Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

כולם בקדושה אחת |שלומית רביצקי טור–פז ומשה (קינלי) טור–פז  

$
0
0

אם ענייני הקרבנות התמקדו ביוצאים ממצרים בלבד, באה פרשת קדושים ומלמדת כי באתגר הקדושה שייכים כל יושבי הארץ, יהודים ושאינם יהודים

תחת הכותרת המופלאה, המחייבת ומעוררת ההשראה "קְדֹשִׁים תִּהְיוּ כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם", מביאה בפנינו פרשת קדושים רצף מרובה מצוות. כל ניסיון למצוא היגיון מארגן או מכנה משותף לכלל המצוות בפרשה ינחל הצלחה חלקית בלבד. התחושה העיקרית שהפרשה נותנת לקורא בה היא של "גם וגם", גם מצוות שבין אדם לחברו וגם אלו שבין אדם למקום, והכל כמו נעדר היררכיה פנימית. עליך לעשות את זה, וגם מזה אל תנח ידיך (ויקרא יט–כ):

אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ וְאֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּאַל תִּפְנוּ  אֶל הָאֱלִילִםוְכִי תִזְבְּחוּ זֶבַח שְׁלָמִים לַה'… וּבְקֻצְרְכֶם אֶת קְצִיר אַרְצְכֶם לֹא תְכַלֶּה פְּאַת שָׂדְךָ לִקְצֹרלֹא תִּגְנֹבוּ וְלֹא תְכַחֲשׁוֹּ וְלֹא תִשָּׁבְעוּ בִשְׁמִילֹא תַעֲשֹׁק אֶת רֵעֲךָ…  לֹא תְקַלֵּל חֵרֵשׁ…  לֹא תַעֲשׂוּ עָוֶל בַּמִּשְׁפָּט…  לֹא תֵלֵךְ רָכִיל בְּעַמֶּיךָבְּהֶמְתְּךָ לֹא תַרְבִּיעַ כִּלְאַיִם.

הרחבה אל הגר

האם ערבוביית 'גם וגם' זו נכונה גם לגבי קהל היעד הלאומי–אתני של המצוות? כלומר, האם הפניה היא לבני ישראל בלבד, לגויים הגרים בקרבם או לכל חברה צודקת?

מסתבר שהתורה שהחלה בסיפור האוניברסאלי של האנושות והלכה והתמקדה במשפחה אחת ובעם אחד, ממשיכה להתמודד עם המתח שבין האוניברסאלי–עולמי ובין הפרטיקולרי–יהודי. בהקשר זה ניתן לחלק את הפרשה לשני חלקים עיקריים:

החלק הראשון, מ'ראשון' ועד 'שלישי' ברצף הקריאה (יט, א–לב), עוסק במצוות המוטלות על עם ישראל ועליו בעיקר או בלבד. כך למשל: "לֹא תֵלֵךְ רָכִיל בְּעַמֶּיךָ, לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ אֲנִי ה'. לֹא תִשְׂנָא אֶת אָחִיךָ בִּלְבָבֶךָ, הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ. לֹא תִקֹּם וְלֹא תִטֹּר אֶת בְּנֵי עַמֶּךָ וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ  אֲנִי ה'". דווקא מצוות המדריכות אל מופת של מוסריות חברתית ומצפן ערכי, משויכות לבני עמך – לעם ישראל בלבד. ממילא גם הציווי בפתיחת הפרשה "קדשים תהיו כי קדוש אני ה' אלוהיכם" פונה רק אל "כל עדת בני ישראל" ואליהם בלבד. הם היחידים הנדרשים להיות קדושים.

החלק השני של הפרשה, החל מהעולה הרביעי, מרחיב את גבולות ההתייחסות: "וְכִי יָגוּר אִתְּךָ גֵּר בְּאַרְצְכֶם לֹא תוֹנוּ אֹתוֹ, כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ, כִּי גֵרִים הֱיִיתֶם בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם  אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם" (שם, לג–לד). הווה אומר, התורה עוברת ומתרחבת בהתייחסותה לגר הגר בתוך עם ישראל, אשר איננו חלק מהעם, ומחילה עליו תפישה מוסרית חברתית, וכן מכילה אותו בתוך מצוות האהבה, "כמוך". אם בפרק י"ט פסוק י"ח רעך שיש לאהוב אותו כמוך הוא בן עמך, הרי שכאן (פסוק ל"ד) מורחבת היריעה גם כלפי הגר הגר בתוככם. זאת על בסיס נימוק היסטורי–מוסרי של היותנו גרים במצרים. ללמדך שהמוסר החברתי אינו פרי השיוך האתני–לאומי, אלא תולדה של  הטריטוריה, הארץ זבת  החלב והדבש אשר מקיאה מתוכה את מי שאינו ראוי לה.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

תחת ענן אחד

הרחבה זו איננה חד פעמית ובהמשך מרחיבה הפרשה ומורה: "וְאֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל תֹּאמַר אִישׁ אִישׁ מִבְּנֵי יִשְׂרָאֵל וּמִן הַגֵּר הַגָּר בְּיִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר יִתֵּן מִזַּרְעוֹ לַמֹּלֶךְ מוֹת יוּמָת" (כ, ב). לא רק ההנהגה המוסרית–חברתית כוללת את הגֵר הגר בתוכנו, אלא אף ההנהגה התיאולוגית והמשפחתית. ממילא, גם ציווי הקדושה המופיע מיד אחר כך: "וְהִתְקַדִּשְׁתֶּם וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים כִּי אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם" (שם, ז). השכנים הגרים עמנו נכללים ב'ענן' הקדושה האופף את עם ישראל ומחייב אותו לסטנדרטים מוסריים גבוהים. הדבר אינו סותר, ואולי אף מעצים, את הציווי להיבדל מחוקות הגויים ולהיבדל מן העמים, המופיע בסוף הפרשה: "וְלֹא תֵלְכוּ בְּחֻקֹּת הַגּוֹי אֲשֶׁר אֲנִי מְשַׁלֵּחַ מִפְּנֵיכֶם… וָאַבְדִּל אֶתְכֶם מִן הָעַמִּים לִהְיוֹת לִי" (שם, כג–כו). ארץ ישראל מקודשת במוסריות יושביה בשלושה מובנים; מקודשת בהבדלתה ופרישותה מן העמים, מקודשת בייחודיות התנהגותם של בניה, מקודשת בהכללת גריה בקהילה.

במילותיו של האבן עזרא בפרשתנו על  הפסוק "ואהבת לו כמוך": "והתקדשתם… והטעם להכניס את הגרים התושבים עם ישראל שהם חייבים להיות קדושים, בעבור שידורו בארץ קדושה". האבן עזרא מרחיב את הדברים קודם בפירושו: "וכי יגור אתך גר, הזכירו אחר הזקן [מצוות 'והדרת  פני זקן'], והטעם, כאשר הזהרתיך לכבד את הזקן הישראלי בעבור שאין לו כח, אזהירך על הגר. שכחך גדול מכחו, או בעבור שאין לו כח שהוא בארצך ברשותך" (אבן עזרא על יט, לג). כלומר, האתגר המוסרי הניצב בפני ישראל גדול במיוחד מכיוון שהגר הגר בתוכו, כמו הזקן, חלש ממנו ותלוי בו.

ההבחנה בין עם ישראל לבין עמים אחרים נמצאת ברקע למצוות רבות, ולעיתים, כמו בפרשתנו, גבולותיה מטושטשים. התייחסות זו חוזרת כבר לראשיתו של חומש ויקרא, לפסוק השני שבו: "אדם כי יקריב מכם קרבן לה'…" ולמדרש תורת כהנים (נדבה ב,ג): ""אדם" – לרבות את הגרים, "מכם" – להוציא את המשומדים". אלה גבולות הגזרה של עם ישראל בהתייחס לנדרים ולנדבות; המילה 'אדם' כוללת גרים והמילה "מכם" באה להוציא מכלל ישראל את המשומדים (מילים אלו יוחסו ליהודים שהתנצרו). ספר הקרבנות שדמה בקריאה ראשונה כל כך ספציפי וממוקד ביוצאים ממצרים מורחב אל הגבולות הגיאוגרפיים של ארץ ישראל וכולל בתוכו את כל הגרים בהם, יהודים ושאינם יהודים.

הדברים הללו מציבים אתגר חברתי ודתי גדול לעם  היושב בציון. הדרת פני גרים–שכנים, איסור אונאה, אהבה, קדושה. בשבוע בו אנו מציינים את יום הזיכרון לשואה ולגבורה נושאים הדברים משא כבד במיוחד. כי גרים הייתם בארץ מצרים.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016



11 שאלות – 978 |דוד צוראל

$
0
0

שאלות // 1. מי כתב: "שָׁלוֹם לְךָ, עֲקִיבָא! שָׁלוֹם לְךָ, רַבִּי! אֵיפֹה הֵם הַקְּדוֹשִׁים, אֵיפֹה הַמַּכַּבִּי?" /  2. ומי "דָּרַשְׁתִּי קִרְבָתְךָ, בְּכָל לִבִּי קְרָאתִיךָ, וּבְצֵאתִי לִקְרָאתְךָ לִקְרָאתִי מְצָאתִיךָ, וּבְפִלְאֵי גְּבוּרָתֶךָ בַּקֹּדֶשׁ חֲזִיתִךָ"? /  3. איזה זיוף יצר שלמה פרידלנדר בראשית המאה ה–20?  /  4. מה משותף לרבי דוד בוזגלו, אברהם סלמאן, ריי צ'רלס, סטיבי וונדר, וילי מקטל ואנדראה בוצ'לי? /  5. במה עסק המדור "ציפורה" בעיתונים "חדשות" ו"העיר"? /  6. מהו כוהל מפוגל?  /  7. מהי הוכחה באפס ידע?  /  8. באיזה ספר הופיעה לראשונה דמותה של ליסבת סלאנדר? /  9. מהם קציעות, רימונים, איילון ומעשיהו?  /  10. בסופו של איזה מחזה אומרת בלאנש דובואה: "היה אשר תהיה, תמיד נסמכתי על טוב לבם של זרים"? /  11. סדרו כרונולוגית את מלחמות העצמאות: אירלנד, אלג'יריה, ארצות הברית, בוסניה, ישראל, מקסיקו, סקוטלנד /

——————–

תשובות // 1. שאול טשרניחובסקי, בשיר "אומרים ישנה ארץ" /  2. ר' יהודה הלוי /  3. ירושלמי על סדר קדשים /  4. מוזיקאים עיוורים /  5. רכילות /  6. אלכוהול שהוסיפו לו רעל כדי למנוע את שתייתו /  7. הוכחה שבה צד אחד משכנע צד שני בנכונות טענה, מבלי לחשוף לצד השני אינפורמציה נוספת מעבר לכך שהטענה נכונה /  8. נערה עם קעקוע דרקון /  9. בתי כלא /  10. חשמלית ושמה תשוקה /  11. סקוטלנד (1296–1357), ארצות הברית (1775–1783), מקסיקו (1810–1821), אירלנד (1919–1921), ישראל (1947–1949), אלג'יריה (1954–1962), בוסניה (1992–1995) /

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016


הכיבוש הדתי |אריק כרמון

$
0
0

דעיכת התרבות היהודית–חילונית מסמנת את התעצמותה ההדרגתית של מהפכת–נגד דתית, שאת ביטויה ניתן לראות בצבא ובאופיים של חגי ישראל. האם יש עוד סיכוי לחיים משותפים?

המתח שבין היסודות החילוניים והדתיים בציונות איננו אידיאולוגי אלא מתח המשליך על קונפליקט הולך ומעמיק שבין זהויות. ככזה הוא אוצר בתוכו איום מוחשי על אפשרויות לקיום משותף. מזה שנתיים אני שוקד על בירור "המשנה הציונית שלי". תכלית הבירור איננה להתריס אלא לאתגר: נא התמודדו עם אופני תפיסת המציאות כפי שהיא נתפסת בעיניים חילוניות על מנת שנבדוק האם וכיצד נוכל לבנות גשרים בין שכמותם לבין היפוכם; על מנת שנוכל לבחון האם ניתן למתן את הסכנות שבקונפליקט הזהויות, אם לא להתגבר עליהן.

החגים‭ ‬הפכו‭ ‬להיות‭ ‬קשורים‭ ‬לחילופי‭ ‬עונות‭ ‬השנה‭. ‬חג‭ ‬שבועות‭ ‬בקיבוץ‭ ‬
עין‭ ‬דור‭, ‬2012 צילום‭: ‬מתניה‭ ‬טאוסיג‭, ‬פלאש‭ ‬90‭ ‬

החגים‭ ‬הפכו‭ ‬להיות‭ ‬קשורים‭ ‬לחילופי‭ ‬עונות‭ ‬השנה‭. ‬חג‭ ‬שבועות‭ ‬בקיבוץ‭ ‬
עין‭ ‬דור‭, ‬2012
צילום‭: ‬מתניה‭ ‬טאוסיג‭, ‬פלאש‭ ‬90‭ ‬

ה"יזכור" והחזרה אל הישן

החזון הציוני נקטם בטרם השלים את מימושו המלא. העיון והפרקסיס הציוני כשלו ביצירת אלטרנטיבה לקשר הגורדי שבין דת ולאום. החזון הציוני הנחה את המרד של תנועת השחרור הלאומי של העם היהודי באורחותיה של הגולה בכלל ואת הפניית העורף לציפייה לגאולה משיחית בפרט. מהלך השחרור הלאומי של העם היהודי מעברו ומהתלות במורשת הדתית בת אלפיים נישא על גבי ומתוך מהפכה חילונית על ידי מחולליו. ואולם בליבתה של המהפכה החילונית, מתוך קרביה של המהפכה הזאת, התפתחה והתעצמה מהפכת נגד דתית. האחרונה כרסמה ועדיין מכרסמת בהישגים המפוארים של המהפכה הציונית בתחומי תרבות יהודית–חילונית חדשה. ובסופו של יום, הערכים והתכנים התרבותיים של קולקטיב נתון הם המעצבים זהויות; הם המתניעים התנהגויות.

הדעיכה ההדרגתית, איטית ככל שתהיה, של התרבות היהודית–חילונית החדשה מסמנת את התעצמותה ההדרגתית של מהפכת נגד דתית שנוצרה מתוך קרביה של תנועת השחרור של העם היהודי. לדעיכתה של זו והתעצמותה של האחרת סימנים רבים ומגוונים. אחד מהם, המדגים את רפיסות יסודותיה של "התרבות הציונית החילונית החדשה", הוא ה"יזכור" – חלק מריטואל חילוני בימי זיכרון חילוניים. מאז שחר ימי הציונות המעשית בארץ ישראל ובעיקר משנות הארבעים של המאה הקודמת תופס המוות מקום מרכזי בתודעה הקיבוצית של הישראלים וה"יזכור" הוא מעין אספקלריה אל תוככי המערך הנפשי המתמודד עמו. להלן אצביע, מנקודת הראות שלי, על השינויים שחלו בדפוסיו ותכניו של ה"יזכור", על המעבר ההדרגתי מהדגשת החילוני וה"חדש" המובחן מה"ישן" הגלותי אל הדתי, כלומר – החזרה אל ה"ישן".

מותם של ישראלים במערכות ישראל ("הנופלים"), מות "היהודי החדש", היה, במשך כמה עשרות שנים, אנטי תזה למותם של הנספים בשואה ("הנרצחים"). במהלך עשורים אלה נוצרה הבחנה דיכוטומית בין שני סוגים של מוות: המוות של הישראלי, המצטייר כמות גיבורים, והמוות הגלותי הנחשב למשפיל. ה"יזכור" אשר נכתב בישראל לזכר קרבנות השואה מבהיר כי מותם היה מוות פסיבי מתוך אין אונים:

יזכור עם ישראל את קהילות הקודש בארצות הגולה, שנעקרו, שנחרבו ושנמחקו, את בניו המומתים, קרבנות ממלכות הרשע, שעונו עינויי גוף ונפש במחנות ההסגרשנרצחו בהמון בשווקים וברחובות; שהובלו לטבח בקרונות מוות; שנקברו חיים, שנשרפו בהיכלי הקודש על גווילי התורהונשפך דמם בידיים טמאותעל קידוש השם

פסוקי ה"יזכור" לזכר הנופלים במערכות ישראל העלו, לעומת זאת, על נס את נפילת "מתינו", כמות גיבורים בתנופת הקרב:

נזכור אחים ורעים אשר יצאו עמנו בפלוגות הלוחמיםאנחנו חזרנו והמה לא ישובו עוד. גלים גלים עלו, שטפו וחזרוהמה נותרו על חוף לבלי שוב. צעירים יצאו וחסונים, נאים ותמירים כצמח השדה, עד שהשיגתם העופרת ורסיסי מוות קטלום, איש אחר איש נשמטו ונפלו בשדות, כל בן לאמו, כל אב לילדיו, כל אוהב לאוהביו, מלוא כל הארץ.

מוות משפיל לעומת מוות הרואי; כזה שמסתייגים ממנו לעומת זה הממגנט להזדהות איתו; מזה מוות מנכר ומזה מוות כמקור לאחווה. מאז ראשית שנותיה של המדינה התפתחו שני טקסים, זה לצד זה בסמיכות תאריכים: יום הזיכרון לשואה ולגבורה ויום הזיכרון לנופלים במערכות ישראל. סמיכות הזמן הזה רק חידדה את הניגוד בין דרכי המיתה, והניגוד הומחש בהיגדים שרווחו בעשורים הראשונים לקיום המדינה: "הובלו כצאן לטבח" מזה, "במותם ציוו לנו את החיים" מזה.

הניגוד בין תפיסת המוות בגלות לבין הצגתו ב"ארצנו", ניגוד שבין ההרואי לשפל, הוא אחד הביטויים המובהקים לאופני תפיסת מקומה של הגולה בתודעה הקולקטיבית של הישראלים. אחרי ככלות הכול, הגולה הייתה מטרה לשלילה והכחשה. "המנטליות הגלותית" מעצם הגדרתה הייתה מושא לפסיביות, והמוות, על פי מרשם זה, המרשם החילוני של המהפכה הציונית, נרשם עם קרבן לשם חיים פסיביים וחסרי תכלית. ביסודו של המרשם החילוני הזה המושג "קידוש השם" – מרכיב קבוע בזהות היהודית הדתית המדגישה את הדבקות המוחלטת של יהודים במסורת ובמצוותיה – הוצג כזר ומנוכר ל"חדש".

רק הגברים שרים

מאז שנות השמונים של המאה הקודמת נגלו סימנים שהעידו על כך שבתפיסת המוות מתחוללת טרנספורמציה. בין היתר, הישראלי תופס את מדינתו ואת עמידתה במבחני המאבק הפיסי לקיום יותר כ"גוליית" ופחות כ"דוד". האיומים הנמשכים על הביטחון האישי, תוצר הקונפליקט הפוליטי, נגסו בקונסנזוס הלאומי בדבר צדקת מלחמותיה של ישראל והישראלי נתפס פחות כ"יהודי חדש" על עבריותו הלוחמנית, ויותר כיהודי שחזר להיות קרבן לרצח וטרור. המוות הטפל, חסר הערך, השפל והמושפל, שאפיין מנקודת מבטו של "בן הארץ" את היהודי בגולה, מחלחל אל התפיסה של הישראלים ונעשה לתופעה בת קיימא באורחות חייו. הניגוד בין מוות לא טבעי בגולה לבין מות גיבורים במלחמות ישראל הולך ומתקהה, והניגוד בין המוות בגולה – מוות נלעג, לבין המוות במדינה – מות גיבורים, הולך ומיטשטש.

אל ה"יזכור" בימי הזיכרון נלווית בעשורים האחרונים "תפילה לזכר הקדושים" ובה, בין היתר, "יזכרם אלוהינו לטובה עם רבבות קדושי ישראל וגיבוריו מימי עולם". היסוד הדתי דוחק את הבסיס החילוני. הנוסח המקורי ל"יזכור" חובר על ידי ברל כצנלסון לזכר הרוגי הקרב בתל חי ובו נכתב "יזכור ישראל". בשנת 1976 שינה הרב גורן את הנוסח ל"יזכור אלוהים". השינוי הזה לא נאכף עד הניסיון לאכוף אותו בתקופת כהונת רא"ל בני גנץ.

הניסיון הזה אמנם לא צלח אבל לאחר שבמשך שנים נהגה חיילת לשיר בטקס הפתיחה ליום הזיכרון הנערך בכותל, בשנים האחרונות, כחלק מתופעה של הדרת נשים על רקע ציוויים דתיים, שרים רק גברים בטקס הנערך בערב יום הזיכרון בכותל.

תהליך השינוי הזה – נסיגת ה"חדש" מפני ה"ישן" – מהדהד גם במחוזות תרבות אחרים כמו חגי ישראל. חלוצי התנועה הציונית השקיעו מאמץ תרבותי רחב היקף ביציקת תכנים חדשים בדפוסי חיים דתיים מסורתיים ובבניית מציאות חדשה, חילונית, ארץ–ישראלית. החגים סוכות, פסח ושבועות הפכו להיות בידי הלאומיות החילונית חגים הקשורים לחילופי עונות השנה – חג האסיף, חג הקציר וחג הביכורים – המדגישים את החירות הפוליטית. בימי נעוריי בניתי אוסף של הגדות פסח מבית היוצר של התנועה הקיבוצית; כולן נטולות נוכחות אלוהית. אבל השימוש בהללו, בדומה למוטיבים החדשים ששובצו בחגים אחרים, דעך, והניואנסים הדתיים חזרו למשול בכיפתם של החגים הללו בחלק הארי של התנועה הקיבוצית.

האם היסודות הדתיים בלאומיות היהודית המתממשת בישראל חדרו אליה לכתחילה או בדיעבד? קשה להניח את האצבע על אפשרות זו או השנייה. אך בהחלט אפשר לראות שבעוד שבתהליכי החילון בישויות הריבוניות הנוצריות הדת עברה את תהליכי החילון הללו באופן אורגני, ובכך נמנעה התפתחות של "מהפכת נגד דתית", במקרים המהפכניים (איראן, תורכיה, אלג'יריה, הודו) אקט החילון המהפכני הותיר את היסודות הדתיים, גם אם דחק אותם זמנית אל מתחת לפני הקרקע וכפה על תהליך החילון את היסוד הדיאלקטי שמתוכו צצו מהפכות הנגד הדתיות.

*

הדברים שלמעלה הם הצצה חטופה אל קורים במארג של זהות ציונית חילונית בישראל 2016. מה שמתבקש איננו הסכמה או אי–הסכמה איתם אלא תהייה – האם קיימת עדיין אנרגיה לברר היתכנות של בניית בסיס לחיים משותפים?

ד"ר אריק כרמון הוא מייסד המכון הישראלי לדמוקרטיה

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016


רמב"ם כפי שהוא |יוחאי מקבילי

$
0
0

הטענה שעלתה לאחרונה בתקשורת על התאסלמותו של הרמב"ם היא מיתוס המנסה לסדוק את דמותו של הנשר הגדול. בחינת עולמו של הרמב"ם מלמדת שאין לטענה מוסלמית זו כל בסיס

ריבוי תחומי פעילותו של הרמב"ם מעורר מדי פעם דעות התולות בו דברים של הבל. כך הוא בסיפור על אודות התאסלמותו של הרמב"ם. סיפור זה עולה מעת לעת ולאחרונה אף עלה ביומן הצהריים של "קול ישראל". בריאיון של יואב קרקובסקי עם ארנון סגל, טען סגל שהרמב"ם עלה להר הבית, וקרקובסקי טען כנגדו (כנראה כדי לציין כי אין מכאן ראיה שמותר ליהודים לעלות להר הבית) שידוע שהרמב"ם התאסלם, ושלח את סגל ללמוד היסטוריה.

בעיני המבקשים לקעקע את דמותו של הרמב"ם זו חדשה מרעישה, אך למעשה אין בטיעון זה מן החדש, שכן הוא הועלה כבר בעבר מספר פעמים ונדחה. להלן אבקש לנטרל את העוקץ שבו ולהראות שבחינה אמיתית של הדברים מוציאה את האוויר מן הבלון הפורח הזה. נבחן את הדברים בקצרה משלושה היבטים: מקור המסורת, חייו של הרמב"ם והגותו.

דחה‭ ‬יסודות‭ ‬רבים‭ ‬באסלאם‭. ‬פסל‭ ‬הרמב‭"‬ם‭ ‬בקורדובה‭, ‬ספרד צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

דחה‭ ‬יסודות‭ ‬רבים‭ ‬באסלאם‭. ‬פסל‭ ‬הרמב‭"‬ם‭ ‬בקורדובה‭, ‬ספרד
צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

קידוש החיים

מבחינת מקור הסיפור, המקורות בדבר התאסלמותו של הרמב"ם הם חיבורים מוסלמיים שיצאו מתחת ידי בני דורו של הרמב"ם או מעט אחריו, ובייחוד של ההיסטוריון המוסלמי אבן אלקפטי (1248-1172). הטענה העיקרית שלהם היא כי הרמב"ם התאסלם בהיותו בספרד או במגרב (במערב צפון אפריקה). מוסלמים בני דורנו אינם מזכירים את הדבר כלל, ייתכן מפני שתוקפה של הטענה כבר אבד. מכל מקום, בשלוש מאות השנים האחרונות הדיונים בעניין זה נעשים בעיקר על ידי יהודים. חוקרים רציניים בני זמננו, כמו הרברט א' דוידסון, כבר פקפקו במהימנותו של מקור המסורת.

מבחינת דברי הרמב"ם, כדי לנתח לעומק את הטענה יש להכיר את תהליך ההתאסלמות בימי הרמב"ם ואת רקעו. אל–מֻוַואחִידוּן, בני כת אסלאמית קיצונית (בדומה לדאעש של ימינו), ניסו ליצור במקומות התפשטות הכת בספרד ובמגרב מרחב מוסלמי טהור שאין בו לא יהודים ולא נוצרים. בני הכת דרשו מכל תושב לדקלם את ה"שהאדה" (= העדות) בדבר בלעדיות הא–ל ושליחותו של מוחמד.

הרמב"ם עצמו מתאר את הדבר ב"איגרת השמד", שנועדה להגן על האנוסים שאמרו את ה"שהאדה" רק כלפי חוץ והמשיכו להיות יהודים בסתר. האיגרת נכתבה כתגובה לדברי אחד מחכמי היהודים שדרש מאחיו היהודים למות על קידוש השם ולסרב לומר אותה. בניגוד לזה, הוכיח הרמב"ם שאין באמירתה משום ייהרג ואל יעבור, שהרי האסלאם אינו בגדר עבודה זרה, והאמירה עצמה ריקה מתוכן, שהרי אינה דורשת ממי שאומר אותה לעשות מעשה וגם הדורשים לומר אותה "יודעים היטב שאין אנו מאמינים באותו הדיבור, ואינו בפי אומרו אלא כדי להינצל מן המלך כדי להפיס דעתו בדבור פשוט" (הר"י קאפח, עמ' קיח; הר"י שילת, עמ' נד).

לדעת הרמב"ם, לא זו בלבד שמותר לומר את ה"שהאדה" בשעת הסכנה, אלא יש חובה לאמרה, שהרי כתב שמי שמוסר את נפשו במקום שאינו מחויב לעשות כן "הוא חוטא ומורד במעשיו, דמו בראשו, והוא מתחייב בנפשו". דווקא השמירה על החיים במקרה זה הם הם קידוש השם שנאמר: "אשר יעשה אותם האדם וחי בהם, ולא שימות בהם". וכן הוא פוסק גם בספר "משנה תורה": "כָּל מִי שֶׁנֶּאֱמַר בּוֹ 'יַעֲבֹר וְאַל יֵהָרֵג', וְנֶהֱרַג וְלֹא עָבַר – הֲרֵי זֶה מִתְחַיֵּב בְּנַפְשׁוֹ" (יסודי התורה, ה, ד); "הָא לָמַדְתָּ שֶׁאֵין מִשְׁפְּטֵי הַתּוֹרָה נְקָמָה בָּעוֹלָם אֶלָּא רַחֲמִים וְחֶסֶד וְשָׁלוֹם בָּעוֹלָם" (שבת ב, ג).

אחת המבוכות בהקשר זה היא ששורות אחדות לאחר שכתב ב"איגרת השמד" שמי שנהרג ולא עבר כשאינו חייב הוא חוטא, הרמב"ם כותב ש"כל מי שנהרג כדי שלא יודה בשליחות אותו האיש [=מוחמד], לא ייאמר עליו אלא שעשה מצווה, ויש לו שכר גדול לפני ה' יתעלה, לפי שמסר נפשו על קדושת השם". ונשאלת השאלה איך אפשר ליישב את הסתירה הפנימית שיש לכאורה באיגרת השמד. נראה לי שהרמב"ם רק נמנע מלהוציא לעז על מי שכבר הקריב את חייו על קידוש השם לפי הנחייתו של אותו חכם שכתב הרמב"ם נגדו (למעשה זו הייתה עמדתם של חכמי אשכנז וכך נהוג היה שם למעשה, ראה למשל תוספות עבודה זרה כז, ב).

מכל מקום, הרמב"ם מציע לומר את ה"שהאדה" ולהסתלק מיד למקום שאפשר לחיות בו כיהודי. מנוסח מסוים באיגרת עולה האפשרות שאולי דברי הרמב"ם יסודם בחוויה אישית שחווה, שהרי הוא אומר: "והעצה שאני יועץ לעצמי, והדעה שאני רוצה בה לי ולידידי ולכל מבקש ממני עצה, שיצא מאלה המקומות". גם אם כך הם פני הדברים, והרמב"ם נאלץ להציל את עצמו באמצעות התאסלמות למראית עין, הרי שניטלה חריפותה של הטענה בדבר "התאסלמותו" של הרמב"ם. הידיעה המרעישה מתפוגגת בקול ענות חלושה, ואין צורך "להגן" על הרמב"ם. באופן פרדוקסלי, דווקא הסיפור על ההתאסלמות המדומה – היא היא המופת בקידוש השם לפי הרמב"ם, בשמירת התורה, זו תפיסתו הייחודית בשמירת החיים. אותה יש לנצור בחיי היום יום.

דחייה גלויה

מבחינת סדר חייו של הרמב"ם, אין להתאסלמות זו כל ביטוי. להפך. דווקא בעטיו של האסלאם הרמב"ם ומשפחתו הפכו פליטים, והוא הקדיש את כל חייו בדבקות יתרה לעמו, להצלת התורה שבעל פה ולהצלת יהודים כדי שישמרו על דתם מפני האסלאם, כפי שעולה מכתביו ותשובותיו. ב"איגרת תימן", שנכתבה בערבית באותיות עבריות, דוחה הרמב"ם את יסודות הדת המוסלמית. הוא מודע לסיכון הגדול שבכתיבתה, ומבקש להיזהר "תכלית הזהירות" שלא תופץ בין הגויים, "ואז יארע מה שיצילהו ה' ממנו, וכתבתיו ואני ירא מאוד, אלא שראיתי שהצדקת הרבים ראוי לסבול עליה את הסכנה".

זאת ועוד, הרמב"ם חיבר את ספר "משנה תורה" מתוך חזון גדול לעמו, כדי שהספר ישמש כעין חוקה ברורה למדינה שבדרך, שבה משוקעת "כל התורה כולה", ממנה ראוי לפסוק, ואותה ידע כל חכם בסנהדרין. בנוסף לכך הוא הרחיק את לימוד התורה מן המוסלמים ולא מן הנוצרים (שו"ת הרמב"ם, סימן קמט). אפשר להביא עוד ועוד דוגמאות לכך, אך נסתפק באמירה שאין אפילו מעשה אחד בחייו שהוא מעשה מוסלמי מובהק. אם כן, באיזה מובן הוא התאסלם?!

כדאי להבחין בעובדה נוספת חשובה לא פחות. מעשיו של הרמב"ם עוררו עליו לא מעט אויבים מקרב היהודים, ואלו לא חסכו מאמצים לפגוע בו, אך ככל הידוע לנו איש מהם לא הטיל ברמב"ם רפש זה. אילו היה בערעור על משפחתו של הרמב"ם ממש הוא היה מספק נשק רב למתנגדיו, וקשה היה לנאמניו להסתיר את הדבר.

מבחינת הגותו של הרמב"ם, הרמב"ם דחה יסודות רבים באסלאם אם בדרך סמויה או בגלוי. הדברים באים במפורש בתפיסתו ההיסטוריוסופית, שבה האסלאם הוא שלב בהתפתחות העולם הלא יהודי לעבר יהדותו, "לְיַשֵּׁר דֶּרֶךְ לַמֶּלֶךְ הַמָּשִׁיחַ וּלְתַקֵּן הָעוֹלָם כֻּלּוֹ לַעֲבֹד אֶת ה' בְּיַחַד" (הלכות מלכים יא, ד). מיגור עבודת האלילים התגשמה באסלאם במלואה, אף על פי שנתלוו לה תופעות בלתי רצויות, "ולא מפני שהם משקרים עלינו ומכזבים… כך נכזב אנחנו עליהן ונאמר שהם עובדי עבודה זרה" (איגרת לר' עובדיה הגר; שו"ת, סימן תמח). יבוא היום שהם ידעו "שֶׁשֶּׁקֶר נָחֲלוּ אֲבוֹתֵיהֶם וְשֶׁנְּבִיאֵיהֶם וַאֲבוֹתֵיהֶם הִטְעוּם".

הייעוד של אמונת האסלאם בגן עדן חומרי נוצץ ושטוף זימה (שיתעדנו בו עם "בנאת אלחור", הבנות הלבנות) הוא אווילות ולעג למהות האדם (הלכות תשובה ח, ג). לפי המסורת המוסלמית מוחמד היה אנאלפאבית, ובעיניהם דווקא עובדה זו מגדילה את כוחו של הא–ל. הרמב"ם דוחה במובלע את מעמד הנבואה של מוחמד: "אך לא ייתכן לדעתנו שיְנַבֵּא את אחד הבורים מקרב המוני העם, אלא במידה שאפשר שהוא יְנַבֵּא חמור או צפרדע" (מורה נבוכים ב, לב). תפיסתו בעניין זה עקבית מראשית כתביו ועד אחריתם.

סיכומם של דברים: יחסו של הרמב"ם לאסלאם היה אובייקטיבי עד מאוד: לחלקו החיובי היה אוהד, ולחלקו השלילי הוא בז בלא קנאות ובלא שנאה: "ראוי לו למי שרוצה לדון דין צדק שלא יהיה עוין כלפי מי שחולק עליו, אלא יהיה נוח וינהג ביושר, ויכיר בנכונות טענותיהם התקֵפות כפי שהוא מכיר בנכונות טענות עצמו" (מורה נבוכים ב, טו). הוא למד מהם מתמטיקה ואסטרונומיה ורפואה. הוא דחה בנימוקים דעתניים את יסודות אמונתם הדתית. מצד שני, הוא העריך חלק מן הפילוסופים שלהם, כמו אל–פאראבי ועוד.

גדול בריאליה

טענת התאסלמותו של הרמב"ם היא חלק ממגמה של שבירת מיתוסים, הרווחת בימינו, אבל דווקא הכרת הרמב"ם כפי שהוא מעידה שהוא מלכתחילה חף מכל מיתוס. זוהי תפיסתו ביחס למציאות. בעיני הרמב"ם, בימות המשיח "עולם כמנהגו נוהג", והתיאור המקראי בדבר "וגר זאב עם כבש" אינו אלא משל. מדוע מרחיק הרמב"ם את האוטופיה הנפלאה הזו? מפני שבמקום שבו מאמינים בפנטזיות, אין מכירים את המציאות היפה, הבנאלית, הפשוטה, ובמקומה ממתינים לדמיון כוזב.

בעיני הרמב"ם, "שאיפתנו ושאיפת כל אנשי החכמה מיחידי סגולה הפך שאיפת ההמון. כי המוני בעלי התורות יותר חביב עליהם ועָרֵב לסכלותם לעשות את התורה והשכל שני קצוות הסותרים זה את זה, ומבארים כל דבר נגד המושכל, וטוענים בו שהוא נס, ומתרחקים מכך שיהא דבר על דרך הטבע… ואנחנו שואפים לאחד בין התורה והמושכל, ונתאר כל הדברים כפי סדר טבעי אפשרי בכל אלה, זולתי מה שנאמר בו בפירוש שהוא נס, ואין שום אפשרות לבארו כלל, רק אז נאלץ לומר שהוא נס" (מאמר תחיית המתים, עמ' פז–פח).

תפיסתו של הרמב"ם את המציאות היא ריאלית. יש בה חזון המחלץ את המחשבה מן התבניות ההמוניות הלוכדות אותה, ומקדם את העולם אל יעדו. מיתוסים אינם מקרבים את החזון, אלא רק מרחיקים אותנו מן האמת ומן המעשה הנדרש. הטענה שהרמב"ם התאסלם והכוונה לגזור מכך מסקנות – היא עצמה מיתוס שמבקשים אנשים שונים ליצור סביבו, במטרה לפרק את דמותו. כפי שראינו, הרמב"ם עצמו, מכלל ההיבטים, רחוק מכך. גדולתו ותרומתו לעם היהודי הן דבר שבלתי ניתן לערעור, וזה איננו מיתוס שיש לשברו. זוהי המציאות. זהו הרמב"ם.

יוחאי מקבילי הוא העורך הראשי של "מפעל משנה תורה" ואיש הייטק

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016


ביד חזקה |יהודה יפרח

$
0
0

מייסד בנק העור בישראל, 
הכירורג פרופ' מנחם רון וכסלר, נולד בגרמניה הנאצית, עלה לכאן כתינוק ומאז הוא לא מפסיק להיאבק ולדון עם אלוהים על נוראות השואה. תערוכה מציוריו עוסקת גם היא באימה עצמה

הדבר הבולט ביותר בציורי השמן של פרופ' מנחם רון וכסלר (מנדוש) הוא תעתועי הצבע. הצבעים כמו מוקרנים מתוך הבד, בוהקים, מתערבלים, מוטחים בעיני הצופה. גם בציורי נוף פשוטים של סמטאות ירושלמיות מקבל הצבע את האחריות המלאה לספר את הסיפור.

בציורי השואה של וכסלר השליטה המוחלטת נתונה לממלכת השחור, האפור והאדום המדמם. "רציתי לעורר תחושה של כעס", נזכר האמן בתקופה קצרה בת ארבעה חודשים בשנת 1963 שבה הסתגר בסטודיו בעין הוד ושחרר את המחנק בפרץ בלתי נשלט. הוא נלחם שם בצבע ובבדים, העניק צבע ופרשנות למועקה הפנימית, תרגם את מה שילאה הפה מלספר אל סדרה של 24 ציורים הופכי מעיים. ממלכת השטן בשמן על בד. חמישים שנה עברו מאז, ורק עכשיו יצאו הציורים לאור מהמרתף שבו אופסנו אל תערוכה שהוא מציג בימים אלו בתיאטרון ירושלים.

למשפט אייכמן שנערך שנתיים לפני כן הייתה השפעה על ההחלטה שלך לצייר את הציורים הללו?

"אני לא הייתי צריך את משפט אייכמן. מגיל צעיר מאוד אני אוסף חומרים שקשורים לשואה. כל משפחת אבי נספתה שם וכפסע היה ביני לבינם. זה שאני עומד ומדבר איתך היום זוהי מקריות הגורל. אחרי שסיימתי את לימודי הרפואה, במקום להתחיל ישר את ההתמחות לקחתי הפסקה, התיישבתי בסטודיו ויצרתי את העבודות הללו".

צילום‭: ‬הדס‭ ‬פרוש‭, ‬פלאש‭ ‬90

צילום‭: ‬הדס‭ ‬פרוש‭, ‬פלאש‭ ‬90

שלושים אלף נשים עונו

וכסלר נולד בשנת 1934 בפרנקפורט שבגרמניה הנאצית, כשעל תעודת הלידה שלו מוטבעות חותמות הרייך השלישי עם צלבי קרס. בזכות השיגעון הציוני של אביו עלה ארצה עם הוריו בגיל שנה וניצל מהגורל המר שאליו נקלע מי שנותר מאחור. הוא למד במוסדות הציונות הדתית "חורב", "מעלה" וישיבת כפר הרא"ה והתגייס לנח"ל ולצנחנים. לפני שפנה ללימודי רפואה למד וכסלר בבית הספר בצלאל.

"בתחילת הלימודים אמרתי לעצמי שאם אגלה שאני מיכאלאנג'לו, שאני אחד בדורו והעולם לא יכול להסתדר בלי הציורים שלי, אקדיש את חיי לציור. אבל אז גיליתי שיש בכיתה עוד שלושה ברמה שלי והחלטתי לא להמשיך עם זה". הוא פנה ללימודי רפואה, כיהן במשך 22 שנה כמנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהדסה עין כרם בירושלים, וכן ייסד את בנק הדם בישראל. לצד פריצות דרך רפואיות בולטות כמו ניתוחים לבעלי תסמונת דאון וניתוחי השסע בשפה, ופרסום ארבעה ספרים בתחום הכירורגיה הפלסטית, המשיך ליצור במשך כל השנים במגוון רחב של כלים וטכניקות: חיתוכי עץ, הדפסים, פיסול, רישום, ציורי אקריליק ושמן. תשע תערוכות יחיד שלו הוצגו בארץ ובעולם.

ציורי השואה הם כנראה פסגת היצירה שלו מבחינת עזות המבע שלהם. נושא שנגע בוכסלר באופן מיוחד הוא סיפורן של ה"פלד הורה" – הנערות היהודיות שנלקחו כדי לשמש נערות ליווי בבתי בושת נאציים. "יש ספר בשם 'קפוט' שנכתב על ידי כתב צבאי ששירת בחזית האוקראינית", מספר וכסלר, "הוא מתאר איך לקחו הנאצים בנות יהודיות בגיל תיכון והכניסו אותן לבתי זונות של הצבא הגרמני. כל יום הייתה מגיעה מחלקה שלמה של חיילים וקצינים ועוברת עליהן. הבנות חשבו שהזוועה הזו תאפשר להן להינצל ולהישאר בחיים. מה שהן לא ידעו היה שאחרי כל 21 יום יגיע טרנספורט חדש, והנערות המשומשות יוצאו מבתי הזונות ויירצחו. שלושים אלף נשים עונו כך, ואחת הבנות שניצלה מהתופת סיפרה שביום אחד פקדו אותה שלושים חיילים וחמישה קצינים. אחרי הרבה שנים גיליתי שאחת הבנות שעברו את הזוועה הזו הייתה בת דודה שלי".

הגולגלות עטורות תפילין

אתה עצמך היית בגרמניה?

"הייתי שם רק פעמיים בימי חיי. כשהייתי רופא בכיר ביקרתי בפרנקפורט, נכנסתי לכנסייה, נפגשתי עם קולגות. אתה יושב שם עם אנשים מקסימים, מהסוג שאצלנו היו מכנים מלח הארץ. יש שם יופי אנושי. הם יצורי אנוש מושלמים כמעט, שומעים מוסיקה גרמנית גבוהה, המילים של חלק מהיצירות שם הן מהמקורות שלנו – פסוקי תהילים בעיבודים שמימיים. ואני קולט שבאותה אנינות ואיכות הם השפילו אותנו ורצחו אותנו ועשו לנו את הדברים האפלים ביותר שניתן להעלות על הדעת".

האימה, כמו גם הזעם, בולטים בציורי השואה של וכסלר. באחד הציורים המרכזיים, המוצג מול פתח הכניסה לתיאטרון, נראות שורות של יהודים העומדים בתור לאקציה באושוויץ. וכסלר מבקש ממני להתקרב ולספר לו מה אני רואה. בתוך השורות האפורות של העומדים לפני מותם חקוקות אותיות. אני מצרף אותן אחת לאחת ומזהה את מילות הקדיש. "הטורים הללו הן רצועות של תפילין. בתוך התפילין מופיע הקדיש. מעל לאנשים יש ציור של המשרפות, שמעוצבות בצורת ש' כמו תפילין של ראש". ציור אחר כולל ערמת גולגלות, ניצבות פעורות עיניים מול התיל החשמלי של המחנות. כל הגולגלות מעוטרות בתפילין. ציור נוסף לוכד יהודי עם חלוק לבן וטלאי צהוב, צלוב על צלב קרס.

סדרה נפרדת של ציורים מביאה פרשנויות שונות לפרשת העקדה. אברהם אבינו מניף את המאכלת לשחוט את בנו והיד השמימית חוסמת אותו בציווי 'אל תשלח ידך אל הנער'. אלא שלא תמיד היד מצליחה באמת לחסום את הלהב. הזעם של וכסלר מופנה בראש ובראשונה אל אלוהים. כמו פרידריך ניטשה מבקש הרופא, האמן והמשורר שגדל בחינוך דתי והתפקר להכריז בספר השירה שלו על מותו של יוצר העולם:

אלוהים הקטן מת בברגן בלזן / ושם כיסו אותו בשכבת סיד במחראות / אלוהי הכל צפוי מתאלוהים הקטן / גרמנים שחורים ניקבו רקיעו הצח, הלבןבעשן הכבשן / עמודי התיל המחושמלים / נפוחי הרעב והמוכים וכל קוראי "שמע ישראל" הדוויים והקרועים בידו שמוריםוהכל צפוילא! אלוהים לא משחק בקוביות / אלוהים הקטן מת בברגן בלזן / ושם כיסו את גוייתו בשכבת סיד במחראות.

בשיר אחר הוא מתכתב עם קטע מתוך טקסט ה"לשם ייחוד" של ספירת העומר, "ועל ידי זה יושפע שפע רב בכל העולמות", שהולחן לצלילי מארש, ובסרטון משנת 1933 נראים נערים יהודים ציונים  רוקדים לצלילי המנגינה שלו לאחר שירת התקווה:

אני עובר בגרמניה ירוקה מיוערת ומקסימה / ושישה מליון דקות משם / בענני כבשן / מפעפעת האימה, ניגר הדם / ביד חזקה ובזרוע נטויה ובמורא גדול ובאותות ובמופתים / ריבוא מוחות שפוכים / שישה מליון טבוחים / ועל ידי זה יושפע שפע רב בכל העולמות? / אותנוכבר לא משלים / אנחנו לא נשלים.

רופא חייב להאמין

בשיריך הקשים אתה מתעקש להרוג את אלוהים, לפקוח עיניים לסומים שמאמינים בו ונשמעים לציוויו, לבשר לעולם שאלוהים הקטן מת, אבל אתה גם לא מפסיק לדבר עליו בגוף שני.

"בתור רופא אני לא יכול שלא להאמין באלוהים. התנ"ך מתלהב ממשה שהוציא מים מסלע. זה דבילי לעומת הנס שקורה לך כשאתה נמצא עם בחורה במיטה. מתא זרע אחד זערורי בגודל של 14 מיקרון, קטן פי אלף מהשערה שעל הראש שלי, צומח לו אדם שלם עם זוג עיניים שרואות תשעים שנה בלי תיקונים ובלי אחריות ובלי להחליף כל שלוש שנים במוסך, לב שפועם שבעה מיליון ושבע מאות ושבעים אלף פעימות, ועוד מיליון מערכות שאי אפשר בכלל לתאר את כולן. עכשיו סביבי חג זבוב שרואה אותי ב–1,800 עיניים ולהכין אותו לקח לאמא שלו 10 ימים בלבד. סר פרנסיס בייקון כתב 'להוכחת הבורא אין צורך בניסים, לשם כך די ביצירותיו הפשוטות'".

אז איפה מתחילה הבעיה? כשאתה כותב "אלוהים הקטן מת" זה יכול להתכתב מצד אחד עם הרב קוק, שטען שהמטרה של הכפירה היא להעמיק את האמונה ולבגר את האדם מתפיסת אלוהות ילדותית, אבל מצד שני גם עם שפינוזה, שדיבר על האלוהות כהתגלות האינסופית שבתוך הטבע.

"דמות האלוהים שלי איננה דמות האלוהים שלך. ונכון, כששפינוזה דיבר לא היו מסוגלים לקלוט אותו. הבעיה שלנו היא גבהות הלב, היומרה להבין ולפענח את הכול. כשיבוא יומי אשב בגן העדן היהודי עם המבורגר ביג–מק של שור הבר ולוויתן וארצה לפגוש את דודתי אריקה, שהייתה בחייה בלונדינית מהממת ונקברה בסקוטלנד, האם אצטרך ויזה לגן העדן הנוצרי?

"בשורה התחתונה אלוהים ברא עולם אכזר, סיפור תולדות האנושות הוא בכללותו סיפור זוועות. מן האל האחד שלנו צמחו שלושה סיפורים, בעברית, יוונית וערבית. כל אחד האדיר את מאמיניו ושפך אש וגופרית על מתנגדיו, ועליהם התווספו עוד נביאי רשע – מרקס ואנגלס, קומוניזם ומאואיזם ונאציזם, כל אחד עם פתרון סופי משלו. צריך להבין שהאדם גדול מאלוהים וכי הערך היחיד שאפשר לדבר עליו הוא מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016


פגישה טעונה סביב שולחן השבת  |יעל מאלי

$
0
0

כיצד הגיבה משפחה יהודית גרמנית מן המאה ה–19 כשבנה החייל חזר הביתה בשבת? 
על המתח שמאחורי מוטיב "שיבת הבן" בעקבות ציורו של מוריץ אופנהיים

סבי ז"ל, אורי–שרגא בייפוס, לחם במלחמת העולם הראשונה בשורות הצבא הגרמני, נפצע ועוטר באות צלב הברזל. לאחר פטירתו חולקו חפציו בין בניו ובנותיו וחמישים נכדיו. מכיוון שהייתי הנכדה היחידה ששירתה בצבא, היה מי שחשב שאני זו שראויה לזכות לרשת את עיטור הגבורה הגרמני.

לימים, בדרך מופלאה, התגלגל לידי גביע הקידוש של סבי האהוב. וכך זכיתי לאזן במעט את משא הצלב הנורא. חשבתי על סבי החייל ועל אחיו, שמשון, שהיה אף הוא חייל גרמני ונהרג באותה מלחמה בחפירות פלנדריה, כאשר התבוננתי בתמונה הנפלאה של מוריץ דניאל אופנהיים, "שובו של המתנדב היהודי ממלחמות החירות למשפחתו החיה עדיין על פי המסורת הישנה" (1834-1833).

המשפחה מקבלת באהבה את "הבן האובד". מוריץ דניאל אופנהיים, שובו של המתנדב היהודי ממלחמות החירות למשפחתו, 1834.

המשפחה מקבלת באהבה את "הבן האובד". מוריץ דניאל אופנהיים, שובו של המתנדב היהודי ממלחמות החירות למשפחתו, 1834.

נסיגה באמנציפציה

מוריץ דניאל אופנהיים (1801–1882) נולד בעיר הנאו הסמוכה לפרנקפורט שבגרמניה, ונחשב "לצייר המודרני היהודי הראשון". אופנהיים, כמו סבי, חי מרבית חייו בפרנקפורט. הוא קיבל השכלה אמנותית רחבה והכיר את מיטב האמנים בני דורו. אופנהיים היה גם ידידם של סופרים, משוררים ואנשי רוח בגרמניה, ובהם יוהן וולפגנג פון גיתה, שהעריך את כישרונו וסייע לו לזכות בתואר פרופסור לציור. חייו נעו בין העולם הנוצרי לבין העולם היהודי ואף הופעלו עליו לחצים להתנצר. רבים מהיהודים המצליחים בזמנו אכן המירו דתם, אך אופנהיים, לאחר לבטים עמוקים, כפי שהעיד על עצמו, "דבק בדת אבותיו".

אופנהיים ידוע בזכות הדיוקנאות של בני משפחת רוטשילד שצייר – שניים מהם מוצגים במוזיאון ישראל – וכן בזכות סדרת ציורי הז'אנר שלו המתארים את הווי החיים של יהודי פרנקפורט במאה ה–19. סדרת הציורים, שיצאה לאור כספר, זכתה להצלחה רבה בקרב יהודי גרמניה ובכלל זה בקרב יהודים שנטשו זה מכבר את אורח החיים היהודי והציורים עוררו בהם את הזיקה למסורת. כמה מציוריו משקפים את המתחים בחברה היהודית בגרמניה של ימיו, והבולט שבהם הוא הציור שלפנינו: "שובו של המתנדב היהודי ממלחמות החירות". בציור זה מתואר חייל יהודי פצוע וגלוי ראש החוזר למשפחתו המסורתית, שומרת המצוות.

התמונה מצוירת בסגנון בידרמאייר ששלט בזמנו בגרמניה ובאוסטריה. סגנון זה התאפיין בטעם אמנותי פשוט ובורגני, ותיאר סצנות ביתיות נינוחות בדייקנות ריאליסטית וללא רגשנות יתרה. גם יצירה זו אינה מקרינה לכאורה אלא שפע כלכלי ומשפחתיות חמה ורגועה, אך התיאור טומן בחובו את העימות הבין–תרבותי הראשון שמתאר אמן יהודי.

עושרה של המשפחה שבציור משקף את התמורות שחלו בראשית המאה ה–19 בקרב יהודי גרמניה. בעקבות חוק האמנציפציה (החלקית) שהעניק קיסר פרוסיה, פרידריך הגדול, ליהודי גרמניה ב–1812 החלו רבים מיהודי פרנקפורט, שמנו אלפים בודדים באותה העת, לעסוק במקצועות חופשיים, כמו עריכת דין ורפואה. הם מילאו בכלכלה ובתרבות מקום העולה בהרבה על חלקם היחסי באוכלוסייה. להשתלבות היהודים בחברה הנוצרית תרמה גם תנועת ההשכלה שהשפיעה על יהודי גרמניה מהמאה ה–18 ואילך. למעשה, הציור צויר דווקא בתקופה שבה זכויות היהודים שוב היו במצב בעייתי. בעקבות מהפכות 1830 בצרפת, שתוצאותיהן הדהדו גם בגרמניה, התעוררה מתיחות פוליטית שהשפיעה לרעה על מעמד היהודים וחוללה נסיגה בתהליך השתלבותם.

תעודת ההוקרה שצורפה לצלב הברזל שקיבל סבה של הכותבת, אורי–שרגא בייפוס

תעודת ההוקרה שצורפה לצלב הברזל שקיבל סבה של הכותבת, אורי–שרגא בייפוס

אהבה מאופקת

היצירה מתארת את המפגש בין החייל השב משדה הקרב לבין משפחתו. במרכז התמונה עומדת אם המשפחה בתנוחה מאופקת. ידיה שלובות תוך שהיא אוחזת באחת מהן צלחת מרק, סמל לאִמהות השלווה והמזינה. רק ראשה המוטה לעבר הבן, ומבטה החומל, מעידים על המתחולל בנפשה.

כל אחת מהדמויות מייצגת תגובה שונה. הנער הצעיר מימין, בתגובה אופיינית לגילו, בודק בחרדת קודש את כלי הנשק של החייל. הילדים הקטנים מותחים את גופם קדימה בסקרנות ילדותית טבולה בהערצה לאח הגיבור. האב והאחות הגדולה נצמדים אל גופו של הבן. בעוד האחות מחבקת אותו מתוך שמחה אנושית פשוטה, האב רוכן בהתלהבות דווקא אל עבר צלב הברזל המעטר את חזהו.

הפגישה מתרחשת בשבת. על כך מעידה "מנורת השבת" המפוארת, ה"יודנשטרן", המאפיינת את יהודי גרמניה ומתנוססת במרכז התמונה. גם פריטים רבים נוספים, ביניהם גביע הכסף הגדול והחלה, המונחים על המפה, מבהירים שזהו יום השבת.

 כדי לבנות את המתח ביצירה שותל האמן רמזים עדינים. תשמישי מצווה וספר קודש פתוח על השולחן לצד דיוקנו של פרידריך הקיסר התלוי על הקיר. בגדי השבת של בני הבית מנוגדים למדי ההוסאר (פרש קל שנלחם ללא מעטה שריון) של החייל. צלב הברזל הוא אות הצטיינות המסמל את הצלחתו של הבן בעולם הנוצרי. מקור הגאווה של האב הוא גם סמל דתי המנוגד לאמונה היהודית.

הסיפור מתבהר. חייל יהודי פצוע חזר לביתו לאחר שעזר להגן על גרמניה מפני צבא נפוליאון. מרוב שהשתוקק למהר ולפגוש את משפחתו, נסע בשבת.

איך מתייחסת המשפחה הדתית לבן שבילה תקופה ארוכה בצבא של גויים, שלא העניק תנאים נאותים לשמירת המצוות הקפדנית הנהוגה בקרב יהודי גרמניה? אופנהיים אינו מתאר בתגובות בני המשפחה הסתייגות ממעשי הבן. להיפך, כל בני המשפחה מביעים כלפיו אהבה בדרכים המאופקות המקובלות על בני תפוצה זו. החל בהתלהבות האב וכלה בשמחה המרוסנת של האם.

דיוקן הקיסר התלוי על הקיר מצביע על הפטריוטיות הגרמנית של המשפחה היהודית. הוא מבטא נאמנות והוקרה לקיסר הנאור שהעניק להם זכויות אזרחיות. מתחתיו, בתוך גומחה, ניצב מכל מעוטר המיועד לנטילת ידיים, ומגבת לבנה תלויה לצדו. מסגרת תמונת הקיסר המצועצעת דומה בצורתה למבנה הכד. האמן בונה הרמוניה בין–תרבותית, המשלבת בין טעם אופנתי עכשווי לתכנים יהודיים, אך מעבר לכך משלבת בין התכנים.

לצד תשמישי מצווה על השולחן ועל הקיר, שלטי "מזרח" ו"ברוך אתה בבואך וברוך אתה בצאתך" מסורתיים, מוצגים סממנים לאומיים–גרמניים: תמונת הקיסר, צלב הברזל, מדי הצבא וכלי המלחמה. יש הטוענים כי בהדגישו את האופי היהודי של משפחתו וביתו של החייל הפצוע, ביקש האמן לציין כי יהודי יכול לתרום למדינה גם אם הוא נאמן למוצאו. להבנתי, דווקא שפת הגוף של הבן מביעה מתח מסוים. המשפחה כולה מקבלת באהבה את "הבן האובד", אך הוא אינו מתמסר לקבלת הפנים החמה. אמנם כף ידו מונחת על אגרוף אביו, אך מבטו מופנה מהם והלאה. גופו המתוח ורגלו המושטת קדימה מקרינים זרות, המרמזת שלהשתלבות בחברה הנוצרית עלולים להיות מחירים כבדים.

משל הבן האובד

ביצירה העברית בולט מחזור שירי הבן האובד מאת לאה גולדברג, שפורסם בשנת 1947 ונחשב ציון דרך בשירה העברית המודרנית. כמקובל באמנות המודרנית גולדברג מציגה את הבן האובד באופן טרגי, אך היא גם מסיטה את כל הסיפור וכותבת אותו מחדש, ומציבה במרכז הסיפור את דמות האם.

כמו ביצירתו של אופנהיים, גם הסיפור שמשרטטת גולדברג במילים ספורות וקצביות מתרחש בבית בורגני פטריארכלי, בשבת. בני המשפחה, אב, אם, בן, בת וכלה (הם מכונים "אח", "אחות" ו"כלה" בזיקה לבן האובד) יושבים סביב שולחן השבת וממתינים. בשיר השני, "בבית", מתוארים המתח והמועקה ששוררים סביב השולחן: "אמרה האחות: "חמישה אנחנו"./ "נשב ונסעד", אמר האח. / אמרה הכלה: "השולחן ערכנו"./ אמר האב: "כי יאה לנו כך"./ והאם דומם הסכין נטלה, / לחמש פרוסות פרסה החלה".

על השיר השלישי, "בתשובתו", כתב אריאל הירשפלד כי גולדברג מייהדת בו את הסיפור והופכת אותו לדרמה עכשווית על דתיות מול חילוניות. בניגוד לסיפור הנוצרי המקורי, שבו האב קיבל את הבן החוזר בתשובה, בשיר של גולדברג הבן אינו חוזר בתשובה, האב אינו סולח, הקרע אינו ניתן לאיחוי. אך "האם מפירה את עולם ה'או–או' האבהי ויוצרת תחום מעורב, סבוך, שאין לו פתרון ולא יהיה, והיא מחייבת ומאפשרת מצב שאין בו פתרון. וגם מן הבן היא דורשת זאת – 'וקבל מאביך…" – אך היא גם קובעת את תוכנה של תגובת האב, ומלמדת אותו שגם חרון יכול להיות אהבה" (אריאל הירשפלד, פתחה את הדלת לסופה, 60 שנה ל"משירי הבן האובד" מאת לאה גולדברג, הארץ, 2007).

בתשובתו/ לא זכאי, אף לא נקי כפים,/ והלב לא חזר בתשובה – / ויכרע על הסף אפים,/ וישכב ולקום לא אבה.// "שבעתיים מעלתי המעל,/ שבעתיים חיללתי השם,/ ועדים השמים ממעל,/ כי תמיד הייתי אשם./ … כי אשוב ואמעל המעל,/ כי עודני הבן האובד".

האחות בפתח הדלת/ ראש השפילה, מחתה דמעהוהאח בבית פנימה/ לא יצא לקראתו, לא קרב,/ …רק האם נשאה את פניה/ ופניה היו קורנים: "היינוהך אם צדיק או פושע,/ ובלבד שחזרת, בני/ לעולם לא יסלח אביך,/ לא סליחות הוא אגר בלב./ קומה, בני, וקבל מאביך/ את ברכת חרונו האוהב".

בדומה ליצירתו של אופנהיים מציג שירה של גולדברג קשת של תגובות לשיבתו של הבן–האח בעיצומה של סעודת השבת. בשתי היצירות עומדת האם במרכז, אך בכך מסתיים הדמיון ביניהן. דווקא גולדברג, אישה שניהלה אורח חיים חילוני, לא מצאה בלִבות המשפחה המסורתית מקום לסליחה ולקבלה של הבן שפרש מן החיים הדתיים. אף האם, שפועלת בניגוד לדעת בני משפחתה, אינה מקבלת את דרכו של הבן כלגיטימית. כדי להחזירו לחיק המשפחה היא משתמשת בנימוק אחד: אהבה ללא תנאי. לעומתה, אופנהיים, יותר ממאה שנים לפניה, מציג משפחה שלמה, כולל חתול הבית, המקבלת באהבה את הבן מחלל השבת וגאה בו על הישגיו.

"יותר משישראל שמרו את השבת – שמרה השבת אותם", כתב אחד–העם במאמרו "שבת וציונות". אופנהיים אינו מספר לנו את הפרק הבא שבעלילה: מה עלה בגורלו של ההוסאר היהודי. אולי הסמלים היהודיים הרבים המקובצים ליד דמותו והמקיפים אותו כהילה – מימין לשמאל: חלה וגביע קידוש, מנורת השבת, כלי הבדלה על מדף בפינה, דמות חכם יהודי בתמונה, כד נטילת הידיים – כמו גם המשפחה האוהבת, כולם מסמלים את התקווה שגם הוא יזכה להמשיך את החיים היהודיים. אבל השלט התלוי מעל המשקוף מכריז: "ברוך אתה בבואך וברוך אתה בצאתך". בכל דרכיך אתה ברוך.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016


ציונות דתית אחרת |מאיר ליכטנשטיין

$
0
0

ההופעה החיצונית, התואר האקדמי, האידיאולוגיה השונה – במשך שנים היה אבי בגדר עוף מוזר בציונות הדתית, ורק בשנותיו האחרונות התקבל אל הקונצנזוס הציבורי

בשנה החולפת, במהלך שנת האבלות על אבא מארי ז"ל, חוויתי חווית פרדה מתמשכת מדמותו ההולכת והמתרחקת מאיתנו, הנבלעת לתוך הנצח. במהלך י"א החודשים של אמירת הקדיש, חשתי מדי אמירת קדיש שאני מנכיח במידה מסוימת את דמותו הנעלמת, כמי שאוחז בידו פקעת של חוטים המשתלשלת ממנו. על אף שהפקעת הלכה וקטנה מדי יום, עדיין התחושה הייתה שיש בידי חוט המקשר אליו. במהלך י"ב חודשי האבל, כל חג ומאורע בלוח השנה היוו תחנה נוספת של פרדה ממנו.

עתה, עם השלמת שנה שלמה מאז פטירתו, נסתם הגולל סופית. פקעת החוטים נפלה ונשמטה מהיד, ואבא נבלע בערפל. מעתה איננו עוסקים בפרדה אלא בזיכרון ובגעגועים. דמות דיוקנו תיראה בחלון, מאירה לנו דרך תורה של ערכים ומידות, אורחות חיים והנהגות ישרות. דווקא משום שאבא לא נמצא איתנו, ניתן עתה לנתק את מבטנו מההווה, ולתת את דעתנו להתבונן באורות של מורשתו הגדולה המאירים לנו מתוך האופל.

סללו‭ ‬יחד‭ ‬דרך‭ ‬עצמאית‭ ‬משלהם‭. ‬הרב‭ ‬ליכטנשטיין‭ (‬משמאל‭) ‬והרב‭ ‬עמיטל‭ ‬במסיבת‭ ‬פורים‭ ‬בישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון‭, ‬תשל‭"‬ו צילום‭: ‬באדיבות‭ ‬ישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון

סללו‭ ‬יחד‭ ‬דרך‭ ‬עצמאית‭ ‬משלהם‭. ‬הרב‭ ‬ליכטנשטיין‭ (‬משמאל‭) ‬והרב‭ ‬עמיטל‭ ‬במסיבת‭ ‬פורים‭ ‬בישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון‭, ‬תשל‭"‬ו
צילום‭: ‬באדיבות‭ ‬ישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון

רב אאוטסיידר

יציאת אבא מן העולם בשם טוב עשתה רושם גדול ומלמדת על השפעתו הגדולה על הציונות הדתית על אגפיה השונים. אבא הקרין על החברה הדתית לאומית כולה, העניק לה את גדולתו התורנית יחד עם ביקורת חברתית ותוכחה מוסרית. כל מה שנאמר עליו בהספדים היה נכון – ידיעותיו המקיפות בתורה, דרך לימודו השיטתית שהציגה באופן בהיר נושאים סבוכים מהמסד ועד הטפחות, עמל התורה שלו, דבקותו עד כדי התבטלות כלפי רבותיו הגדולים, היותו חוליה מקשרת בין עולם התורה הציוני דתי ובין שרשרת המסורה של גדולי בריסק, העמדת תלמידים הרבה המשמשים בקודש, יראתו הקודמת לחכמתו, הרגישות האנושית שלו, עוצמתו המוסרית, רוחב דעתו והשכלתו הכללית החובקות זרועות עולם, מידותיו התרומיות, האנושיות שלו והענווה שלו.

דומני שאבא עצמו היה מופתע מהגלים הרחבים של הדי פטירתו, שכן רק בשנים האחרונות לחייו הוא זכה להכרה כאחד מזקני העדה הכלול בתוך הקונצנזוס הרחב של קשת הגוונים של הציונות הדתית. אבא, ה"ארי שעלה מבבל" וקבע את מושבו בתוך הציבור הדתי לאומי, נחשב שנים רבות כסוג של "עוף מוזר", כסוג של "אאוטסיידר". כמי שלא גדל בחוג תלמידיו של הרב צבי יהודה, כמי שקרא למורו ורבו הגרי"ד – "הרב" בה"א הידיעה, בשונה מכל הציבור הדתי לאומי המכנה את הראי"ה קוק  בתואר זה, הוא לא הובן ואף נחשד כמי שלא נאמן דיו לדרך הגאולה של בית מדרשו של הרב קוק.

מראהו החיצוני לא היה אופייני לראש ישיבה. הוא היה מגולח למשעי והיה לובש לעתים ז'קטים משובצים. פעם בעת ששהה בנופש בבית ההארחה של קיבוץ חפץ חיים, הרב ישראל זאב גוסטמן הציג את אבא כראש ישיבה חשוב בפני ראש ישיבה חרדי. זה התבונן אל אבא והפטיר: "כשכבודו יוצא לנופש הוא ודאי משאיר את הקפוטה שלו בבית כדי שלא יזהו אותו…".

בעוד שכיום נפוצה התופעה של רבים שהם "רב ד"ר", בעת הגעתו של אבא ארצה הוא היה בודד בכך, ואף כיום נדיר למצוא רב שהוא בעל תואר דוקטור בספרות אנגלית. הציטוטים של גדולי הסופרים האנגלים בני המאה השבע עשרה בשיחותיו בישיבה היו זרים להוויה הרוחנית הישראלית המורגלת בציטוטים מכתבי הראי"ה. דרכו המדינית המתונה של אבא, ונכונותו לוויתורים טריטוריאליים תמורת שלום, הציבו אותו בתוך קבוצת מיעוט בקרב הציבור הדתי לאומי. בשנות השמונים נכחתי אישית בקהל השומעים של פאנל רבנים, שבמסגרתו התפתח עימות בין אבא ובין רבנים מחוגי ישיבת מרכז הרב, כאשר אבא היה בעמדת מיעוט. צירוף כל הדברים הנ"ל יחד מתאר תמונה של גדול בתורה שנטע את אוהלו בתוך הציונות הדתית, אך נחשד על ידה כמי שאוחז בתורת חוץ לארץ, כמי שחשוד קצת בהשכלה, כמי שחשוד בכך שאינו נאמן דיו לחזון של ארץ ישראל.

לא היה "מזרוחניק"

ואכן, אבא לא הובן בצדק, משום שהוא באמת היה שונה מלב הקונצנזוס של הציבור הדתי לאומי. אבא אכן הזדהה עם רבים מערכי הציונות הדתית, אך עיצב תפיסת עולם ייחודית המסבירה כל אחד מערכים אלו באופן עצמאי, השונה מהאופן שבו הרוב מתייחס אליהם. אבא היה מטעה משום שהוא היה בעל תפיסת עולם מורכבת, היודעת להכיל בו זמנית שני ערכים שונים, שלעתים נראים כסותרים איש את רעהו.

אבא חי בקרב הציבור של ה"מזרחי" אך הוא לא היה "מזרוחניק". הוא לא חי את האמצע כדרך חיים פשרנית, אלא חי בו זמנית את שני הקצוות. הוא דגל בנאמנות מוחלטת לתורה ולערכיה ועם זאת החזיק בהשכלה כללית רחבה ומקיפה, ללא כל נטיות "משכיליות". לא היה שום קשר בין מתינותו המדינית ובין "עמדות שמאל". אבא אהב את ארץ ישראל בכל נימי נפשו והאמין בזכותנו על מרחבי ארץ ישראל, ויחד עם זאת דגל באותה עת ממש בשלום שבו ראה ערך תורני. ביטוי למושרשותו בארץ ישראל ניתן כשקבע את ישיבתו בגוש עציון המתחדש, ומעולם לא נמנע מלנסוע בדרכים מסוכנות אף בשעות הקשות ביותר של האינתיפאדות השונות. אף בשעה שתמך מבחינה מעשית בפשרנות מדינית, הוא כאב בכל לבו את הכאב של חבלי ארץ אבות הניתקים מידינו.

כך אף ביחס לעמדתו כלפי האידאולוגיה של ההסדר. הוא לא ראה את ישיבות ההסדר כישיבות נחותות מהישיבות שבהן התלמידים שקועים בתורה בלבד ולא משרתים בצה"ל. הוא היה מראשוני ראשי ישיבות ההסדר שהכריזו על כך שעל בני ישיבות לבחור לכתחילה במסלול המשלב לימוד תורה עם שירות צבאי. אך זאת לא משום שלהט הלימוד בישיבת הסדר עלול להיות פחות מזה של בני תורה שאינם משרתים, אלא משום שעל המחויבות הבלתי מתפשרת ללימוד להיות מלווה בתחושת אחריות כבדה כלפי עם ישראל. אבא עודד את תלמידיו לשרת בצבא, אך סלד ממיליטריזם ומהערצת הצבאיות האופיינית לחוגים רחבים בציבור הדתי לאומי.

כאשר ראיתי בספרייתו את "מזמור י"ט" של הרב צבי יהודה (השיחה שלו בישיבת "מרכז הרב" ביום העצמאות תשכ"ז, שבה שאג: "'ואת ארצי חילקו'! איפה חברון שלנו – אנחנו שוכחים את זה?! ואיפה שכם שלנו – אנחנו שוכחים את זה?! ואיפה יריחו שלנו – אנחנו שוכחים את זה"), שאלתיו האם שמר עליו משום הדי הנבואה שבדברים על שחרור ירושלים הקרוב. אבא נענה שהוא שמר עליו לא כי השיחה הרשימה אותו אלא אדרבה, משום שהזדעזע מהחלק שבו הרב צבי יהודה הצדיק את קיום מצעד צה"ל ביום העצמאות, משום ש"כל כלי הנשק למיניהם, מתוצרתנו ומתוצרתם של גויים, כל מה ששייך ליום הזה של קימום מלכות ישראל – הכול הוא קודש!". אבא הסתייג מתפיסות כאלו. בעיניו השירות הצבאי הוא כורח מתחייב וזכות גדולה, אך בהחלט לא דבר קדוש.

בשנת תשל"ט, כשאחי הרב משה התגייס לצה"ל, ואני שהיתי באותה עת בבוסטון במחיצת סבי מו"ר הגרי"ד, הוא תיאר לי את רגשותיו במכתב: "לפני כמה דקות הבאתי את משה ללשכת הגיוס בירושלים. קשה הייתה עליי הפרדה, לא רק מבחינה אישית אלא אף מתוך הרגשה וידיעה שגיוסו יפגע לעת עתה בהתפתחותו בלימוד. אך זה קרבן המתחייב ממצב עם ישראל ומדינת ישראל, מצב שבתנאינו ניתן לראות את השירות הצבאי כחיוב, כזכות, וכאחריות – כולם כאחת. נקוה שבעז"ה יעבור על הכול בשלום ונזכה לראותו שוב בין כתלינו וכתלי בית המדרש בשלווה ונחת". סיכומו של דבר, אבא אחז בזה ובזה, ובכך הוא יצר דרך עצמאית משלו, של מסירות אין קץ לתורת ישראל, לעם ישראל ולארץ ישראל, יחד עם רוחב דעת, ערכים הומניסטיים, משנה ציונית ורגישות מוסרית.

לא‭ ‬היה‭ ‬קשר‭ ‬בין‭ ‬מתינותו‭ ‬המדינית‭ ‬ובין‭ "‬עמדות‭ ‬שמאל‭". ‬הרב‭ ‬אהרן‭ ‬וטובה‭ ‬ליכטנשטיין‭ ‬עם‭ ‬בנם‭, ‬כותב‭ ‬המאמר‭, ‬הרב‭ ‬מאיר‭ ‬ליכטנשטיין‭, ‬תש‭"‬ע צילום‭: ‬באדיבות‭ ‬המשפחה

לא‭ ‬היה‭ ‬קשר‭ ‬בין‭ ‬מתינותו‭ ‬המדינית‭ ‬ובין‭ "‬עמדות‭ ‬שמאל‭". ‬הרב‭ ‬אהרן‭ ‬וטובה‭ ‬ליכטנשטיין‭ ‬עם‭ ‬בנם‭, ‬כותב‭ ‬המאמר‭, ‬הרב‭ ‬מאיר‭ ‬ליכטנשטיין‭, ‬תש‭"‬ע
צילום‭: ‬באדיבות‭ ‬המשפחה

דרך חדשה

לכן, במשך שנים רבות, אבא לא תפס את מקומו הראוי לו בתוך הציבור הדתי לאומי. במבט לאחור, נראה שדווקא שונות זו היא המתנה הגדולה ביותר שאבא העניק לציונות הדתית. מתוך תפיסה המכבדת דעות אחרות, מבלי לפתח ויכוח עם בית מדרשו של הרב צבי יהודה, עדיין ניתן לומר שיש ברכה בעצם שבירת המציאות של ציבור האמון על הגמוניה מוחלטת של עמדה אחת. אבא ועמיתו מו"ר הרב יהודה עמיטל שחררו את הציונות הדתית ממונוליטיות בכך שהם סללו יחד דרך עצמאית משלהם. בכך, בעצם שבירת המונוליטיות, הם פרצו את הדרך אף עבור גיבוש ועיצוב של דרכים נוספות, אף אם הן שונות גם מזו שלהם.

אבא והרב עמיטל סללו יחד דרך חדשה למרות שהם ינקו את יסודות השקפות העולם שלהם מיסודות שונים לחלוטין. הרב עמיטל נחשף לתורת הרב קוק עוד בארץ הולדתו בהונגריה, וראה עצמו מקושר בעבותות אהבה לתורת הראי"ה. העמידה העצמאית שלו מול בית המדרש של מרכז הרב הייתה מחלוקת פנימית בחוג הראי"ה על הדגשים הראויים בתוך תורה זו. על דרך הרוב ניתן לומר שבעוד שאסכולת מרכז הרב הדגישה את "אורות", הרב עמיטל שם במרכז את "אורות הקודש", תוך דגש על מוסר אנושי ועל תודעת קידוש השם וחילול השם, כגורמים מניעים של עיצוב אורחות חיים.

לעומתו, אבא ינק יסודות מתורת מורו ורבו הגרי"ד ומרבו הרב יצחק הוטנר בעל ה"פחד יצחק", ושילב אותם עם יסודות עמוקים של הומניזם דתי שהוא מצא להם אפיקי ביטוי בכתביהם של גדולי הסופרים האנגלים ההומניסטיים הדתיים, דוגמת ג'ון מילטון ומת'יו ארנולד. כהומניסט דתי, אבא השריש את חשיבות ההתנהגות המוסרית האנושית בכך שהוא ראה את עצם הקיום האנושי הבסיסי כקיום של מצווה העומד לפני ה', מכוח פניית הקב"ה לאדם בגן עדן המצווה אותו "לעבדה ולשמרה".

בשונה מהוגים הרואים את ההתגלות בסיני המטילה על היהודי מצוות כמתנגשת עם הרוח החופשית של האדם, אבא חווה את עצם קיומו כאדם כבעל חוויית מצווה. לכן הוא ראה את הצו בסיני כמעמיק את האנושיות ומביא אותה לידי מיצוי. מכאן, שיש לכלול בעצם הזהות של יהודי אף יסודות של המוסר האנושי, ושל הרגישות לכל מי שנברא בצלם. על אף השוני בין יסודות תורותיהם של אבא והרב עמיטל, הם מצאו שפה משותפת ויצרו יחד בית של תורה המגדל דורות של תלמידי חכמים ובעלי בתים בעלי עומק למדני, רגישות מוסרית ואחריות לאומית.

חול לצד קודש

דרכו של אבא, היודעת לאחוז בזה ובזה, סוללת מסילה בעבודת השם עבור רבים החיים את המתח של חיים בין קודש וחול. רבים נבוכים כיצד לחיות את המתח בין שאיפת בני תורה, "שבתי בבית ה' כל ימי חיי", ובין המציאות שבה הם חיים בתוך עולם החול. נקודה זו מהווה את נקודת היסוד המבדילה בין העולם החרדי על גווניו השונים ובין הציבור הדתי לאומי. תפיסת העולם החרדית מצמצמת את הקודש לתחום הטהור של עבודת השם בתלמוד תורה ובקיום מצוות בלבד. בסולם ערכיה, החול הוא הכרח שיש ליטול בו חלק אך לא מעבר לכך. ואכן, בניה נכנסים למערכות החיים רק כדי להסתדר בהן, ומשם לחזור ולהסתופף באוהלה של תורה.

לעומתם, הציבור הדתי לאומי האמון על משנת הראי"ה קוק מעודד את בניו ובנותיו ליטול חלק במערכות החיים השונות, מכוח תפיסה שהקודש מתפרץ מחוץ לבית המדרש ומקדש אף את מערכות החול. כפי שציטטתי לעיל מדבריו של הרב צבי יהודה, השירות הצבאי מוצג על ידו כעבודת הקודש, ויש להשתתף בפיתוחה של מדינת ישראל משום שמדינת ישראל ומוסדות השלטון שלה הם קדושים.

באופן פרדוקסלי, על אף הפער התהומי בין העולמות, יש נקודה משותפת לאידיאולוגיה החרדית ולאידיאולוגיה של בית מדרשו של הראי"ה. שני בתי המדרש דוגלים בעבודת הקודש בלבד. המחלוקת העמוקה ביניהם היא באשר להגדרה מה קדוש. ברם, שני העולמות מודים שאין מקום לחול בחייו של האדם.

לעומתם, דרכו של אבא מציגה דרך שלישית, המבדילה בין קודש ובין חול. יחד עם זה שהיא דוגלת במסירות אין קץ לקודש, היא נותנת ערך לחול מבלי להכריז על כך שהוא קדוש. בכך אבא מציע דרך עבור רבים החשים שבמציאות החיים היומיומית שלהם הם חווים את החול כחול, ומתקשים להזדהות עם עמדה המקדשת הכול או המתעלמת מהערך שיש לעולם החול.

דרכו של אבא סוללת אף דרך שלישית בתוך העולם הדתי לאומי עצמו, הנראית כמתפלגת בין שתי קבוצות מרכזיות – בין המכונים "דתיים מודרניים" ובין המכונים "חרד"ל". בתהודה הציבורית סביב מספר נושאי יסוד בהווייתנו, נתפס שבני התורה הם אלו הממעטים בערך של השכלה כללית, אינם רואים בעין יפה אוריינות של נשים, ממעטים בחשיבות של ערכים מוסריים ועוד. דרכו של אבא מציבה מודל שלישי – מודל של דבקות בתורה יחד עם עידוד נשים ללמוד תורה, עם עין יפה על השכלה, עם רגישות מוסרית יוצאת דופן.

דרכו של אבא היא דרך קשה, ודורשת מאמץ רב מאלו המבקשים לאחוז בה. דרך זו אינה דוגלת בפשרנות בעבודת השם. אדרבה, היא תובעת יותר. היא תובעת נאמנות מוחלטת לתורה יחד עם רגישות מוסרית; היא תובעת הקפדה מוחלטת במצוות יחד עם הכרה בערכים הומניים; היא תובעת מבני ישיבות ההסדר ללמוד כמו בוולוז'ין יחד עם שירות צבאי; היא תובעת מבעלי בתים המצויים במערכות החיים להמשיך בכל הכוח לעבוד את ה'.

אבא עצמו היה נאה דורש ונאה מקיים. כל ימיו דרש מעצמו לעבוד את ה' בכל כוחו. כמה נאה לסכם את שירת חייו בשיר שביטא את מהותו שלו, שיר ששר בדבקות בשמחת תורה כשהוא מחבק את ספר התורה: "אשרי איש שלא ישכחך, ובן אדם יתאמץ בך".

הרב מאיר ליכטנשטיין הוא רב קהילת 
"אוהל יונה מנחם" בבית שמש

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016


יחסים מורכבים |אריאל הורוביץ

$
0
0

הרב ליכטנשטיין לא כיוון את תלמידיו לעסוק במדעי היהדות והתנגד למחקר התלמוד, אך רבים מהם פנו לאפיקים אלו והפכו לחוקרים מובילים בתחומם. ארבעה תלמידים מספרים על ראש הישיבה הלמדן שידע בעל פה את הש"ס והיה בקי בספרות האנגלית, אך חשש שתלמידיו יאבדו במרחב האקדמי את המסירות ואת תחושת הקדושה

קיץ תשע"ג. באחד האולמות שבקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית התכנסו באי הקונגרס העולמי למדעי היהדות למושב שכותרתו "הרב אהרן ליכטנשטיין: הגות, למדנות והשפעה תרבותית". בקהל ניתן היה לראות לא מעט אנשי אקדמיה שלמדו אצל הרב ליכטנשטיין בישיבת הר עציון והפכו, ברבות השנים, לחוקרים בתחום מדעי הרוח ובמדעי היהדות בפרט.

הנוכחים באולם – כמו גם, מותר לשער, הרב ליכטנשטיין עצמו – חשו, ללא ספק, שמדובר באירוע לא שגרתי. אף שהעולם האקדמי כלל לא היה זר לרב ליכטנשטיין – ב–1957, כשהיה בן 24, השלים את עבודת הדוקטורט שלו בספרות אנגלית, שעסקה בתיאולוגיה הרציונלית של הנרי מור בן המאה ה–17 – הרי שמדעי היהדות, ובעיקר חקר התלמוד, לא היו האפיק הטבעי שלו ייעד הרב ליכטנשטיין את תלמידיו. הם, מצדם, עזבו בחלקם את הישיבה מתוך תחושה של חלל רוחני ודתי, חלל שאותו הם פנו למלא במסגרות אקדמיות ובבתי מדרש פלורליסטיים שקמו החל מסוף שנות השבעים.

המושב הזה, שנה וחצי לפני שהלך לעולמו, סימן ניצני פיוס של ראש ישיבת הר עציון עם האקדמיה ועם עולם מדעי היהדות, אולם שאלות רבות עדיין נותרו לא–פתורות: כיצד התייחס הרב ליכטנשטיין לעיסוק במדעי היהדות? כיצד ניתן להסביר את העובדה שרבים כל כך מתלמידיו הפכו לחוקרים בתחומים הללו? האם הם אכן עשו זאת מתוך תחושה של מחסור אינטלקטואלי ודתי, האם מתוך תודעה של מרד בלימוד הישיבתי, או שמא דווקא מתוך רצון להשלים ולהרחיב את מה שקיבלו בישיבה? האם הישיבה – הישיבה כמוסד, וישיבת הר עציון בפרט – מסוגלת לענות על מכלול הצרכים הרוחניים של תלמידיה, או שמא העיסוק הביקורתי במקרא, בתלמוד ובמחשבת ישראל מספק צורך רוחני ואינטלקטואלי שהישיבה לא מצליחה לספק?

ראש‭ ‬הישיבה‭ ‬היחיד‭ ‬בעל‭ ‬דוקטורט‭ ‬בספרות‭ ‬אנגלית‭. ‬הרב‭ ‬ליכטנשטיין‭ ‬בבית‭ ‬המדרש‭ ‬בישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון‭, ‬שנות‭ ‬השבעים צילומים‭: ‬באדיבות‭ ‬ישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון

ראש‭ ‬הישיבה‭ ‬היחיד‭ ‬בעל‭ ‬דוקטורט‭ ‬בספרות‭ ‬אנגלית‭. ‬הרב‭ ‬ליכטנשטיין‭ ‬בבית‭ ‬המדרש‭ ‬בישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון‭, ‬שנות‭ ‬השבעים
צילומים‭: ‬באדיבות‭ ‬ישיבת‭ ‬הר‭ ‬עציון

חשש שהמכללה תבלע את הישיבה

"בתחילת הדרך, היה לרב ליכטנשטיין חזון", אומר פרופ' דב שוורץ מאוניברסיטת בר אילן, אחד מן הדוברים במושב שהתקיים בקונגרס העולמי למדעי היהדות, "הרב ליכטנשטיין סיפר שכאשר הוא עלה לארץ, הוא בחר להתגורר בירושלים ולא באלון שבות, סמוך לישיבה. זו תופעה די יוצאת דופן באותן שנים – אני לא מכיר הרבה ראשי ישיבות בשנות השבעים והשמונים שגרו מחוץ לישיבה. הרב ליכטנשטיין הסביר שהוא בחר לגור בירושלים משום שהיא המוקד של האוניברסיטה העברית ושל האקדמיה הלאומית למדעים. בחזון המקורי שלו הייתה זיקה בין אקדמיה וישיבה, יצירה של מעין קומפלקס שמשלב בין שני העולמות הללו. לאט לאט הוא התאכזב, והבין שהשילוב הזה מורכב יותר".

היחסים המורכבים בין האקדמיה לישיבה התגלמו גם במכללת הרצוג, שקמה מתוך הישיבה ופעלה לצדה. "מצד אחד, הרב ליכטנשטיין היה הרקטור של מכללת הרצוג, והמכללה הלכה לכיוון אקדמיזציה", אומר שוורץ, "היה מאוד ברור שהמרצים במכללה יגיעו מתוך האוניברסיטאות. מצד שני, הרב ליכטנשטיין התנגד לאופן שבו לומדים תלמוד באוניברסיטה. הוא חניך של עולם הישיבות, ודרך הלימוד שלו ברורה מבחינת המסורת הלמדנית.

"הרב ליכטנשטיין הוא תוצר של בריסק. משפחת סולובייצ'יק אימצה את התפיסה הליטאית המסורתית, שיש בה ממד מיסטי. בעולם הישיבות באותן שנים הילכה אווירה מיסטית, כביכול אם תלמד בעיון שישה או שבעה דפים תדע את כל הש"ס, ובאופן הזה למדה גם משפחת סולובייצ'יק. ולכן, מבחינת הרב ליכטנשטיין, היה מתח בין המכללה לבין הישיבה. כראש ישיבה הוא היה אחראי על מה שלימדו בישיבה, וכרקטור המכללה היה אמון על הלימודים במכללה, אבל הוא לא הצליח להגיע למיזוג בין שתיהן. הוא חשש שבסופו של דבר המכללה תבלע את הישיבה".

איך אתה מסביר את העובדה שלמרות צורת הלימוד המסורתית של הרב ליכטנשטיין, רבים מתלמידיו פנו לעולם המחקר ועוסקים במדעי היהדות?

"אני חושב שהרב ליכטנשטיין יצר דימוי שאפשר לתלמידיו להתפתח בכיוון הזה. לא היה עוד ראש ישיבה שיש לו דוקטורט בספרות אנגלית. כשאחד מרבני ישיבת מעלה אדומים למד ערבית באוניברסיטה ושמו התפרסם ברשימת מצטייני הדיקן, הוא לא ידע איפה לקבור את עצמו. אצל הרב ליכטנשטיין, לעומת זאת, זה היה מאוד גלוי, ובין היתר זה אפשר את הפתיחות ואת החירות להמשיך לכיוונים האלה".

התלמידים‭ ‬באו‭ ‬ללמוד‭ ‬אצלו‭ ‬בגלל‭ ‬הממד‭ ‬האינטלקטואלי‭. ‬הרב‭ ‬ליכטנשטיין‭ ‬בישיבה‭, ‬שנות‭ ‬התשעים

התלמידים‭ ‬באו‭ ‬ללמוד‭ ‬אצלו‭ ‬בגלל‭ ‬הממד‭ ‬האינטלקטואלי‭. ‬הרב‭ ‬ליכטנשטיין‭ ‬בישיבה‭, ‬שנות‭ ‬התשעים

בין הרטמן להר עציון

בסוף שנות השבעים ובתחילת שנות השמונים עזבה את ישיבת הר עציון קבוצה של תלמידים, והצטרפה לבית מדרש חדש שהקים אז הרב פרופ' דוד הרטמן בירושלים. בביוגרפיות של הרב פרופ' הרטמן ושל הרב ליכטנשטיין ישנם לא מעט קווים מקבילים – שניהם נולדו בתחילת שנות השלושים, גדלו בארצות הברית ולמדו אצל הרב סולובייצ'יק; דמותו הדומיננטית של הרב סולובייצ'יק המשיכה ללוות את העולם הרוחני והאינטלקטואלי של שניהם בשנים שלאחר מכן. השניים אף עלו ארצה באותה שנה – הרב ליכטנשטיין נקרא לכהן כראש ישיבת הר עציון, ואילו הרטמן, רב קהילה במונטריאול, הקים בירושלים את מכון שלום הרטמן, שבליבת פעילותו עמד בית מדרש ברוח האורתודוקסיה המודרנית הליברלית. שני תלמידיו הגדולים של הרב סולובייצ'יק פעלו בקרבת מקום, עסקו בתחומים דומים וסימנו מבחינות רבות תפיסות מנוגדות בהבנת העולם הדתי, התפתחות ההלכה והיחס ללימוד תורה.

בית המדרש של מכון הרטמן נוסד ב–1976, ואת השיעורים הראשונים בו לימדו פרופ' מנחם כהנא, הרב מנחם פרומן והרטמן עצמו. עם התלמידים בשנותיו הראשונות של בית המדרש של המכון נמנו גם כמה מבוגרי ישיבת הר עציון, שהפכו בהמשך לחוקרי מחשבת ישראל – בהם משה הלברטל, מנחם לורברבוים ובנימין איש שלום. בהמשך הצטרפו למכון דמויות כמו פרופ' ישי רוזן–צבי וד"ר אריאל פיקאר, גם הם בוגרי הישיבה באלון שבות. פרופ' מנחם לורברבוים, כיום ראש בית הספר לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, הגיע לישיבת הר עציון בשלהי שנות השבעים ולמד במשך כמה שנים בשיעורו של הרב ליכטנשטיין.

"הרב ליכטנשטיין היה תלמיד חכם עצום, ידען גדול מאוד, מסור ללימוד תורה", אומר לורברבוים, "ובמובן הזה הוא גם היה מאוד שמרן. אבל הדמות שלו הייתה מורכבת, כיוון שהיה בה גם ממד של השכלה כללית הומניסטית. היה בו ערבוב מוטיבים מרתק – הוא ידע בעל פה את הש"ס ואת כל הספרות האנגלית. כל רכיבי האישיות הללו יוצרים אדם מאוד מורכב, כאשר בסופו של דבר, ההלכה הייתה הגורם שעשה סדר בכול. ההלכה הייתה נורמה מסדירה בתוך כל הסיפור הזה, והיא הייתה ברורה ומאוד פוזיטיביסטית. עבורנו, כתלמידים, הסתירות בדמותו של הרב ליכטנשטיין היו מאוד קשות להכלה, משום שהוא לא שיתף אותנו בממד הרפלקטיבי שלו על הסתירות האלה. הצו הדתי היה הדבר היחיד שאפשר לדבר עליו. הרפלקסיה, שהייתה יכולה לתת ממד עומק לריבוי המוטיבים הזה ולמנף את התלמידים, לא הייתה חלק מהשיחה. דווקא בגלל זה אני חושב שהרבה תלמידים מרכזיים בישיבה הרגישו שהם מיצו את חוויית הישיבה אחרי שנתיים או שלוש. הרב ליכטנשטיין, בגלל שהוא היה מסורתן נאמן, דחה מעליו את כל התלמידים בעלי היכולות היצירתיות, וטיפח את כל התלמידים המסורתניים. התחושה הזו הביאה גם אותי למכון הרטמן, ב–1980".

והלימוד במכון העניק לך משהו שהישיבה לא הצליחה להעניק?

"בהחלט. הלימוד בבית המדרש עם דוד הרטמן הזמין יצירתיות. אין טענות אמת חזקות, אין תודעה שקובעת שזו הדרך ובה צריך ללכת. אין בכלל מושג של דרך, זה לא קיים. אתה צריך למצוא בעצמך את הדרך, לעצב אותה, ליטול עליה אחריות. אתה לא מכופף את רצונך בפני חובה ערטילאית, אלא נוטל אחריות. ממילא, הלימוד מעלה שאלות אחרות לגמרי, שהתלמיד חכם המסורתי לא יכול לשאול את עצמו. הלימוד הישיבתי הקלאסי לא רואה בלימוד משפט עברי או מחשבת ישראל תלמוד תורה, משום שהתחומים הללו לא עוסקים בהנהרה של החובה הדתית. מבחינת האתוס הישיבתי, הדבר היחיד שנחשב כ'תלמוד תורה' קשור בהנהרה של החובה.

"הישיבה לא הצליחה להחזיק בתוכה אנשים שהרפלקסיה על היהדות הייתה מרכז הכובד שלהם. היא לא הייתה מסוגלת לטפח רפלקסיה רצינית, מכיוון שרפלקסיה לא יכולה להתקיים ללא ביקורת. הרטמן ניסה להראות מהי מחויבות ביקורתית – מחויבות ביקורתית מחייבת התבוננות מסדר שני על הפרויקט, ובדיוק מזה פחדו ראשי הישיבה. הרב ליכטנשטיין היה הטוב ביותר במה שהוא עשה, ולכן הישיבה הייתה מוקד למצוינות, אך זו מצוינות מסוג מאוד מסוים. וכמו כל פרויקט מסורתני, הישיבה כורתת את הענף שעליו היא יושבת – היא לא מסוגלת להבין את ההליכה אל מעבר לאופק שלה, אף שההליכה אל מעבר לאופק היא התנאי לצעד הבא. אני הרגשתי שהפרויקט של הישיבה לא נתן מקום לתורה שבעל פה להמשיך להתקיים".

לא רק "מסילת ישרים"

חמש עשרה שנים אחרי מכון הרטמן קם מוסד נוסף ללימודי יהדות: בית מורשה, בית מדרש שביקש לשלב בין לימוד ישיבתי לבין לימוד אקדמי. פרופ' בנימין איש–שלום, גם הוא בוגר ישיבת הר עציון, השלים את הדוקטורט שלו במחשבת ישראל וב–1990 הקים את בית מורשה מתוך תחושה של חלל שיש למלאו. איש–שלום מספר שהוא שוחח עם הרב ליכטנשטיין לפני הקמת בית מורשה, וזה נתן את ברכתו למוסד.

"הרב ליכטנשטיין תמך בעצם הקמת בית מורשה", אומר איש–שלום, "הוא הבין את הצורך ואת החיוניות. הדבר היחיד שהוא שאל אותי הוא איך ילמדו שם תלמוד. לא עניינה אותו ההתייחסות האקדמית או הביקורתית לתחומים אחרים – הוא היה פחות רגיש לסוגיות של חקר המקרא, למשל – אלא חקר התלמוד. הוא לא הסתיר ממני את דעתו כששוחחנו. השבתי לו שבית המדרש של בית מורשה ישלב לימוד ישיבתי קלאסי, מסורתי, לצד הדיסציפלינות האקדמיות, והוא הסתייג באופן ספציפי רק מהנושא של לימוד התלמוד. אבל גם הוא הבין שהדרך שניסינו לסלול מתאימה לאנשים מסוימים. כשאחד מתלמידיו הקרובים עזב את הישיבה והתחיל ללמוד בבית מורשה, הרב ליכטנשטיין התקשר אליי והודה לי על כך שהתלמיד הזה מצא בית. הוא ידע להעריך את זה, גם אם הוא לא הסכים.

"בית מורשה הוקם בגלל צורך שהרגשתי שאיננו מתמלא לא בישיבה וגם לא באוניברסיטה, והוא השילוב בין שתיהן", אומר איש שלום, "ידעתי שיש הרבה אנשים שזקוקים למקום כזה, וחשבתי שיש בכך גם יצירת כיוון חדש בציבוריות הישראלית, של התמודדות עם הלכי הרוח והמגמות הרוחניות והתרבותיות של זמננו מתוך גישה לא אפולוגטית. האם הישיבה הייתה יכולה להיות המקום הזה? ייתכן, אבל הישיבה בחרה לא להתמודד באופן פתוח עם המציאות במידה שאני ראיתי אותה כנדרשת. אני לא חושב שהבחירה הזו נעשתה מתוך חוסר מודעות. הרב ליכטנשטיין וגם הרב יהודה עמיטל, מוריי ורבותיי, היו אנשים מאוד מפוכחים שהבינו היטב את משמעות הדברים, והם בחרו ביודעין את מה שהם בחרו. אני מבין את הבחירה שלהם ומכבד אותה, אבל אני חושב שהיא הייתה טובה לשלב מסוים, והיה צורך בשלב נוסף".

אבל השילוב בין ישיבה ואקדמיה וההתמודדות הכנה עם אתגרי המציאות אינם דברים שאתה מצפה למצוא בישיבה מלכתחילה

"לא. הישיבה איננה אוניברסיטה, ואני לא מצפה מהישיבה שתכלול קוריקולום אוניברסיטאי. לישיבה יש מטרה אחרת מלאוניברסיטה, ואני מבין את זה ומעריך את זה. השנים בישיבה היו שנים מעצבות ומכוננות עבורי, אבל כבר אז יצרתי לעצמי בתוך הישיבה מסגרות לימוד אלטרנטיביות – ישבתי בחדרי ולמדתי פילוסופיה וספרות מחקרית. הישיבה לא הפריעה לי לעשות את זה, ואפילו חשתי גיבוי ותמיכה משני ראשי הישיבה. אני חושב שיש לאינטנסיביות הישיבתית ערך בפני עצמו, והיא לא תמיד עולה בקנה אחד עם למידה ביקורתית אקדמית. לישיבה יש עוד מטרות, ואני מבין אותן ומזדהה איתן. אי אפשר להשיג את המטרות המסוימות הללו כשהופכים את הישיבה להיות משהו שהיא איננה. היא לא יכולה ולא צריכה להיות אוניברסיטה.

"אני כן חושב שהישיבה צריכה להיות רחבה ופתוחה יותר, והיום כבר יש ישיבות שמצליחות לשמור על האיזון שאני מדבר עליו – בין העניין, הסקרנות והיושר האינטלקטואלי לבין הלהט הדתי והחוויה האותנטית. אני חושב שמי שבונה לעצמו תשתית חינוכית רוחנית ואינטלקטואלית איתנה בעולם הישיבות ולאחר מכן הולך לאוניברסיטה יוצר בסופו של דבר סינתזות חדשות בין שני העולמות".

בעיני איש–שלום, העיסוק האקדמי של תלמידי הרב ליכטנשטיין שואב השראה מדמותו של הרב ליכטנשטיין עצמו. "ראש ישיבה כמו הרב ליכטנשטיין, שנושא בגאון גם את תואר הדוקטור בספרות אנגלית, שלא מסתיר את הפרט הביוגרפי הזה ומשתמש בדרשות שלו בידיעותיו הספרותיות והפילוסופיות, גם אם הוא לא מכריז בפומבי שהוא תומך במה שהלכנו ועשינו בפועל, במשתמע הוא בעצם מעודד את זה. אני זוכר שבדרשת ליל שבת אחת הרב ליכטנשטיין ציטט את ההיסטוריון הבריטי תומאס קרלייל. בשיחה אחרת הוא התייחס למערכת היחסים העכורה שבין הרבנים הראשיים דאז גורן ויוסף, ואני זוכר שהוא אמר שאם הרבנים הראשיים היו לומדים גם קצת ספרות ולא רק 'מסילת ישרים' אולי הם היו מתנהלים אחרת. אלה אמירות מאוד משמעותיות, גם אם מבחינה כמותית הן כיסו רק חלק קטן מהלימוד. הן מכוננות, מעצבות, והן נטעו בתלמידים את החירות לקום ולעשות את הצעדים הבאים".

עולם הרוח הכללי וההלכה

ד"ר אליעזר חדד, מרצה בחוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית, למד בישיבת הר עציון במשך כחמש שנים. לאחר לימודיו בישיבה היה ר"מ בישיבת הקיבוץ הדתי בעין צורים, ולאחר שהישיבה נסגרה פנה לאקדמיה וכתב דוקטורט על "מורה נבוכים". גם הוא מספר על ההוגים השונים שהרב ליכטנשטיין הזכיר בשיחותיו הכלליות, אך האזכורים הללו, לדבריו, לא חלחלו אל תוך לימוד הגמרא עצמו. "הרב ליכטנשטיין תמיד ציטט בשיחות שונות את קאנט, את שייקספיר או את הנרי מור, כמו גם תיאולוגים נוצרים", אומר חדד, "אך תחום הגמרא היה באופן ברור תחום פנימי, שבו כמעט לא הוזכרו מחקרים – לעתים רחוקות הרב ליכטנשטיין הזכיר את מחקריו של פרופ' שאול ליברמן. ולמרות זאת, המתודה הלמדנית שלו, בעיניי, היא מעין מתודה אקדמית – לא במובן ההיסטורי–פילולוגי, אלא כתיאוריה פילוסופית.

"הצורך להמשיג המשגות מחבר את בריסק לעולם הפילוסופי המופשט. בשונה מישיבות אחרות, שבהן כל רב לימד את הסוגיה כדרכו והגיע לתובנות אחרות, לרב ליכטנשטיין הייתה שיטה שאותה הוא רצה ללמד. הוא דיבר על שאלות ראשוניות ושאלות שניות, על סוגים שונים של חילוקים – כל זה שואב השראה ממודל פילוסופי אקדמי.

"הרב ליכטנשטיין לא הרבה לעשות שימוש במתודה היסטוריציסטית בלימוד הגמרא. הוא כן נהג לחלק בין סוגים שונים של ראשונים ואחרונים, אבל הגמרא הייתה על–היסטורית מהבחינה הזו – לא היו בה רבדים של מוקדם ומאוחר. אני חושב שזו אחת הסיבות שהוא ראה בדוד הרטמן מעין סדין אדום, איום על העולם שלו. להרטמן הייתה גישה רלטיביסטית להלכה, והוא ראה אותה כצומחת מתוך הנסיבות והאירועים. הרב ליכטנשטיין ראה בעייתיות בתפיסה של הרטמן את ההלכה כתוצר של נסיבות ושל תנאים, בלי זיקה לנצחיות של ההלכה, להתגלות.

"זמן קצר לפני שבאתי לישיבה עזבו כמה בחורים מאוד איכותיים למכון הרטמן, וניכר שזה הפריע לרב ליכטנשטיין. אני חושב שאם הם היו עוברים ישירות לאוניברסיטה זה היה אחרת, אבל מכון הרטמן היה חלק מהשדה הדתי, הוא נתפס כמקום שמתחרה על הפרשנות הדתית הנכונה. כאב לו שתלמידיו עזבו לשם. זה ציער אותו. החשש שלו ממדעי היהדות היה קשור לאיבוד השאיפה הדתית, המסירות, תחושת הקדושה; לראיית הדברים כתוצר של נסיבות, ולא כחלק מהתגלות, שהיא מעבר.

"אני לא מופתע מכך שרבים מבוגרי הישיבה פנו למדעי היהדות", אומר חדד, "הישיבה הייתה ידועה בראש ובראשונה כמוסד אינטלקטואלי, ותלמידיה באו ללמוד אצל הרב ליכטנשטיין בגלל הממד האינטלקטואלי של הלימוד, הרמה הגבוהה, רוחב הדעת. קבוצת התלמידים שהגיעה לישיבה חיפשה מראש את תחום הדעת והלימוד. כאמור, הרב ליכטנשטיין עצמו ייצג מיזוג מסוים בין העולמות, למרות שזה היה מיזוג בין עולם הרוח הכללי לבין עולם ההלכה, אבל רק בשלב מאוחר יותר תלמידים התחילו לשים לב לכך שהוא עצמו לא נותן מקום למדעי היהדות.

"הרב מרדכי ברויאר, למשל, לימד בישיבה את שיטת הבחינות שיצר, ורק בהמשך אנשים התוודעו לכך שיש כאן מעין 'גיור' של ביקורת המקרא. הרב ברויאר עצמו לא הזכיר את הביקורת אלא רק הלך בדרכה, ואילו בשלב מאוחר יותר החלו התלמידים להתחקות אחרי הדברים והבינו שהמקור להם הוא ביקורת המקרא. מבחינת הרב ברויאר הוא עשה צעד נוסף – הוא לקח את הביקורת שפירקה את המקרא לתעודות, ופירש אותה כבחינות שונות בתורה. ואילו תלמידים מסוימים שלו, שפנו לחקר המקרא באקדמיה, היו סבורים שהם צועדים עוד צעד, כאשר מבחינת הרב ברויאר הם למעשה חזרו אחורה. בכל מה שקשור לרב ליכטנשטיין, ברור לי שהוא שילב ממדים מתוך העולם האקדמי בלימוד שלו – כשחותרים אחרי מסורת בריסק מוצאים השפעות קנטיאניות – ועדיין, התפיסה היסודית מחפשת את הממד הנצחי בתוך המקורות".

גשר מאוחר לעולם האקדמי

היום, כשאתה מלמד באקדמיה, החיפוש אחרי הממד הנצחי, שאופייני ללימוד בישיבה, עדיין מדבר אליך?

"כן. אני עדיין מאוד מזדהה עם התפיסה היסודית של חיפוש הממד הנצחי בתוך המקורות. אני מודע לכל ההיבטים ההיסטוריים והפסיכולוגיים של הטקסט ולהשפעות כאלה ואחרות, אבל אני כן חושב שחילוץ המבט הנצחי של הדברים הוא חלק מתפיסה של התורה כהתגלות, ולא רק כתוצר של נסיבות וסיטואציה. העולם האקדמי יראה הכול כתוצר של נסיבות, וצריך למצוא מינון נכון בין מבט שמתרומם אל מעבר לנסיבות ההיסטוריות לבין מודעות לכך שהנסיבות משפיעות על התורה. אני רואה את מציאת המינון הזו כאתגר של תלמידי הרב ליכטנשטיין שנמצאים באקדמיה, כל אחד במקומו".

המושב שהתקיים בקונגרס העולמי למדעי היהדות סימן, אולי, התחלה של סינתזה בין מפעלו של הרב ליכטנשטיין לבין מדעי היהדות. אחרי פטירתו התקיים במכון ון ליר כנס לזכרו, וכעת מתכננים במכון הוצאה של קובץ מאמרים לזכרו. האם באחרית ימיו התפייס הרב ליכטנשטיין עם האקדמיה? "אני חושב שאפשר לראות כאן פיוס", אומר פרופ' דב שוורץ, "זה קשור לכך שמעמדה של ישיבת הר עציון השתנה, ומעמדו של הרב ליכטנשטיין השתנה. באשר לישיבה, קרתה במשך השנים תופעה מעניינת, שאפשר להגדיר אותה כאירוניה של ההיסטוריה: בשנות השבעים ישיבת הגוש נחשבה כקמפוס, חצי אוניברסיטה, ואילו בשנות התשעים הכול התהפך – ישיבת הגוש הפכה לישיבה הליטאית היחידה כמעט בקרב ישיבות ההסדר.

"באשר לרב ליכטנשטיין, הוא הפך באחרית ימיו להיות אחד מזקני ראשי ישיבות ההסדר וקיבל פרס ישראל לספרות תורנית. פתאום הוא התגלה, לאחר שנים שבהן הציבור הדתי לא ידע להעריך את מפעלו. אני חושב שהוא חש שהמציאות אישרה את דרכו, והוא רווה נחת מכך שהישיבה נראתה כפי שהוא חושב שהיא צריכה להיראות – כספינת דגל מבחינת עומק הלימוד. כל אלה אפשרו, בין היתר, ליצור גשר – מאוחר אמנם – לעולם האקדמיה".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ח ניסן תשע"ו, 6.5.2016



לחיות כאן יחד |זאב שביידל  

$
0
0

אישיותו וסיפור חייו של יועז הנדל אומרים "קונצנזוס". הוא נמנע מעיסוק בסוגיות חברתיות, ובשאלות של מדיניות וזהות הוא מעוניין בניהול דיון גם ללא הסכמה. פה ושם בארץ ישראל

הנדלבארץ לא זרועה

מסע ישראלי

יועז הנדל

ידיעות ספרים, 2015,
349 עמ'

שם ספרו החדש של יועז הנדל שולח בבירור לספרים קודמים מסוגה דומה, ובראשם "פה ושם בארץ ישראל" של עמוס עוז ו"הזמן הצהוב" של גרוסמן. שם אחד הפרקים, "בארץ השמאלנים", מחזק את התחושה שמדובר במעין המשך, שהוא גם סוג של מענה או פרספקטיבה מן הצד השני של החברה הישראלית. לכן הטרחתי את עצמי לספרייה העירונית, שלפתי מהמדפים את גרוסמן ואת עוז ויצאתי למסע מחודש. פה ושם בארץ ישראל אז והיום.

 העיצוב והפונטים בספר של הנדל כמובן עולים הרבה על החוברות של גרוסמן ועוז. לא ניתן לומר זאת על הכישרון הספרותי או הפובליציסטי. הנדל הוא איש אקדמיה ותקשורת ומחברם של ספרי עיון, בעוד עוז וגרוסמן היו והינם אמני השפה העברית ברמה הגבוהה ביותר. כישרונם הספרותי בהחלט בא לידי ביטוי גם בפובליציסטיקה שלהם (דבר שלא ניתן לומר, למשל, על מאיר שלו).

מתנגדיהם מהימין חשו נכונה שהתיאורים שיצאו מתחת עטם של גרוסמן ועוז יעשו נפשות למחנה השמאל. קשה לאמוד זאת סטטיסטית, אך נראה שהם צדקו. אני מסופק אם ספרו של הנדל יגרום למישהו לעבור ממחנה פוליטי אחד למשנהו וגם לא חושב שזו כוונתו. אך ספרו מתאר משהו חשוב לא פחות – שינוי דרמטי שעברה החברה הישראלית במהלך רבע המאה שחלפה מאז שנות השמונים, זמן כתיבתם של עוז וגרוסמן.

בכתיבתם של גרוסמן ועוז ניכרת דאגה גדולה. עוז חושש שהחברה הישראלית עומדת להתפצל לערב רב של שבטים ללא כל מכנה משותף. גרוסמן פוחד מכך שמונוליטיות רעיונית בצד היהודי תרמוס באלימות את האחר הפלשתיני. כעבור שלושים שנה, אפשר לומר שהחששות של שניהם התבדו לחלוטין. החברה הישראלית חיה בצל שסעים רבים ולא פשוטים, עדיין לא באנו אל המנוחה ואל הנחלה עם שכנינו, וגם חלקים גדלים בשמאל מבינים שזה כנראה לא עומד לקרות בקרוב. אלא שבינתיים הולך ומתגבש כאן קונצנזוס רחב שכולל את רוב האוכלוסייה היהודית, ואת קווי המתאר של אותו קונצנזוס הנדל מתאר.

אין זה מקרה שהספר חותם ברשמים הקשורים למבצע "צוק איתן". רבים (ואני ביניהם) חשו במהלך המבצע שמתאחה בעם ישראל סדק שנפער אי שם בין מלחמת יום הכיפורים למלחמת לבנון הראשונה (שם ממקם הנדל את היווצרותו של "שמאל ישראלי חדש"). לא הייתה שם אורגיה של התלהמות לאומנית, לא הפגנות נגד המלחמה וגם לא נזרקו רימונים על מפגיני שמאל. הייתה הסכמה לאומית רחבה שאנו מגִנים על עצמנו בלית ברירה והעם, לכל רוחב הקשת, הראה אהבה לצה"ל ולמדינה ושידר ערבות הדדית.

 בעיית משילות

אותו קונצנזוס חדש מתבטא היטב באישיותו של הנדל ובסיפור חייו האישי, כיוצא משפחה דתית–לאומית–בורגנית מפתח תקווה–אלקנה, שהוריד כיפה בגיל צעיר והתגייס לקומנדו הימי. שם שירת כמפקד וכקצין ולאחר מכן פתח בקריירה אקדמית ועיתונאית (חלקה ב"מקור ראשון") כשהוא חולף בדרך גם במשרד ראש הממשלה כראש מערך ההסברה. מדובר באדם בעל רגישות מוסרית שבהחלט רואה את האחר וגם מזהה בעיות מוסריות לא פשוטות בהתנהלות הפוליטית של ישראל. אך כל זה לא גורם לו להטיל ספק, ולו לרגע, בצדקת הדרך הציונית מעיקרה.

תמיד אפשר לומר שלנגד עיניו של הנדל עומדת פרספקטיבה שלא הייתה לעוז ולגרוסמן בשעתם – כישלון הסכמי אוסלו, האינתיפאדה הראשונה והשנייה, טרור המתאבדים, חמאס, דאעש וכו'. אבל זה בדיוק העניין – כל זה מייצר אצל הנדל מענה מורכב ולא סיסמאות שלום מצד אחד או "כהנא צדק" מצד שני.

אחד מפרקי ספרו מוקדש לפריסת משנתו בדבר לאומיות ליברלית, כתפיסה שמצדדת בהגדרתה של ישראל כמדינה יהודית ציונית בעלת מבנה משטר דמוקרטי ליברלי. אך מה שחשוב יותר מההגדרות התיאורטיות הוא הטענה שרוב החברה בישראל כבר מחויבת למודל הזה, גם אם אינה מיטיבה לנסח זאת.

בעיה שעליה קובל הנדל לאורך כל הספר, ושאלה קשה שהוא מפנה כלפי השמאל והימין בישראל גם יחד, היא שאלת המשילות. כיצד נוכל להשלים, שואל הנדל, עם כך שחלקים הולכים וגדלים של הנגב, הגליל ומזרח ירושלים הם בעצם אקס–טריטוריה של החוק הישראלי? המחבר מראה לנו תמונה אחר תמונה של הימנעות משטרתית ומדינית, שכוונתה "לשמור על שקט תעשייתי", אבל בכך היא בעצם מייצרת מצב של חוסר בהירות לצד תחושת הפקרות של מעין מערב פרוע. מי אחראי לסדר בנגב – משטרת ישראל או כנופיות הבדואים? כיצד מייצרים אכיפה?

המחבר גם מפתח את הטיעון כי רעיון "שתי המדינות" כבר לא יפתור את בעיית הלגיטימיות הבינלאומית של ישראל, המוצאת עצמה מגונה, אפילו באו"ם, בשל היחס לבנייה הבדואית הלא–חוקית בנגב. לפני שמספחים או מפנים את יהודה ושומרון, בואו נראה מה עושים עם מה שכבר יש. אגב, פתרונו המדיני של הנדל עצמו הוא מעין גרסה "רזה" לתוכנית אלון, סוג של "חלוקת עבודה" בין ישראל לרשות הפלשתינית, כאשר בתיאוריה זה שוב נשמע מצוין, בשטח ברור שאיש לא מעוניין ליישם את הדברים, ובעולם אין מי שירצה לערוב להם.

הנדל לא מעוניין לגבור על יריביו הפוליטיים (כנראה גם כי הוא חושב שהמציאות כבר גברה עליהם), אלא ללמוד לחיות ולהתנהל יחד. בתיאור שהותו במשרד ראש הממשלה (ומי שמצפה לחיסול חשבונות רכילותי עסיסי – יתאכזב), הנדל מביא בסוף הפרק את מכתבו לראש הממשלה הנבחר–מחדש נתניהו, שנכתב לפני שנה בדיוק, ובו הוא מבקש להזכיר לו שהוא נבחר שוב לא להיות ראש ממשלה של הימין, אלא של העם כולו. הוא שב ומתאר חברה שלרוב חלקיה חשובה זהותה היהודית, והוויכוחים הנוקבים בתוכה נובעים לטענתו מחשיבותה של אותה זהות, כשכל צד מפרש אותה אחרת. עמדתו של הנדל היא שניתן להמשיך ולנהל את הדיון, לא להסכים על הדברים ובכל זאת לחיות כאן יחד. זהו המוטו שלו.

 החברים מהצבא

הספר מתמקד בעיקר בציר חרדים–דתיים–חילונים, קצת יהודים–ערבים–בדואים ושמאל–ימין. אם מדברים על "מסע ישראלי", הרי שהחברה הישראלית מתמודדת עם פערים חברתיים מרובים וחבל שהנדל אינו עוסק בהם.

נראה שהנדל נע בין הנושאים שבחר לעסוק בהם, לא נכנס לעומקם ולא ממש מאפשר למרואייניו דיבור ישיר. חלק ניכר מהספר כולל הרצאות היסטוריות עובדתיות, שאולי הן הרגל עבור היסטוריון מקצועי, אבל לרוב המידע המצוי בהן ניתן להגיע דרך ויקיפדיה. הנדל מדלג על הרבה צמתים תוססים של החברה הישראלית 2016 וניכר שהוא בכל זאת לא מתרחק מדי משבט המוצא שלו. הדילוגים בין הדמויות גורמים לו להציג דמויות ללא עומק, שלא מצליחות לעורר אצל הקורא זיקה רגשית ממשית, להוציא את חבריו לצבא – הנופלים והחיים איתנו היום.

בספר לא תמצאו את סיפור ההצלחה המסחרר של העלייה הרוסית, של מדינה שקולטת עשרים אחוזים מאוכלוסייתה כמעט בלי קושי, ועל הדרך דוחה מאוד את המשבר הדמוגרפי (גרוסמן כתב שב–2010 הערבים יהיו רוב בין ירדן לים). גם לא את הסיפור המורכב יותר של העלייה האתיופית, שהייתה מעורבת לאחרונה במחאה אינטנסיבית, ושניתן היה לפתח אותו לכיוון השאלה האם ישראל היא מדינה גזענית או אולי מדינה שרק עושה טעויות בקליטת עלייה. אפשר היה לראיין יותר את מעמד הביניים הישראלי, שנהר למחאת האוהלים וביקש צדק חברתי – ומכל זה יצא לו יאיר לפיד בתור שר האוצר. וגם לתאר את הסיפור של קהילת הלהט"ב בישראל שתוך שנים אחדות הגיעה מקבוצת שוליים לחיק המיינסטרים.

כאן עומדת החברה הישראלית בשנת 2016 אליבא דהנדל – חברה מורכבת, החיה בצל איום קיומי וסכסוכים פנימיים, ובתוך כל זה מפתחת תעשיית היי–טק בינלאומית ומדע, מחזיקה משטר דמוקרטי ומדורגת גבוה מאוד במדד האושר העולמי, בתוחלת החיים ובילודה. האליטות מתחלפות, החברה משתנה, הוויכוחים לוהטים, ואנו ממשיכים לצעוד יחד בארץ לא זרועה. אולי מסר זה יכול להיות שי צנוע לחג שמדינת ישראל יכולה לתת לעצמה ליום הולדתה ה–68.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


שטיסל סטייל |צור ארליך

$
0
0

צורחצי חלון, חצי מראָה

מוני אנדר, ידיעות ספרים, 183 עמ'

גיבורי סיפוריו של מוֹני אֶנְדֶר הם חרדים, ועלילותיהם כרוכות בטבורן באורחות החיים החרדיים; אך הסיפורים הללו "חרדיים" גם מבחינה עקרונית יותר. אין אלה סיפורי צדיקים, רובם גם אינם סיפורי ניסים, ואין בהם הטפה. אדרבה, יש בהם שפע ביקורת עצמית אמיצה של החרדיוּת ואהדה ליחיד החריג. אז במה הם חרדיים? בכך שהם מממשים באופן ספרותי את המידה–הטובה החרדית. הם גמילות חסדים ספרותית, בדמות הארה חומלת ומבינה של נידחי החיים ונדכאי הנפש. וגם עין טובה. ואצבע אלוהים, שבדרך כלל מסַדרת חצי השלמה, חצי סוף–טוב.

הקורא הלא–חרדי המסתכל בספר כדי לקבל חלון הצצה אל החרדים מקבל, כשמו שניתן לו בהקשר אחר, חצי חלון וחצי מראָה. קורא זה לומד על הווי של עולם שדמותו בימינו (להבדיל מדמותו בגולה) טרם קיבלה בתרבות הישראלית ביטוי מספק של מבט מבפנים. הוא מגלה את האנשים שמעבר לסטריאוטיפ, אנשים שכל אחד מהם הוא עולם לעצמו, אנשים שחרדיותם דווקא מסייעת לחדד דילמות אוניברסליות. בקיצור, מה שמכונה בימינו שטיסל סטייל.

ועוד זאת, הבעיות האנושיות הנידונות בספר הן תכופות בעיות המועצמות בחברה החרדית: הפחד מנישואים למי שיש לו בני משפחה חריגים, כגון אוטיסטים (תרבות השידוכים החרדית היא כר פורה לדעות קדומות, וחריגויות גנטיות שכיחות במגזר בגלל ההימנעות מהפלות); ההפרעה הכפייתית–טורדנית (אובססיבית–קומפולסיבית, OCD) המתלבשת יפה על הדקדקנות ההלכתית ועל הפחד מפני החטא והעונש; והקושי להשתייך לקבוצת מיעוט מתבדלת, המתבטא, בסיפורים בספר, בקושי לגור מחוץ לעיר, או לגדל בעלי חיים, ובהרגשה הלא–נוחה שבאי–הנשיאה בנטל השכול הצבאי. הסיפור המוצלח בספר, "האופניים של ברוך", נוגע בעניין זה האחרון. בכמה סיפורים הרפתקניים יותר באופיים ההקשר החרדי מספק עילה להרהורי תשובה וחרטה ברגעי מצוקה קיצוניים.

הסיפורים ברובם נמצאים במרחב, המתאכלס בצפיפות בזמן האחרון, שבין ספרות לבין ספרי קואוצ'ינג. בעיקרם הם סיפורים אנקדוטליים, סיפורי פורקן העוזרים לקורא לעשות עבודה פנימית. "חצי חלון, חצי מראה" הוא מקור לא אכזב למדריכים המחפשים סיפור להקריא בפעולה, אך מקור אכזב למדי למבקשים תהליכי עומק נפשיים, יופי תיאורי או לשוני, סמליות ושאר צורכי פיינשמקרים של "ספרות–יפה". על משולש בפינת העטיפה כתוב "פרווה" – סליחה, עכשיו אני רואה ש"פרוזה" – ופרווה, חצי חצי, חצי ספרות חצי חינוך, הוא דבר שחוסך הרבה סיבוכים.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


ללא תחילה וסוף |ניצה בן–דב

$
0
0

 

הספר חסר ההגדרה, העובר מנטורליזם בוטה של הדוחה ביותר ועד לנשגב ביותר, הוא מקטע מתוך יצירה בלתי גמורה. תיאוריו הרגישים מתנחלים היטב בלב הקורא

לבניקטעים מתוך חומר החיים

יצחק לבני

בחרה וערכה: 
אלאונורה לב

נ.ב ספרים, 2015, 158 עמ'

"החיים עצמם, חומר החיים, והמוות שהוא חלק מהם – אלה גיבורי הספר, אם יש לו גיבור או גיבורים", כותב יצחק לבני, איש תקשורת ותיק, מחבר הספר והדמות המספרת שלו. בקטע 15, הנקרא "טיוטה קצרה לארס פואטיקה" (עמ' 59), מתאר לבני את ספרו, את ציפיותיו מקוראיו, את יחסו המשתנה למילים שכתב, ואין מי שיכול לעשות זאת טוב ממנו.

זהו ספר מיוחד במינו. יש בו עשרים ותשעה קטעים שנלקחו מתוך ספרו הגדול, הכמו–אוטוביוגרפי והלא גמור של לבני, שהחל להיכתב לפני שנים רבות. ב–2011 פרסמתי ספר עיון שנקרא "חיים כתובים: על אוטוביוגרפיות ספרותיות ישראליות" ולשם כך קראתי עשרות רומנים אוטוביוגרפיים. מעולם לא נתקלתי בז'אנר כזה, החומק מכל הגדרה. התיאורים הנטורליסטיים המפורטים שהופכים כל חוויה, כל פעולה, כל מראה, כל הגיג לסרטון מילולי, שבו הקורא רואה לנגד עיניו וחש בכל רמ"ח איבריו באופן מוחשי מה עובר על המחבר – הופכים כל קטע מקטעי הספר לחלק מחייו של הקורא.

החיים‭ ‬והמוות‭ ‬מתערבבים‭ ‬בלי‭ ‬מחיצה‭. ‬יצחק‭ ‬לבני צילום‭: ‬משה‭ ‬שי‭, ‬פלאש‭ ‬90

החיים‭ ‬והמוות‭ ‬מתערבבים‭ ‬בלי‭ ‬מחיצה‭. ‬יצחק‭ ‬לבני
צילום‭: ‬משה‭ ‬שי‭, ‬פלאש‭ ‬90

תנועת ידו של הגבאי

ז'אנר כזה מצליח לעשות את הקורא שותף מלא של החוויה. כל מי שקורא בספר בקצב שבו הוא נכתב, מילה מילה, משפט משפט, מתנסה בהתנסות המתוארת בספר. הוא שומע במו אוזניו את קול תסיסת המגהץ החם הנוגע בבד הלח, הוא רואה במו עיניו את התריס הירוק שדהה, הוא מנקה עם המחבר את קבר אביו ומדמיין עמו את האב בקברו, הוא צופה בהתעללות המזעזעת של ילדים בעכבר. יחד עם המספר הקורא חומל על הג'וק הביתי, מקשיב לשאון המונה של הרוח "תססס כקול תסיסת אלפי גפרורים נדלקים" (עמ' 72), במו אפו מריח ריח רגליים וריח שינה בסדינים, בכרים ובשמיכות, חש מה ילדה שעוד לא למדה כתוב וקרוא מרגישה וחושבת על אותיות ומילים. הוא גם איכשהו מבין לְמה מתכוון המחבר כשהוא מתאר הנעת יד של גבאי, שבבעלביתיות יידישית, הלקוחה "מאיזו מסורת גבאית מבתי כנסת בדורות הקודמים" (עמ' 112), מסמן למספר המתפלל לתפוס מקום פנוי ולשֶבת אף שלא קנה מקום לתפילת יום הכיפורים.

קסם של עיסוק קונקרטי בחומרי החיים, ברקמה הדקה שלהם, משוך על הקטעים הכתובים בלשון מדויקת, עשירה, אסוציאטיבית וטעונה, שלא בוחלת להיכנס לדוחה ביותר ולא מהססת לנסוק לנשגב ביותר. הנטורליזם הבוטה, העוסק בהפרשות השתן והצואה, הנזלת והליחה באופן הגס והמבחיל ביותר – "הנוזל הצמיג הירקרק הזה", כך מתוארת למשל הנזלת (עמ' 73) – מצטלל באיזו אלכימיה פלאית מוזרה של אמנות הכתיבה והופך לצוף ולדבש, ליבחושי אור, לליריקה במיטבה.

הקטעים הליריים, שאינם זקוקים למהפך אלכימי, קשורים בכיליון נפש שמעוררת המוסיקה, ביופי שבהתבוננות הנוקבת בתנועות הזעירות של תינוקת בת עשרה שבועות השוכבת בעגלה, בהימשכות הלב אל אנשים קרובים שבדורות קודמים היו פה וחיו והם וזכרם נעלמו. באמירת קדיש של יום הכיפורים מחיה המחבר ריבוא של דמויות מבני משפחתו, ובזכות אזכורם בריטואל שהוא מקיים כבר שנים רבות הוא מתעטף ביום הקדוש ביותר בשנה בתחושה מיסטית או רליגיוזית המיוחדת רק לו.

לאורך כל הספר מנסה המחבר לפענח את חידת אביו, שבאינטואיציה בריאה עזב ב–1935 את עסקיו בלודז' ועלה ארצה ובתל–אביב פתח חנות כובעים מצליחה. קטעים אחדים עוסקים בו ובמחלת הסרטן שלו, פעם מנקודת מבט של האב, המתקלח במים רותחים כדי לנקות מעצמו את המחלה, ופעם מנקודת מבט של הבן שבשנות הלוקמיה מיעט לדבר איתו ולא הישיר אליו מבט. הוא יישיר אליו מבט אחרי מותו ויראה אותו בקברו אבל גם יבחין בו יושב בכיסאו בבית הכנסת. אבל אז תכה אותו ההכרה "שזה לא באמת אבא אלא תמונה".

האב מתעצב מכמה וכמה שברי קטעים שמרכיבים דמות שלמה מרתקת, אנושית, שהיא בו בזמן טיפוסית וחד–פעמית. גם לאמו, שביום השנה התשיעי למותה מוצא המספר את עצמו לפתע מזמזם את שיר הערש ביידיש שהייתה שרה לו, הוא מייחד מקום רגיש, שמתנחל היטב בלב הקורא. ובאשר לשלושת ילדיו, כל הורה שיקרא בקפידה את הקטעים העוסקים בהם יתקנא ביכולת המופלאה של יצחק לבני האב לתאר מה הוא חש כלפיהם ואיך הוא נוגע בהם פיזית ורוחנית.

בןגוריון מטיל מימיו

החיים והמוות המתערבבים בלי מחיצה בספר הנפלא הזה באים לידי ביטוי במראות, במחשבות, בדמיונות ובשפה. האוקסימורונים "עריסת הקבר" ו"בושת המוות" שיש בהם ילדות, חיים ומוות בצירוף לשון אחד יעידו על כך. אוקסימורון נפלא המערבב חיים ודממה הוא "תחושת הזמזום ללא קול של עצם הקיום" (עמ' 51), ולא צריך לחפש מילים אחרות כדי לשמוע את מהות הרחש הלא נשמע של דופק החיים. כששרים לילדתו שמלאו לה שנתיים "עד מאה ועשרים", הוא נבהל: "גם אצלה כבר רואים את יום המוות? לא יודעים לספור מעבר למאה ועשרים? מאתיים, אלפיים! יותר טוב, אין–סוף" (עמ' 97).

 כן, זה ספר שאין לו תחילה ואין לו סוף, אף שקטעיו ערוכים על–פי איזה סדר כרונולוגי. מה שאולי מאפיין את הקטעים הראשונים בספר אלה חוויות ילדות פרומות, קטועות, זעירות, כובשות, שהמספר משקיף עליהן ממרומי בגרותו כי הוא סוחב אותן לאורך כל חייו, ומה שאולי מאפיין את הקטעים המאוחרים אלה חוויותיו של המחבר–המספר כאיש משפחה, החל מהמשפחה שממנה יצא, דרך המשפחה שיצר, וכלה בכל הדורות שקדמו לו, שאת זכרם הוא מנסה לשאת על שכמו, משא כבד שהוא נושא כל ימיו והיה רוצה להנחילו גם לילדיו.

כמו הקבצן הסומא ב"סיפור פשוט" של עגנון, שלניגונו אין תחילה ואין סוף, והירשל הנפעם זורק לו מטבע "שהיא גדולה מכל המטבעות שנותנים לעני", כך אין–סופיותו של חומר החיים של לבני ברור לקורא. ובקטע 15 "טיוטה קצרה לארס פואטיקה", שבו התחלתי את דבריי, הוא אומר: "ובעצם לא רציתי שיהיה פרק אחרון. כמו שאני לא רוצה שהחיים ייגמרו. כי אין סגירה, התעגלות אל הסוף. הכל מקוטע וחלקי ואנחנו מתים, כן, ופחות מחצי תאוותנו בידנו" (עמ' 60). והקורא מזדהה.

הדברים שכתבתי כאן לא יכולים למצות את הספר המיוחד הזה שיש בו משלים והומור ואירוניה וכנות אינסופית שובת לב. משל השועלים שהנמשל בו מואנש הוא משל מוצהר, עמוק וראוי לניתוח ספרותי, פסיכולוגי ופילוסופי. לעומת זאת שרפתו של העכבר, ששורפים אותו רק מפני שהוא עכבר, וששרפתו מתחוללת בשנת 1942, יכולה להיות הן תיאור מפורט של מתבונן הרושם כל פרט ונמנע מלהתערב במעשה המזוויע, והן משל הנוקט תחבולה סמויה של הזרה כדי להעיד בעקיפין על מה שהתחולל באירופה כשדימו בני אדם לעכברים. בן–גוריון, שגם כשהוא מטיל את מימיו הוא בן–גוריון בעל הקול והפאתוס המיוחדים לו, הוא קטע מפתיע במצחיקותו ובנועזותו. והכנות – שורה על כל תו ותג של הספר, גם על הקטעים המומצאים. זהו קולאז' אוטוביוגרפי ישראלי, יהודי ואוניברסלי בלתי גמור, ונקווה שקטעים נוספים מהיצירה ההולכת ונכתבת יתפרסמו בקרוב.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


מדוע המקדש לא נגיש? |שלומית רביצקי טור–פז ומשה (קינלי) טור–פז  

$
0
0

פרשתם של הכהנים מעלה את מעמדם, אך מרחיקה מעבודת המקדש את בעלי המומים שבהם. כיצד ניתן להסביר זאת?

פרשת אמור היא פרשתם של הכהנים – חייהם, טומאתם, טהרתם, תפקידיהם, איסוריהם. ככזו, מעלה הפרשה בצורה חדה את זכויות היתר, ולהבדיל גם את המעמד החסר, שמתלווים לאדם מכוח לידתו ושיוכו המשפחתי והגנטי. בעולם המקדש שוויון ובחירה חופשית, שבו אנו מבקשים להיות נידונים ומסווגים לשבט או לחסד, לזכויות או לחובות, על פי מעשינו ולא על פי מוצאנו והורינו, מעמדם ההיררכי של אלו שנולדו לכהונה מאתגר את השיח המוסרי והחברתי. ובתוך הסוגיה הגדולה של מעמד הכהנים, קשה הימנה סוגיית הכהנים בעלי המומים. כאשר הצו המוסרי–יהודי בעת הזו הינו הנגשת העולם לבעלי מוגבלויות, ומדי שנה גוברת המודעות לשילובם של בעלי צרכים פיזיים מיוחדים, כיצד נתמודד עם פרשה המונעת נגישותם של כהנים בעלי מום אל הקודש?

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

אשליה של שלמות

כָּל אִישׁ אֲשֶׁר בּוֹ מוּם מִזֶּרַע אַהֲרֹן הַכֹּהֵן לֹא יִגַּשׁ לְהַקְרִיב אֶת אִשֵּׁי ה' מוּם בּוֹ אֵת לֶחֶם אֱלֹהָיו לֹא יִגַּשׁ לְהַקְרִיב. לֶחֶם אֱלֹהָיו מִקָּדְשֵׁי הַקֳּדָשִׁים וּמִן הַקֳּדָשִׁים יֹאכֵל, אַךְ אֶל הַפָּרֹכֶת לֹא יָבֹא וְאֶל הַמִּזְבֵּחַ לֹא יִגַּשׁ כִּי מוּם בּוֹ וְלֹא יְחַלֵּל אֶתמִקְדָּשַׁי כִּי אֲנִי ה' מְקַדְּשָׁם…" (ויקרא כא, כאכד)

התורה חוזרת ומדגישה את הדברים שוב ושוב, אולי כי אינם אינטואיטיביים; מעמד הכהונה והשיוך הכלכלי של כהן בעל מום אינם נלקחים ממנו, אולם הנגישות לעבודת ה' בבית המקדש נשללת ממנו. כך בנכות קבועה וכך גם בנכות זמנית, לפרק הזמן הרלוונטי.

הטעם הניתן בפרשה הינו "ולא יחלל את מקדשי". מדוע מחללת נוכחות בעלי המום את המקדש? הסבר אחד קשור בבית המקדש עצמו ובכבודו, כדברי בעל ספר החינוך: "להגדיל כבוד הבית והדרה… כי הוא מקום השלמות" (מצווה רע"ז). מה בית המקדש שלם, גם על עובדיו להיות שלמים. או במילים אחרות, מה הקב"ה שלם, גם על עמו ושליחיו להיות כן.

טעם זה תואם את אזכורם השני של המומים בפרשה – איסור הקרבת קרבן בעל מום: "כֹּל אֲשֶׁר בּוֹ מוּם לֹא תַקְרִיבוּ כִּי לֹא לְרָצוֹן יִהְיֶה לָכֶם…" (כב, כ). העלבון שבהקרבת קרבן בעל מום מוכר לנו מן הסיפור המדרשי על בר קמצא שבשל נקמנותו מטיל מום בקרבן הניתן במתנה לקיסר הרומאי, מה שנחזה כזלזול ופגיעה של היהודים בשלטון ומביא לחורבן הבית. אם כן, שלמותו של הכהן המקריב, כמו גם שלמות הקרבן, תומכות שתיהן ברעיון השלמות האלוהית. "להודיע לבני האדם גבורותיו וכבוד הדר מלכותו".

ייתכן שהמסר העולה מכיוון זה אינו מכוון דווקא לפגיעה בכהנים בעלי המום, או חלילה לבעלי המום לאורך הדורות, אלא לעם ישראל כולו. זוהי הזמנה להגיע לבית המקדש ולהיכלל בו, כולנו, באיזו אשליית שלמות אלוהית המתרחבת לרגע לעולם האנושי שמטבעו פגום. כולנו מוזמנים להיות אורחים לרגע בחוויית "ותחסרהו  מעט מא–להים וכבוד והדר תעטרהו", למרות שלמעשה כולנו "ואנכי עפר ואפר".

חברה ללא אלימות

הסבר שני שמציע בעל ספר החינוך מתמקד בתהליך הנפשי–תודעתי העובר על המבקר בבית המקדש ומקריב קרבן. לא רק פאר ושלמות כלליים אלא יכולת מיקוד, ריכוז והתעלות: "ראוי להיות השליח שהכפרה תלויה עליו איש חן יפה תאר ויפה מראה… למען יתפשו מחשבות בני איש אחריו… [ומתוך כך] תטהר נפשו ותתעלה… אין ראוי… שינוי צורה מכל צורותיו, פן תתפזר נפש הַמְחַשֵּׁב…" (מצווה רע"ה). כלומר, מום גורם הסחת דעת למקריב ולמיטהר, ולכן נוכחותו נמנעת.

טיעון זה מודגש מאוד במכילתא המתארת את מתן תורה ואת "שלמותה" של האוכלוסייה מקבלת התורה:

"וכל העם רואים את הקולות", רבי אומר: להודיע שבחן של ישראל, שכשעמדו כולן לפני הר סיני לקבל את התורה היו שומעין את הדיבור ומפרשים אותור' אליעזר אומר: להודיע שבחן של ישראל שכשעמדו כולן לפני הר סיני לקבל את התורה מגיד שלא היו בהן סומין, שנאמר "וכל העם רואים", מלמד שלא היו בהן אילמים, שנאמר "ויענו כל העם", מלמד שלא היו בהן חרשין, שנאמר "כל אשר דבר ה' נעשה ונשמע", ומלמד שלא היו בהן חגרין, שנאמר" "ויתיצבו בתחתית ההר", מלמד שלא היו בהן טפשים, שנאמר: "אתה הראית לדעת" (מכילתא דרבי ישמעאל, בחדש, ט).

המוקד כאן אינו במומים פיזיים אסתטיים, אלא במצב התודעה של העם. הדרשן מדגיש כי מדובר בשבח ישראל ולא בשבח המקום, כי ישראל אינו נכפה לברית על כורחו ("כפה עליהם הר כגיגית"), אלא קשוב ומודע, מבין ומאזין, מביט ומקשיב, שומע ומפרש, כולם עיניהם, אוזניהם ושכלם כרויים ונבונים. מצב תודעה זה, הן במעמד הר סיני והן בכל הקרבת קרבן, מעצים את הברית, את המחויבות ואת ההדדיות שבין הקב"ה לעמו.

בימינו, אין די בהימנעות מהטלת מום, אלא בציות לחובה המוטלת על כולנו כפרטים וכחברה לקבל את השונה כשווה וכשלם. "ההוויה כולה מתפתחת ועולה כשם שהדבר ניכר בחלקים ממנה", כותב הרב קוק (אורות הקודש ב, תקל"ז). באחריותנו ובאמצעותנו.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


בין אמא 
למכונית נהדרת |אילעאי עופרן

$
0
0

הארץ והמדינה אינן מוצר קנייני שלנו, וממילא אין האהבה כלפיהן בלעדית לנו וגם לא תלויה בהצלחתן. על משמעות זיקתנו אל הארץ ועל המדינה כיצירה אלוהית

את לידת התינוק הראשון בהיסטוריה האנושית מתארת אמו כמעשה קניין. "קָנִיתִי אִישׁ אֶת ה'" (בראשית ד) אומרת חוה, וקוראת את שמו "קין". ברור שאין הכוונה לקניין כספי היוצר בעלות כדוגמת קנייתו של אברהם את מערת המכפלה, אלא שאחד מפירושיו של השורש קנ"ה בשפה המקראית מבטא יצירה, בריאה ועשייה. הכרזתה של חוה "קניתי איש" פירושה, אם כן, "יצרתי איש", ודומים לכך הלשונות "אֵל עֶלְיוֹן קֹנֵה שָׁמַיִם וָאָרֶץ" (בראשית יד), "עַם זוּ קָנִיתָ" (שמות טו). כך גם בלשון חז"ל במסכת אבות – "קנה לך חבר" (א, ו) ואולי אף "העושה מצווה אחת קונה לו פרקליט אחד" (ד, יא). החיבור בין פעולת היצירה לפעולת הקנייה מובן מאליו – הדברים שיוצר האדם בעצמו הם הדברים שזיקתו אליהם חזקה ביותר והם השייכים לו במובן המובהק והמוחלט ביותר.

מצוות היובל, המתוארת בפרק כ"ה בספק ויקרא, מגבילה את האפשרות לקנות את הארץ: "וְכִי תִמְכְּרוּ מִמְכָּר לַעֲמִיתֶךָ אוֹ קָנֹה מִיַּד עֲמִיתֶךָ אַל תּוֹנוּ אִישׁ אֶת אָחִיו. בְּמִסְפַּר שָׁנִים אַחַר הַיּוֹבֵל תִּקְנֶה מֵאֵת עֲמִיתֶךָ בְּמִסְפַּר שְׁנֵי תְבוּאֹת יִמְכָּר לָךְ", ונימוקה של התורה – "וְהָאָרֶץ לֹא תִמָּכֵר לִצְמִתֻת כִּי לִי הָאָרֶץ כִּי גֵרִים וְתוֹשָׁבִים אַתֶּם עִמָּדִי". הארץ שייכת לקב"ה. האמונה כי הקב"ה הוא "קונה שמים וארץ" מגבילה בהכרח את האפשרות של האדם לקנות את הארץ.

את הפסוק "וָאֶתְפֹּשׂ בִּשְׁנֵי הַלֻּחֹת וָאַשְׁלִכֵם מֵעַל שְׁתֵּי יָדָי וָאֲשַׁבְּרֵם לְעֵינֵיכֶם" (דברים ט), דורש ר' עקיבא: "במה אדם תופס – במה שיכול לבוראן" (אבות דר' נתן, ב). לדברי ר' עקיבא, הלוחות הראשונים נשמטו מידיו של משה מכיוון שנעשו בידי הקב"ה. אחיזה אנושית אפשרית רק במה שיכול האדם ליצור בעצמו, כדוגמת הלוחות השניים שפיסל משה בעצמו. ברוח דברים אלו ניתן לומר כי את הארץ עצמה אין יכול האדם לברוא, ולכן גם יכולת האחיזה שלו בה מוגבלת.

הבן‭ ‬הנאמן‭ ‬אינו‭ ‬חדל‭ ‬לראות‭ ‬את‭ ‬הדרן‭ ‬של‭ ‬אמו‭ ‬וארצו‭. ‬אלחנן‭ ‬יעקובוביץ‭, ‬ירושלים‭ ‬מהר‭ ‬הזיתים‭, ‬2015

הבן‭ ‬הנאמן‭ ‬אינו‭ ‬חדל‭ ‬לראות‭ ‬את‭ ‬הדרן‭ ‬של‭ ‬אמו‭ ‬וארצו‭. ‬אלחנן‭ ‬יעקובוביץ‭, ‬ירושלים‭ ‬מהר‭ ‬הזיתים‭, ‬2015

בין שלי לשלי

אחרי אלפיים שנות גלות מרה, זכינו בחסדי ה' לשוב לארץ אבותינו ולהקים בה מדינה ריבונית עצמאית – מדינה שלנו, בארץ שלנו, לעם שלנו. בבואנו לחוג, שנה בשנה, את כל ה"שלנו" הזה, דרושים עיון ודיוק בהבנת עומק המושג "שלנו" והשלכותיו מרחיקות הלכת.

בהמשך לדברים שנאמרו לעיל ביחס לשורש קנ"ה, גם למילה "שלי" שתי משמעויות בעברית. האחת מבטאת בעלות, האחרת מבטאת זיקה עמוקה. כשאני מתייחס למכונית "שלי", כוונתי לומר שהמכונית שייכת לי. היא שלי מתוקף העובדה שקניתי אותה קניין כסף, ולאור זאת אני רשאי לעשות בה ככל העולה על רוחי. העובדה שהמכונית "שלי" מקנה לי זכויות רבות, ובכללן הזכות להשתמש בה ואפילו למכור אותה. למותר לציין שלבעל המכונית אין שום מחויבות כלפיה ואין היא אלא כלי שרת בידיו.

שונה בתכלית היא משמעות המילה "שלי" בביטויים כגון "אמא שלי", "אח שלי" או "בן שלי". באומרי אמא "שלי" אין כוונתי לומר חלילה כי אמי שייכת לי, אלא לבטא את הקרבה הגדולה והזיקה העמוקה שבינינו. היותה אמא "שלי" אינה מקנה לי זכויות בה, אלא מטילה עלי חובות כלפיה ובכללם כבודה ומוראה. אך לא רק חובות חמורים מסתתרים בביטוי "שלי" ביחס לאמא, אלא גם אהבה עמוקה וחיבור בל יינתק.

הבדל נוסף בין שתי המשמעויות השונות של המילה "שלי" קשור בשאלת הבלעדיות. כל עוד המכונית "שלי" שייכת רק לי, אני יכול לעשות בה ככל העולה על רוחי, שכן מאה אחוז מהזכויות ברכב מוקנות לי. אך אם יהיה הרכב שייך לאדם נוסף מלבדי, הרי שעצם נוכחותו של האחר תצמצם ותגביל בהכרח את נוכחותי שלי – יותר לא אוכל לעשות ברכב כרצוני ואאלץ להתחלק, להתחשב ולהצטמצם.

אך בעוד נוכחות הזולת פוגעת ב"שלי" במובן הבעלות, אין היא פוגעת כלל ב"שלי" במובן הזיקה והקרבה. עובדה היא שיש לי ברוך ה' שישה אחים ואחיות, בנים ובנות לאותה אם, ובאורח פלא, אין בנוכחותם המבורכת כדי לפגוע או לצמצם את היותה אמא "שלי". בעוד הזכויות הקנייניות מוגבלות הן וממילא חייבות להתחלק בין האוחזים במכונית ואומרים "שלי", האהבה, החיבור והמחויבות אינסופיים המה, ולכן אין ריבוי האומרים "שלי" מצמצם או מקטין אותם.

נקודה נוספת המבחינה בין "שלי" ל"שלי" קשורה בהערכה וביקורת. "אמא שלי היא נהדרת" ולהבדיל אלף הבדלות גם "המכונית שלי נהדרת", אך תהום פעורה בין שני משפטים "נהדרים" אלה. כשאדם מכריז "המכונית שלי נהדרת" – כוונתו לומר שהיא שלו כי היא נהדרת. הוא רכש אותה כי היא עונה על צרכיו וביום שלא תתאים עוד לצרכיו, ימכור אותה למרבה במחיר. במילים אחרות, אם תחדל מכוניתי להיות "נהדרת", או אז תחדל היא גם להיות "שלי". מאידך גיסא, באומרי ש"אמא שלי נהדרת" כוונתי לומר שהיא נהדרת כי היא שלי. בניגוד גמור למכונית, אהבת אם אינה תלויה בדבר. במציאות עגומה, חלילה, יכולה אמא להפסיק להיות נהדרת, אך בשום אופן לא תחדל מלהיות "שלי".

בין ארץ למדינה

בבואנו לחגוג את תקומת המדינה "שלנו" בארץ "שלנו", שומה עלינו לברר – לאיזו ממשמעויות המילה "שלי" אנחנו מתכוונים? נראה לי ברור כשמש בחצי השמים שהזיקה למדינה ולארץ צריכה להידמות לאהבת האם ולא חלילה לבעלות על המכונית. הארץ והמדינה הן "שלנו", אך לא בעלות וזכויות קנייניות יש לנו בהן, אלא אחריות עמוקה וחיבור אינסופי. בניגוד לבעלות הממונית על רכב, נוכחותם של אחרים, המבקשים שתהיינה גם שלהם, אינה מחייבת בהכרח הסתכלות של "שניים אוחזין" – חלוקה או מאבק, אלא מאפשרת מבט אחר, כאחים, שנוכחות האחד אינה גורעת מזיקתו של אחיו לאמם הגדולה.

באופן דומה, אלו המבקשים לעזוב את הארץ בגלל שמחירי הדיור או המילקי הרקיעו שחקים או בגלל שהמצב הביטחוני הידרדר, מתייחסים לארץ כאל מכונית, שאותה ניתן להחליף אם איננה עוד "נהדרת", בעוד הבן הנאמן אינה חדל לראות את הדרן של אמו וארצו, גם בעת צרה וצוקה.

שמא לאור הדברים שנאמרו בראש המאמר יש להבחין בין "הארץ שלנו" ל"מדינה שלנו"? הארץ, כאמור, היא קניינו של הקב"ה ולכן הבעלות האנושית עליה מוגבלת. אך מה דינה של המדינה? האם מדינתנו היא יצירה אנושית גרידא, ולכן דומה היא למכונית או לחפץ השייך בבעלות מלאה ליוצריו, או שמא נס תקומתה ויד ה' המלווה את בניינה דורשים מאיתנו לראות בה יצירה אלוקית, או לפחות כעין שותפות בין הא–ל לאדם, ולכן תדמה ה"מדינה שלי" ל"אמא שלי" או ליתר דיוק ל"בן שלי"? לאדם המאמין, הרואה במציאות את השגחת ה', גם בעניין זה מצטמצמים מרחבי הבעלות ("מכונית") ומתרחבים מעגלי הקרבה והאהבה ("אמא").

זכינו לבנות ולהיבנות בארץ שלנו, במדינה שלנו. לא זכויות מקנה לנו הישיבה בהן כי אם חובות ואחריות. לא בלעדית היא זיקה זו, ולכן אין בנוכחות הזולת היושב לצדנו כדי לצמצם את היותה "שלנו", ובלבד שגם הוא יראה בישיבתו בארץ זיקה לאם אהובה ולא בעלות על מכונית יקרה. היותה "שלנו" הוא המחולל את יחסנו האוהב והנאמן כלפיה ולא היחס החיובי הוא הגורם להיותה שלנו. שכן אם אהבתנו אליה תלויה בהיותה "נהדרת", הרי שככל אהבה התלויה בדבר, בטל הדבר – בטלה האהבה. זו היא דרכם של הבוגדים והנצלנים, לא של הבנים הנאמנים.

בבואנו לומר הלל בברכות על נס תקומתנו, על כינון מדינתנו בארצנו, חשוב שיוצב בפנינו תמרור האזהרה המורה על כך שרבות מן הזוועות האנושיות מתרחשות כאשר מחליפים בני אדם "שלי" ב"שלי". כאשר מתייחסים למכוניתם כאילו הייתה אמם, ומתייחסים לאמם כאילו הייתה מכונית.

הרב אילעאי עופרן הוא רב קבוצת יבנה ור"מ במכינה הקדם צבאית "צהלי"

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


מתפללים כאילו לא קרה כלום |אריאל הורוביץ

$
0
0

הגיע הזמן שנוסח תפילות יום העצמאות ישקף את גודלו של היום הזה. כך טוען דן גן-צבי, תלמיד מרכז הרב בעבר ורואה חשבון ירושלמי בהווה, שחיבר סידור מיוחד שבו הוא מעניק נוסח חדש ורצוף פיוטים לתפילות היום, ומקווה ליצוק בכך תוכן דתי לחג הלאומי

מדי יום נוסע דן גן–צבי מביתו בירושלים לעבודתו במשרד רואי חשבון בתל אביב. בדרכים, בין פקקי תנועה לנתיבים מהירים, הוא חושב על פיוטים – מחבר אותם בראשו, מחכה לשעות הקטנות של הלילה שבהן ישוב לביתו ויכתוב את הפיוטים, פיוטי גלות וגאולה, שואה ותקומה. בדרכים הללו נולד "בשובך לציון", סידור ליום העצמאות שהוא מוציא לאור כעת, ובו הצעה לסדר – תפילת יום העצמאות שדומה במתכונתה וברעיון שעומד מאחוריה לתפילות הימים הנוראים. באמצעות הסידור הזה, שנוצר, כך מעיד גן–צבי, מתוך תחושה של ריקנות בתפילת יום העצמאות הנוכחית, הוא מקווה להעניק ליום העצמאות את התוכן הדתי הראוי לו, ולחדש היכן שהרבנים, לדבריו, חוששים לעשות זאת.

תפילה

צילום: מירי צחי

המשואות יותר מרגשות

גן–צבי, בן 46, גדל בירושלים, למד בישיבה לצעירים (ישל"ץ) ולאחר מכן בישיבת מרכז הרב. את בית הוריו הוא מכנה "בית של תורה ודרך ארץ", של שילוב בין לימוד תורה ותודעה דתית לבין פתיחות והשכלה כללית. לאחר שירותו הצבאי למד כלכלה וחשבונאות באוניברסיטה העברית, וכיום הוא עובד כרואה חשבון. הרעיון ליצירה של "בשובך לציון" התגבש אצל גן–צבי בעקבות שנים רבות של תפילות יום העצמאות שבהן חווה פער בין העוצמה של היום והשמחה שבו לבין התפילה עצמה.

"יש מצוקה סביב התפילות", אומר גן–צבי, "מצד אחד יש אווירה חגיגית, אנשים באים לבושים בבגדי חג, אומרים את הפרק 'הודו לה' כי טוב' והכול מאוד שמח, אבל התפילה עצמה היא למעשה תפילה רגילה של יום שני בערב, דומה לתפילה שהתקיימה בלילה הקודם. התפילה עצמה היא אותה תפילה, בכלל לא נגעו בה. יש כל מיני דברים שאנחנו אומרים יום יום בתפילה וחשים פער מסוים בינם לבין המציאות שלנו, אבל הפער הזה מורגש ביתר שאת כשאומרים אותם בליל יום העצמאות. משפט כמו 'ולירושלים עירך ברחמים תשוב', כשקוראים אותו במעמד החגיגי של ליל יום העצמאות, צורם עוד יותר. אנחנו מתפללים כאילו אנחנו לא באמת כאן, כאילו לא קרה כלום.

"למעשה, כמעט לא נכתבה שום תפילה מיוחדת ליום הזה. התפילה בנויה כמעין שיבוץ של 'הודו לה' כי טוב', של תפילת ליל שבת ושל כל מיני פסוקים, אבל אין משהו מקורי, חדש, שמתייחס ליום העצמאות. כשדיברתי על כך בבית הכנסת שלי אמרה אחת הנשים, שעוסקת רוב זמנה בלימוד תורה, שבליל יום העצמאות היא מעדיפה להישאר בבית ולצפות בטקס הדלקת המשואות. הטקס, כך היא אמרה, מרגש אותה יותר מהתפילה. לא מעט אנשים מרגישים שהעיקר חסר מן הספר".

גם תפילות ליל יום העצמאות בישיבת מרכז הרב, שבה למד, לא הצליחו לדבריו ליצור את הטקס הדתי שלו ייחל. "אני זוכר את האווירה במרכז הרב ביום העצמאות כאווירה יפה ומרגשת", הוא נזכר, "התפילה של ליל יום העצמאות הייתה אירוע חשוב. אנשים באים בבגדי שבת ויש חזן שיודע לשיר, אבל משהו כל הזמן ניקר בי. אף אחד לא באמת מתרגש מ'והוא רחום יכפר עוון'. לפעמים הפער בולט דווקא בגלל האווירה היפה. אנחנו מתרגשים, אבל אנחנו לא באמת מביאים את זה לידי ביטוי במילים שאנו אומרים. אנו מסתובבים מסביב כל הזמן".

טראומה בגלל הרפורמה

למה זה קורה, בעצם? איך זה שתפילת יום העצמאות לא הצליחה להמריא, לכונן תפילה מקורית וחדשה?

"זה קורה משום שאנחנו חיים בדור שלא מעז באמת לגעת בדברים. חוששים מהרפורמה, מההשכלה, מכל התנועות היהודיות בהיסטוריה של מאתיים השנים האחרונות שיצאו מגדרי ההלכה האורתודוקסית. ולכן אנחנו לא נוגעים בכלום. אתה רואה בהרבה מקומות שלא מעזים לשנות, ואלו שמעזים לשנות – רבנים ומנהיגי ציבור – בדרך כלל לא מצליחים לסחוף אחריהם קהל. יש טראומה בגלל הרפורמה, וכך אנו עדיין אומרים בתפילת שבת את 'יקום פורקן' ומתפללים לשלומם של תלמידי החכמים בבבל, למרות שלדעתי אין שם היום יהודי אחד. ניסו לעצב את היום הזה עם מה שיש, אבל פחדו ללכת רחוק מדי".

"בשובך לציון" הוא סידור ליום העצמאות שאינו מסתפק רק בהדפסת התפילה המקובלת ביום העצמאות לצד דברי תורה וקטעים ספרותיים, אלא יצירה מקורית שמורכבת מפיוטים שכתב גן–צבי, המשולבים בתוך התפילה. התמה המרכזית של הפיוטים היא המעבר מגלות לגאולה, וההודאה על מה שישנו. המתכונת, לא במקרה, מזכירה את תפילות הימים הנוראים. "כבר הרבה שנים שלבי נמשך לפיוטים", אומר גן–צבי, "אני אוהב לקרוא את פיוטי החגים השונים שמודפסים בדרך כלל בסוף המחזור, והרגשתי שהפיוט הוא דרך לתת ביטוי לרחשי הלב, לזמן, למשהו שנוסף על הנוסח הקבוע, מבלי לפגוע בנוסח הקבוע.

"יש גם מקרים שבהם הפיוט הפך להיות חלק בלתי נפרד מהתפילה – הדוגמה המפורסמת ביותר היא 'ונתנה תוקף', שהיה פיוט ככל הפיוטים, והיום אין תפילה אשכנזית בימים נוראים שבה לא אומרים אותו, למרות שבבסיס הדברים הוא לא עיקר התפילה. לאט לאט התחלתי לכתוב פיוטים – פיוט ליום ירושלים, ולאחר מכן פיוטים ליום העצמאות. בהמשך הבנתי שצריך ליצור סידור שיבטא את התחושות כלפי היום הזה".

את רוב הפיוטים כותב גן–צבי בבית, "לא באווירה רומנטית של בית קפה אפוף עשן", כדבריו. הפיוטים שהתקבצו לסידור מזכירים במבנה שלהם את הפיוטים הקלאסיים שהפכו לחלק מן הליטורגיה היהודית. "הניסיון הוא לבטא את המאורע הגדול הזה של הקמת המדינה מכל מיני צדדים שלו", אומר גן–צבי, "להכניס אותו לרצף של הגלות והגאולה, של פסח, יציאת מצרים, שיבת ציון והקמת המדינה. השואה, כמובן, היא אירוע שאי אפשר להתעלם ממנו. יש סמיכות זמנים ברורה בין השואה לתקומה – המדינה קמה אחרי הטראומה הנוראית של השואה, וגם את זה אני מנסה לבטא בפיוטים. מעבר לכך היה לי חשוב לכתוב במבנה קבוע של חריזה, ולא במבנה של שירה חופשית. בחרתי בשירה שקולה, מבנית, כאשר לצד כל פיוט יש הסבר קצר.

"בחרתי במכוון בתמה המרכזית של הגלות והגאולה. אני לא בטוח שביום הזה, בתפילת ההודיה, צריך לדבר דווקא על האתגרים של החברה הישראלית או על המורכבות שבקיום היהודי–ישראלי. ההיבטים הללו קיימים וכולנו מכירים אותם, וביום כזה צריך בעיניי להבליט את הדבר העצום הזה – יצאנו מאיפה שהיינו והגענו לאן שהגענו, ולפני מאה שנה לא היה סביר שזה יקרה. בשיח הדתי מדברים הרבה על כך שעוד לא הגענו למצב האידיאלי, ועוד אין בית מקדש, אבל מרוב הדיבורים האלה אנו שוכחים שמה שיש לנו כבר זה המון. נכון שצריך לעבוד קשה, אבל זה לא מטשטש את מה שהגענו אליו".

השינויים יבואו מלמטה

באמצעות הפיוט מצליח גן–צבי אף לתת ביטוי להיבטים חדשים, מודרניים יותר, של היחס לקב"ה. "שים לב שבהרבה פיוטים יש ניסיון של הפייטן לעצב את הפמליה של מעלה, של הקדוש ברוך הוא, כמין מסדר צבאי. כבר חז"ל השוו בכל מיני מקומות את הפמליה של מעלה ללגיונות הרומים שהם הכירו. התפיסה של השמים או של הא–ל הייתה שהם צריכים להיראות כמו אימפריה. היום אין לנו האימפריה הרומית, אלא עולמות אחרים – אנחנו בוחרים את השליטים והמנהיגים שלנו בעצמנו. אנחנו כבר לא יכולים לדבר על הקב"ה כמלך, זה משהו קצת תלוש. אולי הגיע הזמן להתקדם ולחשוב על כך שאנחנו למעשה בוחרים את הקב"ה. בעיניי זה דבר עצום – אנחנו אלה שבוחרים להיות יהודים מאמינים. פעם לא בחרו את השליטים: היינו נתינים של השליט, ולפיכך גם ראינו את עצמנו כנתינים של הקב"ה. אולי לאור התפיסות המדיניות והפוליטיות שלנו, שהשתנו, גם הדימויים הדתיים צריכים להשתנות".

כשאתה מתבונן על הסידור החדש שיצרת ועל הפיוטים שכתבת, אתה מצליח לדמיין את הפיוטים האלה מושרים בתפילת יום העצמאות בישיבה לצעירים, או במרכז הרב?

"לא. אני לא חושב שזה היה מתקבל בברכה בישיבה, וזה כאמור בשל הרתיעה המאוד–גדולה משינוי בעולם הרבני. המקום הכי טבעי שבו הסידור הזה היה צריך לצמוח הוא בישיבה כמו מרכז הרב, או בישיבות הציוניות בכלל, והן לא עושות את זה. בסופו של דבר החלום שלי הוא שייקחו את הסידור הזה ויאמצו אותו, ושהתפילה תהפוך למין תפילת ימים נוראים – בלי הקונוטציה של היראה והחרדה. כך נוכל להיכנס ליום הזה כמו שצריך".

זה מעניין שההצעה לסדר חדש ליום העצמאות מגיעה לא מההנהגה הרבנית שמפחדת משינוי, לדבריך אלא דווקא ממישהו שלא עוסק ברבנות או בהנהגה ציבורית. אתה חושב שיש כאן מקרה פרטי של תופעה כללית יותר של שינויים בעולם הדתי שמתרחשים מלמטה, מהציבור, ורק אחר כך הרבנים מגיבים עליהם?

"בהחלט. אני חושב שהשינויים בעולם הדתי יבואו מלמטה. כך גם בתחום מעמד האישה – הכול מתחיל מלמטה, וההנהגה הרבנית מגיבה באיחור. הפמיניזם הדתי התפתח כאשר נשים החליטו לתבוע את מקומן וליצור בעצמן את השינוי. קהילות שונות בחרו לעצב את המרחב שלהן כך או אחרת, בדרכן. אם לפני עשר שנים היית פונה לרב ושואל אותו על שינוי מעמד הנשים בבית הכנסת, הוא היה אומר 'לא' ומסיים את הדיון, והנה זה בא מלמטה. כך גם לגבי יום העצמאות – השינוי לא יבוא מהרבנים, אלא מאנשים בשטח, מקהילות, מהחלטות שקבוצות רחבות מקבלות על עצמן".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


ניגונים של תקווה |אורי הייטנר

$
0
0

עם זיקה עמוקה למסורת ולתפילה ויכולת נדירה לרדת אל עומק המילים, הלחינה נורית הירש נכסי צאן ברזל משירי הזמר העברי. זכייתה השנה בפרס ישראל היא מתנה לעם כולו

אני משוכנע שכמעט אין מי שאינו מכיר את שירם של אהוד מנור ונורית הירש, שאותו שרה אילנית, "ללכת שבי אחרייך". כידוע, המנגינה הפותחת את הפזמון בשיר הזה מזכירה את מנגינת המנון המדינה, וליתר דיוק: את המילים "עוד לא אבדה תקוותנו" שבהמנון. אין זה כמובן מקרה. אין מילים המתמצתות בצורה מופתית יותר מ"עוד לא אבדה תקוותנו" את המסר של השיר "ללכת שבי אחרייך". ההתאמה הזאת, המשתלבת בטבעיות כזאת במנגינת השיר כולו, היא מלאכת מחשבת של מלחינה גדולה, היורדת עד שורש מהותו של הטקסט שהיא מלחינה, ויוצקת במילים עוצמה שאי אפשר לבטא במילים.

אין‭ ‬תחום‭ ‬במוסיקה‭ ‬הישראלית‭ ‬שלא‭ ‬נמצא‭ ‬בו‭ ‬את‭ ‬טביעות‭ ‬אצבעותיה‭. ‬נורית‭ ‬הירש‭ ‬בטקס‭ ‬פרסי‭ ‬אמ‭"‬י‭ ‬למפעל‭ ‬חיים‭, ‬2016 צילום‭: ‬קוקו

אין‭ ‬תחום‭ ‬במוסיקה‭ ‬הישראלית‭ ‬שלא‭ ‬נמצא‭ ‬בו‭ ‬את‭ ‬טביעות‭ ‬אצבעותיה‭. ‬נורית‭ ‬הירש‭ ‬בטקס‭ ‬פרסי‭ ‬אמ‭"‬י‭ ‬למפעל‭ ‬חיים‭, ‬2016
צילום‭: ‬קוקו

הולך עם המרור

את "ללכת שבי אחרייך" כתב אהוד מנור אחרי מלחמת יום הכיפורים, בעיצומו של המשבר הקשה ביותר בתולדות מדינת ישראל. היו אלו שנים שאחרי מלחמה, שבה רבים מחבריו ומבני דורו נפלו, וגם שנים אחדות אחרי שאחיו הצעיר יהודה נפל במלחמת ההתשה.

אהוד מנור אינו מייפה את המציאות, אינו אומר "החיים שלנו תותים" ולא "חייך, הכול לטובה". אדרבה, הוא הולך עם הקושי, עם האבל. אולם הוא נותן לו פשר ומשמעות, הוא נותן לו תכלית. הוא כותב על ארץ ישראל כ"ארץ של חלב, מרור ודבש". הווה אומר: ארץ ישראל היא ארץ זבת חלב ודבש, אך היא גם ארץ של מרור. לא "הכול דבש". מצד שני, גם לא הכול מרור. הוא כותב על "האדמה הנוראה והיפה הזאת".

ואחרי אותה ארץ של חלב מרור ודבש, הוא הולך שבי. הוא נולד בכל בוקר מחדש. מאין הכוחות? יש לנו מחויבות. "לשאת חלום מבטן, מדורות". אנו הדור שזכה להגשים את חלום הדורות של העם היהודי. הקשיים והסבל שלנו, מחיר הגאולה הלאומית, הם כאין וכאפס לעומת הסבל בגולה הדוויה. מה שהחזיק את קודמינו בקושי ובסבל הוא אותו חלום, לשוב לארץ ישראל. האם אנו, שזכינו להגשים את החלום, יכולים להרשות לעצמנו להישבר בשל מחיר הגשמת החלום?

השיר מסתיים בתפילה לשלום. תפילה המתכתבת הן עם "ופרוש עלינו סוכת שלומך" והן עם תפילת יום הכיפורים:

יַעֲלֶה תַּחֲנוּנֵנוּ מֵעֶרֶב

וְיָבוֹא שַׁוְעָתֵנוּ מִבֹּקֶר

וְיֵרָאֶה רִנּוּנֵנוּ עַד עָרֶב.

יַעֲלֶה קוֹלֵנוּ מֵעֶרֶב

וְיָבוֹא צִדְקָתֵנוּ מִבֹּקֶר

וְיֵרָאֶה פִדְיוֹנֵנוּ עַד עָרֶב.

על משקל זה כתב אהוד מנור:

עִם עֶרֶב הֵד קוֹלֵנוּ יַעֲלֶה,

מִבֹּקֶר יוֹם אֵלֵינוּ הוּא יָבוֹא

וּפִדיוֹנֵנוּ יֵרָאֶה עַד בּוֹא עַרְבּוֹ,

מַתַּי סֻכַּת שְׁלוֹמְךָ עֲלֵינוּ תִּגָּלֶה.

חיבור אל התפילה

החיבור של נורית הירש לתפילה ולבית הכנסת הוא מילדות, מבית אבא. בשירים רבים התכתבה נורית הירש בלחניה עם התפילה, במשפט פה או שורה שם, כאשר הדבר התאים למסר של הטקסט.

על זיקתה לתפילה ולבית הכנסת, סיפרה: "סבא וסבתא שלי היו מחצרו של הרבי מלעלוב, ובימי הצנע, כשהיה קשה לרכוש דירה, גרנו אצלם", היא מספרת. "בשבתות ובחגים הייתי לובשת את חצאית הפליסה שלי והולכת עם סבא לבית הכנסת. בהשפעתו אהבתי לשמוע חזנות. הקרעכץ, אותן האנחות מפרקי החזנות, נכנסו לי לדם וחדרו לעשרות משירי, אפילו 'בפרדס ליד השוקת'".

גולת הכותרת של השיח של נורית הירש עם התפילה הוא בלחנה לתפילת השלום, הפסוק מתוך הקדיש, "עושה שלום במרומיו, הוא יעשה שלום עלינו, ועל כל ישראל, ואמרו אמן". לנו, כך נדמה, ברור שהלחן הזה הוא מקדמת דנא; שימיו כימי מילותיו העתיקות. מעטים הם היודעים שנורית הירש חיברה אותו. אך לנורית הירש אין זה מפריע. כשנשאלה על כך אמרה שהיא כלל אינה מתוסכלת. נהפוך הוא. היא רואה כהישג אדיר את העובדה שהצליחה לכתוב מנגינת עם.

ביום העצמאות תקבל נורית הירש פרס ישראל לתרבות עממית וזמר עברי. נורית הירש בת ה–74 היא יוצרת פורייה מאוד, הניצבת כבר חמישים שנה בשורה הראשונה של הזמר העברי. היא כתבה למעלה מ–1,600 שירים, בסגנונות רבים, והחותם העמוק שהטביעה הוא רב תחומי. אין כמעט תחום במוסיקה הישראלית שלא נמצא בו את טביעות אצבעותיה.

את המוסיקה החסידית והתפילות כבר הזכרנו. ושירי ילדים? הילדים שלי גדלו על הקלטות המקסימות שלה "דיג–דיג–דוג", אך גם אני כילד גדלתי על "מקהלה עליזה". לאורך כל השנים היא יצרה לילדים, לפסטיבלי הילדים ולפסטיגלים.

מוסיקה לקולנוע? "בלדה לשוטר" שהלחינה למילותיו של אהוד מנור לסרט "השוטר אזולאי" נבחר לפני שנים אחדות לשיר האהוב ביותר על הקהל בתולדות הקולנוע הישראלי, ואי אפשר לשכוח את "תני לי יד" של בועז שרעבי מן הסרט "מאחורי הסורגים".

 תיאטרון? "אח יא ראב" מן המחזמר "סלאח שבתי" אף הוא נכס צאן ברזל, בליבת הקלאסיקה הישראלית.

 אירוויזיונים? השיר הראשון שייצג את ישראל באירוויזיון, בשנת 1973, כאשר עוד לא התביישנו בשפה ובתרבות שלנו, וטרם שיגרנו חקיינות לועזית פרובינציאלית, היה "אי שם", שנורית הירש הלחינה למילותיו של אהוד מנור בביצוע אילנית. נורית הירש, שניצחה על התזמורת בשיר הזה, הייתה האישה הראשונה שניצחה על התזמורת בתולדות תחרויות האירוויזיון. הצמד אהוד מנור ונורית הירש, שהרבה מאוד ליצור יחד, כתב גם את השיר הישראלי הראשון שניצח באירוויזיון, "אבנבי", בביצוע יזהר כהן.

אהבה לקלאסיקה

ואולם, אהבתה הגדולה, הגרסא דינקותא, של נורית הירש היא המוסיקה הקלאסית. אביה של נורית הירש היה זמר אופרה בוינה וניגן על כינור. כבר בהיותה ילדה קטנה נהג אביה לקחת אותה לצפות באופרות. היא התאהבה במוסיקה, באופרות, במלחינים הקלאסיים ובראשם מוצרט. מגיל שבע היא מנגנת על פסנתר, וכבר כילדה הצטיינה כפסנתרנית מחוננת. בהיותה בת עשר זכתה בפרס מוצרט על נגינת אחת הסונטות של המלחין האהוב עליה. כנערה צעירה למדה באקדמיה למוזיקה; לימודים שמימנה ממתן שיעורי פסנתר ואקורדיון לילדים, מנגינה בסטודיו לבלט ומליווי זמרים מהאופרה הישראלית, שבאו להתאמן עמה בביתה. במקביל היא החלה ללמוד ג'אז.

עם גיוסה לצה"ל שירתה הירש כפסנתרנית בלהקת גייסות השריון, ואז החלה להלחין להנאתה. נעמי שמר, ששמעה מנגינה שהיא כתבה, אמרה לה שהיא מוכרחה להתאים למנגינה הזאת מילים. אורי אסף כתב את המילים, והיה זה שירה הראשון – "פרח הלילך". הראשונים ששרו אותו היו שלישיית שריד, אך מי שפרסמה אותו הייתה חוה אלברשטיין, שכנערה הופיעה בתיאטרון החמאם, שבו עבדה נורית הירש כפסנתרנית לאחר שחרורה מצה"ל.

נורית הירש הלחינה לטובי הפזמונאים והמשוררים. הפרטנר העיקרי שלה היה אהוד מנור, ועמו כתבה עשרות שירים. היא הלחינה פזמונים של יורם טהרלב, דן אלמגור, עמוס אטינגר, יוסי גמזו, דודו ברק, רחל שפירא, שמרית אור ועוד רבים וטובים. שיר שכתבה עם יורם טהרלב ימחיש את הצד האנושי של נורית הירש.

בעת חופשה בניו יורק, ב–1985, נענתה נורית הירש לבקשה של חברה שאצלה התארחה לבוא למועדון לילה של ישראלים, שם מופיעה פעמיים בשבוע זמרת מישראל, שמשבוע לשבוע רואים כיצד היא הולכת ומידרדרת. הירש הופתעה לפגוש את רבקה זוהר, שלה כבר כתבה עם אהוד מנור מספר שירים, כמו "הבית ליד המסילה" ו"בן יפה נולד". רבקה זוהר הייתה שקועה עמוק בסמים. נורית הירש החליטה לסייע לה. היא הגישה לה קלטת ועליה מנגינה שכתבה. היא אמרה שהשיר נכתב בעבורה, כדי שתבוא לשיר אותו בפסטיגל.

בקושי רב היא שכנעה אותה לקבל את ההצעה. נורית יצרה קשר עם יורם טהרלב וסיפרה לו את הסיפור. יורם טהרלב כתב למנגינה את השיר "בדרך אל הכפר". השיר נכתב על סיפורה של רבקה זוהר, בת משפחת זינאתי מפקיעין, המשפחה שמעולם לא עזבה את ארץ ישראל. בשיר היא מבטאת את הפליאה:

אֵינִי יוֹדַעַת מַה קָרָה,

אֵי אָבְדָה הַדֶּרֶךְ הַבְּרוּכָה,

אֵי אָבְדָה הַדֶּרֶךְ אֶל הַכְּפָר,

הַדֶּרֶךְ בָּהּ רָצִיתִי לָשׁוּב בַּחֲזָרָה.

השיר מסתיים בהבטחה אופטימית של קימה מעפר ושיבה לארץ, אל הכפר:

בַּלֵּילוֹת הָאֲרֻכִּים הַלְּבָנִים,

עֵת הַנֶּפֶשׁ לֹא תִּמְצָא מְנוּחָתָהּ,

אֲנִי קָמָה מֵעָפָר, אֲנִי שָׁבָה אֶל הַכְּפָר

כְּמוֹ יַלְדָּה שֶׁחוֹזֶרֶת אֶל בֵּיתָהּ.

השיר הזה הציל את חייה של רבקה זוהר, הקים אותה מעפר, הרים אותה מאשפתות, והחזיר אותה לארץ ישראל. כעבור שנה שבה רבקה זוהר והופיעה בפסטיגל, עם שיר נוסף של יורם טהרלב ונורית הירש, מעין שיר המשך – "חלקת אלוהים".

חֶלְקַת אֱלֹהִים וּפִסַּת שָׁמַיִם.

דָּבָר לֹא אֲבַקֵּשׁרַק אֶבֶן קְטָנָה,

רֹאשִׁי לְהָנִיחַ בְּצֵל הַזַּיִת,

וְלִשְׁקֹט אַרְבָּעִים שָׁנָה.

למעלה מ–1,600 שירים שנורית הירש הלחינה זורמים במחזור הדם של התרבות הישראלית, עד שקשה לדמיין אותה בלעדיה. על מפעל חייה הוענק לנורית הירש פרס ישראל. פרס זה הוא מתנת חג העצמאות לכל אוהבי הזמר העברי.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016



"בחלומות אני שרה בקול הקודם שלי"|רחלי ריף

$
0
0

היא התחילה כילדה מקוננת בבתי אבלים בכרם התימנים לפני שהופיעה בחפלות, פרצה לתודעה באלבום משיריה ולימדה את זוהר ארגוב. על אף מחלת הסרטן שנטלה ממנה את מיתרי הקול, אהובה עוזרי לא מפסיקה להופיע, לנגן ולכתוב מוזיקה, ובעיקר לזכות באהבת הקהל. שיחה אופטימית עם זכייתה בפרס אקו"ם למפעל חיים

על שולחן הסלון של אהובה עוזרי, בביתה הצנוע בשכונת נווה צדק בתל אביב, מונח אחר כבוד הבולבול טרנג, כלי הפריטה ההודי. בגיל 15 היא פגשה במתופף של מאסטר המוזיקה ההודי ראווי שנקר, וזה לימד אותה לנגן על הכלי הייחודי. מאז, במומחיות אמיתית, היא מנגנת בו בהקלטות ובהופעות. גם היום היא מתעוררת בכל יום בחמש בבוקר, ומתאמנת במשך כמה שעות, לא מוותרת. "התאהבתי בכלי הזה, בצליל שלו יש נשמה", היא מסבירה. "במובן מסוים הוא הקול שלי. הקהל מגיב אליו בצורה מאוד מיוחדת, את צריכה לראות בהופעות. הוא גורם לאנשים לבכות, זה משגע אותם".

מאז שעברה ניתוח להסרת מיתרי הקול, בעקבות מחלת הסרטן שהתגלתה אצלה בשנת 2000, אהובה עוזרי, מחלוצות הזמר המזרחי בארץ, כמעט פסקה מלשיר. היא מדברת בלחישה, בקול נמוך וצרוד, וענק צבעוני ענוד לצווארה ומכסה על החור שנפער בו. בכל פעם שהיא רוצה לדבר היא מניחה עליו אצבע. בשנה האחרונה עברה חמישה ניתוחים. האחרון שבהם לא עלה יפה, ומאז היא מתקשה גם לבלוע, ומשקלה ירד. למרות כל אלו, אהובה עוזרי אופטימית, חייכנית, מפזרת בדיחות כשרק אפשר. "חוש הומור הוא משהו חשוב אצלי", היא אומרת. "תמיד הייתי בדחנית. צריך להסתכל על העולם בעין טובה. אני לא יודעת מה זה עצב, אף על פי שתופסים אותי כעצובה בגלל מה שקרה. אדם שיבוא לפה ויגיד לי כואב לי וכואב לי אני אגיד לו שילך מפה, אין לי סבלנות", היא צוחקת.

גם בגיל 68, כשמאחוריה עשייה מוזיקלית של למעלה מארבעים שנה כזמרת, פזמונאית, מלחינה ומעבדת שהוציאה 15 אלבומים, היא לא מפסיקה לעבוד. בימים אלו היא עובדת על מופע משותף עם הזמר דקלון ועל פס–קול לסרט "ישמח חתני" שיֵצא לאקרנים בהמשך השנה, ואלבום חדש משיריה, שאותו ישירו אמני הבית שלה, עומד לצאת לחנויות. בחודש שעבר היא זכתה בפרס מפעל חיים של אקו"ם. "זו הרגשה נפלאה", היא אומרת על הזכייה. "בשבילי זו חותמת להמשך. בגיל שלי אומרים שלא טוב לקבל את הפרס, כי הוא כאילו מסכם את החיים של האדם. אבל זה לא נכון, ההכרה הזו רק נותנת לי כוח להמשיך".

צילום: אבישג שאר ישוב

צילום: אבישג שאר ישוב

קינה וכדורגל

אהובה עוזרי נולדה בשכונת כרם התימנים בתל אביב, בת זקונים למשפחה דתית לאחר שבעה אחים ואחיות. "כרם התימנים זו שכונה שלא תמצאי בשום מקום בארץ, שכונה מלאה בילדים ובשמחה", היא מספרת בגעגוע. "אני גדלתי בבית דתי מאוד. הנה אבא", היא מצביעה על תמונה התלויה בקיר שמולנו, ציור של איש מזוקן והדור פנים, "הוא היה רב גדול במצרים, ואחרי שעלה לארץ כיהן כאן כדיין. אבא נפטר כשהייתי בת ארבע, אבל אני זוכרת אותו. הוא היה גבוה, עם עיניים כחולות. עד היום אומרים לי שאבא שלי היה היפה של השכונה. כשהוא היה מרכיב אותי על הכתפיים הייתי הכי גבוהה, ראיתי את כל העולם. בתעודת הלידה אני אביבה, לא אהובה. הייתי הכי קטנה, ואבא קרא לי אהובה. כששאלו אותי איזה שם אני רוצה שיופיע בתעודת זהות אמרתי שאני רוצה להמשיך עם אהובה, כי כך אבא קרא לי. וזה גם שם יפה".

אִמה של עוזרי עלתה ארצה מאתיופיה, אך גם היא ממוצא תימני. "אמא שלי הייתה אישה מיוחדת במינה, אישה חכמה שידעה שבע שפות. באתיופיה היא ומשפחתה היו תחת שלטון איטלקי, ובגלל זה הרבה מהמאכלים שלנו בבית היו איטלקיים, כמו למשל פסטה וגבינות. אמא שלי לימדה אותי שני דברים עיקריים, ועד היום אני מבצעת אותם; דרך ארץ ולכבד את הזולת. אלו הם היסודות של החיים. אני עד היום כזו – יש לי כבוד ויש לי דרך ארץ, ובגלל זה אני לא משתנה. ההצלחה לא שינתה אותי, אני אותו דבר כל החיים".

אִמה היא שדחפה אותה, כשהייתה בת שמונה, לשיר כמקוננת בבתי אבלים. "אצלנו האמינו שאם המשפחה לא בוכה לאחר הפטירה, זה לא טוב", היא מסבירה. "הבכי פותח, כשבוכים אפשר להירגע. צריך להוציא את הבכי החוצה, אסור להשאיר בפנים, זה יותר מדי כבד ואפשר לקבל מחלות כמו אירוע מוחי והתקף לב ודיכאון. אמא שלי ידעה שיש לי קול טוב. כשהייתי ילדה היה לי קול שהיו בוכים ממנו. אמא שלי אמרה לי – יא בינתי, לכי לבית המת, תשירי כמה מילים, וכשאת רואה שהם בוכים תלכי. זה היה התפקיד שלי, בהתנדבות, לא ביקשתי כסף. בשבילי זו הייתה מצווה. לא היה לי עצוב, כי בדרך כלל לא הכרתי את המשפחה. עשיתי את זה ואז הלכתי לשחק כדורגל".

הרבה לפני שהמוזיקה שלה הושמעה ברדיו, אהובה עוזרי כבר הייתה מפורסמת. מגיל צעיר היא הופיעה בחתונות ובחפלות, שאליהן הגיעו אנשים מכל רחבי הארץ. בגיל עשר הרוויחה את המשכורת הראשונה שלה. "באתי לשיר", היא נזכרת, "ובסוף הערב אמרה לי המארגנת – אהובה, מגיע לך כסף. קיבלתי עשרים לירות! כמו שבוע של עבודה. כמעט כל הלילה הסתכלתי על המטבעות. כשקמתי בבוקר, הם לא היו שם. אמא שלי לקחה אותם כדי לקנות אוכל. אמרתי לה: 'למה לא השארת לי חצי לירה לקנות ג'ולות?', אבל היינו שמונה ילדים וללא אבא, והיינו צריכים את הכסף בשביל אוכל".

עוזרי המשיכה להופיע, אבל הפריצה הגיעה כשהוציאה ב–1975 את אלבומה הראשון "היכן החייל". שיר הנושא שלו עסק בשכן שלה, עדי זביב–שורק, שנפל במלחמת יום הכיפורים ונחשב נעדר למשך חודש. "אמא שלו הייתה חברה טובה של אמא שלי, גדלנו ביחד, הוא היה בחור יפה תואר. כתבתי את מה שראיתי על אמא שלו, את התגובות שלה להיעדרות. היא דיברה כל הזמן על חוסר הוודאות הקשה. היא הייתה אומרת בתימנית: אם הוא מת, לפחות שיהיה קבר. היא זכתה לכך, מצאו את גופתו מאוחר יותר".

השיר והאלבום מיצבו את עוזרי כזמרת שירי דיכאון, אבל היא לא רצתה בכך. "אמהות היו באות אליי בוכות, סביב לשיר הזה היה יותר מדי כאב. מצד אחד שמחתי בהצלחה של התקליט, כי זה היה כמו לקונן, לפתוח את הלב. מצד שני הרגשתי שזה עושה כאב להרבה אנשים, ולא רציתי. החלטתי שלא אכתוב יותר שירים כאלו. היום אני כבר לא כותבת שירי דיכאון".

בישול הוא כמו שירה

בתקופה ההיא הייתה עוזרי מורה מבוקשת למוזיקה ולפיתוח קול, ורבים התדפקו על דלתה כדי ללמוד. אחד מהם היה זוהר ארגוב. "זוהר הגיע אליי ב–76', ולמד אצלי שנתיים. הדיקציה שלו הייתה מאוד בעייתית בהתחלה, העגה התימנית הייתה מאוד מודגשת, ואי אפשר היה להבין מה הוא מדבר. אבל הוא למד. הוא היה תלמיד חרוץ מאוד, הוא הגיע אליי יום יום. הוא כל כך רצה בזה, במוזיקה. את לא מתארת לך. אני זוכרת את הפעם שבה לקחתי אותו להופעה הראשונה שלו. הוא רעד ממש. אבל כולם רועדים בהתחלה. אני אף פעם לא אומרת לאמן אם הוא יצליח או לא. לרוב, מי שקובע זה לא הנגנים וזה לא הרדיו וזה אפילו לא הזמר עצמו, זה הקהל. והקהל אהב אותו".

במקביל היא עבדה במסעדה של אחיה בכרם התימנים. "זה המקצוע השני שלי", היא אומרת. "עזרתי במסעדה מגיל עשר. הייתי אחראית על השיפודים. בישול זה כמו שירה. כשכותבים שיר תמיד שואלים איך הוא, האם הוא טוב? אותו דבר באוכל, שואלים אם זה טעים. בישול הוא גם סוג של יצירה".

ב–1982 החלטת לפרוש מהופעות. למה?

"בן אחותי נפטר, הבנות של אחי נפטרו, הייתה מכה אחרי מכה, וראיתי שבכל תקליט שאני מוציאה קורה משהו. החלטתי להפסיק. הייתי הולכת ברחוב ואנשים ביקשו שאחזור להופיע. הייתי שומעת ברדיו – אהובה, אנחנו אוהבים אותך, תחזרי. ב–98' הגיע אליי ניצן זעירא, וניסה לשכנע אותי להוציא אלבום חדש ולחזור להופיע. בהתחלה לא רציתי, בסוף הסכמתי. ואז יצא 'צלצולי פעמונים'. הספקתי להופיע פעם אחת ואז התגלה הסרטן. גם היום אני עובדת על אלבום ואני כל הזמן בניתוחים. אבל זה לא שובר אותי. אני חייבת ליצור. אני כמו תרנגולת שמביאה כל בוקר ביצה", היא צוחקת, "אני חייבת לשבת וליצור".

על הרגעים שבהם התבשרה על המחלה היא מספרת: "יש לי טביעת עין חזקה מאוד, אני ישר יודעת על האדם מה הוא רוצה ומה הוא חושב. כשהרופא שלח אותי לסי–טי, כולם מסביב צעקו: אהובה, אהובה. כשיצאתי מהבדיקה, אף אחד לא בא אליי. הסתכלתי על הרופא שביצע את הבדיקה, והוא לא יכול היה להסתכל עליי. ישר אמרתי לחברה שלי – יש לי סרטן. ואז ד"ר דליה, שמטפלת בי עד היום, אמרה לי – אהובה, יש לך סרטן, וחייבים להוציא את המיתרים. הכול השתנה. לא רציתי להאמין. ועוד בגרון. אמרתי שיש לי כסף, שיעשו משהו אחר, שרק לא יוציאו את מיתרי הקול. היא אמרה שכסף לא יעזור כאן. למדתי שהכסף לא מעניין. אם הוא לא עוזר לך בשעת צרה, הוא לא שווה כלום. אם את לא יכולה לאכול ולשתות, מה שווה הכסף? ד"ר דליה אמרה שאם יוציאו לי את מיתרי הקול יש חמישים אחוז סיכוי שאחיה, ואם לא יוציאו יש לי עשרים אחוז סיכוי לחיות. אמרתי לה שתוציא.

"הניתוח ארך 16 שעות והיה קשה מאוד. אחריו באה תקופת החלמה ארוכה. חצי שנה לא דיברתי, ולמדתי לאט לאט להחזיר את יכולת הדיבור, למרות העדר המיתרים. בהתחלה הייתי בדיכאון, הייתי הולכת ברחוב ובוכה. בביטוח לאומי שלחו אותי לפסיכולוג, אמרו שאני חייבת ללכת. אמרתי שלא, שאני רוצה להתמודד לבד. אם אני אקח עכשיו כדורים, מחר אני אצטרך ללכת לרופא לגמילה, ומה עשינו כאן? זה לא הולך. אמרתי שאני רוצה לפתור את הבעיה לבד. וכך היה.

"בעזרת המוזיקה, העבודה, לאט לאט יצאתי מזה. רציתי ליצור. שבועיים אחרי הניתוח כבר הלכתי לאולפן ההקלטות. בלי לדבר, הייתי כותבת ומנגנת. עד ששמו לי את התותבת בגרון, ולמדתי לדבר. מאוחר יותר חזרתי להופיע. ההופעה הראשונה הייתה עם ארקדי דוכין, ואחריה הופעתי יחד עם ארקדי ודיוויד ברוזה, שלושתנו ניגנו ביחד. הקהל השתולל, ואז הבנתי איזו עוצמה יש בבולבול טרנג. בגלל שאין לי קול התחלתי לכתוב לאחרים, כשאני מנגנת להם בהקלטות ובהופעות. זה רק גדל במהלך השנים".

‭"‬שכונה‭ ‬מלאה‭ ‬בילדים‭ ‬ובשמחה‭". ‬אהובה‭ ‬עוזרי‭ ‬בכרם‭ ‬התימנים‭, ‬1980 צילום‭: ‬שמואל‭ ‬רחמני

‭"‬שכונה‭ ‬מלאה‭ ‬בילדים‭ ‬ובשמחה‭". ‬אהובה‭ ‬עוזרי‭ ‬בכרם‭ ‬התימנים‭, ‬1980
צילום‭: ‬שמואל‭ ‬רחמני

תהילים בכל יום

לפני כשלוש שנים יצא אלבומה האחרון של עוזרי, "מעליי הדממה", שבו השתתפו שורה רחבה של אמנים שלא שייכים לז'אנר המוזיקה המזרחית, כמו חוה אלברשטיין, אהוד בנאי, יהודית רביץ וברי סחרוף. "תקופה ארוכה אני עובדת עם אמנים מכל הז'אנרים, לא רק מהז'אנר המזרחי", היא אומרת. "זה לא חדש לי, ולא משנה לי העדה. עם כולם אני אוהבת לעבוד. בעיקר עם הצעירים. שיתפתי פעולה לפני כמה שנים עם 'הדג נחש' ב'שירת הסטיקר', ועבדתי לאחרונה עם גליקריה, קרן פלס וקרולינה. לא מזמן כתבתי מילים ולחן בשביל יובל דיין. אבל המוזיקה שלי היא מוזיקה מזרחית. אולי הייתי קוראת לה מוזיקת עולם, שנוטה יותר למזרחית".

אני רואה שאין בבית שלך אלבומים או דיסקים.

"נכון. אני משתדלת לא להיות מושפעת משום סגנון. אני רוצה את המוזיקה שלי. לכן אני כמעט לא שומעת מוזיקה. אם תפתחי את מכשירי הרדיו בבית, הכול פתוח ברשת ב', רק דיבורים".

אל עוזרי מגיעים אמנים צעירים בתחילת דרכם, והיא מלמדת ומטפחת אותם. הם שמופיעים איתה בהופעות, והם אלו שנשמע את קולם באלבום הקרוב שלה. "אני מאוד פדנטית, לא מוותרת", היא מספרת על העבודה עם האמנים הצעירים. "אם יש זמר שלא משקיע, אני אעיף אותו. אין אצלי פרוטקציות, מי שמשקיע הוא שישיר. אני דורשת אותו דבר מעצמי, ולא מוותרת על חזרות. אני קמה בכל יום בחמש בבוקר ומנגנת כשלוש שעות. אין קונצים. צריך לעבוד, להתאמן. אם אמן בא ואומר שהוא רוצה להתפרסם, גם אם יהיה לו קול אלוהי הוא לא זמר בשבילי. התהילה לא חשובה. הנתינה לקהל היא החשובה, וצריך קודם כול להשתפשף, לעבוד. מה שעושה את האמן זה לא הקול שלו, זו האישיות שלו.

"יש שתי זמרות מעולות שאני עובדת איתן, תרשמי", היא אומרת. "אחת היא שירן אברהם, שלה אני קוראת 'אהובה עוזרי הקטנה', כי היא מאוד מזכירה לי את עצמי כשהייתי צעירה. השנייה היא אלינור חזק, זמרת גדולה. ויש את דביר כהן עראקי, ששיר שהוא שר מתוך האלבום החדש יצא עכשיו לרדיו. איזה קול מרגש יש לו, תשמעי". עוזרי לוקחת את הפלאפון שלה, ומשמיעה את השיר, שמתחיל במילים "בי נשבעתי, לך התפללתי, א–ל רחום וחנון". כשהמוזיקה מתנגנת בחלל החדר, ופריטת הבולבול טרנג ממלאת אותו, עוזרי מתענגת, עוצמת עיניים, מחייכת וראשה מתנועע, שפתיה שרות בלי קול את המילים שכתבה: "יומם ולילה הוגה שמך, תפילת הקודש על שפתיי".

"נולדתי דתייה", היא אומרת אחרי שהשיר מסתיים. "היום אני לא שומרת שבת, אבל אני קוראת תהילים בכל יום. ספר תהילים זה הפסיכולוג הכי גדול שיש. אני לא דתייה, אבל את לא מבינה מה זה עושה. גם בנסיעות לחו"ל זה בא איתי, לאיפה שאני הולכת. אני מרגישה כאילו מישהו מנקה לי את כל העצב".

הקהל הוא קמע

את אוהבת את המוזיקה המזרחית היום?

"המוזיקה החדשה לא מדברת אליי. לא בגלל שאני לא אוהבת, אלא בגלל שזה לא התרבות והסגנון שלי. זה לא כמו המוזיקה שעליה גדלתי, אבל כל אחד והזמן שלו. לצערי היום יש הרבה תרבות של כוכבוּת. יש זמרים שרק רוצים להתפרסם. אלו זמרים לחצי שעה. המוזיקה צריכה להגיע מהתרבות, מהבית. והיא צריכה להגיע מכל העולמות והתרבויות. זה מה שעושה את היופי של המוזיקה".

על הטענות על אי השמעה מספקת של מוזיקה מזרחית ברדיו היא אומרת: "אותי השמיעו. אבל גם אם לא ישמיעו זה לא מעניין אותי ואני לא מתייחסת לזה. מי שמקפח הוא המקופח, הוא המסכן, לא אני. יש לי הקהל שלי והוא שמעניין אותי. אני הייתי מפורסמת לפני שהשמיעו אותי ברדיו. לכי תשאלי בכל הערוצים אם פעם אחת בחיים צלצלתי לרדיו. אם הקהל אוהב אותך, הוא מגיע. השאר לא משנה".

הקהל חשוב לך מאוד.

"בשבילי הקהל הוא קמע. הוא מביא את המזל. אם הוא אוהב את מה שאני עושה, הוא נותן לי חיים. אז למה שאני לא אעבוד בשביל זה? הקהל הכי חשוב, לפני הכול. למי אני מנגנת, לקירות? זה מה שהרבה אמנים לא תופסים. כל החיים שלי הייתי כזו, הקהל היה מקום ראשון. והקהל יודע את זה, ולכן הוא מחזיר אהבה. הקהל לא עזב אותי גם ברגעים הכי קשים. כשחזרתי להקליט ולהופיע הוא תמך, הוא הגיע. תמיד אני אומרת לאמנים שמגיעים אליי – הקהל לא פראייר, ואם אתם חושבים שהקהל פראייר, אתם הפראיירים. כי הקהל ירגיש את זה ולא יבוא".

באלבומה האחרון שרה עוזרי בקולה שלה את השיר "התחפרתי", ובהופעות היא נוהגת לשיר שיר או שניים, בקולה הלוחש, הצרוד. הקהל נענה, והתוצאה מרגשת. "כשאני מדברת, לפעמים נדמה לי שאני מדברת בקול הרגיל שלי", היא אומרת. "זה נמצא בתת ההכרה. לפעמים אני חולמת שאני שרה, ובחלומות אני שרה בקול הקודם שלי, מלפני הניתוח. זה תענוג אמיתי".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


יצאו מחוץ לחממה |יאיר שלג

$
0
0

תהליך התבלטות הדתיים בצבא הביא לחשש בחוגים חילוניים משינוי הנורמות הצבאיות, משאלת המתח בין הרב למפקד וממעמד הרבנות הצבאית. על יחסי הצבא והאליטות הדתיות החדשות

הענקת פרס ישראל השנה לרב אלי סדן, מייסד מפעל המכינות הקדם–צבאיות, מסמנת את הפן החיובי של הבולטות הדתית בצבא, שהיא תהליך הולך ומתגבר בחצי היובל האחרון, מאז נוסדו המכינות. מפעל המכינות התחיל ב–1988 על–ידי סדן ושותפו, הרב יגאל לוינשטיין, כמפעל פנימי של הציונות הדתית, ומשיקול מגזרי כפול: הרצון להשפיע, והחשש להיות מושפע. רוצה לומר: הרצון לבלוט בצבא מחד, כהמשך להתבלטותה של הציונות הדתית בתחום ההתיישבות, וכמבוא להתבלטותה בעתיד בתחומים כמו התקשורת ועולם המשפט; ומאידך – החשש להיות מושפע מאווירה חילונית בצבא, בוודאי כפי שהתאפיין הצבא בעשורים הראשונים למדינה.

מאז ועד היום הוקמו 21 מכינות דתיות, ובעקבותיהן גם 27 מכינות חילוניות ומעורבות (של דתיים וחילונים גם יחד). זה היה מקרה נדיר שבו העולם החילוני הלך בעקבות העולם הדתי: בדרך כלל, מאז ראשית ימי החילון והמפעל הציוני, נתפס העולם החילוני כפורץ דרך והעולם הדתי כמושפע ממנו.

סיפור המכינות הוא כאמור מקרה נדיר בכיוון ההפוך, ולא במקרה. הסיבה שבגללה לרוב מושפע העולם הדתי מהחילוני היא שלעולם החילוני, מעצם היותו חופשי מהלכה ומסורת, יש יותר פוטנציאל מהפכני, פורץ דרך, ואילו העולם הדתי הוא כמובן הרבה יותר שמרני. סיפור  המכינות מבטא אפוא שלב שבו המהפכנים החילונים הגיעו למסקנה שאולי הגזימו מעט ברוח המהפכנות והם זקוקים גם לקצת שמרנות בריאה; עיגון יציב יותר במסורת היהודית והציונית, גם אם ברוח חילונית, ומכאן ההשפעה ההפוכה.

ועם זאת, למרות המכינות החילוניות, אין ספק שהתהליך הבולט יותר הוא השתלבות ובולטות של דתיים בצבא. רבים מאוד מהמפקדים הזוטרים ובדרגי הביניים בצבא כיום (ואף לא מעט בכירים) הם חובשי כיפות סרוגות, ובתוכם בולטים במיוחד בוגרי המכינות. שמות כמו עמנואל מורנו, רועי קליין, הדר גולדין ורבים אחרים מפארים את מורשת הגבורה של צה“ל בעשורים האלה, וכולם בוגרי מכינות. הדבר בלט במיוחד במבצע “צוק איתן“ – כאשר גם מח“ט גבעתי, אל“מ עופר וינטר; גם סגן הדר גולדין, שגופתו נחטפה בידי אנשי חמאס, וגם סגן איתן פונד, שיצא באופן נועז לנסות ולחלץ את הגופה – הם כולם בוגרי המכינה בעלי.

מקרה‭ ‬נדיר‭ ‬שבו‭ ‬העולם‭ ‬החילוני‭ ‬הלך‭ ‬בעקבות‭ ‬העולם‭ ‬הדתי‭. ‬תלמידים‭ ‬במכינה‭ ‬קדם‭ ‬צבאית‭ ‬בשומרון‭, ‬1997 צילום‭: ‬נתי‭ ‬שוחט‭, ‬פלאש‭ ‬90

מקרה‭ ‬נדיר‭ ‬שבו‭ ‬העולם‭ ‬החילוני‭ ‬הלך‭ ‬בעקבות‭ ‬העולם‭ ‬הדתי‭. ‬תלמידים‭ ‬במכינה‭ ‬קדם‭ ‬צבאית‭ ‬בשומרון‭, ‬1997
צילום‭: ‬נתי‭ ‬שוחט‭, ‬פלאש‭ ‬90

חשש מחילון

כמו כל דבר בישראל, גם לתהליך התבלטות הדתיים בצבא לא היו רק היבטים חיוביים. הוא הפך מראשיתו לשנוי במחלוקת הן בשל חשש ראשוני של חוגים חילוניים מעצם ההתבלטות הזו ומשינוי הנורמות שהיא עלולה להביא איתה – והן בשל עימותים מעשיים שאכן התרחשו סביב שירותם של החיילים הדתיים: שאלת המתח בין הסמכויות – עמדת ההלכה והרבנים מול הציות לחוק ולפקודות המערכת הצבאית; מעמד הרבנות הצבאית ונטייתה לנכס לעצמה בשנים האחרונות גם את תפקיד חיזוק המוטיבציה של חיילי צה“ל – ברוח דתית כמובן; מתח בין זכויות החיילים הדתיים לזכויות החיילות, שיצר מגוון של עימותים סביב דיני הצניעות; ועד שאלת זכויות החיילים הדתיים ההולכים ומתרבים, כמו גידול הזקן, והחשש מניצול הזכות לרעה והשפעתה השלילית על כלל המראה הצה“לי התקני.

שורת העימותים הללו אינטנסיבית כל כך עד שיש שאינם מסתפקים עוד בתיאור תהליך ה“הדתה“ העובר על צה“ל, במובן של אימוץ גובר והולך בפועל של נורמות דתיות. הסוציולוג פרופ‘ יגיל לוי מהאוניברסיטה הפתוחה פרסם לאחרונה את ספרו “המפקד האליון“, שבו טען שבצה“ל מתחולל כבר תהליך חריף יותר של “תיאוקרטיזציה“, כלומר עירוב של סמכויות רבניות, מתוך צה“ל ומחוץ לו, המשפיעות על שיקולי המדיניות בתחומים שונים.

ההתחלה של מעמד הדתיים בצבא הייתה די מינורית. הציבור הדתי לגווניו חשש מאוד מן הצבא והשפעתו על הצעירים הדתיים. החשש היה כפול: ראשית, בין הדת והצבא טמון פוטנציאל התנגשות אדיר דווקא בשל הדמיון ביניהם – מעצם העובדה שמדובר בשתי מערכות טוטאליות, שיש בהן היררכיה ברורה של סמכויות ופקודות, וממילא צפוי מתח בשאלת הציות בכל מקרה של התנגשות בין המערכות. מעבר לכך, צבאות בכל העולם ידועים באופיים החילוני והמתירני: העובדה שמדובר בסביבה גברית מאוד, רחוקה מהריסונים המקובלים בסביבה האזרחית, כאשר משימתה היא לנהל פעולה מאוד לא צמחונית כמו מלחמה – יצרה בצבאות שונים אווירה גסה של שפה והווי, שאינם משתלבים עם העדינות שמנסה ההלכה להנחיל, בוודאי בתחום הצניעות בין המינים.

חשש החילון הוא הסיבה העיקרית לחשש ראשי העולם החרדי משירות בניהם בצבא – החל מימי קום המדינה, ואפילו היום, כאשר האידיאולוגיה האנטי–ציונית התמוססה ואי–אפשר עוד לתלות בה את סיבת ההתנגדות. הביטוי המעשי לכך היה התביעה לפטור לפחות את בני הישיבות (ובפועל, מרגע שבוטלה המכסה לבני ישיבות, כמעט את כל הגברים החרדים) משירות צבאי.

גם הציונות הדתית, שאידיאולוגית בוודאי לא יכלה להתנגד לשירות צבאי של בניה, ביקשה לפחות לגונן עליהם ככל האפשר ב“חממות“ מתבדלות. עוד בראשית המדינה תבעו הרבנים הראשיים וגם המנהיגים הפוליטיים של הציונות הדתית ששירות הדתיים ייעשה בפלוגות נפרדות, כדי שיושפעו פחות ככל האפשר מחברים חילונים. גם רוב המנהיגים החילונים תמכו ברעיון, מסיבה הפוכה: הם רצו שילדיהם והיחידות שבהם שירתו לא יצטרכו “לוותר“ לדתיים בביטול נורמות חילוניות על מנת לאפשר שירות משותף.

רק ברית ייחודית בין בן–גוריון והרב הצבאי הראשי, הרב שלמה גורן, מנעה את מימוש הרעיון, כל אחד מסיבותיו שלו: בן–גוריון דגל כידוע בתפיסה ממלכתית, שרצתה בכלל לבטל הבדלים מגזריים ורעיוניים לטובת “כור היתוך“ ישראלי משותף – בוודאי בצה“ל, שם לפלוגות נפרדות היה גם ניחוח של מיליציות בדלניות בעלות אופי רעיוני ספציפי, תופעה שבן–גוריון חשש ממנה מאוד ופעל לחסלה גם בהקשרים אחרים (פירוק הפלמ“ח). ואילו הרב גורן תמך בתפיסתו הממלכתית של בן–גוריון, אבל הוסיף לה גם את הרצון להשפיע על הנורמות של כלל צה“ל וליצור בצה“ל גרעין ל“מדינת התורה“, שתוכיח שניתן לנהל חיים לאומיים מלאים על–פי מצוות התורה וההלכה.

הביטחון העצמי התגבר

בן–גוריון והרב גורן הכריעו את הכף כנגד כל האחרים, אבל גם לתפיסה האחרת היה ביטוי. בפועל, רבים מהמתגייסים הדתיים, ודווקא הבולטים והאליטיסטיים שביניהם, עשו זאת דרך מסגרות חממה: בהתחלה גרעיני נח“ל, ואחר–כך גם ישיבות הסדר; מסגרות שאפשרו שירות במסגרת מגזרית לפחות בתחילת השירות, מה שאפשר לרבים כניסה חלקה יותר למסלול הצבאי התובעני.

אלא שבמשך השנים גבר ביטחונם העצמי של הצעירים הדתיים, ואיתו גבר הרצון להיות שותפים לשירות צבאי מלא, במסגרות כלליות ולא עוד במסגרות חממה מגזריות. המכינות נולדו בעיקר על הרקע הזה; בניגוד לדימוי החילוני, יותר כאמצעי מגננה דתי מאשר כאמצעי מתקפה לשינוי דמותם של צה“ל והחברה. במיוחד בראשית הדרך, רק מכינות מעטות, כמו המכינה בעלי, שמו דגש על הגעת חניכיהן לתפקידים משמעותיים בצה“ל, וגם אצלן המניע הדפנסיבי – הרצון לשמר זהות דתית בשירות הצבאי התובעני – היה בולט יותר. התיאבון להשפעה גדל במשך הזמן, עם ההצלחה.

השיח הציבורי החילוני, בעיקר זה הנוכח בתקשורת ובאליטה האינטלקטואלית, הגיב לתהליך הזה מראשיתו בחשדנות ולעתים אף בעוינות. נוכח מכלול עימותי דתיים–חילונים, ועל רקע הזיהוי בין הציונות הדתית לימין פוליטי, נוצר חשש מ“השתלטות עוינת“ של הדתיים על הצבא. כאן נוצר זיהוי גורף ולא לגיטימי של עצם מספר חובשי הכיפות עם ערכים אנטי–דמוקרטיים. הזיהוי הזה הוא לא הוגן – לא ראוי להתנגד מראש למגזר כלשהו על סמך החשש מהערכים שאולי יבטאו אנשיו. הניסיון הוכיח שהוא גם לא נכון – כי רוב מוחלט של החיילים הדתיים, ובוודאי המפקדים, מפנימים עוד לפני שירותם, ובוודאי במהלכו, את ערכי הממלכתיות והציות לפקודה המאפיינים את כלל צה“ל.

אם ישנן בעיות בהקשר זה, הן ממוקמות בלעדית בגזרת החיילים הצעירים שטרם התרחקו משנותיהם בישיבה או במכינה. כמעט לא שמענו על מפקדים, זוטרים או בכירים, המעדיפים את עמדות הרב וההלכה על סמכות הדרג הצבאי והמדיני. זו גם גישה מסוכנת, משום שעצם הפסילה הגורפת הזמינה תגובת בומרנג דתית, שבה דתיים רבים אינם מקשיבים לטענות החילוניות הצודקות לגבי התנהלותם בצה“ל, כי הם מזהים אותן עם אותה עוינות ראשונית גורפת כלפי כלל הדתיים.

מנגד, צריך להודות שהצד השני של הביטחון העצמי הדתי בהשתלבות הוא גם הביטחון העצמי לתבוע תביעות שלא נתבעו בעבר; תביעות ליתר התחשבות בניואנסים יותר ספציפיים של אורח–החיים הדתי מאשר שבת וכשרות בלבד, כמו התביעה להתחשבות בנורמות מחמירות של דיני צניעות והפרדה בין המינים. יתר על כן: נראה שההתקפות הציבוריות המרובות על הציונות הדתית, ובמיוחד ההתנתקות מרצועת עזה שנתפסה כפגיעה אנושה במגזר הציוני–דתי, אכן החמירו את תופעת הבומרנג: הן גרמו לרבים מהצעירים הדתיים להתעקש באופן דווקאי על מה שתפסו כזכויותיהם וכאורח–חיים הלכתי מחייב – בניגוד להכפפת הראש “הממלכתית“ שאפיינה את צעירי הדורות הקודמים.

בין גילוח הזקן לשירת נשים

מתוך כך נוצר אפוא צורך למפות את תחומי התובענות הדתית החדשה ולברר איזה מהם ראוי  ואיזה לא. כמובן שההצעה שתפורט כאן מבטאת פרספקטיבה אישית בלבד, והיא בהחלט פתוחה לדיון ולוויכוח.

ראשית, דרושה הבחנה בין מה שנוגע לזכויות החיילים הדתיים לבין כפייה על חיילים אחרים. לא לגיטימי שבשם החשש מ“הדתה“ ייפגעו אורחות חיים לגיטימיים של החיילים הדתיים, כשם שלא לגיטימי שבשם אותם אורחות חיים תתבצע כפייה, או הדרה, של חיילים אחרים – בעיקר כמובן הנשים. זכותם של חיילים דתיים לשמור על אורחות חייהם – בין אם מדובר בשמירת שבת וכשרות, או בהקפדה על גידול זקן, למרות שחומרתה ההלכתית פחותה. מבחינה זו, הוויכוח שנוצר סביב רצון הצבא להחמיר את הליכי האישור לגידול זקנים היה מיותר לחלוטין. אם מישהו קיבל אישור זקן בנימוקי שווא עליו להיענש, ואין סיבה להחמיר בשל כך עם כלל מגדלי הזקן. שונה הדבר כאשר הנורמות הדתיות פוגעות באחרים, כאמור בעיקר בזכויות הנשים.

המתח בין הזכויות ההדדיות צריך אפוא להתנהל תוך התחשבות הדדית מקסימלית, אבל מתוך הכלל ש“הכופה – ידו על התחתונה“. כלומר: מכיוון שהדתיים מבקשים לאכוף נורמות מסוימות על הנשים, ולא להיפך, יש היגיון בכך שהם יתבקשו לשלם את מחיר הפשרה: שירות במסגרת נבדלות, לגברים בלבד. מתוך כך חשוב שהמאבק על זכויות הדתיים יתנהל גם מתוך שכל ישר והבנת ההקשרים הרחבים והתוצאות העתידיות. עמידה יתרה על קוצן של זכויות תביא בסופו של דבר להגדלת המגמה של יחידות דתיות נפרדות, ככל שלא יגיעו להבנה והכלה של שירות הנשים. זו תוצאה שצה“ל אינו מעוניין בה, מאותן סיבות שכבר בן–גוריון כאמור חשש מהן, ולכאורה גם רוב בני הציונות הדתית עצמם אינם מעוניינים בה, וממילא עליהם להיזהר שלא ליצור דינמיקה שתוליך לשם.

שנית, לא לגיטימי לנצל את הגידול הדמוגרפי בשיעור הדתיים בצבא לטובת ניסיון ליצור לצה“ל תפיסת עולם, אידיאולוגיה, מוטיבציה, שבסיסן דתי. גם כיום, המכנה המשותף היסודי המאחד את כלל חיילי צה“ל הוא היסוד הלאומי – תחושת שותפות הגורל והאחריות הלאומית, שלה שותפים לא רק החיילים בני העם היהודי, אלא גם בני קבוצות מיעוטים. מלחמותיו של צה“ל הן למען העם והמדינה, לא למען אלוהי ישראל, ובוודאי שזה בסיס ההסכמה בין חייליו, שצריך להיזהר מאוד מלערער אותו.

מאותה סיבה אסור כמובן לפסול את שותפותם של אנשים דתיים, וגם רבנים, בתהליך גיבוש המוטיבציה הצבאית והקרבית. אבל ככל שהפעילות הזו מתנהלת באופן מוסדי ולא בשיחות אישיות, היא צריכה להתבסס על נימוקים לאומיים, ולהתנהל במסגרת שיחות מפקדים ופעילות חיל החינוך, ולא בפעילות הרבנות הצבאית. אם יש טענות על אופי הפעילות של חיל החינוך צריך להיאבק כדי לשפר את החיל, אבל לא להעביר את סמכויותיו לרבנות – בדיוק כשם שמשברים במערכת החינוך האזרחית לא צריכים לגרום להעברת סמכויותיה למשרד הדתות.

הפיחות באליטה החילונית

שלישית, וכאן הנקודה החמורה ביותר: לא לגיטימי לטעון שסמכות ההלכה עולה על זו של המפקד וההיררכיה הצבאית כשמדובר במדיניות הצבא והמדינה. לחייל הדתי יש זכות לשמור את אורחות חיי היומיום הפרטיים שלו. אבל אין לחיילים הדתיים זכות לקבוע שתפיסתם ההלכתית ביחס להכרעות המדינה ופעילות הצבא עולה על סמכות המפקדים. אפילו אם נניח – הנחה שנויה במחלוקת – שבכלל מדובר בסוגיות הלכתיות מובהקות, ולא בסוגיות פוליטיות אידיאולוגיות שיש לגביהן גם מחלוקת הלכתית, עדיין אסור יהיה לאמץ את בכורת ההלכה בסוגיות הללו. כי אימוץ כזה פירושו שבירת עצם הבריח של חיים במדינה דמוקרטית ובמערכת צבאית היררכית, שמשמעותה אנרכיה ואובדן עצם היכולת לקיים מדינה וצבא מתפקדים.

ואחרי כל זה, צריך גם לחזור ולתבוע קצת צניעות מן המבקרים החילונים של תהליכי ההדתה. הדתיים נכנסו לוואקום שהותירו “האליטות הישנות“ החילוניות, שנוכחותן בצבא, ובמיוחד ביחידות הקרביות, הלכה ופחתה, כפי שמעידים מחקריו של יגיל לוי עצמו. יתר על כן: ברבות השנים חל באליטה החילונית פיחות לא רק ביחס לשירות משמעותי בפועל, אלא גם ביחס לעצם משמעותם של ערכים לאומיים וממלכתיים, עד כדי הצגתם פה ושם כ“פאשיסטיים“.

כל מדינת לאום, ובוודאי מדינת לאום הנמצאת בעימותים קיומיים, לא יכולה להרשות לעצמה השתרשות של תפיסה כזו. מהבחינה הזו, הפנייה לאליטות הדתיות, כמו הרבנים, לגבש את המוטיבציה הצבאית לא נובעת בהכרח מדתיותם כמו מהעובדה שהם מזוהים כמי שלא איבדו את המוטיבציה הלאומית שלהם. זה לא מצדיק ניכוס דתי של האתוס הלאומי, אבל זה בהחלט תובע גם מהאליטה החילונית חשבון נפש על תרומתה–שלה לתהליכים שהיא כל כך יוצאת נגדם כעת. גיבוש מחודש וגאה של אתוס לאומי חילוני יהיה בהחלט צעד ראוי בכיוון הנכון.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


זה הזמן להלכה ציונית |ידידיה צ'שטרן

$
0
0

בקרב הציונות הדתית מתרוצצים שלושה מחנות: המתבדלים, המבקשים להנהיג ואלו המעוניינים לשמר את הייחוד המגזרי. הגיע הזמן שכל אחד מהם יעסוק בשיח הלכתי רציני ביחס למדינה

הרלוונטיות הפלאית של ההלכה נסמכת על תפיסתה את עצמה כ"תורת חיים", המגיבה לחיים כפי שהם – על התמורות המאפיינות את הקיום האנושי – ונובעת מהם. במקום שבו נוצר פער בין החיים לבין הנורמה ידעו חכמי ההלכה בדורות קודמים לחדש את הנורמה בלי לשנות את רוח השיטה ואת המחויבות לערכיה. יודגש: אין מדובר ביוזמות אקראיות שנועדו לסתום פרצות בחומת ההלכה אלא בעמדה עקרונית ושיטתית המכירה בכך שטבעה היסודי של ההלכה, כרמוז גם בשמה, הוא ללכת ולא לעמוד במקום. כך הצליחה להיות מרכיב חיוני וריאלי בחייהם של יהודים בכל מקום ובכל זמן.

דוגמה חשובה לאתגר זה הוא המעבר של העם היהודי בדור האחרון מחיי גלות קהילתיים לחיי עם–אומה ריבוניים. חזון קיבוץ הגלויות הפך עובדה. ואולם, כיוון שההלכה גובשה ברובה בגלות, בהעדר ריבונות יהודית, קשה לאתר בה התייחסות ישירה לריבונות. ללא אקטיביזם הלכתי, התופעה המרעישה ביותר בחיי היהודים בדורות האחרונים – שובם אל ההיסטוריה – תישאר לא מוסדרת בידי ההלכה.

יהיו מי שיאמרו שאין בכך כלום. הללו, או שאינם מעוניינים בריבונות (חלק מהחרדים) או שאינם מעוניינים בהלכה (חלק מהחילונים). אך מי שמעוניין הן במדינה הן בהלכה חייב לתור אחר תגובה הלכתית לשדרוג הקיום היהודי אל תוך מדינה. נפשו תבקש אופק הלכתי חדש, כך שמעל לארמון ההלכתי המפואר, שיסודותיו בסיני וגופו עוצב באמצעות שקלא וטריא של עשרות דורות של פוסקים יראי שמים שחיו בגלות, תוצב קומה נוספת, פרי עמלם הרוחני והאינטלקטואלי של פוסקי דור התקומה, שמעליה יתנוסס השלט "הלכה ציונית".

בסדרת המסות הנוכחית, שכותרתה "הלכה ציונית", אבקש להציב את החזון (מהי הלכה ציונית ולמה היא חשובה?), לבדוק את המציאות (האם קיימת הלכה ציונית במציאות חיינו?) ולשרטט קווי מתאר לשאלות–יסוד המונחות לפתחם של פוסקי הלכה ציוניים. מטרתי היא לקרוא לפעולה דתית של יצירה הלכתית אחראית שתסדיר את הלכות המדינה של דורנו.

איור: נעמה להב

איור: נעמה להב

קול הלכתי ייחודי

מנהיגי הציונות קיוו שהקמת המדינה תביא להכרעה בשאלת הזהות הלאומית של היהודים. קיבוץ הפזורה אל טריטוריה אחת, והשותפות המעשית הנדרשת מיהודים למימוש חלום הריבונות, אמורים היו לגרום לגיבושה של זהות לאומית משותפת ליהודים במדינת ישראל.

בפועל, קרה ההפך: דווקא המעבר מחיי קהילות לחיי אומה עורר את ההכרח להכריע בשאלות חשובות שבנוגע אליהן אין הסכמה בין יהודים. המחלוקות הרעיוניות, שבחיי הגולה היו היפותטיות עקב העדר שליטה בטריטוריה, דורשות עתה הכרעה מעשית. בעלי המחלוקת הזהותית מורידים ידיים כאן ועכשיו מתוך רצון לעגן את העדפותיהם במרחב הציבורי של מדינת הלאום.

בשורש המחלוקת עומדת שאלת תפקידן ותכליתן של הציונות ושל המדינה. לפי העמדה החרדית הקלאסית, תכלית המדינה היא שימור הקיום היהודי הקודם, הגלותי, בארץ ישראל. המדינה כשלעצמה חסרת ערך, למעט העזרה שעליה להושיט לקימומו מחדש של העבר היהודי המפואר. כיוון שכך, החרדים אינם שותפים לחזון התקומה הציוני ואינם מייחסים למדינה עצמה חשיבות מנקודת ראות יהודית. מנגד, הציונות שהנהיג בן–גוריון שאפה לעצב זהות יהודית חדשה שאופייה ממלכתי, שהשקפתה חילונית ושהאוריינטציה שלה מודרנית ועתידנית. היא ביקשה למרוד בעבר, להתנתק ממה שנראה כניוון גלותי, ולכן הפנתה גב לעולם היצירה היהודי שנכתב בגלות, ובראש ובראשונה להלכה.

בתווך, בין החרדים לחילונים, ניצבת קבוצה שלישית: הציונות הדתית. בל נטעה: עמדת התווך איננה עמדה של פשרה. ההפך הוא הנכון: מדובר בעמדה אחרת, שונה משתי האחרות, המציעה השקפת עולם עצמאית בדבר משמעות הקיום היהודי בדורנו. הנמכת הקומה של הציונות הדתית כלפי הציונות החילונית, שאולי הייתה בדור הקודם, נזנחה זה כבר. גם את העמדה החרדית היא דוחה בשתי ידיים, באשר זו מחמיצה את גודל השעה שמציעה לנו הריבונות היהודית.

לייחודיותה ולבולטותה של התזה הציונית–דתית יש ביטוי תיאולוגי, אידיאולוגי והשקפתי רב–עוצמה. כתוצאה מכך מצליחה הציונות הדתית להניע את עולם המעשה הישראלי באמצעות התארגנויות פוליטיות, חברתיות, התיישבותיות וכלכליות. ממסדים שונים מקדמים את המחשבה ואת המעשה הציוני–דתי – החל בארגוני רבנים וישיבות, עבור דרך תנועות נוער וארגוני נשים, תנועות התיישבות ועזרה הדדית, וכלה בזרם חינוכי המוכר בידי המדינה. אין ספק שהשפעתה של הציונות הדתית על החברה הישראלית עולה בהרבה על חלקה היחסי באוכלוסייה.

אולם האם יש לציונות הדתית עמדה ייחודית בנושאים הלכתיים הקשורה להשקפת עולמה הציונית? אפשר היה לצפות שהאקטיביזם הלאומי המייחד את הציונים–דתיים מהחרדים והאקטיביזם הדתי המייחד אותם מהחילונים ישמשו מצע פורה ליצירה הלכתית ייחודית שתביא לידי ביטוי את עולם האמונות והדעות הציוני–דתי.

הלכה ציונית–דתית ייחודית יכול שתיגע במגוון נושאים. ואכן, מאחר שהציונות הדתית עסוקה בהתיישבות ובחקלאות, היא פיתחה את "תורת ארץ ישראל", המתייחסת לא רק לעניינים שבהשקפה אלא גם לנורמות כגון מצוות התלויות בארץ ומצוות יישוב הארץ. כמו כן, מאחר שציונים–דתיים מעורבים במדע ובמודרנה ומאחר שנשים ציוניות–דתיות משולבות בכל היבטי החיים, אין תימה שנוצרה פסיקה ייחודית, ציונית דתית, הן בסוגיות הכרוכות במפגש בין תורה למודרנה, והן בסוגיות הנוגעות למעמד האישה. אולם סוגיות אלו, החשובות כשלעצמן, אינן קשורות להקמת מדינת היהודים. אם ייחודה המרכזי של הציונות הדתית (להבדיל, למשל, מהאורתודוקסיה המודרנית) הוא ביחסה אל תכלית המפעל הציוני – המדינה – סביר היה להניח שהיא תפתח שיח הלכתי שיסדיר את מערכות החיים הקשורות לקיום הריבוני היהודי.

ניסוח החזון

הציפייה והמחויבות לפיתוחה של הלכה ציונית עמדו בלב החזון של רבני הציונות הדתית לקראת הקמת המדינה ובשנים הראשונות לעצמאות. כך למשל, בשנת תש"ט, קבע הרב שאול ישראלי:

שומה עלינו לשבר לאזננו את גודל השעה שאנו חיים בה. שהנה הגיעה ומתממשת תקות הדורות לגאולה; שאכן זכינו לפרוק עול זרים מעל צוארנו; ששוב אין אנו משועבדים לפירורי שולחנם של שליטים זרים; שכל מוסדות השלטון שלנו הם, השרים והסגנים, הקצינים והסרניםמקרב אחינו הם; שהנה הולכת ומסתיימת לעינינו התקופה האפלה והארוכה של הסתר פנים ומתחילה תקופת הוד וזוהר של מלכות, מלכות ישראל!

ורק במדה שנדע לסגל לעצמנו הרגשה זו, נדע גם את החובות ששעה גדולה זו מטילה עלינו, על כל אחד באשר הוא. ועל תלמידי החכמים היושבים על מדין והלנים באהלה של תורהאת החובה הנמרצת, להיפנות לבירור הלכות מדינה הצריכות לשמש בסיס לתחוקת המדינה וסדרי החברה הישראלית (הודפס מחדש בתוך בצומת התורה והמדינה, כרך א, תשנ"א, עמ' יגיד)

ובהמשך:

התורה והמדינה צמודים הם בידינו. אנו רואים לא רק כאפשרי אלא גם כהכרחי את שילובם זה בזה, ולא רק כהלכתא למשיחא, אלא כתוכנית פעולה בשבילנו, בשביל תקופתנו.

רוח גדולה מנשבת מדברים אלו. חלום דורות התגשם, ועל הרבנים מוטלת החובה לעצב את החיים הדתיים בדרך שתבטא את המעבר המכריע בתולדות העם – מגלות לריבונות. הרב ישראלי יצא נגד "תלמידי החכמים החוששים לבירור פומבי של ההלכות האקטואליות" ונגד יראת ההוראה והזהירות היתרה הגורמות לכך "שמרוב חששות מחליטים להתעלם מהבעיות בכללן". לדידו, משמעות המאמר "יפתח בדורו כשמואל בדורו" היא "שאסור להתחמק מאותן חובות שהשעה מטילה".

בעמדנו על כתפי הרב ישראלי ורבים אחרים, ובהם הרבנים הראשיים יצחק הרצוג ושלמה גורן, ומפרספקטיבה של 68 שנות עצמאות ישראלית, ראוי להדגיש את חשיבות חזונם מארבע נקודות מבט מצטברות: מדינת ישראל, הציונות הדתית, האדם הציוני–דתי וההלכה עצמה.

קוד מנחה למנהיגות

הלכה ציונית והמדינה: האם הדת מייחסת חשיבות למדינה? ההשקפה הציונית–דתית משיבה בחיוב נלהב. אולם התשובה העקרונית אינה מספקת, שהרי הגורם המרכזי בחיים הדתיים ביהדות הוא המעשה. אין די בתפילה לשלום המדינה או בפיתוח מסכת רעיונית "ממלכתית". הכרה דתית ממשית במדינה חייבת לקבל ביטוי קונקרטי בעיצוב עמדה הלכתית כלפיה.

כך, למשל, על פוסקי ההלכה לקבוע עמדה לגבי משמעותם ההלכתית של המשטר הדמוקרטי הנוהג ושל דרכי קבלת ההחלטות במסגרתו, ולגבי המעמד ההלכתי של כל אחת משלוש רשויות המדינה ושל תוצרי פעולתן (חוקים, פסיקה שיפוטית, פקודות בצבא וכו') בכל תחום ותחום. ככל שהפסיקה הציונית–דתית מגמגמת בתשובותיה, או גרוע מכך – מחרה–מחזיקה אחרי ההשקפה החרדית, נוצר פער קשה לגישור בין החיים ההלכתיים לבין החיים הציבוריים במדינה. במקום שבו מתעוררת שאלה מעשית באשר למשמעות ההלכתית של היבט כלשהו בתפקוד המדינה עלול הציוני–דתי להיוותר ללא מענה מספק. תחת שייווצר מיזוג אופקים חווייתי בין העולם הדתי על פניו ההלכתיים לבין העולם המדיני–ציבורי, יתקיימו אופקי ההלכה והמדינה ביקומים מקבילים, שאינם נפגשים.

חשוב להדגיש היטב: אינני מציע לפתח הלכה ציונית כדי להפכה לדין המדינה. חקיקה דתית, ככלל, איננה מעשה רצוי, לא מבחינה דתית (חילון ההלכה) ולא מבחינה דמוקרטית (כפייה דתית). חסרונותיה הוכחו זה מכבר. אולם הלכה ציונית אמורה להעניק פשר דתי למדינה ובכך להעצים את משמעותה היהודית בעבור דתיים (בצורה ישירה) ובעבור חילונים (בצורה עקיפה) כאחד. פסיביות הלכתית בנוגע למדינה, הנוקטת מדיניות "שב ואל תעשה", מרדדת את אופייה היהודי.

הלכה ציונית והציונות הדתית: בעבר, הציונות הדתית תפקדה כשותפה נאמנה של הציונות הפוליטית החילונית, אבל מעמדה היה משני בלבד. כך, התפקידים שמילאו נציגי המפד"ל בממשלות שנבנו על בסיס ה"ברית ההיסטורית" עם מפא"י היו זוטרים יחסית. זה היה גם מעמדם של אנשי הציונות הדתית ביתר מעגלי החיים הציבוריים בישראל. אולם לאחר מלחמת ששת הימים חלה התעוררות לאומית ודתית ששינתה את פני המגזר ואת מעמדו בחברה. בדור האחרון, הציונות הדתית היא השאור המתסיס של שוק הרעיונות הישראלי, והיא מעורבת בכל שאלה לאומית גדולה שעל הפרק.

כיום מתרוצצים בקרב הציונות הדתית שלושה מחנות הנאבקים על הנהגתה: האחד דוגל בהתבדלות עקב אכזבה מפועלה של הציונות החילונית, הן במישור הרעיוני (ליברליזם ומתירנות) הן במישור המדיני (ויתור על שטחים ששיאו בהתנתקות). המחנה השני חותר להנהגת המדינה כולה על פי המשנה הציונית–דתית. לדידו הגיעה העת שמוקדי ההכרעה בישראל יאוישו באנשים בעלי השקפת עולם ציונית דתית, כך שהמסע הישראלי כולו יממש את ייעודו הראוי. המחנה השלישי הולך בדרך אמצע: הוא מעוניין לשמר את הייחוד המגזרי תוך חתירה להשתלבות בחברה ובמדינה כשווה בין שווים. אין הוא מאוכזב ומתבדל וגם אינו טווה תוכניות השתלטות. הוא רואה עצמו כחלק מהרקמה הישראלית כולה.

על החברים בכל אחד מהמחנות להתגייס לעיסוק רציני בהלכה ציונית. המתבדלים אינם יכולים להרשות לעצמם להפנות גב למדינה אלא אם כן אכזבתם ממנה מקבלת גושפנקה הלכתית. גם שואפי ההנהגה חייבים לתת את הדעת על התוכן שיש ליצוק למדינה אם יצליחו לממש את רצונם. דעת למבין: אם אדם פרטי חייב לנהל את חייו על פי ההלכה, ראש ממשלה – שהחלטותיו קריטיות לכל האזרחים – על אחת כמה וכמה. אולם בהיעדר הלכה ציונית, מה ינחה את המנהיג הציוני–דתי לכשיאחז בהגה הלאומי? גם חפצי ההשתלבות אמורים לתמוך יתדותיהם בעמדה הלכתית שתצדיק השתלבות במדינה המונהגת בידי חילונים על פי ערכים שאינם בהכרח תואמים את השקפת העולם הדתית.

כל אחת מהתזות – התבדלות, הנהגה או השתלבות – מתקיימת על חולות נודדים בהעדר שיח הלכתי רציני באשר למדינה שכלפיה מופנות התזות הללו. ההימנעות מבירור הלכתי מותירה את הציוני–דתי חשוף למאבק רעיוני בין השקפות שונות ששורשיהן תלויים באוויר, מנותקים מהקרקע ההלכתית המוצקה.

פתרון לחיים בשניות

הלכה ציונית והאדם הציונידתי: רוב הציונים–דתיים מנהלים את חייהם תוך חוויית שניות תרבותית. הם עצם מעצמותיה של התרבות היהודית–מסורתית ובו בזמן גם מתנהלים כבני בית בתוך התרבות הליברלית–מערבית. מבט מהיר בתכניו של "מוסף שבת" מהווה הוכחה ניצחת לכך.

יתר על כן, הציוני הדתי מנהל את חייו גם תוך חוויה של שניות נורמטיבית. תודעתו הפנימית היא של כפל כפיפויות: לריבון המדינתי ולריבונו של עולם. הוא שומר מצוות מכוח אחריותו הדתית ונוצר חוק מכוח אחריותו האזרחית. הכפיפות הכפולה עלולה להפוך מקור למצוקה ממשית, שכן כל אחת משתי שיטות המשפט – ההלכה והמשפט הישראלי – טוענת לכוליות ולבלעדיות בהסדרת חייו. הציוני הדתי – המחויב לשתיהן – חווה "משיכת חבל" רגשית בין שני מקורות הסמכות שהוא מקבל על עצמו באהבה.

הלכה ציונית אמורה לספק מענה לקושי הפילוסופי–קיומי והריאלי–תפקודי של חיים בשניות נורמטיבית. אחד מאתגרי ההלכה הציונית הוא לשקלל אל תוך ההכרעה ההלכתית את העובדה שאנו חיים בתוך מסגרת ממלכתית יהודית שיש לה מוסדות חקיקה ושפיטה שהאתוס שלהם, מקור הסמכות שלהם והנורמה הנוהגת בהם אינם מעוגנים בדת. נדרשת תגובה הלכתית שתתמודד עם מציאות זו מתוך קשב ורגישות לטובת הכלל היהודי, ואגב כך תיתן מענה למצוקה הלא–פשוטה של האדם הציוני–דתי.

הלכה ציונית וההלכה עצמה: התקווה שהמדינה תתנהל על פי התורה היא משאלת לב בסיסית של הציבור הציוני–דתי. אולם לוּ הייתה נוצרת הזדמנות פוליטית למימוש המשאלה האם אפשר היה לממשהּ?

עיון בארבעת חלקי השולחן הערוך מגלה ששאלות מרכזיות הנוגעות לקיום הלאומי – אלו המקוטלגות כיום כ"משפט ציבורי" – כמעט אינן מטופלות על ידי ההלכה. מדוע? פרופ' ישעיהו ליבוביץ סבר שמדובר בתפיסה הלכתית עקרונית. לדידו, ההלכה אינה מעוניינת לעסוק בשאלות ממלכתיות. גופי ההלכות המעטים העוסקים בכך – כגון דיני מלחמה או מלוכה – לא נועדו ליישום בזמן הזה אלא רק "לימות המשיח".

אחרים סוברים שהשתיקה ההלכתית נובעת מהעובדה שההלכה עוצבה בטריטוריה על–משטרית בתנאי גלות. ספרות השאלות והתשובות, שהיא הבסיס המרכזי לפיתוחה של ההלכה ולהתאמתה למציאות, אינה כוללת שאלות הרלוונטיות לחיים ריבוניים משום שצורת חיים כזאת לא הייתה זמינה ליהודים.

בכך נמנעה מההלכה ההזדמנות לפרוס את כנפיה ולהציע את דרך החיים הראויה בעבור ריבונות יהודית. יש להלכה הצעות בנוגע למידה הטובה הראויה לחייו של אדם ביחסיו עם אחר, עם הקהילה, עם עצמו ועם אלוהיו, אבל אין לה הצעה באשר למידה הטובה הראויה לחייה של מדינה יהודית. במרכזה של ההלכה הקלאסית, יצירת הגלות, מתקיימת לקונה הלכתית עצומת ממדים, בבחינת חור שחור בתוככי שיטת המשפט הדתית. הלכה ציונית אמורה למלא בתכנים את הלקונה הקיימת, בעבור ההלכה עצמה. בנקודה זו מתעורר החשש שיצירתן של "הלכות מדינה" תתורגם ללחץ פוליטי לחקיקה דתית, שכאמור לעיל – אני מתנגד לה. אחזור לעניין זה בהמשך.

*

נמצינו למדים, שפיתוחה של הלכה ציונית הוא עניין רב–חשיבות בכמה מישורים מצטברים: ראשית, בעבור המדינה – הלכה ציונית תעשיר ותעמיק את אופייה היהודי של המדינה; שנית, בעבור הציונות הדתית – הלכה ציונית תתרום לבירור יחסה הרעיוני כלפי המדינה ולעיגונו בעולם הנורמות הדתי; שלישית, בעבור האדם הציוני–דתי – הלכה ציונית עשויה לתת מענה למצוקת הקיום האישית שלו נוכח השניות הנורמטיבית; רביעית, בעבור ההלכה עצמה – פיתוחה של הלכה ציונית תאפשר לשיטת המשפט היהודית להציע את עמדתה בנוגע לסוגיות שעל סדר היום הלאומי של מדינת היהודים.

משהוברר הצורך בפיתוחה של הלכה ציונית יש לבדוק אם הוא מקבל מענה במציאות. בכך תעסוק המסה הבאה.

ידידיה צ' שטרן הוא סגן נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה ופרופסור למשפטים באוניברסיטת בראילן

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ה' באייר תשע"ו, 13.5.2016


חומות 
ללא תקווה |יונתן דה שליט

$
0
0

חקירת רצח נערה ועדויות על זוועות במעון לילדים משתלבות בעלילה על עולם הדיקטטורה המזרח גרמנית. ניסיון בלשי לגעת בנושא הכשרת ילדים לריגול בימי המלחמה הקרה

שטאזיילדי השטאזי

דיוויד יאנג

מאנגלית: אילן פן

פן וידיעות ספרים, 2016, 364 עמ'

"ילדי השטאזי" משתלב במה שכבר ניתן לכנות מסורת של סופרים אמריקאים, אנגלים ואירים, המספרים במסגרת הז'אנר הבלשי על העולם המרתק והאפל של ברית המועצות וגרורותיה; עולם שהיה ונעלם במובנים רבים יחד עם קריסת מסך הברזל. הרעיון הוא כזה: בחר תקופה היסטורית, נֹאמר שלטון האימים של סטלין בשנות השלושים של המאה העשרים, עוד לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה; המצא דמות של בלש משטרתי, ישר, אמיץ לב, מזדהה עם המשטר אך נאמן לאמת ולרעיון שהחוק צריך לחול על כולם באופן שווה; תאר מעשה פשע מחריד; עמת את החוקר המשטרתי עם אנשי המשטרה החשאית, למשל השטאזי המזרח גרמני, שאנשיו יהירים, ברוטליים, עם הפרעות אישיות קשות; כדי להוסיף ממד של אנושיות וקרבה גם לדמויות רחוקות ושונות מאיתנו הוסף ברקע סיפור אהבה נוגע ללב, היכול ללבלב גם כשמסביב הכול קפוא ועלוב.

פעמים רבות הנוסחה הזאת מצליחה. והיא הצליחה בגלל מה שעושה ספרות מכל סוגה לספרות טובה: עלילה אמינה ומרתקת, דמויות אנושיות מורכבות, תיאורי אווירה ונוף הלוכדים את המהות הפנימית של הזמן והמקום, ומעל הכול – כתיבה טובה. וכך זכינו להכיר את ארקדי רנקו, חוקר בכיר במשרד התובע הכללי של מוסקבה, בספריו של מרטין קרוז סמית האמריקאי (הספר הראשון בסדרה היה "פארק גורקי"); את לב דמידב, חוקר במיליציה המקומית, לשעבר חוקר במשרד לביטחון המדינה, בספריו של טום רוב סמית האנגלי (הספר הראשון בסדרה היה "ילד 44"); את קפטן אלכסיי קורולב, חוקר בכיר במחלקת החקירות הפליליות של המיליציה במוסקבה, בספריו של האירי ויליאם ראיין (הספר הראשון בסדרה היה "רקוויאם רוסי"); ואפשר להזכיר בהקשר זה גם את ספרו הנפלא של רוברט האריס, "ארץ אבות", רומן של היסטוריה חלופית, על עולם שבו גרמניה הנאצית ניצחה במלחמת העולם השנייה, ושפועל בו באומץ לב ומתוך יושר פנימי קצין החקירות של המשטרה הפלילית, זאוויר מארץ'.

סוכנים‭ ‬צעירים‭ ‬ריגלו‭ ‬אחר‭ ‬הוריהם‭. ‬חומת‭ ‬ברלין‭, ‬2011 צילום‭: ‬ullstein bild via Getty Images

סוכנים‭ ‬צעירים‭ ‬ריגלו‭ ‬אחר‭ ‬הוריהם‭. ‬חומת‭ ‬ברלין‭, ‬2011
צילום‭: ‬ullstein bild via Getty Images

חקירה מסויגת

"ילדי השטאזי" מפגיש אותנו עם אוברלויטננט קארין מולר, קצינה צעירה ביחידת חקירות הרצח של משטרת העם המזרח גרמנית. השנה היא 1975. מולר נקראת, עם צוותה, לחקור רצח של נערה צעירה, שגופתה התגלתה ליד חומת ברלין. במבט ראשון נראה שהנערה ברחה ממערב העיר אל חלקה המזרחי, ונורתה בגבה על ידי חיילי משמר הגבול של המערב. בדיקה מעמיקה יותר מגלה (לא ממש הפתעה) שהנערה מתה מחנק, היא נורתה בגבה אחרי שמתה, והדם שכיסה את גופתה הוא בכלל דם של חתול בר.

בזירת הרצח מופיע גם קצין שטאזי בכיר (השטאזי היה שירות הביטחון והביון הידוע לשמצה של מזרח גרמניה). הוא מפעיל את החוקרים של משטרת העם, מנסה באמצעותם, ממניעיו שלו, להגיע אל חקר האמת, ובה בעת מטיל עליהם סייגים ומגבלות רבים. בעוד צוות החקירה בראשות מולר עושה עבודה משטרתית מקצועית, שיטתית, יצירתית לעתים, נחושה תמיד, החותרת כל העת לפענוח הפשע המחריד, מרחף מעל ראשם מאבק כוחות פנימי בשטאזי. השוטרים אמורים להתקדם בחקירה, אבל לא ברור מה מותר ומה אסור להם לגלות.

במקביל לחקירת רצח הנערה מתנהל ציר עלילה נוסף, במעון מחריד לילדים שנלקחו מהוריהם. הילדים חווים התעללויות קשות ועבודת פרך, וחייהם קודרים ונטולי רוך, אהבה ותקווה. שני צירי העלילה – חקירת הרצח והמתרחש במעון הילדים – מתחברים כמובן. בנוסף, כשהיא ארוגה לתוך שני צירי העלילה האלה, מתפתחת, או ליתר דיוק מתדרדרת, מערכת היחסים בין מולר לבעלה, ונרקם קשר, ארוטי, אולי אפילו רומנטי, בין מולר לבין סגנה, אונטרלויטננט ורנר טילזנר.

משטרה ושירות חשאי

לצערי, "ילדי השטאזי", למרות שהוא מתחבר חזק לתת הז'אנר שתיארתי בתחילת דבריי, רחוק מאוד מאיכות הספרים של מרטין קרוז סמית או של רוברט האריס. המחבר, דיוויד יאנג, מעיד בריאיון עיתונאי שנערך איתו שהוא אדם אובססיבי. ואכן, ניכר שהוא חקר באופן אובססיבי למדי את התקופה שעליה הוא כותב. הוא למד הרבה, אבל הוא מתעקש לשתף אותנו בכל מה שהוא יודע. הוא מעמיס על הספר נושא על גבי נושא, אך לא מצליח להעמיק באף אחד מהם. אחת התופעות המרתקות, והמזוויעות, שקרו במזרח גרמניה הייתה כמות המרגלים הגדולה שגייס השטאזי בקרב הצעירים – בני נוער, חלקם ממש ילדים. ואחרי מי ריגלו סוכנים צעירים אלה אם לא אחרי הקרובים להם ביותר – הורים, בני משפחה, תלמידים ומורים בבית הספר?

יאנג נוגע בתופעה זו, כי הוא רוצה לגעת בהכול, אבל הוא לא משכיל לפתח אותה ולהעמיק בה. נושא אחר, מרתק אף הוא, הוא הבריחה מגן העדן הסוציאליסטי אל המערב. כולל בריחה של ילדים. באחד הסרטים המרתקים שראיתי לאחרונה סופר, על סמך מקרים אמיתיים, על כך שהשטאזי ניצל את תופעת הבריחה הזו כדי להחדיר למערב סוכנים רדומים. סוכנים שגויסו כילדים ואחרי שהשתלבו במערב נקראו לשרת את מולדתם הישנה. יאנג נוגע כמובן גם בנושא זה, אבל שוב, לא לעומק, ולא בצורה מספיק מעניינת ומשכנעת. מאבקי הכוח בתוך השטאזי יכולים להיות כר לסיפור מרתק. מאבקי כוח שנבעו לא רק מאגו ומאינטרסים אישיים אלא גם מתפיסת עולם, מוויכוח עמוק על מה נכון ומותר לעשות למען המולדת, והיכן הגבול חייב לעבור. מאבקים אלה נרמזים ב"ילדי השטאזי" אבל גם הם לא זוכים לפיתוח ולהעמקה.

ניכר שיאנג למד לא מעט על עולם החקירות המשטרתיות, ובעיקר על העולם הפורנזי (מעבדות הזיהוי הפלילי). הוא חלש מאוד בטכניקות של העולם החשאי. קצין השטאזי ייגר, שרוצה להיפגש בחשאיות עם קארין מולר, עושה זאת, בין השאר, בגן שעשועים הסגור למשך החורף. הוא מביא את מפעיל מתקני השעשועים כדי שיוכל להיפגש עם מולר במרומי הגלגל הענק. נו, באמת.

כדי לתרום לאותנטיות של הספר מרבה יאנג להשתמש במלים ובביטויים בגרמנית. הדבר כמובן גם מופיע בתרגום לעברית, הרצוף אף הוא גרמנית באותיות עבריות, כשבתחילת הספר מופיע לנוחות הקורא מילון מונחים גרמני–עברי. אותי הדבר בעיקר עצבן. זה מקשה על הקריאה וזה קצת מגוחך. כמו בסרט הוליוודי על גרמניה שבו השחקנים דוברים אנגלית במבטא מוזר (שאמור להישמע גרמני) תוך שילוב מילים וביטויים בשפת המקור.

ושתי הערות על רשלנות בהפקת הספר. תמונתו של דיוויד יאנג וכמה מילים על אודותיו מופיעות על הדש הפנימי של הספר ומיד אחר כך, אותו תצלום ואותן מילים ממש מופיעים גם בעמוד הראשון שלו. תקלה. ובסוף הספר, כחלק ממנו, "אחרית דבר" המתרחשת במארס 1975, באי רוגן במזרח גרמניה. ושלושה עמודים אחר כך עוד "אחרית דבר", והפעם דברים שכתב יאנג על תהליך כתיבת הספר. אפשר היה לקרוא לראשונה "אפילוג" או לאחרונה "דבר המחבר", וכך הייתה נפתרת בעיית הכפילות.

יש לומר שלמרות חסרונותיו, "ילדי השטאזי" מהווה קריאה מהנה למדי. אבל זה ספר מתאמץ, נוסחתי, לא תמיד הגיוני וסביר, וכבר נכתבו טובים ממנו, גם בתת הסוגה שאליה הוא משתייך.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון י"ב באייר תשע"ו, 20.5.2016


ספר הזוהר |רועי הורן

$
0
0

 

הדרמה המחקרית הגדולה ביחס לספר הקבלה החידתי שהתקבל בהערצה בקהילות ישראל היא שאלת זהות מחברו או מחבריו. כרך בסדרה על תולדות תורת הסוד מוקדש לספר וחוקריו

קבלהתולדות תורת הסוד העברית

ימי הביניים

כרך יא ספר הזוהר

יוסף דן

מרכז זלמן שזר, 
תשע"ו, 515 עמ'

ספר הזוהר זכה למעמד בקרב קהילות ישראל שאין דומה לו בכל הספרות היהודית לתולדותיה, פרט לתורה ולספרות התלמודית. בתהליכים נפתלים, החל מן המאה הט"ז, הוא זכה לקאנוניזציה תוך שהוא משאיר מאחוריו ספרים רבים אחרים, קבליים ושאינם קבליים. בקהילות שונות נתייסדו חבורות קוראים לקריאה ריטואלית בו, עם "טעמים" מיוחדים אך ורק לו, וזאת גם מבלי להבין מילה אחת ממה שקוראים; קטעים ממנו הוכנסו לסידור התפילה; היו מקומות שחגגו הכנסת ספר הזוהר לארון הקודש, כמו שחוגגים הכנסת ספר תורה; זמירות ופיוטים שזכו לתפוצה עצומה נתייסדו עליו. קיצורו של דבר, דומה שאין ספר מארון הספרים היהודי שזכה לכבוד ויקר כספר הזוהר.

המחקר האקדמי של הקבלה עסק כמובן בספר זה, באשר הוא יסוד מוסד לתורת הסוד, אך דומני, ואני אומר זאת בזהירות, שאין לך תחום במחקר מדעי היהדות, שחוקריו כה מאוהבים במושא מחקרם, כמו חקר ספר הזוהר. זאת למדתי מדבריהם בכנס חקר הזוהר הגדול שיזמה מורתי פרופ' חביבה פדיה, שהיה לי הכבוד לרכז בדצמבר אשתקד ("זוהר מתנאל, מזרח–מערב", 2015). חוקרי הזוהר, צעירים כוותיקים, דיברו בהשתאות ובהערצה מפליאה על ספר זה עד שדומה שהארוס העוצמתי של ספר זה ("זוהר" הוא ארוס, כך לימדנו פרופ' יהודה ליבס) פגש בארוס האישי–מחקרי שלהם והתערבב עד לבלי הפרד.

החוקר הראשון שהקדיש את מרצו לספר זה מתוך גישה חיובית, ולא מתוך בליל דעות קדומות שבו היו שבויים חוקרי "חכמת ישראל", היה כמובן גרשום שלום. ומאז ועד עתה, כמעט מאה שנים של מחקר, נכתבו אין–ספור מחקרים על ספר זה, בשלל שפות, עד שהרוצה להתחיל לעיין בספרות המחקר אינו יכול לדעת מהיכן להתחיל – היכן למצוא את הרקע ההיסטורי, מהן שאלות היסוד שצריכים לשאול וכיוצא בזה.

והנה, סדרת "תולדות תורת הסוד" מאת יוסף דן, שהחלה את סקירתה בתורת הסוד של התנאים (ימי בית שני), הגיעה עתה, בכרך האחד–עשר, לספר הזוהר. לאופייה של הסדרה הקדשנו רשימה במדור זה לפני כארבע שנים ("לגלות את הסוד", גיליון שבועות, סיוון תשע"ב). דבריי כאן יהיו מוקדשים אך ורק לכרך הנוכחי.

ספר‭ ‬שזכה‭ ‬לכבוד‭ ‬ויקר‭. ‬צוות‭ ‬החוקרים‭ ‬בכנס‭ "‬זוהר‭ ‬מתנאל‭" ‬שנערך‭ ‬באוניברסיטת‭ ‬בן‭ ‬גוריון‭ ‬ובמכון‭ ‬בן–צבי‭, ‬דצמבר‭ ‬2015‭. ‬ צילום‭: ‬הרצל‭ ‬נתנאל‭, ‬פוטו‭ ‬קמפוס

ספר‭ ‬שזכה‭ ‬לכבוד‭ ‬ויקר‭. ‬צוות‭ ‬החוקרים‭ ‬בכנס‭ "‬זוהר‭ ‬מתנאל‭" ‬שנערך‭ ‬באוניברסיטת‭ ‬בן‭ ‬גוריון‭ ‬ובמכון‭ ‬בן–צבי‭, ‬דצמבר‭ ‬2015‭. ‬
צילום‭: ‬הרצל‭ ‬נתנאל‭, ‬פוטו‭ ‬קמפוס

יקנו בדמים יקרים

הבחירה להקדיש לספר הזוהר ולמחקרו כרך שלם, מה שלא זכה לו אף ספר אחר בסדרה זו, אינה צריכה להפתיע. ספר הזוהר, או מדויק יותר, "ספרות הזוהר", כפי שהוא עתה מכונה בפי החוקרים, הינו גדול ממדים וגם חידתי מאוד, מה שהופך את העסק למסובך במיוחד. החידות המחקריות הכרוכות בספר הזוהר הינן מגוונות, אך נראה שמכולן מעסיקות את הכותב שאלה אחת: מי כתב את ספר הזוהר, או יותר נכון: האם ישנה הוכחה לכך שר' משה די ליאון אינו מחברו היחיד? זו השאלה המפלחת למעשה את כל הספר ולאורה נבדקים כל המחקרים האחרים. לפיכך, ראשית יש להבהיר את עצם השאלה.

ספר הזוהר הבליח כידוע בעולמה של יהדות ספרד בשליש האחרון של המאה הי"ג, כאשר לעדות עצמו הוא נכתב על ידי רשב"י וחבורתו. כלומר, הנה צץ לו משום–מקום ספר קבלה המיוחס לתנאים, שחיו כאלף שנה קודם לכן, ואף אחד לא שמע על קיומו עד כה. ודאי שדבר כזה יעורר את סקרנותם של המקובלים בני הזמן.

אגרת מפורסמת של המקובל הארצישראלי ר' יצחק דמן עכו, שהרחיק עד ספרד על מנת לתהות על קנקנו של החיבור הפלאי, קושרת את ספר הזוהר עם מקובל ידוע בזמנו, ר' משה די ליאון (1240–1305), שכבר פרסם כמה ספרים בקבלה בעברית, וטוענת לכאורה שאדם זה כתב את הספר "מראשו ולבו מדעתו ושכלו" ורק ייחסו לרשב"י על מנת להפיק מכך רווחים כלכליים: "אלו הייתי מודיע להם (לקהל הלקוחות) שמשכלי אני כותב, לא ישגיחו בדברי ולא יתנו לי פרוטה, כי יאמרו מלבו הוא בודאם, אבל עתה, כאשר ישמעו שמתוך ספר הזהר אשר חבר רשב"י ברוח הקודש אני מעתיק, יקנו אותם בדמים יקרים".

בעוד המסורת היהודית ככלל (וככל הנראה גם ר' יצחק דמן עכו עצמו!) דחתה את המשתמע מאגרת זו, וקיבלה את ייחוסו העצמי של הספר לתקופת התנאים, המחקר, החל מן העת החדשה, ראה בדי ליאון את מחברו היחיד של הזוהר. זו הייתה גם מסקנתו המאוחרת של גרשום שלום, שביקש בראשית דרכו להוכיח את קדמותו, ובאחריתה השתכנע כי הוא מאוחר, וכי די ליאון הוא מחברו היחיד (פרט לחלק "תיקוני זוהר" ו"רעיא מהימנא", שלכל הדעות נפרדים מ"גוף הזוהר" והם אף לא כלולים בכרך זה).

 ‬פסל‭ ‬ר‭' ‬משה‭ ‬די‭ ‬ליאון‭ ‬בעיר‭ ‬גוודלחרה‭ ‬בספרד

‬פסל‭ ‬ר‭' ‬משה‭ ‬די‭ ‬ליאון‭ ‬בעיר‭ ‬גוודלחרה‭ ‬בספרד

מקובל אפרורי

בכרך שלפנינו מוקדשים כמאה עמודים לתיאור הדרמה המחקרית הגדולה של חקר הזוהר: מעמדתו הגורפת של שלום ואחדים מתלמידיו, שדי ליאון הוא מחברו היחיד של הספר, ועד לתפיסת הספר כפרייה של "חבורת הזוהר", חבורת מקובלים, שדי ליאון ללא ספק מרכזי בהם, אך לא יחיד. מחבר הכרך עומד ללא חת אל מול הרוח החדשה ומגן בחירוף נפש על עמדת שלום. טיעוניו ברורים, חדים ומוצקים: אין ראיה פוזיטיבית, מוחלטת, שיש אדם נוסף, פרט לדי ליאון, שכתב את ספר הזוהר. לשיטתו של המחבר אנו יודעים לא מעט על תקופה זו בספרד – מכירים עשרות מקובלים בשמם, יש בידינו כתבי יד, אגרות ומסמכים. ובכל אלו אין בדל של הוכחה, לדבריו, לכך שדי ליאון שיתף אדם כלשהו בכתיבת הספר. לו הייתה באמת חבורה גדולה של מקובלים, מפורסמים וידועי–שם, קשה להעלות על הדעת שלא היה נמצא לכך הד היסטורי כלשהו.

מאידך גיסא, סיעה שלמה של חוקרים, שראשון ונחשון להם הוא פרופ' יהודה ליבס, תלמידו של שלום, סבורים שאף על פי כן, כלומר למרות שאין כל ראיה היסטורית–חיצונית לכך, אין מנוס מן הקביעה שדי ליאון אינו מחברו היחיד של ספר זה. ראשית, די ליאון נראה להם, מספריו האחרים, כמקובל "אפרורי" או "בינוני", ואין כל סיכוי שאדם כזה יכתוב ספר בעל שיעור קומה פנומנלי כספר הזוהר (ראו למשל דברי פרופ' ישראל תא–שמע, עמ' 92: "מקובל חיוור"). שנית, טוענת סיעת ה"חבורה", הספר הינו רב–קולי בצורה בלתי רגילה: הוא כולל שיטות ודעות הפוכות (בדומה למשנה ולתלמוד) ואופיו מעיד עליו שנכתב בחבורה; ושלישית, יש בלשונו קרבה ללשון מקובלים אחרים בני הזמן.

עיני הקורא רואות שכל הטיעונים של סיעה זו נשענים על קריאות עומק בטקסט הזוהר, אך לא על עדויות חיצוניות. לשיטתם חיבור יכול להעיד על אופיו, וזו עדות היסטורית לא פחותה מאשר עדות חיצונית. ואילו הכרך שלפנינו, של ההיסטוריון המחמיר, אינו מוכן לקבל את כל אלה כהוכחות, ופעם אחר פעם הוא מכה את החוקרים על קודקודם ושואל "איה ההוכחה ה'היסטורית'?". לדידו, ההערצה לספר הזוהר מקלקלת את השורה המחקרית וגורמת לחוקרים להפריז בהשערותיהם מעבר ל"מותר", לשיטתו, בחקר ההיסטוריה. ואין לחשוד במחבר הכרך שלפנינו שהוא אינו נמנה בין מעריצי הזוהר. אדרבה, לדעתו, למשל, "פירושו של בעל הזוהר לפסוקי בראשית מייצג פסגה נדירה בהבעה מיסטית עמוקה, המובעת בצורה מופתית הן מבחינה רעיונית והן מבחינה ספרותית" (עמ' 215) – העולה לדעתו על הישגי מיסטיקנים נוצרים ומוסלמים.

פיל בבית הדפוס

לאחר סיום סקירת הדרמה המחקרית בשאלת מחבר ספר הזוהר, פונה המחבר לתיאור הספר עצמו. כאן בוודאי עמדו לפני דן דילמות קשות כיצד לסקור ספר מקיף זה. קודמיו לאתגר זה, ישעיהו תשבי ופנחס לחובר, מחברי הספר המונומנטלי "משנת הזוהר", סקרו את הספר כספר הגות, היינו לפי נושאים, וגזרו והדביקו (ותרגמו כמובן לעברית) קטעים מרחבי ספר זה לרובריקות נושאיות שיצרו. ראיית ספר הזוהר כספר הגות, בעל משנה סדורה, כבר עברה מן העולם המחקרי; ולפיכך, להשערתי, דן מתאר את הספר לפי חלקיו, וכך בעצם הוא מציג בפני הקורא חלק אחר חלק תוך שהוא מביא עשרות רבות של קטעים מתורגמים לעברית. הקורא שאינו בקיא בספר זה ובמחקרו מקבל תמונה מקיפה על מבנה ספר הזוהר ועל המחקר המרכזי על כל חלק וחלק, מרוויח טעימות מכל חלקיו ויכול להתחיל לחוש במה עוסק החיבור הגדול הזה ובמה עסקו המחקרים המרכזיים על חלקיו השונים.

ארשה לעצמי להעיר לגבי סוגיה מחקרית אחת, שעוסקים בה כיום כמה וכמה חוקרים, שלא קיבלה את מלוא תשומת הלב הראויה בכרך הנוכחי. ישנו פיל המסתובב בחדר החרסינה של חוקרי הזוהר והוא בעיית עצם התגבשות הזוהר לספר, דבר שאירע רק במאה השש עשרה: כמה מדפיסים בחרו להם מתוך כתבי יד מסוימים שהיו לפניהם מה יהיה כלול בספר זה ומה לא, ובאיזה סדר. דא עקא, כתבי יד רבים של הזוהר גורסים אחרת בסוגיות רבות, ופעמים רבות גרסאות אלה מבטאות תמות רעיוניות אחרות לגמרי. ואם כן, לְמה אנו קוראים ספר הזוהר? לאותה גרסה שנקבעה על ידי המדפיסים? ומה עם הגרסאות שלא עמדו לנגד עיניהם או שהם העדיפו לדחותן – האין זה ספר הזוהר?

אם נשווה את חקר הזוהר לדיסציפלינות קרובות, הרי שלא יעלה על הדעת שחוקר תלמוד לא יבדוק את כתבי היד של המשנה או התלמוד בסוגיה שבה הוא דן, ולא יעלה על דעתו של חוקר תנ"ך שלא לבחון את גרסת השבעים או כתות מדבר יהודה בבואו לפרש פרק מקראי; אך בחקר הזוהר, מרבית החוקרים נשענים על מהדורת מרגליות משל ניתנה מפי רשב"י בעצמו. פיל זה לא זכה כאן לתשומת הלב הראויה לו.

לסיום, נאמר שלפנינו כרך מרכזי בסדרה חשובה, שכפי הנראה עומדת להיות המקראה, בה"א הידיעה, לחקר המיסטיקה היהודית. הישגו הגדול הוא בכך שהבא מן החוץ יכול אחרי קריאתו להבין את חוקי המשחק ולהכיר את השחקנים הראשיים בכל הנוגע למחקר הזוהר. ההחמצה בעיניי היא בכך שהמחבר נקלע לעמדה פולמוסית (יותר מאשר כל כרך אחר בסדרה, כמדומני) וסקירתו את המחקר לאורך הספר הייתה בעיקר מבעד לעדשה מסוימת אחת. ואילו חקר הזוהר הרחב, המעלה שאלות רבות נוספות, לא קיבל את מקומו הראוי.

פתחתי בגילויי ההערצה הנדירים בעוצמתם שגילו קהילות ישראל כלפי ספר הזוהר. אסיים בדבריה של אחת מחוקרות הזוהר, מלילה הלנר–אשד:

ספר הזוהר הוא יצירה שנכתבה בהשראה רוחנית כבירה, ואינני רואה בו אוסף עקבות מילוליים לעולם סגור, שאבד וכלה לפני שנות אלף. אני חווה את רעיונותיו ותובנותיו כהזמנה חיה ורלוונטית עד מאוד לתודעה דתית מיוחדת, ליצירתיות בתחום הפרשנות, התרבות והדת. אני מוצאת בזוהר הצעה רוחנית, שגלומות בה אפשרויות לגאול אלמנטים בתרבות היהודית שאליה אני שייכת מהיקבעות והתאבנות (עמ' 100).

רועי הורן הוא דוקטורנט בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת בן–גוריון בנגב ועורך ספרים

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון י"ב באייר תשע"ו, 20.5.2016


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live