Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

זהות יהודית בהיעדר מקדש |כרמיאל כהן

$
0
0

פיצול העם לזהויות נבדלות – בארץ ישראל ובגולה – וניתוקו ממרכזו הרוחני והפיזי, היו האתגרים שנצבו לפני הנביא יחזקאל. היכרות עם נבואתו

נבואת הצופהבין חורבן לתקומה

עיונים בנבואת יחזקאל

טובה גנזל

תבונות, מכללת הרצוג, תשע"ב, 296 עמ'

 "ויְהִי בִּשְׁלֹשִׁים שָׁנָה בָּרְבִיעִי בַּחֲמִשָּׁה לַחֹדֶשׁ וַאֲנִי בְתוֹךְ הַגּוֹלָה עַל נְהַר כְּבָר נִפְתְּחוּ הַשָּׁמַיִם וָאֶרְאֶה מַרְאוֹת אֱ־לֹהִים" (יחזקאל א, א). דומה שלא הייתה יכולה להיות פתיחה טובה יותר לספר המכיל נבואות המעוררות שאלות כה רבות וכה מגוונות. "ויהי בשלושים שנה" – שלושים שנה למי? לְמה? – "ואני בתוך הגולה" – רק רגע, מי זה "אני"? על פי רש"י הפתיחה העמומה הזאת אינה מביכה רק אותנו. כך כתב רש"י בתחילת פירושו לספר יחזקאל: "סתם הנביא דבריו ולא פירש שמו מי הוא, ולא פירש למנין מה מנה, לפיכך הפסיקה רוח הקודש את דבריו בשני מקראות הסמוכין לזה ללמד מי הוא הנביא וללמד למנין מה מנה". עצור, מתחילים מחדש בצורה מסודרת: "בַּחֲמִשָּׁה לַחֹדֶשׁ הִיא הַשָּׁנָה הַחֲמִישִׁית לְגָלוּת הַמֶּלֶךְ יוֹיָכִין. הָיֹה הָיָה דְבַר ה' אֶל יְחֶזְקֵאל בֶּן בּוּזִי הַכֹּהֵן בְּאֶרֶץ כַּשְׂדִּים עַל נְהַר כְּבָר וַתְּהִי עָלָיו שָׁם יַד ה'" (פסוקים ב־ג).

אבל ההמשך הוא לא פחות עלום ועמום – וגם כאן נדמה שתיאור מעשה מרכבה מיד בתחילת הספר יש בו יותר מרמז על הצפוי בפרקים הבאים. הבעיות הן בתוכנן של הנבואות וגם בלשונן; כך כתב רבי אליעזר מבלגנצי (המאה ה־י"ב) בהקדמה לפירושו ליחזקאל (בהשפעה ברורה של מושא פירושו): "בן אדם, בעיניך ראה ובאזניך שמע ושים לבך אל שפת הנביא הזה, כי נפלאה וסתומה היא מאד וקצרה. ואף רבותינו עליהם השלום נראו להן דבריו כסותרין דברי תורה, מתוך סתימתן וקוצרן". דוגמה לבעיות התוכן שספר יחזקאל מעורר היא הסתירות המרובות שבין ההלכות המופיעות בו לבין ההלכות המופיעות בתורה. ברם זכור אותו האיש לטוב, וחנניה בן חזקיה שמו, שאלמלא הוא ודרשותיו נגנז ספר יחזקאל (ראו שבת יג, ב).

בנבואותיו עד לחורבן אין קריאה לעם לחזור בתשובה. "יחזקאל", מיכלאנג'לו, 1510

בנבואותיו עד לחורבן אין קריאה לעם לחזור בתשובה. "יחזקאל", מיכלאנג'לו, 1510

גורל ירושלים נגזר

ספרה של ד"ר טובה גנזל מאוניברסיטת בר־אילן וממכללת הרצוג, "נבואת הצופה – בין חורבן לתקומה", מתמודד עם קושיו המיוחד של ספר יחזקאל. בשלושים ואחד פרקים היא סוקרת את ספר יחזקאל מתחילתו ועד סופו, בבקיאות ובלשון קצרה, מעלה שאלות ומציעה פתרונות. היא נמנעת בדרך כלל מלבאר מילים ופסוקים ומתרכזת בעיקר בנושאים העולים מהם.

בתחילת המבוא מעמידה גנזל על כך שהנסיבות שאיתן היה צורך להתמודד יחזקאל ב־22 שנות פעילותו המתוארות בספרו היו נסיבות חדשות: ראשית, העם היה מפוצל בשני מרכזים – ביהודה ובבבל – וכל אחת מן הקבוצות שימרה זהות נבדלת לעצמה. שנית, חורבן המקדש והגלות הצריכו להתמודד עם "אתגר שימור הזהות של העם גם בהיעדר מקדש, בגולה, במנותק מארצו וללא קשר לארץ ישראל" (עמ' 11).

באשר לחורבן המקדש יש לציין שכמחצית מספר יחזקאל היא נבואות שנאמרו לפני החורבן. תחילת הספר כאמור היא בשנה החמישית לגלות המלך יהויכין, ופרק כד נאמר בעשרה בטבת של השנה התשיעית, ביום תחילת המצור על ירושלים. לאור זאת מעניין להיווכח שכבר בנבואות אלו מתוארת עזיבת כבוד ה' את המקדש, החל ממעשה מרכבה שבתחילת הספר ועד פרק יא פסוק כג: "וַיַּעַל כְּבוֹד ה' מֵעַל תּוֹךְ הָעִיר וַיַּעֲמֹד עַל הָהָר אֲשֶׁר מִקֶּדֶם לָעִיר". כלומר, כבוד ה' עזב את המקדש ואת ירושלים עוד בטרם חרב המקדש – "על אף שבניין המקדש עדיין עומד על תלו, הוא למעשה מרוקן מתוכן" (עמ' 75).

לדעת גנזל, "זאת הסיבה לכך שבשש שנות נבואותיו של יחזקאל משעה שהחל להינבא ועד לחורבן המקדש אין קריאה לעם, ככלל, לשנות את מעשיו ולחזור בתשובה… גורלה של ירושלים כבר נגזר, המקדש חולל ונטמא, והעיר לא תוכל להיטהר מטומאתה מבלי שה' ישפוך את חמתו בתוכה" (עמ' 23). דבר נוסף שמעירה גנזל הוא שתיאור ניידותו של כבוד ה' מעצים את הפער "שבין ההנחה של העם… כי לא ייתכן שה' יעזוב את מקדשו לבין נבואת הנביא כי נוכחות כבוד ה' במקדש תלויה במעשי העם והיא הפיכה" (עמ' 24).

תזכורת תמידית

אכן בחלקו השני של ספר יחזקאל, בחזון המקדש העתידי, יש שוב תיאור של מסע כבוד ה' אך הפעם בכיוון ההפוך, בחזרה למקדש.

וַיּוֹלִכֵנִי אֶל הַשָּׁעַר שַׁעַר אֲשֶׁר פֹּנֶה דֶּרֶךְ הַקָּדִים. וְהִנֵּה כְּבוֹד אֱ־לֹהֵי יִשְׂרָאֵל בָּא מִדֶּרֶךְ הַקָּדִים וְקוֹלוֹ כְּקוֹל מַיִם רַבִּים וְהָאָרֶץ הֵאִירָה מִכְּבֹדוֹ. וּכְמַרְאֵה הַמַּרְאֶה אֲשֶׁר רָאִיתִי כַּמַּרְאֶה אֲשֶׁר רָאִיתִי בְּבֹאִי לְשַׁחֵת אֶת הָעִיר וּמַרְאוֹת כַּמַּרְאֶה אֲשֶׁר רָאִיתִי אֶל נְהַר כְּבָר וָאֶפֹּל אֶל פָּנָי (מג, א־ג).

ההדגשה היתרה של הזהות בין המראות שראה יחזקאל בעת עזיבת כבוד ה' את המקדש ובין המראות בחזון החזרה העתידית נועדה, לדעת גנזל, להפיג את חשש העם שעזיבת כבוד ה' את המקדש משמעה עזיבת כבוד ה' את העם. כלומר, למרות שכבוד ה' עזב את המקדש, "אותו המראה הא־לוהי יחזור וישכון במקדש העתידי" (עמ' 26).

בהמשך פרק מג מצוי השיא שבנבואותיו של יחזקאל לעתיד, תיאור כניסת כבוד ה' לתוך הבית:

"וּכְבוֹד ה' בָּא אֶל הַבָּיִת דֶּרֶךְ שַׁעַר אֲשֶׁר פָּנָיו דֶּרֶךְ הַקָּדִים. וַתִּשָּׂאֵנִי רוּחַ וַתְּבִיאֵנִי אֶל הֶחָצֵר הַפְּנִימִי וְהִנֵּה מָלֵא כְבוֹד ה' הַבָּיִת". באשר לשער הכניסה של כבוד ה' למקדש, "שער אשר פניו דרך הקדים", ישנה הוראה מיוחדת בפרק הבא: "וַיֹּאמֶר אֵלַי ה' הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא יָבֹא בוֹ כִּי ה' אֱ־לֹהֵי יִשְׂרָאֵל בָּא בוֹ וְהָיָה סָגוּר" (מד, ב).

כותבת גנזל: "מעתה, מקום הכניסה של ה' יהיה סגור, ובדרך זו יהיה מוגן מכניסת בני אדם, וממילא מהחשש להיטמאות נוספת… נראה כי זו אחת הדרכים שבה מוגן המקדש העתידי בחזונו של יחזקאל מפני האפשרות שה' יעזוב שוב את מקדשו, כיוון שמעתה העם ינהג רק על פי צו ה' (לו, כז: "וְאֶת רוּחִי אֶתֵּן בְּקִרְבְּכֶם וְעָשִׂיתִי אֵת אֲשֶׁר בְּחֻקַּי תֵּלֵכוּ וּמִשְׁפָּטַי תִּשְׁמְרוּ וַעֲשִׂיתֶם")". בהקשר זה מצטטת גנזל דברים מאלפים שכתב הרב אביגדר נבנצל על השער הפונה קדים. לדבריו, השער הסגור יהווה תזכורת תמידית לכך ש"מכאן ה' בא – כי מכאן ה' יצא בשעת הסתלקות השכינה לקראת החורבן. ואם תזכרו שה' עלול גם לצאת – אולי לעולם הוא לא יצטרך שוב לצאת…".

תובנות רבות יש בספרה של גנזל, משלה ומשל חכמים אחרים, בענייני שכר ועונש, בענייני גלות וגאולה, בענייני הנהגה ובשאר עניינים שבהם עוסק ספר יחזקאל. מפתחות היו בוודאי עשויים להועיל למעיינים.

פתחנו בעמימותו של ספר יחזקאל כבר מן המילים הראשונות שבו, ומעניין שגם מילותיו האחרונות "וְשֵׁם הָעִיר מִיּוֹם ה' שָׁמָּה" ניתנות לפרשנויות הפוכות. יש שהבינו שהכוונה היא לשימור שמה של ירושלים גם בעתיד, ויש שהבינו שהכוונה היא דווקא לשינוי שמה של העיר לעתיד לבוא וקריאתה בשם חדש: "ה' שָׁמָּה".

גנזל מזכירה רק את הדרך השנייה וכותבת: "שמה החדש של ירושלים מביע את הנוכחות הא־לוהית התמידית והעמוקה המצויה בה… נראה כי מילים אלו משקפות את תמצית הנבואה כולה, העוסקת בפנים החדשות של ירושלים והמקדש שיגרמו לכך שתהיה נוכחות א־לוהית נצחית בעיר" (עמ' 289). והדברים מתחברים גם לתפילתה בסיום ספרה: "ולוואי ונזכה לראות את נוכחות הקב"ה בעולמנו כפי שמנבא עליה יחזקאל בנבואותיו בהן מקור השפע הא־לוהי נגלה וידוע לעין כול".

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013



אגדה על ילדים שנדדו ביערות |שולמית קינל

$
0
0

ספרו הראשון של אפלפלד לילדים נושא בתוכו את תמצית תפיסתו הפואטית בכתיבתו למבוגרים: הבחירה לעסוק בטוב ובאנושי ולדחות את הרע והמכוער. היער שלו הוא אנטיתזה ליערות האחים גרים

ילדה שלא מן העולם הזה

אהרן אפלפלד

כנרת, זמורה־ביתן, 2013, 134 עמ‘

 "ילדה שלא מן העולם הזה" הוא סיפור לילדים ולנוער המגולל את עלילתם של אדם ותומס, שני ילדים יהודים בני תשע בתקופת השואה שאִמותיהם הפקידו אותם ביער לקראת חיסולו של הגטו. ביער הם לומדים לשרוד ומתקיימים בזכות מתנות הטבע – פירות יער, פלג מים, זרדים המשמשים למצע וחימום. הם ניצלים הודות לטוב לבה של מינה בת כיתתם, "ילדה שלא מן העולם הזה" שאמה הסתירה אותה אצל איכרים. מינה מסתכנת ומביאה להם בגנבה מדי יום מעט מזון. אדם ותומס מגלים אף הם מסירות והקרבה ומטפלים ביהודים פצועים ותשושים שנמלטים בריצה אל היער. הם משקים אותם, חובשים את פצעיהם, נותנים להם מעט אוכל, עזרה ראשונה ועידוד.

זהו ספרו הראשון של אהרן אפלפלד לילדים. הסופר הוותיק עטור הפרסים, שכתב למעלה מארבעים רומנים המתורגמים לשפות רבות, מפתיע כאן בספר לקהל הצעיר. בהתאם לביוגרפיה האישית שלו כילד בשנות המלחמה שנמלט ליערות, נדד עם אוקראינים, התחבא לתקופה אצל אישה אוקראינית ובסוף המלחמה שהה במנזר, העמיד אפלפלד דמויות של גיבורים ילדים־נערים לכל אורך סיפוריו. אלא שהפעם הוא בחר לעצב דמות זו בז'אנר המיועד לילדים.

טביעת אצבעו

"ילדה שלא מן העולם הזה" הוא אכן סיפור ילדים. הן מבחינת מורכבותה של העלילה, היקפה, ההפי־אנד והמסירה המעודנת של זוועות השואה. התכנים הלקוחים מעולמו של הילד, כמו חברות אמיצה בין ילדים, התלמיד המצטיין של הכיתה שסובל מנידוי או ידידות מופלאה עם בעלי החיים והיכרות עם הטבע ומעל לכול – גיבורים ילדים שמחכים ומתגעגעים לאמא, הם הניצבים כאן במרכז. הומור, הנחוץ כל כך בספרות ילדים, מבצבץ אף הוא פה ושם. אין ספק, כיאה לספרות ילדים טובה אפלפלד לא מתחמק מלעסוק באמיתות החיים (פרֵדה, מלחמה, מוות, מחסור, רעב), אבל הוא מעביר אמיתות אלה בפילטר המתאים לרמת התפתחותו הרגשית והקוגניטיבית של הילד. האופטימיות, המאפיינת את עולמו של הילד, שמחת החיים, היא שנותנת את הטון. אל הטקסט מתלווים איוריה היפהפיים של ולי מינצי, שממחישים עוד את החוויות של הגיבורים.

אלא שספרו של אפלפלד הוא בהחלט ספרות המיועדת גם למבוגרים. כפי שכבר קבעה לאה גולדברג, ספרות טובה לילדים חייבת להיות טובה גם למבוגרים. במקרה של אפלפלד, אין כל ספק ביחס לרבדים העמוקים־הסמויים הקיימים בסיפור ופונים אל המבוגר. טביעת אצבעו המוכרת של אפלפלד מצויה כאן באופן ברור ומובהק. האידאות, הקונפליקטים והערכים הם בבירור אלה המופיעים בכתיבתו למבוגרים. זוהי התפיסה הפואטית שלו: הבחירה לעסוק בטוב ובאנושי, או כפי שניסח זאת אפלפלד עצמו כשדיבר (בגוף ראשון) על כתיבתה של אידה פינק: "יש המון אכזריות וכיעור בעולם, אך אני [אידה פינק, ש"ק] לא אשקיע את עצמי בתיאורם, אחפש את היפה והאנושי ואכתוב עליהם" (מעריב, ז'ורנל, 3.10.11).

תפיסת העולם כאן היא תפיסת עולמו הברורה: החסד, העין הטובה והלא שופטת, המעשה ולא הדיבור, המילה המדויקת, השקט והצניעות, החיבור אל הטבע ואל אוצרותיו המקיימים את האדם (מים, לחם, אדמה), איזון בין טבע וספר־תרבות, זקיפות קומה יהודית, החיבור אל “האבות“ – הדורות הקודמים, הביטחון וההשגחה העליונה. והכול מוגש באותו ריתמוס אפלפלדי ידוע: צלול, שקט, תמציתי, בעל תוקף, המשמיע את המיית הלב.

הזיקה לסיפוריו למבוגרים בולטת במיוחד בעיצוב הדמויות. קיימות כאן דמויות אופייניות לאפלפלד כמו האיכר הקשיש, או פטר הנזיר מן הרומן “והזעם עוד לא נדם“ (2008). הגיבורים עצמם כאילו לקוחים מגלריית הטיפוסים שלו: אדם הוא הגיבור המחובר אל הטבע, אל האדמה, צאצאם של יהודים כפריים, לעומת תומס התלמיד המצטיין, האינטלקטואל, העירוני, שאינו מיומן בגוף, בעבודת כפיים. “הוא ילד טבע“ קובע תומס ביחס לאדם, ו“אני יצור עירוני“ (29).

האחד מאמין בהשגחה עליונה והשני ספקן, התוהה אם הכול לא יד המקרה. “אתה ילד מאמין“, הפתיע תומס את אדם, “אינך מתייאש בקלות. אני ממשיך לשאול את עצמי: למה אני כאן, למה אני נענש. זו כנראה טעות מצדי“ (61). ההעמדה הניגודית של שתי הדמויות כמגלמות שני ערכים מנוגדים ומשלימים (ספר ותרבות לעומת טבע וויטאליות, אמונה מול רציונל) היא זו שמתווה את עיצוב הדמויות בסיפור, בדומה למשל לתיאור של הצמד פליקס וקמיל גיבורי הרומן “עד חוד הצער“ (2012).

האופטימיות היא שנותנת את הטון. מתוך הספר איור: ולי מינצי

האופטימיות היא שנותנת את הטון. מתוך הספר איור: ולי מינצי

היער הטוב

קיים כאן בהחלט גם מוטיב גן העדן. היער מתואר כגן עדן קסום שמרעיף מאוצרו הטוב על האדם, כמרחב אוטופי נשכח של טוב וחסד, אי של שפיות בתוך התופת שסביב. הילד אדם מצוי בלב הטבע הבראשיתי וקוטף דובדבנים, תותים, אוכמניות ותפוחים מרירים למחייתו – תפוחים המגלים לו את קיומו של החטא, את הצד המריר והמכוער של החיים שלא ידע עד כה. אכילת התפוח שנתנה לו אמו, לעומת זאת, פוקחת את עיניו ומחברת אותו אל הטוב שמייצגים  ההורים: "הנגיסה החזירה אל עיניו את אביו ואת אמו, והוא חש שהם אינם רחוקים מכאן" (עמ' 13).

ברובד סימבולי ועמוק יותר, מוטיב גן העדן נוטל חלק בעיצוב הסיפור כסוג של “סיפור חניכה“. היער מהווה מרחב שבו עוברים הגיבורים תהליך של התבגרות: “נשלחנו“, אומר אדם לתומס, “ללמוד ישר מן הטבע ולהתבגר“ (עמ‘ 40). החניכה כאן מקבלת משמעויות ייחודיות, כחיבור עמוק עוד יותר אל ההורים. בהקשר זה מעניין הדיאלוג שיוצר אפלפלד עם סיפור החניכה של עגנון “מעשה העז“. כמו אצל עגנון, מוטמן באוזנו־צווארו של בעל־חיים פתק שנועד לשלוח אות חיים ויצירת קשר. בסיפור של עגנון, הבן שהגיע לארץ ישראל שולח פתק לאביו כדי שימשוך אף הוא בזנבה של העז ויגיע אליו. האב, כידוע, מגלה את הפתק רק לאחר שהעז נשחטה. בסיפורו של אפלפלד האם היא זו ששולחת מסר לבן, ומטמינה פתק בקולרו של מירו כלבו המסור של אדם. בפתק כתובות הנחיות ברורות היכן להסתתר. אלא שאדם בוחר להישאר ביער.

בשני הסיפורים הילדים מגלים כוחות פנימיים נסתרים, הם מעִזים ופועלים על פי שיקול דעתם ובניגוד לעצת־הנחיית ההורים: ב“מעשה העז“ הגיבור עוזב את אביו והולך אל הלא־נודע, וב“ילדה שלא מן העולם הזה“ הגיבור אינו שומע להוראות האם ונשאר ביער. גם המרחב שאליו מגיעים גיבורי עגנון ואפלפלד דומה: אצל עגנון זוהי ארץ זבת חלב ודבש, אצל אפלפלד זהו גן העדן הפלאי והקסום של היער.

“ילדה שלא מן העולם הזה“ לא נכתב בהשראת אגדה או מעשייה כסיפורו של עגנון, אבל ניתן לראות אותו אולי כתשובה לרשע, לרוע ולאכזריות של המעשיות הגרמניות על ילדים ויערות כמו “הנזל וגרטל“ נוסח האחים גרים. הסיטואציה של ילדים נמלטים ביערות אירופה בהחלט מעלה אסוציאציה מיידית למעשיות אלה. אולם בשונה מסיפורי האחים גרים, שבהן היער הוא מקום של סכנה ורשע, היער בסיפורו של אפלפלד מהווה מקום של טוב, הגנה ומפלט: “היער הוא המקום הבטוח ביותר בימים אלה. בגטו חוטפים ילדים וסבים“ (עמ‘ 29).

מבחינה זו הסיפור הוא אכן מעין “אגדה על ילדים שנדדו ביערות“, כפי שתיאר נתן אלתרמן בשירו הנושא שם זה את בריחתם והסתתרותם של ילדים יהודים בתקופת השואה. אלא שבשונה מאלתרמן, המתאר את התופת והפחד מפני “הרייך“ וה“פיהרר“, אפלפלד, בהתאם לעקרונות הפואטיים שלו, בוחר לתאר את היוזמה והגבורה שברוח, את החסד האנושי והאלוהי, את המסירות לזולת, את צלם האדם, כפי שכתב לא פעם:

אם אנחנו רוצים לכתוב על האדם שהיה בשואה עלינו לאפשר לו להישאר אדם, ובצלמו. בגטו, במחנות עבודה מסוימים, ביערות ובמחבואים האדם לא נמחץ כליל. הוא עוד חשב, קיווה, התגעגע, הוא עוד היה במידת מה ברשות עצמו. במחנות המוות האדם מת לפני מותו (מעריב, שם).

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


בתגובה ל"פסק יתום"מאת דב ליברמן

$
0
0

 מאמרו של דב ליברמן התפרסם בגיליון פרשת דברים

 אין בו מתום

כאשר יש פתח הלכתי שעשוי להביא ליתר שוויון בעבודת ה' עלינו לבחור בפתח זה. פסק רבני "בית הלל" המתיר לאישה לומר קדיש הוא פסק הלכתי ראוי ומובהק של פוסקים הקשובים לקהלם. רק כך פוסקים הלכה

אינני יודע מה ניסיונו של דב ליברמן בפסיקה הלכתית, עד שהוא רואה את עצמו כמוסמך להגדיר מהו פסק הלכה ולקבוע לאחר מכן שפסקם של רבני "בית הלל" בנושא קדיש יתומה איננו עומד בהגדרה זו. גם אינני יודע מה היקף ידיעותיו וניסיונו של ליברמן שהוא קובע בביטחון מוחלט שהפסק מלא בשיבושים וסילופים "מביכים", כשהאמת היא שהסילוף המביך היחיד הוא הסילוף שלו בהבאת הפסק, והשיבוש המביך הוא חוסר הבנתו את הכתוב.

ויותר מכך – קשה לי תרבות הוויכוח. לגיטימי לחלוק על פסק זה ולחשוב אחרת, אך לא לגיטימי לכתוב בסגנון מתנשא של ביטחון מוחלט מחד, ובזלזול בוטה כלפי החולקים עליך מאידך. אינני מעוניין לחזור במסגרת זו על הביטויים המביכים והמתנשאים שבהם השתמש ליברמן בדבריו, ובקשת המחילה בהקדמת דבריו כלפי הרבנים שכתבו את הפסק, שלפי דבריו גדולים ממנו בתורה ובשנים – נשמעת מגוחכת וסותרת לחלוטין את סגנון דבריו לכל אורך המאמר, ואין היא אלא כצפצוף הזרזיר.

הרב והפוסק הגדול

לפני כ"ח שנים בערב שנת השמיטה תשמ"ז, בהיותי רב צעיר של קבוצת כפר עציון, באתי יחד עם חבריי – הרב אלישיב קנוהל, רבו הנוכחי של כפר עציון, והרב אליהו בלומנצוויג, כיום ראש ישיבת ירוחם – לשטוח את התלבטויותיי הרבות בענייני שמיטה בקיבוץ בפני הרש"ז אוירבך זצ"ל. בשלב מסוים, לאחר ששמענו מהרב הרבה תורה ושיקול דעת בפסיקה, אמר לנו הרב משפט שבזמנו הכה אותי בתדהמה. הוא אמר שהוא לא יכול להכריע ולפסוק בדברים ואני כרב הקיבוץ אצטרך להכריע בעצמי. הדברים ירדו עליי כמהלומה – איך אוכל בידיעותיי הדלות להעז להכריע ולקחת על עצמי אחריות בדברים שהפוסק הגדול ביותר בארץ לא יודע ולא מוכן להכריע בהם ולקחת על עצמו אחריות?! הרהרתי בדברים אלו במשך חודשים ואולי שנים, וככל שהתבגרתי ורכשתי ניסיון בפסיקה הבנתי עיקרון חשוב שלימד אותי מהו פסק הלכה אמיתי.

פסק הלכה אמיתי הוא היכולת של הפוסק להחליט מה נכון ומה מתאים להורות לאדם השואל או לציבור ששואל, ולשם כך צריך לדעת את הדעות השונות בהלכה וגם להכיר היטב את הציבור או את האדם ששואל ולדעת להורות לשואל את ההלכה בהתאם למציאות הנכונה כלפי השואל הספציפי. ובכך יתרונו של רב קיבוץ צעיר על פני פוסקים גדולים וחשובים מהשורה הראשונה. אין כל ספק שהפוסק הגדול מכיר את התורה עשרת מונים טוב יותר מהרב הצעיר, ולכן על הרב הצעיר לדעת לפנות לפוסק הגדול על מנת ללמוד ממנו את הדעות השונות, את שיקול הדעת הנכון – מה יש להביא בחשבון, מה עיקר ומה טפל ועוד דברים הרבה. אך את הציבור שלו הרב אמור להכיר טוב יותר מאשר הפוסק הגדול ולכן הוא בסופו של דבר יֵדע להכריע טוב ונכון יותר מאשר הפוסק הגדול מה הפסק הנכון לקהילה או ליחיד השואל. והוא גם ידע טוב יותר איך להגיש את הפסק לאנשים באופן המתקבל והראוי יותר.

בזה יתרונו וזו הסיבה היחידה לכך שצריך רב לקהילה בעידן שבו ניתן להגיע בקלות לדבריהם של הפוסקים הגדולים בעולם התורה, שידיעותיהם בתורה וניסיונם עולים עשרות מונים על ידיעותיו וניסיונו של הרב הצעיר.

לאור זה, מה שבעיני הכותב הינו חיסרון, שרבני "בית הלל" מודעים למי נאמרים דבריהם ומכירים את הציבור ואת הקהילות ומתאימים את דבריהם לציבור זה, בעיניי זהו בדיוק יתרונם הגדול. מי שפוסק מתוך דברי הפוסקים ומהספרים תוך התעלמות ואי הבנת המציאות של הציבור שאליו הוא מתייחס ומבלי להבין את המציאות המשתנה איננו פוסק הלכה בעיניי. ובכיוון זה בדיוק הובאו בסוף התשובה דבריו המאירים של הרי"י ויינברג ב"שרידי אש" בנוגע לחגיגת בת מצווה, שלפיהם יש חשיבות גדולה בימינו שלא לעשות הפליה בין בנים לבנות ושלא לומר דברים שיהוו עלבון ופגיעה בציבור הנשים, ולא לפסוק פסקים שיגרמו לריחוק הנשים מהדת. שיקולים אלו בעיניו של פוסק גדול ומובהק כ"שרידי אש" הינם שיקולים לגיטימיים וחשובים בפסיקה.

אנו נמצאים בעידן שבו מאותן סיבות של הרב ויינברג עלינו לשאוף ככל הניתן להגיע לשוויון בין נשים לגברים גם בתחומי ההלכה והתורה. יש דברים שקשה לנו איתם, אך אנו מנועים מלשנות הלכות ברורות חתוכות ופסוקות. אך בכל מקום שבו יש פתח הלכתי להביא ליתר שוויון בעבודת ה' עלינו לבחור בפתח זה, גם אם יש החולקים עליו וגם אם יש המחמירים שלא לסטות מהנהוג. כי בימינו חומרא זו הינה קולא הגורמת להרבה מאוד ריחוק מהתורה והמצוות ומדרך היהדות. אמירת קדיש על ידי אישה איננה איסור ואיננה אחד מהדברים שבהם אין עצה ואין תבונה. להיפך, פשטות הדברים היא שאין בכך בעיה, וממילא גם אין בעיה לומר זאת לנשים המבקשות לנהוג כך.

הנערה אמרה קדיש

מכאן אני מגיע לסילוף הפסק שבדברי הכותב. דווקא מתוך זהירות גדולה ומתוך ידיעה שלא כל הקהילות שוות ולא כל הנשים דומות (וממילא מה שנכון לאחת איננו נכון לרעותה ומה שמתאים לקהילה אחת איננו מתאים כלל לקהילה אחרת), הפסק איננו חתוך ואיננו אומר שראוי שאישה תאמר קדיש.

אכן היו רבנים בבית המדרש שסברו כך והיו נוסחאות קודמות שלא התקבלו לבסוף שבהן כן היה כתוב כך, אך בדיוק בגלל אותה זהירות לא כתוב בכל הפסק הארוך שראוי שאישה תאמר קדיש. מה כן כתוב בפסק? שיש סבורים שיש תועלת גם בקדיש הנאמר על־ידי אישה. מצד שני, יש דרכים ראויות לא פחות לעילוי נשמת הנפטרים ורבים סבורים שהן עדיפות על אמירת קדיש ובפרט נכון הדבר כלפי נשים. ובכל מקרה של מחלוקת יש להימנע מלומר קדיש ויש להיוועץ ברב הקהילה, ואם אין רב יש לקיים דיון ראוי ומכבד בנושא (והכול מתוך הבנה שלא כל מה שמתאים למקום אחד מתאים למקום אחר). הפסק מביא בהגינות וביושר פוסקים רבים שמתנגדים לאמירת הקדיש על־ידי אישה או שמתירים רק לקטנות, ומשום מה הכותב החליט שכל המובאות הללו, שלאמתו של דבר הובאו בפסק להסבר הבעייתיות שבאמירת הקדיש על־ידי אישה, הובאו כאסמכתאות להיתר, ובגלל קריאתו המשובשת הוא תוקף ומאשים את כותבי הפסק בסילוף המקורות.

ליברמן טועה ומטעה בטענו שהמתירים דיברו רק על קטנות. בספר "קדיש לעלם" מדובר בפרוש על אישה ולא על בת. הרב הנקין בשו"ת "בני בנים" מדבר על אישה והוא גם מוסיף שבמציאות ימינו כשהקדיש לא נאמר על־ידי אבל אחד אלא כל האבלים אומרים אותו יחדיו ייתכן מאוד שגם האוסרים יודו שאין מקום לאסור. הרב משה פיינשטיין מדבר על אישה אבלה שנכנסת לומר קדיש (ובעניין זה לא דייק לענ"ד ידידי הרב נריה גוטל, שמשנתו קב ונקי ושהכותב הסתמך על דבריו), וגם הרבנים יוסף דב ואהרון סולוביצ'יק דיברו על אישה האומרת לבדה קדיש מעזרת נשים, וכמוהם גם הרב ישראלי מצוטט בשו"ת "מראה הבזק" ולדבריו אם האישה אומרת קדיש בקול רגיל יש מקום להתיר ואין בזה משום החלשת המנהגים.

גם התפעלותו של הכותב מדיוקו וניסוחו המפליא של הרי"א הנקין שאישה אומרת קדיש בעזרת נשים באופן שרק הנשים עונות אחריה אמן ולא הגברים, שהם עונים אמן רק אחרי היתומים הזכרים, נסתרת לחלוטין מדברי נכדו הרב הרצל הנקין. הנכד מביא את עדות זקנו על כך שבילדותו הוא זוכר שנערה (ודוק: לא ילדה ולא בת) אמרה קדיש לפני האנשים (ודוק: לפני האנשים ולא לפני נשים) בקהילה של חסידים ויראים. לכן מסקנתו של הכותב שמנסחי הפסק הרחיבו את היתרו של הרב הנקין הרבה יותר ממה שהוא התכוון הפוכה מהמציאות – נראה שמנסחי הפסק דווקא צמצמו לפחות את עדותו של הרב הנקין על מה שאירע בקהילה של חסידים ויראים.

והמסקנה היא שבאמת יש אוסרים ויש מתירים ונכון הוא גם שרבים האוסרים על המתירים, ובכל אופן יש פוסקים גדולים חשובים ומובהקים שמתירים וניתן לסמוך על דבריהם, ובהמשך לדברי ה"שרידי אש" ייתכן שהיה אפשר לפסוק כך גם אם לא היו פוסקים גדולים וחשובים ומובהקים שמתירים, מתוך הבחנה גדולה ומשמעותית בין המציאות בדורם ובתקופתם ובין המציאות בימינו.

שכל ישר והיגיון

ועוד משהו על פסיקה נכונה ואחראית. הירושלמי בסנהדרין (פ"ד ה"ב) אומר שאילו ניתנה התורה חתוכה לא הייתה לרגל עמידה. לא בכדי ניתנה התורה באופן שניתן לדורשה מ"ט פנים לטהר ומ"ט פנים לטמא כי רק באופן כזה היא יכולה לשמור על נצחיותה. בדיוק משום שאינה חתוכה ובדיוק משום שניתנה לפרשנות ולשכלול ולהתאמה לכל דור ולכל ציבור וציבור – התורה היא נצחית.

ואם התורה לא ניתנה חתוכה כיצד נדע אנו לחתוך את הדברים ולהחליט בין הדעות השונות? בעניין זה לימדונו רבותינו הראשונים שני כללים חשובים שראוי שגם הם יעמדו בין שאר השיקולים לנגד עינינו כפוסקים.

כלל אחד נלמד מדברי הרמב"ם האומר שתמיד צריך לבחון את האמירות והפרשנות במבחן ההיגיון. כלומר, כיצד רואים אותם האנשים הפשוטים מבחוץ ולא רק היהודים שביניהם, וזאת מתוך ההנחה שקול המון כקול ש־די. הוא דוחה את עמדתם של המפרשים את אגדות חז"ל כפשוטן מתוך אמונת חכמים תמימה בדברים החריפים שלהלן, שנכונים גם ואולי בעיקר כלפי פסיקת הלכה: "לפי שה' אמר על חכמת תורתו אשר ישמעון את כל החוקים האלה ואמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה, והכת הזו דורשין מפשטי דברי חכמים דברים אשר אם ישמעום העמים יאמרו רק עם סכל ונבל הגוי הקטן הזה".

וכלל חשוב נוסף מוצאים אנו בדברי הגמרא ביומא הדורשת שיהיה שם שמים מתאהב על ידך. הקריטריון הוא מה גורם לקידוש השם בעיני הבריות ומה גורם חלילה לחילולו בעיני הבריות. לשם כך צריך להכיר את הציבור, וכן צריך להיות רגיש לשאלה כיצד הדברים יתקבלו על ידו, ולצורך זה יש להתחשב הרבה פעמים לא רק בהלכה הפסוקה אלא גם בשולחן ערוך החמישי – בשכל הישר, בחכמה ובהיגיון.

ואחרי כל זאת מה בעצם נאמר בפסק ובמה חשיבותו? למעשה, דבר אחד בלבד. מגמתו היא לא לעודד נשים לומר קדיש, אלא רק לגרום לכך שבמקרים שבהם אישה מרגישה צורך נפשי עמוק לומר קדיש על הוריה – שיכבדו את החלטתה. שיבינו שאין הדבר משולל יסוד והיא לא הופכת במעשה כזה לקונסרבטיבית או רפורמית חלילה וגם לא לנשות הכותל.

לסיום אומר כמה מילים על דרך עבודת בית המדרש. הרבנים השותפים לבית המדרש מתכנסים לדיונים משותפים ובעקבותיהם נמשכים דיונים אינטרנטיים על מנת לגבש את עמדות בית המדרש ועל מנת לבחון את הניסוח הנכון והאחראי של הדברים היוצאים לפרהסיא הציבורית. בית המדרש לומד את המקורות הרלוונטיים, דן בהם, בוחן את יישומם ואת התאמתם למציאות הנדונה ומבסס לאור מקורות אלו את עמדותיו. אם ניקח לדוגמה את הפסקים שבחוברת האחרונה הרי שלפסקים שהתפרסמו קדמו עשרות נוסחאות אחרות שנדונו ותוקנו ושופצו על־ידי חברי בית המדרש. בסוף מה שהתקבל הוא משהו שלא מתאים בדיוק לאף אחד מהרבנים בפני עצמו. כל יחיד שהיה כותב את הפסק היה כותבו בצורה שונה, אך יתרונו הגדול בכך שהוא משקף משהו משותף ורחב של רבנים רבים שהיו שותפים לדיון, לכתיבה ולניסוח. לכן, הכתרה של פסק הלכה שיש לו אבות רבים ומהם פוסקים בעלי ניסיון רב כ"פסק יתום" היא עוד אחד מהסילופים הרבים של הכותב.

זאב וייטמן

הרב זאב וייטמן הוא רבה של "תנובה" וראש בית המדרש 
ההלכתי "בית הלל"

———————–

מאז ומעולם: רבנות קשובה

איני נמנה באופן רשמי על רבני "בית הלל", למרות שבאופן טבעי שם ביתי. הסיבה לכך היא בדיוק המאמרים המזלזלים כְּזה שפורסם בשבת שעברה וכְאלו שמפורסמים בכל פעם שבה יוצאת לאור תשובה של רבני "בית הלל". קבוצה גדולה ביותר של נשים וגברים, שוודאי מייצגת את רוב בניינה ומניינה ורוחה של הציונות הדתית, מתכנסת כדי לדון באופן שקוף וציבורי בענייני השעה, שמה את עצמה במוקד, וכשהיא מנסה למצוא חן ושכל טוב בעיני הזרמים כולם היא תמצא את עצמה מותקפת מכל הצדדים. חבורה כזו של רבנים ורבניות יכולה להשפיע, תוך שיתוף פעולה וללא הוצאת פסקים רשמיים, על מאות קהילות ועל עשרות אלפי יהודים מתחת לרדאר של משטרת המחשבות וההלכות, באומץ הלכתי גדול יותר ובלי צורך להתנצל.

הדיון ההלכתי כמו גם התגובות אליו מעלים על פני השטח את הדיון והמסקנות ההלכתיות, אך אינם חושפים את הלך הרוח ואת התפיסות ההלכתיות והאמוניות שהם העיקר. כאמור, איני מייצג בדבריי את רבני "בית הלל", אלא את עצמי ואת חלק מחבריי שאיתם אני בשיח, אולם אבקש להציג כמה מהלכי הרוח העומדים לדיון. כשרבנים אחדים תוקפים את המושג "רבנות קשובה" הם חושפים את שורש המחלוקת, והוא האם לפני הפוסק עומדים כשיקול גם צרכיו ורצונו של השואל, והאם ההלכה נועדה לציית למילה הכתובה שנמסרה לנו בלבד או שמא להביאה לידי ביטוי בחיים המתחדשים.

כשאנו קוראים את דברי הרב קוק שהאשים את ההנהגה הדתית בחילון, משום שהציגה דת קטנה ומסתגרת מול עולם מתקדם ומתחדש, או מבינים כי רבנות צריכה להיות קשובה כפי שהייתה מאז ומעולם; כשאנו לומדים את סיפורי החורבן המאשימים את החכמים בחורבן על שדנו דין תורה ונצמדו למילה הכתובה ולא לרצון הקב"ה שנתן אותה, אין לנו ספק כי דיון הלכתי העסוק בדקדוקי מילים בפוסקים ללא בירור רעיוני סופו להוליד עיוות.

אורות וצללים

אנו מביטים במציאות ורואים בה אורות וצללים. האורות הדמוקרטיים של החירות והשוויון, האורות של עולם טכנולוגי שהפיץ את הידע והרפואה וקידם את האנושות למצב האנושי הטוב ביותר אי פעם, האורות של השינוי הרדיקלי במעמד הנשים שהביא אותן להיות שותפות בסיפור האנושי לא כטפלות לעולם הגברי אלא בפני עצמן. ואנו רואים גם את הצללים. של השוויון והחירות שהובילו לניהיליזם ואבדן משמעות, של הטכנולוגיה ששעבדה את האדם למעשי ידיו ושל הפמיניזם שתרם לאבדן האינטימיות ולחורבן המשפחה. אולם אנו מאמינים כי האורות גדולים מן הצללים ואנו מבקשים לתקן את הכלים שיש להלכה להציע כדי שיכילו את האורות וידחו את הצללים.

ובעוד המתנגדים מבקשים לשמר את הכלים החברתיים הישנים, כאילו היו אורות בעצמם, ולדחות כל חדש כאילו היה מעשה שטן, אנו מאמינים כי העולם המודרני קידם את גאולת האדם יותר מכל תקופה שלפניו, ואנו מרגישים מחויבים לתקן את הכלים השבורים כך שיכילו את הגאולה שלפנינו.

אנו מאמינים לנשים הטוענות כי הן מבקשות לעבוד את הקב"ה במלאות, וכיוון שהעולם ההלכתי השאיר כלי עבודה מלאים רק לגברים, אנו מציעים אותם לנשים. ואכן, למרות שהמקורות שהונחו לפנינו אינם פורשים לפנינו שטיח אדום אלא פעמים רבות מעצור אדום, אנו מנסים להרחיב תקדימים מפני צורכי השעה והדור, מפני כבוד הבריות וחילול השם. אלא שבדרך כלל היה זה בדיעבד, ואנו מרחיבים זאת לכתחילה.

אנו יודעים כי כשאמרו חכמים "הכא במאי עסקינן" הם ביקשו להציב גבולות מצומצמים בפני הלכות קדומות כדי לאפשר להלכה להתחדש, אולם לא היו אלו גבולות חיצוניים, אלא כאלו שנבעו מתוך רוח ההלכה ורצון הקב"ה, וגם אנו מבקשים לעשות זאת לעתים. כשנשים שרות ואיננו מבינים איזו ערווה יש כאן, אנו מבקשים להבין כי אותו שאמר "קול באישה ערווה" התכוון לקולות של ערווה האסורים, ואנו מצמצמים את האיסור במקום אחד ומרחיבים אותו לקולו של איש שגם הוא אסור כשהוא ערווה.

וכן, כשאנו משוחחים עם תלמיד או תלמידה בעלי נטיות לבני מינם אנו מנסים להקשיב לכאבם קודם לכן, ואז לתקן את מה שאפשר לתקן, וזה לא רק הנטייה עצמה. וכשאנו מקשיבים לגרושה שהכירה כהן ושניהם מעוגנים לבני זוגם הקודמים, איננו נשארים שווי נפש, גם אם בדרך כלל נתקשה למצוא פתרון. וכשאנו שומעים קלישאות כמו "גם אני רוצה להיות כהן ולעבוד בקודש" אנו נזכרים כי הבחירה בכהנים הייתה פרי חטא הבכורות, ושגם הבחירה בהם הביאה לחורבן.

לחדש חידוש

וכשאנחנו רואים כיצד רבנים גדולים מייעצים בענייני חינוך בצורה פסקנית וממליצים כיצד להקפיד ולעצב ולדרוש ולהוביל, והם עושים זאת כיודעי כול, בעוד יש מילדיהם ותלמידיהם שכבר אינם שומרים תורה ומצוות, בדיוק כמו ילדינו, איננו מבינים כיצד הם מעִזים לדבר בצורה פסוקה כל כך, בלא ענווה ודרך ארץ, על החינוך הליברלי. ולמשמע הגזענות, צרות האופקים וקטנות המוחין שבהן מחונכים תלמידים בישיבות שונות, למקרא מאמר הקורא באחד מהעלונים הנפוצים שלא להתחתן עם בנות הלומדות לקראת כל עתיד מלבד ילודה ודאגה לבעל, אנו מתמלאים פלצות.

אדם ניגש למקורותיו מתוך השקפת עולמו הפנימית. יש הניגשים מתוך יראת שמים ויראת הלכה, קוראים את המילה הכתובה, את האש השחורה בלבד, אך לא את האש הלבנה. בשבילם מילים כמו "אהבת אדם", "הקשבה", "מאור פנים" או "אנושיות" ניצבות מאחורי ההלכה, ואין להן קיום עצמאי אלא מתוך מה שכתוב בשו"ע. מאור הפנים שלהם יהיה להסביר בנחת ובחיוך מדוע יש לסבול עגינות רוחנית או זוגית, מדוע על אנשים להיות נידונים לחיים נפלאים של אי מימוש זוגיות או הולדה בשם טובת הכלל וההלכה. ויש הניגשים מתוך יראת שמים ויראת חטא. מבקשים לעבוד את הקב"ה בקולות הממשיכים להישמע דרך סיני, קול גדול ולא יסף, חוששים מהסכנות של איבוד העוגן ההלכתי אך יראים יותר מלאבד את קול הנבואה שנזרק בנו השוטים ולהחזיר את החיים לארבע אמות של מילים קפואות בזמן. אנו מוכנים למתוח קו ישר מסיני דרך ירושלים, סורא, צפת, בגדד, פראג ועד תל אביב, ואיננו מוכנים שהקו יעצור לפני מאתיים שנה, גם לא היום.

ייתכן כי תשובת רבני "בית הלל" אינה מתאימה בדיוק למקורות שהובאו, אבל בזה היה כוחם של פוסקי ההלכה מעולם. לו היה הפשט נר לרגלם של חכמי ישראל לאורך הדורות ולו היו מתעקשים שכל תשובה תהיה מבוססת לגמרי על מה שנאמר לפניה, לא היה עולם יהודי. תשובת רבני "בית הלל" ביקשה לחדש חידוש, לשמוע מבין המקורות קול המתיר למתוח את העיגול כדי שיוכל להכיל אפשרויות חדשות. הם הקשיבו למציאות ונתנו בה אמון כי היא מגלה "צדדים חדשים של אור ושל טוב בנפש האדם", פנו למקורות כדי למצוא בהם את הקול המזהה ומכוון את האור והטוב הללו ומצאו אותו. בעיניהם הדברים כה פשוטים עד שככתובים ומסורים ראו אותם. ועתה, כמה נהדר, כבר יש מקור המתיר קדיש יתומה, עדיין בהסתייגות ובזהירות. בפסקי ההלכה שיענו המתנגדים דהיום בעתיד הקרוב כבר יגלו גם הם את האור, וכבר יחייבו נשים בקדיש יתומה, הרי כתוב הדבר.

שלמה וילק

הרב שלמה וילק הוא ראש ישיבת "מחניים" 
ורב קהילת "יעל" בירושלים

———————

tguva

הלכה מגמתית

רבני קהילות, חשובות ככל שיהיו, אינם מנוסים בהנהגה ציבורית רחבה. יש להיוועץ בגדולי הדור ולא להסתמך על מועצה ציבורית שבה חברים חילונים ודתל"שים

מאמרו של דב ליברמן עסק בניתוח ביקורתי טקסטואלי מעמיק של פסק ההלכה בעניין קדיש יתומה שהוציא ארגון הרבנים "בית הלל". ברצוני להרחיב דווקא על ההיבט המשתמע מבין השיטין, ועל הרוח הכללית הנושבת מפרסומיו של הארגון.

עצם המוטו שבחר לעצמו הארגון – "הנהגה תורנית קשובה" – יש בו כדי לעורר אי נוחות. וכי עד עתה לא הייתה ההנהגה הרבנית קשובה לצורכי הציבור וטובתו? וכי כל הרבנים שאינם חברי הארגון חשודים על רצון להחמיר ולהכביד על הציבור? תמיהני. אך עיקרו של עניין אינו בכך, אלא בגישה ההלכתית של הארגון, אשר אם נהיה מספיק קשובים נוכל לשמוע אותה דרך אותו המוטו.

לו ישאל אדם את עצמו הנהגה תורנית קשובה מהי, תהיה התשובה בערך כזו: מכיוון שהארגון שם את ערך הסובלנות בראש מעייניו, נדחים מפניו כל מיני ערכים אחרים, אף אם אין היתרים הלכתיים ברורים לכך. הקשב לציבור משמעו, בסופו של דבר, נימוק הלכתי המתרץ לאחר מעשה מדוע התנהגותו של הציבור רצויה ומותרת על פי ההלכה. אין כאן קריאה לרומם את חיי הציבור לקיום מדויק יותר של ההלכה, אלא מעין אמירה של "המשיכו לנהוג כפי שנהגתם עד היום, ואנו נסביר מדוע זה בסדר". בבסיס הגישה הזו עומדת שאלה מהותית – האם האדם עושה רצונו כרצון התורה, או מעקם את התורה כדי שתתאים לרצונותיו. הדבר בא לידי ביטוי בפסקים שמפרסם הארגון, הנותנים הכשר הלכתי למצבים בעייתיים, מבלי לקרוא לשנות את המציאות כדי שתתאים לדרישות ההלכה. והדבר מובן, שכן ארגון המנסה למצב את עצמו כארגון רבני מתון, הקשוב לצורכי הציבור, לא יכול להרשות לעצמו להוציא פסקים הדורשים מן הציבור לשנות את אורחות חייו.

ובכלל, גישה הלכתית מגמתית סותרת את כל משמעותה של הלכה. על הפוסק הרואה לפניו מקרה הזוקק התייחסות ללמוד את הסוגיה ממקורותיה כדי לכוון לאמיתה של תורה, בלי נטייה מוקדמת לאסור או להתיר. לאחר שלמד את הסוגיה והגיע למסקנה עקרונית, הוא כולל בהכרעתו את המקרה הספציפי העומד לפניו, תוך התחשבות בשיקולים השונים הנובעים ממנו – מצבו הנפשי, הכלכלי והמשפחתי של השואל, ועוד נתונים המשפיעים על הפסק הסופי. ארגון המציג את עצמו מראש כארגון "מתון", השואף לתת פסקים המתקבלים על ידי הציבור ברוח נוחה – חוטא לאמת הא־לוהית המתבטאת בלימוד ההלכה כדרך שראוי ללומדה, ומעוות את רצון ה' המתבטא בהלכה ובהנחיותיה. ארגון מתון וסובלני, בעל קול שפוי, המייצג את הרוב הדומם, לא יפסוק, למשל, כי על האישה לכסות את שיער ראשה, משום שפסק כזה נוגד את מהותו וצביונו של הארגון. ממילא, לא אמירה שלמה של דברי התורה יש כאן, אלא בחירה סלקטיבית של תכנים שייקלטו יפה באוזני הציבור, בתנאי שאינם דורשים ממנו כל שינוי.

בשיטוט מקרי באתר של הארגון, נתקלתי בטקסט הבא: "ארגון רבני בית הלל מביע זעזוע מדברי חגי עמיר על כך שהוא גאה במעשיו ואינו מתחרט עליהם. שפיכות דמים היא מן העבירות החמורות ביותר בתורה, וגאווה על שותפות בעבירה זו היא חילול שם שמים ברבים. רצח ראש ממשלת ישראל היה גם פגיעה חמורה בקיומה של מדינת ישראל כחברה דמוקרטית. על החברה הדתית להתנער מן האיש ומהתומכים הקיצוניים שלו, עד אשר ישוב בתשובה ויחזור לדרכה של תורת ישראל". מדוע לא יתנער הארגון מכל הדתל"שים מחללי השבתות בפרהסיה עד שישובו לה' ולתורתו? וכי אין השבת מן המצוות החמורות בתורה?!

הארגון עושה זאת, כך אני מקווה, מתוך רצון לקרב את הציבור לתורה, ולשם כך מן הסתם בחר בדמותו של הלל הזקן, שהיה מאיר פנים לבריות. דברים ברוח דומה אומר הלל עצמו – על האדם להיות "אוהב את הבריות ומקרבן לתורה" (אבות א, יב). וכאן יש לדייק – כפי שדייק הרבי מלובביץ' באחת משיחותיו לפרשת בהעלותך – "[אהרן] קירבם אל התורה, לא שקירב התורה אליהם… לא נתן להם התורה לפי רוחם… לא קירב את התורה לרוח הבריות, אלא קירב את הבריות לתורה, תורה תמימה, כמות שהיא".

נקודה נוספת היא היעדרם של "זקני הדור" מן הארגון. אינני טוען כי על כל יוזמה תורנית יש לקבל הסכמה מ"גדולי הדור שליט"א", כפי שנהוג בחברה החרדית, משום שזו עמדה מסרסת שאינה נותנת מרחב לחיי יצירה תורניים. אולם כשמדובר בארגון שמטרתו הנהגה תורנית כללית לכל חלקי העם, מתבקש שזקני תלמידי החכמים שבציבור ייקחו בו חלק, ולו כדי לתרום מניסיונם ודעתם בהנהגת הציבור.

רבני קהילות, חשובות ככל שיהיו, אינם מנוסים בהנהגה ציבורית רחבה, ודאי שלא בהיבטים ההלכתיים הנגזרים ממנה. יש במעשה כזה מעין חטאם של נדב ואביהוא, שעליהם אומר המדרש: "שהורו הלכה לפני משה רבן… מלמד שהיו משה ואהרן מהלכין תחלה, נדב ואביהו מהלכין אחריהם… והיו אומרים מתי ימותו שני זקנים ואנו נוהגים בשררה על הצבור תחתיהם" (תנחומא אחרי מות, ו). על זאת יש להוסיף תמיהה רבה, בדבר המועצה הציבורית של הארגון. במועצה הזו אין פוסקי הלכה, ואם כן – מה טיבם של אלו אצל ארגון המתיימר לפסוק הלכות לציבור? על אחת כמה וכמה כשבמועצה שותפים גם חילונים או דתל"שים, אשר באופן עקרוני אינם מקבלים עליהם עולה של הלכה.

נקודה אחרונה, החורה לי עד מאוד, ויש בה כדי לערער על הארגון כולו. בפרסומים של הארגון, שבדפוס ושברשת, מצויות פעמים רבות תמונות של הלוקחים חלק בהנהגת הארגון – אם בבתי המדרש ואם במועצה הציבורית שלו. נדהמתי לגלות כי לא פעם ולא פעמיים מתפרסמות תמונות הכוללות נשים החברות בארגון שאינן לבושות לפי גדרי הצניעות המקובלים על פוסקי ההלכה. בדומה לכך, בדפי הפייסבוק של ראשי הארגון ניתן למצוא תמונות של נשים במחשופים (כך למשל בדף הפייסבוק של הרב רונן נויבירט).

איני מבין כיצד ארגון רבני מרשה לעצמו להתנהל בצורה הנוגדת את ההלכה; איני מדבר על נשים שלהן כיסוי ראש חלקי – ויש כאלה למכביר, אלא על נשים המתלבשות בצורה שאין לה שום היתר לפי שום פוסק הלכה. יואילו נא חברי הארגון למצוא לי את הפוסק המתנער מן הגמרא הקובעת כי "טפח באשה ערוה". אם הארגון מתיר לציבור הרחב דברים בדוחק – זהו דבר אחד. אך לפחות מחברי ארגון רבני הייתי מצפה להתנהג על פי גדרי ההלכה, קלה כחמורה. רב היושב בחברת נשים שאינן צנועות, ויחד עמן מברר סוגיות הלכתיות כבדות משקל – יש בכך כדי לערער על כל פסקיו.

ידידיה ונגרובר

ידידיה ונגרובר למד ולימד בישיבת ההסדר רמת השרון

——————

הלכה מוסרית

פעמים פוסקים נגד ההלכה כדי לקיים עיקרון מוסרי אחר של התורה, ובשל כך מותר לנשים הרוצות לומר קדיש לאומרו

מדברי ליברמן עולה שיש לו שתי הנחות יסוד, ועל גביהן שתי טענות, נגד הפסק של "בית הלל", כך: א) "הלכה" היא "בירור רצון ה' על פי העולה ממרחבי התורה שבכתב והתורה שבעל פה". ב) "פסק הלכה" מחויב (כמעט באופן מוחלט) לכל הדעות שקדמו לו. ואילו טענותיו נגד "בית הלל" כך הן: א) הפסק שלהם מודרך מ"אג'נדה חברתית תרבותית, המבקשת לכפות עצמה" על ההלכה; ב) השימוש שעושים רבני "בית הלל" בפסקי הלכה הוא מניפולטיבי: הם מצמצמים את האיסורים ומרחיבים את ההיתרים. ממילא גם פסקם הסופי אינו נראה בעיניו. ובאתי לחלוק על דב ליברמן מכול וכול.

המרווח שליברמן מאפשר לפוסקי דור אחד מצומצם מאוד, והוא כולל רק דיון עם אלה שהיו לפניו. אילו חז"ל חשבו כמוהו, לעולם לא היו מתקנים, ועוד למען "אג'נדה חברתית" של התרת עגונה, שמותר לקבל, ובניגוד לדין תורה, עדותו של עד אחד, עד מפי עד, ואפילו עדות גוי מסיח לפי תומו. והרבה כיוצא באלה. גם משמע מליברמן ש"אג'נדה חברתית" היא משהו מנוכר ליהדות, שאיננה חלק מן ההלכה ואינה נובעת מ"רצון ה'". טענתי הפוכה: ה"אג'נדה החברתית" של צדק ויושר היא היא מטרת התורה. הרב סולובייצ'יק מספר ש"הרב מאיר בר אילן שאל פעם את ר' חיים מבריסק, מה היא תעודת הרב? ענה ר' חיים: לתבוע עלבונם של גלמודים ועזובים, להגן על כבוד עניים ולהציל עשוק מיד עושקו. לא ההוראה… אלא התגשמות אידיאלי הצדק הינה עמוד האש של רב ומורה בישראל… תיקון העולם במלכות ההלכה וחידוש פני הבריאה. אין פולחן דתי מועיל כלום, אם דיני הצדק ועקרונותיו מתחללים ונדרסים ברגל גאווה" (איש ההלכה, עמ' 80). הרעיון ש"אג'נדה חברתית" היא עיקר התורה היה נחלתם של גדולי ישראל בכל הדורות, ומתוך מבחר עצום אביא שתי דוגמאות בקצרה.

נחת רוח לנשים

בתורת כהנים (ויקרא, ב) וכן בבבלי חגיגה (ט"ז, ב), נאמר: "'דבר אל בני ישראל – וסמך', בני ישראל סומכין, ואין בנות ישראל סומכות. רבי יוסי ורבי שמעון אומרים: בנות ישראל סומכות רשות. א"ר יוסי: סח לי אבא אלעזר, פעם אחת היה לנו עגל של זבחי שלמים, והביאנוהו לעזרת נשים וסמכו עליו נשים, לא מפני שסמיכה בנשים אלא כדי לעשות נחת רוח לנשים". עניין עקרוני זה, של "נחת רוח לנשים" (שליברמן מכנה אותו בלגלוג קל "אג'נדה חברתית"), היה אפוא דרך המלך בהלכה של רבותינו התנאים, ולגיטימי גם לפי גדולי ישראל לאורך הדורות, כנראה מהתשובה הבאה.

לפי השולחן ערוך (אורח חיים פ"ח בהג"ה) "אין לאישה נידה בימי ראייתה ליכנס לבית הכנסת, או להתפלל". אבל מאידך גיסא, מובא בשו"ע בשם מהרא"י המתיר להן ללכת "לביה"כ כשאר הנשים כי הוא להן עיצבון גדול שהכל מתאספים והן יעמדו בחוץ".

וכך כתב המהרא"י (הוא ר' ישראל איסרלין, בעל תרומת הדשן, בפסקיו, סימן קל"ב): "ועל הנשים בעת נדותן, אמת התרתי להם בימים הנוראים וכה"ג, שרבות מתאספות לבהכ"נ לשמוע תפילה וקריאה, שילכו לבהכ"נ, וסמכתי ארש"י, שמתיר בהל' נדה משום נחת רוח לנשים, כי היו להן לעיצבון רוח ולמחלת לב שהכל מתאספין להיות בצבור והמה יעמדו חוץ. ואשכחן נמי דשרינן להו סמיכה [במקדש] בזוקפן ידייהו…". ובעקבות בעל תרומת הדשן הלך תלמידו, בעל שו“ת לקט יושר, שהתיר לנשים ללכת לבית הכנסת בשעת נידתן “כי היכא דלא חלשה דעתייהו, דהא אמרינן נשים סומכות רשות, אע“פ שנראה כעבודה בקודשים, משום טעמא דלעיל“ (חלק או“ח, עמ‘ 131). וכך פוסקים רבנים אשכנזים וספרדים בימינו, המתירים לאישה לבוא לבית הכנסת בימי נידתה, למרות שלכאורה מקור האיסור אינו במנהג גרידא אלא בדברי השולחן ערוך.

הרי לנו מהגמרא, דרך רש“י ובעל תרומת הדשן, ראשונים ואחרונים, שנהגו לפסוק לעתים נגד ההלכה כדי לקיים עיקרון מוסרי אחר של התורה. ודבר זה פשוט לגמרי בימינו, שבהם נשים רוצות לומר קדיש, ואין לך “עיצבון רוח ומחלת לב“ גדול מכך שנמנע מהן לומר קדיש על הוריהן, כי מותר בשופי לעשות כן. וטוב יעשו רבני בית הלל אם ישתמשו בגורם חשוב זה של “נחת רוח“ לנשים.

ככה לא מצטטים

ניתוחו העיקרי של ליברמן מוקדש לדרך שבה רבני "בית הלל" מנתחים את האסמכתות שלהם, והוא מגדירה לא פחות מאשר "מסכת מבישה של שיבוש וסילוף". לצערי, ההיפך הגמור הוא הנכון, ואת השיבוש של דב עצמו אדגים מהאסמכתא הראשונה שהביא (המקום כאן לא מאפשר לי יותר), מבעל "חוות יאיר" (הרב  יאיר בכרך, סוף המאה ה־17, מגדולי האחרונים באשכנז), ואביאנה כמעט בשלמות:

דבר זר נעשה באמשטרדם ומפורסם שם, שאחד נעדר בלא בן וציוה… שילמדו… בביתו, ואחר הלימוד תאמר הבת קדיש. ולא מיחו בידה חכמי הקהילה והפרנסים. ואף כי אין ראיה לסתור הדבר, כי גם אישה מצווה על קידוש השם… ואף כי מעשה דר"ע, שממנו מקור אמירת יתומים קדיש, בבן זכר היה, מ"מ יש סברא, דגם בבת יש תועלת ונחת רוח לנפש כי זרעו היא. מ"מ, יש לחוש שע"י כך ייחלשו כוח המנהגים של בני ישראל, שג"כ תורה הם, ויהיה כל אחד בונה במה לעצמו ע"פ סברתו ומחזי מילי רבנן כחוכא ואטלולא, ויבואו לזלזל בו.

כמה מסקנות עולות מדברי החוות יאיר: א. באמשטרדם אישה אמרה "קדיש" בפני עשרה גברים, ולא מיחו בה חכמי העיר ופרנסיה. משמע, הדבר התקבל בציבור (ול"ציבור", כידוע, יש תפקיד מרכזי בקבלת המנהגים). ב. הרב בכרך מודה כי מצד הדין לא רק שאין יסוד לסתור מנהג זה, אלא אדרבה, גם אישה מחויבת ומצֻווה על קידוש השם. ג. למרות שהסיפור בגמרא על אותו יהודי שפגש בו רבי עקיבא נגע לתקנת בנו הזכר, "גם בבת יש תועלת ונחת רוח לנפש, כי זרעו היא". ד. באחרונה, דברי ליברמן שלפיהם החוות יאיר מדבר בבת קטנה אין להם יסוד: הרב בכרך מדבר על "בת"/"אישה", שהיא בוודאי גדולה.

נכון אמנם שלמרות כל המעלות הגדולות והעצומות הללו (ולמיטב ידיעתי אין עוד בין הפוסקים הערכה תורנית כה חיובית ולימוד זכות כה גדול על קדיש יתומה כמו בתשובתו זו של החוות יאיר) מסקנתו הסופית הנה הסתייגות, וזאת בגלל חשש לכרסום במנהגים (שגם מנהג ישראל תורה הוא, ועקרונית ודאי שהצדק עִמו). אבל האם לחינם לימדנו הראי“ה קוק ש“הישן יתחדש והחדש יתקדש“? (אגרות הראיה א, עמ‘ רי“ד). וכי מה שאולי היה מנהג ראוי באשכנז במאה ה־18, אין כוחו יפה היום? ומה היה אומר החוות יאיר על ר‘ יוסי, שבניגוד להלכה (לא למנהג, שזה פשוט), התיר לנשים במקדש לסמוך ידיהן על הקרבן, כדי לעשות להן “נחת רוח“? אבל דב ליברמן גילה טפח לא שלם, והסתיר שלושה טפחים חשובים, וכך לא מצטטים מקורות הלכה. כמה חבל.

אמנון שפירא

פרופ' אמנון שפירא מלמד באוניברסיטת אריאל

—————————————-

פסקו הלכה, אל תצטטו תקדימים!

השמרנים קובעים את הכללים ורבני "בית הלל" משחקים לידיהם. אין צורך ב"מסורת הלכתית" בשביל להתיר דבר מותר

בגיליון השבוע שעבר הגיב דב ליברמן לפסק של רבני "בית הלל" לגבי קדיש יתומה. הוא טען שהם חרגו מהמסורת ההלכתית, ושעבדו את ההלכה לאג'נדה האידיאולוגית שלהם. עוד הוא טען שהפוסקים מתנגדים, וגם התקדימים שרבני בית הלל עצמם הביאו לא אומרים זאת אלא לגבי יתומה קטנה, והתנו זאת בהתאמות "חלקות" יותר למנהג (לשלב את האמירה עם גברים, בלחש וכדומה).

אקדים ואומר שבמחלוקות רבות, בהלכה או מחוצה לה, אני מוצא עצמי לא מסכים עם שני הצדדים. כפי שאראה להלן מקרה זה מצטרף אליהן, ולדעתי יש לדברים הללו משמעות רחבה הרבה יותר מהוויכוח על קדיש יתומה.

במקרה שלנו שני הצדדים מסכימים שביסוס ראוי לפסיקה כזאת הוא הבאת תקדימים ו"התאמה למסורת ההלכתית". גם אם יגיעו למערכת תגובות שיסבירו מדוע דרך זו דווקא כן מתאימה למסורת ההלכתית, הן לא ישנו את התמונה באופן מהותי, שכן הן עדיין נכנעות לכללי המשחק כפי שהם מוגדרים על ידי השמרנים (שהם כמובן אלו שמגדירים את "המסורת ההלכתית"). למיטב הבנתי את הדיון יש לנהל על ההנחות המובלעות הללו, ולא על השלכות ספציפיות כאלה או אחרות שלהן.

הדיון בדבריי מחולק לשני חלקים (חלוקה שליברמן לא הקפיד עליה, והיא מצטרפת לכמה טעויות מתודולוגיות נוספות שיש בדבריו, שלא אדון בהן): ההלכה והמנהג.

הלכה מסדר ראשון ושני

ככלל, ניתן לחלק את הפוסקים לשני סוגים. ראשית, פוסקים מסדר ראשון, כלומר כאלה שמסתמכים על מקורות ראשוניים (התלמוד, ובמידה מסוימת גדולי הראשונים) ומסיקים את המסקנה ההלכתית מתוך פרשנותם לתלמוד ולראשונים. השימוש של פוסקים כאלה באחרונים הוא בעיקר כאילוסטרציה שבאה לתמוך ולחזק את התפיסה העקרונית שלהם, או להראות היתכנות שלה.

לעומתם, יש פוסקים מסדר שני, אלה שסומכים בהכרעתם על תקדימים מספרות השו"ת והאחרונים. פוסקים מהסוג השני, גם אם יעסקו בתשובותיהם בתלמוד ובראשונים, יהיה זה רק כדי לתת רקע כללי לסוגיה. ההכרעה עצמה נסמכת אצלם בעיקר על תקדימים מהפוסקים שלפניהם (או מצדדיהם, "גדולי הדור"). דבר שאין לו תקדים לא ייפסק אצלם להלכה, גם אם לדעתם מדובר בפרשנות הסבירה ביותר לסוגיה וביישום הנכון ביותר שלה למציאות זמנם. החלוקה אינה מצביעה בהכרח על גדלות בתורה, אלא לא פחות על מתודת פסיקה. פוסקים שמרנים בדרך כלל נוקטים פסיקה מסדר שני ובהסתמכות על מקורות מסדר שני. פוסקים שמכריעים בסדר הראשון הם בדרך כלל נועזים ומקוריים יותר, ולא חוששים משינויים או ממחלוקת על קודמיהם או עמיתיהם.

הדברים מתחדדים הרבה יותר כאשר עוסקים בשאלות שהזמן גרמן, כלומר שאלות שבהן המציאות הרלוונטית וההנחות התרבותיות והחברתיות שמונחות בתשתית הדיון הן שונות מאוד מאלו שהיו בבסיס המקורות השונים. במצב כזה מחד ההיזקקות למקורות היא הרבה יותר בעייתית, שהרי דבריהם נאמרו על בסיס הנחות עובדתיות ותרבותיות שונות לגמרי, ומאידך דווקא במקרים אלו הכול חשים צורך עז להסתמך על מקורות מסדר שני כדי שלא ייחשדו ברפורמה ר"ל.

ניטול כדוגמה את השאלה בעניין קריאת ספרים עם קטעים בעייתיים, או ראיית סרטים והצגות. השאלה ודאי תלויה בהנחות תרבותיות שבימינו עובדה היא שהן שונות מהותית ממה שהיה מקובל בדורות קודמים (בלי להיכנס לשאלת השיפוט מי טוב ממי). כך הוא גם לגבי שאלות יותר פרוזאיות, כמו פתיחת בקבוקים או חשמל בשבת, אבל בוודאי לגבי שאלות כמו שילוב נשים בבית הכנסת, או שאלות ציבוריות כמו הכשרת נשים לעדות והיחס לגויים (ראו מאמרי "האם יש עבודה זרה 'נאורה'?", אקדמות יט, תשס"ח). בכל השאלות הללו יהיו פוסקים שיכריעו בהן לאור דברי פוסקי זמננו ושו"תים של אחרונים, ואחרים יכריעו בזה ממקורות ההלכה מסדר ראשון, עם פרשנות משלהם.

מה שלא אסורמותר

שאלת קדיש יתומה היא עוד יותר בעייתית (או פחות), שכן אין לגביה מקורות רלוונטיים מסדר ראשון. אפשר כמובן לחזור ולדוש במקורות לגבי קול באישה, אבל זוהי היזקקות מלאכותית לסוגיות התלמודיות ולראשונים. קדיש הוא דיבור ולא שירה, ובפועל מעט מאוד מאיתנו (לפחות אלו השוכנים מחוץ לפולין של המאה השבע־עשרה, ברוקלין של המאה העשרים ואחת או מכון פוע"ה) מקפידים שלא לשמוע אישה מדברת, גם בפומבי. יתר על כן, כמה פוסקים כבר כתבו שבהקשר של דבר שבקדושה החשש מפני פריצת גדרות הוא נמוך יותר, וגם אם הם לא היו כותבים זאת ניתן לומר זאת מסברה (סדר ראשון) בלי להיזקק לתקדימים (מסדר שני). אפילו בעל החוות יאיר ש"אוסר" (אחד המקורות העיקריים של ליברמן) אומר שאין בכך כל איסור הלכתי. גם ר' משה פיינשטיין בתשובה כותב זאת כמובן מאליו, כמשיח לפי תומו. אבל כאמור איננו זקוקים להם בשביל זה. מה שלא אסור מותר.

תשובה "הלכתית" בנושא קדיש יתומה (או אמירת דברי תורה על ידי נשים בבית הכנסת), צריכה להיות קצרה מאוד: אין בכך שום איסור הלכתי או אחר, ולכן אין שום מניעה. לא מוזכרים כאן מקורות מסדר ראשון מכיוון שאין מקורות רלוונטיים לסוגיה הזאת וגם לא תשובות של אחרונים. משום שאין שום צורך בתקדימים בשביל להתיר דבר מותר. מי שאוסר הוא זה שצריך להביא אסמכתאות וראיות לדבריו.

חשד ב"ניאו־רפורמה"

כעת ודאי תשאלו, מדוע אנשי בית הלל בבואם להתיר גם הם משתמשים בתקדימים? מדוע הם דנים בשאלות ההיסטוריות מי התנגד ומי התיר ומדוע. אפשרות ראשונה היא שגם הם מסכימים להנחה הסמויה בדברי ליברמן שהפסיקה צריכה להתנהל בסדר השני. כך אולי יכול לעלות מצורת ההצגה של הפסק שלהם (אם כי יש מקום לראות את המקורות מסדר שני כאילוסטרציה). אם כן, אז כאמור אני חולק על שני הצדדים.

אבל תרשו לי לגלוש מעט למחוזות הפסיכולוגיה. מכיוון שאני מכיר (וגם מוקיר ומעריך, ואף נמצא בקשר עם) חלק מהנפשות הפועלות, די ברור לי שהם עושים זאת כדי להציג המשכיות בפסיקה, רוצה לומר כדי שלא יואשמו ב"ניאו־רפורמיות" רחמנא ליצלן, וכדי שדבריהם יתקבלו על הציבור כדברי הלכה מבוססים. אבל אם המשכיות חיפשנו, כלומר אם אכן אנחנו עוסקים  בפסיקה מסדר שני, אז צודק ליברמן בביקורתו. דבריהם לא מהווים המשך טבעי לדרך הפסיקה של פוסקים קודמים, וגם לא לגישתם של הבולטים מבין פוסקי זמננו. אז מדוע הצורך לשחק את המשחק הזה? האם זה באמת מועיל?

אנשי בית הלל טועים בכך שהם מנסים להציג את הפסק שלהם בצורה של סדר שני. זהו פסק מסדר ראשון. ואם הם כן רוצים לשחק במגרש השמרני מהסדר השני, כי אז בהחלט צודק ליברמן בביקורתו עליהם. הגיע הזמן שפוסקים יחושו חופשיים להכריע לפי מיטב הבנתם את הסוגיות ואת הסיטואציה שבה הם וקהילותיהם פועלים, בלי להיזקק באופן מלאכותי לתקדימים שלא מעלים ולא מורידים.

אגב, הדברים אמורים בין לקולא ובין לחומרא. במאמרי "עוד על פולמוס הגיור המתחדש" (אקדמות כב, תשס"ט) הראיתי מדוע הסתמכות על תקדימים לקולא בגיורים אינה נכונה ואינה מתאימה למציאות זמננו. גם שם ניתן לראות את אותה תופעה של פסיקה מסדר שני, כאשר לדעתי האמת בסדר הראשון היא לגמרי ברורה, אלא שבמקרה זה היא הולכת לחומרא.

לסיכום החלק הזה, סוגיית קדיש יתומה במישור ההלכתי היא פשוט non־issue. אין בכלל שאלה שבה יש לדון. יש שהמליצו ויש שלא, וכל אחד לפי מקומו וזמנו, ולפי כבודו ומעלתו. וגם אם כולם בעבר היו ממליצים לאסור, דל מהכא איסור והיתר. זו זריית חול בעיניים, וחבל לשתף עם זה פעולה.

אפילו בסוגיות שכן זוקקות דיון הלכתי, הדיון אמור להתנהל בעיקר בסדר הראשון. ובוודאי שכאשר הסדר הראשון הוא ריק, ההיזקקות לסדר השני היא לא יותר מאשר תחליף שמטרתו להעלות בשר מלאכותי סביב השלד הרזה (בצדק) של הדיון. אבל זה מיותר. אם אין לך מה לומר וגם אין צורך לומר – אז אל תאמר. היתר של איסור הלכתי דורש מקורות ותקדימים. היעדר איסור לא דורש זאת.

כובע הוא מנהג חברתי

המסקנה עד כאן היא שאין מה לדבר על היתר או איסור לומר קדיש יתומה. השאלה האם היה פוסק ש"התיר" זאת היא פשוט טעות מושגית. אבל בדבריו של ליברמן עולה גם שאלת החריגה מהמנהג. הוא טוען שעד עתה לא נהגו בשום מקום שיתומה (לפחות בוגרת) אומרת קדיש. זו כנראה טענה נכונה ברמה העובדתית. בכל אופן, אניח זאת לצורך הדיון כאן.

ראשית, חשוב לבדל את השאלה הזאת מהשאלה הקודמת (מה שהוא לא עשה בדבריו). השאלה ההלכתית ושאלת המנהג הן שתי שאלות שונות. נכון שיש מנהגים שעוסקים בפסיקה, כמו המנהג לפסוק כמחבר, כרמ"א או כרמב"ם. אבל המנהג שבו מדובר כאן הוא מנהג לא הלכתי, כלומר מנהג חברתי (שהרי כאמור אין מניעה הלכתית לומר קדיש יתומה). אין ספק שיסודו בנורמות חברתיות שנהגו בדורות הקודמים. בלי להיכנס לשאלה אילו נורמות הן ראויות יותר, אין שום סיבה ליישם מנהגים תלויי נורמה על חברה שהנורמות בה הן אחרות.

האם ליברמן מציע לנו לחזור וללבוש את מה שנהגו ללבוש בדורות הקודמים? מי בקפטן (= מעיל עליון) ומי בכובע (= כיסוי שני). אגב, שני אלו מוזכרים בפוסקים (לפעמים בלשון הלכתית גמורה), וכל פסיקה מסדר שני או שמרנות מנהגית תוליך מיד למסקנה שאסור היה לנו לשנות את לבושנו, ויש לחזור וללבוש את אותם בגדים. שלא לדבר על המבטא וההגייה של שם ה' (וידועה דעת הרב קוק בזה. ראה הסכמתו לשו"ת משפטי עוזיאל ועוד). בשלוש הסוגיות הללו הנורמות הללו נשמרות בצורתן בהר נוף ובברוקלין עד ימינו, ומאותן סיבות עצמן (שמרנות מסדר שני). שלא לדבר על לימוד תורה לנשים, מעמד הנשים בחברה (כל כבודה בת מלך פנימה) וכדומה. ואכן יש פוסקים שמבקרים זאת באופן דומה לביקורת של ליברמן על בית הלל, אבל הביקורת הזאת לוקה באותה טעות של פסיקה פשטנית מסדר שני.

הטעות של כל אלו היא אף חמורה יותר, מפני שהם עושים זאת בסוגיות שעיקרן מנהג ונורמה חברתית ולא בסוגיות הלכתיות. גם אם יש הלכות צניעות, רובן מבוססות על נורמות מקובלות, ולכן לא נכון להתייחס אליהן כשאלות הלכתיות שאמורות להיפשט ממקורות ההלכה הרגילים בלבד. אם נשוב לדוגמאות מלמעלה לגבי מעיל עליון וכיסוי שני (שאלת המבטא היא אפילו חמורה יותר), גם אלו נתפסות אצל חלק מהפוסקים כהלכה, אלא שההלכה כאן היא נגזרת של מנהג. אם זהו הלבוש המכובד באותו מקום יש הלכה ללבוש זאת בשעת התפילה. אבל השאלה האם זה לבוש מכובד או לא היא שאלה חברתית־תרבותית ביסודה, ולא שאלה הלכתית.

אם כן, העובדה שעד ימינו לא נהגו שאישה בוגרת תאמר קדיש היא בעיקר מפני שהשאלה לא עלתה, וגם מפני שהנורמה החברתית־תרבותית לא אפשרה זאת. השאלה לא נשאלה, וגם אם היא נשאלה לפעמים היא לא נענתה להיתר. מה זה אומר לגבינו? לדעתי, מאומה.

עד ימינו גם לא דיברו עברית, נשים לא הרצו בפומבי ולא יצאו לעבודה עם גברים. עד ימינו גם לא טסו במטוסים ולא דיברו בטלפון נייד. אברהם אבינו כנראה גם חי באוהל ורעה צאן. נושא המנהגים, דווקא בגלל שאף אחד לא יכול להגדיר מהו מנהג מחייב ומהי סתם נורמה מקובלת, הפך למפלצת שמשתקת כל אפשרות לנהוג באופן נורמלי. כל מה שעשו בימים עברו הפך למנהג מחייב בימינו שאין לסטות ממנו. והפורץ גדר, כידוע, ישכנו נחש.

כמו גדולים

עוד מילה למשחיזי המקלדות שהוזכרו למעלה. ידעתי גם ידעתי שדבריי מעוררים תחושה של רפורמה. בבית המדרש שבו למד ליברמן (במאמרו הנ"ל הוזכר שהוא בוגר ישיבת רמת־גן) אולי יכנו זאת במתינותם הידועה כ"ניאו־רפורמה". אני לא מפחד מהכותרת הזאת. אם מה שאני חושב לנכון כרצון ה' וכהוראת ההלכה הוא "ניאו־רפורמה", אז אני ניאו־רפורמי. ואם מישהו מעדיף במקום להתמודד עם הטיעונים (שהם לגיטימיים ונכונים לגמרי בשדה ההלכתי) לעשות זאת במישור של סיסמאות ותוויות, אז שיהיה לו לבריאות. אני לא בטוח שיש מספיק נחשים בעולמו של הקב"ה כדי לנשוך את כל ה"ניאו־רפורמים" כמותי, ואם כן הסיכוי שלי להיפגע מהם הוא בין כה וכה קלוש למדיי.

ולסיום, לתשומת לב ידידיי, רבני בית הלל. גם אתם לא צריכים לחשוש מכך. אל תנסו להתכסות באצטלה מסדר שני שלא באמת מכסה אתכם רק כדי להימלט מהתוויות הפוליטיות הללו. אם לדעתכם זה מותר – אז התירו זאת כמו גדולים, כלומר בשיקולים מסדר ראשון. אין צורך לכתוב פמפלטים הלכתיים מרשימים כשמדובר ב־non־issue מובהק כמו קדיש יתומה. זוהי ירייה ברגל של עצמכם, שמשחקת לידי השמרנים. אם זהו צו ההלכה הנכון לימינו ומקומנו, אז מי שלא עושה זאת עובר על ההלכה. ואם כך, אז שיביא הוא נימוקים לדבריו. חזקה עליו שיהיו אלה נימוקים מסדר שני בלבד, מה שבדרך כלל לא רלוונטי לשאלות אלו. בדרך כלל לא כדאי לתת לבר הפלוגתא לקבוע את כללי המשחק גם עבורך.

מיכאל אברהם

הרב ד"ר מיכאל אברהם מלמד במכון הגבוה לתורה, אוני' בר־אילן

 ————–

תרבות השיח הקשוב

דווקא מדברי המגיבים לדבריי עולה שצדקתי כשכתבתי על "אג'נדה מונחית", 
המסמנת מטרה תחילה ואחר כך יורה את החץ. דב ליברמן משיב

הצד השווה בתגובות לדבריי (למעט תגובת פרופ' שפירא) הוא הזעף והפסילה, שלא הניחו לכותבים לדון לגופו של עניין והסיתו להשתלח בי איש על פי טעמו. אני מתנצל בפני הקוראים, שיודעים עליי כעת הרבה יותר משהיו רוצים: שאני צעיר וחסר ניסיון, שמרן וקיצוני (הרב אברהם), מצדד במשטרת מחשבה וגורס הלכה קפואה בזמן (הרב וילק). כל זה מפתיע ומצער, משום שאני בררתי מילותיי והקפדתי על הענייניות מתוך כבוד רב – שאין בו מאומה מצפצוף הזרזיר – הן כלפי הכוונה הטובה והן כלפי אישיותו ותורתו של הרב וייטמן. אני תמה על כך שלא נמצא מקום לביקורתי בשיח תורני קשוב, ומבקש לציין שלא בפעם הראשונה נתקלים דברי ביקורת המופנים כנגד "בית הלל" או אחדים מחבריו במחסום רגשי מיידי של עלבון וכעס.

פסיקה כללית, לא קהילתית

דבריו של הרב וייטמן חריפים, ומפני כבודו אשיב נקודתית בלבד. יש מרחב פסיקה לרב קהילה, אלא שהיא הנותנת –  רב המורה לקהילתו בהקשר זה שונה לחלוטין מרב המפרסם דבריו לכלל הציבור. דברי ה"שרידי אש" חשובים, אך אין הם עקרון־העל היחיד שצריך להנחות פסיקה בקנה מידה כה נרחב. אמנם אין לי ניסיון עשיר בפסיקה, אך את הכלל ש"אין למדין הלכה מפי מעשה" אני יודע, והלא דבריו נאמרו בהקשר של סעודת בת מצווה, שאינה משנה במאום מסדרי בית הכנסת ואין בה כדי לעורר ריב, בשונה מפסק זה שמעתה עלול לסכסך קהילות רגועות. הרב וייטמן טוען שבניגוד להבנתי הפסק הוא מינורי. אני סבור שאין שום דבר מינורי בדרך הצגתו של הפסק, וקל־וחומר בצורה שבה יוחצ"ן בתקשורת.

עוד כותב עליי הרב וייטמן שטעיתי בדעתם של כמה פוסקים. איני חוזר בי. הרב גרייבסקי לא התיר בגדולה, ולא אוכל להוכיח זאת מבלי להעתיק כשני עמודים מספרו (קדיש לעלם יא, א‑ב). התפעלותי מדברי הרי"א הנקין בעינה עומדת, ואף הוא לא פסק כאותו מעשה שעליו העיד (בפרטי העדות, ראה בני־בנים ח"ב עמ' כו). אמנם אדגיש שוב את אשר השתדלתי להדגיש במאמרי: לא באתי לדון בפסק עצמו כמו בשאלת אמינותו של הנכתב בו ונאמנותו לדרכי ההלכה. בסוף דבריו כתב הרב וייטמן שהכרעת ההלכה צריכה להתקבל על הגיון ההמון, והותיר לי מקום לתהות שמא היה ראוי גם לבדוק כיצד – באמת – מקבל ההמון את הפסק דנן: האם במסגרת המקורית שהועיד לו הרב וייטמן, או בדרך שונה לחלוטין.

הרב ד"ר מיכאל אברהם סונט בי על שאני משחיז מקלדת, כלשונו, אך קשה לי להאמין שהדבר באמת חורה לו מכיוון שקשה למצוא מקלדת מושחזת כמקלדתו – וזאת מימים ימימה. בתורף דבריו הוא מודה שאין לו שיח ושיג הלכתי איתי או עם עולם הפסיקה של מאות השנים האחרונות, ובכך למעשה פטר אותי מלהתייחס לדבריו. אמנם אבקש בכל זאת לצאת להגנתם של חברי "בית הלל", שהרב אברהם חושד אותם ברצון כמוס להציב עצמם בשורה אחת עם הרי"ף, הרמב"ם, הרמב"ן והרשב"א. לא יעלה על הדעת לומר כך על הרב וייטמן או על שותפיו. תפיסת הרב אברהם, המבטלת את כוח המנהג, אינה מקובלת עליי ולא אדע מה יעשה כשהרמ"א – למשל – כותב פעם אחר פעם "וכן נהגו ואין לשנות".

בהקשר זה עלי לציין שההתייחסות לשאלת הלבוש מעליבה מעט את האינטליגנציה שלי, ויותר מכך – את שלו. לאחר כמה הנחות שהוא מתחמק מלהוכיחן וכמה טעויות בהבנת דבריי הוא כותב ששאלת קדיש לאישה גדולה לא עלתה, והדבר אינו נכון כלל, כמובן לכל מעיין במקורות הפסק (ה"חוות יאיר", למשל). בדבריו הזכיר הרב אברהם את מקום לימודי ודן אותי כמתייג, ובכך נמצא מתייג בעצמו, שכן דבריי נגעו לגופו של עניין.

התוצאהסילוף הלכתי

מגמת התיוג מחריפה מאוד בראשית תגובתו של הרב וילק, אך אני שמח על כתיבתה משום שהיא ממחישה בדיוק את החשש שעמד לנגד עיניי. יצוין שוב: פסק קדיש יתומה אינו מדיר שינה מעיניי; הרוח והמתודולוגיה העומדות מאחוריו – כן, ויבואו דברי הרב וילק ויוכיחו. תחילה קורא הרב וילק לקשב, ובתוך כך משייך אותי למחנה חשוך וקפוץ שפתיים המתאכזר למוכי גורל הבאים בצר להם לדרוש את ה'. יבושם לו. אף אני סבור שהקשבה היא כלל יסוד בפסיקה. הבעתי את דעתי שהיא עברה את מידתה הראויה.

עוד אומר שהחולקים עליי בנידון זה עשויים להבין ללבי כאשר יראו איך הקשב מביא את הרב וילק לייחל לפסיקת הלכה באופנים שאין להם תקדים, כדוגמת השינוי שהוא מציע בפרשנות איסור קול באישה כדי להתאימו למה שמקובל על הבריות כיום, לדעתו. איני חושב שיש בפוסקי דורנו ולו אחד שיזדהה עם מסקנתו זו או עם המתודולוגיה העומדת מאחוריה, וברור לי שכשכתב הרב וייטמן שההלכה צריכה לעמוד במבחן מבטם של האנשים הפשוטים – לא לכך נתכוון.

את דברי הרב וילק לגבי נטיות חד מיניות ונישואי כהן לגרושה הייתי רוצה לסווג כאמירה רעיונית בלבד, אך יש ספק בלבי, שכן איני יודע מהו היוצא מהכלל של המשפט "בדרך כלל נתקשה למצוא היתר" ועד היכן תוליך אותו האש הלבנה הרחק מן האש השחורה. בסוף הדברים הוא כותב יפה על אודות האמון במציאות, ואני נוטה להזדהות עמו כפי שנטיתי מעודי אחר תורת הרב קוק הקורא לאמון זה. יחד עם זאת, ברור מדבריו שכל תחושות הבטן שלי בדבר אג'נדה המסמנת מטרה תחילה ואחר יורה את החץ – יש ויש להן על מה שיסמוכו. העולם כולו מעורב טוב ורע וצריך לתיקון. אנו מאמינים אמון עמוק בטוב שבתוכו, ואמון עמוק לא פחות מזה בטהרת הכלי שעל ידו אנו מבררים את הטוב מן הרע. הכלי הזה הוא התורה, ולא האוזן האנושית ה"נוגעת בדבר" שלנו, אוזן שבה אנו מקשיבים – ונוסיף ונקשיב – ככל שנוכל ולכל מי שנוכל.

לא אוכל שלא לציין שמדברי הרב וילק: "אנו מנסים להרחיב תקדימים… אלא שבדרך כלל היה זה בדיעבד ואנו מרחיבים זאת לכתחילה", וכן "בעתיד הקרוב… כבר יחייבו נשים בקדיש יתומה", יש משום תוספת חיזוק לדבריי. אל תקבלו דעתי, בקשו second opinon מהרב וילק ואף הוא יאמר לכם שפסק קדיש יתומה אינו מקומי, אינו בדיעבד, אינו “במקום שנהגו“, אלא יש בו ניסיון להתוות נורמה חדשה מבלי שהדבר ייאמר.

בעד חופש פסיקה

קריאת תגובתו של פרופ' שפירא נעמה לי למרות פער הדעות, משום שיכולתי לקרוא אותה כשאני חופשי מתיוגים ומהשמצות. קל לי להשיב לדבריו, מאחר שאני סבור שלא הבין אותי נכונה. גדול מאוד המרחב שנתון לפוסקי כל דור, ולא צמצמתי אותו כלל. מושג המחויבות לפסיקת הקדמונים הוא אקסיומה הלכתית. יש מקום לדון כמה מחויבים, מי מחויב ולמי הוא מחויב, אך כל מי שמצוי ולו מעט בעולמה של הלכה יודע שמחויבים, ויודע גם שהחיוב אינו החלטי. כאשר שפירא משווה כל פוסק צעיר לתנאים מתקני התקנות הוא מביא לפתחנו את שאלת הסמכות, שאלה ראויה שהיא מיסודות ההלכה ולא ראוי לסתום את פיות המבקשים לדון בה.

ודאי מקובל עליי שיש לתורה אג'נדה, היא רוח ההלכה והמוסר החופפת על כל הסעיפים הקטנים. ודאי שלא מקובל עליי שבעניין זה ניתנת תורת כל אחד בידו. כך בענייננו: נחת לנשים – ודאי וודאי. קדיש יתומה בקול רם היום ובכל מקום – לאו דווקא, ולא ל"בית הלל" ההכרעה.

יש לציין כי בדבר אחד הפריז שפירא מאוד, כשכתב שפוסקים ראשונים פסקו נגד ההלכה כדי לקיים עיקרון מוסרי אחר של התורה, וראייתו: שהרי איסור הליכת נדה לבית הכנסת הוא מן ה"שולחן ערוך". לא אוכל להבין כיצד הגיע למסקנה מוזרה כזו. ה"שולחן ערוך" כלל בתוכו מנהגים רבים ואין דינם כעיקרי הלכה הכתובים בו, ועל כל פנים הרי המתירים שהזכיר קדמו לו, ובימיהם בוודאי מדובר היה במנהג.

בסוף דבריו שגה שפירא בדבריי, ולפיכך האשים אותי בציטוט לקוי. אולם כפי שאראה, מה שהשמטתי אינו נוגע כלל לדבריי: א. ודאי שעדות חד פעמית של מעשה שנעשה בפני עשרה אין בה כדי לבסס מנהג בישראל, ותמהני על איש תורה ואקדמיה שיכתוב כך. ב. לא דנתי כלל האם יש תועלת באמירת קדיש לאישה או לאו. הפוסקים מצדדים לומר שכן. ג. לא אמרתי שהרב בכרך אינו מדבר על גדולה, אמרתי שאיש מן הפוסקים לא התיר קדיש לגדולה.

לסיכום: טענתי שנימוקי הפסק "קדיש יתומה" משקפים מגמות א־הלכתיות המובילות את הציבור הרחק ממקורותיה של תורה, מקור מים חיים. תגובה של ממש לא מצאתי, אך סייעתא בלתי צפויה לדבריי – מצאתי. ביקום מקביל אני יכול לדמיין את "בית הלל" מגיבים בחריפות לדברי מטשטשי יסודות ההלכה, ותקוותי שגם ביקום שלנו תיעשה פסיקתם שקולה יותר, ואולי אף מכילה יותר.

————

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


חגן של הנשים |שלום רוזנברג

$
0
0

מנהג הנשים להימנע מעשיית מלאכה בראשי חודשים הוא מעין כפרה על עולם שבו מעמד האישה עדיין פגום

"ראש חודש מותר בעשיית מלאכה והנשים שנוהגות שלא לעשות בו מלאכה הוא מנהג טוב“ (שולחן ערוך, אורח חיים תיז, א). מנהג זה תקף לגבי נשים, אך לא לגבי גברים: “אבל אם נהגו אנשים אין זה מנהג כלל“ (משנה ברורה, שם). כיצד נולד מנהג זה? מה משמעותו של יום “ראש חודש“ הניתן בייחוד לנשים?

מנהג זה משחרר את הנשים מעבודותיהן (חוץ מהנקה, ודאי) בממוצע ב־16־17 ימים בשנה, ימים היכולים לתרום רבות לעולמן הרוחני. להן, ובעקיפין גם לנו, הגברים. אכן, למנהגים אחרים היה יותר מזל. והרהור ציני מתעורר פן היה זה אינטרס גברי שהשכיח מנהג עתיק יומין זה. עתיק יומין? כן. חז“ל הכירו אותו, אך מעניין! במלכים ב (ד, כב־כג) קוראים אנו דיאלוג בין האישה השונמית לבעלה. האישה מודיעה לבעלה שהיא הולכת לפגוש את הנביא אלישע. בעלה שאינו יודע את הסיבה הטראגית להליכתה – מות בנם – שואל: “מַדּוּעַ אַתְּ הֹלֶכֶת אֵלָיו הַיּוֹם לֹא חֹדֶשׁ וְלֹא שַׁבָּת?“. לפנינו עדות מופלאה לדרשות נבואיות שהתקיימו בשבתות ובראשי חדשים, שאליהן היו הולכות גם נשים, ומי יודע? אולי בראש חודש (“חֹדֶשׁ“ בלשון המקרא), השתתפו לא “גם“ אלא “בעיקר“ נשים.

כפרה לה'

נדמה שלא נטעה אם נעלה את הסברה שבשורש המנהג עומדת הלבנה, סמל נשי מובהק. מחזור היעלמותה וחידושה של הלבנה שולט על מחזור החודש. מתוך כך, הנשיות האסטרונומית מכבדת בראש חודש את הנשיות הארצית המכירה בגופה מחזור מעין זה.

דברים אלה נראים לי יפים ונכונים. אלא שבארון הספרים היהודי מצאנו הסבר נוסף השונה ממה שהבאנו עתה. ספר "הטורים", הקודקס ההלכתי שקדם לשולחן ערוך והיווה לו בסיס, מעיר שמקור המנהג בספר המדרשי "פרקי דרבי אליעזר" (פרק מ"ה). לפי מדרש זה לא השתתפו הנשים בעשיית עגל הזהב ובשכר זה קבעה התורה "שהן משמרות ראשי חודשים".

טעמים אחרים מזכירים את זכויותיהן ההיסטוריות של נשות ישראל. במדרש מצאנו למשל שמנהג הנשים בראש חודש הותקן על שם שנזדרזו הנשים בנדבת המשכן. מעבר להסברים אלה יש לדעתי הסבר עמוק יותר, המאפשר לנו להבין את המנהג הזה מתוך פרספקטיבה שונה. המפתח נמצא לדעתי בדברי ר‘ שמעון בן לקיש המסביר את מהותו של קרבן מוסף של ראש חודש (חולין ס, ב): “מה נשתנה שֵׁעיר של ראש חודש שנאמר בו לה‘ (‘וּבְרָאשֵׁי חָדְשֵׁיכֶם תַּקְרִיבוּ עֹלָה… מִנְחָה… וּשְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּאת לַה‘‘; במדבר כח). חטאת לה‘? כאילו הקב“ה חטא! ר“ש בן לקיש מבין את הפסוק כפשוטו: “אמר הקב“ה: שעיר זה יהא כפרה על שמיעטתי את הירח“.

הסיפור על מיעוט הירח ידוע. המאמר עובד על ידי האמוראים המאוחרים וגם חכמי הסוד הוסיפו לו ממד מסתורי. ולמרות זאת, בכל נוסחיו שומרת אמרה זאת על נועזותו וסתימותו. האמנם מבקש הקב“ה כפרה? על שם מה?

עוול אובייקטיבי

אינני יודע אם קריאתי תהיה קריאה נכונה של דברי ריש לקיש, אך למרות הספקות היא נראית לי בצורה פרדוקסלית עומק פשוטו של המאמר. הירח הוא סמלה של האישה, והמאמר מבקש כפרה על מקומה של האישה בעולם ואף על מעמדה בעולם היהודי. זהו מקום אחראי, אך קשה. לפני האישה ניצבת משימה משעבדת ונטולת כבוד. יש הסבר פונקציונלי למקומה זה ולקשיים שאיתם האישה מתמודדת. גורלו של העולם המערבי תלוי בשמירת מקומה הקלאסי של האישה, וקודם כול לידה וחינוך.

יש עמים אירופיים שאינם מצליחים לשמור על המשכם מבחינה דמוגרפית. יש למעמדה הנתפס כנחות של האישה ממדים ביולוגיים־סוציולוגיים, ולמרות זאת חייבים אנו לעמוד על העוול האובייקטיבי שפעמים רבות נעשה לה, עוול שכעוול העבדות אז, והעבודה היום, מעיד על העולם הבלתי נגאל שבו אנו חיים. בברכות “שלא עשני…“ שאנו מברכים אנו מודים על מעמדנו, ובה בעת אנו מוחים בצורה עקיפה על העוולות הקיימים בעולם, שבו ישנם עדיין עובדי עבודה זרה ועבדים, עולם שבו עדיין לא תוקן מעמדה של האישה. לפנינו עולם שבו ברכות “הטוב והמטיב“ ו“דיין האמת“ מעורבות. אנו מבטאים את הציפייה לעולם שבו לא ייאמר עוד “בעלי“ אלא “אישי“.

התקדמותה של האנושות לא פתרה את הבעיות ועל זאת הקב“ה מבקש כפרה, על העולם הבלתי נגאל והבלתי מושלם שבו אנו חייבים להתמודד, אנו וההלכה המתחייבת מעולם בלתי נגאל זה.

יודע אני שדבריי אלה לא ינחמו את הירח, בגין גורלו, אך גם בגין הדברים הבלתי נבונים שהוא לפעמים שומע. “חזייה דלא קא מיתבא דעתה“. ראה הקב“ה שאין דעתו של הירח מתיישבת עליו. או אז אמר הקב“ה: “הביאו כפרה עלי שמיעטתי את הירח“. או אז נקבע ראש חודש כחגן של הנשים. יהיו אלה ימים שבהם הן משתחררות משעבודן. יהיו אלה ימים שיזכירו לנו כי י“ב השבטים חטאו בעגל, הן לא. מי ייתן ותחדשנה הן את ימיהן כקדם, את ראשי החודשים, שבהם ילמדו תורה ובהם הבנות והאמהות המשתחררות תשחררנה גם את השכינה מגלותה.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


דין לפני האלוהים |רא"ם הכהן

$
0
0

שופטי ישראל על פי פרשת דברים הם מנהיגים הנאמנים לחוק הא־לוהי אך גם מקושרים לנותן התורה עצמו. על חכמה ונבואה ועל הריאליה של ספר דברים 

בפרשת "בהעלותך" קראנו על קשייו של משה בהנהגת העם. "לא אוכל אנכי לבדי שאת את כל העם הזה", אומר משה, והקב"ה נענה ומרחיב את שדרות ההנהגה: "אספה לי שבעים איש מזקני ישראל אשר ידעת כי הם זקני העם ושוטריו… ואצלתי מן הרוח אשר עליך ושמתי עליהם, ונשאו אתך במשא העם". ממש כמו משה גם שבעים הזקנים הם נביאים, וצורת ההנהגה הזו היא "מלמעלה למטה" – משה והנביאים מקבלים את ההנחיות הא־לוהיות להנהגת המציאות, והם האחראים להבאת דבר ה' אל העולם.

מודל הנהגה אחר תואר קודם לכן, בפרשת "יתרו". לאחר שיתרו רואה את האופן שבו שופט משה את העם הוא מציע לו לכונן מערכת של שופטים ובתי דין: "ואתה תחזה מכל העם אנשי חיל יראי א־לוהים, אנשי אמת שונאי בצע… והיה כל הדבר הגדול יביאו אליך וכל הדבר הקטן ישפטו הם". במערכת ההיררכית הזו משה ניצב בראש פירמידת המשפט, וכל שאר בתי הדין כפופים לו. ברם, בין משה ובין שאר השופטים ישנו הבדל עקרוני: משה הוא נביא, בעוד השופטים אמורים להתבסס אך ורק על שכלם האנושי. אשר על כן נדרשים השופטים לרמה מוסרית גבוהה מאוד, ומשה מצווה ומסביר להם במצוות רבות את הדרך הנכונה לשפוט ולהנהיג: "לא תטה משפט… מדבר שקר תרחק… וגר לא תלחץ". השופטים מצווים להקשיב בצורה עמוקה לדברי בעלי הדין ובהתאם למצוות התורה הכלליות – לשפוט במקרים הנידונים על פי שכלם והפרשנות שלהם.

ההנהגה שמכונן משה במקרה זה הפוכה לצורת ההנהגה שתוארה לעיל, והיא הנהגה "מלמטה למעלה", שבה לאדם ולמציאות הנוכחית יש יד בעיצוב האופן שבו הרצון הא־לוהי בא לידי ביטוי בעולם. מנהיגי העם בכיוון זה הם השופטים, והם המעצבים את התורה שבעל פה שתפקידה הוא להתאים בין היום־יום לבין רצון ה'.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

אידיאליזם בלבוש ריאלי

נמצא שבתחילת שנות הנדודים הארוכות במדבר מתעצבים שני מוסדות הנהגה לעם ישראל: המוסד הראשון הוא מוסד משפטי, אנושי, שכלי, המבוסס על פרשנות התורה שבכתב והבנוי בצורה היררכית שבראשה עומד משה כערכאה עליונה. המוסד השני הוא מוסד נבואי, רוחבי, שבו חברים משה ושבעים הזקנים המשמשים יחד צינור שדרכו רצון ה', במובן הנבואי של המילה, בא לידי ביטוי בעולם. שני מוסדות אלו עובדים, לכאורה, זה בצד זה ומרכיבים יחד את מערכת השלטון הישראלית.

כעת, בפרשה שלנו, חוזר משה ומתאר את מוסד ההנהגה כפי שנקבע והתעצב במדבר (דברים א, ט־טז):

ואומר אליכם בעת ההיא לאמר. לא אוכל לבדי שאת אתכם… איכה אשא לבדי טרחכם ומשאכם וריבכם. הבו לכם אנשים חכמים ונבונים וידועים לשבטיכם ואשימם בראשיכם. ותענו אותי ותאמרו טוב הדבר אשר דברת לעשות. ואקח את ראשי שבטיכם, אנשים חכמים וידועים, ואתן אותם ראשים עליכם… ואצווה את שופטיכם בעת ההיא לאמר: שמוע בין אחיכם ושפטתם צדק בין איש ובין אחיו ובין גרו.

התיאור הזה בעייתי ומפתיע. מצד אחד הוא כולל את תיאור הקושי של משה כבסיס להרחבת ההנהגה (הכתוב אף משתמש באותן מילים, "לא אוכל… לשאת") ואת העובדה שאנשים אלה אמורים להיות אנשים שמוּכרים לעם כמנהיגים, ממש כמו בתיאור של שבעים הזקנים בפרשת "בהעלותך". מצד שני, מדובר בשופטים שאותם צריך משה להנחות בעצמו ולהדגיש להם את החשיבות בשיפוט צודק, שופטים שמאופיינים במידות מוסריות ושכליות, ממש כמו במודל השופטים של פרשת "יתרו". תיאור זה בונה, למעשה, מערכת הנהגה שלא תוארה בספרים הקודמים, הכוללת מרכיבים מכל אחת מהמערכות האחרות. מה פשר הדבר? כיצד התיאורים השונים מתיישבים זה עם זה?

נושא מוסדות ההנהגה הוא רק דוגמה אחת להבדלים הרבים שבין המתואר בספר דברים ובין מה שכתוב בספרי התורה האחרים. כידוע, ניתן למצוא הבדלים הן בתיאורי ההתרחשות והן במרחב ההלכתי בספר. יש להבין שקיים הבדל עקרוני בין ארבעת החומשים ובין החומש החמישי: את ארבעת החומשים הראשונים כותב משה רבנו מפי הגבורה, והם כוללים תיאורים אידיאליים ותיאורטיים של הדברים כפי שהם אמורים להיות. לעומת זאת, החומש החמישי הוא נאומו של משה בעצמו, הוא ספר ריאלי, הנכתב בזיקה לכניסה לארץ ולמעבר לקיום ריבוני וממשי, ועל כן הוא מתאר את המציאות כפי שהיא התעצבה והתגלגלה או כפי שהיא צריכה להתנהל למעשה.

ועל אף ההבדלים, אומר רשב"י שלא ייתכן ש"ספר תורה חסר אות אחת" (מנחות ל, א) – חמשת החומשים כולם נכללים יחד בתורה וכל אות שחסרה בספר התורה פוסלת אותו, בין אם היא מאמצע ספר בראשית ובין אם היא משמונת הפסוקים האחרונים של ספר דברים. יש בכך אמירה עקרונית, שמבחינת אמיתת התורה אין כל הבדל למעשה בין חומש דברים ובין ארבעת החומשים הראשונים. ריבונו של עולם מכיר בלגיטימיות של הבדלים וגילויים בתורה כשהיא מועברת מהעולם האידיאי אל העולם המעשי, על פי הכללים הנכונים ומתוך יראת שמים. ריבונו של עולם מאציל את חכמתו, את התורה שקדמה לעולם, בלבוש נאומו של משה רבנו.

הנהגה מורכבת

אחד מהשינויים האלה, שבין התורה שקדמה לעולם ובין התגלותה במציאות, הוא הקמת מערכת הנהגה מורכבת, המשלבת בתוכה אלמנטים מהותיים משתי המערכות התיאורטיות. בדבריו בפרשתנו מאחד משה את שתי המערכות ויוצר תפקיד מאוחד של שופט־נביא: רובד ההנהגה של העם, הפועל תחת סמכותו ומתוך האצלת הרוח של משה, בנוי משופטי העם האמונים על יושרה ושלמות המעלות ועל שפיטה לא רק משכלם האנושי אלא גם מהרוח ומהסמכות שהאציל עליהם משה. תפקיד משולב זה הוא המקנה לשופטים את כינוים המקובל – "אלוהים", שכן בעלי הדין בבית הדין לא נשפטים מול שופטים רגילים, אלא מול נציגי הרצון הא־לוהי.

תפקיד זה מהווה חידוש משמעותי בכך שהוא משלב את שני מקורות הסמכות והידע שבהם נפגשנו עד כה, צינור החכמה וצינור הנבואה. השופטים המתוארים בספר דברים משלבים בין ידיעותיהם ושכלם הישר ובין הקשר שלהם לקב"ה, ומעצבים בכך את דמות המנהיג בעם ישראל – אדם המקושר לחוק הא־לוהי ויחד עם זאת מחובר בקשר עמוק וחי לנותן התורה בעצמו, קשר שמעמיד אותו לפני ה' ושמאפשר לו להבין את האופן הנכון שבו תורה זו אמורה להתייחס למציאות הנתונה והמשתנה. 

 הרב רא"ם הכהן הוא רב היישוב וראש ישיבת ההסדר בעתניאל

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


ריבונות לעתיד לבוא |ישראל מידד

$
0
0

התיעוד ההיסטורי מראשית המנדט הבריטי מגלה כי ראשי היישוב היהודי חששו מדרישת בעלות על הר הבית והותירו אותו בידי הערבים. ייתכן שהוחמצה אז הזדמנות היסטורית

ארבעה ימים לאחר שבריטניה הכריזה מלחמה על האימפריה העות'מאנית, הציונות כתנועה פוליטית המגשימה פרוגרמה מדינית עלתה על שולחן דיוניה של ממשלת בריטניה. בישיבת קבינט ביום 9 בנובמבר 1914 התייחס דוד לויד ג'ורג', שר האוצר, ל"גורלה האולטימטיבי של פלשתינה". תקופה ארוכה היה ג'ורג' מעורב במאמצים לקדם את שאיפות הציונות והוא מסר להרברט סמואל שרצונו לראות את "כינונה של מדינה יהודית בפלשתינה". בערב, לאחר אותה ישיבת קבינט, הופיע ראש הממשלה אסקוויט בסעודה חגיגית של ראש העיר לונדון וציין בשמו שאחת ממטרות המלחמה היא פירוקה של האימפריה העות'מאנית. על מנת לקדם מטרה זו גויס מרק סייקס לפעילות המדינית שבסופו של דבר הסתכמה בהסכם סייקס־פיקו המפורסם.

באחד המהלכים של תיאום העמדות בין המעצמות בעניין עתידה של ארץ־ישראל, יצא סייקס לרוסיה בפברואר 1916 להיוועץ עם שר החוץ הרוסי סרגיי סאזונוב. בטרם עזב נפגש איתו סמואל ודן עמו בתוכנית שנועדה למנוע מצרפת להשתלט על "ארץ הקודש" ובה כלל שרטוט גבולות אפשריים. לפי רונלד סאנדרס בספרו "החומות הגבוהות של ירושלים", כתב סמואל במזכר שמסר לסייקס כי חברון ועבר הירדן לא ייכללו במדינה היהודית שתקום וש"מסגד עומר הופך להיות הדבר היחיד בעל החשיבות העליונה שיש לדון עליו עם המוסלמים". באותו זמן, השר לענייני המושבות רוברט קרו הודיע במזכר לשגרירי בריטניה ברוסיה ובארה"ב: "כשתגיע השעה, והמתיישבים היהודים בארץ־ישראל יתחזקו מספיק כדי להתמודד עם האוכלוסייה הערבית, יורשה להם ליטול את הניהול הפנימי של פלשתין (להוציא את ירושלים והמקומות הקדושים)".

לורד קורזון החזיק בדעה אחרת. בדיון שהתקיים ב־17 באוקטובר 1917, נרשמו מפיו הדברים הבאים:

מסגד עומר, העומד על מקומו של מקדש שלמה, הינו אחד מהמקומות המקודשים של האסלאם… אי־אפשר לחשוב על עתיד כלשהו כאשר המוסלמים יודרו מירושלים… הנבונים בקרב הציונים מוותרים על כל תביעה להחזיר לעצמם את ירושלים כמרכז ובירה של מדינה יהודית הקמה לתחיה, ומקווים רק שתישאר כמין מובלעת בידיים בינלאומיות אם לא בידיים בריטיות.

יש לציין שהמטיף המוסלמי הבכיר ביותר באנגליה עצמה, ח'וואג'ה כמאל אוד־דין, הופיע באספה פומבית ביוני 1917 יחד עם מושיר חוסיין קידאווי, בחסות החברה האסלאמית, כדי לנהל תעמולה נגד אימוץ מדיניות פרו־ציונית בידי הממשלה הבריטית. קידאווי טען ש"פלשתין קדושה יותר עבור המוסלמים מאשר עבור היהודים או הנוצרים". ואוד־דין ציין ש"מקדשו של שלמה הוא מתחת לאדמה ומעליו מסגד גדול… הרי כדי לבנות את בית המקדש מחדש יצטרכו להרוס את המסגד". ברור, על רקע זה, שהבריטים לא יכלו להתעלם מחשיבות הר־הבית כמרכיב בעייתי לשלטונם בירושלים.

שמירה מיוחדת על הר הבית לאחר כיבושו. במרכז התמונה: הנציב העליון פלומר Library of Congress, Matson Collection

שמירה מיוחדת על הר הבית לאחר כיבושו. במרכז התמונה: הנציב העליון פלומר
Library of Congress, Matson Collection

שאיפה תודעתית

מיד לאחר כיבוש העיר ירושלים בחנוכה תרע"ח פקד כובש העיר אדמונד אלנבי להעמיד שמירה מיוחדת על הר־הבית. זאת, בהתאם להנחיה שהתקבלה מפקיד משרד החוץ ששירת בקונסטנטינופול שביקשה להראות כי הבריטים "שומרים בצורה מדוקדקת על דת האסלאם והם יכבדו את המקומות המקודשים המוסלמיים". כיתת השמירה המיוחדת הורכבה מחיילים הודים מוסלמים והוראתו של אלנבי הייתה ששום לא־מוסלמי יעבור את שערי הר־הבית מבלי להזדקק לרשות מושל העיר, רונלד סטורס, והמוסלמי האחראי.

בינתיים, שיגר הלורד בלפור מברק אל השריף חוסיין, מנהיג המרד הערבי, אביהם של פייסל ועבדאללה, והודיע להם שהם בני הברית של בריטניה ו"באישור העולם" הם ינהלו את אתרי הקדושה בפלשתין "ללא־עוררין".  אשר להר־הבית עצמו, בלפור קבע ש"מסגד עומר ייחשב כעניין מוסלמי בלבד ולא יופקד תחת שום רשות לא־מוסלמית, בעקיפין או במישרין". כך, בסיוע הבריטים, הפך להיות הר־הבית מראשית הכיבוש הבריטי מוקד תסיסה כנגד התנועה הציונית. המטיף של אל־אקצא, מוחמד אל־אפיפי, הגיש עצומה אנטי־ציונית לארה"ב כבר ב־18 בדצמבר 1918, וזו רק דוגמה אחת מני רבות.

כראש ועד הצירים, נאלץ חיים וייצמן בפגישות עם הגנרל אלנבי בארץ באפריל 1918 ולאחר מכן עם הסולטן של מצרים ביולי באותה שנה להתמודד עם "שמועות זדוניות שהפיצו אנטישמים וסוכני האויב" כי כביכול ניתנה לציונים רשות בכתב מטעם הממשלה הבריטית להרוס את מסגד עומר ולהקים על חורבותיו את בית המקדש. הקרבות בין הצבא הבריטי הכובש עם כוחות תורכיה ובני בריתם הגרמנים עדיין מתנהלים במזרח ובצפון והר־הבית משמש כלי־ניגוח בין הצדדים. בדיונים של הקונגרס הערבי בפלשתין שנערכו בחיפה בדצמבר 1920, הובלטה הסיסמא "הגנו על מסגד אל־אקצא!".

נושא בית המקדש בהר־הבית השתלב גם בפרעות בירושלים בפסח תר"פ, כפי שמובא בדבריו של הראי"ה קוק בעיתון "הצפירה" מ־28 ביוני 1920, שבהם אמר שהר־הבית ויתר המקומות הקדושים "כמובן קדושים הם לכל בני ישראל אולם אין לנו כל רצון מעשי לכבוש אותם בכח". בבוא היום, "כל העמים יודו כי המקומות הללו שייכים ליהודים". במכתב אל הגנרל י"ל בולס מיום י"ג סיון תר"פ, הדגיש הרב כי "כל ישראל מאמינים באמונה שלמה שמקום המקדש והר הבית כולו הוא המקום הקדוש הנצחי של ישראל, וגם אם יארכו ימים וזמנים, והמקום יהיה תחת יד זולתנו, סוף כל סוף יבוא לידינו".

התנערות והרחקה

עם זאת, הרב קוק הסתייג מעט מהדברים והתיישר, לכאורה, עם הקו המסורתי שביטא הרב יוסף חיים זוננפלד כשציין:

ויד ד' תגלה את הפלא הגדול שעליו ייבנה עוד בית־מקדשנו בתפארת גדולה…כל דברי [הנביאים] הם על הבית השלישי שאנו מאמינים שייבנה במהרה בימינו. מה שאין אנחנו נכנסים לפנים מן הכותל      הוא לא מיעוט זכויותינו ומיעוט קישורינו אל המקום הקדוש הזה, אלא מפני רוב הקישור שלנו אליו.

ממכתבו של הראי"ה קוק כעבור כמה חודשים עולה כי לתפיסתו בית המקדש תופס מקום מרכזי ביותר בתודעת העם אך רק התערבות שמימית היא שתשנה את המצב. הדברים תורגמו והתפרסמו באנגליה ולפי דרישת ההנהלה הציונית היה על הרב לנסח תגובה שכללה פסקאות אלה:

השאיפה להחיות את כל ערכי הקדש בישראל… כוללת היא את החפץ לעשות את ירושלים למרכז להתלמוד הרחב והמסודר לכל התורה בכלל ועם זה להלכות הקדש והמקדש… ואעפ"י שהמוסד הזה כלו הוא תורני טהור, מכל־מקום רמז יש בו לכל העולם כולו שלא יחשבו האומות שיש לנו אפילו רגע של יאוש ח"ו של שכחה מקשור זכותנו במקום המקדש, שהוא אבן הפנה לכל המקומות הקדושים, מקום מקדשנו.

בין השנים 1919־1928 ניסו חיים וייצמן, נתן שטראוס, הברון רוטשילד, גד פרומקין וקולונול פרדריק קיש לרכוש את רחבת הכותל, אך ההתנגדות המוסלמית הייתה חריפה וחזקה. בשנת 1926 הייתה זו ההתנגדות של הממשלה המנדטורית אשר סיכלה את הניסיון. באוקטובר 1928, לאחר האירוע של הסרת המחיצה בראש השנה, פנה וייצמן לפליקס דה־מנשה במכתב מיום 29 בחודש וביקש סיוע כספי ברכישת אזור הכותל. בהקשר זה יש לציין את הצעתו של הראי“ה קוק בעדותו בפני ועדת החקירה שלאחר פרעות תרפ“ט. הוא ציין ש“נודעת למקום הזה אותה הקדושה שחפפה על בית מקדשנו“ והציע שהוואקף המוסלמי יוחלף ב“וואקף“ יהודי מקביל והגוף הזה, דתי ולא פוליטי, הוא אשר יקבל לידיו את האחריות למקום.

עבודות שיפוץ ושימור בנדבכים העליונים של אבני הכותל הביאו למחאות מטעם יהודים אשר ביקשו לחייב פיקוח ארכיאולוגי במקום. לקראת פסח תרפ“ז עמד הרב יעקב־משה חרל“פ, תלמידו־מקורבו של הרב קוק, בראש קבוצת מקובלים שביקשו להקריב קרבן פסח, ואף פנו, ככל הנראה, לנציב העליון בדבר. אלא שלערבים נודע העניין והתוכנית לא יצאה לפועל בגלל מחאותיהם.

אחרי הפרעות בתרפ“ט, שיצאו ממתחם הר־הבית בברכתו של המופתי חג‘ אמין אל־חוסייני לאחר שנה של מעשי פרובוקציה מוסלמית מסביב לכותל המערבי, נפגש וייצמן עם ראש ממשלת בריטניה מקדונלד ב־6 בנובמבר 1930. בסיום השיחה על המצב בארץ־ישראל, ביקש וייצמן להעיר הערה כלפי התנהגותו של אדוארד ווד, שהיה מושל הודו באותו זמן. וייצמן התייחס למדיניות של ההודים, גם בארצם וגם באנגליה, אשר, לדבריו, אינם מתעניינים בכלכלה או בכל בעיה אחרת הקשורה למנדט על פלשתינה אלא רק למסגד עומר. וייצמן ציין שבוודאי הם מאמינים שהיהודים כבר שרפו את המבנה והביע צער על כך שווד לא פרסם הודעת הכחשה באופן מיידי. אם היה עושה כן, המוסלמים של הודו היו דוחים את התעמולה של המופתי. בשנות ה־30, אגב, ווד היה ממעצבי מדיניות הפייסנות מול גרמניה.

עריכת הוועידה המוסלמית למען ירושלים בדצמבר 1931 בניהולו של המופתי ובהשתתפות נציגים מוסלמים מארצות רבות במזרח־התיכון, באירופה ובאסיה העלתה את המסר ש“אל־אקצא בסכנה“ ויש להגן עליה. התקנות המחמירות של השלטון הבריטי ביחס להתנהגות היהודים ליד הכותל, כולל איסור תקיעת שופר, רק פעלו להרחיק את היהודים מן ההר ולהעצים את הכוח של ראשי האסלאם בארץ. בוועידה הושמעו הדברים הבאים: “הבוראק הקדוש [הכותל המערבי] לא היה יהודי.  איננו רוצים שהיהודים יבכו שם וישפכו את דמעותיהם. לא נסכים שהיהודים יערכו טקסים דתיים אצל הבוראק… לא ייתכן שבמסגד אחד ייערכו טקסים יהודיים ומוסלמיים. איננו מודים בזכות היהודים“. הנה, אם היהודים לא עלו מהכותל להר, המסגד ירד עד לכותל. להתרסה הזאת לא הייתה מענה ציוני והכרזתו של הרב הראשי לישראל הראי“ה קוק זצ“ל בפני ועדת החקירה שהוא “נוהג לפרסם אזהרות שלא ייכנסו ח“ו למקום הקדוש הזה“ ציינה את העמידה מרחוק שהתקבעה אז.

ללא ספק, חוסר הרצון מצד הממסד הציוני להסתבך בסוגיית ההר תוך יישור קו עם הפסיקה האוסרת על העלייה להר של כל הרבנים (להוציא את הרב חיים הירשנזון, בעל “מלכי בקדש“, שהתווכח עם הרב קוק בנושא), ההתקפלות המדינית בתחילת ימי השלטון הבריטי על הארץ וההתמודדות עם קנאות מסולמית ומעשי רצח פגעו פגיעה אנושה בסיכויי שיבתו של הר־הבית לעם היהודי בשנים הללו.

 ישראל מידד הוא מזכיר אגודת "אל הר ה'"

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


בדרך לארץ המובטחת |יעל מאלי

$
0
0

"היהודי הנצחי", יצירתו המונומנטלית של שמואל הירשנברג שנתנה מענה ליצירות "היהודי הנודד" האנטישמיות, מביאה את סבל היהודי הנרדף אך גם מצעידה אותו לגאולה 

למה אתה מתכוון כשאתה אומר את המילה "גלות"? מה אתה רואה מול עיניך? שיירת ישראלים יוצאת מלכיש הכבושה, צרורות חפציהם הדלים על כתפיהם והם מגורשים מזרחה? עבדים יהודים נמכרים בשוק של רומא? קהילה יהודית בדרום גרמניה מסולקת שוב ממקום מושבה ונשלחת בחוסר־כול לחפש חסות של נסיך חדש? מגורשי ספרד מיטלטלים בין גלי הים בספינה המחשבת להישבר? ואולי, יש שיראו בכך הפרזה, זיכרון חיילים בשחור ואוטובוס עמוס משפחות מגורשות מתגלגל בכבישי הארץ בחצות הלילה? כל אחד ודימוי הגלות שלו. כל דור וחוויות הגלות שהוא נושא עמו. ואולי אנו נושאים עמנו את כל התמונות האלו ורבות נוספות, והן מונחות בתודעתנו זו על גבי זו כערמת שקפים?

מגילת איכה והקינות הנלוות אליה מהדהדות בקרבנו. "גָּלְתָה יְהוּדָה מֵעֹנִי וּמֵרֹב עֲבֹדָה הִיא יָשְׁבָה בַגּוֹיִם לֹא מָצְאָה מָנוֹחַ כָּל רֹדְפֶיהָ הִשִּׂיגוּהָ בֵּין הַמְּצָרִים", זועק כל יהודי נרדף באשר הוא שם. גם אנחנו, החיים בדור של גאולה, נושאים עמנו את שרשרת האסונות שעברו על עם ישראל לאורך הדורות, שיוצרים את הקריאה הרב־שכבתית של מגילת איכה.

בן בלי בית

דמות "היהודי הנודד" היא אחד מן הייצוגים החזותיים המוכרים ביותר של היהודים. "היהודי הנודד", המכונה גם "היהודי הנצחי", הוא שמה של דמות מאגדת עם נוצרית מהמאה ה־13. האגדה מספרת כי בדרכו של ישו לצליבה בדרך הייסורים, חלף על פני סנדלר יהודי שלעג לו ולא נתן לו לנוח ליד ביתו. ישו דן אותו לנדודים, שיימשכו עד שובו לאחר שיקום לתחייה. "היהודי הנודד" הוא למעשה אלגוריה למצב היהודים בגלות כפי שנתפס בעיני הנוצרים. הנוצרים רואים בגלות היהודים עונש לכך שלא קיבלו על עצמם את תורתו של ישו. לאגדה על קללת ישו שני פנים: הוא דן את היהודים לחיי נדודים מקוללים, אך בקללה טמונה גם ברכת חיי הנצח. היהודים נידונו לחיי סבל, אך לא להכחדה. דמות "היהודי הנודד" הונצחה באין ספור תיאורים חזותיים וספרותיים, והייתה נפוצה ביותר באירופה עד סוף המאה ה־19.

ליהודי הנודד הייתה איקונוגרפיה טיפוסית. הוא תואר כבעל זקן ארוך ותווי פנים "יהודיים", ומקל נדודים בידו. לרוב נשא שקית מסמרים על מותניו (אטריבוט המזהה אותו עם משלח ידו המיתולוגי: סנדלר) ולעתים חבש כובע יהודי אופייני לתקופה. למרות שהיה, במקור, דמות ספרותית בעלמא, רבו הדיווחים העיתונאיים (כמו בתמונה) על מפגשים עם יהודי נודד.

אמן ציורי התנ"ך הצרפתי, גוסטב דורה, יצר סדרת תחריטים שנושאה הוא היהודי הנודד. דורה מתאר דמות טיפוסית האוחזת בידה האחת את מקל הנדודים, ובאחרת – את שקית המסמרים. לתחריטים אופי נוצרי מובהק וגוון אנטישמי. בתחריט שלפנינו "היהודי הנודד" עובר ליד ישו הצלוב. הקומפוזיציה של היצירה מרמזת על הקשר בין קשיות הלב של היהודי לבין הסבל של הצלוב. שערותיו הארוכות והפרועות, זקנו הארוך והסבוך המתבדר ברוח ובגדיו הבלויים מדגישים את היותו בן־בלי־בית. במישור האחורי, מעל ראשו של היהודי הנודד, מזדקרת כנסייה, המציינת את הגורלות המנוגדים של שתי הדתות. הכנסייה עומדת בטוחה ושלווה, בעוד שהיהודי אינו מוצא מנוח לכף רגלו. בתחריטים אחרים מתוארת סדרת אסונות המתרחשת בעקבות הופעת היהודי הנודד. בתחריט האחרון בסדרה מתאר דורה את היהודי הנודד ביום הדין האחרון, שבו הוא מקבל את תורת ישו.

בהשראת יצירת דורה צייר האמן שמואל הירשנברג בשנת 1899 את יצירתו המונומנטלית "היהודי הנצחי". שמואל הירשנברג נולד ב־1865 בלודז' למשפחה קשת יום בת עשרה ילדים. הוא למד באקדמיה בקרקוב אצל הצייר הפולני הנודע יאן מטייקו, והושפע ממנו. בסוף שנות העשרים לחייו חי בפריז, וכששב ללודז' צייר את "היהודי הנצחי" ויצירות נוספות שעסקו בנושא הגלות והגורל היהודי. יצירותיו זכו להערכה רבה וגם נמכרו היטב. בכסף שקיבל תמורת מכירת תמונותיו תמך האמן במשפחתו, ולמרות פרסומו הוא חי בעוני ובמחסור וסבל ממחלות. ב־1907 עלה לארץ ישראל כדי להיות מורה ב"בצלאל". בארץ נכנסה לציוריו רוח חיים מעט יותר אופטימית, אך הוא נפטר מקץ שנה לעלייתו.

במרכז יצירת הירשנברג, כמו בתחריט של דורה, נראית דמותו האיקונוגרפית של "היהודי הנודד" בדמות איש זקן בעל זקן ארוך וחזות יהודית. בשתי התמונות היהודי מתואר בצל הצלב. אך כאן מסתיים הדמיון. דורה יצר דימוי נוצרי־אנטישמי. הירשנברג יצר את זעקת המחאה. "היהודי הנצחי" הייתה התמונה הראשונה בתולדות האמנות שבה הצליבה שימשה לתאר את הסבל היהודי ולא את סבלו של ישו. אזור החלציים שלמותניו, המאפיין את תיאור דמותו של ישו הצלוב יותר מאשר את תיאורי "היהודי הנודד", הופך את היהודי של הירשנברג לדמות מראָה לדמותו של ישו. לא ישו הוא הנרדף בידי היהודים, אלא להיפך, היהודי הוא זה שנרדף על ידי הנוצרים בעטיו של הצלב. בפינה הימנית הקדמית של התמונה, למרגלות צלב ענק, מונחת טלית המכסה את מבושיה של גוויית גבר. הצלב כביכול צומח מתוך החורבן היהודי.

במרכז התמונה נראה יהודי זקן, יחף וכמעט עירום, שעל פניו נסוכה הבעת בעתה. למרות גילו המבוגר היהודי נס על נפשו בפסיעות ענק, כשהוא מדלג מעל גבי גופות מעורטלות. את שביל המילוט שלו מסמן “יער“ עשוי צלבי עץ ענקיים, המזכירים בצורתם את יער עצי הלִבנה האופייני לפולין. גובה הצלבים בציור הוא כארבעה מטרים. למרות גודלה העצום של היצירה, הבד אינו יכול להכיל אותם, והצלבים במישור הקדמי מתוארים קטועים. היהודי מרים ידיו. ידו האחת מכסה את מצחו והשנייה פרושה כלפי מעלה ומכוונת לכאורה כלפי שמיא.

אלגוריה למצב היהודים בגלות. שמואל הירשנברג, "היהודי הנצחי", 1899

שאיפות לאומיות

יצירתו של הירשנברג אינה מתכתבת רק עם דימוי "היהודי הנודד" בכלל ויצירת דורה בפרט, אלא גם עם הדימוי האמנותי של קין. במסורת הנוצרית קין משמש ארכיטיפ ליהודי הנודד. קין הוא "היהודי" הראשון הגולה כעונש על חטאיו. ביצירות אמנות רבות הוא מתואר כדמות יהודית טיפוסית. הטלאי הצהוב הוא סוג של "אות קין". הפסל האיטלקי הנודע ג'ובאני דוּפְּרֶה בחר לתאר את קין כשהוא מסתיר בידו את אות הקין שעל מצחו ועל פניו נסוכה הבעת כאב. פסל השיש בגודל טבעי מוצב במוזיאון ההרמיטאז' בסנט פטרבורג. הדמיון בין "היהודי הנצחי" של הירשנברג לבין פסלו של דוּפְּרֶה מעלה את ההשערה שגם הוא שימש מקור השראה לאמן.

היהודי של הירשנברג הוא גם קין הנמלט מפני עונשו של האל "נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ". האמן משתמש בדימוי הנוצרי המקשר בין עונשו של קין לגורל היהודי, אך הוא אינו מאמץ את התפיסה הנוצרית אלא מתריס לעומתה. שורות הצלבים הענקיים באות לבטא את דרך הייסורים שהיהודים באירופה עוברים לאורך הדורות בשם הצלב. המוני הגופות המוטלות הן הקרבנות האילמים של הרצחנות הנוצרית. רק ניצול יחיד ומבוגר, נע ונד לנצח, מצליח לברוח מגיא ההריגה ולזעוק את קול דמי אחיו. לא האל הוא השואל “אֵי הֶבֶל אָחִיךָ", אלא קין, היהודי המקולל, הניצול היחיד, הוא התובע את דם הנרצחים מידי הנוצרים ואולי גם מידי האל ומידינו, הצופים: "מֶה עָשִׂיתָ? קוֹל דְּמֵי אָחִיךָ צֹעֲקִים אֵלַי מִן הָאֲדָמָה“.

החוקרים ירחמיאל כהן ומרים ריינר חשפו במאמר העוסק ביצירה זו מקורות השפעה איקונוגרפיים נוספים. הירשנברג התכתב ביצירתו עם אמנים פולנים בני זמנו, ביניהם עם מורהו הנודע מטייקו, כשהיצירות שמהן הושפע עוסקות בשאיפות הלאומיות של העם הפולני. גם עקבות יצירתו האיקונית של דלקרואה, “חירות מובילה את העם“ (1830), מהדהדים ביצירת הירשנברג. נראה שהירשנברג הביע באמצעות דמותו של “היהודי הנצחי“ לא רק את האופי הטרגי של הקיום היהודי, אלא גם את השאיפות הלאומיות של העם היהודי שהחלו להתגבש בסוף המאה ה־19.

ליצירה “היהודי הנצחי“ ממדים מונומנטליים: גודלה 293X343 ס“מ. הירשנברג עבד על היצירה במשך ארבע שנים. מבטו המבועת של היהודי מעלה אצל הצופה השערה שהאמן פגש באופן אישי מחזות של זוועה וחורבן, אך אין בידינו מידע ביוגרפי על כך. הציור נוצר לאחר הפוגרומים הגדולים של סוף המאה ה־19. היצירה אינה רק כתב אישום אנטי־נוצרי ופנייה נוקבת אל האל, אלא גם קריאת התרעה ליהודי מזרח אירופה להתפכח. מבקר האמנות גדעון עפרת טוען ש“טירופו של ‘היהודי הנצחי‘ הוא אפוא אובדן שפיותו של מי שאינו מתעורר אל המציאות המדינית־היסטורית החדשה“.

היצירה המזעזעת הוצגה במקום מרכזי בבניין בצלאל הישן והפכה לאיקונין של הדור הראשון של התנועה הציונית. היא התאימה לתפיסה של בוריס שץ, מייסד האקדמיה לאמנות “בצלאל“, שמודעות לאסונות בהיסטוריה היהודית הכרחית לבניית הזהות הציונית. הממדים העל־אנושיים של היצירה מגמדים את הצופה בה, ותובעים את תשומת לבו תוך שהם מכניסים אותו לתוך סצנה מיתית, גדולה מהחיים. שץ נהג להביא את אורחיו להצטלם ליד התמונה. לבד מאיכותו הציורית, ציורו של הירשנברג הובלט גם מפני שביטא בצורה כה נוקבת את הרעיון שתקומה לאומית בארץ ישראל היא הפתרון היחיד למצוקת החיים בגולה. ממשיכיה של תפיסה זו במאה ה־21 מארגנים מסעות לפולין, ומביאים כל אורח חשוב לסיור ביד ושם.

כיום שייכת היצירה למוזיאון ישראל ומאוחסנת באחד ממרתפיו. לבקשתי לצפות בתמונה ענו לי האוצרת עדינה קמיאן־קשדן והמשמר גיורא אלון שמצב השימור שלה אינו טוב ומפאת גודלה היא מאופסנת באופן שאינו ניתן לצפייה. נקווה שתימצא הדרך להציג שוב יצירה מטלטלת זו.

רמז לתקווה

שקף על גבי שקף הציג לפנינו הירשנברג, והנורא מכולם עדיין לא התרחש בימיו. למתבונן ביצירה קשה להאמין שהירשנברג צייר אותה ארבעים שנה לפני השואה. המתבונן בן ימינו, אם אינו שם לב לשנה שבה צוירה, רואה בה יצירה שנעשתה בעקבות השואה. נראה שהאמן ניחן בחושים העמוקים שנמסרו לנביאים וגם לאמנים גדולים, ותמצת את שבר הגלות ליצירה מעוררת חרדה האוספת לתוכה את בבואת הגלויות כולן.

דינה, אשת האמן, כתבה על יצירה זו: "דמות 'היהודי הנצחי' נעה לאורך זמנים, תרבויות ודתות, מנותקת מהסביבה, רוצה לשרוד ולהגיע לארץ המובטחת". הליכתו של היהודי הנצחי אינה רק בריחה מתמדת ממציאות דוויה, אלא גם הליכה לקראת הגאולה. רמז לתקווה נוכל למצוא באור הבהיר שנשפך על הדמות הבוקעת מן הצלמוות. היצירה אמנם מצוירת בסגנון ריאליסטי, אך היא בעלת תוכן מיתי וסימבולי. האור האופף את הדמות והבוקע מאחורי הצלבים נראה כמו אור של התגלות אלוהית. דומה כי הדמות ניחנה בתעצומות נפש וגוף שאינן הולמות את גילה המבוגר ואת האסונות שעברה בחייה. ייתכן שבאמצעים חזותיים אלו האמן מרמז לנו שבזכות כוחות משותפים, עליונים ואנושיים, יגיע קץ להיסטוריה הקטסטרופלית היהודית ואחרי הגלות הארוכה יבוא תור הגאולה.

…אַל תִּירָא

אַל תִּירָא, אַבְרָם,

כִּי גָּדוֹל וְעָצוּם אֲשִׂימֶךָּ.

לֵךְ לְךָ, דֶּרֶךְ לֵיל מַאֲכֶלֶת וָדָם,

אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ.

לֵךְ לְךָ דֶּרֶךְ לֵיל מַאֲכֶלֶת וָדָם

כְּחַיָּה, כְּתוֹלַע, כְּצִפּוֹר.

מְבָרְכֶיךָ אֲנִי אֲבָרֵךְ, אַבְרָהָם,

וּמְקַלְּלֶיך אָאֹר.

(נתן אלתרמן, הטור השביעי, תש“ג־תש“ט)

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


אין לאן
 לברוח |בכל סרלואי

$
0
0

מאז חורבן הבית נפסקה חומת ברזל בינינו לבין אבינו שבשמיים. זהו האסון הגדול ביותר: המרחק. עם הכאב אפשר להתמודד, אבל לא עם הניכור.  על ההזדמנות הרוחנית של 
 ימי בין המצרים

ימי בין המצרים הם הקשים לי ביותר כל  שנה. הם עטופים בחיצוניותם ובמהותם באיסורים ובייסורים: האיסור על קניית בגד חדש, ברכת שהחיינו, האזנה למוזיקה. וייסורי הלב שמרגיש כל אדם בעל נפש: מעבר להיותם ימי פורענות, נראה שכאילו עננה רובצת על הלב. כאבי הנפש מתגברים, ואיתם תחושות החסר שבמציאות. נראה שכל המרחבים האנושיים מועדים לפורענות: ההלכה מכוונת שיש למלמד להיזהר מלהכות את התלמידים, כיוון שבמכה זו עלולה להיות סכנה. אין מדובר רק בסכנה גופנית, אלא בזמן של הפרזה ופגיעה בגוף ובנפש. כל מגע ואינטראקציה אנושית נתונים לפורענות. בין המצרים.

מעל הנפש מרחפת עננה כבדה, ואין לאן לברוח. כל החומרים הממסכים את הנפש מכאביה, המוכרים לנו מחיי היומיום, אינם: ההאזנה למוזיקה שהיא מפלטה של הנפש הפצועה, התרבות היומיומית שמשכיחה מהאדם את צרותיו, תענוגות העולם הזה שמעניקים טעם לחיים קשים. הכול אסור, ורגשות האשם הם רבים. תשעת הימים מעצימים עד כדי קיצוניות אכזרית את תחושת השיממון: האיסור על הכביסה, אכילת הבשר. אין שום דבר משמח, שום תחושה של התחדשות. התחושה היא זמן של מיאוס בחיים כפשוטו, ששום דבר אינו מותר, ששום דבר אינו מעניק חיוניות בקיום. ה' רחוק, ה' כועס, יש חורבן שמרחף מעל הראש, המגיע לשיאו בתשעה באב. האמנם יש זמן בשנה שכולו רע? ימים איומים, שיגמרו כבר.

הייסורים נוראים מדי

המגיד ממזריטש דרש את הפסוק "כל רודפיה השיגוה בין המצרים" כהבטחת נחמה: בימי בין המצרים יש הזדמנות רוחנית עצומה, שהרודף אחריה משיגה. מהי ההזדמנות הזו?

לכל אדם יש כאב, ובשפע. כל אחד נולד מתוך מציאות של כאב אל מציאות של כאב הייחודית לו, שאיתה הוא מתמודד כל ימיו. העולם מלא פצעים, בגוף ובנפש; השאלה היא רק באופן חלוקת הצער בין אנשים ובפרקי הזמן של חייהם. לעתים אנו כבר מזהים את עצמנו עם סך כאבינו: אנו מכירים את עצמנו דרך מסכי הכאב שלנו. אנו סך כל כאבינו וגופנו הוא צלקת אחת גדולה. כדי לעבור את החיים האלה, הנוראים, בלא לאבד שפיות, כדי לתפקד בהם, אנו מנסים להקהות ולמסך את הכאב: אנו מציפים את עצמנו בגירויים כדי שלא לחוות, כמו אדם הנוגד את כאבו הנורא על־ידי התמקדות בפצע אחר.

אנו מאזינים ללא הרף למוזיקה, אפילו במחצית השעה של הריצה בבוקר, אפילו ברגע אחד של הנסיעה. אם נכבה אותה וניאלץ להזמין ללב הפועם, לבכי הדק המפעפע בגרון, לא נוכל להמשיך לנשום, לחייך ולהגיד ש"ברוך ה', הכול בסדר", לעטות את המסכה הקבועה ולהמשיך לתפקד. בערב נצא לסרט, למסעדה, לנסות למלא את החלל האדיר הפעור בנפש בקולנוע המפציץ את החושים, בגירוי חושי הגוף, הטעם, המין, בניסיון לקנות עוד בגד שיכסה את הנפש הפצועה, יעניק לנו תדמית יפה, שיסתיר אותנו כל כך טוב, אפילו מעצמנו. הפסיכולוג יעניק לנו טישיו ואחרי שעה ניזרק לעוד שבוע של כאב. אולי יציעו לנו נוגד דיכאון אם הרגשות גבוהים מדי, כדי לשטח את הגלים העצומים של אוקיינוס הנפש.

ובימי בין המצרים כל הדברים המקִלים האלה, הנחוצים כל כך, אינם. לא פלא שהם מהלכים אימה על רבים, עד כדי הקלת הראש באיסורים. הייסורים נוראים מדי.

צילום: פלאש 90

צילום: פלאש 90גלות,

כאב ופתח

במשך שנים תפסתי את ימי בין המצרים כימים של שנאה עצמית: ה' אוהב אותנו כל השנה, וכועס ומרחיק אותנו בימי בין המצרים. כל דור שלא נבנה בית המקדש בימיו כאילו נחרב בימיו, והנה – גם לי יש אחריות בזה כחלק מהכלל. אני אשמה על חורבן שאיני יודעת כיצד לתקן אותו, שלא חסר לי כמעט ביומיום. והאשמה הזו הולידה בי כעס ומצוקה ממשית כל שנה בימים האלה, ורצון עז לברוח.

כיהודים אנו מזוהים עם האמירה "עבדו את ה' בשמחה". אנו מוזהרים על עבודת ה' מתוך פתיחת הלב, מתוך התפשטות המעניקה שפע. אבל כל זמן מאיר בתכונתו. כשם שאנו מצווים על עבודת ה' מתוך שמחה עצומה בחג הסוכות, אנו מצווים על עבודת ה' מתוך כאב בימי בין המצרים. הזמן הזה הנחווה כאסון מפעפע, כימי מצוקה ללא מוצא, מציע אפשרות של עבודה מתוך כאב, מתוך חורבן.

מהו כאב? כאב הוא תגובה אינסטינקטיבית לפגיעה בגוף. כאב מגלה שמשהו באיזון הטבעי, ההרמוני, של הגוף או הנפש התערער. היד נשברה, הלב נפגע. הכאב הוא שליח כדי להראות שיש פגיעה במארג התקין הדורש את ריפויו. זהו השלב שבו נלך לרופא, נבקש עזרה. הכאב, שגורם לנו אי נוחות רבה כל כך, הוא בעצם סממן ראשון של בקשת ריפוי. הוא אפשרות – אם נתעלם ממנו, ניטול כמויות של משככי כאבים, נצליח לתפקד, אבל בשורש לא טיפלנו. יש לעקור את השן הכואבת, לשנות את הרגלי האכילה, לאחות את האיבר השבור. הכאב הוא מתנה נחוצה המאפשרת לנו את הריפוי.

כאב גם מקרין. כאב בשן יכול להקרין לאוזן. אנו זקוקים לכל הרגישות שלנו כדי לזהות מהו שורש הכאב. איזה איבר נפגע בדיוק? לפעמים כאב באיבר אחד מגלה פצע במקום אחד. ועוד לא הזכרנו את כאבי הלב: לפעמים הנפש מזהה פגיעה מיידית, ולפעמים הכאב הוא עמום, מלווה, מטריד ומעיק במשך שנים, עד לזיהוי: הנה, כאן הפצע. כל השנים נהגנו באופן מסוים כדי לברוח ממנו, כי הזיהוי היה קשה מדי. לא היו בנו הכוחות והאומץ. לפעמים כולנו אזור מוכה אסון.

הכי קל לברוח. אנו לא רוצים לכאוב, ואנו כואבים כל הזמן. אבל כאב גדול, כמו בלידה, הוא פתח. הוא ציר, הוא שליח, הוא שער. הוא חיוני לחיים שהוא מוליד עמו. המפגש עמו מוליד את ההזדמנות למפגש העמוק, הפורה והמעצים ביותר עם החיים.

האימה וההזדמנות

בימי בין המצרים כולנו כואבים, מרים, תשושים. איפה כואב לנו? מה בדיוק?

בשבת נחמו, הנראית רחוקה כל כך, נקרא: "דברו על לב ירושלים". הניחומים מקורם בדיבור על הלב. אומר הנביא ישעיהו שמקור כל הנחמה הוא דיבור על הלב, כיוון שממנו נובעים כל הכאב, כל החיות. דיבור על הלב, ולא אליו. הנביא מזקק את שאלת הלב: מהו לב? היכן הוא? יש לדבר עליו, כדי שניתן יהיה להגיע אליו. כבני אדם, הדיבורים על הלב מנחמים אותנו. גם את ירושלים הדיבור על הלב מנחם. ומהו הלב שלנו? איפה הוא? בשטף היומיום בכלל שכחנו את קיומו. האם אנו יודעים היכן נמצא לבנו, היכן ממוקם בו הכאב?

לכל אדם חורבן משלו, וכל חורבן שורשו בית. אנו חיים בזמן שבו הבית המשפחתי, התא הביתי, רועד ומעורער. המקום הבטוח ביותר, אם הוא בגוף או בנפש, מהווה עבור רבים את מוקד הפצע. אבל מקובלנו ש"עמו אנוכי בצרה". אין לך עצב מלמטה שאין לו שורש מלמעלה. אין לך כאב במציאות שאינו מהווה למעשה בבואה דקה של צער השכינה. כל צער אנושי הוא חלק מכאב רוחני, משבר במציאות הנוגע משורש ותהום עד גבהי שמים. העולם הוא אחד, ה' אחד, הכאב אחד.

העיקר בימי בין המצרים אינו הסבל, אלא ההעמקה בו. אנו נדרשים לזהות את הכאב שלנו כדי להירפא. להגיד גם ברוחני איפה כואב, כאן השורש, הנה הפצע. ובשורש כל כאב נעוץ הבית ופתאום נראה שהחורבן האישי שלנו הוא רק חלק, הוא פרטי מאוד, אבל הוא גם בבואה. הוא שלם, הוא השתקפות. הצער שלנו, החסר, האימה, המחנק, המרחק – החורבן – הוא הוא צער השכינה. כי העולם יש לו לב, והלב הזה שבור, חרב. מאז חורבן בית המקדש נפסקה חומת ברזל בינינו לבין אבינו שבשמים. זהו האסון הגדול ביותר: המרחק.

עם הכאב אפשר להתמודד, אבל לא עם שברון הלב, הניכור, המרחק. והנה ימי בין המצרים, והכול מרחק, אפילו אנו מעצמנו. שנה שלמה אנו מסתובבים ומנסים לשכוח, ופתאום הכאב מציף. בשורש כל הכאבים מצוי חורבן בית המקדש ומחיצת הברזל שנפסקה בינינו לבין אבינו שבשמיים. איזו אימה, ואיזו הזדמנות.

מהקל אל הכבד

חמישה דברים רעים אירעו בי"ז בתמוז. הראשון שבהם הוא חטא העגל ושבירת הלוחות. אחרי שבירת הלוחות, בזמן המקביל בתורה לימי בין המצרים, עוברים ימים קשים מאוד על עם ישראל: אלה ימים של מלחמה, של בירור בין אשר עבד את ה' ואשר לא עבדו, ימים של בכי. לפי אחת הדעות אלה ימים של זעקה לרחמים: משה עולה להר כדי להתחנן על ישראל. אבל אלה גם ימים של תשובה, של תיקון. בראש חודש אלול יעלה משה להר, וירד ביום כיפור כדי להביא לוחות שניים. ימים של ריצוי, של תחנונים ופיוס, של קבלת תורה. ימי בין המצרים מהווים הכנה לחודש אלול: הבירור שנעשה מתוך הכאב, מתוך השבר הנורא, מאפשר את ההתקרבות, את קבלת התורה מחדש, מתוך גילוי הפנים.

בשונה מכל השנה שבה אנו עובדים את ה' בשמחה, ימי בין המצרים מעניקים הזדמנות עמוקה ל"עבדו את ה' בכאב". אין הכוונה לדיכאון שאינו מעניק אופק, אלא להזדמנות רוחנית עמוקה לבירור שורש הצער. היכן מצוי הפצע שלי כיחיד, ושלנו כעם. ההיענות והקשב לאיסורים ההלכתיים מונעים מאיתנו את ההתחמקות המוכרת לכל מיני מפיגים במציאות המאפשרים את המשך התפקוד. זהו מעין זמן של כאב המוקדש לזיהוי הפצע, לזיהוי הלב והכאב שבו. להכיר בכך שיש לנו לב. זה זמן שמצריך אומץ כביר: להודות בפצע, להכיר בו, לאפשר את הזיהוי והמפגש עמו. זה זמן שמצריך סבלנות כלפי עצמנו, והמון חמלה. לאנשים במשבר מרבים לומר: תהיו חזקים. הנה זמן להיות חלשים. אין הכוונה לזמן של התפרקות, אלא זמן של התכנסות. התבוננות בקו השבר.

בשונה מתהליך האבל על נפטר שהולך מן החמור אל הקל (שבעה, שלושים, שנה), בימי בין המצרים אנו הולכים מן הקל אל הכבד. השיא הוא בתשעה באב, שבו לא ניתן יותר להכיל ולהסתיר את הכאב. אנו חשופים בצער ללא שום מסך: אי אפשר להסתתר מאחורי מלאכה, אכילה, פעילות גופנית. כולנו אבלים, העולם נעצר. הכול חשוף, מבעבע, כדי שנמצא בתוכנו את האומץ להודות בדבר: יש זמן בו חשכים עלינו כל המאורות.

אבל המפגש עם הכאב אסור שיקהה את עומקו: שורש הכאב הוא בחורבן הבית, בחסר הנורא, אך שם גם הוא תורף התיקון. לא לחינם הבטיחו לנו חז"ל כי כל המתאבל על ירושלים זוכה לראות בשמחתה. היכולת לחוות כאב ולהכיר בפצע היא תנאי הכרחי לקיומה של רפואה. הבכי על חורבן הבית הוא המאפשר את בניינו.

ה' הוא טוב

אני מאמינה שה' הוא טוב, והוא אוהב אותנו, מתוך הכאב ועמוק ממנו. הריחוק בימים האלה הוא ריחוק של כאב: כל אחד חפור בצערו. הצער הוא פתח לעומק הכאב, והכאב הוא שליח. כשכואב לאדם הוא חפור בבדידותו, כי איש אינו מבין. ופתאום נראה שכולם כואבים. לא רק אנו, אלא גם ה', בעיקר הוא. לא רק ה' עמנו בצרתנו, אלא גם אנו עמו בצרתו. האפשרות לפגוש את הכאב עושה אותנו לדקים ורגישים יותר. ועם הכאב נולדת הגאולה: היכולת לחוות את הכאב המשותף גואלת את הנפש מבדידותה ומאפשרת את החיבור. ימי בין המצרים מציעים אפשרות של תיקון הניכור במציאות.

הרבה נכתב על כך שימי אלול הם ימים של ריצוי מצד ה', אבל ימי בין המצרים הם ימים של התקרבות ודרישת ה' בלתי פוסקת מצד ישראל, ועל כך כמעט לא נכתב. ארבעים יום לפני ארבעים ימי הריצוי של חודש אלול באים ימי בין המצרים. כמו במדבר בימים שאחרי החטא, אלו ימים קשים שאין בהם ויתור: יש בהם מפגש אמיץ, נורא, מזעזע, עם הפצע והשבר ושורש התיקון, שמעניקים הזדמנות מופלאה לקשר של האדם עם עצמו ולקשר עם ה'. המשבר הזה מאפשר את הולדת הנחמה והגאולה. להרפות את מרדף היומיום כדי לרדוף את הכאב, ולגלות בו את שורש התיקון.

כל רודפיה השיגוה בין המצרים.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013



כאן, מאחורי העצים האלה |אמונה אלון

$
0
0

 זה לא רק זיכרון. אני הילדה שמפרידים אותה מהוריה, אני האם שקורעים ממנה את ילדיה, אני הסבתא. רשמים ממסע אנשי רוח ותרבות ישראלים לגיא ההריגה 

כשאנחנו מגיעים ביום הרביעי של המסע לשערי בירקנאו, מבקש הרב אברהם קריגר שנצעד פנימה בשני טורים עורפיים, כפי שהוצעדו היהודים שהובלו לכאן ברכבות מכל רחבי אירופה. אנחנו צועדים בדממה, לא נשמע אלא קול מדרך רגלינו על המשטח שעליו דרכו גם רגליהם, אבל באוזנינו מהדהדות הפקודות הצווחניות שליוו את צעידתם. נביחות הכלבים. יריות הרובים על מי שחרג מן השורה או כשל ונפל. לבסוף אנחנו נעמדים בצומת שבמרכז המחנה, בנקודה שבה ניצב הנאצי וגזר בתנועת אצבע את דינו של כל אחד מבני האדם שניצבו מולו: ימינה, לחיים ולעבודת פרך – או שמאלה, היישר אל תא הגזים אשר במבנה המלבני הזה, הנה כאן, מאחורי העצים האלה, במרחק כמה מאות מטרים מאיתנו.

ידעתי מאז ומתמיד, כמו שיודע כל יהודי, על אודות הסלקציה שגדעה, במקום הארור הזה, את חייהם של כמיליון ורבע גברים נשים וטף. אבל בעומדי בין גדרות התיל החשמלי של אושוויץ־בירקנאו, עם חבריי למסע של מכון "שם עולם" אל תעצומות הנפש של קורבנות השואה, אני חשה לא רק כמי שזוכרת מה אירע כאן, אלא גם כמי שחווה את האירועים בעצמי: אני הילדה הקטנה שמפרידים אותה מהוריה. אני האם הצעירה שקורעים ממנה את ילדיה. אני הסבתא בת הנ"ח, כגילי היום, שבשעה שהרוצח פוקד עליה לפנות לשמאל – שהרי אין בבנות־גילה שום ערך ככוח עבודה – היא לוקחת איתה אל המשרפות את נכדיה הפעוטים כדי לאפשר לאִמם, בתה הלומת הצער, להסכים ללכת ימינה ולהמשיך לחיות.

הטלאי של גיא

בבית הכנסת הגדול של העיירה לנצוט, השוכן על־יד ארמונו המפואר של הגרף פוטוצקי הידוע, אריאל סנדר מגלה לנו כי סבו היה מראשי הקהילה המקומית עד שזו נכחדה בשואה. תוך כדי כך הוא מצלצל לאמו, כדי לברר על כך פרטים נוספים. אנחנו ממהרים להכניס  כיסא עץ פשוט אל בית הכנסת הריק מרהיטים, ולהציבו אצל כותל המזרח בנקודה שהייתה מקום הישיבה הקבוע של סבא של אריאל, מימין לארון הקודש ולמקומו של הרב. אריאל, איש יהודי חסון מארץ ישראל, מתיישב על הכיסא הזה ועיניו, שמסתכלות עכשיו על הדברים מן הזווית המדויקת שממנה ראה אותם סבא שלו יום יום, זולגות דמעות. אחר־כך הוא עולה אל הבימה הנישאה, וההיכל הישן והעזוב נרעד ומזדעזע לקול תפילת "אל מלא רחמים" שלו הבוקעת רקיעים.

האוטובוס שלנו נוסע ליער זבליטובסקה גורה, אל גיא ההריגה של הילדים. בדרך אנחנו מבקרים  בליז'נסק, אצל רבי אלימלך, שהיה מנהיג בדור השלישי של החסידות ומגדולי מייסדי התנועה החסידית בפולין. שאלות בלתי פתירות שעולות בינינו – כמו: "איפה היה א־לוהים בשואה", ואפילו השאלה הקשה עוד יותר: "איפה היה האדם בשואה" – מתגמדות אל מול הצדיק שלימד את חסידיו להתהלך בתמימות לפני א־לוהים ואדם כאחד. גשם קיצי כבד מצליף בנו בינות לעצים ולנחילי היתושים, אבל בתוך ה"אוהל" של רבי אלימלך דולק נר תמיד ובחדר הפנימי ממתין לנו טיש ערוך, עם אַרְבֶּס והרינג כהלכתם. השחקן גולן אזולאי פורט על הגיטרה, המנכ"ל צבי צוויבל והחשב הכללי לשעבר פרופ' ירון זליכה מרעימים בקולותיהם בראש השולחן, וכולנו שרים "כל העולם כולו", "אנא בכוח", וניגונים חסידיים עם מילים ובלעדיהן. הכול הולך, כולל דפיקות על השולחן וצעקות "אוי" של יהודים.

עוד מעט נעמוד, משותקים, בלב היער העבות שבו נרצחו המוני פעוטות, שהובלו לכאן במשאיות עמוסות דרך רחובו הראשי של הכפר הסמוך. הגשם לא יפסיק להצליף בנו. עצי הלִבנה, שהיו עדים לזוועות שהתרחשו כאן, ינועו ברוח כנכלמים. זעקות "מאמע" ו"טאטע" דקיקות עדיין תלויות על ענפי צמרותיהם.

ובין זבליטובסקה לקראקוב, שבה נסייר הערב ברובע היהודי היפה שהיה המרכז התרבותי של העיר השוקקת, ייקח שחקן התיאטרון התל־אביבי גיא לואל כיפה כחולה ויניח אותה על ראשו. לא קל לו לחבוש כיפה, אבל הוא לא יסיר אותה עד לסיום המסע. וזה לא משום שהוא החליט פתאום להאמין בא־לוהים או לשמור מצוות, גיא יבהיר, אלא פשוט משום שחשוב לו מאוד שכל הפולנים האלה ידעו שהוא יהודי. כן, יאשר בחיוך, הכיפה משמשת אותו במקום טלאי צהוב.

לקדם חשיבה אחרת על השואה. חברי המשלחת בכניסה לאושוויץ־בירקנאו צילום: משה אלפי, אלפים הפקות

לקדם חשיבה אחרת על השואה. חברי המשלחת בכניסה לאושוויץ־בירקנאו
צילום: משה אלפי, אלפים הפקות

קדיש תימני בהר האפר

אנחנו מצטופפים בין כותלי הטיח הלבן של תא הגזים במיידנק. כתלים שמדברים באמצעות כתמים כחולים שהותירה עליהם התרכובת הכימית הקטלנית, ובאמצעות שריטות שחרצו לאורכם ציפורני ידיהם המשוועות של בני אדם שניסו לטפס כלפי מעלה מפני הגז המתפשט. מעל לראשינו פרוסה, על התקרה, רשת צינורות הגז הזרועים ראשי־מקלחת מתכתיים. ובין הכתלים הללו ומתחת לתקרה הזאת מצטט באוזנינו הרב קריגר את עדותו של שריד מעובדי הזונדר־קומנדו היהודים, שתפקידם היה להמתין מחוץ למבנה הזה ואחר־כך להוציא מתוכו את הגופות. בנשימותיהם האחרונות, כך העיד האיש, רגע לפני שהרימו את קולם הגווע בצעקת "שמע ישראל" שאין אחריה אלא דומייה, היו הקורבנות שנחנקו כאן קוראים בשמות יקיריהם.

עכשיו עצמו את עיניכם, מבקש מאיתנו הרב. וכל אחד מכם יחשוב בשמו של מי הוא היה קורא כאן.

משם אנחנו הולכים אל הביתן שבו דחוסות, במכלי ענק, עשרות אלפי נעליים שהרוצחים לא הספיקו לשלוח למִחזור בגרמניה. אנחנו מתבוננים במשך שעה ארוכה בנעל קטנה, חומה ושחוקת־חרטום, של ילד. בנעל שחורה ואלגנטית של גבר. בנעל גבוהת־עקב ועדינה של אישה. ובעוד ועוד נעליים שמספרות, באופן מוחשי מנשוא, את סיפוריהם האישיים של בני האדם שהגיעו הנה לבושים ונעולים, עם מחשבות ואהבות ושאיפות. ונהפכו תוך שעות אחדות לגופים עירומים מכול, וכעבור זמן קצר נוסף – לאפר.

לסיום ביקורנו במיידנק אנו עולים אל אנדרטת הענק העגולה, שבמרכזה נערם אפר הנרצחים שנאסף מן הבורות. יום קודם לכן, במחנה טרבלינקה, השחקנית יונה אליאן אמרה באוזנינו קדיש על סבה וסבתה שנספו שם, עם בנם הקטן, כשהיו צעירים בכעשרים שנה מן הגיל שלה כעת. במחנה חלמנוֹ, שאליו נגיע בסוף המסע, יהיה זה גיא שיאמר קדיש על בני משפחתו. אבל הפעם הרב מטיל את אמירת הקדיש על נציב שירות המדינה לשעבר, אברהם נתן. ואברהם בולע את רוקו, לוקח נשימה עמוקה, ועוד אחת, ו"יתגדל ויתקדש" שלו רועד במבטא תימני שָׁאמי, ובמנגינה תימנית מסתלסלת, ומיתמר אט אט אל המילים "הגורל שלנו – אזהרה לכם" החקוקות מעלינו בפולנית חד משמעית.

בקשתו של נחום

ידעתי גם קודם לכן כי השמדת ששת המיליונים לא התרחשה ב"פלנטה אחרת", אלא בפלנטה הזאת. וידעתי שאת הפשעים האכזריים לא הגו וביצעו "חיות אדם" או "מפלצות", כי אם יצורי אנוש כמוני וכמוכם. אבל דווקא הקרבנות, כך אני מבינה עתה, קיבלו עד כה בתודעתי זהות מטושטשת, משום שאיך אני יכולה להתחבר אל כל מה שקרה להם? רק ההיכרות הקרובה שזכיתי לערוך, במהלך המסע הזה, עם עולמם הפנימי העשיר של הקרבנות – עולם שהם המשיכו לטפח אותו גם בנבכי השאול אשר אליה שאב אותם גורלם – מולידה בי, לראשונה, את היכולת להזדהות איתם באמת.

אנחנו יוצאים עם יהודי פולין מבתיהם שנפרצו ומשגרת חייהם שנקטעה. אנחנו נאספים איתם בכיכר האומשלגפלאץ בוורשה, בכיכרות העירוניות בשדלץ, בלובלין ובלנצוט, ברובע קזימיש שבקרקוב ולבסוף גם בגטו לודז'. אי אפשר לקלוט את העובדה שאיסוף היהודים אל השמדתם התקיים בדרך כלל באור יום, ובמרכזי הערים, ולעיני כול. ברחובה של העיירה היהודית־לשעבר קראשניק, אנו מקיפים את יהורם גאון השר "הולך אני לעיירה שלי" וחושב על בני משפחתו, שהנאצים הובילו אותם לאושוויץ מטולדו שבספרד. ומול הכיכר היפה של העיר צ'נסטוחובה אנו משתופפים אל תוך מנהרה צרה שנחפרה מתחת לבניין ישן ומתקמטים אל מעמקי כוך תת־קרקעי טחוב וחשוך, ששימש מחבוא לעשרות מבוגרים וילדים במשך תקופה ארוכה.

עינינו מתלחלחות כשדובי איכנוולד מספר לנו על אביו, שהגיע לאושוויץ בגיל שבע־עשרה ומאז ועד היום לא מרפה ממנו קול תחינותיו של אחיו הקטן, שמשך בבגדו והתחנן שלא יעזוב אותו. ושוב כאשר פרופ' סמי סמוחה מספר לנו, על יד חורבות הקרמטוריום בבירקנאו, על האח הקטן שלו שנהרג בקרבות מלחמת ששת הימים. לבבינו מחסירים פעימה כאשר יונה אליאן מוצאת את הבית שבו גדלה אמא שלה בשדלץ, ומשוחחת על כך עם השכנים הקשישים בפולנית נסערת. ונקרעים, כשגיא מנסה בכל כוחו למצוא, בתוך ים המצבות בבית העלמין של גטו לודז', מצבה שכתוב עליה שם משפחתו. ונכמרים כשאנו יושבים על רצפתו של קרון רכבת־משא באחד מאתרי ההנצחה, ונחום איצקוביץ', היום מנהל מרכז ההשקעות, מבקש שכולנו נעמוד צפופים ודחוקים באחת מפינותיו של הקרון כדי שהוא יוכל לקבל מושג, ולו קלוש, על מה שהרגישה אמו כאשר הובלה בקרון כזה.

התחיינה העצמות?

זקן המשלחת שלנו, השופט העליון בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד, אומר כי זהו המסע השלישי שלו בפולין, אבל הראשון שבו הוא חווה את הדברים באופן כה ישיר. השחקנית אסתי זקהיים חוזרת ומבטאת את האושר שלה (וקולה נשבר בבכי כשהיא אומרת את זה), על שבנה המתבגר הוא כזה גבה־קומה ושרירי ולכן "אין ספק שהוא היה שורד". גולן שומע מן הרב קריגר על האב, שבלכתו אל תא הגזים הסתובב וצעק אל עבר בתו: "אל תשכחי את הפסוק של שמך!", והוא מבטיח שכאשר נשוב הביתה הוא ימצא לכל אחד ואחת מאיתנו את הפסוק המיוחד של שמו או של שמה. בינתיים הוא מלווה בגיטרה שלו את מנכ"ל גלובס אמנון מדמון, שמפזם עם אברהם נתן, באנדרטה ביער הילדים, את פיוט "העוקד והנעקד והמזבח" מתוך תפילות עדות המזרח לראש השנה. ואת הזמרת אפרת גוש, כשהיא מזמרת בשערי בקעת העצמות היבשות במחנה חלמנוֹ את "לראות את האור" הנפלא שלה, הנוגע עמוק־עמוק בנפש. וכמובן גם את יהורם גאון, כשהוא ממלא את אותה בקעה בשירת "ירושלים של זהב" רבת־עוצמה, וכל העצמות היבשות שומעות וניעורות לתחייה.

אין סוף לעדויות המטלטלות שהרב מביא בפנינו לאורך הדרך, על גבורת הרוח היהודית והאנושית שהתגלתה גם במצבים שאי אפשר אף לדמיין את תהומיותם. מאז ומתמיד חשתי בושה וחרפה על שאני שייכת לאותה משפחה, משפחת האדם, שיש בה מי שמסוגלים להגות ולבצע פרויקט כמו "הפתרון הסופי". מכאן ואילך תימהל בבושה שלי גם גאווה, על שיש במשפחה הזאת גם כוחות התמודדות והתעלוּת שכאלה. כוח להאמין,  כוח להיטיב עם הזולת, כוח לחיות.

והלוא כולנו נדונים למוות. השאלה היא לא אם נינצל מגזר הדין הוודאי הזה, כי אם כיצד אנו בוחרים לחיות את השנים ואת השעות ואת הרגעים שלנו על פני האדמה.

עוד שלהבת אחת

פחות מחמש־עשרה שעות אחרי ששבנו ונחתנו במדינת היהודים, שַׁבָּת נכנסת ואני ניגשת להדלקת הנרות: נר כנגד אישי, ונר כנגד עצמי, ונר כנגד כל אחד מילדינו היקרים. כמו תמיד. אבל פתאום אני נעצרת. מה עם הילדים ההם, שָׁם? ומה עם אמותיהם? אני נזכרת בנר הנוסף, שהרב קריגר סיפר כי רעייתו ציבי מדליקה בכל ערב שבת. ואני מחליטה שגם אני רוצה לעשות כך, וממהרת להוסיף אל נרותיי, ואל ביתי, עוד שלהבת אחת.

אין זה נר זיכרון שמציין מוות, אני מסבירה לבני משפחתי. זהו נר של שבת, נר של חיים.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


תשעה באב

$
0
0

תשעה אנשי רוח כותבים על תשעה באב שלהם

חורבן בית המקדש השני, הבית שבנו עולי בבל בראשית ימי שיבת ציון ושנחרב כמה מאות שנים לאחר מכן, לא היה רק חורבן המבנה היפה והמהודר שבנה הורדוס על הר בית ה' בירושלים, אלא חורבן, כמעט מוחלט, של העם העברי.

העם, שבמאמצים רבים הצליח לאסוף את שבריו אחר חורבן הבית הראשון ועלה על עשרת יוחסיו ובנה, במאבק גדול ומתיש בעמי האזור, את העיר החרבה, נפוץ עם חורבן הבית השני לכל עבר ואיבד את הגדרתו הלאומית כעם היושב על אדמתו ובכוחות עצמו. טיטוס לא שרף רק את בית המקדש ואת ירושלים בתשעה באב לפני כמעט אלפיים שנים – ליתר דיוק בשנת 70 לספירה – ולא רק הרג מאות אלפי יהודים במצור על ירושלים, אלא זרה את העם הזה לפירורים כמעט בלתי נראים ולפזורות כה רבות עד שנדמה היה שהפרויקט האדיר הנקרא "עם ישראל" בא, חלילה, אל קצו. והקץ היה קץ מלא שנאת חיים, דם וייסורים, וכתיאורו של יוסף בן מתתיהו: "והציפו את כל העיר במצולות דם, עד אשר כיבה הדם את הלהבה במקומות רבים".

כיצד ניתן להמשיך ולחיות כשהסיפור שלתוכו נולדת ושאותו נשאת על גבך כמגדיר הזהות המובהק ביותר בא אל קצו ונראה שכבר אין כל סיכוי להמשך? כיצד ניתן לדרוך עוד על אדמה שאפשרה את הנורא מכול, שפצעה את הלב ונדמה כי אין עוד רפואה? ואכן בזמן חורבן הבית היו רבים מהניצולים שחשו שלא רק שהבית – הבית הלאומי והדתי כאחד – חרב, אלא יותר מכך: חרבה עצם האפשרות לביתיות, לתחושת מקום, לשייכות ולהשתייכות, לאמון ולנדיבות. הללו החליטו לזרוק את המפתחות כלפי מעלה ולפרוש לגמרי, לחיות בשולי שוליים, להתקטן ולהצטמצם ככל האפשר, להיחרך עוד ועוד מהגעגוע; להעביר יום ועוד יום בצד, בירכתיים, רק לא במרכז, רק לא להיות חלק מהמציאות שיכולה לגזור על הנוטלים בה חלק חורבן כה טוטאלי ובלתי מתפשר על הגוף. על אמון הנפש.

ומה היום, שאין איתנו זיכרון חי לאשר היה? על מה אנחנו מתאבלים, מה אנחנו מבקשים כשאנחנו מבקשים על בניין בית המקדש? על מה אנחנו צמים ומתענים כאשר אנו מונעים מעצמנו מאכל ומשתה, כשאנו קוראים על האדמה את מגילת איכה הנוראה והשרופה באש? היחד האנושי, הידידות, המשפחה, הקהילה והעם כולו משיבים מעט את הנחמה, את האהבה האנושית שאבדה עם החורבן וכבר דופקת על הדלתות ומבקשת לשוב.

כאן שאלנו תשעה אנשי רוח – מהו תשעה באב עבורם. היום. היום ששבנו בחסדים רבים אל הארץ העזובה והנטושה מבלי בניה והנה היא נפקחת ופורחת אלינו, מלאה בקול תורה ובעשייה חברתית, כלכלית ותרבותית ורצופה באנשים טובים באמצע הדרך וגם בצידיה. הנה דבריהם לפניכם.

אלחנן ניר

 ———————————-

 דליה דורנר

 אין מדינה יהודית בלי יהודים

תשעה באב הוא יום אבל קשה, שבו גלינו מארצנו ונחרבו הבית הראשון והשני, ולעם היהודי יש זיכרון ארוך. עכשיו אנחנו צריכים לשמור על הבית השלישי שלנו מכל משמר, כדי שלא יהיה חורבן שלישי. אני ילידת 38', ולדור שלי עצם קיומה של מדינת ישראל הוא נס. אני זוכרת את ההתפעמות הגדולה מכך שיש לעם היהודי מדינה. קיבלתי מספר פרסים לאחר שפרשתי מתפקידי כשופטת בית־המשפט העליון, אך הדבר שריגש אותי ביותר היה הזכות שניתנה לי להדליק משואה ביום העצמאות ה־62 של מדינת ישראל.

ביום תשעה באב אנחנו צריכים להפיק לקחים מהעבר שלנו – לצאת נגד שנאת חינם, שנאת אחים וקבוצות קנאים שרבות אלו עם אלו. בימים ההם עצם קיומו של המרד היה בעייתי, ועמדת חז"ל הייתה אחרת. הם ראו במרידה התרסה מיותרת לאור מצב הכוחות נגד הרומאים. הם היו חכמים גדולים, ופחדו מכישלון המרידה ומהתוצאות הנוראות שלה. אסור לנו להילחם אלה באלה, אלא לנסות ולהבין זה את זה ולגשר בין המחלוקות כמו שצריך, ולא בשנאה. במקביל צריך להתחשב בעולם ולא לסכן את קיומה של מדינת ישראל, שאני מצפה שתתקיים לדורות.

צילום: קובי קלמנוביץ

צילום: קובי קלמנוביץ

צריך לזכור שאין מדינה יהודית בלי יהודים. אנחנו חייבים לחנך את ילדינו שימשיכו ויחיו במדינה הזו. כשנכדי היה בן 14 הייתי איתו בברלין, ונכנסנו לתערוכה שהוצגה שם על מתמטיקאים יהודים בברלין שלפני המלחמה. כל הפאר הזה היה ואבד. כשיצאנו משם הוא אמר לי שהוא מרגיש בחילה. אני זוכרת שעמדנו על המדרגות מחוץ לתערוכה ואמרתי לו: אתה עומד כאן בברלין עם סבתא שלך, אתה זוכר מה שקרה. אתה תגדל בארץ, תלמד, תעבוד ותקים משפחה, ולעולם אל תעזוב את מדינת ישראל. בעלי היה יהודי פולני, יליד קרקוב, אביו נרצח באושוויץ. לא הקמנו את בתינו כאן כדי לאבד את המקום שממנו גלינו ואליו חזרנו. נשמור על זה ונחיה במדינה לדורי דורות.

 דליה דורנר היא שופטת בית המשפט העליון בדימוס 
ונשיאת מועצת העיתונות בישראל

—————-

 צבי צמרת

  דור קטוע ומקרטע

כל השנה אני חוזר ומתלבט בשאלת היסוד: "עד כמה אני/אנחנו חוליה נוספת בשרשרת הדורות היהודית, או שמא אני/אנחנו חוליה רופפת, מנותקת ומתנתקת?". השאלה קשורה לכל הווייתי כיהודי־ציוני. היא קשורה במיוחד לתשעה באב.

הסופר הארגנטינאי הגדול חורחה לואיס בורחס כתב, בין היתר, שני סיפורים שעוסקים בזיכרון: האחד על בן אנוש זוכר כול, והשני על שבט חסר זיכרון. הסיפור הראשון קרוי “פונס הזכרן“ (“בדיונות“, תרגם יורם ברונובסקי, 1998, עמ‘ 102־95), ומתאר אדם הזוכר את הכול. אפילו את צורת העננים הדרומיים בשעת הזריחה של השלושים באפריל 1882… זיכרונו מופלא כל־כך עד שהוא יודע להשוות את צורת זריחת השמש באותו יום לזריחות בימים אחרים. הוא זוכר כל פרט שחווה בחייו – ואיננו מצליח לשכוח דבר! לא כדאי לקנא בו. הפרטים ממלאים אותו והוא לוקה בחוסר יכולת להבחין בין עיקר וטפל. עומס היתר ממית אותו בהיותו בן 21. הסיפור השני קרוי “הדו“ח של ד“ר ברודי“. תמציתו: חוקר סקוטי שבמסעותיו נתקל בשבט ה“יאהו“, אנשים ש“זיכרונם … לקוי מאוד או אף נעדר כליל“ (“הדו“ח של ד“ר ברודי“, תירגמו צבי וולובסקי וחיים פלג, 1976, עמ‘ 128־119). אנשי השבט יודעים לספר כי שבטם נחרב בשל פלישת ברדלסים, אבל הם אינם יודעים מי היה עד ראייה למאורע, הם או אבותיהם, או שמא היה זה חלום. הם מסוגלים לזכור רק מה שאירע לפני כמה שעות. לעומת זאת, הם יכולים לקבוע בדייקנות מה יארע בעוד כמה דקות. בסיפור ד“ר ברודי מהרהר לעצמו: “אם בכוחי לזכור בבהירות מוחלטת ספינת מפרשים שבאה מנורווגיה בטרם הייתי בן ארבע, מדוע אני נדהם נוכח העובדה שאדם מסוגל לחזות מראש את העומד להתרחש?… הזיכרון הוא מעשה פלא לא פחות מניחוש העתיד. יום המחר קרוב לנו יותר מאשר קריעת ים סוף, הזכורה לנו בכל־זאת“.

 אצלנו, מציקים לי אנשי הזיכרון הפנאטיים ועוד יותר אנשי השכחה הגאים. אני מעוניין להיות בתווך: לא לזכור יתר על המידה אך גם לא לשכוח. באשר לאנשי הזיכרון האבסורדיים אני מהרהר לא פעם בציבורים קיצוניים שמחנכים את ילדיהם על פי מפת המרכזים היהודיים שנמחו לפני עשרות שנים, שהולכים בארצנו החמה בלבושה של אירופה הקרה, שמוכנים לקדש את שפות הגלות על חשבון העברית. אולם מציקה לי יותר שכבה גדולה המורכבת מאנשי השִּׁכחה. כולנו יודעים על האלצהיימר. אין מחלה נוראה ממנה. רובנו נעדיף למות מאשר ללקות בה. שהרי כל יציר־אנוש אינו אלא עמוד־שדרה של זיכרון. לצערי הרב, יהודים רבים לוקים באלצהיימר־קיבוצי. חבורות גדולות בעולמנו אינן זוכרות דבר: לא את ימי הבית הראשון ולא את ימי הבית השני, לא את ימי הזוהר בספרד ולא את גירוש ספרד, לא את השואה ולא את תולדות הציונות, לא אירועי יסוד בתולדות המדינה ולא מושגי מפתח יהודיים.

צילום: מרים צחי

צילום: מרים צחי

שאלת הזיכרון מעיקה עליי במיוחד בכל פעם שבה תשעה באב מתקרב. אין כמו יום זה המחבר את שרשרת הקיום היהודי מדורי דורות. אבל עצרו יהודים ברחוב ושאלו אותם “מדוע תשעה באב“? כמה מהם ידעו להשיב לשאלות – איזה בית־מקדש חרב? מתי הוא חרב? מי החריבו? למה חרב? ומה עוד אירע בתשעה באב? מניסיוני, תלמידים ומורים, גם בבתי הספר וגם באוניברסיטאות, יתבוננו בכם בפני־עגל בוהות או מגחכות. מעטים בלבד, נער יספרם, ידעו להשיב לכם.

בכל פעם שתשעה באב מתקרב, אני נזכר ברעי הקרוב יהושע כהן ז“ל, מגדולי לוחמי לח“י, איש שדה־בוקר שהיה ידידו של בן־גוריון. יהושע הלך לעולמו בג‘ באב תשמ“ו. כחצי שנה לפני פטירתו הוא שלח לי מכתב־וידוי שבו כתב על מקורות היניקה שלו. על המכתב הדגיש: “למשמרת אצלך בלבד“. שמעתי על פטירתו תוך כדי שירות מילואים בצפון הארץ. הגעתי לביתי ממש ערב תשעה בערב, חזרתי למכתבו ומצאתי כתוב בו:

“אם אנסה להשיב לעצמי על השאלה מהו בכל זאת בית הגידול הראשוני בו החל נובט צמח פרא כיהושע, עד הגיעו להיכן שהגיע, אטול על עצמי הסיכון ואינטואיטיבית אומר כך:

ליל תשעה באב בכפר סבא: אבי נעול נעלי בד, בידו האחת סדר קינות ובשנייה מספר נרות; ואנחנו, אחי ואני, יורדים לאורך הרחוב, בואכה בית הכנסת של המושבה – בעקבותיו. על רצפת בית הכנסת, כמנהג אבלות, ספסלים הפוכים על צדם, ועליהם, כפופים, ישובים יהודים, המלווים לאור הנרות שבידיהם בלחש, מילה אחר מילה, שב‘איכה‘ היוצאת מפיו של בעל הקריאה. כל אחד מן הנמצאים נתון לצער וכאב החורבן והגלות בקולו הרוטט והביטוי האישי שלו. אולם, אט אט, כמו התלכדו והיו לאבלה־בכיה של העדה כולה. העדה כולה – ואני בתוכה“.

עבורי, כאדם לא דתי, תשעה באב הוא אחד הימים הקשים ביותר. כל חיי הורגלתי לא להיות בבית כנסת בתשעה באב. לכן, בכל שנה אני מתקפד בתוך עצמי. אני חוזר ותר אחרי יום האבל בעזרת ספרים, אך מודע היטב כי קריאה בספרים לא מספיקה לשימור הזיכרון. ברור לי כי זהו זיכרון תבוני מדיי, חיצוני מדיי, שלא נצליח להנחילו לדורות. אני יודע היטב כי בעולם היהודי לא לימדו היסטוריה או ספרות, פשוט התפללו מספרים וקיימו מנהגים הכתובים בספרים.

העובדה שסוכני התקשורת, ובעיקר הטלוויזיה, עדיין שונים ביום הזה מסוכני התקשורת בכל יום, מסייעת לי במעט לציין את תשעה באב. בכל שנה אני חרד שהדבר עלול להשתנות. לצערי הרב, נולדתי לדור קטוע ומקרטע.

ד"ר צבי צמרת הוא איש חינוך, היסטוריון ופעיל ציבורי

 ————————

עמיה ליבליך

לשבור את הקיפאון

בבית השיטה, קיבוץ חילוני ותיק, שבו נמצא ארכיון החגים – מפעלו המפואר של אריה בן גוריון – מציינים את תשעה באב בהתכנסות חברים וקריאת מגילת איכה. לאחר מכן נוהגים לקיים הרצאה או עיון משותף בנושא הקשור איכשהו לתוכני היום. קיבוץ בית השיטה, שעליו כתבתי את ספרי "קיבוץ מקום", הוא אחד המקומות היקרים ללבי בארצנו. פעם, בשנת 2005, נכחתי בערב תשעה באב בקיבוץ. עסקנו אז בהתנתקות הצפויה מרצועת עזה, ובפחד ששרר אז שמא תפרוץ מלחמת אחים סביב האירוע. השנה הוזמנתי אני לפתוח בערב זה דיון בקיבוץ על ספרי "למרות הכל, סיפורו של יישוב דו־לאומי".

הספר מביא את סיפורי התושבים, אזרחי ישראל היהודים והפלשתינים, החיים יחד ביישוב "נווה שלום – ואחת אלסלאם". כמו ברבים מספריי, זהו תיאור של קהילה אחת מנקודות המבט המרובות של חבריה. מי אני, איך התגלגלתי ליישוב זה דווקא, איך מתנהלים חיי במקום ומה אני צופה לו לעתיד – אלה היו מוקדי הסיפור. היהודים סיפרו בעיקר על מניעים אידיאולוגיים שהביאו אותם, שוחרי שלום, לנסות וליישם את יחסי ההרמוניה האפשריים בין יהודים וערבים בחיי היומיום, ולחנך את ילדיהם באווירה דו לאומית ודו לשונית. הערבים סיפרו בעיקר סיפורי עקירה ופליטות שהובילו אותם לחפש פיסת אדמה ובית שבו ירגישו בטוחים, ויוכלו להקנות סביבה לא גזענית ולא מדכאת לילדיהם. ואכן, חייהם של כל אלה מתנהלים כקהילה משותפת זה כבר כמעט 40 שנה. כולם דיברו על התקווה ועל האכזבה המלוות את חייהם, כשהם מנסים להגשים ערכים של שוויון וקבלה הדדית בתוך אקלים אדיש ולא פעם עוין, דרך ימי רגיעה וימי מלחמה באזורנו. הם סיפרו גם על ברונו הוסאר, מקים היישוב, נזיר שהיה יהודי מומר ורק בזכות עיקשותו קם היישוב הזה למרות הכול.

צילום: ראובן קסטרו

צילום: ראובן קסטרו

כשאני חושבת מה לספרי "למרות הכל" ולתשעה באב תשע"ג, עולים במוחי כמה הרהורים. אני חושבת על הקיפאון שבו נתון תהליך השלום באזורנו מאז הירצחו של יצחק רבין, ומיד אני נזכרת בשנאת אחים, אשר כידוע נחשבת לאחת מהסיבות לחורבן הבית. הקיפאון הזה עמוק ביותר בעיניי בשנים האחרונות, ימי ממשלת נתניהו. כל  דיבור על מגע בינינו לבין שכנינו הערבים נגדע באיבו, כאשר הכדור מועבר מידית למגרש השכן – זה הוא שאיננו מאפשר. אינני פוליטיקאית, ולא אוכל להיכנס לניתוח המצב המדיני המורכב של אזורנו. אנו מאושרים בשלווה שנופלת בחלקנו – בעיקר תושבי הערים הגדולות – בין מתקפת טילים אחת לשנייה, בין מבצע נקמה אחד לבא אחריו. אם עולה הצדק החברתי על סדר היום, הוא איננו צובר תאוצה. קשה לנו לעמוד בפרץ מול גילויי גזענות איומים, ואנו משתדלים לעבור מהם ל"סדר היום". מפעם לפעם קמים נביאי חורבן שמתריעים מפני הצפוי לנו בעתידנו בארץ הזאת אם לא נשנה את דרכינו. לעתים שומעים על יחידים שעזבו את הארץ, מהם ילדינו, מלח הארץ, כי אינם רוצים לקחת חלק בחברה כובשת ובלתי צודקת. אך ההרגשה השלטת היא שגם במובן המדיני וגם במובן החברתי "הכלבים נובחים והשיירה עוברת".

על רקע זה אני חושבת בערב תשעה באב השנה על "למרות הכל", על הספר שהושתק כמעט לחלוטין על ידי התקשורת, שעייפה מדיון על ה"מצב". יותר מזה, אני חושבת על היישוב הקטן היפהפה הזה ששמו נווה שלום־ואחת אלסלאם, שבו מתגוררות  50 משפחות בלבד, מין משוגעים לשלום. הם אינם מדברים שלום, אינם מפגינים שלום, אלא חיים אותו. בעיניי הם נושאים את הבשורה שרק אם נאזין לה נמנע את החורבן. הם מחזיקים את התקווה לכולנו. הם אינם אומרים שזה קל, הם מדברים בגילוי לב על המשברים והכעס, לא פעם גם הם נשברים. עיתונאים צובאים על הכפר כשהוא שרוי בצרות, אך מתעלמים מקיומו הפורח כל ימות השנה. אבל למרות הכול זהו מקום חי וקיים, בועט ומשגשג.

אסיים בציטוט מקוטע מספרי "למרות הכל". ראשית, מדבריה של מראם, פלשתינית חברת היישוב, בעלת תואר דוקטור, חוקרת השכול בחברה הפלשתינית. היא מתארת נסיעה לעריכת ראיון ביום הזיכרון לחיילי צה"ל, כשהיא מאזינה בדרכה לשירים העצובים ברדיו, ואומרת: "יא אללה! מה קורה פה משני הצדדים! הרי זה אותו דבר. בסוף היום מצאתי את עצמי מחובקת עם אמהות פלשתיניות. זה אותו כאב. שכול זה שכול זה שכול". אחר כך מספרת על סבא שלה, שהיה בעל אדמות בכפר סידני עלי שנכבש ב־1948 (היום חלק מהרצליה) ולא היה מר נפש על שנעשה פליט בארץ מולדתו. הוא אמר לה: "שנאה אוכלת אותך מבפנים. שנאה היא אויב שאתה מפנה אותו לעצמך, לא לאחר. אני לא שונא… נעשו דברים איומים על ידי היהודים, אבל גם לנו יש אחריות על מה שקרה ב־1948". ובהשלמה לזאת אומרת דפנה, מטפלת גוף־נפש יהודייה: "יש פה ניסיון אמיתי לחיות חיים משותפים, לבנות גשרים בתוכנו אחד עם השני. אלא שכל אחד מגיע ממקומות כל כך שונים, עם שפה שונה – לא רק עברית או ערבית, אלא שפה שהיא דיאלוג פנימי וחיצוני כל כך שונה. אז אולי זרענו זרע, או שברונו זרע זרעים, ואני מאמצת את המבט החומל שלו ואומרת – צריך לקחת את הזמן לתהות, לטעות, ליפול ולקום".

פרופ' עמיה ליבליך היא פרופסור אמריטוס בחוג לפסיכולוגיה באוני' העברית ונשיאת המכללה האקדמית לחברה ואמנויות בנתניה. ספרה "למרות הכל – סיפורו של יישוב דו־לאומי" יצא בסוף שנת 2012

 ——————-

תמר רוס

תיאטרון האבל

עם התקרב ימי בין המצרים (שלושת השבועות שבין צום י"ז בתמוז לבין ט' באב), פרופ' דוד הרטמן ז"ל היה נהנה לספר סיפור מימי כהונתו כרב בקהילה אורתודוקסית במונטריאול טרם עלייתו ארצה. לדבריו, שנה אחת הוא פתאום דפק על בימת בית הכנסת בשעת קריאת קינות תשעה באב על ירושלים החרבה, ושאל את הציבור בקול רם: "האם אתם מודעים לכך שרחובות ירושלים מלאים כיום בתינוקות בריאים ועליזים?". לאחר התפרצות רטורית זו, השתררה דממה מוחלטת. אנשים לא ידעו כיצד להגיב מרוב מבוכה.

האמת היא שמבוכה זו מלווה כמעט כל דיון במשמעות תשעה באב בימינו. לצד אלה הטוענים שאין להתעלם מהמציאות החדשה שנוצרה עם שיבת עם ישראל לארצו וכינונה של ממשלה יהודית עצמאית, אחרים מצביעים על סממני גאולה שטרם התממשו. אין ספק שהסתירה הבולטת בין תיאורי זוועות החורבן במגילת איכה לבין מציאות היום יום שלנו תחת שלטון ריבוני במאה ה־21 מעוררת תחושת אי־נוחות ומקשה על אימוץ סממני האבל המלאכותיים שההלכה מחייבת. אין גם ספק שמי שדווקא מעוניין בכך יוכל בכל זאת להצביע על אי־אלה פגמים שעדיין גורעים משלמות מציאותנו העכשווית – העדר שלום עם שכנינו, עוולות חברתיות פנימיות, אי־קבלת עול תורה ומצוות על ידי רוב העם היהודי, מגבלות תפילה על הר הבית וחוסר האפשרות להקים את בניין המקדש השלישי. כל אלה עדיין מעידים על פער בין התנאים הקיימים לבין חזון הגאולה המסורתי (אף שבכל הנוגע לפגמים האחרונים, לא ברור עד כמה כל שומרי התורה והמצווה עצמם מייחלים בכנות למימוש החזון המסורתי פשוטו כמשמעו – על הקרבת הקרבנות והזאת הדם, החזרת עטרת הכהונה ליושנה וכינון ממלכה תיאוקרטית). אך עם כל הכבוד לוויכוח זה, משמעות תשעה באב בעבר כמו גם היום אינה מתמצית בשאלת התיאום בין מצב האומה כפי שהוא מצטייר במסורת לבין מצבנו הריאלי.

בניגוד לתפיסה רווחת באשר למשמעותם של מנהגים וטקסים דתיים בכלל, תפקידם המרכזי אינו בהכרח שיקוף המציאות כהווייתה. עיקר חשיבותם בסיפוק כלים שיעזרו לנו להתמודד עם מציאות זו ועם החוויות הבסיסיות והמאתגרות ביותר של הקיום האנושי – לידה, התבגרות, זקנה, מוות, אהבה, שנאה, סבל ועמידה בפני פגעי גורל בלתי צפויים, תוך רמיזה לממדים הסיפיים של הווייתנו ולמישור פלאי המבצבץ מעבר לחשיבה הרציונלית ולשגרת היום יום. קבלת מסורת דתית משמעה נכונות לאמץ הסתכלות מסוימת על החיים, לא פחות מאשר ביטוי של אמת ישירה לגבי טיבם. ההסתכלות המיוחדת שהדת מציעה אינה נקנית על ידי עיון מופשט באיזושהי אמת חיצונית אובייקטיבית, אלא על ידי פרקטיקות (פעולות) המקנות לנו הסתכלות זו בעקיפין, בדרך ההמחשה וההמחזה.

מכאן שגם את משמעותם של מנהגי תשעה באב אין למדוד לפי מגמתם הגלויה והמוצהרת בלבד, אלא גם לפי הדימויים, המיומנויות, העמדות הנפשיות והמסרים הסמויים המתחוללים בהשפעתם. במישור הלאומי, מעֵבר לציון האסון שניחת על העם היהודי לפני אלפיים שנה, חשיבותם של מנהגים אלה היא בעטיפת ההיסטוריה היהודית בכללה בהילה של קדושה; בגיבוש זיכרון לאומי קולקטיבי ותחושת המשכיות בין מה שהיה לבין מה שעתיד להיות; ובכינון קצב חיים ציבורי קבוע, שבו נעים כולנו בין אבל, יראה, שמחה וחירות. במישור האישי, הם מציעים גם ליחיד דרך מוחשית להתגבר על הרוע, תוך הועדת מקום לחשבון נפש ותוכחה פנימית, ומחזקים כבדרך אגב הערכה לחשיבותו של תלמוד תורה על ידי האיסור לעסוק בה ביום הבכייה הלאומי.

כפי שציין בלוגר אנונימי באינטרנט, הדת בכללה מתפקדת בתור תיאטרון רב עוצמה המוסיף צבע ועומק לחיינו, כאשר מנהגי תשעה באב משמשים דוגמה ניצחת לכך:

בתקופה זו אנחנו חשים עצבות, נוהגים מנהגי אבלות כגון אכילת ביצה טבולה באפר וישיבה על הרצפה. האווירה מעיקה ומדכאת. אנחנו עוקבים בנשימה עצורה אחרי כל תאונה ואירוע טראגי שמשום מה נדמה שתמיד מתרחשים דווקא בתקופת שלושת השבועות. אנחנו מכריזים הכרזות בנאליות בעניין חשיבותה של אחדות. אנחנו אפילו מקיימים כינוסי התעוררות ומזמינים רבנים בעלי־שם שיטיפו לנו מוסר. אנחנו מקטרים על ההינזרות ממאכלי בשר. אין לנו הסבלנות לחכות עד שהכול יסתיים. אבל עמוק מאוד בלב, אני חושב שאנחנו איכשהו נהנים מכך. הרי יכולתי לוותר לגמרי על תשעה באב השנה. לשם מה, בעצם, לסבול כל כך? מה המטרה? אבל ברגע ששמעתי את הפסוקים הראשונים של איכה, שמחתי שלא וויתרתי. זהו קטע חזק של דרמה. כשם שאנחנו נהנים לראות סרטים עצובים או מפחידים, אנחנו נהנים מתשעה באב ומחוויית הסבל… איפה ניתן לנו לחוש ריגושים כאלה בחיים הרגילים? בסרטים? בביקורים בפאבים כל לילה? אולי, אך דומה ששם החיים היו נראים משום מה ריקניים יותר.

אין כוונתי לטעון שלמצבה הריאלי של החברה הישראלית אסור שתהיה כל השפעה על משמעותו של תשעה באב בימינו. כאשר הפער בין מגמתם המוצהרת של מנהגים דתיים לבין המתרחש בשטח צורם במיוחד, גם רווחיהם הנלווים נפגמים ואין בכוח כל תכסיס תיאטרלי לחפות על תחושת הדיסוננס. אך מלבד הרתיעה מפגיעה בתועלותיו העקיפות של תיאטרון האבל, כל מי שעיניו בראשו מבין שלוויכוח סביב מצב האומה הרוחני והפיזי מתלווה טקסט סמוי נוסף, הכרוך במידת הנכונות והיכולת לשנות ממנהג ישראל. פולמוס זה אינו ניזון מהמתח בין שמרנות וחדשנות גרידא, אלא גם מהמודעות להעדר סמכות ממסדית מוכרת המקובלת על כולם. בתנאים אלה, משמעותו העתידית של תשעה באב תלויה ביוזמות ספונטניות העולות מן השטח – כולל התהיות הקבועות העולות מדי שנה באשר לרלוונטיות של יום זה, שהפכו אף הן חלק בלתי נפרד של הטקס – ובתפיסת מצב מופקר זה עצמו כסממן של חורבן או של גאולה.

פרופ' תמר רוס היא פרופסור אמריטוס במחלקה לפילוסופיה יהודית באוני' בר אילן

 —————-

 נחמיה רוטנברג

מה חסר לנו?

מדי שנה ביום תשעה באב יושבים חלק מהיהודים בכל קצות תבל על הארץ, ובוכים על חורבן המקדש. עיניהם מביעות עצבות עמוקה עד כדי דמעות וקולם נמוך ומשמיע נעימת אבל. כבר אלף ותשע מאות וארבעים וחמש שנים.

יסלח לי הקורא על הכנות, אדבר קצת על עצמי. אני גר בווינה שבאוסטריה כבר 11 שנה, כמובן בדרך חזרה לארץ… על פניהם של כל הסובבים אותי כאן בקהילה לא נראית עצבות על כי הם גרים בחוץ לארץ. ישנם יהודים אשר אינם יכולים לעלות לארץ, מסיבות כאלה ואחרות. אך יהודי אשר דבר אינו מונע ממנו לעלות לארץ ישראל והוא ממשיך לומר את הקינות מדי שנה – האם שומעות אוזניו מה שפיו מדבר? האם באמת ובתמים רוצה הוא לשוב מהרה לציון? הן יש לחשוש כי אך חלום בלהות היא בשבילו המחשבה על היום שבו ייתקע בשופר גדול וייקרא לכל בני הגולה לחסל את עסקי היהלומים והבורסה ולעלות לארץ.

שאלה זו נוגעת גם ליושבים בציון – האם אכן חסרה לנו ירושלים הבנויה עם קול שופרו של המשיח שישנה סדרי עולם? האם יש בנו איזשהו “חור שחור“ שאנו מצפים שבניין המקדש הוא ש“יסגור“ אותו? על מה בכלל אנו בוכים ומקוננים?

ואם אין בידינו תשובות לשאלות אלו, האם אין אנו מוצאים את עצמנו על אותו ספסל נאשמים שעליו הושבנו את אחינו היושבים על סיר הבשר של הגלות? האם אין אנו לוקים גם כן באותה מידת צביעות? כמה אנשים בדור הזה יכולים להעיד על עצמם כי הם חשים שבאמת חסר להם משהו בחייהם האישיים עקב חסרונו של המקדש שחרב?

העשיר היושב בבית הכנסת המפואר בארצות הברית יודע כי לכל היותר טוב לו שם באופן פרטי. גם הוא מכיר בכך שהבית הלאומי עוד לא נבנה, ומקומו הוא אחד: בארץ הברית האמיתית, היא ארץ ישראל. מכיוון שהדבר אינו חסר לו באופן אישי, אולי הוא לא יכול להגדיר לעצמו מהי ארץ ישראל בשביל עם ישראל. אבל יודע הוא דבר אחד: כעם וכציבור עוד לא זכינו לחדש ימינו כקדם. ועל זאת הוא מקונן ובוכה, גם אם הוא מתקשה להסביר זאת במילים.

כמו היהודי היושב בגלות ביחס לארץ, כך גם חברו היושב בציון ביחס למקדש. באופן פרטי לא חסר לו כלום. אך הוא מרגיש את שבר האומה. הוא יודע שנכון לה עתיד גדול, העולה בהרבה על השאיפה “להיות עם חופשי בארצנו“. יודע הוא שעתיד גדול זה קשור קשר בל יינתק עם בניין המקדש. הן כך חזו הנביאים. עוד לא ברור לו איך. עוד לא מובן לו למה ומדוע. אבל כל מה שחסר בבניין הלאומי בכל המישורים ובכל הנושאים – כאבי הגלות וייסורי הגאולה – הכול מתקשר באופן סמוי אל מקום אחד: בית המקדש.

סיפור חסידי נאה מספר על בן מלך אשר פגע פגיעה קשה באביו. כעס האב על בנו, וגירשו מביתו. הלך הבן והתיישב בכפר קטן. בנה לו בית קטן, ובו חי בעוני ובחוסר כול. יום אחד נפוצה השמועה כי המלך עתיד לבקר בכפר. השמועה אמרה כי כל מי שיש לו משאלה יוכל לכתוב אותה על פתק ולהגיש אותה אל המלך. גם בן המלך כתב את משאלתו על פתק קטן, ומסר אותה ביד עבדי המלך. כשפתח המלך את הפתקים מצא ביניהם את אותו פתק הכתוב בכתב ידו של בנו. קרא המלך את משאלתו של הבן המודח, וזלגו עיניו דמעות. וכך כתב הבן: “מלך רב חסד. משאלה קטנה לי אליך. בקתה קטנה יש לי, ועליה גג של קש. והנה החורף קרב, אך הגג דולף ואין בידי לתקנו. יואיל נא המלך בטובו, ויעניק לי בבקשה מעט קש לתיקון הגג“. אמר המלך בלבו: איך קרה לבני ששכח כי בן מלך הוא, ובמקום לבקש לשוב אל הארמון – לא עלה בדעתו לבקש אלא גג של קש…

כך הוא מצבנו. כל כך שקענו בגלות, כל כך התרגלנו לעסוק בבעיות היומיום, כל כך למדנו לחיות עם התחליפים למקדש – עד אשר שכחנו בעצם מדוע כה חשוב לנו המקדש עצמו. ועל מצב עגום זה שבו שכחנו בעצם את מה שאבד לנו ואין אנו יכולים עוד לבקש אותו בכנות ובלב שלם – על כך באמת צריך לשבת על הארץ ולבכות, לקונן ולהזיל דמעות.

הרב נחמיה רוטנברג הוא מחבר הספר "למה יהודים מצליחים" וראש ארגון "זהות־נפש יהודי" באירופה

 ————-

אודי לאון

חטאת סדום

ביום חורבננו נשב על הרצפה ונקונן: “וַיִּגְדַּל עֲוֹן בַּת עַמִּי מֵחַטַּאת סְדֹם“ (איכה ד ו). לא הגזמנו? האם ניתן להשוות את סדום, “גרמניה הנאצית“ של ספר בראשית, לעוונות ישראל? האם רשענו עד כדי הפצצת אש וגופרית מן האוויר ללא הבחנה בחפים מפשע? האם לא היו בנו צדיקים שבעבורם ניתן היה לעמוד בפרץ ולמנוע את החורבן האיום?
הקושיה מחריפה יותר כאשר אנו נזכרים כיצד עוד הרבה לפני כן, רגע לפני כניסתנו לארץ ישראל, משה רבנו מספר לנו שנעמוד משתוממים מגודל הזעם האלוהי שהחריב את העם ואת הארץ “כְּמַהְפֵּכַת סְדֹם וַעֲמֹרָה… אֲשֶׁר הָפַךְ ה‘ בְּאַפּוֹ וּבַחֲמָתוֹ“ (דברים כט כב). לאחר אלפי שנות ייסורים והשואה שבה כמעט הושמדנו כאותה סדום – נזעק אל השמים “עַל מֶה עָשָׂה ה‘ כָּכָה? מֶה חֳרִי הָאַף הַגָּדוֹל הַזֶּה?“ (דברים כט ה).

כדי לענות על כך חייבים להבין מהי ומיהי סדום. ראשית, סדום המקראית היא הכלכלה הטובה ביותר במזרח התיכון. לוט בוחר בה כי “כִּי כֻלָּהּ מַשְׁקֶה“ (בראשית יג י). אלא שדווקא ממדינה מצליחה זו עולה זעקה בוקעת שמים ואנשיה “רָעִים וְחַטָּאִים לַה‘ מְאֹד“ (בראשית יג יג).

צילום: מרים צחי

צילום: מרים צחי

איזה רוע? הרשעות היחידה שהתורה מספרת לנו עליה היא ההתנפלות של תושבי סדום על אורחיו של לוט. ב“שולחן ערוך“ של אברהם אנו מכירים שתי מצוות בלבד – ברית המילה והכנסת אורחים. בברית המילה מתגבר האדם על גופו, ומוכן להעלות מעין קרבן גופני לאלוהיו. בהכנסת האורחים מתגבר האדם על יצרו הקנייני. הבעלות הסדומית עומדת על “ביתי הוא מבצרי“. אל הזר המעז לחדור לטריטוריה הסדומית יכוון רובה מקודש חוקתית בדם. בעל הבית המערבוני של הדמוקרטיה הגדולה בתבל יטיח בזר את הקלישאה הקולנועית המוכרת: “get off my property!“.

והנה, כאשר מבטיח אלוהים לאברהם את הארץ נאמר לו: “ידע תדע כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם“ (בראשית טו יג). דווקא חווית הגרות, התלישות מהנחלה המובטחת, היא התנאי ההכרחי לירושת הארץ. כך הופך זכר הגרות במצרים לבריח התיכון של כל התורה כולה. היא מציצה אלינו ממרבית המצוות, חרותה בין טוטפות עינינו ועל משקוף ביתנו, תובעת מאיתנו לדאוג לגר, ליתום ולאלמנה, מכתירה את חגינו ושבתותינו ויוצרת את המבנה הכלכלי המקודש של מתנות העניים, השמיטה והיובל.

זיכרון גרות זה דורש מאיתנו להתגבר על שתלטנותנו על העולם, על העבד הזר והגר אשר בשערנו, לדעת לשמוע את זעקת האם החד־הורית, הילד בסיכון, הערבי וגם הפליט הנרדף מאפריקה המדממת. הוא מתריע בפנינו שרק מי שמוכן להעז לחיות, גם בנחלתו, בידיעה כי גרים ותושבים אנו בארץ שהיא רק לאלוהים ולא לנו, יוכל לרשת את הארץ.

אוי לנו אם נעלה בדעתנו שלאומיות יהודית מבוססת על שנאת זר ושאת צבירת נקודות הזכות הדתיות שלנו נחפש בעיקר בבית הכנסת. או אז יזעם הנביא: “גַּם כִּי תַרְבּוּ תְפִלָּה אֵינֶנִּי שֹׁמֵעַ – יְדֵיכֶם דָּמִים מָלֵאוּ“ (ישעיהו א טו). אוי לנו אם נעלה בדעתנו שקרבת אלוהים היא הפעלת שעון שבת בשבת ובחג – או אז יטיח בנו הנביא “חָדְשֵׁיכֶם וּמוֹעֲדֵיכֶם שָׂנְאָה נַפְשִׁי“ (שם יד).

משה רבנו נפרד מאיתנו בהבטחה הקשה שכאשר נלך בדרך הסדומית נותקף באש וגופרית ששום וירוס מחשבים מסתורי ואפילו חיל האוויר החזק בעולם לא יוכלו להן. אם לא נדע לפתוח את ידנו, לוותר על פאת שדנו ולשמוט את אדמתנו תישמט זו מתחתינו. אם לא ננוח ונניח אז תשוב ותקיא אותנו הארץ מתוכה.

ביום חורבננו עלינו לזכור כי עלינו לחקות את אלוהים היודע להניח את עולמו ולשחרר אותנו ביום השביעי, שנשמע כמו אבינו אברהם את צעקת הגרים החלשים והנרדפים, כמו ששמע הוא את הזעקה העולה מסדום וממצרים. ביום חורבננו נזכור שאין לנו שום זכות משלנו על הארץ, שכל מה שניתן לנו הוא מושאל, ועל תנאי, ובעיקר של מי שהעולם שלו. “כי לי כל הארץ“ (ויקרא כה כג) – לי ולא לכם!

אודי לאון הוא תסריטאי ומנהל תכניות מועדפות וגיוון חברתי ותרבותי בערוץ 2

———————-

אדמיאל קוסמן 

להבין מה אנחנו מדברים

המילה חורבן מעלה בוודאי אצל אנשים שונים אסוציאציות שונות, מהן אישיות, מהן הקשורות לגורל היהדות ומהן לגורל האנושות בכללה. לי באופן אישי נפתח המושג הזה למעין קליידוסקופ של אפשרויות כאשר נחשפתי לפני שנים רבות למשנתה של האנתרופולוגית הבריטית מֶרי דַגלס ולמונח "בידול" שהיא עושה בו שימוש כה מתוחכם בספרה "טוהר וסכנה". מאז אותו מפגש רחוק העסיקה אותי שאלה זאת בצורות שונות – ולא מהצד האקדמי כי אם מהצד הרוחני, שלהבנתי מושג זה פותח אליו שערים רחבים. במיוחד העסיק אותי מושג זה בקשר לעולמם הרוחני של חז"ל – והמשכו ב"רנסנס" החסידי מאוחר יותר.

כדי להסביר את דבריי אתחיל בסיפור חסידי קצרצר המופיע בספר "תפארת היהודי" (ט ע"א): חסיד אחד  טייל עם מורו "היהודי הקדוש" (רבי יעקב יצחק מפשיסחא) בשדות – ובדרכם פגשו השניים בעלי־חיים ואותו תלמיד הביע בפני רבו השתוקקות גדולה להבין את שפת החיות. על כך הגיב היהודי הקדוש באמירה העמוקה הבאה: "כשתשים על לב להבין מה אתה מדבר – אז תבין דיבורם וצפצופם".

סיפור זה יכול להיות נקודת מוצא טובה להסביר את המושג "בידול" – שכאמור, עבורי הוא מעין מפתח להבין את גודל השבר והחורבן הפנימי שאנו, ה"מערביים", נתונים בו כיום, לעומת העבר שחלף ונעלם.

צילום: אריק סולטן

צילום: אריק סולטן

"בידול" משמעו היכולת להבדיל בין הסובייקטיבי לאובייקטיבי. לטענת דגלס, האדם בתקופות קדומות לא הבחין באופן ברור בין תהליכים שמתרחשים בעולמנו הפנימי ובין אירועים ששייכים ל"חוץ". הנטייה בעולם העתיק הייתה לזהות אחדות במקום שבו אנו חווים את העולם כאינדיבידואלים נפרדים מהטבע, נפרדים מהשבט, וכיוצא בזה.

דגלס מסבירה זאת באופן הבא: הואיל ולא ניתן היום לטעון שה"פרימיטיבי" הוא בעל כושר שכלי פחוּת משל המודרני (לאחר שהאנתרופולוג היהודי־צרפתי קלוד לוי־שטראוס הראה עד כמה מורכבות ומתוחכמות שיטות המיון והחשיבה של ה"פרימיטיבי"), עלינו להבין שההבדל אינו ברמת המשכל או בתחכום החשיבה; ההתפתחות קיימת רק בכיוון אחד, באלמנט הבידול, דהיינו בשיפור היכולת להבדיל בין הסובייקטיבי לאובייקטיבי. עבור האדם הקדום, למשל, "איתני הטבע נתפסים כקשורים לבני האדם היחידים בקשר כה הדוק עד שאי אפשר כמעט לדבר על סביבה חיצונית גשמית. כל יחיד נושא בתוכו קשרים כה הדוקים עם היקום, עד שהוא משול למוקד של שדה כוח מגנטי" (דגלס, עמ' 104).

תפיסה אחדותית זו של האדם עם כל מה שסובב אותו – בני אדם אחרים ושאר ברואי הטבע – עיכבה ללא ספק את ההתפתחות המדעית של העולם העתיק; אך תחושת החורבן שאני חווה בחיי האישיים ומזהה סביבי קשורה בטבורה לכך שיחד עם הכרת התודה שאני חש על ההתפתחות המואצת של הכלים המדעיים (בתחום הרפואה למשל) – מתלווה לתנועה מואצת זו "קדימה" גם תחושה חזקה של החמצה, של שבר עצום, שכבר איננו יכול להירפא. "דֶמוֹן־הבידול" הולך ונוטע בנו תחושת "אינדיבידואליות" חזקה יותר־ויותר שבעקבותיה כל פרט חש ניכור גובר והולך כלפי סובביו. זאת כבר איננה תחושה "סובייקטיבית" שלי, אלא תופעה מוכרת ומדוברת, הכובשת למול עינינו אף את הפינות השבטיות הנידחות ביותר בקצווי כדור־הארץ. לעומת זאת את תחושת הקיום הבסיסית ביותר של האדם בימי־הביניים תיאר ההיסטוריון אהרן גורביץ' כך: "האדם הימי־ביניימי יכול היה למצוא את עצמו ולהיות לעצמו במלוא מובן המילה אך ורק במסגרת הקולקטיב" (תמונת העולם של אנשי ימי־הביניים, עמ' 238).

יחד עם החסרונות העצומים שתחושת אחדות זו עם הקולקטיב מקנה ליחיד והשמחה על כך שאיננו חיים באותם ימים שבהם החיים היו כה קשים – קיים כיום שבר גדול המבכה את העובדה שכיום לא רק שאיננו מכוונים להבין את "דיבורם וצפצופם" של בעלי־החיים (שכמעט שנעלמו מסביבתנו) אלא שאיננו יכולים להבין את "דיבורם וצפצופם" של שכנינו בבניין רב־הקומות שבו אנו מתגוררים, של חברינו לעבודה – והעיקר, כפי שלמדנו מ"היהודי הקדוש": אף לא את הדיבור הפנימי שלנו.

השאלה הגדולה העולה אפוא מהדברים שלעיל היא האם באמת מדובר בהתפתחות או שמא אנו מצויים בתהליכים של נסיגה לאחור. דגלס איננה מכירה את משנת בובר, שבספרו "אני ואתה" ענה על כך תשובה ברורה. בובר כלל לא ראה את מצבנו ה"מודרני" כמתקדם יותר מזה ה"פרימיטיבי". לדעתו האדם הקדום חווה את העולם באופן ראשוני, גופני, ובעולמו לא הייתה קיימת תחושת ניכור. בובר זיהה גדוּלה אמיתית ביכולתו לראות בכל אובייקט ישות חיה שיש אפשרות ממשית לקשור איתה "שיחה". הפער בינינו לבין ה"פרימיטיבי" נובע מכך שהוא חווה את העולם באופן ישיר, ללא "אני" חזק מְמצֵע, ואנו לעומתו תופסים הכול – את בני האדם, את הטבע, ואפילו תופעות רוחניות כיופי, עדינות, נדיבות – במבט מנצל, השואל תכליתית: מה אני יכול להפיק מכך. אפילו העצמי שלנו הופך לאובייקט מנוצל – ובוודאי שסימני הניצול ניכרים כבר היטב ביחס לטבע, שמתחיל להציג סימני קריסה־אקולוגית ראשוניים. ובמיוחד עתה, כאשר אנו עומדים בפני תקופה חדשה שבה פתחו המחשב והאינטרנט שער לאינפורמציה מהירה לכל אדם כמעט בכל תחום – אנו עומדים בפני קריסה נוספת של יחסי ה"אתה". בצל תהליכים סוציולוגיים בלתי נמנעים הנובעים מכך, של הקטנת כוח המשפחות והקבוצות, התפרקות המסגרות השבטיות והלאומיות וריבוי ה"סינגלס" החיים בכרכים – חיים רבים מאיתנו את סדר יומם רק דרך מסך האינטרנט, בלא לפגוש אדם "נוכח" מולם כסובייקט.

את התפילה שלי בט' באב אוכל אם־כן לנסח בעקבות "היהודי הקדוש" באופן הבא: שנזכה להבין מה אנחנו מדברים – ואזי, אף להבין לבסוף את "דיבורו וצפצופו" העמוק של הקוסמוס המדהים־ביופיו שסביבנו.

פרופ' אדמיאל קוסמן הוא משורר ומרצה למדעי היהדות באוני' פוטסדם

 ————-

מיכל גוברין

קינה מתוך אחריות ל"אחר"

בלבה של מגילת איכה קורע הקול הדובר את הקינה. בדיבור ישיר, מטיח, הוא פונה אל האלוהים, שותת מכאב ומסבל, אך ביתר שאת נושא זעקה מתוך תהום של ייאוש ובדידות כנגד האל שלא רק נקם ונטש אלא גם אטם את אוזניו משמוע: "נחנו פשענו ומרינו אתה לא סלחת. סכֹּתה באף ותרדפנו, הרגת לא חמלת. סכֹּתה בענן לך מעבור תפילה".

ממעמקי ילדותי בבית לאם ניצולת שואה שבו שאלת בגידתו של האל "האיום והנורא" ריחפה כהתגלות מזעזעת, מלווה אותי כל השנים השאלה לגבי משמעות ט' באב וזיכרון החורבן. כיצד לאורך הדורות וגלגולי ההיסטוריה היהודית נותר יום זה כמצב גרעיני שמעבר לשיבת ציון ולגאולה? ומנגד השאלה מהי משמעותו המתחייבת מול משברי ההיסטוריה שטלטלו את הדורות הקודמים ואת שלנו?

זעקת הנצורים, שקולם אינו נשמע, הבוקעת מלב מגילת איכה, תובעת חשיבה נוקבת לגבי יחסי האדם והאל, ולגבי המפגש האינטימי ביותר בינם, כמוען וכנמען בתפילה. האם נמשיך לשמר מערכת יחסים שגורה ומטייחת, או נצליח לטעון את המפגש הישיר בין האדם ו"האחר המוחלט" (כדברי תיאו אוטו) במשמעות הנתבעת מצוק העתים?

בספרי "גוף תפילה" שנכתב עם הפילוסוף ז'אק דרידה, ושראה אור לאחרונה, עולה השאלה: מהי תפילה בצילו של חורבן? בדבריו מותח דרידה את עומק החוויה והשיח עד לקצות הייאוש, אשר ממעמקיו נגלים פנים אחרות של אמונה, של אחריות ושל פנייה:

לו היינו בטוחים שבצדה השני של התפילה יופיע אלוהים, לא הייתה זו תפילה. האפשרות שאלוהים יישאר נעדר לנצח, שייתכן כי אין נמען בצדה השני של תפילתי, היא התנאי לתפילה. ארחיק לכת, לכן, ואומר שחייב להיות רגע של אתיאיזם בתפילה: אפשרות שאלוהים איננו משיב, איננו קיים. האפשרות שהוא לא יאזין, לא יענה לקריאה בשמו, כלולה במהות התפילה.

צילום: פלאש 90

צילום: פלאש 90

ובהמשך, ברוח דובר מגילת איכה החושף את האל ש"שׂתם תפילה", מדבר דרידה על  הייאוש, הזעקה והדמעה כמי התהום של התפילה הזכה:

האם זה אפשרי להתפלל ללא תקווה? והאם ניתן להתפלל לא רק ללא תקווה וללא שום משאלה, אלא גם מתוך ויתור על תקווה? אם נסכים שקיימת אפשרות כזו של תפילה, תפילה זכה, משוללת תקווה, האם לא יהיה עלינו לחשוב שבסופו של דבר מהות התפילה קשורה לאותו ייאוש, לאותו חוסר תקווה?

ט' באב טבוע כולו בהיסטוריה היהודית. אך האם ניתן להיוותר בין חומותיה? מגילת איכה מקעקעת את נקודת המבט השגרתית וכוללת במבט־על את האדם ואת האל כאחד, כחולקים את החורבן, וכנושאים, כל אחד בדרכו, באחריות להתחוללותו. הרבו חכמינו לדבר על שנאת החינם בין הפלגים בעם, שהפכו "אחרים" זה לזה, כחטא שגרם לחורבן. וכך, עם השנים הפכה מגילת איכה לגביי לאחת הזעקות האוניברסליות ביותר כנגד סכנת הדה־הומניזציה של האחר, ושיאה באימי המלחמה. המגילה מנסחת בחריפות כיצד ההתעלמות אטומת הלב ממצוקת הנצורים – "האחרים" – אינה רק חלקם של הצרים שמחוץ לחומות, אלא גם יחסו של האל – וזאת כביטוי קיצוני לסכנת הנטישה, אטימות הלב והחפצוּן של האחר.

כי הרי חוסר היכולת לשמוע את שוועת הנצורים – הם הכלואים מולנו באחרותם – הוא גרעין הטירוף שסופו כל המלחמות כולן. וההיסטוריה באירוניה שלה חושפת עד כמה הפכפכניים יחסי הכוחות, כי מי שהיום צר ימצא את עצמו מחר כלוא בין חומות המצור, וקול זעקותיו ייסתם.

בשנים הארוכות שבהן כתבתי את הרומן “השם“, ושיאו אירועי ליל תשעה באב בכותל, מצאתי בין המקורות קולות עזים ונוקבים, ורבים מהם קולותיהן של נשים. קולן נישא החל מתפילת חנה שבמקרא ובמסכת ברכות, ועד קולה של רחל במדרש ובזוהר איכה. הן מטיחות דברים כלפי שמים כדי לחלץ את האל ואת העולם ממידת הדין. ובדרכן גם משה ואליהו, המטלטלים את האל מהחלטותיו, ועד הרבי מפיאסצ‘נה בגטו ורשה, או אתי הילסום במחנה ורסטנברוק:

אם אלוהים אינו עוזר לי בדרכי, אני מוכרחה לעזור לו [...] אנו הם אלה שחייבים לעזור לך, אלוהים, ודרך זה נעזור בסופו של דבר לעצמנו. זה הדבר היחיד שמשנה: להציל פיסה ממך בתוכנו אנו, אלוהים.

תפילה מתוך אחריות לפיסת אלוהים שבקרבנו, למקדש המעט האישי, ומתוך מאמץ להיחלץ מהזהות הקולקטיבית המטייחת שבאמרה המפורסמת, כדי לומר: "כל מי שלא נבנה בית המקדש בימיו כאילו נחרב בימיו". קינה מתוך אחריות ל"אחר" שמולי ובקרבי, ולכוחה של תפילתי לפנות אליו. ואולי כך גם ט' באב יעכב את בוא המלחמה והחורבן הבאים, ומגילת איכה תהיה תפילה מפוכחת, תפילה שהיא התקוממות ולקיחת אחריות. ואולי כך, מעומק התקווה הסוערת שבחורבן, נפיל את חומות האחרוּת ונבקע את ההדדיות:  “השיבנו ה‘ אליך ונשובה“, וכך גם תוכל לפרוץ, ובכל עוצמתה, התקווה “חדש ימינו כקדם“.

ד"ר מיכל גוברין היא סופרת, משוררת וראש המחלקה לתיאטרון במכללת "אמונה" בירושלים. ספרה האחרון 
"אהבה  על החוף" עומד לראות אור

 —————-

יאיר דרייפוס

לשכון בחלום הגדול

מתוך קטסטרופה היסטורית שהחריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו, נולדתי אני באחת מערי הגולה. אבל בכל עת תמיד דומה הייתי עלי כמי שנולד בירושלים. בחלום, בחזון לילה, ראיתי את עצמי עומד עם אחי הלווים בבית המקדש כשאני שר עמהם שירי דוד מלך ישראל. נעימות שכאלה לא שמעה כל אוזן מיום שחרבה עירנו והלך עַמה בגולה. חושד אני את המלאכים הממונים על היכל השירה שמיראתם שאשיר בהקיץ מה ששרתי בחלום השכיחוני ביום מה ששרתי בלילה, שאם אחי בני עמי שומעים לא היו יכולים לעמוד בצערם מחמת אותה הטובה שאבדה להם. כדי לפייס אותי על שנטלו ממני לשיר בפה נתנו לי לעשות שירים בכתב (מדברי ש“י עגנון בטקס הענקת פרס נובל, המילים מוטבעות על שטרות חמישים ש“ח).

יש להבחין בין שני מיני תודעה של חורבן. האחד מתמקד בחורבן הקונקרטי, חורבן בית המקדש, ועל כן גם התיקון המבוקש מתואר כחלק מההיסטוריה, והוא מתרחש בימות המשיח בבניין הבית השלישי. בתודעה השניה החורבן הוא אחר: הוא משקף אירוע א־היסטורי, מטפיזי, שמקורו בחטא הקדמון, בגירוש מגן עדן, בהווייה שנפלה לאבלות, בסובייקט הפגום שהזדהם בחטא הנחש. מתוך כך האבלות שמדובר בה איננה רק אבלות על החורבן אלא על מצבו של האדם והעולם בכלל, וגם התיקון אינו קשור לבית השלישי אלא להתמרה של המציאות לעולם של הפלא.

צילום: מרים צחי

צילום: מרים צחי

בתוספתא מסופר על המתח שבין קבוצות שונות בעם ישראל לאחר החורבן:

משחרב הבית רבו פרושין בישראל שלא היו אוכלין בשר ולא שותין יין. נטפל להם ר' יהושע … אמר להם בני להתאבל יותר מדיי אי אפשר, ושלא להתאבל אי אפשר. אלא כך אמרו חכמים: סד אדם את ביתו בסיד ומשייר דבר מועט זכר לירושלים. עושה אדם צרכי סעודה ומשייר דבר מועט זכר לירושלים. עושה אישה תכשיטין ומשיירת דבר מועט זכר לירושלים, שנאמר אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני תדבק לשוני לחכי אם לא אזכרכי וגו'. וכל המתאבלים עליה בעולם הזה שמחים עמה לעולם הבא, שנאמר "שמחו את ירושלם וגילו בה כל אוהביה" (תוספתא סוטה טו ה).

הפרושים הותירו חיים מינימליים, שעיקרם הימנעות סגפנית מאכילת בשר ויין ואף מיחסי אישות. הטקטיקה של חכמים הייתה הפוכה; הם תיקנו אבלות מינימלית, בדמות השארת זכר לחורבן – "משייר דבר מועט". לזיכרון כאן מובן שונה מזה שאנו נוטים לייחס לו. הזכר לחורבן אינו סימן שתפקידו להזכיר לנו אירוע שקרה בעבר, אלא העקבות שנותרו ממנו, משהו שנשאר מהחורבן ונוכח גם היום. תקנת חכמים היא להשאיר חלקה חרבה, מקום שאין בו סיד. אנחנו מנציחים את האבדן לא באמצעות מזכרת, אלא בכך שאיננו משקמים לגמרי את ההריסות. גם כשאנו בונים בניין חדש, מכינים צורכי סעודה או מכינים תכשיטים לכלה, יש לשמור על עקבות ההריסות באמצעות שיור חלק שלא נגמר.

נראה שלטקטיקה של השיור אפקט עוצמתי יותר מזו של ההינזרות. זאת משום שההינזרות עלולה להפוך למצב הטבעי, למובן מאליו, ואז שוב איננה אבלות. לעומת זאת השיור מבליט את החוסר, מתוך כך שהדבר כמעט שלם, אך ה“כמעט“ הזה הופך לגבול אין סופי ולא נגיש. השיור מבליט את הפגם, את חוסר היכולת להשיג את השלמות בעולם הזה.

אני מבקש לשכון בחלום של הבית הגדול. עצם התודעה של בית גדול וקדוש שעיני הכול נשואות אליו, בכיסופים אינסופיים, כבר מטעימה ניחוח של גאולה. משיכת אורות העתיד האוטופי למחוזות ההווה הריאלי. חיותי אינה תלויה במימוש החלום אלא באמון העמוק שהוא יתממש יום אחד. אינני יודע מתיי ואם אזכה לראות במימושו עוד בחיי. אני רק יודע שהבית הגדול עוד ייבנה במהרה בימינו.

רוח הכיסופים לגאולה, והכמיהה לשיקום חורבות הבית, היא קריאה חתרנית של העולם ושל האדם; ערעור על ההגמוניה של הגלוי, הרציונלי והמילולי. אי אפשר לכלוא במילים, בשפה, את הערגה של עם למוד סבל שכמֵהּ לגאולתו. הנשמה מדברת בשפה שאינה מהשכל. פתיחת הלב לתיקון הגדול והקשבה לשפתו מחייבות השעיה של התודעה ושל הדיבור, שהרי בעיית האדם המודע היא שתמיד הוא נאחז במילים, וגם בעת שהוא שותק – מוחו מדבר מילים. לגאולה אין “תוכן“, היא אינה “דבר מה“. היא ההשתאות נוכח הפליאה בהוויה. “שאו מרום עיניכם וראו מי ברא אלה“. השם “א־להים“, כך נאמר בהקדמה לספר הזוהר, עשוי מאותיות המלים “מי“ ו“אלה“, השתאות ופליאה [מי] שמובילה למעשה [אלה]. השעיית הדיבור ונשיאת הלב לכיוון הלא נודע, בשתיקה ובפליאה, מאפשרת מגע עם הממשי.

האם ציפייה לישועה רלוונטית בזמננו? האם אמונה בבניינו של הבית הגדול אפשרית? התשובה ברורה: בסיס האמונה ברוח משיח, בעולם התיקון, הוא בכך שיש חיים “מעֵבר“. העולם המודע הוא רק ביטוי לרובד חיצוני בדמות. כל אדם רגיש שרוח המודרנה לא סירסה את מאווייו הכמוסים, את עולם המסתורין שבו, את כיסופיו לדמיוני ולבדיוני, מוצא טעם וקורת רוח ביצירה, בתפילה, בגעגועים, בניגון, בשירה, בתנועתיות ובשעשוע. כל אלה מאצילים השראה למעמקי הלב, ונוסכים אמון עמוק שגם במעבה הקשיים והכשלים והצדדים הכהים והלא פתורים של הקיום האנושי חבויים זרעים של סיכוי שלווה והתענגות.

הרב יאיר דרייפוס הוא ראש ישיבת "שיח יצחק" באפרת

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ה' אב תשע"ג, 12.7.2013


נשים ריאליות מדומיינות |יואל פינקלמן

$
0
0

ספר חדש שעוסק בדיון הדתי ביחס למיניות מתמקד בנושאים המשרתים את הנרטיב של המחברים כנגד סמכותנות ומהותנות רבנית. נראה שלהט הפולמוס האידיאולוגי הכריע

madaf---uploadגוף ומיניות בשיח הציוני־דתי החדש

יקיר אנגלנדר ואבי שגיא

כתר והרטמן, 2013, 267 עמ'

כציבור דתי, אם אנחנו רוצים לשפר את משפחותינו, לגדל טוב יותר את ילדינו, לבנות קהילות חזקות ולחנך לקראת אתיקה מינית קדושה, אין לנו ברירה אלא להבין את התפקידים שמין ומיניות משחקים בחייהם של אנשים דתיים. לאור זאת, פתחתי את ספרם החדש של יקיר אנגלנדר ואבי שגיא בציפיות גבוהות. כחוקרים בעלי שם בתחום הפילוסופיה, היהדות וחקר המיניות, חשבתי למצוא דיון מעמיק על שיח המין בחיי הציבור הציוני־דתי.

אנגלנדר ושגיא צודקים, כמובן, ששיח הצניעות מתייחס אל נשים ואל בנות כאל אובייקטים מיניים ולא סובייקטים, ושרבנים שעונים לשאלות שהופנו אליהם מבני נוער נוטים לעתים לחשוב שהם מבינים את השואלים טוב יותר ממה שאלה מבינים את עצמם. מחנכים מעדיפים לא פעם להציג נושאים הקשורים להתבגרות הגוף ולחשק המיני כפשוטים הרבה יותר ממה שהם באמת. אך, בסופו של דבר, סיימתי לקרוא את הספר בתחושת החמצה. הלהט הפולמוסי גרם לבעיות מתודולוגית ולהצגה לא משכנעת של מקורות.

F090323GE11

מניחים שנשים ריאליות מעוניינות בלימוד גמרא צילום: פלאש 90‎

דיון באיסורים בלבד

הספר טוען שהאינטרנט אפשר שיח חדש בעשור האחרון בין רבנים ציוניים־דתיים לבין בני נוער שמתמודדים עם הבנת מיניותם המתפתחת. בדיקה של שו"תים מקוונים מראה שרבנים מספקים לא רק תשובות הלכתיות טכניות, אלא גם משחקים תפקיד פסטוראלי (תפקידו של רועה הנפשות הנוצרי) כאשר הם מקשיבים למצוקתם וללבטיהם של בני הנוער ועוזרים להם לגבש זהות מינית. אך אותם רבנים מחמיצים את ההזדמנות לשיח פתוח וכן כאשר הם מתייחסים לבני הנוער בצורה פטרנליסטית ודוגמטית.

הרבנים בונים שיח גברי הגמוני בעל נורמות הלכתיות ומטה־הלכתיות נוקשות ומגבילות, המצמצמות את המיניות הלגיטימית לתחום צר. במקום להקשיב בכנות לחוויותיהם ולדאגותיהם של בני הנוער, הרבנים ההגמונים מכחישים את חוויותיהם ואת זהותם האותנטיות. על בנות ונשים להתלבש בצניעות, ולהביא ילדים רבים לעולם בגיל צעיר, בין אם הן רוצות בכך בין אם לא, ובני נוער ומבוגרים אמורים להימנע מאוננות ומכל ביטוי הומוסקסואלי. נושאים אלה אכן חושפים את הקושי שמולו עומדים מנהיגים רבים בהקשר של תרבות שבה הנורמות המיניות רחוקות מאוד מאלה של המקורות היהודיים הקלאסיים.

עם זאת, הספר אינו מפתח דיון מקיף על אודות גוף ומיניות בשיח הציוני הדתי. המחברים אינם דנים במגוון רחב של נושאים אחרים הקשורים לגוף ולמיניות, כדוגמת יופי גברי ונשי, דחפים הטרוסקסואליים, חיפוש אחרי בן זוג, יציאה לדייטים, הלכות נידה, מיניות בין בני זוג נשואים, הקשר בין קרבה רגשית לקרבה גופנית – נושאים שקיים לגביהם שיח רחב בציונות הדתית. כמובן אי אפשר לצפות מספר אחד שיעשה את הכול, אך הייתי מצפה שספר שכותרתו "גוף ומיניות בשיח הציוני־דתי" יסקור מגוון רחב יותר של נושאים.

הבחירה לחקור אך ורק נושאים שלגביהם הרבנים מרבים לאסור מזינה את הנרטיב של המחברים: רבנים גברים מעוניינים לחזק את סמכותם יותר מאשר להקשיב בכנות לאנשים ולשאלותיהם המורכבות. אך טענתה של החוקרת האמריקנית Heather Hendershot לגבי שיח המיניות אצל נוצרים אוונגליסטים נכונה גם ביחס לציונות הדתית: יש להבין את האיסורים על מיניות לפני הנישואים על רקע חשיבותם של הנישואים בעיני הדוברים. פרישות ממין לפני הנישואים, לשיטתם, אמורה לסלול את הדרך לחיי נישואים מושלמים. ייתכן שהמחברים היו מוצאים שיח שונה אם היו כוללים גם התייחסות לספרי הדרכה לנישואים מוצלחים, לשיח בין מדריכות כלה לנשים צעירות ואפילו לראיונות עם זוגות לגבי חיי המין שלהם. ייתכן שדיונים אלה היו ממקמים את האיסורים בהקשר רחב יותר.

הרבנים ו"לאישה"

גם מגוון רחב ומשקף יותר של נושאים לא היה מציל את הספר מסדרה של בעיות מתודולוגיות. הספר מגדיר את הנושא כשיח המיניות בעשור הראשון של המאה ה־21 בקרב רבנים דתיים לאומיים, אך הוא מצטט מקורות שחורגים מגבולות אלה, כגון מאמרים משנת 1980, אתר האינטרנט "הידברות" החרדי, ודברי המחזירה בתשובה גילה מנולסון החרדית.

הבעיה המתודולוגית החריפה ביותר כרוכה באי זהירות בהצגת מקורות. הספר, למשל, מספק הסבר מדוע מסמך עקרונות של קבוצת רבנים אמריקנים מתייחס אך ורק להומוסקסואליות גברית ולא ללסביות (עמ' 202), בעוד המסמך מדבר במפורש על "יחסים חד מיניים גבריים ונשיים" (גילוי נאות: אני בין החתומים על אותו מסמך). "גוף ומיניות" מצטט קטע ארוך ממאמר פרי עטו של הרב משה בלייכר, ממייסדי ישיבת שבי חברון, המסביר את המרחק הגדול בין תחומי העניין של גברים ונשים. אנגלנדר ושגיא מסבירים שלפי קו המחשבה של הרב בלייכר "שיח אמיתי וזיקה ממשית (אולי גם מינית?) מן הראוי שתתקיים [כך במקור!] רק בין גברים" (עמ' 121). אך מתברר שהפסקה המצוטטת היא רק "הווא אמינא". לפי הרב בלייכר גברים ונשים הם התזה והאנטי־תזה שמתחברים בסינתזה של הנישואים. כמובן, משהו מהתזה והאנטי־תזה נשאר בסינתזה, אך הספר מייחס לרב בלייכר קו מחשבה ועמדה שאותם הוא מכחיש במפורש.

הספר מסביר שרבנים "מתירים לנשים לשהות בחוף מעורב, ובלבד שיהיו לבושות בצניעות. הטעם לכך נעוץ בעובדה שהצניעות הנשית אינה מפתה את הגברים החילונים לעורר את המיניות הנשית הרדומה. ודוק: מפגש זה מותר בתנאי שהגברים הם חילונים". המחברים מפנים את הקורא לחמישה שו"תים מקוונים, כאשר אחד מהם מתייחס למקרה שונה מהמדובר, אחד אוסר הלכתית, שניים אינם אוסרים אך מרתיעים, ואחד מתיר לצרכים רפואיים. אין התייחסות בתשובות להבדל בין גברים דתיים לחילונים ולדרכים שבהן נוכחותם של חילונים או דתיים תשפיע על המיניות הנשית. תשובות מקוונות אחרות שמצאתי מתירות לנשים להיכנס למעיין בלבוש הולם בטיול בטבע, סביר להניח בנוכחותם של גברים דתיים וחילונים כאחד.

זאת ועוד: הספר אינו עושה עבודת השוואה. אנגלנדר ושגיא מספקים רקע הלכתי לנושאים הנדונים, והם משווים באריכות את תשובות הרבנים הציוניים הדתיים לעמדתו ההלכתית של בלוגר חרדי אנונימי, אך הם אינם ממקמים את השיח הציוני דתי בהקשר של שיח המיניות בעולם המערבי, במיוחד בקרב קהילות דתיות. רבנים בשיח המקוון ללא ספק משתדלים למשטר את המיניות הנשית, אך משטור כזה מתקיים גם ב"לאישה", ב־"Cosmopolitan“ או באתרי אינטרנט נוצריים, מוסלמיים וחילוניים אין ספור. אנגלנדר ושגיא מזכירים לנו ש“המודרנה“ (יהא משמעו של מונח זה אשר יהא) מתייחסת למיניות כחלק משמעותי ביותר של ההבניה של האני, אך העדר השוואה לשיח המיניות אצל קבוצות אחרות אינו מאפשר לנו להבין מה ייחודי בשיח הציוני־דתי.

הספר מצטט פסקה משו“ת של הרב יובל שרלו שמציע תוכנית לימודים שונה לבנים ולבנות. לפי המחברים, הרב שרלו “קובע שאין טעם להכנסת הטקסט התלמודי לקוריקולום של הלימוד הנשי“. הם אינם מצטטים את המשפט הבא בפסקה: “מובן מאליו כי כל בת חייבת לקבל את הכלים לגשת לדף גמרא, והיא חייבת להיות מסוגלת ללמוד אותו ולהסיק ממנו מסקנות“. חיתוך משפטים מהסוג הזה מאפשר ל“גוף ומיניות“ להציג את השיח הציוני־דתי כמונוליטי יותר ממה שהוא באמת. הספר לפעמים משווה בין תשובה אחת לשנייה, אך הוא אינו מנסה למפות את ההבדלים בין תת־קבוצות בציונות הדתית. הרבנים של הבורגנים ממודיעין משולבים עם הרבנים החרד“לים, והרב יהודה עמיטל מופיע באותו עמוד עם הרב יצחק גינזבורג. קשה לפתח תמונה עשירה של השיח הציוני־דתי ללא התייחסות להבדלים אלה.

מיהי אישה "ריאלית"

המחברים צודקים שהציונות הדתית היא פטריארכלית ונטועה בתוך שיח מהותני שיכול להגביל נשים לתחום הביתי, עובדות שלטעמי ראויות לביקורת אינטלקטואלית ומוסרית. אני מסכים שקולותיהן של נשים צריכים להישמע בכל התחומים, ודאי וודאי בנושאי גוף ומיניות. לאור זאת, חשוב מבחינה מתודולוגית להשוות בין מה שרבנים מייחסים לנשים לבין מה שנשים אמיתיות אומרות וחושבות.

מסיבה זו המחברים מציעים פרק תחת הכותרת "נשים ריאליות ונשים מדומיינות בשיח הציוני־דתי החדש". הם מבקרים את הרבנים שמתיימרים לדעת מה נשים חשות וחוות מבלי רגישות מספיקה לחוויותיהן של הנשים שאיתן הם משוחחים. אולם, פרק זה אינו כולל כל ניסיון סיסטמתי לאסוף נתונים לגבי אותן נשים אמיתיות. לפעמים המחברים מסיקים מסקנות מלשונן של השאלות שנשאלו הרבנים, והם מצטטים מספר נשים דתיות פמיניסטיות.

מסתבר שברוב המקרים אנגלנדר ושגיא מניחים שנשים ריאליות מעוניינות בלימוד גמרא, רוצות להשתתף בדיון הלכתי, אינן יכולות או אינן רוצות לכפוף את דחפיהן המיניים לפסקי ההלכה של הרבנים, ודוחות את השיח הגברי על אודותן. ללא ספק קיימות לא מעט נשים כאלה, כמו שקיימות נשים בעלי גישות אחרות. אך ללא ניסיון של ממש לאסוף ולנתח נתונים, יש להיזהר מהסקת מסקנות לגבי חוויותיהן של נשים ריאליות.

אנגלנדר ושגיא מצטטים כמה נשים אשר הפנימו את השיח המהותני, התופסות את לימודי הגמרא כעסק גברי ומרוצות ממילוי תפקידים ביתיים. אך אותן הספר אינו מתאר במילה "ריאלי". במקום זה הן "נתינות" של השיח הגברי. "לעתים נוטים הקרבנות להפנים את נקודת המבט המוסבת אליהם, ונעשים סוכנים של נקודת מבט זו". כלומר, לדעת המחברים, נשים אשר קוראות תיגר על הפטריארכיה הן ריאליות, כאשר נשים שאינן עושות זאת סובלות מ"תודעה עצמית כוזבת".

באופן פרדוקסלי, שני גברים תוקפים רבנים גברים המכתיבים לנשים איך עליהן להרגיש ולהתנהג כדי לזכות בתואר הנכסף "אישה צנועה", אך אותם שני גברים מכתיבים לנשים כיצד עליהן להרגיש ולהתנהג כדי לזכות בתואר הנכסף "אישה ריאלית". כפי שטוענת Saba Mahmoud בספרה Politics of Piety, על אודות נשים בתנועת המסגדים במצרים, אל לנו להתעלם מחוויותיהן של נשים שרואות את עצמן, לפחות חלקית, ככפופות לסמכות דתית שמרנית. הזלזול של אנגלנדר ושגיא בנשים אלה פוטר אותם מלהציג שיח מיני אלטרנטיבי שיכול לשכנע את אותן הנשים שאינן רואות את עצמן בראש ובראשונה, או בכלל, כנתינות של כוח גברי מדכא.

בסופו של דבר, הבחירה לדון בתשובות המנסות לשכנע בני נוער לא לעשות את מה שהם רוצים לעשות עוזרת לפולמוס של אנגלנדר ושגיא נגד רבנים סמכותיים וגישתם המהותנית. אך דיון עשיר ומלא יותר היה צריך להתייחס למקרים שרבנים מעודדים ולא רק אוסרים, למקרים שבהם הציבור מסכים עם המנהיגים הדתיים או למקרים שבהם יהודיים ציונים דתיים מדברים על גוף ומיניות ללא תיווכם של הרבנים. הדיון היה נוגע לא רק בוויכוחים בין מנהיגים לציבור אלא גם בהסכמה ובראייה משותפת. עולה הרושם שבחירת הנושאים ב“גוף ומיניות“ נובעת לא משיקולים מתודולוגיים טהורים, כי אם משיקולים פולמוסיים. דיון מגוון ועשיר יותר אולי היה משרת פחות טוב את מטרתם האידיאולוגית של המחברים, אך זהו המחיר של בהירות אינטלקטואלית ומוסרית בתוך ויכוח.

ד"ר יואל פינקלמן מלמד במסלול ליהדות בת זמננו באוניברסיטת בר־אילן ובמדרשת לינדנבאום בירושלים

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


גאולה באור נוגה |אבישר הר שפי

$
0
0

החתן והכלה, המהווים בדברי הנביאים סמל לגאולה והתחדשות, מופיעים בשירו של יהודה עמיחי כזוג מבוגר, המואס בפאתוס ומחפש ממשות. התשובה נמצאת באהבה הפשוטה

אֲנִי יוֹשֵׁב בַּחֲדַר הַמְתָּנָה עִם חֲתָנִים צְעִירִים מִמֶּנִּי בְּהַרְבֵּה שָׁנִים

 

אִלּוּ חָיִיתִי בִּימֵי קֶדֶם הָיִיתִי נָבִיא

אֲבָל עַכְשָׁו אֲנִי מְחַכֶּה בְּשֶׁקֶט

לִרְשֹׁם אֶת שְׁמִי עִם שֵׁם אֲהוּבָתִי בַּסֵּפֶר הַגָּדוֹל

שֶׁל הַנִּשּׂוּאִים וּלְהָשִׁיב לַשְּׁאֵלוֹת שֶׁעֲדַיִן אֲנִי יָכוֹל לְהָשִׁיב לָהֶן.

מִלֵּאתִי אֶת חַיַּי מִלִּים

אָסַפְתִּי בְּגוּפִי יְדִיעוֹת שֶׁאֶפְשָׁר לְכַלְכֵּל בָּהֶן

שֵׁרוּתֵי בִּיּוּן וּמוֹדִיעִין שֶׁל כַּמָּה אֲרָצוֹת.

בִּצְעָדִים כְּבֵדִים אֲנִי נוֹשֵׂא מַחְשָׁבוֹת קַלּוֹת

כְּשֵׁם שֶׁבִּנְעוּרַי נָשָׂאתִי מַחְשָׁבוֹת כְּבֵדוֹת גּוֹרָל

עַל רַגְלַיִם קַלּוֹת, כִּמְעַט רוֹקְדוֹת מֵרֹב עָתִיד

לַחַץ חַיַּי מְקָרֵב אֶת תַּאֲרִיךְ הַלֵּדָה

אֶל תַּאֲרִיךְ הַמָּוֶת, כְּמוֹ סִפְרֵי הִיסְטוֹרְיָה,

שֶׁבָּהֶם לַחַץ הַהִיסְטוֹרְיָה הִצְמִיד אֶת שְׁנֵי

הַמִּסְפָּרִים הָאֵלֶּה יַחְדָּו לְיַד שֵׁם מֶלֶךְ מֵת

וְרַק מַקָּף מַפְרִיד בֵּינֵיהֶם

אֲנִי מַחְזִיק בַּמַּקָּף הַזֶּה בְּכָל מְאוֹדִי

כְּמוֹ בְּקֶרֶשׁ הַצָּלָה, אֲנִי חַי עָלָיו

וְנֶדֶר לֹא לִהְיוֹת לְבַד עַל שְׂפָתַי

קוֹל חָתָן וְקוֹל כַּלָּה וְקוֹל

מִצְהֲלוֹת יְלָדִים בְּחוּצוֹת יְרוּשָׁלַיִם

וּבְעָרֵי יְהוּדָה.

מעבר לששת טעמיו, ואולי אף יותר מהם, מסמן ט"ו באב את היציאה מימי האבל. ט"ו באב הוא היום הראשון שאסור להתענות בו לאחר שלושת השבועות שפתחו בתענית והסתיימו בה. אמנם דיני האבלות מסתיימים לפניו אבל כדי באמת לצאת מהם אי אפשר להסתפק בחזרה לימי החולין הרגילים של שגרת הקיץ. על מנת להשיב את הנפש ולמלא אותה מכל מה שחסרה בימי הצטמקותה, נדרש יום של חג, כמין תשובת המשקל  לימי התענית. נדמה כי רק בט"ו באב אפשר לנשום לרווחה, לצאת מן המצרים, לפשוט ידיים ולחולל.

אחד האיסורים המרכזיים בימי בין המצרים הינו איסור הנישואין. בתשעה באב, הסוגר ימים אלו, הוא מקבל ביטוי גם באיסורים על הקשר שבין איש ואשתו. נראה כי תכליתם של איסורים אלו אינו רק למעט בשמחה, אלא להדהד את החורבן עצמו. תמונתו של החורבן כעומד בזיקה אל הזוגיות איננה "המצאה" של תורת הסוד והיא מצוירת חזור ושנֹה כבר בדבריהם של הנביאים ולאחר מכן אצל חז"ל. הזוגיות, הן כסמל והן כתיאור מציאות, מהווה אצל נביאי החורבן כמין נייר לקמוס המעיד יותר מכול על החורבן והגאולה. בתוך תמונות אלו מתבלט הפסוק מירמיהו:"וְהִשְׁבַּתִּי מֵעָרֵי יְהוּדָה וּמֵחֻצוֹת יְרוּשָׁלַם קוֹל שָׂשׂוֹן וְקוֹל שִׂמְחָה קוֹל חָתָן וְקוֹל כַּלָּה כִּי לְחָרְבָּה תִּהְיֶה" (ירמיה ז, לד), ולעומתו פסוק הגאולה המושר בכל חתונה: "כֹּה אָמַר ה' עוֹד יִשָּׁמַע בַּמָּקוֹם הַזֶּה… בְּעָרֵי יְהוּדָה וּבְחֻצוֹת יְרוּשָׁלַם הַנְשַׁמּוֹת מֵאֵין אָדָם וּמֵאֵין יוֹשֵׁב וּמֵאֵין בְּהֵמָה, קוֹל שָׂשׂוֹן וְקוֹל שִׂמְחָה קוֹל חָתָן וְקוֹל כלה" (ירמיהו לג, י־יא).

במקרה או שלא במקרה, מכל טעמיו של ט"ו באב קנה לו שביתה דווקא סיפור מחולות הנישואין בכרמי שילה. כך שלא רק בהיותו יום חג, אלא גם מבחינת עניינו של היום הוא עומד בזיקה הפוכה לימי האבל על החורבן. על אודות זיקה הפוכה זו מעמידה אותנו כבר המשנה במסכת תענית, הבוחרת לתמונת הסיום של המסכת מכל הימים שאין מתענים בהם דווקא את ט"ו באב. תמונתו של ט"ו באב החובר ליום הכיפורים מועמדת כתמונת נגד אל מול כלל התעניות שבהן עוסקת המסכת.

צילום: מרים צחי

צילום: מרים צחי

קשר הצלה לחיים

מקום נוסף שבו נזכרים פסוקי הגאולה מירמיהו הוא שירו של יהודה עמיחי "חתונה מאוחרת". קולות החתונה מירמיהו הנושאים כאמור את שופרה של הגאולה חותמים את השיר, שאף במרכזו מוצבת תמונה של נישואין. אך אם נביט בה, זוהי תמונה מפתיעה ושונה לחלוטין מהציור הראשוני שבו מצטיירים פסוקי הנביא, ונראה כי כבר כותרת השיר "חתונה מאוחרת" מעידה על כך.

בתחילתו של השיר מציב עמיחי את עצמו אל מול החתנים הצעירים (“אני יושב בחדר המתנה עם חתנים צעירים ממני בהרבה שנים“) ונדמה שכבר בכך הוא מתרחק מן התמונה שבירמיהו. שכן אם נודה על האמת, כשמדברים על קול חתן וקול כלה בחוצות ירושלים אנו רואים לנגד עינינו זוג צעיר ולבן, בשיא פריחת נעוריהם, ולא בני זוג הנישאים נניח בשנות הארבעים פלוס לחייהם (תמונה שבשנים האחרונות נעשית יותר ויותר רלוונטית ואולי אף מבחינה זו שירו של עמיחי הוא בשורה).

בהמשך הופכת התמונה לקֹהלתית במובהק: “לחץ חיי מקרב את תאריך הלידה / אל תאריך המוות“. בתיאור סרקסטי מתאר המשורר את ספרי ההיסטוריה שבהם תאריך הלידה מוצמד לתאריך המוות ליד שמו של מלך מת, כאשר רק מקף מפריד ביניהם, ובתיאור שהוא אירוני ונוגע ללב כאחד מתאר המשורר את עצמו כמי שאוחז במקף הזה בכל מאודו כמו בקרש הצלה. קיימת כאן השלמה עם ההעדר, עם המוות, ויתור על הפאתוס (“אילו חייתי בימי קדם הייתי נביא / אבל עכשיו…“), על האידיאולוגיות, על המחשבות הגדולות לשינוי העולם המאפיינות את ימי הנעורים (“כשם שבנעוריי נשאתי מחשבות כבדות גורל / על רגליים קלות, כמעט רוקדות מרוב עתיד“).

עמיחי מתייחס באופן אירוני אף לכל המילים והידיעות המרובות שאנו צוברים בימי חיינו (“מילאתי את חיי מילים / אספתי בגופי ידיעות שאפשר לכלכל בהן / שירותי ביון ומודיעין של כמה ארצות“) ואף דברים אלו מזכירים את דבריו של משורר קהלת: “ולחוטא נתן עניין לאסוף ולכנוס“.

התמונה הפותחת את השיר אם כך מציירת את המשורר עומד בחדר ההמתנה על מנת להירשם לנישואין, אך בהנגדה מודגשת לחתנים הצעירים זוהי “חתונה מאוחרת“, חסרת פאתוס, חתונה שתנועת הוויתור מלווה אותה. יש כאן עמדה המכירה בהבל שבאחיזה, בצבירה, במחשבה שניתן לתפוס את העולם. היא מכירה בכך שבסופו של דבר מה שנשאר, ואולי גם מה שחשוב, הוא היכולת לענות על השאלות הפשוטות והבסיסיות ביותר (“ולהשיב לשאלות שעדיין אני יכול להשיב להן“) שאותן שואלים רושמי הנישואין: שם, שם האב, תאריך לידה. יש כאן משום ויתור על העתיד ועל כל הדמיונות שהוא צופן בקרבו, ולעומת זאת אחיזה עצמתית, לפיתה, כמו בקרש הצלה, בחיים עצמם, במקף הזה שבין הלידה והמוות. ואף כאן כבקהלת, שבאיזמל האמת המרה הופך את כל ה“תכליות“ שבהן אנו אוחזים להבל, ומבכר על פניהן את – “לך אכול בשמחה לחמך ושתה בלב טוב יינך כי כבר רצה הא־לוהים את מעשיך“.

אך מה עניינה של החתונה כאן? למה בוחר עמיחי למסור את השקפת החיים הזו דווקא מתוך חדר ההמתנה של רושם הנישואין? האם זהו רק הרווח מן ההנגדה לחתנים הצעירים ולתמונתה המקובלת של החתונה המסייע לו בחידוד התפיסה הקהלתית? נדמה שיש כאן יותר מכך, שכן אם נקפוץ שוב לסופו של השיר נראה כי האחיזה הקהלתית במקף, בקרש ההצלה של החיים, מלווה בנדר: “ונדר לא להיות לבד על שפתיי“, נדר שמיד לאחריו נשמעים קולות החתן והכלה בחוצות ירושלים ועמם מסתיים השיר.

בכך מציב עמיחי את האהבה כנקודה הארכימדית בעולם הקהלתי. המפתיע הוא שגם כאשר היא מצוירת בצבעיו היא חורגת מתוכו והופכת למשהו אחר, משהו שהוא מעבר לאחיזה הנואשת בחיים, לדבר שיש בו משהו מן הגאולה. לא לחינם מתרחש השיר בחדר ההמתנה לרישום הנישואין ועומד כולו על הנקודה שבה רושם המשורר את שמו עם שם אהובתו “בספר הגדול של הנישואין“. אם נשים את לבנו, ספר זה עומד בניגוד לספר האחר שבשיר: ספר ההיסטוריה שבו רשומים המלכים המתים בצירוף תאריך לידתם ומותם – ספר חיים מול ספר מתים.

מפליא איך קולע עמיחי באופן שנראה בלתי מודע לאחת מתמונות התשתית של ספר הזוהר – תמונת “מלכי אדום“ או “מות המלכים“. תמונה זו מתייחסת לרשימת מלכי אדום שבסוף פרשת וישלח המתארת את המלכים שמלכו באדום “לפני מלוך מלך לבני ישראל“. ברשימה שמונה מלכים, כאשר לגבי שבעה מהם מצוינת רק עובדת מלכותם ומיתתם: “וימלוך וימות… וימלוך וימות“. מן הכתוב עולה כי לא הייתה להם המשכיות, שכן אף מלך איננו בנו של קודמו. לעומתם, לגבי המלך השמיני, הדר, מספר לנו הכתוב כי היה נשוי למהיטבאל, ובניגוד למלכים הקודמים לא מוזכרת מיתתו. בזוהר הופכת התמונה המקראית לסיפור התשתית על בריאתו של העולם, כאשר שבעת המלכים מהווים את עולמות ה“טיוטה“ שחרבו, והמלך השמיני, משום היותו נשוי, מציין יחד עם אשתו מהיטבאל את העולם החי ובר הקיום. והנה גם כאן אצל עמיחי אנו שומעים על ספר עם מלכים מתים, ולעומתו ספר החיים של הנישואין, שבו חותם את עצמו המשורר בשיר זה.

הבנה מאוחרת

נשוב אל האהבה, זו העומדת ביסודה של החתונה המאוחרת. נדמה כי השיר מקנה לה עוצמה הרבה מעבר לאהבתם של החתנים הצעירים. רגליהם של אלו רוקדות מרוב עתיד, עיניהם מצועפות, נשואות קדימה, ואהבתם, לטוב ולרע, לוטה בערפל ועטופה בענני הדמיון. לעומתה מתבלטת ממשותה ונקיותה של האהבה המאוחרת. כמו האחיזה במקף החיים המלווה אותה, זוהי אהבה שהיא ממשות נטו.

בניגוד לאמירה כי האהבה אינה דורשת משני אנשים להסתכל זה על זה אלא להסתכל יחד באותו הכיוון, כאן האהבה עצמה היא המהווה את החיים, את הניצחון על המוות – ולא דמיונות האהבה או העתיד שאליו מתקדמים האוהבים. אולי צריך להגיע לחתונה מאוחרת כדי להבין זאת.

השיר מסתיים כאמור בתמונה העוקבת אחר תיאור הגאולה בירמיהו: "קול חתן וקול כלה וקול / מצהלות ילדים בחוצות ירושלים / ובערי יהודה". אם עוד היה מקום לספק, סיום מרגש זה מבהיר שעמיחי איננו אנטי משיחי, איננו כופר בגאולה, אלא רק רואה אותה באופן אחר. לא בתמונות אפוקליפטיות של אחרית הימים, לא בעננים וברקים וקולות שופר, אלא באקוורלים צבעוניים, באור רך, אולי קצת נוגה. ניתן לראות בה תמונה הזורעת באור הבהיר של ירושלים קצת מן התוגה שבחתונות היהודיות מן הגולה. לתחושה זו מסייע החיבור שעושה עמיחי בין הפסוק בירמיהו ושבע הברכות לפסוקים מזכריה: "כֹּה אָמַר ה' צְ־בָאוֹת עֹד יֵשְׁבוּ זְקֵנִים וּזְקֵנוֹת בִּרְחֹבוֹת יְרוּשָׁלִָם וְאִישׁ מִשְׁעַנְתּוֹ בְּיָדוֹ מֵרֹב יָמִים. וּרְחֹבוֹת הָעִיר יִמָּלְאוּ יְלָדִים וִילָדוֹת מְשַׂחֲקִים בִּרְחֹבֹתֶיהָ". כך מצליח עמיחי להוציא את הפסוק ואת הברכה, שבדרך כלל מושמים בהקשר מלא בפאתוס, ולראות בהם את יופייה העדין של האהבה חסרת היומרות, של החתונה המאוחרת.

אם נקשיב לסופו של השיר, עמיחי משנה בו את הסדר של הצירוף המקובל "בערי יהודה ובחוצות ירושלים" ל"בחוצות ירושלים ובערי יהודה". בכך דואג עמיחי לסיים את השיר עם שמו ורומז לנו שיש כאן משהו מאוד אישי. הוא כמו אומר שהדובר בשיר איננו רק "הדובר השירי" וכלוחש לנו: "השיר הזה הוא אני", יהודה. ואכן עמיחי, כפי שהוא מתאר את עצמו, הינו "נביא עני", משורר המסמן את המעבר מן הפאתוס של דור תש"ח לנמיכות הקומה של דור המדינה. בשיר אחר הוא כותב: "לא כברוש , / לא בבת אחת, לא כולי, / אלא כדשא, באלפי יציאות זהירות־ירוקות,/ להיות מוסתר כהרבה ילדים במשחק /ואחד מחפש", וגם כאן אנו מרגישים איך הוויתור על הפאתוס, על ההופעה המרשימה, על הכוליות, איננו מפסיד מאומה אלה פותח פתח לקיום חופשי ונושם יותר, זוהר באור הרך. כך יהודה עמיחי.

אם נשוב לעניין החורבן והגאולה, לזיקה שבין ט' באב לט"ו באב, אולי גם חידושה של הברית שלו אנו מצפים לאחר כל מה שעבר הוא סוג של חתונה מאוחרת. כוחה של חתונה זו כאמור אינו רק ביופי הרך שבה, אלא אף באמת ובמידת הקיום שבה. כך נקבע להלכה כי קדושה ראשונה קידשה לשעתה ולא קידשה לעתיד לבוא, ולעומתה הקדושה השנייה, הקדושה הענייה והמאוחרת של ימי שיבת ציון, חסרת הפאתוס והשופרות, דווקא היא קידשה לעולם.

באופן דומה עומדים לנו הלוחות השניים שקיבל משה במעמד צנוע ונסתר, ללא עננים וברקים, ולא הלוחות הראשונים מן המעמד נורא ההוד שהפכו לשברי לוחות. בנעורים יש אמנם מכוחה של הראשוניות, הם מלאים עוצמה וחדווה, מלאים עתיד, חולמים את האפשרויות הבלתי מוגבלות, ובכך כוחם. אך בד בבד יש בהם משהו עודף, "מותרות" בלשונה של הקבלה, ומשום כך הם מהווים פעמים רבות סוג של טיוטה. הטיוטה אמנם מהווה הכנה לדבר הקיים, אך היא עצמה מתנדפת. בהקשר הנישואין ניתן להביא גם את הכלל שקובעים חז"ל ולפיו אישה אינה מתעברת בביאה ראשונה (יבמות לד, א). הפעם השנייה, הנקייה מעודפות, האמיתית יותר, שיש בה משהו צנוע, עדין יותר וממשי יותר, היא זו המכה שורשים עמוקים ומתקיימת.

לסיום נציין רק כי שירו של עמיחי זכה לביצוע מפעים של מאיר אריאל המאוחר, והוא אחד משיריו האחרונים. זהו ביצוע רוטט ורגיש שנדמה שנמסך בו משהו גם מן האחרית של מאיר אריאל עצמו.

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


ציפור רבת יופי |אגי משעול

$
0
0

השירה היא שפת קודש המסתתרת בשפת החולין. מי שטעם פעם את טעם האושר של כתיבת שירה, נידון לחפש תמיד את הדרך חזרה. על יצירה, השראה וחסד

יצירה ביסודה היא חוויה דתית, מכיוון שהיא בריאה של יש מאין. כל משורר מכיר את המקדש הפנימי שממנו נובעת יצירתו, אותו "בית כנסת" – לא בניין כי אם מקום מסוים בתוך נפשו – שבו מתכנסים כל ה"אניים" של הווייתו אל התדר המאפשר את תפילת השירה. כל מי שבנה "בית כנסת" כזה והתחייב לעבודה פנימית לומד עם השנים להכיר את טעמו של המקום ולחוש בנוכחותו.

אין כמעט משורר שלא נתן ביטוי למפגש עם החסד הזה, שניתן לתארו אך ורק בעזרת דימויים. אחד היפים שבהם הוא של נתן זך: "רָאִיתִי צִפּוֹר רַבַּת יֹפִי,/ הַצִּפּוֹר רָאֲתָה אוֹתִי,/ צִפּוֹר רַבַּת יֹפִי כָּזֹאת לֹא אֶרְאֶה עוֹד/ עַד יוּם מוֹתִי./ עָבַר אוֹתִי אָז רֶטֶט שֶל שֶׁמֶשׁ./ אָמַרְתִּי מִלִּים שֶׁל שָׁלוֹם./ מִלִּים שֶׁאָמַרְתִּי אֶמֶש/ לֹא אֹמַר עוֹד הַיּוֹם". כך מתואר המעבר ממצב תודעה של קודש למצב תודעה של חול. גם אם יאמר היום את אותן המילים שאמר אמש, לא יהיה להן אותו מעמד, כי השירה היא שפה בתוך שפה, שפת קודש המסתתרת בתוך שפת החולין המשמשת אותנו לצורך השוטף של החיים. כדי להגיע אל השפה שבתוך השפה (אם לשידור ואם לקליטה) עלינו לעבור, כמו ברדיו, מגלים בינוניים לגלי FM.

מי שראה פעם ציפור רבת יופי, מי שטעם פעם את טעם האושר של כתיבת שירה, נידון לחפש אליה את הדרך חזרה (וגרפומניה היא תיעוד ניסיונות השווא של אלה שאינם מצליחים למצוא לשם את הדרך).

איור: שאטרסטוק

איור: שאטרסטוק

זיווג מוליד שיר

משוררים מנוסים יכולים לחוש בנוכחותה של המוזה (שכינת המשוררים) עוד בטרם יתמלאו המילים במטען חשמלי, יעברו התמרה ויהפכו לתלת־ממדיות ומפולשות: "יוֹם זֶה – יוֹם יֻלַּד בּוֹ שִיר", תיאר טשרניחובסקי את הרגע שבו הקיץ וראה על הקיר שמש צעירה חמה עוסקת בכתיבה תמה, ואז "דָּבָר – לֹא אֵדַע מָה – בִּי נֵעוֹר, בִּי זָע, הָמָה עַל נִימָה סְתוּמָה מֵעַיִן, תְּפָשָֹנִי: בָּא מִנַּיִּן? מִתְרוֹצֵץ בְּנִגוּנִים, מַלְמְלוֹת חֲרוּז־גְּוָנִים, וַאֲנִי כְּבָר בּוֹ מַכִּיר, יוֹם זֶה יוֹם יֻלַּד בּוֹ שִיר". והרי בכל בוקר אפשר להתעורר ואפילו להבחין בכתמי השמש על הקיר מבלי לראות בהם כתיבה תמה של השמש.

"פּתְאֹם קָם אָדָם בַּבֹּקֶר וּמַרְגִיש כִּי הוּא עַם ומַתְחִיל לָלֶכֶת", כתב אמיר גלבע את אותה חוויה ממש רק בדימוי אחר. ואכן, הרגע הזה הוא כה פלאי, עד שכמעט אין משורר שלא נתן לו ביטוי. מעשה היצירה אינו דבר קל. בעיקר מפני שאין הוא תלוי אך ורק במשורר, ומשתתפים בו כוחות נעלמים נוספים, מעין שותפים סמויים שאין לנו מושג מי והיכן הם, אך בלעדיהם המילים לא יחוללו.

מי שטעם פעם התעלות של יצירה ירצה שוב ושוב לחזור לשם, אבל הדרך אל בית הכנסת הפנימי היא פתלתלה, נסתרת ומתעתעת, ולעולם אין ביטחון שאפשר יהיה לחזור רק מפני שהיינו שם פעם. לכן נידונים המשוררים להתקיים במצב אבסורדי שבו כל מי שהם, כל הגדרת זהותם, תלויה בחוזה חד צדדי עם איזה כוח נסתר (מוזה, חסד) שלא חתם איתם על שום חוזה ואינו מחויב להם כלל, כוח המתפרץ מתוכם לפעמים אך גם נעלם מסיבות הידועות רק לו, או אף נוטש בלי להותיר כל עקבות או פרורי עמי ותמי שיחזירו אותם מהיער הביתה.

הקשב, ההתמסרות והתלות הזאת בכוח מופשט (ועם זאת מוחשי כל כך) הם ביסודם חוויה דתית, והחוקיות החלה עליה זהה לזו של האדם המאמין העובד את אלוהיו, כולל היסוד הארוטי המתואר בשיר השירים, אם נקרא את הספר כאלגוריה.

גם בין המשוררים לבין חסד ההשראה מתקיים כל מה שיש בסיפור אהבה: חיזור, פגישה, זיווג, הסתר פנים וכו'. כדי שיתרחש זיווג מוליד־שיר צריך להרפות את התודעה, כדי לאפשר חדירה של כוח אחר שאינו אנחנו ו"לתת למילים לעשות בנו", כמו שכותבת יונה וולך. דווקא היא, שהוקעה על שירה "תפילין" בכנסת ובמערכת החינוך, העמיקה כל כך להבין את הממד הרליגיוזי שבכתיבת שירה, וביטלה את הגבול בין נמוך לגבוה. היא לא "הורידה" את התפילין אל המין ולא "הרימה" את המין אל האלוהי, כי אם חוותה אותם כאחדות. גם בשירה החשוף והנדיב "תן למילים", שכולו מיצג ארוטי של מעשה היצירה, היא מדגימה בזמן אמת, תוך כדי כתיבה, את הזיווג בין החסד למשוררת:

תֵּן לַמִּלִּים לַעֲשוֹת בְּךָ/ תֵּן לָהֶם הֲיֵה חָפְשִי/ אֵלוּ תִּכָּנַסְנָה בְּךָ/ תָּבאנָה פְּנִימָה/ עוֹשֵׂי צוּרוֹת עַל צוּרוֹת/ יְחוֹלְלוּ בְּךָ אוֹתָהּ חֲוָיָּה/ תֵּן לַמִּלִים לַעֲשׂוֹת בְּךָ/ אֵלוּ תַּעֲשֵׂינָהּ בְּךָ כִּרְצוֹנָן/ עוֹשׂוֹת צוּרוֹת מֵחָדָש בַּדָּבָר/ תַּעֲשֵׂינָה בַּדָּבָר שֶׁלְךָ/ אוֹתוֹ הַדָּבָר בִּדִיּוּק/ כִּי הֵן דָּבָר אוֹתוֹ תַּעֲשֵׂינָה/ הָבֵן תָּבִין כִּי אֵלוּ תְּחַיֶּינָה/ לְךָ אוֹתָהּ חֲוָיָּה וּפֵרוּשָׁה כַּטֶּבַע/ כִּי הֵן/ טֶבַע וְלא הַמְצָאָה/ וְלא גִּלּוּי כִּי כֵּן טֶבַע/ תַעֲשֵׂינָה טֶבַע דָּבָר בְּךָ/ כְּמוֹ שֶתֵּן מִין חַיִים לַמִּלָה/ תֵּן לַמִּלִים לַעֲשׂוֹת בְּךָ.

הקודש מדבק. המילים מחוללות (פועלות וגם רוקדות) בכותב, אבל גם עושות ב"דבר שלך" "אותו הדבר בדיוק". הן נבראות וממשיכות לברוא "כי הן טבע", והן עושות בנו "דבר" במובן של לוגוס, של דיבור אלוהי, כי השיר הוא מבנה מילולי מאגי הממשיך לפעול בעולם ולהשפיע גם על מצב תודעתו של הקורא.

במאמרו "כיסוי וגילוי בלשון" מדמה ביאליק את המילים לתריסר אבני החושן המשובצות באפוד של הכהן הגדול. כאשר שימש בקודש וענד אותן על חזהו כדי לתת לראשי העם מענה על מבוכה או מצוקה כלשהי, התחילו אבני הקריסטל להתעורר לחיים ולהבהב, תוך שהן נטענות ומשמשות מנסרה אנרגטית לקבלת מידע וידע (ואי אפשר שלא להבחין בקרבה הצלילית בין המילים "אפוד" ל"אייפּד", שגם דרכו אנחנו מקבלים מענה מהיר לכל שאלותינו), אבל כשפשט הכהן את האפוד והרחיק אותו מגופו חזרו האבנים למצבן הקודם הדומם. זה מה שקורה גם למילים כשהן משנות את מעמדן ועוברות משפת היומיום לשפת השירה.

(אם נטייל על חוף הים בעודנו שרויים במצב התודעה הרגיל וניתקל בשלט "אין מציל" נדע שאם ניכנס לים אנו עלולים לטבוע, אבל במצב תודעה אחר ייטען השלט משמעות עמוקה יותר ואף סמלית, ונפרש אותו כמסר מוצפן המזהיר אותנו במסווה של שלט עירוני כי אין לנו מושיע מלבד עצמנו).

הקודש מגלה את עצמו במבנה השורשים של השפה. המרידיאנים הסמויים העוברים ומקשרים בין משפחות המילים שניתן ליצור מכל שורש משרטטים ליודעי ח"ן צפנים ורמזים, חיבורים שיש בהם רמז וסוד. הקשב לזה הוא נחלתם של מקובלים ומשוררים, כל אחד בדרכו. מי שכתב "רֶחֶם" כתב גם "רַחֲמִים", מי שכתב "צָפוֹן" כתב גם "מַצְפּוּן" ו"צוֹפֶן", ומי שכתב "מַרְעִיף" כתב גם "עָרַף" ו"רְעָפִים" ו"עֹרֶף"; אי אפשר כמעט לומר מילה בעברית בלי שהיא תפעיל מיד את כל תיבת התהודה עם כל מנעד המשמעויות של השפה. ההד עולה מכל קירות המקדש, עד שלפעמים עיקר העבודה הוא להשקיט ולהסות את המיותר. השירה לא פעם חכמה מכותביה, מכיוון שהשפה חכמה מהם והיא עובדת בשבילם ומשרתת אותם.

בין הנצח לרגע

למה משוררים חשים צורך לפרסם את שיריהם? האם לא די להם בעצם החוויה? הצורך הזה יכול אמנם בצורתו הנחותה לנבוע רק מהתרברבותו של האגו, אבל לרוב הוא נובע מהכרת תודה עמוקה, מרצון לתת, להעביר הלאה את המנחה, להראות, להתחלק במתנה, לספר לאנשים על הציפור רבת היופי שפגשו.

מרטין בובר אמר עם קבלת פרס ביאליק:

התופעה הראשונית המאפשרת את התהוותם של אותם יצורים נדירים שראוי לכנותם בשם שירים הרי היא שבנפשו של אדם מסוים מתרחש דו שיח בין הנצח לבין הרגע. המשורר בחסד עליון מוסר את לבו שיהא למקומו של דו־שיח זה, ומוכן לסבול את כל הייסורים העלולים לבוא עליו מתוכו. עליו לקבל בלב נכון את שניהם – את אפלוליתו נמנעת החדירה של הנצח, ואת ממשותו הבהירה של הרגע – ועליו לעמוד בפני המגע בין שניהם, מגע שלעתים אכזרי הוא מאוד והמתרחש בלבו הכואב שלו, של המשורר. וממגע זה, הרטט הנפשי בין האינסופי לסופי, בין הקיום האישי לקיום העל אישי, נולד השיר האמיתי.

אם יש בכלל תפקיד לשירה (ואפשר לחשוב על משוררים כעל נביאים שלא התפתחו), זה להזכיר לנו את עצמנו. זוהי הסיבה שבגללה אנחנו כותבים שירה ובגללה אנחנו פונים אליה, כי שיר טוב כמוהו כאצבע מורה אל המקור.

אגי משעול תופיע במסגרת פסטיבל "לא בשמים" בגליל העליון, י"ד־ט"ז באב, 21־23 ביולי

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


מחלוקת לשם שמים? |רונן נויבירט

$
0
0

מלחמות הרבנים סביב הרבנות הראשית לוו בחרמות, בגידופים ובביזוי תלמידי חכמים. 
שלושה כללים מנחים למחלוקת לשם שמים

בשבועות האחרונים, חווינו חוויה קשה ואף טראומתית של מלחמות רבנים סביב הרבנות הראשית ועניינים נוספים שעלו על סדר היום, מלחמות שלוו בחרמות, גידופים, הוצאת דיבה, חיטוט בתמונות, ביזוי תלמידי חכמים ומעל הכול ביזוי התורה.

מעל לכל ספק, מחלוקת הינה כלי נצרך והכרחי לכל חברה ובוודאי בעולם התורה. חברה הפועלת באופן הומוגני הינה חברה שסופה להתנוון. ריבוי הדעות וגיוונן מובילים לתחרות בריאה ולהפריה הדדית בבחינת "קנאת סופרים תרבה חכמה". ברם, אחד האתגרים הגדולים העומדים לפתחו של עולם התורה הינו ניווט המחלוקות באופן שתישארנה בתוך הגבולות של "מחלוקת לשם שמים". לצערנו, ההיסטוריה היהודית רוויה מחלוקות קשות בין רבנים ותלמידי חכמים ומימרת חז"ל "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם" נשמעת לעתים כקלישאה צינית. חז"ל במדרש הידוע במסכת יומא (ט, א) הצביעו על גורם זה כסיבה המרכזית לחורבן הבית והרס האומה: "מקדש שני, שהיו עוסקין בתורה ובמצות וגמילות חסדים, מפני מה חרב? מפני שהיתה בו שנאת חינם. ללמדך ששקולה שנאת חינם כנגד שלוש עברות: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים".

מהם אפוא הכללים למחלוקת לשם שמים? הלא כל אחד מהצדדים טוען שכוונתו לשם שמים וכיצד יוכל המתבונן מן הצד לשפוט מי חולק לשם שמים ומי לא? ברצוני להציע שלושה קריטריונים אשר יאפשרו להבחין בין מחלוקת רצויה לבין מחלוקת פסולה.

אלכסנדר קנצ'יק, "בית המדרש הישן", 2003

אלכסנדר קנצ'יק, "בית המדרש הישן", 2003

מטרת המחלוקת

מטרת המחלוקת צריכה להיות בירור האמת, גם במחיר האופציה של הודאה בטעות. אם מטרת החולקים הינה לנצח ולהכריע את המחלוקת, הרי שהמחלוקת מלווה בהכרח באינטרס אישי מאחר שכל צד שואף להראות שהוא טוב יותר וצודק יותר. ברם, אם מטרת המחלוקת הינה בירור האמת, אין זה משנה אם אני צודק או שמא היריב צודק שהרי הדבר החשוב הינו מציאת האמת וחיזוקה.

זו משמעות דברי המשנה בפרקי אבות (ה, כ): "כל מחלוקת שהיא לשם שמים – סופה להתקיים". וכפי שהגדיר זאת ה"חתם סופר":

שלא יהיה כוונת המתווכחים… לנטות דעת חברו לדעתו, כי מה לי ולו, אך יהיה הויכוח להעמיד סברתי ודעתי על פי שכלי, באופן מה שחברי טען נגדי אראה במחשבתי אם כנים דבריו אחזור בי ואם לא נראים לי דבריו אני עומד על דעתי, ומה לי בכך אם יודה לי או לא כי אין כוונתי לנטות דעתו לדעתי, וכן יהיה דעת חברי שכנגדי להעמיד סברתו לעצמו, ואחר הויכוח הזה אחרי רבים להטות. אבל אותם הרוצים דוקא שחברו יודה לו וכוונתו להטות דעת חברו לדעתו, אותם שוגים מדרך האמת ונוטים אל הניצוח ויצא משפט מעוקל" (שו"ת חתם סופר אורח חיים, ר"ח).

יש בדברי החתם סופר דרישה הכרחית כדי לנהל מחלוקת לשם שמים. אסור לצד החולק לנסות לשכנע את רעהו. ההיפך הוא הנכון, על המתווכח לנסות להשתכנע, ואם לא הצליח להשתכנע בטעותו לפחות התחזק הוא בדעתו. המתווכח רק כדי לשכנע מאבד את הלגיטימציה של מחלוקת לשם שמים, גם אם מדובר בנושא הנמצא ברומו של עולם. המתווכח לשם שכנוע האחר כה בטוח בעצמו וסבור שכל האמת איתו עד שאינו מסוגל להקשיב לביקורת ולבחון היכן הוא טועה.

סגנון המחלוקת

במחלוקת לשם שמים, יינתן כבוד לצד החולק. אין בכך כדי להפחית את עוצמת הוויכוח, ואכן כל צד חייב להילחם בחריפות על דעתו, ברם הדבר חייב להיעשות בצורה מכובדת ואלגנטית מתוך הבנה ואמונה שגם הצד השני כוונותיו טהורות לשם שמים. הטחת האשמות כאילו ליריב יש אג‘נדה נסתרת, כאילו הוא משבש ראיות ומטעה את הציבור במזיד, חורגת מגבולות מחלוקת לשם שמים. קריאה בכינויי גנאי (רשע, כופר, ניאו־רפורמי, הזוי, פנאט וכו‘) כמו גם השמצה אישית ומתקפה פרסונלית חורגות במפגיע ממסגרת המחלוקת הלגיטימית. היטיב להגדיר זאת הרב קוק:

נמצא שכל מחלוקת שיש בין איש ישראל לחבירו, בין קיבוץ לחבירו, גם היא בונה עולמות, וכיון שהכל הוא שכלול ובנין, אין צורך לדבר מרורות, כי אם להודיע את הגודל ששני הצדדים עושים, ושהם יחד משכללים בנין עדי עד, ומתקנים את העולם, ואז לפי התרחבות הידיעה תגדל האהבה, כפי הערך של גדולת השנאה, ויגדל החיבור לפי הערך של גדולת הפירוד" (הרב קוק, אורות ישראל, ד, ו).

אם נצא מנקודת מוצא זו, שיש לבצע הפרדה מוחלטת בין המחלוקת האידיאולוגית לבין המחלוקת הפרסונלית, אם נוכל לשפוט את כל האדם לכף זכות אך בד בבד לחלוק על דרכו בתכלית התוקף ללא טשטוש המחלוקת האידיאלית, הרי שאנו במסלול הנכון.

היחס שבין החולקים

אם בני הפלוגתא מסוגלים לשמור על יחסי חברות חמים למרות תוקף המחלוקת, הרי שמחלוקתם לשם שמים. הדבר הקובע את טיבה של המחלוקת אינו הנושא או דעות החולקים כי אם היחס האישי שביניהם. הלל ושמאי, על אף שחלקו כמעט על כל נושא שבעולם, כיבדו זה את זה ואהבו זה את זה, כפי שמגדיר זאת ר‘ יהונתן אייבשיץ:

בזאת יודע, אם המחולקים ובעלי ריבות – זולת הדבר שחלקו בו ומנגדים זה לזה הם אוהבים גמורים בלב ונפש, זהו אות שמחלוקתם לשם שמים, אבל אם אויבים ונוטרים שנאה זה לזה על ידי מחלוקת, זהו שלא לשם שמים, ויתיצב השטן בתוכם, וזהו הסימן מסרו לנו חכמי משנה, איזו היא מחלוקת שהיא לשם שמים, כי בכל מחלוקת אומרים שהיא לשם שמים, אמרו כמחלוקת שמאי והלל, שאהבו זה את זה וכבדו זה את זה הנאהבים ונעימים, זהו אות שמחלוקתם לשם שמים, אבל כמחלוקת קרח ועדתו, שהיו נוטרים איבה ושנאה וכמעט יסקלוהו למשה וכדומה, זו היא שלא לשם שמים" (יערות דבש ב, ח).

הדרך היחידה שבה נוכל להמשיך לצעוד יחדיו כחברה היא רק ואך ורק אם נבין שאין הצדק עם מחנה אחד בלבד (לרבות המחנה שלנו) ובאופן דומה אין מחנה אחר הטועה לחלוטין. התמונה מורכבת בהרבה מציור פשטני זה. עלינו לנסות למצוא את נקודות הצדק שבכל שיטה ובכל מפלגה – דתיים וחילונים, חרדים וציונים, חרד“לים ומודרניים, ימנים ושמאלנים – ולהרכיב בניין שלם יותר. הסיבה לכך שהאחדות נראית דבר הנמצא מאיתנו והלאה הינה שלעתים החולקים מנסים לטעון שכל האמת נמצאת אך ורק בקו שלהם וכל המשתייך לקו מחשבה אחר אין לו כל מקום בעולם התורה. כל צד מנסה לשנות את רעהו כך שידמה לו, במקום לנסות ולראות מה יכול הוא ללמוד מרעהו. ברם, זהו שורש הטעות. אין כל שאיפה לשיווי בדעות, ההיפך הוא הנכון. הסוד לאחדות אמיתית טמון בהבנה שיש מקום במסגרת השיח הציבורי לכל אחת מהדעות. צריך לחלוק בתוקף, אך אסור לזלזל ולהכפיש. מותר לתקוף את הדעה החולקת אך אסור חלילה לתקוף את הצד החולק באופן אישי ולטעון שהוא מונע ממניעים זרים או פופוליסטיים.

בימים אלו, ימים שבין חורבן לנחמה, עלינו לזכור את דבריו המאירים של הרב צבי יהודה הכהן קוק (“את אחי אנכי מבקש“):

את אחי ואת אחיותיי, בכל חלקי עמנו, שבכל המפלגות ובכל הארגונים, הידועים ושאינם ידועים, הנגלים והנסתרים, ושאינם במפלגות ושאינם בארגונים – את כולם אני מבקש ומפיל תחנונים לפניהם. חוסו נא על נפשותיכם ועל נפש עמנו כולו. אל נא יתעלם מאתנו אף לשעה חומר האחריות, לעומת גודל הבניין של פרק זמן נורא ונשגב זה, ואל נגיע לידי חילול השם חלילה. אל נא יחליט כל אחד מאתנו, כל מפלגה וארגון וחלק, אשר כולם הלא את טובת עמנו ותקומת ארצנו דורשים, כי רק אתו כל האמת וכל הצדק. אל יחפוץ ואל ידמה, במצבנו האיום הזה, להטיל את דעתו בכפיית ידים על חברו; אל ישכח, מתוך ההתרגשות של האידיאליות הקדושה, כי הדעה לא תוטל ולא תתקיים בזה אלא תעורבב ותרפה ותימוג. אל נא נעכיר את החופש הציבורי שלנו בדעות ובמחשבות, בשאיפות ובתכניות, בבירוריהן ובטיפוליהן, על ידי העברת גבולות השימוש בכוח הידיים והשרשת השנאה והבוז שבלב. נזכור, כי "המגביה ידו על חברו נקרא רשע" וכי היחס השלילי מתכפל בהדדיותו לאין מעצור בין אדם לאדם ובין אח לאח. נצמצם את חילוקי דעותינו הציבוריות בויכוח הדבור והכתב ובהגשמתן הישירה, ואל נדלדלן בגסות האגרוף ובארסה של השליליות. נזכור את כוונת הצדק והאידיאליות שבכל אחד מאתנו, ונמצא את הדרך הנכונה והמתאימה לסידור היחסים שבינינו ולתיקון מגמותינו המעשיות. "אמת ומשפט שלום שפטו בשעריכם, ואיש את רעת רעהו אל תחשבו בלבבכם".

האחריות לתיקון המצב העגום מוטלת על כל הצדדים. ישנה חשיבות לגישות שונות בעולם התורה, והן עשויות לאזן זו את זו לו רק תתנהל המחלוקת בצורה נכונה. גישה ליברלית מדי עשויה לפרוץ פרצות גדולות בתורה אם לא תתנהל באחריות, כפי שאירע לאהרן הכהן בחטא העגל. מאידך, גישה מונופוליסטית והגמונית החושבת שהיא המייצגת היחידה של התורה עשויה למוטט את הגשרים הקיימים ולבנות חומות גבוהות ובצורות בין הציבור לתורה, כפי שאירע למשה רבנו בחטא מי מריבה. רק מחלוקת אמיתית לשם שמים עשויה לבנות גשרים, ולעשות זאת באופן אחראי ומבוקר.

אני תפילה שהעולם הרבני יתעשת, יבין את האחריות הכבדה המוטלת על כתפיו ויחזור להראות לכלל הציבור את הדרך שבה מתנהלת מחלוקת אמיתית לשם שמים, דרך שבה באמת "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם".

הרב רונן נויבירט הוא רב קהילת "אהל ארי" ברעננה

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


רב לשם כבוד |משה שטרן

$
0
0

התואר "רב", המוצמד כיום לכל עסקן חרדי, עושה עוול לרבנים האמיתיים וגורם להשנאת הרבנות. אף אדם לא היה קורא "דוקטור" למי שלא עבר בחינות הסמכה

באחד הפאנלים הטלוויזיוניים ערב הבחירות פתחה המגישה, רינה מצליח, בהצגת המשתתפים: "איתנו מספר שתיים במפלגת יש עתיד, שי פירון. התבקשנו לומר: הרב שי פירון", הטעימה, ודימיתי לראותה מבליעה הסתייגות מההנחתה הקלריקלית מגבוה. מיד אחריו הציגה את הקולגה שלו כ"ישראל אייכלר". "הרב ישראל אייכלר", תיקן אותה מיד הח"כ מיהדות התורה, ולשווא התאמץ לכבוש חיוך מנצח ומתנצח. זו הייתה, כמדומה, תמציתו המזוקקת של הפער בין הציבורים שמייצגים השניים לגבי היחס לתואר "רב" ולמשמעותו כיום: שניהם ראו חשיבות בהצמדת התואר לשמם, אבל איש איש ומניעיו.

מי ראוי, אפוא, לשאת האידנא בתואר "רב", הסובל מאינפלציה דוהרת השוחקת את ערכו? תלוי, כמובן, במגזר המדובר. הציבור החילוני, ובמידת מה גם זה המסורתי, רואה לעתים בכל חובש כיפה אחד כזה. אם אתה, למשל, חייל דתי בפלוגה "רגילה", גם אם כיפתך ככיפת בנט והשכלתך הדתית כשל לפיד, יש סיכוי מצוין שתהפוך תוך זמן קצר ל"רב של הפלוגה"; הידע הבסיסי שלך הוא די והותר. אם אתה במיעוט דתי מזהיר במקום העבודה, עד מהרה תהפוך לשילוב של הרב ישראל מאיר לאו והרב עובדיה יוסף: אתה המסבירן, הפוסק וכותל הקיטורים על הדת והדתיים והרבנים וההלכה, ובאחת – הסמכות הדתית הגבוהה לסובביך, הנבערים בעיני עצמם.

בקרב החרדים הסיפור שונה לחלוטין: ב"יתד נאמן" ובני דמותו כל עסקן זוכה לקידומת נאה. אם הוא בליגת המשנֶה, יסתפק בקיצור ר'; ה"גדוילים" ישודרגו כמובן עם שובל ארוך של תארים, שראשיתו הרה"ג (הרב הגאון) או רשכבה"ג (רבן של כל בני הגולה) ואחריתו בשליט"א (שיזכה לאורך ימים ושנים טובות אמן), והכלל הנקוט הוא: כל המרבה (בתארים) הרי זה מקוּדָם. בתווך, אמור להיקרא “רב“ רק מי שהוסמך לרבנות. כמה פשוט, כמה רחוק מהמציאות.

סמנטיקה מטעה

מוקד בעייתי במיוחד לשימוש פיקטיבי וחסר כיסוי בתואר הנכבד הוא הזירה הציבורית ובמובהק זו הפרלמנטרית. הכּנֶסֶת הפכה במרוצת השנים למלבין אוטומטי של "רבנים" מדומים, רובם המוחלט חסרי הסמכה. יש בהם תלמידי חכמים או למצער מי שלמדו בישיבה אי אילו שנים, אך לכלל הסמכת "יוֹרֶה יוֹרֶה" (כושר לרבנות) לא הגיעו. הרזומה של  אייכלר, לדוגמה, עשיר: הסברה, עיתונות, לימודים בכולל, אבל הוא לא הוסמך לרבנות (השר הרב פירון דווקא כן, בידי הרב אליהו).

המקרה של ח"כ גפני גבולי יותר: הוא שימש אמנם ראש כולל, אבל אינו מציין בקורות חייו באתר הכנסת כי הוסמך לרבנות. לא כך היה, למשל, הח"כ המנוח הרב אברהם רביץ, שהוסמך לרבנות בישיבת חברון ומקצועו מוגדר "רב וראש ישיבה" (היה אחד מראשי ישיבת "אור שמח"). גם בש"ס מנפקים את התואר בקלות לכל ח"כ, בכיר כזוטר: הרב אלי ישי, הרב אריה דרעי, הרב יצחק כהן, הרב יעקב מרגי. אז הנה, בפרסום ראשון ובלעדי: איש מהם איננו "רב", לפחות לא במובן המוסמך והמקובל מחוץ לחוג אוהדיהם.

האמנם כל פעיל ציבור או חבר כנסת חובש כיפה זכאי מיניה וביה לתואר? האם ראוי כי בשעה שאחרים עמלים במשך שנים ומתייגעים לילות כימים על תילי תילים של דקדוקי פסיקה ובחינות מפרכות, הללו יזכו לתואר אך ורק בזכות מידת עסקנותם, קרבתם למוקדי הכוח או שתי אלו גם יחד? בציבור החרדי התשובה ברורה: כשליח ציבור אתה ראוי לכבוד. פרשנותם לתואר "רב" נרחבת יותר מזו הפורמלית ואיננה משקפת דווקא את השכלתו המקצועית של הנושא בו. לא הייתי מוצא בכך פסול אלמלא ההטעיה הגלומה בנוהג נפסד זה, שכן משמעותו הרווחת שונה לגמרי. כך מרוּקנת מתוכנה נשיאת התואר ה"אמיתי", שהרי אם כולם "רבנים" אין עוד משמעות, כבוד או יתרון לבעל מקצוע שרכש הסמכתו בעמל.

הדבר דומה למצב שבו כל "דוקטור לשם כבוד" יצמיד לשמו מעתה ואילך את התואר הסמלי (לצערי אני מכיר גם כאלו, בהם אף "פרופסור" מזויף, שאינם מעידים כמובן על הכלל). הבעיה נעוצה בכך שבעלי "רב לשם כבוד" אין רק עשרות אלא אלפים ורבבות, ועכשיו לך תבין מי מהם רב בר־סמכא ומי סתם מכובד. מי שאינו מבחין בדקויות מדמה שכולם אותו דבר. זו בדיוק הסיבה לכך שהעיתונאי יעקב אייכלר, האח של, מקפיד דווקא שלא יקראוהו רב. "כשחושבים את כולם לרבנים, אם אחד מהם סרח עוינים את כולם", הסביר.

את האבסורד מגלמים בקלות כמה אישים ידועים. אחד הבולטים בהם הוא אלימלך פירר. אדם נדיר, יחיד בדורו: בעל ידע רפואי פנומנלי שרופאים בכירים מתייעצים איתו, הכתובת מספר אחת לאלפי פונים מדי שבוע. בקיאותו בלתי נתפסת. קשריו עם רופאים בעולם הפכו לשם דבר. האם כל זה הופך אותו לרופא? מובן שלא. חוות־דעתו, שעליה יסמכו ידם מנהלי מחלקות משלוש יבשות, לא תהיה קבילה כחוות דעת רפואית בבית משפט, כי ישנם קריטריונים ברורים להגדרת "מומחה רפואי". אלא מאי? ניחשתם: פירר ידוע יותר כ"הרב פירר", משל היה זה חלק משמו הפרטי. רגע, למה "הרב"? האם עיסוקו בפסיקה הלכתית? בהנהגה תורנית? האם הוסמך לכך? האם הוא לא הרבה יותר "רופא" מאשר "רב"? בחוגו־הוא, לסמנטיקה הזו אין חשיבות.

בעל השליטה

בהקשר הרחב, מעניין לבחון מוסכמה שהתקבעה וכבר אין אחריה עוררין. כוונתי לאִמרה שבפרקי אבות "עשה לך רב", המהווה מקור היולי, כמעט "חוקתי", לחובת היהודי להיוועץ תדיר ברב. יש מי שהלכו צעד קדימה וראו בכך הוראה הלכתית שאין לסור ממרותו של רב יחיד אלא לשעות אך ורק לפסיקותיו בכל דבר ועניין; מה שנקרא, לא ללכת עם "הרב נוח".

אך בחינה אמיתית וכנה של ההקשר תלמד שהמונח "רב" בימי המשנה לא כוון לסמכות דתית, אלא לבר־אוריין, בעל סמכות, ידע או מעמד, לפי ההקשר. כך, באותם פרקי אבות נאמר: "אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס", הוראה המלמדת על משמעות הרב כאדון, בעל מעמד גבוה יותר (וכן: "מה שקנה עבד קנה רבו", דהיינו: "רב" הוא האדון, "בעל השליטה"). זאת ועוד: הרי מעט אחרי "עשה לך רב" באה ההמלצה: "אהב את המלאכה ושנא את הרבנות", וברור למפרשים כי "רבנות" איננה הגוף ההלכתי העליון אלא שררה או עמדת שליטה. לכן, המימרה "עשה לך רב" נראית בעליל כעצה והדרכה: בכל דבר ועניין ראוי לך להיוועץ, לשאול בעל ידע, ניסיון וסמכות, וזאת לאו דווקא בהקשר דתי ולא בהיבטים ההלכתיים של חייך. הוראה זו הולמת היטב גם את ההמשך: "וקנה לך חבר".

מתוך נקודת מוצא זו ניתן להפיק תובנה בת־זמננו לטיבו של מושג ה"רב", החורג מהוראת איש הדת ומכוון לבעל עמדת השפעה, אם כמורה או מנהל (הזוכים במקומותינו תדיר לַכינוי, אף שמעולם לא הוסמכו לרבנות) ואם כפעיל ציבור או שלוחו.

כיוון אפשרי לשימוש מידתי ונכון במינוח הרבני באופן שלא יטעה עשוי להיות דווקא זה שמצאה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה־19 כשהגיעה לפתחה סוגיית אמנון יצחק, המכנה עצמו מקדמת דנא "הרב" ללא כחל וסרק. דא עקא, ועדת הבחירות בדקה ומצאה (לאור תלונה של ש"ס!) שהאיש איננו רב מוסמך, ועל כן קבעה כי אינו רשאי להתמודד תחת כותרת משנֶה זו. מאידך, לא נעלם מעיניה כי הוא מהווה סמכות רוחנית־דתית בעיני רבים, ולכן התפשרה על התואר החלופי: "המפלגה בראשות רבי אמנון יצחק". אולי ראוי לשקול ביטוי זה, או דומה לו, כתואר חלופי שיכבד את נושאו אך לא יהיה בו כדי להטעות.

יש להצר על כך שרק בדרך פתלתלה זו – תלונה לוועדת הבחירות – עלה לדיון ציבורי (לזמן קצר מאוד) המחדל הגורף ורב השנים של השימוש בתואר "רב" לכל דכפין, שגם אם את נזקו המצטבר קשה לאמוד, לא קשה לנחש כי יש לו חלק לא מבוטל בהשנאת דמות הרב ומוסד הרבנות על חלקים רחבים בציבור בישראל. רוחות חדשות שאולי ינשבו במוסד ממלכתי זה הן הזדמנות פז גם לבחון מחדש את השימוש הגורף בתואר, וטוב יעשו הרבנים הראשיים החדשים אם לצד הבעיות הבוערות יהיו הראשונים לעשות גם זאת, כחלק משיקום מעמד הרב בישראל.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013



חג התירוש בכרמי שילה |נתנאל אלינסון

$
0
0

עיון במקורותיו של ט"ו באב חושף כי בזמן המקרא היה זה יום חג שבו חגגו את בציר הענבים במחולות ובעלייה לרגל. רמיזות הפזורות בסיפורה של בת יפתח מלמדות גם על קשר לנשים ופריון. בעקבות החג הנעלם

ט"ו באב מוזכר במשנה כאחד הימים הטובים והחשובים שהיו לישראל בתקופת בית שני. הגמרא (תענית ל, ב) מציינת את ההיתר לשבט בנימין לבוא בקהל כאחד האירועים הבולטים בחג זה. אירוע זה התרחש כאשר יצאו בני בנימין לחטוף את בנות שילה המחוללות בכרמים: "וַיְצַוּוּ אֶת בְּנֵי בִנְיָמִן לֵאמֹר לְכוּ וַאֲרַבְתֶּם בַּכְּרָמִים. וּרְאִיתֶם וְהִנֵּה אִם יֵצְאוּ בְנוֹת שִׁילוֹ לָחוּל בַּמְּחֹלוֹת וִיצָאתֶם מִן הַכְּרָמִים וַחֲטַפְתֶּם לָכֶם אִישׁ אִשְׁתּוֹ מִבְּנוֹת שִׁילוֹ וַהֲלַכְתֶּם אֶרֶץ בִּנְיָמִן" (שופטים כא, כ).

זקני העדה מצטערים על שבועתם שלא לתת לשבט בנימין מבנותיהם לנשים בעקבות מעשה פילגש בגבעה, וחוששים שכך יימחה שבט מישראל. את הפתרון היצירתי הם מוצאים בדמותו של חג קדום שהתקיים מזה שנים רבות בינות לכרמי שילה: "וַיֹּאמְרוּ הִנֵּה חַג ה' בְּשִׁלוֹ מִיָּמִים יָמִימָה אֲשֶׁר מִצְּפוֹנָה לְבֵית אֵל מִזְרְחָה הַשֶּׁמֶשׁ לִמְסִלָּה הָעֹלָה מִבֵּית אֵל שְׁכֶמָה וּמִנֶּגֶב לִלְבוֹנָה" (שם, ט).

שילה הקדומה הייתה עיר הבירה של עם ישראל במשך כל תקופת השופטים. איזה חג התקיים במקום זה "מימים ימימה", מדוע הוא נתקבע כחג נשי ומדוע דווקא בינות לכרמי שילה?

ארץ הכרמים

כתשתית להבנת ייחודו של החג, יש להבין כיצד היה נראה הנוף החקלאי באזור שילה בעת העתיקה. כיום הנוף החקלאי ברוב אזורי השומרון הוא של מטעי זיתים, אך בעת העתיקה ארץ השומרון אשר בטבורה שוכנת שילה נתברכה בכרמים פורים ומשובחים, וגידול הגפן היה הענף החקלאי החשוב ביותר בהר שומרון. שפע פסוקים ומקורות מצביעים על הנוף החקלאי הקדום ששלט באזור: כרמי שילה (שופטים כא), כרמי אבימלך בשכם (שופטים ט), ניבי הגפן המיוחדים של בני יוסף "עוללות אפרים ובציר אביעזר" (שופטים ח, ט), ומעל כולם נבואתו של ירמיהו הרואה את השומרון בחורבנו ומנבא שהנוף החקלאי יחזור להוריק כבעבר: “עוד תטעי כרמים בהרי שומרון…“.

גם כשהנביאים רוצים להטיף לאפרים הם משתמשים בנוף הכרמים בנבואות הזעם: “הוֹי עֲטֶרֶת גֵּאוּת שִׁכֹּרֵי אֶפְרַיִם וְצִיץ נֹבֵל צְבִי תִפְאַרְתּוֹ" (ישעיהו כח). אפרים כביכול שיכור וסטה מן הדרך בגלל הכרמים המעטרים את נחלתו. אף ברכת יעקב ליוסף "בן פורת יוסף" רומזת על ברכת הכרמים של נחלתו, שכן ה"פורה" היא אחד מזני הגפן המשובחים ביותר.

בתקופת בית שני, היין המשובח ביותר שהובא לבית המקדש הובא ממערב השומרון, כשאזור זה מכונה במשנה "אלפא ליין" (מנחות ח, ו). גם הממצא הארכיאולוגי מלמד על המקום החשוב שזכתה לו הגפן באזור. במערב השומרון נמצאו כ־960 מגדלים חקלאיים בנויים אבני גזית ששימשו לתעשיית היין בתקופת בית שני. במספר אתרים בשומרון חשף פרופ' אדם זרטל בורות קטנים חצובים על משטחי סלע ארוכים, ולטענתו אלו הם שרידי כרם חצוב. לעתים בשל מחסור בקרקע נטעו את הכרמים היישר בתוך הסלע. ואכן, מן המפורסמות הוא שהגפן מסתדרת היטב גם בסלע גירני קשה וחודרת לעומק הסלע, ואיכות היין רק גדלה מכך!

רק החל מהכיבוש המוסלמי החליף הזית את הגפן כגידול העיקרי בשומרון. זאת בשל האיסור לשתות יין בדת האסלאם.

אם כן, אזור השומרון בעת העתיקה הוא ארץ כרמים. אך טבעי אפוא שחג הכרמים החקלאי יתפתח באזור עיר הבירה השומרונית של תקופת השופטים – שילה העטורה גפנים מכל עבר.

ארבעת המינים

בבואנו לברר מהיכן צמח החג ומדוע אין הוא מוזכר בתורה, יש לחזור לימים שבהם רוב תושבי הארץ היו חקלאים, ומעגל השנה החקלאי היה לבה הפועם של התרבות הישראלית בארץ.

אנו מכירים במקרא את הרשימה המפורסמת של שבעת המינים, אולם ישנה רשימת מינים בסיסית יותר ויסודית יותר –  "וְאָסַפְתָּ דְגָנֶךָ וְתִירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ" (דברים יא, יד). הדגן – חיטה ושעורה, התירוש – תוצרת הענבים, והיצהר – שמן הזית. רשימת ארבעת מינים אלו מופיעה פעמים רבות במקרא, בנפרד מהרשימה הכוללת של שבעת המינים. ללא ספק מינים אלו יותר חשובים ומהותיים לאדם מהתאנה, הרימון והתמר, ולמעשה הם נחשבים למוצרי היסוד הבסיסיים ביותר לאדם בעת העתיקה: הדגן ללחם, השמן למאכל ולמאור, והיין – משקה אנרגיה חשוב מאין כמותו (בניגוד לזמננו, שבו היין עולה על שולחננו רק באירועים מיוחדים, בעבר היין היה ה"מיץ" היחיד שניתן לשמור לאורך זמן, ובכך הוא מהווה מקור לסוכרים זמינים ומשקה בסביבה שבה אין מים נקיים. ראו: "לְאִמֹּתָם יֹאמְרוּ אַיֵּה דָּגָן וָיָיִן" (איכה ב, יב), "וְהַיַּיִן לִשְׁתּוֹת הַיָּעֵף בַּמִּדְבָּר" (שמואל ב, טז, ב).

ארבעה מינים אלו מיוצגים בעת הקרבת הקרבנות בבית המקדש, כשבמקביל לקרבן מביאים "סולת בלולה בשמן ונסכו" – סולת היא חיטה, שמן הוא הזית, ונסכו הוא היין. ארבעה מינים אלו מיוצגים גם בשולחן השבת שלנו – בחלות עשויות הדגן, ביין הקידוש ובנרות השמן.

כידוע, לכל חג מחגי ישראל יש בנוסף לפן האמוני־היסטורי גם צד חקלאי הקשור לעונת השנה שבה חל המועד. אם נתבונן בשלושת הרגלים נראה שלכל חג קשר לאחד המינים שהזכרנו: פסח – הזמן בו מבשילה השעורה; שבועות – הזמן בו מבשילה החיטה; סוכות – הזמן שבו מבשילים הזיתים. מכאן ואילך מתחילה עונת המסיק, שמסתיימת בחנוכה – חג השמן.

מה חסר? כמובן, חג התירוש. לא נתייחד בתורה חג שמציין את תחילת הבציר. אולם, מסתבר שבאופן טבעי, החקלאי הארצישראלי הקדום שהיה יוצא לכרם בעונת הבציר היה שמח בפירות החדשים, וחוגג את תחילת עונת הבציר בשמחה ובריקודים. אימתי מתי חלה עונת הבציר בהר? בשיאו של הקיץ, פחות או יותר באמצע חודש אב. ט"ו באב.

ט"ו באב, אם כן, מתגלה כיום שבו נפתחה העונה החקלאית של בציר הגפן, ובכך הוא משלים את חגי ארבעת מוצרי היסוד. שיבוץ חג זה במועדי השנה הקדומים משלים בצורה הרמונית את מערכת ה"רגלים" החקלאיים, כשחודשיים מפרידים בין מועד למועד – חודשיים מחג קציר השעורים בפסח לחג השבועות, חודשיים מחג קציר החיטים בשבועות לט"ו באב, וחודשיים מחג הבציר בט"ו באב לחג מסיק הזיתים בסוכות.

רגל רביעי

חג הבציר נהג ככל הנראה בעיקר בשילה ובירושלים, שאליהם היו מעלים את הפירות החדשים. ענבים, כידוע, אינם משתמרים לאורך זמן, ועל כן הרוצה להעלות ביכורי ענבים חייב לעשות זאת בסמוך למועד הבציר – בט"ו באב. זו ככל הנראה הסיבה לכך שעל אף שאת הבציר חגגו בכל הארץ, ט"ו באב נחוג רק בסמוך למקום המשכן והמקדש – בתקופת משכן שילה כחג המתרחש בינות לכרמי שילה, ובתקופת בית שני כחג שבו משתתפות בעיקר בנות ירושלים.

הד לכך שט"ו באב אכן היה מקובל כמועד עלייה לרגל נמצא בגמרא שמתארת את האירועים שקרו בט"ו באב:

 אלא חמישה עשר באב מאי היא?… עולא אמר – יום שביטל הושע בן אלה פרוסדיות שהושיב ירבעם בן נבט על הדרכים ואמר – לאיזה שירצו יעלו.

על אירוע זה יש לתהות – מדוע ביטל ירבעם בן נבט את העלייה לרגל דווקא בט"ו באב ולא באחד מהרגלים שבהם היו עולים לירושלים: פסח, שבועות או סוכות? מכאן מסתבר להוכיח שאכן בתקופת המקרא היה מועד רביעי נוסף שבו היו עולים לרגל לירושלים – ט"ו באב.

עם היציאה לגלות נשתכחה מאיתנו המשמעות החקלאית של חגי ישראל. החגים שלהם היה עוגן היסטורי נשמרו, ואילו ט"ו באב, שהיה בעיקר חג חקלאי, נשתכח מאיתנו עם הנטישה של עבודת האדמה.

שמחה יתרה

כיצד היו בוצרים את הכרם בתקופות הקדומות? עדות למנהג שרווח בזמן הקדום נשתמר במקרא בסיפור אבימלך: "וַיֵּצְאוּ הַשָּׂדֶה וַיִּבְצְרוּ אֶת כַּרְמֵיהֶם, וַיִּדְרְכוּ וַיַּעֲשׂוּ הִלּוּלִים" (שופטים ט, כז). כלומר, לאחר הדריכה בגת עשו הילולים – חגיגת בציר, משתה ושמחה. וכן אומר הרמב"ן: "כי המנהג בכרם בבוא תבואתו שיחולו שם וילכו בו בחלילים" (דברים כ, ו).

בציר הכרם ודריכת הענבים היו מלווים בקריאות שמחה וגיל ייחודיות – "וְנֶאֱסַף שִׂמְחָה וָגִיל מִן הַכַּרְמֶל וּבַכְּרָמִים לֹא יְרֻנָּן לֹא יְרֹעָע יַיִן בַּיְקָבִים לֹא יִדְרֹךְ הַדֹּרֵךְ הֵידָד הִשְׁבַּתִּי" (ישעיהו טז).  בכרמים מרננים ומריעים, ובגתות צועקים "הידד" בקצב דריכת הענבים. ייתכן שגם שמה של פעולת הבציר, הזמירה, רומז על השירה והניגון שהיו בעת הבציר (על פי לוח גזר "ירחו זמר" הוא זמן הבציר, ולא זמן זמירת החורף).  אף הלשון המקראית "נבל יין"  (למשל שמואל א י, ג, וכן  בחרסי שומרון) רומזת אולי על קשר בין כלי הנגינה הידוע לתעשיית היין.

לא לחינם זכה הבציר בשמחה יתרה, שכן תוצרתו, היין, הוא מקור לשמחה ולקדושה – “וְיַיִן יְשַׂמַּח לְבַב אֱנוֹשׁ לְהַצְהִיל פָּנִים מִשָּׁמֶן“ (תהלים קד, טו). גם יותם, בן שבט מנשה, מזכיר במשלו המפורסם את שמחת הגפן: “וַיֹּאמְרוּ הָעֵצִים לַגָּפֶן לְכִי אַתְּ מָלְכִי עָלֵינוּ. וַתֹּאמֶר לָהֶם הַגֶּפֶן הֶחֳדַלְתִּי אֶת תִּירוֹשִׁי הַמְשַׂמֵּחַ אֱ־לֹהִים וַאֲנָשִׁים וְהָלַכְתִּי לָנוּעַ עַל הָעֵצִים“ (שופטים ט, יב). אכן, רק לתוצרת הגפן נתקנה ברכה מיוחדת שמעידה על חשיבותה וחריגותה משאר תוצרת שבעת המינים: “בורא פרי הגפן“.

נמצא אם כן שאותו חג שהיה נוהג בשילה מימים ימימה היה בעל אופי חקלאי, ובו היו יוצאים לכרמים בשמחה ובשירים ומעלים את בציר הענבים למשכן שילה. אך כיצד נתייחד חג זה להיות חג עם זיקה חזקה לנשים? לשם כך יש לעלות קומה נוספת.

מימים ימימה

"וַיֹּאמְרוּ הִנֵּה חַג ה' בְּשִׁלוֹ מִיָּמִים יָמִימָה…" (שופטים כא, ט)

הביטוי "מימים ימימה" מופיע בנביאים בשלושה סיפורים בלבד, והדבר קורא לנו לחפש את הקשר בין שלושת האזכורים הללו. עיון בהם יסיר חלק מהמסתורין שלובש חג עלום זה (בתורה ביטוי זה משמעותו במועד קבוע מדי שנה בשנה. ראו שמות יג, ח).

הסיפור הבא במקרא שבו מוזכר הביטוי "מימים ימימה" עוסק בהולדתו של שמואל הנביא, פרק אחד בלבד לאחר סיפור פילגש בגבעה (שמ"א א):

וַיְהִי אִישׁ אֶחָד מִן הָרָמָתַיִם צוֹפִים מֵהַר אֶפְרָיִם וּשְׁמוֹ אֶלְקָנָה … וְלוֹ שְׁתֵּי נָשִׁים שֵׁם אַחַת חַנָּה וְשֵׁם הַשֵּׁנִית פְּנִנָּה וַיְהִי לִפְנִנָּה יְלָדִים וּלְחַנָּה אֵין יְלָדִים. וְעָלָה הָאִישׁ הַהוּא מֵעִירוֹ מִיָּמִים יָמִימָה לְהִשְׁתַּחֲוֹת וְלִזְבֹּחַ לה' צְ־בָאוֹת בְּשִׁלֹה וְשָׁם שְׁנֵי בְנֵי עֵלִי חָפְנִי וּפִנְחָס כֹּהֲנִים לה'.

אלקנה עולה מדי שנה בשנה למשכן ה' שבשילה, ובאחת הפעמים מתפללת חנה, אשתו העקרה, ונפקדת בפרי בטן, הלא הוא שמואל. מתי בשנה היה עולה אלקנה למשכן בשילה? את זאת מתאר המדרש:

היה אלקנה עולה ארבעה פעמים בשנה, שלושה מן התורה ואחת שקיבל עליו. שנאמר ועלה האיש ההוא מעירו מימים ימימה (אליהו רבה פרשה ט).

אלקנה היה עולה לרגל בשלושת הרגלים – פסח, שבועות וסוכות – ובעוד רגל אחד מיוחד שקיבל על עצמו. ניתן לשער שאותו רגל רביעי שקיבל על עצמו היה ט"ו באב, הרגל הרביעי שהיה נוהג בתקופתו (ואולי כך ניתן להבין את חשדו של עלי "וַיַּחְשְׁבֶהָ עֵלִי  לְשִׁכֹּרָה". עלי חושש שאחת מהנשים המתהוללות בכרמי שילה בט"ו באב השתכרה משמחת היין ונכנסה פנימה אל הקודש).

בשני הסיפורים שראינו עד כה הופיע הביטוי "מימים ימימה" בהקשר של אותו "רגל רביעי" – חג ה' בשילה שהתקיים בט"ו באב. בשני הסיפורים מדובר בחג נשי, וגיבורות הסיפור, החג, הן נשים – בנות שילה היוצאות לחול בכרמים, וחנה, שבכוח תפילתה זוכה לבן נביא שיושיע את ישראל. מדוע הפך ט"ו באב להיות קשור דווקא לנשים? ייתכן שאת התשובה נמצא בסיפור השלישי שבו מופיע הביטוי "מימים ימימה", סיפורה של בת יפתח. בסיפור זה מופיע הביטוי בפעם הראשונה בנביאים.

חגיגות פריון

יפתח, מבני מנשה בגלעד היה. לפני שיצא להילחם בבני עמון נדר כי אם ישוב בשלום, הראשון שיצא מפתח ביתו יהיה עולה לה'. אך לאחר שיפתח מנצח ושב בשלום, הראשונה שיוצאת לקראתו איננה אלא בתו היחידה. יפתח מבין שעליו לקיים את נדרו ולהעלות את בתו לעולה, ולמרבה הפלא בתו מסכימה, כשרק בקשה אחת לה: "וַתֹּאמֶר אֶל־אָבִיהָ יֵעָשֶׂה לִּי הַדָּבָר הַזֶּה: הַרְפֵּה מִמֶּנִּי שְׁנַיִם חֳדָשִׁים, וְאֵלְכָה וְיָרַדְתִּי עַל־הֶהָרִים, וְאֶבְכֶּה עַל־בְּתוּלַי, אָנֹכִי וְרֵעוֹתָי". בת יפתח מבקשת לבכות על בתוליה, על שלא תזכה עוד לפרי בטן.

לאחר שבת יפתח חוזרת יפתח עושה לה את "נדרו אשר נדר". פרשני המקרא חלוקים האם באמת הרג אותה או שרק ישבה במקום מבודד עד סוף ימיה ולא ידעה איש. על כל פנים, סיפורה הטראגי של בת יפתח נזכר לדורות הבאים, וכל בנות ישראל הכירו וידעו את סיפורה של הגיבורה האומללה שמיהרה לצאת במחולות ולא ידעה כי אל סופה היא יוצאת.

הסיפור נחתם בשני פסוקים שסוגרים את המעגל של "מימים ימימה":

 וַיְהִי מִקֵּץ שְׁנַיִם חֳדָשִׁים וַתָּשָׁב אֶל־אָבִיהָ וַיַּעַשׂ לָהּ אֶת נִדְרוֹ אֲשֶׁר נָדָר, וְהִיא לֹא־יָדְעָה אִישׁ, וַתְּהִי חֹק בְּיִשְׂרָאֵל. מִיָּמִים יָמִימָה תֵּלַכְנָה בְּנוֹת יִשְׂרָאֵל לְתַנּוֹת לְבַת־יִפְתָּח הַגִּלְעָדִי אַרְבַּעַת יָמִים בַּשָּׁנָה (שם, לט).

בפסוקים אלה מוזכרים כל המוטיבים הרומזים לאופיו של "הרגל הרביעי": הביטוי הייחודי "מימים ימימה" מקשר אותנו מיידית לסיפורי "חג ה' שבשילה", וגם הנוהג לקונן על בת יפתח "ארבעת ימים בשנה" מקשר אותנו לשלושת הרגלים ולעוד רגל רביעי. מה שמייחד את הסיפור הזה הוא שבו טמון ההסבר להפיכתו של החג לחג עם זיקה נשית חזקה – "ותהי חוק בישראל מימים ימימה תלכנה בנות ישראל". מדובר בחוק, מעשה קבוע, מדי שנה בשנה, שמתייחד לבנות ישראל בלבד, והקשרו של ה"חוק" הוא התאבלות על כך שאישה צדקת, כבת יפתח, לא זכתה לפריון עד יום מותה.

האם רחוק לשער שהתאריך של "רגל רביעי" זה, שנתייחד לנשים בלבד, הפך עם הזמן לחג הקשור לפריון והמשכיות של עם ישראל? כך בסיפורה של חנה שבוחרת בתאריך זה להתפלל על פרי בטן ונענית, כך בנות שילה שיוצאות לרקוד ולחולל בכרמים למען לא יימחה שבט מישראל, וימשיך לפרות ולרבות. שמא ייתכן שהמנהג של בנות שילה לצאת במחולות בכרמים היה כנגד "והנה בתו יוצאת לקראתו בתופים ובמחולות".

הרגל הרביעי, ט"ו באב, נתקבע בתקופת השופטים כרגל מיוחד, ייחודי לנשים. ביום זה לאורך כל התקופה היו חוגגים את המשך הפריון של עם ישראל, כשבכל שנה ושנה היו מיתוספים ביום זה עוד בתים נאמנים בישראל. ואכן ראוי היה לחג זה לצמוח דווקא בנחלת אפרים, שקרוי על שם הפריון: "וְאֵת שֵׁם הַשֵּׁנִי קָרָא אֶפְרָיִם כִּי הִפְרַנִי אֱ־לֹהִים בְּאֶרֶץ עָנְיִי" (בראשית מא, נב). מזלו של יוסף – דגים – אף הוא מסמל פריון, וכך גם נחלת יוסף, שהתחלקה לשניים – אפרים ומנשה.

בחודשי החורף הגפן העירומה נראית מתה וחסרת חיוניות ובחודשי האביב היא פורצת באון ומעלה זמורות ירוקות הגדלות במהירות. זו הסיבה לכך שהגפן במסורת ישראל מסמלת את ההמשכיות והפוריות: "אֶשְׁתְּךָ כְּגֶפֶן פֹּרִיָּה" (תהילים קכח, ג). אם כן, מתאים ביותר שהחג שהתרחש בכרמי שילה מסמל את ההמשכיות של השבט שלא נמחה ואת הפריון וההמשכיות של עם ישראל.

עמק לבונה

מיקומו של חג הכרמים בשילה מעניין אף הוא, ונותן משמעות נוספת לאופיו של החג הקדום. הפסוק שמתאר את מיקומו של החג לא מציין שהחג התקיים בתוך העיר שילה, אלא באחד מהשטחים הסמוכים לה. לשטח זה נותן הכתוב ציון מדויק: "מִזְרְחָה הַשֶּׁמֶשׁ לִמְסִלָּה הָעֹלָה מִבֵּית אֵל שְׁכֶמָה וּמִנֶּגֶב לִלְבוֹנָה" (שופטים כא, יט).

המסילה היא הדרך הראשית בשדרת ההר בתקופת המקרא. היא עוברת פחות או יותר על כביש 60 של ימינו, וחוצה את ההר מדרום הר חברון ועד צפון השומרון. באזור שילה עברה הדרך לאורך הכביש שיורד מהיישוב מעלה לבונה וממשיך דרך חאן לבונה לכיוון שכם. זיהויה של לבונה המקראית הוא בכפר לובאן הנמצא על אם הדרך הראשית, בעמק לבונה. על פי הפסוק, את מיקום החגיגות יש לחפש מדרום ללובאן וממזרח לדרך הראשית. אזור זה הוא למעשה חלקו הדרומי־מזרחי של עמק לבונה, בין צומת עלי לצומת מעלה לבונה.

עמק לבונה מסמן את המעבר מהרי אפרים המבותרים לנופי החקלאות והכפרים הפוריים של השומרון. יצחק בן צבי שסייר באזור ב־1910 תיאר זאת כך: “דומה, אותם ההרים ואותו הטבע – אך מה רב ההבדל בין שממות סלעי יהודה החשופים ובין הרי אפרים, העטופים כרמים, גני ירק ועצי פרי שונים“ (מסעות יצחק בן צבי, הר הברכה, עמ‘ 63).

את שמו של העמק, לבונה, ניתן לדרוש באופנים רבים ומעניינים. ראשית נציין את צורתו המיוחדת של העמק – זהו עמק מפותל שצורתו היא כחצי עיגול. ייתכן שזה מקור שמו, כשל חצי סהר, לבנה.

אולם קרבתו של העמק לשילה, עיר המשכן, מעלה כיוון מחשבה נוסף – הלבונה הייתה אחד מסממני הקטורת החשובים ביותר וייתכן שכאן, בלבונה, ייצרו וכתשו את הקטורת שהובאה על בסיס דרך ההר ממרחקים וכך קיבל המקום את שמו. אך מעניין במיוחד הוא ההקשר הרעיוני בין שמו של העמק לאירועים שהתרחשו בו. עמק לבונה היה המקום המדויק של חג המחוללות בכרמים. חג המחוללות היה שזור כולו בצבעי לבן: החג התקיים באמצע החודש כשהלבנה במילואה, ובחג זה היו יוצאות בנות שילה כשהן לבושות בגדי לבן (משנה תענית ד, ח) ומחוללות בחג בציר הכרמים.

ט“ו באב הוא גם התאריך שבו מתחילים לפרוח פרחי החצב הלבנים והגבוהים. בדיוק שישה חודשים לפני כן, בט“ו בשבט, מתעטרת ארצנו בלובן פריחת השקדים. עד היום עצי השקד הרבים מעטרים את עמק לבונה מכל צדדיו, וביקור בעמק וסביבתו בט“ו בשבט מהווה חגיגה לעיניים. אם כן, צבעי הלבן שזורים היטב בקורותיו של עמק לבונה – בחודש שבט הוא מלבין מלובן השקדים הרבים הנטועים בו ושישה חודשים אחר כך, בט“ו באב, עולה בהמוניו החצב הלבן ובנות שילה יוצאות לבושות בגדי לבן לחול בעמק.

חודשיים של שמחה

לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים.

חודשיים ימים יש בין ט"ו באב ליום הכיפורים. ימים אלו הם ימים של שמחה יתרה במסורת ישראל. מבחינת טבעה של הארץ, ימים אלה הם חלקו האחרון של הקיץ. האוויר מצטנן ומתחילים להריח את הסתיו. בימים אלו עולה החצב – מבשר הסתיו, הפירות מבשילים על העצים, וטללי הלילה מתרבים באוויר.

לאחר ימי הדין של הקיץ החם, שמסמלים במסורת ישראל את אירועי הדין שהתרחשו בעם ישראל – מות תלמידי רבי עקיבא, י"ז בתמוז ותשעה באב – באים ימי החסד הנעימים של חודש אלול. חודשיים אלו מקבילים לימי "שבע דנחמתא" – הפטרות הנחמה שנקראות בשבת. בעולם הישיבות בגלות היה נהוג שכבר מט"ו באב מתחזקים בלימוד התורה ומרבים בתשובה ובמעשים טובים.

ייתכן לאור זאת כי אותם ימים שמציינת המשנה כימים טובים הם הימים שבין חמישה עשר באב ליום הכיפורים. תקופה זו מקבילה בדיוק לתקופת הבציר, שנמשכת כחודשיים (בהתאמה לזני הגפן השונים ולאזורים השונים), ובמהלכה היו יוצאות בנות ירושלים לבצור את הכרמים ולחול בהם בבגדי לבן.

אלו ימים מיוחדים, ימי חסד, והם מתוחמים בין שני חגי הסליחה והכפרה. ט"ו באב, החג שבו נתכפרו עוונותיהם של כלל ישראל (מתי מדבר, הרוגי ביתר, פילגש בגבעה, חטאי ירבעם; ראו תענית שם), ויום הכיפורים – חג המחילה הפרטי של כל אחד ואחד מישראל. שני ימי הכפרה הללו נצבעו בצבעי הלבן, סמל הכפרה וההתנקות – בט"ו באב עוטות הבנות בגדי לבן ואילו ביום הכיפורים כל אחד ואחד מישראל עוטה בגדי לבן. ייתכן שימים אלו הם גם אותם "שניים חודשים" שבהם הלכה בת יפתח להתבודד בהרים.

ימים אלו הם ימי התחדשות ומיצוי אחרון של פירות הקיץ לקראת תרדמת החורף הארוכה. חודשיים של חסד, מחילה וימים טובים בין שני חגי הלבן. ימים לבנים.

נתנאל אלינסון הוא מנהל גרעין צמרת של המועצה הציונית בישראל

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


האנחה היהודית והאהבה |זיוה שמיר

$
0
0

שירת האהבה נקטעה מהספרות העברית עם גירוש יהודי ספרד והתפזרותם בעולם, וחזרה אליה עם ראשית הספרות העברית החדשה. וגם אז במרבית הצניעות ובדרכים עוקפות 

הספרות העברית החדשה נולדה כידוע באקלימה של המהפכה הצרפתית, שעה שאינטלקטואלים צעירים, בני הקהילה היהודית באמשׂטרדם, ניצלו את התמעטות הסמכות הרבנית והרשו לעצמם לחבר שירי אהבה ושירי טבע ב"לשון קודש" – לשון שנועדה עד אז לצורכי התפילה וההלכה בלבד (תחת שלטון נפוליאון נשללה מהרבנים הזכות להטיל חרם ונידוי על "פורצי גדר"). העברית, שבה נכתבו בימי הביניים אחדים משירי החשק הנועזים ביותר בתולדות עם־ישראל, התעוררה מתרדמה בת שלוש מאות שנה וחיכתה לדודהּ־גואלהּ.

מיעט בתיאורי אהבה. מנדלי מוכר ספרים

מיעט בתיאורי אהבה. מנדלי מוכר ספרים

"אחד העם" התנגד

המודרניות של הספרות העברית החדשה, ילידת תקופת הנאורות, התבטאה כידוע בראש ובראשונה בניסיונם העז והנועז של סופריה להתמודד עם תמטיקה חדשה, ובמיוחד עם שני נושאים – יפי הטבע ומנעמי האהבה – שהיו אסורים מחמת אופיים "היווני" שעלול להסיח אדם מישראל מתלמוד תורה. נושאים אלה, שהופעתם בספרות העברית נקטעה עם גירוש יהודי ספרד והתפזרותם בעולם, חזרו להתאזרח בה, וקודם כול בשירה, שנחשבה אף היא במשך דורות רבים כגורם מסית ומדיח המזוהה עם ה"הֶלֶניזם". בהשפעת דרשות של דופי שהשמיעו חז"ל על השירה היאה ליוונים, אך לא לבני ישראל, הדהד לאורך הדורות בחלל העולם היהודי הרעיון שלפיו השירה בכלל, וזו המוּשׁרת בפרט, מפתה את המאזין ומעוררת את יצריו.

וכך, בין שהספרות העברית החדשה הנֵצה עם הופעת השירה האלגורית־דרמטית של רמח"ל, כדעת ביאליק, ובין שזו החלה ללבלב עם הופעת "שירי תפארת" הארכניים של נפתלי הרץ וייזל, כדעת אחרים, חידושה התאפיין בהתרתם מקץ דורות רבים של אותם איסורי חז"ל שלא התירו לאדם מישראל ליהנות מיפי הטבע, מיפי האישה ומיפי השירה.

ואולם, איסורים עתיקי יומין אלה הוסיפו להדהד בחלל העולם היהודי גם לאחר שתנועת ההשכלה העברית פעלה לביטולם בתחומי "החיים" כבתחומי "הספר", ואפילו לאחר שזו החלה לרדת מעל במת ההיסטוריה כדי לפנות מקום לעליית התנועה הציונית. וכך, אפילו בשנת 1897, ערב התכנסות הקונגרס הציוני הראשון, עם הקמת הַשִּׁלׂחַ, הכריז אחד־העם במנשר "תעודת הַשִּׁלׂחַ", ש"השתפכות הנפש על הדר הטבע ונועם האהבה וכדומה – יבקש לו כל החפץ בלשונות העמים וימצאנה במידה מספקת".

צעירים דתיים מכירים את שיריה. יונה וולך

צעירים דתיים מכירים את שיריה. יונה וולך

מאחורי הגדר

אמנם אחד־העם ניסח את דבריו כהוראת שעה שכוּונה נגד ה"צעירים" המתמַערבים, אשר גם בעת התכנסותם של הקונגרסים הציוניים הראשונים גדשו את יצירתם בגחמותיהם האישיות פרי החינוך האינדיבידואליסטי שקיבלו במערב ולא בנושאים לאומיים קולקטיביים שעמדו על הפרק, אך אף על פי־כן ניתן לשמוע בהם הד לאותם איסורים ישנים־נושנים, שראו ביצירות על טבע ואהבה נהנתנוּת "הֶלֶניסטית", המסיחה את הדעת מן העיקר. בעקבות פסיקת אחד־העם נאלץ ביאליק לשלוח את שירי האהבה המוקדמים שלו לכתבי־עת נידחים כמו תלפיות והאשכול, בתקווה שבמרוצת הזמן יחולו תמורות כלפי יעדיה של הספרות העברית ותימצא הדרך להרחיב את יריעות האוהל הלאומי ולקרוע בהן חלונות לאור השמש ולרוח ים.

ואין מדובר בשירה בלבד.

גם הסיפורת של סופרי חוג אודסה, לרבות זו של מנדלי־מוכר־ספרים, הרבתה בתיאורי הווי ומיעטה בתיאורי אהבה, ולא כל שכּן בתיאורים בעלי אופי אֶרוטי (הגם שלא התנזרה מהם לגמרי, וראו חטאות נעורים של מ"ל ליליינבלום, סיפורי ר"א ברוידס ובן־אביגדור). על כן, כשפרסם ביאליק את "מאחורי הגדר" בהַשִּׁלׂחַ, הוא ידע היטב שאחד־העם יראה בו עדות לפריקת עול ולפריצת גדר. תיאור אהבתם של מלך ורועה על רקע נופי ירושלים, עת ישב העם על אדמתו, כברומן "אהבת ציון", יכול היה להתקבל בברכה מסויגת (למעשה, גם בעת הופעת "אהבת ציוֹן" היו שערערו על זכותו של הסופר העברי להשתמש ב"לשון קודש" באופן שעלול ללַבּות יצרים ולגרום לחילולה ולחילונה). ואולם, סיפור אהבתם של נֹחַ, "בן־מלך" יהודי, בן יחיד להוריו, ומרינקא, "שִקצה" יחפה ו"ממזרת", רועת חזירים חסרת־כול, נרקם לא על רקע כרמי יהודה ושומרון, כי אם על רקע הגנים והמִקשאות של פרבר־העצים האוקראיני.

בימי קדם לקחו אבות האומה בנות ניכר לנשים, גיירו אותן לאוהלי עַמם, ומאחת מנשים זרות אלה נולד דוד, הלא הוא המלך המשיח; ואולם בעת החדשה הן בנהּ של "שִקצה" כתינוקהּ של מרינקא לא ייחשב יהודי, ודינו להישאר מחוץ למחנה. סיפור אהבהבים יצרי בנוסח סיפורי ברדיצ'בסקי עם "'השפחות' המשמשות אצלו יותר מדי", המתאר את משיכתו של צעיר יהודי לאישה נוכרייה, לא התאים לכאורה לבמה כדוגמת הַשִּׁלׂחַ, אשר הוקמה מתוך כוונה מוצהרת להתמקד בבעיות הלאומיות הכבדות והנכבדות (ואכן, בעת שערך את מדור הספרות של הַשִּׁלֹחַ, החזיר ביאליק לברדיצ‘בסקי סיפורים כגון סיפורו “קיץ וחורף“ שנשלח אליו לפרסום, שבמרכזו אהבה משולחת־יצרים של כפריים ערלים).

להלקותו ברצועה

ראוי לזכור ולהזכיר כי הספרות העברית שימרה דפוסי חשיבה פּוּריטניים למדיי בכל הנוגע ליחסים ש"בינו לבינה". מיכ"ל, בהגיעו בפואמה "שלֹמה" לרגע שבּו שלֹמה והשולמית מתרפקים זה על זו בסערת רגשות עזה, הוריד את המסך מעל הסצנה האֶרוטית, "כיבה את האור" מעל יצועם של האוהבים, וקרא: "שִׁית כַּלַּיִל צִלְּךָ, עֵץ הַתַּפּוּחַ! / הַכּוֹכָבִים, רֶגַע קַל אַל תָּאִירוּ. / וּלְבוֹשׁ נָא קַדְרוּת, אוֹר סַהַר זָרוּחַ; / אַל נָא אֶת הָאַהֲבָה אַל נָא תָּעִירוּ". במקביל, כשהגיע יל"ג בפואמה "קוצו של יוּד" לסצֵנת הנשיקה של שני האוהבים הבוגרים, פאבּי האלמן ובת־שוע הגרושה, הוריד אף הוא את המסך על האוהבים והִפציר בנשים להתרחק מחור המנעול, אף להימנע מִדִּברי רכיל: "הֵרֹמוּ מִזֶּה, נָשִׁים מַטִּילוֹת אֶרֶס [...] פֶּן תְּמַלְּאוּ חֻצוֹת אַיָּלוֹן רָכִיל וְדִבָּה, / עֵת אַחֲרֵי הַדֶּלֶת וְהַמְּזוּזָה תִּשְׁמָעוּ / אֶת בַּת־שׁוּעַ עוֹנָה לְפַאבִּי בְּחִבָּה: / "הַמְּנַצֵּחַ בַּקְּרָב יִשָּׂא שִׁבְיֵהוּ – /אֲמָתְךָ אֲנִי, פַאבִּי!" – וַתִּשָּׁקֵהוּ".

 לכאורה, מיעוט התיאורים האֶרוטיים ששולבו ב"מאחורי הגדר" מצביע על צידודו של ביאליק בקו הפּוּריטני ששלט בדרך המלך של הספרות העברית. כמו קודמיו, סופריה המרכזיים של הספרות העברית החדשה, נזהר אף הוא מפני אמירה חשופה, ועל כן אין בסיפורו אף לא סצנה מינית אחת גלויה ומפורשת. נרמזת אמנם התעלסותם של נֹח הצעיר היהודי ומרינקא הנערה הנוכרייה, אך כל שנאמר בגלוי הוא ש"הצריף בלע בעוד רגע את שני בני השכנים. על הפתח עמד שקוריפין ושמר".

ראוי להזכיר כי כשבחרו ביאליק וחבריו לכתוב על עניינים "שבינו לבינה" בדרכי עקיפין רמזניות הם נתלו גם באילנות גבוהים מִסִּפרות זמנם, ולא רק המשיכו קו פּוּריטני ששלט בספרות ההשכלה העברית, שהרי אפילו גדולי הסופרים הרוסים, לב טולסטוי ואנטון צ'כוב, התמקדו במתח האֶרוטי יותר מאשר בפורקנו, וגרסו שהחלום יפה ממימושו. לא ייפלא אפוא שכאשר פרסם אחד מצעירי הסופרים ב־1903 סיפור שגלש אל תחומי הפּוֹרנוגרפיה, אמר עליו ביאליק לעמיתו יוסף קלוזנר: "רבוש"ע! הלוא זהו אידיוט גמור. נער טיפש וחסר לב שראוי לשלשל מעליו את מכנסיו ולהלקותו ברצועה מלקות על עזותו וחוצפתו [...] דברי שטות של בחור גולם ומוכֵּה אלוהים, עילג לשון וחסר לב, אשר לשֶׁמַע שֵׁם 'בתולה' יורד רירו על סנטרו".

 בסיפור "מאחורי הגדר" כל אותן סצנות נועזות, שהצִנעה יפה להן, עברו תחת קולמוסו של ביאליק תהליכי הַתְמָרָה וסוּבּלימציה, שעִמעֲמו את הכוונה ולעִתים דחקו אותה אל המציאוּת הפְּנים־לשונית והועידוה ליודעי ח"ן בלבד; ואולם, דחיקתן של האמירות האֶרוטיות והסקסואליות אל בין שיטי הטקסט והשלכתן על תיאורי הטבע אינה גורעת לדעתי מנועזותן. להפך, תיאורים כגון תיאור האילן המפתה את נֹח לאכול מן הפרי האסור ("האילן הושיט לו בראש שרביט אחד [...] שני תפוחים אדומים ובשלים, כמי שאומר: טול שלך הם"), רוויים באֶרוטיקה ובמיניות אולי אף יותר מכל תיאור גלוי. על משמעותם הסמלית של "שני תפוחים אדומים ובשלים" אין צורך להרחיב את הדיבור, אך גם למילה "שרביט", המשולבת כביכול אגב־אורחא בתיאור האילן בהוראת "שבט" או "ענף", יש משמעות פאלית נועזת. אכן, תיאורי הטבע התמימים לכאורה שב"מאחורי הגדר" הם להערכתי מן התיאורים החשופים והנועזים שידעה הספרות העברית עד אז.

 מימי ביאליק ועד ימינו עשתה השירה העברית כברת דרך ארוכה, ושירי האהבה ידעו את כל צבעי הקשת. ואולם, ביאליק המשיך לטעון כי שיר אהבה אותנטי אין בספרותנו בנמצא, כי במציאות היהודית קשה עד מאוד להשתחרר ולהגיע לשיכרון חושים ממשי, חסר עול ודאגה. תוגת הקיום היהודי נסוכה אפילו על שיר האהבה, וכדבריו, האנחה היהודית הידועה "מייהדת" אפילו שירי עגבים איטלקיים:

רוב פזמוניו הדתיים של ר' ישראל נגארה, הפזמונים עם ניגוניהם, הם מיני סירוסים […] מה שהדון ז‘ואן האיטלקי עם צרור הפרחים שבידו מזמר לסיניורא שלו באיטלקית מאחורי החלון בליל אביב – ר‘ ישראל נגארה עם האפר שעל ראשו מזמר באותו ניגון עצמו ובלשון הקודש כלפי קודשא בריך־הוא ושכינתיה אצל ארון הקודש (“שירתנו הצעירה“).

ואכן, אפילו הפתגם המיוחס לביאליק שלפיו מעשה התרגום דומה ל"נשיקה מבעד למטפחת" מוכיח זאת. פתגם זה, שביאליק שאל אותו כנראה מן הרוסית או מן הגרמנית, מצוי אצלו (בהרצאה שכותרתה "על אומה ולשון", דברים שבעל־פה, כרך א, עמ' טו־כ) כהאי לישנא:

מי שמכיר את היהדות בתרגום, הרי הוא כאילו מנשק את אמו דרך המטפחת.

משמע, לא נשיקה אֶרוטית מתוארת כאן ולא מטפחת מלמלה של אהבה טרקלינית, כי אם תמונה מהווי בית־הכנסת ובה טלית או פרוכת "נְשׁוּקַת שְׂפָתַיִם חֲרֵדוֹת וּסְפוּגַת רֵיחוֹת קֹדֶשׁ“ ונשיקה ספוגת דמעות־אם כמתואר במחזור שיריו האחרון “פרֵדה“. דפוסיה של שירת האהבה האירופית “התייהדו“ אפוא בהגיעם אל התרבות העברית, וספגו את ריחם של הגווילים הבָּלים.

משני הקטבים

אכן, מאז ועד היום עשתה הספרות העברית כברת דרך עצומה, וכשרואים כיום את הספֶּקטרוּם הרחב שלה – למן שירי אהבה ספוגי זכרי מקרא המתפרסמים ב“משיב הרוח“ ועד שירי זימה נוסח אהרן שבתאי ניתן לראות עד כמה פלורליסטית היא החברה הישראלית של ימינו, ועם זאת משוסעת ומקוטבת.

האם יש בכלל מן המשותף בין הצעיר הדתי לבין הנערה משינקין עם נזם זהב בטבורה החשוף? שניהם משתמשים באותיות מרוּבּעות ובמילים מתוך המילון העברי, אך לכאורה תהום בלתי־ניתנת־לגישור פעורה ביניהם. ואולי דווקא יש חִלחוּל הדדי בין המִגזרים: צעירים חילונים נמשכים יותר ויותר אל מקורות ישראל, וצעירים דתיים מכירים את שירי יונה וולך, שקראו תיגר על כל קודשי ישראל, ומושפעים מהם.

שיר האהבה העברי העכשווי יונק משני הקטבים של היהדוּת וה“יוונוּת“, האמונה והכפירה, ונוצרות בו סינתזות מעניינות ומורכבות חדשות 
לבקרים – מורכבות מאלה העולות ובוקעות כיום מתרבות המערב.

פרופ' זיוה שמיר מלמדת בסמינר הקיבוצים ובמרכז הבין־תחומי הרצליה. סיפרה האחרון 'רוצי נוצה' ראה אור בהוצאת 'ספרא' בשיתוף עם הוצאת 'הקיבוץ המאוחד'

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


גשר על המצרים |מאיר נהוראי

$
0
0

כיצד ניתן לגשר על התהום הפעורה שבין הרווקים והרווקות ולהיפתח לזוגיות? קריאה ליצירת מרחבים שיעודדו יצירת קשרים בין בחורי ישיבה לבנות מדרשה בצורה טבעית וצנועה

עונת החתונות החלה לאחר תקופת אבל ממושכת ועמה מגיעים ההרהורים והמחשבות. השנה תבעתי מעצמי לכתוב על סוגיה זו בזכות ההשראה שקיבלתי מכנס "ישפה" שהשתתפתי בו בתקופת בין המצרים בירושלים. הכנס הציף בתוכי הרהורים ומחשבות על אודות המצרים הרבים שנפערים בין הרווק לרווקה ועל הצער והתסכול שקיימים אצל ההורים וילדיהם מעת לעת.

משנה ידועה היא במסכת תענית (ד, ח): "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכיפורים שבהן בנות ירושלם יוצאות בכלי לבן שאולין שלא לבייש את מי שאין לו". בנות ירושלים יוצאות לחולל בכרמים, לחפש להן חתן. הן מבקשות להרשים את הבחורים הצעירים, כל אחת במה שיש בה: "יפיפיות שבהן מה היו אומרות: תנו עיניכם ליופי, שאין האישה אלא ליופי. מיוחסות שבהן מה היו אומרות: תנו עיניכם למשפחה, לפי שאין האישה אלא לבנים. מכוערות שבהם מה היו אומרות: קחו מקחכם לשום שמים, ובלבד שתעטרונו בזהובים".

מן הסתם, לקראת אירוע מסוג זה כל בת הייתה בוחרת בקפידה את תלבושתה, מדייקת בגוונים ומקפידה על הצבעים והעיצוב. הבחירה בכלי לבן שאולים מעניקה פן אחר ושונה למהותו של המחול. יש כאן התחשבות בזולת, במי שאין לו. המחשבה על אותה בחורה שאין לה בגדים יפים כפי שיש לחברתה היא מרשימה. קל וחומר באירוע כזה שבו חפץ האדם להיראות במיטבו. מזוגיות המבוססת על תשומת לב והתחשבות תצמח משפחה של חסד ונתינה.

זאת ועוד, תלבושת של בגדים לבנים המשרה אווירה של יום הכיפורים מעניקה למחול טהרה ופשטות. יש כאן ניסיון לטשטש את החיצוניות שבבגדים ולהתמקד באישיות הפנימית והחיצונית של האדם. שאילת הבגדים מלמדת שכל אחת מהמחוללות היא "מי שאין לו". במקרים רבים אנחנו מנסים להציג את עצמנו ככאלו שיש להם, מחצינים את השפע שבמרכולתנו. סודו של מחול זה הוא דווקא המחול של מי ששואל, של מי שאין לו, של מי שמחפש ומבקש, ושאילה זו היא זו העשויה לפתות ולהביא למפגש וזיווג עם הבחור הנושא עיניו אל המחוללות. לצערנו, במקומותינו החתונות גדושות בפאר רב ודווקא מבליטים אנו ומחצינים את העושר הקיים (או שלא קיים) וזו העת לחשבון נפש של צניעות ובצידה הוד והדר.

עולם ה"דייטים" מלווה בחשדות וחששות, בצער ואכזבה.  צילום: פלאש 90

עולם ה"דייטים" מלווה בחשדות וחששות, בצער ואכזבה.
צילום: פלאש 90

לשבור את האני

החתן, בעומדו תחת החופה, נדרש לשבור את הכוס ולזכור בכך את חורבנה של ירושלים. שבירת הכוס תוקנה כך שהזוג בעת שמחתו הפרטית יזכור את חורבנה של ירושלים. המסר לבני הזוג הוא ברור – כל זמן שירושלים בחורבנה הרי שהשמחה אינה שלמה. השמחה הפרטית כרוכה בשמחת הכלל.

אולם ניתן לבנות דרשה נוספת על הכוס הנשברת. מרגע ההיכרות ועד הגעת בני הזוג לברית הנישואין, מלווים אותם חששות לקראת צורת החיים החדשה. המעבר מחיים פרטיים לחיים משותפים מטריד. ייתכן ששבירת הכוס מסמלת את היכולת להתגבר על הפחדים והמחסומים הרגשיים המלווים את ההתחברות בין בני הזוג בקשר אינטימי של אהבה ונישואין. יש בכך עדות לנכונות לעשות שינויים. לשבור משהו מהאני כדי להיות אנחנו, כפי שמכריזים אנו בברכה: "משמח חתן עם הכלה".

שבירת הכוס מסמלת גם את הנכונות לצאת למסע הבלתי ידוע של הקמת תא משפחתי חדש, ולשים את האינטרס הזוגי מעל לשיקולים האחרים, הן האישיים הן החברתיים. החתן השובר את הכוס במהלך החופה, לפני כל קהל הנוכחים, מצהיר בעצם על החלטתם של בני הזוג לעבור לשלב חדש ושונה בחייהם. הוא מביע בזה את ההכרה שלהם בכך שמעבר זה כרוך בשינויים, בהסתגלויות ובשבירות מסוגים שונים, שהן הכרחיות לצורך בנייה של מהות משותפת חדשה. פעולת השבירה מעבירה את המסר שכבר שברנו פעם אחת, עברנו את מחסום הפחד של הפעם הראשונה, ולכן נוכל לשבור גם בעתיד את מה שידרוש שינוי והרכבה מחדש.

השבירה של כוס מזכוכית מעודדת, כפי שאומרים חז"ל, שכן כשם שזכוכית הנשברת ניתן לתקנה – כך משבר שמתרחש יכול להביא לצמיחה. לאחר השבירה ניתן לאחל מזל טוב משום שהשבירה יכולה לסמן את התפיסה העמוקה שבחיי הנישואין אין עלייה ללא ירידה, אין שלמות ללא שבירה; תפיסה שמאמינה באותו תהליך שעברו בני ישראל לאחר חטא העגל. הלוחות הראשונים נשברו והייתה תחושה של חורבן, אולם לאחר זמן של תיקון ותפילה ירדו מהשמים לוחות הברית השניים, שכתוב בהם טוב. הלוחות הללו צמחו מתוך משבר חטא העגל שהתרחש ממש סמוך למעמד הר סיני – ברית הנישואין. גם ברגעים הללו יש מקום לתקווה ותיקון. זה המסר שאיתו יוצאים הזוגות לאחר החתונה.

המסלול הטבעי

לאחר שהתמקדנו בפסקאות הקודמות בשלב ההיכרות בין בני הזוג, שהיה מושתת על כנות ואמת ולא על חיצוניות, ותיארנו את התובנה שבשבירת הכוס בחופה, ניתן להתמקד במסיבה עצמה. תפקידה המרכזי של המסיבה הוא לשמח את החתן והכלה. שמא ניתן להציע מטרה משנית ושונה שדווקא מתמקדת באורחים ובאורחות ובהיכרות שביניהם. אקדים ואומר שאין באפשרות שאציג בהמשך לפתור את כל הבעיות אולם אם ההצעה תתקבל נוכל לפתוח ערוצים חשובים בהיכרויות שבין בנים לבנות.

עולם ה"דייטים" והשידוכים הוא קשה. הוא מלווה בחשדות וחששות, בצער ואכזבה, ונראה שעל אף חסרונותיו הערוץ הזה יישאר המרכזי בהיכרויות שבין בנים לבנות. שמא ניתן להציע מסלול נוסף, טבעי וזורם, שייסלל על ידי הבחור והבחורה בעצמם. המשנה שצוטטה לעיל מתארת את הפנייה של בנות ירושלים לבחורים שמן הסתם היו שם ושמעו את ההזמנה. כיצד נוכל לשחזר את המעמד הנשגב שהתרחש בכרמים? האם בנות ירושלים יוכלו לצאת מחדש בבגדי לבן שאולים?! ייתכן שזהו כבר אתגר גדול מדי, אולם גם אם הבגדים לא יהיו שאולים וגם אם צבע הבגדים לא יהיה לבן הרי שנקודות המפגש בימינו הן החתונות של החברים והחברות.

הצורך בהפרדה בעולם הישיבות והאולפנות, המכינות והמדרשות, מביא גם לצביון של חתונה נפרדת – כל אחד ברמתו הוא על פי המקובל בישיבה שבה לומד החתן. כיום מגמה זו הולכת ומתחזקת. אין בלבי לשנות מאומה מההלכה ובוודאי מה שנדרש עלינו לעשות. אך שמא יש רגע אחד שבו צריך לשבור משהו מהמחיצה ולהרים את המסך למען ערך כל כך חשוב של היכרות ספונטנית וזורמת. בזמן שבו מסדרים את שולחנות האכילה, מדוע הבנים נדרשים לשבת כה רחוק מהבנות? מיקום השולחנות בסמיכות וגם יותר מכך יכול להוביל לתחילתו של מסע היכרויות. איזה דבר נפלא יכול לצאת ממסיבת חתן וכלה שיגלגלו בזכותם זכויות נוספות. כך תהיה מטרה בלתי מוצהרת אבל ידועה לכול שניתן להכיר בחתונות של חברים וחברות.

אני מניח שהבנים לא עמדו כל כך רחוק בזמן שבו בנות ירושלים יצאו אל הכרמים. סביר להניח שהיו קרובים, ובכל זאת, אפילו בעיצומו של יום הכיפורים שבו קוראים בפרשת העריות, שינו מהמסגרת למען הקמת הבית. בזמן החתונה נפגשים חברי החתן וחברות הכלה ומן הסתם בדרך כלל יש קשר ומכנה משותף שיכולים להביא ליצירת קשר.

ללא תיווך

בעונת החתונות נפגשים בחורים ובחורות בחתונות ויש כאן פוטנציאל להיכרות בלתי פורמלית ללא תיווך. בחורים ובחורות יוכלו להגיע ל"דייט" יזום מרענן ומאתגר. דווקא בתקופתנו צריך למצוא רעיונות חדשים ולהפוך אותם למקובלים. אצטט מדבריו של אחד מהפוסקים הגדולים בדורנו, הרב נחום אליעזר רבינוביץ', בספרו החשוב "שיח נחום" (אבן העזר סימן קיב, בתשובה המתייחסת לחברה מעורבת): "שיקול חשוב מאוד הוא הצרכים של הציבור. שנינו בסוף מסכת תענית: 'אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב … ובנות ירושלים יוצאות' … הרואה יראה שבעבור הציבור שלנו היום זה דבר חשוב ביותר. ישנה בעיה גדלה ומחריפה שמתקשים הרבה צעירים למצוא את זיווגם. צורך חיוני הוא ליצור הזדמנויות למפגשים בין בחורים לבחורות דתיות במסגרת אירועים שאין בהם חשש של ייחודואין לך הזדמנות מתאימה יותר מחתונה של בני תורה".

הצעה זו מיועדת בעיקר לבני הישיבות ובנות המדרשות שצורת החיים שלהם היא נפרדת ולכן דרושה יצירתיות לפתיחת ערוצים נוספים. שבירת מקצת המחיצות תאפשר לשחזר במשהו את הטקס של בנות ירושלים ותיצור מסגרת טבעית וזורמת שתאפשר שידוך ללא תיווך בצורה ישירה. ככל שהמגמה הזו תתרחב כך יהיה קל יותר ליצור קשר, וחברי החתן וחברות הכלה שבאים לשמח בחתונה יהיו מודעים יותר לאפשרות ההיכרות ההדדית. אנו נדרשים להרחיב את מעגל ההיכרויות בצורה טבעית ופשוטה. יש ביכולתנו הזדמנות להקל על הרווקים והרווקות מהמשא הכבד של "השידוך" ולאפשר להם להכיר בעצמם, אולם הדבר מותנה באמירה ההלכתית הדרושה לעידוד מהלך כזה.

הרב מאיר נהוראי הוא רב המושב משואות יצחק ור"מ בבית המדרש לנשים במגדל עז

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


נחוץ לנו רק החֹם

$
0
0

שלושה זוגות משוררים כותבים לט"ו באב

ענת לוין

היינו שניים

לֹא הָיָה לָנוּ בַּיִת
לֹא הָיוּ לָנוּ חֲבֵרִים
יָשַׁבְנוּ עַל הַסַּפְסָלִים הַנְּמוּכִים
דִּבַּרְנוּ דְּבָרִים שֶׁלֹּא הָיְתָה עִמָּם
כָּל מַשְׁמָעוּת
אַךְ
צִבְעָם הָיָה נוֹטֶה כְּלַפֵּינוּ:
צָהֹב וְזָהָב וְרוֹעֵד.

עדי

שֶׁבָּאֲרָצוֹת שֶׁלּוֹ תָּמִיד שֶׁמֶשׁ
וְאֶפְשָׁר לָלֶכֶת לַיָּם

-

עדי עסיס

*
אַתְּ שׁוֹכֶבֶת עַל עָנָן. מְרִימָה רַגְלַיִם בָּאֲוִיר. תּוֹמֶכֶת עִם הַכַּפּוֹת שֶׁלָּהֶן בַּשָּׁמַיִם, שֶׁלֹּא יִפְּלוּ. הַיּוֹם אוֹ מָחָר אֶעֱלֶה בַּסֻּלָּם, הַמַּגִּיעַ עַד אֵלַיִךְ. אֶשְׁאַל בִּשְׁלוֹמֵךְ. אֲכַסֶּה אוֹתָךְ בִּשְׂמִיכָה שֶׁל עָלִים כְּתֻמִּים, שֶׁאָסַפְתִּי מִתַּחַת לָעֵצִים הָעֵירֻמִּים.

 *
אַתְּ מַגִּיעָה לְכָאן רְכוּבָה עַל אוֹפַנַּיִם. מַשְׁעִינָה אוֹתָם עַל עֵץ. מִתְיַשֶּׁבֶת עַל יָדִי עַל סַפְסָל נָמוּךְ כְּמוֹ מִדְרָכָה. רוֹצָה לְסַפֵּר לִי מַשֶּׁהוּ שֶׁאֲנִי לֹא רוֹצֶה לִשְׁמֹעַ. הַיָּם מוּלֵנוּ כְּמוֹ יֶלֶד שֶׁל אַחַר־צָהֳרַיִם. מְגַלְגֵּל לְעֶבְרֵנוּ כַּדּוּרִים שֶׁל קֶצֶף בְּכָל הַגְּדָלִים.

______

אבישר הר שפי

 יום השישי

אַתְּ מִתְרַחֶשֶׁת כִּנְשָׁמָה
שֶׁבָּאת כִּשְׁמוֹ, כְּטַל
רֵיחַ שׁוֹשַׁנִּים
בְּאֵר רֵיקָה כַּלְּבָנָה
לְהָאִיר לָךְ
לְהַמְשִׁיךְ לָךְ שְׁקֵדִיּוֹת

צילום: דפנה טלמון http://flickr.com/talmon

צילום: דפנה טלמון http://flickr.com/talmon

כְּשִׂמְלָתֵךְ בְּהִירַת הָרַחֲמִים
עַכְשָׁו כְּשֶׁהָרְצָפוֹת כְּבָר עֲרוּכוֹת
וְהַקְּלָרִינֶט נָדַם
וְעוֹד מְעַט
שֶׁבָּאת

*

אַתְּ
שֶׁמְּנַשֶּׁבֶת הָאֲוִיר
לִרְעָדָה אַתְּ
שֶׁמְּעַגֶּלֶת אֶת הַתְּכֵלֶת
שֶׁמַּנִּיחָה לָנוּ כְּכֶתֶר
נְשִׁימָה
שֶׁאֶצְבְּעוֹתַיִךְ
הָאוֹר וְהָאוֹר

-

סיון הר שפי

נס

כְּמוֹ נִסֵּי הַמִּדְבָּר,
אֲנִי מְגַלָּה
שֶׁאֵינֶנִּי בָּלָה בְּעֵינֶיךָ
כָּל הַשָּׁנִים הַלָּלוּ
חִנְּךָ לֹא כָּלָה
וְכִי יָדֵינוּ עוֹשׂוֹת
אַהֲבָה גְּדוֹלָה

שלוש, מעין ברכה

וְלָמָּה אֵין בְּרָכָה אַחֲרוֹנָה עַל הָרֵיחַ
וְעַל מַעֲשֵׂה הָאַהֲבָה
וְהַשִּׁירָה
אֵלּוּ דְּבָרִים שֶׁאֵין לָהֶם תַּכְלִית
וְאֵלּוּ דְּבָרִים שֶׁהַבְּרָכָה בְּגוּפָם
אֵלּוּ דְּבָרִים שֶׁבְּסוֹפָם
אָנוּ עוֹמְדִים וְאוֹמְרִים
בְּרַח וּדְמֵה
בְּרַח וּדְמֵה

______

אורית גידלי

עַצְמֵנוּ הָעֲיֵפִים מַבְטִיחִים לְעַצְמֵנוּ אֶת עַצְמֵנוּ הָרַעֲנַנִּים.
מָחָר, אֲנַחְנוּ לוֹחֲשִׁים.
אֶת כָּל הַגּוּף אֲנִי מַשְׁעִינָה עָלֶיךָ.
אֵיךְ זֶה שֶׁחוֹמֶקֶת מֵאִתָּנוּ הַלְּבָנָה שֶׁבַּכַּדּוּרִיּוּת,
זוֹ שֶׁהִזְרַחְתָּ בִּי עוֹד כְּשֶׁהִכַּרְנוּ.
הֲלֹא דַּי הָיָה בַּמִּלָּה אַחַת כְּדֵי שֶׁאֶצְחַק מְאֹד.
אֵינִי מוּכָנָה עוֹד לְחַכּוֹת.
הַגַּן נוֹשֵׁב עָלַי בֹּקֶר אֲבָל הַקֹּר נוֹשֵׁב עָלַי סְתָו.
בּוֹא עַכְשָׁו.
אֲנִי לֹא מְבַקֶּשֶׁת שֶׁנִּגְנֹב אֶת הָאֵשׁ,
נָחוּץ לָנוּ רַק הַחֹם.
הַדְּחָק כּוֹפֶה עָלֵינוּ לִהְיוֹת מְדֻיָּקִים.
יִתְכַּבְּדוּ הָאֵלִים וְיִגְנְבוּ הֵם מֵאִתָּנוּ
אָנוּ

צילום: דפנה טלמון http://flickr.com/talmon

צילום: דפנה טלמון http://flickr.com/talmon

, בְּנֵי הַתְּמוּתָה, שֶׁלֹּא מוּכָנִים לָמוּת.

-

אלכס בן ארי

אֶת אֲהוּבָתִי
אִי אֶפְשָׁר
בְּהַיְקוּ.
אִי אֶפְשָׁר
בְּסּוֹנֵט.
אִי אֶפְשָׁר בְּחָרוּז
לָבָן.
פַּנְטוּם
מְרֻבָּע
טְרִיוֹלֵט.
בָּלָדָה
אוֹדָה
סֵסְטֵט.
וִילַאנֵלָה
טֵרְצִינָה
אוֹקְטָבָה
קוּפְּלֵט. לֹא
יַשְׂכִּילוּ.
פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


מעמד מנותק |אסנת סוויד

$
0
0

המשבר שחוו מתיישבי גוש קטיף איננו רק אידיאולוגי אלא בעיקר חברתי. מי שבתפיסתם העצמית היו חלוצים ואנשים מרכזיים הפכו לקבוצת שוליים

דירים הם המקרים שבהם אפשר לעקוב מקרוב, בזמן אמת ובפרק זמן כה קצר, אחר סיפור ההקמה והחורבן של מקום יישוב מתחילתו ועד סופו. סיפורו של גוש קטיף מצליח לדחוס לתוכו במשך שלושה עשורים בלבד דפוס מיתולוגי כמעט של עקירה ממקום. ראשיתו בהתערות התושבים במקום ובהתפתחותה של תחושת “שורשיות“ וילידיות בקרבם. המשכו בגלות ובקריעה הטרגית מהמקום. סופו לעתים בחיסול הגלות ובשיבה למקום הממשי, לעתים בהיוותרותו של המקום בגדר פנטזיה או בגדר סמל מקודש ולעתים גם בשכחה או בוויתור, בהשלמה ובקבלת הדין. רצף זה קושר בין גורלם של אנשי גוש קטיף לגורל עקרוני, חוצה גבולות מרחב וזמן, המשותף לכלל המהגרים בכפייה. צירו המרכזי סובב סביב התלישה מהמקום וסביב החותם שהיא מותירה בנפשם ובתודעתם.

מעניין לציין כי החשיבה במונחים השוואתיים אינה רק נחלת הפרספקטיבה המחקרית. ערנות לקווי הדמיון שבין התרחשויות גיאופוליטיות שונות שלכאורה רחוקות זו מזו – קונפליקטים צבאיים, מלחמות אזרחים, משברים כלכליים, אסונות טבע ואסונות טכנולוגיים – מתפתחת על ידי המהגרים בכפייה עצמם עד כדי פיתוח שיתוף פעולה ביניהם ואפילו סולידריות. דוגמה מעניינת לכך אפשר למצוא בקשרים שנרקמו בין קבוצת תושבים מנווה־דקלים, שנעקרו במסגרת תוכנית ההתנתקות, לבין כמה מניצולי סופת ההוריקן “קתרינה“, שהכתה בניו־אורלינס בדיוק שבועיים לאחר מועד ההתנתקות. על רקע ההתנסות המשותפת של עקירה ממקום יזמו שתי הקבוצות מפגש משותף במהלך שנת 2007, ובו הן עיבדו יחד את חוויותיהן. חוויית ה“אין־מקום“ (Placelessness) של העקורים יצרה תחושת שותפות גורל בין אוכלוסיות השונות מבחינה גיאוגרפית, חברתית ודתית. זאת, כאמור, למרות שהנסיבות שהביאו למצבן שונות שינוי מהותי.

ברמת המיקרו, גלגוליה ההיסטוריים־חברתיים של ההתיישבות היהודית בגוש קטיף הם פרק מרתק בסיפורה של החברה הישראלית ובסיפורם של הכוחות החברתיים והפוליטיים המעצבים אותה. סיפורו של גוש קטיף מכנס לתוכו, תחת קורת גג אחת, מגוון סוגיות שעל סדר היום של הסוציולוגיה הישראלית: את שאלת ההתמקמות במרחב ומעמדו הסוציולוגי של הגבול; את הוויכוח על הזהות הקולקטיבית, התרבות הפוליטית והזיכרון הקולקטיבי בישראל; את מוקדי המתח ביחסים בין דתיים וחילונים, מזרחים ואשכנזים; את הקשר שבין מרכז ושוליים חברתיים־כלכליים; יחסי צבא־חברה, וכמובן את ההקשר הפנים חברתי של הסכסוך הישראלי־פלשתיני.

עם זאת, נפיצותו הפוליטית של סיפור גוש קטיף ומיקומו במוקד זירת ההתגוששות שבין בעלי השקפות ואינטרסים מנוגדים הובילו עד כה לנטייה הציבורית, הניכרת גם באקדמיה, לבחון את פרשת ההתיישבות והעקירה מגוש קטיף מהפריזמה האידיאולוגית־פוליטית בעיקר. המנגנונים הסוציולוגיים הראשיים העומדים בבסיס סיפור ההתיישבות והעקירה של גוש קטיף נדחקו לשולי השיח ונותרו הרחק מאור הזרקורים. כתוצאה, נותר מעט מקום להתבוננות בהטרוגניות האנושית הקיימת בקרב אוכלוסיית גוש קטיף (כמו גם בקרב אוכלוסיית המתנחלים בכלל) והיא מצטיירת בתודעה הישראלית (והאקדמית) כחד־ממדית והומוגנית. חלק ניכר מהמחקרים המתארגנים סביב ההתנתקות מציירים למשל את המתנחל הגוש־קטיפי כמייצג הטיפוסי של דמות המתנחל הקלאסית: ימני רדיקלי, פונדמנטליסט דתי ומועד מראש למשבר תיאולוגי־אידיאולוגי בעקבות עקירתו. בשורות הבאות אבקש לסטות מהמגמה הרווחת ולקרוא את סיפורו של גוש קטיף כסיפור חברתי־תרבותי. סיפור זה מכנס לתוכו את שסעיה החברתיים של החברה הישראלית – האתניים, הדתיים, הכלכליים והמעמדיים – ואינו מצטמצם לייצוג שסעיה הפוליטיים־אידיאולוגיים בלבד.

לאה ירחי, "פרומים"  מתוך התערוכה "מדרש שבר" שהוצגה  בגלריה לאמנות גבעת חיים איחוד, קיץ 2011

לאה ירחי, "פרומים"
מתוך התערוכה "מדרש שבר" שהוצגה
בגלריה לאמנות גבעת חיים איחוד, קיץ 2011

התיישבות הפוכה

התהליך שעברו אנשי גוש קטיף מרגע שהיגרו אל גוש קטיף והתיישבו בשטחו ועד לרגע שבו הוצאו ממנו מבטא משחק מעניין בין שני צירים – הציר הגיאופוליטי הקשור לתנודתיות במרחב ולמשמעויות הפוליטיות הכרוכות בה וציר הסטטוס המעמדי. בעבור אנשי גוש קטיף, המעבר לגוש קטיף ובחזרה ממנו לתחומי הקו הירוק היה דו־ממדי, רוחבי במרחב ואנכי בסטטוס. יותר משהוא גילם בתוכו משמעויות פוליטיות ואידיאולוגיות, היו טמונות בו משמעויות חברתיות.

חלק ניכר ממקימי גוש קטיף לא נמשכו למגורים במקום מכוח הלהט האמוני ומכוח התשוקה לממש את אידיאולוגיית ארץ ישראל השלמה. הגעתם לגוש קטיף נבעה מתמהיל של טעמי נוחות ומניעים חומריים. החולות הבתוליים, הים הנמצא במרחק נגיעה, ההטבות והסובסידיות שנלוו למגורים במקום הפכו את האזור לאטרקטיבי והעניקו לתושבים הזדמנות יוצאת דופן לשפר את איכות חייהם תמורת השקעה כספית נמוכה. ימי הבראשית של ההתיישבות בגוש קטיף התאפיינו בשקט ביטחוני יחסי, ביחסי שכנות עם הפלשתינים ובלגיטימציה ממשלתית והעניקו חיזוק נוסף להחלטתם של התושבים הראשונים לתקוע יתד במקום.

אם נשווה את היסטוריית ההקמה של גוש קטיף להיסטוריית ההקמה של ההתיישבויות ביהודה ושומרון, הרי שבגוש קטיף חל "תהליך התיישבותי" הפוך. גל ההתיישבות הראשון ביישובי יהודה ושומרון קיבל את תנופתו מכוח עלייתה של תנועת "גוש־אמונים" והיה אידיאולוגי במהותו. רק מאוחר יותר הגיעה האוכלוסייה המכונה בפי חוקרי התחום "מתנחלי איכות החיים" ליהודה ושומרון. בגוש קטיף, לעומת זאת, קדם גל מתיישבי איכות החיים לגל המתיישבים האידיאולוגיים.

האחרונים הגיעו לגוש קטיף בשני גלים עיקריים אך התמקמו בו גם בתקופות המעבר שביניהם: פינוי סיני הביא עמו את גל המתיישבים האידיאולוגיים הראשון, מקימי היישוב עצמונה ומייסדי ישיבת "ימית" בנווה־דקלים. גל ההתיישבות השני של אוכלוסייה תורנית־אידיאולוגיית החל עם התערערות המציאות הביטחונית בעקבות אינתיפאדת 1987 והמשיך ביתר שאת עם פרוץ אינתיפאדת אל־אקצא בשנת 2000. גל זה הלך והתעצם ככל שעתידו הביטחוני־פוליטי של האזור ויציבותו התערערו וככל שאופציית ההתנתקות הייתה נוכחת יותר ויותר בשיח הציבורי והפוליטי.

יותר מחמישים אחוז מתושבי גוש קטיף הם יוצאי הפריפריה ועיירות הפיתוח, ולעובדה זו משמעות רבה בהבנת המכה האנושה שהם ספגו בעקבות העקירה. לכאורה, מעברם של רבים מהם מהפריפריה הלאומית לגוש קטיף בשלהי שנות השמונים היה מעבר משוליות גיאוגרפית־חברתית אחת לשוליות אחרת, נידחת אף יותר, בחולות גוש קטיף. אולם לעצם מעברם היו משמעויות מרחיקות לכת ביחס למכלול ההיבטים של זהותם הפרטית והקיבוצית.

למעשה, התנאים הייחודיים שהציעה ההתיישבות בחבל עזה הובילו לכך שנוצרה בו מעין קואליציה של שתי קבוצות שחשו מופלות לרעה בחברה הישראלית של שנות ה־70־80: הדתית והמזרחית (על הקומבינציות השונות המתקיימות ביניהן). ההתיישבות בגוש קטיף ניזונה בחלקה הגדול משאיפתן של קבוצות אלו להשתחרר ממצוקותיהן ומתחושת שוליותן. המעבר לגוש קטיף והתנאים הייחודיים שהתקיימו בו העניקו להן הזדמנות חד פעמית לשפר את מיקומן בסולם החברתי־כלכלי, למנף את מערכת האמונות והערכים שלהן, לשפר את תדמיתן, ובעיקר, לטפח את תדמיתן כמרכז כובד חברתי הלוקח חלק חשוב במאבק על ההגמוניה בישראל ועל עיצוב דמותה של המדינה.

כניסה בדלת האחורית

כל קבוצה באשר היא ראתה בהתיישבות במקום הזדמנות לקבל את מה שעד עכשיו נמנע ממנה. המזרחים ויוצאי הפריפריה ראו במעברם למקום הזדמנות לשקם את מעמדם הכלכלי והחברתי ולזכות בתנאי חיים משופרים. רק במובלעת החברתית והגיאוגרפית של גוש קטיף יכלו להשתחרר מהשוליות שהאליטות הוותיקות כפו עליהם ולהפוך מ"מנוחשלים", כהגדרתו של הסוציולוג סבירסקי, לנחשונים השותפים בבינויו של מפעל חברתי־התיישבותי עטוף הילת יוקרה.

הדתיים ראו את מרכזיותם דווקא מתוך הגדרתו של גוש קטיף כמחוז שוליים וכאזור סְפר המזוהה עם האתוס החלוצי של בניין הארץ. שם ערכיהם ועקרונותיהם הדתיים והלאומיים יכלו להתגשם במלוא עוזם. שם היו למחיי ערך ההתיישבות שהיה נר לרגלה של תנועת ההתיישבות בראשית הציונות והיה לארכאי בציבוריות הישראלית בחלוף השנים. לאחר עשורים של שוליות כלכלית, חברתית ומעמדית הצליחה קואליציית הקבוצות המודרות בחולות קטיף למצב עצמה מחדש בחברה הישראלית ולסגור חשבון עם דוחקיה.

 עם זאת, ניסיון כניסתן של שתי הקבוצות ללב הישראליות נעשה בשוליים הגיאוגרפיים, דרך הדלת האחורית. רק לאחר שחצו את הקו הירוק והיו למתנחלות מעברו השני של הגבול הן הצליחו, לתחושתן, להשיג את כרטיס הכניסה לישראליות. תהליך זה לא יכול היה להתרחש אלא בשוליים הגיאוגרפיים, באזור סף שמעמדו הפוליטי־חברתי מעורפל.

להפתעת רבים בציבוריות הישראלית, למרות הפוטנציאל המשברי שהיה טמון בבסיס מציאות חייהן במקום – היעדר הקונסנסוס, הריחוק הגיאוגרפי והמציאות הביטחונית הקשה –  שגשגו קהילות גוש קטיף ונהנו מתשתית חברתית וכלכלית מוצקה. תושבי גוש קטיף הצליחו לנוע במעלה הסולם המעמדי ולהפוך את חייהם במקום מחיים בתוך סיוט פוליטי־ביטחוני מתמשך ל"חיים בגן עדן", על פי תפיסתם. המחלוקת שהתעוררה סביב עצם ישיבתם במקום – במקום שתוביל לדמורליזציה הובילה לתנופת פיתוח ושגשוג כלכלית, תורנית וקהילתית. היישובים צמחו וגדלו, האימפריה החקלאית שהקימו המתיישבים זכתה להכרה חוצת מגזרים וגבולות ורשתותיהם החברתיות התהדקו. האיום והערעור – במקום שיובילו להחלשת הרוח –  עוררו את אידיאולוגיית ארץ ישראל השלמה המנומנמת של חלק ניכר מהתושבים, הוציאו אותה מן הכוח אל הפועל והפכו אותם מגיבורים בעל כורחם לאידיאולוגים בעל כורחם. ככל שרבו הקונפליקטים, הדילמות והסתירות הפנימיות שגִלגלה לפתחם מציאות חייהם האובייקטיבית, הפרובלמטית משהו, כך טופחה תחושת גאוות היחידה של התושבים והיאחזותם במקום נחגגה עוד יותר.

יתרה מזאת, אנשי גוש קטיף חשו כי הצליחו ליצור בתחומי ממלכתם המצומצמת מגדלור ערכי שביכולתו לנווט למקום מבטחים את ספינת הערכים השוקעת של החברה הישראלית. הקשר עם המקום שהחל עבור רבים מהתושבים כקשר פונקציונלי שינה את ייעודו ומהותו והיה לאהבה סוחפת. גורלם של התושבים נקשר בגורל המקום, והאפשרות לנטוש באמצע המערכה כמעט לא עלתה על הדעת.

צילום: מרים צחי

נזרקו לחצר האחורית של החברה. יום חלוקת צווי הפינוי בגוש קטיף, קיץ 2005
צילום: מרים צחי

מקום אבוד

סיפור ההתיישבות בגוש קטיף מגלם בתוכו במלוא החריפות את הדיסוננס שחווה קהילה החיה על קו התפר העדין שבין מרכזיות לשוליות: קהילה הממוקמת בשוליים חברתיים־גיאוגרפיים ובלב אוכלוסייה עוינת, נתונה תחת איום ביטחוני ומבודדת בשל היותה שנויה במחלוקת מחד גיסא, אולם תופסת עצמה כמרכז כובד חברתי, אידיאולוגי וסמלי, ועומדת במוקד הוויכוח הציבורי־פוליטי מאידך גיסא.

אף שהצליחו למקם עצמם במרכזו של אחד הוויכוחים הסוערים שידעה המדינה, לא הצליחו אנשי גוש קטיף לחדור ללב הקונסנסוס ולהיות במרכז ההסכמה. מרכזיותם לא נבעה מהיותם מעצבים ומייצגים את האמונות, את הסמלים ואת הערכים המרכזיים של החברה, אלא מהיותם קול מאתגר שעמד בלב הוויכוח הציבורי־פוליטי, מהיותם קול שנאבק על הגדרת הישראליות והמרכז הישראלי. מרכזיותם של אנשי גוש קטיף התגלמה ביכולתם לגעת בשורשיה של הדילמה הישראלית – הזיקה שבין ישראליות וטריטוריה – ולרקוד על קו השבר המרכזי שלה. כך, למרות שנגרעו מהם ממדי המרכזיות במובן של קונסנסוס, ועל אף שוליותם הגיאוגרפית ומידורם החברתי, התקיימו בהם ממדים אחרים של מרכזיות, אובייקטיבית וסובייקטיבית: מרכזיות אובייקטיבית הנובעת מתוקף היותם דוברים חשובים בוויכוח הסובב כולו סביבם, ומרכזיות סובייקטיבית הנובעת מתוקף תפיסתם העצמית כמייצגי הערכים המרכזיים של החברה. שניות זו היא שעיצבה את תודעתם המקומית כתודעה של "מרכזיות נידחת". המתח החריף שייצרה תודעת מרכזיותם־הנידחת נחגג על ידם, הוטמע לתוך זהותם, תרם להעלאת קרנו ויוקרתו של המקום בעיניהם והעניק משמעות לחייהם בו. מן המקום הזה ינקו את זהותם המקומית והישראלית.

העקירה זרקה את אנשי גוש קטיף בחזרה לחצר האחורית של החברה הישראלית והחזירה אותם לאנונימיות הציבוריות ולשוליות שממנה באו. הניעות המרשימה שלה זכו במהלך שנות חייהם בגוש קטיף התרסקה באחת והייתה לנפילה כואבת. בן לילה הפכו מקבוצה העומדת בלב לבו של הוויכוח הציבורי ללא רלוונטיים, לעלומים וזנוחים, לבעיה הדורשת פתרון בדמות דו"חות מבקר המדינה וועדת החקירה הממלכתית. אנשי גוש קטיף נותרו לבדם ללקק את פצעיהם והיו ל"אהוב נבגד", המום, נטוש וזועם המתקשה להשלים עם מעשה הבגידה שמחוללו אינו מכיר בו כלל.

יותר משהעבירה העקירה את אנשי גוש קטיף ל"מרכז הארץ", היא העבירה אותם לתהום הנשייה החברתית־ישראלית. לאחר שדרך כוכבם בגוש קטיף, אפשר למצוא את הביטוי הגדול לטרגיות שבסיפורם בפיחות שחל במעמדם החברתי והחומרי עם החזרה לתחומי הקו הירוק ובהפיכתם לשקופים ומבוזים. המשבר האידיאולוגי־תיאולוגי לכאורה של תושבי גוש קטיף, שהרבה לפרנס במות הגותיות, תקשורתיות ואקדמיות, מתגמד לעומת המשבר שחל במעמדם זה. את האידיאולוגיה שהכזיבה היה אפשר לייצב מחדש באמצעות מגוון הסברים ופתרונות רציונליים. אך כרטיס הכניסה שלהם לישראליות נקרע בידי שומר הסף ולא היה בכוחם להשיבו. מקומם, תרתי משמע, אבד להם.

מכאן גודל הטרגדיה של עקירתם ותפיסתה כטראומה אישית, חברתית ולאומית. במידה רבה התברר לעקורים כי הנשכחוּת חמורה פי כמה מחיצי הביקורת של הציבור ומהתקפותיו.

נפילת סטטוס

שני מודלים מרכזיים של התיישבות בסְּפר קיימים בהיסטוריית ההתיישבות הישראלית. האחד, “מודל עיירות הפיתוח“, שבו השוליות הגיאוגרפית מקבילה לשוליות הסוציו־אקונומית. השני, “המודל החלוצי“, שבו השוליות הגיאוגרפית שימשה בסיס לתביעת מרכזיות חברתית (לפחות בתור הזהב של ההתיישבות הציונית), דוגמת נחל עוז.

מודלים אלו משקפים את המשא ומתן המתנהל סביב היחס שבין המרכז והשוליים הגיאוגרפיים והחברתיים בישראל. יחס זה קיבל את ביטויו, ועודנו מקבל, לא רק בשטח כי אם גם בתיאוריה. דוגמה לכך אפשר למצוא במחקרים אשר תיארו את התפתחות תופעת פולחני הקדושים בעיירות הפיתוח ואת ההשפעה שהייתה לה על האוכלוסייה המקומית. קידושם של האתרים המקומיים הביא עדנה לערי הפיתוח. הוא העלה את יוקרתן בעיני תושביהן, העמיק את תחושת הקשר שלהם למקום ובעיקר הצליח לפצות במעט על שוליותם הגיאוגרפית והחברתית (Ben־Ari and Bilu, 1987).

הזיקה שבין הגיאוגרפי והמעמדי־סימבולי נדונה גם בהקשר של פוליטיקת המשמעויות שהתנהלה סביב הסְּפר החלוצי בראשית ימי המדינה. בארץ ישראל של תקופת המנדט הבריטי ושל תחילת שנות ה־ 50 נעטף הסְּפר הישראלי בהילת יוקרה ובסגולות חיוביות. המתיישבים בשולי הארץ ובאזורי הגבול היו ל“חלוצים“ ומנגנונים מדינתיים פותחו במטרה להפוך את אזורי הגבול למרכז סמלי המושך אליו את טובי בניה של האומה. במציאות ייחודית זו נוצר מצב שבו המרכז הפוליטי והחברתי התקיים דווקא בשוליים הגיאוגרפיים. חלוצי הקיבוצים והמושבות שהקימו את יישוביהם בשוליה הגיאוגרפיים של הארץ היו למרכז סמלי וערכי וזכו ליוקרה ולהכרה מצד כלל החברה המתרקמת.

סיפור ההתיישבות בגוש קטיף מתנדנד בצורה מעניינת בין שני המודלים – מודל עיירות הפיתוח והמודל החלוצי. כמו תושבי עיירות הפיתוח התאמצו גם אנשי גוש קטיף “למרכז“ את הפריפריה, היינו לבסס את עצמם בשוליים הגיאוגרפיים כמרכז חברתי, וביתר שאת. אולם למרות הדמיון בלט שינוי ניכר: תושבי עיירות הפיתוח השתמשו במודל המסורתי של מקום קדוש ככלי לתביעת מרכזיותם, ואילו אנשי גוש קטיף ביקשו להשתחרר ממודל עיירות הפיתוח בעל הדימוי השלילי למדי ולעשות שימוש במודל החלוצי. כמו חלוצי דגניה וחניתה בראשית ימיה של הציונות, ביקשו אנשי גוש קטיף למצב את עצמם כמרכז סמלי וערכי המתקיים בסְּפר הישראלי, בשוליים הגיאוגרפיים. כמו הקיבוצים בשעתם הם ראו עצמם כקבוצה שהתגייסה למשימות לאומיות. העתקה זו של מערכת הייצוגים, הערכים והסמלים מהסְּפר של ראשית ימי המדינה ל“סְּפר החדש“ באזור עזה, הייתה אמורה להבטיח להם את אותו מעמד חברתי יוקרתי שלו זכו חלוצי המושבות והקיבוצים.

אלא שבניגוד לקיבוצים – שעל אף שוליותם הגיאוגרפית אז זכו לכתחילה להכרה מצד כלל החברה  והיו לסמל ומופת – היו אנשי גוש קטיף למרכז סמלי בעיקר בעיני עצמם ובעיני החוגים שסבבו אותם, וחוו פער רחב ממדים בין דימוים העצמי לבין דימוים הציבורי. השחיקה שחלה בשיח הציוני בחברה הישראלית עמעמה את זוהרו של המודל החלוצי שעליו נשענו מתיישבי גוש קטיף, ומקצת הציבור הישראלי ניסה לדחוף אותם למצב של זהות בין שני מרכיבי השוליות שלהם, בין שוליותם הגיאוגרפית ושוליותם החברתית.

מעמדה זו, הבוחנת את היחסים שבין המרכז והשוליים הגיאוגרפיים והחברתיים בישראל, אני סבורה כי חשוב לנתח את העקירה מגוש קטיף, בין היתר, במונחי נפילתם של תושביו ממעמד של מרכזיות־נידחת בגוש קטיף למעמד של פריפריאליות־קרובה בתוך תחומי הקו הירוק. חציית גבולות הקו הירוק לכיוון מרכז הארץ והיציאה מסיר הלחץ הפוליטי והביטחוני לא נתפסו בעיני אנשי גוש קטיף כהגירה פנימית מאזור אחד למשנהו ולא לוו באנחת רווחה. להפך, העקירה מהמקום נתפסה בעיניהם כנפילת סטטוס דרמטית שמחקה את הישגיהם, כהסגתם מהמודל החלוצי למודל עיירות הפיתוח.

רחוק מן הקונצנזוס

במובנים מסוימים מהדהדת נפילת מעמדם הדרסטית עם נפילתה של התנועה הקיבוצית בסוף שנות ה־80. בשני המקרים מדובר בקבוצות שראו את עצמן חוד החנית של החברה הישראלית ומייצגות הערכים המרכזיים של החברה ושהיו בחלוף הזמן לשוליות. אך, כאמור, לעומת הקיבוצים שהיו בעלי מעמד הגמוני ובמרכז ההסכמה, לכתחילה לא היו אנשי גוש קטיף בקונסנסוס אלא במרכז הוויכוח, והם נאלצו להיאבק בכל כוחם על ההגמוניה שלה זכו הקיבוצים. במידה רבה נבעה האסרטיביות של אנשי גוש קטיף מתוך החתירה כנגד המרכז ההגמוני ומתוך היותם קול מאתגר ואופוזיציוני.

עם אבדן המקום איבדו אנשי גוש קטיף את הבסיס המרכזי לתביעותיהם האידיאולוגיות והחברתיות, והם הפכו לעוד קבוצת שוליים, אחת מני רבות, בחברה הישראלית. השניות שעיצבה את תודעתם המקומית בגוש קטיף כתודעה של "מרכזיות־נידחת" פינתה את מקומה לאחר העקירה לשניות העומדת בבסיס הווייתו של האדם העקור: בצד הארעיות והזמניות הוא שואף לתקוע יתד ולהשתקע; בצל העבר הוא בונה את העתיד; בצד קבלת הדין הוא מביע אי השלמה; בצד ניסיונות ההתערות בחברה הוא מקפיד לשמור על זרות ונפרדות; בצד ההתפייסות הוא מבטא ניכור.

ממקום מושבם החדש בתחומי הקו הירוק התקשו עקורי גוש קטיף להשתתף בקרב על ההגמוניה הישראלית. לא נותר להם אלא לנסות לתבוע מחדש את מרכזיותם ולקדם את ענייניהם באמצעות הצפת מצוקותיהם היום יומיות אל פני השטח, באמצעות מיסטיפיקציה ומיתיזציה של מקומם האבוד ובאמצעות ביסוסה של "תרבות נגד" ערכית־יהודית שתשמש אלטרנטיבה לתרבות הישראלית העכשווית.

ד"ר אסנת סוויד היא סוציולוגית ואנתרופולוגית, חוקרת במרכז "סכוליון" שבאוניברסיטה העברית. במסגרת עבודת הדוקטורט שכתבה עקבה אחר קהילות גוש קטיף שהגיעו לאתר הקרווילות בניצן עם ההתנתקות וניתחה את תהליכי העומק החברתיים והתרבותיים שהתחוללו בקרבן

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live