Quantcast
Channel: מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 2156 articles
Browse latest View live

מתימן יבוא |רבקה שאול בן צבי

$
0
0

 

נשים ידעניות ודעתניות, גברים פוסט טראומתיים, יתומים שנאלצו להתאסלם ומהגרים שנישאו לגויות מאכלסים את סיפוריו היפים של גלוסקא על בני תימן. יצירה אופטימית שראויה לגאולה

עפרעד עפר

יצחק גלוסקא

גוונים, 2015, 287 עמ'

"עד עפר" משתייך בעיניי לקבוצת ההפתעות הספרותיות: ספרים של סופרים שנשכחו, הודרו, לא קיבלו חסות ובמקרה הקיצוני הזה אף לא יצאו לאור בחיי מחברם. "עד עפר", שם כה צנוע שכה יאה למחברו שהיה עניו כעפר ולא ידע לדחוף את עצמו.

יצחק גלוסקא היה איש חינוך וחוקר הלשון העברית וכיהן כפרופסור באוניברסיטת בר–אילן. הוא פרסם סיפורים רבים בבמות שונות, ושניים מהם אף זכו בפרסים ספרותיים. עם זאת, שמו לא נודע ברבים כסופר, ורק אחרי פטירתו זכתה יצירתו לצאת לאור כספר מגובש, פרי עמלם המשותף של משפחתו, ידידיו ומוקיריו.

מושב‭ ‬של‭ ‬עולי‭ ‬תימן‭ ‬בגליל‭, ‬1950‭; ‬

מושב‭ ‬של‭ ‬עולי‭ ‬תימן‭ ‬בגליל‭, ‬1950‭; ‬ צילומים‭: ‬סיימור‭ ‬קטקוף‭, ‬לע‭"‬מ‭ ‬

 

תמימות ותום

הרומן הקצר "עד עפר" פותח את האסופה, אך אני ממליצה להתחיל את הקריאה בסיפורים הקצרים, הנגישים יותר, ובהם אפתח את הדיון בספר. אלה סיפורים קצרים ויפים, חלקם עם נופך של אגדה. רובם טובים ומיעוטם טעוני השלמה. גלוסקא נוטה להעמיד את דמויותיו במצבים קיצוניים: הסיפור "זיתים פצועים" מתאר פוסט טראומה של לוחם. סיפור מעולה הממחיש את השריטות הנפשיות העלולות להיווצר עקב המלחמה.

סיפוריו של גלוסקא אינם מודרניים, לא רק במובן הצורני של "מודרניזם" אלא בתכנים הייחודיים. מבחינה פואטית זוהי כתיבה קלאסית שמרנית שמנומרת פה ושם ביסודות מופלאים ופנטסטיים. מבחינת נושאיהם בולט בסיפורים קו אישי ברור שמיוסד על אמונה דתית עזה ותמימה. האמונה הגורפת הזאת מרחפת מעל הסיפורים ומעצבת התייחסות מיוחדת במינה אל הגיבורים וקורותיהם.

גלוסקא מבליט את היסוד הניסי שבמציאות. אין מקריות ולעתים מתרחש אירוע מיוחד שמתיר את התסבוכות העלילתיות והנפשיות. בסיפור "ברית דמים" בולט נושא ההתבוללות כרעה חולה ואיומה. אהרן הכהן, בן למשפחה תימנית שורשית, נישא באנגליה לגויה ובנו קרוי יוהאן. הבחור מתחבר בקשר אהבה עם מירי הקיבוצניקית, אבל אפילו הוריה החילונים של מירי אינם משלימים עם החלטתה להיות בקשר עם בחור שהוא בן לאב יהודי ולאם גויה: "שמעי נא! לא יצאתי עם אמא שלך מהגיהנם של אושוויץ כדי שבתנו תתחתן עם גוי" (עמ' 255). המשבר נפתר בדרכו האופטימית של המחבר, שמעניק לדמויותיו אפשרויות תיקון.

סיומים טובים כאלה אולי אינם לפי רוח תקופתנו, אך הם אותנטיים וסבירים מבחינת תפיסת העולם של גלוסקא, שמתבטאת גם בממד הציוני ובאמונה ללא פקפוק בזכותנו על הארץ, כפי שהיא מובעת מפי הגיבורים. האמונה הגורפת הופכת את מקצת הסיפורים לדידקטיים, אך בלי לקלקל את השורה הספרותית. השקפת עולמו של הסופר מתבטאת גם בסיומים סגורים המביעים אופטימיות רבה. נראה שהדבר קשור גם לאישיותו של הסופר, שעורך הספר ד"ר פלטיאל גיאת מעיד עליו "שהיה בעל חן מיוחד של תַמות". ואכן יש בכתיבתו של גלוסקא הרבה מהתמימות והתום שנדירים כל כך בסיפורת ימינו.

מחזיקים‭ ‬ספר‭ ‬תורה‭ ‬במחנה‭ ‬העולים‭ ‬בית‭ ‬ליד‭, ‬1950‭;

מחזיקים‭ ‬ספר‭ ‬תורה‭ ‬במחנה‭ ‬העולים‭ ‬בית‭ ‬ליד‭, ‬1950‭;

הרמוניה עדתית

גלוסקא נולד בארץ ומשפחתו עלתה ארצה מתימן בראשית המאה העשרים. כתימני נתקל במציאות של דעות קדומות הבאות לידי ביטוי בסיפורים "הכד שפקע" ו"בחבלים קשים" המציגים את הניגוד בין דעות קדומות שטחיות לבין עוצמת הקשרים האנושיים שמעבר להבדלי המוצא. עם זאת, כיוון כתיבתו אינו לוחמני: בסיפוריו ניסיונות אמיתיים ליצירת הרמוניה בין העדות, כשהרעיון המנחה הוא ששיבת ציון הניסית מגשרת על כל הפערים. משהו מאוד רחוק מספרות המחאה מסוג "ערס פואטיקה".

גיבורו האופייני של גלוסקא הוא "אחר", לא רק כתימני אלא כבחור רוחני ומופנם, הנוטה להרהורים ולהתפעלות, נוהג באופן שאינו עולה בקנה אחד עם הקוד החברתי, ולכן נתפס כתימהוני. דמות אופיינית אחרת היא של גבר פוסט טראומטי, שרוח רעה משתלטת עליו וגורמת לו לנהוג באלימות נפשית ולעתים אף פיסית. לעומת זאת, דמויות הנשים מתאפיינות ברובן בחוזק, באקטיביות ובמוחצנות. האישה מחזרת לעתים אחר הגבר ואינה מהססת לבקר את חולשותיו; אם כי יש ביטוי גם לאישה הקרבנית מדעת, שנאלצת לעבוד כעוזרת בית על מנת לממן לבן את לימודיו, כאשר האב שאינו עני דוחק בו לצאת לעבודה ואינו מבין את חשיבות ההשכלה. כללית, הספר מפריך סטריאוטיפים המיוחסים לאישה התימנייה בת הדורות הקודמים, ובמיוחד בולט הדבר ביצירה "עד עפר", שבה מתוארת אמו של הגיבור כידענית ודעתנית.

בסיפוריו של גלוסקא תיאורי טבע יפים ורבי משמעות של נופי ארץ ישראל ותימן. הסופר נוטה מאוד להאנשת הטבע ולעיצובו כבעל נפש והבנה: עצים משמשים כמקלט, כהצלה, ובאחד הסיפורים העץ אף מדבר אל הגיבור, באופן שנתפס גם כפנטסיה אגדית וגם כהשלכה פסיכולוגית. נראה שיחס זה אל הטבע אף הוא חלק מאותה "תַמות" המאפיינת את המחבר ואת כתיבתו.

אציין עוד את הסיפור "חמדה גנוזה" שנראה לי כמתכתב עם "תהילה" של עגנון. מתוארים בו אישה זקנה מאוד ואיש מדע צעיר המנסה לעמוד על סוד חיוניותה ואריכות ימיה. כמו תהילה אף לה יש זיקה לירושלים, והיא נראית כאשת מופת הנוגעת במטפיזי, אך מהלך הסיפור שונה, בהתאם לדרכו הבלתי אירונית של המחבר.

מחנה‭ ‬לקליטת‭ ‬עלייה‭ ‬כסלון‭, ‬1950

מחנה‭ ‬לקליטת‭ ‬עלייה‭ ‬כסלון‭, ‬1950

פערים תרבותיים

 לשונו של הסופר בהירה ועשירה, ומכילה ארמזים רבים מהמקורות שמבוארים בהערות השוליים על ידי העורך. המחבר אף משתמש במילים תנ"כיות יחידאיות. התרשמתי מיכולת התיאור של גלוסקא ומדימוייו המקוריים, שחומרי הגלם שלהם לקוחים תכופות מדיני ישראל. בעת הקריאה ציינתי לעצמי הרבה משפטים יפהפיים רבי דמיון. הסיפורים מלווים בהערות רבות מאוד של העורך, שעשה עבודה מצוינת בעריכת הספר והנגשתו לקוראים, ומצא את האיזון האופטימלי בין שמירה על לשונו הייחודית של הסופר, כולל צורות כתיב חריגות, לבין הכללים הנהוגים היום.

"עד עפר" שונה מאוד מהסיפורים הקצרים. הוא שויך בזמנו לסוגת הרומן, אך התרשמתי שאינו רומן ואינו נובלה אלא סיפור ארוך מאוד, ייחודי במבנהו, שאינו תואם הגדרה סוגתית כלשהי. זהו סיפור מעניין במיוחד המתאר נער רגיש ורוחני על רקע חיים כפריים בתימן, ואחר כך בעדן ובישראל. דרך גורלה האישי של משפחת יחיא סעיד מתוארות הבעיות כגון "גזרת היתומים" – יתומים הנלקחים ממשפחותיהם ונאלצים להתאסלם. הגיבור אף מתמודד עם יהודי מומר שמנסה לפתות אותו להתנצר ומעתיר עליו דברי כפירה. לעתים התיאור מזכיר חוויות המוכרות לנו מספרות ההשכלה המזרח אירופית.

הסיפור מתנהל לאטו והמתח הולך וגובר בהדרגה. בסיפור משולבים עלילות קצרות שונות, והרבה מאוד תיאורי הווי. נראה לי שעיקר חשיבותו בהנצחה של חיים שהיו ואינם, כולל לשון מיוחדת הזרועה ביטויים בערבית, ומשקפת את לשונם של יהודי צפון תימן. אין בסיפור רצף פסיכולוגי אינטנסיבי. עניינים שונים נזנחים. יש קפיצות מכוונות. הדמות של יחיא אישית אך גם מייצגת דמות של תלמיד חכם דעתן, שאירועי התקופה ובעיקר העלייה ארצה משנים את אישיותו ואת גורלו.

הסיפור כתוב ברגישות ובעדינות רבה, ויש בו תיאורי התבגרות נוגעים ללב. לא נפקד גם מקומו של ההומור בתיאור הפער התרבותי במעבר מהכפר התימני לישיבה בעיר: הנער התמים שובר את החלון כי לא הבחין בזכוכית, שראה לראשונה בחייו, ותוהה על כך שהיא מעבירה את אור השמש. ההיכרות עם קיומו של חשמל אף היא חידוש גדול מבחינתו.

ראוי הוא יצחק גלוסקא שתהיה יצירתו ידועה ברבים, ויבואו על הברכה האישים המלומדים – ביניהם ד"ר פלטיאל גיאת, ד"ר אורי מלמד והמשורר טוביה סולמי – שטרחו לערוך ולההדיר ולהביא לדפוס את סיפוריו היפים של סופר צנוע.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016



מנוחה נכונה |אליהו בירנבוים    

$
0
0

 

סיפור מוזר על פינוי עצמות מת שהסתבך חושף את העבודה שרב קהילה בתפוצות לעתים נדרש אליה: ליקוט עצמות

מספר פעמים במשך שנות כהונתי כרב בקהילות ישראל בתפוצות נתבקשתי לפתוח קברים של נפטרים וללקט את עצמותיהם כדי לשלוח אותן לבתי קברות בארץ. הבקשות הופנו אליי בדרך כלל ממשפחות שעלו ארצה, וביקשו בשל כך להעתיק את קברי קרוביהן לארץ, כדי שיוכלו לבקרם ולכבד את זכרם. בדברים הבאים אבקש לתאר אירוע אחד של פינוי עצמות אשר ממבט ראשון נראה כלקוח מסרט בדיוני, ולהסביר את הרקע ההלכתי של הנושא.

‭"‬הקבר‭ ‬היה‭ ‬ריק‭ ‬לחלוטין‭". ‬
בית‭ ‬קברות‭ ‬יהודי צילום‭: ‬נועם‭ ‬רבקין‭ ‬פנטון‭, ‬פלאש‭ ‬90

‭"‬הקבר‭ ‬היה‭ ‬ריק‭ ‬לחלוטין‭". ‬
בית‭ ‬קברות‭ ‬יהודי
צילום‭: ‬נועם‭ ‬רבקין‭ ‬פנטון‭, ‬פלאש‭ ‬90

הגופה איננה

משפחה שעלתה לארץ ממונטווידאו, אורוגוואי, פנתה אליי בבקשה להעביר את גופת האב שנפטר לפני כשלושים שנה לבית קברות בפתח תקווה. לאחר שנעשו כל ההכנות הדרושות קבעתי יום ושעה כדי להגיע לבית הקברות וביקשתי מצוות העובדים שיכינו את כל הנדרש לקראת ליקוט העצמות, קרי פינוי המצבה ממקומה וחפירה ראשונית עד עומק מכסה הארון (יש לזכור שבחוץ לארץ קוברים בארון).

כאשר הגעתי לבית הקברות, הכול היה מוכן ומזומן. נכנסתי לתוך בור הקבורה והתחלתי בזהירות רבה לסנן את האדמה ולחפש בתוכה את העצמות של הנפטר. בפעמים קודמות שבהן עסקתי במלאכה זו מצאתי תמיד את החלק המרכזי של הגופה וכן עוד חלקים קטנים של עצמות. אולם במקרה דנן, לאחר חיפוש של שעה ארוכה לא מצאתי מאומה. הקבר היה ריק לחלוטין. מתוך הבור עצמו התקשרתי להתייעץ עם מומחים בחברה קדישא בארץ ובעולם ולשאול האם ייתכן שלא יימצא זכר לגופה בתוך הקבר. תשובתם הייתה: לא ייתכן. עליך למצוא לכל הפחות עצמות מסוימות שנותרו לאחר שנות הקבורה. אבל גם לאחר חיפושים נוספים לא העליתי בחכתי דבר.

פתאום נזכרתי בסיפור אחר שאירע בשבוע קודם. אחד מוותיקי הקהילה, יהודי ניצול שואה, ביקש ממני שאלווה אותו לרכישת מקום בבית החיים עבורו ועבור אשתו. גזבר הקהילה שמח שמחה גדולה, שכן המכירה הייתה אמורה להכניס טבין ותקילין לקופת הקהילה. הוא עודד אותי ללוות אותו לבית הקברות ואף להציע לו מקום מכובד במחיר מכובד.

כשהיינו בבית הקברות הצגתי בפניו מקום בשורה הראשונה, בשדרה המרכזית של בית הקברות, כך שכל מי שנכנס יוכל לראות את מצבתו ואת שמו. אותו יהודי פולני, שהיה בעל חוש הומור, השיב לי: "הרב, אכן המקום הוא מאוד יפה, יש בו נוף יפה ואוויר טוב, אבל הוא איננו מתאים לי". תמהתי מדוע, והוא השיב: "הרב, אני סובל מכאבי גב. במקום זה בבית הקברות יש זרמים תת קרקעיים של מי תהום וזה לא יהיה טוב לגב שלי". בסופו של דבר אותו יהודי קנה את המקום עבורו ועבור אשתו, למרות כאבי הגב, וזכיתי לברכת יישר כוח מגזבר הקהילה.

כאשר עמדתי בתוך הקבר הריק שאלתי את מנהל בית הקברות האם ייתכן שבאזור זה של בית הקברות יש זרמים של מי תהום. תשובתו הייתה: "בהחלט כן, אנו נמצאים בגובה הים ויש זרמי מים תת קרקעיים בין הקברים".

הסתכלתי על השיפוע הקל שהיה על האדמה וביקשתי ממנהל בית הקברות לפתוח את המצבה והקבר שהיו לפני הקבר המבוקש. לאחר כמה שעות של עבודה וחפירה, מה גדולה הייתה שמחתנו והפתעתנו כאשר מצאנו את הגופה האבודה. הגופה נדדה כשלושה מטרים, והייתה חבוקה עם הגופה שבקבר הקדמי. איך ידענו לזהות את הגופות? לשמחתי לא נאלצתי לעשות את גורל הגר"א, שכן הן היו אחת מעל חברתה. הגופה שנדדה לקבר השני הייתה למעלה ואפשר היה לזהות אותה די בקלות. לאחר עבודה עדינה ומאומצת הצלחתי ללקט את עצמות הנפטר, להניחן בתוך תיבה ולשולחן לפתח תקווה.

כבודו במקומו

"ליקוט עצמות" או "פינוי עצמות" הוא מושג ישן נושן, שהיה מקובל בימים עברו. לאחר שנאכל הבשר נהגו להעביר את העצמות לקבר אחר או לקבר משפחתי, ובקבר השתמשו לאדם אחר.

כיום אין אנו רגילים בליקוט עצמות או בקבורה בשני שלבים, אלא אם כן מדובר במקרים חריגים, כמו העברת הנפטר מקבר לקבר מסיבות אישיות או משפחתיות או משום העתקת הקבר לארץ ישראל. מקום קבורתו של נפטר נחשב בהלכה למקום מנוחתו ויש לכבד את המקום, ואף יש איסור לפנות את הנפטר ממקום קבורתו ללא סיבה ברורה ומשמעותית. ההלכה אוסרת על פינוי המת מקברו, בבחינת "כבודו במקומו מונח", כך שאין לפנות את המת ואין לטלטל את עצמותיו מקבר לקבר. כך נפסקה ההלכה בשולחן ערוך:

אין מפנין המת והעצמות, לא מקבר מכובד לקבר מכובד, ולא מקבר בזוי לקבר בזוי, ולא מבזוי למכובד, ואין צריך לומר ממכובד לבזוי (יורה דעה שסג, א; מקור הדין בירושלמי מועד קטן ב, ד).

הטעם המרכזי לאיסור פינוי המת ממקום למקום מצוי בדבריו של הבית יוסף: “הטעם שאין מפנין המת ממקום למקום, לפי שהבלבול קשה למתים מפני שמתייראין מן יום הדין" (יורה דעה שסג). אין לנו עסק בנסתרות ובעולמם של המתים, אבל בפשוטם של דברים נראה הטעם שלאחר שהמת שב אל העפר שממנו נוצר, שוב לא נוח לו כאשר מוציאים אותו מקברו.

הגמרא במסכת בבא בתרא (קנד, א) מסבירה שפתיחת קבר של נפטר מנוולת את המת ופוגעת בכבודו. קיימים הסברים שונים בפוסקים לניוול המת הקיים בפתיחת קבר. הנודע ביהודה (יורה דעה סימן פ"ט) מסביר שהכוונה לפינוי גופה בתהליך ריקבון, שמראה לא מכבד את הנפטר, ולכן אין ניוול בפינוי קבר לאחר שנים רבות כאשר ברור שאין בו אלא עצמות. לעומתו, הרב טיקוצ'ינסקי (גשר החיים פרק כ"ו, י') למד מן הירושלמי שפינוי המת כשלעצמו הוא ביזיון לו, ואם כן הבעיה קיימת גם בעצמות.

מדברי הרב פיינשטיין עולה שיסוד האיסור בפתיחת הקבר הינה "כיון שזה ודאי שחיוב קבורה הוא שיהיה קבור כל הימים עד שיחיו המתים… נמצא שכל פותח קבר עובר על מצות עשה דקבורה בידים… ואף שדעתו לחזור ולקברו" (איגרות משה, יורה דעה ב סימן קנ"א).

הסיבות שבגללן מותר לפנות מת מקברו למקום אחר הן בדרך כלל דאגה לנפטר, לחברה או לסביבה, וכן חשש שהקבר יינזק מפגעי מזג אוויר או מפגעי בני אדם. למשל: כאשר אדם נקבר בקבר שאינו שלו או בין הגויים; כשמקום הקבר נמצא באדמה ציבורית; כשהקבורה נעשתה בקבר שאינו משתמר או שנכנסים אליו מים; אם קיים רצון להעביר את הנפטר לקבר אבותיו או לארץ ישראל; ועוד. בכל המקרים הללו תמיד יש לקחת בחשבון את הזמן שעבר מהפטירה, את מצב הגופה ואת מצב הארון.

כך פסק בעניין זה מרן בשולחן ערוך:

ובתוך שלו (לפנותו לקברי אבותיו), אפילו ממכובד לבזוי מותר, שערב לאדם שיהא נח אצל אבותיו. וכן כדי לקוברו בארץ ישראל מותר. ואם נתנוהו שם על מנת לפנותו מותר בכל ענין. ואם אינו משתמר בזה הקבר, שיש לחוש שמא יוציאוהו עובדי כוכבים, או שיכנסו בו מים, או שהוא קבר הנמצא, מצוה לפנותו (יורה דעה, סימן שסג).

יהי רצון שיתקיים בנו: "בִּלַּע הַמָּוֶת לָנֶצַח וּמָחָה אֲ–דֹנָי ה' דִּמְעָה מֵעַל כָּל פָּנִים וְחֶרְפַּת עַמּוֹ יָסִיר מֵעַל כָּל הָאָרֶץ כִּי ה' דִּבֵּר" (ישעיהו כה, ח).

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016


11 שאלות – 974 |דוד צוראל

$
0
0

שאלות // 1. איזה אירוע התרחש בין המושבים זרעית ושתולה? / 2. איזה מרד פרץ בשנת 66 לספירה? / 3. מה מסמל משולש ועליו איקס בהוראות כביסה שעל גבי בגד? / 4. מי הן השתיים שנאמר עליהן בתנ"ך "מְצֹרַעַת כַּשָּׁלֶג"? / 5. באיזה שם מוכרות יותר בהרות קיץ? / 6. לפי דרשתו של ר' חלבו, מי "קשים … לישראל כספחת"? / 7. במריבתן של מי נמצא את העלבונות "– ספחת מי? ספחת מי? נסי, מפלצת ממולחת, לומר זאת עוד פעם. – ספחת!"? / 8. איזה מוזיקאי מופיע עם להקת הכוויתים? / 9. אילו שלושה צבעים מופיעים כרקע למספרים ברולטה? / 10. מהו האבר הגדול ביותר בגוף האדם? / 11. מהם מוחרם, צפר, שעבאן ושוואל? / /

תשובות // 1. חטיפת החיילים רגב וגולדווסר שהובילה למלחמת לבנון השנייה / 2. המרד הגדול / 3. אין להשתמש בחומרים מלבינים / 4. ידו של משה, ומרים / 5. נמשים / 6. גרים / 7. נעמה ונופרית, בשיר המריבה מתוך "שלמה המלך ושלמי הסנדלר" למילותיו של אלתרמן / 8. דודו טסה / 9. שחור, אדום, ירוק / 10. העור / 11. חודשים בלוח השנה המוסלמי

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016


מבטו המרפא של האחר |שלומית רביצקי טור–פז ומשה (קינלי) טור–פז  

$
0
0

קריאה רגישה בפרשת נגעים מגלה שתפקיד הכהן איננו לרפא את האדם אלא לשמש לו ראי המאבחן את פגמיו, ומשם הוא נשלח לתיקון עצמי

פרשת תזריע מפגישה את הכהן והמצורע זה עם זה, בעל הנגע ובעל המקצוע: אָדָם כִּי יִהְיֶה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ שְׂאֵת אוֹ סַפַּחַת אוֹ בַהֶרֶת… וְהוּבָא אֶל אַהֲרֹן הַכֹּהֵן… וְרָאָה הַכֹּהֵן אֶת הַנֶּגַע בְּעוֹר הַבָּשָׂר… וְרָאָהוּ הַכֹּהֵן וְטִמֵּא אֹתוֹ… וְהִסְגִּיר הַכֹּהֵן אֶת הַנֶּגַע שִׁבְעַת יָמִים וְרָאָהוּ הַכֹּהֵן בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי… וְהִסְגִּירוֹ הַכֹּהֵן שִׁבְעַת יָמִים שֵׁנִית וְרָאָה הַכֹּהֵן אֹתוֹ בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שֵׁנִית… וְטִהֲרוֹ הַכֹּהֵן… וְכִבֶּס בְּגָדָיו וְטָהֵר (ויקרא יג, ב–ו).

התורה ממשיכה ומתארת את אבחנותיו של הכהן, ואת חזרתו של בעל הנגע שוב ושוב לביקורים חוזרים ולהמשך טיפול, ואל הדמיון קופצת השוואה לרופא בן–ימינו. כמו רבים מאיתנו, סביר להניח שכבר בבית "איבחן" האיש את עצמו, ויש לו ניחוש לא רע לגבי מצבו, אולם האמון שלו ברופא מוחלט. עד שלא יאשר איש המקצוע את החשש לא ניתן יהיה להתחיל בטיפול. הרופא–כהן הוא המסגיר, הוא השופט והוא גם המזכה והמטהר. לאדם המצורע–הפציינט אין אלא לשמוע בקול רופאו – ליטול את תרופותיו, לנוח, להימנע מעבודה ומאמץ. או במקרה של פרשתנו – לכבס, לגלח, לפרום את הבגדים, להימנע מגילוח ולשבת מחוץ למחנה.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

דיאגנוזה בלבד

לכאורה הכהן הוא המבצע את מרב הפעולות, אולם פעלתנותו של הכהן הינה אשליה. לכאורה רצף פעלים חריג מוטל על הכהן, ואולם הוא דיאגנוסטיקן בלבד. הוא מאבחן את הנגע, קובע טומאה או טהרה, ובהתאם – הסגר או חזרה אל החברה. אך הוא איננו נוקט פעולת ריפוי כלשהי. השפעתו על הנגע מסתכמת בפעולת מנע בלבד "והסגירו הכהן שבעת ימים".

מיהו אם כך הפועל האמיתי? ומהי התועלת שבפעולת הסגרת הנגע?

בדומה לעולם הרפואה המודרני, שבו הקשר הרפואי בין מצב פיזי למצב נפשי הולך ומתבהר, יצרו חז"ל זיקה דומה והבינו כי בבסיסו, נגע הצרעת איננו משקף לקות פיזית אלא לקות מוסרית–ערכית. הבנה זו משנה גם את שיווי המשקל בין האקטיביות לפסיביות:

על עשרה דברים נגעים באים: על עבודהזרה ועל גילויעריות ועל שפיכותדמים ועל חילולהשם ועל ברכתהשם ועל הגוזל את הרבים ועל גוזל את שאינו שלו ועל גסי הרוח ועל לשוןהרע ועל עיןרע (ויקרא רבה יז, ג).

תפיסה זו, הרואה בלקות הפיזית נגע רוחני, גרמה לחז"ל לפרש מחדש את פשט הפסוקים המטילים את רוב המשימות על הכהן ולהעביר את התפקיד האקטיבי לאדם בעל הנגע. התרופה איננה טמונה בפעולות הכהן אלא בדרישה שלו מעצמו.

ואמרי לה מרבי יהושע בן לוי: מה נשתנה מצורע שאמרה תורה "בדד ישב מחוץ למחנה מושבו"? הוא הבדיל בין איש לאשתו, בין איש לרעהו, לפיכך אמרה תורה "בדד ישב"… (בבלי, ערכין דף ט"ז)

הפעולה האנושית של הפרישה אינה פעולה פסיבית של מחדל מלחטוא או לפגוע באחרים. הישיבה מחוץ למחנה שבו מתרחשים החיים הינה פרישה אקטיבית יומיומית. כל רגע של פרישה הוא הרגע, על–פי הגמרא, שבו לומד האדם מדוע באה עליו הצרעת. יש שם התבוננות עצמית אינטנסיבית מחוץ למרחב העשייה החברתי. בימינו, אנשים משלמים הון על מנת ללכת לסדנאות ויפאסנה של שתיקה והתבוננות. בפרשתנו המצורע המוסרי זוכה להתבודדות מחוץ למחנה, והכהן הוא המאפשר זאת. הוא הראי שדרכו משתקף התהליך האישי.

פרספקטיבה חיצונית

המשנה בנגעים (ב, ה) מספרת לנו את האמת הפשוטה הזו:

כל הנגעים אדם רואה, חוץ מנגעי עצמו.

רבי מאיר אומר, אף לא נגעי קרוביו.

כל הנדרים אדם מתיר, חוץ מנדרי עצמו.

רבי יהודה אומר, אף לא נדרי אשתו שבינה לבין אחרים.

כל הבכורות אדם רואה, חוץ מבכורות עצמו.

המשנה יודעת כי אדם זקוק ל"אחר" על מנת לראות עצמו באופן ברור. אין לאדם יכולת שיפוט עצמית מלאה, ולכן נדרשת כל–כך עינו של האחר. הכהן מספק את המבט החיצוני, האחר, המקצועי, אך בעיקר השונה. סגולותיו של הכהן בהיותו מחובר אל הקודש, מנוסה בראיית נגעים ומנותק–משהו מן החברה היומיומית, מאפשרות לו מרחב מוגן וחיצוני המייצר מבט עמוק יותר פנימה, ראייה מפוכחת, מקצועית ומאבחנת. הדבר מטיל על הכהן אחריות כבדה. עליו להיות נטול–פניות ובעל מבט בוחן כליות ולב. עליו להעניק לאדם פרספקטיבה שאינו מסוגל לה לבדו, לשלוח אותו לתהליך פנימי ולהפוך אותו מפסיבי לאקטיבי. נכונה בהקשר זה גם עבורו שבועתו של איש האבחון והרפואה המיוחסת לרמב"ם:

תזכני להביט על כל סובל הבא לשאול בעצתי כעל אדם, בלי הבדל בין עשיר ועני, ידיד ושונא, איש טוב ורע; את האדם בצר לוהראיני רק את האדם

אם יצליח הכהן בתפקידו כראי משקף ויביא את המצורע עצמו לעשייה פנימית אקטיבית ומתבוננת, יהיה בכך מפתח להשבתו לחברה. אם ישכיל לנצל את מתנת הפרישה שניתנה לו על ידי החברה, יוכל לחזור להיות חלק ממנה. והלוואי שכולנו נצליח למצוא סביבנו את האדם, החברה או השדה שיאפשרו לנו מבט מן החוץ פנימה. שיהיו עבורנו "ראי, ראי שעל הקיר", המאפשר חזרה שלמה "אל כל העיר".

שלומית רביצקי טורפז היא מנהלת בית המדרש אלול, 
ומשה (קינלי) טורפז הוא ראש מינהל החינוך ירושלים

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016


תורת המוסר של סוחר התה |נתנאל לדרברג

$
0
0

תנועת המוסר מוכרת כיום במודל הישיבתי שלה, אך בתחילת הדרך היא נועדה דווקא לציבור הרחב. על זאב קלמן ויסוצקי, סוחר התה המפורסם ותלמידו של ר' ישראל סלנטר, שהוציא את המוסר אל השוק

בפעם הבאה שבה אתם מתחממים מכוס תה מהבילה, ראוי שתזכרו את מי שאחראי למתנה הטובה הזאת שאתם מחזיקים בידיכם – קלמן זאב ויסוצקי, מייסד פירמת "תה ויסוצקי", עובד אדמה, ובנוסף לכך חניך מופתי של תנועת המוסר בראשיתה, תלמיד מובהק לרבי ישראל סלנטר ויושב ראש אגודת חובבי ציון במוסקבה. ויסוצקי היה איש של עמל ועשייה, והצטיין בנתינה וברגישות חברתית מפעימה לנזקקים ולסובבים אותו.

תודעה‭ ‬ציונית–חלוצית‭. ‬קלמן‭ ‬זאב‭ ‬ויסוצקי איור‭: ‬גונן‭ ‬מעתוק

תודעה‭ ‬ציונית–חלוצית‭. ‬קלמן‭ ‬זאב‭ ‬ויסוצקי
איור‭: ‬גונן‭ ‬מעתוק

עבודת המידות

תנועת המוסר מיסודו של רבי ישראל סלנטר מוכרת בעיקר במודל הישיבתי שלה, קרי כמתכונת עבודה רוחנית שנבנתה בישיבות המוסר שפעלו במרחבי ליטא. מדובר בישיבות כדוגמת קלם, נובהרדוק או סלבודקא, שהותירו את חותמן בעולם היהודי עד ימינו אנו. ואולם, בתחילת הדרך מגמתו של מייסד התנועה לא הייתה הבניית רשת ישיבות לאליטה רוחנית צעירה תוססת, החיה בתודעת פער מהותי בין העולם לבין בית המדרש, אלא עיצוב דרך של תיקון אישי וקבוצתי המתאימה לציבור הרחב, ובכללו גם אלו שאינם ממיתים עצמם באוהלה של תורה.

נקודת המוצא של רבי ישראל סלנטר הייתה הבנת הערך הרב שיש בעבודת תיקון אישית תמידית של האדם עם עצמו ובחבורה (מעין קבוצת תמיכה במושגי ימינו), ואמונה ביכולתו להשתנות ולשלוט בעצמו. אחת מעצותיו הנודעות מובאת בתיאורו של תלמידו, רבי נפתלי אמסטרדם: "פעם אחת שאלתי ממנו תרופה למידת הכעס והרגזנות והשיב התרופה היא שישים האדם אל לבו תמיד להיות איש טוב להיטיב עם הבריות… בזה יקל עליו ההסכם לעצור עצמו מן הכעס והרגזנות" (אור המוסר כרך א' עמ' עו–עח).

דוגמה יפה ליישום מודל עבודה זה אצל אדם העמל לפרנסתו – ולימים סוחר אמיד – הוא דיוקנו של קלמן זאב ויסוצקי. היה בויסוצקי שילוב מעניין של חריצות ועמל, תודעה ציונית–חלוצית, השתייכות תודעתית לתנועת המוסר ונתינה לזולת כדרך לתיקון המידות. בספר זיכרונותיו של הרב יעקב מזא"ה, שכיהן (מטעם) כרבה של מוסקבה והיה מקובל על כל החוגים היהודיים באותם ימים, נכתב:

בשחרית ימי לימודי באוניברסיטה נתוועדתי אל ר' קלמן זאב ויסוצקי, שהיה אז היושב ראש לאגודת חובבי ציון במוסקבהכפי שידעתי היטב היה בלול מתכונות טובות ורעות הבאות כאחת. הוא היה תלמידו וחניכו של ר' ישראל סלנטר אשר השפיע עליו באופן נחרץ עד שנעשה באמת לבעל חובת הלבבות במלוא מובן המילה (זכרונות, כרך א', עמ' קלב).

תיאור זה של תכונות טובות ורעות הבאות כאחת מאפיין היטב את איש המוסר המודע לתמהיל המורכב של אישיותו ובעקבות זאת הוא עמל על תיקון מידותיו. אלא שבמקרה זה עבודה זאת נעשתה במקביל לעסקיו של ויסוצקי, וכפי שהוא מתאר: "כמה פעמים כשבריאותו כבר הייתה לקויה שאלתיו למה הוא עובד כל כך ומייגע את עצמו בעניין התה? על זה השיב לי כי כך קיבל מבית מדרשו של מורו המובהק ר' ישראל סלנטר כי מחויב האדם לעבוד עד הנשימה האחרונה".

תורה ועמל כפיים

ויסוצקי גדל בצעירותו בעיירה זאגר בפלך קובנה ולמד תקופה מסוימת בישיבת וולוז'ין הנודעת. הוא הכריע לשלב בחייו בין תורה לעבודה ולהתפרנס מיגיע כפיו – בתחילה בעבודת השדה ולאחר מכן במיון ומסחר תה. מעט על קורות חייו מספר ויסוצקי עצמו בספר זיכרונות שכתב לבניו, וחלקים ממנו הודפסו בחוברת שיצאה לאור על ידי בניו לכבוד חתונת הזהב של הוריהם תחת הכותרת "מופת לרבים – ביום מלאת יובל שלם ליום חתונת הרב הגביר הנדיב אוהב עמו וארצו… עם רעייתו הכבודה", פרנקפורט תרנ"ד. וכך מצוטט שם בשמו:

אך דעו נא בני כי לא רק לרכוש רכוש הייתה מגמת פני בעמלי הרב שעמלתי תחת השמש, כי אם גם לבעבור תהי לאל ידי להטיב לאחרים מטובי, ולא אהיה כמתהלל במתת שקר אם אודיעכםואתם ידעתם זאתכי זרעתי לצדקה ככול אשר השיגה ידי וכל אשר היה בכוחי לעשות עשיתי (מופת לרבים, עמ' 7).

ויסוצקי מתאר כיצד בתחילת דרכו הוא עבד בחקלאות: "כל היום חרשתי את האדמה ובלילה היה מקום מנוחתי בגורן כי טרם היה לנו בתים לשבת בלתי אם בגורן האטד ההוא, עד אשר קניתי לי בית לשבתי" (שם, עמ' 9). תיאור נוסף על תקופה זו מביא גם הרב מזא"ה על סמך ההיכרות ביניהם: "מילדותו הסכין להסתפק במועט, קיבל חינוך דתי כנהוג בימים ההם, ואם כי לא הצטיין בידיעת התורה, ידע בכל אופן משנה וגמרא עד שראוי היה להיקרא בן אורין ובר אבהן. אחרי שנשא אישה התפרנס מעבודת אדמה שהתחיל בה על פי השפעת ריב"ל בספרו 'תעודה בישראל' והיה מתגאה מאוד כי בניו הראשונים נולדו תחת כיפת הרקיע בשדה. בשעה שהיה האב עסוק על יד מחרשתו, שמע את הצווחה הראשונה של ילדו הראשון".

הרב מזא"ה מתאר את השפעתו של ריב"ל – רבי יצחק בר לוינזון, מראשוני המשכילים ברוסיה, ששמר על זהותו הדתית וקרא להתחדשות במגוון נושאים. ריב"ל חיבר עשרות ספרים, וביניהם "לתעודת ישראל", ספר שעוסק בערך עבודת הכפיים וקורא לעדכון תלמודי התורה ולהוספת לימודי שפות ומקצוע. אלא שבנוסף להשפעה זו ממשיך הרב מזא"ה ומזכיר את רבי ישראל סלנטר כמשפיע על עיצוב דמותו. תימוכין לכך ניתן למצוא בדבריו של ויסוצקי עצמו בזיכרונותיו:

אחר כך לקחתי רשיון מאת אשתי לעזוב את ביתי לשלושה חודשים ושמתי פני לקאוונא ואשים לי מקום בבית המדרש אשר שמש בכהונה גדולה הגאון החסיד האמיתי ר' ישראל סאלענטער ז"ל כי נכספה וגם כלתה נפשי לקחת לקח ודבר ד' מפי האדם הגדול ההואובהגיעי אל מחוז חפצי קיבלני הגאון מהר"י סאלאנטער ז"ל בכל אותות האהבה ואקשיב מפיהו לקח טוב בתורה ומוסר השכל.

הוא למד ממורו לפעול למען הזולת ובמקביל להיאבק ביצריו הרעים היא התמסרותו המרשימה לטובת הקנטוניסטים – ילדים יהודים שנחטפו לשרת בכפייה במשך עשרות שנים בצבא הצאר הרוסי. הרב מזא"ה מתאר את עיסוקו של ויסוצקי במסחר התה ולצד זאת את מסירותו להם:

באותה שעה בחר לו מקצוע ציבורי מיוחד במינו: לבקר את הקסרקטין ולמצוא שם נפשות מישראל משל הקאנטוניסטיים וה"נחטפים" והתחיל ללמדם תפילות ומתרגם להם את פירוש המילות ואת התוכן וגם ללמדם עברית. היה משחד את הפלדפבלים בתה להתיר לו לבקרם בימי השבתות והיה עובר לפני תיבה ומתפלל עמהם בציבורוהעיקר מה שלא יכלו לשכוח אותם הזקנים החיילים מה שהיה ויסוצקי בא בלילות של פסח לסדר עמהם בקסרקטין את הסדר והיה מספר עמהם ביציאת מצרים והיה משעשע את נפשם באגדות חז"ל על דבר השעבוד הקשה ועל הגאולהעורך לפניהם שולחן עם מכשירי פסח עם הגדות מצוירות וקורא באוזניהם.

מחויבות אל התלמיד

כדי לחדד את השוני בין תפיסת העולם המוסרית של ויסוצקי ובין המתכונת המוסרית שהתפתחה לאחר מכן בעולם הישיבות, אפשר להשוות את דרכו למחויבות לזולת המתוארת אצל הסבא מנובהרדוק בספרו "מדרגת האדם". דבריו של הסבא מבוססים על המובא בתלמוד הבבלי על אמורא בשם רבי פרידא ששנה לתלמידו קשה ההבנה ארבע מאות פעם (עירובין נד). הסבא מסלבודקא מעמיק בביאורה של אגדה זו תוך שהוא מתאר את הפער בין עולם התורה והישיבה והמוסר לבין העולם שבחוץ:

והיה צריך באמת כל עובד להטיח פניו בקרקע כי כל מסירת נפשו כקליפת השום נגד המסירות נפש של רבי פרידא, מכל זאת ישתומם איך היה יפה להפקיר הזמן על תלמיד כזה, איך לא חס על עבודת עצמו? אדרבא הקושיא הוא עליך, למה תביט על זה כעל ותרנות ופזרנות והפסד לעצמו, הלא שם אתה רואה ההיפוך, כי רק על ידי הסבלנות והמסירות נפש זכה למדרגה גדולה בעבודת ד' ותיקון המידות, ואתה שקשה לך למסור כל נפשך בעד הרבים ותמיד אתה מחשב חשבונות שמא יהיה הפסד, הלא הסוף שאין לך עבודת ד' ואין לך תיקון המידות (עמ' תמז).

מסירות הנפש בעולמה הישיבתי של תנועת המוסר מתפרשת דרך דיוקנו המרשים של רבי פרידא המתמסר לאותו תלמיד קשה הבנה ללא התחשבות בהצלחתו האישית. פרשנות זו ממשיכה את יסודות תפיסת המוסר של רבי ישראל סלנטר, את המחויבות לזולת והדאגה לצרכיו, אלא שהרקע לכך הוא עולם של לימוד תורה וישיבה, ועל כן ההתמסרות נמדדת בעולם מושגים זה. לעומת זאת, בעולמו של ויסוצקי תורת רבו איננה קשורה לעולם של לימוד בהכרח, אלא ליכולת להתמסר להצלת הזולת והצלחתו הן במישור החומרי והן במישור הרוחני. אולי יום יבוא ומודל זה של ויסוצקי, הכורך עמל של תיקון מידות עם עמל של פרנסה בהיקף רחב, תוך מסירות נפש לטובת הזולת, יזכה לתחייה והתחדשות.

הרב נתנאל לדרברג הוא מראשי מדרשת "אור תורה סטון מתת" ובית המדרש לתורה ועשייה בכרמיאל

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016


פרֵדה עצובה מחלום |נתנאל פישר

$
0
0

 

החרדים מעולם לא רצו בה, החילונים איבדו עניין, וגם הציונות הדתית הספיקה להתאכזב. פסיקת בג"ץ המכירה בגיורים פרטיים מבזרת את הרבנות הראשית מסמכויותיה ומעלה שאלות נוקבות

פסיקת בג"ץ בשבוע שעבר, שהכירה בגיורים אורתודוקסיים פרטיים, תירשם כציון דרך היסטורי בשינוי יחסה של הציונות הדתית לרבנות הממלכתית בישראל. אם עד כה חשבנו שאפשר לשמור על יהדות אחת המשותפת לכולם, בא בית המשפט העליון וקבע שאם אנחנו לא מצליחים להסתדר בינינו, אז כנראה שגם המדינה לא יכולה להחזיק את כולנו תחת הסינר.

פסק הדין קובע בפשטות שהמדינה חייבת להכיר גם בגיורים אורתודוקסיים שנעשו על ידי בתי דין אורתודוקסיים פרטיים. בית המשפט העליון החליט שאם אדם התגייר בבית הדין של הרב ווזנר בבני ברק או בבית הדין של הרב פרנק בירושלים, המדינה חייבת להכיר בגיורו שכן מדובר בבתי דין מוכרים ובני סמכא. פסק הדין לא מתייחס אמנם לגיורים שנעשים כיום על ידי הרבנים נחום אליעזר רבינוביץ, רא"ם הכהן, חיים אמסלם ושלמה ריסקין (אם כי השופט ניל הנדל יותר מרומז לכך), אולם ברור שנקבע תקדים והמדינה תצטרך להכיר בקרוב גם בגיורים שנעשים כעת על ידי רבנים אחרים בעלי שם. בקיצור, "חוק שטרן", שהממשלה והכנסת סירבו לאמץ בחקיקה, קיבל עכשיו אישור חוקי, בדלת האחורית, באמצעות בית המשפט העליון.

אולם פסק הדין מרחיק לכת הרבה יותר, שכן הוא קובע לראשונה שהרבנות הראשית אינה הסמכות הדתית היחידה במדינת ישראל. "יש רבנים בישראל", אישר בית המשפט את המציאות ההולכת ומתפתחת מול עינינו. מציאות שבה הציבור הדתי הולך ומתגוון וחלקים גדולים ממנו, מימין ומשמאל, אינם מרגישים מיוצגים במוסדות הרבנות הראשית. כולנו מכירים זוגות צעירים שמסרבים להתחתן ברבנות; הסכמי קדם–נישואין שנחתמים בניגוד לדעתם של רבים מרשמי הנישואין; יוזמות לכשרויות פרטיות ולאחרונה גם טבילות במקווה בניגוד לנוהל שהיה רווח עד לאחרונה.

איור‭: ‬נעמה‭ ‬להב

איור‭: ‬נעמה‭ ‬להב

אין אצלנו אפיפיורות

חשוב לזכור כי מודל היהדות הממלכתית הוא מודל חדש בתולדות העם היהודי. בניגוד לנוצרים, אצלנו מעולם לא הייתה אפיפיורות וכל רב היה פוסק לעצמו ולקהילתו. היו ועדיין ישנם, ברוך השם, גדולי דור, אולם סמכותם הייתה וולונטרית והיא שאבה את כוחה מהכרה בגדלותם המיוחדת ולא מכוח הכפייה של המדינה. עם חזרתנו לארצנו חידשה הציונות הדתית את הרעיון של יהדות ממלכתית. מאז הקמת הרבנות הראשית חזרו ואמרו דוברי הציונות הדתית שבארץ ישראל דרושה מערכת רבנית ריכוזית שכן אנו מעוניינים ביהדות אחת כדי שנוכל לחיות, לגור ולהתחתן זה עם זה. איננו רוצים עוד לחיות קהילות קהילות, טען הרב קוק.

ואכן, המערכת הרבנית שהוקמה יצרה מציאות הלכתית–רבנית חדשה: היא כפפה את כל רבני ישראל תחת מרות מרכזית. היא קבעה איזה רב יכול לחתן ואיזה גיור יוכר; מי יהיה רב העיר ומי רב השכונה; היכן יוקם מקווה ואיזה גוף יקבל מימון מהמדינה. היה זה חידוש עצום בהיסטוריה שלנו. הרעיון שיש סמכות הלכתית אחת היה מהלך מהפכני וכדי להצדיק אותו השתמשו הרבנים קוק, הרצוג ועוזיאל במודל הסנהדרין (!) כתקדים. הם היו חייבים ללכת עד לימי הסנהדרין כי אכן מאז אותה תקופה היסטורית רחוקה מעולם לא הייתה סמכות הלכתית כה ריכוזית כמו הרבנות הראשית.

בימי הקמת המדינה התנגדו החרדים בתוקף למהלך זה. את הרבנות הראשית הם כינו "רבנות מטעם". מבחינתם, הרבנות הראשית, שנשלטה על ידי הציונות הדתית, הייתה מוסד ממלכתי שכפוף למדינה החילונית. אולם גדולי התורה שעמדו בראש הרבנות שמרו על עצמאותה בתוקף, מול החרדים ומול החילונים. מנהיגי הציונות הדתית חזרו ואמרו שהקמת המדינה מחייבת סטטוס יהודי אחד ואפילו בן גוריון השתכנע והתחייב, ערב הקמת המדינה, כי "ייעשה כל מה שאפשר… למנוע חלילה חלוקת בית ישראל לשניים".

המדינה והמחלוקת

עברו שנים ומודל היהדות האחת הלך ונפרם. בהתחלה הוא נפרם מהכיוון החילוני. בכל שנה, עשרה אחוזים מכלל היהודים מתחתנים עם יהודים אחרים בנישואין אזרחיים, וחמישה אחוזים מתחתנים עם לא–יהודים. אם תמדדו נתונים אלו רק ביחס לאוכלוסייה החילונית, תמצאו להערכתי שכל זוג חילוני רביעי או חמישי לא מקים משפחה כדת משה וישראל. החילונים הצליחו למצוא דרכים לעקוף את המונופול ולחיות את חייהם כמעט ללא התערבות ומגע עם הממסד הדתי.

בעשור האחרון המודל הזה נפרם גם בתוך הציונות הדתית, שהתחילה להצביע ברגליים נגד הממסד. יותר ויותר זוגות נישאים שלא דרך הרבנות; זוגות אחרים חותמים על הסכמי קדם–נישואין שאינם מקובלים על חלק מרבני הציונות הדתית; רבנים גדולים כמו הרב נחום אליעזר רבינוביץ, זקן ראשי ישיבות ההסדר, מקימים בתי דין פרטיים לגיור והיו אף מקרים שבהם הוקמו בתי דין אד–הוק לצורך סידור גירושין. פסיקת בית המשפט לא חוללה שום שינוי. היא רק נתנה גושפקנא חוקית לתהליך זה.

יש המאשימים את הרבנות במצב הנוכחי. לטענתם, הרבנות אינה פתוחה מספיק לרוח הזמן. במקום לתת פתרונות לבעיות הקשות שלפנינו, היא הולכת ומסתגרת. יש יותר ממידה של צדק בטענות אלו וברור שלו הייתה הרבנות מאמצת עמדות ליברליות יותר היא הייתה יכולה לעכב את תהליך ההתרחקות ממנה. אולם ייתכן שמדובר בתהליך בלתי נמנע: האם ניתן באמת לצפות שהרבנות תאמץ את הגישות הליברליות ביותר בנישואין, בגירושין ובגיור? האם כמה רבנים שנבחרו בהליך פוליטי צריכים להכריע האם הסכם קדם–נישואין הוא הדרך הטובה ביותר למנוע עגינות? האם רבני הממסד יכולים לגייר עשרות אלפי עולים חדשים שאורח חייהם הוא חילוני למדי? והאם בית המשפט העליון הוא הכתובת להכריע במחלוקות שבין רבני ישראל?

באופן אישי הייתי שמח לו מנהיגי הרבנות היו מאמצים עמדות מתונות יותר, אבל אני מבין שהדבר לא ייתכן. לא יתכן לצפות מגוף אחד שיאמץ דווקא את העמדות שלי, צודקות ככל שיהיו. הרב נחום אליעזר רבינוביץ כתב בעבר מעל גבי מוסף זה כי "ברור שאין מקום לחוקק חוק או לקבוע נוהל שכל הגיורים צריכים להיות כפופים לסמכות הלכתית מרכזית אחת… אדרבה, לאורך הדורות כל בית דין היה רשאי לגייר". הרב רבינוביץ התעלם אמנם מהמודל הממלכתי הארץ–ישראלי שנוצר כאן במאה השנים האחרונות, אולם במבט היסטורי הוא צודק. מעולם לא היה מצב שבו כל הרבנים היו כפופים לסמכות הלכתית אחת. בית המשפט העליון כתב דברים דומים: "יש לאפשר לגישות השונות הקיימות בתוך המסגרת ההלכתית לפעול זו בצד זו… על המדינה להימנע מנטילת צד במחלוקת… כשם שאין לשלול את המחמיר, המדינה אינה רשאית לשלול את המקל", כתב השופט הדתי הנדל.

אלטרנטיבה פחות ריכוזית

אני כותב את השורות הללו בצער רב. גדלתי בערוגות הציונות הדתית הממלכתית ואני מאמין בלב ובנפש בצורך לשמור על אחדות העם היהודי. ללא כפיית סמכות ריכוזית אחת ייווצר מצב של יהודים מדרגות שונות והעם היהודי יתפצל. באופן אישי אני מתנגד לגיורים או לנישואים פרטיים, ולסטודנטים החילונים שלי חזרתי והסברתי מדוע חשוב, לטובת כולנו, לשמור על אחדות אורתודוקסית. אבל מה אומר להם כעת, כאשר אנחנו איננו מסוגלים עוד לשמור על אחדות המחנה? בתוך הציבור שלנו יש אי הסכמות עמוקות, אז כיצד נצפה מבית המשפט שיכריע עבורנו?

הדהוד למצוקה זו מצוי בפסק הדין הארוך של השופט אליקים רובינשטיין, גם הוא חובש כיפה סרוגה. רובינשטיין מתאר בפירוט את כל הניסיונות להגיע להסכמות על גיור ממלכתי, ניסיונות שהפכו לכישלונות, ואשר גם הוא עצמו היה מעורב בהם כמזכיר הממשלה וכיועץ משפטי. הוא מעיד שהוא שאף להגיע ל"הרמוניה כלל ישראלית", לשמר את הסטטוס היהודי הממלכתי וה"כלל יהודי". אולם דווקא צבר הכישלונות הזה מוכיח שכנראה איננו מסוגלים עוד לשמר את ההרמוניה. ככל שיחלוף הזמן המחלוקות בינינו ילכו ויעמיקו והיכולת שלנו להגיע לפשרה מוסכמת תלך ותתרחק.

בשעתו, כאשר הרב אברהם שרמן ביטל את גיוריו של הרב חיים דרוקמן, כתב אחד ממנהיגי התנועה הקונסרבטיבית מכתב פתוח לציונות הדתית ובו קרא לנו לשתף פעולה. לדבריו, כעת, כשגם הציונות הדתית מוצאת את עצמה מחוץ לגדר, היא יכולה להבין ללבן של הקבוצות היהודיות האחרות שהיו מודרות מאז ומעולם. אני מבין היטב את טענתו, גם אם מתקשה להזדהות איתה. אולם בסופו של דבר העובדה היא שלא החילונים ולא הרפורמים או הקונסרבטיבים הם אלו שמפרקים את מוסד הרבנות. הציונות הדתית שהקימה את הרבנות הראשית היא זו שמפרקת אותה. זהו רגע עצוב וכואב וניסיתי להתריע כנגדו בעבר גם מעל דפי מוסף זה.

אולם האם יש עוד בררה? האם ניתן עוד לאחות את הקרעים? האם ניתן להגיע להסכמות בנושאי נישואין, גירושין, גיור, כשרות, טבילה, מניינים שוויוניים או הסמכת נשים? האם הציבור הדתי, הציוני והחרדי יכול עוד לשתף פעולה במסגרת הרבנות? האם החברה היהודית בכללותה יכולה להסתופף תחת מסגרת ממלכתית אחת?

הלוואי שהיה ניתן לאחד את השורות, אך "כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהם שונות". צריך כנראה להתחיל לחשוב על אלטרנטיבה פחות ריכוזית. על מודל שיש בו יותר ביזור והכרה בשונות הפנימית בתוך הציבור היהודי. כנראה שגיורים של חלק מהרבנים לא יהיו מקובלים על אחרים וייתכן שגם נישואין או גירושין של קבוצה אחת לא יניחו את דעתה של קבוצה דתית אחרת. אבל מי יודע, אולי האלטרנטיבה הזו תהיה טובה יותר? אולי הגיע הזמן להיפרד מהחלום של יהדות ממלכתית אחת ולחזור למודל המבוזר שליווה אותנו במשך אלפיים השנים האחרונות? אולי מודל של יותר חופש ופחות כפייה יצליח להנמיך את אש המחלוקת? ואולי, כמוצא של הרגע האחרון, כדאי לשוב ולבחון מחדש את הצעתו של ח"כ שטרן לבזר את סמכויות הרבנות אך לא לבטל אותה לגמרי?

יש לי הרבה היסוסים ושאלות ואין לי אלטרנטיבה סדורה, אך ברור לי שהמציאות המשתנה מחייבת מענה. כדאי שנתחיל לחשוב על כך ויפה שעה אחת קודם.

ד"ר נתנאל פישר הוא חוקר במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה הפתוחה ובמכון הישראלי לדמוקרטיה

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016


ברית חדשה |יאיר שלג

$
0
0

זה התחיל לפני למעלה מיובל שנים עם ה"נוסטרה אטאטה" – הצהרה הפוטרת את היהודים מאחריות למותו של ישו, המשיך בביקורים רשמיים בארץ והגיע למצב של דיאלוג קבוע עם הרבנות הראשית. בעשרות השנים האחרונות הכנסייה הנוצרית מנסה להתקרב ליהדות ולכפר על פשעי העבר. האם היהדות תגיב לכך בחיוב?

קריית הוותיקן, אוקטובר 1965, לפני קצת יותר מיובל שנים. המועצה האקומנית (כינוס של כלל בכירי הכנסייה הקתולית, המעצב את המדיניות המוכתבת לכלל מוסדות הכנסייה), שזכתה לכינוי "ותיקן 2", מפרסמת את סיכום החלטותיה. מדובר בסיכום של דיונים שנמשכו לאורך שלוש שנים, ועסקו בכלל הנושאים שבהם ביקשה הכנסייה לחשב מחדש את דרכה.

האפיפיור שיזם את הדיונים, יוחנן ה–23, הלך לעולמו בעיצומם, והתוצאות התפרסמו על ידי יורשו, פאולוס השישי. בין הנושאים שבהם עסקה הוועידה היה יחסה של הכנסייה לדתות הלא–נוצריות. המסמך שעסק בסוגיה הזו נשא את הכותרת המשעממת למדי "נוסטרה אטאטֶה" (Nostra Aetate), "בזמננו אנו". רוצה לומר: הכנסייה, כמו כל מוסד דתי שמרן, אינה משנה חלילה את זהותה והשקפותיה ביחס לדתות האחרות, אלא רק מפרשת אותן באופן המתאים לרוחות הזמן; כביכול היו אלה השקפותיה לאורך כל ההיסטוריה והן רק חיכו להזדמנות להיות מפורשות כראוי.

סעיף 4 של ההצהרה עסק ביהודים, לא ביהדות. ושם, למרות הכותרת האפורה, הסתתרה מהפכה תיאולוגית של ממש: הכנסייה פטרה לראשונה את כלל היהודים מאחריות היסטורית מתמשכת למותו של ישו; קבעה שלמרות שהיהודים דחו את הבשורה הנוצרית, "בכל זאת האל מוקיר אותם, בזכות אבותיהם"; דיברה על מורשת רוחנית גדולה המשותפת ליהודים ולנוצרים; הדגישה שהכנסייה היא אמנם "העם הנבחר" החדש, אבל אין בכך כדי לטעון שהיהודים נדחו בידי הא–ל או שהם מקוללים על–ידו; ואף גינתה במפורש ובאופן חד–משמעי את האנטישמיות לדורותיה.

האפיפיור‭ ‬פרנציסקוס‭ ‬בביקור‭ ‬בבית‭ ‬הכנסת‭ ‬ברומא‭. ‬מימין‭: ‬הרב‭ ‬הראשי‭ ‬של‭ ‬איטליה‭, ‬הרב‭ ‬שמואל‭ ‬ריקרדו‭ ‬די–סיניי‭, ‬וראש‭ ‬משלחת‭ ‬הרבנים‭ ‬לאפיפיור‭, ‬הרב‭ ‬ד‭"‬ר‭ ‬רצון‭ ‬ערוסי‎‭, ‬
ינואר‭ ‬2016 צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

האפיפיור‭ ‬פרנציסקוס‭ ‬בביקור‭ ‬בבית‭ ‬הכנסת‭ ‬ברומא‭. ‬מימין‭: ‬הרב‭ ‬הראשי‭ ‬של‭ ‬איטליה‭, ‬הרב‭ ‬שמואל‭ ‬ריקרדו‭ ‬די–סיניי‭, ‬וראש‭ ‬משלחת‭ ‬הרבנים‭ ‬לאפיפיור‭, ‬הרב‭ ‬ד‭"‬ר‭ ‬רצון‭ ‬ערוסי‎‭, ‬
ינואר‭ ‬2016
צילום‭: ‬גטי‭ ‬אימג‭'‬ס

סוף האנטישמיות

אלפי שנים של אנטישמיות נוצרית הסתיימו לכאורה באחת. ממרחק הזמן קשה אולי להבין את משמעות המהפך שביטאה ההצהרה הזו. הרי האנטישמיות הנוצרית לא הייתה רק עניין שבפועל, אלפי שנים של רדיפות, פוגרומים, אינקוויזיציה. היא נשענה גם על תיאולוגיה אנטישמית ברורה. על פי "דוקטרינת הסבל", שאותה ניסח התיאולוג אוגוסטינוס במאה הרביעית לספירה, תפקידם של היהודים בהיסטוריה הוא לסבול (ומשום כך חשוב שלא יושמדו, אבל כן שיסבלו), כדי לשמש אות אזהרה נצחי לגורלו של מי שיעז להתכחש לבשורה של ישו, כפי שהתכחשו לה היהודים.

והנה, באחת, כאילו הכול נמחק. הרב דוד רוזן, ראש הוועדה הבין–דתית של הוועד היהודי–אמריקני, המלווה מקרוב את הדיאלוג עם העולם הנוצרי מזה כארבעים שנה, אומר ש"צריך להבין שבשביל יהודים, הדקדוקים התיאולוגיים פחות משמעותיים מן ההלכה. אבל אצל הקתולים התיאולוגיה 'הנכונה' קובעת אם תיכנס לגן עדן או לא. לכן, אין ספק שמדובר בשינוי דרמטי ובצומת היסטורי".

היסטוריונים נוהגים להתווכח מה חשוב יותר: התהליכים או המנהיגים. במקרה הזה אין ספק שמדובר בחיבור של השניים. רוזן: "ההצהרה הזו היא בוודאי תולדה של השואה, שגם אם לא בוצעה על–ידי גורמים דתיים, אי–אפשר היה להתכחש לעובדה שהונהגה ובוצעה על–ידי נוצרים, ובוודאי גם נשענה על אלפי שנות אנטישמיות נוצרית. יש אמנם מי שטוען שגם אלמלא השואה תהליכים כמו ההשכלה, והרצון של הכנסייה להציג את עצמה כגורם רלוונטי במחצית השנייה של המאה העשרים אחרי כל הזוועות שהתרחשו במחצית הראשונה, היו מביאים לתהליך דומה. אבל אני חושב שלשואה יש בכל זאת תפקיד מכריע".

האב דוד נויהאוז, הממונה מטעם הכנסייה הקתולית על הקהילות דוברות העברית בישראל (ובעצמו יהודי מומר), רואה גם כן את השואה כגורם מרכזי להצהרה, אם כי כחלק ממגוון גורמים. "זה היה חלק מהקשר יותר רחב: גם של החזרה לעיסוק ישיר בכתבי הקודש; המשבר של העולם המודרני; הצורך בהתייחסות לכל הקבוצות שהאירופים הנוצרים שמו בשוליים, הפצצה בהירושימה וכל ההרס האנושי של שתי מלחמות העולם. תהליך השינוי התחיל עוד לפני השואה, אבל מובן שהשואה הייתה כאן גורם חשוב".

מצד שני, ההצהרה הייתה בוודאי גם תולדת הביוגרפיה האישית של האפיפיור יוחנן ה–23 (אנג'לו רונקלי). בתקופת השואה הוא היה שליח הוותיקן בתורכיה ועקב מקרוב הן אחרי השמדת היהודים והן אחרי ניסיונות ההצלה. לדברי רוזן, היה לו חלק אישי מכריע בשכנוע מלך בולגריה להציל את יהודי ארצו, "והוא אף הנפיק אלפי תעודות הטבלה מזויפות ליהודים, בתקופה שבה הנאצים עוד לא פגעו ביהודים מומרים. זה לא דבר של מה בכך מבחינה נוצרית, כי הם מתייחסים להטבלה כעניין מקודש". לאחר המלחמה הוא היה שליח הכנסייה בפריז, וגם שם היה לו חלק מכריע בשכנוע ראשי המדינות הקתוליות באמריקה הלטינית לתמוך בהקמת מדינת ישראל.

כינה‭ ‬את‭ ‬היהודים‭ "‬הורינו‭". ‬האפיפיור‭ ‬בנדיקטוס‭ ‬ה‮–‬16‭ ‬בביקורו‭ ‬בארץ‭, ‬יד‭ ‬ושם‭, ‬2009 צילום‭: ‬יוסי‭ ‬זמיר‭, ‬פלאש‭ ‬90

כינה‭ ‬את‭ ‬היהודים‭ "‬הורינו‭". ‬האפיפיור‭ ‬בנדיקטוס‭ ‬ה‮–‬16‭ ‬בביקורו‭ ‬בארץ‭, ‬יד‭ ‬ושם‭, ‬2009
צילום‭: ‬יוסי‭ ‬זמיר‭, ‬פלאש‭ ‬90

תגובות מעורבות

ההצהרה הייתה תולדה של משא ומתן ממושך וקשה, גם בתוך הכנסייה וגם עם נציגי העולם היהודי. שש טיוטות שונות ניסחו אנשי הוותיקן עד שהגיעו לנוסח הסופי. מול העולם היהודי, פנו נציגי האפיפיור תחילה למנהיג "הקונגרס היהודי העולמי", נחום גולדמן (רוזן: "הם תפסו אותו כמין אפיפיור יהודי"), כדי לבדוק מהן ציפיות היהודים מן הכנסייה. רוזן מספר שגולדמן, שלא היה איש דת, מינה את הרב הרפורמי ריצ'רד פרלשטיין שינסח את הדרישות, אבל כדי להבטיח את עצמו מכל האגפים, סיכם גם עם מנהיג האורתודוקסיה המודרנית בארה"ב, הרב יוסף דב סולובייצ'יק, שיעבור על המסמך שניסח פרלשטיין ויעיר את הערותיו.

רוזן מעיר ש"הרב סולובייצ'יק אמנם נודע בעולם היהודי דווקא כמי שמסתייג מדיאלוג עם הנוצרים, אבל למעשה הוא תמיד הדגיש שהוא מסתייג רק מדיאלוג תיאולוגי, כיוון שאינו רואה בכך טעם, אבל בוודאי אינו מסתייג מדיאלוג שמטרתו פיוס ושינוי יחסה של הכנסייה ליהודים. בפועל, הוא עצמו השתתף גם במפגשים תיאולוגיים, וגם אישר לכמה מתלמידיו, כמו דוד הרטמן, להשתתף במפגשים כאלה. כנראה שהחשש האמיתי שלו היה ממצב שבו הדיאלוג ינוהל מהצד היהודי על ידי אנשים שאינם ראויים לכך". במקביל לדיאלוג עם "הקונגרס היהודי", באמצעות גולדמן ונציגיו, התקיים ערוץ נוסף עם "הוועד היהודי–אמריקני", שמינה לשם כך את הרב אברהם יהושע השל, וגם לו הייתה השפעה לא מעטה על הצלחת הדיאלוג והמהפך התיאולוגי – במיוחד בשל קשריו האישיים עם האיש שהופקד על ניסוח המסמך מהצד הנוצרי, הקרדינל אוגוסטין בר.

ברחבי העולם היהודי עוררה ההצהרה שמחה גדולה, אם כי רוזן מעיר שהיו גם הערות ביקורת על מה שחסר בה: "כתוצאה מהמגעים המוקדמים היו ציפיות שהטקסט יהיה יותר חזק. ציפו שלפחות תהיה הכאה על חטא עמוקה על כל יחסה ההיסטורי של הנצרות ליהודים; שלילה מוחלטת של כל רעיון 'רצח הא–ל', וכמובן התחלה של התייחסות למדינת ישראל, שנעדרה לגמרי מהמסמך". היעדרה של מדינת ישראל בלט במיוחד על רקע העובדה שכשנה לפני קבלת ההצהרה ביקר האפיפיור דאז, פאולוס השישי, בארץ–ישראל, אך הקפיד שלא להעניק לביקורו שום סממן של הכרה פוליטית במדינת ישראל. כך, למשל, הוא נמנע מלהגיע לירושלים ולפגוש את ראשי המדינה. והנשיא דאז זלמן שז"ר פגש אותו במגידו (שבמסורת הנוצרית מכונה ארמגדון: האתר שממנו יתחיל קרב אחרית הימים). בתגובה החליט הראשון לציון דאז, הרב יצחק נסים, להחרים את הביקור.

היו יהודים שטענו שאי–ההכרה בישראל מעידה ש"דוקטרינת הסבל" ממשיכה להוביל את דרכה של הכנסייה. הדוקטרינה הרי מתיישבת עם ישיבת היהודים בגולה, כמי שנרדפים נצחית, ולא עם חזרתם למולדתם כדי להקים בה בית לאומי ריבוני. אבל רוזן גורס שהסיבה הייתה פרוזאית יותר: "הקהילות הנוצריות ברחבי העולם הערבי לחצו לאורך כל השנים על הכנסייה שלא להכיר בישראל, מחשש שיבולע להן. זה לא היה חשש שווא, כי בפועל אכן היו איומים כאלה".

בצד הנוצרי היו התגובות מעורבות. רוזן: "במקומות בעלי גישה ליברלית בסיסית, במיוחד בצפון אמריקה, מובן שהיא התקבלה בסיפוק, כאילו שיחררה את האנשים ממשא תיאולוגי מכביד. מחקר שנעשה בשנות השבעים הראה שספרי הלימוד הקתוליים השתנו בעקבות ההצהרה ברמה כזו שאפילו יהודים יכלו להשתמש בהם בבתי הספר שלהם. במקומות שמרניים כמובן הייתה הסתייגות רבה יותר, במיוחד במזרח אירופה. הכנסייה שם נתקעה תחת השלטון הקומוניסטי בעמדות קדם–מודרניות, ומכיוון שהמאבק שלה היה על עצם ההישרדות היא אימצה עמדות שמרניות כדי לשרוד.

"ואולם, גם במערב היה פלג בן כמה אלפי אנשים שפרש מהכנסייה בעקבות 'נוסטרה אטאטה' – לא רק בגלל שינוי היחס ליהודים, אלא בגלל התנגדות לכל הרוח הליברלית של ההצהרה". בין אנשי הפלג הזה, המכונה "לפבריסטים" (על–שם מנהיגם), נמנה גם השחקן מל גיבסון, שסרטו "הפסיון של ישו" עורר מחאות חריפות הן בקרב יהודים והן בקרב רבים מאנשי ממסד הכנסייה. הפלג הוחרם בשעתו על–ידי הכנסייה, אבל בשנים האחרונות נעשים מאמצים להחזיר בכל זאת את אנשיו לחיק המערכת.

בקשת סליחה

הצהרת "ותיקן 2" הייתה רק תחילתו של התהליך. בעקבות ההצהרה הקים הוותיקן ועדה רשמית ליחסים דתיים עם היהודים. רוזן: "היהודים הם הקבוצה הדתית היחידה שהוותיקן מקיים איתה דיאלוג נפרד. לגבי כל שאר הדתות מתקיימת ועדה כוללת לדיאלוג בין–דתי. העובדה הזו כשלעצמה מוכיחה את החשיבות שהוותיקן מייחס לקשר הזה, וכמובן גם את הרגישות שלו, על רקע כל מה שקרה מבחינה תיאולוגית והיסטורית".

בעקבות הדיאלוג ביקש הוותיקן לקדם את הטמעת הקביעות התיאולוגיות שנוסחו ב"נוסטרה אטאטה". כך למשל, ב–1970 שונה נוסח התפילה מ"הבה נתפלל למען היהודים, למען יסיר האל הכול יכול את המחסום מליבם" ל"הבה נתפלל למען העם היהודי, הראשון לשמוע את דבר האל". ב–1975, כעשר שנים (!) אחרי "נוסטרה אטאטה", פירסם הוותיקן מסמך של הנחיות מפורטות ליישום ההצהרה, שנוסחו בעקבות הדיאלוג הישיר עם היהודים בוועדה שהוקמה. כעבור עשר שנים נוספות, ב–1985, פירסמה הכנסייה מערכת של הנחיות פנימיות מפורטות בעניין היחס המחודש ליהודים בתיאולוגיה, בתפילה ובפולחן הנוצרי. ב–1990 פורסמה הודעה רשמית המגדירה את האנטישמיות כחטא כלפי אלוהים והאנושות.

אין ספק שלהמשך מגמת השינויים לטובה כלפי היהודים והיהדות היה לאפיפיור יוחנן–פאולוס השני חלק אישי נכבד. לא רק שתקופת כהונתו הארוכה (27 שנים, מ–1978 עד 2005) אפשרה לו לעצב את הכנסייה לאורך זמן, אלא שגם במקרה שלו הייתה ביוגרפיה יהודית משמעותית. קרול וויטילה, שמו המקורי של האפיפיור, גדל בעיר וודוביצה שבפולין, עיר ששליש מתושביה היו יהודים. בתקופת השואה הוא כיהן בעיר קרקוב, הרחוקה עשרות קילומטרים בלבד ממחנה ההשמדה אושוויץ. אחד מחבריו הקרובים ביותר לאורך כל חייו היה בן עירו יז'י קלוגר, שהיה בין הניצולים היהודים היחידים מוודוביצה. אחרי המלחמה היגר קלוגר לרומא שבאיטליה, הרבה לפני שחברו מונה לאפיפיור. בעקבות המינוי ומעברו של וויטילה לקריית הוותיקן קיימו השניים מפגשים שבועיים.

יוחנן–פאולוס השני היה האפיפיור שלא הסתפק רק במסמכים תיאולוגיים, אלא עשה גם את כברת–הדרך המעשית המשמעותית ביותר כלפי היהודים וישראל: כשמונה חודשים בלבד לאחר מינויו נסע למחנה אושוויץ ושם כרע ברך וביקש לראשונה את סליחתם של היהודים. ב–1986 הוא ערך ביקור היסטורי ראשון של אפיפיור בבית–הכנסת של רומא; ב–1993 הוא כונן לראשונה יחסים דיפלומטיים מלאים בין הוותיקן למדינת ישראל, ובשנת 2000 הגיע לביקור היסטורי בישראל – לא עוד ביקור צלייני בלבד אלא ביקור מדיני מלא, כולל פגישה עם ראשי המדינה בבירה ירושלים, הטמנת פתק של בקשת סליחה בין אבני הכותל, והנחת זר זיכרון ב"יד ושם".

רוזן מזכיר ש"וויטילה היה בנעוריו שחקן, והוא הבין היטב את משמעות 'המחוות הגדולות'". אבל גם שני האפיפיורים שכיהנו אחריו, בנדיקטוס ה–16 והאפיפיור הנוכחי פרנציסקוס (מכיוון שהוא האפיפיור הראשון שבחר בשם הזה, לא נלווה לשמו מספר סידורי) , המשיכו בדרכו וכל אחד מהם קיים בתורו ביקור בישראל. לפי רוזן, כשם שמניעת ההכרה בישראל נבעה מסיבות פוליטיות ולא תיאולוגיות, כך היה גם שינוי המגמה לכיוון הכרה: "מה שקרה הוא שוועידת מדריד, בסוף 1991, יצרה פתח של דיאלוג ישראלי עם כלל העולם הערבי, והוותיקן הרגיש שבפתח הזה גם לו כבר 'מותר' להיכנס".

בדיחה אפיפיורית

יוחנן–פאולוס השני היה גם זה שיצר דיאלוג ישיר וקבוע עם הרבנות הראשית. בעקבות ביקורו בארץ ופגישתו עם הרבנים הראשיים דאז, ישראל לאו ואליהו בקשי–דורון, נוצרה ועדה משותפת לדיאלוג בין הוותיקן והרבנות. הוועדה מתכנסת מאז ועד היום אחת לשנה, לסירוגין בירושלים וברומא, ובכל פעם עולה לדיון נושא אחר.

מי שמרכז את הוועדה מהצד הישראלי מאז הקמתה הוא מנכ"ל הרבנות לשעבר, עודד וינר, שממשיך בתפקידו גם לאחר שפרש מעבודתו ברבנות. וינר אומר ש"זה דיאלוג רם–דרג: שבעה בכירים משלנו, ושבעה משלהם. מהצד שלנו עמד בראש הדיאלוג הרב שאר–ישוב כהן מחיפה, וכיום מחליף אותו הרב רצון ערוסי, ולצידו הרב דוד רוזן, הרב דניאל שפרבר, הרב אברהם שטיינברג ואחרים. מלכתחילה קבענו שלא נדבר על סוגיות תיאולוגיות, אלא על נושאים משותפים לשני הצדדים: קדושת חיי אדם, קדושת המשפחה, צדק ושלום, אתיקה והלכה, מתח בין רשויות דתיות ואזרחיות.

"אנחנו מתכנסים אחת לשנה, לדיאלוג מרוכז בן שלושה ימים, בכל שנה סביב נושא מרכזי אחר. זה דיאלוג מאוד פתוח: בדרך כלל אחד מאיתנו מכין הרצאה, שבעקבותיה דיון, על יחס היהדות לנושא המפגש, וביום אחר מתקיימים הרצאה ודיון על יחס הכנסייה לאותו נושא. לצד הנושאים העקרוניים, מוקדש מקום גם לנושאים הדורשים התערבות מיידית: אירועים אנטישמיים, מעמד הכנסייה בהר ציון, בקשת עזרה מצידם לכוהני הדת שלהם. הם ביקשו מאיתנו פעם עזרה לאפשר לאסירים נוצרים בישראל לקבל יין במיסות שעורכים להם, כי כעיקרון לא מוכנס אלכוהול לבתי הכלא. סידרנו שבשירות בתי הסוהר יספקו להם יין, בלי לאפשר הכנסת יין מגורם חיצוני".

הדיאלוג הזה הוא חלק ממערכת הדיאלוגים של הכנסייה עם גורמים יהודיים. גם יהודי ארה"ב הקימו גוף משלהם לדיאלוג עם כלל הדתות הלא–יהודיות, תוך התמקדות מיוחדת בכנסייה, וזה הגוף היחיד שבו משתפים פעולה כל הזרמים הדתיים ביהדות ארה"ב, פשוט משום שאף אחד לא יכול היה להרשות לעצמו להיעדר. אבל וינר מתרשם "שהדיאלוג עם הרבנות הראשית הוא כנראה הדיאלוג היותר רציני, גם מבחינת דרג המשתתפים; כנראה משום שהם רואים בנו את היהדות המקורית, השמרנית, שלא סטתה מן הדרך", ואולי הם פשוט מדמים לחשוב שהרבנות הראשית היא מעין מקבילה אפיפיורית לוותיקן עצמו. אגב, וינר מספר שהכנסייה האנגליקנית התקנאה בדיאלוג הזה וביקשה דיאלוג משלה: "אנחנו אכן מקיימים דיאלוג גם איתם, אבל שם זה יותר מסובך, כי הם רוצים לנהל אותו גם על בסיס תיאולוגי".

וינר נפעם מעוצמת הקשר שהתפתח בין הצדדים: "יושבים רבנים אורתודוקסים בבית ההארחה של הוותיקן, אוכלים כשר, ואז קמים להתפלל מנחה, וכל הקרדינלים עומדים ועונים 'אמן'. זה לא יאמן עבור מי שגדל על המסר של האימה מהכנסייה והשנאה כלפיה. הכנסייה הרי תמיד זוהתה אצלנו עם נחלי דם, פרעות ופוגרומים". וינר מעיד גם על הקִרבה שהתפתחה בין הצדדים: "נבנתה פה לאורך השנים מערכת יחסים מאוד ייחודית. יש התחייבות של הכנסייה שלא תהיה מצידה שום פעולה מיסיונרית כלפי יהודים. אנחנו מתחבקים כשאנחנו נפגשים. כשהיינו לאחרונה בבית–הכנסת ברומא, עם האפיפיור הנוכחי פרנציסקוס, הוא אפילו הרשה לעצמו לספר בדיחה למשלחת שלנו: מעשה בכומר אנטישמי שתמיד קילל את היהודים. פעם נקלע יהודי אחד לכנסייה שלו, והכומר קילל אותו. פתאום יורד 'הצלוב' מהצלב ואומר ליהודי: בוא נלך, לא אוהבים אותנו כאן".

עדיין העם הנבחר

התהליך הכללי הוא, אם כן, עקבי ומתקדם בהדרגה ליתר פתיחות וקבלה של היהודים, היהדות וישראל. עם זאת, לכל אחד משלושת האפיפיורים האחרונים יש דגשים משלו. יוחנן–פאולוס השני נהג לדבר על היהודים כעל "אחינו הבכור": לכאורה בוודאי ביטוי של כבוד והוקרה. אבל אצל חלק מהפרשנים היהודים, למודי ניסיון מר של תיאולוגיה נוצרית מתפלפלת, הייתה חשדנות אפילו כלפי הביטוי הזה. הם ראו בו ניסיון לרמז שהיהודים, ככלות הכול, הם לא נבחרי הא–ל – כשם שבספר בראשית כל האחים הבכורים נדחים שוב ושוב מפני האח הצעיר.

רוזן מעריך שכוונתו של יוחנן–פאולוס אכן הייתה חיובית, אבל מציין שיורשו, בנדיקטוס ה–16, היה כנראה רגיש לחשדנות והחליף את הכינוי ביחס ליהודים לכינוי מחמיא עוד יותר: "הורינו". "אצל בנדיקטוס", אומר רוזן, "באופן קצת מקביל לזה של הרב סולובייצ'יק, לא היה הרבה אמון בדיאלוג תיאולוגי עם דתות אחרות, בגלל הבדלי הגישות היסודיים. הוא נהג לכנות את הכנסייה הקתולית בתור 'העץ', את שאר הקבוצות הנוצריות כעלים וענפים, ואת שאר הדתות כ'פירות', שכבר מתגלגלים מחוץ לעץ. אבל היהדות הייתה בעיניו שונה: היא מבחינתו 'הגזע', ואיתה כמובן יש מקום לדיאלוג משמעותי".

מצד שני, אומר רוזן, בנדיקטוס, גרמני בזהותו הלאומית (שמו האמיתי היה יוזף רצינגר, ובנעוריו אף היה חבר בהיטלר יוגנד), "היה גם גרמני מאוד באופן פעילותו: אצלו הכול התנהל רק דרך המוסדות הרשמיים של הכנסייה, בלי לגיטימציה לשום צינור ישיר, אישי ולא רשמי, כפי שעבדו קודמיו. התוצאה הייתה שלפעמים הוא לא היה כלל מודע לאופן שבו גורמים בכנסייה שהיו קצת פחות פתוחים ממנו כלפי היהודים תמרנו אותו ואת הכנסייה למקומות שהיו שונים ממדיניותו".

לפי רוזן, המקרה הבולט בהקשר הזה היה ניסיון של חוגים בכנסייה להוליך לביטול החרם של קבוצת הלפבריסטים, למרות שאחד מארבעת הבישופים שלה, ריצ'רד ויליאמסון, הוא מכחיש שואה מוצהר.

האפיפיור הנוכחי, פרנציסקוס, הוא שוב סיפור שונה: מדובר באפיפיור הראשון שבא מאמריקה הלטינית (ארגנטינה). בעיר מגוריו הקודמת, בואנוס–איירס, הוא רכש הרבה חברים יהודים, כולל כמה רבנים קונסרבטיבים, כך שיחסו ליהודים הוא שוב לא רק תיאולוגי אלא גם אישי. עם זאת, מציין רוזן, "הוא דווקא מתאמץ הרבה יותר מקודמיו להחזיר את הלפבריסטים לחיק הכנסייה, אבל בגלל שהוא 'אפיפיור טפלון', ששום דבר לא דבק בו, זה עובר מתחת לרדאר".

בסופו של דבר, גם פרנציסקוס דבק בקו העקבי של הכנסייה ביובל האחרון לשיפור היחסים עם היהודים. לפני כשלושה חודשים, לרגל יובל החמישים ל'נוסטרה אטאטה', פירסם הקרדינל קורט קוך, הממונה הנוכחי של הכנסייה לדיאלוג עם היהודים, הצהרה ארוכה שמעניקה פרשנות מחודשת ומרחיבה להצהרה ההיא. ההצהרה החדשה נוסחה תחת הכותרת "אין האלוהים מתחרט על מתנותיו ועל בחירתו", ועיקרה הבהרה שבחירת האלוהים בנוצרים, ו"הברית החדשה" איתם, אינן מבטלות כלל את בחירתו "הקודמת" ביהודים. במילים אחרות: הכנסייה לא החליפה את היהודים במעמד "העם הנבחר", אלא נוספה להם, וזה כמובן שוב שינוי תיאולוגי דרמטי. גם אופי ההכרזה על ההצהרה היה חסר–תקדים: היא הוקראה במסיבת עיתונאים בוותיקן, כשלצד הקרדינל ניצבים שני יהודים: הרב דוד רוזן ופרופ' אדוארד קסלר מאוניברסיטת קיימברידג'. לרוזן אפילו התאפשר לדבר באירוע ולבטא, לצד ההערכה להצהרה, גם ביקורת על כך שסוגיית יחסם העמוק של היהודים לארץ–ישראל לא באה לידי ביטוי מספיק.

ליהודים יש עדיין ויכוחים נקודתיים רבים עם הכנסייה הקתולית – אחד הבולטים והקולניים שבהם הוא מעמדו של האפיפיור בתקופת השואה, פיוס ה–12, שליהודים יש ביקורת רבה כלפי שתיקתו לנוכח ההשמדה – אבל השינויים הכלליים ביחסה ליהודים דרמטיים ומהותיים יותר. נויהאוז מסכם את המהפך במילים הבאות: "לו הייתי שואל קתולי ממוצע לפני מאה שנה מה האסוציאציה שלך למילה יהודי, רובם היו אומרים: הם רוצחיו של ישוע, הם מקוללים, אלוהים דחה אותם. אם אשאל היום שאלה דומה ברחבי העולם הקתולי, אני מקווה וגם מעריך שאקבל את התשובות הבאות: הם העם של אלוהים, העם הנבחר, העם של ישוע, קיבלנו מהם מורשת שהפכה להיות משותפת. במקום 'ישוע ואויביו היהודים' אנחנו מדברים היום על 'ישוע היהודי'".

זהירות מהאוונגליסטים

המבט היהודי–ישראלי על עמדת "הכנסייה" ביחס ליהודים מזהה אינסטינקטיבית את "הכנסייה" עם הזרם הקתולי, וכך נעשה עד כה גם בכתבה זו. האינסטינקט הזה די מובן: הכנסייה הקתולית היא הזרם הוותיק ביותר, זה שהוביל את התיאולוגיה והפרקטיקה האנטישמית הבוטות ביותר, כולל האינקוויזיציה, וגם הזרם הגדול ביותר. לפי רוזן, יש כיום בעולם כ–1.2 מיליארד קתולים, ורק כמחצית המספר הזה, קרוב ל–600 מיליון איש, בכל שאר הקבוצות. זאת ועוד: היא זרם שקל לאפיין את עמדותיו בכלל, ובכלל זה כלפי היהודים, שכן יש לו מנהיג–על, אפיפיור, שבסמכותו לעצב – לפחות בתיאוריה – את התיאולוגיה והפרקטיקה של מיליוני מאמינים.

עם זאת, אי אפשר להתעלם משאלת יחסן של הקבוצות הגדולות האחרות ליהודים ולישראל. הקבוצה הגדולה השנייה אחרי הקתולים הם הפרוטסטנטים, שבשנה הבאה יציינו 500 שנה להיווסדם, עם זאת, מאז שתלה הכומר מרטין לותר את 95 התזות על דלת הכנסייה בעירו ויטנברג באוקטובר 1517. הנצרות הפרוטסטנטית כוללת בעצמה מאות קבוצות–משנה, אבל מבחינה יחסה ליהדות ולישראל רוזן מחלק אותה לשתי קבוצות עיקריות. "ישנו 'הזרם המרכזי', וישנם האוונגליסטים. הפרוטסטנטים ככלל מתאפיינים בחזרה אישית וישירה למקורות, תוך דילוג על הגורם המתווך של הכנסייה. אבל 'הזרם המרכזי' קשוב יותר לרוחות מודרניות–ליברליות, וזה מתבטא גם בתחושת אשמה כלפי העבר הקולוניאליסטי הנוצרי, וגם ב'תקינות פוליטית' שמזדהה אוטומטית עם מי שנחשב חלש, ועם הפלשתינים בסכסוך הישראלי–פלשתיני.

"אצל האוונגליסטים יש דגש לא רק על חזרה למקורות, אלא גם על הצורך בגאולה אישית, ומי שלא ייגאל אישית בעצם נדון לכליה, וגם היהודים שלא מכירים בבשורת 'המשיח' בעצם נדונים לגיהנום. אז יש פה פרדוקס: מצד אחד אני מזדהה עם היהודים שהם עם התנ"ך, ואפילו מאמין שחזרת היהודים לארצם מבשרת גם את 'תחייתו' של ישו, אבל מנגד המשמעות היא שעם חזרתו של ישו היהודים יצטרכו לקבל את בשורתו או שיושמדו".

לדעת רוזן, פירוש הדבר שגם היהודים צריכים להתייחס כלפי האוונגליסטים ביחס כפול, כבדהו וחשדהו: "צריכים להיות שני קווים אדומים ביחס אליהם: א. להיות מחוברים לעצמנו ולמורשתנו, ולא לתת להם להאמין שאנחנו כביכול שותפים לתפיסה שלהם. זו הביקורת שלי על הפוליטיקאים שלנו שהולכים לכנסים שלהם ולא אומרים מילה על ההבדלים העמוקים בינינו לבינם. ב. אותם אוונגליסטים שרוצים לראות את עתידנו כנוצרים או שחוטים בעצם אומרים גם שאין שום אפשרות לשלום בין ישראל לערבים. הם רוצים שהמלחמה כאן תמשיך עד היהודי האחרון. ולכן מי ששולל כל אפשרות עקרונית לשלום עם שכנינו, אפילו כזו שכרגע אכן נראית רחוקה, אני לא יכול להיות שותף שלו".

הקבוצה הנוצרית השלישית, האורתודוקסים, מסובכת עוד יותר. שם מדובר למעשה בשורה של כנסיות לאומיות – רוסית, רומנית וכדומה – שכל אחת מהן קובעת את דרכה בנפרד, וגם בתוכן מתקיימים הבדלים בין גישות ובני דורות שונים. כך למשל, אומר רוזן, בכנסיה הרומנית "הפטריארך, דניאל שיבוטר, הוא מאוד פרו–ישראלי ואפילו דובר עברית, אבל חלק גדול מהדור הצעיר שלהם הוא אנטישמי. ככלל, הייתי אומר שככל שהכנסייה יותר בדלנית ביחס לסביבתה הכוללת, כך היא יותר שמרנית וחשדנית גם ביחס ליהודים. הכנסייה האורתודוקסית הרוסית למשל נעשתה בשנים האחרונות מאוד מקורבת לשלטון, ולמעשה חלק מהמערך השלטוני של הנשיא פוטין. התוצאה היא שגם יחסה ליהודים הפשיר מאוד, וכיום היא מקיימת קשר קרוב עם הרבה חוגים יהודיים, במיוחד עם חב"ד".

בצל הרוב היהודי

וכיצד מגיבים היהודים עצמם לכל זה? נדמה שבעניין זה מתקיים בדיאלוג היהודי–נוצרי מעין סיפור שיר השירים: היו דורות רבים שהיהודים כמהו למילה טובה מצד הכנסייה, וזו לא רק שלא באה אלא הוחלפה בפוגרומים ורדיפות. ואילו היום נראה שהנוצרים, לפחות ממסד הכנסייה הקתולית, מחזרים אחרי היהודים, בעוד רבים מהיהודים, במיוחד היותר אורתודוקסים, שומרים על יחס חשדני ועוין.

רוזן מזהה בעניין זה פער עמוק בין העמדה היהודית בתפוצות לזו שבישראל: "הקבוצות הלא–אורתודוקסיות בתפוצות לא רק שרצו לזרועות הכנסייה, אלא שאולי אפילו עשו זאת באופן מהיר מדי, אולי מפני שבעצמן לא היו כל–כך מושרשות בתוכן יהודי, וכתוצאה מכך הקשרים בתחילת הדרך היו קצת שטחיים. האורתודוקסים יותר מסויגים, אבל עובדה שלפחות בתפוצות גם האורתודוקסים השתלבו בדיאלוג – למעט החרדים. גם רבנים כמו הרב סולובייצ'יק, או באירופה הרבנים עמנואל יעקובוביץ' ושמואל סיראט, היו מעורבים בדיאלוג עם הכנסייה. ישראל היא סיפור אחר: בגלל שהנוצרים פה מיעוט אנחנו פחות שמים לב אליהם, ואם יש כאן נוצרים הם ערבים, כלומר מזוהים עם 'האויב'. יש רבים וטובים שכלל לא מודעים לשינויים בכנסיה ומתייחסים רק למצב הקדמוני בין הדתות".

נויהאוז מצפה גם כן לשינוי היחס היהודי: "בשנת 2000 הוציאה קבוצת רבנים ומנהיגים יהודים בארה"ב מסמך שנקרא 'דברו אמת!'. המסר היה: הכנסייה עושה מאמץ גדול להתקרב ליהודים, וגם עלינו לשנות את היחס והשיח כלפיה. אני מבין את הבעיה: במשך דורות היהודים חשו שהנוצרים נגדם, והנוצרים עשו מספיק כדי להוכיח את העמדה הזו. היום, נוצרים כמוני שחיים בארץ, כמיעוט קטן במדינה שבה שלטון יהודי ורוב יהודי, חיים תחת הצל והמשא ההיסטורי הזה: כאלה שלא רק מזוהים כעובדי אלילים, אלא גם כמי ש'בכל דור ודור קמו עלינו לכלותנו'. ועדיין, יש לי ציפיות ליחס אחר, גם בלי קשר ל'נוסטרה אטאטה', אלא כמי ששייך לקהילה דתית, כמיעוט נוצרי, המצפה לרגישות מצד הרוב, שנפתח כאן תור של כבוד הדדי במקום הבוז ההדדי".

אפילו וינר, איש הרבנות הראשית, גורס שיש מה לשפר גם אצל היהודים: "שאלת המעמד ההלכתי של הנצרות והנוצרים נתונה בוויכוח בין גדולי ישראל שבוודאי לא נוכל להיכנס אליו. גם בתוך מועצת הרבנות הראשית היו מי שהסתייגו, ועדיין מסתייגים, מהדיאלוג עם הנוצרים. אבל פרקטית ומעשית, הרי ברור שיש במזרח הרחוק אנשים שהם בוודאי עובדי עבודה זרה ואנחנו לא מחרימים אותם. בכל מקרה, ברור שתופעות כמו יריקה על כמרים, או חילול של כנסיות ובתי קברות נוצריים, הם דברים פסולים ומזיקים. כשהיו התופעות האלה פנינו למשטרה וביקשנו ממנה לפענח. כינסנו גם את כל ראשי הדתות בארץ וגינינו באופן חד–משמעי את המעשים. הם מצפים מאיתנו גם לפעילות חינוכית. דיברנו על כך גם עם אנשי משרד החינוך, ונציגת המשרד אמרה לנו שהנושא אכן על הפרק: יש כוונה להכניס את ההיכרות עם הנצרות לתוכניות הלימודים – כל גיל והמסר שמתאים לו".

מהפך דרמטי

פרופ' אביעד קליינברג, ראש בית הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב, הוא מומחה לתולדות הנצרות. בכובעו השני, ראש ההוצאה לאור של האוניברסיטה, הוא גם המו"ל של ספר מסמכים ומחקרים המנתח את עמדת הכנסייה כלפי היהודים בזמן השואה ובעקבותיה. הספר יצא לאור לאחרונה לרגל שנת היובל לנוסטרה אטאטה ("בעת הזאת" – בעריכת דינה פורת, כרמה בן–יוחנן ורות בראודה). ביקשנו ממנו להעריך את חשיבות ההצהרה ואת התהליך שבעקבותיה מבחינת תולדות הנצרות.

"מדובר במהפך דרמטי בחשיבה הנוצרית", טוען קליינברג. "לא מדובר רק ב'ניקוי' העם היהודי מאחריות לצליבת ישו. זה החלק הפחות חשוב. החלק החשוב זה ראיית היהדות לא כמשהו מאובן שעבר מן העולם, אלא נכונות להכיר בברית של האל עם היהודים כברית תקפה, שזה די קרוב לראיית היהדות כעוד סוג של דרך לגיטימית להגיע לאל. אלוהים לא חוזר בו מבריתו, והברית החדשה לא מעקרת מתוקף את הברית הישנה. הקתולים עדיין חושבים שאין דרך להגיע לישועה ללא ישו, אבל זה אינו מחייב הכרה מודעת בישו ולא מחייב להפוך לנוצרי. כל אלה שינויים דרמטיים ביחס לתפיסה הנוצרית המקורית. כמובן שכמו בדתות אחרות זה לא מבוסס על אמירה שעד עכשיו טעינו במה שאמרנו, אלא על 'פרשנות מחודשת' של מה שנאמר בעבר".

לשיטתך כל השינויים הדרושים הושלמו, או שיש דברים שחסרים לך?

"הכנסייה הלכה את כל מה שמצופה ממנה והשאר לא מעניין אותי. אני לא מצפה מהם להכיר ביהדות ובמסורת ישראל. כל מה שאני רוצה זה דחיית כל שנאה ואנטישמיות, כל יחס של אפליה ובוז ליהודים, ואת זה הם עשו. גם 'קידושו' של פיוס ה–12 לא מטריד אותי. בדרך כלל אפיפיורים מקדשים את קודמיהם, ופה דווקא היה עיכוב יחסי. בתוך רשימת הקדושים הנוצרים יש אנשים שאני הרבה פחות אוהב ממנו. אותו אפשר להאשים לכל היותר במורך–לב; יש קדושים נוצרים שהיו אנטישמים נוראים, או אנשים נוראים באופן אחר. אז כמו שאני לא מתערב לגבי עצם עבודת הצלמים שלהם, לא אתערב גם בזה".

היית מצפה מהיהודים לשינוי מקביל של היחס לנצרות?

"אני יכול להבין את העמדה שאומרת: יפה מאוד שהתעוררתם אחרי 2,000 שנה, עכשיו חכו גם לנו כמה אלפי שנים. אבל יש לי חשש שהתהליכים שקורים הולכים אפילו בכיוון הפוך, שבגלל שאנחנו מרגישים עכשיו ריבוניים וחזקים, אנחנו לא צריכים להתחשב יותר מדי 'מה יגידו הגויים'. יש יותר הדגשה של הנצרות כעבודה זרה; קבלת הנוצרים רק 'מחמת איבה', או ש'יד ישראל לא תקיפה'.

"הקולות המכילים ביהדות, לפחות האורתודוקסית, מאוד נדירים. אני לא רואה דמויות משמעותיות, בטח לא ברמה של 'מועצת גדולי התורה', שיגיבו לשינויים בכנסיה בהצהרות מקבילות שמתייחסות לנוצרים כ'אחינו הצעירים והאהובים'. ואני חושב שצריך לפחות להיפתח דיון יהודי ששואל: האם לאור שינוי היחס בנצרות כלפי היהדות לא צריך לחשוב מחדש גם על היחס היהודי כלפיהם? הייתי מייחל שהיהודים לכל הפחות יכירו בנצרות כדת ייחוד ולא כעבודה זרה, שהרי היחס ההלכתי לעכו"ם הוא מאוד קשה. אז בשוליים זה מתבטא בשרפת כנסיות וביריקה על נזירים וכמרים, אבל גם בתוך הציבור הרחב שלא מכיר בשינוי שחל בנצרות היחס ההלכתי משפיע".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016


האם תם המאבק? |אריאל הורוביץ

$
0
0

רבני הציונות הדתית חלוקים בשאלה האם הנצרות היא עבודה זרה, האם מותר לקבל תרומות מהכנסייה והאם יש מקום לדיאלוג בין–דתי. השוללים מזהים בנצרות העכשווית את זו ההיסטורית ואילו המחייבים מעדיפים לראות דווקא את השינויים הגדולים שחלו בה

באחד מימי אלול תשכ"ג יצאו כמה עשרות תלמידי ישיבת מרכז הרב לרחוב הנביאים בירושלים, להפגין מול מנזר סן ז'וז'ף, במחאה נגד מה שהם ראו כהתגברות פעילות המיסיון בישראל. בשלב מסוים נכנסו בחורי הישיבה אל מתחם המנזר, התיישבו במרכז הרחבה המובילה למנזר וקראו פרקי תהילים. עד מהרה הם נעצרו, ואף הועמדו לדין. ראש הישיבה שלהם, הרב צבי יהודה קוק, אמנם מחה על הסגת הגבול ואמר כי "בחלום השחור ביותר שלי לא חלמתי על גלישה אל מעבר לחוק", אך עם זאת התייצב מאחורי תלמידיו ומאחורי מאבקם, תמך בהם והגיע לבקר אותם בכלא, יחד עם הרב אריה לוין. את האירוע הזה זכרו בישיבת מרכז הרב במשך תקופה ארוכה; לאורך השנים אחריו יצאו תלמידי הישיבה להפגנות נוספות שבהן הביעו את חששם ומחאתם מפני "השתלטות הנצרות על ארץ הקודש". התפיסה הזו היא המשך ישיר לתפיסת עולמו של הרב צבי יהודה, שבדומה לאביו, הראי"ה קוק, התנגד בחריפות לנצרות.

שני צדדים פעילים מאוד בוויכוח הציוני–דתי על אודות היחס לנצרות. צד אחד שולל קשר עם העולם הנוצרי, אוסר קבלת תרומות מנוצרים, מתנגד בתוקף לדיאלוג בין–דתי ורואה את הנצרות מבחינה הלכתית כעבודה זרה. הצד השני סבור, על פי רוב, שהנצרות איננה עבודה זרה מבחינה הלכתית – בהתבסס על דברי התוספות ופוסקים אחרים. חלק מן הרבנים המחזיקים בעמדה הזו תומכים בדיאלוג בין–דתי ואף עוסקים בו בפועל, ומתירים קבלת תרומות מנוצרים – נושא שעולה מעת לעת על סדר יומה של הציונות הדתית.

הרבנים האוסרים מגייסים לטובתם את עמדתו של הרב קוק, שסלד מן הנצרות בכתביו ההגותיים וההלכתיים, וכן עמדות הלכתיות שרואות את הנצרות כעבודה זרה. הם אף מצביעים על פעילות המיסיון בישראל ורואים בה סכנה ממשית. הרבנים המתירים, לעומת זאת, מציינים את ה"נוסטרה אטאטה", החלטתה הדרמטית של הכנסייה הקתולית מ–1965 שפטרה את היהודים מאחריות להריגתו של ישו, וכן את קריאתו של האפיפיור פרנציסקוס בדצמבר האחרון שלפיה אין לעסוק בהמרת דת ובמיסיון, כצעדים של בניית אמון מצד הנוצרים וניסיון לרפא את השבר בין שתי הדתות. כל אלה, לצד הצורך באיחוד כוחות של גורמים דתיים כנגד אתגרי השעה, מכוננים יחס סובלני יותר לנצרות.

‭"‬תמיד‭ ‬נישאר‭ ‬נפרדים‭, ‬אבל‭ ‬זהות‭ ‬נבנית‭ ‬מתוך‭ ‬היכרות‭ ‬עם‭ ‬הזולת‭". ‬אוגניו‭ ‬מרינו‭, "‬מדרגות‭ ‬לגן‭ ‬עדן‭", ‬מתוך‭ ‬תערוכה‭ ‬שהוצגה‭ ‬במדריד‭ ‬ב‮–‬2010‭ ‬ צילום‭: ‬רויטרס

‭"‬תמיד‭ ‬נישאר‭ ‬נפרדים‭, ‬אבל‭ ‬זהות‭ ‬נבנית‭ ‬מתוך‭ ‬היכרות‭ ‬עם‭ ‬הזולת‭". ‬אוגניו‭ ‬מרינו‭, "‬מדרגות‭ ‬לגן‭ ‬עדן‭", ‬מתוך‭ ‬תערוכה‭ ‬שהוצגה‭ ‬במדריד‭ ‬ב‮–‬2010‭ ‬
צילום‭: ‬רויטרס

הקתולים הם אנטיישראלים

הרב שלמה אבינר, רב היישוב בית אל א' וראש ישיבת "עטרת כהנים", הוא מן המתנגדים החריפים לנצרות מבין רבני הציונות הדתית. הוא מזהיר מפני סכנת המיסיון, מתריע מפני קבלת תרומות מנוצרים וסבור שהיחס האוהד של הכנסייה הקתולית ושל האוונגליסטים כלפי היהדות נובע מרצון סמוי להעביר את היהודים על דתם. "נפסק להלכה שנצרות היא עבודה זרה", אומר הרב אבינר. "עם ישראל, עוד מזמן אברהם אבינו, נלחם נגד עבודה זרה. הנצרות מאמינה באדם שהוא אל ובאל שהוא אדם, ובלי זה היא לא נצרות. אני גם לא מתרשם מההחלטה של הוותיקן מ–1965. הכנסייה הקתולית קבעה שלא צריך להאשים את עם ישראל ברצח אותו האיש, אבל זה משום שלא כל עם ישראל רצח את ישו, אלא רק הפרושים. רק הסנהדרין, הרבנים, יהודים יראי שמים אשמים בהריגת ישו, ולכן הם עדיין אשמים – אבל שאר עם ישראל לא אשם. מעבר לכך, ההחלטה הזו שנויה במחלוקת גם בקרב תיאולוגים נוצרים".

הרב אבינר אף מציין כי "ידי הנוצרים מוכתמות בדם יהודים, יותר מכל עם אחר בעולם". לדבריו, "הקתולים מציקים עד היום למדינת ישראל – לא בגלוי, כי הם אנשים חכמים, אבל באופן סמוי. בכל פעם שבה מגיע לארץ גורם מרכזי בכנסייה הקתולית, הוא מבקר גם אצלנו וגם אצל הרשות הפלשתינית ואצל מדינות ערב. כל נציגי הכנסייה הקתולית בישראל, בלי יוצא מן הכלל, הם אנטי–ישראלים. הם אולי חזרו בהם מההאשמה כלפי יהודים, אבל זה בגלל שהם כבר לא יכולים לעשות לנו שום דבר. במדינות שבהן הקתולים חזקים ויש להם שליטה מוחלטת, כמו בדרום אמריקה, הם בכלל לא עדינים כלפי יהודים".

מה באשר לאוונגליסטים, שחלק מאמונתם הוא שצריך דווקא לתמוך בעם היהודי ולהתקרב אליו, ובוודאי שלא להצר את צעדיו או להזיק לו?

"לפי האסטרטגיה של האוונגליסטים, מדינת ישראל היא שלב בביאת המשיח שלהם. האוונגליסטים יעזרו לנו, היהודים, לבנות מדינה ואפילו בית מקדש, אבל לאחר מכן אנחנו נכלה במלחמה גדולה, אפוקליפטית, והם ישלטו בעולם. הם לא רוצים לנצר רק יהודים בודדים, פה ושם, אלא שואפים לנצר את כל המדינה. כדי לעשות את זה הם מזרימים כסף ויוצרים קשרי ידידות, וזה יפשיר את הקרח ויאפשר ליהודים להתקרב לנצרות. לכן הם מזרימים תקציבי עתק למדינת ישראל – עזרה להתיישבות, לעניים, לצה"ל – אף שהמטרה שלהם היא אחת: לנצר יהודים. זו הסיבה שאסור לקבל כסף מנוצרים – משום שזה מפלס את הדרך למיסיון. כך פסקה הרבנות הראשית לישראל וכך פסקו כמעט כל גדולי ישראל".

הרב‭ ‬אורי‭ ‬שרקי‭: ‬אנו‭ ‬צריכים‭ ‬לקיים‭ ‬שיח‭ ‬עם‭ ‬דתות‭ ‬שונות‭ ‬מעמדה‭ ‬של‭ ‬מורים‭ ‬מול‭ ‬תלמידים‭. ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬השב‭ ‬לארצו‭ ‬יש‭ ‬תפקיד‭ ‬‮–‬‭ ‬להדריך‭ ‬את‭ ‬האנושות‭ ‬מבחינה‭ ‬תורנית צילום‭: ‬אריק‭ ‬סולטן

הרב‭ ‬אורי‭ ‬שרקי‭: ‬אנו‭ ‬צריכים‭ ‬לקיים‭ ‬שיח‭ ‬עם‭ ‬דתות‭ ‬שונות‭ ‬מעמדה‭ ‬של‭ ‬מורים‭ ‬מול‭ ‬תלמידים‭. ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬השב‭ ‬לארצו‭ ‬יש‭ ‬תפקיד‭ ‬‮–‬‭ ‬להדריך‭ ‬את‭ ‬האנושות‭ ‬מבחינה‭ ‬תורנית
צילום‭: ‬אריק‭ ‬סולטן

לא מודעים למציאות

בהמשך לכך, מתריע הרב אבינר מפני פעילות המיסיון בישראל. "יש 30 אלף מיסיונרים במשכורת, והרבה בהתנדבות", הוא אומר, "הם חודרים לכל מקום שבו יש חולשה. אם יש מודעה במאה שערים שמבקשת תרומה לאלמנה מסכנה, באה מיסיונרית מחופשת לאישה חרדית ונותנת כסף, בלי לדבר על ישו, ואחרי זמן מה היא מתחילה לדבר על זה. היה רב חב"דניק שנתן שיעור לנשים במשך שנתיים, ואחרי שנתיים הוא התחיל לדבר על ישו, והתברר שהוא מיסיונר. יש היום מיסיונרים באולפנות ובישיבות תיכוניות – נערים ונערות שההורים שלהם מיסיונרים, והם מנסים להשפיע עלינו מבפנים. זו סכנת נפשות. המיסיונרים יודעים מה הם עושים – הם מתבייתים על אנשים חלשים, עולים חדשים שנמצאים במצב כלכלי קשה, ומנסים לנצר אותם".

ישנם לא מעט רבנים שפוסקים שמותר לקבל כסף מנוצרים, או שמנהלים דיאלוג עם נוצרים.

"כל הרבנים האלה הם בעיניי אנשים טובים ונחמדים, אבל הם כנראה לא מודעים למציאות. גדולי ישראל כבר אסרו את זה, והם יודעים למה. יש מיעוט של רבנים שתומך בנוצרים. לכל דבר יש דעת מיעוט. אלה רבנים טובים ויקרים אבל אין כאן משקל הלכתי שווה. אני לא חושד בהם שהם אוהבי כסף – רבנים אינם אוהבי כסף – אך הם לא מכירים את המציאות. יש דברים שרבנים אמריקנים מבינים בהם יותר טוב: רבני ארצות הברית מכירים היטב את הנצרות, ומחרימים אותה. כאן, בגלל שלא יודעים מה זה, חושבים שזה נחמד ונופלים בפח".

אחד מן הרבנים הללו הוא הרב נחום רבינוביץ, ראש ישיבת ברכת משה במעלה אדומים וזקן הפוסקים בציונות הדתית. הרב רבינוביץ פוסק שהנצרות איננה עבודה זרה, ומביע עמדה סובלנית כלפי הנוצרים בארץ ובעולם. ביולי האחרון אף הצטרף לקבוצה של רבנים שיצאה בקמפיין לגיוס כספים לשיקום כנסיית הלחם והדגים בגליל, לאחר שהוצתה. "רוב הפוסקים סוברים שהנצרות איננה עבודה זרה", אומר הרב רבינוביץ, "זאת בהמשך לסברת התוספות, שגם אם יש בנצרות עבודה זרה – הנצרות בכל זאת מאמינה באל אחד, אלא שיש לו כמה פנים. יש לכך נפקא מינה גדולה להלכה: אם הנוצרים מתנהגים בצורה ראויה, דינם כמו דינו של גר תושב, שאסור לגרש אותו מהארץ וצריך לדאוג לו. אמנם אי אפשר לקבל היום גר תושב ולתת לו רשות לשבת בארץ אם הוא עדיין לא נמצא בה, אך אם הוא כבר נמצא בה, הוא נחשב לגר תושב. זו עמדת רוב הפוסקים".

"כמובן שצריך להתנגד למיסיון", אומר הרב רבינוביץ, "אבל רוב הנוצרים בארץ ובעולם לא עוסקים במיסיון. הנוצרים שמדובר עליהם מציעים הרבה כסף לישראל, ולא מעוניינים בדברים אחרים. אין לי ספק שהתמיכה האמריקנית בישראל לאורך כל השנים התבססה על כך שיש באמריקה מיליוני נוצרים שמאמינים בתנ"ך, ולא עוסקים חס ושלום בניסיונות להביא יהודים להמרת דת. אדרבה, הם אוהבים את התנ"ך ובגלל זה הם תורמים לנו כסף".

מה לגבי דיאלוג עם נוצרים? האם צריך, בעיניך, לפתח דיאלוג ביןדתי רק סביב שאלות שנוגעות לעתידה של האנושות או להתמודדות מול קיצוניות דתית, או שמא אתה תומך גם בדיאלוג שעוסק בתיאולוגיה, בהיכרות הדדית?

"אני לא חושב שאנחנו צריכים לדון עם נוצרים בשאלות של תיאולוגיה. יש לנו אתגר להבין קודם כול את האמונה שלנו, לפני שאנחנו מתחילים להבין את האמונה הנוצרית. אבל ברור שצריך לדון עם אנשי דת נוצרים בעניינים שנוגעים לכל העולם כולו, לסוגיות שעומדות על הפרק".

כאשר הרב רבינוביץ נדרש למעשים של הכנסייה הנוצרית כלפי היהודים לאורך הדורות, הוא מבחין בין הנצרות באירופה לבין הנצרות באנגליה ובארצות הברית. "נכון שבמשך דורות רבים היו לנו לא מעט צרות מהנוצרים", הוא אומר, "אבל גם כן ברור, וזה חשוב מאוד, שזה היה בעיקר במזרח אירופה, ולא באנגליה. באנגליה התחילו כבר במאה ה–17 ללמוד תנ"ך ולהתייחס אחרת ליהודים. גם אמריקה נבנתה על יסודות תנ"כיים מובהקים, וזה עוד לפני שהיה דיאלוג בין–דתי. בל נשכח שגם השיקול שעמד מאחורי הצהרת בלפור היה שיקול דתי בעיקרו. בלפור סבר שעל פי המקרא חייבים לתת ליהודים את ארצם. הציבור הדתי שכל כך מפחד היום מהנוצרים הוא ציבור שמקורו במזרח אירופה, שם הייתה נצרות מסוג אחר. באמריקה ובאנגליה הייתה נצרות שונה לגמרי".

הרב‭ ‬ד‭"‬ר‭ ‬אלון‭ ‬גושן‮–‬גוטשטיין‭: ‬אני‭ ‬לא‭ ‬משועבד‭ ‬לזיכרון‭ ‬הקולקטיבי‭ ‬השלילי‭. ‬הניסיון‭ ‬מאז‭ ‬הנוסטרה‭ ‬אטאטה‭ ‬מעיד‭ ‬
על‭ ‬שינוי‭ ‬אותנטי‭ ‬

הרב‭ ‬ד‭"‬ר‭ ‬אלון‭ ‬גושן‮–‬גוטשטיין‭: ‬אני‭ ‬לא‭ ‬משועבד‭ ‬לזיכרון‭ ‬הקולקטיבי‭ ‬השלילי‭. ‬הניסיון‭ ‬מאז‭ ‬הנוסטרה‭ ‬אטאטה‭ ‬מעיד‭ ‬
על‭ ‬שינוי‭ ‬אותנטי‭ ‬

להדריך את הגויים

הרב אורי שרקי, ר"מ במכון מאיר ורב קהילת "בית יהודה" בירושלים, מבין אחרת את היחסים בין היהדות ובין הנצרות. הוא אינו רואה מצב של שוויון בין הדתות השונות, אלא היררכיה שבה היהדות נמצאת בעמדה גבוהה יותר מן הנצרות, כתוצאה משיבת ציון והקמת מדינת ישראל. "שיבת ציון היא נתון תיאולוגי משמעותי", אומר הרב שרקי, "והוא מציב אותנו בעמדת עליונות ביחס לדתות השונות. אנו צריכים לקיים שיח עם דתות שונות לא מעמדה של ידידים אלא מעמדה של מורים מול תלמידים. לעם ישראל השב לארצו יש תפקיד – להדריך את האנושות מבחינה תורנית, ואנחנו לא יכולים לברוח מהתפקיד הזה. לא רק הגויים מצפים מאיתנו שנדריך אותם, אלא גם התורה מצפה זאת מאיתנו.

"זה לא אומר שלא צריך להיות כבוד בין בעלי דתות שונות", ממשיך הרב שרקי, "באופן כללי, תם עידן הזלזול. אך יש לנו אחריות להדריך את האומות ביחס למה שהן מרגישות באופן לא לגמרי מבורר, וכוונתי לרגשות הדתיים, שאינני מזלזל בהם, אך הם לא מבוררים מספיק אצל אומות העולם. מהי, למעשה, הנצרות? זהו ניסיון לקלוט את האור של כנסת ישראל בצורה מסוננת, דרך המיתוס של ישוע הנוצרי. עכשיו, כשקמה מדינת ישראל ועם ישראל חזר לארצו, כבר אין צורך לקלוט את האור הזה בצורה עקיפה, מעוותת, ואפשר לקלוט אותו דרכנו. העולם הנוצרי מבקש למעשה להיות ישראל. הנצרות איננה אמונה צדדית, אלא התפשטות של רעיונות היהדות בכלי התרבות העתיקה, הפגאנית. הם מבקשים להיות אנחנו, וכיוון שחזרנו להיות עצמנו, אנו מודיעים לנוצרים שמערכת היחסים השתנתה, ומה שהם ביקשו לקבל ברגש הדתי שלהם יכול להתקבל ישירות דרך עם ישראל, במקום שיתקבל בצורה מוטעית".

בהתאם לכך, מה עמדתך לגבי שיח ביןדתי, או קבלת תרומות מנוצרים?

"שיח בין–דתי הוא שיח עקר. נציגי דתות שונות נפגשים כדי לגנות את האלימות שמתחוללת בשם הדת, אך מי שקובע אם תהיה אלימות או לא הם הפוליטיקאים. לכן השיח הזה לא מקדם שום דבר, אף שהוא אולי מטהר את האווירה. בכלל, אפשר לומר שמאז שנסתלקה השכינה מהעולם, בעלי הדתות השונות כבר לא כל כך יודעים על מה הם מדברים, ואם כולנו לא מבינים על מה אנו מדברים, לפחות לא נריב זה עם זה.

"באשר לתרומות, אני לא בטוח שמבחינה הלכתית טהורה יש סיבה לאסור, אך כאסטרטגיה כוללת ראוי להימנע מזה. לא פעם התרומות הן חלק מניסיון של הנצרות לקבל לגיטימציה מבחינה תיאולוגית, באופן שמנציח טשטוש בין הדתות. הנוצרים למעשה באים אלינו באמירה – 'אנחנו עשינו ניסיונות ומאמצים גדולים כדי להכיר בלגיטימיות של היהדות עבור היהודים מבחינה נוצרית, ולכן אנו מצפים שהיהודים יכירו בלגיטימיות של הנצרות עבור הנוצרים', אבל בעיניי, אין כאן יחס שווה. הנוצרי מגדיר את עצמו ביחס ליהדות, אבל היהדות לא מגדירה את עצמה ביחס לנצרות אלא ביחס לעצמה. ולכן אין פה הדדיות, ושיתוף הפעולה עם נוצרים בדמות תרומות ועזרה כספית לא עושה טוב לנוצרים, כי הוא נותן להם הרגשה שהיהדות מכירה בהם, כאשר למעשה זה לא כך".

לדבר ולאחות את השברים

בצד השני של המתרס, לא מעט רבנים ואנשי ציבור עוסקים מזה שנים בדיאלוג בין–דתי. הבולט שבהם כיום הוא הרב יונתן זקס, לשעבר רבה הראשי של בריטניה. הדיאלוג הבין–דתי, כך מסבירים תומכיו ופטרוניו, נועד ליצור גשר בין דתות שונות ולהגביר את ההבנה ההדדית בין מאמינים ברחבי העולם, וכן לנסות, באמצעות הדת, להתאחד אל מול תופעות של קיצוניות דתית ואתגרים רוחניים משותפים.

אחד מן הפעילים הבולטים בתחום בישראל הוא הרב ד"ר אלון גושן–גוטשטיין, שמקיים דיאלוג עם העולם הנוצרי ועם נציגי דתות אחרות במשך שנים רבות, וכיום עומד בראש "מכון אליהו לדיאלוג בין–דתי". בעשרים השנים האחרונות מפגיש המכון מנהיגים דתיים מובילים מכל דתות העולם – בהם האפיפיור, הדלאי למה ורבנים ראשיים במדינות העולם – למפגשים רעיוניים ורוחניים. את המשיכה שלו לתחום תולה גושן–גוטשטיין בקריאה פנימית עמוקה. "יש בי קריאה פנימית שחובקת עולם ומסתכלת בצורה אחרת על המציאות", הוא אומר, "אני מנסה לאחד בין הפכים ולהביא להבנה רוחנית בין בני דתות שונות. אני לא חותר לאחד את הדתות השונות – תמיד נישאר נפרדים, אבל זהות נבנית מתוך תהליכים של היכרות עם הזולת.

"נקודת המוצא היא שכולנו קיימים, כולנו חלק מאנושות אחת, מאחדות שבורה שקיימת בתוך האנושות", הוא אומר, "כשיש קרע ויש היסטוריה כאובה, טבעי שייווצרו ניסיונות שיקום, ריפוי ואיחוי. תוסיף לכך את המגמה של שימוש באלימות בשם הדת, או התמודדות עם אתגרים מוסריים משותפים כמו התפרקות המשפחה והתמודדות עם טכנולוגיה. יש צורך ברמה הפנימית לאחות שברים, ומצד שני לשתף פעולה. זה מתחיל בהתעוררות של הצד הנוצרי להבין את הבעייתיות של התפיסה שלפיה הנצרות מחליפה את היהדות, את ההשלכות השליליות שתרמו לשנאת העם היהודי, שיצרה את האווירה שאפשרה את השואה. כתוצאה מכך חל מהפך ברוב הזרמים הנוצריים ביחס ליהדות, שמביא להגדרה מחודשת ולניסיונות לאחות את הקרע".

יש שטוענים שאחרי כל כך הרבה שנים של רדיפה ועמידה כמיעוט אל מול העולם הנוצרי, אי אפשר לאחות את הקרעים האלה.

"האם המודל היחיד בין בני אדם הוא מודל של חוסר יכולת להתקדם? זה האופן היחיד שבו אפשר להתנהל בעולם? אני מסכים שהמודל שאני מציע קשה, אבל הוא אפשרי ונכון. הבסיס הוא בקשת סליחה, תיקון והכרה בחטא, רצון להתחיל דף חדש. אני לא משועבד לזיכרון הקולקטיבי השלילי. התנאי הוא שצריך להיות אותנטיים, ויש לנו ניסיון של חמישים שנה – מאז הנוסטרה אטאטה – שמעיד על שינוי אותנטי.

"שני הצדדים מכירים בהיסטוריה הכאובה, והשאלה היא איך צריך להגיב למעשה. בצד היהודי יש אנשים שמחזיקים בשיח של הכרה, הבנה והתקדמות, ולצד זאת יש אוכלוסייה גדולה מאוד בצד האורתודוקסי שמסרבת להאמין או להכיר, ונאחזת בזיכרון ההיסטורי. לפני כמה חודשים, כשהתפרסמה ההודעה של הוותיקן שאוסרת על פעילות של מיסיון, שזו פריצת דרך תיאולוגית, הרב אבינר פרסם מאמר שבו כתב: 'הצחקתם אותנו; לא הצלחתם להמיר את דתנו, אז אתם מוותרים'. מה קורה כאן? אומרים לנוצרים: קודם תבקשו סליחה על מה שעשיתם – והם מבקשים סליחה. אחר כך מצהירים כל מיני הצהרות עקרוניות ודורשים מהנוצרים להכיר במדינת ישראל. כל הזמן מציבים לעולם הנוצרי עוד רף, כשלמעשה יש כאן חוסר עניין וחוסר נכונות לפתוח בכלל בדיאלוג.

"יש חוגים בציונות הדתית שבהם הנצרות משמשת אלמנט מגדיר זהות – 'אנחנו לא הם', ויש פחד, מודע או לא מודע, שאם תתקרב תאבד את מה שבאמצעותו אתה מבדיל את עצמך מהזולת. הקמת מחיצות מול זולת דמיוני היא אסטרטגיה של כינון זהות, אבל הרבה פעמים אתה כבר לא באמת יודע מול מי אתה עומד".

——–

מחיר הידידות

קרבת "הקרן לידידות" לגופים נוצריים ממשיכה להסעיר את הציונות הדתית. 
הרבנים צפניה דרורי ויחיאל אקשטיין משני עברי המתרס

בשנים האחרונות התנקז המאבק סביב היחס לנוצרים אל פעילותה של "הקרן לידידות", קרן פילנתרופית שהקים הרב יחיאל אקשטיין ב–1983 ומגייסת תרומות למדינת ישראל מנוצרים ברחבי העולם. רוב התרומות לקרן – בהיקפים של מאות מיליוני דולרים – מופנות לצורכי רווחה, ביטחון וחינוך, והכספים מגיעים מנוצרים אוונגליסטים שתומכים במדינת ישראל. הקרן זכתה לביקורת מצד רבנים בציונות הדתית ובעולם החרדי, שמתנגדים לקבלת כסף מנוצרים. כאלה הם, למשל, הרב יעקב שפירא, הרב צפניה דרורי והרב אליקים לבנון. הרבנים הללו ואחרים פסקו שאין לקבל תרומות מן הקרן או לשתף איתה פעולה.

הרב צפניה דרורי, רב העיר וראש ישיבת ההסדר בקרית שמונה, פסק שאין לקבל תרומות מן הקרן לידידות. "כל מהותה של הנצרות הוא ביטול היהדות", הוא מסביר, "האמירה המפורשת של הנוצרים היא שכבר אין צורך לשמור מצוות, מפני שישו כיפר על כל העולם, ומה שקובע מעתה והלאה הוא האמונה בישו והקרבה אליו. האפיפיור, שנתפס כממשיך של ישו, יכול למחול על כל החטאים, וכבר אין צורך לפנות לאל אלא למייצג שלו בעולם. התפיסה הזו מבטלת את מושג ההלכה ודורשת רק התקשרות רוחנית אל הקב"ה. היהדות חולקת על כל העניין העקרוני הזה, מפני שהיהדות היא אמת והאמת האלוהית לא תשתנה לעולם. עם ישראל הוא עם ה', וגם כשהוא הולך לגלויות הוא עתיד לחזור לארץ ישראל ולהחיות את עצמו.

"הגמרא בבבא בתרא אומרת שגם לדעת חכמי ישראל וגם לדעת חכמי בבל, יש איסור מוחלט לקבל כסף מנוצרים", אומר הרב דרורי, "הנוצרים תורמים כדי להתפאר ולחזק את כוחם. יותר מזה: תבדוק ותגלה שהגוף שמפרסם היום את נתוני העוני במדינת ישראל הוא גוף שנתמך על ידי הקרן לידידות. נוצר מצב שבו קרנות של נוצרים מדווחות לעם ישראל על מצב העוני, כאשר המגמה שלהן ברורה: להוכיח שעם ישראל מתכחש לחובתו המוסרית כלפי בניו ובנותיו. גם בצבא, כל מה שמחלקים לחיילים מגיע ממשלחות של נוצרים, ואסור להשתמש בדברים האלה. כשחילקו לתלמידיי מעילי פליז ואפודי מגן שנתרמו על ידי נוצרים, פסקתי להם שאסור להשתמש בדברים האלה".

לדברי הרב יחיאל אקשטיין, שייסד את הקרן לידידות בשנות השמונים וכיום הוא עומד בראשה, "לרבנים יש דעות קדומות נגדנו. קל מאוד לצאת נגד דברים כשלא מדברים עם הצד השני. כמה אוונגליסטים הרבנים הללו פגשו, כשהם טוענים שתורמים לנו מטעמים מיסיונריים? אנחנו מגייסים מאות מיליוני דולרים מנוצרים בלי שום תנאים. זו אהבה שאינה תלויה בדבר. האוונגליסטים הם שליש מאוכלוסיית ארצות הברית; בדרום אמריקה, אין מדינה שאין בה כשלושים אחוז אוונגליסטים. מדובר בכוח עצום ומשמעותי".

"אני מבין את החשש של הרבנים. בכל דבר חדש יש סכנה, אבל יש אנשים שמעדיפים להישאר בהיסטוריה שלפני 2,000 שנה, ויש אחרים שרוצים לתקן את העוול, להתקדם הלאה ולעבוד ביחד כדי לעזור לחלשים. אסור לרב דרורי או לכל רב אחר להוציא עלינו פסק בלי אפילו לדבר איתנו. אני אפילו לא מדבר על כבוד לזולת, אלא על כבוד להלכה. 'הקרן לידידות' שיפצה למעלה מחמשת אלפים מקלטים בישראל. הרבנים פוסקים שאסור לקבל מאיתנו כסף אפילו בזמן פיקוח נפש. האם הם מאמינים שכשיש מלחמה ואנשים זקוקים למקלטים, אסור לרדת למקלט?".

ובכל זאת, קשה לשים בצד מאות שנים של רדיפות כלפי היהודים ולקבל את התרומות בצורה טבעית כזו. איך אפשר להתחיל מההתחלה, בלי להתייחס לטראומה הזו?

"העולם הנוצרי משתנה באופן דרמטי בשנים האחרונות. מאז ה'נוסטרה אטאטה' ב–1965 נוצר גשר בין יהודים ונוצרים, בניסיון לשנות היסטוריה של 2,000 שנות ניתוק ושפיכות דמים. בעולם האוונגליסטי יש אנשים שמבינים בתנ"ך ויוצרים בריתות דווקא עם מתנחלים וחובשי כיפה סרוגה. הם הכי קרובים לאוונגליסטים בדעות שלהם, ולכן זה כל כך מזעזע שאלו שממשיכים לסרב לקבל כסף באים דווקא מהכיוון החרד"לי. כדי ליצור חיבורים בין–דתיים צריך אנשי חזון, משני הצדדים. הבחירה בידינו – האם להתקדם לעבר העתיד, או להישאר ברדיפות של ימי הביניים".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ"ט אדר ב תשע"ו, 8.4.2016



למשש פרצוף לא מגולח |גיל סלוביק  

$
0
0

 

איך יודעים להגיד לא לילד כשחווית האבהות נחסכה ממך? אבהותם של היתומים מאב מעולם לא נחקרה, עד למחקר חדש שמלמד את כולנו משהו על הורות

d5r3K2fTBpnLxlEX6t06אבא בלי אבא

אהבה, אשמה ותיקון בחיי יתומים מאב

עמית פכלר

פרדס, 2016, 217 עמ'

יש לי אלרגיה מיוחדת לספרים המבוססים על עבודת דוקטורט. ספר, ואפילו ספר עיון, צריך להיקרא בשטף. סוגת ספרי הרכיבה על דוקטורט, לעומת זאת, נראית כמו ספרים שתכננה אותם ועדה. באחד הספרים מהז'אנר הזה אף מצאתי מבוא שבו המחבר הגדיל לעשות והמליץ לקוראיו לדלג על כל חלק א' של ספרו, מחוסר עניין לציבור. אז מה עושים כשבערב חורפי אחד שולח אליך חבר קרוב כתב יד של ספר שהוא עומד להוציא בהתבסס על עבודת הדוקטורט שלו בפסיכולוגיה? כשאין בררה – אין בררה. קוראים. ופתאום מגלים שכבר שלוש לפנות בוקר.

ספיידרמן במקום דרדסים

את סוגת ספרי הפסיכולוגיה ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות: פסיכולוגיה אקדמית ליודעי חן ופסיכולוגיה בגרוש לחובבי הניו–אייג' והריאליטי. את הספר "אבא בלי אבא", העוסק באבהות של יתומים מאב, אי אפשר לסווג לשום סוגה קיימת. הוא פשוט כתוב אחרת.

הספר מבוסס על שלושים ושניים ראיונות שערך המחבר עם יתומים מאב שהפכו לאבות. המחבר שוחח עמם על אביהם, אבהותם שלהם והחיים עצמם. מבחינה זו, המחקר שבבסיס הספר הוא פורץ דרך: עד כה לא נחקרה אבהותם של יתומים מאב בצורה ישירה ובעזרת ראיונות אישיים ומקיפים שכאלה.

כמו בכל ספר המבוסס על מחקר שטח, החומר הגולמי הוא המרתק ביותר. במקרה זה מאפשר הספר להקשיב לרגעים אינטימיים בחייהם של אבות יתומים מאב, ולמצוא בהם רגעים מפתיעים. כך, למשל, מספר אחד האבות על משחק מלחמה ששיחק עם בנו בן הארבע כשהאחרון מנצח במשחק וצוהל: "אבא, אתה מת!": "זה היה לי פטיש בראש. 'מה אמרת?'. 'אבא אתה מת, הרגתי אותך, ניצחתי אותך'. אז זה היה די זעזוע מבחינתי, הוא לא מבין ת'משמעות של מה שהוא אומר. אני מנסה לכוון אותו ל… דרדסים, דברים כאלה, הוא עדיין רוצה פאואר ריינג'רס וספיידרמנים" (עמ' 160). האב מנסה להתרחק מטראומת האובדן, הבן לא יודע דבר והאב לא ממש יודע איך להגיב.

רגעים כאלה מציפים אצל האבות את עובדת יתמותם, והחסך הזה בדמות אב דוחק אותם לחצוב את האבהות מתוך עצמם: "מגיל מאוד צעיר הרגשתי שאני לא בדיוק יודע להיות אבא. בן חמש איבדתי אותו. ומרגע שהבן שלי הגיע לגיל שנתיים, התחלתי להרגיש שאני לא ממש יודע מה לעשות; עד גיל שנתיים, זה היה לקלח, דברים כאלה, פחות אינטראקציה חברתית, אבל מהרגע שהתחיל העניין של איסורים ולהרשות וזה, אין לי מודל איך להיות הדבר הזה שאוסר ומרשה ואומר ועושה, חוקים – אין לי את זה מספיק" (עמ' 157).

למה‭ ‬הוא‭ ‬התחיל‭ ‬לאכול‭ ‬בריא‭? ‬ישראל‭ ‬אהרוני צילום‭: ‬תומר‭ ‬נויברג‭, ‬פלאש‭ ‬90

למה‭ ‬הוא‭ ‬התחיל‭ ‬לאכול‭ ‬בריא‭? ‬ישראל‭ ‬אהרוני
צילום‭: ‬תומר‭ ‬נויברג‭, ‬פלאש‭ ‬90

להרגיש את החיוך שלו

מה זה באמת אומר להיות אבא? לרכוש סולם שמגיע עד שמים? לענוד שעון שאינו מתקלקל גם במים? קריאה בספר עשויה להראות שאבהות מורכבת מהרבה גוונים. מנגד, ניתן ללמוד שהדברים בבסיסם פשוטים בהרבה. מה, למשל, היו רוצים יתומים מאב לומר לאביהם או לשאול אותו לו פגשו אותו? היתומים לא כל כך הבינו את השאלה: "מה, רק שאלה אחת, כאילו?". ואף כינו את השאלה "מצחיקה". למה מצחיקה? כי יש דברים שבאים הרבה לפני המילים: "הייתי רוצה באמת להרגיש אותו, אפילו פיזית, אבל גם לפגוש ת'חיוך שלו, ת'עיניים שלו, לשמוע ת'קול שלו, דברים מאוד ראשוניים. להרגיש ת'חיבוק שלו, ת'ידיים שלו" (עמ' 56).

הפסיכואנליטיקאי האמריקני תומס אוגדן מכנה את החוויות הראשוניות האלה: "קצה–חוויה פרימיטיבי". לפי אוגדן, המגע החושי הבסיסי הזה יוצר את החוויה הראשונית האנושית הבונה את עצמיותו של האדם. המגע האבהי הוא הדבר הראשון שחסר ליתומים מאב, ועל כן גם הדבר הראשון שהם צריכים להעניק לילדיהם.

האנקדוטה הבאה, על אודות שיעור במחלקה לעיצוב בבצלאל בנושא "אבאל'ה", ממחישה היטב מהו "קצה–חוויה פרימיטיבי". אחד התלמידים הביא לאותו שיעור קופסה סגורה ולה שרוול מישוש: "זה אחר זה גיששו התלמידים בידם את הדרך אל תוך השרוול וזה אחר זה עלה חיוך על פניהם, עיניהם נעצמו בערגה… כשהגיע תורו של התלמיד הבא להציג, סירבה תלמידה אחת להיפרד מן הקופסה והתעקשה להמשיך ולמשש דבר מה בתוך השרוול" (עמ' 55). מה היה בקופסא? חפץ שדימה זיפי זקן על פרצוף לא מגולח. כמה פרימיטיבי, כמה ראשוני, כמה אבא.

בחירות לא מודעות

על גבי העדויות מהשטח מרכיב המחבר עולם שלם של פסיכולוגיה, ספרות, שירה, עיתונות, סרטים ומחזות. החיבור הזה של עולמות מאפשר לחוויות הפרטניות המתוארות בספר לצאת מתוך עצמיותן ולהגיע לתובנות כלל אבהיות וכלל אנושיות שמחברות את עולמו של הקורא באשר הוא אל עולם האבהות. זהו לא ספר רק למתעניינים בפסיכולוגיה, למרות שהוא מרבה לעסוק בה. זה גם לא ספר רק ליתומים מאב, למרות שהם נושא המחקר. זהו ספר על אבהות, בפריזמת ניתוח פסיכולוגי של אבות יתומים מאב.

מי שיחפש בספר הסבר חד משמעי או תובנה יודעת כול על אבהותם של יתומים מאב, יתאכזב. הספר מאפשר הצצה אינטליגנטית אל חייהם של יתומים מאב, תוך הצפת תופעות כמו חזרה בתשובה, רגשי אשם על מות האב, אימוץ דמויות אב, דפוסי התמודדות עם אובדן וקשיים בזוגיות ואינטימיות שחווים יתומים מאב ואף תופעות ייחודיות כמו השפעת יום ההולדת של אבות שהגיעו לגיל שבו אביהם נפטר.

חלק ניכר מהבחירות של אותם יתומים מתקבלות מבלי שהם עצמם מודעים להשפעת היתמות על בחירות אלה. מה גרם לרענן שקד לגנוב ספר? מדוע ישראל אהרוני התחיל לאכול בריא? מה גרם למני פאר לספור ימים ושעות? כיצד ניתן להסביר איחורים כרוניים של יתום? הספר מציע הסברים מפתיעים הקושרים אירועים ותופעות מעין אלה לחוויות של יתמות מאב.

"אבל מה המסר?" – מילים אלה פותחות את הלקסיקון שכתב אורי אורבך ז"ל "סבא שלי היה רב". משמעותו: האדם הדתי לא יכול סתם ליהנות מספר או הצגה. הוא חייב לברר מה המסר. אז מה המסר של "אבא בלי אבא"? אני יכול רק להצביע על המסר האישי שלי.

בדורנו רצוף האתגרים, המטלות והמימוש העצמי, לא תמיד האבות מודעים מספיק לאבהותם. אצל אבות יתומים מאב המודעות לצורך להיות אב מחודדת הרבה יותר: "הבן שלי עוד מעט בן 5, בגיל שהייתי כשאבא מת, אז אני כל הזמן אוגר זיכרונות טובים איתו ושׂם מזכרות בארגז, שאם מחר אני לא אהיה, יהיה לו מה לזכור ממני" (עמ' 47).

גיבורי הספר היו אמיצים מספיק לקבל החלטה ולהיות אבא בלי אבא, תוך שהם עצמם יוצקים משמעות למילה הזו. ומה עם אלה מאיתנו שזכו להיות אבא עם אבא? זוהי קריאת השכמה לאבהותנו. אפשר להתחיל בחיבוק ענק לכולם. עדיף רגע לפני הגילוח.

עו"ד גיל סלוביק הוא מומחה לניו–מדיה ועורך התוכן של "המתכנה לתוכן עברי"

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


ממלכתיים מול אקטיביסטים |צור ארליך

$
0
0

שיפוט מהיר

בגידה בסיני

מיכאל בן–חורין,

הוצאה עצמית (5398983–050),

158 עמ'

התיוג "קיצוני" לא יהיה מאוד בלתי–הוגן במקרה של מיכאל בן–חורין ושל ספרו. בן–חורין הוא מזה שנים רבות סמן ימני בין פעילי הימין, קרוב לתנועת כ"ך. ספרו התיעודי החדש מתאר לעתים מעשים קיצוניים ולאו דווקא חוקיים. ורלוונטי משני אלה: כמה מההתבטאויות שלו בספר הן חריפות ביותר, ומקומן לא היה מכירן בהוצאת ספרים מוכרת.

ובכל זאת כדאי לקרוא בספר. בעיקר בשל התיעוד המקיף והחווייתי שהוא מספק למאבק נגד עקירת חבל ימית במסגרת חוזה השלום עם מצרים; אבל גם בשל אותן שלוש קיצוניויות שהזכרנו: בעמדות, במעשים ובסגנון. ראשית, בזכות מיקומו של בן–חורין במפה, סיפורו זורה אור על האגפים המוכּרים פחות של המאבק. מרתקות הן, שנית, החשיפות בספר בדבר מעשים מרחיקי לכת, תוכניות מרחיקות לכת אף יותר (התנקשות בסאדאת, שירדה מהפרק) והפרות חוק מינוריות (כגון עקיפת מחסומים צבאיים והוצאת אוויר מצמיגי מכוניתו של קבלן פינוי). ולבסוף, ההתבטאויות חסרות הרסן הן חלק מסגנון כתיבה לא פורמלי כובש לב.

רוב הספר מוקדש למאבק בחבל ימית ב–1981–1982, אך נספח לו פרק על מאבק "העם עם הגולן" בשנות התשעים, וסעיפים קצרים על המאבקים באוסלו ובעקירת גוש קטיף. רבות בו האנקדוטות המעניינות. למשל על גבי אשכנזי, שהיה ב–1982 מפקד גדוד בגולני והוטל עליו לפנות את מאחז חצר–אדר; הוא שאל את חיילי הגדוד מי מתנדב לבוא לפינוי – ודווקא את המתנדבים הללו, בעלי מוטיבציית היתר, לא לקח לפעולה הזו.

במאבק בימית מבליט בן–חורין את המתח בין שני יישובי–המחאה שקמו בחולות, עצמונה מול חצר–אדר: ה"ממלכתיים" בהנהגת הרב צבי טאו המסרבים להאמין שהחורבן יגיע, מול האקטיביסטים שהוא עצמו השתייך אליהם, בקשת שבין "התנועה לעצירת הנסיגה" מבית גוש–אמונים לבין קיצונים שאיימו להתאבד. שניוּת זו בין חולמים ללוחמים חזרה בגוש קטיף. בגולן, שם הממלכתיים היו לא אנשי "הר המור" אלא החילונים, בִּמקום המתח הייתה חלוקת עבודה דה–פקטו: בחזית התקשורתית היו המתונים, את העבודה בשטח עשו ה"קיצונים".

כצפוי בממואר שכזה, שבו אדם מספר על מאורע היסטורי בהשתתפותו, נקודת המבט היא אישית. ניכר רצונו של המחבר לתקן את הזיכרון ההיסטורי, לשנות את מקומם של אנשים שונים בו, להשפיל גאים ולהגביה מושפלים ולעשות צדק עם נשכחים. יש לקרוא את הספר מתוך ערנות לסובייקטיביות שלו; בן–חורין מקפיד לעזור לנו לשמור ערנות זו.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016

 

 


חכם מה הוא אומר |הלל גרשוני  

$
0
0

 

בזמן הבית ההגדה הייתה הלל בלבד ולאחר החורבן השתדרג התפריט והפך למצווה, והכול התגלגל בדרכים מרתקות עד לעיצוב החג בימינו. מחקר חריף מלמד שיש עוד מה לחדש בהכנות לליל הסדר

מהמה נשתנה

ליל הפסח בתלמודם של חכמים

דוד הנשקה

מאגנס, 2016, 650 עמ'

ליל הסדר וההגדה של פסח הם, כמדומה, מהנושאים הנחקרים ביותר בספרות חז"ל. לכאורה, לא הניחו החוקרים אבן שלא הפכו בעיון במקורות חיצוניים, בהשוואות למנהגי סעודה מזמן התנאים ובחקר הנצרות הקדומה, בחקר ההגדה ותולדותיה ובעיון נמרץ במשנה ובתוספתא למסכת פסחים. ועל כן בדין פתח פרופ' דוד הנשקה את המבוא לספרו רב הכמות, ועוד יותר מזה רב האיכות, בשאלה: "כלום לא נכתב די על ליל הסדר?".

תשובתו של הנשקה בצדה – רוב מה שנכתב נכתב במבט חיצוני, ורוב החוקרים לא ניתחו את הסוגיות התלמודיות מפנימן. ואילו הנשקה מבקש לעסוק בסוגיות מנקודת המבט הפילולוגית–היסטורית: בירור נוסח המקורות, הבהרת לשונם ועל בסיס כך עמידה על רובדיהם והרכבם הספרותי.

עיון בספר לא מותיר ספק בשאלה עד כמה גישה זו רבת פירות היא, בפרט בידו האמונה של פרופ' הנשקה, שניתוחיו החריפים לכל סוגיה שבה עסק כבר קנו לו שם. הנשקה מוליך אותנו בנבכי ליל הסדר כבקי ורגיל, מסעף ענפים ומפנה דרך, צולל למעמקי תהומות של דקדוקי נוסח ולשון ומעלה משם מרגליות. ולאחר כל בירור ובירור עומד הקורא, שעד אז ידיעותיו היו מעורפלות ונבוכות אל מול שפע החומר, המקורות והמנהגים, ורואה בניין בנוי לתלפיות, רובד היסטורי אחר רובד היסטורי, ומתברר לו באשר לליל הסדר כי "לא סדר אחד הוא כי אם סדרים שונים שנתעצבו והלכו לאורך הדורות, עד לקיבועו של הסדר המוכר לנו בימי הביניים" (עמ' 352). ואשר להגדה עצמה, "הגדתנו כיום עשויה רובד על גבי רובד, שמקורותיהם השונים בצדם – מימי החורבן, דרך ימי דיכויו של מרד בר כוכבא, תקופת האמוראים בארץ ישראל ובבבל ועד ספרות הגאונים של שני המרכזים הללו" (עמ' 508).

 פרעה‭ ‬וחייליו‭ ‬טובעים‭ ‬בים‭, ‬איראן‭, ‬המאה‭ ‬ה‮–‬19 מתוך‭ ‬התערוכה‭ "‬מוסא‭ ‬במצרים‭ ‬‮–‬‭ ‬תיאורי‭ ‬משה‭ ‬בציור‭ ‬האסלאמי‭", ‬המוצגת‭ ‬במוזיאון‭ ‬ישראל‭, ‬ירושלים


פרעה‭ ‬וחייליו‭ ‬טובעים‭ ‬בים‭, ‬איראן‭, ‬המאה‭ ‬ה‮–‬19
מתוך‭ ‬התערוכה‭ "‬מוסא‭ ‬במצרים‭ ‬‮–‬‭ ‬תיאורי‭ ‬משה‭ ‬בציור‭ ‬האסלאמי‭", ‬המוצגת‭ ‬במוזיאון‭ ‬ישראל‭, ‬ירושלים

טעם המצה בפה

הנשקה פותח את בירורו בשאלת קיומה של ההגדה בזמן הבית. בניגוד לדעות חוקרים קדומים, ובדומה לחוקרים מאוחרים, הוא שולל זאת, על רקע שתיקת מקורות בית שני מן ההגדה. ליל הסדר הקדום, מעלה הנשקה, לא היה אלא אכילת הפסח (על מצות ומרורים) כאשר אמירת ההלל עוטפת אותו. מצוות "והגדת לבנך" לא נתפרשה אז, לדעת הנשקה, כמכוונת ליום מיוחד בשנה אלא כציווי כללי. בתוך כך סותר הנשקה מוסכמה מחקרית מקובלת, הטוענת שבתקופת המשנה נהגה הסעודה לפני ההגדה, ונשענת על כך שהמשנה אומרת "הביאו לפניו מצה וחזרת וחרוסת" עוד לפני ההגדה. הנשקה מנתח את הגישה הזו ומראה שאין היא יכולה לעמוד; לדבריו, כיוון שהסדר הקדום לא היה אלא אמירת ההלל, וזו חולקה לשניים כדי שתחול על הפסח, אך טבעי הוא להביא את המאכלים עוד בטרם מתחיל ההלל, ומזיגת כוס שני היא כדי לומר עליו את ההלל, ואין בכך כל קושי.

מכאן עובר הנשקה לבירור מרתק וחודר על תולדות האפיקומן, שבמקורות הקדומים הוא כינוי לדבר שאין להפטיר לאחר הפסח, בניגוד לכינוי המאוחר, המיוחד למצה הנאכלת באחרונה. קולמוסים רבים נשתברו על האפיקומן, ועדיין מצליח הנשקה להוציא חידוש של ממש תחת ידיו: לדבריו אין האפיקומן אלא הפסק (בין אם במנה אחרונה ובין אם במיני זמר) בין אכילת קרבן הפסח לבין המשך ההלל, וזו הסיבה לכך שנאסר להפטיר אותו אחר הפסח – כדי שיחול ההלל על הפסח. לפי ניתוחיו של הנשקה, בסוף ימי האמוראים כבר נשתכחה משמעות המילה "אפיקומן", הוא נתפרש לא כקינוח דווקא אלא ככל אכילה, וממילא ניתן לכך טעם חדש – שטעם הפסח צריך להישאר בפי אוכליו.

עורכי התלמוד ("בעלי הסתמא") צעדו צעד נוסף, ולשיטתם הדבר נכון גם לטעם המצה, וכך נוצר בתקופת הגאונים המנהג לאכול מצה פעמיים – תחילה כקיום המצווה ולבסוף כדי שייוותר טעם המצה בפה. ובעוד שאצל הגאונים המצה האחרונה היא חובה, אצל חלק מן הראשונים עלתה תפיסה חדשה, שלפיה חובת המצה שבסוף אינה אלא זכר לימי הבית, אם זכר למצה שנאכלה עם הפסח בסיום הסעודה, ואם זכר לפסח עצמו; מה שהוביל בתקופת האחרונים לפסיקה המחייבת אכילת "שני כזיתים" בסוף הסעודה, אחד לכל הסבר מתקופת הראשונים. התהליך של מצת האפיקומן, כפי שמציין הנשקה, הוא מעגלי – במקורות הקדומים ובהגדות ארץ ישראל אין הוא קיים; אצל הגאונים הוא חובה; אך אצל הראשונים הוא חוזר ומתעמעם והופך רק "זכר למקדש".

חלקו הראשון של הספר ממשיך ודן בברכת הגאולה (ומשייך אותה לזמן הבית, כאשר ר' טרפון קיצץ את הברכה לאחר החורבן ור' עקיבה, נאמן לתפיסתו על הגאולה הקרובה, השאיר אותה), בארבעת הכוסות (שבמקור לא היו אלא מנהגי סעודה רגילים – כוס לקידוש, כוס לחלק הראשון של ההלל, כוס לברכת המזון וכוס לחלק השני של ההלל; בלא שלמספר ארבע תהיה משמעות של ממש), במנהגי אכילת המצה והמרור (שעברו עם החורבן "שדרוג" ממאכלים הנספחים לפסח למצוות בפני עצמן), בחרוסת (שאף היא עברה "שדרוג" דומה, מתבלין למצה ולמרור למצווה בפני עצמה), בשני הטיבולים (שאינם במקור אלא ממנהגי הסעודה, טיבול של מנה ראשונה וטיבול נוסף בגלל קרבן הפסח, אלא שנתגלגלו באופנים שונים במקורות המאוחרים יותר), ובקרבן החגיגה הבא עם הפסח.

בחלק השני דן הנשקה בעיצוב ההגדה בידי תנאים ואמוראים. החל בגרעין ההגדה שלשיטתו הוא השאלות והתשובות בין האב לבן, עבור להרחבתה (לשיטתו, המבוססת על ניתוח פילולוגי חריף) עם מדרש "ארמי אובד אבי" בתקופת מרד בר כוכבא, והמשך בשינוי המוקד שלה עם התבססות הפירוש המדרשי המזהה את הארמי עם לבן, מה שהוביל לגלגול שונה של ההגדה בבבל בצורה אחת, ובארץ ישראל בצורה שונה.

קריאה דומסלולית

לכל פרק ולכל חלק, וגם לספר כולו, נוסף סיכום שבו יכול הקורא לצאת מנבכי הפרטים ולעמוד בפני המבנה השלם המתקבל מן העיונים; וכך גם הקורא שאינו בקי ורגיל במחקר התלמודי, ואולי נתנמנם במהלך דיון על נוסח או על ניתוח סוגיה תלמודית לרבדיה, יכול לשוב ולראות את השיטה השלמה מחוורת כשמלה אל מול פניו.

מטבע הדברים רב חלקן של הערות השוליים בספר, וכך הופכת הקריאה לקריאה דו–מסלולית: המעיין הממהר יכול להסתפק רק בגוף הספר (אם לא רק בפרקי המסקנות), אך שכרו של המתעמק בהערות השוליים רב. ידוע זה מכבר שהערות השוליים הן דרכם של החוקרים לכתיבה אזוטרית; ובעיקר שם, בהערות, תוכלו למצוא פולמוסים שקטים עם גישות חוקרים מובילות, בין השאר עם חוקרים כמו שמא פרידמן, דוד הלבני, יהודית האופטמן, שמואל וזאב ספראי וישראל יובל.

הלומד בספר במתינות יצא נשכר לא רק בהבנת גופן של סוגיות והשתלשלות ליל הסדר, אלא גם בדרכי העיון והגישה למקורות חז"ל. הספר כולו שזור תובנות מרכזיות הנוגעות למחקר התלמוד, בין השאר ניתוח המשנה לרבדיה, שאלת יחס התוספתא והמשנה, ברייתות בבליות וסתמות קדומים, ובכל אחת מן הסוגיות מתאפיין הנשקה בגישה מתונה השוקלת כל מקרה לגופו, ומתרחקת מן הקיצוניות המאפיינת לעתים חלק מן החוקרים.

"דוד הנשקה, בוגר ישיבות ומגיד שיעור, משמש פרופסור לתלמוד באוניברסיטת בר–אילן", אנו קוראים בגב הספר כתיאור המחבר. ודוק: בוגר ישיבות ומגיד שיעור – בעצם; משמש פרופסור לתלמוד – במקרה. כי הנה אף שהמחבר הוא מן המבריקים שבחוקרי התלמוד שידע דורנו, בעיניו הוא בראש ובראשונה בוגר ישיבות ומגיד שיעור; תלמיד חכמים הלומד את התורה ומבקש להגיע לעומקה, ואין משרת הפרופסור אלא כלי למטרה זו. ואף העיונים שבספר, כעדות המחבר, "תחילתם העובּרית […] היא בהכנותיי ללילות הסדר בביתנו" (עמ' יז), כמצוותם של חכמים ראשונים לעסוק בהלכות הפסח כל אותו הלילה ולספר ביציאת מצרים באותו זמן עצמו (על הסתירה בין שתי המגמות תוכלו לקרוא גם כן בספר, כמובן). נצטרפו לנו אהבתו של המחבר ללימוד התורה, וכליו שרכש בשבתו כפרופסור, לכדי חיבור שמעתה ואילך ראוי הוא שיעמוד בפני כל מעיין בתולדות הפסח, ובפני כל לומד וחוקר ספרות חז"ל.

הלל גרשוני הוא דוקטורנט לתלמוד באוניברסיטה העברית בירושלים, חבר בתוכנית הדוקטורנטים של פורום קהלת

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


מקדש מעט בתוך הפיגומים |שלומית רביצקי טור–פז ומשה (קינלי) טור–פז  

$
0
0

 

צרעת הבית מצטיירת בתורה כעונש, אבל חז"ל מציגים אותה גם כהזמנה: לצאת מן הבית, להתאוורר ולהתחבר מחדש אל הקהילה

"כָּתלֵי בֵּיתִי אֵינָם כְּחַיִץ לִי בֵּינִי לְבֵין עוֹלָם", כותב אברהם שלונסקי. האם עבורנו ניקיון הפסח הוא מעשה של הסתגרות פנימה – כל אחד עם מגירותיו, מסמכיו והאבק שהצטבר על ספריו, או מעשה של יציאה החוצה – תכולת הבית שנערמת בחצר לעיני כול, השטיחים הנחבטים על המרפסות, הגרוטאות הנערמות בפינות הרחוב, המוני המיילים הקהילתיים המציעים למסור חפצים ורהיטים ("כחדשים") לכל דורש?

פרשת מצורע מביאה בפנינו את צרעת הבית, נגע "התלוי בארץ", המופיע בבתים ודורש פשפוש פנימי וחיצוני, בדיקה, הוצאה, הרחקה ולעתים אף ניתוץ והריסה. גם כאן מתעוררות שאלות על מערכת היחסים שלנו עם הבית ועם הקהילה.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

עדות בארבעה קירות

כִּי תָבֹאוּ אֶל אֶרֶץ כְּנַעַן אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן לָכֶם לַאֲחֻזָּה וְנָתַתִּי נֶגַע צָרַעַת בְּבֵית אֶרֶץ אֲחֻזַּתְכֶם. וּבָא אֲשֶׁר–לוֹ הַבַּיִת וְהִגִּיד לַכֹּהֵן לֵאמֹר כְּנֶגַע נִרְאָה לִי בַּבָּיִת. וְצִוָּה הַכֹּהֵן וּפִנּוּ אֶת–הַבַּיִת… וְרָאָה אֶת–הַנֶּגַע וְהִנֵּה הַנֶּגַע בְּקִירֹת הַבַּיִת…. וְהִסְגִּיר אֶת הַבַּיִת שִׁבְעַת יָמִים. וְשָׁב הַכֹּהֵן… וֱרָאָה וְהִנֵּה פָּשָׁה הַנֶּגַע… וְחִלְּצוּ אֶת הָאֲבָנִים אֲשֶׁר בָּהֵן הַנָּגַע… וְלָקְחוּ אֲבָנִים אֲחֵרוֹת וְהֵבִיאוּ אֶל–תַּחַת הָאֲבָנִים וְעָפָר אַחֵר יִקַּח וְטָח אֶת–הַבָּיִת. וְאִם–יָשׁוּב הַנֶּגַע וּפָרַח בַּבַּיִת… צָרַעַת מַמְאֶרֶת הִוא בַּבַּיִת טָמֵא הוּא. וְנָתַץ אֶת–הַבַּיִת אֶת–אֲבָנָיו וְאֶת–עֵצָיו וְאֵת כָּל–עֲפַר הַבָּיִת (ויקרא יד, לד–מה).

הפרשה מרחיבה את אפשרות הצרעת הדורשת טיהור מגופו של אדם אל ביתו, אל בגדיו ואל חפציו. התורה מרמזת בכך על קשר סימביוטי בין אדם לבין כתליו, הרחבה של האישיות, המידות והתכונות אל הקירות והחפצים. ביתנו מעיד עלינו. נגעיו הם נגעינו. טהרתו טהרתנו. האם יכול הסבר זה לתת מענה גם לרגשותיהם של המנקים לפסח? לחשיבות שאנחנו מייחסים לאסתטיקה ולניקיון של סביבתנו בחג החירות, הרבה מעבר לשאלה ההלכתית של נוכחות החמץ וביעורו? האם גם ניקיון הפסח שלנו נעשה בתודעה של "נגע נראה לי בבית"?

המדרש בוחר לראות את צרעת הבית (כמו את צרעת הגוף) לא רק במרחב האישי אלא גם במרחב הקהילתי, כביקורת וענישה על שכנות רעה ואולי אף על הסתגרות מוגזמת. מי שרגיל להתבודד ולהסתיר את עצמו ואת חפציו בתוך ביתו ולא נוח לו לחלוק בהם, יידרש לאקט קיצוני של היחשפות:

אומר אדם לחברו השאילני קב חיטים ואמר לו אין לי… השאילני קב שעורין. אין לי. קב תמרים… אישה אומרת לחברתה השאילני כברה והיא אומרת אין לי… מה הקב"ה עושה? מגרה נגעים בתוך ביתו ומתוך שהוא מוציא את כליו הבריות רואות ואומרות: לא היה אומר אין לי כלום? ראו כמה חיטים יש כאן, כמה שעורים, כמה תמרים (ויקרא רבה יז, ב).

על פי המדרש, חיי הקהילה אינם אפשרות אלא חובה, ובעיקר חכמה. המדרש מוסיף ומביא את דגם האישה החכמה לשאול, זו ה"באה אצל שכנתה, השער פתוח, אומרת שלום עליך שכנתי, מה את עושה? מה בניך עושים? … אכנס?… יש לך כלי פלוני, תניהו לי…" (שם ה, ח), ומולה האישה ש"אינה חכמה לשאול", אשר אינה משכילה ליצור יחסים קהילתיים של קרבה, ולכן גם כשהיא נדרשת לכך לא תוכל להיעזר בשכנותיה ותיענה בשלילה.

איום או הזדמנות

אם ננסה לצקת תוכן חיובי ואופטימי אל צרעת הבית, הרי שנמצא שמגולמת בה הזמנה. מצד אחד חיבור עמוק בין אדם וביתו והקרנה הדדית ביניהם. מצד שני, הזדמנות להרחיק עצמנו לרגע מן הבית ומן הרכוש. לאוורר, להוציא, לפעמים אפילו לנתץ. הזדמנות לשפוך מסביבתנו את העפר הטמא אל מחוץ לעיר ולהביא תחתיו עפר רענן וטיח חדש לטוח בו את סביבתנו. לפעמים נחליף אבנים אמיתיות. לפעמים אבנים סמליות, תודעתיות ונפשיות. זוהי הזדמנות להתחיל מחדש. התחדשות אורבנית או התחדשות פנימית.

כמו הסיפור על האוצר שמתחת לגשר, הפינוי והרענון מגלים לעתים אוצרות ישנים ששכחנו ומביאים אותנו לבחור בהם מחדש. לפעמים דווקא אוצרות חדשים הם המתגלים. כך למשל מתארים חז"ל בבראשית רבה (יז, ו) מפי רשב"י את האוצרות הכנעניים שהתגלו בשבירת הבתים שהיו נגועים בצרעת הבית: "מה הקב"ה עושה? מגרה נגעים בביתו והוא סותרו ומצא בו סימא (מטמון סמוי מן העין)". התורה מדגישה את הקשר בין צרעת הבית לארץ ישראל. צרעת הגוף התרחשה גם במדבר. צרעת הבית, לעומת זאת, על המתנות והחובות הכרוכות בה, היא עניין התלוי בארץ.

בכל שנה מחדש, האביב וחג החירות מזמנים לנו סוג של היזכרות בצרעת הבית, וגם בחירה – האם לראות את צרעת הבית כאיום או כהזדמנות, כנגע או כמתנה. האם שורה הברכה רק במה שסמוי מן העין, או שדווקא אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר. האם אדם בתוך עצמו הוא גר, או שהחיים הקהילתיים והמרחב הציבורי הם שדה הצמיחה וההתחדשות.

המשורר ארז ביטון, בשירו "פגומים", כותב: "עַל סַף חֲצִי בַּיִת בְּאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל/ עָמַד אָבִי/ מַצְבִּיעַ לִצְדָדִים וְאוֹמֵר:/ בַּהֲרִיסוֹת הָאֵלֶּה/ נִבְנֶה פַּעַם מִטְבָּח/ לְבַשֵּׁל בּוֹ זְנַב לִוְיָתָן/ וְשׁוֹר הַבָּר/ וּבַהֲרִיסוֹת הָאֵלֶּה/ נָקִים פִּנַּת תְּפִלָּה/ לִמְצֹא מָקוֹם/ לְמִקְדָּשׁ מְעַט./ אָבִי נִשָּׁאֵר בַּסַּף/ וַאֲנִי כֹּל יָמַי/ מַצִּיב פִּגּוּמִים/ אֶל לֵב הַשָּׁמַיִם".

הלוואי ונזכה כולנו לחג שמח, שיש בו הריסות ופיגומים, אבידות ומציאות, יש בו מקדש מעט ויש בו מקום.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


11 שאלות – 975 |דוד צוראל

$
0
0

 

שאלות // 1. לאיזה ים גדול יותר מחובר ים אָזוֹב? / 2. על מי נכתבה הקינה "ארזי הלבנון"? / 3. מהי הציפור הקטנה בעולם? / 4. למה שימש המבנה הירושלמי שנקרא על שם הרופא גרהארד ארמור הנסן? / 5. חתושה הייתה עיר הבירה של איזו אימפריה? / 6. מי נשבעים את שבועת היפוקרטס? / 7. בפוקר, איך נקראת יד של שלישייה וזוג? / 8. את דמותה של איזו זמרת שיחקה מריון קוטיאר בסרט "החיים בוורוד"? / 9. במודל הצבע CMYK, איזה צבע מייצגת האות K?א / 10. גַּלָּח הוא כינוי לאיזה בעל תפקיד? / 11. מי כתבה "אַךְ אֲנִי לֹא אֹבֶה בְּשׂוֹרַת גְּאֻלָּה, אִם מִפִּי מְצֹרָע הִיא תָבוֹא"?

תשובות // 1. הים השחור / 2. עשרת הרוגי מלכות / 3. קוליברי זעיר מצוי / 4. בית חולים למצורעים (הנסן גילה את החיידק הגורם למחלה) / 5. האימפריה החתית / 6. רופאים / 7. Full House (בית מלא) / 8. אדית פיאף / 9. שחור / 10. כומר / 11. רחל /

 

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


שתי מנורות ואור הנר  | זאב ח. ארליך (ז'אבו)

$
0
0

עיון במבנה הספרותי של הסוגיה הפותחת את מסכת פסחים חושף תמונה גרפית מעניינת סביב שאלת זמנה של בדיקת חמץ, ומעלה הרהורים על קשר אפשרי בין המסגרת לתוכן

ימי הפסח מספקים לנו הזדמנות לעיין בתחילתה של מסכת פסחים, בסוגיה הראשונה בה, "אור לארבעה עשר בודקין את החמץ לאור הנר". נצעד בעקבותיו של התלמוד הבבלי, המקדיש שני עמודים וחצי אך ורק לבירור המונח הראשון במשנה: "אור".

הגמרא מנסה לברר את משמעות המושג "אור" – האם הכוונה ליום ("יממא") או ערב ("אורתא") על ידי רשימה ארוכה של הוכחות. עיון בסדרן של ההוכחות מגלה, שבתחילה מנסה הגמרא להביא הוכחות מרצף של פסוקים, ולאחר מכן מרצף של משניות וברייתות. לכאורה, אין בסדר הפסוקים המובאים הגיון הנראה לעין; סדרם נראה מקרי לחלוטין.

הנה כי כן, ראשיתו של הבירור מתחיל בפסוק משלהי ספר בראשית, בסיפור יוסף ואחיו, לאחריו מובא פסוק מספר שמואל ב', ולאחר מכן מובאת הוכחה מראשיתו של ספר בראשית, סיפור בריאת העולם. הפסוקים המובאים לאחר מכן הם מתהלים, איוב, ושוב מתהלים; וגם כאן, מבחינת מיקומו בספר, קודם הפסוק האחרון המובא מתהלים לפסוקים שהובאו לפניו.

כך הדבר גם בסדרן, או ליתר דיוק אי–סדרן, של המשניות והברייתות המובאות בהמשך: בתחילה מובאות משנת–פסחים ותוספתא פסחים, ברייתות מראש–השנה ולאחריהן מזבחים – מה שעוד מצייר סדר הגיוני – אולם לאחר מכן מגיעות שוב הוכחות מברייתא בזבחים וברייתא ביומא. כיצד ניתן להסביר את האי סדר הזה?

את‭ ‬בדיקת‭ ‬החמץ‭ ‬יש‭ ‬לעשות‭ ‬לאור‭ ‬הנר‭. ‬יגאל‭ ‬גרוס‭, ‬יהודי‭ ‬זכור‭, ‬2013

את‭ ‬בדיקת‭ ‬החמץ‭ ‬יש‭ ‬לעשות‭ ‬לאור‭ ‬הנר‭. ‬יגאל‭ ‬גרוס‭, ‬יהודי‭ ‬זכור‭, ‬2013

ערב או בוקר

מספר ניסיונות נעשו להסבר מבנה תמוה זה של הסוגיה. המהר"ם חלאווה מסביר על פי הרשב"א ש"אף על גב דמסיק 'שמע מינה', אפילו הכי מותיב אכתי תיובתא אחריני, דכלהו לאו בחד בי–מדרשא, אלא כל חד וחד בבי–מדרשא חד, ורבינא ורב אשי מסדרי להו כלהו בהדדי". דוד הלבני הסביר דבריו:

זאת אומרת שההוכחות כאן נלקחו ממקורות שונים, ובכל מקור ומקור באמת היתה רק הוכחה אחת, אלא שרבינא ורב אשי צירפו אותן אחר כך יחד", והעלה גם השערה מעצמו: "ואולי לא רק ממקורות שונים נלקחו, אלא גם ממקורות מנוגדיםלפיכך נראה שהמקורות חלוקיםנמצא שהסוגיה כאןמורכבת ממקורות מנוגדים.

קביעה זו של הרשב"א מעניינת במיוחד, שכן בתחילת הסוגייה, לאחר שהגמרא מעלה את השאלה מהו "אור", היא מציגה את המחלוקת בעניין זה בין שני אמוראים: בין רב הונא, ראש ישיבת סורא, האומר ש'אור' – 'נגהי', כלומר, 'אור' פירושו 'בוקר', ובין רב יהודה, ראש ישיבת פומבדיתא, האומר ש'אור – 'לילי', כלומר, 'אור' פירושו 'לילה', 'ערב'. לאחר כל הצעת ההוכחות, מסכמת הגמרא ואומרת שלכל הדעות, בין לרב הונא ובין לרב יהודה, המילה 'אור' ערב. ולמעשה הם אינם חולקין זה על זה, כי כל אחד מדבר בלשון מקומו: במקומו של רב הונא קוראים 'אור' לבוקר, ובמקומו של רב יהודה קוראים 'אור' לערב.

ואולם, לפי פירושו של הרשב"א מסתבר שבעניין הגדרת המילה 'אור' לא נחלקו רק אותם שני ראשי ישיבות מתחילת הסוגיה אלא מקומות רבים נוספים. כל הסוגיה כולה, על הוכחותיה השונות, מציגה מנעד רחב של דעות בעניין זה, כל מקום על פי מנהגו, בשאלה מהו 'אור', גם מבלי שיש לכך השלכה על ההלכה.

 מנורת ההוכחות

נעבור לעיון בסוגיה עצמה. נראה שמבעד לאי–הסדר שציינו בדרך הבאת ההוכחות לשאלה מהו 'אור', ניתן למצוא מבנה מוגדר, בעל שני מאפיינים.

את המאפיין הראשון נכנה 'שבע ושבע'. רצף ההוכחות כולל חמש עשרה הוכחות. רק ההוכחה האחרונה – "תא שמע: דתני דבי שמואל לילי ארבעה–עשר" – היא זו המתקבלת, ואילו כל ארבע עשרה ההוכחות הקודמות לה, נדחות. עיון מדוקדק בארבע עשרה ההוכחות הללו מגלה שהן נחלקות לשתי קבוצות של שבע ושבע: שבע ההוכחות הראשונות נלקחות מפסוקי–התנ"ך, מ"תורה שבכתב", ואילו שבע ההוכחות האחרונות לקוחות ממשניות וברייתות, מ"תורה שבעל–פה".

את המאפיין השני נכנה 'מנורת הבוקר' ו'מנורת הערב'. עיון מדוקדק בכל סדרה וסדרה של הוכחות, מפנה את תשומת הלב למבנה מעניין. בסדרת–ההוכחות הראשונה, זו המביאה פסוקים מ"תורה שבכתב", הסדר הוא כדלהלן:

הוכחה ראשונה: 'אור' – 'יום'

הוכחה שניה: 'אור' – 'יום'

שלישית: 'אור' – 'יום'

רביעית: חריגה: הוכחה לכך ש'אור' – 'ערב'

חמישית: 'אור' – 'יום'

שישית: 'אור' – 'יום'

שביעית: 'אור' – 'יום'

התמונה הגרפית הנוצרת היא תמונה של מנורה בת שבעה קנים, הבנויה מפסוקי תורה שבכתב. ששה מנרותיה הם – "'אור' – 'יום'", ונר אחד בלבד, הוא הנר האמצעי והמרכזי, מציין דווקא "'אור – 'ערב'".

והנה, סדר ההוכחות בסדרה השנייה, מהתורה שבעל פה:

הוכחה ראשונה: 'אור' – 'ערב'

הוכחה שניה: 'אור' – 'ערב'

שלישית: 'אור' – 'ערב'

רביעית: חריגה: הוכחה לכך ש'אור' – 'יום'

חמישית: 'אור' – 'ערב'

שישית: 'אור' – 'ערב'

שביעית: 'אור' – 'ערב'

 גם כאן נוצרת כבסדרה הראשונה תמונה גרפית של מנורת שבעת קנים, כאשר ששה מנרותיה הם "'אור – 'ערב'", ונר אחד בלבד, והוא הנר האמצעי והמרכזי, מציין "'אור' – 'יום'".

מהאמוראים לרבי מאיז'ביצא

הסקירה שערכנו כאן אינה אלא עבודה טכנית, אך העולה ממנה הוא עריכה מעניינת בעלת מחשבה ורקע של מסדר הסוגיה, ולא הצגה סתמית של רשימת–הוכחות. המשך העיון מעלה מימד של עומק נוסף ב"עריכה טכנית" זו של רשימת–ההוכחות.

ראינו לעיל כי המחלוקת לגבי משמעות המילה 'אור' איננה רק בין רב הונא ורב יהודה, החולקים הראשונים בסוגייה, אלא בין כל המקורות השונים שהובאו כהוכחה לכך, מקורות המייצגים מקומות שונים. לפי זה, תואם סדר הסוגיה לתוכנה של המשנה "אור לארבעה עשר בודקים… כל מקום…". בבירור משמעותה של המילה 'אור' במשנה, בדקה הסוגייה את הדבר בכל מקום.

יתירה מכך, מן הרגע שמצאנו את מבנה המנורה הכפול בסוגייה, עולה שהסדר של הסוגייה תואם גם את הקביעה במשנה שאת בדיקת החמץ יש לעשות לאור הנר: "אור לארבעה עשר בודקין את החמץ לאור הנר". הרי זוהי הדרך בה בדקה הגמרא את משמעות המילה 'אור' – "לאור (מנורת–) הנר". שוב נמצאנו למדים שמסגרתה של הסוגייה הרי הוא כתוכנה.

נמצא שאם אכן היו אלה רבינא ורב אשי, שקיבצו הוכחות רבות מבתי מדרש שונים אל סוגיה זו, וטרחו לערוך אותם ולהציגם בצורה המונחת לפנינו, הרי שיותר מתוכה של הסוגיה, יש אמירה רבתי, טכנית ומהותית, במבנה הסוגיה ומסגרתה.

מעניין לציין שהמקור לניתוח זה של הסוגייה נמצא אצל הרב יעקב ליינר, האדמו"ר השני לבית איז'ביצא–ראדזין, בנו של מייסד השושלת הרב מרדכי–יוסף מאיז'ביצא, בעל 'מי השילוח', ואביו של הרב גרשון–העניך מראדזין, בעל ה'תכלת', לסוגייה. הרב יעקב ליינר, המכונה על שם ספרו הגדול ה'בית–יעקב', כותב כך על סוגייתנו:

'מאי אור רב הונא אמר נגהי, ורב יהודה אמר לילי': ומייתי שם הש"ס שבע ראיות ד"אור" – "יממא", ושבע ראיות ד"אור" – "אורתא", אך תחילה מביא ראיות מתורהשבכתבשבע, וששה מהם ש"אור" – "יממא", והאמצעי הוא מ"כוכבי אור", ד"אור" – "אורתא", ושבע ראיות מתורהשבעלפה, וששה מהם ש"אור" – "אורתא", והאמצעי הוא ש"אור" – "יממא", להיות כי תורהשבכתב נקרא "יום", ו(תורה–)שבעלפה נקרא "לילה" ('בית יעקב על התורה', ליקוטים, עמ' 152).

הנה כי כן, מסתבר שבאבחנה מעמיקה ובבהירות רבה, אם כי בקצרה ובתמציתיות, העלה ה'בית יעקב' את מבנה הסוגיה ומסגרתה, הטכניים בעיקרם, לכדי חלק מהותי וממשי בתוכנה של הסוגיה. כל העוסקים במבנה הסוגיה אחריו, לגוניהם השונים, מכוחו ומכח–כוחו באו, ואפילו אינם מודעים לכך.

זאב ח' ארליך (ז'אבו) הוא חוקר ארץ ישראל

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


לא רק מורה |לובה חרל"פ  

$
0
0

 

בניגוד למקובל לטעון, נחמה ליבוביץ' לא עסקה רק בהוראת פרשני המקרא אלא גם הציעה פרשנות מקורית ויצירתית משלה, בדרכה הצנועה. דברים לרגל יום פטירתה שחל בה' בניסן

אפתח בחוויה אישית ובהכרת הטוב: הקשר הראשון שלי עם תורתה של פרופ' נחמה ליבוביץ' התרחש בכיתתו של הרב משה ישמח באולפנה. הרב ישמח לימדנו את פרקי יוסף ואחיו באור תורת נחמה שאותם למד מפיה. השאלות שצפו בכיתה (וגם קשת התשובות) היו נפלאות בעינינו. מי העלו את יוסף מהבור – האחים? המדיינים? ולמי מכרוהו – למדיינים? לישמעאלים? וכיצד התרחש אירוע ההתייחדות של אשת פוטיפר עם יוסף לפי המספר המקראי, וכיצד תיארה אותו הגברת באוזני עבדיה ובאוזני בעלה, ומה פשר ההבדלים הדקים בין שלוש הגרסאות?

לימים ידעתי שפרקים אלו הם המיטב שבמיטב בתורתה של נחמה, ומאז היא התגלתה לי במלוא עוצמתה הפרשנית. שנים רבות לאחר מכן נחשפתי לוויכוחים בין מלומדים בשאלה האם נחמה פרשנית הייתה או "רק" מורה.

במאמר שכתב הרב מרדכי ברויאר הוא טען בחריפות שנחמה "לא הציעה מעולם פירוש שלה למקרא אלא תמיד רק שאלה כיצד נתיישב פשוטו של מקרא על ידי המפרשים". גם פרופ' אוריאל סימון קובע שנחמה נמנעה מפירוש ישיר של המקראות, ולטעמו זו "אכזבה גדולה".

אמנם, להיות מורה כנחמה לאו מילתא זוטרתא היא. נחמה הביאה לחינוך הדתי את הגישה ההוליסטית בהוראת התנ"ך: מן הכלל אל הפרטים המתיישבים במסגרת הכלל. בחוגים אורתודוקסיים אחרים נהגו (ויש הנוהגים עד היום) ללמוד פסוק–פסוק, במעין תרגום מילולי. אך נחמה גדרה את יחידת הלימוד, חילקה אותה לענייני משנה, ואחר איחדה בין הפרטים ובין הכללים. עוד חידוש מתודולוגי שנזקף לזכותה, והזכור לי לטוב משנות ילדותי, הוא העמדת השאלה "מה קשה לרש"י" במוקד העיון הפרשני וכן החקירה ההשוואתית במה שונה פירוש א' מפירוש ב' של רש"י, ומה יתרונו היחסי של פירוש זה מזה וכדומה.

היום קשה להאמין ששאלות אלו היו בשעתן חידושים בחינוך הדתי. הן הונחלו בו בזכות תלמידיה של נחמה. גם בעיני עצמה הייתה נחמה בראש ובראשונה "מורה". כך ביקשה שייכתב על קברה, וכך רצתה להיזכר לדורות. ובכל זאת, פרשנית הייתה. להלן אנמק את קביעתי בכמה רמות.

 יצקה‭ ‬רוח‭ ‬בצורות‭. ‬נחמה‭ ‬ליבוביץ‭' ‬מקבלת‭ ‬את‭ ‬פרס‭ ‬רוטנברג‭ ‬באוניברסיטה‭ ‬העברית‭, ‬1986‭ ‬ צילום‭: ‬מתוך‭ "‬נחמה‭" ‬מאת‭ ‬חיותה‭ ‬דויטש‭, ‬הוצאת‭ ‬ידיעות‭ ‬ספרים


יצקה‭ ‬רוח‭ ‬בצורות‭. ‬נחמה‭ ‬ליבוביץ‭' ‬מקבלת‭ ‬את‭ ‬פרס‭ ‬רוטנברג‭ ‬באוניברסיטה‭ ‬העברית‭, ‬1986‭ ‬
צילום‭: ‬מתוך‭ "‬נחמה‭" ‬מאת‭ ‬חיותה‭ ‬דויטש‭, ‬הוצאת‭ ‬ידיעות‭ ‬ספרים

נאמנה לשרשרת המידע

פרשנותה של נחמה מגולמת בראש ובראשונה בהצבת השאלות. נחמה היא "היודעת לשאול". שאלותיה הן שהציבו את האתגר האינטלקטואלי שיש להעמיד בכל עיון, והן אלו המסמנות את כיווני התשובה. ואכן, נחמה היא שבחרה להן את התשובות המתאימות מקשת רחבה של מקורות, מיינה את השיטות השונות לסוגיהן מבחינות שונות, שידכה בין רחוקים והפרידה בין קרובים, והבליטה את החידוש ואת המיוחד.

זאת ועוד, נחמה השתמשה בכלים מתחום ביקורת הספרות בניתוח הטקסט המקראי (בעקבות א"ל שטראוס ומאיר ויס). לא רק שנתנה דעתה למילים מנחות, לדימויים ספרותיים ולתחבולות אמנותיות שונות, אלא תחמה את היחידה העניינית, פירקה אותה לחלקים ואיחדה אותה מחדש, תוך ששילבה ענייני צורה טקסטואליים עם התכנים ועם רוחם של האירועים.

היא ידעה לצקת רוח בצורות ולנכּס את העניינים הצורניים–ספרותיים לטובת העצמת הכוונות והמגמות הערכיות–חינוכיות הספונות בהן. כל זאת עשתה מכוח השכלתה הרחבה בקודש ובחול. וכפי שהעיד פרופ' אד גרינשטיין, אוזנה הייתה כרויה אף לרוחות חדשות המנשבות בשדה הפרשנות הדקונסטרוקטיבית (בעקבות דרידה).

עוד נאמר שנחמה באה לעולם לאחר דורות של פרשנים ואין–סוף פרשנויות. בספרייתה של נחמה שכנו כבוד המשנה והתלמודים, המדרש והאגדה, ראשונים ואחרונים (כמו הנצי"ב, ר' מאיר שמחה מדווינסק בעל "משך חכמה", הראי"ה קוק), וגם חוקרי מקרא מודרניים, מהם בני ברית (למשל, מרטין בובר, פרנץ רוזנצווייג, בנו יעקב) ומהם שאינם בני ברית (כמו מתרגמי התנ"ך לאנגלית ווילהלם גזניוס). מבטה הפרשני ניזון מתבונת הדורות, והיא מציגה מן המיטב, בוחנת ומגיבה בעקבותיהם. אין זו לַקטנוּת, אלא פעילות סלקטיבית מושכלת המתבססת על חזון פרשני ועל מגמות פרשניות מוצקות.

ככלל אני תוהה אם אפשר לו לפרשן לבוא היום אל הטקסט בידיים ריקות ובמבט תמים נטול משקעים פרשניים, כביכול "להתמודד עם הטקסט" מחדש, מעצמו אל עצמו. דומתני שכשם שאי אפשר לו למדען המודרני לבוא לחקר היקום ללא ארכימדס, גליליי, ניוטון ואיינשטיין, כך הפרשן בן–זמננו לא יבוא אל הטקסט ללא המטען הפרשני–תיאולוגי–פילולוגי שהוא נושא עמו מעצם השכלתו; ללא רבי עקיבא, רב סעדיה גאון, רש"י, רמב"ן, המלבי"ם, והרשימה ארוכה. זאת התשובה למי שמלינים עליה על שלא ניגשה ביחס ישיר ובלתי אמצעי אל הטקסט המקראי ורואים בכך פחיתות ומגרעת.

במנהגה זה ממשיכה נחמה את גדולי הפרשנים הספרדים, כמו רמב"ן, רבנו בחיי ואברבאנל, שנהגו "כננס על גבי ענקים" – דימוי המתייחס להכרה בהישגים החשובים של העבר כבסיס להתקדמות האינטלקטואלית בהווה. בפירושיהם הם הציגו את פירושי קודמיהם ובחנו אותם ושאלו עליהם, ומתוך שעסקו בהם הגיעו ל"נכון בעיניי" שפעמים היה כדרך אחד מקודמיהם ולפעמים סלל דרך חדשה.

וממבט אחר: הנאמנות ל"שרשרת המידע" היא מכללי האתיקה הבסיסיים הנוהגים בשדה המחקר. מבחינה זו נהגה נחמה כדרך שנוהגים בכל דיסציפלינה אקדמית: הצגה מושכלת של דעות קודמיה תוך חתירה למסקנת הדברים ולליבונם, שהם ה"חידוש". הווה אומר, נקודת החידוש העיקרית של נחמה היא הבחירות שעשתה הן בהליך הן במסקנה, כדרך שנוהגים במחקר האקדמי.

חידושים משלה

אך מעל הכול, יש אצל נחמה חידושים מקוריים שלה, אף שבענוותנותה כי רבה הצליחה להבליעם. כך, למשל, בפרשת כי–תשא היא שואלת בעקבות הראשונים: "הייתכן שיכלו [ישראל] לבוא כתום ארבעים יום לאחר מעמד הר סיני ודיבורי 'אנכי' ו'לא יהיה לך' עדיין מהדהדים באזניהם ולבקש להם א–לוהים אחרים?". ולאחר שהביאה דעות שונות ומנוגדות בהסבר מעשיהם של ישראל, היא משיבה: "נראה שרצתה התורה ללמדנו ולהראות דוגמה לדורות שדבר זה ייתכן. ועצם ההנחה שבני אדם אשר עמדו רגליהם בתחתית הר סיני… אינם מסוגלים לשקוע עוד בבערות… מופרכת מעיקרה". ויושם לב לשימוש ב"נראה ש–" בפתח המובאה – ביטוי של זהירות ושל הצטנעות. בענווה אופיינית השחילה את רעיונה.

אכן, לימים למדתי שכאשר נחמה אינה נוקבת בשם המקור או הפרשן, יש לחוש שאלה רעיונות מקוריים שלה. וכך אמנם עולה מדוגמה אופיינית אחרת: בעיונה בעשרת הדיברות בספר שמות (עיונים, עמ' 248–249) היא מוצאת שלמרות ניסיונות שנעשו לחלק את המצוות לסוגים (למשל החלוקה המשולשת של אבן–עזרא למצוות הלב, מצוות הלשון ומצוות שבמעשה), עדיין יש מקום לנמק את סדרם של הדיברות.

וכך כתבה:

ונראה שמבחינת חלוקתם לשלושה סוגים מסודרים עשרת הדברים על שני לוחות בסידור כיאסטי: חמשת הדיברות הראשונים פותחים במצוות שבלבהמשכם במצווה שהיא בדיבור פהומסיימים במצוות שהן במעשה. יחסנו אל קוננו צריך שיהא נקבע בלבנו ומשם ישתלט על דיבור פינו ולבסוף יהא מכוון כל פעולותינו, לאמור: לא סגיב'השקפת עולם' רצויה, באמונות ודעות, אם אין הן מוצאות ביטוין במעשה.

בלוח השני – שעניינו בין אדם לחברו, סדר הדברים הפוך: מן איסורים שבמעשים ("לא תרצח") אל הדיבור ("לא תענה ברעך עד שקר") וכלה בענייני הלב ("לא תחמוד"). והיא מסבירה את ההבדל:

בשטח החברתי אין די במעשים טובים אלא מן הראוי ומן הנדרש שנשתלט גם על דיבור הפה וגם על מחשבות הלב, ובזה נבדלים עשרת הדיברות מחוקים חברתיים גרידא, שדורשים הם לא רק את 'לא תנאף', 'לא תגנוב', אלא אף את 'לא תחמוד'.

שוב ראינו פרשנות תבניתית–רעיונית מקורית הפותחת בביטוי "נראה ש–". נחמה העמידה את עשרת הדיברות במבנה כיאסטי מעניין: מחשבה–דיבור–מעשה / מעשה–דיבור–מחשבה, ומתוך זה יצאה לתובנות מאלפות על ההבדל המהותי בין סדר העבודה בין אדם למקום ובין הנהגות האדם ביחס לחברה. כך, בצנעה ובהיחבא, מתגלה לקורא חד–העין כוחה של נחמה בפרשנות מקורית ויצירתית.

פרופ' לובה חרל"פ היא המשנה לעניינים אקדמיים במכללת ליפשיץ וראשת "המרכז ללימודי הטקסט"

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016



אנרכיה אזרחית |הדר ליפשיץ  

$
0
0

 

בחודשים הקרובים יידרשו תלמידי ישראל לשנן סיסמאות אנטי דתיות ואנטי לאומיות ולדקלם עמדות המפקפקות בלגיטימיות המדינה היהודית. עוד על סערת האזרחות

מקצוע האזרחות הפך בדור האחרון לראש החץ החינוכי בהמרת הזהות הקולקטיבית של ילדי ישראל. החל מדו"ח ועדת קרמניצר, שמונתה על ידי שר החינוך אמנון רובינשטיין, נעשה ניסיון מכוון לעמעם את הזהות הלאומית המקובלת. זו הוצגה כזהות פרטיקולרית העומדת במתח עם הדמוקרטיה האוניברסלית. במקום ללמד על המשטר והפוליטיקה במדינה, כמקובל בעולם, הפך המקצוע לממוקד באידיאולוגיות ונעדר אחריות דיסציפלינרית. חוקרים רבים העירו על הטעויות והשיבושים בחומרי הלמידה ובבחינות הבגרות.

מחיקת ההישגים

בתקופת השר גדעון סער, פעל ד"ר צבי צמרת לשיקום המצב. בראש ועדת המקצוע הועמד פרופ' אשר כהן, אשר זכה גם לגיבויו של השר הרב פירון. הצעד המשמעותי ביותר היה אישור ספרי לימוד חדשים, מאוזנים ומעמיקים. בכיר החוקרים האקדמיים בעולם בתחום המשטר והפוליטיקה בישראל, פרופ' אברהם דיסקין, כתב ספר לימוד התואם את התוכנית החדשה. ספרי הלימוד, במיוחד של דיסקין, הקשו על המערכת בכתיבת שאלות לבחינת הבגרות הבנויות על אידיאולוגיה מגמתית ומופרכת.

חשוב להדגיש – בוועדת המקצוע ישבו חברים בעלי עמדות שונות. הבסיס לדיונים היה הקשבה והיצמדות להחלטות אשר התקבלו לאורך התקופה, ובייחוד נאמנות לספרי הלימוד המחייבים והמעודכנים. הייתה תקווה להתבססות הלמידה על עובדות ולא על אינדוקטרינציה, כפי שהונהג בתקופות קודמות. השתלמויות החלו בשנים האחרונות כדי להטמיע את התוכנית ואת ספרי הלימוד החדשים. אשר כהן הוביל את המהלכים בנחישות בקביעת הכיוון, וברגישות ביישום השינויים, כדי להימנע מליבוי מחלוקות פוליטיות האורבות למקצוע. הסימן המדאיג הראשון לשינוי הכיוון הופיע בהחלטת השר בנט להפסיק את כהונתו של פרופ' כהן בראשות ועדת המקצוע.

כאמור, במהלך כהונת השרים סער ופירון הוטמעו, בזהירות ובעדינות, הספרים החדשים. אך אל חנות החרסינה העדינה של המקצוע הוכנס פיל אשר ביקש לבטל את כל השינויים בכוחנות ובמהירות. השינוי הדרמטי בוצע באמצעות "מושגון" אשר פסל, למעשה, את ספרי הלימוד ושינה את תוכני המקצוע. חובה להדגיש: הדרך הייתה רצופה כוונות טובות. במתח בין ההגדרות בספרים החדשים לאלו אשר היו מקובלות מִשנות האינדוקטרינציה צריך היה לטפל. אולם במקום לשאוב מספרי הלימוד, כמקובל בכל המקצועות, חצבו כותבי ה"מושגון" הגדרות לא מבוססות ואף מופרכות. והמצב הלך והסתחרר.

באפריל פרסם המפמ"ר "מושגון" למורים. באוגוסט הורתה ועדת המקצוע פה אחד על גניזתו "בגלל הטעויות והשיבושים הרבים המצויים בו". הצעת פשרה אשר נתמכה בידי רוב חברי ועדת המקצוע נזנחה. במקומה החליטו המפמ"ר ויו"ר הוועדה החדש לכתוב בעצמם "מושגון", תוך התחייבות כי ההגדרות יהיו תואמות לספרי הלימוד. אפס, הם נכנעו ללחצים משמאל וכתבו הגדרות השונות ברובן, ובמקרים רבים סותרות, את הכתוב בספרי הלימוד המעודכנים. באוקטובר פרסמו גרסה, בדצמבר שינו אותה, בינואר שינו שוב, ובפברואר פרסמו גרסה נוספת, תוך הודאה כי יש בה הגדרות לא מדויקות. במקביל מפזרת פקידות המשרד מסכי עשן על "שקיפות" (כך מכונים הערפל והכאוס אשר השתררו במערכת), "הידברות" (המתעלמת מעמדת כל חברי ועדת המקצוע וממחאת המורים) וחשיבות הלימוד מהספרים (אשר הגדרותיהם נפסלו ב"מושגון"). בוקה ומבולקה.

הערפל מסתיר בתוכו עמדות אנטי דתיות ואנטי לאומיות, שאותן נתבעים תלמידי ישראל לשנן לקראת מבחן הבגרות באזרחות בעוד כחודשיים. וכך נמצא שמשרד החינוך של השר נפתלי בנט מקדם תכנים המנוגדים לחלוטין לאידיאולוגיה שבשמה נבחר.

MIDEAST ISRAEL SABBATH BUS

לפי‭ ‬ה‭"‬מושגון‭", ‬איסור‭ ‬על‭ ‬נסיעת‭ ‬אוטובוסים‭ ‬ביום‭ ‬הכיפורים‭ ‬הוא‭ ‬פגיעה‭ ‬בזכות‭ ‬אדם‭ ‬טבעית‭. "‬אוטובוס‭ ‬השבת‭" ‬בירושלים‭, ‬2012 צילום‭: ‬אורן‭ ‬נחשון‭, ‬פלאש‭ ‬90

שיבוש הדמוקרטיה

ביסודה של האינדוקטרינציה הוצגה הדמוקרטיה לתלמידים כאוטופיה קוסמופוליטית, אשר מהותה עקרונות אוניברסליים, לא לאומיים ולא דתיים. האינדוקטרינציה נועדה, בכוונת מכוון, לשרש מלב התלמידים עמדות כמו אלו של חיים וייצמן, הנשיא הראשון, אשר ראה במסורת המקראית של המלוכה המוגבלת אב לכל החוקות המודרניות המגבילות את השלטון.

"עקרונות הדמוקרטיה" ו"זכויות האדם" הפכו לעיקר הלימוד, בלא הבחנת עיקר וטפל ביניהם. כך הפכו הבחירות התחרותיות, המאפיין היסודי בהגדרת דמוקרטיה, כמאפיין "פרוצדורלי" ומשני. הדבר מלמד שביסוד האינדוקטרינציה עומדת אידיאולוגיה אנטי דמוקרטית. העם ונציגיו אינם רשאים להחליט בניגוד ל"עקרונות הדמוקרטיה" שעליהם אמונים קרמניצר ושכמותו. ספר הלימוד של דיסקין הציב את היסודות להבנה מאוזנת ומבוססת של הדמוקרטיה, בהציבו את הגדרתו הפופולרית של אברהם לינקולן "שלטון העם, למען העם, בידי העם" כבסיס להוראת דמוקרטיה. ריבונות העם הושבה למקומה היסודי והמכונן הראוי לה.

גרסת אוקטובר של ה"מושגון" הלכה בכיוונו של לינקולן אך חיש מהר הוחזרו וביתר שאת "עקרונות דמוקרטיה" רבים מספור, חלקם לא קיימים באף אחד מספרי הלימוד. האינדוקטרינרים הכבירו עקרונות אך טרחו למחוק את המילה "עיקרון" דווקא מדמוקרטיה מתגוננת בישראל (נחשו מדוע), והפכו זאת ל"רעיון". הזלזול בריבונות העם ובבחירות התחרותיות מתבטא ב"מושגון" במקומות רבים.

באופן דומה נדרשים שישה עשר מושגים על "זכויות טבעיות" ורק מושג אחד על "זכויות פוליטיות". הרי הזכויות הפוליטיות הן המכוננות את הבחירות החופשיות, ובחירות חופשיות הינן רק עניין "פרוצדורלי". לכן התלמידים נדרשים לשנן את הזכויות, ולומדים כי צריך לאזן בין הזכויות המוחלטות. מה טבעי יותר מקביעה כי האיזון בין הזכויות צריך להיקבע בידי האמונים על כך, השופטים, ולא בידי חברי הכנסת. גם הזכויות עצמן נלמדות באופן שונה מהכתוב בספרים. כך, כדוגמה, חופש הביטוי נלמד במנותק לחלוטין מתפיסת היותו "מלכת הזכויות" המכוננת את הדמוקרטיה, ומוצג רק כזכות טבעית.

כהמשך טבעי לגישה סטתה הפקידות מכללי ועדת המקצוע גם בהוראת נושא בג"ץ. בוועדה הוחלט ללמד על בג"ץ, סמכויותיו ותפקידיו (רובם מוסכמים על הכול). כמו כן נדרש לימוד על האקטיביזם והביקורת השיפוטית, תוך התייחסות לוויכוח הציבורי לגביהם. הפיקוח הורה ללמד רק את מושגי האקטיביזם והביקורת השיפוטית, וגנז את עניין הוויכוח לגביהם. כלומר, תלמידי ישראל לומדים במשמרת של בנט כי תפקיד בג"ץ הוא אקטיביזם וביקורת שיפוטית, ואין לומדים כי יש ויכוח בעניין.

אנטי לאומי, אנטי דתי

פקידות משרד החינוך גם איננה אוהבת את הביטוי "מדינה יהודית" ומשמעויותיו. באוגוסט הוגשה לוועדה הצעת "מושגון" ללא חוק השבות ובלא כל אזכור למאפייני מדינת ישראל כיהודית. בעקבות הסערה בוועדה תוקן העניין באוקטובר, אך שוב נסוגו אחור. בגרסאות מאוחרות יותר מחקו כמה פעמים את המילים "מדינה יהודית" מה"מושגון", ולעתים הוסיפו לה "ודמוקרטית". לקביעה כי היות ישראל מדינה יהודית מחזק את הסולידריות בין אזרחיה (כפי שכותב, למשל, פרופ' אבינרי) הוסיפו את המילים "יש הטוענים". להצדקה התרבותית של מדינת ישראל הוסיפו את הקביעה כי היא תלויה בהכרה בזכות של קבוצות אחרות לביטוי לאומי.

לא ניתן היה למחוק לחלוטין את המדינה היהודית מחומר הלימודים, אך הדרישות בנושאי מדינה יהודית דוללו. פרופ' אשר כהן סיכם את המגמה אשר השתלטה במקצוע: "המלצה חשובה למורים לאזרחות המכינים את תלמידיהם לבחינת הבגרות בקיץ: אל תקדישו אפילו דקה אחת לכל החלק העוסק בישראל כמדינת לאום יהודית". ב"סולם אשר" זוהי מחאה חריפה ביותר כנגד מדיניות בנט.

גם השיח האנטי דתי ניכר ב"מושגון". החופש מדת הפך לרחב יותר מחופש הדת, והוא כולל גם "לא לסבול מכפייה והטפה דתית". כלומר, כאשר מדינת ישראל אוסרת על אוטובוסים ביום הכיפורים, או מתירה לחב"ד לפרסם מודעות על אוטובוסים, היא פוגעת בזכות אדם טבעית.

לעומת זאת, הכותבים מחקו את ההצדקה הדתית למדינת ישראל. ודוק: לא הייתה דרישה ללמוד אותה, אלא אפשרות אחת מתוך רבות, בהתאם להחלטת המורה. לימדתיה בכיתתי בהימלפרב. לאחר פרסום התיקון הודעתי לתלמידיי: המשרד של בנט יפסול תשובת תלמיד אשר יכתוב את ההצדקה הדתית, שבה אנו מאמינים, לקיומה של מדינת ישראל.

אחד המושגים לשינון הוא "חובות האדם כאדם". ראיתי ונזכרתי מיד בדברי הרמח"ל "שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו". דורשים כי תלמידינו ישננו כי חובת האדם רק "להכיר בזכויותיו של הזולת". בכך סטו גם מהתפיסה הלאומית הקיימת במגילת זכויות האדם והאזרח של האו"ם: "כל אדם יש לו חובות כלפי הכלל, כי רק בתוך הכלל נתונה לו האפשרות להתפתחות החופשית והמלאה של אישיותו".

ניתן להציג את ההטיה הפוליטית בנושאים נוספים. זכותה של פקידה לתמוך בעמדות שמאל קיצוני גם בנושאים כלכליים, אך אסור לה לדרוש מהמורים ללמד זאת בניגוד לספרי הלימוד. חבריי ואני עמדנו מופתעים מול הכינוי "ניאו ליברלי" לימין הכלכלי כמו גם מול ההטיה ברכיבי האידיאולוגיות השונות. זה ה"מושגון" וזה שיחו.

התנגדות מלמטה

ההידרדרות להטיות האידיאולוגיות ולטעויות המקצועיות ב"מושגון" אשר נדרש מתלמידי ישראל לשנן החלה בהסרת הבלמים הקיימים בספרי הלימוד. קשה להאמין, אך אידיאולוגיה קיצונית וכה עוינת לערכינו הדתיים והלאומיים מוכתבת בחודשים האחרונים בכפייה לכל תלמידי ישראל. בגלל השרלטנות המקצועית, התזזיתיות המִנהלית, הרדידות הפדגוגית וההתעלמות מספרי הלימוד, המהלכים נתקלים בהתנגדות מכל הקשת הפוליטית של המורים, וחברים בוועדת המקצוע מימין ומשמאל התפטרו.

יש לציין שבמהלך השנה האחרונה התנהלו דיונים סוערים בנושא בכנסת. חברת הכנסת עליזה לביא, שאיננה חשודה כימנית קיצונית, אף שיגרה מכתב בנושא לשר החינוך תוך שהיא מצביעה על ההשמאלה הדרמטית במקצוע, אך לשווא. נקודת האור היחידה שצמחה מכאוס זה היא אחדות השורות המרשימה שנוצרה מבין מורים ממגזרים ומאידיאולוגיות שונות כנגד המהלכים החמורים במקצוע. יש לקוות שקולה של ההתנגדות הזו יישמע במשרדי משרד החינוך.

ד"ר הדר ליפשיץ הוא מורה לאזרחות ומרצהבמכללת אשקלון. בשנים 2010–2015 היה חברועדת המקצוע באזרחות

—–

להיכן נעלמה המדינה היהודית?

"המשרד בראשותך מעמעם את חשיבות אופייה היהודי של מדינת ישראל". מתוך מכתבה של ח"כ עליזה לביא לשר החינוך

לכבוד: שר החינוך, נפתלי בנט

הנדון: הידרדרות מקצוע האזרחות

בדיון בוועדת החינוך נחשפתי לעומק השבר אליו נקלע המקצוע בשנתיים האחרונות. המורים מבולבלים ואינם מוצאים את ידיהם ורגליהם בשלל ההנחיות התדירות והסותרות המגיעות אליהם מהפיקוחהוזנחו ספרי הלימוד וטעויות מקצועיות חמורות הופצו באתר משרדך.

דומה כי הסכמה אחת מסתמנת בקהילת המוריםהפגיעה הקשה של המושגון אותו המשרד בהנהגתך מקדם.

לאחר שעיינתי במסמכי משרד החינוך התברר כי הביקורת עליך מהרשימה המשותפת ומרצ הייתה מופרכת לחלוטין. השינויים אשר ביצעתהיו בדיוק בהתאם לכיוון האידיאולוגי שלהם… 'יש עתיד' מדגישה את חיוניות הדמוקרטיה, יחד עם היותנו ציונים נלהבים. זהותה היהודית של מדינת ישראל חשובה לנו, ואנו מדגישים אותה. מצער כי דווקא עקרונות היסוד הללו, של היות ישראל 'מדינה יהודית', טושטשו והוטלו בסימן שאלה.

מבחינה אידיאולוגית המשרד בראשותך, בשונה משני קודמיך גדעון סער והרב שי פירון, דווקא מעמעם את חשיבות אופייה היהודי של מדינת ישראל.

אני קוראת לך להתעשת ולוודא כי הכאוס השורר במקצוע, כמו גם הזנחת היסודות הציוניים של מדינת ישראליטופלו ויתוקנו.

בברכה, ח"כ ד"ר עליזה לביא

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


לבד על החלון |אריאל הורוביץ

$
0
0

יונדב קפלון רואה בזלדה ובדודו, הרב יצחק גינזבורג, את מוריו, ומסביר מדוע הוא נרתע מחבורות "משיב הרוח" ו"ערס פואטיקה". מי שערך את סדרת המחזורים הפופולרית "ממך אליך" מדבר בספר חדש על אהבה, ועל הצורך לחזור למודל הישן והטוב של הנישואים

יונדב קפלון כתב את שירו הראשון כשהיה בן 15. אמו, שמצאה את הפתק, אמרה לו: "אתה יודע שכתבת שיר?". "קראתי עד אז מעט מאוד שירה", נזכר קפלון, "לא הכרתי כמעט דבר מעולם השירה, מלבד שורות אחדות מ'אגדת שלושה וארבעה' של ביאליק, שאמא שלי הקריאה באוזניי עוד בילדותי". בשנים שיבואו יקדיש קפלון את מרצו לכתיבת שירים, ובהמשך גם לעריכת סדרת "ממך אליך" – מחזורים לראש השנה וליום הכיפורים, "ספר השבת" וכעת גם "ספר האהבה" (הוצאת "ידיעות ספרים") – אסופה של דברי אהבה ממקורות יהודיים וישראליים, המסודרת לפי מסלול של היכרות, אירוסין, נישואין וחיים משותפים. בשיחה איתו מספר קפלון על ההשראה שקיבל מדודו, הרב יצחק גינזבורג; על האמונה שמאחורי "ממך אליך", וגם על אהבה – אהבה זוגית, אהבת השירה.

 צילום: מרים צחי


צילום: מרים צחי

כל מוצ"ש בצריח הנטוש

קפלון (52) נולד במלבורן שבאוסטרליה. אביו, גם הוא יליד אוסטרליה, היה שליחו של הרבי מלובביץ' במקום והקים כמה ממוסדות החינוך היהודיים במלבורן. כשהיה בן שש עלה ארצה עם משפחתו והתיישב בירושלים. בגיל 15, כתלמיד בישיבה לצעירים (ישל"ץ) בירושלים, גילה את עולם השירה, ונהג לחמוק מהישיבה בזמן סדר ערב ולחרוש את מדפי ספרי השירה בספרייה העירונית, לפי סדר הא"ב. כשהגיע לאות ז' גילה לתדהמתו משוררת חב"דית שדיברה בשפתו.

"זלדה הייתה פתח גאולה לנפש ולנשמה", אומר קפלון. "הנה משוררת דתייה, ואפילו מבית חב"די, ומצד שני – משוררת מודרניסטית ששום דבר אנושי אינו זר לה. חשתי הזדהות והתרגשות אדירה. יצרתי איתה קשר ונפגשתי איתה בביתה, ומאז ועד היום, במובנים רבים, זו מין פגישה לאין קץ, כמו שקרה אגב כמעט לכל מי שפגש את זלדה. זלדה, יחד עם עזה צבי, שהייתה מעין תלמידה–חברה שלה, חנכה אותי בעולם השירה. התחלתי לקרוא שירים, עבריים ומתורגמים, לפי המלצותיה ובהכוונתה. הראיתי לשתיהן גם את השירים הראשונים שלי. אני זוכר עד היום את התגובות של זלדה לשיריי. היו מעט מאוד מחמאות, ובעיקר שמעתי מהן קטילות. זלדה כתבה לי לא פעם ש'השיר הזה שלך עדיין בוסרי'. התייחסתי לדברים שלה בחרדת קודש".

קפלון הנער מצא פינה נסתרת לכתוב בה – צריח מסגד נטוש על הר ציון, לשם היה מגיע מדי מוצאי שבת, צופה על הר הזיתים וכותב. באותה תקופה גם העמיק את הקשר עם דודו, הרב יצחק גינזבורג. "הרב גינזבורג הוא דמות פנומנלית בכל קנה מידה", אומר קפלון, "עיקר תורתי ממנו. דברים שאני לומד ומלמד עד היום בקבלה ובחסידות מושפעים ממנו ומהראייה המקורית והיצירתית שלו. מעבר לגאונות שלו בתורת הקבלה, יש לו ידע עצום במתמטיקה, בפסיכולוגיה, במוזיקה. חייתי לידו במשך חמש שנים וספגתי ככל שיכולתי לספוג".

היום הוא מוכר בעיקר בשל עיסוקו בנושאים פוליטיים.

"כן. לצערי, ההשפעה שלו בציבור הישראלי אכן מתבטאת בתחומים פוליטיים רדיקליים, תחומים שאני באופן אישי רחוק מלהזדהות איתם. כואב לי על זה. אני חש שהוא נגרר לקיצוניות שלא בטובתו, אולי על ידי תלמידים שסוחפים אותו לשם. אנחנו לא בקשר היום, מלבד באירועים משפחתיים. כואב לי על אדם שהיה יכול להציע תורה רלוונטית לציבור הישראלי, ודווקא לאליטה האינטלקטואלית של הציבור. אבל זו הבחירה שלו, ולי לא נותר אלא לכבד אותה. אני חושב שהחבירה שלו לדמויות מהשוליים הקיצוניים של המפה הפוליטית הביאה אותו להתגלגל אל תוך זירה שזרה מאוד לאופי האמיתי שלו כפי שאני מבין אותו. מצער אותי שהחמצנו הזדמנות לגדול תחת השראתו של איש רוח בסדר גודל לאומי".

לא דתי שנושא דגלים

קפלון החל לכתוב שירים ולפרסם את ספריו הראשונים; ספרו הראשון, "הכתר האפור", ראה אור ב–1987. שבע שנים לאחר מכן קמה חבורת "משיב הרוח", ששאבה השראה בין היתר ממשוררים דתיים ורליגיוזיים כגון יוסף צבי רימון, זלדה ואף קפלון עצמו.

קפלון עצמו מעולם לא השתייך לחבורת המשוררים הדתיים שביקשה להעמיד יצירה דתית עצמאית ובועטת; הוא תולה זאת בראש ובראשונה בעובדה ביוגרפית. "אני מבוגר יותר והתחלתי ליצור מוקדם יחסית, וביססתי את מקומי בעולם השירה לפני שחבורת משיב הרוח קמה", אומר קפלון, "אבל מעבר לכך, אני מרגיש שלא הייתי זקוק לחבורת שירה, ואני לא זקוק לה גם היום. אני מניח שנולדתי אינדיבידואליסט – לטוב ולרע. האינדיבידואליזם מאפשר לי חירות מסוימת, שהיא קריטית עבורי, אבל יש לה מחירים. מלבד כמה חברי נפש, אין לצדי חבורה של אנשים שחולקים איתי רעיונות ודרך משותפת. אני לא חבר בשום מועדון ובשום אגודת סופרים. אני גם לא מרגיש צורך בתיוג של 'משורר דתי'. אני אדם מאמין מאוד, רליגיוזי, אבל אני בוודאי לא דתי שנושא דגלים במובן הסוציולוגי".

באשר להצלחתה של חבורת "משיב הרוח", קפלון מסויג. "עיקר המהפכה שחוללה חבורת 'משיב הרוח' התרחשה בזירה הפנים–מגזרית – כלפי הישיבות והאולפנות וכלפי ההורים – יותר מאשר בתחום השירה והתרבות הישראלית הכללית. צריך לזכור שהחינוך הדתי–לאומי בעשורים האחרונים של המאה הקודמת דיכא את הרגשות, כמעט כמו בחינוך החרדי. אני חושב שהוא דיכא אפילו את הרגשות הדתיים הטבעיים, כשם שהוא הדחיק את היחס הטבעי של האדם לגופו, לזולת ולחומר. 'משיב הרוח' התמודדה יפה עם כל הנושאים האלה. אבל השירה, בעיניי, לא נועדה לשמש כלי להבעת מסרים חברתיים ופוליטיים. כשאדם כותב שיר אמיתי, אני מצפה שייקח לו הרבה זמן עד שיבין בכלל על מה הוא כתב. אמונות ודעות יכולות אולי לבצבץ בסוף, ברמזים, מבעד לשפה ובאמצעות הדימויים. זה לא משהו שקורה מראש, והוא לא אמור להימצא במודעות של היוצר".

אתה סבור כך גם לגבי חבורה כמו "ערס פואטיקה"? גם היא משתמשת בשירה ככלי, ולא כתכלית לעצמה?

"כן. בשני המקרים מדובר באנשים שיש להם מסר חברתי חשוב למסור, והשירה היא כלי בידם כדי למסור אותו. גם אצל אנשי 'משיב הרוח' המסר המגזרי, החשוב לכשעצמו, קדם לשירה, שבדיעבד הסתבר שנוצלה כאמצעי. אין לי ספק שיש צורך בריא למרוד, לערער מוסכמות וסדר ישן ולסלול דרכים יהודיות חדשות, אך לא בשביל זה נוצרה השירה".

האדם נועד לחיות בזוג

בתחילת שנות האלפיים, במהלך תפילת יום כיפור בכותל המערבי, נולד הרעיון של הוצאת מחזורי "ממך אליך". קפלון, "לא יהודי של בית כנסת", כהגדרתו, פגש בתפילה את גיסו, אדם חרדי, ששאל אותו אם יש לו המלצה על ספר מספריית הכותל שיוכל לקרוא בזמן חזרת הש"ץ. "כעבור דקה ניגש אליי אדם שעמד הרחק מאחורינו, בחור עם כיפת נייר של הכותל וקוקו ארוך, וגם הוא שאל אותי את אותה שאלה בדיוק. הוא חיפש ספר מעניין לקרוא בתפילה, משהו שיתאים לימים הנוראים. כך נפל לי האסימון: יש צורך בספר ממין חדש שיענה על כל הצרכים, הן של האדם הדתי והן של האדם החילוני. זה צריך להיות ספר שיספר לא רק מהם ראש השנה ויום כיפור עבורנו, אלא ספר שיספר לכל אחד מאיתנו משהו חשוב וחדש על הזולת, משהו שלא הכרנו בו".

מה באשר לתפילות הימים הנוראים שלך? גם אתה הרגשת את המצוקה הזו, של החיפוש אחר ספר לקרוא בתפילה?

"כן. אני אוהב את הימים הנוראים וזקוק להם כל כך, אבל שמתי לב שאני לא מבין חצי מהפיוטים. התפילה ארוכה ולא קלה, וגם סלסולי החזן כבר לא משפיעים עליי מספיק, ומצד שני, יש כל כך הרבה ספרים וליקוטים שיש בהם שפע עצום של דברי ספרות, שירה והגות שיכולים להחיות אותי בשעות היקרות האלה, כשהנפש מחפשת מילים להיאחז בהן. הבנתי שאני רוצה ליצור ספר שאוכל לקחת איתי לתפילה – ספר שיהפוך את הימים הנוראים לקצת פחות נוראים ולקצת יותר שלמים עבורי ועבור עוד כמה יהודים ויהודיות".

לאחר המחזורים הוציא קפלון את "ספר השבת", אסופה שמלווה את השבת בדברי שירה, הגות וחוויה מגוונים. כעת רואה אור "ספר האהבה", שמציע מבט רחב על האהבה משלל מקורות מהמסורת היהודית ומהתרבות הישראלית, כמו גם מכתבי אהבה אישיים שאסף קפלון במהלך העבודה על הספר. הספר מסודר על פי מודל מסורתי, מיינסטרימי, של אהבה: הוא מתחיל בשלב ההיכרות והאהבה הראשונה, ממשיך באירוסין ובנישואין ומסתיים בחיים הזוגיים עצמם.

"אני אוהב גדול של אהבה, וגם של נישואים", אומר קפלון, "הספר, כמוני בחיי האישיים, מאמין במיסוד האהבה. ההצפה האינטרנטית העולמית מבטאת ברובה התנגדות לממסדיות, ובטוחה שמיסוד האהבה מוביל בהכרח למוות שלה. אני, בניגוד לכך, רוצה דווקא לחזור אל המודל הישן והטוב. חיי נישואים מחייבים אותנו לעבודה קשה כל הזמן, אבל הם מדייקים אותנו: הם מגלים לנו מי אנחנו באמת, ומובילים אותנו לאט לאט לעבר כנות ותיקון. אני חווה את האדם כיצור זוגי. האדם נועד לחיות בזוג. ההתחככות האינטנסיבית עם הזולת, עד כמה שהיא מייסרת לפעמים, מזקקת את האדם ומקרבת אותו למיצוי הפוטנציאל האנושי. ומעבר לכך, יש משהו באמת מרגיע ומשרה ביטחון כשרואים גבר ואישה בני 83, שנשואים כבר קרוב לשישים שנה, מטיילים בשכונה מדי יום, יד ביד, כשחיוך של מנצחים נסוך על פניהם. מתחשק לי לומר להם – כל הכבוד לכם. מן הסתם אתם רבים לא מעט, אבל בכל זאת, לא ויתרתם. הלוואי שגם אני אזכה".

יש משהו קצת יומרני בבחירה לקרוא לספר "ספר האהבה", ולהתעלם מצורות אחרות של אהבה אהבה בין בני אותו מין, למשלשאנחנו מכירים היום, גם בחברה הדתית.

"הספר מכוון בראש ובראשונה למיינסטרים. כבר בהתייעצויות הראשוניות עם הוצאת הספרים הוחלט ליצור ספר שיספק מענה עבור רוב הזוגות, ולכן הוא ספר קונצנזואלי. אני מכיר גם בצורות אחרות של אהבה – אהבה בין בני אותו מין – אבל המטרה הייתה ליצור ספר שמדבר אל השכבה הגדולה ביותר והמרכזית ביותר של ישראלים. התלבטתי על כך לא מעט, והיו גם קטעים יפים מאוד ששלחו לי כמה אוהבים ואוהבות שנישואיהם אינם קונבנציונליים, אבל החלטנו, בסופו של דבר, לדבוק במדיניות שבחרנו בה".

אלסטיות רוחנית חדשה

כברת דרך ארוכה עשה קפלון מאז המחזורים לימים נוראים ועד ל"ספר האהבה". אם במחזורים ניתן היה למצוא הרבה יותר קטעים מסורתיים, חב"דיים ותורניים, הרי ש"ספר האהבה" מרחיב עוד יותר את השורות וכולל קטעים ישראליים וחילוניים מובהקים. קפלון אומר שהשינוי הזה משקף גם את השינוי שחל בו. "המחזורים, גם בגלל אופיים של הימים הנוראים וגם בגלל הבסיס החב"דניקי שלי, כוללים הרבה יותר קטעים 'קדושים' – עם מירכאות ובלעדיהן", הוא אומר. "היום אני חש יותר משוחרר לכלול טקסטים חילוניים יותר, ישראליים יותר. גם במחזור יש לא מעט טקסטים כאלה, אך בספר הנוכחי יש שינוי ופתיחות גבוהה יותר.

"אני משתנה כנראה גם בגלל הסביבה; בראש ובראשונה הסביבה המשפחתית שלי, אבל לא רק. המפגשים שלי עם שכבות רחבות בחברה הישראלית מותחים בתוכי את הגבולות ויוצרים בתוכי אלסטיות רוחנית חדשה. אני שואף למצוא מכנה משותף רחב יותר, להגיע אל ההבנה שכולנו יושבים על מורשת אחת: אותה שואה מונחת ברקע, ואותם אתגרים קיומיים מונחים לפתחנו. כעת נותר לקבל באהבה את הצורות השונות שבהן כל שבט בוחר לבטא את נשמתו.

"אני לא משלה את עצמי שרוב הזוגות בימינו מתחתנים לפי המודלים הקלאסיים המתוארים בספר האהבה. אבל יחד עם זאת, אני מבקש להציג את המסורות ההיסטוריות והעדתיות – הלכה ופולקלור – כדי שזוג צעיר לפחות יכיר וידע, ואחר כך יעשה את הבחירות שלו על בסיס ידע, ולא על בסיס בורות.

"מצד שני", מוסיף קפלון, "הספר מושתת לא מעט גם על רחשי לבם של הקוראים. כשהתחלתי את העבודה על הספר פרסמתי 'קול קורא' לאיסוף קטעים, וההיענות הייתה גדולה ומשמעותית מאוד. אני משתדל לכלול בספרים כמעט אך ורק קטעים – קלאסיים או אישיים–חדשים – שיש בהם ממשק חי בין היחיד והאישי לבין הלאומי והמסורתי. כך, למשל, כללתי ב'ספר האהבה' רשימה חשובה של רב אורתודוקסי שבה הוא חותר למתוח עד קצה האפשר את הגבולות ההלכתיים, במגמה לאפשר נוכחות מקסימלית של הקול הנשי בחופה. גם כאן, כמו בתיאור שלבים אחרים של תהליך הנישואין, הספר מהלך על חבל דק בין המסורת ההלכתית לבין הצרכים האישיים והחברתיים החדשים שלנו".

בהקדמה למחזורים אתה שואל מה ייחשב להצלחה של "ממך אליך", ומשיב: "אם יקרא אדם בספר הזה, ויניחו מידיו לרגעים על מנת להגות את תפילתו האישית תפילתו הנלחשת במילותיו שלו, והחצובה מתוך לבו החם והרוגש יהא זה סימן הצלחתו האמיתית של המפעל כולו". זה עדיין, מבחינתך, היעד של הספרים?

"בהחלט. בדיעבד אני מבין שהדברים האלה מתכתבים עם תורה של האדמו"ר מאיזביצ'א, שאני שואב הרבה השראה מהגותו. האדמו"ר מאיזביצ'א הוא האדם היחיד שהסביר למה התכוונו חז"ל כשהם אמרו: 'עתידה תורה שתשתכח מישראל'. זו לא תהיה רק טרגדיה, כמו שכולם חושבים, אלא זו תהיה ההזדמנות הטובה ביותר של היהודים לתת לתורה לצאת מקרבם, ולא מהספרים. העזות הזו היא נר לרגליי גם בספרים וגם בחיי האישיים. לפני שנים שמעתי את הרב מניטו בבית כנסת בעיר העתיקה. הוא אמר אז שעם ישראל יצא ממצרים והיה אמור ללכת ישר לארץ ישראל, לירושלים, לבית המקדש. זה היה אמור לקחת אחד–עשר יום. אבל דברים הסתבכו, פרצה המלחמה עם עמלק והתגלגלנו למעמד הר סיני. כך הוא טען – שקבלת התורה במדבר הייתה סוג של תאונה היסטורית. אני זוכר את התדהמה על פני מאות התלמידים שישבו בקהל. ואז קם אברך אחד, ולחש את השאלה שהטרידה את כולם: 'אז מה הרב אומר, שעם ישראל היה מגיע לארץ ישראל בלי התורה? איך היינו חיים בלי התורה? מאיפה היינו יודעים את התורה?', ומניטו שהה רגע והשיב: 'הם היו מגיעים לארץ ולומדים את כל התורה לא מן השמים ולא מתוך הספרים, אלא מקרבם'.

"הדברים האלה מנחים אותי, ומדרבנים אותי כמקורות השראה בלתי נדלים ויום–יומיים עבורי, כאבא וכמחנך. בזכות הדברים האלה אני מתאמץ בכל מאודי לחפש ולמצוא בפתיחות אמיתית ממדים של קדושה, ואף של לכתחילה, בתוך מה שנראה כמו משבר חילון גורף. אני מאמין שהנוסח הישראלי של הצעירים שלנו לא מבטא התנתקות ואדישות, אלא חותר חתירה תת–קרקעית, ארוכת טווח, לעבר עיצוב שפה רלוונטית חדשה לנשמה היהודית הנצחית. ואני מתפלל מכל הלב שלא אתבדה".

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


ליל הספר

$
0
0

בלילה שכולו סיפור לא פלא שמתנת החג הנפוצה ביותר היא ספרים. על סוד הכאילו והמה–נשתנה – פרוייקט המלצות ספרים מיוחד

עם הספר הוא עם הסיפור, עם מספרי הסיפור. ולא נחה דעתו עד שייחד לו מועד מיוחד, לילה אחד בשנה, והפך את הסיפור למצווה. "מצוות עשה של תורה לספר בניסים ונפלאות שנעשו לאבותינו במצרים בליל חמשה עשר בניסן", קובע הרמב"ם. ולא נתקררה דעתו של בעל ההגדה עד שהוסיף על כך שבח, "כל המספר (המרבה/המאריך) ביציאת מצרים הרי זה משובח". ודומה מלשון הכתוב כאילו כל פרשת היציאה משעבוד לחירות על כל מעלליה, תוך הכאת מצרים והסתלקות ממנה, לא נועדה אלא כדי ליצור סיפור לבני דור ההמשך: "ולמען תספר באזני בנך ובן בנך את אשר התעללתי במצרים ואת אותותי אשר שמתי בם" (שמות י, ב).

וכבר חילקו אחרונים בין אזכור לסיפור, בין מצוות זכירת יציאת מצרים לבין מצוות סיפור יציאת מצרים ונמנו וגמרו שמעשה ההגדה, "והגדת לבנך", מעשה הסיפור, הוא ייחודי ללילה הזה. כי ליל סיפורים הוא לה'. והסוד הגדול של הסיפור בלילה הזה הוא סוד הכאילו. "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". והוא סודם של כל הסיפורים כולם. סוד קסם הדמיון. שבעזרתו יכולים אנחנו כולנו להיות ממש שם, מעבר להרים ולמדבר, ולחוות – כמידת כוח המספר וכמידת כוח דמיוננו היוצר – את המאורעות עצמם על גופנו ממש, "בעבור זה עשה ה' לי בצאתי ממצרים".

איור: עופר גץ

איור: עופר גץ

וכאן כרוך סוד נוסף של הלילה הזה. והוא סוד המה–נשתנה, סוד החידוש. כי בשתי דרכים מקיים אדם חובה משונה זו, "חייב אדם לראות את עצמו" – בדרך אחת הוא נוטל את עצמו על כנפי דמיונו מן ההווה ונוטע את עצמו בעבר המסופר; ובדרך שנייה הוא נוטל מסיפור העבר ושב ומביא ממנו אל סיפור חייו, אל תוך ההווה של קיומו. וזה החידוש. "ונאמר לפניו שירה חדשה". שבכל דור ודור, ומליל סדר לליל סדר, דבר–מה נשתנה ואיננו כשהיה, הישן מתחדש והחדש מתקדש. וכשנוטלים מסיפור הגאולה ומעמידים אותו בדרך שנתחדשה לנו בימינו, יכולים לומר בעוז, בצוותא עם בעל ההגדה, כי "לא את אבותינו בלבד גאל הקב"ה אלא אף אותנו גאל עמהם".

סיפורים שבעל–פה וסיפורים המסופרים בספרים מפעילים את נמעניהם ופועלים בשתי דרכים אלו – סוד הכאילו וסוד החידוש. אנו מפליגים עמם לארץ מרחק ולימים קדמונים וחיים להרף עין בתוכם, ואנו שבים ומוצאים בהם מה נשתנה ומה נשתנינו ואיזה דבר חידוש נוגע לנו בחיינו שכעת וכאן. והוא המתנה שאנו נוטלים עמנו לקיומנו ההווי והעתידי.

את שתי הבחינות הללו ביקשנו למצוא אצל המסובים שנאספו מכל קצות הארץ לשולחננו במוסף זה: את הסיפור שלוקח אותם לעברם ונצור לעד בזיכרונם, ואת הסיפור שנוגע בהם כעת ושירצו למוסרו הלאה כמתנה לזולתם. וכל המרבה לספר הרי זה משובח.

שמואל פאוסט

——–

מערכונים קישוניים ותובנות קרשוניות // חגי לונדין

לונדין-1הבלתי נשכח

מצופה מרבנים, בטח במוסף ספרותי מכובד, לבחור ספר "בלתי נשכח" רציני ומלא ערכים. אולם מה אעשה וחוויות הספרות המכוננות שלי בנעוריי היו ספריו של אפרים קישון. הראשון מביניהם, שהוריי העניקו לי לבר המצווה, היה ספרו "לא נורא" (הוצאת נ' טברסקי, 1957). הספר הוא אוסף מערכונים ("הומורסקות" קראו להם אז), שמתאר את חיי היומיום הישראלי בעשורים הראשונים של קום המדינה. בשנינות ובמשחקי לשון גאוניים מצליח קישון לתאר את השגרה הישראלית על כל הקושי והקסם שבה. בספר נפגשים עם שלל דמויות: שולטהייס; ארבינקא וסלאח שבתי, שכל אחת מהן מייצגת זווית ישראלית ייחודית ואבסורדית. היכולת להביט על החיים בפרופורציה, בהומור שלא פוגע אלא משתף – אלה אוצרות שלקחתי מהספר ועד היום יש לי אליו פינה חמה בלב.

לונדין-2מתנה לחג

לבית מארחים הייתי מביא איתי את הספר "הסוף" של ההיסטוריון הבריטי איאן קרשו (עם עובד, תשע"ב), המתאר את השנה האחרונה של השלטון הנאצי בגרמניה. גדולתו איננה רק ביכולת האיאן–קרשואית לשזור אינסוף פרטים לתיאור חי של תקופה היסטורית, אלא גם בכך שהוא מנסה לענות על השאלה כיצד אומה שלמה, גם בעת שברור לה שהיא הולכת לאבדון, איננה מתמרדת וממשיכה בטירופה עד לסופה הבלתי נמנע.

ספרי שואה ומלחמות עולם אינם מתכון למצב רוח טוב. אך דווקא בחג הפסח, שבו דנים בשאלה כיצד נעשים בני חורין, נותן לנו איאן קרשו הזדמנות להביט על חברה המצויה במצב קיצון, ולראות כיצד גם בתוך שעבוד תרבותי ומשטרי ישנם כאלה המצליחים לשמור על חירותם. בונוס נוסף הוא שמו של הספר, שאולי גם יעזור לרמוז למארחים ולמתארחים שבשלב כלשהו יש לסיים את הלילה ולחזור הביתה.

צילום‭: ‬יח‭"‬צ‭ ‬קריה‭ ‬אקדמית‭ ‬אונו

צילום‭: ‬יח‭"‬צ‭ ‬קריה‭ ‬אקדמית‭ ‬אונו

הרב חגי לונדין הוא ר"מ בישיבת ההסדר שדרות וראש בית המדרשבקריה האקדמית אונו

—————–

זוכרי ילדות ומסַפרי חסידות // שרה ב"ק

 בק-1הבלתי נשכח

נסענו לשליחות בוונצואלה, אישי אפרים, אני ושני ילדינו. הייתי אז בת 24. חדשה בארץ נהדרת וסוערת שלא הכרתי את שפתה. התהלכתי ברחובות בהשתאות, בסקרנות, ובגעגועי אין קץ למשהו מוכר. געגועים לרחובות שאני מכירה, לאוכל שאני מכירה, לשלטי ניאון שאני יודעת לקרוא.

פעם אחת, המזכירה של הקהילה היהודית הביאה לי מעטפה שהגיעה דרך השגרירות הישראלית. במעטפה, שכבר נפתחה לצורכי בידוק, מצאתי ספר קטן וכחול. "פתוח סגור פתוח" של יהודה עמיחי. שלחה לי אותו מהארץ חברתי כרמלה והוסיפה : לשרה, המשורר הכי ישראלי שיש.

ישבתי בסלון, שמחלונו נשקף קיר בניין שמעליו חניון מכוניות, וכשאני מסתכלת על גלגלי המכוניות שברקיע, מעיפה יתושי ענק שיש רק בדרום אמריקה, עטפתי את עצמי בכל מה שהתגעגעתי אליו: עמק המצלבה ובית ישן בחולדה, והטלית של אבא, ויער הזיכרון למתי השואה, שאפשר לאהוב בו.

אחרי כמה חודשים, כשכבר התרגלתי והרגשתי בבית, התנחלה בביתנו קבוצת מוצ'ילרים עליזה. אחד מהם היה סמי, חבר מהיסודי, שלא ראיתי אותו בערך מאז. הוא כבר היה לא דתי והוא הזכיר לי המון סיפורים מהילדות המשותפת. בערב פתחתי את עמיחי:

אנשים שכוחי אל פוגשים אנשים שוכחי אל,

אנשים שוכחי ילדות אוהבים את זוכרי הילדות.

לאלה ולאלה רצועות שונות ומשונות על בגדיהם, רצועות הדוקות

להחזיק אותם ואת נפשותיהם בנסיעות

בק-2מתנה לחג

הספר שאשמח לתת בפסח הוא הספר "ביום שנולד הבעש"ט נשרף הגיהנום" (62 הוצאה לאור, תשע"ה), אנתולוגיה של הסיפור החסידי שאסף בנימין שבילי. שבילי רגיש בצורה יוצאת דופן למילים, לשפה ולנשמה שיוצאת מהסיפור החסידי והוא קורא בסיפורים קריאה מרגשת, מאירה ומעירה. בדיוק כפי שסיפורי חסידים צריכים להיות.

הסיפור החסידי מעסיק אותי כבר תקופה ארוכה. האופן החד, המשוחרר, ההומוריסטי ומלא הלב שבו הם סופרו מרתק אותי. זו ספרות שמעוררת את האדם להשתכללות, להתעוררות ולעבודת ה' במתיקות גדולה וזו התחושה שמלווה את קריאת הספר. את ההשלמה לספר אני מקווה לעשות בין השאר בעזרתו של שבילי ובעזרת עורך אתר האגדה החסידית, ד"ר זאב קיציס.

בק-צריבה

צילום: ראובן קסטרו

שרה ב"ק היא עיתונאית וראשת מיזם הסיפור החסידי

—————

ארגז החול וארגז הכלים // רות הלפריןקדרי

קדרי-1הבלתי נשכח

את הספר שמעורר בי הכי הרבה נוסטלגיה קיבלתי במתנה עבור ילדיי, ובאופן נדיר קיים ביניהם קונצנזוס לגבי היותו בלתי–נשכח. זהו ספרו של מאיר שלו, המלווה באיורים מלאי המבע והרגש של יוסי אבולעפיה: "הטרקטור בארגז החול: ספור על טרקטור גדול לילדים קטנים" (עם עובד, תשנ"ה). שלו מוליך את שני גיבוריו, הדוד אהרון הטרקטוריסט והטרקטור שלו, על פני הרצף של חיים מלאי עשייה ופעולה, שהופכים באחת לריקים ומשמימים (אצל הדוד אהרון) ואפילו משפילים (עבור הטרקטור, שהופך לצעצוע בארגז החול בגן הילדים) כאשר התפקוד כבר אינו כתמול שלשום, והדור הבא, היהיר והכול–יכול בעיני עצמו, דורש את מקומו. התקווה מגיעה מן התושייה של הדוד אהרון, שמוצא את הייעוד החדש עבורם בסוג עשייה מתגמל לא פחות, שמסב אושר רב להם ולילדי הגן, ומעניק משמעות חדשה ליומיום ולקשר האמיץ שביניהם. זהו ספר פיוטי, רגיש ומדויק, מלא עצב, חמלה ואופטימיות כאחד. לא הייתה כמעט פעם שבה הקראתי את הספר ועיניי נותרו יבשות.

קדרי-2מתנה לחג

הספר שאביא למארחיי בליל הסדר יהיה ספרה של אשת ההלכה מלכה פיוטרקובסקי "מהלכת בדרכה: אתגרי החיים במבט הלכתיערכי" (ידיעות ספרים, 2014). קטונתי מלהעריך את כל ספרי ההלכה שראו אור בשנתיים האחרונות, אך אין לי ספק שמבחינה ציבורית וחברתית זהו החשוב שבהם. ולא רק משום שלראשונה בתולדותיה נכתב ספר הלכה בידי אישה. חשיבותו נובעת מהחדשנות המוצעת בו לתהליך פסיקת ההלכה, המבטא בעיניי פסיקה נשית במיטבה, כזו שמביאה את ההקשר המלא שעומד מאחורי השאלות, שמשתפת את הקורא/ת בנבכי נפש השואל/ת והמשיבה גם יחד, שחושפת את הלבטים ואת דרך הניתוח המזדקקת בסופו של דבר לתוצר של הפסיקה עצמה. הרגישות האנושית העצומה הניכרת בכל דף ודף, יחד עם הדרמה הכפולה שנפרשת בפנינו, הן זו של שואלי השאלות הן זו של העושה במלאכת התשובה, ומעליהן כמובן עושר המקורות והניתוח המעמיקים והמחכימים, כל אלה הופכים את ספרה של מלכה פיוטרקובסקי למתנה אמיתית לארון הספרים היהודי, ולמתנה שאשמח להעניק למארחיי.

צילום: רוני רייף (בר אילן)

צילום: רוני רייף (בר אילן)

פרופ' רות הלפריןקדרי היא ראשת ומייסדת מרכז רקמן לקידום מעמד האשה בפקולטה למשפטים, בראילן, וחברה בוועדת המומחים של האו"ם לביעור אפליה נגד נשים (CEDAW)

———-

אור פנימי ודור תלותי // נתנאל אלישיב

נתנאל-1הבלתי נשכח

ליל הסדר תש"ן, רעננה, רק המשפחה המצומצמת, כמו בדרך כלל. אני בכיתה ט', נתון במאבק פנימי בין רוחות סותרות שמנשבות בין החבר'ה, בין המשיכה לתורה ויראת שמים, עם הקסם שיש בהן אך גם עם המחיר, לבין המשיכה לחיים של חולין, גם אם הם בעלי כסות דתית כזו או אחרת. אחי הגדול איל כבר עשה את הבחירה שלו כשפנה ללמוד ב"מרכז הרב". ככלל לא גיליתי עניין מרובה בעולמו, אבל הוא זיהה את העניין העמוק שלי בעם ישראל ובארץ ישראל, בשואה ובתקומה. הוא נתן לי, בתור מעין מתנת אפיקומן, את ספרו החדש של הרב ישראל הס (זצ"ל) "אמונה לדור התהיה" (תחיית ישראל, 1989). ספר "דתי" שלא עוסק ב"דת", אלא בנושאים שהיו קרובים יותר ללבי. התחלתי לקרוא בספר כבר במהלך הסעודה המשפחתית, ולא יכולתי להניחו מידיי. מדינת ישראל, מלחמות ישראל, גאולת ישראל, והכול שזור באמונת ישראל.

השולחן פונה, בני המשפחה כבר ישנים, ואני בולע עוד עמוד ועוד עמוד. בשלב מסוים כבו האורות בבית, והמשכתי לקרוא ליד החלון, לאורו של פנס הרחוב. אור חלש מבחוץ, אור חזק מבפנים. כאילו שמש קטנה זורחת בתוכי, מפיצה אור וחום.

בהמשך הדרך התגלגלתי מספר זה לספרו של הרב הס על הכוזרי, לספריו האחרים וגם לשיעורים שונים שנתן לעתים באזורנו. בסוף כל שיעור ניגשתי אליו עם ספר אחר שלו, כדי לבקש הקדשה אישית. חצי יובל עבר, כל הספרים עם ההקדשות במרחק נגיעה משולחן הכתיבה שלי. הרבה מהתוכן כבר עמוק בלב, ואני משתדל להעבירו הלאה.

נתנאל-2מתנה לחג

הספר שארצה להביא במתנה למארחיי בליל הסדר השנה הוא "דור הY כאילו אין מחר" מאת הסוציולוגים עוז ותמר אלמוג (מודן, 2016). בספר מנתחים המחברים את המאפיינים של דור הישראלים שנולד בשנות השמונים והתשעים של המאה העשרים. למעשה הספר הוא מעין "ספר מוסר" של חול מבלי שהוא מתכוון להיות כזה. מתוארות בו התמורות העמוקות שחלו בחברה הישראלית ונטיית בני הדור הצעיר לא להתבגר, להתנער מאחריות, להתמקד בעצמם באופן מופרז ולצרוך על חשבון אחרים או לחלופין על חשבון המינוס התופח. הוא חושף את ממדי הנזק של תרבות המסכים, את ההתמכרות לבילויים ואת הכרסום המדאיג בערך המשפחה.

על פניו כל זה נשמע מדכדך למדי, אבל הפתח לתיקון נעוץ בהבנה מעמיקה של הבעיה, והבנה זו מוגשת על ידי המחברים בבהירות רבה ובאופן משכנע. הואיל וחג הפסח הוא חג החירות, חשוב להבין את המצָרים שאנו נתונים בהם בזמננו – לא כדי לתת להם לייאש אותנו, אלא אדרבה, כדי למקד את מאמצינו החינוכיים והמוסריים במקום הנכון ולהשתחרר מכל שעבוד, התמכרות ותלות.

נתנאל-צריבה

הרב נתנאל אלישיב הוא ר"מ במכינה הישיבתית "בני דוד" בעלי ומנהל הוצאת הספרים מכון בניין התורה

————-

גיבורים שקופים וגיבורים נועזים // מנחם הורוביץ

 מנחם-1הבלתי נשכח

הרומן של שרה שילה, "שום גמדים לא יבואו" (עם עובד, תשס"ה), תושבת הגליל המערבי, הוא ספר שנכתב על פריפריה, ועושה זאת מהמקום עצמו. העיירה הדמיונית אבל הכה מוכרת שמתוארת שם מכילה את המציאות המורכבת של קטיושות, אבטלה וייאוש מהרשויות.

כתושב קריית שמונה אני מכיר היטב את אופן ההתייחסות למקומות האלה, שתמיד רווי ברחמים מצד אחד והתנשאות מצד שני, אבל שרה שילה לא נופלת למלכודת הזו ומצליחה לגרד את השכבה של התדמיות ולחדור אל המציאות כפי שהיא, ואל האנשים האמיתיים שחיים בה.

יש בספר הזה כאב גדול, קשיים ומשברים, אבל גם תקוות קטנות וחלומות גדולים. זהו סיפור שבו הגיבורים הם מוכרי פלאפל, נערים מתבגרים ומנקות בתים – אנשים שבדרך כלל משמשים עבור כולנו תפאורת רקע – אבל כאן אפשר ממש להכיר אותם, את שפתם ומחשבותיהם. לא הרבה רומנים בעברית הצליחו להביא בצורה כל כך כובשת את הדמויות האלה, ואת מה שהמציאות הישראלית מזמנת עבורן.

מנחם-2מתנה לחג

נהניתי מהספר "הלוחמים פשטו עם שחר" של ניסים משעל ומיכאל בר–זהר (ידיעות ספרים, 2015), המשחזר רגעים גדולים והיסטוריים בתולדות המבצעים הגדולים של צה"ל. זהו ספר מרתק, שמבטא את מורשת הקרב, את רוח הגבורה ואת מוסר הלחימה של צה"ל ומצליח להעניק לקורא תחושה שהוא נוטל חלק פעיל במבצעים הדרמטיים של צה"ל, שנצרבו בתודעתנו כחברה ושהצילו את המדינה בשעותיה הקשות.

ועוד משהו שכבש אותי: לצד התיאורים המרתקים של המבצעים, הביאו המחברים עדויות של הלוחמים. בכל מבצע מופיעה עדותו של אחד הלוחמים או המפקדים שהשתתפו בו, שרובם נודעו לימים כאלופי חילות ופיקודים, רמטכ"לים, ראשי מוסד ושב"כ, שרי ביטחון, ראשי ממשלה ועוד.

הספר הזה נולד לאחיו הבכור "המוסדהמבצעים הגדולים", שכתבו השניים, המתאר את המבצעים הנועזים והדרמטיים של המוסד. אם הייתי נאלץ לבחור באחד מהם הייתי מתקשה לבחור ומסתתר מאחורי הטענה ששניהם כל כך מרתקים וראויים כך שאשמח לבלות במחיצתם בחופשת הפסח או להעניק אותם למארחיי.

צילום: אדי ישראל

צילום: אדי ישראל

מנחם הורוביץ הוא כתב חדשות ערוץ 2 ובעל פינה ברדיו גלי ישראל

——————–

מסע באיטליה וסוגיות לאומיות // עליזה לביא

לביא-1הבלתי נשכח

את הספר מגילת סןמיקלה (עם עובד, 1998) קיבלתי במתנה לפני שנים רבות מצורי, בן זוגי, במהלך טיולנו בדרום איטליה וביקורנו ב"וילה סן מיקלה" שבאי קאפרי. את העותק בעברית מצאנו בחנות המזכרות במתחם עוצר נשימה המשקיף לים התיכון. בין הספרים שתורגמו לעשרות שפות בלט העותק עם הכיתוב בעברית, והוא נמצא עמי בחדר עבודתי עד היום.

שונה הייתה קריאתי בו לאחר הביקור מקריאתי המוקדמת בעותק הספר ששאלתי מהספרייה העירונית שנים קודם לכן. תיאורי הספר ואהבתו העמוקה לים קיבלו עזות של צבע ומוחשיות והיוו רקע מושלם לסיפורו של הרופא השוודי אַקְסֶל מוּנְתֶה. החל ממסעו האישי והמורכב מהכפר השוודי שבו נולד ועד לכפר האיטלקי שאליו בחר להגיע; לימודי הרפואה שלו ותיאורי ניסיונו כרופא של אריסטוקרטים, התמודדותו עם מחלת הכולרה בנאפולי וחייו ב"וילה סן מיקלה". וכל זה בשילוב אבחנותיו המשעשעות על בני האדם והאופטימיות שעושה מסאז' בלב:

איני מתחרט כמעט על שום מעשה שעשיתי, ואיני חוזר בי מכלום. חייתי על פי האינסטינקט שלי, ואני סבור שהאינסטינקט שלי היה בריא. לעתים קרובות עשיתי מעשישטות כשהנחתי לתבונה להנחות אותי. תבונתי טעתה, ואני נענשתי על כך (עמ' 388).

לביא-2מתנה לחג

אני חוזרת וקוראת בספרם המרתק של הפרופסורים דני סטטמן וגידי ספיר, "דת ומדינה בישראל" (ידיעות ספרים, 2014). המתח שבין דת ומדינה בישראל מעסיק אותי כל ימי חיי. מגיל צעיר הייתי טרודה בו במפגשים של תנועות הנוער, בצבא, באקדמיה וכיום כמחוקקת.

שני החוקרים המוכשרים העניקו כלי חשיבה יסודי והציבו בפנינו מסמך בהיר ושיטתי באשר למציאות חיינו בשורה של סוגיות מהותיות: נישואים וגירושים, שירותי דת, גיוס בחורי ישיבות, הגנה על הדת ומפניה בפסיקת בית המשפט העליון, מעמד הדתות הלא–יהודיות ועוד.

הצורך לעצור ולחשוב, לשוב וללמוד, לתהות, לקיים דיון פנימי עמוק ולאתגר שוב ושוב את תפיסות עולמי, הוא שמחזיר אותי אל הספר, שרלוונטי כל כך לעשייתי הפוליטית כיום.

בהחלט אמליץ על הספר לחברי מפלגתי ולכל מי שמבקש לפלס דרך בפקק הארוך והסבוך שנוצר בין דרך השלום לגשר ההלכה. גדולתו של הספר בעיניי טמונה ביכולתו להנגיש סוגיות מעיקות ומורכבות, תוך שהוא מספק משב של אופטימיות זהירה.

צילום: נעמה בן שמחון

צילום: נעמה בן שמחון

ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתידהיא חוקרת, מרצה וסופרת. לשעבר יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, וכיום יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר ונשים וזנות בכנסת ה–20

———-

הקדשה והגיגים על שירים // אגי משעול

 אגי-1הבלתי נשכח

כשהגעתי כסטודנטית צעירה לירושלים, נרשמתי לחוג לספרות עברית וגם לסדנת כתיבה בהנחיית יהודה עמיחי. הייתה זו הפעם היחידה שבה השתתפתי בסדנה כלשהי, משוררת בתחילת דרכה, מתנסה בפלא המילים. בסיומה של הסדנה העניק לי עמיחי את הספר הסגול של אלזה לסקר שילר "שירים", בתרגומו של יהודה עמיחי, שיצא בהוצאת "עקד", 1969 (לימים ראה אור בהוצאה זו גם ספרי הראשון "נני ושנינו"). לא הכרתי את המשוררת המופלאה הזאת, ששיריה וציוריה מאוד דיברו אל לבי, אבל יותר מכול ריגשה אותי ההקדשה שכתב לי עמיחי: "לאגי, ממשוררת אחות בתיווכי, יהודה. 22.4.69". זו הייתה הפעם הראשונה שמישהו כינה אותי "משוררת", שמישהו צירף אותי למשפחת המשוררות, והרשיתי לעצמי לראות בכך הכרה להיותי כזאת.

 אגי-2מתנה לחג

כמתנה אציע את "פנקס קטן על ישראל פנקס" מאת ישראל אלירז (כרמל, 2016). זהו ספר שני בסדרת "טנדו" בעריכת שרון אס וליאת קפלן, סדרה שבה מתארחים משורר או משוררת, הקוראים ביצירתו של משורר אחר היקר להם. זוהי אינה קריאה אקדמית או עיתונאית, כי אם קריאה ייחודית, אישית מאוד. כמעט שירה על שירה.

השאלה "מיהו המשורר האהוב עליך" היא מאוד אינטימית. קריאה במשוררים האהובים עליי מחברת אותי מיד אל התדר של השירה וזה מה שקרה גם לישראל אלירז (משורר גדול שהלך לעולמו לאחרונה), שכתב את הגיגיו והערותיו בשולי שיריו של ישראל פנקס, חתן פרס ישראל, המובאים בספר בנדיבות. הספר יפהפה, הן מבחינה חיצונית והן מבחינת כל הטוב שבתוכו. בונבוניירה לחג.

צילום: תומר נויברג, פלאש 90

צילום: תומר נויברג, פלאש 90

אגי משעול היא משוררת. ​ספרה האחרון "מלאך החדר" (מוסד ביאליק והקיבוץ המאוחד), שיצא השנה, מכנס עשור משיריה ושירים חדשים

————-

מפה שירית ומפת הסכסוך  // רונה קינן

הבלתי נשכח

שלושת הכרכים של שירי לאה גולדברג, "לאה גולדברגשירים א' ב' ג'" (ספרית פועלים, 1973), הם מהאוצרות היקרים בספרייה שלי. קיבלתי אותם במתנה לפני שנים ומאז כמעט כל העמודים בו מסומנים באיזושהי צורה. התאהבתי בלאה גולדברג בגיל 16, דרך שיר לא מאוד מוכר שנתקלתי בו, המתחיל בשורות: "יש ריח פרי נרקב לאלה הימים, כבדי דמעה ועטופי שלכת". זו שורה שתפסה בקלות את הנערה המתבגרת שהייתי, אבל מאז מצאתי יופי עצום גם בשירים המוארים יותר שלה. הלחנתי חלק מהם, שרתי אחרים שהלחינו רבים וטובים לפניי, לימדתי כמה מהם, אבל בעיקר חזרתי אליהם שוב ושוב, בלי לרצות מהם שום דבר מיוחד.

למדתי להתייחס לשלושת הכרכים האלה כמעין מפה שאני יכולה למצוא בה גם את מה שחיפשתי וגם את מה שלא חיפשתי. השירים האלה הם מבחינתי שירים לחיים, לא לתיאוריה. הספר נמצא בתנועה מתמדת, מחוץ למדף ובחזרה, הוא מתבגר יחד איתי ומשתנה יחד איתי.

רונה-2מתנה לחג

ניר ברעם יצא למסע של שנה בגיאוגרפיה הפיזית והרגשית של הסכסוך הישראלי–פלשתיני וחזר עם ספר שהייתי ממליצה עליו גם לחבריי התל–אביבים קוראי "הארץ" וגם לחבריי המתנחלים קוראי "מקור ראשון" – "הארץ שמעבר להרים" (עם עובד, 2016). ברעם רוצה לדבר. הוא מגיע פתוח לכל שיחה ומדגים איך אפשר, באלגנטיות ועם הרבה יושרה, לנהל דיאלוג אמיתי עם כולם – נערים פלשתינים במחנות פליטים, תושבי מאחזים, בכירי פת"ח, עסקני התיישבות ביו"ש, קיבוצניקים בעוטף עזה, תושבי מזרח ירושלים – כולם. הוא שואל שאלות קשות על עתידנו כאן, ומקבל תשובות מכל הסוגים. חלקן עוכרות שלווה וקשות, אך חלקן מפתיעות ולעתים אפילו מעוררות תקווה. דעותיו ידועות, הוא לא מספר שקוף, ובכל זאת הוא מבקש לאתגר לא רק את התפיסות של מי שאמורים להיות יריביו הפוליטיים, אלא גם את התפיסות של השמאל המיינסטרימי ביחס לסכסוך, את אלה שלו עצמו ואת אלה של הפלשתינים שאיתם הוא מדבר. זה ספר שמכריח את הקורא לראות תמונה מורכבת, מלאת סתירות וגוונים, במציאות שבה הורגלנו מזמן לראות שני צבעים בלבד.

צילום: עמית ישראלי

צילום: עמית ישראלי

רונה קינן היא מוסיקאית. בימים אלה היא עובדת על אלבומה החמישי

———–

מה מספרים ומה חושבים // שולי מועלם רפאלי

 מועלם-1הבלתי נשכח

קיבלתי את הספר במתנה ממועלם לכבוד יום הולדתי ה–24. "עיין ערך: אהבה" של דוד גרוסמן (הספריה החדשה, 1986). השואה שזורה לכל אורכו של הספר וגרוסמן לוקח אותנו למקום אחר בהתמודדות עמה ועם החיים. מה אומרים הורים ניצולי שואה לילד? מה, ליתר דיוק, לא מספרים ומה המשמעות של לא לספר לילד? איך מתמודדים עם הטרגדיה של העם היהודי, עם המוות, עם החיים עצמם? כיצד יש לנתח אירוע מכונן ולברור ממנו את אשר אפשר לשתף ואת מה שניתן לשמור?

מאז היותי ילדה התעניינתי מאוד בשואה, ולמעשה מגיל 4 וחצי שבו התחלתי לקרוא. הספר הזה שינה את חיי והשפיע על ההתפתחות האישית שלי כאדם, כיהודייה וכאשת ציבור שעוסקת רבות בנושא. לאורך השנים חזרתי אל הספר. לפעמים קראתי את כולו ולפעמים נעצרתי באותן סימניות על העמודים המרכזיים ביותר מבחינתי.

הספר השפיע לא רק עליי. במשאל שערך עיתון מעריב בין אנשי ספרות מובילים בשנת 2007, נבחר "עיין ערך: אהבה" בין עשרת ספרי הפרוזה הטובים ביותר שנכתבו בעברית מאז קום המדינה.

מועלם-2מתנה לחג

ספר שהייתי שמחה להביא במתנה לחג הוא "בדעה צלולה" של אורי אליצור (ידיעות ספרים, 2015). זהו אוסף מאמרים שיצא עם ציון שנה לפטירתו של אורי אליצור וקיבלתי אותו במתנה מנפתלי בנט. אורי מבחינתי הוא מגדולי ההוגים של הציונות הדתית. היסוד המרכזי בספר הוא האמת והדרך של אורי. כאשת ציבור אני מתחברת לספר משום שאני מאמינה בחובה שלאדם יהיה חזון ושתהיה לו דרך ללכת בה.

זה ספר שיכול להתאים לכל אדם, ובפסח בפרט. היסוד המרכזי של החג הוא ההנגדה בין עבדות לחירות ובעיניי היציאה מעבדות לחירות היא בראש ובראשונה בחופש המחשבתי. אורי מסמן במאמרים חיבור חזק מאוד לארץ ישראל, למדינה ולחברה, ונושא אמירות ברורות מאוד שאינן חלק מהטרנד.

באופן כללי אני מבצעת קריאה מחודשת בספרים שאני אוהבת. גם לספר הזה חזרתי מספר פעמים ובכל פעם אני מרגישה שאני מגלה בו רובד חדש.

צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

ח"כ שולי מועלם רפאלי היא יו"ר סיעת הבית היהודי, חברה בוועדת חוץ וביטחון ובוועדת העבודה, הרווחה והבריאות

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון ז ניסן תשע"ו, 15.4.2016


נאמר לפניו שירה חדשה |בכל סרלואי

$
0
0

כל שולחן סדר מבקש חידוש ורצוי גם חיבור אקטואלי. אסופה של שירים ישראלים, שהם פרשנות אישית של יוצרים עכשוויים לסיפור היהודי, עונה על הצורך הזה

שירההלילה הזה כולו שירה 

שירה ישראלית המתכתבת עם ההגדה ועם יציאת מצרים

עורך: מרדכי דוד (מודי) כהן

חבר לעט, 2016, 178 עמ'

יציאת מצרים היא הרבה מעבר למאורע דתי והיסטורי: בהיותה אחד הבסיסים הרוחניים של העם היהודי היא מוזכרת עשרות פעמים בתנ"ך ומהווה תשתית להלכות רבות. אינספור מדרשים ומחקרים נעשו עליה והחובה לספר בה הופכת את המאורע החד פעמי לדינמי ונצחי: כל דור מוסיף עליה ומגלה בה מהלכים חדשים. הציווי "חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" הופך את הסיפור ההיסטורי לארכיטיפ, למציאות מתמשכת הקיימת בנפש האדם ובזהותו ולא רק כנקודת ציון בעבר; החד–פעמי הוא אינסופי ומתמשך. התפיסה הזו מעשירה את ההסתכלות על יציאת מצרים והופכת אותה לחלק מתשתיתו הרוחנית וסיפורו האישי של האדם, כשם שהמאורע ההיסטורי הוא ראשית תודעתו של העם היהודי.

אנתולוגיה שירית המתכתבת עם יציאת מצרים היא ביטוי יפה לרעיון הזה: אסופת שירה העוסקת בפרשנות אישית של יוצרים עכשוויים לסיפור היהודי והאנושי הגדול המתבטא בגאולת העם והאדם. רבות נכתב על יציאת מצרים מכל היבט שלה, ואנתולוגיה האוספת שירה עברית חדשה בנושא היא בעיניי נצרכת מאוד. יפה עשו מרדכי (מודי) כהן והמערכת שאיתו (חבורה יקרה של מורות נהדרות לספרות) שחשו בצורך החינוכי והתרבותי ונענו לאתגר. קריאה שנשלחה לפני כשנתיים בדואר האלקטרוני הביאה לעבודה יוצאת מן הכלל שנעשתה בהתנדבות. זוהי אינה אנקדוטה שבאה להחמיא למסירותם של מורים לספרות אלא להראות עד כמה גדול היה הצורך, ומה רב כוחם של יחידים, קשובים ומחויבים, בעשייה תרבותית איכותית.

הספר ערוך בקפידה ומוער בדקדקנות וכולל בתוכו אוסף מרשים של שירה עברית העוסקת בהיבטים השונים של יציאת מצרים: מליל הסדר ועד העבדות, המכות, הגאולה וקריעת הים. מטרת הספר אינה רק איסוף שירים בנושא אחד, אלא הצגתם כפתח לשיח תרבותי ורוחני בשולחן הסדר ואצל הקורא אוהב השירה. זו אינה עוד הגדה אלא קריאה לדיבור: לשמאלו של כל שיר מופיעה רשימה קצרה הכוללת מבוא לשיח עליו – מהערה ביוגרפית על ההקשר של כתיבת השיר ועד לשאלות קיומיות שהוא מעלה בהקשר העמוק של יציאת מצרים.

PASSOVER

הביטחון שבעבדות

בַּקּוֹמָה הַשּׁלִישִׁית נִתָּן אוּלַי לַחְשֹׁב כִּי הַכֹּל כָּרָגִיל. / אַךְ לֹא, הַצְּפִיפוּת חוֹנֶקֶת. מִשְׁפָּחוֹת רַבּוֹת בַּחֲדָרִים, / וַעֲרֵמוֹת חֲפָצִים, אִיסֵדֶר. כְּבָר יוֹדְעִים, עֲדַיִן לֹא הַכֹּל, / בְּכָל זֹאת מְנַקִּים אֶת הָאֲרוֹנוֹת הָרֵיקִים מִמָּזוֹן / לִקְרַאת פֶּסַח. אוּלַי יִפְסַח הַפַּעַם, מִי שֶׁיַּחְלִיט. / בַּקוֹמָה הַשְּׁנִיָּה מְאֻוְרָר יוֹתֵר, הַחַלּוֹנוֹת פְּרוּצִים, / רַק רוּחַ מְיַבֵּב פְּנִימָה. הָאֲנָשִׁים נָסְעוּ אוֹ הוּבְלוּ. / בַּקוֹמָה הָרִאשׁוֹנָה, זָקֵן מְכֻסֶּה בַּעֲרֵמַת / מְעִילִים וּסְמַרְטוּטִים. מִסְתַּתֵּר. / זֶה סָבִי שֶׁחָזַר מֵהַצַּד הָאָרִי לַגֶּטוֹ, / לַחְגֹּג אֶת הַחַג בֵּין יְהוּדִים.

בשיר "בית" של חוה ניסימוב המתאר את זוועות הפסח בגטו נערך הסדר במציאות איומה של אי–סדר החופה על כל קיומו של האדם: מהעדרם של בני משפחה ומזון ועד לאי הוודאות באשר לאפשרות ההישרדות. במציאות הזו נמצא זקן עטוף במעילים וסמרטוטים; סבה של הדוברת שהתחבא במשך השנה בצד הארי ובערב פסח סיכן את חייו כדי לחוג את הפסח עם אחיו. הרשימה הצמודה לשיר מעלה את השאלה על מהות הבית, העם והמשפחה, ומאפשרת לקורא לבחון את מציאותו שלו כחוגג פסח מתוך חירות ושלווה ביחס לתקופה שבה מציאות קיומו של יהודי בעולם הייתה בלתי אפשרית.

שיר נוסף מאיר את מצוקתו האמיתית של העבד, שאינה העבדות המוכרת לו, אלא דווקא אפשרות היציאה לחירות הזרה לו. השיר נקרא כמבוא פסיכולוגי למצוקת ישראל במדבר ומשמש מבוא רגשי לבקשה העתידית לשוב ליציבות ולביטחון השעבוד של מצרים. וכך כותב דניאל זיו בוקובזה בשירו הנפלא "אדמת מצרים":

לֹא זֶרַע כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם וְלֹא חָלָב זָב / בִּקְּשָׁה הָרֶגֶל שֶׁחָצְתָה אֶת מִצְרַיִם. וְלֹא נִסִּים וִירוּשָלַיִם / לְהִתְפַּלֵּל, וְלֹא אֱלֹהִים / לִזְעֹק לוֹ מֵחֲרַכֵּי הַגַּב הַמְּצֻלָּק / הָאָדָם שֶׁבָּרַח מִמִּצְרַיִם / בָּכָה / וְשָׁתַק. // [אֲבָל אֵיךְ אֶפְשָׁר לִשְׁתֹּק / כּשֶׁאֲלֻמַּת אוֹר נִזְרֶקֶת בַּאֲפֵלָה. כְּשֶׁאָדָם מִתְעוֹרֵר בְּאִישׁוֹן לַיִל / כְּמוֹ מִצִּירִים וּמְמַלְמֵל גְּאֻלָּה, גְּאֻלָּה / וְרוֹחֵץ מִפָּנָיו אֶת הַשּׁוֹט הַמּוּנָף וְהָאֵימָה וְהַבֶּהָלָה. אֵיךְ הוּא קָם / בַּחֻרְבָּה הַחֲשׁוּכָה וְלֹא נִקְרָע בִּשְׁאָגָה / עַל הַקֵּץ, הַטִּיט וְהַתֶּבֶן וְהָעֲבוֹדָה הַקָּשָׁה. אֵיךְ הוּא / מִתְגַּעְגֵּעַ לַדָּגָה] // כֵּיצַד יְסַפֵּר אִישׁ לִבְנוֹ: / הַצְּעָדִים מְהֻסָּסִים כְּכַף יָד עַל שֶׁכֶם רוֹעֶדֶת, / מְתַרְגְּמִים דּוּמִיָּה בֵּין אֶרֶץ לְרַגְלַיִם – / אֲפִלוּ יִבְקַע הַיָּם וְיִמְתְּקוּ הַמַּיִם / אָדָם מְחַפֵּשׂ אֲדָמָה / אֲמִתִּית וְיַצִּיבָה / כְּמוֹ אַדְמַת מִצְרַיִם.

הספר כולו מאפשר פריסה רחבה של שירה כפרשנות עמוקה על מצבם של האדם והעם בשעבוד ובגאולה. אמנם מעניין לראות כיצד כל השירים בספר כמעט לא עוסקים ביציאת מצרים כביטוי לגאולת העם אלא כביטוי לגאולתו של היחיד; מהלך ספרותי שהוא חלק ממגמה של הסטת המבט ההיסטורי מהכלל אל היחיד בספרות ובדברי הימים של העת הזו.

מפגש עמוק עם התרבות

אנתולוגיות לשירה שמטרתן להקיף נושא נוטות להראות חסרות; לא משום שהן נערכות בחוסר תשומת לב אלא משום שההיקף הנדפס רב מהחומר הקיים. כך חסרו בספר שירים חשובים כמו "מתי מדבר" מאת ביאליק ומכלול "שירי מכות מצרים" של אלתרמן; ובשירה החדשה יותר שירו של שחר מריו מרדכי "והגדת" ("בְּכָל דּוֹר / וָדוֹר / חַיָּב / אָדָם / לִרְאוֹת / אֶת  עַצְמוֹ / כְּאִלּוּ / הוּא / לֹא יָצָא / מִגֶּרְמַנְיָה"); וכן שירו החשוב של אליעז כהן "פסח פלסטיני", הרואה את האינתיפאדה השנייה כימים שבהם נאפה "לֶחֶם הָעֹנִי הַגָּדוֹל / שֶׁל שְׁנֵי הָעַמִּים". חסר זה אינו מעיד על היעדר איכות אלא על צמצום המקום.

איני מכירה את הביוגרפיות ואת הקשרי כתיבת השירה של כל המשוררים והשירים באסופה. מקום אחד שבו מצאתי חוסר דיוק הוא בשירו של יוסף עוזר, "המכה העשירית". שיר זה מוצג בדברי ההסבר הנלווים לשיר כ"מכות שחטף בילדותו בתלמוד התורה". עוזר הוא בעל תשובה שלא למד בילדותו בחינוך דתי; השיר הוא כתב אישום חריף כנגד צביעותה של החברה החרדית ומתאר תקיפה אלימה שעבר המשורר בידי אחד ההורים בתלמוד התורה "המסילה" שבו לימד, ואת שתיקתם של אנשי הצוות שעה שהוא התבוסס בדמו:

כְּשֶׁהִכּוּ אוֹתִי בְּתַלְמוּד תּוֹרָה הַמְּסִלָּה / הָיְתָה מַכַּת חֹשֶׁךְ. / לָרַבָּנִים הָיָה אוֹר גָּדוֹל בְּכָל מוֹשְׁבוֹתֵיהֶם / כְּשֶׁהִכָּה אוֹתִי אַחַד הַהוֹרִים. / עַל כָּל דֶּלֶת בְּתַלְמוּד תּוֹרָה הַמְּסִלָּה יֵשׁ מְזוּזָה / וֶאֱלֹהִים פָּסַח עַל לֵב כֻּלָּם, / שֶׁלֹּא בָּאוּ לְהוֹשִׁיט לִי יָד לָקוּם / וְלֹא אָמְרוּ לַמַּכָּה הָעֲשִׂירִית כְּלוּם. / וּבְבֵית הַחוֹלִים הָיִיתִי כָּל הַשַּׁבָּת / בִּזְמַן שֶׁהֵם קִדְּשׁוּ עַל הַיַּיִן / שֶׁהָפַךְ לְדָם.

בעולם שבו הספרות נדחקת לשוליים כמקצוע משני, הנחוץ פחות לחברה הישראלית מול חמש יחידות במתמטיקה, ומורים לספרות נאבקים על לחמם ועל האפשרות ליצור בקרב תלמידיהם מפגש רוחני ועמוק עם תרבותם, האנתולוגיה שלפנינו היא לא פחות ממעוררת השתאות והשראה בפני עצמה. יציאת מצרים הראתה למין האנושי כי הדבקות בחירות ובצדק היא גאולה למין האנושי. הספר המרשים שלפנינו, המומלץ מאוד לעורך הסדר, לפרשן המודרני ולאוהב השירה, מראה כי הרוח הגדולה שפיעמה בעם היוצא לחופשי עודנה מפעמת בו, והיא נכתבת ונקראת בידי אלה הנאבקים עליה.

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון י"ד ניסן תשע"ו, 22.4.2016


גאולה בהמשכים |שלומית רביצקי טור–פז ומשה (קינלי) טור–פז

$
0
0

כשחכמים תיקנו לקרוא בחג את ציווי משה על הפסח ולא את הצו במקורו, הם ביקשו ללמד שיותר מן הסיפור כשלעצמו חשוב האופן שבו מתווכים אותו אל העם

בשבת זו נקרא בתורה בענייני חג הפסח, כדברי הברייתא המובאת במסכת מגילה (לב, א):

משה תיקן להם לישראל שיהיו שואלין ודורשין בענינו של יום, הלכות פסח בפסח, הלכות עצרת [=שבועות] בעצרת, הלכות חג [=סוכות] בחג.

אולם מה בדיוק מ"הלכות פסח" בחרו חכמים שנקרא בתורה בחג זה? מה הנחה אותם, מתוך שלל המקראות בספר שמות ובספר דברים, לבחור דווקא את פסוקי יציאת מצרים שנבחרו? ואיזה מסר ביקשו להדהד באמצעותם לאורך הדורות?

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

על הזיכרון

הקריאה, המספרת את סיפור מכת בכורות ויציאת מצרים, פותחת במילים (שמות יב, כא–כב):

ויִּקְרָא מֹשֶׁה לְכָל זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם מִשְׁכוּ וּקְחוּ לָכֶם צֹאן לְמִשְׁפְּחֹתֵיכֶם וְשַׁחֲטוּ הַפָּסַח.וּלְקַחְתֶּם אֲגֻדַּת אֵזוֹב וּטְבַלְתֶּם בַּדָּם אֲשֶׁר בַּסַּף וְהִגַּעְתֶּם אֶל הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת מִן הַדָּם אֲשֶׁר בַּסָּף וְאַתֶּם לֹא תֵצְאוּ אִישׁ מִפֶּתַח בֵּיתוֹ עַד בֹּקֶר.

יכולה הייתה הקריאה להתחיל בראש פרק י"ב, במילים "הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים", ולא כך. חכמים בחרו לחזור בכל שנה דווקא על המילים שבהן מעביר משה את דברי ה' לזקני העם, ולא על הציווי שניתן למשה ולאהרן מפי הגבורה. לא את הציווי האלוהי נקרא בחג הראשון של פסח, אלא את הציווי האנושי, לא המקור אלא התיווך. מדוע?

לאורך לילות סדר רבים שמענו את אבינו מורנו, פרופ' אבי רביצקי, מסביר לנו את בחירתה של ההגדה לצטט לקוראיה דווקא ציטטות מספר דברים ומספר יהושע ולא מספר שמות. לכאורה, הבחירה הטבעית הייתה לספר את הסיפור עצמו ממקור ראשון, הסיפור המרתק של ההתרחשויות כהווייתן – המכות, ההנהגה, היציאה ממצרים, קריעת ים סוף, תלאות הדרך. אולם ההגדה בוחרת כמעט בכל המקרים לצטט דווקא ממקור שני – "עבדים היינו לפרעה במצרים", "למען תזכר את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך", "מה העדת והחקים והמשפטים", "ארמי אובד אבי" ועוד.

ההגדה בוחרת להביא את הזיכרון ולא את המציאות, את התיווך ולא את המקור, על מנת ללמד אותנו משהו על זיכרון, על מעבר בין–דורי, על תיווך והנהגה. הדגש אינו על האופן שבו התרחשו הדברים, אלא על עיצוב הזיכרון הציבורי, על האופן שבו משה ואחריו יהושע זוכרים ומזכירים את הדברים ארבעים שנים אחר–כך. זהו סיפורו של חג הפסח, זהו התפקיד המסור לנו בחג – לזכור, להזכיר, לתווך.

אנו זוכרים את הדרך שבה זכר משה את ההתרחשויות ולא את הדרך שבה חווה אותן, על מנת להזכיר לעצמנו כי החשיבות של הסיפור תהיה באופן שבו נצליח אנו להעביר אותו לילדינו. אם ילדינו שלנו בכל דור ודור יצליחו להרגיש כאילו הם יצאו ממצרים, אם נצליח להפוך את ההיסטוריה הכללית של העם לביוגרפיה האישית שלנו, הרי שנס יציאת מצרים יושלם גם בזמן הזה.

אחריות ביןדורית

ובחזרה לפרשת הפסח שלנו, נראה שגם כאן הבחירה לקרוא בציווי האנושי מפי משה ולא בציווי האלוהי מבקשת למסור מסר דומה: יציאת מצרים איננה רלוונטית רק כנס גלוי, עצום וחד–פעמי, אלא כמעשה מתמשך של גאולה. אם נצליח לזכור אותה לדורות, לתווך אותה לעצמנו כבני אדם, במגבלותינו האנושיות, אזי תשפיע על חיי היום יום שלנו כמסר של תקווה, של תיקון, של אמונה, של גאולה.

פרשנים רבים עסקו בניתוח ההבדל הפרטני שבין דברי ה' למשה ("החדש הזה לכם") לבין דברי משה לזקנים ("משכו וקחו לכם"), ובשאלה כיצד להבין את ההשמטות והתוספות של משה על דברי ה'. רלוונטיים לענייננו דברי האברבנאל המדגיש את דרישת משה מהזקנים להוות דוגמה אישית. האברבנאל מתעכב על המילים "משכו וקחו לכם". לדבריו, "ראה משה לצוות לעצמו לזקנים" את הדרישה מהם – "משכו וקחו לכם צאן", למרות שזו לא הופיעה בדברי ה', כיוון שמדובר בדרישה מסוכנת, העומדת בסתירה לאמונה המצרית המקדשת את הצאן, "ולכך חשש משה אולי יהיה בעיני העם קשה".

כלומר, משה מבין שבכל דור ודור, ואפילו מיד לאחר ציווי פסח מצרים, נדרשים מנהיגי הקהילה לחשוב על האופן שבו יתווך המסר לעם לאור קשייו הנסיבתיים העכשוויים. קל וחומר בפסח דורות הנוהג בכל שנה ושנה. בחירת חז"ל בקריאה זו דווקא, דרישת הדוגמה האישית מן הזקנים, מתחברת לדרישה מן המנהיגים וראשי המשפחות בכל דור ודור להוות דוגמה אישית במעשיהם, להוביל את העשייה ולא רק לדבר עליה.

בפרשת "החדש" ישנו ממד היסטורי על–זמני. מדי שנה יהווה חודש זה ראש וראשון לחודשי השנה. לכן ראויה הייתה פרשה זו לפתוח בה את התורה (רש"י שם). לעומתה, ב"משכו וקחו לכם" ישנו ממד מנהיגותי אישי ופרקטי. אתם המנהיגים, אתם הזקנים, משכו אחריכם את משפחותיכם, את הצעירים, את העם. פעולתכם שלכם תעצב את המשך הדרך!

שלומית רביצקי טורפז היא מנהלת בית המדרש אלול, 
ומשה (קינלי) טורפז הוא ראש מינהל החינוך ירושלים

פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון י"ד ניסן תשע"ו, 22.4.2016


Viewing all 2156 articles
Browse latest View live