרווחתם של האדם והחיות, ולא פחות מכך לשמירת הסביבה והגיוון הביולוגי שלה נוכח פעילות האדם והתרבותו. בספרי "האדם והחיה, ניסויים מדעיים בבעלי חיים" (הוצאת אוניברסיטת חיפה וידיעות ספרים, 2013) דנתי בפירוט בהישגי ניסויים בחיות לשם קידום המדע ובריאות האדם והחיות, לאור העמדות המוסריות והדתיות השונות והחוקים המסדירים מחקר זה בישראל. כאן אסקור בקצרה רק כמה מהנושאים הללו תוך הדגשת הצד הדתי והמוסרי של סוגיה זו.

טשטוש‭ ‬ההבחנה‭ ‬בין‭ ‬אדם‭ ‬וחיה‭. ‬הפגנה‭ ‬נגד‭ ‬שימוש‭ ‬בבעלי‭ ‬חיים‭ ‬למחקרים‭ ‬רפואיים‭, ‬חוות‭ ‬מזור‭, ‬2014 צילום‭: ‬תומר‭ ‬ניוברג‭, ‬פלאש‭ ‬90

טשטוש‭ ‬ההבחנה‭ ‬בין‭ ‬אדם‭ ‬וחיה‭. ‬הפגנה‭ ‬נגד‭ ‬שימוש‭ ‬בבעלי‭ ‬חיים‭ ‬למחקרים‭ ‬רפואיים‭, ‬חוות‭ ‬מזור‭, ‬2014
צילום‭: ‬תומר‭ ‬ניוברג‭, ‬פלאש‭ ‬90

צער החולים עדיף

בתורה ישנן כמה מצוות שנועדו להיטיב עם חיות המשק, למנוע מהן צער ולחנך את האדם למידות טובות ולמניעת אכזריות ואדישות לסבל. ביניהן: חובת שביתה ממלאכה בשבת, מצוות פירוק משא, איסור מלאכה בשני מיני בעלי חיים יחדיו, איסור חסימת בהמה בשעת מלאכה, איסור שחיטת בהמה ובנה ביום אחד. מכלל המצוות הללו הסיקו חכמים שאסור לצעֵר בעלי חיים ולגרום להם סבל בלא הצדקה (בבלי בבא מציעא לב, ב – לג, א) והאגדה הפליגה בחובת החמלה על בעלי חיים בעניין ייסורי רבי (שם פה, א).

עם זאת, ההלכה הפסוקה מתירה כל שימוש בבעלי חיים לצרכי האדם ואין בכך משום איסור צער בעלי חיים או בל תשחית. מבין הפסקים לגבי ניסויים ביו–רפואיים בחיות נסתפק בדברי הרב יחיאל יעקב וינברג:

סוף דברמותר לצער בעלי חיים לתועלת חכמת הרפואה. ולא עוד אלא שלפי דעתי אין כאן גם מידת חסידות, שמידת חסידות היא במקום שנוגע רק לעצמו ורשאי אדם להחמיר על עצמו, אבל לא במקום שנוגע לאחרים, כי מאי חזית דצער בעלי חיים עדיף טפי מצער החולים (שרידי אש, חלק ב, סימן צא).

הראי"ה קוק ב"חזון הצמחונות והשלום" מזכיר שאכילת בשר נאסרה על האדם הראשון והותרה רק לאחר המבול מתוך התחשבות במעמד המוסרי הנמוך של בני האדם. כל זמן ש"שלטון הרשעה והשקר, שנאת עמים וקנאת לאומים, איבת גזעים ומריבת משפחות, המביאה להפיל חללים רבים ולשפך נחלי דמים נמשכים", לא יאה לאנושות להתהדר בחסידות יתרה ובהימנעות מאכילת בשר חיות. הרב התריע מפני  טשטוש ההבחנה בין האדם לחיה העשוי להביא לדה־הומניזציה של האדם. היפוכו של דבר, הדגיש הרב קוק, יש להבחין בין מעמדם המוסרי של בני האדם לבין זה של החיות, ורק בקץ הימים, כאשר תגיע האנושות "למטרת אושרה וחופשה השלם", יגיע הזמן להכיר גם בבעלי חיים כבעלי מעמד שווה.

במכתביו לבנו, הרב צבי יהודה, עודד אותו הראי"ה להקפיד לאכול בשר מדי יום לשם שמירת בריאותו, ואף הזהיר אותו מהיגררות אחר הרעיונות של "הדולגים על ההרים של תנועת צער בעלי חיים". הוא זיהה בתנועות אלה "שנאת בריות" כלפי אנשים שאינם שותפים לדעתם ואינם מוותרים על אכילת בשר, והשפעות מצד "שונאי ישראל המעמיקים ברשעתם" (אגרות הראי”ה ג, איגרת תתב). הרב קוק אף דחק בבנו ללמוד דיני שחיטה ושמח על גמר לימוד השחיטה שלו (שם).

לאור המקורות הללו תמוהים ביותר דברי אסא קיסר במאמרו ב–ynet ("שומר כשרות שאוכל בשר? אין דבר כזה") המבקשים לכפות על רוב האנושות עמדה מוסרית מפוקפקת, העומדת בניגוד לדין, למוסר האנושי ולחוק בכל ארצות התרבות. גרוע מכך, אסא קיסר מגייס לעמדה מוסרית מעוותת זו את האיסור  "לפני עיוור לא תיתן מכשול", שממנו הוא מחדש "איסור" מדעתו: "אסור לקנות מוצרים מן החי… אסור לנו לגרום לחוטא להמשיך לחטוא ואסור לנו לסייע לו לעבור עברה". הוא ושכמותו מתעלמים מדברי ה"שרידי אש" שלמעלה, ולפיהם "רשאי אדם להחמיר על עצמו, אבל לא במקום שנוגע באחרים".

התנגדות אנתרופוצנטרית

הצמחונות, אם נתעלם מהתקופה שבין אדם לנוח, ידועה לנו כבר מהפיתגוראים (בערך 500 לפנה"ס) שנמנעו מאכילת בשר בגלל החשש לפגוע בנשמות שהתגלגלו בחיות. כמאתיים שנה מאוחר יותר העלה הניאופלטוניסט פורפיריוס יליד צור את "הטיעון ממקרים גבוליים", ולפיו כשם שאנו נמנעים מפגיעה בבני אדם המוגבלים בתודעתם או גופם כך עלינו להימנע מפגיעה בחיות החסרות את הכישורים התודעתיים של האדם. טיעון זה עדיין מהווה בסיס לכל טיעון צמחו/טבעוני גם כיום, תוך התעלמות מחולשותיו.

תחילתן של התנועות המודרניות למניעת התאכזרות לבעלי חיים היא בתהליכי העיור באנגליה של המאה ה–17 וה–18. מטרתן הייתה לחנך את הפרולטריון העירוני המתהווה לצמצם את הסבל של בהמות המשא בחוצות הערים ולגמול את פשוטי העם משעשועים אכזריים של קרבות דמים בין חיות ששוסו זו בזו. במקביל, עבודות של מייסדי האקדמיה המדעית כמו הרווי, בויל ורבים אחרים, שהוצגו לציבור בהרצאות והדגמות, כולל ניתוחי בעלי חיים בעודם בחיים, החלו לעורר בחוגי האצולה, הספרות והכנסייה התנגדות לניסויים בחיות בעודן בחיים (antivivisection). פעילותן של התנועות הללו הניבה כבר ב–1876 את החוק להסדרת ניסויים בבעלי חיים באנגליה.

יש להדגיש כי תנועות אלה, כמו הגישה השלטת בדתות המונותאיסטיות ובין רוב הפילוסופים, היו בעיקרן אנתרופוצנטריות. כלומר, הן ראו את האדם במרכז הבריאה. הן נימקו את התנגדותן לאכזריות כלפי חיות בטענה שזו מביאה לאטימות רגשית וסופה התאכזרות לבני האדם. פעילי תנועות אלה לא התנגדו בפומבי לצריכת מזון מן החי ונמנעו מלתת מעמד לצמחונים, מחשש להכתמתן ברעיונות הזויים של מיעוט קטן.

פעילותן של תנועות אלה נגד ניסויים בבעלי חיים הגיעה לשיאה בעשור הראשון של המאה ה–20, אולם הישגי המחקר והרפואה, בייחוד בתחום הטיפול במחלות זיהומיות, בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, הביאה לירידה בתמיכה הציבורית בהן. אל השפל הגיעה ההתנגדות למחקר הביו–רפואי בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, וזאת בעקבות הצלחת המיקרוביולוגיה, פיתוח החיסונים, גילוי תרופות כמו סולפה, ובהמשך פיתוח האנטיביוטיקה והשימוש המוצלח בה להצלת חיי הלוחמים במלחמה.

בשנות השבעים והשמונים של המאה העשרים נשתנה השיח של התנועות להגנת בעלי חיים מעמדה אנתרופוצנטרית לדרישת הענקת זכויות לבעלי חיים או לשחרורן מ"ניצול" האדם לשם צרכיו. דוברי תנועות אלה מבטאים כיום עמדה צמחו/טבעונית גם אם חלק מחבריהן או תומכיהן לא אימצו שינויים אלה באורח חייהם. ספרו של פיטר סינגר, "שחרור בעלי חיים" (1975, בעברית 1998), שימש אבן דרך בהתפתחות זו והקנה לו את השם "אבי תנועת זכויות בעלי החיים המודרנית". סינגר ביסס את תורתו על תורת התועלתנות, שלפיה מעשים נשפטים על פי תוצאתם. מעשים טובים מסבים אושר, הנאה, סיפוק ורווחה למרב האנשים ואילו מעשים רעים הם אלה המסבים להם פגיעה וסבל.

תוך אימוץ הטיעון מ"מקרים גבוליים" טען סינגר: "אבן בוחן להחלטה אם ניסוי בחיות מוצדק – האם המדען מוכן לבצע את אותו הניסוי על בני אדם באותה דרגת מודעות, נניח כאלה שנולדו עם פגיעה מוחית בלתי הפיכה… אם… אינו מוכן לומר שניסויים כאלה מוצדקים, הרי נכונותו להשתמש בחיות לניסויים אלה מבוססת על דעה קדומה נגד מתן משקל שווה לאינטרסים של חיות ולאלה של בני מיננו". לדעת סינגר וחבריו הצמחו/טבעונים זוהי הפליה המבוססת על "סוגנות" – הפליה מטעמי מין ביולוגי, שבעיניו היא שוות ערך להפליה בין בני האדם על פי גזעם, דתם או מגדרם. סינגר התעלם מן העובדה ש"חלופה אנושית" זו ואחרות עומדות בניגוד לכל שיטות המוסר האנושי ולחוק בכל ארצות התרבות. העקיבות הפילוסופית הביאה את סינגר למסקנות קיצוניות עד כדי התרת הריגה של יילודים פגועים או זקנים תשושי נפש.

לעומת סינגר, דורשי "זכויות בעלי חיים" אינם מותירים שום פתח ושיקולי תועלת ל"ניצול" בעלי חיים, גם לא לניסויים ביו–רפואיים חיוניים ככל שיהיו: "גם אם נניח שהפסקת הניסויים בבעלי חיים תביא על בני האדם פגעים החמורים מאלה שבעלי החיים סובלים כיום במחקר, ואפילו אם נניח שמספר האנשים והחיות שהמשך הניסויים יועיל להם בעתיד עולה על מספר החיות הנדרשות לשם כך, פרקטיקה זו נשארת שגויה בהיותה לא הוגנת… תביעת הזכויות לבעלי חיים לא תסתפק בפחות מביטולם המוחלט של ניסויים אלה" (ריגן 2004).

כלב איננו ילד

שתי הגישות, של סינגר (התחשבות שווה באינטרסים) ושל ריגן (דרישת זכויות לחיות), ממוטטות את ההבחנה במעמד המוסרי של האדם לעומת החיה, ובזה סכנתן. היסטוריונים וסוציולוגים כבר הצביעו על טשטוש ההבחנה בין אדם וחיה באידיאולוגיה הנאצית כמכשיר לדה–הומניזציה של בני אדם. גם הצעד הרעיוני ההפוך לכאורה – העלאת המעמד המוסרי של החיות – כרוך בטשטוש אותה הבחנה תוך דה–הומניזציה של האדם. מעידים על כך סיסמת הארגון האמריקני הגדול והקולני ביותר בתחום PETA: "חולדה היא חזיר הוא כלב הוא ילד", או מסע הזוועה של "השואה על צלחתך", שנאסר בגרמניה.

בתהילים (קד) מתוארת גדולת הבורא "מפרי מעשיך תשבע הארץ … הרים הגבהים ליעלים, סלעים מחסה לשפנים … תשת חשך ויהי לילה, בו תרמוש כל חיתו יער. הכפירים שאגים לטרף ולבקש מא–ל אכלם … מה רבו מעשיך … זה הים גדול ורחב ידים, שם רמש ואין מספר, חיות קטנות עם גדולות … כולם אליך ישברון לתת אכלם בעתו … תתן להם ילקטון, תפתח ידך ישבעון טוב". זהו ביטוי פיוטי נשגב לשלשלת המזון הביולוגית, הכוללת אוכלים ונאכלים, טורפים ונטרפים, טפילים ופונדקאים, מיקרואורגניזמים מועילים וגורמי מחלות, וכולם מעוררים בנו התפעלות והודאה "ברכי נפשי … גדלת מאוד!"

הרב סולובייצ'יק הדגיש את הפקדתו של האדם כשותף ליצירתו של הקב"ה: "האלוהים קרא לאדם להיאבק ברוע, להילחם בו ולנסות לסלקו ככל שהדבר ניתן. זו אולי הסיבה  שהאלוהים העמיד לרשותנו אמצעים רבי עוצמה כגון תבונתנו, יכולתנו לשלוט בטבע. לא זו בלבד שהאדם יכול להתערב בטבע; הוא חייב לעשות כן ולהכניע את הסביבה לתועלותיו ולצרכיו" (מן הסערה, עמ' 92). היש תועלות וצרכים חשובים יותר מהבטחת בריאות החי כולו ודאגה לשמירת הסביבה? כל אלה מחייבים מחקר ביו–רפואי, הכולל גם ניסויים בבעלי חיים כפי שהם מוסדרים כיום בישראל ובשאר מדינות התרבות.

*

פרופ' אלכס צפרירי הוא חוקר במחלקה לבקרה ביולוגית, מכון ויצמן למדע

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


ראייה רוחנית או עיוורון היסטורי? |ישראל קורן

$
0
0

על אף שהאנתרופוסופיה מהלכת קסם לאחרונה הרי שמבדיקת כתביו של מייסדה עולה כי לקה בעיוורון בכל הנוגע לגורל היהודים. על התנגדותו הקיצונית לציונות ומחשבותיו על קץ היהדות 

התפשטותה הנרחבת של התורה האנתרופוסופית בעולם ובישראל, מיסודו של ההוגה והמיסטיקן רודולף שטיינר (1925-1861), מחייבת בחינה מעמיקה וביקורתית של עיקרי משנתו. אמת, אין להתעלם מהיבטים חיוביים של החינוך האנתרופוסופי, ואולם יחד עם זאת חשוב להכיר כי עמדותיו של שטיינר על הקיום היהודי, על היהדות ועל הציונות מטרידות.

בדברים הבאים אדון בעמדתו הביקורתית של שטיינר כלפי המפעל הציוני, ואעלה כמה תהיות על ניתוחיו ההיסטוריים בנוגע למצבם של היהודים באירופה במפנה המאה העשרים. במרכז דיוננו יעמוד מאמרו "געגועי היהודים לפלסטינה" (1897), אשר נכתב בתגובה להתכנסות הקונגרס הציוני הראשון בבאזל באותה שנה.

אין קיום ליהדות

מבחינת הרקע ההיסטורי, התרבותי והחברתי של התייחסויותיו, יש למקם את עמדותיו של שטיינר על היהודים ועל הציונות במסגרת דיונים שהתקיימו מעל בימות שונות באירופה של המאה התשע–עשרה וכונו "שאלת היהודים" או "בעיית היהודים". "שאלת היהודים" עלתה במחצית הראשונה של המאה התשע עשרה על רקע דרישה בקרב חוגים ליברליים למתן אמנציפציה ליהודים, כפועל יוצא של האידיאליים הליברליים וההומניסטים של תקופת ההשכלה. בין הדיונים בעניין זה הועלו רעיונות על הגירתם של היהודים למחוזות רחוקים או גירושם מאירופה. בשליש האחרון של המאה התשע עשרה קיבל הדיון ב"שאלת היהודים" כיוון אנטישמי, בהשפעתן של תפיסות מדעיות על אודות התפתחותם של גזעים ובשילוב של מסורות וסטריאוטיפים אנטישמיים שהיו מושרשים בתרבות האירופית עוד מזמנים קדומים.

שטיינר היה מודע לדיון הציבורי ב"שאלת היהודים" ואף נקט במינוח זה במספר מקומות בכתביו. עם זאת, במאמרו על הציונות הוא לא חשף את עמדותיו הכוללות ב"שאלת היהודים". עובדה זו הביאה את תלמידיו לכרוך את התנגדותו למפעל הציוני עם התנגדותו המקיפה להתעוררות הלאומית ולראות בה ביטוי לאידיאליזם ההומניסטי הפרוגרסיבי שלו החותר להעפיל מעל לגורמים לאומיים וגזעיים החוצצים בין בני–אדם. אלא שכפי שהראיתי במאמר אחר (מוסף "שבת", 16.11.12), מדבריו הכוללים של שטיינר על היהדות ועל היהודים עולה במפורש שיחסו לציונות "יושב" על יחסו להמשך הקיום היהודי בכלל. לפי שטיינר אין עוד כל ערך חיובי בהמשך קיומם של היהודים ושל היהדות, משום שהוא מנציח אלמנטים אנכרוניסטיים וחד–צדדיים בהתפתחות התרבות המערבית, הניצבת בפסגתה של התפתחות האנושות בזמנו. מסקנתו של שטיינר הייתה שמן הראוי שהיהודים יכירו במצבם ההיסטורי וייטמעו בחברה האירופית.

את האלמנטים האנכרוניסטיים והחד–צדדים שהעם היהודי נושא (העדר חופש, העדר דמיון, העדר כושר סוציאלי, העדר אהבה ואגואיזם אישי ולאומי) הבליט שטיינר על ידי הנגדתם לרוח הגרמנית הנושאת את האלטרואיזם הנוצרי בדרך הנעלה ביותר:

אנו פוגשים בדמות [=שאול התרסי, המכונה פאולוס. י"ק] החיה בתוך העם היהודי והרוצה להטיף לעם זה על אֵל האהבה. אך לעם של ה' אין כל הבנה לכך. כאן מופיעה הטרגיות של שאול. הבנה מלאה של דת האהבה יכולה להיות רק לעם שחי באופן אלטרואיסטי מוחלט למען האידיאל. זה מה שנכון לגבי הגרמנים (שני משוררים לאומיים אוסטריים, 1890).

ההנגדה ששטיינר יצר בין הרוח היהודית לרוח האלטרואיסטית הנוצרית נסמכת לא רק על הניגוד יהדות–נצרות, אלא גם על תורה שהחזיק בה, ושרווחה בחוגים מדעיים ותיאוסופיים בזמנו, על התפתחותם של גזעים והתנוונותם של גזעים אחרים. רק כך ניתן להבין מדוע קריאותיו החוזרות של שטיינר לקהל שומעיו וקוראיו להעפיל מעבר לגורמים פרטיקולריים של לאום ושל גזע הופנו על בסיס אינדיבידואלי, בעוד אל היהודים פנה כקולקטיב. שטיינר לא קרא לעם האנגלי לוותר על לאומיותו ועל מורשתו האנגלית, כשם שלא קרא לעם הגרמני לחדול להיות גרמני. רק לעם היהודי קרא לוותר על מורשתו ולחדול להתקיים כעם יהודי. פנייתו זו ליהודים קדמה למאמרו על הציונות משנת 1897, והוא חזר עליה בכל עת שנדרש לסוגיה זו.

חשב‭ ‬שעל‭ ‬היהודים‭ ‬להיטמע‭ ‬בחברה‭ ‬האירופית‭. ‬רודולף‭ ‬שטיינר

חשב‭ ‬שעל‭ ‬היהודים‭ ‬להיטמע‭ ‬בחברה‭ ‬האירופית‭. ‬רודולף‭ ‬שטיינר

גרועים מהאנטישמים

מאמרו של שטיינר "געגועי היהודים לפלסטינה" (1897) הוא יוצא דופן בסגנונו. דברי הביקורת שביטא שטיינר כלפי תיאודור הרצל, נשיא הקונגרס הציוני הראשון, וסגנו מקס נורדאו, ודבריו על הציונות בכלל, הינם בוטים בדרך שאינה אופיינית לו. ניכר מסגנון דבריו של שטיינר ומהתבטאויותיו שעלייתה של התנועה הציונית נגעה אצלו במקום רגיש מאוד והסבה לו תסכול רב.

בפתח מאמרו הציג שטיינר את הרעיון הציוני כ"הזיה מטורפת, פרי פנטזיה נסערת באופן חולני"; ובדברי הסיום שלו הוא ציין ש"התנועה הציונית היא אויב ליהדות", ושמוטב שבני העם היהודי יראו במפוכח "את האנשים המציירים עבורם רוחות רפאים", הלא הם הרצל ונורדאו. שטיינר הוסיף וקבע כי הרצל ונורדאו הינם זוג נוכלים המוליכים שולל את בני–עמם בדרכים מניפולטיביות מתוחכמות.

מדבריו של שטיינר עולה שהוא לא רק מייחס שטחיות ושימוש באמצעי תעמולה זולים לעמדותיהם של הרצל ושל נורדאו בנוגע לצורך בהקמת בית לאומי לעם היהודי, אלא שהוא אף טוען שהם אינם מוטרדים באמת מהאנטישמיות של זמנם וממצבם של היהודים באירופה, ושכל רצונם, המונע מטעמים אישיים, הוא אך ורק להשפיע על בני עמם להגר לארץ ישראל. את זממם הם מממשים באמצעות מניפולציות פסיכולוגיות, ביודעם ששומעיהם היהודים רגישים באופן מיוחד לגילויים של אנטישמיות ושהם בעלי "חוש מפותח מאוד להערכה עצמית".

לאמור: הרצל ונורדאו אינם רק טועים ומטעים, אלא הם "חסרי לב" המפתים ומדיחים את בני–עמם בכוונת זדון. בכוונותיהם ובמעשיהם הם מסוכנים אף יותר מהאנטישמים בני זמנם, המוצגים על ידי שטיינר כאנשים ילדותיים וצעקניים ובלתי מזיקים:

גרועים הרבה יותר מהאנטישמים הם מנהיגיהם חסרי הלב של יהודי אירופה, האדונים הרצל ונורדאו. מהיתולי ילדות [=דבריהם ומעשיהם של האנטישמים] לא נעימים הם יוצרים זרם היסטורי עולמי; מעשי לצון לא מזיקים הם עבורם אש תותחים איומה. הם המפתים, המדיחים את עמם.

באופן היפותטי ומתוך מתן אשראי לאינטליגנציה של הרצל ושל נורדאו הניח שטיינר שהם אינם מאמינים באמת בחזון הקמתה של מדינה יהודית, כפי שאין הם מתרגשים באמת מהאנטישמיות של זמנם, ולכן נותרת רק האפשרות של מניפולציה של מנהיגים, המחפשים מתוך יוהרה לקדם את גחמותיהם האישיות. לדעת שטיינר, הנזק שנגרם מכך רב. הרצל ונורדאו מונעים את אפשרות תיקון היחסים בין יהודים ללא יהודים, ומבחינה זו הם גרועים יותר מהאנטישמים: "יש להאשים את המנהיגים האלו בהעמדת מכשולים רבים יותר בפני בירורי דברים בין יהודים ללא–יהודים בהשוואה לבריונות האנטישמית".

לפי שטיינר, "נוכל המוליך שולל את בני–עמו". דמותו של הרצל על מגדל המים בכניסה להרצליה צילום: אורן פלב

לפי שטיינר, "נוכל המוליך שולל את בני–עמו". דמותו של הרצל על מגדל המים בכניסה להרצליה
צילום: אורן פלב

רגישות יתר יהודית

לא רק את הרצל ונורדאו דן שטיינר ברותחין, אלא גם את כלל היהודים, ובמיוחד את אלו מהם שנטו אחרי מנהיגי הציונות. ליהודים יש רגישות יתר ביחס לסובבים אותם וביחס למה שאומרים וחושבים עליהם. רגישות יתר זו נובעת מדמיונם המועצם שמקורו בחוסר אמון בסיסי כלפי לא יהודים. רגישותם גם קשורה לשמיעתם הסלקטיבית ולהערכתם העצמית המופרזת:

הם [= היהודים] מפנים את מבטם מהישגיה הגדולים של אמנציפציית היהודים בעשורים האחרונים ומתמקדים רק בכך שמשרות כאלו ואחרות חסומות בפניהם וזכויות כאלו ואחרות נמנעות מהם; כל שהיהודים שומעים הם קולותיהם השערורייתיים של האנטישמים העולבים בהם. הם [=היהודים] נוהגים כך בגלל שפגיעותם מערפלת את שכלם

אין זו האנטישמיות האמיתית הגורמת לרגישותהיתר היהודית, אלא התמונה הכוזבת פרי דמיון שנמתח יתר על המידה. מי שמתרועע עם יהודים יודע שאף בקרב הטובים שביניהם קיימת הנטייה ליצור תמונה שגויה כזו. חוסר אמונם כלפי לאיהודים השתלט לחלוטין על נפשם. הם מניחים את קיומה בעומק נפשם של שנאת יהודים תתמודעת, אינסטינקטיבית ונסתרת אף בקרב אנשים שאצלם הם לא מצליחים לזהות אנטישמיות מופגנתיכול להיות שקרב הזמן שבו ספרת ההרגשות של היהודים תועצם במידה כזו, שכל הבנה עם לאיהודים תהפוך לבלתי אפשרית.

בנוסף לחשדנות ולחוסר האמון המאפיינים את היהודים ככלל, אלו מהם שנוטים אחרי מנהיגי הציונות הם גם הפכפכים, חקיינים ונוחים להתפתות:

אני חושש שיבוא היום שבו היהודים לא יאמינו לנו, ללאיהודים, לְמה שיש לנו לומר להם על האנטישמיות, ובמקום זאת הם יאמצו כמו תוכים את דבריהם של מפתיהם היהודים. ובדומה לבניפיתוי רבים יאמצו היהודים בעלי הרגישות המופרזת כשפת לבם את האמירות הריקות של המפתים הללו. אלו הנוחים להתפתות יסבלו; המפתים, לעומת זאת, יעלצו על ההצלחה שנחלה יוהרתם.

הגם ששטיינר נזף ביהודים ככלל, הוא העמיד את עצמו במאמרו כידיד היהודים שמטרתו להציל את היהדות ואת היהודים מציפורני הציונות ומנהיגיה.

להלן תמצית עמדותיו העקרוניות במאמר:

1. מתן אמנציפציה ליהודים הוא תהליך התפתחותי פרוגרסיבי המתקיים בפועל, אף שלא הגיע עדיין למיצוי שלם, ולכן על היהודים להתאזר בסבלנות.

2. האנטישמיות בשלהי המאה התשע עשרה (בעת כתיבת המאמר) היא תופעה שולית ולא מסוכנת; מעין פרפורי גסיסה צעקניים של אנשים מתוסכלים.

3. על היהודים להתגבר על נטיותיהם הטבעיות המוגזמות (רגישות–יתר, פחדים, חשדנות והחשבה עצמית מופרזת) כדי לאפשר את המשך התמזגותם בתרבות האירופית.

4. המפעל הציוני הינו רעיון הזוי, חולני ומסוכן שיוביל לתוצאות עגומות.

5. הרעיון הציוני פועל נגד האנושיות, ההומניות והאוניברסליות הצרופה, במונעו את אפשרות התיקון של יחסי יהודים ולא–יהודים.

6. שטיינר לא ראה בעצמו אנטישמי או מייצג של עמדות אנטישמיות, אלא להיפך: אדם המבקש את טובתם של היהודים.

מכלל דבריו עולה עמדה נוספת, שלא צוינה על ידו במפורש. ביקורתו על הרצל ונורדאו היא למעשה ייחוס דברי כזב והונאה לכלל מנהיגי הציונות על זרמיה השונים, אם נניח באופן היפותטי שמדובר באנשים אינטליגנטים ולא בבעלי הזיות.

מנותק מהריאליה

מבחינה מסוימת נבדל שטיינר מאינטלקטואלים בני זמנו שדנו אף הם בשאלת היהודים. כפי שעולה מתורתו שלו, השקפותיו אינן מוגבלות למרחב של הניסיון האמפירי ולמסקנות ההגיוניות שנובעות ממנו, אלא הן מקבלות את תוקפן מכוחו של גילוי רוחני, הקרוי באנתרופוסופיה 'ראייה רוחית'. שטיינר לא ראה בתורתו תורה פילוסופית במובנה המקובל ולא ראה בעצמו פילוסוף במשמעות המקובלת של חשיבה אנושית, אלא רואה רוחני שמוסר לקהל שומעיו וקוראיו אמיתות אובייקטיביות של עולם הרוח שאינן תלויות בו כסובייקט. אמיתות אלו כוללות גם התייחסות לכוחות העמוקים והנסתרים – המוארים והחשוכים – הפועלים בהיסטוריה והמנתבים את מהלכה.

סמכות רוחנית כזו מהלכת קסם על בני הדור האחרון, המאמצים – לטעמי די בפזיזות – השקפות ודעות שמקורן בהארה רוחנית ומעדיפים אותן על פני חשיבה ביקורתית המושתתת על תהליכי למידה והפנמה ממושכים. סבורני שהצגתו של שטיינר את מצבם של היהודים בזמנו יכולה לשמש מקרה מבחן חשוב להצגת הבעייתיות העלולה לנבוע מסמכותיות רוחנית כזאת; ועליי לומר שהמארג האפולוגטי של תלמידי שטיינר, המבקשים לגונן עליו באמצעות כל מיני הסברים דחוקים, הוא ביטוי אחד של אותה בעיה.

אין ספק שהצגתו של שטיינר את האנטישמיות באירופה בשלהי המאה התשע עשרה כתופעת שוליים ילדותית, רעשנית ובלתי מסוכנת היא מופרכת. בניגוד גמור לדבריו של שטיינר, בשלהי המאה התשע עשרה ובראשית המאה העשרים דווקא התגברה האנטישמיות באירופה. כפי שתיאר זאת אחד החוקרים, בעשורים האחרונים של המאה התשע–עשרה הפכה "שאלת היהודים" משאלה על מתן אמנציפציה ליהודים לשאלה על האמנציפציה מהיהודים.

לא חסרות דוגמאות לאנטישמיות שרווחה אז באירופה. היה זה ויליאם מאר (1904-1819) שהטביע את המונח המודרני "אנטישמיות", בהבחינו בין האנטישמיות הנוצרית המסורתית לבין האנטישמיות הגזעית–המדעית שלו. מאר כינה את עצמו "לוחם נגד האמנציפציה היהודית", "אבי התנועה האנטי–יהודית" ו"הפטריארך של האנטישמיות". ספרו משנת 1879 "ניצחון היהדות על הגרמניות" יצא לאור בכמה מהדורות בפרק זמן קצר. גם אדולף שטקר (1909-1835), כומר ותיאולוג פרוטסטנטי ופוליטיקאי שהיה פעיל בחצרו של הקיסר וילהלם השני, היה ממשיכה של האנטישמיות הלותרנית.

מחוץ לגרמניה, זמן לא רב לפני ששטיינר שלל את הציונות והתייחס בביטול לסכנה הגלומה באנטישמיות, סבלו יהודי רוסיה מפוגרומים ("סופות בנגב", 1882-1881). משפט דרייפוס (1895) הפגין את האנטישמיות בצרפת בעת ההיא; וגלי הפרעות ביהודי רוסיה בשני העשורים הראשונים של המאה העשרים (פרעות קישינב בשנת 1903, הפוגרומים באודסה בשנת 1906 ופרעות פטליורה בשנת 1919) הוכיחו כי האנטישמיות רק גדלה.

אך עובדות הללו לא הביאו את שטיינר להרהר מחדש בעמדותיו על האנטישמיות באירופה או לגלות אמפתיה לחששם של היהודים. שטיינר עצמו לא היה רואה רוחני מתבודד, אלא מיסטיקן החי בין הבריות. הוא הגיב לאירועים היסטוריים, גילה עניין ובקיאות בתהליכים פוליטיים וחברתיים, הגה תוכניות חברתיות, הרבה להתייחס למצבה של התרבות האירופית בת–זמנו, ובתוך כך התעמק גם במצבם החברתי וההיסטורי של היהודים. כיצד אם כן לקה בעיוורון כה חמור ביחס לתפוצתה של האנטישמיות?

אלטרנטיבה כושלת לציונות

כאלטרנטיבה לפתרון הציוני המפוקפק העמיד שטיינר את חזונו ההומניסטי–האוניברסלי. אך מה טיבו של פתרון זה? ברצוני לטעון שהשקפתו האוניברסלית של שטיינר טומנת בחובה דווקא עמדה שאינה סובלנית. לפי שטיינר, אנו מכירים באדם באשר הוא אדם. האנושיות שבאדם נחשפת לא באמצעות כלל המאפיינים הפרטיקולריים שלו, אלא על ידי התמקדות באינדיבידואל, נושאו של ה"אני", פרט בתוך אוניברסום אנושי. השקפה זו מובילה בנקל לקריאה לאדם אחר או לקבוצת אנשים לוותר על מרכיבי הזהות שלהם כדי שאנושיותם תוכל לבוא לידי ביטוי וכדי ששיח אנושי יוכל להתממש.

בניגוד לעמדה זו, עומדת תפיסה הומניסטית הגורסת שאדם מפרש את אנושיותו באמצעות כלל מרכיביו, כולל אלו הפרטיקולריים (עמו, תרבותו, דתו, לשונו, ארצו). השקפה הומניסטית וליברלית במובנה השלם תקבל את האופן שבו האדם הניצב מולנו תופס את עצמו ותבקש להכיל אותו ככזה. זאת משום שתפיסתו העצמית של האחר היא ביטוי לאנושיותו ולכבודו העצמי, וכל דרישה ממנו לוותר על מאפייני הזהות שלו תיתפס כפגיעה בו.

על העדר הסובלנות שבתפיסה הליברלית מן הסוג הראשון הצביע הרצל בספרו "מדינת היהודים", בהתייחסו לאמנציפציה של היהודים:

בתום ויושר ניסינו בכל מקום להיטמע בכללהעם אשר סביבנו ורק לשמור על אמונת אבותינו. זאת אין מניחים לנו. לשווא הננו פטריוטים נאמנים, ובמקומות מסוימים אף מופלגיםלוּ אך הניחו לנואבל אני סבור שלא יניחו לנו.

ההומניזם של שטיינר, המושתת על האחדות של "האני" האוניברסלי, הוא סוג של הפשטה לנוכח ריבוי גווניה ומורכבותה של ההוויה האנושית, הכוללת גם מרכיבים לאומיים ודתיים. על כן הוא מוביל דווקא לתוצאה ההפוכה שתיאר הרצל – אותה אי–הבנה והעמקת הפירוד בין בני אדם.

הקמת בית לאומי ליהודים על פי חזונם של הרצל ושל נורדאו היא אכן פעולה של הפרדה; אלא שדווקא הקמתו של בית לאומי ליהודים, בבחינת משענת פרטיקולרית יציבה, יכולה לגרום ליהודים, בארץ ובתפוצות, לחוש ביטחון המאפשר עמידה של שווים מול שווים עם בני לאומים אחרים. מנגד, האידיאל האוניברסלי של שטיינר, שאותו הציע כאלטרנטיבה לציונות, אינו סובלני שכן הוא איננו מושתת על האידיאל הליברלי של תקופת ההשכלה, אלא על רעיון האחווה והאחדות הנוצרי.

האידיאל הליברלי המודרני גובש על קרקע חילונית וניטרלית יחסית מבחינה דתית, בדגש על הפרדה בין הרשות המדינית ובין הרשות הפרטית. האידיאל האוניברסלי של שטיינר, לעומת זאת, הוא גלגולו של אידיאל האחדות במשיח הנוצרי בעת החדשה. מעת שרעיון זה החל להתגבש במאה הראשונה לספירה, התקשתה הנצרות להכיל במסגרתו את מי שלא היה שותף לחזונה. במיוחד נכון היה הדבר לגבי היהודים! כך היה בעבר וכך למרבה הצער גם אצל שטיינר. נמצאת למד שבכל האמור לתיקון היחסים בין יהודים ונוצרים ולאפשרות קיומו של דו–שיח ביניהם, התורה האנתרופוסופית היא תופעה טרגית.

  • ד"ר ישראל קורן הוא מרצה בחוג למחשבת ישראל ובפקולטה לחינוך שבמכללת אורנים

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


סדקים של אהבה ובגידה |שמואל פאוסט

$
0
0

 

שותפי סוד מעטים יודעים את זהותו האמיתית של מחבר "בוגד", מותחן שבמרכזו מרדף אחרי המרגל הבכיר ביותר שחדר לצמרת השלטון הישראלי. בריאיון ל"שבת" – המוסף שבו הוא כותב ביקורות ספרותחושף יונתן דה שליט, בכיר בקהילת המודיעין, סודות מעולמו הפנימי

אני ממתין לו בבית קפה. לא זה שנקבע מראש, אלא ביעד ששונה ברגע האחרון בהודעת סמס. גבר גבוה וחסון ששיבה זרקה בצדעיו נכנס פנימה בהילוך גמיש והחלטי. עיניו סוקרות את החדר במבט זריז מבעד למשקפי השמש תוך שהוא ניגש לעברי ומושיט יד ללחיצה בוטחת, "שלום, אני יונתן". בשולחן שמימיננו אישה צעירה בשרשרת פנינים נדרכת תוך שהיא נדמית כמעיינת בתפריט.

או אולי היה זה במשרדי המערכת. קצת אחרי שכולם הלכו. איש נמוך קומה וקירח לחלוטין פוגש בי בכניסה. הוא שולח מבט ביישני מבעד למשקפי הראייה שלו ונענה לידי המושטת בלחיצה מהוססת, "שלום, אני יונתן". פקידת הקבלה מחזירה מבט משועמם לצג המחשב.

אבל ייתכן שהייתה זו שיחה טלפונית או התכתבות אלקטרונית עם מי שלא פגשתי בו מעולם.

יונתן דה שליט הוא איש המדור המיוחד מזה כשנתיים. מדור הספרים של מוסף "שבת", כמובן. ומפרסם מעת לעת מעל גבי דפים אלה סקירות ספרות, בעיקר של ספרי ריגול ובלש, אך לא רק. האיש חובב ספרות ושולח ידו בכתיבה בז'אנרים שונים. יונתן דה שליט אינו שמו האמיתי. מבלי להגדיר את תפקידו, מעמדו ומקום עבודתו, אפשר לומר שהוא נעלם במשך שנים רבות לטובת שירות המדינה.

אנו מדברים לרגל צאת הרומן הראשון שלו "בוגד" (הוצאת כתר), מותחן ריגול שבמרכז עלילתו מרדף אחרי מרגל ישראלי הנמצא בצמרת הממשל בישראל, שדבר קיומו נודע במקרה לשירותי הביטחון בארץ וכל שידוע עליו לעת עתה הוא כינויו בפי מפעיליו "קוברה". מכיוון שאין לדעת באיזו מזרועות הממשל הוא פועל, אילו סודות חשופים בפניו ועד היכן השפעתו מגעת, מתמנה צוות חשאי, מחוץ לפעילות הרשמית של המוסד, במטרה לעלות על עקבותיו. הבוגד עצמו נבגד על–ידי מפעיליו, שאינם מי שהוא חושב שהם. מה שכמובן מסבך עוד את העלילה.

נדיר ביותר שאיש מערכת הביטחון, בכיר בקהילת המודיעין, כותב רומן, בוודאי על עולם הריגול, ועל אחת כמה וכמה תוך כדי עבודה פעילה. ואכן, רק לאחר דיונים רבים ודרישות לשינויים אושר הספר לפרסום על ידי הצנזורה וועדת שרים. אך שמו של המחבר נאסר לפרסום בהוראת הצנזורה.

ממקום מושבנו בפארק המצהיב והנידח, או בקפיטריית המוזיאון או משני עברי התקשורת האלקטרונית, אנו מנהלים את השיחה הזאת בריקוד על בהונות ומתמקדים רק במה שאפשר לדבר עליו.

הכול‭ ‬דמיוני‭, ‬אבל‭ ‬יכול‭ ‬היה‭ ‬לקרות‭. ‬ג‭'‬ון‭ ‬לה‭ ‬קארה צילום :  ‬EPA

הכול‭ ‬דמיוני‭, ‬אבל‭ ‬יכול‭ ‬היה‭ ‬לקרות‭. ‬ג‭'‬ון‭ ‬לה‭ ‬קארה
צילום : ‬EPA

הגיבור הוא גיבורה

תרשה לי לומר שמאוד נהניתי מקריאת "בוגד". אף שניגשתי לכתחילה בגישה סקפטית, השמורה אצלי לספרי ריגול בכלל ואולי לישראלים בפרט. תמיד אהבת ספרי ריגול? עוד לפני שהתקרבת לעולם הזה בעצמך?

"אני מאוד אוהב לקרוא. ויש לי חיבה מיוחדת לז'אנר של ספרי ריגול ובלשים, כשהם במיטבם. כשהם ספרות אמיתית, ספרות טובה שיש לה עומק, דמויות עם מערכות יחסים, עם תסכולים, עם ייאוש, ולא רק עלילה מותחת שיש בה אקשן ומרדפים. ספרות עם ערך מוסף.

"אני יכול להגיד שיש לי משיכה לדברים אפלים, שיש בהם הרבה ניואנסים, למלחמה שמתקיימת מאחורי הקלעים. הספרים שמשכו אותי תמיד הם כאלה שהניצחונות בהם לא ברורים. שהאנשים הם רגילים ולא גיבורי–על. מצד שני, אם אתה זוכר, פרסמת ביקורת שלי על ספר של דניאל סילבה. הרבה שנים הייתה לי רתיעה מספריו. עם גיבור יליד העמק, בן של ניצולי שואה, מחסל עשוי ללא חת, שהוא גם רסטורטור אמנותי. אמרתי, טוב מכל הקיטש הזה כבר לא יצא. אבל כשמישהו שקרא את כתב היד של 'בוגד' אמר לי שהוא מזכיר לו את סילבה, חשבתי שאני לא יכול כבר שלא לקרוא. והאמת שדווקא נהניתי. אמנם יש גיבור–על שמנצח את כולם. אבל זה דווקא היה נחמד לקרוא על איש מערכת הביטחון הישראלית שמנצח תמיד".

הביקורת הראשונה שלך שפורסמה במוסף הייתה על ספר של ג'ון לה קארה.

"'המרגל שחזר מן הכפור' של לה קארה הוא ללא ספק ספרות מופת בעיניי. בכל קנה מידה. ויש בספר שלי הומאז' מודע לג'ון לה קארה ואזכורים מחויכים לו ולספריו. ראש המוסד לשעבר בספר, אהרן לוין, שמתמנה לראש הצוות, יש בו משהו שמזכיר את ג'ורג' סמיילי של לה קארה. הוא לא ג'יימס בונד. הוא אנטי–גיבור שכלי הנשק שלו הוא השכל, האינטליגנציה, הניסיון. לה קארה אמר באחד הראיונות איתו ש'הכול דמיוני, אבל יכול היה לקרות'. גם הספר הזה, שהוא דמיוני לחלוטין, עלילה שהיא המצאה מוחלטת שלי, באופן כזה או אחר יכול היה להתרחש".

אתה חוזר לחיבתך לדמויות האנטיגיבור. מי הגיבורים שלך בספר?

"אכן בספר הזה אין ממש גיבורי–על. לאורך הכתיבה שאלתי את עצמי מי הגיבור של הספר, מי הדמות הראשית? זה לא היה לי ברור מהתחלה. בסוף קיבלתי תשובה ברורה. זה נעשה לי ברור לחלוטין. גיבורת הספר היא לוחמת שאולי מתקרבת קצת לאזור הזה של גיבורי–על, אף שאני רחוק מתיאור של דמויות כאלה. היא פרועה, אלימה, קשוחה, מורכבת, מאוד מאוד אינטליגנטית. והיא גם תמשיך איתי לרומן הבא שנמצא עכשיו בכתובים".

כלומר, הגיבור שלך הוא גיבורה. בכלל נדמה לי שזיהיתי מודעות פמיניסטית מסוימת בספר.

"אני בהחלט מזדהה עם זה. אני חושב שבמערכת הגברית הזאת חשוב שיהיה מי שלא ישתוק לגברים לשטויות שהם אומרים ועושים לפעמים. חשוב שיעמידו אותנו במקומנו. אבל זה מהדברים שנוצרים תוך כדי כתיבה. כפי שאמרתי, ללא תכנון מוקדם התפתחה לי הגיבורה במהלך היצירה".

במקביל, ואולי ביתר שאת, שמתי לב לאיזו אחווה גברית, אפילו חיבה והערצה בין גבר צעיר לבוגר ממנו. ערכי רעות שנדמים כמאוד נחשבים בעיניך בספר. משהו חזק יותר מיחסי נשים גברים בספר, שהם מאוד מרומזים אם בכלל.

"אני לא כל כך אוהב את המילה הגבוהה רעות. אבל אני מאמין גדול במה שעומד מאחוריה – חברות אמת, עמוקה, בכלל ובין גברים בפרט. כגברים, אנחנו בסך הכול מכירים יותר גברים מנשים. יש לנו הרבה יותר אינטימיות עם גברים לאורך השנים. לא במובן המיני. זה יכול להיות בלימודים בישיבה, בפלוגה כמובן, בחדר ההלבשה של הנבחרת. אני חושב שזה קיים במציאות ושזה מאוד חזק. זה בעל עוצמה. ובקשר האינטימי הזה יש משהו פותח דלתות. הוא מאפשר דברים. ואכן, יש לפעמים יחסים נפשיים של גבר צעיר עם דמות אח בוגר או דמות אבהית. מערכת שלפעמים באה לידי ביטוי ביחסים שבין מפעיל לסוכן".

אם להיכנס לדמויות נוספות בספרך ולהתעלם למשל מאהרן לוין, שיש כבר מי שניסו לזהות אותו עם ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, דמות דומיננטית בספר היא זו של מיכאל תורג'מן. האם זה שם מכוון, לקוח מהמציאות, או שם שנבחר לשם הגיוון והפוליטיקלי קורקט?

"לאו דווקא דמות מציאותית. יש בה מרכיבים מסוימים שלקוחים ממני. אין כאן עניין לפוליטיקלי קורקטנס, אבל יש בספר קצת משחק על הסוגיה העדתית. יש דמות אחרת, אמיר, שנשלח בגיל מאוחר ללימודים ומצורף לצוות המעקב. הוא אומר לתורג'מן, אני לא כמוכם האשכנזים שנולדו עם כפית של זהב בפה. וזה משעשע. תורג'מן אומר מה עוד צריך לקרות כדי שיפסיקו לראות בי אשכנזי…

"הספר עוסק בכל מיני תעתועים ודברים לא מוחלטים. גם השיוך העדתי מבחינתי לא אמור להיות פה לגמרי ברור, אלא קצת מתעתע. תורג'מן התמחה בבית המשפט העליון, חייו מלאי פריבילגיות. הוא לא מייצג דמות סטריאוטיפית אלא דמות רגילה.

"גם היחס שלי לרוסים או למזרח גרמנים משתדל לברוח מסטריאוטיפים ולבנות אותם כדמויות מורכבות. מבחינת הכתיבה הם האויב, יריב חזק ומר. אבל הם לא רק רשע. הם אנושיים, מתוחכמים, מקצוענים, פטריוטים אמיתיים. כמונו גם הם אוהבי מולדת אמיתיים. לצד הרצון הכוח והשליטה מניעים אותם אידיאלים".

‭"‬אני‭ ‬נתלה‭ ‬באילנות‭ ‬גבוהים‭". ‬איאן‭ ‬מקיואן צילום‭: ‬EPA

‭"‬אני‭ ‬נתלה‭ ‬באילנות‭ ‬גבוהים‭". ‬איאן‭ ‬מקיואן
צילום‭: ‬EPA

אקט אלים ואמפתי

התחושה שלי במהלך הקריאה הייתה שאתה מאוד מחובר לעולם הרוסי, לתרבות שלו. זה בא לידי ביטוי בתיאורי מזג האוויר ובתיאור מבנה העיירות. וגם ביחס לשפה וכו'.

"דווקא אין לי שום חיבור מקצועי או אישי לעולם הרוסי. יש לי הערכה עמוקה לנפש הרוסית. יותר מקריאה מאשר מניסיון מקצועי. בהקשר של הריגול הם מעולים בעולם הזה של גיוס סוכנים והפעלה. הם הגיעו בשנות העשרים לקמפוס בקיימברידג' וגייסו את הסטודנטים המבריקים ביותר. המפורסם שבהם היה קים פילבי, שהיה אחראי על המבצעים בבריה"מ, עד כדי כך. אגב, קצין האיסוף הראשון שגייס את החמישייה הזאת היה כנראה יהודי, שהיה כנראה מוכשר מאוד בתחום. אתה מסוגל להגיע להישגים כאלה רק אם אתה באמת מבין את נפש האדם".

לא מי שהוא האכזרי וחסר הרגשות ביותר?

"יש כאן הרי איזה פרדוקס או סתירה פנימית. מצד אחד, מי שמגייס סוכן או מרגל משתלט על נשמתו. זה אקט אלים של השתלטות על הפנימיות של מישהו אחר. בסופו של דבר אתה רוצה לגרום לו לעשות כרצונך. ומעבר לזה, אתה מסכן אותו ואת משפחתו. אתה מכניס אותו לחיים נוראיים. היחס שלך אליו הוא אינסטרומנטלי. אתה משתמש בו וזקוק לו חי במלחמה הזאת, אבל אתה בעצם הורג לו את הנשמה".

בן שיחי משתתק לרגע. מהסס. מעביר יד בשיער הבלורית ומציץ מעבר לכתפו אל הצעירה בשרשרת הפנינים בשולחן הסמוך, הטרודה מאוד בקריאת עלון פרסומות שכונתי. או שאולי עצר לרגע את השיחה שהתקיימה במערכת וביקש כוס מים. אני פותח את דלת המשרד. איש זר וכהה, שמעולם לא ראיתי לפני כן, מסתובב באיטיות ומתרחק, נבלע במסדרון.

"לפי מה שאני קורא ומבין", הוא מדגיש, "אתה צריך את האכזריות הזאת להישיר מבט, להכניס את הסכין ולסובב אותה. אבל מצד שני, אתה צריך להיות אוהב אדם, להיות סקרן, להתעניין בבן אדם שמולך. להיות אמפתי כלפיו, לגלות סימפתיה וליהנות מהאישיות שלו. לייצר אינטימיות ומחויבות אישית. זה לא עובד רק עם בצע כסף".

אתה מדגיש כאן את הממד הפסיכולוגי. גם בספר.

"כשמישהו עומד על סף בגידה הוא חייב להקל על עצמו, לספר לעצמו סיפורים, להעניק לעצמו הנחות. יש פה דיסוננס קוגנטיבי. הוא חייב להסביר לעצמו שמה שהוא עושה זה בסדר. והגייסים והמפעילים צריכים לחזק את זה כל הזמן. הבוגד יכול לבוא מתאוות בצע גרידא. אבל זה תמיד מין קוקטייל כזה: ציניות, חוסר נאמנות מוחלט, רצון בכוח, הנאה פרוורטית מהשליטה באחרים באמצעות הסוד, ואלה עטופים לפעמים באידאולוגיה; אבל אצל דמות הבוגד בספר זה גם זיכרון צורב מילדות של חוויית דלות וחיפוש אחר דמות אב. המפעילים מעניקים לו ידידות, אהבה. המפעיל האישי שלו עוטף אותו, מחבק, דואג לו, אכפת לו ממנו. נוצר משהו ביניהם".

בוגד(1)

נשיא מאחורי הקלעים

אהבתי את ממד האמינות בספר. לא בהקשר של דיוק בפרטים דווקא, אלא במובן העלילתי שלא הכול מצליח, למרות התכנון הקפדני. יש דברים שמשתבשים. אם משהו עלול להתגלות הוא יתגלה, ולא יסתדר איכשהו בדרך נס. הציפיות ההוליוודיות נכזבות פה ושם בספר. לא הכול חלק, לא מכל דבר מצליחים הגיבורים האמיצים להתחמק.

"אני אכן בעד מורכבות. לא הכול ניצחונות וגם לא בהכרח כישלונות. אף אחד לא מושלם. הצדדים נבנים על הטעויות, אחד של השני. הצוות בספר עובד לבד. אסור לו הרי לעבוד ישירות עם הממסד, שמישהו בתוכו הוא מרגל שאין לדעת היכן בדיוק בצמרת הוא ממוקם. אין להם התמיכה המאורגנת הענקית של הארגון, שיכול לסדר להם דרכונים ושאר אמצעים. לכן יש ערך רב יותר לאומץ הלב, לאלתור, לפעולה המהירה. ופה דברים רבים גם יכולים להשתבש".

פרט אחד מוזר בעיניי היה מעורבותו של נשיא המדינה בסיפור. הוא זה שמטיל את המשימה על ראש המוסד לשעבר, המדווח לו ישירות על ההתקדמות. והוא גם נותן הנחיות ומקבל החלטות. קצת שונה מהאופן שבו נתפס התפקיד הנשיאותי אצלנו.

"בניתי בראש דמות של נשיא שהוא אקטיביסט, פטריוט, אדם שלוקח אחריות. זה חלק מהחופש האמנותי שלי. אבל בהחלט יכול להיות שזה קורה. אפשר לחשוב על שני הנשיאים האחרונים, פרס וריבלין, למשל, כאקטיביסטים שפועלים ויוזמים גם בטריטוריה לא להם. אני חושב שלנשיא המדינה יש מעורבות יותר גדולה ממה שנחזה בציבוריות הישראלית. זה לא רק קבלת פנים בסוכות. אבל כמובן שזאת המצאה שלי. הכיף בכתיבה שהוא שאני יכול להמציא מה שאני רוצה".

עוד בטרם סיים דה שליט את המשפט, הטלפון הנייד שלי מצלצל, "לשכת נשיא המדינה" על הקו. אני מביט בצג משתומם, ועונה. זו דוברת בית הנשיא, מבקשת רק להזכיר מפגש סופרים שיתקיים השבוע בלשכה ומנתקת. מוזר.

עוד שאלת אמינות היא על ההשקעה באדם צעיר כל כך שמתעתד אולי להיות עוזר פרלמנטרי זוטר. הרי "קוברה" מגויס בעודו צעיר ביותר, על סמך הערכות מעורפלות לגבי עתידו. עד כמה באמת ישקיעו לטווח כל כך ארוך לקראת היום שהבחור הצעיר הזה אולי יגדל לתפקיד משמעותי יותר בממשל הישראלי

"לפי מה שקראתי בספרים, לשירותי הביטחון המזרח אירופיים יש אורך נשימה מאוד גדול. כבר התגלו בארה"ב רשתות של מי שהושתלו בגיל מאוד צעיר. זה מה שהופך את כל הסיפור הזה של ריגול לא רק למקצוע וייעוד, אלא זו גם אמנות מסוימת, המון אינטואיציה. רגישות לזה שאולי עלינו על משהו ושווה להשקיע בו. בספר זה המפעיל הוא בעל האינטואיציות החדות, וגם המפקד שלו שיודע להעריך את זה. דמותו, אגב, מבוססת קצת על דמותו של ראש מודיעין החוץ המזרח גרמני האגדי, יהודי בשם מרקוס וולף. וולף הוצנח בגיל אבסורדי, עשרים וארבע בערך, להיות ראש המודיעין והוא היה כנראה גאון בתחום, בלי ללמוד ובלי ניסיון הפעלה בעצמו".

אתה מעניק מקום נכבד ביותר לאינטואיציה.

"יש אכן מקום נכבד לחושים החדים, שנובעים מתחושת מומחיות. יש המון נתונים לאסוף, הרבה עבודת שטח, אבל בסוף האינטואיציה מכריעה. אתה יכול להתקדם הרבה דרך התחושות הללו. יכולות להיות קפיצות משמעותיות בעזרת תחושות ותובנות מבריקות. ובהקשר זה יש מקום רב גם לניסיון. זה יתרון גדול. בוא ניתן כבוד לזקנים, הם לא עוברי–בטל. גם במסורת שלנו אתה נותן כבוד לזקן, לא על עצם גילו אלא על החכמה והניסיון שצבר".

כולנו בוגדים

אתה מצליח לתעתע. חשבתי שמהספר שלך אני לומד הרבה עליך. הזכרתי למשל את העניין הרוסי, אבל דחית אותו. מהספר עולה גם מומחיות בשתייה, סוגי הוויסקי למשל, והסיגרים הנתונים בשידה המיוחדת, יומידור, כלי נשק ועוד. כבר דמיינתי לעצמי שאני מכיר אותך מתוך כל החשיפות הקטנות האלה של מונחים ופרטים; שאני יכול לעקוב אחרי המקומות בעולם שביקרת בהם ושאתה מתאר בכזאת אינטימיות. גם פה טעיתי?

"לגמרי. כל הדברים שהזכרת אינם ממש מעולמי. ליקטתי אותם. הם באים בעיקר מעולם הספרים, מהדמיון, לא מהמציאות שלי. הלכתי וביררתי פרטים על דברים שאיני מבין בהם לחלוטין, כדי לתאר אותם באופן מדויק. גם לא הייתי בכל המקומות שאני מתאר. בדיתי הרבה והמצאתי המצאות, בלי להיות במקומות האלה.

"עניין האתרים האלה, שצוות המעקב מסתובב בהם, היה חשוב לי. אני אוהב שהגיבורים יורדים לשטח, משפשפים את סוליות הנעליים. לא כמו הבלשים שיושבים על הכורסה ופותרים הכול בראש. אני בעד שישפשפו סוליות. שההישגים שלהם יושגו גם מהשקעת שעות בשטח, תצפיות, מארבים, לחטוף קצת מכות בבארים. בסוף אמנם מישהו עם אינטליגנציה יודע לארגן את כל המידע הזה, אבל יש ערך עצום לכל עבודת הרגליים הזאת. אז שלחתי לשם את הגיבורים שלי. זה לא אומר שאני הייתי שם".

אתה אומר שאתה אוהב את הגיבור שנמצא בשטח ולא פועל מהכורסה. אבל אתה מעיד עכשיו על עצמך שלא שפשפת את הרגליים במקומות האלה שעליהם כתבת, אלא העדפת לכתוב עליהם מהכורסה

"הנה מצאת לך פרדוקס יפה. השתמשתי באמת בכוח הדמיון ודימיתי מתוך מקומות שאני מכיר, ערים, קמפוסים אוניברסיטאיים, סוגים שונים של מזג אוויר. השתמשתי בניסיון והחלתי אותו על המקומות והפרטים שבספר".

בלי לחשוף פרטי עלילה, מה היה חשוב לך בספר? מה הערך המוסף מבחינתך?

"רציתי לחשוב על השאלה דרך אילו סדקים נפרמים מבצעי המודיעין הגדולים. מה מכשיל אותם. ודרך אילו סדקים העלילה מתקדמת והסיפור מתפתח. הסדקים בספר הזה הם סדקי האהבה. אהבה היא משתנה רדיקלי, כמו בפיזיקה. היא לא צפויה, היא מפתיעה, יש לה כוח שמערער דברים ודרכה העלילה מתקדמת. כך הרי מגיעה לכתחילה הידיעה על קיומו של 'קוברה' בצמרת הממשל ויוצא הסוד. אהבות אחרות בספר גורמות לחוסר זהירות, גורמות לגברת אחת לעבור על כל העברות שכתובות בספר למרגלים. נוצרים סדקים שמאפשרים דליפת מידע, הירדמות בשמירה, פתחים למעקב. האהבה התמימה ביותר עלולה לשבש את המהלכים המתוחכמים ביותר. הכול יכול להיות מתוכנן עד הפרט האחרון. אבל אהבה אי אפשר לתכנן. היא כוח פרוע, כאוס.

"אני רוצה להאמין שמול הכוח של האהבה וההתאהבות ומול הפיתוי לבגידה והנפילה על רקע חולשה, ניצבים ערכים מאזנים ותכונות מאוזנות – נאמנות, פטריוטיות, אהבת מולדת, הבחנה בין טוב לרע, זהירות, אחריות, שמרנות, חשדנות בריאה. עלולים אמנם לפעמים לחצות כמה קווים, כמו שקורה לחלק מהגיבורים בספר, אבל מתעשתים כשיש גורם מאזן.

"מלבד כוחה של האהבה רציתי לספר גם על נאמנויות חוצות גבולות שמסייעות לקידום החקירה. יחסים אישיים ומחויבות ונאמנות הדדית שנקנית בשעות רבות של עבודה משותפת. ויש לזה כוח לפעמים מעבר לכל נאמנות אחרת".

מה נתן לך את הרעיון לספר? במקום, כצפוי, מרגל ישראלי בשירות המדינה בחו"ל או מפעיל ישראלי שמגייס סוכן זר, לכתוב על בוגד ישראלי בצמרת?

"שאלה מרכזית שאתה שואל את עצמך היא האם בכל אחד טמון בוגד? האם קיים גן רדום כזה של בגידה פוטנציאלית? אז אני לא יודע אם בכל אחד, אבל ברור לי שזה בהחלט אפשרי. היכן שיש בני אדם, במקום שבו קיימות תופעות אנושיות, ישנה גם תופעת הבגידה.

"חשבתי האם זה יכול לקרות אצלנו. ואם כן, איך זה קורה. לא משהו שאני מכיר מהמציאות. זה משחק בספקולציה. אבל עניינו אותי התהליך הנפשי ומערכת הגיוס וההפעלה שמאפשרת ומתחזקת את זה. אתה נכנס כאן למין מבוך של מראות, נכנס לדבר אחד ולא יודע לאן זה יגיע".

כזאת הייתה גם התחושה בעבודה על הספר?

"כן. לא תכננתי. בעצם התחלתי משאלה שסקרנה אותי ומשם התפתח הספר. אני לא יודע אם ככה כותבים ספרים, אבל כך זה עבד אצלי. כמובן בעזרת תהליך עריכה מפרה ומעניין עם עורכת שעשתה עבודה פנטסטית. הן בעבודה על הדימויים השונים והן על הדמויות. זה היה תהליך מאוד מלמד מבחינתי".

התמוססות הז'אנרים

ספרים וספרות הם בלי ספק חלק נכבד מעולמך. אתה יכול לשתף אותנו בספרים שאהבת במיוחד, אולי אפילו כאלה שהשפיעו על כתיבתך?

"הזכרתי כבר את ההשראה וההשפעה של ג'ון לה קארה עליי, בשני ספרים עיקריים: 'המרגל שחזר מן הכפור' ו'בית רוסיה'. בנימין תמוז כתב ספר מתח מצוין, שלא רבים מכירים, 'מינוטאור'. ספר יוצא מן הכלל, שחורג מהז'אנר. אני קורא לספרות הזאת, שמעניינת אותי, 'ספרות גברית': ריגול, בלשים, טבע, הרפתקאות. אבל בתוכה אני אוהב את אלה שחורגים מהז'אנר ויש בהם משהו שמעבר. הז'אנרים לדעתי קצת מתמוססים. גרהם גרין כתב ספרות שחלקה ספרות מתח אבל היא ספרות גדולה. בקבוצה הזאת יש למשל ספר ביכורים של סופרת אוסטרלית, ג'וליה ליי, שנקרא The Hunter, 'הצייד'. ספר נפלא. דומה לקלאסיקות. קצת כמו הזקן והים או מובי דיק. מספר על מרדף של צייד אחרי הנמר הטסמני. הוא קצת בז'אנר המתח וקצת בז'אנר הספרות הגברית, ההמינגוויית הזאת של ציד. ספר משפיע נוסף שמאוד אהבתי הוא 'דברי מתיקה' של איאן מקיואן, שעל תרגומו לעברית כתבתי ביקורת כאן במוסף.

"אני נתלה כאן באילנות גבוהים. שלא יישמע כיוהרה. אני לא משווה, רק מציין את ההשפעות של ספרים ועלילות שעוסקים בסוגיות דומות לאלו שמעסיקות אותי: המרדף, אהבה שטורפת את הקלפים, חציות קווים. יש לי אהבה לספרות בכלל וחשבתי שבתוך הז'אנר הזה אני יכול לפעול. להישען עליו, אבל לעשות בתוכו דברים נוספים, שעושים בכל ספרות טובה. לייצר את המרקחת הזאת – לזרוק דמויות לתוך עלילה, לנער היטב ולראות מה יצא מזה. קצת לאתגר את הז'אנר. למשל שלא יהיה גברי כל כך. כרגע זאת המסגרת שלי. וניסוי כזה בבני אדם הוא מה שאני מתכנן לעשות ברומן הבא, ששמו הזמני הוא 'צוערים'.

"מעבר לאלה, יש לי כמובן את רשימת הטופ שלי, כגון: 'סיפור פשוט', 'הדבר' של קאמי, 'מאה שנים של בדידות', 'לב המאפליה', 'במערב אין כל חדש', 'סיפור על אהבה וחושך' של עוז, 'שדרות אפלות' של איוואן בונין או הטרילוגיה 'התחדשות' של פאט בארקר על מלחמת העולם הראשונה".

עסקת בכתיבה קודם ל"בוגד" ופרסמת, אבל אי אפשר להזכיר כדי לא ליצור זהות בין המחברים.

"כן, עסקתי בפרוזה. לגמרי לא בז'אנר הריגול או הבלשי. זה היה ספר על בדידות, שיטוט וחיפוש. לאחרונה, אגב, יש גם ספר שתרגמתי מאנגלית. מדובר ברומן משנות השישים שהתגלגל לידי והתאהבתי בו. המחבר הוא ג'יימס סולטר (James Salter), שנולד כיהודי בשם ארנולד הורוביץ, והיה טייס קרב במלחמת קוריאה. הוא לא מאוד מוכר, אבל מאוד מוערך, מה שנקרא 'סופר של סופרים'. גיליתי רומן אמריקאי קלאסי, שהוא בעיניי יצירת מופת, ותרגמתי אותו להנאתי, כדי לחוות את הטקסט. אבל בשלב מסוים ניגשתי עם התרגום להוצאת 'עם עובד' ודווקא אהבו אותו ורכשו את הזכויות ואת התרגום. בזכות עריכת התרגום של מוקי רון זה הפך לתרגום מופתי. בסופו של דבר עבודת התרגום שלו יותר מאשר שלי. ואני מקווה שהספר יצא לאור בקרוב.

"סולטר, אגב, נפטר ממש לאחרונה ולא יזכה לראות את ספרו יוצא בעברית. ב–2013, בגיל 88, הוא עוד פרסם יצירות נוספות. מרשים לראות מעיין יצירה שכזה בגיל כזה וגם מאוד מעודד. לא נורא להיות זקנים. אפשר עוד להיות לאונרד כהן ולמלא אצטדיונים. לכתוב ולפרסם בגיל מופלג".

זה מה שאתה רוצה לעשות כשתהיה גדול?

"קודם כול אני כבר גדול. התשוקה שלי היא אכן הכתיבה. גם התרגום. אולי אפילו מו"לות. להיות שותף להוצאתם של ספרים טובים. זה מאוד מדבר אליי".

ולכתוב ביקורות ספרות במוסף "שבת" כמובן.

"כמובן".

השיחה המרתקת, שרק חלקה הקטן מופיע כאן, הסתיימה. "יונתן דה שליט", ממוצע קומה, ממושקף ומקריח, לוחץ יד לפרדה ויוצא מבית הקפה בצעדים איטיים של ישיש למוד ניסיון, כבד גוף מעט. שלוש דקות לאחר מכן נבלעת בדלת היציאה דמותה של הצעירה בשרשרת הפנינים, שנראתה לפתע מבוגרת מאוד. האיש הזר והכהה ממשרדי המערכת שוטף פתאום כלים מאחורי הדלפק. משונה. אני יודע שאני צריך לשלוח לו מייל מפורט בנושא כלשהו בעוד כשבוע, כשיחזור משהות קצרה בחו"ל. אין לי אמנם כל מושג, אבל ייתכן שגויסתי למשימה סודית ללא ידיעתי. אולי הראיון כולו הוא מסר מוצפן שמיועד לעיניו של קורא אחד של המוסף.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015


עולים לתורה |צביקה קליין

$
0
0

הסטיגמה שלפיה היהדות עבורם היא עניין תרבותי בלבד כבר לא ממש נכונה. 25 שנים אחרי התפרקות ברית המועצות, יותר ויותר יהודית דוברי רוסית, בארץ ובעולם, מתקרבים למסורת ואף חוזרים בתשובה

בשנים האחרונות ביקרתי רבות במדינות ברית המועצות לשעבר. החל באוקראינה, שבה קהילה יהודית גדולה, דרך גיאורגיה, מולדובה ומדינות אחרות, אשר עדיין מתאוששות משנים רבות של קומוניזם ודיכוי דתי. בניגוד למצופה, בברית המועצות לשעבר חיות קהילות יהודיות חזקות וגדולות שבהן רבנים, מוסדות, בתי כנסת ובתי ספר של ממש, אשר משגשגים ומשמשים דוגמה ומופת לשיקום רוחני ודתי של קהילות.

הסטיגמה הרווחת על יהודים דוברי רוסית היא שהיהדות עבורם היא עניין תרבותי, או שהם בכלל בנים ובנות לנישואי תערובת. אך בשקט בשקט היהודים דוברי הרוסית בארץ ובעולם הולכים ומתקרבים ליהדות, ורבים מהם אף חוזרים בתשובה ממש. חלקם מחליטים להיות חרדים, אחרים מצטרפים לציונות הדתית ואחרים מעדיפים להתחבר דווקא לחב"ד. אך אותם חוזרים בתשובה דוברי רוסית שונים מאוד מהדתיים הקלאסיים, וגם מחוזרים בתשובה ישראלים שלהם שורשים של כמה דורות בישראל.

לאומיים ורפובליקנים

"25 שנים אחרי התפרקות ברית המועצות, עם למעלה ממיליון עולים בישראל ומיליון יהודים שהיגרו למדינות המערב, היה צפוי שתהיה חזרה למסורת והתקרבות לחיים יהודים דתיים, וזה אכן מה שקורה", אומר אלכס סלסקי, לשעבר יועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ליהדות דוברת רוסית, המשמש כיום כמנכ"ל ביתנו העולמית. סלסקי עצמו, שגדל ברוסיה, חזר בשנים האחרונות למקורות והחל להתקרב לדת, ולאחרונה אף התחתן עם אישה שחזרה בתשובה דרך מוסדות תורניים של הציונות הדתית.

"חשוב להבין שרוב היהודים דוברי הרוסית ממשיכים להיות חילונים, אבל אנחנו רואים מתוך הרוב החילוני יותר ידע ומסורתיות מפעם. זה בא לביטוי לאו דווקא באורח החיים, אלא בהבנה, בקבלה, בהפנמה ובהתקרבות. יש היום יותר ידע וכבוד לאורח חיים דתי או מסורתי". לטענתו, "רבים מאוד מאלה שאני מכיר מקיימים פן מסורתי בחייהם, כמו למשל לא לאכול חזיר, גם אם כשרות הם לא ממש שומרים".

מה הסיבה לכך?

"זה בא מתוך אמירה של 'אני עושה משהו'. מתוך ניסיון להיות חלק מהקולקטיב הישראלי, במיוחד אצל מי שגר בערים כמו ירושלים או הפריפריה, שם מקובל יותר להיות דתי".

לטענתו, יש לחלק את גל החוזרים בתשובה לשלושה סוגים: "הסוג הראשון הוא חזרה בתשובה מתוך התקרבות והבנה של מדינת ישראל. מדובר בעיקר באנשים שהייתה להם זהות יהודית חזקה עוד ברוסיה. הם באים מרקע משפחתי שהוא אולי לא דתי, אבל מאוד 'יהודי', גם אם סובייטי. לרוב יש להם זיכרון יהודי משפחתי. למשל קצת יידיש מסבא וסבתא. כשאותם יהודים מגיעים לישראל הם דוהרים לעבר ההזדמנות להתקרב עוד יותר, מתוך רעב יהודי".

תופעה שנייה, לדבריו של סלסקי, היא חזרה בתשובה במדינות חבר העמים עצמם. "הרבה מאוד צעירים ברוסיה ובאוקראינה חוזרים בתשובה בשנים האחרונות בעקבות העבודה הקהילתית הגדולה של ארגונים יהודיים, בראשם חב"ד. הרי כמו בשאר התפוצות, בסופו של דבר החיים היהודיים מתכנסים סביב מסורת יהודית, מנהגים דתיים ובתי כנסת. ישנם בתי כנסת גדולים באוקראינה וברוסיה שמלאים מתפללים, בתוכם צעירים מצליחים ואנשי עסקים". סלסקי אומר כי רבים מהחוזרים בתשובה במדינות חבר העמים מבקשים לעלות לארץ כדי שיוכלו לחיות חיים דתיים "בשלמותם". הוא אומר כי אשתו "עלתה לישראל מסנט פטרסבורג מתוך אידיאולוגיה דתית יהודית. היא הולכת לשיעורים ומחפשת כל הזמן ללמוד עוד. היא חזרה בתשובה כבר שם, אבל לא יכלה לעשות זאת בצורה מלאה, כי כדי להגיע לבית הכנסת מדי שבת היא הייתה צריכה להישאר במלון הסמוך לבית הכנסת או לישון אצל מישהו שגר באזור. אחרים הרי נסעו לשם ברכב".

התופעה השלישית היא חזרה בתשובה של יהודים דוברי רוסית שהיגרו למדינות המערב, בעיקר לארה"ב, לאוסטרליה ולגרמניה. "במערב יש יותר אפשרויות של חזרה בתשובה", מסביר סלסקי, "כמו הצטרפות לזרמים הרפורמיים או הקונסרבטיביים". אך אותם יהודים דוברי רוסית, לטענתו, מתחברים רק לאורתודוקסים, "למרות שהאורתודוקסים כביכול הכי רחוקים. וזה מוזר, כי כביכול יותר קל לעשות חזרה בתשובה מתוך היהדות הרפורמית". אחת הסיבות, הוא טוען, היא המיקום. "הרפורמים לא נמצאים פיזית באזורים שבהם מתגוררים המהגרים הרוסים. בנוסף, יש הפער העצום בראייה המדינית ובדעות לגבי מדינת ישראל".

סלסקי אומר כי "רוב הציבור היהודי של יוצאי ברית המועצות שייך למחנה הלאומי. הרי גם בפוליטיקה הישראלית המקומית הם ימנים. בארה"ב למשל הם יותר רפובליקנים באופן גורף. העמדה המדינית קודמת לעמדה של הפלורליזם היהודי. כשאני מדבר עם רפורמים זה נשמע להם מפתיע, 'למה הם לא רוצים להיות חלק מאיתנו?'. הרוב הם יהודים על פי ההלכה, לכן בתהליכי החזרה בתשובה הם לא צריכים ליברליזם או 'הנחות בהלכה'. בנוסף, התפקיד האורתודוקסי במדינת ישראל ושל חב"ד בברית המועצות גרם לכך שהיהדות האמיתית בעיניהם של יהודים דוברי רוסית היא האורתודוקסיה. היהדות הרפורמית נראית להם 'לא אמיתית'".

קהילות‭ ‬יהודיות‭ ‬חזקות‭ ‬וגדולות‭. ‬אירוע‭ ‬פתיחת‭ ‬בית‭ ‬כנסת‭ ‬של‭ ‬הקהילה‭ ‬היהודית‭ ‬במלחובקה‭ ‬בפרברי‭ ‬מוסקבה‭ ‬ צילום‭: ‬EPA

קהילות‭ ‬יהודיות‭ ‬חזקות‭ ‬וגדולות‭. ‬אירוע‭ ‬פתיחת‭ ‬בית‭ ‬כנסת‭ ‬של‭ ‬הקהילה‭ ‬היהודית‭ ‬במלחובקה‭ ‬בפרברי‭ ‬מוסקבה‭ ‬
צילום‭: ‬EPA

החמצה של הציונות הדתית

לטענתו, אי אפשר להגדיר את החוזרים בתשובה החרדים כ"חרדים של ממש". "הם איפה שהוא בטווח בין ציונות דתית וחרדית. במקביל, בחתונה חב"דית של יוצאי ברית המועצות תשמע אנשים מדברים כאילו הם מהציונות הדתית, אבל תראה חרדים מודרנים כלפי חוץ".

איך אתה מגדיר את עצמך?

"אני חושב שאני מסורתי. יהודי תורני אבל לא הלכתי. יותר קרוב לאורתדוקסיה מאשר לרפורמה. אך למרות זאת, בבית שלי אני חי חיים יהודים אורתודוקסיים, כי יש לי אישה שזה הבית שהיא מנהלת".

נקודה מעניינת נוספת שעליה מצביע סלסקי היא שרוב ההנהגה הרוסית בישראל היא מקרב הציונות הדתית, או קשורה אליה באופן אישי. "כל המנהיגות הפוליטית הבכירה מברית המועצות נמצאת בסקאלה שבין המסורתי לדתי", הוא אומר ונותן דוגמאות: "יולי אדלשטיין וזאב אלקין דתיים, נתן שרנסקי מסורתי הנשוי לאישה דתית, ואביגדור ליברמן נשוי לאישה דתייה והוא עצמו מאוד מסורתי".

שר העלייה והקליטה זאב אלקין הוא דוגמה למנהיג יוצא ברית המועצות אשר חובש לראשו כיפה סרוגה. אלקין מספר כי "בהחלט ניתן לראות חזרה גדולה למקורות, עוד ועוד יהודים דוברי רוסית חוזרים בשנים האחרונות בתשובה. אני חזרתי בתשובה לפני שעליתי לארץ. גדלתי במשפחה חילונית לגמרי". בתיכון החל ללמוד במחתרת על היהדות, וכסטודנט התחיל ללמוד וללמד עברית. "בשלב כלשהו זה הפך לתהליך של חזרה בתשובה, ואז התחלתי להנהיג קבוצה של יהודים דוברי רוסית שרצו לחזור בתשובה". מהר מאוד הפך למזכ"ל בני עקיבא בברית המועצות ולסגן ראש הקהילה היהודית.

אך אלקין חושב שלמרות שהחזרה בתשובה חזקה היום מאוד, הציונות הדתית נכשלה בקבלתם של יוצאי ברית המועצות הדתיים בישראל, "וחבל שכך. זהו פספוס היסטורי של הציונות הדתית. כמעט 50 אחוז מהעבודה היהודית ברוסיה בתקופת המחתרת הייתה של כיפות סרוגות. הציונות הדתית השקיעה מאמצים רבים בנושא העלייה והקליטה לאורך כל אותן שנים. השאלה הנשאלת היא למה לא הצליחו לבנות פה רצף של המשכיות. אחד החברים שלי שומר מכתב שכתבתי בהיותי בן 18, כחבר בני עקיבא בברית המועצות למזכ"ל ה'מזרחי' באותה התקופה. הצעתי להקים 'מזרחי ברית המועצות'. לא נעניתי עד עצם היום הזה. הרעיון היה לבנות גשר בין הרבה אנשים שם בתקופה שקדמה לעלייה. היו הרי שליחים שהגיעו לרוסיה, אבל משום מה לא השכילו לקלוט אותם כאן, וחבל".

גם אלקין חושב שבאופן חריג אנשי הציבור הבכירים דוברי הרוסית קשורים לציונות הדתית. "אחוז לא פרופורציונלי של הגורמים הפוליטיים הם מעולם הציונות הדתית", הוא אומר. "זה קשור כנראה לעובדה שבהנהגה היהודית בברית המועצות לשעבר היו הרבה אנשי ציונות דתית. שרנסקי למשל קשור דרך אשתו אביטל לעולם הזה, יולי אדלשטיין, אני ועוד".

סטארבקס עם חלב ישראל

רוב הגורמים שעמם שוחחנו הצהירו כי ישנם יותר חוזרים בתשובה חרדים מקרב העולים דוברי הרוסית מאשר ציונים דתיים. מתברר שבקרב הציבור החרדי ישנם ארגונים רבים העוסקים בנושא, ואילו בחב"ד, תנועה שהיא לא לחלוטין חרדית, ישנם רבנים ושלוחים רבים אשר כל מטרתם היא החזרה בתשובה של יהודים דוברי רוסית, והם עובדים מראש בצורה שונה. בביקורי האחרון בדנייפרופטרובסק שבאוקראינה גיליתי את "מרכז מנורה", המרכז הקהילתי היהודי שהוא אולי הגדול בעולם, המנוהל על ידי שליח חב"ד בשם הרב שמואל קמינצקי. בַּמקום ישיבה, בית כנסת, בית מלון מפואר, מסעדות כשרות ואפילו בית קפה כשר למהדרין בסגנון "סטארבקס" שמגיש קפה הפוך "חלב ישראל", דבר נדיר ביותר בחו"ל, במיוחד באוקראינה. הקהילה היהודית בעיר פורחת, והתושבים חוזרים אט אט למקורות.

שיינדל דובולסקי מטלז סטון עלתה לארץ לפני 21 שנה, כשהייתה בת 21, מלבוב שבאוקראינה. "לא הייתה לי אפשרות להיות דתייה שם", היא מסבירה. לאחר שאחיה הצעיר החל לחזור בתשובה דרך חסידות קרלין–סטולין עם נפילת מסך הברזל, החלה אף היא להתעניין ביהדות הדתית, "אך כמשקיפה מהצד", היא אומרת, "לא כאחת שהיא חלק מזה".

היא נזכרת בילדותה בברית המועצות הסובייטית: "סיפרו לי כשהייתי קטנה על 'יציאת מצרים', ולא ממש האמנתי לזה. הרי בבית הספר הכול היה מצונזר. המילה יהודי לא הייתה קיימת. בשבילי יציאת מצרים הייתה סיפור מעשיות, כמו כיפה אדומה".

אחיה, שהגיע לארץ לישיבה של החסידות שאליה הצטרף, ביקש מאחותו להגיע אף היא למשפחה חסידית, ולא לקיבוץ כפי שתכננה מלכתחילה. "חייתי במשך שבועיים עם משפחה מחסידות קרלין", היא נזכרת, "הם לקחו אותי לכותל, קנו לי בגדים. הרגשתי כאילו התעוררתי אחרי 21 שנים של שינה. זה היה מאוד מרגש. אני לא אומרת שזה היה רגע התשובה שלי, אך לראשונה ראיתי חסידים עם גרביים לבנים ופאות ארוכות. אמרתי לעצמי אז, 'וואו, זה מה שאני רציתי, זה מה שאני רוצה'. אולי זה היה מין גלגול שזוכרים בתת מודע, מה שהיה פעם ברוסיה. הרגשתי במקום טוב ביותר". היום היא לא שייכת לחסידות זו, אך מגדירה עצמה אישה חרדית.

בעינייך, הקהילה של דוברי הרוסית החרדים גדולה?

"גרנו בבית"ר עד שנת 2001 וחיו במקום 150 משפחות חרדיות דוברות רוסית. עברו 14 שנים ואני מניחה שהיום מתגוררות שם כ–300 משפחות. לרוב החוזרים בתשובה העולים מתגוררים במקום שבו יש עוד הרבה כמותם. הרי אין לנו הרשת של המשפחה, מישהו שעוזר עם הילדים, צריכים להתמודד לבד".

מה השוני בין בעלי תשובה ישראלים ליוצאי רוסיה?

"רוסים חוזרים בתשובה ממקום יותר אינטלקטואלי בעיניי. מאידך, אין ספק שהנשים מתחברות יותר מהזווית הרגשית. הרי ברוסיה אין רגש, זו מדינה קשה. אתה חייב לחשוב איך אתה מתקיים, איך אתה מתפרנס. פתאום מגיעים לישראל, למקום שאנשים יכולים להיות נחמדים ולעשות חסד – זה לא קיים בשום מקום אחר בעולם. הגברים חוזרים בתשובה יותר על רקע אינטלקטואלי. הם שומעים, שואלים ומתעניינים".

ומה לגבי חב"ד?

"חב"ד חזקים מאוד ברוסיה. ההצלחה שלהם היא בעקבות נקודת ההתחלה שלהם, שלפיה כל היהודים טובים. 'לא משנה מה תעשה בחיים, ה' אוהב אותך' – זו הסיסמה שלהם. הם עושים 'על האש' עם מוזיקה, מחלקים ממתקים בחינם. הם קונים אנשים בפתיחות ובנחמדות". דובולסקי צוחקת ואומרת כי אולי יש עוד סיבה להצלחתם של חב"ד, "הם עושים קידוש על וודקה, וזה מאוד מתחבר ליוצאי רוסיה".

לטענתה, יש שיעורי תורה רבים בשפה הרוסית בקהילות חרדיות וקהילות חוזרים בתשובה. "מדי שבוע יש כמה מקומות שבהם עושים שיעורים, ויש ארגונים העוסקים בנושא הקירוב של יהודים דוברי רוסית, כגון 'נר לאלף', 'תולדות ישורון', 'תקווה', שהיא הקהילה של אודסה, ואחרים".

יהודי דרך התורה

את אליעזר שרגורודסקי מעפרה אנחנו תופסים בעיצומו של מחנה קיץ לסטודנטים ולמשפחות בגיאורגיה, שבו משתתפים צעירים יהודים מרחבי רוסיה ואוקראינה, יחד עם צעירים, בני משפחות עולים דוברי רוסית בישראל. שרגורודסקי (45) היגר עם משפחתו מריגה בשנת 1979 לשוויץ כתחנת ביניים, ובגיל 21 עלה לישראל.

"החלוקה לדתי או חילוני הייתה חדשה עבורנו כשהגענו לארץ", אומר שרגורודסקי, "מבחינתנו ההתעניינות בתורה לא הייתה איום או אתגר, לא משהו שמורד נגד הזהות הקודמת, אלא סוג של המשך". כיום עוסק שרגורודסקי בחינוך ב"מדרשה הציונית", ארגון העובד עם יהודים ממדינות דוברות רוסית ברוח הציונות הדתית, שם הוא משמש כמנהל חינוכי.

"אבי ז"ל היה סופר את המשכורות שלו לא במטבע אלא בכרטיסי טיסה לארץ", הוא נזכר בימים בריגה, כאשר חיכה לעלות לישראל. "ישבנו פעם בבית קפה בתל אביב והוא הסתכל עליי ואמר לי 'אתה יודע, יש לי חידוש – אפשר להיות יהודי גם דרך התורה'. עד אז הזהות היהודית הייתה מובהקת מאוד. פשוטה מאוד. לא ידענו שיש דבר כזה תורה, כשרות, תפילין. אני יהודי ואני מחפש להשלים את הזהות הזאת, כי היא נגזלה ממני. ברוסיה אם רצית לעשות ברית מילה, היית צריך אישור רופא שיש מחלה שמחייבת ברית".

אז אולי בגלל זה יש לעתים פחות אנטי בקרב העולים?

"לא רק שאין אנטי, אלא ישנה תחושה שאנחנו טועמים כיום פרי שהיה אסור עלינו על ידי המדינה שיצאנו ממנה. כמובן שיש חשש, אבל מצד שני יש 'וואו'. זה מחזיר אותי לאותה מציאות שלא נולדתי לתוכה. הרי ידעתי שהסבים שלי גדלו עם תורה ומצוות, אז יש לזה ריח של בית, טעם שזה שלך. שאתה שייך לזה.

"צריך להבין שכל מי שעולה מרוסיה או מאוקראינה מזהה את עצמו עִם עם ישראל בצורה מוחלטת. להיות יהודי זה להיות חלק מקבלת עשרות פרסי נובל. היהודי הרוסי מצפה למשהו גדול יותר, כך הרגילו אותו ברוסיה. בגלל זה אנחנו למשל מתרגמים את ספריו של הרב חיים סבתו ואת האוטוביוגרפיה של הרב גורן לרוסית. למה זה חשוב לנו? כי אנחנו רוצים לחשוף את ציבור דוברי הרוסית בארץ ומחוצה לה אל התרבות היהודית שיש כאן ולחבר אותם אליה.

"הקליטה המקצועית הצליחה", אומר שרגורודסקי, "כך גם הקליטה החומרית והשפתית-לשונית. הקליטה הרוחנית? עיקרה עוד לפנינו".

המטרה שלכם היא להחזיר בתשובה?

"התוצאה לרוב היא של חזרה בתשובה, אבל לא בהכרח חזרה אל המצוות, אלא אל העם היהודי. להיות חלק מהעם הזה ומהמדינה הזו, יש לכך משמעות תורנית ומחויבות לתורה. זה כמובן תהליך שלוקח יותר זמן מאשר קירוב דרך ארגונים אחרים, אך אנחנו מקווים שהוא גם יותר עמוק ו'מחזיק מים'".

רוב החוזרים בתשובה הם חרדים או בני הציונות הדתית?

"החזרה בתשובה בקרב הציבור דובר הרוסית היא עדיין די בחיתוליה. אנחנו עובדים יחד עם הציבור החרדי ולא באים נגדם, אבל מאחר שהמשאבים והמגמה של הציבור החרדי יותר ממוקדים הם יכולים להיות גאים בכך שיש להם מספר לא זניח של חוזרים בתשובה בדרך החרדית. היא גם מתאימה להם. יש להם מוסדות טובים בחו"ל ובארץ".

הוא מזכיר כי בעבר הייתה זו הציונות הדתית שעמדה בחזית מול הקהילה היהודית בברית המועצות, ואף בקליטתם בישראל, אך משהו כנראה השתבש עם השנים. "אנחנו, 'המדרשה הציונית', ארגון מאוד קטן, יש לנו אולי ארבעה עובדים קבועים. למרות זאת, יש לדעתי כמה אלפים שיגידו לך שהם קשורים אלינו. האם כל האנשים האלה הם היום שומרי תורה ומצוות בצורה מספקת? לא. האם הם היום מגדירים את עצמם מסורתיים? רובם כן. האם הם היו מגיעים אלינו אם היינו מגדירים את עצמנו קודם כול כארגון דתי ולא 'לאומי יהודי'? לא".

ארגון נוסף הפועל בקרב עולים מרוסיה הוא "מחניים", שהוקם בשנת 1979 במוסקבה כ"רשת חינוך יהודי–ישראלי לדוברי רוסית" ופעל ברוח הציונות הדתית. כיום הוא פועל להמשך העבודה עם העולים בישראל. בין השאר מפעילים בארגון אולפן למורשת יהודית, סמינרים, אולפן גיור, הוצאת ספרים בנושאי יהדות בשפה הרוסית ועוד.

"יש היום מחסור בקהילות דתיות שיקבלו את אותם עולים המעוניינים להתקרב", מסכם שרגורודסקי, ומתחבר לדבריו של השר אלקין כי הציבור הדתי לאומי החמיץ את העולים מחבר העמים. "יש רצון, אבל אין להם למי לפנות, אין למי להתחבר. זה גם אתגר בעיניי לציונות הדתית, לפתוח יותר את שעריה לדוברי רוסית שמתעניינים ורוצים להתקרב".

צילום‭: ‬יונתן‭ ‬זינדל‭, ‬פלאש‭ ‬90

צילום‭: ‬יונתן‭ ‬זינדל‭, ‬פלאש‭ ‬90

החלטה מושכלת

אך למרות הטענות שיש יותר עולים מחבר העמים המשתייכים לקהילות החרדיות, מחקר סוציולוגי שערך המדען הראשי של משרד העלייה והקליטה ד"ר זאב חנין מוכיח אחרת. על פי בדיקתו המקיפה, בשנת 2011 השיבו 0.3 מהעולים מחבר העמים כי הם רואים עצמם "חרדים", בשנים 2013 ו–2014 הנתון עלה לאחוז אחד, אך מדובר בטווח הטעות הסטטיסטית. 2.8 מהעולים הגדירו עצמם "ציונים דתיים" בשנת 2011 ובשנים 2013 ו–2014 השיעור עמד על אחוז אחד בלבד, כך שבפועל סביר להניח שישנם יותר דתיים לאומיים מאשר חרדים. מצד שני, ללא ספק מדובר במיעוט. "תופעת החזרה בתשובה היא בוודאי לא המונית, אך קיימת". ד"ר חנין מבקש להדגיש כי מדובר במחקר סוציולוגי ולא כמותי, כך שהוא לא מדויק, אך הוא יכול לתת כיוון לגבי המציאות עצמה, שהיא ללא ספק מורכבת.

נראה שהנתון המעניין באמת הוא באשר לאלה המגדירים עצמם "מסורתיים": 24 אחוזים בשנת 2011, 15 אחוזים בשנת 2013 ו–10 אחוזים בשנת 2014. לגבי נתונים אלו אומר חנין כי לא הגיוני שתוך שנתיים מספר ה"מסורתיים" ירד בצורה כה משמעותית. "אנשים לא משנים את השייכות הדתית שלהם בצורה כה קיצונית. לא יכול להיות ש–60 אחוז הפסיקו לשמור מצוות. ההסבר לכך לדעתי קשור לסיטואציה פוליטית. הרי כ–10 שנים לא היו בכותרות נושאים מהותיים של דת ומדינה, עד 2012. מי ששמר כשרות ושבת אמר שהוא מסורתי. מי שהיה 'מסורתי פלוס' אמר שהוא דתי. אבל כשנושאים כמו הגיור וביטולים של גיורים עולים לכותרות, יש הקצנה, ומגיע שיקול מחדש לגבי מה זה אומר להיות דתי או מסורתי. חלק ירדו בעקבות כך לקטגוריה של חילונים. אגב, אולי יש גם הקצנה מצד אלה שכן שומרים מצוות, אך אין מספרים מדויקים".

ד"ר חנין אומר כי ישנם כמה אלפים של חרדים דוברי רוסית, זאת אם מכלילים את הדור השני שנולד בארץ. לטענתו, ישנו טרנד קטן אך מעניין: שיעור ניכר מהחרדים דוברי הרוסית מחליטים עם השנים להתקרב יותר ויותר לציונות הדתית. "שני שליש מהאורתודוקסים שעלו מחבר העמים רואים את עצמם כציונים דתיים, בניגוד לחברה הישראלית, שם זה חצי חצי.

"תופעת הדתיות בקרב יוצאי ברית המועצות היא לא כמו בקרב הישראלים הצברים. אצל ילידי הארץ ממגזרים אחרים, חזרה בתשובה היא חזרה לשורשים – המשפחה הייתה מסורתית לרוב, הילדים חזרו בשאלה ואולי דור לאחר מכן חזרו בתשובה. אצל יוצאי ברית המועצות אין מסורת משפחתית, פשוט כי לפניהם נמצאים כמה דורות של אתיאיסטים. לכן יש כאן חזרה בתשובה בצורה מודעת, לוגית והגיונית. יש כאלה שחושבים שדתיים מגיעים להחלטה זו מתוך חוסר השכלה – אך בקרב יוצאי ברית המועצות זה נובע מעודף השכלה".

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ו' אלול, 21.8.2015



בין מוסר למוסרנות |שלום רוזנברג

$
0
0

 

כשהמשפט הבינלאומי איננו מבחין בין מלחמות מקובלות למלחמות נגד ארגוני טרור, החסד והטהרנות הופכים לאם כל חטאת

"כִּי תֵצֵא לַמִּלְחָמָה עַל אֹיְבֶךָ…". קודם שנדון בנושא המלחמה, מבקש אני להביא בפני קוראיי פסוק מספר משלי (יד, לד), שעליו התווכחו המפרשים במשך דורות: "צְדָקָה תְרוֹמֵם גּוֹי וְחֶסֶד לְאֻמִּים חַטָּאת". "חֶסֶד לְאֻמִּים חַטָּאת"? האם החסד הוא חטא? רבן יוחנן בן זכאי שאל על כך את תלמידיו הגדולים והם נתנו תשובות שונות בפירוש הפסוק (בבא בתרא י, ב). רבן יוחנן הזדהה עם פירושו של רבי נחוניא בן הקנה: "כשם שהחטאת מכפרת על ישראל כך צדקה מכפרת על אומות העולם". חַטָּאת אינה חטא אלא קרבן החטאת. החסד מכפר כקרבן חטאת.

פירוש הומניסטי מופלא! אך התלמידים האחרים שדעותיהם נדחו העזו לפרש את הפסוק כביקורת כנגד האומות. כשמעללי האימפריה הרומית נגד עיניהם, הם הדגישו שהחסד שהעמים עושים פגום ושקרי. חסד זה איננו אמיתי אלא משמש "חטאת" להמונים הבאה להבטיח את השלטון תוך כיסוי פשע ושחיתות ויצירת תדמית חיובית מדומה. זו הייתה סברתם של חכמים רבים במשך הדורות. ובאמת, הפסימיזם של התלמידים מצא יותר מדי סימוכין במהלך ההיסטוריה. לפעמים החסד מסתיר חטא!

איור: גונן מעתוק

איור: גונן מעתוק

חסינות לפושעים

אך נחזור למילים הפותחות את הפרשה, "כִּי תֵצֵא לַמִּלְחָמָה". המלחמה מעמידה אותנו בפני דילמות מוסריות קשות. אחת מהן, בעלת חשיבות מכרעת עבורנו, נוגעת לבעיית הפגיעה באזרחים, בגופם, או בעריהם, בבנייניהם ובתשתיותיהם. על כך נחקקה אמנת ז'נבה הרביעית ועל בסיסה פועלת המערכת המשפטית העולמית. המשפט הבינלאומי נחל לכאורה ניצחון היסטורי; החסד גבר על הרשע והגשים חזון של דורות. כך שרה המקהלה הבינלאומית. רק קול אחד עומד מחוץ למקהלה, ושומע מבויש את הקולות. זהו השכל הישר, המסתכל על דיבוק האבסורד שהשתלט על המשפט והפך את המוסר למוסרנות נבובה.

אסור לפגוע באזרחים "חפים מפשע", נקודה. קביעה מצוינת אך חסרת הקשר. האם מדינה המאפשרת את התפתחות סרטן הטרור בתוכה, סרטן ששלוחותיו מאיימות על שכניה, היא "חפה מפשע"? מעבר לכך, האם האיסור לפגוע באזרחים תקף גם כשהאויב שאני נלחם בו לא שומר על עיקרון זה ומתגונן מאחורי בני ערובה בני עמי או בני עמו? כיצד עלינו להגיב במצב כזה?

אנשי המשפט עונים שפשעי האויב אינם יכולים להוות עבורי היתר לנהוג באותה מידה כלפיו. אינטלקטואלים טהרנים מוסיפים – אנו לא נרד למדרגתו של אויבנו המתועב. הוא לא יצליח להשחית אותנו. מילים כדרבנות, אך נבובות. מאחוריהן מסתתר השקר. האשמת פעולות ישראל כפשעי מלחמה גורמת בצורה פרדוקסלית דווקא להעצמת התופעה של שימוש באזרחים כמגנים חיים על ידי מחבלים חסרי מצפון.

המשפט הבינלאומי אטום לכך. הוא עדיין לא למד להבחין בין מלחמות מקובלות לבין מלחמות נגד ארגוני טרור. המשפט מחייב את שומרי המוסר להשתמש בחרבות, בעוד לטרוריסטים מתאפשר, בפועל, להשתמש בנשק חם ובטילים. זאת ועוד; בפועל, המשפט הבינלאומי מבקש להעניש פעמים רבות מדי דווקא את הצד המתאמץ להיות מוסרי וצודק, ובכך נותן למעשה חסינות לפושעים ומחזק את הרוע. כך הופכת המוסרניות למשת"פ של הרשע וה"חסד" הופך לחטאת.

בין האינטואיציה והאינטליגנציה

אכן, השכל הישר חייב להילחם נגד הכבלים המשפטיים המגובים בתחכום אינטלקטואלי. אנשי תרבות, אקדמיה ואמנות משכנעים את עצמם שהם לוחמים את מלחמת הצדק והשלום כנגד אספסוף "מלוכלך" ומתלהם אך בעצם הם נלחמים נגד השכל הישר שטרם הושחת. על כך כדאי לקרוא, במרחק עשורים רבים, את דבריו של הראי"ה קוק על האינטלקטואלים, "גדולי התושייה" ו"אצילי הרוח" בלשונו (אורות הקודש ב, שסד):

האינטליגנציה חושבת שיכולה היא להיפרד מעל ההמון, שאז תהיה יותר בריאה ברוחה, יותר אצילה במחשבתה. זוהי טעות יסודית, טעות שאינה מכרת את הצד הבריא שיש בהכרות הטבעיותשלא נתתקנו, אבל גם לא נתקלקלו על ידי שום השפעה קולטורית. הצד הבריא של היושר מצוי הוא באנשים גסים יותר ויותר ממה שהוא מצוי במלומדים ומוסריים בעלי מחשבה.

אמנם, ההמון אינו מתמצא בדיוקים המשפטיים ולכן יש לנו צורך באינטליגנציה כדי ליצור מערכת מוסרית שלמה וללא סתירות. אולם במה שנוגע לרגש המוסרי, לרגש הדתי ולעתים אף לרגש האסתטי, הם מצויים יותר באינטואיציה של "אנשים בריאים טבעיים, שהם הם ההמון, עם הארץ". הקסם והכישוף שבשפת האינטלקטואלים הם מלכודת, הם מכשירים את החסד שהפך חטאת. נכון, אסור לנו לרדת למדרגות אויבינו. אך, מי שמכם, אנשי הטהרה, לשלוח את אחינו, חיילים ואזרחים, למות על מזבח יומרות מוסרניות שקריות ונבובות. אנא, הפחד מספיק. אל נא נוסיף גם את רגש האשמה שמעשיהם ועוז רוחם הם בבחינת "חטאת" ולכלוך. מי ייתן ונוכל לבנות את הגשר המאחד בין האינטואיציה לאינטליגנציה, כי "כשם שמשפיעים [האינטלקטואלים] עליו עצה ותושייה, כך הוא [ההמון] משפיע עליהם חיים בריאים. והצד המשותף של אצילי הרוח עם ההמון הוא הכוח המקיים את שני הצדדים על מעמדם… ומשמרם מכל ריקבון והתנוונות מוסרית וחומרית".

לסיום אוסיף כי הדרישה הבלתי אפשרית והבלתי צודקת של האינטלקטואלים המוסרניים להימנע מכל פעולה שיש בה כאילו שמץ של "לכלוך" מזכירה את דבריו של אותו אריסטוקרט שסיכם את האני-מאמין הגדול שלו במשפט אחד: "לחיות? לכלוך זה משאיר אני למשרתים שלי".

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י"ג אלול, 28.8.2015


לא היה ולא עתיד להיות |עמית קולא

$
0
0

לעתים, כשפסוקי התורה קשים ואינם ניתנים להצדקה, הפרשן נוטל חירות לעצמו לבאר ביאור חדש הרחוק מן הפשט וקרוב אל האדם. על פרשיית בן סורר ומורה והתורה שבעל פה

כִּי יִהְיֶה לְאִישׁ בֵּן סוֹרֵר וּמוֹרֶה אֵינֶנּוּ שֹׁמֵעַ בְּקוֹל אָבִיו וּבְקוֹל אִמּוֹ וְיִסְּרוּ אֹתוֹ וְלֹא יִשְׁמַע אֲלֵיהֶם.

וְתָפְשׂוּ בוֹ אָבִיו וְאִמּוֹ וְהוֹצִיאוּ אֹתוֹ אֶל זִקְנֵי עִירוֹ וְאֶל שַׁעַר מְקֹמוֹ.

וְאָמְרוּ אֶל זִקְנֵי עִירוֹ בְּנֵנוּ זֶה סוֹרֵר וּמֹרֶה אֵינֶנּוּ שֹׁמֵעַ בְּקֹלֵנוּ זוֹלֵל וְסֹבֵא. וּרְגָמֻהוּ כָּל אַנְשֵׁי עִירוֹ בָאֲבָנִים וָמֵת וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ וְכָל יִשְׂרָאֵל יִשְׁמְעוּ וְיִרָאוּ.

פרשת בן סורר ומורה היא פרשה מאיימת. בן צעיר ממאן להקשיב להוריו. למרות ההפצרות, האיומים והעונשים הוא עיקש בסרבנותו. אביו ואמו מביאים אותו אל זקני העיר. מתברר כי הבן לא שומר על הנורמה החברתית הראויה. אוכל ושותה לשכרה. ייתכן ששולח ידו גם בגנבה. פסק הדין הוא מוות בסקילה למען ישמעו וייראו.

פרשנים שונים טרחו במשך הדורות בהבנת פרשה זו וביקשו להקהות את עוקציה. החדשים ביקשו לבדל את דינה מן החוק הרומי המאפשר להורה (לאב, במקרה המדובר) להורות על הריגת בנו, כשאינו מכבדו. התורה, לעומת זאת, לא מעניקה סמכות זו להורים. המשפט יהיה משפט העדה – הזקנים בשער יכריעו. היו שדייקו כי אין מוקדה של פרשייה זו מעמד ההורים וחובת כיבודם. בפיהם של הוריו תלונה: זולל וסובא – מפר את נורמות הנימוס ואת הסדר החברתי המקובל. הישנים ביקשו, בעקבות התלמוד, להגביל את משמעותה המעשית על ידי הצבת תנאים בזמן, במדרג החטא ובנסיבותיו.

עם כל הערות אלו נותרת הפרשייה חתומה. איך ניתן לעכלה? האם יש סבירות שהורים, אב ואם, יגררו את בנם הלא ממושמע אל מותו, כי קשה להם בבית? האם ניתן להצדיק עונש מוות בסקילה על חטאים קלים? חז"ל בהתייחסויות שונות שלהם לפרשה זו הורו פרק מאלף בתורת הפרשנות למקרא על שלוש גישותיה.

 איור‭: ‬מנחם‭ ‬הלברשטט


איור‭: ‬מנחם‭ ‬הלברשטט

ביאור ארצי

גישה אחת מכחישה את קיומו של הקושי ומדחיקה אותו אל מעבר לסף התודעה והלשון. לפי עמדתה, היות שמדובר בצו עליון אין להרהר אחריו. אין רשות ואף אין צורך לתהות על צידוקו. אל מול המבוכה שמתעוררת בקריאת הפרשייה יש לזכור כי היא "גזרת מלך" (ירושלמי סנהדרין ח, א). ההישענות על הסמכות של נותן התורה מסלקת כל קושי מן ההיגיון או מניסיון החיים: "כִּי גָבְהוּ שָׁמַיִם מֵאָרֶץ כֵּן גָּבְהוּ דְרָכַי מִדַּרְכֵיכֶם וּמַחְשְׁבֹתַי מִמַּחְשְׁבֹתֵיכֶם".

יחד עם העמדה המכחישה קיימת עמדה מצדיקה. האוחזים בדרך זו סבורים כי ניתן למצוא היגיון וצידוק במצוות הא-ל, אף אם אין הם נראים במבט ראשון. הרחבת אופק המבט תגלה את עומק הכוונה ואת הצדק במצוות התורה. לשאלה איך ייתכן שעל חטאי אכילה ושתייה וסרבנות ביתית נידון הבן להריגה, משיב המדרש (מדרש תנאים דברים פרק כא): "בן סורר ומורה ידון על שם סופו. שגלוי וידוע לפני מי שאמר והיה העולם שסוף זה עתיד לגמר את כל נכסי אביו והוא חוזר ומבקש ולא ימצא… ויוצא ומפקח על הדרכים ומאבד נפשות הרבה, אמרה תורה מוטב שתאבד נפש אחת ואל יאבדו נפשות הרבה". נותן התורה צופה אחרית מראשית ומצווה לעצור את החוטא לפני שמעשיו הרעים יפגעו ברבים. צודקת הענישה החמורה, שכן תועלת הציבור תלויה בה.

אולם קיימת גם עמדה פרשנית שלישית. עמדה זו מופיעה בעתות מצוקה גדולה. כשכלו כל הקיצין, כשחומת ההכחשה נפרצת – שאלות של צדק והיגיון כובשות את התודעה – ובה בשעה, ניסיונות ההצדקה לא מיישבים את הלב מקשייו – וכי היכן ערך הבחירה החופשית? וכי צודק להעניש על פשע שעדיין לא נעשה? – וכאן צומחת הגישה הפרשנית השלישית. אכנה אותה "הארצה". הארצה היא המונח העברי ל-Terraforming. משמעותו היא יצירת שינוי בגרם שמימי על מנת להפוך אותו דומה לכדור הארץ ומתאים לחיי בני אדם. העתקתו למישור הפרשני טוענת כי לעתים הקושי העולה מן התורה השמימית, מן המקור הקדוש, הוא כה גדול, עד שחכם התורה נוטל חירות לעצמו, מכובד אחריותו לתורת ה', ומבאר בה ביאור חדש השונה מן הפירוש הראשוני מעורר הקשיים, ביאור שיוכל ליישב את המבוכה הפרשנית.

ניתנה לדרשה

ביחס לפרשת בן סורר מורה מופיע בתלמוד (סנהדרין עא, א):

אמר רבי שמעון וכי מפני שאכל זה תרטימר בשר ושתה חצי לוג יין האיטלקי אביו ואמו מוציאין אותו לסקלו? אלא לא היה ולא עתיד להיות. ולמה נכתב? דרוש וקבל שכר.

ערכיו של החכם בסוגיות של צדק ומידה כנגד מידה, כמו גם תמונת המציאות שלו במערכת היחסים שבין הורים לילדים, לא מאפשרים לו לקבל פרשייה זו כפשוטה. אפשר לשמוע את קול המפץ בדילוג הפרשני שהוא עושה מן הפרשה כפשוטה לפרשה כמשל. "לא היה ולא עתיד להיות!" הוא קובע בנחרצות, המכסה בקוויה המובהקים והעזים על תהום הספקות וגבולותיה הלא ברורים. לא ייתכן שתורת ה' תציג מצבים מופרכים, לא יעלה על הדעת כי מי שהוא "תָּמִים פָּעֳלוֹ כִּי כָל דְּרָכָיו מִשְׁפָּט, אֵ-ל אֱמוּנָה וְאֵין עָוֶל צַדִּיק וְיָשָׁר הוּא" יורה על ענישה כל כך לא הולמת למעשה העברה. מתוך אמון בקדושת התורה וביושר נותנה הוא מוצא תעוזה להכריז על פרשיית בן סורר ומורה – "לא היה ולא עתיד להיות. ולמה נכתב? דרוש וקבל שכר".

ואם ישאל השואל: מדוע ניתנה דווקא פרשת בן סורר ומורה לדרשה? וכי לא היה ראוי ששכר הדרישה יינתן על פרשיות טובות ונאצלות מאלו? ישיב המשיב: אין קץ לשכרה של פרשייה זו לדור האבות והאמהות ולדור הבנים. דרישת הפרשה תורֶה כי בשפת החינוך הרכות סמוכה לסיאוב והקפדנות לניכור. יש בה קריאה לדור הבנים שלא לשבור את הכלים. ואף החברה מותרית: להיות ערנית למקומות שבהם הכשל עלול. הדרשה בפרשיית בן סורר ומורה תוביל לכך שבן סורר ומורה אכן לא עתיד להיות, שכן לקחה נלמד (על פי אגרות ראי"ה ח"א). #

הרב עמית קולא הוא רב הקיבוץ עלומים וראש בית המדרש ההלכתי של בית הלל

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י"ג אלול, 28.8.2015


21 שאלות |דוד צוראל

$
0
0

  1. מה מציינים ראשי התיבות תצ"א?
  2. מה מייצרת חברת מוצָאות?
  3. מהו הציטוט המוכר ביותר מהמחזה "בדלתיים סגורות" של ז'אן-פול סארטר?
  4. מה מצאו המטיילים בשיר "הטיול הקטן"?
  5. איזה סוג ספרים יוצא לאור בהוצאת אריק כהן?
  6. במה עוסק הסרט "צא וראה"?
  7. איזה זרם מבוסס על כתביו של לאו דזה?
  8. איזה ספר נפתח במילים "כאשר שהיתי על סיפונה של אה"מ ביגל, כחוקר טבע…"?
  9. מה שמה העברי של הצנטריפוגה?
  10. מהו תִּכְּלַאל?
  11. במוזיקה, מהו תכליל?
  12. מה שמו העברי של הספר "ברתולומיאו והאוּבְּלֶק"?
  13. מה משותף לכוכב, ארטישוק ואלמנת קש?
  14. איזו דמות מקראית מכונה במסורות מוסלמיות ויהודיות בשם זוליכה?
  15. מהי תגליתו המפורסמת של תיאודור אֵשֵריך, שאף נקראה על שמו?
  16. הפסקול של איזה סרט משנת 2014 מכר אלפי עותקים בקלטות אודיו?
  17. מי עמד בראש מפעל Deutsche Emailwarenfabrik?
  18. שמה של איזו שפה מזרח-אפריקנית מגיע מהמילה הערבית לחוף?
  19. על איזה מלך מסופר שקיים את המצווה לא להמית אבות על בנים?
  20. איך הסתיימה כהונתו של חבר הכנסת חמאד אבו רביעה?
  21. מה מציינים ראשי התיבות אמ;לק?

תשובות

  1. תצלום אוויר
  2. שירותים ניידים
  3. "הגיהנום, הוא הזולת"
  4. "לטיול יצאנו, כלנית מצאנו"
  5. ספרים ללימוד אנגלית
  6. הכיבוש הנאצי בבלארוס
  7. טאואיזם
  8. "מוצא המינים" של צ'רלס דרווין
  9. סַרְכֶּזֶת
  10. סידור התפילה התימני
  11. פרטיטורה, תווים שכוללים את כל הכלים המשתתפים ביצירה
  12. "גדליהו והמיסטוק" של דוקטור סוס
  13. סוגי מארבים בצה"ל
  14. אשת פוטיפר
  15. החיידק אשריכיה קולי, או בקיצור E. coli
  16. שומרי הגלקסיה, שקלטת אודיו משחקת בו תפקיד חשוב
  17. אוסקר שינדלר
  18. סווהילי
  19. אמציה, שהרג את המתנקשים ביואש אביו, אבל לא את בניהם (מל"ב יד, ה-ו)
  20. הוא נרצח על ידי בניו של ג'בר מועדי, המועמד הבא ברשימה, משום שלא כיבד את הסכם הרוטציה. מועדי נכנס וכיהן חמישה חודשים עד לפיזור הכנסת.
  21. ארוך מדי; לא קראתי

 

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י"ג אלול, 28.8.2015


מעורב ישראלי |אלישיב רייכנר

$
0
0

 

יניב מזומן, ראש רשת המכינות המעורבות "מיתרים לכיש" שבדרום, מוציא ספר המבקש לחבר את הישראליות אל התלמוד, מטפח  שפה חדשה חוצת מגזרים ומספר על השנים שבהם חי עם משפחתו כמשפחה דתית יחידה בקיבוץ חילוני

 המקום האחרון שבו היית מצפה למצוא את יניב מזומן ואת המכינה שבראשה הוא עומד, "מיתרים לכיש", הוא באמצע קיבוץ בית גוברין. המבנה שבו פועלת המכינה הוא בית ערבי עתיק ויפהפה, ששימש את המוכתר של משפחת אל–עזי בבית ג'יברין, הכפר הערבי ששכן במקום עד מלחמת העצמאות. יניב מזומן גדל בטבריה, למד בישיבה התיכונית בחיספין למד בישיבת ההסדר בעתניאל ומצא את עצמו מתגורר עם משפחתו כמשפחה דתית יחידה בקיבוץ חילוני.

השינוי במסלול השגרתי החל אצל מזומן במהלך השירות הצבאי. הוא התגייס לצנחנים וחלם על מסלול פיקודי אבל נפצע, נאלץ לשנות תוכניות והגיע לגלי צה"ל. "שם, לראשונה בחיי, חוויתי התמודדות של דתי כמעט יחידי בחברה חילונית. בהתחלה הסתכלו עליי כמוזר אבל אחרי כמה שבועות התרגלו. אני זוכר שניב רסקין אמר: 'אני קלטתי את מזומן. הוא בחור טוב והוא איתנו, אבל הסטייה שלו היא שהוא דתי…'".

לאחר שחרורו מצה"ל החל מזומן בלימודי תואר ראשון במגמת מזרח תיכון ויחסים בינלאומיים, המשיך לתואר שני במחשבת ישראל, ובמקביל לימד תקשורת ויהדות במסגרות דתיות וחילוניות. "הייתי בין עולם החינוך לעולם התקשורת ובשלב מסוים הבנתי שאני צריך להחליט איפה אני מונח והיכן מרכז הכובד שלי. קיבלתי החלטה ללכת על עולם החינוך. חיפשתי מקום שאוכל לעסוק בו בזהות ובחינוך עם נשמה, ליצור עם תלמידים קהילה שיושבת, לומדת ועוסקת בשאלות הגדולות של החיים ובעבודה פנימית. כך הגעתי לרעיון המכינה".

למה מכינה מעורבת?

"אני לא המצאתי את הז'אנר הזה. לפני שמונה שנים, כשהוקמה כאן המכינה, הוקמו במקביל מכינות מעורבות גם בערבה ובתל אביב. שנה לפני כן הוקמה מכינה כזו בבית שאן, ועוד קודם לכן היו המכינות המעורבות בעין פרת וב'בית ישראל' בגילה. רציתי מכינה מעורבת כי זה קרוב אליי. לא רציתי משהו סקטוריאלי אלא משהו בשביל עם ישראל. פגשתי תלמידים שלי ואחרים שלא היה להם מענה במסגרות הקיימות, וחיפשתי להקים מכינה שיהיה בה שילוב של עומק לימודי מבחינה אינטלקטואלית יחד עם עבודה פנימית שקשורה למקומות שגדלתי בהם – ישיבת עתניאל ובית מורשה בירושלים.

"רציתי גם מקום שעוסק ביצירה לצד לימודי שטח וידיעת הארץ. הכרתי תלמידים שהיו גם רגישים ועמוקים, כותבים ומנגנים, וגם אלופי עולם בניווטים שרוצים להיות לוחמים וקצינים, והם לא מצאו מקום מתאים. האופציות היו או מכינה לוחמנית או תלמה ילין וגלי צה"ל. רציתי להקים משהו שישלב את כל הדברים".

 צילום: אדי ישראל

צילום: אדי ישראל

הקיבוץ פסל

בהתחלה תכנן מזומן להקים מכינה בהר עמשא שבדרום הר חברון אך לבסוף חבר למכינה שיזמו מספר אנשי חינוך יחד עם עמותת מיתרים ותושבים במועצה האזורית לכיש. בהתחלה, קיבוץ בית גוברין לא התלהב לקלוט את המכינה החדשה. "הקיבוץ פסל פעמיים באספות שלו את קבלת המכינה, כי היא מעורבת, והם פחדו מהמרכיב הדתי. צריך לזכור שהמקום הזה חילוני לחלוטין. הוא קם חצי שנה אחרי מלחמת השחרור ומעולם לא התגורר פה אדם דתי ולא היה בו בית כנסת. הם לא הכירו דתיים וכנראה פחדו שאם יהיו פה דתיים הם ישנו את הצביון ויסגרו להם את הכביש.

"חצי שנה אחרי שהיינו כאן, באה אליי חברת קיבוץ שאחראית על הקליטה והציעה לי להצטרף עם המשפחה שלי להרחבה של הקיבוץ, לקנות קרקע ולבנות בית. היא אמרה לי: 'עכשיו כבר הכרנו אתכם, וזה מתאים לנו'".

מזומן, שהתגורר אז עם משפחתו בירושלים, הרים את הכפפה ועבר להתגורר בקיבוץ. "אנשים פה מאוד נחמדים וקיבלו אותנו יפה, אבל ברור שזה לא היה פשוט. הגענו על סמך ידיעה שזה יישוב חילוני ושאנחנו באים לגור פה ביחד אבל זה לא יישוב מעורב. מאוד כיבדו אותנו, אפשרו לנו כל מה שאנחנו צריכים והבינו אותנו, אבל זה יישוב חילוני. את הבעיות ההלכתיות אפשר לפתור אם אתה יודע הלכה.  תפילות נאלצתי להתפלל לבד. אין ספק שצריך חוסן מסוים שלך ושל המשפחה כדי לשמור על העולם שאתה מאמין בו ולדעת שהעולם הדתי שלך לא מוזן מהקהילה שסביבך או מרב היישוב, כי אין כאלה. הנקודה שאני מעביר גם לתלמידים היא: לא לפחד. גם כשהגעתי לגלי צה"ל הפחידו אותי שלא אשפיע שם ורק אושפע. רק הרב מנחם פרומן ז"ל עודד אותי ללכת לגלי צה"ל ושמח בזה מאוד".

מזומן ואשתו הגיעו לבית גוברין עם ילד אחד, ובמהלך מגוריהם בקיבוץ נולדו להם עוד שלוש בנות. "לילדים זה יותר מורכב. הבן שלי היה הולך לשכנים בשבת ורואה טלוויזיה דלוקה. אז או שהם היו מכבים, או שהוא היה חוזר הביתה. הוא ידע שהוא דתי ושהיישוב חילוני. בכיתה א' הוא היה הילד הדתי היחיד בבית הספר החילוני האזורי שדות יואב. כשהגענו לשם נפגשנו עם המנהלת והמורה והם כל כך שמחו שבא ילד דתי לכיתה. המורה הקפידה איתו שהוא ילך עם כיפה. הייתה פעם אחת שילד הציק לו על הכיפה, ובית הספר שם לב לזה ונתן מענה".

הביקוש למכינה בלכיש שנפתחה לפני שמונה שנים הלך וגבר. מאות מועמדים עמדו בתור, ולפני קצת יותר משנה החליט מזומן לפתוח קמפוס נוסף של המכינה ביישוב המעורב אליאב שעלה לקרקע לפני כשנתיים במזרח לכיש. בקיץ שעבר, לאחר מבצע "צוק איתן", התבקש מזומן לפתוח קמפוס נוסף ביישוב נחל עוז שחווה משבר ועזיבה של משפחות בעקבות המבצע. כך הפכה מכינת "מיתרים לכיש" של מזומן למכינה עם שלושה קמפוסים – בבית גוברין, באליאב ובנחל עוז. לכל מכינה–קמפוס יש מספר אנשי צוות משלה המתגוררים בישוב שבו היא פועלת, ובכל אחת מהמכינות לומדים כשלושים חניכים, כשהביקוש ממשיך לעלות.

מזומן מדווח על למעלה מאלף מועמדים שעומדים בתור כדי ללמוד בשלושת הקמפוסים. הוא עצמו עבר לפני כשנה עם משפחתו ליישוב אליאב שבו פועלת אחת המכינות. "אני חלק מגרעין המשפחות שהקים את אליאב אבל המעבר לשם נבע גם מהרצון להעניק לילדים חינוך דתי וסביבה יותר דתית מזו הקיימת ביישוב מעורב. הבן שלי אמר: 'בשנת שמיטה יהודים לומדים יותר תורה כי יש להם יותר פנאי, וגם אני בשנת שמיטה עברתי לבית ספר דתי כי אני אוהב ללמוד תורה'".

להפיל את המגזריות

כשם שהוא מאמין במכינות מעורבות, מזומן מאמין גם ביישובים מעורבים לדתיים וחילונים. "יישוב מעורב זה עם ישראל. אני רוצה לגור במקום שנותן מענה וכבוד לכולם. אני לא רוצה להבחין בין אנשים. כולם מקובלים בעיניי. אני לא מתנגד ליישובים הומוגניים ולא פוסל אותם כי אני פלורליסט ודמוקרט בהווייתי, אבל אני כן רואה ערך בכך שאנשים לא ישפטו אחד את השני. אני גם לא אוהב פרסומות שראיתי פעם לפרויקט נדל"ן עם סלוגנים כמו 'בוא לגור עם אנשים כמוך'. אני רוצה לגור עם אנשים לא כמוני בכל מיני מובנים, להיות חבר שלהם ולהיות איתם בקהילה. אני רוצה דיאלוג ובחירה.

"אני לא רוצה לעשות אידיאליזציה. ברור לי שלכל דבר יש מחיר וכך גם ליישוב מעורב. המחיר של יישוב מעורב הוא שלפעמים זה לא נוח כי יש דיונים וויכוחים על שבת, על בית ספר ועל תנועת נוער. יש סכנות ויש יתרונות אבל באופן כללי אני לא מאמין בשיפוטיות. תראה מה קורה פה במועצות סביבנו. המועצה האזורית לכיש היא של מושבים, המועצה האזורית יואב היא של קיבוצים והמועצה האזורית שפיר של דתיים. למה צריך את כל זה? היישובים הרי לא מתחלקים למועצות לפי קווים גיאוגרפיים. בואו נחיה יחד בשיתוף, בכבוד הדדי, בדיאלוג, ולפעמים גם בוויכוח".

כשמזומן נשאל על החלוקה לדתיים וחילונים במכינות שלו, הוא נותן מספרים אבל באותה נשימה כופר בחלוקה הדיכוטומית. "רוב התלמידים שלי חילונים, אבל אם תקרא לחניך ותשאל אותו אם הוא חילוני או דתי הוא יגיד לך שאתה בניינטיז ושאתה לא מעודכן. ההגדרות היותר מקובלות הן: אני יהודי, אני אוהב ללמוד תורה, אני אוהב את עם ישראל. אנחנו בעיצומה של מהפכה שקטה. אנחנו שוברים את המגזריות. כשאני הייתי ילד הכול היה יותר ברור אבל היום המקום הסקטוריאלי אצל הצעירים פחות קיים. יש כל מיני זנים של דתיים, ויש גם רצף. יש לנו מצד אחד חניך שהולך עם כיפה אבל לא שומר שבת ולא מקפיד על כשרות, ומצד שני חניכה שמגדירה את עצמה חילונית אבל שומרת שבת וכשרות. מבחינתי הגדרה דתית כוללת מחויבות מלאה לתורה ולמצוות, אבל יש פה חבר'ה שמחויבים לעולם היהודי ולטקסטים היהודיים ולא לשמירת מצווות כהלכתן, ואין להם הגדרה מדויקת".

מכינת לכיש מקפידה לתת מענה הלכתי לחניכים הדתיים שבה. המרחב הציבורי במכינה שומר שבת וכשרות וחניכים שרוצים לחלל שבת יכולים לעשות זאת בחדר מסוים שמוקצה לכך. הורים שבאים לבקר את ילדיהם בשבתות לא מחנים את רכבם בסמוך למכינה אלא בחניה רחוקה יותר בקיבוץ. "חשוב לי שיהיו פה גם דתיים וגם חילונים, ולמרות הביקוש הגדול, בגיוס של דתיים אנחנו צריכים להתאמץ יותר. קודם כול כי לדתיים יש יותר אפשרויות – מעבר למכינה ושנת שירות יש להם גם ישיבה, ובנוסף לכך החילונים הם ציבור גדול יותר.

"ברור גם שלא כל הדתיים מתאימים לכאן. יש דתיים שמגיעים אליי ואני אומר להם לכו לישיבת עתניאל. אלו דתיים שאני חושב שיהיה להם קשה להתמודד עם מקום מעורב של בנים ובנות, או שאני מרגיש שבעצם הם רוצים העמקה בלימוד ותורה ישיבתית. אני גם נזהר מחלק אחר של חניכים דתיים שלא באים כדי לבנות את עצמם או לחשוב מה עם ישראל צריך, אלא בגלל שבישיבה התיכונית לחצו אותם והם מחפשים מקום להשתחרר. צריכים לזכור שהמקום הזה קשה מבחינת הלו"ז והדרישות מהחניכים".

מישהו שמכיר את עולם המכינות המעורבות אמר לי עליהן בציניות שנכנסים לשם דתיים וחילונים וכולם יוצאים דתל"שים

"אני לא מסכים. אולי אנחנו מנסים להפוך את החילונים לדתל"שים… אבל בטח שלא את הדתיים. אני רוצה לחזק את החניכים בעולמם, לפתח אותו ולהכיר להם דברים שהם לא הכירו, אבל אני ממש לא רוצה לטשטש להם את הזהות. מעטים יוצאים מכאן דתל"שים, וחלקם כבר מגיעים לכאן ככאלה. החילונים עוברים כאן תהליך של התקרבות, התחברות ועניין, והדתיים מוצאים כאן מענה לדברים שהם לא קיבלו במוסדות הדתיים שבהם הם למדו. הם לא מבקשים למרוד בדת. הם פשוט לא מצאו במוסדות הדתיים את נפשם, מסיבות של עניין, תוכן ואופי.

"יש הרבה זרמי עומק שמתרחשים גם בעולם הדתי וגם בעולם החילוני ולכן אני באמת חושב שזה שטחי לקטלג את החניכים שבאים לכאן לסוג מסוים של דתיים או של חילונים. יש פה תמונה של שינוי תרבותי חברתי מאוד מעניין, ואני רואה כמה קצוות וכמה היבטים של השינוי הזה".

ללמוד תורה זה תלמוד

על פי התיאור של מזומן גם החניכים החילונים וגם החניכים הדתיים יוצאים מהמכינה עם תודעה שונה מזו שנכנסו איתה. "חילונים שעברו את המכינה הם כבר משהו אחר, וכך הם עצמם מעידים. זה לא שהם חוזרים בתשובה והופכים לאביתר בנאי אלא שהעולם היהודי והדתי הופך להיות חלק מהעולם שלהם. הם יכולים לנסוע לבית כנסת בשבת ולפתוח תלמוד כדי לחשוב על סוגיה שמעסיקה אותם, ואני לא יודע לאן זה ילך בהמשך. דתיים שמסיימים את המכינה לא מגזריים ולא מפחדים. הם מכירים יותר את העולם".

מה אתה אומר להורים דתיים שחוששים שילדיהם ישתנו במכינה מבחינה דתית?

"שזה יכול לקרות. המכינה לא מתאימה לכל אחד ואם אשתכנע שהיא תפגע בעולמו הדתי או הרוחני של הנער, אמליץ לו ללכת לישיבה או למכינה דתית. כאן לא באים להתחזק. זה סיפור אחר. אני לא מזלזל בפחד ולא מבטל אותו. הוא מוצדק ואמיתי. לפעמים כשמישהו מפחד זה דווקא נותן לי ביטחון כי זה מראה שהעולם הדתי חשוב לו, ושהוא מבין שתהיה לו פה התמודדות. מצד שני, אני מכיר את ישיבות ההסדר, זה מפעל נהדר ואפילו למדתי בו שנה וחצי, ובכל זאת, אני אומר לך מידיעה שיש בוגרים חילונים גם למפעל הזה, כולל בישיבת ההסדר המופלאה שלמדתי בה. המסע הוא אינדיבידואלי. יכול להיות מצב שתלמיד בכיתה י"ב שמתלבט יצא דווקא מפה דתי, ומישיבה חילוני. הגיע לפה בחור שהיה על סף חילון, ודווקא כאן, מכיוון שהוא היה צריך להיות הדתי כי כך תפסו אותו, הזהות שלו התחדדה והוא נהיה יותר דתי".

יש חוויות דתיות במכינה?

"אני מזמין אותך לתפילת ליל שבת במכינה. החבר'ה 'עפים' באוויר. חלק מהבוגרים זוכרים את תפילות השבת כחוויה הכי חזקה שלהם במכינה. זו לא ישיבה אבל יש גם הרבה גוונים מזה. במסיבת הסיום כל החניכים, בנים ובנות, שרו שיר חסידי בהתלהבות. אחד המרצים במכינה שהיה שם אמר לי שאם מתעלמים לרגע מהלבוש ומההרכב, אפשר לחשוב שזו ישיבה חסידית. יש פה התחדשות רוחנית עמוקה ואמיתית, גם דתית וגם חילונית. יש פה תסיסה רוחנית, סקרנות וחיפוש, ועם כל זה גם מחויבות עמוקה לחברה, למדינה ולשירות צבאי".

אחד המושגים האהובים בעולם המכינות הקדם צבאיות הוא מושג המנהיגות. מזומן מעדיף לדבר עם החניכים שלו על שליחות. "אני אומר להם – לפני שתהיו מנהיגים תהיו שליחים. תדאגו שמה שמזין את המנהיגות שלכם יהיה תחושת שליחות. אני רוצה להוציא מהמכינה אנשים שבוער להם, שאכפת להם, שהם מרגישים אחריות, אנשים שמחוברים לעולם היהודי ולארץ הזאת".

בימים אלו חובק מזומן ספר חדש, פרי הוראתו במכינה. בספר "נתיב לתלמוד", שיצא בהוצאת קרן מתנאל, ליקט מזומן מבחר סוגיות מרכזיות מהתלמוד שיש בהן חיבור למציאות העכשווית, כתב להן הקדמה והגיש אותן לקוראים עם ביאורו של הרב עדין שטיינזלץ. "המטרה היא לחבר אנשים לתלמוד שהוא בעיניי הטקסט הכי חשוב של העם היהודי שעסקו בו הכי הרבה. להרבה אנשים קשה לפתוח מסכת ופשוט ללמוד, אז בחרתי 29 סוגיות שהיו נראות לי מרכזיות וכלליות. ניסיתי לבחור סוגיות ליבה שכל אחד יכול להתחבר אליהן, כמו למשל מחלוקת בית הלל ובית שמאי בעניין שמחת חתן וכלה – אם אומרים 'כלה נאה וחסודה' או 'כלה כמות שהיא'. זו למעשה מחלוקת בתפיסת עולם על מושג האמת ביחסים החברתיים".

מזומן הקפיד להביא את הסוגיות בשלמותן ולא לגזור מהן ציטוטים. "לא התפתיתי לחתוך קטעים כמו שעושים בדפי מקורות כי רציתי שהקוראים ילמדו סוגיה כפי שהתנאים למדו אותה. הוספנו את הפירוש של הרב שטיינזלץ כי להבנתנו אדם מהשורה לא יכול ללמוד דף גמרא רגיל בלי תרגום ופירוש. אפילו לפירוש שטיינזלץ לוקח זמן להתרגל. השאיפה היא להגיע לקהל רחב וקרן מתנאל שיזמה את הספר כבר מחלקת אותו במכינות קדם צבאיות שהיא תומכת בהן. לדעתי הספר יכול להתאים גם לישיבות תיכוניות".

למזומן חשוב שהחניכים שלו ילמדו תלמוד. "מבחינתי, לא יכול להיות בוגר של המכינה שלא ידע תלמוד. ללמוד תורה בהרבה מקהילות ישראל זה ללמוד תלמוד ואם לא נגעת בתלמוד משהו בהשכלה הבסיסית שלך חסר. מדובר בטקסט שהעם היהודי הולך איתו, יותר מאשר התנ"ך. התנ"ך הרי לא שייך רק לעם היהודי, הוא אוניברסלי. עד הציונות החשיבה של העם היהודי הייתה יותר תלמודית מאשר תנ"כית. חשוב לי שהתלמידים יסגלו את החשיבה הזאת שהיא מאוד מיוחדת ומרתקת. זו חשיבה שנתפסת כאסוציאטיבית, אבל היא דומה מאוד לאופן שבו הראש של האדם עובד". #

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י"ג אלול, 28.8.2015


התורה 
היא אש |אריאל הורוביץ

$
0
0

 

בראשית תפקידה כמפקחת על לימוד התנ"ך הייתה מירי שליסל נתונה לביקורת רבנית חריפה. עם פרישתה היא משוחחת על המהפכה שביקשה לחולל במערכת, מעודדת את התלמידים להקשות על הכתוב ומבקשת ממחנכים לדעת מה קורה עם התלמידים שלהם. גם אם זה אומר לצפות בקטע מ"האח הגדול"

יום אחד ביקרה מירי שליסל בישיבה תיכונית ידועה. היא הבחינה בכך שהישיבה משקיעה מעט שעות בלימוד תנ"ך, ושאלה את ראש הישיבה מדוע זה כך. "אנחנו מעדיפים להשקיע יותר זמן בלימוד תורה", ענה לה. הסיפור הזה הוא דוגמה לאתגר שעמד בפני שליסל בארבע השנים האחרונות, שבהן כיהנה כמפקחת על לימוד התנ"ך בחינוך הדתי. בעידן שבו לימוד התנ"ך הפך לסלע מחלוקת בין קבוצות שונות בציונות הדתית, נדרשה שליסל לנווט בעדינות בין הקולות השונים, ולגבש מדיניות שכולם יוכלו לחיות איתה בשלום.

לא תמיד זה הצליח: בתחילת הדרך הייתה שליסל נתונה לביקורת חריפה מצד רבנים חרד"לים וגורמים מטעם "ישיבות הקו", שמחו על תוכנית הלימודים שבנתה ואיימו להכריז מלחמה על החמ"ד. שליסל מצידה הציגה את הגיבוי שקיבלה מרבנים מרכזיים כמו הרב יעקב אריאל והרב חיים דרוקמן, והסבירה את הרציונל שמאחורי התוכנית. היום, כשהיא מסיימת את תפקידה, היא משוחחת בהשלמה ובפיוס על המהפכה שביקשה לחולל בלימוד התנ"ך, ומקווה שהצליחה לבנות תשתית יציבה של לימוד תנ"ך בחינוך הדתי.

צילום: הדס פרוש, פלאש 90

צילום: הדס פרוש, פלאש 90

חלק משרשרת

מירי שליסל גדלה בירושלים ולמדה בתיכון פלך לבנות, שירתה בצה"ל כמש"קית הוראה ולמדה במכללה ירושלים ובאוניברסיטה העברית. היא לימדה בבית ספר פלך ואף ניהלה אותו במשך שנה, ולאחר מכן למדה במכון מנדל למנהיגות. בהמשך ניהלה את תיכון אור תורה לבנות בירושלים ועבדה במשרד החינוך וביד הנדיב. לפני ארבע שנים מונתה למפקחת המרכזית על לימוד התנ"ך בחינוך הדתי. עם כניסתה לתפקיד התגבשה ועדת מקצוע בראשות פרופ' אליהו עסיס, ובה ישבו דמויות כמו הרב איתן אייזמן, הרב יעקב מדן, ד"ר יוני גרוסמן והרבנית מלכה שנוולד.

"שמנו לנגד עינינו כמה הגדרות בסיסיות", אומרת שליסל. "ההגדרה הראשונה הייתה שתלמידים שקוראים תנ"ך ישמעו את דבר ה'. אנחנו לא קוראים טקסט, אלא את מה שהקב"ה אמר. שנית, אנחנו רוצים ליצור מחויבות. הלמידה צריכה ליצור מחויבות לעולם של ערכים, תורה, מצוות. הנחת היסוד היא שאחרי שאתה לומד תנ"ך אתה רוצה להתחייב. רצינו גם ליצור הזדהות עִם עם ישראל וארץ ישראל, להראות שאנחנו חלק משרשרת.

"זה קשור גם לאופן הלימוד: המטרה היא ללמד תנ"ך כחלק ממסורת הדורות. אנחנו לא ממציאים דרך חדשה ללימוד תנ"ך. יש חז"ל ויש פרשנים לאורך הדורות, וכל דור הוסיף פרשנות משלו. אנחנו לא מתחילים מקריאה יחפה. לבסוף, רצינו ליצור רצף היסטורי, מבריאת העולם ועד עזרא ונחמיה, ושהכול יתחבר לתלמידים. כשלומדים ישעיהו לומדים אותו במקביל למלכים של תקופתו, וכשלומדים את ירמיהו לומדים על החורבן. אי אפשר להכיר נביא במנותק מהרקע שלו. הנביא אומר משהו על רקע תקופתו, וגם על רקע תקופתנו".

אחד האתגרים בתפקיד היה הגיוון הרב של החמ"ד. "יש בחינוך הדתי אוכלוסייה גדולה של ילדים שגדלים בבית 'דובר תנ"ך'. השפה שגורה על פיהם ויש להם ידע מוקדם על תנ"ך. לצדם יש בכיתה ילדים שלא גדלים בבית דובר תנ"ך, וזה האתגר. יש כאן שתי אוכלוסיות וצריך לתת מענה לכולם, גם לילדים שאינם דוברי תנ"ך. זה נכון לא רק בתוך אותה כיתה, אלא בתוך החמ"ד בכללותו. יש למשל הרבה אולפנות לבנות שמלמדות הרבה שעות תנ"ך כחלק מהזהות הדתית של בית הספר, אך יש גם בתי ספר מקיפים שמלמדים רק את השעות שמשרד החינוך מחייב, והיינו צריכים לוודא שהתוכנית שאנחנו מגבשים מתאימה גם למקיף וגם לאולפנה. היו מקרים שבהם מנהל תיכון בעיירת פיתוח ישב בישיבת ועדת מקצוע ואמר: זה לא מתאים לבית הספר שלי, והיו מקרים שבהם מנהל אולפנה אמר שהחומר לא מעמיק מספיק. וניהלנו דיון. לא שאלנו את עצמנו מה ראוי מול הנצח, אלא מה אפשר לעשות, ואיך אפשר לקרב את הראוי ואת האפשר".

איך יוצרים את האיזון הזה?

"זה לא פשוט, אבל היו לנו כמה עקרונות יסוד. קודם כול, צריכה להיות התייחסות לפשט. הרבה פעמים אנחנו כמורים מתחילים מהפרשנות, ושואלים 'מה קשה לרש"י'. אבל כדי שהלימוד יהיה עמוק, השאלה צריכה להיות של התלמיד: מה קשה לך. קרא את הפסוק, ואם אתה לא מבין משהו, זה מצוין – תשאל שאלה. אני רוצה שזה יפריע לתלמיד, שהוא יסתכל על הפסוקים עם זכוכית מגדלת, ואז יקרא את הפרשנים. כך הוא בעצם עושה את מה שרש"י עשה.

"רש"י קרא פסוקים ושאל שאלות. הוא היה במדרגה גבוהה מאיתנו ושאל שאלות עמוקות, אך לפעמים הוא שאל שאלות פשוטות. ולפעמים אתה קורא את הרמב"ן ורואה שהוא עונה תשובה אחרת מרש"י, ואז אתה שואל את התלמיד לאיזו תשובה הוא מתחבר, מה מדבר אליו. כך הפרשנים הופכים להיות דרך לימוד, עזר, לא משהו מייגע. צריך להבין שהפרשנות היא שפה אחרת. הנטייה שלנו לא פעם היא ללמוד את שפת המקרא, שהיא לא השפה שלנו, וכשאנחנו לא מבינים אותה – לעבור לשפת ימי הביניים. זה כמו ללמוד טקסט בסינית, וכשאתה לא מבין אותו לפנות לטקסט באיטלקית. אנחנו מוכרחים להבין איזה סוג של תיווך וגישור נדרש כאן".

המחנך‭ ‬צריך‭ ‬לדעת‭ ‬שכאשר‭ ‬התלמידים‭ ‬שלו‭ ‬אומרים‭ '‬האח‭ ‬הגדול‭' ‬הם‭ ‬לא‭ ‬מדברים‭ ‬על‭ ‬ג‭'‬ורג‭' ‬אורוול‭. ‬אחרי‭ ‬שהמחנך‭ ‬מבין‭ ‬מה‭ ‬זה‭ '‬האח‭ ‬הגדול‭', ‬אולי‭ ‬שווה‭ ‬לדבר‭ ‬עם‭ ‬התלמידים‭ ‬על‭ '‬1984‭'‬ צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

המחנך‭ ‬צריך‭ ‬לדעת‭ ‬שכאשר‭ ‬התלמידים‭ ‬שלו‭ ‬אומרים‭ '‬האח‭ ‬הגדול‭' ‬הם‭ ‬לא‭ ‬מדברים‭ ‬על‭ ‬ג‭'‬ורג‭' ‬אורוול‭. ‬אחרי‭ ‬שהמחנך‭ ‬מבין‭ ‬מה‭ ‬זה‭ '‬האח‭ ‬הגדול‭', ‬אולי‭ ‬שווה‭ ‬לדבר‭ ‬עם‭ ‬התלמידים‭ ‬על‭ '‬1984‭'‬
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לא לפיצול החמ"ד

כחלק מהתיווך ומהגישור מדגישה שליסל גם את החשיבות של ההקשר הרחב של הפרשיות בתוך התנ"ך עצמו, וכן את הנגיעה של הדברים בחייו של התלמיד. "ניקח למשל את פרשת עבד עברי", היא אומרת. "אחד הדברים שקורים, אם לא יודעים לעבוד נכון, הוא שהמורה אומר – עבד עברי זה משהו שהיה פעם; היום זה לא רלוונטי. אבל אם נסתכל על עבדות, אפשר להעלות שאלות מהותיות: האם אנחנו מוכנים להשתחרר מכל עבדות? אנחנו משועבדים, זה נוח לנו. להיות חופשי זה לקחת אחריות על אשתך ועל ילדיך, והתורה מאפשרת לעבד לברוח מאחריות. איזה סוג של חירות אדם לוקח לעצמו ואיזה לא? אלו שאלות אקטואליות מאוד משמעותיות. אבל קודם כול אנחנו מתחילים מהפסוקים, לא ממה שאני מרגיש.

"לפני שאנחנו מחווים את דעתנו, הבה נראה מה התורה אומרת. אחר כך מגיע ההקשר האישי – איך אני מבין את התורה. התורה לא משתנה, היא נמצאת שם ותפקידנו לגלות אותה ולחבר אותה עם מה שקורה לנו. זה חלק מיצירת מחויבות והזדהות. אם אתה לא מרגיש שזה שלך, אתה לא מזדהה".

הביקורת על שליסל התעוררה ב–2012, לאחר שעלה אתר אינטרנט ראשוני עם חומרי העשרה למורים לתנ"ך. בין המאמרים שם הופיעו מאמרים אקדמיים שעסקו בביקורת המקרא ובהסתכלות אנושית על דמויות תנ"כיות. הרב שלמה אבינר קרא אז לתלמידיו לשלוח את ילדיהם למערכת החינוך של ש"ס, והרב אליהו זיני קרא לתוכנית של שליסל "כפירה" ואיים במלחמה על החמ"ד. בדיעבד מודה שליסל שטעתה בכך שפתחה את האתר מוקדם מדי. "העלינו לאתר חומרי העשרה למורים, שהם מטבעם מגוונים. המאמרים עלו לפני שעלו חומרי ההוראה עצמם, ואנשים ראו את זה והזדעזעו. צפיתי שיהיו חששות גדולים, אבל לא צפיתי את העוצמה של הביקורת. אני חושבת שהיא נובעת מחשש ומחוסר היכרות, וזה בסדר גמור. לא קל לתת אמון כשאתה לא יודע במי אתה נותן אמון, ולכן הבנו שאנחנו צריכים להוכיח את עצמנו. בסופו של דבר, כל מה שאנחנו מדברים עליו כאן הוא רגיש.

"אני לא רוצה להיתמם ולטעון שכל הביקורת נובעת מבעיה טכנית של אתר האינטרנט. בוודאי שהמחאה התלבשה על חששות גדולים יותר. אבל אחד הדברים שלמדתי הוא שכאשר מישהו צועק, צריך להבין למה הוא צועק – לקלף את הקליפות ולשאול מה באמת כואב לו בפנים, ויכול להיות שמה שכואב לו יכול ללמד אותך הרבה. באותו רגע זה קשה, אבל ניסיתי להתעלם מהמילים הקשות, לנשום עמוק ולשאול מה באמת מטריד אותם. חלק מהעניין הוא לומר: אנחנו בונים חומרים, כל מי שיש לו עמדה והתנ"ך חשוב לו – מוזמן להיות שותף. וכך, הרבה מורים שהיו סקפטיים בהתחלה הפכו להיות שותפים נפלאים בכתיבת תוכניות הלימודים. חלק ענק מהחומרים נכתב על ידי אנשים עם תפיסות עולם שונות".

את מנסה לשמור על חמ"ד אחד, אבל למה לא להתפצל לשתי מערכות חינוך נפרדות? אולי הפיצול הזה בלתינמנע, ולימוד התנ"ך הוא רק דוגמה לכך?

"היו אנשים שהציעו לי לעשות את זה, לבנות שתי תוכניות שונות בתוך החמ"ד, אבל לרגע לא חשבתי לעשות את זה. כולנו רוצים לשמוע את דבר ה', ולרוץ לפיצול זה דבר נורא. אחרי ארבע שנים הוכחנו שאין שום סיבה לפיצול. אנשים אומרים דברים שונים לגמרי, אך יושבים ביחד בהשתלמות. כשאתה רוצה שכולם יחיו ביחד הקצוות תמיד חושבים שמקפחים אותם, וכששני הקצוות מרגישים שמקפחים אותם סימן שאנחנו בסדר. אחת האינדיקציות לכך שפעלתי נכון הייתה אישית: בארבע השנים האחרונות מנעד החברים שלי התרחב. היום יש לי חברים וחברות, עמיתים ללימוד, בספקטרום הרבה יותר רחב משהיה לי כשהייתי מנהלת בית ספר. אנחנו יכולים לדבר בלימוד, ואם אני אומרת משהו וזה לא מוצא חן בעיני אחד מהם, אנחנו מדברים עניינית, כי אנחנו מאמינים אחד בשני. יש כאן עניין של אמון, ורק כך זה יכול לעבוד. ההיפרדות לא עושה טוב לאף אחד".

את מנווטת בעדינות בין כל השקפות העולם, אבל בסופו של דבר גם לך יש צד בוויכוח על לימוד התנ"ך.

"נכון. כשהייתי מנהלת בית ספר יכולתי לומר את העמדה שלי. אבל כשאתה מגיע למשרד החינוך, אסור לך לחשוב בגוף ראשון יחיד. אני באה לתת מענה, לא לומר את האג'נדה שלי. האג'נדה שלי רלוונטית, אבל אני צריכה לחשוב האם אני מייצגת נכון את כל המערכת. התפיסה שלי היא שהמטה צריך לשרת את השטח. מה שהכי חשוב הוא שהמורה יהיה מוכן ללמד. המורה הוא הקליינט שלנו. אם תוכנית הלימודים משרתת אותו ונותנת לו מענה, הוא יעשה עבודה טובה. אבל אם אני עסוקה בלנאום נאומים ולהתמוגג מעצמי והמורה בכלל לא מתחבר אליי, זה לא יעזור. השאלה שאני שואלת היא מה המורה צריך. אם דברים שאני אומרת מערערים אותו ולא עוזרים לו, צריך לחשוב מה כן יעזור לו. היה לי קו אדום אחד: לא הייתי מוכנה שיצנזרו רבנים. אם מישהו אמר על גדולים ורבנים של חלק מהציבור שהוא לא מוכן שיקראו אותם, הבהרתי שלא אקבל את זה. זה אולי אחד הדברים היחידים שעמדנו עליהם בתוקף".

תביעה לחיים מוסריים

יש תחושה לפעמים שהתנ"ך לא באמת רלוונטי לעולם הדתי שלנו. היהדות שלנו מתבססת על התורה שבעל פה ועל השתלשלות ההלכה, והעולם של התנ"ך מרוחק מן העולם שלנו וזר לו, ואין לו שום נגיעה לחיים דתיים היום.

"זו נקודה מאוד עמוקה. אני חושבת שההבדל הבסיסי בין התורה שבעל פה לתורה שבכתב הוא שבתורה בכתב אתה שומע את דבר ה'. התורה היא הכוונה למקומות לא–ביצועיים, לעולם של אידיאות. אתן דוגמה רדיקלית. כשאתה קורא את פרקי המבול אתה רואה שהסיבה למבול היא 'כי השחית כל בשר את דרכו', כלומר, בעיה מוסרית. אבל כשאתה קורא את עלילות גלגמש, למשל, אתה רואה שהמבול התרחש משום שבני אדם הפריעו למנוחת הצהריים של האלים, והאלים החליטו להעניש אותם ולהשאיר אדם אחד שיעשה תיבה. אחרי שהם השמידו את כל האנושות, האלים ראו שאף אחד לא נותן להם קרבנות. זה עצבן אותם, עד שהם מצאו את האדם ששרד והוא הכין להם קרבנות, והם עטו עליהם כמו זבובים ואכלו אותם.

"הנה ההבדל בין תפיסה שבה אנשים בוראים אלוהים לבין תפיסה שבה אלוהים בורא אדם. כשאנשים בוראים אלוהים הם לוקחים את התכונות שלהם ומחילים אותן על האל – הוא עייף, הוא רעב, הוא עצבני. אך כשאלוהים בורא בני אדם, כמו בספר בראשית, הציפייה שלו מאיתנו היא שנחיה חיים מוסריים. התביעה של התנ"ך מהאדם היא להיות אדם מוסרי וראוי, וזו תביעה שאין כדוגמתה בהשוואה לתרבויות אחרות. התנ"ך מציג את האתגרים שהקב"ה מציב לאדם ואת האופן שבו האדם נופל ונופל ונופל, ולפעמים גם קם.

"אלה דברים סופר–רלוונטיים בעיניי, לכל דבר כמעט ביום–יום שלנו: סוגיות של פופולריות ואותנטיות, שמקבלות ביטוי בסוגיה של נביאי שקר; סוגיות של צדק חברתי ועוול; סוגיות של טוב ורע. הכול. אם אתה מכוון את הלימוד שלך, ולא עוסק רק בשאלות דקדקניות אלא מצמיח את השאלה של תורת חיים, זה רלוונטי. אם אתה לא מסיים שיעור בשאלה איך זה משמעותי לחיים שלנו, לדילמות שלנו, התורה באמת הופכת להיות לא רלוונטית. אם תלמיד קורא בכיתה את הפרק של עקדת יצחק ולא מזדעזע עד עומקי נשמתו, לא עשינו עבודה טובה. אלו דברים שצריכים לגעת בנו, לטלטל אותנו. זה לא פשוט. הרבה יותר קל להריץ הכול עם פרשנים, כי השאלות הן אש. אבל התורה היא אש. אם הלימוד הוא בלי אש, אי אפשר להתחבר אליו".

שליסל עוברת בשנים האחרונות בין תפקידים של הוראה בכיתה לבין תפקידי ניהול וגיבוש מדיניות חינוכית. במשך תשע שנים ניהלה את התיכון הדתי לבנות אור תורה בירושלים, שאת הרעיון הבסיסי שלו היא מגדירה כ"אליטיזם לא סלקטיבי". לדבריה, במשך שנים חלמה להקים בית ספר לא–סלקטיבי לבנות. "הרעיון היה לתת מענה לכל התלמידים, ולא רק לתלמידים 'חזקים'. צריך להיות מענה משותף לכל התלמידים. האליטיזם של בית ספר לא נובע רק מכך שהוא ממיין את תלמידיו; השאלה היא מה אתה עושה עם התלמידים".

אחד האתגרים שמחנכים מתמודדים איתם היום הוא החינוך למיניות בריאה. שליסל מאמינה בפתיחות מצד המורה, ובנכונות להקשיב ולא להיבהל מן השאלות. "ילדים הם נורא נחמדים", היא אומרת בחיוך, "כשהם רואים שלמורה קשה לעכל את העובדה שהם יודעים את מה שהם יודעים, הם פשוט לא מגלים לו. כך יש הסכמה שבשתיקה: אתה תחשוב שאנחנו צדיקים, אנחנו לא נפריע לך לחשוב את זה ונעשה מה שאנחנו רוצים. אבל אם התלמידים רואים שהמורה מתעניין בהם, ושהוא לא יתמוטט ממה שהם יגידו לו, הם ידברו איתו.

"התפקיד של המורה הוא לומר: אני פתוח למה שמטריד אתכם, בשביל זה אני פה. אם בית ספר לא יודע להתמודד עם בעיות, מה התפקיד של בית הספר? לקחת שמנת ולהפוך אותה לקצפת? להיות בלנדר? בעיניי, התפקיד של בית הספר הוא לגעת בשפיר ובשליה. בנושאים של מי אני ומה הזהות שלי ומה זה אומר. אלו דברים חשובים, ובית ספר הוא המקום לברר אותם. אם המורה לא ייתן תשובות, התלמידים יקבלו אותן בכיכר החתולות או באינטרנט. השדר צריך להיות: שום דבר לא ממוטט אותנו, ושום דבר הוא לא סופי, שום דבר הוא לא חורבן.

"אני גם מצפה ממחנך לדעת מה קורה עם התלמידים שלו. לדעת מה הם רואים בטלוויזיה. לא לצקצק ולהגיד: 'אני לא רואה את זה', אלא להתכבד ולקרוא על זה באינטרנט או לצפות בקטע, כדי לדעת על מה התלמידים מדברים. לדעת שכשהם אומרים 'האח הגדול' הם לא מדברים על ג'ורג' אורוול. אחרי שהמחנך מבין מה זה 'האח הגדול', אולי שווה לדבר עם התלמידים על '1984', ולברר איתם מנין מגיע הרעיון הזה ומה עומד מאחורי התוכנית הזו. אבל אם המחנך לא יודע את כל זה, אין לו סיכוי מול התלמידים. וכשהתלמידים מבינים שהמורה לא רלוונטי, הם עושים איתו חסד ולא משתפים אותו. אם אתה פתוח לתלמידים שלך זה לא בהכרח אומר שאתה מסכים עם מה שהם עושים. אבל אתה רוצה שהדברים יונכחו".

אמפתיה לצד עמדה ברורה

איך את מתרגמת את זה לנושאים של מיניות וצניעות?

"נניח שאתה מחנך ואדם דתי, ויש לך תלמידים שנוגעים בבנות בסניף. אתה יודע שהתלמידים שלך מתנהגים כך ואתה לא פוסל אותם, אבל אתה מציב את העמדה שלך שלפיה אסור לגעת בבנות לפני החתונה. עכשיו צריך לדון בעמדה הזו, שלא מבוססת על גחמה אלא על הלכה ועל תפיסת עולם ועל היבטים פמיניסטיים–שוביניסטיים. אני לא מסתכלת על התלמיד ואומרת: אתה לא ראוי, אבל מותר לי להגיד את העמדה שלי, ואני מצפה מהתלמיד שיגיד את עמדתו ושידע לנמק אותה מבחינה הלכתית אם הוא יכול. ואם התלמיד לא מתחשב בהלכה, כדאי לבדוק מה המקום של ההלכה בחיים שלו. זו אחת השיחות שצריך לקיים.

"המחנך מייצג עמדה ברורה שההלכה היא גורם חשוב בחיים, גם אם הוא לא שופט את מי שלא שומר הלכה. גם אם אתה לא פוסל את התלמיד שלך, זה עדיין לא אומר שהמעשים שלו נכונים. השפה הזו מאוד חשובה. כשמורה 'זורם' עם התלמידים ומדבר איתם, הם מתבלבלים לחשוב שהוא מסכים עם מה שהם עושים, וכשהוא מתנגד למעשים שלהם הם נוטים לחשוב שהוא לא אמפתי. חשוב לשמור על אמפתיה והכלה, לצד עמדה ברורה".

יש מקרים שבהם ההתנגשות בין האמפתיה לבין העמדה הברורה היא חריפה יותר, כמו מול הומוסקסואלים ולסביות. אם תלמיד ניגש אלייך ומספר לך שהוא הומוסקסואל, כיצד תגיבי?

"אני חושבת שצריך קודם כול לשאול על מה אנחנו מדברים כאן: על הקמת משפחה? על חטא? האם כל אחד יודע מה השני עושה בחדר המיטות? האם אנחנו נכנסים לחדר השינה של כל אחד? יש עוד כמה חטאים שקשורים לבינו לבינה, גם בזוגיות הטרוסקסואלית. תלמיד שלך מגיע אליך ואומר לך שהוא רוצה לחיות חיים דתיים, ויש גורם בעייתי בחיים הדתיים שלו. אבל הוא רוצה לחיות חיים דתיים ולהקים משפחה. איך אני מציירת לתלמידים שלי תמונה שבה במשפחה דתית יש שתי אמהות או שני אבות? עכשיו, אפשר נורא להזדעזע ולא לקיים את הדיון הזה, אבל כמחנך, השאלה שהתלמיד שלך מביא אליך היא הנושא שאתה צריך להתמודד איתו. אתה לא צריך להרצות לו את כל העמדות שלך בנושא, אלא להתמודד עם השאלה של התלמיד. מאיזו נקודת מבט אני רוצה להסתכל על השאלה? אני רוצה שהוא ימשיך לשמור תורה ומצוות? איך אני עוזר לו עם זה? אני רוצה להוקיע אותו ולהוציא אותו החוצה? אלו השאלות שצריך לשאול".

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י"ג אלול, 28.8.2015


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live