Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

העם תמיד למטה |נחום אבניאל

$
0
0

הגיבורים, לוחמי המהפכה חסרי העכבות, הופכים במהירות לשליטים אכזרים כמו הרודנים שאותם הפילו. רשימות של לוחם מקסיקני שהיו לרומן מהפכה נוקב

למטהאלה שלמטה

מריאנו אסואלה

מאנגלית: יוסי טל

חרגול, 2015, 186 עמ'

מהפכה כושלת היא דבר איום. ראשית כול מחוסלים המהפכנים, מעט לאחר מכן כל מי שנחשד בשיתוף פעולה עִמם, ולבסוף פשוטי העם, הנאנקים גם כך מעולו של שלטון רודני, סובלים מהכבדת העול כדי להמית בקרבם כל רעיון על שינוי.

מהפכה מוצלחת, לעומת זאת, היא גיהנום שונה בתכלית: שם, ראשית כול, מחוסלים השליטים ותומכיהם, לאחר מכן כל מי נחשד בשיתוף פעולה עמם, ומיד מתחילים המהפכנים לחסל זה את זה מסיבות אידיאולוגיות. כי חלקם לא מספיק נאמנים למהפכה, או מסיבות אנוכיות יותר – מחשש שמי שלא יסולק מהדרך יסלק את חברו. כל אותו הזמן, בל נשכח, פשוטי העם נאנקים תחת עולו של שלטון רודני חלופי. וכל שנשאר מן המהפכה הוא הצורך הארור לזכור, בכל פעם שמגיע לחצר אדם חמוש, מה שמו של המנהיג שלו נאמנים כעת.

המהפכה המקסיקנית פרצה בעשור השני של המאה שעברה, לפני כמאה וחמש שנים, ונמשכה עד לאמצע שנות העשרים של אותה מאה. היא החלה לאחר ששלטונו הדיקטטורי של פורפיריו דיאס, שרדה בעם המקסיקני למעלה משלושים שנה, הלך והתפורר. כהרגלן של מהפכות, מה שנפתח בתקווה גדולה לשינוי ובאור גדול על פני האנשים הפך לשנים ארוכות של חושך וצלמוות. לפחות אחת עשרה שנים נמשכה המהפכה, ובמהלכה העם המקסיקני, שבשנת 1910 מנה כעשרה מיליון איש, התמעט בכמעט מיליון נפש.

"‬המהפכה‭ ‬היא‭ ‬הוריקן‭". ‬מורדים‭ ‬במהלך‭ ‬המהפכה‭ ‬המקסיקנית‭, ‬1913

"‬המהפכה‭ ‬היא‭ ‬הוריקן‭". ‬מורדים‭ ‬במהלך‭ ‬המהפכה‭ ‬המקסיקנית‭, ‬1913

עדות נאמנה

תשאל אותי למה, אם כך, אני ממשיך במהפכה. המהפכה היא הוריקן, ואדם שהתמסר לה הוא כבר לא אדם, רק עלה נידף שנלכד ברוח הסערה (עמ' 66).

בראשית היה דיאס. אז מרדו בו מדרו, וייה ואורוסקו (1910–11). מדרו תפס את השלטון, אך לאחר שנתיים נבגד על ידי גנרל שמינה להילחם במהפכנים, הוארטה, ונרצח על ידיו (1913). הוארטה ממנה עצמו לנשיא, אך וייה, ולצדו שני מושלי מחוזות בשם קרנסה ואוברגון, מתנגדים לו ומכריזים עליו מלחמה. הם מנצחים (1914) והוארטה נסוג לטקסס, אולם אז מתגלעים חילוקי דעות בין וייה לקרנסה והאחרון מקים ממשלה עצמאית בתמיכת אוברגון. קרנסה ואוברגון מביסים את וייה, ולאחר קרבות עקובים מדם קרנסה מוכרז לנשיא (1915). אלא שאז מתגלה חוסר הסכמה בין קרנסה לבין אוברגון. קרנסה נרצח במהלך עימות צבאי (1920) ואוברגון זוכה בבחירות כלליות לנשיאות, חד גדיא, חד גדיא. בכך, פחות או יותר, תמה רשמית המהפכה המקסיקנית, אולם מלחמות אזרחים אחדות עוד המשיכו בה למשך תקופה.

מריאנו אסואלה היה שם. כסטודנט צעיר התנגד לשלטונו הרודני של דיאס, ומונה בידי יורשו, פרנסיסקו מדרו, למנהל מערכת החינוך של אחד ממחוזות מקסיקו. לאחר שמדרו נרצח הצטרף אסואלה כרופא לאחד מגדודיו של פנצ'ו וייה שביקשו להשיב את שלטון החוק.

אבל בסביבות 1916 הוא תפס מה עומד לקרות: המהפכה תימשך ותתהפך על מהפכניה. הוא חדל מפעילותו הפוליטית, היגר לאל–פאסו, טקסס, ושם כתב את "אלה שלמטה", שבתחילה פורסם כרשימות בעיתון ורק מאוחר יותר אוגד לספר וזכה להכרה גורפת.

הרשימות הללו, הכתובות ללא קישוטים מיותרים, ללא התייפייפות פילוסופית ובסגנון מחוספס של לוחם ומהפכן, מתארות ללא כחל ושרק את הדקדנס, תהליך הסיאוב של המהפכה והמהפכנים. ואולי משום שהרגישו כי יש בהן עדות נאמנה יותר מאשר דברי הלל וחנופה ריקים מתוכן, הכתירו המקסיקנים את "אלה שלמטה" ל"רומן המהפכה".

נשק רעב לעוד

כל זמן שאתה רק עם קומץ האנשים שיש לך פה, ימשיכו לראות בך לא יותר ממנהיג שולי של חבורת מורדים קטנה. המהפכה בטוח תנצח. ואחרי שהיא תיגמר יגידו לך, כמו שמדרו אמר לאלה שעזרו לו: 'תודה רבה ידידי, עכשיו תחזרו הביתה'. זה בדיוק מה שאני רוצה [אמר דמטריו], שרק יעזבו אותי בשקט לחזור הביתה (עמ' 47).

גיבור הספר, דמטריו מסיאס, איננו גיבור. הוא אדם שעוצב בידי הנסיבות והיו לו מספיק כישורים – ומספיק מזל – כדי לנצח כמה וכמה קרבות שהקנו לו את הילת הלוחם האלמותי. ביתו נשרף לאחר שהביע התנגדות לדון המקומי, אשתו ובתו נמלטו בעוד מועד והוא הקים לו סיעת מורדים. מי הם מורדיו? האם הם לוחמים עזי נפש ואצילי הליכות, הטובחים בנאמני משטר בימים וקוראים את כתבי המהפכה בלילות?

התנ"ך נותן אבחנה מדויקת ופואטית. כאשר נשמע כי דוד עומד למרוד בשאול, חוברים אליו הריאקציונרים: "ויתקבצו אליו כל איש מצוק, וכל איש אשר לו נשא [נושה] וכל איש מר נפש – ויהי עליהם לשר". אין ארוחות חינם ואין מרידות בזול. הראשונים להיקרא אל החרב יהיו אלו שאין להם מה להפסיד. חבורת הבלויים של מסיאס מורכבת מפושעים נמלטים, הרפתקנים חסרי עכבות, אנשים נעדרי מוסר אפילו בינם לבין עצמם. זהו שאוֹל רכוב על סוסים.

אם בתחילת הדרך קיבלו הכפריים באהבה את "משחרריהם", לאחר כמה שנים של לחימה בלתי פוסקת – שהשחיתה הן את המחזור החקלאי והן את הביטחון הכלכלי הדרוש למסחר – בשעה שהלוחמים נכנסים לכפר הכול מסתגרים מפניהם והם נאלצים לכבוש את דרכם, את מזונם ואת שעשועיהם, בנות הכפר. הנשק, ששימש למאבק בשלטון ובהמשך הופנה לשוד עשירים ואחר כך לשוד מכל הבא ליד, הפך לאליל רעב שאינו זקוק לסיבה כדי לפעול ואינו נותן דין וחשבון לאיש על תאבונו, שלעולם אינו בא על סיפוקו.

דמות יוצאת דופן היא דמותו של לואיס סרוואנטס, שיש האומרים שהיא עשויה בצלמו של אסואלה עצמו. חייל שערק מן הצבא והצטרף למהפכנים, מלומד, אידיאליסט ופטפטן נוראי. חלק ניכר מהעלילה משתקף דרך עיניו התמימות יחסית. שוב ושוב הוא מנסה להטות את לב מפקדו דמטריו לבחור צד במהפכה, ושוב נתקל בחומת הציניות המפוכחת של זה שיודע כי למהפכה אין צדדים אלא רק קרבנות.

המבט החיצוני שלו, המבקש כל הזמן אחר תכליות ומטרות ומזכיר את האידיאלים של המהפכה, מעמיד אותם בהעמדה מגוחכת מול המציאות שבה המהפכנים הדגולים מסתובבים כקבצנים לבושי בלואים מכפר לכפר בחיפוש אחר אוכל, נתקלים אקראית באויבים מזדמנים וטובחים ללא רחם, פעם בזה ופעם בהוא. "אם מישהו סוחב רובה וחגורת תחמושת מלאה כדורים, ברור שהוא הולך להילחם. נגד מי? בעד מי? למי אכפת בכלל!" (עמ' 128).

חברה רמוסה

מי הם "אלה שלמטה"? בתחילת הספר מתואר מארב מוצלח שטמן דמטריו לסיעה של "פדרלים", תומכי משטר, והוא קורא לעבר כוחותיו בזעם לירות על "אלה שלמטה". המשל ברור: עד עכשיו נאמני השלטון היו למעלה, ולאחר המהפכה הם ירדו מטה. גלגל חוזר בעולם.

אלא שעם התקדמות העלילה נראה כי מי שלמטה באמת הוא מי שאף פעם לא יתעלה משם. כאשר סרוואנטס מנסה לשכנע את מפקדו להצטרף לאחת הסיעות, הוא מוכיח אותו על כך שאינו תופס כי המהפכה היא גם ההזדמנות האישית שלו לעשות לביתו. המנהיג הבא, הוא מזהיר את דמטריו, יעלה לשלטון וזה יהיה דברו: "עכשיו כשהשגתי את המטרה שלי, תלכו ותאחזו באת ובמעדר, תמשיכו לחיות בקושי, תמיד רעבים ובלי בגדים, כמו שהייתם קודם, בזמן שאנחנו, אלה שלמעלה, נעשה כמה מיליוני פסו" (עמ' 47).

העם הוא תמיד למטה. הוא רמוס תחת שלטון רודני, הוא רמוס תחת המהפכה, והוא ימשיך להיות רמוס גם תחת השלטון הבא. תמונת המציאות שרומן המהפכה מצייר, מניסיונו האישי של מחברו ובזמן אמת, נעדרת פאתוס והמנונים מרגשים, נעדרת חמלה. אלו הם פניה של חברה שאיבדה את איזוניה ובלמיה, והיא הולכת ומידרדרת אל מלחמת כול בכול. אלו הם פניה הבוכיים של המהפכה. #

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015



סוד יהודי בדיסלדורף |חבצלת פרבר

$
0
0

רקדנית כושלת פוגשת בגרמניה צעיר ישראלי כמוה ומצטרפת אליו לחיפושים אחר חברו, בעקבותיהם תגיע לחשיפת עברה המשפחתי בעיר הגרמנית. רומן ביכורים עשיר ומפתיע

ללא-ביתאיש ללא בית

ליאת לידה–סנדומיר

פרדס, 2015, 334 עמ'

"צעירה פוגשת צעיר על ספסל בברלין. "למה הוא התיישב דווקא לידי?… הוא רוצה למכור לי מנה. המתנתי שילחש: 'גראס, מריחואנה?'. הוא לבש מעיל רוח ומעליו תיק גב של סטודנט… 'אולי את…?', התחיל לשאול (בגרמנית) ונעצר. הוא נעל סנדלים ועל פניו מבע נעדר גינונים. 'אנחנו מכירים?', שאלתי בעברית…".

כך נפתח סיפורה של ליאת לידה–סנדומיר, רקדנית במקצועה. גם ליבי, גיבורת הספר, היא רקדנית או לפחות שואפת להיות. הריקוד הוא בדמה, במהותה. אבל יותר מדי דברים, החל מבוגדנותו של גופה ופציעות חוזרות ונשנות ועד חבילה שלמה של זיכרונות עבר, סודות בלתי פתורים ומצוקות אישיות, חוסמים אותה. זה עתה נכשלה במבחן כניסה ללהקת ריקוד בברלין, ומאחוריה שרשרת ניסיונות כושלים להשתלב במקומות שונים, בישראל, בבאזל, בברלין.

היא נתקלת במקרה בגוּר, צעיר ישראלי שבא לגרמניה לחפש את זוהר, חברו מילדות שנעלם. ליבי, חסרת עוגנים ומובטלת, נענית להפצרותיו ומצטרפת לחיפוש. כדוברת–גרמנית מלידה, כעוזרת–מחקר ולבסוף כבת זוג זמנית. הם נוסעים לדיסלדורף, שם נראה האבוד לאחרונה. תוך כדי כך מתברר שדיסלדורף היא עיר הולדתה של ליבי, בת ליהודי פולני ניצול שואה שהתיישב בגרמניה ולאם שבאה מישראל. השיבה לעיר שנשבעה לא לשוב אליה לעולם פורצת סכרים שליבי ניסתה לתחזק במשך שנים, ומסבכת אותה עם עצמה ועם סודותיו הכמוסים והטרגיים של אביה האהוב, שממנו התייתמה בילדותה.

בעוד החיפושים אחרי זוהר נמשכים ומסתבכים, מחדשת ליבי את קשריה עם אינגה, האומנת לשעבר שחייתה עם משפחתה, עד שמותו של האב דחף את האם לשוב לישראל עם בנותיה. אינגה, אישה קשישה וחולה, ערירית ובודדה, היא כשלעצמה דמות חידתית. יתר על כן, בביתה, שהיה בית משפחתה של ליבי, ובדמותה, שמורים המפתחות לפתרון התעלומות המשפחתיות המעיבות על ליבי ועל חייה.

היא‭ ‬רקדנית‭, ‬אבל‭ ‬נכשלת‭ ‬באודישנים‭; ‬גופה‭ ‬מכזיב‭ ‬שוב‭ ‬ושוב צילום‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬שאטרסטוק

היא‭ ‬רקדנית‭, ‬אבל‭ ‬נכשלת‭ ‬באודישנים‭; ‬גופה‭ ‬מכזיב‭ ‬שוב‭ ‬ושוב
צילום‭ ‬אילוסטרציה‭: ‬שאטרסטוק

מגירות נעולות

זהו שלד העלילה של הספר. אבל התקציר הזה אינו משקף, ולו במעט, את הספר עצמו. הפרולוג, שאותו פוגש הקורא עוד לפני שהוא פוגש את ליבי וגור על הספסל בברלין, אולי משקף טוב יותר את רוח הספר, ודווקא משום שכשקוראים אותו בתחילה לא מבינים דבר וחצי דבר:

אסור לי להישאר! רגלי כאן, ובכל צעד הן עלולות להקים לתחייה את ה'דברים' של אבא. כשאני יוצאת  נגלות אלי ציפורים, להקות שחורות כנף… בלעדיהן הרחוב נראה ערום ו(נהר) הריין – נטוש… אילו יכולתי להיכנס למסדר החץ שלהן ולעוף מכל הזיכרונות… אמא אמרה 'לפני שנולדת קרו לאבא דברים'. שאלתי והיא אמרה: 'כשתגדלי'. כשגדלתי היא כבר לא הייתה…

הפרולוג רומז על מסגרת זמן הסיפור – מלפני הקיץ עד לפני חג המולד – ועל העלילות המקבילות המשתלבות בסיפור. אבל הוא משקף בעיקר את רוחו של חלקו הראשון של הספר: את התזזיתיות, המעברים החדים, ריבוי הדמויות והזמנים המקבילים. בשליש הראשון של הספר המחברת כמעט אינה מותירה לקורא מרווח נשימה ושהות לקלוט את הפרטים הרבים, וכופה עליו כוננות מתמדת כדי להתחקות אחר ההקשרים והמעברים. התזזיתיות הזאת מתמתנת בהמשך, ואז הספר הופך למעניין וממוקד. גם שמו של הספר – שמשמעותו מתגלה רק מאוחר יחסית – מצביע בעצם על העלילה הראשית וגיבוריה.

המחברת מצליחה ליצור מתח וחוט עלילתי כשהיא מפזרת לאורך הספר פירורי רמזים, חבילות מכתבים קשורות, "לופה" (זכוכית מגדלת), מעטפות של יהלומנים ומגרות נעולות – שכולם מצביעים על סיפור חייו של האב. אבל כיאה לרומן טוב, הרמזים האלה מקבלים משמעות בתודעת הקורא בעיקר לאחר שהסודות החבויים התגלו. מאחר שעיקרי הדברים מפורשים על גב הספר, מותר לגלות שליבי, שאביה המת היה יהודי, "נחשפת לסיפור אפל על אודות אביה שחבר בעל כורחו לאנשי אס–אס…".

מרבית העלילה מתרחשת בגרמניה. ליבי, גיבורת הספר, נולדה בדיסלדורף ומיטלטלת כל חייה בין ישראל לגרמניה. וגם זוהר, הבחור הישראלי, נעלם דווקא שם. והקו הזה המתוח בין ישראל לגרמניה מתואר בטבעיות גמורה כאילו אין משהו מתמיה בזרימה הגיאוגרפית והפסיכולוגית הזאת. אבל בשלב מסוים מיקום העלילה בגרמניה משמש כאמצעי לתיאור פניה העכשוויים, פני יאנוס, של ארץ זו, שבה מצויה תערובת רעילה של גרמנים טובים שהם צאצאי רוצחים ו"היטלר יוגנד", של גרמנים ניאו–נאצים, של יהודים ניצולי שואה ושל ישראלים.

שומרת החותם

הדמויות הראשיות, וגם חלק מהדמויות המשניות, ובעיקר דמותה של ליבי ושל האומנת לשעבר אינגה, הן מעניינות ולא שגרתיות. ליבי (שבוודאי יש בעיצוב שלה משהו אוטוביוגרפי) היא בעצם אנטי–גיבורה: היא רקדנית בכל לבה וגופה, אבל נכשלת באודישנים, אינה מחזיקה מעמד בשום להקה ומוכנה להסתפק בתחליפים עלובים כמו "מכון להנאות הגוף" שמהותו האמיתית אינה ברורה. כמו על רוב הדברים בחייה, גם על גופה, שהשליטה עליו היא תנאי ראשון במעלה במקצוע שלה, ליבי אינה יכולה לסמוך. גופה מכזיב שוב ושוב, היא נודדת ממקום למקום ומגבר לגבר ואינה מוצאת מנוח וקשר קבוע, ואפילו האהבה היציבה היחידה שהייתה לה, האהבה לאביה, מתגלית כמשהו שנבנה על חולות נודדים.

אינגה, האומנת לשעבר, מייצגת עבור ליבי את בית המשפחה שהתפרק, את הילדות, את החום והחיבוק שלא זכתה לקבל מאמה ושאבדו לה לעד עם מות אביה. אבל ליבי גם חוששת ואפילו נרתעת ממנה. מן העריריות והבדידות שלה, שהתגברו והחריפו עם הגיל, ומהיותה "שומרת החותם" של המזכרות והסודות המשפחתיים. בכובד זקנתה המכוערת אך היציבה, אינגה יוצרת משקל–נגד לרחפנות ולחוסר היציבות של ליבי ושל חברתה אנקה.

גם גור מתגלה כדמות מורכבת יותר מאשר סתם ישראלי בסנדלים. מאחוריו עבר כצעיר פרוע וכמדובב בכלא, אך הוא מתגלה כבחור יציב ונאמן, אבהי אפילו. הברית בינו לבין אינגה יוצרת צירוף כוחות מעניין ושיווי משקל ספרותי ופסיכולוגי בספר.

כאמור, לאחר כשליש מהספר מתחיל העניין האמיתי ואז גם מתגלות היכולות של לידה–סנדומיר כמספרת. למרות ריבוי הדמויות והארעיות של רובן, היא מצליחה לאפיין את חלקן ולבנות סצנות עשירות ומפתיעות. אז גם עולה משקלו של העניין היהודי–גרמני בסיפור, והפירוט המעצבן של שמות רחובות, גשרים ותחנות רכבת בדיסלדורף מקבל צידוק כזירה שעל הרקע שלה התרחשו ה"דברים" שעליהם רמזה האם בפרולוג. עיר הולדתה של ליבי מקבלת עומק ומשנה משמעות. לא רק מקום שבו עברה ילדותה בדירה בורגנית עם הוריה, אלא גם מקום מאיים – אז וגם עכשיו. סיפורים מהילדות והתרחשויות בהווה מהווים את הרקע לגילוי סודות עברו של אביה של ליבי, ניצול השואה שהפך ליהלומן, ולחשיפת הקשרים האמיתיים, המפוקפקים והרי התוצאות שהיו בינו לבין אינגה, האומנת המסורה.

ליאת לידה–סנדומיר יצרה כאן רומן עשיר, מפתיע ובעל עומקים. רומן ביכורים שאינו קל לקריאה אבל ראוי ללא ספק לשבח. #

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015


והייתם כאלוהים |חיותה דויטש

$
0
0

בכל התקופות ובמישורי חיים שונים בני האדם מנסים להידמות לא–ל, לעתים מתוך רגש עליונות אכזרי ולעתים מתוך רצון להיטיב. מדוקטור חמלה ועד מחלות חשוכות מרפא 

"נעשה אדם בצלמנו כדמותנו", אמר אלוהים. ומאז, יוצרים שונים הפכו את דבריו להשראה ולחזון, יצרו ובחנו אפשרויות שונות שבהן יכול אדם להתדמות לאלוהיו. אם לטוב, או למוטב. ניטשה, למשל, ב"כה אמר זרתוסטרא", מדבר על אדם עליון. איין ראנד בעקבותיו מספרת על קומץ נפילים, ענקי–עולם הנושאים כאטלס בשעתו את העולם על כתפיהם. אם ימשכו בכתפיהם – הוא ייפול על כל כובדו.

בסרטו המפורסם של צ'רלי צ'פלין "הדיקטטור הגדול", משחק היטלר עם כדור הארץ. הוא אדון העולם. כדור הארץ של היטלר, בניגוד לזה של איין ראנד, הוא לא יותר מבלון שעשועים, שניתן להקפיצו בכל עת. מה הבעיה להפוך חלק מיושביו לאפר–כבשנים? נזכרתי בתמונתו של היטלר המעיף את הבלון כשצפיתי בסצנת פתיחה מרשימה של העונה החדשה – התשיעית – של סדרת הפנטזיה המד"בית הפופולרית ביותר בעולם:  ד"ר הו.

בקצרה: ד"ר הו, "הדוקטור", הוא "אדון זמן", חי לנצח ומשוטט בתוך זמנים ותקופות כבתוך שלו, כשלרשותו ספינת חלל שמבחוץ דומה לתא טלפון אנגלי. חולשתו של ד"ר הו היא אהבתו לבני אנוש והערצתו את החמלה שלהם ואת מסירות הנפש שהם מגלים, תוך סיכון חייהם בני החלוף. הדוקטור המדלג בין תקופות ותרבויות מסכן את כל היקר לו כדי להצילם, שוב ושוב, מטמטומם שלהם וממלחמותיהם.

והנה, בתמונת הפתיחה של העונה התשיעית רואים ילד קטן בתוך שדה קרב, עומד לבדו בתוך מה שנראה כביצה טובענית. מגִנו היחיד, חייל שחור, זה עתה נגרר על ידי ידיים מפחידות שנשלחו מהקרקע הביצתית כדי לתפוס ולהטביע כל יצור חי. הילד הקטן עומד נטוע בפחד על מקומו, צופה בבעתה איך מי שחשב למגנו היחיד נעלם ומת. "הצילו", הוא צועק בייאוש, "הצילו". ולפתע, משום מקום, מופיע לו ה"דוקטור". "אל תדאג בחור צעיר", הוא אומר. ואחרי כמה שנינות אופייניות הוא מרגיע אותו ואומר: "אני אציל אותך. ואגב, איך קוראים לך?", "דאברוס", עונה הילד.

בנקודה זו מסתיימת סצנת הפתיחה של הפרק. לא אלאה אתכם בתיאור הפרק עצמו, המתאר איך הדוקטור נעלם לפתע, בעודו מסתתר מגורם מסתורי הרודף אחריו. בסוף הפרק מגלים הצופים מיהו חורש רעתו של הדוקטור: זהו דאברוס, אויבו הישן. בן אנוש שהפך את עצמו למין אל–רובוט והצליח לברוא את ה"דאלקים". הדאלקים הם רובוטים משוכללים נטולי דעת וחמלה ובעיקר נטולי הומור ויש להם מטרה אחת – השמדה.

לצופיה הנאמנים של הסדרה מוכרים הדאלקים הללו, ויוצרם, כאויב בה"א הידיעה של הדוקטור השנון שונא המלחמות. מתברר שברגעי חייו האחרונים של דאברוס הוא מבקש להביא אליו את הדוקטור כדי שישקול מחדש את החלטתו ההיא, שלא להרוג את הילד. דאברוס הוא ה"היטלר" של בני דורו, וביודעו את הדבר מסרב הדוקטור להצילו וזונח אותו לנפשו באותה ביצה. האם בכך יצר הוא עצמו את המפלצת?

"אני רוצה לשמוע אותך אומר אחת ולתמיד", מצווה עליו דאברוס המקומט והחולה, "שהחמלה היא דבר גרוע". וכשהדוקטור מסרב לומר זאת, דאברוס הורג בעזרת הרובוטים שלו את אהובתו, קלרה. לא! צועק הדוקטור, לא! בהחלטת פתאום שב אדון הזמן לאחור, ומופיע, שוב באותה ביצה של ידיים, מול הילד המפוחד המבקש עזרה. האם ישוב ויתעלם? האם הפעם יהרוג אותו? ושמא ישנה אפשרות שלישית, חמלה שמה, שיכולה להוליד מציאות חדשה?

האם החמלה יכולה להוליד מציאות חדשה? מתוך ד"ר הו צילום: באדיבות YES

האם החמלה יכולה להוליד מציאות חדשה? מתוך ד"ר הו
צילום: באדיבות YES

וכי אתה ממית ומחיה?

שאלה פילוסופית פופולרית לא פחות מהשאלה "האם היית הורג את היטלר בקטנותו" היא שאלת רצח מתוך רחמים. בסרט הישראלי "מיתה טובה", ממציא מהנדס מכונות מכשיר משוכלל שהורג ב"גרמא". החולה עצמו לוחץ על הכפתור בדעת ובהכרה, אבל הוא לא יכול לעשות כן לולא עזרו לו בכך חבריו. הוא נעתר להפצרת אשת חברו הטוב, ומפעיל אותו על החבר שלא יכול לשאת את ייסוריו. "ורפא ירפא" נאמר על החובל, וחז"ל אמרו – מכאן שניתנה רשות לרופא לרפא. הרופא המבקש לתקן את מה שהתקלקל מזמין את הטבע לקרב קטן. אלא שהאל שברא את הטבע יצר גם את האדם ואת יכולותיו. הוא הזמין מראש את הדו קרב הזה, ושמח בו. הרוצח מתוך רחמים מתריס כלפי האל בדרך שונה. אני לא מסוגל לרפא את מה שקלקלת, הוא טוען, לפחות אפסיק את הייסורים שגרמת.

אם אתה לא מסוגל להחיות, אל תמית, אומר הקב"ה למשה באחד המדרשים הפחות מוכרים שמביאה נחמה ליבוביץ בספרה. המדרש מתאר דיאלוג נוקב שמתנהל בין ה' למשה לפני מותו. משה רבנו טוען שלא מגיע לו למות. כתשובה, מונה הקב"ה אחד לאחד את אבות האומה שכולם מתו, ו"אתה רוצה לחיות?". כתשובה מונה משה את חטאיהם, ומסביר מדוע הוא עצמו שנאמר עליו "בכל ביתי נאמן הוא" לא מגיעה לו מיתה. כלום אתה גדול מנח? מאברהם? מיצחק? שואל ה' ומשה משיב כהלכה על כל טענה וטענה, עד שברגע השיא של הדיאלוג ביניהם שולף ה' קלף מנצח:

אמר לו הקדוש ברוך הוא: כלום אמרתי לך שתהרוג את המצרי?

אמר לו משה: ואתה הרגת כל בכורי מצרים, ואני אמות בשביל מצרי אחד?!

אמר לו הקדוש ברוך הוא: וכי אתה ממית ומחיה?

(אוצר המדרשים, חלק שני, 363)

אם אתה לא מסוגל להחיות, אל תמית, קובע המדרש.

האדם ממלא משאלות

אבל האם הא–ל עצמו מסוגל לרפא ולהחיות? ואם כן, מדוע הוא נמנע מלעשות זאת, ומחולל שוב ושוב את הסבל האנושי?

"האשמה, ברוטוס יקר, אינה בכוכבים/ אלא בנו אנו", אומר יוליוס קיסר במחזה השייקספירי הקרוי על שמו. משפט זה העניק את שמה לאחת הביקורות העדינות והיפות ביותר שהוטחה אי פעם כלפי שמים, "אשמת הכוכבים". ספר שבעקבותיו סרט, שבו נפגשים הייזל ואוגוסטוס, נער ונערה חולי סרטן השותפים בקבוצת תמיכה, ומתאהבים זה בזה. הייזל מפחדת להיקשר למה שתצטרך בקרוב לאבד. אוגוסטוס אופטימי ומאמין בעתיד ובגדולה שהוא צופן. עצם קיומה של אהבתם תחת צלו של המוות מטיח כלפי שמים אשמה כבדה.

הסרט שואל שאלות על חיים ומוות, אדם ואלוהים, ועושה את זה בעזרת נוכחותו של ספר נוסף שאותו קוראת הייזל שוב ושוב. הספר שהיא אוהבת נגמר באמצע, והיא משקיעה זמן רב בכתיבת מכתבים לסופר נערץ החי במרחקים, באמסטרדם, ובהם היא מבקשת המשך לספר האהוב עליה ומענה לשאלותיה. אבל הסופר מתעלם מהמכתבים והיא לא מקבלת אף פעם תשובה. לקראת סוף הסרט היא תזכה לקבל מתנה יקרה מאוגוסטוס – נסיעה לאמסטרדם. יש ארגון שמעניק לחולי סרטן הגשמת משאלות. הייזל בזבזה את שלה, אבל אוגוטוס לא. הוא מעניק לה את הגשמת המשאלה שלו. הם ייסעו לשם בצוותא כדי לפגוש את הסופר וכמובן יתאכזבו מרה: הסופר הוא אלכוהוליסט גס רוח, שחי בדירה עלובה ומתעלם מסביבתו. "מה אתם רוצים ממני?", הוא נובח על השניים, "אין המשך לספר. אין כלום".

הסופר בספר הזה הוא מטפורה לאל המסתתר, שלעולם אינו עונה והפניות אליו הן תמיד חד סטריות. "מסתבר שהעולם הוא לא בית חרושת להגשמת משאלות", אומר הנער לנערה כשהם מגלים שהסרטן שלו חזר. מתברר שהיחידים שיכולים למלא את מקומו של האל ולמלא את המשאלות זה לזה, הם בני אדם. "הסופר צדק", אומר אוגוסטוס להייזל בימיו האחרונים. "הוא לא היה נחמד אבל צדק. תפקיד האנשים הוא להיות נחמדים. אין זה תפקידו של האל". בסצנה מטפורית ומקסימה הם מטפסים לעליית הגג במוזיאון אנה פרנק באמסטרדם. משפטים מיומנה כתובים על הקירות סביב סביב. אנה פרנק לא הצליחה לשרוד את ברגן בלזן, אבל המילים שלה נשארו. והמילים האלה, כמו גם הנשיקה שמנשקים זה את זה אוגוסטוס והייזל בעליית הגג שבה אהבה אנה את פיטר, הן התשובה למוות, ולמי שלא מצליח למנוע אותו.

———–

ד"ר הו, עונה תשיעית, יס דרמה

מיתה טובה, ישראל 2014

אשמת הכוכבים, ארה"ב 2014

 ——-

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015


התרנגול הראשון של ההתיישבות |עמית עסיס

$
0
0

במחזה "כנרת כנרת" אלתרמן חוגג את ההיסטוריה כבמה תיאטרלית שעליה עולה מחזה הפאתוס הציוני. החלוציות הציונית, כמו התיאטרון, היא ניסיון להפוך סיפור מופלא ובדיוני למציאות 

ההצגה "כנרת כנרת" מאת נתן אלתרמן, המוצגת כעת בתיאטרון החאן הירושלמי, היא מחווה היסטורית כלפי העלייה השנייה וסמליה. כדי להבין את ההצגה צריך לפענח את האופן שבו המחווה הזאת מנסה לגשר על פערי הזמנים. "מה השנה?", שואל המספר בפרולוג להצגה, ועונה: "אלף תשע מאות שתים עשרה – וחצי", ומכוון לשנותיה הראשונות של דגניה, המכונה כאן "הגלילה". את הפרולוג שכתב אלתרמן מקדים פרולוג בימתי ללא מילים, הפורס את רפרטואר התנוחות והמחוות של חיי העמל והרעות החלוציים. הפרולוג, כמו ההצגה כולה, נחתם בצילום ההעמדה הקבוצתי המוכר והאופייני.

מתח‭ ‬בין‭ ‬נטיות‭ ‬פרטיות‭ ‬למחויבות‭ ‬אידאולוגית‭. ‬מתוך‭ "‬כנרת‭ ‬כנרת‭" ‬ צילום‭: ‬יעל‭ ‬אילן

מתח‭ ‬בין‭ ‬נטיות‭ ‬פרטיות‭ ‬למחויבות‭ ‬אידאולוגית‭. ‬מתוך‭ "‬כנרת‭ ‬כנרת‭" ‬
צילום‭: ‬יעל‭ ‬אילן

עינה של האידיאולוגיה

המחזה "כנרת כנרת" של אלתרמן מבוסס על מעשים שהיו: על מעשה ובו חבר שאיבד כסף השייך לקבוצה לווה כסף כדי להחזירו, וחבריו רואים בכך בגידה משום שלא בטח באמונם בו ולא סיפר להם על אובדן הכסף; על מעשה בתינוק הראשון שהכול ראו בו רכוש ציבורי; על חבר שנהרג בפרעות ועל צרות וקדחת. אולם המעשה ההיסטורי איננו מוקד ההצגה, אלא דווקא המחווה ההיסטורית. כאשר תיאטרון עוסק במעשה ההיסטורי הוא יכול להעלות דילמה של זהות קולקטיבית או של שאלה מוסרית העולה מתוך ההתרחשות ההיסטורית, ולהציג אותה באור חדש. אלתרמן אמנם מאיר את החלוצים באור מגוחך, אבל זהו גיחוך מלא בפאתוס קיומי והיסטורי, מעין זה שאפשר למצוא ב"רומן רוסי" של מאיר שלו. המחווה של המחזה היא חגיגית יותר מאשר ביקורתית: הוא הועלה לראשונה לכבוד חנוכת הבניין המחודש של תיאטרון הקאמרי עם פרוס שנת 1962, חמישים שנה אחרי אותה 1912 וחצי.

גלריית הדמויות של אלתרמן מותאמת למבנה האידיאולוגי המקובל. במרכז עומדת חבורה של חלוצים צעירים שהמעשה ההרואי שלהם ב"הגלילה" עומד במרכז הדיון. לצדם יש שתי קבוצות המאירות אותם ואת המעשה שלהם. הקבוצה שמקבלת מקום עלילתי משמעותי היא קבוצת המבוגרים הבורגנים (הסוחר, זוג הפונדקאים והוריו של החלוץ שנהרג), המכירים בחשיבותו של מפעל ההתיישבות אבל מנסים להכניס מעט היגיון הורי, כפי שמתבטאת זלטינה הפונדקאית: "ומתעורר בי חשק להשכיב לאט לישון את כל תנועת–הפועלים שלך… ולכסות אתכם יפה… ולקרוא לאמא שלכם כדי שהיא תיקח אתכם הביתה". לצדם יש דמויות אחרות, שהחשיבות שלהן פחות עלילתית ויותר קומית, אבל אפשר למצוא אצלן גם אמירות פואטיות הנותנות הקשר ופשר למפעל ההרואי והמגוחך של ההתיישבות הציונית: הציירים מבצלאל המחפשים פרספקטיבה, יסנוגורסקי החלוץ שהתווכח עם עצמו עד שהתפצל, ודמותו של סעדיה העולה הזקן מתימן, שעבורו מפעל ההתיישבות הוא ביטוי של חזון הנביאים.

ההצגה עולה כעת בחאן הירושלמי, יובֵל וצ'ופצ'יק אחרי ההפקה של הקאמרי, בעריכתה של שחר פנקס ובבימויה של שיר גולדברג, והן מתאימות למחווה האלתרמנית שפה בימתית שמתאימה לה מאוד: תמונת הסיום של המחזה, הצילום ההיסטורי, מוכפלת מספר פעמים בהצגה, נוספת מקהלה המעצימה את הקולקטיביות של המחזה, ואת הפאתוס של המחווה החלוצית מלווה קריצה בימתית פה ושם. כך, לדוגמה, כאשר מתגלע המתח, המדובר מאוד בתרבות החלוצית, בין הנטיות הפרטיות לבין המחויבות האידיאולוגית, מיוצגת עינה הפקוחה של האידיאולוגיה בפנס תאורה הנתון בידיה של ריבה (כרמית מסילתי–קפלן), המפנה אור של אשמה אל הדמויות הסוטות מן הדרך. זהו רעיון בימתי מקסים, שאיננו מנוצל להעצמה דרמטית מתוחה אלא ליצירה של קטעי קומדיית מצבים.

דמויות החלוצים בהצגה מתרפקות על התינוק הראשון ועל התרנגול הראשון, מנדל, שהוא "התרנגול הראשון – ולפי שעה היחידי – של ההתיישבות השיתופית של העלייה השנייה, כולל הפועל הצעיר ופועלי ציון והסתדרות הפועלים החקלאיים. טוב שיש לו קול חזק. תרנגול אחר היה נצרד מזמן. מגיע לו שיהיה לו שם". ההצגה נענית לפאתוס של המחזה. התרנגול מנדל והמספר מתלכדים לדמות אחת (ניר רון המצוין) שקריאתו היא קריאת ההשכמה של ההיסטוריה. בסך הכול מתקבלת כאן הצגה אסתטית הנותנת את כל ה"הו–הו הפרוגרמה" האלתרמני בתוך כלי נאה. עיצוב הבמה המורכב מצליח להיות גם עשיר וגם נותן מקום לאופי הספרטני של התקופה. ביחד עם עיצוב התלבושות והתאורה מתקבלת כאן צבעוניות מובהקת של חומים ובז'ים דמוית צילומי ספייה. גם הטקסט האלתרמני הערוך בידי פנקס יושב בדרך כלל היטב בפי להקת השחקנים של החאן.

עריכה חסרה

אבל מה הפשר של כל זה? בניגוד לתל אביב המפא"יניקית של שנות השישים, מחווה עמוסת פאתוס להתיישבות העובדת כבר איננה פעולה מובנת מאליה. בישראל של העשור שלנו רפרטואר המחוות החלוצי עומד על רקע עבודה כמו "חומה ומגדל" (2009) מתוך הטרילוגיה הפולנית של יעל ברתנא שבה מתוארים העמל, הרעות וההתלהבות במסגרת הניסיון להחזיר את היהודים למרחב האירופי. על הרקע הזה קצת קשה יותר להסתפק בהתרפקות על חבורה של צעירים חולמים שהמבט ההורי דואג לכוון את היחס אליהם אל ההתפעלות הסלחנית מפעוט שאומר את מילותיו הראשונות על במת ההיסטוריה.

"במת ההיסטוריה", התיאור המטפורי של ההתרחשות ההיסטורית, הוא גם ביטוי טוב לדין וחשבון שאלתרמן נותן לציונות, שהוא פואטי ותיאטרלי יותר משהוא אידיאולוגי. אלתרמן בונה את התזה שלו בעיקר באמצעות דמויות המשנה, המעסיקות את עצמן בשאלות של אמת אישית וייצוג אמנותי. גרישה הצייר מנסה לתפוס "פורטרט של הזמן" ומוטרד מהעדר הפרופורציה בין התרוממות הרוח בתנועה הציונית לבין המציאות הממשית העלובה שבה ההתיישבות מונה אנשים בודדים בלבד. יסנוגורסקי התפצל מעצמו בטענה שכל המלל הציוני שלו מכסה על העדר מעש וחידלון פנימי.

אולם בעוד שדמויות האינטלקטואלים התל אביביים מוטרדות מהכרזות שאין להן גיבוי במציאות ההיסטורית, הרי שאביהן מולידן, אלתרמן, חוגג את ההיסטוריה כבמה תיאטרלית שעליה עולה מחזה הפאתוס הציוני. החלוציות הציונית, כמו התיאטרון, היא ניסיון להעלות סיפור מופלא על במת המציאות, וסודה, אומר לנו אלתרמן, הוא ביכולת התיאטרלית להעלות על הבמה הזאת סיפור בדיוני לגמרי, סיפור שמתעלם לגמרי מכללי ההיגיון והמציאות, ולהפוך אותו למציאות. סעדיה עדני, העולה התימני–תנ"כי, מצליח להפוך את החלום ואת מילות הנבואה לחזקים יותר מהמציאות. בעוד שעל במת ההיסטוריה נאלץ הסיפור להציג את עצמו כסיפור ריאלי, במת התיאטרון משחררת אותו מהצורך להעמיד פנים ומאפשרת ליוצרים להציג את הפנים המגוחכות של החלוצים בלי לעלוב בהם, שכן התיאטרון הוא המקום שאפשר לספר בדיה מושלמת שעדיין נחשבת לאמת.

עריכת ההצגה איננה עושה חסד עם דמויות המשנה, תופסת אותן כקישוט ומחמיצה את האמירה שלהן. מהביקורת הארס–פואטית של הצייר גרישה נשארת בעיקר אמרת הכנף הכמו–אפיקוראית: "עכשיו אנחנו פה ואין לנו פרספקטיבה, ואחר כך כשסוף סוף כבר תהיה פרספקטיבה, אנחנו כבר לא נהיה פה", הזוכה לתשומת לב בעיקר בשל היותה מחוכמת ואיננה משליכה על הפרספקטיבה הבימתית. דמותו המפוצלת של יסנוגורסקי מופיעה כמעדן קומי משובח, אבל בעוד יסנוגורסקי המפוצל של אלתרמן תוהה על האותנטיות של קיומו, יסנוגורסקי המפוצל של פנקס מעלה ויכוח שבלוני של העבר האישי וההגשמה העצמית מול החזון של ארץ ישראל. דמותו של העולה התימני מן המחזה נעלמת לגמרי מן ההצגה, אולי כדי לנטרל מהחלוציות את הממדים היהודיים שלה, ואולי כדי לקיים את המסורת ההיסטורית של גירוש התימנים מכנרת.

עם או בלי הקריצה הארס–פואטית של אלתרמן, להצגה "כנרת כנרת" איכות משחררת המאפשרת להרים את הראש ולהיזכר בעוצמתו של המעשה החלוצי בלי הקנאות של האנטי–ציונים מזה והניאו–ציונים מזה, להיזכר בהם בתודה ובחיוך.

—-

"כנרת כנרת" בתיאטרון החאן

מאת: נתן אלתרמן

בימוי: שיר גולדברג

———-

ד"ר עמית עסיס מלמד במרכז החינוכי בקיבוץ חנתון ובמכללות הרצוג וספיר

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015


סמים, שקרים ופאתוס |אמרי סדן

$
0
0

הסיפור על מלחמות הסמים שמנהלת ארה"ב מסופר ב"סיקאריו" וב"נרקוס" בצורה צרה ומעורפלת. הוליווד מקבעת את תודעת הצופים בנוגע להיסטוריה, למדע ולמוסר – ולא תמיד בהתאם למציאות

בזמן המרד הגדול נגד הכיבוש הרומאי בתקופת בית שני, פעלה ביהודה קבוצה קנאית המכונה "סיקריים" (מלטינית – מתנקשים העושים שימוש בפגיון). חבריה היו ידועים בהתנגדותם חסרת הפשרות לשלטון הזר ובמעשי התנקשות שכוונו נגד גורמים מתונים בעם. קצת פחות מאלפיים שנה לאחר מכן, הפכה המילה לכינוי לזרוע הצבאית של ברוני הסמים הפועלים בדרום אמריקה ובמרכזה. כמו מקור ההשראה שעליו נסמכו, ה"סיקאריו" (Sicario) המודרניים התפרסמו באכזריותם הרבה שנועדה להגן על סחר הסמים. מאבקם מזכיר בדרך נוספת את מלחמתם של הקנאים ברומא: גם הם מרדו באימפריה מערבית רבת עוצמה, ששמה ארה"ב.

ה‭"‬וויס‭ ‬אובר‭" ‬מאפיל‭ ‬על‭ ‬הדמויות‭. ‬מתוך‭ "‬נרקוס‭"‬ צילום‭: ‬יח‭"‬צ

ה‭"‬וויס‭ ‬אובר‭" ‬מאפיל‭ ‬על‭ ‬הדמויות‭. ‬מתוך‭ "‬נרקוס‭"‬
צילום‭: ‬יח‭"‬צ

היבט צבאי צר

בחודשים האחרונים עלו למסכים סרט קולנוע וסדרת טלוויזיה שעוסקים במאבקה המורכב של אמריקה בנגע הסמים. הסדרה "נרקוס" (Narcos)  של רשת נטפליקס עוסקת בניסיון של הסוכנות למלחמה בסמים (DEA) להפיל את אחד מברוני הסמים הגדולים והאכזריים בהיסטוריה – פבלו אסקובר. "סיקאריו", סרטו של הבמאי הקנדי–צרפתי דני וילנב, מתאר גרסה מודרנית יותר העוסקת בניסיון האמריקני לחסום את הגבול עם מקסיקו ולפגוע במנהיגי הקרטלים בפעילות חשאית למחצה בתוך שטחה של ארה"ב ומחוצה לו.

ההיסטוריה נכתבת על ידי המנצחים, ובמקרה של ארה"ב היא נכתבת על ידי מי שמחזיקה בתעשיית הקולנוע החשובה והמשפיעה ביותר בעולם. הוליווד הפכה במאה ה–20 לכוח תרבותי גלובלי מוביל. הסרטים שהיא יצרה וסדרות האיכות הפופולריות שנוצרו בשני העשורים האחרונים אינם רק כלי בידורי. במקרים רבים הם מעצבים ומקבעים את תודעת הצופים בנוגע להיסטוריה, למדע ולמוסר – ולא תמיד בהתאם למציאות.

מבלי להקל בתפקיד הנפשע שמילאו ברוני הסמים בהידרדרותן של מדינות כמו מקסיקו וקולומביה, הרי ש"נרקוס" ו"סיקאריו" מציעים גרסאות משוחדות מאוד בנוגע למעורבותה של ארה"ב ביבשת אמריקה. המאבק בסחר הסמים, הנגוע באינטרסים כלכליים ובשיקולים פוליטיים ובינלאומיים, הוא רק חלק קטן ממעלליה של וושינגטון. לאורך המאה ה–20 השתתפה ארה"ב בשורה של משחקי מלחמה, רבים מהם תחת דגל המאבק בקומוניזם, ובמסגרתם תמכה לחלופין ברודנים אכזריים, בארגוני מורדים ובמשטרים בני חסות. במקרים רבים הסיוע האמריקני נועד להבטיח אינטרסים כלכליים וצבאיים מבלי שתישקל טובתן של המדינות שאותן סימנה וושינגטון כיעד להשפעתה.

"נרקוס" ו"סיקאריו" אינן יצירות נאיביות שמתארות מאבק דיכוטומי של טוב ורע. הסרט והסדרה מציגים את המורכבות העצומה שאפיינה את מדיניות החוץ האמריקנית. כך למשל, ב"נרקוס", שמתרחשת בסוף שנות ה–80 של המאה הקודמת, מודגש מספר פעמים שהמאבק האמריקני בברוני הסמים נדחק לפינה בשל הפרנויה האמריקנית מהשתלטות ארגוני שמאל מרקסיסטיים קיצונים. ב"סיקאריו", שמתאר מציאות בת ימינו, ישנה התמקדות במתודות לוחמה "לא כשרות" שבהן עושה ארה"ב שימוש, הכוללות מבצעים סודיים של ה–CIA על אדמת אמריקה ורצח ללא משפט של מעורבים בסחר הסמים.

אולם ההסתייגויות המוסריות הללו רחוקות מלתאר את התפקיד שמילאה ארה"ב. כריס ברנקטו (יוצר "נרקוס") ווילנב ("סיקאריו") מעדיפים להיצמד לנרטיב צר, מבלי שיתעמקו במלוא כובדה של הסוגיה.

"נרקוס" היא סדרת דרמה מותחת המשלבת קטעים תיעודיים הנוגעים לתקופה. לצד המשחק המצוין של וגנר מאורה (המגלם את אסקובר), משובצים קטעי וידאו וארכיון אמיתיים שבהם ניתן לראות את דמותו של ברון הסמים המפורסם, שהוגדר בשנת 1987 על ידי המגזין פורבס כאחד מעשרת האנשים העשירים בעולם. לצד הדיאלוגים של השחקנים הראשיים, משולבים קטעי קריינות של סוכן ה–DEA סטיב מרפי (בויד הולברוק) שמסביר את הרקע ההיסטורי להתפתחויות העלילתיות.

השילוב בין תיעודיות לעלילת דרמה עשוי להיות מפרה. במקרה של "נרקוס" הוא פוגע בסדרה ובאמינותה. הדמויות מוצגות רק באופן חלקי, כשהוויס אובר (קריינות) מאפיל עליהן. מנגד, קטעי הדוקו חלקיים מאוד ומספקים מידע שטחי בלבד על התקופה. הסדרה מותחת ועשויה היטב, אולם היא לא מצליחה לספק מבט עומק על דמותו של אסקובר ושותפיו, ובוודאי שלא על מערכת השיקולים שהנחתה את מקבלי ההחלטות בוושינגטון.

ב"סיקאריו" בחר וילנב בגרסה סמי–צבאית של תיעוד המאבק האמריקני בנגע הסמים. קייט מייסי (אמילי בלאנט) היא סוכנת FBI מוכשרת שמגויסת למבצעים חשאיים נגד ברוני הסמים, שמתמקדים רובם ככולם בגבול ארה"ב–מקסיקו. במהלך הסרט היא נחשפת לשימוש שעושה ארה"ב בכוחות המיוחדים ובמשתפי פעולה מקרטלים מתחרים. מייסי מגלה שהמטרה הלא רשמית של האמריקנים איננה מיגור מוחלט של נגע הסמים, אלא יצירת מצב שבו קרטל אחד מרכז את רוב הפעילות – ומספק לאמריקנים שקט תעשייתי. אולם ההתמקדות בהיבט הצבאי הצר חוטאת לסיפור הגדול, מה גם שבסוף הסרט ישנה תחושה שהעלילה נקטעה באמצע.

מגששים בחשכה

כדי להבין זאת אפשר להתבונן בקשר נוסף בין עולמם של ברוני הסמים לעם היהודי – הפעם בממד התרבותי.

ישנו דמיון רב בין "סיקאריו" לעיסוק של הקולנוע הישראלי ביחסי ישראל–לבנון. בשנים 2009–2007 יצאו בישראל שלושה סרטים שעוסקים במעורבות הצבאית והמדינית שלנו בלבנון: "בופור" (יוסף סידר) המבוסס על ספרו של רון לשם "אם יש גן עדן", "ואלס עם באשיר" (ארי פולמן) שמתמקד באירועי סברה ושתילה, ו"לבנון" (שמוליק מעוז) המתאר את קורותיו של צוות טנק במהלך מלחמת לבנון הראשונה.

למרות שמדובר ביצירות שונות (בייחוד "ואלס עם באשיר"), הרי ששלושת הסרטים בחרו להתמקד בסיפורים אישיים ככלי להצגת מורכבותה של המלחמה. אם נניח לעובדה ששניים מהם ("לבנון" ו"בופור") היו מאכזבים מאוד מבחינה קולנועית, הרי שמעניין לראות שאף אחד מהיוצרים לא בחר לספר את סיפור המאקרו של המלחמה. ב"וואלס עם באשיר", היחיד שעסק במישרין במעורבותה של ישראל בטבח בסברה ובשתילה, ההתמקדות הייתה בהליך הפסיכולוגי שעברו חיילים שנטלו חלק במלחמה. ב"בופור" וב"לבנון" הוצגה גרסה רזה, לא אמינה, נטולת אקשן, מרגיזה ומורטת עצבים של האופן שבו מתמודדים חיילי צה"ל עם המציאות בזמן אמת.

גם ב"סיקאריו" מעדיף וילנב להתמקד בצוות שיוצא לפעילות נגד מבריחי סמים, ולא לספק את הפרספקטיבה ההיסטורית שבה הוא פועל. התמקדות כזו יכולה להוות פריזמה מוצלחת אם היא מגיבה לאתוס מוכר, או אם היא מצליחה לגלם בתוכה את המציאות במלוא מורכבותה. "סיקאריו" אינו עושה זאת. הוא נותן רק דגימה מעורפלת וערטילאית מסיפור שלא סופר מספיק – הסיפור על מלחמות הסמים שמנהלת ארה"ב ברחבי היבשת. מכיוון שהכוח של הקולנוע האמריקני כה גדול, ואני מעז לומר שהוא אף מהווה מייצג סוציולוגי ואנתרופולגי נאמן של החברה האמריקנית, הרי ש"סיקאריו", כמו "נרקוס", מועל בתפקידו.

דוגמה לדמיון שבין סרטי לבנון לבין "סיקאריו" ניתן לראות באחת הסצנות המשובחות בסרטו של וילנב, המצולמת רובה ככולה דרך האמר"לים (אמצעי לראיית לילה) של אנשי הצוות האמריקנים במהלך פשיטה לילית. המראה הירוק המטושטש, המוכר היטב לכל לוחם צה"ל, הוא סמל לכך שהאמריקנים עדיין מגששים בחשכה בניסיון להבין כיצד לנהוג בשכניהם. הם עדיין לא מבינים את התרבות הלטינית ואת המנטליות השונה. הם לא מוכנים להכיר בכך שנתח גדול מסחר הסמים ביבשת מונע על ידי הביקוש העצום של אזרחי ארה"ב ונזקקים לפעילות חשאית ולחיסולים ממוקדים כדי לנטרל את האיומים על הביטחון הלאומי שלהם.

לא ממלכתיים

בניגוד למקבילו האמריקני, הקולנוע הישראלי עדיין לא הפך למייצג תרבותי לגיטימי. סרטים ישראלים רבים, ובייחוד אלו שעוסקים בסכסוך עם הפלשתינים ועם מדינות ערב, עושים זאת מפרספקטיבה פציפיסטית. הקולנוע הישראלי מתמחה בנרטיב ההפוך – כלומר, בזה שמסופר בניגוד לנרטיב הממלכתי. חוץ מ"מבצע יונתן" של מנחם גולן, לא תראו אצלנו סרטי פאתוס, כפי שניתן לראות אצל ידידתנו הגדולה ביותר. אולי הסיבה לכך היא שמדובר בסיפור לא פתור, כואב וסבוך מדי, שניתן להציגו רק מהזווית הביקורתית. אולי זו גם הסיבה לכך שהקולנוע והטלוויזיה האמריקניים עדיין לא סיפקו מבט ביקורתי, מעמיק ומקיף על מלחמת הסמים שמנהלת ארה"ב.

"סיקאריו" ו"נרקוס" הם לא הפעם הראשונה שבה תעשיית הקולנוע והטלוויזיה האמריקנית עוסקת בקרטלי הסמים. אולם ייתכן שהם מסמלים שלב חדש, מודע יותר לעצמו, בהעברת הנרטיב הסבוך הזה לקהל הצופים. יהיה מעניין לראות האם בעתיד יצליחו האולפנים בארה"ב להפיק סדרה ממוקדת יותר שתמתח ביקורת חריפה על המדיניות האמריקנית. עד אז, תמשיך האימפריה האמריקנית לשלוט בהיסטוריה באמצעות כלי הנשק החזק ביותר שהעולם ידע – המסך.

נרקוס, יוצר: כריס ברנקטו, נטפליקס

סיקאריו, במאי: דני וילנב, ארה"ב, 2015

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015


ההזדמנות הציונית של היהדות |מיכה גודמן

$
0
0

הצלחת היהדות הגלותית בשימור זהותם הנבדלת של היהודים כרוכה בכישלונה לשמש השראה לרגישות אנושית ומוסרית. כיצד יכולה הציונות לרפא את ההלכה? 

[מאמר שני בסדרה, לקריאת המאמר הראשון]

עמים רבים היו במזרח הקדמון, ממלכות אדירות כדוגמת האשורים, החיתים והמצרים, וגם ממלכות זעירות כמו היבוסים, הגרגשים והחיווים. הם היו שונים אלו מאלו. היו להם אלים שונים, טקסים שונים, שפות שונות ומבנים פוליטיים שונים. אך דבר אחד משותף היום לכולם – הם נעלמו. במרוצת השנים קרסו הממלכות וגלו עמיהן, וכתוצאה מכך כל הזהויות הלאומיות של המזרח הקדום נמחקו. אין היום לשם הדגמה אנשים שמדברים בשפה גרגשית ובעלי תודעה לאומית גרגשית, השומרים על זיקה נוסטלגית לגרגש העתיקה. חוץ מהעברים.

אמנם בדומה לעמים אחרים גם אלו הוגלו ופוזרו, אך בשונה מהם – הם לא נעלמו. בניגוד לעמי המזרח הקדמון, היהודים הם לא חלק מהעבר, הם עדיין חלק מההווה. הוגים רבים וגדולים כדוגמת הגל, ניטשה ושפנגלר התפלאו מכך. העם היהודי שניצח את חוקי ההיסטוריה נתפס כחידה לא פתורה.

הציונות‭ ‬היא‭ ‬ההזדמנות‭ ‬של‭ ‬היהדות‭ ‬שעוותה‭ ‬בגלות‭. ‬עולים‭ ‬מארה‭"‬ב‭ ‬בשדה‭ ‬התעופה‭ ‬בן‭ ‬גוריון‭, ‬2013 צילום‭: ‬אי‭.‬פי‭.‬אי

הציונות‭ ‬היא‭ ‬ההזדמנות‭ ‬של‭ ‬היהדות‭ ‬שעוותה‭ ‬בגלות‭. ‬עולים‭ ‬מארה‭"‬ב‭ ‬בשדה‭ ‬התעופה‭ ‬בן‭ ‬גוריון‭, ‬2013
צילום‭: ‬אי‭.‬פי‭.‬אי

היהדות ושמירת הזהות

האם יש מענה לחידת העברים? כיצד שרדו היהודים לאורך כל השנים והדורות? לפחות אחת מהסיבות להישרדות היהודים היא היהדות. יותר מששמרו היהודים על תורתם, שמרה היא עליהם וגוננה על זהותם. זה לא קרה במקרה. זה היה מתוכנן. חכמי ישראל במרוצת הדורות עיצבו את הדת בצורה שגורמת לה להגביר את סיכויי ההישרדות של העם היהודי. בגלות נוספו לדת היהודית שכבות חדשות שתפקדו כמנגנוני הגנה זהותיים. ישנן הלכות רבות שנוצרו או שהתעצבו בצורה שתומכת בליכוד האומה ושמגבירה את בידולה מיתר העמים. ולא רק ההלכות, גם חלק מהאמונות שנוצרו ושטופחו בגלות, כמו האמונה בעליונות המטפיסית של היהודים כפי שראינו במאמר הקודם, עודדו אותם בחולשתם ומנעו מהם ייאוש ואבדון. אם כן, הסיפור של ההישרדות הבלתי אפשרית של היהודים בגלות איננו סיפור ההצלחה של היהודים כמו שהוא סיפור ההצלחה של היהדות.

אך ההצלחה של היהדות הגלותית היא גם הכישלון שלה. עבור נביאי ישראל המקראיים, כמו גם עבור הפילוסופים הרציונליים והמיסטיקנים הרגישים, הייעוד של היהדות מעולם לא היה לשמש מנגנון הגנה על זהותם הנבדלת של היהודים. היהדות לא אמורה הייתה להיות קיר המגן של הזהות היהודית אלא השראה לרגישות האנושית. אך האיומים על ההמשכיות היהודית שנוצרו בגלות דחקו אותה לפינה הזאת. היהדות פיתחה מנגנוני התגוננות זהותיים ובמרוצת הזמן אותם מנגנונים הלכו ונהיו לעיקר של היהדות. כך עיוותה הגלות את היהדות.

הקמת מדינת ישראל היא לא רק תפנית בתולדות היהודים, היא גם תפנית בתולדות היהדות. היא קמה כדי לגונן על יהודים מפני רדיפות והיא עושה דבר מה נוסף: היא גם מגוננת עליהם מפני התבוללות. מדינת ישראל איננה רק מקלט ליהודים מפני סביבה שדוחה אותם, היא גם מקלט ליהודים מפני סביבה שמקבלת אותם ובכך מאיימת לפורר את זהותם. מחוץ למדינת ישראל, יהודים שאינם מפעילים את מנגנוני ההגנה של היהדות הגלותית נעלמים. בתוך מדינת ישראל, יהודים שאינם מפעילים את מנגנוני ההגנה הגלותיים אינם מתבוללים. לאור כל זאת, קל מאוד להשתכנע מאותם הוגים ציונים שטענו שהציונות הופכת את היהדות למיותרת. היהודים הישראלים שרוצים לשמר את זהותם לא צריכים יותר את היהדות.

המסקנה הזאת מבוססת על ההנחה שהיהדות היא פרויקט לשימור זהותם הנבדלת של היהודים. אך זאת הנחה שגויה. היהדות נועדה להעניק משמעות לחיים היהודיים הרבה לפני שהיא נועדה לשמר אותם. הציונות לא מייתרת את היהדות, היא מייתרת רק את מנגנוני ההגנה שיש בתוכה. המסקנה שיש להסיק מהצלחת הציונות היא אחרת. הציונות איננה התחליף של היהדות, היא ההזדמנות שלה. בזכות הציונות ניתן לקלף מהיהדות את מנגנוני ההגנה שהכבידו עליה ועיוותו אותה. וזה עשוי להיות התפקיד ההיסטורי של הציונות הדתית. אם התפקיד ההיסטורי של הציונות החילונית היה להעלות את היהודים לארץ, אולי התפקיד ההיסטורי של הציונות הדתית הוא להעלות את היהדות לארץ.

סדרי עדיפויות מעוותים

במשך רוב הגלות חיו יהודים בקהילות אוטונומיות. האוטונומיה היהודית, ה"קהל", הייתה מעין מדינה יהודית מוגבלת ומפורזת. הייתה לה מערכת של מיסוי ולבית הדין שלה היה כוח אכיפה. כך חיו יהודים במרוצת השנים, עד שבמאה התשע עשרה הופיעה המדינה הריכוזית המודרנית שפירקה את האוטונומיה היהודית.

באלפיים השנים האחרונות התרחשו למעשה שתי גלויות: הראשונה התרחשה כשהתפרקה הממלכה היהודית והשנייה התרחשה כשהתפרקה הקהילה היהודית. הגלות הראשונה הייתה מהממלכה הריבונית והיא התרחשה בעת העתיקה; הגלות השנייה הייתה מהקהילה האוטונומית והיא התרחשה בעת החדשה. אך דווקא "הגלות השנייה" היא זאת שיצרה את האיום הזהותי הגדול ביותר על היהדות. כשבטלה האוטונומיה היהודית נוצר החשש שללא קהילה פוליטית של יהודים לא תהיה המשכיות ליהדות. החשש היה שההגירה מהקהילה הפוליטית היהודית אל תוך מדינת הלאום האירופית תביא לסיומה של היהדות, וזאת משום שסיום הבידול הפוליטי של היהודים מהגויים יסיים את גם הבידול הזהותי ביניהם. כיצד שמרו היהודים בכל זאת על בידולם? על ידי ההלכה. הבעיה היא שכשההלכה מתחילה לתפקד כמנגנון הגנה מפני התבוללות היא מתעוותת. אחד מסימני ההיכר של ההתעוותות הוא שנגזר עליה לנטוש את סדרי העדיפויות הנבואיים.

על פי הנביאים, הרגישות המוסרית חשובה מקפדנות פולחנית. בניגוד למה שרבים בתקופתם חשבו, אלוהים רוצה במוסר יותר משהוא רוצה בפולחן. "כי חסד חפצתי, לא זבח". אחד ההבדלים המהותיים שבין מצוות מוסריות למצוות פולחניות הוא שהמוסר הוא אוניברסלי והפולחן הוא פרטיקולרי. לכל תרבות ובכל דת יש איסור לרצוח בני אדם. גם האיסור על גנבה ועל ניאוף אינו ייחודי ליהדות. המוסר איננו יהודי, הוא אנושי. כשאדם צעיר קם בפני אדם זקן באוטובוס הוא לא עושה פעולה המייחדת אותו כיהודי. גם בודהיסט טוב או מוסלמי טוב היו עושים זאת.

עם זאת, כשהוא מניח תפילין בבוקר וכשהוא עושה קידוש בשבת, הוא עושה פעולות שרק יהודים עושים. זאת אבחנה חשובה לגבי ההבדל שבין הפולחן והמוסר: הטקסים הפולחניים מייחדים אותנו, הפעולות המוסריות לא מייחדות אותנו. מכאן נובע שבתקופה שבה צריך להשתמש בהלכה כדי לייחד ולבדל את היהודים, לא צפוי שהמצוות המוסריות יזכו להבלטה.

מהניתוח הזה צומחת המסקנה הבאה: הקריאה של נביאי ישראל להדגשת המוסר ולהעמדתו מעל ומעבר לפולחן היא קריאה להבלטת הצדדים האוניברסליים שביהדות על פני הצדדים הפרטיקולריים. אם החסד חשוב מן הזבח, אז הכלל–אנושי חשוב ממה שהוא רק יהודי. אך במציאות שנוצרה לאחר הגלות השנייה, סדר העדיפויות הנבואי לא יכול היה להפוך לסדר העדיפויות היהודי. האם בתנאים הפוליטיים החדשים, כשסכנת ההתבוללות מרחפת מעל האומה, רבנים, סופרים ומנהיגים יהודים יכולים היו להטיף לקהילותיהם שהחלק החשוב ביותר ביהדות הוא לא החלק שייחודי ליהדות? מה יקרה למי שמאמין שהחלק החשוב ביותר במסורת היהודית הוא דווקא החלק האנושי שבה? יש תשובה לשאלה הזאת. היא מבוססת על עובדות שמדברות בעד עצמן והן עובדות כואבות.

בארצות הברית למשל, הזרמים ביהדות שהבליטו את המוסר כעיקר היהדות ולא את הפולחן הם הזרמים שזהותם נמחקת בקצב מסחרר. מהסטטיסטיקות העצובות עולה שיהודי אמריקני שמתחנך להאמין שהחלק החשוב ביותר ביהדות איננו בלעדי ליהודים איננו מתעקש לבסוף להישאר יהודי. מסתבר שכדי לייצר פטריוטיות ומחויבות עזה לעם היהודי, מחויבות שתביס את פיתויי ההתבוללות, צריך לחנך לכך שהפסגה של החיים היהודיים היא החלק ששייך רק ליהודים. צריך להגיד שוב ושוב שהחלקים ביהדות שייחודיים ליהדות, שהם כמובן החלקים הפולחניים, הם גם החלקים החשובים ביותר ביהדות. רק כך יוצרים נאמנות למסורת וכך שוברים את המוטיבציה להתבוללות. במילים אחרות, בתנאים שנוצרו לאחר הגלות השנייה, מימוש סדר העדיפויות הנבואי הוא איום על ההמשכיות היהודית. זה כל מה שעצוב בגלות, שכדי לגונן על היהדות צריך במידה רבה לעוות אותה.

הציונות היא ההזדמנות של היהדות. רק במדינת ישראל ניתן לטפח דתיות שממקמת את המוסר מעל לפולחן מבלי לאיים על המשכיותה. בגלל שמדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, היא יכולה להבליט את הצדדים הלא לאומיים של היהדות. פרדוקסלית, ההתבדלות הפוליטית מהאנושות מאפשרת את הגילוי הדתי המחודש של האנושיות. במילים אחרות, מנגנוני ההישרדות הזהותיים שהתפתחו בגלות שיבשו את סדר העדיפויות הדתי. ציונות דתית יכולה להיות ציונות שמרפאת את סדרי העדיפויות הדתיים, ציונות שמשיבה לחיים שלנו את היהדות הנבואית.

הגלות שהקפיאה את ההלכה

אך ישנו אתגר שהנביאים לא הציבו בפני החיים הדתיים של זמנם. כיצד מתמודדים עם העובדה שישנן מצוות שנראות כמנוגדות למצפון המוסרי. הבעיה כאן היא לא שמייחסים למצוות הדתיות חשיבות רבה יותר מהמוסר, אלא שישנן מצוות שהן עצמן מנוגדות למוסר. לשם הדגמה: הולכים ומתרבים הגברים והנשים שמרגישים שההלכות שמדירות נשים פוגעות בכבודן. שטקסים דתיים שבהם לנשים מעמד נחות משל גברים מייצרים צרימה מוסרית לא קטנה. על פי סקר שיצא לאחרונה על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה, שליש מהדתיים בישראל מצפים שמעמדן של נשים בהלכה יעבור שינוי.

שאלת השינוי של ההלכה שונה משאלת סדר העדיפויות ההלכתי. נביאי ישראל הטיפו לסדר עדיפויות דתי בריא אך לא להבראה של ההלכה עצמה. לשם כך יש לעבור מעולמם של הנביאים לעולמם של החכמים. חז"ל שתבעו צייתנות מלאה להלכה פעלו גם לעצב בדרכם את אותה הלכה. משה הלברטל כבר הראה במחקריו שלא אחת הפגינו חכמים מאמצים פרשניים כבירים כדי לקלף מהלכות קדומות יסודות שנגדו את התחושות המוסריות שלהם. כשם שאברהם אבינו לא נרתע מלהוכיח את הא–ל בצורה מוסרית, כך חכמי ישראל לא נרתעו מלעצב את דבר הא–ל בעיצוב מוסרי. המסורת ההלכתית היא דינמית ומשתנה, וערכים מוסריים תמיד היו חלק בלתי נפרד מתהליך השינוי שלה. זאת הייתה דרכה של ההלכה, עד שהיא סטתה מדרכה. דווקא בתקופה המודרנית, כשהעולם החל להשתנות, ההלכה הפסיקה להשתנות.

כשהקהילה היהודית האוטונומית החלה להתפרק, ההלכה החלה לקפוא. השמרנות החדשה הרגישה שבהיעדר חומות פוליטיות שמבדילות בין היהודים לבין הגויים, יש לייצר חומות תרבותיות. האמנציפציה, כך חששו אותם רבנים, מייצרת עולם שהוא ידידותי ליהודים אבל הרסני ליהדות. ככל שהעולם נפתח יותר בפני היהודים, כך צריך לסגור בפניו את היהדות. לאחר "הגלות השנייה" ההגנה הפוליטית מפני טמיעה הוחלפה בחומת הגנה הלכתית. כתוצאה מכך התהוותה מערכת הלכתית שמרנית ונוקשה המתנגדת לכל שינוי.

האם החשש השמרני היה מוצדק? ההיסטוריה מוכיחה שכן. בשנת 2013 ערך מכון המחקר פיו מחקר מקיף על יהדות אמריקה וגילה שנישואי התערובת הגיעו לשיא של 58%. אך הנתון החשוב יותר לענייננו הוא שלא כל היהודים האמריקנים מתבוללים באותה מידה. ככל שהיהדות שמרנית יותר ומסתגרת יותר, כך היא מתבוללת פחות; ככל שהיא פתוחה יותר ומשתנית יותר, היא גם נעלמת יותר. האמת צריכה להיאמר: זה היה צפוי. היהודים השמרנים ביותר והמסתגרים ביותר התגלו כבעלי התחזית המדויקת ביותר. הם טענו אז שהניסיון לעצב יהדות ששונה מהעבר הוא חסר עתיד.

ההיסטוריון יעקב כץ הבחין שעצם ההתנגדות לחידוש היא חידוש. היהדות מעולם לא טיפחה אידיאולוגיה של מאבק בשינוי. ההקפאה של השינוי היא בעצמה שינוי. הגלות השנייה יצרה מציאות שבה היהדות המסתגרת, השמרנית והקפואה היא היהדות היחידה שיש לה עתיד והמשכיות. ומכאן למסקנה הקשה: הטרגדיה של הגלות היא שהדרך היחידה לשמר בה את היהדות היא לעוות אותה.

אך ההיסטוריה היהודית הציעה גם דרך אחרת. ההסתגרות התרבותית וההקפאה ההלכתית הן לא המענה היחיד לאיום ההתבוללות שנוצר לאחר הגלות השנייה – הייתה גם הציונות. הנה דרך אחרת להבין את הפרויקט הציוני: הציונות היא ניסיון לשקם את הקהילה הפוליטית היהודית שאבדה לאחר פירוק האוטונומיה היהודית. במקום לשוב אל הקהילה היהודית – להקים את המדינה היהודית. אם אי אפשר לבטל את הגלות השנייה, אמרו הציונים, נבטל את הגלות הראשונה. במקום לשוב אחורנית לקהילה של ימי הביניים, יש לשוב אחורנית עוד יותר אל הממלכה של העת העתיקה.

קריסת הקהילה היהודית ונפילת החומות הפוליטיות שגוננו על זהותה יצרו שתי תגובות יעילות.  האחת של השמרנים הדתיים שהציעו לבנות חומות תרבותיות, והשנייה של הציונים שהציעו לבנות חומות פוליטיות גדולות עוד יותר. הציונים הציעו במקום קהילה יהודית – מדינה יהודית. המענה הציוני התגלה כאפקטיבי לא פחות מהמענה השמרני. בניגוד לארצות הברית ולשאר מדינות המערב, שבהן נישואי התערובת עוברים את סף החמישים אחוז, בישראל מדובר באחוזים בודדים. בגלות התבוללות היא איום אך בישראל היא מקסימום מטרד. וכך בעת החדשה נוצרו שני פתרונות אפקטיביים למשבר הזהותי הגדול של התפרקות הקהילה האוטונומית: ההסתגרות הדתית והציונות המדינית.

המשכיות של יהדות דינמית

מחוץ למדינת ישראל היהדות נמצאת במלכוד. היהודים ניצבים שם בפני שתי בררות גרועות: לעוות את היהדות ולשמר אותה, או לא לעוות אותה ולאבד אותה. זהו הכוח הגדול של הציונות: מדינת ישראל היא המקום היחיד בעולם שבו יהודי לא עומד מול הבררה הזאת. רק בישראל אפשר לטפח יהדות דינמית ופתוחה מבלי להמר על המשכיותה. רק כאן ניתן לרפא את ההלכה מבלי לסכן אותה. לאחר שהיהודים עלו לארץ יכולה היהדות לעלות לארץ, להסיר מעצמה את הפחדים הגלותיים שדבקו בה ויחד איתם את מנגנוני ההגנה הגלותיים ששמרו עליה. בישראל ניתן להשיב את סדרי העדיפות של הנביאים כמו גם את הנועזות ההלכתית של החכמים; למקם את המוסר האוניברסלי מעל למצוות הפולחניות, ברוחם של הנביאים; ולעצב בצורה מוסרית את אותן מצוות, ברוחם של החכמים.

הציונית הדתית המשיחית מבית מדרשו של הרב קוק ובנו פירשה את התנועה הציונית באמצעות קטגורית דתיות. מדינת ישראל היא שלב בתוך התוכנית האלוהית הגדולה, הם לימדו, והציונות היא חלק מהתנועה לקראת הגאולה. על פי המודל המשיחי, הדת היא החלון שדרכו מתבוננים ומפרשים את הציונות. אבל אולי אפשר להפוך את המודל הזה ולראות בציונות את החלון שדרכו מתבוננים ומפרשים את הדת. על פי ההיפוך הזה של המודל הציוני דתי, הציונות והדת מחליפים תפקידים: תחת פירוש הציונות באמצעות הדת, הציונות היא הזדמנות לפירוש מחדש של הדת. התקופה הציונית מזמנת את האפשרות ללידתה של פרשנות מחודשת של היהדות, פרשנות המנערת ממנה את עפר הגלות, פרשנות המרוממת את המצוות מבחינה מוסרית והממקמת את הרגישות החברתית מעל לקפדנות הפולחנית.

ד"ר מיכה גודמן הוא מחברם של שלושה ספרי עיון: "הנאום האחרון של משה", "חלומו של הכוזרי" ו"סודותיו של מורה הנבוכים" שראו אור בהוצאת דביר

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015


נתיב האהבה |אלישיב רייכנר

$
0
0

הרב יורם אברג'יל, שנפטר השבוע, היה אחד הרבנים הבולטים בציבור החרדי–ספרדי, אך רבים ממתיישבי הר חברון וגוש קטיף ראו בו את רבם. "קראנו לו ר' אריה לוין של הדור" 

הקהל העצום שנכח בהלווייתו של הרב יורם אברג'יל במוצאי השבת האחרונה שיקף היטב את מגוון האנשים שעמדו עמו בקשר וראו בו את רבם. בין אלפי המלווים היו מתנחלים מעתניאל, תושבי גוש קטיף לשעבר, בחורי ישיבות חרדיות וישיבות הסדר, חסידים וליטאים, אשכנזים וספרדים, חילונים ומסורתיים. כולם נאספו לעיר נתיבות כדי ללוות את הרב שאהבת ישראל שלו הצליחה לחצות מגזרים.

למרות שהרב אברג'יל נחשב לאחד הרבנים הבולטים בציבור החרדי ספרדי, את הלווייתו הנחה דווקא מתנחל חובש כיפה סרוגה – יוחאי דמרי, ראש מועצת הר חברון. הקשר של דמרי ושל רבים מתושבי עתניאל עם הרב אברג'יל החל לפני למעלה מעשרים שנה, כשהרב אברג'יל הגיע ליישוב כדי לתמוך במשפחה שבה אב המשפחה נפטר ממחלה. "הרב אברג'יל החל להעביר ביישוב סדרה של שיעורים ואני נשביתי בקסמיו", מספר דמרי. "הייתה לו אהבת תורה ואהבת ישראל ללא פשרות". הקשר בין הרב לתושבי היישוב הלך והתהדק במהלך השנים, כשהרב היה מגיע ליישוב לאירועים משמחים וגם לאחר פיגועים. קבוצה של תושבים הייתה נוסעת להתפלל ותיקין בכולל של הרב בנתיבות, מתייעצת עמו ומשתתפת בשיעורי התורה הרבים שהעביר.

כשהרב רא"ם הכהן הגיע לעתניאל כדי לעמוד בראש ישיבת ההסדר המקומית ומאוחר יותר התמנה לרב היישוב, נוצר קשר אישי הדוק בינו לרב אברג'יל. "מדובר בתלמיד חכם מופלג בכל חדרי התורה, בנגלה ובנסתר", מספר הרב הכהן. "הוא לימד חסידות ברמה של גדולי האדמו"רים ושלט בתנ"ך. היה בעל חסד גדול, החזיק אלפיים אברכים ודאג ליתומים ואלמנות. לא הייתה אצלו שום כיתתיות. חרדים, ציונים, כולם היו אצלו אותו דבר וזה התבטא גם בהלוויה. נוצרה בינינו שפה משותפת, קשר של תורה וידידות גדולה". הרב הכהן התבקש להספיד את הרב אברג'יל בהלוויה אך היה מנוע מלעשות זאת בשל היותו כהן.

אהד‭ ‬את‭ ‬רעיון‭ ‬הקמת‭ ‬ישיבת‭ ‬ההסדר‭ ‬בעיר‭. ‬הרב‭ ‬יורם‭ ‬אברג‭'‬יל‭ ‬בנתיבות‭, ‬2013 צילום‭: ‬פלאש‭ ‬90

אהד‭ ‬את‭ ‬רעיון‭ ‬הקמת‭ ‬ישיבת‭ ‬ההסדר‭ ‬בעיר‭. ‬הרב‭ ‬יורם‭ ‬אברג‭'‬יל‭ ‬בנתיבות‭, ‬2013
צילום‭: ‬פלאש‭ ‬90

להמשיך לחזק בקריית ארבע

הקשר של הרב אברג'יל עם הציונות הדתית מתחיל כבר מילדותו. הוא נולד לפני 58 שנים להורים שעלו ממרוקו, וגדל במושב ברוש, הסמוך לנתיבות, שתושביו מסורתיים. בנעוריו למד בישיבת בני עקיבא "בית יהודה" בכפר מימון שהייתה אז בראשותו של הרב יעקב אריאל. התפנית החרדית בחייו הגיעה לאחר מכן, כשלמד בישיבת חברון ובישיבת הנגב שהקים הרב יששכר מאיר בנתיבות. אבל גם לאחר התחברותו לציבור החרדי נשאר הרב אברג'יל מחובר לקהלים שונים. לאחר חתונתו הוא למד בכולל אברכים המזוהה עם מוסדות חב"ד. לא לחינם אחד הספרים המרכזיים שלימד בשיעוריו היה ספר התניא. השיעורים בתניא יצאו לאור בסדרת הספרים "בצור ירום", המונה עשרה כרכים.

לפני שלושים שנה הקים הרב אברג'יל בנתיבות את כולל "קול רינה רב פעלים", ובמהלך השנים הרחיב את פעילותו לרשת של עשרות מוסדות חינוך וכוללים בכל רחבי הארץ. רשת הכוללים נקראה על שמו של הבן איש חי והייתה בנשיאותו של הרב עובדיה יוסף, ובכך הצליח הרב אברג'יל לשלב גם בין עולם הנסתר לעולם הנגלה.

הרב ישי פויירליכט שעומד בראש מדרשת "מבראשית" הפועלת במכללת חמדת הדרום עבר מעתניאל לנתיבות לפני 16 שנים בעקבות הרב אברג'יל. פויירליכט, בוגר ישיבות ההסדר כרם ביבנה ועתניאל, שלמד תנ"ך בישיבת הר עציון, נקשר עם הרב בעקבות השיעורים ששמע ממנו בעתניאל. "השיעורים שלו והמסרים שהעביר היו פשוט ממגנטים. למרות שהוא למד בישיבות חרדיות, הוא שלט בתנ"ך באופן שאתה לא מוצא גם בקרב בוגרי ישיבות הסדר, ובשיעורים שהעביר בעתניאל הוא היה מצטט גם את הרב קוק". גם פויירליכט מציין את אהבת ישראל כאחד המאפיינים הבולטים ביותר של הרב אברג'יל. "קראתי לו ר' אריה לוין של הדור. הייתה לו אהבה לכל יהודי והיא באה לידי ביטוי בחום ובחיוכים שהעניק לכל אחד".

כשנה לאחר שעבר לנתיבות פרצה האינתיפאדה השנייה, ופויירליכט שלימד בין השאר גם בישיבה בקריית ארבע התלבט אם להמשיך לנסוע לקריה בכבישי הר חברון שידעו באותם ימים פיגועי ירי רבים. "כשהגעתי להתייעץ עם הרב אברג'יל, הוא שאל כמה ימים אני מלמד בקריית ארבע. אמרתי לו יומיים. הוא אמר תלמד שם כמה שיותר. אתה לא יודע כמה אתה מחזק את האנשים שם. הוא ביקש שאתן צדקה לפני כל נסיעה, ושאשים בכיס שלי עלה מעץ הערבה שגדל אצלו בחצר, וכך נסעתי לקריה במשך שנה".

חסות על ההסדר

ישיבת ההסדר "אהבת ישראל" בנתיבות זוכרת לרב אברג'יל חסד נעורים. במידה מסוימת אפשר לומר שלולא הוא, הישיבה לא הייתה קמה. בשנתיים הראשונות להקמתה המתינה הישיבה לאישור של איגוד ישיבות ההסדר ופעלה בינתיים כישיבה גבוהה. כדי שהישיבה תוכל לקבל תקציבים ממשרד הדתות, פרס עליה הרב אברג'יל את חסותו. תלמידי ישיבת ההסדר, שבית המדרש שלהם היה אז מול הכולל של הרב בנתיבות, היו רשומים כתלמידים בכולל של הרב.

"הרב אהד מאוד את הרעיון של הקמת ישיבת ההסדר בנתיבות", מספר שמוליק פרידמן בן שלום, מנהל הישיבה ומייסדה. "נפגשנו איתו מספר פעמים ומצאנו איש נעים הליכות, טוב לב ואוהב אדם". שיעור ניכר מהתלמידים במחזורים הראשונים של ישיבת "אהבת ישראל" היו בני הקהילה האתיופית. רבים מהם הפכו עם השנים לתלמידיו של הרב אברג'יל וחילקו את זמנם בין ישיבת ההסדר לכולל של הרב.

מאחז ציוני דתי נוסף של תלמידי הרב אברג'יל היה בגוש קטיף. רבים מתושבי הגוש היו קרובים לרב, פוקדים את חצרו ונועצים בו. הרב, שהיה מתומכי ההתיישבות ביש"ע, חיזק משפחות נפגעות טרור בגוש, ועודד את התושבים בתקופת המאבק נגד העקירה. הרב איציק אידלס, מתושבי הגוש הוותיקים שהתגורר בעצמונה ובמורג, התוודע לרב אברג'יל בזכות גיסו, הרב דן מרצבך ז"ל, תושב עתניאל, שנהרג בשוגג מירי של כוח צה"ל לפני ארבע שנים. לרב מרצבך היה קשר הדוק עם הרב אברג'יל והוא אף למד אצלו בכולל בנתיבות יומיים בשבוע.

"בזכות הרב דן זצ"ל כל המשפחה שלנו נקשרה לרב אברג'יל", מספר הרב אידלס. "באחד הביקורים שלי אצל הרב הוא נתן לי עצות איך לחזק את האנשים בגוש קטיף בזמן המאבק. הוא הגיע בעצמו לגוש פעמים רבות, במיוחד בתקופת המאבק, כדי להעביר שיעורי תורה ולחזק את האנשים באמונה, שיחזיקו מעמד ויישארו בגוש". הרב אידלס מתגורר כיום ביישוב טנא עומרים שבדרום הר חברון, וגם שם, הוא מספר, יש לא מעט תושבים הקשורים לרב אברג'יל. "הקהילה בטנא עומרים קשורה לרב אברג'יל בזכות הרב דן מרצבך שהעביר ביישוב שיעורי תורה. הרב עזר לתושבי היישוב בגיוס כספים לבניית בית הכנסת שלהם, וחיזק אותם רוחנית".

בדירת שיכון

לפני שלוש שנים דורג הרב אברג'יל במקום השמיני ברשימת הרבנים העשירים בישראל שפרסם המגזין פורבס. על פי המגזין הונו של הרב נאמד אז בכ–35 מיליון שקלים, אבל מכריו של הרב מזכירים שכל ההון הזה הוזרם ישירות למימון המוסדות והכוללים של הרב, שבהם לומדים כאלפיים אברכים. הרב אברג'יל עצמו חי חיי צניעות והתגורר כל חייו בדירת שיכון פשוטה בקומה שנייה של בניין מגורים בנתיבות. יוחאי דמרי מספר שכספי המתנות שקיבל הרב מהמשתתפים בחתונות ילדיו הועברו ישירות למוסדות.

"אחד מהמוזמנים התפלא לקבל קבלה מהמוסדות של הרב על צ'ק שהוא הביא לחתונת בנו של הרב. התברר שכל הצ'קים, בסכום של מאות אלפי שקלים, הוכנסו ישירות לחשבון המוסדות, והמוזמנים לחתונה קיבלו קבלות. בפעם אחרת, כשנוצרה לרב בעיה בתשלום המלגות לאברכים, הוא ובנו שיעבדו את הדירות שלהם כדי לשלם את המשכורות בזמן. צריך לזכור שהרב גייס כשני מיליון שקלים מדי חודש לתשלום מלגות ומשכורות".

באופן יחסי לחצרותיהם של רבנים אחרים בנתיבות את חצרו של הרב אברג'יל לא פקדו טייקונים ופוליטיקאים רבים, אך הרב עצמו לא התנזר לחלוטין מזיקה פוליטית, לא ברמה המקומית ולא ברמה הארצית. בבחירות המוניציפליות האחרונות תמך הרב בגלוי בראש העיר המכהן והוותיק יחיאל זוהר, בניגוד לרב יעקב איפרגן ("הרנטגן") והבבא ברוך (הרב ברוך אבוחצירא), שתמכו ביריב אייל מסיקה.

ימים ספורים לאחר הבחירות נעצר הרב אברג'יל יחד עם העבריין שלום דומרני ושישה מאנשיו, בחשד שאיימו על הרב איפרגן במטרה להטות את הכף במערכת הבחירות לטובת זוהר. מעצרו של הרב אברג'יל הכה את תלמידיו בתדהמה. רבים מהם יצאו למחות נגד המעצר וברחבי הארץ הופצו אלפי כרוזים ומודעות תמיכה ברב. אחד מאלו שביקרו את הרב במעצר הבית שבו היה נתון היה הרב רא"ם הכהן.

"התלונות נגדו נבעו מתוך קנאה", אומר הרב הכהן. "הוא היה נקי לחלוטין. נסעתי לבקר אותו כי חבר צריך להיות חבר אמיתי. כמו שביקרתי אותו לאחר תאונה ובזמן מחלתו, ביקרתי אותו גם כשהוא היה במעצר". לפני שנה וחצי הודיעה פרקליטות מחוז דרום על סגירת התיק נגד הרב אברג'יל לאחר שלא נמצא קשר ישיר בין הרב לבין מעשי האיומים.

את הקרבה של דומרני ועבריינים נוספים לרב אברג'ל מסביר יוחאי דמרי באהבת ישראל הגדולה של הרב. "הרב היה מביט בכל אחד ואחד באהבה, ולא היה משנה לו אם הוא חובש כיפה או לא, ואם הוא עבריין או לא. לא מעט מהעבריינים חזרו למוטב בזכותו ועלו על דרך הישר".

להיות חזקים באמונה

בזירה הפוליטית הארצית, עד לבחירות האחרונות היה הרב אברג'יל מזוהה שנים רבות עם ש"ס. לאחר הפרישה של אלי ישי והקמת יחד, הביע הרב תמיכה במפלגה החדשה. העמדות המדיניות הניציות של המפלגה והשילוב בין חרדים לציונים דתיים תאמו מאוד את דרכו של הרב. התמיכה של הרב אברג'יל ב"יחד" עשויה להסביר את ההישג שרשמה "יחד" בנתיבות – כמעט 20% מקולות התושבים בעיר, שלושה אחוזים פחות מש"ס.

ירון סמימי, דתי לאומי תושב נתיבות, תמך ב"יחד" בבחירות לכנסת למרות שבבחירות המקומיות היה מספר 2 ברשימת "הבית היהודי" למועצת העיר. את חציית הקווים הוא זוקף בעיקר לזכותו של הרב אברג'יל. ההכרות של סמימי עם הרב החלה לפני שנים רבות בעיר הולדתו אשדוד. "הרב היה מגיע להעביר באשדוד שיעורים מדי שבוע ומאות אנשים היו באים לשיעורים שהתקיימו בשעה מאוחרת בלילה. השיעורים היו בבית הכנסת הכי גדול באשדוד, ובכל זאת אנשים רבים עמדו או ישבו על המדרגות, מחוסר מקום".

השיעור האחרון שמסר הרב אברג'יל בכולל שלו, יומיים לפני חג הסוכות, עלה השבוע בעמוד הפייסבוק של ישיבת ההסדר עתניאל. הרב, שחולשתו מהמחלה כבר ניכרת בו, מדבר במאמצים רבים על החשיבות להפנים את התורה שלומדים, ועל הצורך להיות חזקים באמונה מול כל ניסיון ומול כל צר ואויב, ומסיים את דבריו במילים הבאות. "יהיו תקופות יותר קלות ויהיו יותר קשות, והסיסמה היא 'וישמחו כי ישתוקו'. 'יקם סערה – לדממה', והמשכיל בעת ההיא ידום". #

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015


סורא פינת סיאול |קובי סגל

$
0
0

פרופ' טה יונג יו הוא האיש שהכניס את לימוד התלמוד לצבא הדרום קוריאני, והוא האחראי להתעניינות הגדולה של הקוריאנים בסוד הגניוס היהודי ולאהדתם את ישראל 

אני בדרך לסיאול. מטרת הטיסה שלי היא ניסיון למצוא את שורשיה של שמועה הנודדת מזה זמן במחוזותינו. על פי השמועה, תהו אנשי חינוך ואקדמיה קוריאנים אחרי סוד הצלחתו של העם יהודי והגיעו למסקנה כי מקורו בשינון התלמוד והתורה שבעל פה. בשל כך הם ביקשו לתרגם את התלמוד לשפתם ולהורות אותו בבתי ספר כדי לחנך בני נוער בארצם למצוינות, חדשנות והישגיות.

הסיפור הזה כלל בתוכו לא מעט רכיבים שהפכו אותו לחשוד בעיניי מבחינת אמינות. המרחק הגיאוגרפי והתרבותי שבין הארצות הפך את הניסיון ליישם את הדיון התלמודי במדינה אסיאתית לסוג של אגדה תלמודית מוזרה הנראית כבלתי הגיונית ומחייבת להבין את כוונת מחבריה.

ההזדמנות לנסות להתחקות אחר שורשי הסיפור ולגלות אם אכן באמת יסודו או שאין הוא אלא משאלת לב או דמיון נקרתה בפני באקראי. לפני מספר חודשים הוזמנתי לביקור בקוריאה על ידי "הקרן הקוריאנית", ארגון העוסק בהפצת התרבות, השפה ואורח החיים הקוריאני.

את עשרת הימים של ביקורי ביקשתי להקדיש ללימוד הדומה והשונה בין התרבויות הישראלית והקוריאנית. מתוך קריאה ראשונית על קוריאה גיליתי דמיון רב בהיסטוריה המשותפת של שתי המדינות. ראיתי ששתיהן הוקמו בעקבות החלטת האו"ם ב–1948, אחר שנים ארוכות של סבל לאומי ואסונות. שתי המדינות נאלצו להתמודד עם פלישה ומלחמה אכזרית. שתיהן נאבקו כדי לשרוד בארץ דלה במשאבי טבע, תוך קליטת מיליוני עולים שהגיעו כפליטים חסרי כול, ושתיהן חוללו "ניסים" כלכליים (קוריאה מדורגת כיום על פי דיווחי הבנק העולמי במקום השמיני מבין 183 מדינות העולם. משכורת חודשית ממוצעת עומדת בה על כ–3,000 דולר לחודש). שתי המדינות נחשבות כיום למערביות ולמפותחות על אף היעדר משאבי הטבע, האתגר הביטחוני והשכנים החמושים מעבר לגבול המאיימים ללא הרף על עצם הקיום.

היחס‭ ‬לישראל‭ ‬וליהדות‭ ‬הוא‭ ‬יחס‭ ‬של‭ ‬הערכה‭. ‬נשים‭ ‬מדרום‭ ‬קוריאה‭ ‬בצעדת‭ ‬ירושלים‭, ‬סוכות‭ ‬2014 צילום‭: ‬אי‭.‬אפ‭.‬פי

היחס‭ ‬לישראל‭ ‬וליהדות‭ ‬הוא‭ ‬יחס‭ ‬של‭ ‬הערכה‭. ‬נשים‭ ‬מדרום‭ ‬קוריאה‭ ‬בצעדת‭ ‬ירושלים‭, ‬סוכות‭ ‬2014
צילום‭: ‬אי‭.‬אפ‭.‬פי

האמא הקוריאנית והחינוך

32 אורחי "הקרן הקוריאנית" בקבוצה שלנו הם לקט מגוון וצבעוני מאוד של דמויות שהמכנה המשותף היחיד שלהן הוא קשר כלשהו לקוריאה. יש ביניהם מרצָה למדע המדינה מרומניה, לצד אקדמאית נוספת מארצה שלמדה בכוחות עצמה את השפה ו"התאהבה" בתרבות, דיקן האוניברסיטה של הוותיקן, מנהלת בית ספר יסודי מגרמניה ושני מורים מהולנד, רופאה מסודן ודיקן מחלקה מאוניברסיטה במרוקו, שגריר ניו זילנד לשעבר בסיאול ושני נציגי מכון מחקר מארמניה. כולם קשורים לשפה, לתרבות או לחילופי ידע עם קוריאה.

  ההיכרות עם קוריאה היא עבור כולנו היכרות ראשונה גם עם ה"הנגול", הכתב הקוריאני. הכתב הנראה במבט ראשון ציורי מתברר במבט שני כהמצאה גאונית של כתב פונטי הפשוט מאוד ללימוד. פשטותו בולטת במיוחד לאור הכתב של השכנים הגדולים, יפן ממזרח וסין מצפון, שבורכו בכתב ציורי בן אלפי סימנים (קאנג'י). ב"הנגול" 14 עיצורים ו–10 תנועות בלבד, ואלה מרכיבים את כל קשת ההברות האפשריות. הכתב הומצא על ידי המלך הקוריאני סג'ונג הגדול לפני כ–500 שנה.

ההרצאות מועברות באנגלית או מתורגמות לשפה זו וסוקרות את האתגרים שבהם עמדה קוריאה לצד אתגרי העתיד. האירוח עומד בסימן חתירה בלתי פוסקת לשלמות. מתורגמן מוצמד לכל אחד מחברי הקבוצה שאינו שולט באנגלית. מקומות מסומנים ממתינים לנו בכל מקום מפגש ובכל הרצאה, יחד עם הרבה הקשבה ומאמץ לענות על כל משאלותינו.

לצד הארוחות, ההרצאות והביקורים באוניברסיטאות ובמפעלי תעשייה, מקבל כל אחד מהמוזמנים גם את התשובה הפרטית למשאלה שלו הנוגעת לקוריאה.

 השאיפה האדירה להתקדם, ללמוד ולהצליח יותר, כלכלית ואקדמית, בולטת בכל מקום. חלק נכבד מאוד מהוצאותיה של כל משפחה ממוצעת מוקדש למימון הוראה וחינוך לילדי המשפחה. האמא הקוריאנית תיאבק כלביאה על חינוך מיטבי לילדיה ועל שמירת התא המשפחתי. שני אלה, יחד עם קשר לעבר והרבה גאווה במסורת הלאומית, נראים מוכרים מאוד לעיניים יהודיות ולאוזניים שמכירות את ניגוני ה"יידישע מאמע".

קובי‭ ‬סגל‭ ‬עם‭ ‬פרופ‭' ‬יו‭ ‬במשרדו‭.

קובי‭ ‬סגל‭ ‬עם‭ ‬פרופ‭' ‬יו‭ ‬במשרדו‭

הצלפות כשדיבר קוריאנית

לצד הרצון הבוער בהם להפיץ את השפה, המזון והמורשת, קיימת גם פתיחות רבה מאוד לקלוט וללמוד מניסיונם של אחרים. "המכון הלאומי לקידום האיחוד" לדוגמה, העוסק בקידום רעיון האיחוד עם קוריאה הצפונית, שואב השראה רבה מהניסיון הגרמני. הקוריאנים מאמינים כי כאשר יבוא הרגע המיוחל ולאחר 70 שנה יוכלו הם להתאחד עם אחיהם מהצפון, יהיה להם קל הרבה יותר להתמודד עם האתגר אם ילמדו מהניסיון של איחוד גרמניה בשנות התשעים.

הרצון ללמוד מניסיונם של אחרים הביא במידה מסוימת גם לרקימת הקשר המיוחד מאוד עם מדינת ישראל והתרבות היהודית. כאן, בנקודה זו, אני מתחיל לקבל את התשובה לשאלתי בדבר הקשר הקוריאני לתלמוד. לקשר הזה יש גם פנים בשר ודם. קוראים לו פרופסור טה יונג יו, פרופסור לתרבות קוריאנית מחד ובעל דוקטורט בסוציולוגיה כפרית מאוניברסיטת בן גוריון מאידך. הפרופסור בן ה–81 נראה צעיר בהרבה משנותיו. שיחה עמו, בעברית העשירה והמיוחדת שבפיו, חושפת רובד אחרי רובד את סיפורם של שני עמים שונים מאוד ודומים מאוד השוכנים בשני קצותיה של יבשת אסיה.

יו הוא מאגר בלתי נדלה של מרץ ועשייה חברתיים ואינטלקטואליים. את פניי הוא מקבל במשרדו המשמש גם מרכז תנועת הידידות קוריאה ישראל, שהוא נשיאה מזה שנים רבות. העברית שבפיו ללא רבב, נודדת בטבעיות בין שפה חגיגית וציטוטים מהתנ"ך ובין סלנג יומיומי.

הוא נולד כבן חמישי מבין תשעה אחים ואחיות בכפר המרוחק 350 ק"מ מסיאול, למשפחת איכרים קשת יום שחיה, כמו רבים נוספים, תחת הכיבוש היפני וקשיי הקיום הבסיסי. בילדותו היה הוא הילד היחיד מבין האחים שנשלח לבית הספר. שם אולץ ללמוד ביפנית וספג הצלפות בכל פעם שנתפס מדבר קוריאנית.

 עם הקמת הרפובליקה ב–1948 עבר לעיר הגדולה סיאול ושם מצא את פרנסתו המזדמנת כסבל כשהוא ישן בלילות על ספסל בתחנת הרכבת המרכזית. בין לבין הצליח במאמץ רב ללמוד אנגלית ולהתוודע לתנ"ך, ולסיים את לימודיו התיכוניים. חלום חייו היה להשתלם באוניברסיטה אירופית ולשם כך פנה בכתב למלך דנמרק, מדינה אירופית קטנה שהזכירה לו במימדיה ובהיותה חצי אי הסמוך למדינות גדולות וחזקות את ארצו. המלך קיבל את הבקשה והצעיר הקוריאני הוזמן לדנמרק. שם הוא למד את השפה והשלים את התואר הראשון בסוציולוגיה. התקווה שקיננה בו כסטודנט צעיר ליישם את שלמד בקוריאה נכזבה. "גיליתי שדנמרק היא בכל זאת מדינה אירופית עם מסורת דמוקרטית ותשתית כלכלית של מאות שנים. במידה מסוימת היא הייתה יותר מדי אירופית ולכן פחות מתאימה לצרכים שלנו כמדינה שהתמודדה עם קשיים בסיסיים יותר באותן שנים ראשונות וקשות", הוא נזכר. החלופה שהצליח למצוא בסופו של דבר למדינה היכולה לשמש "דגם" לקוריאה הייתה מדינת ישראל.

אחד‭ ‬מספרי‭ ‬הפרשנות‭ ‬לתלמוד‭ ‬בקוריאנית‭ ‬שכתב‭ ‬פרופ‭' ‬יו‭  ‬

אחד‭ ‬מספרי‭ ‬הפרשנות‭ ‬לתלמוד‭ ‬בקוריאנית‭ ‬שכתב‭ ‬פרופ‭' ‬יו‭ ‬

אחראים על הסדר העולמי

כאן נכנסת לתמונה גם אמונתו הדתית. פרופסור יו הוא נוצרי מאמין שסיפורי כתבי הקודש הם חלק מהווייתו האישית, והוא גם אוהד ישראל מושבע. "הסדר העולמי מקורו ביהדות", הוא מסביר, ושוב ושוב חוזרים בפיו המושגים "עם סגולה" ו"אור לגויים" בטבעיות גמורה.

במהלך שנות השישים, עם השלמת התואר הראשון בדנמרק, הוא פנה לנשיא המדינה דאז, זלמן שזר, בבקשה להמשיך בארץ את לימודיו האקדמיים. בקשתו נענתה והוא הוזמן לארץ. הוא סיים בהצלחה את לימודי התואר השני והדוקטורט ואף נשאר עם בני משפחתו בארץ עד לתחילת שנות השמונים כמרצה באוניברסיטת בן גוריון לסוציולוגה כפרית. במקביל השלים תואר שני ושלישי בתרבות קוריאנית.

כאשר שב לארצו הוזמן אישית על ידי הנשיא לתפקיד יועץ לפיתוח חקלאי והועמד בראשה של "התנועה לקהילה ליברלית". הייתה זו תנועה שתפקידה שיקום המגזר החקלאי בקוריאה. "זה היה בשנת 1973, הוזמנתי על ידי הנשיא המנוח פארק ל'בית הכחול', מקום המגורים הרשמי של הנשיא. הפגישה התחילה בחמש אחר הצהריים והסתיימה בחצות. הוא רצה לדעת הכול על הניסיון שצברתי בישראל. אני חלקתי עמו את כל מה שלמדתי, והוא נתן הוראה להתחיל מיידית בביצוען של הרפורמות שעליהן המלצתי. זו הייתה פגישה אחת מפגישות רבות שלי עם הנשיא ועם מנהיגים לאומיים אחרים", הוא נזכר.

פרופ' יו עמד במשימה בהצלחה רבה, כאשר ה"דגם" הישראלי של צורות ההתיישבות השונות עומד לנגד עיניו. למעלה מ–2,100 סטודנטים קוריאנים נשלחו על ידו למדינת ישראל כדי לעבור את אותו מסלול שעבר הוא עצמו. עבורו ה"ישראליות" פירושה בעצם יהדות, ושתיהן יחדיו מבטאות רצון אדיר ללמוד ולחקור, לפתח ולהתמודד. את התכונות האלו הוא מוצא כמשותפות לשתי העמים. הוא חיבר לא פחות מ–31 ספרים בקוריאנית ובאנגלית בנושאים אלו.

יו הפך לשגריר לא רשמי של ידידות ושיתוף פעולה בין הארצות. לאחר שפגש בארץ את דוד בן גוריון בצריפו במדבר לשיחה ארוכה על ייעוד לאומי והגשמה, הוא סגר מעגל כשקיבל לביקור רשמי את שמעון פרס, והפעם בסיאול. בשיחות ממושכות עם פרס במהלך ביקורו הרשמי בקיץ 2010 השניים חלמו על עולם של חדשנות ישראלית ופיתוח ושיווק קוריאניים שיביאו לפריצה כלכלית אדירה שהיקפה יעלה על סך חלקיה.

שערים אל התלמוד

שאלת הקשר שבין תלמוד וקוריאה מתחילה להיפתר אט אט במהלך השיחה עמו. החלקים הקטנים מצטרפים זה לזה לתצרף השלם. את סוד הגניוס היהודי הוא מאבחן בתלמוד, היצירה שנלמדה על ידי היהודים בכל מקום ובכל הדורות. לפני כעשור פנו אליו מהערוץ הלימודי של הטלוויזיה הממלכתית וביקשו שיכין סדרת הרצאות משודרת על היהדות ומדינת ישראל. "העברתי 90 שיעורים בטלוויזיה הלימודית על ציונות, מדינת ישראל ותלמוד. זה היה סיפור הצלחה ובעקבות כך הכנתי מערכי שיעור לבתי ספר תיכוניים בנושא וגם חיברתי ספר שעסק בכך", הוא נזכר בחיוך.

פרופסור יו לא הסתפק בסדרה ועזר להפיק חוברות עבודה שעוסקות בתלמוד לבתי הספר היסודיים, ואף הכין חומר בנושא המועבר במסגרת האקדמיה הצבאית המכשירה קצינים בצבא הדרום קוריאני. כשאני שואל אותו מה לדעתו המסר המרכזי שיכול התלמוד להעביר לצעירים קוריאנים הוא חושב לרגע ואז משיב בחיוך: "שני מסרים מרכזיים. האחד שיש בעולם הידע והמחשבה סדר ולא הפקר. האדם כפוף לכללים ולסדר האלוהי שבמסגרתם הוא צריך לפעול, כמו הכללים במשחק כדורגל וכמו כללי הלימוד של עולם היהדות. הכללים האלו כוללים את  התורה שבכתב, את התורה שבעל פה ואת הדיון התלמודי. הקיום האנושי דומה לדיון התלמודי, שמביע דעות שונות אך כולן בתוך מסגרת מחייבת שכולם מצייתים לה. המסר השני הוא שהידע הוא אינסופי. גם אם הייתי מעביר לא 90 שיעורים אלא 10,000 לא היה זה יותר מאשר כפית קטנה מתוך האוקיינוס האדיר של הידע התלמודי".

התלמוד, כך הוא מאמין, כמו התנ"ך וכמו הציונות, יכולים להוות גשר של הבנה ושיתוף פעולה בין שני העמים הדומים כל כך.

סיפורי הגמרא על המדפים

פרופ' יו פתח את השער להוראת התלמוד. אחריו עברו בו רבים נוספים. התלמוד נלמד כ"חומר העשרה" מרמת בית הספר היסודי והלאה. אין מדובר בהוראה ישיבתית או בדיון הלכתי מעמיק בהוויות אביי ורבא. לא תמצאו שם את דיני ביצה שנולדה ביום טוב וגם לא שור שנגח את הפרה. מדובר בלקט אקלקטי של אמרות מהתלמוד ומפרקי אבות, מעשי חכמים וגם מצוות שונות. קוריאני משכיל מכיר את המקורות האלו ממערכת החינוך או אפילו מהשירות הצבאי (הוראת התלמוד הוכנסה כהרצאות חובה בבית הספר לקצינים ביוזמת פרופ' יו).

במדפי הספרים בחנויות מככבים "סיפורי התלמוד" בקוריאנית בכל הרמות: החל מסיפורי ילדים מעובדים דרך ספרי עיון למבוגרים ועד לספרות עומק באנגלית של חוקרי תלמוד או של רבנים.

היחס אל היהדות הוא הערכה מעורבת בסקרנות. בימי ראשון מתקיים שיעור יוצא דופן ב"מרכז התרבות היהודי" (j.c.c) בסיאול. "מרכז התרבות" הוא בעצם "בית חב"ד" המקומי, המנוהל מזה שנים ארוכות ("עד שיבוא משיח צדקנו" הוא מציין בחיוך) בידיו האמונות של ר' אשר ליצמן, חסיד חב"ד ו"שליח" בסיאול.

המרכז, הנמצא בביתם הפרטי של ר' אשר ואשתו, הוא הכתובת לכל דבר יהודי בכרך הענק. לצד חנות למזון כשר ותפילות בשבתות ובמועדי ישראל, מתנהלים כאן מדי שבוע בימי ראשון אחר הצהריים שיעורים לאזרחים קוריאנים המבקשים ללמוד על יהדות. ר' אשר אינו מטיף ואינו משדל אלא מלמד את המקורות היהודיים, תוך שימת דגש על שמירת שבע מצוות בני נח, המטלה המוסרית המוטלת על בן אנוש באשר הוא בלי קשר לאמונתו הדתית. המסר הזה נקלט כאן היטב. שותפים לו אזרחים מכל המעמדות ומכל רמות ההשכלה, החל ממרצים באוניברסיטאות ועד למוכרים בשוק או נהגי מוניות. היחס לישראל וליהדות הוא יחס של הערכה. יחס ההופך פסוק אחד מהתורה שהיה אולי בבחינת משאלת לב לאמת פשוטה ויומיומית: "כי הוא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים אשר ישמעון את כל החקים האלה ואמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה".

בקוריאה זה לא חזון, אלא מציאות של כאן ועכשיו.

עו"ד קובי סגל הוא היסטוריון צבאי ובעל משרד העוסק בתחומי דיני המשפחה והפסיכיאטריה המשפטית

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, ג חשוון תשע"ו, 16.10.2015



מפגש נבוכים משני הצדדים |מיכה גודמן

$
0
0

הביקורתיות כלפי הדת הצמיחה דתיים המבקשים להתאים עצמם למודרנה, ואילו האכזבה מהמודרניזם הולידה חילונים המחפשים מענה בדת. שילובם של שני הזרמים עשוי להביא בשורה חדשה 

[מאמר שלישי בסדרה. למאמר הראשון ולמאמר השני]

השדים האלימים שבמעמקי הנפש האנושית פורצים לעתים החוצה וממיטים זוועה על העולם. הם פורצים משום שהכפתורים שמשחררים אותם נלחצים, ולעתים קרובות הכפתורים הללו הם כפתורים דתיים. אחת הביקורות הגדולות ביותר על הדת טוענת שיותר מדי פעמים בהיסטוריה הדת היא שהוציאה מהאדם את דחפי ההרס שלו. בגרסתה הקנאית הדת מטפחת שנאה, עיוורון ואלימות. הדת, במצב הצבירה הקיצוני שלה, מוציאה מהאדם את הגרסה המכוערת ביותר שלו.

אך לא צריך להתבונן בקיצוניות הדתית בשביל להעביר ביקורת על התופעה הדתית. מבקרי הדת טוענים שגם בגרסאות הפחות קיצוניות שלה, עלולה הדת להסב נזקים לאדם שמתמסר אליה. היא אמנם לא מוציאה מהאדם את דחפי ההרס שלו, אך היא שותלת בתוכו הרס עצמי. הם טוענים שהיא מטפחת בקרב רבים ממאמיניה תחושות אשמה גדולות ומצטברות. המסורת ההלכתית, לדוגמה, לא רק ממלאת את החיים בהמוני פרטי הלכות, היא גם מצפה מהאדם לקיים אותם. הכישלון של האדם השואף לצייתנות הלכתית ידוע מראש. על פניה נראה שזאת מערכת שגוזרת על המתמסרים אליה ייסורי מצפון בלתי נמנעים.

מבקרי הדת מצביעים גם על הצד השני במטבע האשמה – השיפוטיות. אנשים דתיים עלולים להיות מאוד שיפוטיים. הם מועדים למדידת ערכם של דתיים אחרים ושל אנשים אחרים על פי קנה המידה של מידת המחויבות הדתית שלהם. אשמה ושיפוטיות הן שני צדדים של אותה מטבע. המסורת הדתית, אומרים המבקרים, מטפחת את שניהם ומצמיחה פעמים רבות חברות מלאות שיפוט ואנשים מלאי אשמה.

אלו אינם הקרבנות היחידים שאנשים דתיים מקריבים לטובת הדת. הקרבן האישיותי הגדול ביותר הוא היושר האינטלקטואלי. אנשים דתיים מודרניים הנחשפים למדע מודרני ולביקורתיות מודרנית נדרשים פעמים רבות לאפסן את המחשבה הביקורתית שלהם כשהם נכנסים אל בית הכנסת או אל בית המדרש. אם צודקים המבקרים ואכן הדת בגרסתה הקיצונית מטפחת שנאה, עיוורון ואלימות, ובגרסתה הרגילה מטפחת אשמה, שיפוטיות וחוסר ביקורתיות, אז ייתכן מאוד שישעיהו ליבוביץ' צדק. ליבוביץ' טען שדת לא נמדדת במה שהיא נותנת לאדם אלא במה שהיא לוקחת ממנו. הוא התכוון אמנם למאמצים הגדולים הנתבעים ממי ששומר על המצוות, אך נראה שיותר ממשאבי הזמן והאנרגיה שהדת גוזלת מהאדם, היא לוקחת מהאדם משהו מעצמו. חלקים מהאישיות של האדם הדתי מוקרבים למען הדתיות שלו.

הביקורות הקשות הללו הושמעו על ידי חלק מההוגים של הנאורות המודרנית. הם קבעו שהדרך היחידה להתנער מנזקי הדת היא התנערות מהדת עצמה. הנאורות החילונית יכולה להצמיח אדם שאינו מוותר על היושר האינטלקטואלי שלו, אדם שהמצפון שלו מכיל צווים מוסריים אבל נקי ממטען היתר של ההלכה, ואדם שהוא פתוח בצורה בלתי שיפוטית לסביבה התרבותית שלו. החילוניות הליברלית מעצימה את האישיות של האדם, הדת לעומתה מצמקת אותו. אני חייב להודות שהמונולוג שקראתם עכשיו נוטה לשכנע אותי. הבעיה שלי היא שגם המונולוג הבא משכנע אותי.

מחפשים מערכת יחסים בראיה בינם ובין העבר, ירושלים, 2015 צילום: נתי שוחט, פלאש 90

מחפשים מערכת יחסים בראיה בינם ובין העבר, ירושלים, 2015
צילום: נתי שוחט, פלאש 90

מאינדיבידואליזם לאגואיזם

המאה העשרים היא המאה של כישלון הנאורות. בכיסים החילוניים ביותר באירופה, בברית המועצות ובסין, נעשו המעשים הזוועתיים ביותר בידי בני אדם חילונים. מסתבר שלא רק הדת לוחצת על הכפתורים האלימים שבנפש האנושית. בני אדם ללא אמונה בישות גדולה מהם וללא השתייכות למסורת עתיקה מהם מצאו את עצמם ללא רסנים ובלמים לרוע שבהם. במאה העשרים התגלה שפעמים רבות לא החליפה האמונה באדם את האמונה באלוהים אלא עשתה את האדם לאלוהים. ביוהרתו האמין האדם שעל ידי ניסויים חברתיים אדירים ביכולתו לגאול את העולם. התוצאה הטרגית ידועה. סיכם אותה קרל פופר כך: כשהאדם ניסה להפוך את העולם לגן עדן הוא הפך אותו לגיהינום.

אך לא צריך להתבונן בגרסה הקיצונית של הנאורות כדי להעביר ביקורת על הנאורות. גם החילוניות הנאורה שלא החליפה את אלוהים באדם ושמגלה ספקנות כלפי הכוח הגואל של האנושות התגלתה במרוצת הזמן במלוא חולשתה.

הילודה במערב כולו היא שלילית. בארצות הברית, ויותר מכך במערב אירופה, אנשים ממעטים להביא ילדים לעולם. המרדף אחר חיים מלאי איכות מנטרל את הרצון להתרבות. כתוצאה מכך, אירופה הרציונלית והמודרנית מתכווצת ומזדקנת. זאת ועוד, המשפחה במערב כולו מתפוררת. במציאות שבה יותר מחמישים אחוז מהזוגות מתגרשים, המשפחה כבר איננה משען יציב בחייו של האדם. מי שמתחתן כיום במערב אירופה או בארצות הברית יודע שהוא נכנס למסגרת שרוב הסיכויים שלה להתמוטט.

הנאורות פיתחה את אתוס המימוש העצמי, שמשמעו הוא שהתקוות והחלומות של האדם הפרטי נדרשות להיות במוקד חייו. האתוס הזה אינו עולה בקנה אחד עם זוגיות רבת שנים ומשפחתיות מתפקדת ובריאה. חיים משפחתיים, התובעים הקרבה וויתור, אינם ידידותיים לאנשים שהפנימו בצורה מודעת או לא מודעת את השאיפה האינדיבידואליסטית המודרנית. האתוס המערבי שהפך את הרצון הפרטי של האדם לדבר המרכזי ביותר בחייו הפך את החיים של האדם המערבי למרחב שאין בו מקום לאנשים נוספים.

את הכשלים והאיומים שבאינדיבידואליזם המודרני ניסח היטב כבר במאה התשע–עשרה אלכסיס דה טוקוייל. עוד במאה התשע–עשרה חזה שהאינדיבידואליזם עתיד להפוך לאגואיזם. תרבות שקוראת לבני האדם להיות יוצאי דופן ושונים מכולם תייצר בני אדם שהם גם אדישים לכולם ומכונסים בתוך עצמם. התחרות הקפיטליסטית מגבירה את הנטייה הזאת אף יותר, משום שהיא מלבישה על האדם משקפיים שדרכם בני אדם אחרים הם משאבים או צרכנים. לכך מתווספת הטכנולוגיה הווירטואלית שדרכה יכולים בני אדם לתעד את עצמם לדעת.

האינטרנט מאיץ את התהליך שבו הקריאה המודרנית למימוש עצמי יוצרת לבסוף סגידה לעצמי. קשה שלא להיווכח בהתגשמות הנבואה של דה טוקווייל – התביעה של הנאורות הליברלית להיות בני אדם מיוחדים הפכה אותם גם לבני אדם בודדים. מסתבר שהרעיון שלפיו אין אמונות שהן גדולות מהחיים הפך את החיים לקטנים יותר.

אך יש מוצא מהמצוקה של הנאורות החילונית. ממחקר אמריקני שפורסם בשנת 2012 (American Grace: How Religion Divides and Unites Us ) עולה שאנשים שפוקדים בית תפילה פעם בשבוע תורמים בממוצע פי שניים יותר צדקה מאנשים שאינם עושים זאת, ותורמים את זמנם בפעילות התנדבותית פי שלושה מאנשים שאינם עושים זאת. מסתבר שהמסורת הדתית מצליחה לשחרר את האדם מעצמו. היא שותלת באדם את התחושה שהרצון הפרטי שלו הוא לא הדבר החשוב ביותר בחיים שלו. המסורת הדתית ההלכתית מציעה בנוסף לכך גם את השבת כאי בזמן להתנזרות טכנולוגית, כמו גם מרחבים מוגנים לאינטימיות משפחתית. הדת המסורתית מייצרת תחושה של השתייכות לדבר מה הגדול מהאדם, תחושה המרסנת ומעדנת את הנרקיסיזם המערבי ומחלצת אותו מן הבדידות ומן הניכור. אני חייב לומר שגם המונולוג שקראתם עכשיו משכנע אותי.

התפצלות ישראלית

מה קורה לאנשים כמוני שמשתכנעים משני המונולוגים? מה מצבם של אנשים שנוטים לחשוב שהנאורות היא הפתרון למצוקות המסורת, אך משוכנעים שהמסורת והדת הן הפתרון למצוקות הנאורות והחילון? האמת היא שרבים אינם נמצאים במלכוד הזה. אדם חילוני נאור שאינו מתפתה להאמין שיש בדת מענה למצוקות שהמודרניות יצרה אינו נבוך כלל. גם אדם דתי ושמרן שמכחיש את האיומים שיש בדת על אישיות האדם ואינו מתפתה להאמין שיש בנאורות מענה לבעיות הללו איננו נבוך. אך מי שמאמין בשתיהן חווה גם את ההתנגשות ביניהן, והוא נתון במבוכה גדולה. המבוכה הזאת איננה חולשה. בשנים האחרונות היא מתגלה ככוח רב עוצמה המפרק ובונה מחדש את המבנה המגזרי הישראלי.

המבוכה הזאת נחווית על ידי מספר הולך וגדל של בני הציונות הדתית. את השורשים הפילוסופיים שלה ניסיתי לנסח בשני המאמרים האחרונים. מה שלא פחות מעניין הוא שאת המבוכה הזו חווים בשנים האחרונות גם מספר הולך וגדל של ישראלים חילונים. מדובר בישראלים שמשתוקקים למגע אינטימי עם המסורת, תוך הישמרות מהשתעבדות לאותה מסורת. ביטוי לכך ניתן למצוא במוסיקה, בספרים ובבתי מדרש. ברי סחרוב יוצר, מלחין ושר שירים מסוג אחר, וכך גם קובי אוז, אהוד בנאי וקורין אלאל, ועוד רבים וטובים. הקהל של המוסיקה היהודית החדשה מגוון וחוצה מגזרים. אפלטון כבר עמד על כך שכשמוסיקה עוברת שינוי, זהו סימן לכך שהחברה עוברת שינוי. כשמוסיקה יהודית היא כבר לא מוסיקה סקטוריאלית, זהו אחד הסימנים לכך שהסקטור הדתי מתחיל לאבד את המונופול שלו על היהדות.

לא מדובר רק בשירים חדשים אלא גם בספרים חדשים. בשנים אחרונות החלו הוצאות הספרים הגדולות ליצור סדרות של ספרים העוסקים ביהדות ופותחים בפני הקהל הרחב את החכמה האצורה בה. הספרים נכתבים עבור קהל רחב וחוצה מגזרים ונקנים על ידי קהל רחב וחוצה מגזרים. כשם שמוסיקה "יהודית" הפכה ל"ישראלית", כך גם ספרים על יהדות אינם עוד בקטגוריה של ספרי קודש והקהל שלהם אינו רק קהל של דתיים. הרעב החדש לא משתקף רק בטעם המוסיקלי החדש ובפתיחות לספרים חדשים אלא גם בבתי מדרש חדשים. ברחבי הארץ פורחים כיום עשרות בתי מדרש שאינם דתיים. אלו שלושה סימנים חזקים למשהו חדש שמתחיל: המוסיקה הישראלית שמשתנה, ספרות העיון הישראלית המתרחבת ונוף בתי המדרש הישראליים שעובר שינוי – שלושתם יחד מעידים על שינוי עמוק שמתרחש בישראל החילונית.

התופעה הזאת הולכת וצוברת תאוצה, ועם זאת היא איננה מאפיינת את רוב הישראלים החילונים. רובם אינם נבוכים אלא בטוחים בחילוניותם ויש ביניהם כאלו שעוינים מאוד את יהדותם. כך תיאר בפניי את זהותו רם פרומן, יושב ראש הפורום החילוני: "אני לא יהודי, אני ישראלי שהוא ממוצא יהודי". החוקר צ'ארלס ליבמן טוען שאין לדבר כיום על החילונים בישראל כעל קבוצה הומוגנית אחת שכן למעשה יש בישראל שתי קבוצות חילוניות. ישנם חילונים שמנוכרים לעברם ומתנתקים מיהדותם, וישנם חילונים שהיהדות הולכת ונספגת בתוך הזהות שלהם. מסתבר שמלחמת התרבות איננה מתנהלת רק בין דתיים לדתיים, אלא כפי שהבחין ליבמן, גם בין חילונים לחילונים.

כולם יודעים שהעולם הדתי הוא עולם מגוון, עשיר וסוער. לצד הזרמים הדומיננטיים של הדת נוצרים בכל דור מחדש פירושים אלטרנטיביים שלה. והנה מתברר שלא רק העולם הדתי הוא עולם של מחלוקת, גם העולם החילוני. ממש כשם שבהיסטוריה היהודית קמה מדי כמה דורות תופעה דתית אלטרנטיבית לזרם המרכזי של הדת, כך מתעצבת לנגד עינינו חילוניות שהיא אלטרנטיבית לזרם המרכזי של החילון.

ההתפצלות של הציונות החילונית היא תמונת ראי כמובן של התפצלות הציונות הדתית. לאורך השנים פעלו שני כוחות זהותיים ופסיכולוגיים חזקים בתוך הציונות הדתית: הכוח השמרני דחף לעבר הסתגרות והכוח הליברלי לעבר היפתחות. במאה העשרים ואחת הכוחות הללו שוברים את הציונות הדתית לשניים. אלו זמנים מעניינים. ממש בזמן שהעולם הדתי מתפצל, גם העולם החילוני מתפצל. אך ההתפלגות של שתי הקבוצות לא מובילה רק לקרע אלא גם למפגש. מפגש חשוב ומכריע מתרחש בין החילונים שנפתחים אל המסורת ובין הדתיים שנפתחים אל העולם. המפגש של הדתיים הנבוכים והחילוניים הנבוכים הוא אחת התופעות המרגשות והמפתיעות שמתרחשות כיום בישראל. פעמים רבות מגלים הניצבים משני צידי המפגש שהם קרובים יותר האחד אל השני מאשר אל הקבוצות המקוריות שלהם.

מצוקה מזן חדש

חיים נחמן ביאליק, הנביא של ההתחדשות היהודית בישראל החילונית, הצביע לפני כמאה שנה על האתגר ההלכתי הגדול ביותר של החילוניות הישראלית: חידוש ההלכה. בשבוע שעבר תיארתי את אתגר ההתחדשות ההלכתית של הציונות הדתית. והנה מסתבר שההלכה מאתגרת גם את החילונים המתחדשים. אך יש הבדל עמוק בין השניים: הדתיים עסוקים במידת הלגיטימציה ליצירת שינויים בהלכה, ואילו החילוניות המתחדשת הנענית לקריאתו של ביאליק לא עוסקת בשינויים בהלכה הקדומה, אלא בעיצובה של הלכה חדשה. שני הצדדים מגיעים לשיחה על ההלכה עם חששות, והחששות הם הפוכים. הדתיים חוששים מאוד ששינויים בהלכה מערערים את הסמכות של המסורת. החילונים חוששים מאוד שחידוש ההלכה מעניק סמכות למסורת. החששות הללו הם חששות זהותיים: הדתיים מפחדים ששינויים בהלכה יערערו את הדתיות שלהם וחילונים מפחדים שחידוש ההלכה יערער את החילוניות שלהם.

במוקד החיים הרוחניים של הדתיים הנבוכים ניצבת מצוקה שנוצרת בגלל ההתנגשות שבין המסורת שלהם לבין הערכים שלהם. ההתנגשות היא תוצאה ישירה של הפער המורגש בין ההלכה שאליה הם מחויבים לבין הערכים שבהם הם מחזיקים. הדוגמה הבולטת ביותר לכך הוא מעמדה של האישה. אפליית הנשים בהלכה היא חד משמעית. לדוגמה, על פי ההלכה לא רק שנשים לא יכולות להיות שליחות ציבור, הן גם לא נכללות כחלק מהציבור. לא מונים אותן למניין המתפללים, לא סופרים אותן. עבור מספר הולך וגדל של דתיים, הפער הזה בלתי נסבל. על פי סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה, יותר משליש מהדתיים הלאומיים חושבים שההלכה בעניין הזה צריכה להשתנות. הם קוראים להתאים את ההלכה למציאות המודרנית. יש בתוכם גוונים והבדלים, יש הדורשים תיקונים מהירים ומהפכניים ויש הדורשים שינויים איטיים ומדורגים, אבל כולם מנסים לצמצם את הפער שבין המסורת העתיקה לערכים החדשים.

אצל החילונים הנבוכים שמחפשים מגע מחודש עם היהדות, המצוקה היא אחרת. הבעיה הגדולה שלהם אינה עם הדת אלא עם החילוניות. מהי המצוקה החילונית? ובכן, במערב כולו הולכת ומתרחבת התחושה שמשהו רקוב במודרניות הנאורה, ושהיא מקפלת בתוכה איומים גדולים על התודעה המאוזנת של האדם. נמנה שלושה מהמשמעותיים שבהם: האינדיבידואליזם המוקצן, הקפיטליזם הצרכני וההתמכרות הטכנולוגית.

האינדיבידואליזם הוא רעיון מערבי שהלך וצבר תאוצה עם השנים, והוא מגיע לשיא שלו במאה העשרים ואחת. קודם ראינו את נבואתו המתגשמת של אלכסיס דה טוקוויל על סופו של האינדיבידואליזם, שיהפוך לאגואיזם. כשהאדם עסוק במימוש של מה שהופך אותו לשונה מכולם, הוא עתיד להפוך לאדם שאדיש לכולם. הצרכנות מעוותת עוד יותר את הנפש המודרנית משום שהיא מספרת לאדם שמימוש עצמי עבורו איננו הגשמה של חלומותיו הייחודים אלא רכישה של מוצרים חלומיים. הצרכנות פולשת גם אל תוך הזהות של האדם, כפי שמשתקף בכך שאנשים מזהים את הערך של החיים שלהם עם הדברים שבבעלותם. הרכב, הבית והבגדים הממותגים הם יותר מהחפצים של האדם – הם הופכים לחלק מהזהות שלו.

אל הצרכנות שפולשת אל תוך הזהות יש להוסיף את הטכנולוגיה שפורצת אל תוך התודעה. רבות נכתב על האפקט של הטכנולוגיה החדשה על התודעה של האדם, על הגברת סף הגירוי המנטאלי, על הנמכת כוח הריכוז, על הקטנת היכולות החברתיות, על הקושי לייצר אינטימיות שאיננה מתווכת על ידי טכנולוגיה ועל פגיעה בתפקודים המיניים. הכול יחד מצטבר לכדי איום אדיר על התודעה הבריאה של האדם.

שלושת האיומים הללו אינם חיים האחד לצד השני אלא מתווספים האחד לשני ויוצרים יחד כוח אגרסיבי מאוד שחובט במערכות יחסים זוגיות ומפורר תחושות של משמעות. התרבות הצרכנית, התלות הטכנולוגית וההעצמה האינדיבידואליסטית מתמזגות ומהוות יחדיו את האתגר הרוחני הגדול של האדם במאה העשרים ואחת.

מודרניזם ופונדמנטליזם

בחכמה המצטברת של הדורות שאותה ירשנו ניתן למצוא מענה. יש במסורת היהודית רעיונות והרגלי חיים שיכולים לסייע בהתמודדות הזאת. המסורת מאזנת את שאיפת ההתממשות באמצעות ענווה המגיעה מתחושת ההשתייכות; היא גם מעניקה חוויית זמן שמאפשרת הימלטות זמנית מרודנות הטכנולוגיה; והיא מעצבת קהילות הנותנות משמעות לחיים נקיים מצרכנות. המסורת היהודית מלאה ברעיונות ובהרגלים שיכולים להעשיר, לרפא ולאזן את עולמם של אנשים מערביים. האתגר החילוני הגדול הוא להצליח להיעזר במסורת מבלי להינעל בתוכה. השאלה של החילונים שביקורתיים כלפי החילוניות שונה מאוד מהשאלה של הדתיים שביקורתיים כלפי הדת. לעומת האדם הדתי ששואל כיצד להתאים את המסורת למודרניות, האדם החילוני שואל כיצד להשתמש במסורת כדי להתגונן מפני המודרניות.

המודעות ההולכת וגדלה לאיומים הגדולים של המודרניות המערבית על התודעה, הזהות והמשפחה יוצרת גם תגובות קיצוניות. המוני אנשים במערב, שנבהלים מהאיומים המנטליים של המודרניות, בורחים ממנה בחרדה היישר אל תוך החיק החם והמוגן של המסורת. זאת הסיבה לכך שהמודרניזם מצמיח פונדמנטליזם.

מן הצד השני, אנשים המזדעזעים משנאת הזר שלעתים מטפחת המסורת הדתית, כמו גם מההתנשאות הגברית ומהאלימות הדתית שניתן לעתים למצוא בה, נמלטים ממנה אל תוך המרחב המודרני, הליברלי והחילוני, ונבלעים בתוכו. ממש כמו שעבור הראשונים הדת היא מקלט מהמודרניות, עבור האחרונים המודרניות היא מקלט מהדת. אלו הן הקבוצות שלא רק מקצינות את הדת ואת החילוניות, אלא גם מקטבות את החברה הישראלית.

אך הדתיים ששואלים כיצד להפוך את המסורת ליותר מודרנית, והחילונים ששואלים כיצד יכולה המסורת לסייע להם להתמודד עם איומי המודרניות, אינם מבריאים רק את הדת ואת המודרניות, הם מבריאים גם את החברה הישראלית. שניהם מחפשים את מערכת היחסים הבריאה והנכונה בינם לבין העבר שלהם ובמהלך החיפוש הם מוצאים האחד את השני. החילונים שמעִזים להתחבר אל היהדות והדתיים שמעזים לפתוח אותה מתחברים ונפתחים זה אל זה ויוצרים יחד את הקבוצה שעשויה להיות הזרם המרכזי שיוביל את החברה הישראלית. #

ד"ר מיכה גודמן הוא מחברם של שלושה ספרי עיון: "הנאום האחרון של משה", "חלומו של הכוזרי" ו"סודותיו של מורה הנבוכים" שראו אור בהוצאת דביר

 

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


תגובות לגליונות קודמים – 950

$
0
0

בתגובה לגיליון "הפוסקות החדשות", שבת חול המועד סוכות

הטוענות נשכחו

בחכמה ובטוב טעם ודעת נהגה מערכת מוסף "שבת" כאשר הקדישה את גיליון שמחת תורה לעולמן ולגדולתן של "לומדות התורה" בזמננו.

אכן , יש בעובדה זו כדי להצביע על מהפכה הולכת וגוברת המעוררת התפעלות והתפעמות  ואשר מתרחשת לנגד עינינו. מה שנראה היה כ"תופעה" הפך להיות חלק ברור ומובחן בהוויית חיינו בעידן הגאולה אשר זכינו לה בחסדי ה'. יישר כוחן של כל הלומדות והמלמדות בכל המוסדות והמסגרות ויישר כוחם של הכותבים והמפארים עשייה ברוכה זו.

דא עקא, שאחת מאבני הדרך החשובות נשמטה מן המאמר המקיף "חשקה נפשן בתורה" וחבל. כוונתי לאותו מקצוע–של–שליחות שנוטלות על עצמן למעלה מ–120 טוענות בית דין אשר כבר פועלות כיום בכבוד ובפאר.

ראשיתו של הסיפור היא עוד לפני כעשרים וחמש שנים (קודם לכל התוכניות שאוזכרו במאמר) בהצבתו של האתגר בפני "קבוצת–חלוץ". הקמתה של מסגרת לימוד להכשרה ולהסמכה במקצוע החדש באה לתקן מעוות של שנים, שהרי כידוע לא ניתן היה בשום אופן לנשים שאינן "עורכות דין" להופיע בבתי הדין ולייצג את הצדדים בפניהם.

יש להדגיש כי לא היה בכך רק תיקון מעוות טכני–ארגוני אלא הייתה כאן הצבה משמעותית  של רף לימודי–תורני גבוה ביותר. "נשים לומדות תורה" אלו לא רק הרחיבו את השכלתן התורנית. הן הלכו בדרכי בנות צלפחד וטענו בפני הסמכות התורנית העליונה, קרי הרבנות הראשית, שיש להכיר באופן החיובי ביותר בסגולתן, בכישרונן ובתרומה העצומה שהן אמורות להעניק למערכת השיפוט הציבורית וכן לתוכן החיים האינטימי והמורכב ביותר של התא המשפחתי היהודי בימינו אלו.

במסגרת מוסדות "אור תורה" בראשות הרב שלמה ריסקין הוקם "המכון", שבראשו עמדה היוזמת רעייתי הגב' נורית פריד ומלמדיו היו גדולי הרבנים והפוסקים, אנשי משפט ומדעי החברה. הדרך לא קלה הייתה אך אט אט בשום שכל ובמאבק מתמיד, עד הגיען בערעור ובתביעה אל שערי בית הדין הגדול, הלך ונבנה התואר והמקצוע.

כיום הזה מופיעות הטוענות הרבניות הבוגרות בעלות הסמכות והרשות בכל התדיינות בבתי הדין הרבניים, מסייעות בהליכים המעשיים ומקדשות שם שמים. בעבודתן  הן משלבות ידיעות נרחבות בחלקי השולחן ערוך עם ידע תורני רחב ורגישות נפשית. טוענות אלו נחשבות ל"סיירת העילית" של צבא "לומדות התורה" אשר בתקופתנו. בצד "המכון להכשרת טוענות בי"ד" הוקמה גם מערכת בשם "יד לאשה". מערכת זו תומכת כספית ומעשית בעצה ובתבונה בעשרות מקרים. עד כה הצילה זוגות רבים שנקלעו לסוגים שונים של קשיים נפשיים וכלכליים.

יוחנן פריד

הרב יוחנן פריד הוא יו"ר בית הרב קוק 
ובעבר כיהן כרב המושב בית מאיר

—————-

בתגובה למאמרו של מיכה גודמן, "ההזדמנות הציונית של היהדות", גיליון פרשת נח

ערכים פרוטסטנטיים

מיכה גודמן מציע לחדש את היהדות. הוא מציף שוב את טענתו הנושנה של "אחד העם", שההלכה המפורטת בתחומים שבין אדם למקום נועדה להגן על היהודים ועל היהדות מטמיעה ומהתבוללות. כך הוא שופט גם את השמרנות ההלכתית, שאינה נוטה לשינויים רבים בהלכה (למשל, בתחום מעמד האישה). גודמן מודה ביושרו ששתי האסטרטגיות הללו עובדות ומועילות, אלא שהוא טוען שהן מיותרות במדינת ישראל, שבה המדיניות והדמוגרפיה יכולות להחליף את אופייה השמרני והדקדקני של ההלכה. כיוון שאין הרבה גויים במדינה, וכיוון שהיהודים הם הרוב הדומיננטי בה והם הקובעים את צביונה, ממילא אין צורך לחשוש מהתבוללות, ואפשר לחזור ליהדות המוסרית של הנביאים.

טענתו העיקרית של גודמן היא שהדקדקנות ההלכתית בתחומים שאינם מוסריים מובהקים היא תוצר של הגלות, והיא נועדה להגן על הישרדותו של עם ישראל. לטענה הזו אין הוא מביא כל ראיה. אני מעז להציע שזאת משום שאי אפשר להביא לה ראיה. הטענה הפופולרית הזו, המצוטטת מספר למאמר וממאמר לספר, פשוט מוטעית. צביון ההלכה לא נועד להגן על הישרדות היהודים. גודמן מנגיד את ההלכה שלנו לדברי הנביאים אך הוא דילג על שלב אחד באמצע הדרך: התַנאים. המשנה נוצרה בארץ ישראל, וחלקים נרחבים מהיצירה התַנאית יסודם עוד בזמן העצמאות היהודית, בזמן שבית המקדש היה קיים. והנה, מי שילמד את מסכת כלים, למשל, או את מסכת שבת, יגלה דקדקנות הלכתית מחמירה ומפורטת הרבה יותר מזו הנוהגת בזמננו. וזאת בעוד עם ישראל עצמאי על אדמתו.

גודמן צודק בטענתו שאי אפשר לכונן את עבודתנו הרוחנית מול אלוהים אך ורק סביב הציר של הישרדות העם. אך הוא טועה בטענתו שזוהי מגמתה של ההלכה. הנביאים הדגישו יסודות ערכיים ועקרוניים, ופחות התייחסו לפרטים. זוהי דרכה של הנבואה. החכמים, מימים ימימה, פרטו את העקרונות לפרטים מחייבים, מתוך הנחה כפולה: ראשית, שעבודת האלוהים מתגלמת גם בקבלת עול מלכותו, על ידי קיום מדוקדק ומפורט של רצונותיו. שנית, שגם במישור המוסרי, ערכים מוסריים שאינם מתורגמים להוראות מדויקות ומפורטות סופם להתנוון.

אלו הן הנחות נצחיות שעומדות ביסודו של עולם ההלכה, והן אינן תלויות בתקופה או בנסיבות היסטוריות. כבר במסכת אבות שיבחו חכמינו את מי שמעשיו מרובים מחכמתו, וראו במעשים את השורש ובחכמה את הפירות, בניגוד לדרכה של חכמת יוון ושל התרבות המערבית שצמחה ממנה. אנו מדברים עם אלוהינו בשפת המעשים המדויקים, שפתה של ההלכה.

לגבי עקרונות הפרשנות של ההלכה, יש הגזמה רבה במידת האלסטיות של ההלכה הקדומה. גם חכמינו הקדמונים כפפו עצמם בפני חוקי ההלכה המפורטים, וצייתו להם אף במקום שהיה קשה לנמק את הערכים והרוח המשתקפים בהם. על חוקים רבים של ההלכה אמרו חז"ל שהם "גזרות הכתוב" או "גזרות מלך", ואנו מקיימים אותן כעבדים ולא כבנים. אכן, ברור שבדורות הקדמונים של חז"ל, בתקופה הפורמטיבית של ההלכה, מרחב הפרשנות היה רחב יותר. והרי זה כעין הכנסת הראשונה של מדינת ישראל, שקבעה יסודות עקרוניים יותר מאשר הכנסת העשרים, מתוך מרחב פתוח וגמיש יותר. כל מי שיקרא לכנסת העשרים לחזור לעסוק בחקיקה באותה רוח של הכנסת הראשונה – כמוהו כמי שיקרא לענפיו הדקים של עץ לחזור ולנהוג כאילו היו גזע רך.

התבוללות תרבותית

אפילו לוּ הייתי מקבל את הנחותיו של גודמן לגבי יסודותיו של עולם ההלכה, לא הייתי מקבל את מסקנתו. אם הוא מודה שהלכה מפורטת ומדוקדקת ושמרנית היא המגן היחידי בפני התבוללות, האם באמת אוטונומיה יהודית יכולה להיות תחליף לה? האם בעידן האוניברסלי שלנו, כאשר התקשורת והתחבורה הופכות כל כך זמינות, כאשר העולם הפך לכפר גלובלי, האם באמת גבולות מדיניים יכולים להיות מחסום בפני התבוללות? הרי יש נוכרים רבים בישראל, ויש ישראלים רבים הנמצאים בחו"ל, וגבולות המדינה כבר מזמן אינם גבולות הקיום.

יתר על כן: גם אם הסטטיסטיקה עובדת כאן לטובתנו – יש בארץ יותר בני זוג יהודים מאשר נוכרים – הרי שהתבוללות אינה נעשית אך ורק על ידי נישואי תערובת. יש גם התבוללות תרבותית, שקיעה בעולם רוחני זר. אף לדידו של גודמן, שההלכה המדוקדקת היא בעיקר מחסום מפני התבוללות, הרי שגם ההתבוללות התרבותית צריכה להילקח בחשבון. כאשר מזלזלים בחשיבותה המרכזית של ההלכה המדוקדקת, המעמידה את האדם בפני קונו מתוך עמדה של קבלת עול מלכות שמים, עלולים בקלות להגיע לזניחת היסודות הערכיים והרוחניים של היהדות. שמינית–שבשמינית של מהלך כזה אפשר אולי למצוא בעצם הקריאה שקוראים יהודים טובים וחכמים את היהדות מתוך ערכים שיסודם בעולם הפרוטסטנטי; ערכים הבזים לעצם הציות המדוקדק (ה"פרושי") לרצון ה' ולחוק ה', ומעמידים את קיומנו הדתי בעיקר על רוחניות קלושה ומוסריות מעורפלת.

חיים נבון

הרב חיים נבון הוא רב קהילת השמשוני במודיעין ור"מ במדרשת לינדנבאום

———–

יהדות שעתידה להתפוגג

ק ריאת מאמרו של מיכה גודמן עוררה בי רצון לחבק אותו פעמיים. פעם אחת על האומץ והפתיחות להציב לפנינו בלי טשטוש ובלי עמעום משנה יהודית ישראלית מאתגרת המבקשת לייצר רפורמה עמוקה בחיים היהודיים, בגבולות ארץ ישראל. החיבוק השני נועד לבלום אותו מהתנועה שהוא מנסה לחולל. המהלך שלו נראה לי כסכנה קיומית לא ליהדות כי אם לחזון הציוני של שיבת העם לארצו ולעצמו.

את הרצון לחדש ולהתחדש מבטא מיכה מתוך היכרות עמוקה עם אלפי צעירים וצעירות ישראלים שמבקשים להיות יהודים בארצם אך מערערים באופן קשה על חלק מהפרשנות הרבנית שהם רואים מול עיניהם. הוא פוגש (ואני איתו) הרבה מאוד צעירים שמסרבים להשתתף בשלטון הרבני בישראל כפי שהוא מצטייר לפניהם (סוגיית בריחת צעירים מרישום ברבנות היא רק דוגמה לסיפור הגדול והעצוב הזה). במאמרו מיכה משוכנע שיהדות ריבונית, המאירה את נקודת העוצמה שלה לעולם – תהפוך להיות סיפור של גאווה לאומית במקום מוקד לחיכוך ולבריחה. עד כאן חיבוק גדול.

אבל כאן מגיע החלק שבו הוא מבקש לערער על חלקי הפולחן ה"עתיקים" במסורת היהודית, אלה שהתפתחו במהלך שנות גולה ונוצרו כמנגנון הגנה על היהדות הפועלת כמיעוט בעמים זרים. התזה של מיכה מבוססת על הטיעון שבמדינת ישראל אין ולא תהיה התבוללות. הטיעון הזה, שחוזר כמה פעמים לאורך המאמר, הוא כל כך מופרך שבהסתלקותו נופל הבניין כולו.

מיליון ישראלים ירדו מהארץ במרוצת שנותיה של המדינה. הם דוברי עברית, מציגים עצמם כ"ישראלים השוהים בחו"ל", רוקדים ריקודי עם ישראליים במתנ"סים ומתבוללים בקצב שאין לו מתחרה. יאמר מיכה שהם הראיה לדבריו. הם, בשונה מיהדות חו"ל, לא פיתחו את מנגנון ההישרדות ה"יהודי" ולכן בהיעדר גיאוגרפיה יהודית (מדינת ישראל) הם נהיים תלושים כעלים ברוח. אבל מיכה מתעלם מהעובדה שאותם מיליון ישראלים מספרים לא את סיפור עצמם אלא את סיפור אחיהם וקרוביהם שנשארו בארץ. הזהות היהודית הקלושה לא תשמש לאורך שנים מחסום מפני התבוללות גם בתוך גבולותיה של המדינה.

יהדות של ערכים חברתיים, של דמוקרטיה ושוויון, לא תותיר את הבנים והבנות בתוך משפחה מוגדרת ונבדלת. בעולם אוניברסלי הזהות הגלובלית היא המובן מאליו. יהדות ללא מעשה דתי, המבוססת רק על אוניברסליזם, תוביל את צאצאיה לאובדן כל חשק של זהות. הרצון להיות יהודי, לא כתורת גזע אלא כסיפור שייכות, לא יכול להיות מבוסס רק על השפה העברית ועל מזג האוויר המזרח תיכוני. זוהי שייכות אינטימית שבאה לידי ביטוי גם והרבה בעזרת מעשים שמבטאים קשר. כשרות, שבת, טהרת משפחה, תפילה – הכול שייך לתחום האינטימי הזה.

אני חפץ לראות בהתחדשות היהדות בארץ ישראל ודווקא בשל כך אני מלא דאגה מהמהלך שמיכה מציע. יהדות מוסרית ותרבותית ללא מטבח מובדל, ללא קשר תפילין, ללא קדיש וללא קדושה בבית, תתפוגג ברוח הזמן. איני דואג ל"יהדות". כושר ההישרדות של העם העתיק צלח את ההיסטוריה על כל אתגריה. אני כואב את כאב האיבון של חלקים מן היהדות, אך יותר מזה מודאג מאימוץ דגם של השלכת סממני הדיאלוג האינטימי של יהודי עם אלוהיו, בכל רחבי העולם.

בני לאו

הרב בני לאו הוא רב קהילת רמב"ן בדרום ירושלים

———

ההפרדה עושה עוול

מהו עיוות היסטורי? האם להיסטוריה יש מסלול שעליה ללכת בו ובמקרים מצערים היא סוטה מהדרך? ההיסטוריה אינה מחשבת את דרכה. היא מתרחשת. לנו, וגם לקדמונים מאיתנו, נוח לשרטט מהלך היסטורי וכך לצקת את השקפתנו אל הסיפור האנושי הגדול, ולתת לו משמעות. כך נבנית זהות ושייכות. כולנו עושים את זה.

גם גודמן משרטט באופן מרשים מהלך סיפורי בעל משמעות. במאמר נזכר הביטוי "עיוות" לא מעט פעמים. הוא צרם לי, דווקא משום שאני מסכימה עם השורה התחתונה: קיומה של מדינת יהודים משגשגת דורש יצירה יהודית חדשה. צרמה לי מאוד הצגת הגלות באופן הציוני–פועלי הקלאסי: זמן ביניים שבו שרדו היהודים בעזרת מערכת מצוות שעיוותה את דרכם. הסיבה הראשונה היא משום שלעולם לא נוכל לדעת "מה היה קורה אילו": האם הישיבה בארץ ישראל הייתה יוצרת את קהילת הסולידריות, פדיון השבויים והחסד הבינלאומית שיסדו יהודים בכל מקום שהם שם? האם חיים על אדמתנו לא היו יוצרים "עיוותים" מסוגים אחרים? אלו השערות כאמור – אין כל דרך לדעת.

נוכל לדעת בוודאות רק מה שהיה: יהודים פזורים וחלשים משפטית יצרו עולמות שיכולים לשמש השראה למדינה יהודית, למרות ההבדלים המהותיים.

אכן, סופרים יהודים במזרח אירופה ובצפון אפריקה מתארים עולם עלוב ועני להדהים; אך זהו עולם שיש בו גם תום ואהבה, חסד והומור עצמי, אכפתיות וניסיון מתמיד לחתור קדימה ולשנות את העולם האכזרי שנכפה עליהם.

במדינת ישראל הקיימת ומשגשגת נוכל להניח לשלילת הגלות האומללה – ולהכיר את יהודי הגולה שיצרו ופעלו: בעולם שלא–פעם עיוות את המושג "אנושיות" כלפיהם, חיו יהודים ויצרו שירה וחסד, פילוסופיה והלכה, אמנות ומסחר, חיי קהילה ומשפחה. יתר על כן – בחינה של ספרות ההלכה מגלה שאיפה להידבק במוסר הנביאים: ההפרדה בין מוסר הנביאים לבין הפסיקה ההלכתית עושה עוול ליהודים הללו.

אני מסרבת להביט על דורות של יהודים כעל בעלי דרך מעוותת. נחיה אנו את חיינו ונביט אחורה בחמלה ובעצב, ברחמנות, בחיוך ובאירוניה – שלום עליכם הוא דוגמה מצוינת לכך. נבנה קומה נוספת בעולם היהודי, והרי לא ניתן לבנות קומה נוספת בעזרת קפיצה על הקומות שקדמו לנו – הבית לא יחזיק מעמד. זהו אתגר גדול, שיש בו סתירות, כמו שהיו מאז ומעולם בתנועה הציונית; ואף על פי כן – נוע תנוע.

מיכל ברגמן

מיכל ברגמן היא אחראית פיתוח פדגוגי בצו פיוס, החינוך המשותף ועוסקת באמנות יהודית 

הדרך עוברת בנבדלות

גודמן טען כאילו על פי דברי הנביאים המוסר חשוב מהפולחן. דברים אלה מקובלים בקרב חוקרי מקרא ומחשבת ישראל אך כבר הוכחו כבלתי מבוססים דיים. הם מתבססים כמובן על אותם פרקי נבואה שבהם מביעים הנביאים שאט–נפש מהקרבת הקרבנות ומציגים אותם כמיותרים או לפחות חשובים פחות מהמצוות המוסריות. אלא שאין כל הכרח להסיק זאת מדבריהם. ניתן לפרש את תפיסת הנביאים ככזאת שמציבה סולם של התקדמות רוחנית שבבסיסו המצוות המוסריות. לפי זה, לא ניתן להגיע למקדש ולהקריב קרבנות בידיים מוכתמות בדם ובנפש מוכתמת בגזל ובשחיתות. אין זה אומר שהשלב הראשון בתכנית העבודה הרוחנית הזאת חשוב מהשלב האחרון שלה. הדגש על המצוות שבין אדם לחברו ניתן בדברי הנביאים כתגובה לבעיה שהייתה קיימת בזמנם ושהייתה זקוקה לתיקון. לא ניתן לבנות על גביהם תפיסה דתית לכתחילית.

ואם עוסקים אנו בדברי הנביאים, כדאי להזכיר שהם חיו ופעלו עוד כשישב עם ישראל בארצו, טרם גלה. דומני שדי בכך כדי לסתור את הטענה שהעיוות של העמדת המצוות הפולחניות בראש הסולם נולד עם היציאה לגלות.

עוד יותר מכך קוממה אותי הקביעה שהמוסר הוא אוניברסלי והפולחן פרטיקולרי. קביעה זו נכונה רק באופן חלקי, ביחס לציוויים מוסריים בסיסיים דוגמת "לא תרצח" או "לא תגנוב". גם בתחום שבין אדם לחברו יש ליהדות בשורה אדירה שעוצבה בצורת מצוות פרטיקולריות (כאלה שמצויות אך ורק ביהדות וחלות רק על יהודים): איסור רכילות ולשון הרע, איסור שאלה שלא מדעת, מצוות השבת אבדה – אלה רק דוגמאות בודדות מתוך שורה ארוכה של מצוות ואיסורים שמחנכים אותנו לזהירות מרבית בממון הזולת ולהתרחקות מכל אבק של פגיעה רגשית בו.

קנה מידה שונה

מכאן לנקודה שבה פותח המאמר, ובה הוא טוען שמטרתה של היהדות אינה "להיות קיר המגן של הזהות היהודית אלא השראה לרגישות האנושית". אכן, זה ייעודה של תורת ישראל וזו השליחות של עם ישראל. אך בחכמתו הרבה ידע הבורא שהדרך להגשמת ייעוד זה עוברת בהקמת עם שונה, נבדל, מעין סיירת נבחרת שאותה מכנה התורה "ממלכת כהנים וגוי קדוש", קבוצה שתחיה על פי קנה מידה מוסרי שונה. כאשר היא תצליח במשימה הכמעט בלתי אפשרית הזאת היא תוכל למשוך אחריה את שאר אומות העולם. כאשר אלה יבואו להר ה' לקרוא בשם ה' – רק אז ניתן יהיה לדבר על הסרת החיץ בין עם ישראל לאומות העולם. לפני שנגיע לשם נגזר עלינו לעמול קשה כדי לבנות בקרבנו חברת מופת שתשמש אור לגויים מתוך תודעה ברורה של נבדלות ובמקביל תוך שמירה על ערוצי קשר עם הסובבים אותנו על מנת לאפשר הקרנה רוחנית עליהם.

ולבסוף, ההנחה של גודמן כאילו הצורך בשמירת הזהות הנבדלת של עם ישראל נולד עם היציאה לגלות והיה נחוץ רק אז נסתרת מכוח קריאה של כמחצית מספרי התנ"ך. ניתן לסכם בתמצית את קורותיו של עם ישראל בארץ מהזווית הרוחנית עד חורבן הבית הראשון כסיפור הכישלון שלו לשמור על בידול רוחני מעמי האזור. דרישה זו חוזרת אינספור פעמים בדברי משה בספר דברים. הכישלון בקיומה הוא המוטיב החוזר בספר שופטים. ואם חשבנו שהקמת ממלכה מאוחדת ושושלתית (בספר שמואל) תפתור את הבעיה הזאת, בא ספר מלכים וטופח על פנינו. לאחר הצלחה קצרת מועד חזר עם ישראל לסורו ועשה כתועבות הגויים שסביבו. וגם הדרישה הזאת, לשמור על החיץ התרבותי בינינו לבין מצרים, אשור ודומיהם, היא אחד המסרים הבולטים ביותר בדברי הנביאים, מסר שחוזר בדבריהם הרבה יותר פעמים מאשר הגינוי שלהם כלפי הקרבנות.

ארי גייגר

ד"ר ארי גייגר הוא מרצה במחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר אילן ובמכללת אורות ישראל

לחז"ל היה קונצנזוס

מאמרו של מיכה גודמן גדוש בתובנות מחכימות ומעוררות עניין, ואף כי מסקנת הדברים הוצגה בצורה זו או אחרת על ידי הוגים שונים בעבר, הרי שגודמן מעמיד בפנינו מהלך קוהרנטי המשכנע את הקורא כי יש בהצעתו בכדי לרפא את הקשיים השונים שעִמם מתמודדים יהודים דתיים בעידן המודרני.

אולם, לאחר העיון, נראה כי מרביתן של הנחות היסוד המשוקעות במאמר אינן מבוססות, ובחלקן אף לוקות בחוסר דיוק היסטורי.

כך למשל, טענתו של גודמן כי הגלות הייתה הגורם לשורה של הגבלות ואיסורים בהלכה אשר נועדו לשמר את זהותו של העם היהודי אינה עולה בקנה אחד עם העובדה הפשוטה שמרביתם של איסורים אלו מתוארכים לתקופה שלפני הגלות, ובחלקם אף לימי הבית השני.

גם הצעתו של גודמן לאחוז בדרכם של חז"ל אשר התאימו שורה של נושאים בהלכה למוסר האנושי כפי שהיה בתקופתם – הצעה אשר כבר נוסחה על–ידי ראשוני הרפורמים במאה ה–19 – מתעלמת משני הבדלים חשובים המפרידים בין תקופתנו לתקופת התנאים. ראשית, הנהגתם של החכמים בענייני דת נהנתה בזמנם מקונצנזוס ומציות מוחלט אשר הבטיח כי הוראותיהם ופירושיהם יתקבלו בדייקנות ומבלי לגרום לסחף בציבור היהודי. שנית, חז"ל, אשר הבינו היטב את חשיבות היציבות וההמשכיות בדת היהודית, הבנויה על אמונה בתורה מן השמים, סמכו את דבריהם על התורה שבכתב, תוך שימוש מושכל ומדוד במידות שהתורה נדרשת בהן, וכפי שהיטיב להראות משה הלברטל בספרו "מהפכות פרשניות בהתהוותן". בתקופתנו אין קונצנזוס בציבור ביחס לקבוצה רבנית מסוימת, וגם לו היה קונצנזוס מעין זה הרי שעם תום התקופה התנאית פסק השימוש במידות שהתורה נדרשת בהן, והידע הדרוש לשם כך אבד.

טעות נוספת לטעמי טמונה בטענתו של גודמן כי כישלונה של התנועה הרפורמית הינו בכך שדרכה הובילה להתבוללות, סכנה אשר איננה אורבת לפתחו של עם היושב בארצו. ההיפך הוא הנכון. ההתבוללות הייתה רק השלב האחרון והבלתי נמנע בתהליך ממושך של ריקון היהדות מתוכנה ההלכתי, תהליך אשר בו טמון כישלונה העיקרי של תנועה זו. אכן, ככל גוף הנעשה נוח להתמזגות עם גופים אחרים שעה שהוא מאבד את מאפייניו הייחודיים, כך הביא גם אובדן התוכן ההלכתי תוך התאמתו לתקופה המודרנית לפגיעה בנשמת אפה של היהדות, ומכאן קצרה הדרך להתבוללות.

אריאל ארנברג

אריאל ארנברג הוא דוקטורנט במחלקה לתלמוד באוניברסיטה העברית

—-

הקבוצה כותבת ביחד | מיכה גודמן משיב:

לכותב אין שליטה על קוראיו ואין לו מונופול על הצורה שבה הוא מובן. כמעט כל ההוגים המודרניים שעסקו בתורת הפרשנות יסכימו עם ההצהרה הזו. הזכרתי אותה לעצמי שוב ושוב בשבוע האחרון, כשנתקלתי בתגובות הרבות שעורר מאמרי האחרון. להפתעתי, הטענה שלי ולפיה הציונות מאפשרת להבריא את סדרי העדיפויות ההלכתיים ולמקם את המוסר מעל לפולחן התפרשה כזלזול במצוות הטקסיות. בדומה לכך, האמירה שלי ולפיה הציונות מייצרת אקלים המאפשר להשיב להלכה את האופי הדינמי שלה התפרשה כקריאה לשינוי מקיף של הלכה.

השבוע גיליתי שוב עד כמה רווחת המוסכמה שלפיה החלופה להקפאת המסורת ההלכתית היא זלזול במסורת ההלכתית. העובדה שהמוסכמה השגויה הזאת כל כך רווחת משקפת בצורה מדויקת וכואבת את המציאות הדיכוטומית שהציונות הדתית יכולה וצריכה להבריא. את מערכת היחסים הראויה עם המסורת ההלכתית אסביר באמצעות מטפורה של הרב יונתן זקס.

נניח שקבוצה של אנשים רוצה לכתוב ספר – ביחד. כך זה ייראה: כל אדם בקבוצה יכתוב פרק אחד וכך הקבוצה כולה תכתוב ספר שלם. לאחר שהראשון יכתוב את הפרק הראשון, יופיע הבא אחריו ויכתוב את הפרק השני וכך הלאה. מה התנאי לכך שהמוצר המוגמר יהיה מוצלח? שכל אחד מהכותבים אכן יכתוב פרק המשך לפרקים הקודמים. אם מישהו יכתוב פרק בלי לקרוא את הפרקים הקודמים, הפרק שלו יגדע את הפרויקט המשותף. באותה מידה, אם מישהו יכתוב פרק שאינו אלא העתקה של הפרקים הקודמים, גם הוא מנע את הצלחת הפרויקט המשותף.

אפשר לומר שחלק מהחילונים המרדנים אינם ממשיכים את הסיפור היהודי, משום שהם אינם מכירים את הפרקים הקודמים ואינם חשים שייכות אליהם; באותה מידה אפשר לומר שחלק מהדתיים השמרנים אינם ממשיכים את הסיפור היהודי, משום שהם נעולים בתוך הפרקים הקודמים. שתי הקבוצות הללו מסרבות להוסיף את הפרק הייחודי של הדור שלנו למסורת היהודית; שתיהן בולמות את המשך הסיפור היהודי.

מאמרי הקודם לא השתלב בתפיסת העולם הדיכוטומית של חלק מקוראיי. אמנם לא קראתי להינעל במסורת – אך גם לא קראתי להתנתק ממנה. כל שאני מבקש הוא שנמשיך אותה.

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


האויב כמשענת לחיים |שלמה וילק

$
0
0

שלושה רקדנים על במה נלחמים וטורפים את זה את זה, אך בסוף מגלים שכל אחד תומך בשני. המופע "עפר" של אנסמבל כע"ת מאיר את השטן באור חדש–ישן 

לעתים מקבל אני שבחים על  מעשיי. תלמידיי מרבים לומר תודה על שיעורים מוצלחים, בני קהילתי דורשים שאדבר דברי תורה בבית הכנסת יותר ממה שאני רגיל. למען האמת, אני נהנה מן השבחים, מרגיש מועצם ומאותגר, וכמו רבים גם אני מבקש לי את אהבת הקהל.

למזלי התחתנתי לפני חצי יובל, ומאז תמיד עומד לצידי קול אחר, זה שלא נותן לי ליהנות לגמרי מזרי הדפנה המונחים לראשי, קול שיודע לבקר ולכעוס, לדרוש טוב יותר. קול שהוא עזר כנגדו, לא שהוא לעתים עזר ולעתים נגדו, אלא כזה שהעזר בו הוא הנגד. אין ספק שלעתים קרובות הקול הזה מעצבן, לא מרוצה, מפוצץ בלונים שביקשת שיישארו נפוחים. לעתים יש גם עמיתים וחברים קרובים שיודעים לעשות זאת, להזכיר לך שלא להאמין בשבחים כי יכול היית להיות טוב יותר, או שמא מפטירים שהיה "מעניין". עוד נותרו כמה שיודעים להוכיח ולהוסיף אהבה, אהבה שראשיתה במאבק ובמחלוקת ובהגנה על שגיאות וזדונות, וסופה בשלום, לא בהסכמה.

אלא שהאחרים מציינים את הגבולות שלי, הם כמו הכיפה שלראשי המזכירה לי היכן אני נגמר והיכן מתחיל הלא נודע, האין. לכל איש יש שם. את השם נותנים האוהבים אך גם המוות. הסופיות יודעת את הגבולות של החיים, ורק בתוך יחסי האיבה–אהבה ביני לבין סופיותי אני חי. אויביי ואהוביי מתבלבלים לעתים, כשאוהבי המשבח ואוהב אותי מביאני לידי שחת, ואויבי מביאני לחיי העולם הבא. אוהביי מצטרפים אליי ומאירים את האורות שבי, אויביי קובעים את גבולותיי ויוצרים את זהותי.

אלוהיי, שמור אותי מאוהביי. לאויביי אני זקוק כדי להיות חי. לולא המוות לא ידענו חיים, ולולא האחר האויב איש לא יעזור כנגדי. לכן את האוהב כדאי לשמור קרוב, אבל את האויב קרוב יותר, כי הוא דמות הראי, המסגרת שבתוכה אתה חי, אבן המשען שלך. ההכרח הוא אבי ההמצאה אמר אפלטון, ואם כך האויב היוצר את ההכרח הוא אבי הזהות והייחודיות.

ביקורת‭ ‬על‭ ‬חברה‭ ‬אכזרית‭ ‬הדורשת‭ ‬דם‭ ‬וכאב‭ ‬כדי‭ ‬להצטרף‭ ‬לשורותיה‭. ‬מתוך‭ "‬עפר‭"‬ צילום‭: ‬מיכל‭ ‬פתאל

ביקורת‭ ‬על‭ ‬חברה‭ ‬אכזרית‭ ‬הדורשת‭ ‬דם‭ ‬וכאב‭ ‬כדי‭ ‬להצטרף‭ ‬לשורותיה‭. ‬מתוך‭ "‬עפר‭"‬
צילום‭: ‬מיכל‭ ‬פתאל

גאולת הגוף

לאחרונה צפיתי בקבוצת המחול אנסמבל כע"ת של עמותת "בין שמים לארץ" במופע "עפר". רונן יצחקי, תלמידה של הפרופ' רות זיו אייל, אחת מן הכוריאוגרפיות המשפיעות ביותר בישראל, הביא את השפה הייחודית של חבורת בנים דתיים למופע מרגש ומעמיק הדן בשורשים של המאבק במוות, ובאחר המסמל אותו. חנניה שוורץ, אייל עוגן, יובל אזולאי ואלון בן יעקב הופיעו באולם תיאטרון תמונע בתל אביב. למרות שמדובר בתיאטרון שוליים ובקהל של כמה עשרות בודדות של צופים, "עפר" היא עבודה שנועדה להיות מוצגת על במה גדולה ומול קהל רב.

יצחקי, יחד עם רקדניו ועם נעמי פרלוב, היועצת האמנותית, הציגו לפנינו את גרסתם ל"ונתנה תוקף", הפיוט המפורסם של הימים הנוראים. האויב שלך הוא גם החטא שלך, האחר שלבוש כמוך ונראה כמוך, שלעתים אינך בטוח אם הוא אחר או שמא אתה, הוא למעשה זה המעניק לחייך משמעות. חבק את החטא שלך על ידי המלחמה בו, דע שאתה והוא החברים הכי טובים דווקא בעת מחול החרבות. האחר קורע ממך את המסווה התרבותי ומותיר אותך עם מדי הקרב. את אפוד המגן שלך אין צורך לקרוע, הוא יהיה חסר משמעות במגע עם האחר, ברגע של צחוק וסוריאליזם בתוך שדה הקרב.

שלושה רקדנים על במה, שלושתם נלחמים וטורפים את זה את זה, אך למעשה ניזונים זה מזה. הם נופלים על חרבם רק כדי לגלות כי הרגליים של אויביהם שעליהם נפלו חללים הופכות להיות נקודות המשען שעליהן הם ממשיכים לצעוד גם לאחר נופלם. שדות הקרב שלהם הופכים להיות כור ההיתוך אל מול האחר החדש, זה שלא נותרה לו בררה אלא להילחם כדי להתאחד.

ספק ביקורת, ספק עובדות החיים, ספק פרשנות; זוהי בעיניי "עפר". ביקורת על חברה מדממת ואכזרית הדורשת דם וכאב כדי להצטרף לשורותיה ועל טבע העולם הנמצא במלחמה מתמדת על החיים; עובדת חיים היודעת כי אנו זקוקים להגדרה עצמית אל מול האחר כדי להיות, ולמוות כדי לחיות; ופרשנות וירטואוזית ניאו חסידית למושג החטא, שלו אנו זקוקים כדי להיות בעלי תשובה ולא, חס וחלילה, צדיקים גמורים; להיות כאלו המיודדים ביחסי שנאה–אהבה עם חטאיהם ולא מסתלקים מהם.

האחר הוא אני

המופע "עפר" מבקש להאיר את השטן באור חדש–ישן. האחר הוא השטן, האיפכא מסתברא, אך בלעדיו לא תוכל. אתה נלחם בו אבל תמיד תצטרך להקריב לו קרבן. בוויכוח בין שרי החינוך בישראל האם האחר הוא אני או שמא לא, טוען רונן יצחקי כי האחר הוא אני דווקא בגלל אחרותו. הוא הצד האחר שלי, שבלעדיו חיי יהיו שוממים ואיתו חיי מלאים חיכוך שמוליד הומור וכאב, פריון וגם מוות. ולפתחו גם חטאת רובץ.

אנסמבל כע"ת ובית הספר למחול לבנים דורשים מעצמם להקפיד על ההלכה והמסורת וגם על רגשות הצופים הדתיים, ולשמור על רמה מקצועית ואמנותית מצוינת. הדילמה הגדולה של כל יוצר דתי היא הרי המתח בין החופש האמנותי למסגרת הדתית, ואנסמבל כע"ת לא עושה הנחות לקהל ומבקש לאתגר את הצופה הדתי בעצם היצירה הפיסית כל כך, ובעיקר בפרשנות הווירטואוזית לאתוס היהודי.

אם התנועה הציונית חשבה לעצמה כי יהדות השרירים תגאל את הגוף היהודי ממאסרו ולבסוף קיבלנו מגרשים מלאים בגזענות ובאלימות ובספורט בינוני, ואם הסרט בילי אליוט (משנת 2000) תיאר את מאבקו הרוחני של נער להיות רקדן, דומני כי חבורת הרקדנים של אנסמבל כע"ת מקרבת אותנו הפעם באמת לגאולת הגוף. כל מי שקרא פעם את "מעשה בשבעה קבצנים" של רבי נחמן ושאל את עצמו כיצד יסתיים הסיפור ומיהו הקבצן השביעי, כדאי שימהר למופעים הבאים בפסטיבל "בין שמים לארץ" במרכז ז'ראר בכר הירושלמי בתאריך 26.10 או בבית מזי"א שבמרכז ירושלים בתאריך 28.10. אחד מן הרקדנים שעל הבמה הוא הקבצן השביעי, זה שיקרב את גאולת האדם, בחיבור המדהים בין גוף לנפש, בתנועת הגוף לשם שמים.

הרב שלמה וילק הוא ראש ישיבת ההסדר מחנים ורב קהילת יעל בירושלים

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


דמוקרטים מטעם עצמם |יצחק גייגר

$
0
0

מסקנותיו של המכון הישראלי לדמוקרטיה בנוגע ליחס לדמוקרטיה בחברה הציונית דתית מתבססות על הנחות מובלעות ולא מחויבות לגבי מהותה של הדמוקרטיה 

תופעה משונה אירעה לחקר החברה הציונית הדתית: רק בחמש עשרה השנים האחרונות התפרסמו מחקרים עליה (על אלו ראו מאמרי בקובץ עמדו"ת ה' עמ' 45-41). סקרים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) בתקופה זו הצביעו על היות פלג זה כעשרה אחוזים מכלל הציבור היהודי. ואולם, לא הסקרים ולא המחקרים סיפקו תשובות לשאלות חשובות שעניינו גורמים שונים בתוך החברה הציונית הדתית ומחוצה לה, שאלות שהיו להן היבטים פוליטיים, מדיניים, כלכליים ותרבותיים.

על רקע זה החליט המכון הישראלי לדמוקרטיה (המי"ל) לערוך סקר רחב – כמעט 1,000 איש ואישה – על החברה הציונית הדתית ועל עמדותיה. סקר זה נערך במהלך 2013. תוצאותיו עובדו ופורסמו שנה לאחר מכן ("דתיים? לאומיים! המחנה הדתי–לאומי בישראל 2014") והשלכותיו, בעיקר הפוליטיות והתרבותיות, נדונות בעיקר בשיח האקדמי ומעט מדי בשיח הציבורי.

מהסקר עולה ש–21.3% מהנשאלים משייכים את עצמם במידה רבה או רבה מאוד למגזר הדתי–לאומי, פי שניים מן המזהים עצמם כדתיים בסקרים של הלמ"ס! מחברי הסקר של המי"ל מייחסים פער זה לכך שהמחנה הדתי–לאומי כולל בתוכו קבוצות שאינן מגדירות עצמן כדתיות אך הן חלק ממנו בגלל תמיכתן ברעיונות מרכזיים שלו ובמידה פחותה גם בדפוסי התנהלות שהוא פיתח. עוד אפשר שחלק מהפער נובע משוני מהותי בניסוח השאלה: הלמ"ס הציע כמה אפשרויות להגדרה עצמית דתית (חרדי, דתי, מסורתי–דתי, מסורתי–לא דתי, לא דתי–חילוני) והמשתתף בסקר יכול היה לבחור רק אחת מהן, ואילו המי"ל לא הציב חלופות נוספות.

ומדוע להציב חלופה אחת בלבד? האם אין אנשים היכולים להרגיש בנוח בשתי קבוצות בעת ובעונה אחת? נדגים טיעון זה באמצעות 11.1% יהודים שהגדירו עצמם כחרדים וכשייכים במידה רבה או רבה מאוד למגזר הדתי לאומי. לו נשאלו באותו שאלון שאלה נוספת: "האם אתה מרגיש גם חלק מהמגזר החרדי לפי אורח החיים שלך וגם לפי השקפותיך?", לא מן הנמנע שחלקם היו משיבים "במידה רבה" או "במידה רבה מאוד" גם לשאלה זו, שכן אכן הם מרגישים גם כאן וגם שם. הוא הדין לגבי אלו שהגדירו עצמם כמסורתי–דתי, מסורתי לא דתי, דתל"ש וחילוני ובד בבד מרגישים במידה רבה חלק מהמגזר הדתי–לאומי (23.7%, 8.8%, 0.6% ו–2.9% בהתאמה).

למרות ביקורת זו אין חולק על משמעות חשובה אחת של סקר המי"ל: הפוטנציאל הפוליטי הטמון בכך. שכן הערכה רווחת היא שבחברה הישראלית מתרחשים חילופי אליטות ואידיאולוגיות, חילופים ההופכים את ישראל לדתית יותר ולאומיות יותר. סקר זה מחזק את ההערכה הרווחת בקרב רבים, ולפיה מפלגת "הבית היהודי" יכולה לגדול בהרבה מעבר לגרעין התמיכה הטבעי שלה, הציבור הציוני–דתי, הכולל את קבוצות המשנה התורנית (=חרדית–לאומית), הדתית–לאומית והדתית–ליברלית. ציבור זה מהווה 49.3% מן המרגישים במידה רבה או רבה מאוד חלק מהמגזר הדתי–לאומי (6.1%, 31.2% ו–12% בהתאמה, שהם 12%, 63%, ו–25% בהתאמה מבין המזדהים כדתיים).

40%‭ ‬מהנשאלים‭ ‬השיבו‭ ‬שחיילים‭ ‬צריכים‭ ‬לסרב‭ ‬לפקודה‭ ‬לפנות‭ ‬יישובים‭ ‬יהודיים‭. ‬הריסת‭ ‬בתי‭ ‬דריינוף‭ ‬בבית‭ ‬אל‭, ‬יולי‭ ‬2015 צילום‭: ‬נתי‭ ‬שוחט‭, ‬פלאש‭ ‬90

40%‭ ‬מהנשאלים‭ ‬השיבו‭ ‬שחיילים‭ ‬צריכים‭ ‬לסרב‭ ‬לפקודה‭ ‬לפנות‭ ‬יישובים‭ ‬יהודיים‭. ‬הריסת‭ ‬בתי‭ ‬דריינוף‭ ‬בבית‭ ‬אל‭, ‬יולי‭ ‬2015
צילום‭: ‬נתי‭ ‬שוחט‭, ‬פלאש‭ ‬90

מערכת אחת של ערכי–על

אחד הפרקים הראשונים בסקר של המי"ל בוחן את יחס הדתיים–לאומיים לדמוקרטיה וכך גם שאלות נוספות ששולבו בפרקים אחרים, דבר מובן למכון שרואה בחיזוק הדמוקרטיה הישראלית את ייעודו ואת הצדקת קיומו. לאור עשרים השנים שחלפו מאז רצח רבין, אותו אירוע שבגינו הוכתם ציבור שלם והוכתר כלא–דמוקרטי ולעתים אף כאנטי–דמוקרטי, נתמקד בהיבט זה של הסקר ונבחן אותו לאור התפתחויות שחלו מאז.

מהי דמוקרטיה בעיני הציבור הציוני–דתי? על השאלה הפתוחה מהו המאפיין העיקרי של הדמוקרטיה השיבו כ–40% שהם מזהים בערך החירות את המאפיין העיקרי שלה, כ–24% את היותה צורת משטר וכ–17% התייחסו למגוון של מרכיבים אחרים כאל המאפיין העיקרי של הדמוקרטיה (כמו כבוד האדם, שוויון, הגנה על המיעוט וסובלנות). כ–4% מהמשיבים סווגו כ"מביעים תפיסות חיוביות אחרות של הדמוקרטיה", סיווג שאינו מחוור כל צורכו. שאר המשתתפים בסקר לא השיבו על השאלה או שלא ידעו להשיב עליה (כ–10%) או שהביעו עמדות שנתפסו על ידי המי"ל כעוינות את הדמוקרטיה או כמעדיפות את היהדות על פני הדמוקרטיה (כ–2%). נציין כי לפי אנשי המי"ל עמדות הציבור הציוני–דתי בנושא זה דומות לאלו של כלל הציבור היהודי במדינת ישראל.

אם השאלה הראשונה ביקשה לבחון כיצד נתפסת הדמוקרטיה בעיני הציבור הציוני–דתי, הרי שהשאלה השנייה כבר מלמדת משהו על תפיסת המי"ל את הדמוקרטיה. בשאלה זו התבקשו המשתתפים בסקר להשיב עד כמה נשמרים בישראל ארבעה עקרונות דמוקרטיים: חופש דת, חופש ביטוי, חופש התארגנות והזכות לקיום בכבוד. אך דא עקא, שהזכות לקיום בכבוד (שעל פיה המדינה צריכה לפעול באופן אקטיבי כדי שכל אחד יוכל למלא את צרכיו הבסיסיים באופן שאינו משפיל אותו) נחשבת כעיקרון דמוקרטי רק לפי הגישה הסוציאל–דמוקרטית. הווה אומר: הסקר של המי"ל מבליע בשאלה זו עמדה שלפיה הסוציאל–דמוקרטיה היא הדמוקרטיה הראויה למדינת ישראל.

לא בכדי הזכות לקיום בכבוד אינה מופיעה בתשובות שנתנו בני הציונות–הדתית לשאלה על המאפיין העיקרי של הדמוקרטיה. ההגות הדמוקרטית הציונית–דתית שהתפתחה לאחר רצח רבין מושפעת מההגות הדמוקרטית ליברלית–קפיטליסטית, שהתפתחה בארצות הברית, ועלתה ארצה עם לא מעט הוגים ציונים–דתיים. הגות זו זוכה לעדנה בחלקים מהציבור הציוני–דתי מכיוון שהיא מרחיבה את החירות של הפרט ומצמצמת את תחומי החיכוך האפשריים בין יהדות לדמוקרטיה על ידי צמצום התחומים שבהם השלטון מתערב, ומכיוון שהיא מתייחסת לדמוקרטיה באופן ריאלי, כמשטר הפחות הגרוע משאר המשטרים המדיניים, כלשונו של צ'רצ'יל, ולא כאל משטר אידיאלי–אוטופי, ברוח מה שהסוציולוג עוז אלמוג כינה "האמונה הדמוקרטית" של חלק מהאליטות הישנות בישראל.

לפחות חלק מההגות הדמוקרטית הציונית–דתית, ושוב, בהשפעת ההגות הדמוקרטית האמריקנית, רואה באי–ציות אזרחי אמצעי דמוקרטי, בניגוד לאנשי המי"ל המודאגים מכך שמעל ל–40% מהנשאלים השיבו שחיילים צריכים לסרב לפקודה לפנות יישובים יהודיים. נתון זה מדאיג ביותר את אנשי המי"ל, הרואים בנכונות לאי–ציות במקרה של פינוי יישובים איום על הדמוקרטיה כולה. אך להערכתנו רוב הציבור הציוני–דתי רואה בכך אי–ציות נקודתי שאינו מערער על הדמוקרטיה עצמה. ובנושא זה מתבקש בעתיד דיון בשאלת הפער העצום בין השיעור הגבוה של המשיבים שחייל יהודי צריך לסרב לפקודה לפינוי יישובים לבין השיעור השולי של אלו שסירבו פקודה לפנות יישובים בקיץ 2005 ובמה שניתן ללמוד ממנו על התפיסה הדמוקרטית של הציבור הציוני–דתי.

הנחה מובלעת נוספת בסקר של המי"ל היא שעל האזרח הישראלי, במיוחד הציוני–דתי, לבחור בין יהדות וציונות לבין דמוקרטיה שכן האדם יכול לאחוז רק במערכת אחת של ערכי–על. הנחה זו בולטת בשאלה בדבר מידת ההסכמה לקביעה כי "עדיף לצמצם את לימודי האזרחות והדמוקרטיה ולהקדיש יותר שעות להיסטוריה היהודית ולאהבת הארץ". האפשרות של "גם וגם" פשוט לא קיימת בסקר זה מבחינת המי"ל על אף שלרוב המכריע של החברה הציונית–דתית מובן שמדינת ישראל צריכה להיות גם יהודית–ציונית וגם דמוקרטית. לכן לא פלא שגם 56% מהדתיים–ליברליים תמכו בקביעה זו על אף שכל המכיר את הציבור הדתי–ליברלי (אך גם הדתי–לאומי) יודע כי הוא מייחס חשיבות רבה לדמוקרטיה ולמודרנה. וזה עוד לפני שמעלים על הדעת את האפשרות שלימודי האזרחות והדמוקרטיה נתפסים בעיני רבים בציבור הציוני–דתי ככאלו המבקשים להשליט את הדמוקרטיה כערך–על יחיד וכמזימה של האליטות הישנות להשליט על הציבור את הדמוקרטיה הנוחה להם, דמוקרטיה שהיא כעין אמונה דתית, דמוקרטיה המכשירה את החלשת המדינה היהודית.

מהו עומק הדמוקרטיה?

עיון בסקר המי"ל מלמד אותנו אפוא כמה דברים: הוא מלמד משהו על התפיסה הדמוקרטית של הציבור הציוני–דתי, מלמד הרבה על התפיסה הדמוקרטית של המי"ל וגם על הבנה חלקית בלבד של המי"ל את תשובות אנשי הציונות הדתית שהשתתפו בסקר. דוגמה נוספת לקושי של המי"ל לפענח את החברה הציונית–דתית מצויה בשאלה שבה התבקשו המשתתפים להשיב האם הם מעדיפים רוב יהודי במדינת ישראל או החלת ריבונות ישראלית על כל השטח שבין הירדן לים; כלומר, לציין מה חשוב להם יותר: עם ישראל או ארץ ישראל? שאלה זו מניחה, כפי שכותבים אנשי המי"ל, כי "כמובן ששתי המטרות אינן יכולות לדור בכפיפה אחת בשל המציאות הדמוגרפית במרחב" (עמ' 135). אך להערכתנו רבים מהמשיבים שהעדיפו החלת ריבונות יהודית על כל השטח שבין הירדן לים הניחו, בצדק או שלא בצדק, שגם אז יהיה רוב יהודי, בניגוד להנחת המי"ל, כך שלא ניתן ללמוד מהתשובות מה שביקשו אנשי המי"ל ללמוד מהן.

בגלל הפרשנות של המי"ל לדמוקרטיה ובגלל הקושי להבין כראוי את תשובות המשתתפים הציונים–דתיים, מסיק המי"ל בטעות שתשובות המשיבים "מעלות… ספק בנוגע לעומק הדמוקרטיה של המחנה מושא דיוננו" (עמ' 230). יש לדייק כאן: המי"ל אינו מטיל ספק במחויבות הציונות הדתית לדמוקרטיה אלא במחויבות ל"עומק הדמוקרטיה", תוך שהוא מציין שבכך החברה הציונית–דתית אינה שונה משאר חלקי החברה הישראלית. ומהו "עומק הדמוקרטיה" שלפי המי"ל אין הציונות–הדתית מחויבת אליו דיה? זו תפיסה המחייבת בחירה בערך–על יחיד, הדמוקרטיה. מכאן הדאגה מפני תמיכה בהפחתת לימודי האזרחות לשם הרחבת לימודי יהדות ולימודי ארץ ישראל, מכאן התפיסה השוללת את ההצדקות הדמוקרטיות לאי–ציות לחוק או להוראה הנתפסת כבלתי–מוסרית באופן קיצוני, ומכאן הדאגה מתמיכת רבים באישור הסכם שלום הכולל נסיגה משטחי ארץ ישראל רק במשאל עם בהשתתפות יהודים בלבד.

במילים אחרות, "עומק הדמוקרטיה" הוא דמוקרטיה ליברלית–אינדיבידואליסטית עם ניחוח סוציאל–דמוקרטי, שיש המאמינים שהיא תקדם את השלום עם ערביי יהודה, שומרון ורצועת עזה, תאפשר את היווצרותה של חברה אזרחית חזקה היכולה להכיל את בני המיעוטים בישראל כשותפים שווי ערך ותהפוך את מדינת ישראל למדינה ככל שאר המדינות הדמוקרטיות.

לדעתי המסקנה הנכונה מהסקר של המי"ל היא שהחברה הציונית–דתית תומכת בדמוקרטיה לא פחות מכלל הציבור היהודי במדינת ישראל ושהיא מחזיקה בפועל בתפיסת עומק דמוקרטית לגיטימית שונה מזו של המי"ל. תפיסת העומק הדמוקרטית בציונות הדתית בפועל מתייחסת לדמוקרטיה כאל שיטת משטר ומערכת ערכים שאינה דורשת עליונות הצהרתית על פני ערכים מתחרים כמו הלאומיות והדת. זו דמוקרטיה רפובליקנית במהותה, הסבורה שהמדינה מחויבת לקדם "טוב" מסוים וש"טוב" זה הוא מוסרי ולאומי–ציוני כאחד. זו גם תפיסה דמוקרטית המתחשבת בהיסטוריה, בסוציולוגיה, בתרבות ובהשקפות עולם ובאמונות רווחות בחברה, ולכן מוכנה לכונן במדינת ישראל דמוקרטיה ששונה בהיבטים מסוימים מאלו שכוננו בעבר בדמוקרטיות הוותיקות, דמוקרטיות שחלקן, במיוחד אלו האירופיות, נמצאות במשבר מוסרי שספק אם יצליחו להתגבר עליו.

תפיסת העומק הדמוקרטית בפועל של החברה הציונית–דתית טרם זכתה לניסוח בהיר ומקיף כנדרש לטובת החברה הישראלית ולטובת הסיכוי של התרעננות הדמוקרטיה עצמה. זה אחד האתגרים העומדים בפני חברה השואפת לא רק ליטול חלק בהנהגת מדינת ישראל אלא גם להנהיג אותה. חלקים מהחברה הציונית–דתית כבר החלו להיענות לאתגר זה אך עדיין המלאכה רבה וחסרה מאוד תרומתם של תלמידי חכמים הבקיאים לא רק בתורה אלא גם בהגות מדינית ודמוקרטית ובעקרונות ממשל בעולם המודרני.

ד"ר יצחק גייגר הוא רכז היסטוריה ואזרחות בישיבה התיכונית "צביה" מעלה אדומים. ספרו "היציאה מהשטעטל: רבני הציונות הדתית ואתגר הריבונות היהודית" עומד לראות אור בהוצאת תבונות

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


שלושה כרטיסי ביקור |שלום רוזנברג

$
0
0

המלחמה באלילות של ימי אברהם מופנית כיום אל האתיאיזם המודרני, הנע בין שני קצוות ומציע גאווה או ייאוש

רבי יצחק, האמורא הארצישראלי הגדול, תיאר את הופעתו של אברהם בהיסטוריה במשל שהפך קלאסי (בראשית רבה לט, א): "משל לאחד שהיה עובר ממקום למקום וראה בירה (ארמון) אחת דולקת. אמר: תאמר שבירה זו בלא מנהיג? הציץ עליו בעל הבירה, אמר לו: אני הוא בעל הבירה. כך, לפי שהיה אבינו אברהם אומר 'תאמר שהעולם הזה בלא מנהיג?', הציץ עליו הקב"ה ואמר לו 'אני הוא בעל העולם'".

מה פשר המשל? אקדים ואומר בחוצפה רבה שברור לי שיש לקב"ה אינסוף כרטיסי ביקור. לשלושה מכרטיסים אלה מבקש אני להתייחס כאן. אלו יתוו שלושה כיוונים שונים בהבנת פשר המדרש של ר' יצחק.

אברהם‭ ‬אבינו‭, ‬אפרים‭ ‬משה‭ ‬ליליין‭, ‬1908

אברהם‭ ‬אבינו‭, ‬אפרים‭ ‬משה‭ ‬ליליין‭, ‬1908

החיפוש אחר אלוהים

בכרטיס הראשון כתוב: אלוהי הקוסמוס; בשני – א–היה אשר א–היה, אלוהי ההיסטוריה; ובשלישי: ה' אלוהיך, ונוסף שם באותיות שקופות: "מֵבִין וּמַאֲזִין מַבִּיט וּמַקְשִׁיב". בפשט המשל, נראה לי, מדובר על העולם כבירה, כארמון ענק ויפהפה. אינספור הפלאות שמצא אברהם בעולם הביאו אותו להסיק את המתחייב מהשכל הישר: יש בעל לבירה והוא אלוהי העולם, אלוהי הקוסמוס. הא–ל הוא מקור החכמה והתכנון שאנו מוצאים בכל שעל ושעל בבירה.

בכיוון אחר פירש את המשל הנצי"ב, ר' נפתלי צבי יהודה ברלין (העמק דבר, בראשית יא, ה). לדעתו המילה "דולקת" מציינת פשוט שרֵפה. אברהם בחן את המתרחש סביבו, והנה ראה שהעולם מלא שרפות שאין מכבים אותן – מעשי עוולה ורוע הנעשים ללא הפסק. "ותמה [אברהם] על זה, וכי בירה זו אין לה בעלים?". מתוך מועקה זאת התגלה אליו הקב"ה, והשאיר את כרטיס הביקור השני: אלוהי ההיסטוריה. אברהם אכן הבין את אחריותם של בני האדם למתרחש בעולם, אחריות הנובעת מהחירות ומחופש הבחירה, אך הקב"ה קרא לו להאמין שלמרות הרוע והאנרכיה בעולם מי שמשקיף על המהלכים הגדולים של ההיסטוריה יוכל להבחין במשמעות נסתרת שראשיתה תקווה וסופה גאולה.

בעל ה"שפת אמת", איש החסידות, פירש את המשל כשנגד עיניו כרטיס הביקור השלישי: "ה' אלוהיך". הביטוי "דולקת" נגזר לשיטתו מלשון "כִּי דָלַקְתָּ אַחֲרָי" (בראשית לא, לו), דהיינו: רדפת, רצת, אך מבלי להבין שרדיפה זו הייתה אחר הא–ל. במסעות חייו, ובשאיפתו המתמדת כמו הוא נתון בצמא מתמיד שלא ניתן להרוותו, מחפש האדם את האלוהים אף אם אינו מודע לכך. החיפוש אחר המשמעות הדתית אינו מתחיל במחקר מדעי אלא בתחושות הקיומיות האנושיות העמוקות ביותר.

האלילות המודרנית

אברהם נלחם באלילות. גם אותנו היא עדיין מטרידה, אלא שאויבנו הגדול כיום הוא כמובן האתיאיזם. לדעתי קיימים ב"שוק הפילוסופי" שני סוגי אתיאיזם: האתיאיזם המאני והאתיאיזם הדפרסיבי. האתיאיזם המאני הוא תאונה המאיימת על האדם הנוהג בעולם מתוך שכרות, המרגיש את עצמו מרומם וכמעט כול יכול. אתאיסט כזה דורש שיוחזר לאדם מה שאלוהים גנב ממנו – האוטונומיה האנושית המוחלטת. כאן שורש האתיאיזם ה"הומניסטי", אך זהירות!  נא להבדיל בין "הומניסטי" ל"הומני". הומני הוא זה המתייחס בכבוד ורחמים לכל אדם, באשר הוא נוצר בצלם אלוהים. ההומניסט  מאמין אולי באותם עקרונות, אך רק מפני שהם יוצאים מן האדם, ולא מפני שהם כתובים בצד השני של כרטיס הביקור האלוהי, המוגש לאדם. הסמל של האתיאיזם המאני–הומניסטי הוא כמובן פרומתאוס, הדמות המיתולוגית שגנבה את האש מהאלים והביאה אותה לאדם.

אלא שקיים אתיאיזם אחר – האקזיסטנציאליסטי, הדפרסיבי, הטוען שאין משמעות לחיינו. עבור ההומניסט המאני – "אני ואפסי עוד". עבור הדפרסיבי – הכול אפס והבל. מתוך האפסיות הזאת נובע ייאוש טוטאלי ולפיכך הכול הפקר, לית דין ולית דיין. אלה הם אנשים הרואים את עצמם כקני סוף על שפת אוקיינוס אינסופי. כנקודה מבוטלת בקוסמוס.

ההוגה הצרפתי הגדול פסקל, בן בנו הנפלא של החכם הנוצרי בכוזרי, הגיב שאמנם כן, בני אדם הם רק קני–סוף, אבל קני–סוף חושבים. ואכן, דבר זה ניחם במקצת אולי את הפילוסוף שבכוזרי, אולם עובדה זאת לא הצליחה לנחם את האנושות. להיפך. העובדה שהאדם חושב פירושה שהוא החיה היחידה שיכולה להיות אומללה. החיה גם תמות, אך היא אינה מודעת לכך. והנה האדם נלכד דווקא בגלל שניתנה לו תבונה, היוצרת בו פעמים רבות בדידות וייאוש איומים. על בעיה זו הפילוסוף שבספר הכוזרי לא היה מסוגל להתגבר.

תפילה להצלה

רבי נחמן מברסלב (ליקוטי מוהר"ן קמא ו) קרא לנו לנהל מאבק נגד שני קטבים מסוכנים אלו בעזרת הקב"ה שיהיה איתנו אם ניפול אליהם: "אִם אֶסַּק שָׁמַיִם – במאניה – שָׁם אָתָּה, וְאַצִּיעָה שְּׁאוֹל – בדפרסיה – הִנֶּךָּ" (תהילים קלט, ח). היהדות מלמדת שהאדם זקוק לענווה, אך הוא גם ראוי לתקווה.

נראה לי שבתורת רבי נחמן "אֶסַּק שָׁמַיִם", המאניה המסוכנת, מסומל בצורה גראפית על ידי אחד מאצילי טעמי המקרא, הסגול ההפוך שמעל לאותיות. לעומת זאת מייצג החיריק, הנקודה הקטנה שבתחתית האות, את "אַצִּיעָה שְּׁאוֹל" – הדפרסיה האיומה. ואכן, פעמים רבות נעים אנו כמטוטלת בין שני הקצוות המסוכנים: בין הגאווה לבין הייאוש. הן כיחידים והן כחלק מתהליכים חברתיים ותרבותיים ככלל. ואנו בינתיים מתפללים. אנא ריבונו של עולם, הצילנו נא מאשליות השווא של האולטרה–סגול, אך גם מהדפרסיה של האינפרה–חיריק. #

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


עד פסגת הגאולה | הרב חיים דרוקמן

$
0
0

הביטוי "לך לך" מלמד ששליחתו של אברהם אל ארץ ישראל הייתה למענו ולמען זרעו. אין שלמות והתגלות שכינה אלא בארץ ישראל

פרשתנו פותחת בדיבור האלוהי הראשון לאברהם (בראשית יב, א‑ב): "לֶךְ לְךָ… אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל…". לכאורה המילה "לְךָ" מיותרת, שהרי די היה לומר: "לך מארצך…". מביא רש"י: "'לֶךְ לְךָ' – להנאתך ולטובתך, ושם אעשך לגוי גדול, וכאן אי אתה זוכה לבנים. ועוד, שאודיע טבעך בעולם". לפי זה, המילה "לְךָ" מצביעה על טעם ההליכה – "להנאתך ולטובתך".

האלשיך מעלה הסבר אחר: "בהיותך בחוץ לארץ אינך דבק עם שורשך, ואינך בעצם שלם… כי נפרד אתה מעיקרך ושורשך. אך בלכתך אל הארץ אתה כהולך ומתחבר אל עצמך ושורשך. וזהו: 'לֶךְ לְךָ' – שהוא כי לך ולעצמך אתה הולך". לפי האלשיך, המילה "לְךָ" אינה משמשת טעם להליכה, אלא ציון לאן עליו ללכת – "לעצמך אתה הולך": בהליכה זו אתה מתחבר לעצמך, לשורשך – דבר החסר לך בחוץ לארץ, שם אתה מנותק מעצמך.

אף שהפירושים נראים כסותרים, ניתן לראותם כמשלימים זה את זה. רש"י עומד על כך שההליכה היא בשביל אברהם ולטובתו. מסביר האלשיך שההליכה היא לטובתו משום שהיא מביאה אותו להשלמת עצמו. בחוץ לארץ "אי אתה זוכה לבנים", וטבעך לא יכול להתגלות בעולם – כי אין זה מקומך, ואינך שלם שם. לעומת זאת, "בארץ אשר אראך" – "אעשך לגוי גדול", כאשר תתחבר לעצמך, לשורשך, תוכל להיות אתה באמת וכך למלא את ייעודך בעולם.

אברהם אבינו, כשאר האבות, מהווה את התמצית של עם ישראל, הגרעין שממנו יצמח העם, וטמונות בו התכונות העתידות להופיע בעם ישראל בעתיד. לפיכך, כשם שארץ ישראל היא שורשו של אברהם, כך היא גם שורש נשמתו של עם ישראל כולו. ארץ ישראל היא מקום גידולו הטבעי של עם ישראל, ורק בה הוא יכול להגיע לשלמותו ולמילוי ייעודו בעולם.

איור‭: ‬מנחם‭ ‬הלברשטט

איור‭: ‬מנחם‭ ‬הלברשטט

גילוי במדרגה אחרת

בבואו ארצה אומר ה' לאברהם: "לְזַרְעֲךָ אֶתֵּן אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת" (בראשית יב, ז), ואברהם בתגובה בונה מזבח לה'. מסביר רש"י שבניית המזבח ביטאה הכרת תודה "על בשורת הזרע ועל בשורת ארץ ישראל", שכן זו הפעם הראשונה שבה אברהם התבשר שעתיד להיות לו זרע, ושזרע זה יזכה בארץ ישראל.

הרמב"ן מדייק בפסוק, שבניית המזבח הייתה על עצם זה שה' נגלה אליו, כי עד כה "לא נראה אליו ה' ולא נתוודע אליו במראה ולא במחזה". אמנם ה' כבר התגלה לאברהם כששלח אותו ארצה, אך קיים הבדל מהותי בין הגילוי הראשון בחוץ לארץ, שהיה בחלום או ברוח הקודש, לבין הגילוי השני בבואו ארצה, שהיה גילוי ישיר מאת ה'. משמע שישנן דרגות בגילוי הא–לוהי, ואין להשוות בין גילוי בחוץ לארץ לגילוי בארץ, שהוא עוצמתי וישיר הרבה יותר, במדרגה אחרת לגמרי.

ריה"ל (כוזרי ב, יד) כתב שנבואה אפשרית רק בארץ ישראל או בעבור ארץ ישראל. הדוגמה הראשונה לנבואה בחוץ לארץ עבור ארץ ישראל היא גילוי "לֶךְ לְךָ… אֶל הָאָרֶץ" לאברהם אבינו. ובכל זאת, אף שהנבואה הייתה עבור ארץ ישראל, מדרגתה הייתה פחותה מנבואה בארץ ישראל ממש.

הארץ והזרע, שהובטחו לאברהם, מהווים תנאים להופעת השכינה בעולם. השכינה מתגלה בעולם דרך עם ישראל, זרעו של אברהם, החי בארץ שהובטחה לאברהם, ארץ הנבואה והשכינה. לפי רש"י אברהם מודה על ההבטחה שעתיד לצמוח ממנו עם אשר יביא לגילוי השכינה בארץ השכינה, ולרמב"ן ההודאה היא על השכינה המתגלית אליו לראשונה, בזכות הגעתו לארץ ישראל.

סיום הגאולה

ניתן לראות כי בכל מקום שבו ה' מבשר לאבות על המשכיות זרעם אחריהם הוא מבטיח להם גם את הארץ. ואכן, קיים קשר מהותי בין ההבטחות: הבטחת הזרע היא הבטחה על קיום הייעוד של האבות, והגשמת הייעוד אפשרית רק בארץ ישראל.

כך אנו מוצאים גם בהתגלות למשה רבנו במצרים (שמות ג, טז‑יז): "פָּקֹד פָּקַדְתִּי אֶתְכֶם וְאֶת הֶעָשׂוּי לָכֶם בְּמִצְרָיִם, וָאֹמַר אַעֲלֶה אֶתְכֶם מֵעֳנִי מִצְרַיִם אֶל אֶרֶץ הַכְּנַעֲנִי". הבשורה איננה רק על עצם היציאה משעבוד מצרים, אלא גם על הכניסה לארץ. לכאורה, בשיאן של צרות מצרים, די לישראל בהבטחת שחרור מצרות השיעבוד, פחות מטריד אותם כעת לאן יפנו אחרי שיצאו ממצרים… מדוע, אפוא, מזכיר ה' את בשורת הארץ כעת?

התשובה היא שהגאולה ממצרים, בעצם מהותה, הולכת בד בבד עם ארץ ישראל, כי יש ייעוד ותכלית לגאולת ישראל. הגאולה איננה רק הצלה מצרות אלא הרבה מעבר לכך! זו הדרך להגשמת החזון האלוהי בעולם. והגשמת הייעוד הגדול הזה יכולה להתממש רק בארץ ישראל, ועל כן היא מהווה חלק בלתי נפרד מבשורת הגאולה.

כך אנו רואים גם בעת שה' פורש בפני משה את תוכנית השלבים של גאולת מצרים (שם ו, ו‑ז), לאחר ארבע לשונות הגאולה – "וְהוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מִתַּחַת סִבְלֹת מִצְרַיִם, וְהִצַּלְתִּי… וְגָאַלְתִּי… וְלָקַחְתִּי…" – מגיעה הפסגה של תוכנית הגאולה: "וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָשָׂאתִי אֶת יָדִי לָתֵת אֹתָהּ לְאַבְרָהָם, לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב". רק בכניסה ארצה מסתיים תהליך גאולת מצרים, כי רק אז יכול עם ישראל להתחבר לשורשו ולקיים את ייעודו לקרוא לכל העמים בשם ה', לעובדו שכם אחד.

הרב חיים דרוקמן הוא ראש ישיבת "אור עציון" ויו"ר מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


כשהסטטוס קוו הופך לשעבוד |גרשון הכהן

$
0
0

כשאברהם בחר להיענות לציווי "לך לך" הוא בחר לוותר על אשליית היציבות וליזום. עלינו להמשיך את מהלך שיבת ציון ולחולל כעת תנופת בנייה בירושלים וביו"ש, כמו מפא"י של פעם

המאבק הנטוש עתה בערינו וברחובותינו לא יגיע לסיומו על ידי מיגון וכיסופים להשבת הרגיעה. בנוסף למאמצי ההגנה והאבטחה, רצוי לנקוט גם יוזמה. כבר במצוקת מאורעות תרצ"ו–תרצ"ט התלבט מנהיגנו אז, דוד בן–גוריון, בין הכורח במאבק אקטיבי לבין האילוץ המוסרי והפרגמטי של הימנעות מפעולות נקמת דם בערבים ובחר להתמקד בהרחבת מפעל ההתיישבות. על כן, הדרישה המחודשת לתנופת הבנייה בירושלים, ביהודה ובשומרון אינה ניצול מצב חירום למימוש אינטרסים מגזריים. היא מבטאת אינטרס לאומי כרכיב אקטיבי במערכה רבת ממדים. כך נוכל להבהיר לעצמנו וליריבינו כי למרות קשיי המאבק אנו דבקים בהמשך מהלך שיבת ציון וירושת הארץ. כך גם נוכל להשיג עיצוב מרחבי חדש שיבהיר בתום המערכה כי נוצר מצב חדש, כזה המחייב את האויב בדין וחשבון נוקב על החלטתו לפתוח במערכה.

במאמרו בעיתון זה לפני שבועיים הצדיק יאיר שלג את ראש ממשלת ישראל, המבקש בעת הזו לשמר לגיטימציה בינלאומית למאמץ לחימתנו בטרור ולהימנע מפרובוקציות של מהלכי בנייה. בין השאר כתב שלג: "האירוניה היא שבנו של הרוויזיוניסט שתקף את מדיניות 'ההכלה' המפא"יניקית נוקט כיום בעצמו מדיניות מעין זו. אבל האירוניה הזו רק מוכיחה שהמדיניות הזו הייתה מוצדקת גם באותם ימים". הקביעה הזו של שלג גרמה לי לעצור את נשימתי, מפני שהיא מתעלמת מיסודות ההיגיון הרוסי–מרקסיסטי שעיצב בשעתה את החשיבה המפא"יניקית.

אינטרס‭ ‬לאומי‭ ‬במערכה‭ ‬רבת‭ ‬ממדים‭. ‬בנייה‭ ‬בגבעת‭ ‬זאב‭, ‬אוגוסט‭ ‬2015 צילום‭: ‬יונתן‭ ‬זינדל‭, ‬פלאש‭ ‬90

אינטרס‭ ‬לאומי‭ ‬במערכה‭ ‬רבת‭ ‬ממדים‭. ‬בנייה‭ ‬בגבעת‭ ‬זאב‭, ‬אוגוסט‭ ‬2015
צילום‭: ‬יונתן‭ ‬זינדל‭, ‬פלאש‭ ‬90

לבוא לפעולה אקטיבית

אכן, מתוך חובה קדושה לתבונת המעשה ידעו מנהיגי מפא"י לממש בעת הצורך מגמת הכלה. כל תנועה הנערכת למסע ארוך חייבת לחשב מעת לעת את דרכה לאור חזון גאולה המוכוון אל הנצח. אלא שבמקביל, מתוך השקפת עולם מהפכנית, מנהיגי מפא"י לא רק חיפשו בכל יום ממד חדש לפעולה אקטיבית – הם גם יצרו את אותו ממד. זו הייתה השקפת העולם שיצרה בימי המאורעות את יוזמת "חומה ומגדל". זו הייתה גם המסגרת התפיסתית שבהכוונתה הסכים בן גוריון לקבל את הצעת חלוקת הארץ של ועדת פיל ב–1937. וכך כתב באותם ימים:

מדינה יהודית זו המוצעת לנו עכשיו… אינה המטרה הציונית, בשטח זה אין אפשרות לפתור את השאלה היהודית. אולם היא עלולה לשמש שלב מכריע בדרך להגשמת הציונות הגדולה. היא תקים בארץ בזמן הקצר ביותר את הכוח היהודי הממשי, שיביא אותנו למחוז חפצנו ההיסטורי (במערכה א, עמ' 128).

מדובר, כמובן, בתורת שלבים. לצערי, דווקא אויבינו מיטיבים להתנהל כך בשנים האחרונות. הם מאמצים את תמצית הפרקטיקה המרקסיסטית: אם נדרשת הכלה בזירה אחת יש ליצור זירה חלופית חדשה למגמה אקטיבית. אם ניצבים בצומת דרכים, וכל אחת מן הדרכים בלתי רצויה והכרח לבחור באחת מהן, ראוי לפעול לשינוי התנאים.

קצרה כאן היריעה לעיון עומק בתיאוריה המרקסיסטית. בכל זאת, בתיאור קצר המובן לכול אבקש להסביר כיצד רעיון היוזמה האקטיבית – המוכר לנו כצורך מובן מאליו – מועצם בתיאוריה המרקסיסטית לכדי הגיון פעולה מרכזי בשאלה כיצד מחוללים מאבק לשינוי מהותי בכפוף לאילוצי המציאות. ניקח לדוגמה בעל מפעל שפועליו דורשים העלאה בשכרם. הלה יסביר להם עד כמה העניין ממש לא כדאי להם: אם יעלה את שכרם המפעל לא יעמוד בתחרות, המפעל ייסגר והם ימצאו עצמם מובטלים. כך, מתוך יצירת חרדה מהתדרדרות אל הבלתי נודע, הפועלים נוטים להשלים עם מצבם ולוותר על מאבקם. בעלי ההון מנצלים באורח הזה את הסטטוס קוו באופן המשרת את שימור האינטרס הכלכלי מעמדי שלהם. מצד שני, מתוך כשל תודעתי – המכונה 'תודעה כוזבת' – גם הפועלים מעריכים כי הסטטוס–קוו משרת אותם ביציבותו, ובעצם הימנעותם ממאבק הם מבססים את מגמת היציבות הבורגנית.

פוטין וההיגיון החדש

על מנת להעז ובכל זאת לצאת למאבק נדרשת כמובן מוכנות מנטלית לנוע מתוך המציאות המוכרת– על מה שהיא כוללת לטוב ולרע – אל הבלתי מוכר והבלתי נודע. אך זה בלבד אינו מספיק. להתנהלות אקטיבית נדרשת גם אמונה ביכולת לפעול, במסגרת תפיסת מציאות המסבירה כיצד מציאות יכולה להיות מונעת להתהוות מתחדשת, יזומה על ידי אדם. צריך להאמין שגם מה שנראה סגור ויציב אינו אלא אשליה ולמעשה הכול פתוח.

גישה זו נתמכת על ידי סיפור ההתרחשות הקוסמית הכוללת המכוננת את השקפת העולם היהודית תנ"כית והיא מוצאת את ביטויה גם בתפילת שחרית באמירה: "יוצר אור ובורא חושך עושה שלום ובורא את הכול, המחדש בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית". בהתאם לתודעה זו, מתהלך אברהם מראשית היענותו לציווי "לך לך מארצך" בתנועתו המתמדת מן המוכר אל הבלתי מוכר, בהתהלכותו המאמינה על סף הכאוס, בניסיון אחר ניסיון. הוא אינו נצמד לסטטוס קוו ולאשליית היציבות. דווקא המאבק והחיכוך הנוצרים במפגש עם המציאות הם, למעשה, מצב מתמיד והמומנטום האקטיבי נחוץ למי שמבקש להשפיע בנטילת אחריות על גורלו ועתידו.

כאן, בתמצית העניין, מונח ההבדל העקרוני בין אסטרטגיה מערבית אמריקנית לבין אסטרטגיה מרקסיסטית. ברגע של אובדן יציבות, איש המערב יבקש ללמוד את נקודת הסטייה. הוא יעשה זאת כסוג של חקר תאונה, בשאיפה להשיב את הרוטינה היציבה אל מקומה ובמאמץ להעלות מחדש את הרכבת אל מסילתה הקבועה. מכאן מקור ההיגיון לדיבור האמריקני על כינון יציבות בת–קיימא. מנגד, איש הקוסמולוגיה המרקסיסטית יזהה דווקא באובדן היציבות הזדמנות לכינון מגמה אקטיבית חדשה, שאולי תשרת תנועה אל מציאות חדשה נכונה יותר, במוכנות לוותר על הסטטוס קוו המוכר, ללא חרדה מהתנהלות על סף הכאוס.

במסגרת זו מצוי בימינו ההסבר לאקטיביזם שמוביל נשיא רוסיה פוטין באוקראינה ובסוריה. איש הרציונליות המערבית לא יפעל עד שלא יעמוד על טיבה של המציאות והגיונה, אבל איש כמו פוטין מבין שלא ידע ולא יבין עד שלא יתחיל לפעול, וממילא עם פעולתו גם המציאות תתהווה בהיגיון חדש. האקטיביות נחוצה בממד זה גם כמקור למידה על המציאות המתהווה, מתוך החיכוך הכרוך בפעולה.

מעשיות והתחדשות

פרקטיקת ההליכה על סף הכאוס אפיינה את הרומנטיקה הגרמנית שהתפתחה במאה ה–18 כריאקציה למגמת הרציונליות והיא הובנה היטב על ידי מייסדי תנועת החסידות. מספרים על הבעל שם טוב שהגיע ערב אחד עם תלמידיו להתארח בבית יהודי עני, שחי עם משפחתו בבית דל בקצה העיירה. ליהודי הייתה פרה אחת חולבת, ואותה פרה הייתה כל פרנסתו. בהיענות לבקשת הבעל שם טוב שחט בעל הבית את פרתו והכינה לסעודת האורחים.

תלמידי הבעל שם טוב תהו בהשתאות על חוסר ההתחשבות של רבם ביהודי העני. אולם לימים, כאשר הגיעו לעיר הגדולה, ניגש אליהם גביר עשיר והודה להם באומרו: אלמלא אותו ערב שבו שחטתי את פרתי לסעודתכם, הייתי נשאר בקצה העיירה וממשיך לפרנס את משפחתי מפרה אחת מסכנה. זהו סיפור שיכול ללמד על המקום שבו הסטטוס קוו הופך לפיתוי משעבד, שהדבקות בו מגיעה לעתים למצב הדומה לאדם הממשיך באחיזה צמודה למעקה שהפך מכבר לרעוע. גם מכאן צומח הציווי המתמיד לאקטיביות, בשותפות מעשית לחילול התהוות חדשה.

לנו כיהודים מאמינים זה הרי גלוי וידוע: גם נס קריעת ים סוף לא התהווה אלא מתוך השתדלותם האקטיבית של נחשון בן עמינדב והעם שבאו בעקבותיו, אל תוך הים (עיין שם ב"אור החיים" על הפסוק "מה תצעק אלי" וכן בדברי החפץ–חיים בפסוק "דבר אל בני ישראל ויסעו": "עליהם לרדת אל הים, עד מקום שאפשר ללכת בדרך הטבע, אז יבקע הים לפניהם, כי כן דרך הנס, שמופיע בכל זהרו אחרי אשר הטבע כילה מלאכתו"). זו הזיקה המטפיזית העמוקה בין דברי חז"ל על איתערותא דלתתא שמביאה את האיתערותא דלעילא, ובין הרעיון המרקסיסטי החותר ליוזמה אקטיבית.

אלוף (במיל') גרשון הכהן היה מפקד המכללות הצבאיות ומפקד גייס מטכ"לי. חוקר במרכז בגין–סאדאת

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015



פתאום הכול סטנדרטי |אבישי מזרחי

$
0
0

תם חודש תשרי מלא הפסגות והמטלטל, והנה אנחנו כבר בחודש חשוון, שבו שולטים האפור והיומיומי. כיצד נמשיך את עוצמות הרוח לתקופה השגרתית בחיינו?

אחרי החגים בואכה חשוון ניתן עוד לפגוש בתוכנו את היהודי של תשרי, קצת שמח קצת עצוב. גרגירים של ראשית שנה מצמיחים בו בת שחוק מאופקת. אהבה כבושה וענני תהייה דקים. חיוכו מדויק, לא גולש מהקווים. לחייו רימונים ועיניו מאירות כאתרוג מהודר אך נפשו מסוכסכת, חבוטה כערבה. רוחו עוד סוערת מן הימים הדוקרים שבין כסה לעשור אך גם צוהלת מקפצוצים עליזים ומחבקים שהרקידו אותו, כעגל רך, בהקפות ראשונות ושניות.

הוא טיפס אל על ב"מראה כהן" ו"א–ל נורא עלילה" והתענג במפתיע מקניית אזיקונים וברגים לסוכה. איך שפך לב ונפש בימי הסליחות, איך קרע עפעפיים מנומנמים והילך בדבקות לבית הכנסת, סלסל עם החזן והגיוניו שוטטו במרחבים. לבו התרחב כשקיבל את באי סוכתו והגיש לפניהם מכל טוב ביתו. כמה התרגשו בבואם, כמה מאור נמשך ממנו ברגעים של הכנסת אורחים אפופת הוד.

המתח האצור שבין הימים הנוראים לימי השמחה מוליד בו חיוניות נדירה. רוח של יצירה נושבת בסמטאותיו וראשו מיטלטל בסחרור עדין בין אימת הדין לנועם הסליחה ובין רחמים גלויים לאהבה מסותרת. התנודות החדות והקוטביות מציתות אצלו חושים רדומים. הוא כמעט מכור לתחושות הללו, לאוויר הדחוס של ימי תשרי, לעננים המתחלפים, לשמש הבוערת ולטיפות הראשונות שמרוות אדמה סדוקה, לזעקות "הושענא" ולתפוח בדבש. כמו ילד קטן במתקן מתנפח הוא מוצף שמחה, מיטלטל, קופץ, נופל, מתנגש, נצבט, קם, מזנק, מתרסק על קרקע תזזיתית ורכה וחיוך תמידי נקבע בין שפתיו. דם חם זורם בעורקיו. הוא משתלהב, סוער ומלא אנרגיה ורעננות. כמו שופר המחרחר וגווע הוא פותח את ימי תשרי וחותם אותם בתרועה גדולה, כְּזו שיוצאת מריאות של בעל תוקע מנוסה כשקהל משועשע מודד אותו בשעוניו והוא מבקש לרצותם ולטפס אל שיאים חדשים, כאלו שלא שמעתם אוזן מעולם.

יהודי‭ ‬של‭ ‬תשרי‭ ‬חרד‭ ‬מאימת‭ ‬חשוון‭, ‬מן‭ ‬האפור‭ ‬שנזרק‭ ‬בשמים‭ ‬תכולים‭. ‬מוריס‭ ‬דה‭ ‬ולמינק‭, ‬נוף ‭ ‬ב‮–‬3.11‭ ‬יוצג‭ ‬למכירה‭ ‬ב‭"‬מונטיפיורי‭ - ‬מכירות‭ ‬פומביות‭", ‬רח‭' ‬גורדון‭ ‬36‭ ‬תל–אביב

יהודי‭ ‬של‭ ‬תשרי‭ ‬חרד‭ ‬מאימת‭ ‬חשוון‭, ‬מן‭ ‬האפור‭ ‬שנזרק‭ ‬בשמים‭ ‬תכולים‭. ‬מוריס‭ ‬דה‭ ‬ולמינק‭, ‬נוף
‭ ‬ב‮–‬3.11‭ ‬יוצג‭ ‬למכירה‭ ‬ב‭"‬מונטיפיורי‭ – ‬מכירות‭ ‬פומביות‭", ‬רח‭' ‬גורדון‭ ‬36‭ ‬תל–אביב

בשעה שחשוון מוטל

יהודי של תשרי חרד מאימת חשוון, מן האפור שנזרק בשמים תכולים ומן הריק והחלל שהחודש המריר הזה נושא בכנפיו הפצועות שלא יודעות מעוף. עינו במר בוכה כשקישוטי הסוכה נתלשים ממקומם ומיידים בו מבטי חמלה וגעגוע. אלמלא השכנים הקפדנים היה מותיר את סוכתו על כנה ומותח אל קדרות חשוון מצילה המנחם של סוכתו הירוקה. הוא מפחד מן השגרה האורבת בפתח, מן היומיום הפשוט. הוא מוצא עצמו לפתע נטול שיאים ונפילות והקרקע הגועשת נשמטת מתחתיו. קשה עליו משא החול והקבוע והרגיל. הוא כמעט מתפלץ משבוע ללא שום התרחשות מיוחדת, בלי שום תוספת בתפילה, עם תחנון מלא של שני וחמישי ובלי צלילי תשרי שערבו לאוזנו הכרויה. פתאום הכול סטנדרטי, נורמלי לחלוטין, הריהוט הביתי חזר למקומו והמקרר התרוקן ממגדנות החג. צריך לשוב לקימה הקבועה בבוקר, להרגלים השוחקים, לסנדוויץ' בשקית ולמטלות החיים התובעניות ששבו לדרוש את מילוין. החיים חוזרים למסלולים ישרים, זוויתיים ורחוקים אלפיים אמה ממעגלי שמחת תורה מסחררים או מנענועים קרביים המבקשים לדקור את השמים ולהוריד שפע עליון.

 מה נדבר בפני יהודי של תשרי, מול כינור האדם הזה שנקרעו מיתריו ואין קול ואין צליל ואין תו ואין מנגינה. רק האלם ידבר ושתיקותיו יכבידו על משא שגרתו. איך מנחמים יהודי של תשרי בשעה שחשוון מוטל לפניו? מה אומרים לאיש אשר רוחות החגים לוחשות מגרונו כי תמו ימי העדנה וכי בלעו ימי חשוון השדופים את ימי תשרי השמנים והמלאים? האם ייקץ היהודי מתשרי לגלות כי עף לו חלומו כאבק פורח ונמשל לחרס הנשבר לחציר יבש ולציץ נובל, ובמה יחיה את נפשו הסוערת?

ימי חשוון מגלים לנו כי היו לנו במרוצת חיינו תקופות ארוכות ויפות, נעימות ומלאות, של תשרי, ותמורתן הגיחו לחיינו שנים של חשוון. המתח הרוחני בישיבה התחלף בשאון החיים והילדים והטיטולים. ההתנדבות האידיאליסטית בשנת השירות, הלילות החיוורים בדירה שהוקדשו להפקות חברתיות מוליכות רוח ומתקנות עולם, התחלפו בקניות לשבת ובישולים וקימות תכופות להרגעת העולל, ללימודים ועבודה ובית שתובע את שלו. פתאום הקריירה בחברה הטכנולוגית, במשרד עורכי הדין שהקזנו דם כדי להתקבל אליו ואפילו עבודת הוראה שוחקת דורסים ללא רחם כמעט כל התעסקות ברוח, בעומק פנימי, בשיח עמוק ואידיאליסטי. ההתעסקות האינסופית במסגרות צמצמה פלאים, שלא לומר הכחידה, את הנגיעה בתוכן.

אנחנו משקיעים הון בבניית בית, בריהוטו, בתחזוקו, בסידורו ובניקיונו. כמה זמן ואנרגיות מושקעים בכך, ואנחנו יודעים כל הזמן שזה רק עיסוק במסגרת שצריכה להחזיק איזה תוכן גדול ממנה באיכותו. לכל אחד יש התוכן שלמענו הוא חי, קטן כגדול. זו יכולה להיות איזו שיחה עמוקה ואוהבת עם הילד, עיסוק ביצירה, נגיעה בתורה ותפילה ורוח, חסד או מעשה שיש בו לתקן עולם ולהיטיב לבריות. כל אדם יודע שיש איזה תוכן שהמסגרות האינסופיות שהוא מתעסק בהן צריכות להחזיק. אך משום מה היחסים רחוקים מלהיות מאוזנים. רבים ממעטים להתעסק בתוכן של חייהם ונותרים כלואים בכבלי המסגרת.

חגי המקרא נחתמים בתשרי. עד חודש האביב אין חג ומועד, לא עלייה לרגל ולא התאספות חגיגית. חודש חשוון הוא בעצם ראש השנה לשגרה, ליומיומי ולאפור, וכמו כל ראש שנה צריך לערוך בו חשבון נפש קיומי, להוציא את הפנקס ולשרטט לעצמנו את יחסי הכוחות בין תוכן ומסגרת, כמה זמן וכמה מקום בנפש אנו מעניקים לענייני מסגרת ומאידך מהם התכנים של חיינו וכמה זמן ומקום אנו נותנים להם בחיינו. ואולי יותר מכך: צריך לבחון מעת לעת שהמסגרות שאנו עסוקים בהן כל הזמן באמת משרתות את התכנים שאנו חפצים בהם וחלילה חלילה לא פועלות לפעמים הפוך ממגמתן ומטרתן.

לחטוף את הזמן

במשל נהדר על ענייני ריכוז וכוונה בתפילה סיפר החפץ חיים לתלמידיו על נערה צעירה וחלושה המוכרת פירות וירקות בשוק, כשלפתע מגיח אדם חסון וגס רוח ומחל לגזול את סחורתה. היא יכולה להיאלם דום או לצווח, אך העצה הטובה ביותר בסיטואציה הזו, כדי להציל את מרכולתה, כך הציע החפץ חיים, היא פשוט לחטוף במקביל לגזלן. רק כך היא תצליח להציל לפחות חלק מפירותיה.

רבי ישראל מאיר הכהן מראדין הסביר כי כך יש להתמודד עם יצר הרע האורב למתפלל וגוזל לו את דקות הכוונה הקצרות שלרשותו. במקום להיאלם דום למולו או אפילו להתקומם מציע החפץ חיים פשוט לחטוף דקות כוונה במקביל. גם בענייננו נאמר כי פעמים רבות בתוך עולם עמוס צרכים ומשימות, כדי לגעת בתוכן צריך פשוט לחטוף אותו. אנחנו כל כך רוצים ללמוד עשר דקות בחברותא עם הבן הקטן, כמה אור יש שם, איזה חיבור עמוק ובריא ומחיה, אך אנחנו, כהרגלנו, טרודים במסגרות, בדאגה לכביסה המלוכלכת שהצטברה, בניקיון אחרי ארוחת הערב, בעוד שני טלפונים אחרונים ודחופים בענייני עבודה ובסוף העיניים הרכות והמצפות נעצמות מאליהן. לפעמים צריך לחטוף את התוכן גם בין ערמות הכביסה המתפקעות, גם אם לא הספקנו לנקות. המסגרת סובלת דיחוי, לא התוכן.

הכי טוב גם וגם. מסגרת היא דבר ראוי ונכון והכרחי אך בהתנגשות בין השניים צריך לתעדף את התוכן. מספרים על סוחר חב"דניק שהיה מוסיף בחתימה על שטרות וחוזים שבהם היה מתעסק את שלוש המילים "אין עוד מלבדו". כשנשאל מדוע עשה כך, ענה: "אם בתפילה אני חושב על ענייני מסחר, אז מותר לי בעסקיי לחשוב גם על קודשא בריך הוא".

"בין לבין אנחנו מתקיימים, לרגעים קצרים שחולפים מהר", כתב המשורר רועי זמיר. החיים ההישרדותיים תובעים בכוח את שלהם ומלפפים אותנו בעיסוקים מסגרתיים אינסופיים. הם לא מותירים לנו זמן ופנאי לחפצי לבנו, לחפצי שמים, כך שממש כמו אותה נערה במשל, אם חפצי חיים אנחנו, אין לנו בררה אלא לחטוף את הזמן בעבור רוחנו ונשמתנו, בעבור מגמותינו וחלומותינו. אם רק כשנפנה נשנה – כנראה שלא נתפנה. ולעולם לא נצליח לאחוז בגרעיני הזמן ופירותיו.

*

עוד איתא מהצדיקים זי"ע דשמו של חודש מרחשון הוא מלשון רחושי מרחשוון שפתייהו (סנהדרין צ, ב), שעדיין רוחשים השפתים בעסק התורה הקדושה והתפילות של הימים הנוראים.

ייחודו של חשוון הוא דווקא ביניקה מהאורות הגבוהים של תשרי, מהתכנים שנאצרו בכנפיים הרכות, הדואות. כמו יוצר המייחל שהיצירה שלו כבר תלך לבד, מעצמה, בלי דחיפה ועזרה, בלי יח"צנים ומניעים חיצוניים, כך חולם האדם שעוצמות תשרי יתנגנו בטבעיות מבין שפתיו, כמו מעצמן. הוא מייחל כי הן יותירו בו חותם ויזכירו לו שוב ושוב להתרומם טפח מעל קרקע הזמן, לגעת באור ובנאצל, לתת מקום לתביעותיו הפנימיות ולא להסתחרר בכבלי הזמן והעולם. שאלת הגשמים המזדקרת בחשוון מבקשת בעצם להגשים את רוח תשרי ולהופיע אותה בין שמים עוטי ערפל. #

*

אבישי מזרחי הוא מנהל חטיבת הביניים אמי"ת בר–אילן בנתניה

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


כבר לא רק אהבה חד צדדית |לב ארן

$
0
0

 

על אף שמאז ראשית הציונות פרחה כאן האהבה להודו, הקפידו נהרו וגנדי להתייצב לצד הערבים והקרינו קרירות מתמשכת לכל סממן ישראלי לאומי. הביקור של נשיא הודו בישראל הוא ראשית התיקון 

בשבוע שעבר ביקר נשיא הודו בישראל. בדין תיארה התקשורת את הביקור כיציאה מהארון של הודו, שהעדיפה עד כה לנהל את הקשרים עם ישראל בצנעה ועם אומות ערב באור יום. מנקודת מבט דיפלומטית הביקור היווה סגירת מעגל לאחר שני עשורים של יחסים דיפלומטיים מלאים בין הודו לישראל, אולם האירוע הפוליטי טומן בחובו אף משהו עמוק יותר: האהבה החד צדדית של ישראל להודו בימים שקודם להקמת מדינת ישראל זכתה בשבוע שעבר להדדיות.

היהדות‭ ‬לא‭ ‬עניינה‭ ‬אותם‭. ‬נשיא‭ ‬הודו‭, ‬פרנב‭ ‬מוקהרג‭'‬י‭, ‬במפגש‭ ‬עם‭ ‬נתניהו‭ ‬בביקורו‭ ‬בישראל‭ ‬בשבוע‭ ‬שעבר‭.  צילום: חיים צח, לע"מ

היהדות‭ ‬לא‭ ‬עניינה‭ ‬אותם‭. ‬נשיא‭ ‬הודו‭, ‬פרנב‭ ‬מוקהרג‭'‬י‭, ‬במפגש‭ ‬עם‭ ‬נתניהו‭ ‬בביקורו‭ ‬בישראל‭ ‬בשבוע‭ ‬שעבר‭.
צילום: חיים צח, לע"מ

האירופים השֵמיים הללו

ארבעה חודשים לפני עצמאות הודו, שנה לפני עצמאות ישראל, בתקופה שבה האימפריות מתפרקות ונוצרות מדינות לאום חדשות בכל רחבי העולם ובעיקר באסיה, יצאה משלחת ציונית לוועידה הכלל אסיאתית בניו דלהי. חברי המשלחת היו נרגשים לייצג את ארץ ישראל בוועידה המיוחדת, ונרגשים מול נאומו של מנהיג הודו פנדיט נהרו. "מה הביא אתכם הנה, גברים ונשים מכל פינות אסיה?", שאל נהרו בחום, ובסוף דבריו שלח ברכות לכל עם ועם ששלח נציגים, אך זאת פרט ליישוב היהודי. מאיתנו הוא התעלם.

חברי המשלחת הישראלי נבוכו וניסו להרגיע את עצמם במחשבה שאולי נהרו כלל גם אותם היהודים כאשר בירך את עמי ערב. הם המתינו לנאומי ראשי המשלחות כדי לספר שהם כאן. הנאומים הגיעו ובסוף כל נאום פנדיט נהרו והמשוררת ונשיאת מפלגת הקונגרס לשעבר, סארוג'יני נאידו, בירכו את ראשי המשלחות ואת המדינה שממנה באו. אולם כאשר עלה הוגו ברגמן לנאום כראש משלחת הארץ ישראלים, ועוד לפני שסיפר על החזון הציוני המיוחד שלפיו "ארץ ישראל לא תלך בדרכה של אירופה [ו]לא תפתור את בעיותיה על ידי גירוש אוכלוסין", נעלם נהרו ויושבת ראש הוועידה נאידו חשה ברע ונאלצה לצאת מהאולם. ברגמן יורד, נהרו חוזר, קרימה אל סעיד, אחת משתי נציגות מצרים, מקבלת את רשות הדיבור, וחברי המשלחת הישראלית מפנימים סוף סוף את מקומם באחווה הכלל אסיאתית שנהרו בונה. "אין אנו רוצים שהאירופים השמיים הללו יבואו לארץ בחסות האנגלים", הם שומעים בקהל.

ברגמן ביקש להגיב לדברי אל סעיד ותומכיה באולם, אך נהרו מנע ממנו זאת כיושב ראש המושב, והפטיר לעבר באי הכנס כי הוא אמנם מזדהה עם סבלות היהודים באירופה, אבל פלסטין היא ארץ ערבית.

המשלחת היהודית גרמה מבוכה רבה למנהיגות הלאומית ההודית. בני הזוג דוד הכהן, מחלוצי הדיפלומטיה הישראלית ואיש הקשר בין ארגון ההגנה לבין שלטון המנדט, וברכה חבס, חלוצת עיתונאיות השטח בישראל ומייסדת דבר לילדים, חלקו שבחים להכנסת האורחים ההודית, שגרמה להם להגיש רצויים בוועידה. אולם "לא מקרה הוא… שנאידו כנהרו בתור יושבי ראש השתמשו בכל הזדמנות כדי להביע כבוד והוקרה למצרים וארצות ערב… בים הדאגות שבו שחתה הודו אותם ימים, היה מקום נכבד לעולם המוסלמי ולקשרים איתו". המשלחת הציונית הביכה את מארגני הוועידה, והפתרון ההודי היה להתייחס למשלחת בשמה הפורמלי, המוחק כל סממן לאומי: "משלחת האוניברסיטה העברית בירושלים לוועידה הכלל אסיאתית".

הראשונה שהכירה באש"ף

הציונות ראתה את התנועה הלאומית ההודית כאחות, אבל הייתה זו אחווה חד צדדית. התנועה הלאומית ההודית – שיוצגה על ידי תנועת הקונגרס – הייתה פרו פלשתינית בלי קשר לעומדים בראשה. היא תמכה בזכותם להשתחרר מעול הבריטים ב–1928, תמכה במרד הערבי הגדול, וייסדה ב–27 בספטמבר 1936 את יום פלשתין שצוין ברחבי הודו על ידי התנועה. ככלל ניתן לומר שבשני העשורים שלפני קבלת העצמאות, הלאומיות הפלשתינית תפסה את הבכורה ביחס של מפלגת הקונגרס אל המזרח התיכון. גם אחרי קבלת העצמאות הודו הייתה המדינה הלא–ערבית הראשונה שהכירה באש"ף כנציג הבלעדי של העם הפלשתיני.

אפילו גנדי, עם כל חבריו היהודים, הביע עמדה מוסרית חד משמעית נגד עלייה יהודית לארץ ישראל, קל וחומר מדינה יהודית, ואף המליץ ליהודי גרמניה על התאבדות קולקטיבית כתרופה לרצחנות הנאצית, המלצה שהובילה להתכתבות מתוחה בינו לבין מרטין בובר. אבל הסתר הפנים לא היה רק פוליטי, היהדות עצמה לא עניינה את קברניטי התנועה הלאומית ההודית. גנדי ונהרו ריחמו על גורלם המר של היהודים, ובמאבק הדרום אפריקאי שלו גנדי הביע חשש שאם המאבק ייכשל גורל ההודים יהיה כגורל היהודים באירופה, אבל היהדות מבחינתם הייתה קוסמופוליטיות שאירופה חייבת לתת לה מקום.

בישראל, לעומת זאת, פרחה האהבה להודו. דוד פרישמן היה מחובר למיתולוגיה ההינדואית, בן גוריון נמשך לבודהיזם, את טאגור ניתן היה לקרוא בעברית, הוצאת תרשיש הביאה לקהל העברי את תרגומיו של עמנואל אוֹלְסְבַנְגֶר (חבר המשלחת להודו גם הוא) לאופנישדות, וברחבי היישוב הסתובבה הגננת והתרמילאית המיתולוגית שלומית פלאום שעברה בתקופת המנדט בין היישובים השונים וסיפרה על פגישותיה עם גנדי, טאגור, שטיינר ואחרים.

פלאום ראתה עצמה כנציגת הציונות והעם היהודי, והיא מבשרת לקוראי ספרה "בת ציון נודדת" שיצא בשנות השלושים שטאגור, ידידה, אמר לה "שהציונות היא תנועת תחייה רבת ערך". כאשר קמו שתי המדינות הצטנן משנה לשנה היחס ההודי לישראל, וגם פלאום הלכה ודעכה עד למותה בביתה באלמוניות ובעריריות, בית שהכיל עשרות מכתבים של טאגור שנזרקו כלאחר יד עם שאר חפצי הבית. עזריאל קרליבך עוד הספיק לבקר בתת היבשת ברגעים האחרונים לפני קריסת היחסים במבצע קדש, ופטירתו הטראגית סמוך לפרסום הספר סייעה לעוד גל של אהבה כלפי הודו העוינת.

אז מה השתנה ביחס ההודי לישראל? מי שמסתפקים בתשובות מדיניות יסמנו את קריסת הסוציאליזם בהודו, את קריסת ברית המועצות, את הלובי היהודי באמריקה ואת ועידת מדריד כסולם נוח עבור ההודים שכבר רצו לרדת מהעץ.

רוממות האנושות וטריטוריה

מי הייתה הודו של נהרו? מדינה חדשה וענייה, שהשתוקקה להביא בשורה חדשה לעולם. בשל כך הודו הצעירה הטיפה לעולם – משמע בעיקר למערב – על צדק חברתי, על העוול של הפוליטיקה הדו קוטבית. יחד עם נאצר ממצרים ומאו מסין ניסה נהרו להקים מנהיגות אחרת. פוליטיקה חדשה ומוסרית.  מאו צה טונג של שנות החמישים נתפס כמשחרר סין משלטון נצלני קפיטליסטי, ונאצר היה התקווה הגדולה של איחוד העולם הערבי ככוח נגדי מול שתי המעצמות. חתן פרס נובל ו"ס נאיפול, טרינידדי ממוצא הודי, מתאר בספרוAn Area of Darkness   את ההלם מול הפגישה מהמפגש הראשון עם הודו שאותה למד לאהוב מאבות אבותיו. כאדם בעל מראה הודי חיצוני וחירות פנימית עמוקה, חושף נאיפול את הפער ההודי בין דיבור נמלץ לבין נרפות בעשייה, בין חזונות סוחפים לעצלות. בין רטוריקה של שוויון לבין תלות במשרתים שקופים, בין סיסמאות פרוגרסיביות לבין התנהגות דקדנטית. בעיניו ההמומות של נאיפול הצעיר שקיווה לפגוש את מולדתו האמיתית שעליה גדל בסיפורי הילדות, השיח הרוחני והפוליטי הוא רק תירוץ לקיום עלוב, מסואב, צבוע ונטול היגיינה בהודו של ראשית שנות השישים.

הודו הצעירה והצדקנית לא יכולה הייתה להכיל מדיניות של חלוקה לשתי מדינות, או להצדיק מוסרית את העובדה שהערבים הפכו מרוב גאה למיעוט הזקוק להגנה. גם בלי השיקול הפרגמטי של הובלת העולם השלישי עם מצרים ורתימת המוסלמים שנותרו בהודו לפרויקט הלאומי החדש, הציונות הייתה זרה להודו.

גנדי בנה את מנהיגותו בדרום אפריקה ולא בהודו. שם למד כמעט את כל שידע לצורך המאבק בהודו. שם הוא למד לאחד קהילות, להשתמש בתקשורת. שם הבין את כוחה של הדת, את כוחם של האיגודים המקצועיים, את שנאת הכובש כביטוי של חולשה. שם הוא גם נחשף לסיפר היהודי. ושם הוא מספר שהוא "מוקף ביהודים". ידידיו הקרובים ביותר של גנדי ושותפיו לדרך סימלו עבורו את היהדות כפי שהיא צריכה להיות. קוסמופוליטית, א–טריטוריאלית, מזינה את העולם ברעיונות חדשים. היהודים עבורו היו מי שהוא עדיין לא מצליח לראות. כאשר פוגש גנדי בלונדון את אחותו של חברו הקרוב ביותר הנרי פולאק, הוא כותב לו שאילו היה רווק, צעיר יותר ומאמין בנישואי תערובת הוא היה מבקש להינשא לאחותו המקסימה.

לדידו של גנדי, הוא לקח את הודו הקרתנית, השבטית, העסוקה בעצמה ואדישה לעולם, המקדשת נורמות נוראות של פגיעה בנשים, בילדים ובמנודים, וביקש להפכה לחברת מופת שתזרח בכל העולם, שתלמד כיצד ניתן ללא אלימות ובלי פחד לזכות בעצמאות. לעומת זאת, הציונות, מבחינתו, עושה את ההפך: היא מנצלת מצוקה של עם שכבר פועל בעולם ומרומם את האנושות, ומנסה להפוך אותו לעוד עם טריטוריאלי, ועוד עם שמנשל זכות לאומית של עם אחר בעזרת הסכמים עם האימפריה הבריטית. מעבר לכל האינטרסים זה היה עבור הקונגרס סיפור של תיקון מול קלקול.

מכאן גם ברור מדוע הקריסה של הודו חייבה מבט חדש על מדינת ישראל. הסוציאליזם קרס, הודו פשטה יד כדי לא לפשוט רגל סמוך לחידוש היחסים הדיפלומטיים עם ישראל, האחווה המיוחלת בין הינדואים למוסלמים הסתיימה בהמון הינדואי שמחריב מסגד כדי להקים תחתיו מקדש, וארגון המדינות הבלתי מזדהות שנהרו כה עמל להקים הפך לפגר ביום אחד. המודל הציוני הצר שחיפש בכל מחיר פתרון לאומי לקבוצה אחת נרדפת כבר נראה אחר. עדיין לא מקובל אך כבר הרבה יותר נסלח. הקריסה החברתית כלכלית סייעה להודים למצוא בישראל מודל קרוב יותר אליהם. פחות אוטופי ונשגב אך יותר אמיתי.

הביקור של נשיא הודו ועליית הימין שם לשלטון למעשה מסמלים שלב שבו הכוח השולט בפוליטיקה ההודית מגלה הערצה עכשווית לאתוס הציוני ומכיר בקיום היהודי כאן. האירוע האחרון של נשיא הודו בישראל היה קבלת תואר דוקטור כבוד מהאוניברסיטה העברית בירושלים, אותה אוניברסיטה שהייתה עלה התאנה של המשלחת הציונית להודו ערב הקמתה. איך שגלגל מסתובב.

לב ארן שימש רכז מידע באגודת הידידות הפרלמנטרית הודו–ישראל

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


מרטין‭ ‬בובר (שיר) |יונתן‭ ‬ברג

$
0
0

הָבָה‭ ‬נַעֲמֹד‭ ‬הָאֶחָד‭ ‬מוּל‭ ‬הַשֵּׁנִי‭. ‬מַשֶּׁהוּ‭ ‬חָג‭ ‬סְבִיבֵנוּ‭,‬
‮ ‬נִדְחַף‭ ‬קָדִימָה‭, ‬מַשֶּׁהוּ‭ ‬מְבַקֵּשׁ‭ ‬לְהֵחָלֵץ‭ ‬וּלְהָגִיחַ‭ ‬בִּכְדֵי
‮ ‬שֶׁנּוּכַל‭ ‬לְהַאֲמִין‭ ‬כִּי‭ ‬כֹּל‭ ‬זֶה‭ ‬עֲבוּרֵנוּ‭.‬
‮ ‬אֲנִי‭ ‬נִזְכָּר‭ ‬בְּךָ‭ ‬מוּל
הַצֶּבַע‭ ‬הָאָדֹם‭ ‬הַנִּתְלָשׁ‭ ‬בְּתוֹכִי‭ ‬בַּבֹּקֶר‭, ‬צוֹעֲקִים
וְאָז‭ ‬צוֹעֲקִים‭ ‬שׁוּב‭, ‬מְחַפְּשִׂים‭ ‬הֵיכָן‭ ‬לְהָנִיחַ‭ ‬אֶת‭ ‬הָרַגְלַיִם‭,‬
מַשֶּׁהוּ‭ ‬לֶאֱחֹז‭ ‬בּוֹ‭, ‬מִישֶׁהוּ‭ ‬שֶׁיַּקְשִׁיב‭. ‬הַסִּפּוּרִים‭,‬
הֵיכָן‭ ‬הֵם‭? ‬אוֹתָן‭ ‬אַגָּדוֹת‭ ‬בָּהֶן‭ ‬הָאוֹר‭ ‬חוֹדֵר‭ ‬אֶל‭ ‬פָּנָיו
שֶׁל‭ ‬הַיְּהוּדִי‭ ‬כְּשֶׁהוּא‭ ‬בַּדֶּרֶךְ‭, ‬כְּלוֹמַר‭, ‬מָחוּץ‭ ‬עַל‭ ‬יְדֵי‭ ‬הָאַקְלִים‭,‬
הָעֲיֵפוּת‭, ‬הַמֶּרְחָק‭. ‬רַק‭ ‬כָּךְ‭ ‬אָנוּ‭ ‬מִתְקָרְבִים‭ ‬זֶה‭ ‬לָזֶה‭,‬
הֲרֵי‭ ‬לָזֶה‭ ‬הִתְכַּוַּנְתָּ‭, ‬לֹא‭? ‬לַדָּרֶךְ‭ ‬שֶׁבָּהּ‭ ‬הַכֹּל‭ ‬נֶעְלָם
וְנוֹתָר‭ ‬רַק‭ ‬הַמַּבָּט‭, ‬הַצָּמָא‭, ‬הַבַּקָּשָׁה‭ ‬שֶׁמִּישֶׁהוּ‭ ‬יִהְיֶה‭ ‬עֵד‭,‬
שֶׁמִּישֶׁהוּ‭ ‬יַאֲמִין‭. ‬אֲנִי‭ ‬מַאֲמִין‭ ‬לְךָ‭: ‬הָאֵל‭ ‬הוּא‭ ‬אוֹסֵף‭ ‬הַקְּרִיאוֹת
שֶׁלָּנוּ‭ ‬אֵלָיו‭, ‬מַפָּה‭ ‬אִישִׁית‭ ‬וּבָהּ‭ ‬מִקְרִים‭ ‬סִפּוּרִים‭ ‬שֶׁל‭ ‬תְּבוּסָה
שֶׁאַחֲרֶיהָ‭ ‬הַשְׁלָמָה‭. ‬אֵין‭ ‬טָעַם‭ ‬בְּהִתְכַּנְּסֻיּוֹת‭, ‬בַּחֲתִימוֹת‭ ‬עַל‭ ‬מִסְמָכִים‭,‬
אֵין‭ ‬טַעַם‭ ‬לְהִתְגּוֹנֵן‭ ‬שׁוּב‭ ‬וְשׁוּב‭ ‬בֶּהָמוֹן‭, ‬בַּאֲמִירַת‭ ‬הָאָמֵן‭ ‬שֶׁלּוֹ‭.‬
הַאִם‭ ‬כְּבָר‭ ‬הִגַּעְנוּ‭ ‬הָאֶחָד‭ ‬אֶל‭ ‬הַשֵּׁנִי‭? ‬אֲנִי‭ ‬מוֹסֵר‭ ‬לְךָ‭ ‬אֶת‭ ‬עַצְמִי‭:‬
תָּמִיד‭ ‬כִּמְעַט‭ ‬שָׁם‭, ‬כָּבֵד‭, ‬מַעֲדִיף‭ ‬אֶת‭ ‬הַמִּיָּדִי‭ ‬עַל‭ ‬פְּנֵי‭ ‬הַמִּתְמַשֵּׁךְ‭,‬
נִכְנָס‭ ‬לְבֵית‭ ‬הַכְּנֶסֶת‭ ‬אֲבָל‭ ‬לֹא‭ ‬מוּכָן‭ ‬לְהִתְמַסֵּר‭, ‬תָּמִיד‭ ‬מַשְׁאִיר‭ ‬פֶּתַח‭,‬
תָּמִיד‭ ‬מוּכָן‭ ‬לַעֲזֹב‭. ‬פְּעָמִים‭ ‬רַבּוֹת‭ ‬מִדַּי‭ ‬מִתְחַזֶּה‭. ‬אוֹהֵב‭ ‬אֶת‭ ‬הַשָּׂפָה‭,‬
אֶת‭ ‬הַנְּסִיעָה‭ ‬בַּלַּיְלָה‭, ‬הֵיכָן‭ ‬שֶׁאֶפְשָׁר‭ ‬לְהַאֲמִין‭ ‬שֶׁמַּשֶּׁהוּ‭ ‬גָּדוֹל‭ ‬עוֹד
צָפוּי‭. ‬אוֹהֵב‭ ‬אֶת‭ ‬הַפְּסַנְתֵּר‭, ‬אֶת‭ ‬הַגּוּף‭ ‬הָרוֹקֵד‭, ‬נוֹתָר‭ ‬תָּמִיד‭ ‬לָשֶׁבֶת
כְּשֶׁהַדְּבָרִים‭ ‬תַּמִּים‭, ‬בָּטוּחַ‭ ‬שֶׁנּוֹתָר‭ ‬תָּמִיד‭ ‬עוֹד‭ ‬דָּבָר
אֶחָד‭ ‬לְהַגִּיד‭. ‬כּוֹתֵב‭, ‬מְבַקֵּעַ‭ ‬אֶת‭ ‬הַדְּמָמָה‭, ‬מִתְגַּעְגֵּעַ‭.‬
הַאִם‭ ‬אַתָּה‭ ‬רוֹאֶה‭ ‬אוֹתִי‭, ‬הַאִם‭ ‬אַתָּה‭ ‬רוֹאֶה‭ ‬אוֹתִי
רוֹאֶה‭ ‬אוֹתְךָ‭?‬

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


הרב שך שלי/ שלמה טיקוצ'ינסקי

$
0
0

מי שעיצב את החברה החרדית של היום היה לא רק ראש הישיבה שלי אלא גם מעין סבא  שהיה מתקשר אלינו מדי פעם הביתה. על מחיר המעבר מקבוצת עילית להמון צייתני

ישנם ימים כאלה, שפתאום אתה חש שיש לך פרספקטיבת זמן. דור חדש של צעירים חרדים צמח כאן, ויש לי מה לספר לו על ה"גדול" שלו בה"א הידיעה; האיש שעיצב את זהותו של דור הישיבות הליטאי הנוכחי, הלא הוא הרב אליעזר מנחם מן שך שנפטר בט"ז בחשוון תשס"ב והוא בן 103; האיש שראה את עצמו כקברניט האחראי על הדור החרדי שצמח כאן לאחר השואה.

הימים ימי שנות השבעים, הציבור החרדי החל באיטיות את היציאה מבני ברק וירושלים אל הפריפריה בצפונה ובדרומה של הארץ. כדרכן של שלוחות פריפריאליות, המגלמות רעיון ואידיאל ומשלמות על כך מחיר, יש להן נטייה יתרה להיצמדות אל הרעיון, דבקות מאין כמוה בדמויות שכוננו אותו, המנחות את דרכן. גם אני גדלתי באחת השלוחות הללו, בנתיבות, אבל בנתיבות שלי ריחפה רוחה של בני ברק; זו שאבא ז"ל, הרב רפאל יונה טיקוצ'ינסקי, נשא על כתפיו כאשר הרביץ תורה והשקפה בקרב צעירי "ישיבת הנגב", שהיו ברובם בוגרי ישיבות תיכוניות. בני ברק הייתה בסיס–האם שלנו, הבאר שממנה שואבים תורה, רוח וזהות. היה לי אבא של תורה, בוגר פוניבז' שעשה בה 13 שנה, והרב שך היה לי ל"סבא" של תורה.

כל ביקור בבני ברק אצל סבא וסבתא שהתגוררו למרגלות "גבעת הישיבה" כלל גם גיחה קטנה אל "הישיבה", אל ניחוח העץ של הסטנדרים הישנים והספסלים הבלתי מהוקצעים, שהתמזג בריחות הספרים הישנים שהתגלגלו בכל פינה, באולם הלימוד, במבואות, במדרגות, באי–סדר מופתי ששידר עיסוק וענייניות, כי כאן הוא בית היוצר שיום ולילה לא ישבות.

ב"שערי אשר" (מבואת הישיבה) קידמו את פניך השיש הנושן, הריצוף המחורר שידע מיליוני צעדים בדרך אל התורה וממנה, והלב מתחיל להתרגש לקראת שאון העוצמה והאמת הממתינים מעבר לתקרה מעל לראשך. המדרגות השחורות המעוקלות והמשופשפות הביאו אל אוזניך את הגעש בהדרגה. כאן, על המדרגות האלה צעדו "הרב" (כהנמן), ר' שמואל (רוזובסקי), הרב דסלר, ר' חצק'ל (לוינשטיין), וגם החזון איש הספיק לדרוך כאן בשמחת–תורה האחרון לחייו. של נעליך.

הנה דלתות העץ בעלות החלוניות הרבועות המאפשרות הצצה קלה, הדלת נפתחת בידי מאן דהו, והרעש העצום מתגלגל לאוזניך. זהו "האולם", אולם הייצור הגועש, כוורת רוחשת של תלמידי חכמים מתנצחים, צעירים ומבוגרים, הצבע הלבן של דפי הגמרא והחולצות שולט כאן, מואר באור נברשות הענק המשתלשלות מן התקרה הגבוהה. התחושה ברורה: פה הדבר האמיתי וכל השאר הם חיקויים.

סער‭ ‬את‭ ‬הסוגיה‭ ‬התלמודית‭ ‬כתלמיד‭ ‬צעיר‭, ‬כאילו‭ ‬אין‭ ‬מאחוריו‭ ‬שמונים‭ ‬שנה‭ ‬ויותר‭. ‬הרב‭ ‬שך‭ ‬בכנס‭ ‬מפלגת‭ "‬דגל‭ ‬התורה‭", ‬1991 צילום‭: ‬ישראלי‭ ‬צביקה‭, ‬לע‭"‬מ\

סער‭ ‬את‭ ‬הסוגיה‭ ‬התלמודית‭ ‬כתלמיד‭ ‬צעיר‭, ‬כאילו‭ ‬אין‭ ‬מאחוריו‭ ‬שמונים‭ ‬שנה‭ ‬ויותר‭. ‬הרב‭ ‬שך‭ ‬בכנס‭ ‬מפלגת‭ "‬דגל‭ ‬התורה‭", ‬1991
צילום‭: ‬ישראלי‭ ‬צביקה‭, ‬לע‭"‬מ\

מסדר הצעירים הנבחר

נוסעים מן העיירה הדרומית עד לעיר התורה בשביל לשאול שאלה את הגדוילים, כך, בלי שמץ של ציניות. ה"חזון איש" חינך אותנו לשאול, כי על אמונת חכמים ייבנה הדור הזה, דור ראשון לשואה, שאבא ואמא נמנו עליו. "כמה פעמים ראית את הרב שך?", התקוטטנו והתרברבנו בכיתה, "אני אומר גוט–שבת לסטייפלר בכל שבת", השוויץ באוזניי בן–הדוד הבני–ברקי, והקנאה טרפה את מוחי, וכי קלה זו בעיניכם, שהגדוילים ככה סנטימטר על ידך?

היה ברור לי שיום יבוא ואמנה על תלמידי "הישיבה", אתרגל לרעש, אתנצח בקול כמו כולם, כי זה כל האדם וזוהי כל הישיבה. אלא שאבא ז"ל, בוגר פוניבז' וראש ישיבה בעצמו, לא סבר כך בתחילה, וטען שוב ושוב ש"פוניבז' כיום המונית מדי ואפשר ללכת בה לאיבוד. אם מנצלים את הזמן אז לא חשוב באיזו ישיבה לומדים". ומי כמוהו ידע מהו ניצול זמן, ראשו ורובו לן בעומקה של סוגיה במשך כל שעות היממה.

אבל אני רציתי את חווית ההשתייכות למסדר הצעירים הנעלה ביותר עלי אדמות, את ההסתופפות בצל הגדוילים. התעקשתי, ולבסוף ניתנה הרשות ואבא סידר אותי בישיבה. קשה לתאר את החוויה הזו של מחוז חפץ שהושג, של הדבר האמיתי, להיות חלק מאליטה מובילה, קרובים לראש הפירמידה, לשמוע שיעור מהרב שך, לשאת ולתת בתורה עם הכוכבים ה"עילויים" של פוניבז' ששמענו עליהם רק מרחוק.

רוב בוגרי פוניבז' בעשורים הראשונים שלה, מבחינה לימודית היו תלמידי ר' שמואל רוזובסקי, המורה הגדול, הדידקטי והבהיר, תלמידו של ר' שמעון שקופ. הרב שך לעומתו היה חריף ומהיר מחשבה ולא רבים הסתגלו לשיטת לימודו. מבין כל הר"מים שהביא הרב כהנמן לישיבתו, רק הרב שך הפך ל"גדול", הודות למעורבותו הפוליטית, לכריזמה ולדעתנות. בדיעבד ה"גדול" שבו הקרין על המורה שבו, ורבים נהרו לשיעוריו ולנאומיו, אך עם זאת ספרי "אבי עזרי" שחיבר אינם זוכים לפופולריות יתרה בעולם הלמדנות.

ההשתייכות לזרם ה"נכון"

שנות השמונים היו שנות שיאו של הרב שך. ממרפסת הישיבה צפינו על ביתו, ראינוהו מטפס לאיטו אל הישיבה, מהורהר, מכין את השיעור במוחו, פוסע לבדו כי אסור להפריע לו עכשיו. הכול ידעו כי ביום של "שיעור כללי" אין כניסה אל חדרו ואין ללוותו אל הישיבה. מאושרים ובוטחים הבטנו בו, בדמותו הכפופה בתוך ה"פראק", במצחו המרוכז ובכתפיו הדלות שהחזיקו על גביהן הדרת דורות של תורה ליטאית. אשרינו שזכינו לחיות בצל הלב הפועם של הדור הזה, שגדולי עולם ופוליטיקאים משחרים לפתחו וממשלות קמות ונופלות על פיו, ולנו יש גישה חופשית אל הישיש הזה.

אין ספק שתחושות דומות היו ועודן מנת חלקם של בני חצרות חסידיות שונות, שלא לדבר על אנשי ש"ס שמנהיגם באמת הקים והפיל ממשלות בישראל, במשך תקופה ארוכה יותר מאשר הרב שך. אבל כליטאים – הייתה זו תקופה קצרה ומיוחדת שאיננה עוד. הרוגע שבהשתייכות, השמחה שזכית להימנות על הזרם "הנכון" ביותר ביהדות ובעולם כולו. מדי יום פקדו את הישיבה קבוצות סיור של מתעניינים–בתשובה, להתבונן מקרוב בפלא, ואנו חשנו כניצבים על בימת העולם.

על דוכן השיעור לא היה אותו הרב שך שהכירו פוליטיקאים ואנשים מן השורה שביקרוהו במעונו. הוא סער את הסוגיה התלמודית כתלמיד צעיר, כאילו אין מאחוריו שמונים שנה ויותר. מאות בני הישיבה הצטופפו בעמידה באולם השיעורים הקטן, הרב שך עלה על הבימה ופתח בקריאת דברי הגמרא והתוספות, הקשה קושיה והמתין לתגובה. ברגע אחד הפך האולם ל"בורסה" רעשנית של ויכוחי תורה. ה"מיוחסים" שעמדו קרוב לבימה רכנו אליו ודנו עמו, ואילו הרחוקים הסבירו זה לזה בעברית את קושייתו שנאמרה ביידיש, ודנו בה לכאן ולכאן.

לאחר חמש דקות הוא הניף את ידו, שקט השתרר בהדרגה, ואז הוא הציע תירוץ, ושוב התפרץ השאון בחדר כאשר כל הנוכחים הצפופים דנים זה עם זה על דבריו, ושוב הוא מהסה את הקהל ושב להרצות את דבריו, כשהוא מוביל את הדיון בהתלהבות נעורים שהפליאה אותנו. כך, בגלים חוזרים של געש והאזנה התנהל "שיעור כללי" של הרב שך. אבוי היה אם לאחר שהשמיע טיעון חשוב תגובת הקהל המתפרצת לא באה בזמן. מיד נשמעה גערתו: מה זה כאן? בית קברות? דברו משהו, תתקיפו.

האלטרנטיבה לבעלבתיות

שנות השמונים היו תקופת המעבר של הישראליות: ממשלת ימין, צה"ל בלבנון, האינפלציה נעצרת ורמת החיים עולה. אנשים החלו לחפש את דרכם, "תנועת התשובה" חוגגת, החרדיות מתעצמת מספרית, חצרות חסידיות וליטאיות מתמסדות ומתחזקות, ואף הזהות הליטאית זונחת גוונים ישנים ומיישרת קו תחת הנהגתו הטוטאלית של הרב שך.

"הישיבה" והרב שך בראשה הציבו את האלטרנטיבה לבני ברק ה"בעלבתית" והחסידית. שם פותחה בקרב הצעירים תחושת אקסלוסיביות מול "עיר התורה", שרבים מתושביה, למרות היותם שומרי תורה ומצווה, אינם מבינים באמת מהי תורה. היינו דור של אוונגרד, נושאים על כתפינו את המסר הבהיר והמזוקק של "נאר תיירה" (רק תורה). כחבר ב"מועצת גדולי התורה" של אגודת ישראל הוא ניהל קרבות עם אדמו"רים, עד שפרש משם מתוך מפח נפש, בהפטירו כי אנשים הללו אינם מבינים באמת מהי תורה. או אז הוא יצא לדרך עצמאית, והימר על כוחו הציבורי והאלקטורלי.

ואנו היינו חייליו. קשה לתאר את תחושת הזכייה בעצמאות, זהות היוצאת אל המרחב, הקמת "יתד נאמן", הקמת מערכת כשרות משלנו, זהו, איננו סמוכים עוד על שולחנם של אחרים. בסוף חודש תשרי תשמ"ט רגשנו כולנו בטקס השקת מפלגת "דגל התורה" בבנייני האומה בירושלים, שהיה גם מעין טקס הכתרה ואשרור ל"גדול" שלנו. עד היום חולפת בי צמרמורת כאשר נזכר אני בכרוז: "מרן ראש הישיבה נכנס לאולם… ימים על ימי מלך תוסיף…". והקהל כולו נעמד על רגליו ושר במלוא הגרון. כיום הפך שיר זה לקלישאה חרדית שחוקה, אולם אז חווינו על בשרנו את הראשוניות. במבט לאחור נראה שגם אז לא היה זה יותר מאשר חיקוי של טיש חסידי אקסטטי במיוחד.

בתקופה זו הפכה דמותו לשנויה במחלוקת חריפה בתוך הציבור החרדי, בעיקר עקב מלחמתו הגלויה בחסידויות חב"ד וגור. מי שהיה "איש מדון" עבור חוגים חרדיים רבים היה עבורנו "מרן", מצביא ולוחם–חירות. מחלוקת זו נמשכת עד היום על אודות זיכרון דמותו, שלא לדבר על המחלוקת הליטאית הפנימית החריפה, בין ה"מחבלים", אנשי "הפלס" הנצמדים לכל אות בכתביו, לבין ה"שונאים" אנשי "יתד נאמן" של הרב שטיינמן, שחוללו במורשת הליטאית אי אילו שינויים שהזמן גרמן.

אבל יותר מכול היה הוא עבורנו "ראש הישיבה", המתפנה מכל עיסוקיו הציבוריים עבור תלמיד צעיר הבא לדבר עמו בסוגיה תלמודית. ישיש חביב שחילק סוכריות לילדים בעת לכתו לתפילת שבת, רב שאפשר להתייעץ עמו על כל דבר ולשמוע עצה, חכמת חיים, בעברית פשוטה ולא ביידיש. אנו כמובן ייחסנו לה קדושת "דעת תורה", אבל היא נבעה קודם כול מהתמצאותו בהוויות העולם, שכן הוא קרא עיתונים מדי יום, ולא רק עיתונים חרדיים, והבין היטב בפוליטיקה וביחסי אנוש. היה בו איזה קסם שקשה להסבירו. זכורני מעשה שהיה בנערותי, יום שישי בצהריים בבית הורי, הטלפון מצלצל, אני מרים את השפופרת ומעבר לקו נשמע הקול: שלום, מדבר לייזר שך, אבא בבית? כמעט התעלפתי. אבל כך הוא ניהל את ענייניו, ירד אל השטח, הרים טלפונים, התעניין אישית ולמד את פרטי הבעיה.

עם זאת, אין ספק שמי שמכניס את ידיו לביצה אינו יוצא נקי. גם בקרב אנשי החוג הליטאי ואפילו תלמידיו לשעבר הוא עורר לא אחת תסיסה וביקורת כאשר נקט קו דוגמטי וחסר פשרות. התחושה הייתה שיש "מנהל" גדול היושב בבני ברק ועושה "נו נו נו". כאשר התגוררנו בירושלים, זכורני פעם מודעה גדולה בפתח בית הכנסת הליטאי המבשרת על "טיול מאורגן לצפון – לבני הישיבות". תאריך הטיול היה כנראה גבולי ולא ממש בתוך "בין הזמנים". אנשים התגודדו סביב המודעה, ואחד מהם הפטיר בזעם ובמלוא הרצינות: "צריך לספר לרב שך". יחסי מנהיג–מונהגים הם דבר מורכב, ולא כל דבר הוא אשמת המנהיג. אנשים כנראה אוהבים לחיות תחת הנהלה מסודרת.

בימת הקודש המחוללת

חלפו שלושים שנה, ואני יושב ועוקב אחר החדשות המגיעות מ"גבעת הישיבה" בבני ברק, צופה בחרפת האלימות ההדדית הפורצת שם מפעם לפעם ומחללת את היכל התורה "שלי". לנוכח הציבור השסוע כיום סביב מורשת הרב שך, אני מודה ומתוודה שחוויה ליטאית סדוקה שכזו זרה לי.

כיצד נראית הוודאות הישיבתית במצב של מאבק איתנים פנימי, מלחמת "גדול" ב"גדול"? מתי מניחים את כל זה בצד ומתי לוקחים לריאות? מתי מהרהרים על אודות שאלת אמיתותה של "דעת תורה" ומתי משתיקים קולות פנימיים? מהי בדיוק השפעתו של מרביץ תורה נערץ אשר בשאר שעותיו משלהב קרבות וראשו ורובו שרויים בבוץ המשפטי? איך בדיוק מרגישים כאשר שרים שירים ישיבתיים קדושים כהתרסה כנגד שכנך לספסל הלימודים, הלבוש כמוך וחושב כמוך רק מעריץ את הרב האחר? ואיך בדיוק מצליח ריבונו של עולם להשתלב בפלונטר הזה? אני מודה שלא זכיתי לגדול על תורה מורכבת שכזו.

אכן, מאבקי שליטה בישיבות היו מימות וולוז'ין, וימשיכו גם בעתיד כל עוד מתנהלות הישיבות כעסק פרטי, ללא שקיפות, ללא ועד מנהלים, וכל עוד שיטת ההורשה היא משפחתית. בספר שערכתי יחד עם פרופ' עמנואל אטקס "ישיבות ליטא – פרקי זיכרונות" מופיע תיעוד רב אודות ישיבות וולוז'ין וטלז לפני מאה ושלושים שנה, שתלמידיהן התפרעו לעתים וחוללו מהומות כנגד שיטת המוסר וכנגד מינויים שלא נראו להם. היו אלה אירועים נקודתיים, והמשבר הסתיים בדרך כלל תוך ימים ספורים. הייתה זו אליטה של צעירים דעתנים ועצמאים בדרכם, שחשו על כבודם ועל כבוד הישיבה כפי שנתפס בעיניהם.

לא כן בדורנו. עקב מהפכת "חברת הלומדים" שחוללו כאן בעקבות השואה, הישיבות מאכלסות המון צייתני, שה"דרך" וה"השקפה" הן עבורו סממני זהות חברתיים מול החברה המערבית. אין יותר ערכי "כבוד תורה" של עילית חברתית, כי אם ערכי זהות קיומית של המונים, זהות המבוססת על הזדהות עם דמות זו או אחרת. כל פגיעה בדמות הנערצת נתפסת כמאיימת על הזהות, ומכאן קצרה הדרך שקרב שליטה על כסף וכבוד יהפוך לקרב הישרדות והיצמדות ל"גדול" שלך. אכן, במובן מסוים, מה שחווינו אז מול חסידים וחוגים אחרים חווים כיום בני הישיבה מול שכניהם לספסל, שאינם מחליפים עמם מילה, כי אם מהלומה. עם זאת, יש איזה סוד בישיבת פוניבז' עד היום. למרות פיצולה לשתי הנהלות תחת קורת גג אחת היא עדיין ספינת–דגל המרכזת בתוכה את טובי המוחות.

לסוציולוגיה יש כללים, ולהיסטוריה – גלגלים, ושום דבר לא ישיב את התהליך לאחור. כך דרכו של עולם, מהפכות אינן עוברות בירושה. אמיתות נשגבות הופכות עם הזמן לבנאליות, מוטחות לארץ ונספגות בקרקע המציאות. לחרדים הצעירים התוהים אני נוהג לומר: היה היו כאן פעם "גדוילים", ואילו כיום כאשר "דעת תורה" הופרטה, לך עמי בוא בחדריך, מצא את דרכך, האמת מצויה ב"בתי גוואי". שלך ורק שלך.

אז מה הותיר אחריו הרב שך? בזיכרון החרדי – יש שיאמרו אדמה חרוכה, ויש שיאמרו תקופת "תור זהב" שלא הייתה כמותה, מורשת של "השקפה טהורה" שהצילה את הדור. בזיכרון הכלל ישראלי – לא הרבה, מלבד "נאום השפנים" משנת 1992 המאוזכר שוב ושוב בהזדמנויות שונות. כך או כך, בתקופה שבה עמד ציבור בני הישיבות בפרשת דרכים של התעצמות והתרבות, היה כנראה צורך בדמות כריזמטית מעצבת זהות, והרב שך מילא תפקיד היסטורי זה.

ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי הוא מרצה וחוקר היסטורי של ישיבות ליטא ותנועת המוסר

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015


יש צדיק בעירו |הרב חיים דרוקמן

$
0
0

מדוע במקום להתפלל להצלת הצדיקים לבדם מבקש אברהם על הצלת כל ערי סדום? על כוחם של צדיקים היורדים אל העם ועל חשיבותו של הכלל

בפרשתנו אנו מוצאים את אברהם מנהל "משא ומתן" עם בורא עולם על הפיכת סדום ועמורה. בתחילה הוא מבקש שהערים יינצלו למען חמישים צדיקים, אם יימצאו בתוכה, וה' מסכים. אחר כך הוא מבקש להציל את הערים בעבור ארבעים וחמישה צדיקים, לאחר מכן עבור ארבעים צדיקים, שלושים, עשרים ואפילו עשרה, וה' מסכים לכול.

מפרש רש"י (בראשית יח, כט) שבכל בקשה מבקש אברהם פחות ממה שביקש בבקשות הקודמות. בתחילה הוא ביקש להציל את כל חמש הערים המיועדות לחורבן, ולכן הוא מזכיר חמישים צדיקים – עשרה צדיקים לכל עיר. כשהוא מבין שאין די צדיקים להצלת חמש הערים, הוא מנסה להציל כמה שניתן – ארבע, שלוש, שתיים, ואפילו אחת – הכול תלוי במספר הצדיקים שיימצאו שם.

מקשה על כך הרמב"ן (שם שם, כד): אם ה' הסכים לבקשתו העקרונית של אברהם – שחמישים צדיקים יצילו חמש ערים – מדוע שלא יסכים שארבעים צדיקים יצילו ארבע, וכן הלאה? הלוא היחס הוא אותו יחס – עשרה צדיקים לעיר. מדוע ניגש אברהם בחיל ורעדה לפני כל בקשה ובקשה, אף שאינו מבקש משהו חדש שיכול להתפרש כעזות מצדו?

הרמב"ן מעלה עיקרון יסודי: כוחו של הכלל גדול יותר מכוחם של סך הפרטים המרכיבים אותו, כמו ששני אנשים יכולים להרים יחד משא כבד יותר מסך המשאות שירימו שניהם, כל אחד בפני עצמו. ולענייננו: חמישים צדיקים אינם חמש פעמים עשר, אלא הרבה יותר מכך. כוחם של חמישים צדיקים הנמצאים יחד הוא גדול ומשמעותי, ולכן הסבירות שיוכלו להציל את הערים גבוהה יותר. לפי זה, גם אם בכוחם של חמישים צדיקים להציל חמש ערים, אין זה אומר שבכוחם של ארבעים צדיקים להציל ארבע ערים, וקל וחומר שכלל לא מובטח ששלושים צדיקים יצילו שלוש ערים, וכן הלאה.

צירוף הכוחות של כל יחיד ויחיד לחבורה אחת הוא מעבר לכל פרופורציה. כל אחד ואחד משפיע, כל אחד מגביר את כוח הטוב מעל ומעבר להוספה המספרית היחסית. אברהם חושש שאף שה' קיבל את בקשתו הראשונה, אין ביטחון שהוא יקבל את בקשותיו החדשות כיוון שככל שסך הצדיקים פוחת כך כוחם יורד בצורה משמעותית.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

מהפכה מבפנים

לבד מהשאלה בדבר מניין הצדיקים, יש לתהות על עצם בקשת אברהם: כיצד יכול קומץ של צדיקים להציל עיר שלמה של חוטאים נוראיים? מובן שהצדיקים עצמם ראויים להצלה, שאם לא כן מידת הדין לוקה. אך מדוע להציל את כל אנשי העיר בזכותם? יינצלו הצדיקים, והרשעים יאבדו.

שמא נוכל לדייק את התשובה מתוך לשונו של אברהם אבינו עצמו (בראשית יח, כד): "אוּלַי יֵשׁ חֲמִשִּׁים צַדִּיקִם בְּתוֹךְ הָעִיר הַאַף תִּסְפֶּה וְלֹא תִשָּׂא לַמָּקוֹם לְמַעַן חֲמִשִּׁים הַצַּדִּיקִם אֲשֶׁר בְּקִרְבָּהּ". לו אברהם היה מסתמך על הכוח הסגולי שיש לצדיקים, הוא היה יכול להסתפק בכך שיש צדיקים באזור – בחווה ליד העיר, בשדות, ביערות, במערות. אך אברהם מדגיש: "צַדִּיקִם בְּתוֹךְ הָעִיר", וחוזר ומדגיש: "הַצַּדִּיקִם אֲשֶׁר בְּקִרְבָּהּ", ואף ה' משיב לו (שם שם, כו): "אִם אֶמְצָא בִסְדֹם חֲמִשִּׁים צַדִּיקִם בְּתוֹךְ הָעִיר וְנָשָׂאתִי לְכָל הַמָּקוֹם בַּעֲבוּרָם". צדיקים הסגורים בפני עצמם, וחיים חיי צדיקות בתוך חבורתם בהצנע, אין בכוחם להציל את כל העיר. היכולת להציל את העיר קיימת רק בצדיקים שיראים את ה' בפרהסיה, בתוך העיר. להם יש כוח להשפיע על בני העיר.

לצדיקים הנמצאים בתוך העיר יש מגע וקשר עם שאר בני העיר, הם מעורבים ומעורים בנעשה. החיבור שלהם אל שאר התושבים מאפשר להם להציל את כולם, על ידי כך שישפיעו על האחרים ויקדמו אותם. ואף שברגע זה השפעת הצדיקים אינה באה לידי ביטוי, שהרי רוב התושבים הם רשעים, בכל זאת העיר תינצל, כי סופה הוא שהצדיקים המעטים יתקנו אותה. אם יש גרעין בריא בעיר או בחברה הגרעין הבריא ישפיע על כולם, כמו שֶׁלֵּב בריא מרפא את הגוף כולו.

כך יש להסביר גם מדוע אברהם מבקש מה' שלא יהפוך את סדום בשל הצדיקים שבתוכה, בעוד הוא יכול לבקש שרק הצדיקים יינצלו, ואז יוכלו הערים להיהפך. טוען אברהם: את ערי סדום כמות שהן בוודאי צריך להפוך. אך שמא יש צדיקים בתוכן אשר יוכלו להפוך את ערי סדום מבחינה רוחנית, באופן שלא יהיו יותר "רָעִים וְחַטָּאִים לַה'", ואז לא יהיה צורך להפוך אותן מבחינה חומרית.

אברהם אבינו, איש החסד, מאמין שאפילו אנשי סדום הרשעים והחוטאים יכולים להתהפך לטובה. הוא מאמין בכוחם של הצדיקים להשפיע על הרשעים ולתקנם. ואם אברהם לא התייאש אפילו מגויים מקולקלים כאנשי סדום, על אחת כמה וכמה שאין להתייאש מעם ישראל.

*

באחת מאיגרותיו (אגרות הראי"ה ב, תקט), מסביר הראי"ה קוק זצ"ל מדוע אין להתייאש מאף יהודי: "לדעתי, יש ניצוץ קדוש בכל נפש ישראלית, וכשמקרבים ומחבבים – מעירים את הניצוץ הטוב והיה לשלהבת קודש". כשם שאיננו מוותרים על אף אות בתורה, וכשם שאיננו מוותרים על אף שעל מארץ ישראל, כך איננו מתייאשים מאף יהודי, כי כל אות בתורה היא קודש, כל שעל מארץ ישראל הוא קודש ובכל אדם מישראל יש ניצוץ של קודש, היכול להשתלהב לשלהבת קודש.

הרב חיים דרוקמן הוא ראש ישיבת "אור עציון" ויו"ר מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון י"ז חשוון תשע"ו, 30.10.2015


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live